Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odležení

Pampelišky začaly letos kvést nezvykle  brzy. Rychle jsem si proto natrhala květy,  při letošním počasí jsem totiž  očekávala, že za 14 dnů budou pampelišky již odkvetlé. A udělala jsem dobře, jak se tak rozhlížím kolem dokola.

Letos jsem se rozhodla pro pampeliškové víno.

Možná znáte film z roku 1977 – Adéla ještě nevečeřela s Michalem Dočolomanským v hlavní roli. Jako dítě jsem film doslova hltala. Od těch dob také v naší rodině každé rostlině, které se velmi rychle rozrůstá, říkáme Adéla. Je zajímavé, že film se líbil i mým dvěma dětem, které jej  i přes jeho stáří  viděly několikrát.

V souvislosti s pampeliškami jsem si vzpomněla na  veselou scénku právě s pampeliškovým vínem:

Známý americký soukromý detektiv Nick Carter (Michal Dočolomanský) s kolegou – českým inspektorem Ledvinou (Rudolf Hrušínský) se v Praze náhodně seznámí s půvabnou Květuškou (Naďa Konvalinková) a jejím tatínkem vysloužilým profesorem botaniky profesorem Albínem Bočkem (Ladislav Pešek). Profesor Boček nadšeně nabízí své pampeliškové víno: ” Když pánové chvíli posečkají, přinesu něco pampeliškového vína…”  Skvělý je výraz Rudolfa Hrušínského v roli  inspektora Ledviny, kdy zděšeně odpovídá: “Pampeliškovýho? Co mě tady ještě čeká?!”

Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odležení

Všeobecně pro přípravu vína s vinnými kvasikami si musíte předem nakoupit tyto potřeby:

1)Demižony- já si koupila prozatím 10 litrové. Pokud máte možnost, je lepší pořídit si demižon v koši, který má výhodu tu, že  jej v něm pak lehce  přenášíte. Oproti klasickému opletenému demižonu je koš lepší, protože jej můžete sundat a pozorovat kvasný proces přes sklo. Lze ale samozřejmě koupit i prostý skleněný demižon bez obalu.

2)Kvasnou  zátku s otvorem pro kvasnou rourku.

3)Kvasnou rourku – tzv. bublačku.  Dá se sehnat skleněná či plastová. Mám obě.  Těžko říci, která je lepší. Plastová není náchylná na rozbití, skleněná je ale  klasika.

4)Vinné kvasinky. Lze použít běžně dostupné kvasinky Vinka, které seženete v každé lepší drogerii.

  • 5)Živnou sůl, kterou většinou prodávají zároveň s kvasinkami.
  • 6)No a pak ke stáčení: stáčecí hadičku, velkou vyplachovací stříkačku a čisté lahve, do kterých budete chtít víno uskladnit.
  • 7)Speciální nálevku se širokým hrdlem do demižonů.

Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odleženíKvasinky a živná sůl
Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odleženíKvasné rourky
Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odleženíZátky s otvorem

Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odležení

Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odleženíStříkačka Janette
Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odleženíStáčecí hadičky

Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odleženíNálevka do demižonu

1)Připravíme si cca 200 ml sklenici, kterou pečlivě vymyjeme a vypaříme horkou vodou. Pak do sklenice nalijeme cca 150 ml ovocného, sladkého moštu nebo nějaké sladké šťávy.

2)Do sladké šťávy pokojové teploty  nasypeme 2 balení kvasinek Vinka.

3)Sklenici pak překryjeme pláténkem a ovážeme gumičkou. Uložíme na 3 dny na teplé místo – cca 25 st. C.

4)Po třech dnech vidíme na povrchu roztoku pěnu a cítíme charakteristickou vinnou vůni.

Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odležení

PŘÍPRAVA DEMIŽONU:

Demižon dokonale vymyjeme. Já vše dělám ve vaně. Odšroubuji sprchovou hlavici a hadicí vyplachuji demižony. Doporučuje se i vypařit demižony vařící vodou, ale riskujete prasknutí demižonu. Takže vodu nechte chvíli odstát, aby nebyla přímo vařící, ale alespoň horká.

SAMOTNÁ PŘÍPRAVA VÍNA

POTŘEBUJEME:

  1. 1,5 kg pampeliškových květů i se zákrovy
  2. 5 litrů vody
  3. 2 – 2,5 kg cukru (podle toho, jak chceme mít víno sladké či suché) svařeného   ve 2 litrech vody
  4. 30 g kyseliny citronové
  5. 2 Vinka kvasinky
  6. 1x živná sůl
  7. hrst rozinek
  8. 1 citron bez kůry a pecek a 2 pomeranče bez kůry- na plátky.

POSTUP PŘÍPRAVY:

1)Natrháme asi 1,5 kg pampeliškových květů. Snažíme se , aby tam bylo co nejméně stonků, které mají nahořklou chuť. Zelené květní zákrovy ponechávám.  Květy necháme půl dne odležet, aby z nich vylezl případný drobný hmyz.  Je ale vhodné broučky vytřepat již při samotném trhání květů.

Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odležení

2)Poté pampelišky vložíme do velkého hrnce a zalijeme vodou.  Přivedeme k varu a chvilku povaříme.  Celou směs necháme cca 2 hodiny stát.

3)Tekutinu pak přecedíme přes cedník a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Poté přidáme vychladlý svařený sirup ze 2 l vody,  2-2,5 kg cukru a 30 g kyseliny citronové, který je nutno předem připravit. Vlijeme zákvas z kvasinek a živnou sůl.  Směs nalijeme do demižonu. Demižon doplníme převařenou, vychladlou vodou tak, aby byl ze 2/3- 3/4 plný.

  • 4)Nakonec přidáme hrst rozinek a oloupaný pomeranč s citronem nakrájené na plátky.

5)Zakryjeme kvasnou zátkou, do které vtlačíme kvasnou rourku. Vše musí být těsné, aby se do lahve nedostal vzduch. Do bublačky nalijeme injekční stříkačkou převařenou vodu či destilát.

6)Zprvu unikají bublinky bouřlivě.  Slyšíte příjemné zvuky při unikání bublinek. Cítíte vinnou vůni. Místnost by měla mít opět 25 st. C a je potřeba často větrat, protože uniká oxid uhličitý.

Takto vše necháme kvasit cca 3-6 týdnů. Ukončení kvašení vidíme sami, neodchází žádné bubliny.

7) Pak opatrně, abychom nenasáli kaly usazené u dna,  víno stočíme do lahví pomocí stáčecí hadičky. Při nasávání používáme stříkačku Janette. Lahve dokonale uzavřeme na závit či korkovými zátkami, ale to pak musíme použít zátkovačku. Pokud by nebyla zátka do sklenice natlačena pod tlakem, při dalším zrání vína by vám mohla vystřelit ven. Víno necháme v lahvích ještě 1-2 měsíce dozrát.

Budete mít zájem:  Svízel a zdraví našeho těla – na co se dá tato bylinka použít?

Jsem autorkou také e-booků :

  1. „Jak se stát bylinářem, když o tom zatím nic nevím. „
  2. „Jak se vyznat v účincích rostlin.“
  3. „Čarovná lékárna kolem našeho domu“

Jarní salát s pampeliškovými kapary

Pampeliškové kapary jsem objevila v Květinové kuchařce Jany Vlkové (mrkněte na její stránky, kurzy i knížky, je skvělá!) a letos jsem se rozhodla, že je poprvé vyzkouším. Právě je totiž ideální čas se do nich pustit! Samotný sběr je trochu o nervy, ale zatím to vypadá, že nese své ovoce. Jarní salát s grilovaným květákem a chřestem si můžete dát samotný nebo jako přílohu k masu.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 1 svazek chřestu
    1 červenou papriku
    1 svazek ředkviček
    8 lístků medvědího česneku
    4 jarní cibulky
    1/2 květáku
    8 cherry rajčat
    1/2 ledového nebo jiného salátu
    bylinky a jedlé květy ze zahrady (bršlice kozí noha, ptačinec žabinec, mladé listy a květy pampelišek, macešky)
  • Na zálivku:
  • 4 lžíce balsamikového octa
    12 lžic olivového oleje
    2 lžíce medu
    sůl
  • Na pampeliškové kapary:

poupata pampelišek (my měli větší hrst)
Bzenecký kvasný lihový ocetvodu
sůl
volitelné: hořčičné semínko, chilli

Na kapary sesbíráme malá poupata pampelišek, taková co nejsou nejsou ještě otevřená. Čím menší, tím lepší. Pořádně očistíme a naskládáme do skleniček (každou vrstvu prosypeme solí). Druhý den svaříme vodu a ocet (podle Jany 150 ml vody, 50 ml octa), zalijeme kapary a sterilujeme. Taky můžete zkusit verzi, kdy pampelišky pouze zalijete horkým octem. Přidat můžete ještě třeba česnek, hořčičné semínko nebo chilli. Necháme ideálně nějakou dobu odležet (my jsme skleničku otevřeli už druhý den a chutnalo nám, ale Jana nás za to nepochválila, haha!).

Chřest očistíme a opečeme na grilu, potom nakrájíme na menší kousky. Květák rozkrojíme na tlustší plátky a opečeme na grilu, přidáme i jarní cibulku. Když je vše opečeno, nakrájíme na menší kousky.

Ředkvičky a rajčata rozkrojíme na čtvrtinky a zamícháme s ostatními ingrediencemi, pokapeme dresinkem a zamícháme. Nakonec přidáme pampeliškové kapary a kvítka ze zahrádky. Můžeme servírovat. Dobrou chuť!

Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckou octárnou.

Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odležení Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odležení Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odležení Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odležení Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odležení Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odležení Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odležení Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odležení Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odležení

"Plevel nebo bylina?!" Pampeliška je neúnavný a skvělý pomocník, je to "divobylinka"

Neúnavná, zářivá a veselá, taková je pro mě pampeliška. Jeden den ji vyrýpnete ze záhonu a druhý den je o kus vedle nová.

Tomu říkám regenerace, transformace…být připraven a nenechat se odradit, vytrvat…to jsou vlastnosti! ???? Považujeme ji za otravný plevel a leckdo se snaží ji vypudit a vyhubit ze zahrádky,…často marně.

Já se snažím prostě všechnu sníst a podělím se s vámi o pár receptů ???? Proč? Protože pampeliška je úžasná léčivka. Nemáte zahrádku, nevadí venku je jí dost:).

Stejně tak obdivuji kopřivu, svízel, vlaštovičník, bezinku, kokošku a mnoho dalších. Říkám jim mocné plevele všedního dne, skrývají v sobě neúnavnou léčivou sílu a často je jejich využití velmi jednoduché.

Pampeliška (smetanka) lékařská ( Taraxacum officinale Weber )

Nebudu vás tady bombardovat botanickou přednáškou o pampelišce. Dobré poznávací znamení pampelišky je její stonek, ze kterého po utržení teče „pampeliškové mléko“, které má nahořklou chuť. Zatímco samotný květ je příjemně slaďoučký. To by mělo stačit.

Moje děti na procházkách mlsají právě ty sladké květy a já žvýkám hořké stonky…dozvíte se proč ????

Kvete zhruba od dubna do konce května, ale protože se rychle rozmnožuje, můžeme její květy najít sem tam celé léto, listy se dají neúnavně sbírat celoročně, velmi dobře přezimuje… Léčivá je úplně celá, nejen a nejvíc ze všeho asi prospívá játrům a žlučníku. Což neznamená, že musíte mít nějaké vážné onemocnění, aby jste si dali pampelišku. Naopak. To ostatně platí i pro jiné bylinky. Lepší prevence a posílení organismu, než řešení vážného problému.

Na co pampeliška pomáhá…

ČERSTVÉ STVOLY KVETOUCÍ PAMPELIŠKY KONZUMOVANÉ ZA SYROVA

  • játra a žlučník – reguluje a zlepšuje jejich činnost, rozpouští žlučové kameny, pomáhá při onemocnění jater a žlučníku
  • cukrovka –  pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi
  • kožní problémy – vyrážky, lišeje, svrbění kůže, akné
  • žaludek – čistí žaludek a reguluje produkci žaludečních šťáv
  • podporuje látkovou výměnu v těle – metabolismus
  • pomáhá při regeneraci organismu – po nemoci, při nemoci, preventivně, regeneruje
  • pomáhá při únavě, oslabení a ochablosti organismu
  • léčí a předchází paradentóze
  • čistí krev

14ti DENNÍ JARNÍ „ŽVÝKACÍ KÚRA“ 

  • 4 až 10 čerstvých stvolů kvetoucí pampelišky, omyjeme, odtraníme květy a za syrova dobře rozžvýkáme a spolkneme.
  • nemusíme dodržet přesně celou kúru, já si vždy v přírodě prostě utrhnu pár stonků a sním je (když vím, že je tam čisto nic nemeju),…ale…
  • pokud chci cíleně něco léčit, nebo potřebuji důkladně podpořit organismus, musím vytrvat s delším užíváním, v tomto případě si pohlídat alespoň 14 dnů a můžeme kúru prodloužit i na 4 týdny.
  • PAMPELIŠKOVÝ KOŘEN – čistí a ředí krev, podporuje pocení, je močopudný a povzbuzujeČerstvý i sušený. Sbírá se na jaře a na podzim, ideálně pokud nestříkáte v zahrádce pesticidy a spol, já zužitkuji celé vypleté pampelišky, tedy i kořen. V přírodě dáváme při sběru pozor na čisté prostředí! Dělá se čaj a čerstvé mladé kořínky jsou skvělé do salátů.
  • MLADÉ PAMPELIŠKOVÉ LISTY – mají účinky jako stonky a kořenList sbírám před rozkvětem. Dá se i nasušit ve velmi tenké vrstvě a použít na přípravu čaje. Čerstvé mladé listy jsou velmi chutné do salátů.
  • PAMPELIŠKOVÝ KVĚT – podporují trávení, působí na játra a metabolismusKvěty sbírám nejraději první jarní, ale celé období od počátku kvetení až do cca konce června (záleží na počasí) je krásně „pampeliškové“. Květ nejčastěji zužitkuji na sirupy, „medy“ a čerstvé na ozdobu jídel, do salátů či jen tak na mlsačku.
Budete mít zájem:  Vitamíny V Kysaném Zelí?

Jak tedy využít pampeliškových dovedností ?

Pampeliškový nálev

Z čerstvých  pokrájených listů nevykvetlých pampelišek (nebo sušených listů). Cca jednu až dvě vrchovaté lžičky zalijeme 250 ml vařící vody a necháme 15 až 20 minut vyluhovat. Scedíme a neslazené pijeme 2x denně. Nejlépe ráno nalačno a pak po jídle. 

Pampeliškový odvar

Z kořene pampelišky. Kořen musíme dobře umýt a pokrájet nejlépe na drobné proužky, kostičky. Pokud chceme usušit, tak nejlépe na slunci nebo v sušičce na ovoce, nad kamny – ne na kamnech! Jednu vrchovatou lžičku pokrájeného kořene do studené vody 250 ml zahřejeme k varu a vaříme 10 až 15 minut, 5 minut necháme odstát. Opět se pije 2x denně, ráno nalačno a po jídle.

Pampeliškový macerát

Připravujeme stejně jako předchozí odvar, ale dané množství namočíme na 12h do studené vody a teprve potom povaříme. Užíváme stejně jako předchozí.

Já osobně zbožňuji to žvýkání, je to velmi jednoduché a na přípravu naprosto nenáročné :)))).  A teď několik veselejších receptů. 

????SIRUP / MED PAMPELIŠKA
2 vrchovaté „dvouhrsti“????čerstvých pampeliškových květů, 1 litr studené vody, 1 kg přírodního třtinového cukru, 1/2 citron (nejlépe bio).

Postup: Květy s vodou pomalu přivedeme k varu, necháme zpěnit, odstavíme a necháme vychladnout. Dáme do chladu (lednice, sklepa) na 12 až 24 h. Scedíme a květy vymačkáme! Do tohoto lektvaru přidáme 1 kg třtinového cukru a citron na plátky.

 Promícháme a velmi pomalu zahříváme na plotně, NESMÍME přivést k varu, jen redukujeme tekutinu! Občas promícháváme. Můžeme nechat, jednou, dvakrát vychladnout. Tím zkontrolujeme hustotu redukované tekutiny. Čím více zredukujeme, tím spíš budeme mít konzistenci jako med.

Pokud dáme o něco méně cukru a budeme méně redukovat vznikne spíše šťáva, tedy sirup. Je to jen na nás. Plníme do menších skleniček, ještě teplé :). 

PAMPELIŠKOVÝ SIRUP BEZ CUKRU

2 vrchovaté „dvouhrsti“????čerstvých pampeliškových květů, 1 litr studené vody, 0,25l ječného sladu (cca 400 g ). Tzv. sladovit prodává se jako Sladěna, Sladěnka, koupíte ve zdravé výživě, nebo na internetu, fór je v tom, že neobsahuje jednoduchý cukr a na rozdíl od něj je nesmírně zdravá), 1/2 citron (nejlépe bio).

Postup: Slad s vodou dáme do hrnce a pomalu zahříváme, dokud se slad nerozpustí. Tekutiny se musí spojit, pak odstavíme z plotny a Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odleženínecháme zchladnout, ale jen na tělesnou teplotu. Přidáme pampeliškové květy, promícháme a po úplném zchladnutí zakryjeme a necháme v chladu po 12h. Přecedíme, květy pořádně vymačkáme a přidáme šťávu z půlky citronu. Na sporáku pomalu zahřejeme, NEVAŘÍME a promícháváme, zahříváme jen tak, aby se spojili všechny složky. Ještě teplé plníme do sklenic, uzavřeme a po vychladnutí skladujeme v chladu. Ředíme vodou jako sirup, nebo přidáváme do čaje :). Pokud neseženeme ječný slad můžeme použít například agávový či datlový sirup, které jsou však finančně náročnější.

Slad celkově je výborný a zdravý pomocník pro sladkou kuchyni a já si vždy pořídím větší množství na internetu, skladuji v chladu a vydrží fakt dlouho., ale nám ne, jde u nás na kila ???? děti ho milujou.

Nejprve si vyzkoušejte zda je to vaše parketa na malém množství a pak se dá objednat výhodněji větší množství například přímo od sladovny.

Pozor slad děsně lepí, chce to trochu „grif“ při manipulaci, ale zase je výborný ????

  • Pampeliškové kapary potřebuje dva týdny na odležení
  • PAMPELIŠKOVÝ SALÁT –  mladé listy nevykvetlých pampelišek a menší kořeny
  • Zhruba plnou dvou hrst na dvě porce, ale je to libovolné (hrst denně se doporučuje), listů nebo dobře omytých kořínků nebo obojí:
  1. Malý přílohový salát – hrst až dvě nasekáme nadrobno pokapeme citronem a podáváme k hlavnímu jídlu (pro zpestření pár kapek datlového sirupu, nebo zředěné sladěnky)
  2. Přísada do divokých salátů – kombinuji s další sezonní zeleninou, jako jsou ředkvičky, rukola, roketa, špenát kedlubna, mrkev, cibule, …nebo divokou – řebříčkem, jitrocelem, bršlicí atd. Fantazii se meze nekladou já přidávám také semínka, koření a zálivku.
  3. Příklad divokého salátu: 5 ředkviček na plátky, hrst pokrájených pampeliškových listů, hrst velmi malých mladých listů řebříčku, mladé nadrobno pokrájené zelí, dvě lžíce kysaného zelí, klíčky vojtěšky, opražená dýňová a slunečnicová semínka, semínka černuchy. Zálivka – lžička citronové šťávy, pár kapek ume octa nebo sojové omáčky Tamari (nemusí být, použijte malou špetku soli) a lžička datlového sirupu.
  4. Přísada do hlavního jídla – nadrobno nasekané listy se dají jako posypka na chleba, do polévky, nebo na hlavní jídlo. Nebo prostě pampeliškové hlavní jídlo.
  5. Příklad hlavního jídla: 2 až 3 vařené brambory (lepší jsou „nové“), 2 vejce na měkko (na hniličko, na tvrdo – jak kdo má rád), jedna jarní cibulka nadrobno posekaná, 2 hrsti pokrájených pampeliškových listů a kořenů. Nakrájet, smíchat, mírně osolit, lehce opepřit, špetka kurkumy.
  6. Stejný recept, ale veganská verze bez brambor…Místo brambor můžeme použít například polentový nebo jáhlový knedlík (uděláme doma, ale dá se i koupit ve zdravé výživě), místo vajec restované tofu a máme zase něco trochu jiného :)))
  1. Salátových variací a kombinací je nepřeberné množství, jen se toho nebát a neustrnout na “ šopáku“ i když i ten mám ráda :).
  2. JEDLÉ KVĚTY
  3. Další skvělý způsob je využít rozkvetlé pampeliškové květy na jedlou ozdobu jídla (do salátů, polévek, dezertů, chlazených nápojů, přísada do čajových směsí…), jsou nejen chutné, ale také pohledné a samozřejmě zdravé :)))))

NAKLÁDANÁ PAMPELIŠKOVÁ POUPATA  (ALA KAPARY) na jednu cca 250 ml skleničku

Budete mít zájem:  Tlumící Léky Pro Kočky?

velkou hrst (až dvě, záleží na velikosti poupat a vaší ruky) pampeliškových, ještě zavřených poupat, lžička soli, 180 ml vody, 20 ml vinného či jablečného octa (prostě jeden hrneček 200 ml, cca do třetiny voda a zbytek ocet), hořčičné semínko 1/4 lžičky (není nutné).

Postup: do čisté zavařovací skleničky dávám vrstvu poupátek (sbírám jen v čisté přírodě a tak nic neoplachuji, ale záleží na vás jak to cítíte…). Jemně posolím a zase vrstvu… opakuji dokud není sklenička skoro plná (na pár prstů pod uzávěr). Navrch přidám hořčičné semínko a protřepu.

Dám do lednice na 24 h, tak 2x během odležení protřepu. Po té přivedu k varu směs vody s octem a vařící naliji na prosolená poupátka, ihned uzavřu, otočením zkontroluji zda neuniká tekutina a nechám takto vychladnout. Otočím zpátky a skladuji v chladu, vydrží i měsíc, déle nevím, vždy se to sní :).

Pokud chcete dělat větší množství a déle skladovat raději sterilizujte. Tzn. po procesu výše: dám na 20 minut do trouby na 100 stupňů C, vyndám otočím, nechám vychladnout a skladuji v chladu (ale nemusí být nutně v lednici).

Z pampelišky bychom mohli udělat ještě pampeliškové víno, kávu bez kofeinu, omlazující vodu na obličej a spousty dalších receptů,…ale to zase příště, v jiném článku nebo E-booku. 

Mějte vždy na paměti, že užívání bylinek dle vlastní vůle nenahrazuje odbornou lékařskou péči.

Pampeliškové kapary: Delikatesa z domácích zdrojů

06. 04. 2019 | Doba čtení 4 minuty

Na jaře nastává ta správná chvíle pro výrobu pampeliškových kapar. Naložte si poupata pampelišek do soli a octa, zamilujete si jejich výraznou chuť připomínající pravé kapary. Příprava je jednoduchá, výsledek výborný.

Kvetoucích rostlin přibývá v přírodě raketovou rychlostí. Nepropásněte první jarní vlnu přírodních pokladů a nasbírejte si poupata pampelišek. Naložené se dají použít do salátů, zeleninových jídel nebo třeba do rizota. Vyzkoušejte jejich chuť, která se velmi podobá oblíbeným kaparům.

Kapary z pampeliškových poupat Zdroj: Shutterstock.com / Natalia Evstigneeva

Zdravá i chutná pampeliška

Pampeliška lékařská (Taraxacum officinale) známá také jako smetanka lékařská je rostlina, která bujně roste na rozličných místech, potkáte ji na louce, v zahradě, v parku i u cest. Pro zahrádkáře je to obtížný plevel, dusící svou přítomností sazeničky na záhonech. Jak už ale její název napovídá, má mnoho pozitivních účinků

Dá se využít do mnoha pokrmů Zdroj: Shutterstock.com / Lyudmila Mikhailovskaya

na zdraví, její konzumace se doporučuje při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, zlepšuje trávení, látkovou výměnu, je močopudná a podporuje činnost ledvin.

Obsah hořčin má příznivý vliv na funkci jater, žaludku, slinivky, střev, ledvin a usnadňuje průchod do dvanáctníku. V mladých listech je obsaženo značné množství vitamínu C a kyselina křemičitá, v úborech jsou pak přítomny flavonoidy, karotenoidy a různé silice.

Pampeliška je přitom nejen léčivá, ale i chutná rostlinka, která sedá využít od kořínků až po poupata. V kuchyni se dají využít listy k přípravě čaje, octa, vína, jako přísada do polévek i pomazánek či do jarního salátu, z květů se nejčastěji připravuje pampeliškový med.

Zkuste něco nového, nasbírejte si pár hrstí zavřených poupata a pusťte se do výroby chuťově zajímavých pampeliškových kapar.

Kapary z pampelišek

Vydejte se do přírody ještě než svěže zelená barva trávy exploduje žlutí rozkvetlých pampelišek. Na čistém místě kde nehrozí znečištění od psů nebo aut si natrhejte pěkná pevná poupata pampelišek.

Příprava je snadná Zdroj: Shutterstock.com / Natalia Evstigneeva

Poupata sbírejte co nejmladší, malá a drobná sotva vyrostlá. Doma je zbavte spodních lístků, aby vypadaly jen jako drobné zelené kuličky a pečlivě několikrát opláchněte. Dál už budete potřebovat jen sůl a ocet, poupata se nakládají do slano – kyselého nálevu.

Použít můžete jemný vinný ocet nebo jablečný ocet, záleží na vás, jakou chuť preferujete. Omytá poupata začněte po vrstvách klást do připravených sklenic a přiměřeně posypávejte solí.

Pro ještě zajímavější chuť přidejte třeba hořčičné semínko nebo chilli papričky, ale není to nutné. Až bude sklenice plná, upěchovaná poupata zalijte horkým octem, zavřete víčkem nebo přetáhněte fólií. Nechte několik dní uležet a uchovávejte v lednici.

Pampeliškové kapary se hodí všude tam, kde kapary pravé, do salátů, omáček, k těstovinám i pizze.

  • Tip: Jako kapary můžete naložit i poupata sedmikrásek nebo lichořeřišnice. Vždyť i pravé kapary jsou vlastně poupata květů kapary trnité (Capparis spinosa) naložené v soli a octovém nálevu.

Hodí se i přípravě salátů Zdroj: Shutterstock.com / Creative Family

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector