Krájený meloun by měl být prodán do dvou hodin

Krájený meloun by měl být prodán do dvou hodinPlody, které rostlina neuživí, samy upadnou

Nákup sazenic

Roubované sazenice melounů si můžete pořídit od autora tohoto webu na www.roubovane-sazenice.cz. Objednávky přijímáme od poloviny února, rostliny budou rozesílány v polovině května.

Příprava pozemku

Jako první si musíme vybrat místo, kde budeme melouny pěstovat. Pozemek by měl být na slunném místě, nejlépe nasměrován k jihu. Pokud možno, neměli bychom vybírat stanoviště, kde nebyly v předchozím roce pěstovány tykvovité rostliny, abychom zamezili výskytu chorob a škůdců.

S přípravou půdy musíme začít již na podzim. Pozemek je potřeba zrýt či zorat a zapravit do půdy chlévský hnůj. Pro zvýšení obsahu organických látek v půdě, můžeme do půdy zapracovat kompost, nebo můžeme melouny pěstovat, podobně jako tykve, přímo na kompostu. Na jaře, jakmile to počasí dovolí, prokypříme zeminu.

Tím se také zbavíme již rostoucích plevelů.

Předpěstování

Pokud se rozhodneme předpěstovat si sadbu, můžeme začít s výsevem už koncem března. Důležitá je ovšem teplota. Optimální teplota pro klíčení melounů je 22°C. Výsev provádíme do sadbovačů nebo do květináčků.

Do jednoho květináčku můžeme dát 1 – 2 semena. Přibližně do dvou týdnů rostlinky vyklíčí a vytvoří děložní lístky. Po celou dobu předpěstování bychom měli udržet teplotu kolem 20°C.

Na začátku května začneme s otužováním sadby.

Krájený meloun by měl být prodán do dvou hodinPod melouny je vhodné dát černou textilii

Výsadba

Melouny můžeme začít vysazovat nejdříve po 15. květnu. Sazenice pravokořenných melounů vysazujeme do sponu přibližně 1,5 x 1m. Ty také můžeme vysazovat i po 2 – 3 sazenicích. Roubované melouny potřebují spon minimálně 2 x 2 m. Sazenice neroubovaných melounů můžeme zasypat zeminou až po děložní lístky.

U roubovaných melounů můžeme zasypat pouze podnož. Roub musí vyčnívat nad povrch, aby nezakořenil. Kdybychom viděli, že i přesto roub vytváří kořínky, musíme je odstranit. Je vhodné použít k pěstování melounů černou netkanou textilii. Ta nám bude přitahovat sluneční paprsky a bude akumulovat teplo v půdě.

Po výsadbě je vhodné rostliny zalít.

Zálivka

Vodní melouny obsahují přes 90% vody. Proto je důležité rostliny během vegetace zalévat. Největší nároky na vodu logicky má rostlina v době květu a tvorby plodů. To je asi od začátku července až do odumření rostlin. Dá se říci, že někdy stačí roubovanou rostlinu zalít pouze při výsadbě a pak jednou během léta.

Rostlina si dokáže vodu nalézt i v suchém počasí. Je to především tím, že kořeny mohou dosahovat do hloubky až 1,8 m. Ovšem jejich největší část je do hloubky 0,5 m, tudíž velká sucha rostlině neprospívají. Pokud tedy rostlina nemá dostatek vody, jako při mém pokusu, odrazí se to na výnosech.

Pokud je nedostatek vody opravdu kritický, začne rostlina vysávat vodu z plodů. Ty postupně gumovatí a po čase upadnou. Týká se to především plodů do průměru 15 cm. Na nedostatek vody mohou vodní melouny reagovat nekrózou květního konce plodů. Pokud chceme dosáhnout kvalitních výsledků, bez závlahy se neobejdeme.

Zavlažovat bychom měli méně často větší dávkou vody, tj. alespoň dávkou 150 mm. V létě bychom měli rostliny zalévat alespoň jednou týdně. Samozřejmě častěji zaléváme rostliny pravokořenné, roubované můžeme méně často. Dalším faktorem ovlivňující nároky na zavlažování je typ půdy. Pokud je léto horké a suché, je dobré zavlažovat 3 – 4 krát týdně.

Samozřejmostí je, že vodu bychom měli k rostlinám aplikovat večer a měla by bít odražená. Závlaha může být podzemní nebo povrchová. Vhodnější je podzemní, zvláště při pěstování melounů ve skleníku či fóliovníku, kde povrchová závlaha způsobuje větší výskyt a rozšiřování chorob.

Stále více moderní se poslední dobou stává závlaha kapková, která šetří vodu a přivádí ji přímo k rostlině. Zajímavostí je, že na rozdíl od cukrových melounů (Cucumis melo), vodní melouny nereagují na přebytek vody snížením množství sušiny v plodech.

Krájený meloun by měl být prodán do dvou hodinPři teplotě nižšší než 5°C melouny zmrznou a plody se musí rychle uskladnit

Hnojení

Většina českých zahrádkářů hnojí pouze organickými hnojivy. Chtějí si vypěstovat plody v kvalitě bio. Jestliže pozemek před výsadbou řádně pohnojili hnojem nebo kompostem, může jim i toto hnojení stačit.

Pokud však chce pěstitel dosáhnout lepších výsledků, bez hnojení průmyslovými hnojivy se neobejde. Základní hnojení se tedy provede při kultivaci pozemku před výsadbou. S přihnojováním se může začít až v době, kdy sazenice řádně prokoření do půdy.

Ve velkovýrobě bychom měly během vegetace rostlinám dodat tyto přibližně dávky základních prvků:

N – 130 kg/ha , P – 100kg/ha, K – 150kg/ha

Pro pěstování melounů je ideální pH půdy kolem 5,5.

Zaštipování

Zaštipování je věc, na které se většinou pěstitelé neshodnou. Na internetu je nespočet diskusí, kde pěstitelé vychvalují právě jejich metodu zaštipování.

Někteří zaštípnou rostlinu ihned po vysazení, poté výhony druhého řádu zaštípnou za určitým listem, jiní zaštipují rostlinu za plodem, někteří dokonce odštipují výhony, na kterých není plod. Každý vychvaluje právě svůj způsob. Většinou to však neporovnali s tím, jak roste a plodí rostlina, kterou nikdo nezaštipuje.

Faktem však je, že vodní melouny zaštipování nepotřebují. Rostlina nepotřebuje pomáhat. Sama se dobře rozvětvuje, vytváří květy i plody. Proto se dá říci, že je veškeré zaštipování docela zbytečné.

Opylování

Přibližně na přelomu června a července začínají melouny kvést. Venku se o opylení postará hmyz. Pokud však máme melouny ve skleníku či fóliovníku, musíme květy opylit sami. Pomocí štětečku přeneseme pyl z tyčinek na bliznu. Zajímavostí u vodních melounů je, že jednotlivé květy se rozvíjí pouze na jeden den. Během této krátké doby musím hmyz stihnout samičí květy zdárně opylit.

Krájený meloun by měl být prodán do dvou hodinZralý meloun se pozná podle kroutící se stopky a dunivého zvuku při jemném poklepu

Další práce během vegetace

Pokud jsme pod melouny nepoužili černou netkanou textilii, měli bychom občas melouny vyplet, okopat a prokypřit. Dále během vegetace kontrolujeme porost a odstraňujeme případné chorobami či škůdci napadené listy, nebo celé výhony. Důležité je melouny ochránit před slimáky.

Sklízení

Až melouny narostou do maximální velikosti, musíme je ještě nechat dozrát. To je asi jeden měsíc. První melouny nám dozrají kolem poloviny srpna. Zralost melounu se určuje velmi těžko. Nejlepší asi je, označit si meloun, který vyrostl jako první, a přibližně po pěti týdnech ho zkusit, zda je již zralý.

V literatuře se dočteme, že zralý meloun poznáme podle žluté slupky na ploše, kde ležel, zasychající stopky, kroutící se stopky, podle poklepu atd. Ovšem slupka zespod žloutne už v době, kdy má meloun v průměru asi 10 centimetrů a přitom plod stále roste. V té době meloun rozhodně zralý není.

Zasychající stopka taky není přesná. Často meloun přezraje a shnije dřív, než stopka stihne zaschnout. O něco přesnější je poklep. Při jemném poklepání by se měl ozývat dutý zvuk. Ovšem i tady hodně závisí na tom, jestli nejsou uvnitř melounu praskliny, jak je meloun velký, na jakou část plodu poklepáváme atd.

Budete mít zájem:  Léky Vyráběné V Lékárně?

Asi nejpřesnější je kroutící se stopka.

Jak si pochutnat na melounech bez rizika?

Krájený meloun by měl být prodán do dvou hodin

Během letních měsíců si rádi kupujeme melouny. Jsou chutné, sladké, výborně osvěží a v oblibě je mají jak děti, tak i dospělí. Nejčastěji je krájíme na plátky. Dají se z nich vyrábět domácí limonády, zmrzliny, nebo se přidávají do ovocných pohárů a salátů. Napadlo vás ale někdy, že dužina melounu v některých případech může být příčinou i zdravotních obtíží?

Melouny mohou přijít do styku s bakteriemi, viry a parazity kdykoli během jejich cesty ke konečnému spotřebiteli – od pěstování, následného transportu, přes skladování, prodej, až po přípravu v domácnostech. Pokud se nějaké ovoce s dužninou krájí, loupe, vykrajuje nebo mixuje, tak se připraví velmi příznivé prostředí pro množení mikroorganismů vč.

těch, které vám mohou způsobit zdravotní obtíže. Velmi snadno se totiž přenesou z povrchu ovoce např. na noži, nebo na prstech neumytých rukou do dužiny. Čím to je? Důvodem je, že melouny mají vysoký obsah vody, cukru a nedostatečně nízké pH. Mikroorganismy (např. bakterie Salmonella, Listeria a Escherichia coli) se v prostředí, které je málo kyselé, rychle množí.

Pokud tedy naporcovaný meloun skladujete ve vyšších teplotách a ne v ledničce, tak mikroorganismům dáváte zelenou, aby se v dužině plodu rychle pomnožily a to může mít za následek vznik infekčních onemocnění. Hygienická stanice hlavního města Prahy dokonce uvádí, že jsou známé i případy, kdy se lidé nakazili žloutenkou typu A po konzumaci nesprávně upravených melounů.

Bylo to však onemocnění, které si turisté dovezli z dovolených na jihu Evropy.

Jak správně manipulovat s melouny?

Pokud se chcete vyvarovat nepříjemnému onemocnění, tak je důležité dodržovat pravidla osobní hygieny a hygieny v kuchyni při manipulaci s melouny.

Jak zní doporučení? Zajistit si dostatečně velkou a čistou pracovní plochu, mít čisté ruce a používat důkladně vyčištěné nože a prkénka. Povrh ovoce vždy umýt, aby nebylo znečištěné např.

od hlíny nebo mikroorganismů ze závlahové vody (ta může obsahovat i hnojivo).

Maloobchodní prodejny potravin a restaurační zařízení by měly krájet pouze takové množství melounů, které jsou schopni prodat zákazníkům během 2 hodin. Ovoce by mělo být uchované v chladničkách a nemělo by být umístěné na přímém slunci.

Spotřebitelé by měli sníst naporcované melouny co nejdříve, nebo je urychleně uložit do ledničky. Nakrájené melouny, které byly několik hodin vystavené vysokým teplotám mimo chladničku (např.

vystavené na pultu a na sluníčku), by se neměli jíst a raději preventivně zlikvidovat.

Cílem tohoto článku není čtenáře vystrašit a znechutit jim konzumaci melounů, ale upozornit je na možná rizika. Zejména citlivější osoby (jako např. těhotné ženy, malé děti, senioři a nemocné osoby), které se chtějí vyvarovat případným zdravotním obtížím, by neměli jíst naporcované melouny, které byly skladované několik hodin při pokojové teplotě.

Zdroje:

http://www.bezpecnostpotravin.cz/k-letu-patri-melouny-na-co-si-dat-pozor.aspx

http://www.hygpraha.cz/dokumenty/k-letu-patri-melouny–na-co-si-dat-pozor–3197_3197_161_1.html

http://www.bezpecnostpotravin.cz/bfr-zdravotni-rizika-z-melounu.aspx

 Článek podle uvedených zdrojů připravila: Mgr. Hana Vondráčková

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Hygienici varují: Pozor na krájení vodních melounů

Formulář pro opuštění okresu. Kde ho najdete, kam ho budete potřebovat Petra Nováková

Pelhřimovsko – Jít nakupovat ovoce a zeleninu na tržnici, nebo do kamenného obchodu? Většina dotazovaných zákazníků uváděla, že jim na tom v podstatě nezáleží.

Někteří zákazníci si s půleným ovocem v sáčku hlavu nelámou. Jiní by ale například zapařený meloun na trhu nekoupili ani náhodou. Je to na každém spotřebiteli, jak se rozhodne. | Foto: Deník/Kateřina Husárová

Někteří zákazníci si s půleným ovocem v sáčku hlavu nelámou. Jiní by ale například zapařený meloun na trhu nekoupili ani náhodou. Je to na každém spotřebiteli, jak se rozhodne.

Na co by si však měli dávat pozor, je třeba půlka melounu, což potvrzuje také krajský hygienik Jiří Kos.

„Já bych si rozkrojený meloun nikdy nekoupil. Nemám totiž jistotu, že obchodník ho předtím důkladně vydrhnul kartáčem pod vodou. Nákaza z kůry pak jedním říznutím může proniknout přímo do dužniny,“ zdůraznil Kos.

Kůra bývá znečištěná hnojením

  • Melouny se k nám totiž dováží z jižních států, kde jejich pěstitelé používají k hnojení třeba i obsahy svých septiků.
  • Povrch melounů tedy bývá kontaminovaný a může způsobit minimálně několik nepříjemných hodin na toaletě.
  • Kromě toho také existují hygienická pravidla pro prodej krájeného ovoce, jejichž dodržování bývá problémem hlavně u stánkových prodejců.

„Na stánku by měl být vyčleněný prostor s omyvatelnou pracovní plochou. Rozkrojené ovoce musí být vždy zabaleno do potravinářské folie a obchodník musí i zbylý kus uvádět do oběhu nezávadný.

Není možné ho třeba prodat až za několik dní,“ popsala Alena Hegerová ze státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Další nebezpečí v létě číhá u lahůdkářských výrobků. Uzeniny, vlašský salát nebo zákusky jsou pro někoho lákadla, která si prostě neodpustí.

„Když jsem nakupovala v Humpolci v supermarketu, napadlo mě, že bych mohla vzít ještě dvacet deka pařížského salátu. Po příchodu k pultu mě ale tahle myšlenka přešla. Vypadal velice oschle a nevábně,“ popsala zákaznice Marie Beránková.

Mikroorganismům teplo vyhovuje

  1. Prodejci se totiž mnohdy ani nenamáhají saláty v pultovém prodeji občas promíchat a zabránit tak alespoň tvorbě nevzhledného škraloupu.
  2. Před bezmeznou důvěrou v takovéto výrobky varuje i státní potravinářská inspekce.

  3. „Mikroorganismy, které mohou způsobovat nemoci, se rychle množí právě v teple a vlhku, a tyto potraviny jsou pro ně vhodnou živnou půdou,“ upozornila Alena Hegerová.

  4. Jak dodala, pokud má spotřebitel podezření, že výrobek je zdravotně závadný, zjistí prošlou záruční lhůtu nebo není spokojen s hygienou prodeje, může podat podnět ke kontrole na kterémkoli inspektorátu Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Investujte do svého zdraví. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.

Nahravá se anketa

21.7.2008

  • ovoce,
  • Jiří Kos,
  • citrullus lanatus,
  • meloun,
  • Státní potravinářská inspekce,
  • Humpolec,
  • kamenný obchod,
  • trh,
  • mikroorganismus,
  • infekční onemocnění,
  • léto,
  • nemoc,
  • potravina

Ostatní uklízeči a pomocníci, 15 200 Kč Všeobecná sestra, praktická sestra, 36 200 Kč Hledáme spolehlivého správce areálu, 20 000 Kč Ruční baliči, plniči a etiketovači, 15 500 Kč Ruční baliči, plniči a etiketovači, 15 500 Kč Dělník pro zpracování kovů, 100 Kč Dělníci v oblasti výstavby a údržby budov, 18 300 Kč Samostatná účetní/hlavni kniha, 35 000 Kč + PODAT INZERÁT Dacia Sandero první majitel, koupeno v CZ Ford Focus první majitel, servisní knížka, nehavarované Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Octavia servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Superb servisní knížka, koupeno v D Škoda Superb první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Peugeot Partner nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ, předváděcí vozidlo Škoda Superb první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ + PRODAT AUTO Dacia Sandero TCe 90 Comfort NOVÝ MODEL Škoda Citigo Monte Carlo 1.0 MPI, ČR,2.maj Volkswagen Passat Highline 2.0 TDI, Serv.kniha Volkswagen Passat 2.0 TDI, ČR,1.maj, Serv.kniha Škoda Octavia Scout 2.0 TDI, ČR, 1. MAJ. Citroën C1 1.0 VTi 72 S&S MAN FEEL Škoda Yeti 1.4 TSI, ČR,1.maj, Serv.kniha Hyundai i30 1.4 T-GDI, All Inclusive + PRODAT AUTO

Budete mít zájem:  Byliny Na Bolavé Klouby?

Meloun

  • Před 7 dnyV Česku je mnoho svátků spojených s určitým jídlem. Vánoce, Velikonoce, na vesnicích probíhají masopustní hody či slavnosti vína… Přijdou vám některé tyto tradice občas až moc divoké? Tak to ještě neznáte festival varlat v USA nebo španělskou La Tomatinu.
  • Před 17 dnyMeloun cantaloupe neboli ananasový meloun je zdravá a chutná potravina, kterou můžete využít jako výtečné jarní osvěžení.
  • Před 1 měsícemSkladování ovoce a zeleniny je třeba řešit velmi obezřetně. Každý z nás si přeje, aby vypěstované nebo zakoupené plodiny vydržely co možná nejdelší dobu, nicméně ne vždy se to skutečně podaří. My se proto v následujících řádcích podíváme podrobněji na některé zásady, které s touto problematikou velmi úzce souvisejí.
  • Před 2 měsíciLidé od nepaměti hledají zázračné léky na zákeřné choroby, které kosí lidstvo. Velkou službu v tomto směru může poskytnout samotná příroda, která je přirozeně vybavená všemi prostředky pro léčbu nemocí, které jsou její přirozenou součástí.
  • Před 2 měsíciKdo by nemiloval sladký a šťavnatý meloun! Asi každému z nás se už někdy stalo, že stál v supermarketu nad hromadou zelených koulí a snažil se odhadnout, který kus v sobě ukrývá červenou dobrotu a který mdlé bezbarvé cosi. Pokud nechcete metodu pokus/omyl aplikovat celé příští léto, naučte se několik vychytávek, které zaručí, že už nikdy nesáhnete vedle.
  • Před 6 měsíciCo vše se dá dělat se supersportem Lamborghini Aventador? Třeba z něho prodávat melouny na místním tržišti. Pokud vám to zní jako naprostý nesmysl a říkáte si, že nikdo nemůže být natolik ujetý, aby něco takového dělal, jste na omylu.
  • Před 6 měsíciZahradnictví přináší radost. To mohou potvrdit i dva muži důchodového věku ze Služína na Prostějovsku. Zdeněk Dopita a Antonín Hlavinka se před lety pustili do pěstování vodních melounů a mimořádně se jim daří. Sladkými plody potěší rodiny a zvláště jejich nejmenší členy.
  • Před 6 měsíciK letnímu období neodmyslitelně patří meloun. Nemusíte se ale omezovat na pouhé krájení na měsíčky, abyste si dosyta užili jeho sladkou a osvěžující chuť. Přinášíme vám několik receptů na melounové dobroty. Vyzkoušíte je?
  • Před 6 měsíciMelouny, rajčata, salát nebo cukety. Zatímco dosud byly země Středního východu kvůli suchému klimatu odkázány na dovoz ovoce a zeleniny z jiných zemí, v budoucnu by mohly být v tomto ohledu soběstačné. Norský start-up Desert Control v dubajské poušti testuje inovativní technologii ve formě speciální směsi, která dokáže díky kombinaci vody a jílu přeměnit vyschlou poušť v úrodnou půdu.
  • Před 6 měsíciVodní meloun patří mezi jednu z nejzdravějších potravin světa. A nejinak je tomu i s jeho slupkou. Není nutné ji vyhazovat, naopak je možné ji poměrně snadno zpracovávat.
  • Před 6 měsíciPřed pár dny Andrea Antony oficiálně odešla na mateřskou dovolenou. Nyní prochází příjemným obdobím před porodem, kdy se může soustředit jen na sebe a na holčičku, kterou nosí pod srdcem.
  • Před 6 měsíciMeloun k letním měsícům neodmyslitelně patří. Nejen, že příjemně chutná, ale také skvěle osvěží. Obsahuje totiž velké množství tekutiny. Je oblíbeným ovocem jak dětí, tak dospělých. Občas je ale oříšek jej správně nakrájet. Nejčastější metodou je samozřejmě pokrájení na půlměsíce, avšak existují i jiné možnosti, které konzumaci melounu značně usnadní a v konečném výsledku vypadá ovoce i při servírování dobře.
  • Před 6 měsíciTaké patříte mezi milovníky tohoto sladkého šťavnatého ovoce, jehož chuť je zkrátka nezaměnitelná? Tak to vás jistě mrzí, že si na něm můžete pochutnat pouze v létě. S těmito triky vám ale může vydržet i několik měsíců.
  • Před 6 měsíciK létu meloun bezesporu patří. Jeho červená dužnina je osvěžující hlavně v parném horku. Přestože ho mnozí považují za ovoce, jedná se o zeleninu, která je zdraví prospěšná. Čím vším vám její konzumace prospěje?
  • Před 6 měsíciMeloun – oblíbená zelenina, která se tváří spíše jako ovoce, je v létě zdrojem příjemného osvěžení. Mnozí z vás však možná ani netuší, kolik v sobě skrývá prospěšných látek. Vliv, který má meloun na tělo, ho tak staví do pozice neohroženého bojovníka za náš zdravý život.
  • Před 6 měsíciMelounová sezóna je za dveřmi. Už nyní můžete v obchodech narazit na první kousky – a v akcích na každém rohu je budete vídat v podstatě až do konce prázdnin. Meloun je plný vitamínů a minerálů, navzdory své sladké chuti má ale taktéž i minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké a pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Víte však, jak na první pohled poznat, že jste vybrali zralý a sladký kus?
  • Před 7 měsíciCo většinou pijete předtím, než vyrazíte do posilovny? Pokud se chcete vyhnout svalovým bolestem, odborníci doporučují sklenku melounové šťávy. Mimochodem, tenhle nápoj zlepšuje i fyzickou výkonnost.
  • Před 7 měsíciSladké a pěkně vychlazené kousky vodního melounu patří mezi oblíbené letní osvěžení. Jak ale takový plod v obchodě poznat? Přinášíme vám pár tipů, díky nimž už nesáhnete nikdy vedle!
  • Před 7 měsíciMeloun? I když se trochu pronese, přesto si tento „náklad“ odnášejte z obchodu nejlépe denně. Vždyť vám pomůže při hubnutí, dodá energii a poskytne prevenci před vážnými nemocemi. Navíc prospěje i vaší pleti!
  • Před 7 měsíciMelouny k horkým letním dnům neodmyslitelně patří. Obsahují v průměru 91 procent vody a dokáží skvěle osvěžit. Málokdo však ví, že melounové slupky jsou také poživatelné. A dokonce mají velmi pozitivní účinky na zdraví. Proč nejíst jen dužinu, ale i slupky?
  • Před 7 měsíciMelounová sezóna je v plném proudu a my se můžeme přistihnout, že šťavnatý meloun v těchto horkých dnech konzumujeme snad každý den. Na vaření teplých obědů je venku až příliš dusno, takže zpravidla vezmeme za vděk něčím osvěžujícím. Meloun je vynikajícím řešením, jak se zchladit a zároveň tělu dodat potřebné vitamíny a minerály.
  • Před 7 měsíciDoktor Horatiu Albu je rumunský výzkumník, který se zabývá především molekulární biologií. Muž zkoumal účinky, jaké má meloun, na lidský organismus a přišel ze zajímavými zjištěními. Potvrzuje tak mnoho tezí, které hovoří a pozitivní přínosu melounu. Jak tedy tohle oblíbené letní ovoce dokáže pomoci?
  • Před 7 měsíciDokážete si představit léto bez skvělého šťavnatého vodního melounu? Určitě ne, tradiční kulatá či oválná tykev je skvělou pochoutkou, na níž si pochutnáme prakticky všichni. Takový letní dezert v podobě salátu s melounem, smoothie nebo čehokoli jiného rozhodně stojí za to. Meloun představuje poměrně zajímavou plodinu, které se týká spousta různých zajímavostí včetně té, že existoval i meloun ve tvaru čtverce. I k tomu se ale postupně propracujeme.
  • Před 7 měsíciV horkých letních teplotách přijde šťavnatý melou vhod. Dokáže totiž skvěle osvěžit. Někteří však nemají rádi jeho pecky a raději je vyplivnou. Pokud patříte mezi ně, děláte velkou chybu. Pecky z vodního melounu totiž prospívají zdraví.
  • Před 7 měsíciKdo by si bez něj dokázal představit léto! Vodní meloun dokáže zchladit, zažene žízeň a navíc skvěle chutná. Blahodárný vliv má i na naše zdraví. Ale zároveň kolem něj panuje i řada mýtů.
  • Před 7 měsíciZbyl vám kus melounu nebo jen přemýšlíte, čím se v parnu osvěžit? Zkuste snadnou domácí limonádu, která je navíc skvělá i v alkoverzi! Sahejte po bezpeckovém melounu, odpadne vám práce se semínky.
  • Před 7 měsíciMeloun není jen chuťově dobrý a nízkokalorický. Může vám totiž posílit imunitu, zvýšit energetickou hladinu a zlepšit činnost kardiovaskulárního systému. Nechcete si z něj udělat báječné občerstvení?
  • Před 8 měsíciV pondělí uplyne 66 let od úmrtí Fridy Kahlo. A od pondělka také kina promítají film, který zprostředkovává vjemy a inspirace, jež na ni působily: pestrost pouličních karnevalů, aztécké památky či divokou přírodu.
  • Před 8 měsíciKromě obrázků pláží s palmou a míchaným drinkem s deštníčkem je snad nejznámějším symbolem léta šťavnatý meloun. Každý si hned představí, jak se do něj zakousne, lahodná šťáva mu stéká po tváři a cítí to nejlepší osvěžení.
  • Před 8 měsíciKousek melounu není jen neskutečně dobrý a osvěžující. Existují totiž další čtyři důvody, proč si ho hned budete chtít koupit.
  • Před 8 měsíciVěděli jste, že Češi v létě z ovoce a zeleniny nejraději konzumují melouny? Ano, je tomu skutečně tak! A protože jsme národem zahrádkářů, roste u nás i obliba pěstování této sladké zeleniny doma na svých zahrádkách. Snad každý se už pokoušel koupit si sazenici nebo naklíčit pecku z melounu, ale většinou s minimálním úspěchem na sklizeň. My vám prozradíme, jak si vypěstovat meloun doma a co radí profesionální zahradníci, aby se úroda vydařila.
  • Před 8 měsíciMeloun zkrátka k letnímu období patří. Milují ho nejen dospělí, ale především pak děti. Je to velmi osvěžující ovoce, které zodpovědně doplní tekutiny. Obsahuje jich opravdu velké množství. Proto je meloun i velmi dietní potravinou. Mimo jiné také tohle výborné ovoce obsahuje mnoho příznivých vitamínů, jako jsou vitamín A, B, C. Mezi minerální látky, které je možné v něm hledat můžeme zařadit například vápník a železo. Druhů melounů je na světě celá řada. Mezi ten nejznámější patří ten klasický vodní, který má typickou zelenou slupku a červenou dužinu. Oblíbený je velice i meloun žlutý.
  • Před 8 měsíciMelouny se u nás nabízejí v obchodech celoročně, ale letní období je ideální příležitostí si jeden z nejvíce osvěžujících druhů ovoce vychutnat. V bednách se vedle sebe válejí krásně sladké melouny, ale i ty přezrálé nebo sesbírané příliš brzy. Jak tedy poznat ten pravý a vyhnout se melounovému zklamání?
  • Před 8 měsíciMeloun má v sobě mnohem více než jen lahodnou chuť a vůni léta. Jeho vlastnosti jsou přímo zázračné, a je to dokonalý životabudič! Díky jeho látkám se zbavíte toxinů, doplníte potřebné vitamíny a také zhubnete.
  • Před 9 měsíciMandarinky, banány, melouny, brambory, ty všechny loupeme a slupky bezmyšlenkovitě házíme do koše. Přece co s nimi? Víte ale o tom, že některé (ne)poživatiny, které vyhazujeme, by se nám ještě mohly velmi hodit?
  • Před 9 měsíciArménské okurky jsou neobvyklým druhem melounu.
  • Před 10 měsíciPěstujete na vaší zahradě melouny? Pokud ano, jistě víte, že pomalu nastává čas, abyste je dali na venkovní záhon. Pěstování melounů se u nás už stává jakousi tradiční záležitostí, což je dáno i postupnou změnou podnebí, kdy je se teplotní průměr neustále šplhá nahoru. Přesto ale úrodu zaručenou mít rozhodně nemusíte.
  • Před 10 měsíciZmrzlíci se nezadržitelně blíží a s nimi také přijde období velkého sázení. Většina sazeniček totiž před tímto triem nesmí do země, mohly by zmrznout. Tři zmrzlí muži totiž s sebou přinášejí především přízemní mrazíky, což by čerstvé rostlinky nemusely zvládnout. Ostatně nezřídka se v tomto období stává, že pomrznou květy ovocných stromů.
  • Před 10 měsíciMelouny – co víc ještě dodat? Může snad být něco příjemnějšího, než sednout si v létě pěkně na zahradu a zakousnout se do šťavnatého melounu? Bez práce, bez námahy, stačí jenom ostrý nůž, zakrojit a baštit. Věděli jste ale, že existuje víc než dvanáct set různých druhů melounů, které u nás běžně nikde neseženete?
  • Před 11 měsíciNejen samotná dužina, ale i slupka jsou plné zajímavých látek, které jsou přínosné pro naše zdraví. Je škoda proto slupky vyhazovat.
  • Před 11 měsíciI když by se mohlo z dostupných zpráv zdát, že se svět vinou koronaviru téměř zastavil, ruští vědci ani nyní nezahálejí. Testují možnost pěstování melounů a dýní na polární stanici. Vypadá to nemožně?
  • Před 1 rokemŠťavnatý, aromatický, sladký, s pozoruhodnou dužninou, na talíři nebo s jiným ovocem v salátové míse potěší děti i dospělé.
  • Před 1 rokemZnáte to. Přijdete s dětmi do supermarketu a chcete jim koupit nějaké dobré ovoce. Třeba takové hrozny nebo meloun. Víte, jaká bude jejich první otázka? Pochopitelně bude směřovat k tomu, jestli mají hrozny nebo meloun pecky.
  • Před 1 rokemHlavně v sezoně, tedy v létě se jedná o velice populární ovoce, které miluje každý. A víte, jak vám meloun prospívá? Zjistěte to. Až to zjistíte, nebudete ho jíst jenom pro jeho mimořádnou chuť, ale do jídelníčku ho zařadíte také proto, že je prospěšný pro vaše zdraví, ale třeba o pro vaši krásu. Podívejme se společně na konkrétní fakta.
  • Před 1 rokemNový japonský ministr obchodu rezignoval po obvinění z porušení volebního zákona. Isshu Sugawara daroval podle médií svým voličům v Tokiu melouny, pomeranče či kaviár. Rodině jednoho ze svých zesnulých podporovatelů dal také „kondolenční“ příspěvek 20 000 jenů (zhruba 4000 Kč), píše BBC.
  • Před 1 rokemMelouny potřebují teplo, světlo a spoustu vody. Pěstují se na jihu Evropy, v Turecku či v jiných zemích s teplejším klimatem.
  • Před 1 rokemČeši melouny milují. Většinou však dávají přednost těm vodním se zelenou kůrou a načervenalou vodnatou dužninou. Ale jak k tomu přijde jeho žlutý bratr? Vždyť i on prospívá trávení, pomáhá dodržovat pitný režim a pozitivně působí na pokožku!
  • Před 1 rokemScéna, která se v obchodech opakuje v létě takřka pořád. Zákazník přichází k bedně s melouny a bere jeden po druhém do ruky. Meloun pak začne různě poplácávat a oťukávat, až jej nakonec nějaký zvuk přesvědčí a dotyčný meloun putuje do košíku. Na výběr melounu klepáním jsou někteří jejich milovníci takřka ochotni přísahat. Jestli je meloun zralý ale přesvědčivěji napoví jiné znaky.
  • Před 1 rokemMeloun není jen sladkou vodou a chladivým osvěžením. Proč byste měli jíst pravidelně tuhle typicky letní zeleninu, která nejen detoxikuje a perfektně čistí střeva?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector