Které superpotraviny nejsou zase tak „super“?

Máte rádi borůvky nebo salát z červené řepy? Pokud ano, je to super zpráva, a to doslova. Obě zmíněné potraviny totiž patří do skupiny superfoods neboli superpotravin, jež představují potraviny výjimečné svým obsahem živin důležitých pro lidský organismus a svým působením na něj.

Tyto potraviny tak vynikají nad svými kolegy především nutriční hodnotou a blahodárným účinkem, které lidskému tělu přináší.

Nejsou to přitom ve stravování žádní nováčci. O tom, že některé potraviny jsou výjimečné a jsou tedy „super“, ví některé kultury i tisíce let. Proč se tedy superpotraviny staly dalším fenoménem v oblasti výživy teprve v posledních několika letech?

Je to jednoduché. Prsty v tom má spotřebitelský trh, který chytře spojil marketing, vědu a zdravý životní styl a naservíroval nám superpotraviny novým, konzumním způsobem. V moderním smyslu se termín poprvé objevil v časopise Nature Nutrition v roce 1998.

Které superpotraviny nejsou zase tak „super“?

Superpotraviny nemusí mít nutně exotický původ. V Čechách běžně roste špenát, borůvky nebo kapusta a různé byliny.

Neobyčejné účinky superpotravin. Čím se liší?

Mnoho ze superpotravin pochází z oblastí, kde v nepříznivých životních podmínkách sídlily starodávné civilizace. V klimatu asijských pralesů nebo třeba v pohořích Jižní Ameriky si musely tyto plodiny klestit cestu v nelehkých podmínkách a rychle se adaptovat na místní prostředí. Přežily hlavně díky tomu, že se naučily zadržovat co možná nejvíce živin.

To je také důvod, proč nalézáme v superpotravinách abnormální množství nutričních hodnot.

Superpotraviny tak zajišťují živiny v přírodní a nezpracované formě, jež je našemu tělu nejbližší a nejpřirozenější. Představují významnou zásobárnou proteinů, vitamínů, minerálů, esenciálních polysacharidů, antioxidantů, enzymů a esenciálních mastných kyselin či vlákniny.

Superpotraviny jsou nejen skvělým zdrojem živin prospěšných pro zdraví a silný imunitní systém, ale i významným pomocníkem pro detoxikaci a pro udržení acidobazické rovnováhy těla. Lidskému tělu pomáhají v boji s nespočtem nemocí, od rakoviny, přes zánět močových cest, cévní onemocnění až po onemocnění kloubů.

SUPERPOTRAVINY V DENNÍM JÍDELNÍČKU: Na zeleném blogu najdete skvělé zelené recepty na každý den. Zkusíte to ode dneška zdravěji? Klikněte!

Které potraviny patří mezi superpotraviny?

Nutriční specialisté sestavili nejeden seznam superpotravin, nešli bychom v něm mimořádné potraviny a plodiny napříč celým spektrem a kontinenty:

Za kořenovou a listovou zeleninu například sladké brambory, brokolici, mangold či kapustu, za ovoce zase jahody, borůvky nebo citrusové plody. Z bylin prospívá našemu tělu aloe vera, echinacea a kopřivy z mořských řas třeba nori, wakame, arame, dulse nebo chaluha, zapomenout nesmíme ani na včelí produkty nebo mladý ječmen.

Do VIP klubu superpotravin dále patří ořechy (například kokosové ořechy) či semena obecně, tučné ryby jako je losos, makrela či sardinky, dále řepa, některé hřiby, mnoho luštěnin (arašídy, čočka, fazole, syrové kakao). Výčet výjimečných potravin by ale mohl pokračovat. My vás seznámíme s těmi, které lze považovat za nejpopulárnější a nejvýznamnější stálice klubu vyvolených.

Které superpotraviny nejsou zase tak „super“?

Chia – šalvěj

Které superpotraviny nejsou zase tak „super“?Drobná šedo-černá semínka šalvěje hispánské, mají vysoký obsah bílkovin a omega-3 i omega-6 mastných kyselin, jež přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.

Semínka šalvěje, původem z Mexika a Guatemaly byly populární již v dobách Aztéků, a to zejména mezi běžci, kteří díky nim mohli mnohem lépe hospodařit s energií. Semínka mají totiž ohromné hydrofilní vlastnosti.

Dokáží navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12 krát. Díky nim je tělo zevnitř skvěle hydratováno, což má příznivý vliv na jakoukoliv fyzickou zátěž.

Goji – kustovnice čínskáKteré superpotraviny nejsou zase tak „super“?

Dalším klenotem mezi superpotravinami je bezesporu kustovnice čínská – keř, jehož plody se jsou známé pod názvem goji. Kustovnice čínská se po staletí využívá v čínské medicíně. Již čínští císaři ji s oblibou pojídali, protože prokazatelně omlazovala.

Goji zlepšuje krvetvorbu, podporuje imunitu, snižuje krevní tlak a posiluje zrak. Navíc je plná bílkovin, vitaminů C, B1 a B2, stopových minerálů (především zinku, selenu a železa) a aminokyselin.

AcaiKteré superpotraviny nejsou zase tak „super“?

Acai jsou plody palmy, která roste především v jižní Americe. Jedna palma vyprodukuje ročně až 20 kg těchto plodů. Se zázračnými účinky plodů byli seznámeni již domorodí obyvatelé, kteří je využívali k jídlu i v medicíně.

Plody Acai mají na lidské tělo silné antioxidační účinky, jsou bohaté na minerální látky a vitamíny. Na trhu můžete koupit zpracované bobule v různých formách, jako tablety, džusy, instantní nápoje v prášku či celé ovoce.

Aloe VeraKteré superpotraviny nejsou zase tak „super“?

Rostlinu Aloe Vera využívá mnoho vyspělých kultur a civilizací již po tisíce let. Bývá doporučována zejména pro své komplexní regenerační a detoxikační účinky, přezdívá se jí „elixír mládí.“

Látky obsažené v listech napomáhají při hojení ran a popálenin, kožních problémech jako jsou ekzémy nebo lupénka a mnohé další.

KakaoKteré superpotraviny nejsou zase tak „super“?

Podobně i kakao eliminuje riziko onemocnění srdce tím, že snižuje krevní tlak a zvyšuje pružnost cév. To je zřejmě způsobeno vysokým obsahem flavonoidů – látek rostlinného původu. Flavonoidy díky svým chemickým vlastnostem kladně působí na lidský organismus. Stačí si v obchodě vybrat alespoň 70 % hořkou čokoládu.

České superpotraviny ze zahrádky

Jak je z výše uvedeného výčtu patrno, superpotravin existuje mnoho a většina z nich pochází pro nás z exotických krajů. Dobrou zprávou ale je, že superpotraviny rostou také na našich zahradách a polích a není jich zrovna málo. Domácí členy „superklubu“ představujeme v následujícím přehledu.

BorůvkyKteré superpotraviny nejsou zase tak „super“?

Možná někoho překvapí, že to, čeho je v létě plný les a co tak rádi sbíráme, představuje onu zázračnou potravinu. Je tomu skutečně tak, borůvky patří již ke klasickým příkladům superpotravin.

Ve velké míře obsahují flavonoidy, rozpustné vlákniny a silné antioxidantů (zejména anthocynaniny).

Antioxidanty jsou molekuly, které chrání buňky v těle před škodlivými volnými radikály, jež pocházejí například z alkoholu nebo cigaret, vznikají však rovněž přirozenou cestou.

Příliš mnoho volných radikálů v těle má za následek oxidační stres, který pak způsobuje poškození buněk, což může vést s věkem souvisejícím chorobám, jako je rakovina, cukrovka nebo onemocnění srdce.

Bylo zjištěno, že růst rakovinných buněk v tlustém střevě člověka je těmito látkami inhibován, nebo jsou tyto buňky přímo ničeny.

Drobné bobulky tak představují výbornou a navíc přírodní prevenci proti těmto nemocem.

ČTĚTE TAKÉ vše o volných radikálech a jejich destruktivních vlivech na organismus. 

KadeřávekKteré superpotraviny nejsou zase tak „super“?

Víte co je kadeřávek? Jedná se o listovou zeleninu, která je příbuzná brokolici a růžičkové kapustě a v Evropě se již pěstuje od nepaměti. S kadeřávkem se to má tak, že hrnek jeho listů obsahuje celou doporučenou denní dávku vitaminu A, C a K. Je bohatý na lutein a zeaxanthin, žlutá barviva, která chrání zdravý zrak.

Nesmíme ale také opomenout, že obsahuje spoustu železa, fosforu a hořčíku. Kadeřávek navíc můžete pěstovat kdekoliv, nemá velké nároky ani na půdu, ani na živiny, navíc dobře snáší nízké teploty.

Červená řepaKteré superpotraviny nejsou zase tak „super“?

Červená řepa, kterou můžeme v poslední době na našich talířích vídat stále častěji, je zase plná dusičnanů, jež se v těle přeměňují na oxid dusnatý, jenž, mimo jiné, snižuje v lidském těle krevní tlak a srážlivost krve.

Obsahuje v hojném množství betain, který brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Barvivo červené řepy rozšiřuje věnčité tepny a zpevňuje stěnu vlásečnic.

Červená řepa je tedy superpotravinou zejména pro případy prevence proti srdečním onemocněním, ale to není vše! Tato rostlina, jejíž léčivé vlastnosti využívali již staří Římané, má močopudné účinky, vylučuje z těla sůl, povzbuzuje činnost žaludku a tvorbu žluči.

Kopřivy

Kopřivy mají skutečně široké pole působnosti a jsou takovým malým VIP členem superpotravinového klubu. Můžeme je využít nejen v kosmetice, ale také v kuchyni nebo jako hnojivo na zahrádce.

Tato planě rostoucí bylina je bohatá na proteiny, kterých obsahuje až 20 krát více než sójové boby, obsahuje ale také velké množství minerálů (Ca, Mg, K, P, Fe) a řadu vitamínů (C, B). Kopřiva se používá při onemocnění kloubů, při krvácivosti či chudokrevnosti.

Budete mít zájem:  Vyhřezlé ploténky napraví ozónoterapie

Působí také dobře na žaludek a játra, podporuje trávení, vylučování žluči a vyprazdňování střev. Z kopřiv lze také vařit. Nejvhodnější pro gastronomii jsou mladé rostliny sbírané brzy na jaře. V kosmetice se zase využívá proti padání vlasů a na jejich posílení.

Moderní doba – moderní potraviny. Proč tedy ne superpotraviny?

Superfood představují potraviny vhodné pro moderní dobu a zdravý životní styl, bez přídavků hormonů, pesticidů, geneticky upravených organismů a jiných chemických složek. Tyto mimořádné potraviny tak představují skvělý nástroj, jak bojovat s civilizačními chorobami dnešní doby. Zkusíte některé?

INSPIRUJTE SE! Zdravý receptář plný receptů se zelenými superpotravinami. 

SUPERPOTRAVINY – TOP 10 známých a TOP 10 exotických superpotravin

20.9.

2020

  • Co znamená pojem „superpotravina“?
  • Z hlediska výživy je superpotravina výživně bohaté jídlo (potravina) plné vitamínů a minerálů a dalších vlastností podporujících zdraví, které mohou pomoci zlepšit naše zdraví a chránit nás před nemocemi, jakými jsou srdeční choroby a rakovina.
  • Před několika lety to byla právě borůvka, která byla označena za superpotravinu, no v poslední době se tento seznam rozšířil a na superpotravinu byly povýšeny například bobule Goji, Aronie a jiné.

I když je fantastické, že se na tyto zdravé potraviny upozorňuje, je důležité nenechat se unést a zaměřit se spíše na superstravu než na jednotlivé superpotraviny. Ve skutečnosti lze většinu nezpracovaných přírodních potravin klasifikovat jako superpotraviny – ovoce, zelenina a bílkoviny, jako jsou luštěniny a ryby, jsou bohaté na živiny a jsou prospěšné pro naše zdraví.

Zde jsou některé snadno dostupné potraviny mající superpotravinové vlastnosti, které většina z nás pravděpodobně konzumuje pravidelně.

TOP 10 známých superpotravin:

Které superpotraviny nejsou zase tak „super“?

  • Červená řepa – má vysoký obsah živin včetně kyseliny listové, která je nezbytná pro zdravé těhotenství. Obsahuje také beta-karoten a betacyanin, silné antioxidanty, které mohou pomoci zlepšit detoxikaci jater. Červená řepa je bohatá na vlákninu a má příznivé účinky na funkci střev, což může pomoci při prevenci zácpy a také při snižování hladiny cholesterolu. Ať už ji odšťavíte, nastrouháte do salátu, opečete nebo uděláte polévku, červená řepa je skvělé očistné jídlo a její zářivá barva rozjasní váš talíř.
  • Česnek – díky přirozeným antivirovým a antibiotickým vlastnostem je česnek skvělý pro předejití kašle a čichání. Bylo prokázáno, že česnek snižuje hladinu špatného cholesterolu, což z něj dělá superpotravinu a také obsahuje dobrou hladinu vitaminu B6, který prospívá srdci. Česnek může pomoci v boji proti nemoci, včetně nachlazení a aktivní sloučeniny v česneku mohou snížit krevní tlak. Česnek také obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci předcházet Alzheimerově chorobě a demenci. Česnek zlepšuje zdraví kostí a pokud je to možné, nejlepší variantou je konzumovat ho syrový.
  • Brokolice – spolu s kapustou, zelím a květákem je brokolice součástí skupiny křupavé zeleniny, která má vysoký obsah vitamínu C a vlákniny. Brokolice obsahuje také fytonutrienty, které mají protirakovinné vlastnosti a mohou zvýšit imunitu, očistit játra a chránit naše oči. Bioaktivní sloučeniny obsažené v brokolici mohou přispívat ke snížení zánětu. Brokolice podporuje funkci mozku a může pomoci zpomalit proces stárnutí. Antioxidanty a vláknina zase mohou pomoci při kontrole cukru v krvi. Pro získání maximálního účinku by se měla konzumovat syrová nebo lehce napařená.
  • Jablka – toto skromné ovoce je plné antioxidantů, včetně vitamínu C a kvercetinu, které posilují imunitní obranu těla. Pektin je rozpustná vláknina nacházející se v jablkách, která může pomoci zmírnit zácpu a snížit hladinu špatného cholesterolu. Starší studie z roku 2000 například zkoumala, jak konzumace jablek po dobu 28 let ovlivnila riziko mrtvice u 9 208 lidí. Autoři zjistili, že ti, kteří jedli nejvíce jablek, měli nižší riziko trombotické mrtvice. Jablka obsahují mnoho živin, které mohou snížit riziko mrtvice. V jednom přehledu z roku 2017 se například zjistilo, že lidé, kteří konzumují nejvíce vlákniny, mají nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění, ischemické choroby srdeční a mozkové mrtvice. Jablka jsou jednou z nejlepších svačin vhodných na cesty a jsou lahodná strouhaná se zelím k výrobě zelného salátu nebo se podávají dušená s přírodním jogurtem.
  • Vejce – jsou skvělým zdrojem bílkovin a poskytují dobrou hladinu železa, zinku, vitamínů B a selenu. Obsahují také tryptofan, prekurzor serotoninu, našeho šťastného hormonu, a cholinu, který je nezbytný pro funkci mozku a paměť. Vajíčka zvyšují hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu a obsahují všechny základní aminokyseliny ve správném poměru.
  • Mandle – s vysokým obsahem hořčíku a mononenasycených tuků jsou mandle prospěšné pro naše srdce a dávka vitaminu E, která se v mandlích nachází, pomáhá chránit naši pokožku. Mandle jsou také skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů B, vápníku, zinku a železa. Ve studii z roku 2014 vědci zjistili, že mandle významně zvýšily hladinu antioxidantů v krvi, snížily krevní tlak a zlepšily průtok krve. Účastníky byli všichni zdraví muži ve věku 20–70 let, kteří užívali 50 g mandlí denně po dobu 4 týdnů. Přidejte mandle do řeckého jogurtu pro zdravou snídani, natřete mandlovým máslem toast nebo pro dekadentnější léčbu, ponořte mandle do rozpuštěné tmavé čokolády (další superpotravina!).
  • Zelený čaj – je velmi bohatý na skupinu silných antioxidantů zvaných flavonoidy, které mají schopnost posílit imunitu a také chrání před rakovinou. Předpokládá se, že jedním z důvodů, proč je míra rakoviny v Japonsku nižší než v západním světě, je právě vysoká spotřeba zeleného čaje (přibližně tři šálky denně). Studie naznačují, že konzumace zeleného čaje může snížit riziko ischemické srdeční choroby a přispět k podpoře odbourávání tuků. Obsahuje zdravé bioaktivní sloučeniny, může zlepšit funkci mozku, zvyšuje spalování tuků a také může chránit mozek před stárnutím. Zajímavostí je, že zelený čaj může snížit zápach z úst. Nakopněte ráno zdravým začátkem – výměnou kávy za šálek zeleného čaje.
  • Sardinky – spadají do kategorie mastných ryb, což znamená, že jsou skvělým zdrojem omega 3 mastných kyselin, které jsou životně důležité pro dobré zdraví srdce, mozku, kůže a hormonů. Ať už čerstvé nebo konzervované, tyto malé ryby také poskytují spoustu bílkovin, vitaminu B12, selenu a vitaminu D. Snižují zánět a riziko onemocnění, chrání zdraví kostí a pomáhají bojovat proti úzkosti a depresi. Regulují hladinu cukru v krvi, pomáhají omezovat chuť k jídlu a zabraňují vzniku krevních sraženin. Mají také protirakovinné vlastnosti, podporují zdravý imunitní systém a snižují inzulínovou rezistenci.
  • Kurkuma – již několik století se používá v Číně a Indii jako protizánětlivé činidlo a může být užitečná v případě bolesti kloubů a svalů. Je silným antioxidantem a zdrojem železa, manganu a vitaminu B6. Kurkuma může také pomoci potlačit různé viry, včetně herpesu a chřipky. Nedávná studie, která sledovala ženy tři menstruační cykly za sebou, zjistila, že doplňky z kurkumy pomohly zmírnit příznaky PMS. Kurkuma může mít i protirakovinné účinky a může pomoci při problémech pokožky.
  • Červené víno –je již stovky let součástí společenských, náboženských a kulturních akcí. Středověké kláštery věřily, že jejich mniši žili déle právě kvůli pravidelnému pití vína. V posledních letech věda naznačila, že na těchto tvrzeních může být pravda. Mnoho studií v průběhu posledních let ukázalo pozitivní souvislost mezi umírněným pitím červeného vína a dobrým zdravím srdce. Studie z roku 2018 uvádí, že polyfenoly z červeného vína a hroznů mohou zlepšit střevní mikroflóru a přispět ke zdraví střev. Podle American Heart Association (AHA) může resveratrol – antioxidant v červeném víně – snížit krevní tlak a zvýšit hladinu HDL (dobrého) cholesterolu. Recenze z roku 2015 uvádí, že resveratrol může pomoci chránit před sekundárním poškozením mozku po cévní mozkové příhodě nebo poranění centrálního nervového systému. Resveratrol může podle výzkumu z roku 2016 také pomoci zabránit ztrátě zraku snížením zánětu a oxidačního stresu. Červené víno má ochranné vlastnosti také díky vysokému obsahu polyfenolů a antioxidantů, které chrání před rakovinou, srdečními chorobami a předčasným stárnutím. Vína vyrobená z hroznů Tannat nebo Malbec obvykle obsahují nejvyšší obsah polyfenolů.
Budete mít zájem:  Otoky nohou v létě – jak na prevenci a léčbu?

TOP 10 „exotických“ superpotravin:

Které superpotraviny nejsou zase tak „super“?

Zde jsou některé ne tak známé potraviny, které byly označeny za superpotraviny. Mnoho z těchto potravin najdete v obchodech se zdravou výživou.

  • Acai berries – fialové bobule pocházející z amazonského deštného pralesa – Acai, mají zvláště vysokou pozici ve skupině antioxidantů zvaných antokyany, které mohou mít příznivý účinek na zdraví srdce a zlepšení paměti. Bylo pozorováno, že antokyany se účastní také antikarcinogenních aktivit, i když přesné mechanismy nejsou známy. Acai bobule jsou také dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny a zdraví podporujících omega 6 mastných kyselin. Výzkumy naznačují, že diety bohaté na antioxidanty a protizánětlivé polyfenolové sloučeniny mohou snížit riziko onemocnění, jakými jsou Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Antioxidant antokyan, který je hojně obsažen v bobulích Acai, může snižovat oxidační stres a podporovat zdraví mozku.
  • Goji berries – bobule Goji jsou neskutečně bohaté na antioxidanty a byly hodnoceny jako číslo jedna na stupnici ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – absorpční kapacita kyslíkových radikálů), která měří hladinu antioxidantů v potravinách. Posilují imunitní systém a poskytují ochrana proti chřipce. Udržují hladinu cukru v krvi a zvyšují testosteron. Goji bobule, které se konzumují hlavně sušené, mají také vysoký obsah bílkovin a vitamínů B a používají se v čínské medicíně ke zvýšení dlouhověkosti – zjevně je čínský muž jménem Li Quing Yuen jedl každý den, když se dožil věku 250 let 😀
  • Aronia berries – obsahují více antioxidantů než Goji, Acai a borůvky, což je řadí na samý vrchol ligy super bobulí. Mají protirakovinné účinky a prospívají zdraví srdce. Bobule jsou však velmi kyselé, takže je třeba přidat cukr, aby byly chutnější, což by mohlo znevýhodnit některé jejich pozitiva.
  • Konopný olej – konopí je obvykle spojováno s hippies a nelegálními drogami, je členem rodiny Cannabaceae, do které patří také marihuana. Složka, která je zakázána – tetrahydrokanabinol, je však z konopného oleje zcela odstraněna. Výsledkem je neuvěřitelně výživný olej, který má vysoký obsah esenciálních mastných kyselin a je obzvláště vhodný pro kožní onemocnění, jako je ekzém, hormonální nerovnováha (PMS), zdraví mozku a srdce. Mnoho lidí používá konopný olej jako formu přirozené úlevy od bolesti, protože snižuje bolest při požití nebo lokální aplikaci. Vzhledem k obsahu omega-3 mastných kyselin je konopný olej vynikajícím doplňkem pro těhotné ženy. Vhodným způsobem užití je konzumace oleje přímo z lžíce nebo pokapejte olejem saláty či zeleninu.
  • Syrové „raw“ mléko – nepasterizované, nezpracované mléko pocházející přímo od krávy, je přirozeně mnohem zdravěji než pasterizované látky, které dostáváme v našich supermarketech. Syrové mléko, které je zpravidla k dispozici pouze přímo od výrobců, není zahříváno na vysoké teploty, což pomáhá zachovat jeho obsah minerálů a vitamínů, stejně jako enzymy, které nám ho pomáhají trávit. Syrové mléko chrání před alergiemi a astmatem a je lepší volbou pro lidi s intolerancí laktózy. Například i britská královna je fanouškem syrového mléka, a to od svých krav ve Windsoru. Na druhou stranu, Agentura pro potravinové standardy říká, že syrové mléko může obsahovat škodlivé bakterie, které nebyly zabity právě pasterizačním procesem, který u syrového mléka chybí. Pokud se rozhodnete vyzkoušet syrové mléko, ujistěte se, že ho kupujete od renomovaného dodavatele s přísnými hygienickými normami a nekonzumujte ho během těhotenství.
  • Syrové „raw“ kakao – pokud syrové mléko nelahodí vaší fantazii, pak bude možná syrová čokoláda (kakao). Vyrábí se lisováním za studena ze surových kakaových bobů, které zajišťují, že se tepelnou úpravou neztrácejí žádné živiny. Syrová čokoláda, jinak známá jako kakao, je čokoláda v přirozeném stavu. „Kakao“ je mayský výraz, který znamená „jídlo bohů“, a bylo užíváno touto starodávnou civilizací, která věřila, že má léčivou sílu, zvyšuje energii a vytrvalost a působí jako afrodiziakum. Syrová čokoláda se nyní vrací jako superpotravina díky vysoké hladině antioxidantů, obsahu vápníku, železa a vitamínů B, také si zachovává svůj vysoký nutriční profil, je nabito flavonoidy a hořčíkem.
  • Mořské řasy – tato rostlina je vynikajícím zdrojem energie, která dodává vitamíny B, hořčík a dobrý zdroj železa a vápníku. Mořské řasy jsou také velmi bohaté na jód, který je zásadní pro dobrou funkci štítné žlázy, a obsahuje lignany, které mají protirakovinné vlastnosti. Obsahuje řadu ochranných antioxidantů a také může v určitých případech pomoci zhubnout oddálením hladu a snížením hmotnosti. Vyzkoušejte například nori (používají se v sushi), kombu a wakame – sypejte si je na polévky a saláty nebo si připravte vlastní sushi.
  • Quinoa – pochází z doby Inků, kteří ji považovali za „matku všech zrn“ pro svou nutriční hodnotu, i když to není technicky zrno, ale tráva, která patří do stejné skupiny jako špenát a mangold. Quinoa je vynikajícím zdrojem bílkovin, což z něj dělá skvělé jídlo pro vegetariány. Obsahuje také dobrou hladinu vápníku, hořčíku, vitamínů B, železa a některých esenciálních tuků. Je přirozeně gluten-free – toto nutričně husté zrno je tak perfektní volbou pro bezlepkovou dietu. Quinoa je skvělou alternativou k rýži nebo bramborám a je vynikající také v salátech. Jeden šálek vařené quinoi obsahuje 21 procent doporučeného denního příjmu vlákniny, což je skvělá zpráva pro naše střeva.
  • Noni šťáva – Noni, také známý jako indická moruše, je strom původem z Havaje a Polynésané ho po staletí pijí jako šťávu pro její zdraví podporující vlastnosti. Jeho vysoký obsah antioxidantů je považován za prospěšný pro kožní problémy, zažívací potíže, dýchací potíže a imunitní problémy. Má antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. Různé studie naznačují, že šťáva Noni pomáhá zmírňovat bolest a omezovat destrukci kloubů způsobenou artritidou díky svým analgetickým vlastnostem. Studie prokázaly, že šťáva Noni může také snížit koncentraci kyseliny močové v krvi, a tím snížit riziko dny. Šťáva Noni je nabitá vitaminem C a selenem, který pomáhá bojovat proti volným radikálům, zachovává pružnost pokožky a zvrací nepříznivé účinky stárnutí. A na závěr, šťáva Noni pomáhá zvládat stres a snižuje dopad stresu na kognitivní funkce.
  • Včelí pyl – směs včelích slin, rostlinného nektaru a pylu, poskytuje vynikající hladinu bílkovin, železa, zinku, hořčíku, vitamínů B a antioxidantů, díky nimž je vysoce výživný. Bylo prokázáno, že pacienti trpící sennou rýmou mohou užíváním včelího pylu zmírnit těžkosti spojené s tímto onemocněním. Uvádí se také, že včelí pyl muže být prospěšný při problémech s plodností. Je dostupný ve formě granulí žvýkání nebo kapslí. Někteří bylinkáři také doporučují včelí pyl ke zvýšení sportovního výkonu, snížení vedlejších účinků chemoterapie a zlepšení alergií a astmatu. POZOR! Včelí pyl není vhodný pro těhotné ženy. Žena by se měla také vyhnout používání včelího pylu, pokud kojí.

—————————————————————-

Použité zdroje:

  1. The Nutrition Coach Network: Superfoods. 2012.
  2. NDTV Food: 10 Amazing Benefits Of Noni Juice: Drink Up! 2018.
  3. Ratini Melinda: Bee Pollen Benefits and Side Effects. 2020.
  4. Szalay Jessie: Quinoa: Health Benefits & Nutrition Facts. 2018.
  5. O'Brien Sharon: 7 Surprising Health Benefits of Eating Seaweed. 2018.
  6. Hill Caroline: Raw Milk: Do Its Benefits Outweigh the Dangers? 2018.
  7. O'Brien Sharon: Everything You Need to Know About Aronia Berries. 2019.
  8. Olsen Natalie: 8 Healthy Facts About the Goji Berry. 2019.
  9. Butler Natalie: What are the health benefits of acai berries? 2018.
  10. Seitz Adrienne: Is red wine good for you? 2020.
  11. Arvado Sonny: 20 Surprising Health Benefits Of Sardines. 2020.
  12. Gunnars Kris: 10 Evidence-Based Benefits of Green Tea. 2020.
  13. Olsen Natalie: The health benefits of almonds. 2019.
  14. Gunnars Kris: Top 10 Health Benefits of Eating Eggs. 2018.
  15. Kubala Jillian: What to know about apples. 2019.
  16. Hill Ansley: Top 14 Health Benefits of Broccoli. 2018.
  17. Leech Joe: 11 Proven Health Benefits of Garlic. 2018.
  18. Lewin Jo: The health benefits of beetroot. 2019.
Budete mít zájem:  Noční výšlap na Sněžku

Superpotraviny – jsou opravdu tak super?

Které superpotraviny nejsou zase tak „super“?
Zdroj: Superpotraviny ze Shutterstock

Poslední roky jsou velmi trendy, vždy se najde potravina, která je populární. Jednou to jsou chia semínka, acai nebo zelený ječmen, jindy zase aloe vera, konopná semínka nebo quinoa. Všechny tyto produkty mají bezesporu svá pozitiva. Nicméně dojem, že po jejich konzumaci budeme neuvěřitelně zdraví, v nás zcela účelově budí marketing. Většina promovaných superpotravin totiž pochází z exotických zemí a dovoz je velký byznys.

Spasí naše zdraví?

Ač to podle reklamy vypadá, tak nespasí. Pokud budeme žít ve stresu, sedět celý den v autě nebo u počítače, jíst nevhodně a k tomu si denně zařadíme do jídelníčku jednu superpotravinu, naše zdraví to výrazně neovlivní. Základem dobrého zdraví je pořád to samé – tedy vyvážená strava, dostatek spánku, pohybu, relaxu a co nejméně stresu.

Pro obohacení jídelníčku můžeme samozřejmě výše zmíněné potraviny do své stravy zařadit, jen se na ně nesmíme spoléhat jako na záchranu našeho zdraví.

V Čechách také máme svoje  „superpotraviny“

Pokud nám jde o příjem výživově bohatých potravin, můžeme sáhnout i k tradičním českým produktům. Už naše prababičky věděly, co je dobré. Které to jsou?

Česnek a cibuleMají antikarcinogenní účinky, snižují krevní tlak a působí preventivně proti srdečně cévním onemocněním.

Pšeničné otrubyObsahují velké množství nerozpustné vlákniny, působí tudíž preventivně proti zácpě, zrychlují průchod tráveniny střevním traktem, podporují činnost střev, snižují množství přijaté energie a působí také preventivně proti zubnímu kazu a nádorům rakoviny tlustého střeva.

Výrobky z ovsa – ovesné vločky, mouka a otrubyObsahují vlákninu, antioxidanty a hlavně významné množství beta-glukanů, což je látka, která snižuje celkovou hladinu krevního cholesterolu, hladinu LDL cholesterolu, zatímco hladinu HDL cholesterolu neovlivňuje. Beta-glukan také snižuje hladinu glukosy v krvi, což je příznivé zejména u diabetiků.

Lněné semínkoJe zdrojem omega-6 a omega-3 mastných kyselin, vlákniny a antioxidantů. Semínka můžeme přidávat do pečiva, müsli, polévek nebo třeba do zeleninových salátů.

Pokud před konzumací semínko rozmixujeme, je důležité ho dlouho neskladovat, protože by žluklo. Konzumace 2-3 lžic semínek denně působí proti zácpě, zánětu žaludku a střev a snižuje také hladinu cholesterolu.

Lněné semínko hraje také roli při prevenci některých nádorových onemocnění.

Hlíva ústřičnáHouba, která se dá upravovat na mnoho způsobů. Koupíme ji po celý rok v běžných supermarketech.

Díky vysokému obsahu beta 1,3 D glukanů má preventivní účinky proti zánětlivým onemocněním, zvyšuje obranyschopnost organismu (beta glukany z ovsa tento účinek nemají), snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Dále pak obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, D, C, K, některé stopové prvky a minerální látky.

Kysané zelí (a další kvašená zelenina)Zelí obsahuje vysoké množství vlákniny a vitamínu C, K a B. Kvašením se obsah těchto vitamínů zvyšuje. Kysané zelí zvyšuje obranyschopnost organismu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Je jich víc ..

Výčet potravin, které mají velice pozitivní účinky je dlouhý, patří mezi ně vlašské ořechy, mandle, mrkev, červená řepa, jablka, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky a mnoho dalších. Je výborné zařazovat je do svého jídelníčku.

Víc, než na superpotraviny bychom se ale měli spoléhat spíš na zdravý rozum a správný životní styl

Některé potraviny uváděné jako superpotraviny pro naše zdraví příliš přínosné nejsou jako např. kokosový tuk, který obsahuje přibližně 90 % nasycených mastných kyselin a pouze do 2 % esenciálních mastných kyselin.

Jsou superpotraviny opravdu tak super, jak se tvrdí? Dejte pozor na zemi původu | Žena.cz

Chia, açaí, goji, chlorella, quinoa, guarana, maca. Ještě před pár lety tyto výrazy v našich končinách nikdo neznal. Dnes najdeme alespoň jednu z takzvaných superpotravin v každém supermarketu.

„Superpotraviny do lidského organismu dodávají řadu nutričně výhodných látek a přispívají tak k racionální výživě člověka. Podporují imunitu, zvyšují celkovou energii a vitalitu, fyzickou a psychickou kondici. Mají blahodárné účinky na přirozené procesy v lidském těle,“ říká výživová poradkyně Táňa Wasserbauerová.

Prověřeno dlouhými stovkami let

Není pochyb o tom, že takzvané superpotraviny obsahují vysoké množství tělu prospěšných látek. Jsou bohaté na vitamíny, minerální látky, vlákninu, fytonutrienty a antioxidanty. Dokážou ale opravdu takové zázraky, jaké jsou jim připisovány?

Většina rostlinných látek dnes považovaných za superpotraviny má převážně exotický původ a při výčtu jejich kvalitativních vlastností se autoři odvolávají na jejich oblibu u starověkých civilizací.

Například staří Mayové a Aztékové využívali chia semínka jako zdroj energie. Goji (kustovnice čínská) je zase v čínské medicíně využívána už po staletí, quinoa byla peruánskými Inky považovaná za poklad.

Prohlédnout grafiku Na cestách: 10 tipů na dovolenou pro sólo cestovatele

Nevýhody exotických dálek

Původ v dalekých krajích má ale svoje „ale“.  V Číně, Mexiku či Jižní Americe neexistuje dostatečně vysoká ochrana spotřebitele, na niž jsme v Evropě zvyklí. V těchto zemích se v zemědělství používají i hnojiva, která u nás nemusejí splňovat všechny předpisy, svou roli hraje i jejich přeprava. Dovážené superpotraviny tak mohou obsahovat zbytky pesticidů, těžkých kovů i dalších látek.

Ale i hlavní přednost superpotravin v bio kvalitě – pěstování bez použití chemických látek, jako jsou umělá hnojiva, pesticidy či fungicidy – se paradoxně může stát i jejich hlavním problémem.

Pokud nejsou po sklizni rychle zpracovány, může u nich dojít k rozvoji plísní, které mohou negativně ovlivnit lidské zdraví. „Proto je nezbytné důsledné testování používaných surovin v odborné laboratoři. To je velmi nákladné, a uživatelé by si proto měli dát pozor na podezřele levné produkty,“ vysvětluje Petr Kaštánek, vědecký pracovník a ředitel společnosti Neobotanics.

Síla marketingu

Superpotravinám jsou připisovány skvělé účinky: detoxikace organismu, zvýšení imunity či boj proti choroboplodným zárodkům. Neexistují však klinické studie, které by zázračné funkce jednoznačně potvrzovaly.

Fakt, že se exotické potraviny označí jako super, vyvolává dojem, že „normální“ potraviny už tak zdravé nejsou, což je nesmysl.

Ostatní potraviny jako například zelí nebo lesní ovoce jsou v zásadě stejně super, mají stejně hodnotné nutrienty.

„V podstatě každá zdravá plodina (a zdravě vypěstovaná) obsahuje jedinečnou kombinaci vitamínů, minerálních látek a fytonutrientů,“ říká výživová expertka společnosti Herbalife, doktorka Susan Bowerman. Jejich pestrým výběrem a pravidelným zařazováním do jídelníčku pokryjete potřebu zdraví prospěšných látek a uděláte pro sebe mnohem více než zakoupením jedné marketingově podpořené superpotraviny.

Z lesů a zahrádek

Stejnou službu zvládnou i plodiny z vaší zahrádky či ty nasbírané v lese. U lokálních „superpotravin“ navíc odpadají obavy spojené s jejich nejasným původem, problematickým dovozem nebo způsobem jejich zpracování.

Doktorka Susan Bowerman radí vyměnit exotické super prášky, tabletky a bobule za ty lokální (pro nás tedy české), snadno dostupné a generacemi předků prověřené. Vsaďte na lněné a konopné semínko, borůvky, brusinky, maliny, ostružiny, kysané zelí a další kvašené potraviny, ořechy, čerstvý špenát, rakytník nebo česnek.

Také další odborníci se shodují, že správně sestavený jídelníček bohatý na sezonní a čerstvé plodiny, ovoce a zeleninu je pro náš středoevropský organismus to nejlepší. Protože třeba takové divoké borůvky či fazole, podle vědců údajně nejbohatší na antioxidanty, není třeba hledat v obchodech se zdravou výživou.

  Video Mohlo by Vás také zajímat: Baierlová: Problém je, že vláda nemá plán. Je těžké hledat motivaci, nevidíme světlo | Video: Michael Rozsypal

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector