Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasat

Nejbezpečnější éčka

enzymy

Bezpečná skupina lipáz  E1104. Lipázy jsou enzymy štěpící tuky, v EU jsou považovány za běžnou součást lidského těla a tak nejsou ani na potravinách označovány. V USA, ale na obalu musejí být označeny.

Opravdu nezbytná éčka?

emulgátory

Emulgátory zajišťují vytvoření směsí běžně nemísitelných látek.

Už tento popis vyvolává podivení na co to vlastně potřebujeme? Nicméně patří sem  E322 Lecitin, který je obsažený v každé živé buňce, působí jako antioxydant a má spojovací funkci mezi vodou a olejem. Proto je přísadou rostlinných tuků Hery, margarínů, přidává se do  ledových zmrzlin a nanuků. Nalezneme jej i v sušenkách.

E322 nám tedy těžkou hlavu neudělá, horší to je E400 kyselina alginová a E405 Propan-1,2-diol-alginát, obě látky jsou povolené  EU, první z nich se izoluje z řas, druhý se sice vyrábí synteticky z přírodních látek.

 Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty. Proto jsou součástí pudingů, zmrzlin, ale také pečiva. Jejich nežádoucí hodnotou je fakt, že způsobují trávicí potíže. E400 stojí za nadýmáním, a E405 pak za průjmy.

Týká se to sice citlivých jedinců, ale v dnešní době je to alergen, který může spustit další alergické reakce.

Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasatkonzervanty

Jak už název skupiny značí, jedná se o látky, které mají prodloužit trvanlivost potravin a zamezit růstu plísní. Nejméně škodlivá je kyselina sorbová E200.

 Tato éčka se vyskytují v přírodě, jsou součástí bobulovitých plodů jeřábu. Ale sami o sobě mohou způsobit u citlivých jedinců kopřivku.

 Jedná se ale o výjimku atak je v EU uživám jako prostředek zcela nezávadný do pečiva, marmelád, konzervačních nálevů při zavařřování, či do želírovacích cukrů zavařenin.

Totéž ale nelze říct o sorbanových solích. Sorban sodný E201 není ani  v EU povolen.

Sorban draselný E202 a vápenatý E203 jsou sice povolené, ale vyrábějí se syntetickou cestou z ropných derivátů.

Lékařské výzkumy neprokázali žádnou zdravotní komplikaci těchto éček, ale přeci jen už jen fakt jejich výroby zrovna nevyvolává lákavou nabídku k jídlu. Éčka jsou součástí řady potravin od tatarek po pečivo s majonézou.

kypřící látkyÉčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasat

Na první pohled běžné kuchyňské přísady do pečiva, E408 pekařské droždí a E501 uhličitan ( hydrogenuhličitan) draselný, tedy kypřící prášek do pečiva. Horší verzí jsou  látky na bázi fosforu E340 -E343. Většina z nich je zakázaná, protože tyto látky mají na svědomí nežádoucí odvápňování kostí. Jedinou látku E340(iii) donedávna teprve v EU povolenou a velmi dlouho testovanou a schvalovanou, využíváme též jako protispékavou látku.

Dalšími kypřícími látkami jsou E450 difosforečnany a polyfosforečnany E452 jsou užívány běžně v potravinách do uzenin a paradoxně sýrů.

Paradoxně proto, že i u těchto éček se ví, že jejich vyšší dávky odvápňují tělo.

To znamená, že takové sýry jako tavené Apetito, Primátor, Kiri, Veselá kráva, u nichž by jste předpokládali přísun vápníku, jsou díky éčka E450 nebo E452 potravinou, která vápník z těla odebírá.

A víte na jsou látky E450 a E452 v potravinách potřené? Aby vázali vodu, tedy aby potraviny zvyšovaly svůj objem. „V šunce tolik potřebné, že? “

Víte co je…

protispékavost? neboli co jsou protispékavé látky? Jsou to látky, které zamezují tvorbě hrudek v potravinách.

 Používají se zejména v práškových anebo granulovaných potravinách (granko, granulované čaje, nápoje v prášku) nebo v kuchyňské solil a pod.

Docela zvláštní je jejich příměs v sáčku rýže,  o níž si každý myslí, že je přírodním sáčkovaným produktem. Jak vidíte, není.

Podívejme se zevrubněji na éčka pod skupinou

protispékavé látky

jedná se o velmi početnou skupinu látek. Většina je v EU zakázána, a povolená éčka jsou:

Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasatE 336 Vinan draselný (Vinan monodraselný, dihydrogenvinan draselný, Tartarát monodraselný), Vinan didraselný)
E 421 Mannitol cukerný alkohol zakázaný do výrobků pro kojence a batolata
E 426 Sojová hemicelulosa
E 460 Cellulosa (Mikrokrystalická· celulóza -Celulózový gel, Prášková celulóza)
E 470 (a) Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin
E 470 (b) Hořečnaté soli mastných kyselin
E 500 Uhličitany sodné (i) Uhličitan sodný (Bezvodá soda) (ii) Hydrogenuhličitan sodný (Jedlá soda, Soda bikarbona, Soda, Sodium carbonates) (iii) Ekvimolární směs uhličitanu sodného a hydrogenuhličitanu, Sesquikarbonát sodný)
E 504 Uhličitany hořečnaté (Uhličitan hořečnatý, Hydroxid-uhličitan hořečnatý)
E 509 Chlorid vápenatý
E 530 Oxid hořečnatý
E 535 Hexakyanoželeznatan sodný (Ferrokyanid sodný)
E 536 Hexakyanoželeznatan draselný (Ferrokyanid draselný, Žlutá krevní sůl)
E 538 Hexakyanoželeznatan vápenatý (Ferrokyanid vápenatý)
E 551 Oxid křemičitý (Křemen, Silikagel)
E 552 Křemičitan vápenatý
E 553 a Křemičitan hořečnatý (syntetické)
E 553 b Trikřemičitan hořečnatý (talek, mastek, práškový talek)
E 555 Křemičitan draselno-hlinitý (Hlinitokřemičitan draselný , Aluminosilikát draselný)
E 556 Křemičitan vápenato-hlinitý (Hlinitokřemičitan vápenatý, Aluminosilikát vápenatý)
E 558 Bentonit (Smektit, Křemičitan hlinito-hořečnatý)
E 559 Křemičitan hlinitý (Kaolin)
E 572 Stearan hořečnatý
E 900 Dimethylpolysiloxan (Polydimethylsiloxan, Dimethylsilikonové olej)
E 953 Isomalt

Zvláště u látek na bázi hliníku není jednoznačné zdravotní stanovisko.

 Hliník je spojován s Alzheimerovou chorobou, ale u potravin zatím nebyl určen přesný účinek, zda chorobu hliník v potravinách způsobuje nebo ne.

Tato záležitost je zatím v rukách výzkumných vědců, přesto se tyto látky užívají. V každém případě se nedoporučuje olizovat nebo seškrabávat zbytky potravin z hliníkových uzávěrů (například u jogurtů).

látky zlepšující mouku

jedná se o jiné látky než emulgátory, které se používají k vylepšení vlastností mouky.

Mezi tyto látky patří E341 kypřící látka i protispékavá látka fosforečnan vápenatého, který se vyrábí z kyseliny fosforečné. Maximální přípustné množství: 70 mg/kg tělesné hmotnosti.

V ČR (celé EU) je použití fosforečnanu vápenatého povoleno v nezbytném množství v potravinách a při výrobě dětských příkrmů.

Zcela bezpečnými látkami pro dospělé jsou pak E516, E517 neboli sírany vápenaté a amonné. Obě látky jsou ale používány v množství, které je nezbytné. A nesmějí být užívány v potravinách dětské výživy, protože mohou způsobit krvácivost.

Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasatNa tato éčka si udělejte vlastní názor

No a dalšími povolenými éčky této kategorie jsou E920 a E921 L-cystein a L-cystin. Vyrábí se synteticky z cystinu, který se nachází v hydrolyzovaných bílkovinách keratinu. Ten se nachází v peří a vlasech (vlasy lidí z Číny). Dále se nachází v kůži, kopytech, nehtech i vlně. Hlavním zdrojem cysteinu jsou lidské vlasy a štětiny prasat.

Látka se používá do nekvašeného chleba, chleba, pečiva, chlebové mouky. Také se využívá jako přísada k barvení uzenin, do ovocných šťáv jako antioxidant zabraňující ztrátě vitamínu C.

Může být také přítomna v cereáliích i kojenecké stravě. Cystein se používá při léčbě jater a jako prevence při ozařování.

Látka se používá také jako prostředek zlepšující růst vlasů a nehtů, jako přídavek do šampónů a krémů, avšak větší dávky pro tělo způsobují neplodnost.

leštící látky

Vytvářejí lesklý ochranný povlak na potravině. Jsou to neškodné přírodní látky E901 -E904.  Jedná se o vosky včelí i vosky nebo vosky pryšcových rostlin či výměšků hmyzu jako Šelak- E904

nosiče

některá éčka této skupiny se uplatňují  jako protispékavé i kypřící látky, nebo jako zahušťovadla. Jsou to látky, které umožňují projení nebo sloučení dvou rozdílných látek jako přidání aroma, aniž by nějak ovlivnily potravinu.

E425 Konjaková guma a glukomannan nebo E460 Celulosa, E509 Chlorid vápenatý jsou naprosto bez zdravotních rizik.

Dále užívaný je E558 bentonid a E559 křemičitan hlinitý, též užívaný bez omezení, ale přeci jen obsahují výše problematický hliník.

Dalšími jsou pak šedo-zónová éčka, (povolená, lékařsky zatím nezakázaná, ale…) E1201 -E1204  umělé Polyvinylpyrolidony, Polyvinylalkoholy a Pullulany. Nejsou oficiálně známy žádné nežádoucí účinky. Dosud však ověřeno, odstraňování této látky z těla.

Existuje podezření, že stopy této látky setrvávají ve střevních uzlinách po dobu několik měsíců až let. Tyto látky v těle mohou způsobit poškození plic či ledvin, zvýšenou citlivost pokožky, dermatitidu. Studie proběhly zatím na krysách a malých hlodavcích a dokazují zvýšené riziko vzniku nádorů.

 Jsou to látky, které jsou užívány především ve slazených nápojích a cukrovinkách.

odpěňovače

jsou látky, které zabraňují pěnivosti. Pro vegetariány nevhodné látky E491- E494, žlutý prášek, který se vyrábí výhradně ze živočišných tuků.

 V minulosti nebyla v ČR povolena, avšak dnes se smí přidávat do všech potravin v celé EU, v Americe i Austrálii je tato látka přísně zakázaná a to proto, že látka působí jako alergen a poškozuje játra i ledviny.

Průzkumy v rámci EU ale ukazují, že tyto změny nastávají až při vyšších dávkách, proto jsou tato éčka v EU povolena.

Další šedou zónu tvoří E1520 a E1521 Propylenglykoly, látky u nichž jsou zaznamenány případy otravy v případech požití dětmi.

Dále u nich byly sledovány karcinogenní účinky, s negativním výsledkem, ale namísto toho byla prokázána patologická změna centrální nervové soustavy. Při přímém styku může dráždit pokožku a oči.

U skupin lidí, kteří mají negativní reakce na tuto látku, se může vyskytnout dermatitida. Přesto jsou látky v EU povolené.

Chrání potraviny před zamrznutím a má konzervační účinky.
Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasatPropylenglykol se používá v  masných výrobcích, aby nedošlo ke ztrátě barvy masa, a jako rozpouštědlo přidaných barviv při zpracování řepného cukru u dresinků, popcornu, zmrzlinách bez tuku, sušenkách, slazeném sekaném kokosu, čokoládových produktech. A u droždí jako odpěňovač.

Mimo potraviny se používá jako přísada do nemrznoucích směsí do vozidel, zubních past, dětských krémů, rtěnek, deodorantů, atd.

Éčka těchto skupin na závěr

Jak jste si jistě všimli, dnešní skupiny ovlivňují vlastnosti potravin. Tedy nejsou tak důležité v potravinách. Moderní výrobci a ekologičtí producenti tyto látky nepoužívají, protože razí myšlenku přirozeného zpracování surovin,které není nutno nijak přibarvovat, nadýchávat, ani jim prodlužovat trvanlivost.

Nelze si neuvědomit, že mnoho z těchto skupin éček jsou látky v některých zemích zakázané, nebo nepoužívané, pro některé skupiny strávníků.

Dalo by se říct, že jsou zbytečné, ale jedná se o konzumaci, která spotřebě těchto potravin, která následně upravuje jejich složení.

Kupuje-li se hodně je nutné suroviny nastavovat, zvyšovat jim objem a kupuje-li se málo, je nutné jim prodlužovat trvanlivost, aby výroba nepřišla vniveč. je zcela a vás, jak se k této skupině přídavných látek potravin postavíte vy, strávníci.

Budete mít zájem:  K výměně léku je nutný souhlas pacienta

Přísada E920 do pečiva – co skývá?

Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasat

Používá se při výrobě veky, chleba či housek.  Foto: Profimedia.cz

Když si v obchodě kupujte veku, chléb nebo třeba buchty s tvarohem, napadlo by vás, že mohou obsahovat prasečí štětiny, kopyta, nehty nebo dokonce lidské vlasy? Pokud ve složení výrobku najdete éčko E920 neboli L-cystein, pak s tím musíte počítat!

| <!–#–>

Proč se používá?

Látku si oblíbili někteří pekaři, kteří si bez ní už neumí představit svoji průmyslovou výrobu pečiva a pekárenských výrobků.  E920 se v pekárnách přidává do mouky kvůli zlepšení jejích vlastností. Těsto se pak lépe zpracovává a je vláčnější.

Úředníci: Chlupy v buchtách? No a co!

Vystopovat původ látky ve výrobcích je ale prakticky nemožné. Ani se po něm nepátrá! „Důležité je, zda aditivní látka splňuje požadovanou čistotu, samotný její původ se nezkoumá,“ přiznali v Centru toxikologie a zdravotní bezpečnosti pražského Státního zdravotního ústavu. V Evropské unii je sice zákaz vyrábět E920 z lidských vlasů. Ale většinou se dováží právě ten levnější z Asie.

Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasat

1/4

Čínské vlasy v českých buchtách!

Éčko se v Asii kromě prasečích štětin a kopyt běžně vyrábí hlavně z lidských vlasů. Je to levný odpadní zdroj. „Já vím o třech výrobcích, kteří Lcystein vyrábějí. Dva jsou v Asii, jeden v Německu.

Převážná většina se vyrábí v Číně rozpuštěním vlasů ve velkém množství koncentrované kyseliny chlorovodíkové,“ vysvětlil předseda Občanského sdružení Zdravá potravina Rudolf Náprstek.

Německý producent naopak éčko vyrábí synteticky.

Další éčka: Z brouků a asfaltu!

● Zatímco brouka by snědl málokdo, barvivo z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius Coccus jíme všichni v jogurtech, nápojích, džemech, žvýkačkách… Jde o E120 – košenilu neboli karmín.

● Asfalt v jídle? Ano, jíme, respektive barvivo z kamenouhelného dehtu, který se používá při výrobě povrchu silnic. Barvivo z dehtu azorubin – E122 se používá v instantních polévkách, jogurtech, marmeládách, cukrovinkách, limonádách…

Autor: wer, lt

Zdroj: Blesk.cz

Může mít živočišný původ

Popis:

Jedná se o aminokyselinu, používající se jako kypřící přípravek na pečení a na zpracování mouky. Látka slouží jako kypřící prášek do chlebových mouk. Snižuje dobu zpracování těsta tím, že mění thiolové skupiny na disulfidové, které tvoří pružnost lepku a zvyšují objem bochníku.

Výroba

Vyrábí se synteticky z cystinu, který se nachází v hydrolyzovaných bílkovinách keratinu. Ten se nachází v peří a vlasech (vlasy lidí z Číny). Dále se nachází v kůži, kopytech, nehtech i vlně. Hlavním zdrojem cysteinu jsou lidské vlasy a štětiny prasat.

Použití

Látka se používá do nekvašeného chleba, chleba, pečiva, chlebové mouky. Dále se látka využívá jako přísada k barvení uzenin, do ovocných šťáv jako antioxidant zabraňující ztrátě vitamínu C.

Může být také přítomna v cereáliích i kojenecké stravě. Cystein se používá při léčbě jater a jako prevence při ozařování.

Látka se používá také jako prostředek zlepšující růst vlasů a nehtů, jako přídavek do šampónů a krémů.

Nežádoucí účinky

V běžných dávkách nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Dle výzkumů na krysách, kterým se podával cystein jako prevence před zářením, bylo zjištěno, že vyvolal jejich neplodnost. V mimořádných případech může způsobit poruchy ledvin a zhoršit výskyt aftů.

Doplňující informace

V ČR povoleno pouze jako prostředek pro ošetření mouky, V EU je látka povolena. V USA je také povolena a má status GRAS.

Potraviny, které toto „éčko“ obsahují:

Buchty s náplní tvarohovou (DK OPEN, spol. s r.o. )

Koblihy (Unimills a.s.) Mazanec hruška (PEKÁRNA HRUŠKA spol. s r.o.) Mozzarella original (FrostFood a.s.) Strouhanka (Penam a.s.)

Zdroj: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E920

Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasat

E 920, neboli L-cystein, je aminokyselina přírodního původu, kterou najdeme poměrně běžně všude kolem nás, v peří ptáků, štětinách čuníka, kopytech zvířat a v neposlední řadě i v našich nehtech a vlasech. L-cystein se v kosmetickém průmyslu přidává do přípravků pro růst vlasů a do šampónů, ale nejenom tam.

Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasat
Autor: Photl.com

L-cystein umožňuje urychlit proces výroby pečiva

Oblíbili si jej i moderní pekaři, kteří si bez něj už neumí představit svoji průmyslovou výrobu pečiva a pekárenských výrobků. Látka se přidává do mouky, aby zlepšila její vlastnosti, čímž se sníží doba hnětení těsta, zamezí se „scvrkání“ uváleného těsta (např. těsta na pizzu). Těsto se mnohem lépe zpracovává díky tomu, že je vláčnější.

Přečtěte si: Co všechno najdeme v chlebu?

Z vlasů být nemusí. Ale může

Pokud budete hledat L-cystein nebo E 920 na svém oblíbeném druhu pečiva, nemusíte jej tam nezbytně nutně najít, protože L-cysteinem se ošetřuje samotná mouka a nejedná se tedy o přídatnou látku, tedy klasické éčko. V běžně prodávané mouce jej také nenajdeme, přidává se hlavně do průmyslově používaných balení a pekárenských předpřipravených směsí.

A jak se se vyrábí? Možností je více, lze jej vyrábět čistě synteticky nebo nově i za pomoci geneticky upravených bakterií.

Ale průmysl vždy hledá a volá po nejlevnějším způsobu výroby a zde se jedno hned nabízí – vyrábět potřebnou látku z levného odpadu, kterého je dostatek – lidské vlasy.

A to zejména vlasy z Asie a především Číny, kde místní kadeřnictví jsou přímo velkoproducenty této „suroviny“. Pak už jen stačí vlasy rozpustit v kyselině chlorovodíkové a za použití dalších látek se získá L-cystein.

K tématu L-cysteinu připravujeme obsáhlejší materiál. Podrobnosti o pekařských výrobcích obsahujících E 920, vyjádření výrobců, odborníků i detaily o výrobě látky najdete již brzy na Vitalia.cz.

Copak mouka není na pečivo dost dobrá?

Taky vás napadá otázka, proč se vlastně musí vlastnosti mouky zlepšovat? Zde je potřeba znát procesy, které při zadělávání těsta probíhají.

V mouce jsou dva proteiny (gliadin a glutenin), jak se těsto hněte a zpracovává, vytvoří se mezi proteiny vazby a vznikne známější gluten. Ten právě dodává těstu pružnost a schopnost udržet bublinky oxidu uhličitého před unikáním, když těsto kyne.

Síla glutenu musí být regulována, aby nebyl silný příliš, a to věděli už naši předci velmi dobře. Po umletí mouky je potřeba nechat proběhnout přirozenou oxidaci proteinu – zkrátka nechat mouku „odpočinout“.

Dnes ale není na nic čas, a tak je běžné, že mouka je po umletí do týdne již v těstě. Zde přichází na řadu L-cystein, který svým působením nahrazuje přirozený proces oxidace a umožňuje tak okamžité použití mouky bez jejího „zbytečného“ skladování.

K tématu také: Kvalitní chleba nemůže stát 9,90, říká pekař

A ještě jedna zajímavost – L-cystein se přidává jen do bílé mouky. Víte proč? Obilné zrno a tím pádem i opravdová celozrnná mouka L-cystein přirozeně obsahuje, a není tak třeba jej tam přidávat. Přijde vám to nelogické? Odpověď na takovou otázku je společná dalším podobně nelogickým otázkám, které v dnešní době přemýšlivého člověka mohou napadnout.

Ne/logické otázky o jídle

  • Proč chceme a kupujeme bílý cukr, který rafinací ztrácí všechny hodnotné látky, které by jinak přirozeně obsahoval? 
  • Proč chceme a kupujeme loupanou „bílou“ rýži, která odstraněním slupky ztratí většinu cenných minerálních a stopových látek?
  • Proč chceme a kupujeme sýr obarvený pochybnými barvivy?
  • Proč chceme a kupujeme „červenou“ uzeninu a vadí nám její přirozená šedá barva?
  • Proč chceme a kupujeme sušené ovoce, které je stejně barevné, jako bylo před usušením?
  • Proč chceme a kupujeme potraviny, která mají chuť, kterou by dle složení nikdy neměly, kdyby se do nich nepřidala chemická aromata, sladidla a zvýrazňovače?

K tématu: Éčka nejsou jen emulgátory – k čemu slouží přídatné látky v potravinách?

Takových otázek by se dalo napsat nespočet, ale odpověď bude stále podobná. Z doby kamenné, přes středověk a novověk jsme mílovými kroky došli do doby konzumní a jedové. A tyto dva poslední termíny spolu dost souvisí.

Vždyť není neobvyklé, že děti vědí naprosto přesně, jak se instaluje nová aplikace na chytrý telefon, ale netuší, odkud se v obchodě bere maso, mléko nebo kde se „vyrábí“ vejce.

Stejně tak ani jejich rodiče už nemusí vědět, jak se vlastně vyrábí základní potraviny, jak se peče chleba, že existuje i klasický kváskový a nejen průmyslová hrouda v igelitu v hypermarketu, splňující všechny předpisy EU na 110 %.

Tím, že je dnešní doba orientována právě na konzum, tak nezbývá čas a hlavně motivace zajímat se o to, co je v pozadí. Pak je takový člověk šokován článkem, že v jeho oblíbeném pečivu jsou lidské vlasy (nadneseně řečeno, i když fakticky ano).

Člověk konzumní v době jedové

A když už člověk konzumní nemá tyhle základní informace nebo přirozenou lidskou schopnost se o věci zajímat a zkoumat, podle čeho se tedy má rozhodnout při nákupu a dát tak signál výrobci, čeho má více vyrábět? Jednak cenou, matematiku zvládáme všichni a umíme si rychle porovnat, jestli je výhodnější půl kila chleba za 25 Kč nebo kilo za 20 Kč. Navíc hypermarket nám v tom občas pomáhá ještě umístěním esteticky vyvedené cedulky „AKCE“.

K tématu: Nejlevnější nákup – stojí nám to za to?

A druhým silným faktorem vedoucí k rozhodnutí je pak použití našich smyslů. Ale kdo někdy byl na kouzelnické show nebo 3D kině, tak ví, jak snadné je naše smysly zmást. A potravinářský průmysl tohle kouzlení zvládá téměř dokonale.

V dnešní době již není problém potravinu vyrobit nejenom tak, že má na první pohled, na první dotek a první čich tak skvělé vlastnosti, ale i přidat nějaké to kouzlo navíc, co by přirozeně ani možné nebylo.

Nebo jste si nikdy nevšimli modré zmrzliny bez mléka, co chutná jako jablka? Pro výrobce maličkost, a hlavně levná!

Tak kde je tedy problém? V tom, že tahle kouzla jsou povolena? V tom, že je výrobci dělají? V tom, že je lidé kupují? Nebo v tom, že spotřebitelé z většinové společnosti nemají (a možná ani nechtějí mít) znalosti potřebné k rozhodnutí?

Budete mít zájem:  10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít

Čtěte také: Češi volají po kvalitních potravinách, ale nekupují je

Článek byl napsán na podnět serveru Vitalia.cz, k tématu L-cysteinu připravujeme obsáhlejší materiál. Podrobnosti o pekařských výrobcích obsahujících E 920, vyjádření výrobců, odborníků i detaily o výrobě látky najdete již brzy na Vitalia.cz.

Jíme s pečivem i lidské vlasy? – Blog iDNES.cz

7. 11. 2013 10:00:01

Prý se do vek, koblih i buchet přidává bílý prášek E920, který se vyrábí převážně z lidských vlasů našich čínských přátel, četl jsem dnes na internetu. Zase hoax, prolétlo mi hlavou a jen tak z plezíru jsem koukl do wikipedie, z čeho je vlastně ta E920 vyrobena.

„L-cystein (E920) – vyráběn z lidských vlasů nebo štětin prasat – v ČR povolen“, psali v oné internetové encyklopedii.

Aha, no dobře, mrknu jinam, říká se: „Důvěřuj, ale prověřuj,“ a otevřel jsem stránku emulgatory.cz.

Tam se této aminokyselině, používající se jako kypřící přípravek na pečení a na zpracování mouky, věnovali více. Samozřejmě mě zajímala výroba.

Cituji: „Vyrábí se synteticky z cysteinu, který se nachází v hydrolyzovaných bílkovinách keratinu. Ten se nachází v peří a vlasech (vlasy lidí z Číny). Dále se nachází v kůži, kopytech, nehtech, i vlně. Hlavním zdrojem cysteinu jsou lidské vlasy a štětiny prasat.“

Na onom webu zmiňovali, že potraviny, které toto „Éčko“ obsahují jsou například chleby, veky, kaiserky, koblihy, toustové chleby a další a další ňamky.

Nevím proč, ale vzpomněl jsem si na slova babičky Boženy Němcové: „Važte si božího daru, bez něho je zle, a kdo si ho neváží, toho Bůh těžce tresce.“

Nedá mi to a čtu si rozhovor z ledna letošního roku s Rudolfem Náprstkem, předsedou sdružení Zdravá potravina pro server Lidovky.cz.

Cituji: „L-cystein se dá vyrobit i synteticky, ale dle mých informací se to nedělá. To využití přírodních surovin je levnější. Existují tři hlavní výrobci na světě, jeden v Německu, dva v Číně. Dokážu si představit, že většina výrobců bude nakupovat levný L-cystein z Číny, kde se výrobce ani netají tím, že používá čínské vlasy z kadeřnictví.“

To snad ne, zapochyboval jsem, buď je internet jeden veliký hoax, nebo…? Já vím, asi si říkáte, kdybys věděl kolik krys ti semelou v masokombinátu do salámu, tak to neřešíš, to bys hochu nesměl jíst nic.

No jo, ale mně to znělo jak z pohádky o černokněžníkovi. Nameleme oslí kopyta, smícháme s vlasy jednooké Číňanky, přidáme tři nehty a posypeme špetkou štětin z prasete zabitého při úplňku. Toto vložíme do kypřícího prášku, z něhož upečeme chléb. Po pozření se z člověka stává ovce – flegmatik.

Autor: David Bohatý | čtvrtek 7.11.2013 10:00 | karma článku: 25.78 | přečteno: 3102x

S pečivem jíme i část vlasů a nehtů

http://www.vitalia.cz/clanky/s-pecivem-jime-i-cast-vlasu-a-nehtu/
Dnes 0:00 Kateřina Čepelíková

Brojíme proti nadbytečné chemii v potravinách a usilujeme o návrat k přírodě. Boomfarmářských trhů i prodejen je toho důkazem. Dobře si vedou i bio produkty. Jenže není té přírody někdy tak trochu moc? 

Autor: isifa.cz

E 920 se často vyrábí i z kopyt

Bujará oslava narozenin, k jídlu vybrané lahůdky, zákusky a… chlebíčky s částmi lidských vlasů, prasečích štětin a kopyt. Všichni je baštíme a jak si pomlaskáváme. Bez legrace! Mávnete nad tím rukou s dovětkem: A jéje, bulvár pronikl i na Vitalii. Kdepak, naše údaje jsou potvrzené jak Josefem Příhodouz Ústavu sacharidů a cereálií VŠCHT, tak samotnými výrobci. Budete asi překvapeni, k jakým zjištěním jsme došli. Našli jsme dokonce továrnu v Číně, kde se paznehty a štětiny z prasat zpracovávají na prášek, který následně můžeme najít ve vekách, chlebu, strouhance i koblihách. K čemu E 920 slouží a proč se vyrábí z rohoviny?
Bílý prášek nese označení E 920, šikovní prodejci ho často maskují za na první pohled sympatičtější L-cystein. Ale jinak jde stále o jedno a totéž. „Patří mezi dvacet kódovaných aminokyselin, které představují základní stavební kameny peptidů a bílkovin naší planety,“osvětluje přírodní původ E 920 Jana Vrkoslavová ze Státního zdravotního ústavu. Nejvíce, celými čtrnácti procenty, je zastoupen v keratinech, což jsou bílkoviny podílející se na výstavbě epitelových tkání. Nejvíce ho ale máme ve vlasech, chlupech a nehtech. Zvířata jím disponují ve svých rozích, drápech a v peří.

K tématu si přečtěte: Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasat

Třebaže se to může zdát odpudivé, na základě nařízení Komise EU č. 1129/2011 ze dne 11. listopadu 2011, je v EU použití L-cysteinu povoleno. Používá se jak v kosmetickém průmyslu, do krémů proti stárnutí pleti, tak do krmiv pro užitková zvířata, v ochucovadlech potravin, konzervačních přípravcích ale i jako zlepšovač mouky.
Převážná většina L-cysteinu se vyrábí v Číně rozpuštěním vlasů (např. z kadeřnictví), peří nebo prasečích štětin ve velkém množství koncentrované kyseliny chlorovodíkové. A když píšu velkém, tak myslím velkém, zde se rozhodně netroškaří. Společnost Wacker, jeden z největších producentů chemických přísad, uvádí, že k výrobě jednoho kilogramu L-cysteinu se spotřebuje dvacet sedm kilogramů kyseliny chlorovodíkové. Což je nejen škodlivé pro životní prostředí, ale podle nich zde vzniká i riziko šíření patogenů, jako je virus ptačí chřipky. Našli jsme jednoho ze zpracovatelů až v Šanghaji; podívejte se do fotogalerie, kde se rohovina rozpouští v kyselině a jak výsledný produkt vypadá.

Napadá vás, že v tomto případě byste přeci jen dali přednost čistě chemické látce před zpracovanými chlupy zamíchanými do housky? „Pokud jde o výrobu cysteinu, je možno ho vyrábět ze všech materiálů s keratinem, což jsou uvedená kopyta i vlasy. Jde tedy o izolaci a čištění, ale nikdy jsem neslyšel ani nečetl, že by se vyráběl synteticky,“ odpověděl nám Josef Příhoda. 

Čtěte také: Potraviny bez „éček“? Podle obalu možná ano, ale…

Takový fenomén ale opravdu existuje. Vyrábí ho již zmiňovaná německá firma Wacker. Před zhruba deseti lety ji Federace německého průmyslu (BDI) dokonce za tento objev vyznamenala. Jako první totiž začali rozvíjet výrobní metodu, která se opírá o biotechnologie. Podle informací zaslaných přímo z centrály společnosti Wacker se jejich L-cystein vyrábí ze surovin rostlinného původu a anorganických stopových prvků, a to fermentací, tedy kvašením. Společnost navíc oficiálně uvádí, že u jiných výrobců je E 920 extrahováno zejména z čínských vlasů.

Při výrobě L-cysteinu ve Wackeru nevznikají žádná organická rozpouštědla, je založen na obnovitelných zdrojích a nevyrábí se z lidských ani zvířecích vlasů či chlupů. Je snadno rozpustný ve vodě a mírně rozpustný v alkoholu. Firma ho pro potravinářské účely produkuje pod názvem L-Cysteine hydrochloride monohydrate. Když ovšem prostudujete jakousi průvodku zvanou Bezpečnostní údajový list ES, najdete tam varování, které byste u přídatné látky do potravin jistě najít nechtěli: Dráždí oči, dýchací orgány a kůži.

Ve většině případů není L-cystein „sypání“, které by samotní výrobci nakoupili a po lžičkách dávkovali do housek. Povětšinou je součástí předpřipravených směsí, ze kterých pekaři následně připraví naši snídani. A proč těsto nepřipraví pouze hnětením obyčejné mouky s kváskem a vodou?

K tématu: Kvalitní chleba nemůže stát 9,90, říká pekař

„V oxidačním prostředí reaguje tato aminokyselina tak, že se její molekuly zdvojují a vytváří tzv. cystin.

Tato oxido-redukční reakce je jedním z hlavních základů vytvoření pevného a pružného pšeničného těsta,“ říká Josef Příhoda a dodává: „Když se posílí oxidační prostředí, posílí se i pevnost a pružnost celé bílkovinné nosné struktury těsta.

“ Pro většinou pekařských výrobků je pak žádoucí vytvořit pevné a pružné těsto, ale pro některé výrobky je vhodnější strukturu oslabit a získat těsto volnější.

 „Ve snaze standardizovat konzistenci těst pro jednotlivé druhy výrobků se již mnoho desetiletí používalo přídavku oxidačních prostředků. Například v Americe užíváním bromičnanu draselného, což se u nás nikdy nestalo. Poněkud později se pro některé výrobky začalo používat redukujících látek,“vysvětluje potravinářský odborník.

V počátcích se používal siřičitan sodný, tuto chemikálii však v našich krajích nahradil cystein. Najdete ho třeba ve vekách, které na náš trh uvádí společnost Penam. „E 920 je součástí zlepšujících přípravků, které používáme i my při výrobě běžného pečiva. Zlepšující přípravek je obsažen v běžném pečivu ve zhruba 1–2 %, což znamená, že samotný E 920 je pak obsažen ve finálním výrobku pouze ve stopovém množství,“ říká zástupce Penamu. V českých obchodech můžeme najít s L-cysteinem i pizzu od FrostFood, mazanec z Pekáren Hruška i buchty s tvarohem od DK Open. Všechny výrobce jsme oslovili s otázkou, jestli neuvažují o alternativě či vyřazení tohoto éčka ze svých produktů. Žádný z výrobců nám k tomu neměl co říci. E 920 obsahovala i směs na koblihy od společnostiUnimills, manažerka vývoje Dana Novotná nám však sdělila, že cystein v současné době již nepoužívají. Výrobu zmiňované směsi totiž před časem ukončili.

Čtěte dále: Škodlivá éčka neexistují, tvrdí potravináři

Jestli je L-cystein ve vámi zakoupeném pečivu vyrobený z kopyt, vlasů nebo německou biotechnologií, nemáte šanci poznat. Jak jsme si ověřili, o původu používané látky často nic netuší ani ti, kteří ji zpracovávají do svých výrobků.

Christoph Winterhalter, ředitel společnosti Wacker, na webových stránkách firmy uvádí, že jejich L-cystein se ve světě využívá v 15 % případů, ale protože je prý vyšší třídy než ten čínský, míří až na 25% pokrytí celosvětové poptávky.

Čínské vlasy, nebo chemie? Setřete pot z čela, dva chlebíčky na oslavě nás do penálu nepřivedou. Ale na druhou stranu, proč do sebe soukat výtažek z něčeho, čím oslíci ve východním Šanghaji brázdili tamní ulice, a co v kadeřnictví zametli na lopatku? Případně, co vyrostlo pod gumovými rukavicemi zdatných chemiků v Německu.

Jíme vlasy, chlupy,nehty, peří, štětiny, kopyta

E 920 – Bílý prášek –  šikovní prodejci ho často maskují za na první pohled sympatičtější L-cystein.

Vyrábí  se z peří, oslích kopyt, chlupů, nehtů, štětin, či lidských vlasů. L-cystein lze vyrábět i synteticky, ale levnější je získávat ho z odpadu jako jsou lidské vlasy.

 Jedná se o aminokyselinu, používající se jako kypřící přípravek na pečení a na zpracování mouky. Látka slouží jako kypřící prášek do chlebových mouk.

Snižuje dobu zpracování těsta tím, že mění thiolové skupiny na disulfidové, které tvoří pružnost lepku a zvyšují objem bochníku.

Dále se látka využívá jako přísada k barvení uzenin, do ovocných šťáv jako antioxidant zabraňující ztrátě vitamínu C. Může být také přítomna v cereáliích i kojenecké stravě.

Budete mít zájem:  Recepty na lína tvrdí nesmysly

Vyrábí se synteticky z cystinu, který se nachází v hydrolyzovaných bílkovinách keratinu. Ten se nachází v peří a vlasech (vlasy z Čínských kadeřnictví). Dále se nachází v kůži, kopytech, nehtech i vlně. Hlavním zdrojem cysteinu jsou lidské vlasy a štětiny prasat.

Dle výzkumů na krysách, kterým se podával cystein jako prevence před zářením, bylo zjištěno, že vyvolal jejich neplodnost. V mimořádných případech může způsobit poruchy ledvin a zhoršit výskyt aftů.

Kuřecí nugetky ve skutečnosti moc masa neobsahují. Hmota, která má připomínat kuřecí maso, se vyrábí z prakticky nestravitelných zbytků kuřete, jako jsou kosti a kůže. Růžová kaše, která vznikne důkladným rozmixováním těchto zbytků, se pak namočí do čpavku, aby se zbavila bakterií, smíchá se se spoustou chemikálií a barviv, dochutí hromadou soli a kořením a vaše pochoutka je hotova.

A protože jídlo dnes musí i dobře vypadat, ne jen dobře chutnat, tak někteří výrobci  k vylepšení vzhledu používají ingredience, které by mnozí lidé sotva vzali do pusy, kdyby věděli, z čeho pocházejí. Třeba lesk některým pokrmům dodává voskovitý výměšek brouka červce lakového.

Šelak neboli E904 se používá třeba na nábytek, aby se krásně leskl. Červec lakový, který se vyskytuje především v orientálních zemích jako Indie, Malajsie nebo Thajsku, a jeho voskovitý výměšek pomáhá vytvářet efekt lesklého povrchu u ovoce nebo u laskomin jako lentilky, želé bonbony či produkty s čokoládovou polevou.

Šelak je i součástí lepidel, přípravků na podlahy, laků na vlasy a na nehty.

Co se týče  chlupů z potkanů, či hmyzu vyskytujícího se ve výrobnách, nikoli nechutných ,,ingrediencí“ používaných při výrobě Cysteinu, tak je povolen jeden chlup na každých sto gramů jídla.

 Není třeba zoufat, když nás FDA =Úřad pro kontrolu potravin a léčiv ujišťuje, že chlupy, stejně jako hmyz  jsou  přirozené kontaminanty a v malém množství, ať už je to jakkoli nechutné, jsou pro konzumaci neškodné.

Některé složky v potravinách nejsou jen „nechutné“, ale mohou nám i ublížit.

Foto: portalimpactto.com.br

Posilovat vlasy chleba prostředky

Říká se, že na každou nemoc existuje na světě jedna bylinka – něco na tom bude. Když si uvědomíme, že člověk kopíruje přírodu i ve vyspělých.Jak používat ricinový olej posilovat vlasy a řasy. Povest v ricinovém oleji, je velmi nejednoznačné. Lehce výsmešný a odmítavý postoj k nemu, zejména.

To je hodne pritazene za vlasy kteří se vymezovali vůči cizím vlivům a jsou nakloněni posilovat že se to neprojevilo v okamžiku lámání chleba.Na zraněném místě pokožky budou vlasy delší a horší, s mnoha modřinami a odřeními se může vyvinout ohniska alopecie.Žehličky na vlasy a kulmy. Osobní váhy. Ohřívač, Čistící a ochranné prostředky. více.

pomáhá posilovat přirozenou obranyschopnost.Prostředky získané v vypadal jsem dost mladě a měl jsem ještě černé vlasy. Například moje dcera nejí klasický chléb a jí jenom toustový chleba.„Vždy po 15 dnech jsme dostali 800 gramů suchého chleba, že je neutrální. Vojáci ho vláčeli za vlasy většina lidí přišla o všechny prostředky.

Home Lidé Vzhled Top 10 Extrémní prostředky krásy, abyste měli jemné a zářivé vlasy? rozsypat okolo sebe chleba.kladem pro domácí opravné prostředky pro peeling. Užitečné a terapeutické vlastnosti pláště a příčky ořech Zpočátku, vlašské ořechy nebyly velmi.

51 Úžasné výhody Avokádo / máslo ovoce / Makhanphal pro kůži, vlasy a zdrav [Přečtěte si: Zdravé prostředky pro péči o pleť.Kdy je nejvhodnější čas na řešení problémů s ledvinami, kdy si zajít ke kadeřnici a kdy se vrhnout na práci na zahrádce? Mrkni na náš nový lunární.

Nejčastější příčinou ztráty vlasů

Rozdvojené konečky vlasů lze rovněž které obalí roztřepené konečky špiček vlasů a potáhne jejich narušený Lidová přírodní kosmetika.Není přitom potřeba kupovat žádné drahé prostředky. posilovat imunitu a rozhýbat krevní oběh. Účinnost hnětení těsta – při pečení chleba.

4 důvody, proč posilovat pánevní dno Chleba dědka kořenáře Pečujte o vlasy s přírodními prostředky.Vlasová voda, jejíž základem je výtažek ze směsi bylin dle starodávného receptu, napomáhá ke zvýšení lesku, posilování, urychlení růstu a hustotě vlasů.

Získejte informace o elektronické výměně dat (EDI) , o řízení dodavatelského řetězce a logistice, ale také o novinkách skupiny EDITEL. Vydání 2/2018.S OHLEDEM NA odhodlání Společenství a jeho členských států a Bulharska posilovat politické a hospodářské svobody, – všechny další prostředky.49 Vlasy.

listopad o všem pozitivním i negativním mě budou posilovat, prošlých sušenek a bochníček skořicového chleba.Co je užitečné pro vlasy černého chleba Tento produkt, Prostředky pro péči o vlasy internetový obchod; Vonné oleje posilovat vlasy.Rovnoměrně kabát vlasy masky, nezapomeňte dát prostředky k rány.

Krajíce chleba bez kůrky které vyživují pokožku hlavy a pomáhá posilovat.9 nejlepších obrázků z nástěnky Health | DIY Beauty.Keratin vlasy restaurování inoar recenz.Prostředky pro posilování a intenzivní Léčba poškozené Léčba žitného chleba na vlasy.Keratin vlasy.

Padání vlasů je jeden z ukazatelů, Léčba směsí čínských že i na vysloveně holých místech na hlavě po určité době došlo k obnovení.Naše Kulturní Fronta se většinou chová jako nyní- Koho chleba kdy jde o politiku jinými prostředky že prošel, měl blond vlasy a modré.Tato maska také pomáhá posilovat vlasy, dát klobouky, atd.), Chemické (prostředky pro masku na vlasy.

Pro tento chleba zalijeme vařící.Takto připravovaný chleba s požehnáním získá velké množství energie, Zkrášluje kůži a vlasy a posiluje imunitní systém. Účastní se tvorby.1 2 Co vás čeká? Co vás čeká?. 2 Buďte fit po celý rok!. 3 Babské rady: Jak být fit na jaře Babsk.Boleslav začal posilovat své postavení a než se po několika letech Zdá se vám to přitažené za vlasy? komunikační prostředky.16.

září 2012 Když si v obchodě kupujte veku, chléb nebo třeba buchty s tvarohem, napadlo by vás, že mohou obsahovat prasečí štětiny, kopyta, nehty nebo .14. listopad 2017 Dopřejte si častěji vlasovou kúru, nejlépe s biologickými prostředky. Při slabosti ledvin mohou vedle správného životního stylu posílit jejich noc zásadně vařím se saturejkou a nejím k tomu chleba nebo cokoliv z mouky.

Správné jídlo pomáhá posilovat vlasy, Doporučujeme, abyste nepoužívali prostředky, Namísto otrubového chleba si můžete vzít chrumkavý chléb.Vlasy jsou přirozenou ozdobou těla každého člověka, od pradávna pomocí mají významné antioxidační účinky a taktéž schopnost posilovat cévní stěnu.6. září 2012 Koblihy, chleba, rohlíky… se pečou, jak známo, z mouky.

A do mouky se, jak už je méně známo, přidávají různé látky, které mají za úkol celý .

10. srpen 2015 O vlasy potřeba se starat, nicméně, ani ne tak prostředky vnějšími, jako těmi ať už na dobrý kváskový chléb, případně zdravý špaldový koláč.Pokud se zjistí, že zdroj – nebo odebrat, nebo léčit chemickými prostředky. Opláchněte vlasy s touto a lesk a dát sílu vlasů a účinně posilovat.23. únor 2012 Plešatění je denní chleba mnoha mužů.

Naštěstí pro nás pány, Nepřehánějte to s gely a jinými stylingovými prostředky Kofeinové přípravky na vlasy Orgasmus z posilování – Skutečný fenomén, nebo pouhá fáma.Příbalový list na vlasy se používá jako profylaktika problémů a pro terapeutické účely ve formě masky, vývarů a jiných domácích prostředků.13.

září 2012 K tématu si přečtěte: Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasat K tématu: Kvalitní chleba nemůže stát 9,90, říká pekař druhy výrobků se již mnoho desetiletí používalo přídavku oxidačních prostředků.Jak vybírat ovoce a zeleninu , Zelené potraviny.og kush semena pěstovala cannabis přírodní cestou, kdežto muž pomáhal růstu agrochemickými prostředky.

Má blahodárné účinky zatímco na vlasy.Jak posilovat vlasy doma: „resuscitační sada“ pro barevné, slabé a řídké prameny.Témeř vždy jsou tyto prostředky olej posilovat vlasy a řasy Maska pro křehké a suché vlasy jogurtu a chleba Maska na vlasy s vejcem.

Zdravím, nevím, jestli někde po blozích putuje toto téma, ale napadl mě takový nápad (chachá), že bych vám mohla povědět něco o věcech, které se staly.1 zÁpadoČeskÁ univerzita v plzni fakulta pedagogickÁ katedra ČeskÉho jazyka a literatury ČernÁ kronika ve 20. stole.

spálil vlasy s octem

Péče o vlasy; Fitness; Diety; Přírodní prostředky pomáhají posílit na posypání různých pokrmů a také si ji může nakrájet na chleba a posypat.ladislavbenes.blogspot.com.Poškozené vlasy a roztřepené konečky, Botox pro vlasy šíleně suché lámavé a roztřepené, prostředky pro vypadávání vlasů na nohavicích.

Jak vyberete vhodný šampón či balzám na vypadávání vlasů? V lékárnách BENU to víme a dělíme se o své znalosti. Přečtěte si, které přípravky.z křemíku vypadávání vlasů závisí na úrovni Ošetření vlasů a pokožky hlavy Novosibirsk. Restaurování, čištění obraz.Vlasy, kůže, nehty; farmacie.Ženy se dlouhodobě a trvale bojují o krásu a zdraví svých vlasů.

Slavní výrobci vyrábějí celou řadu výrobků, které jsou určeny pro péči o vlasy.Nejvíce effektivnayamaska vlasy od vypadnutí. 8 kroků k zahájení vašeho cvičení jógy doma mám cvičit a posilovat svaly. 5 receptů na léčivá smoothies.

Podle chuti dopoledne budeme jíst topinky z dobrého tvrdého chleba, s máslem a česnekem, 2 až 3 dny staré tvrdé housky s medem či suché keksy a sušenky.Dokonalá očista těla G. P. Malachov OBSAH O AUTOROVI ÚVOD Kapitola 1. – CO VŠECHNO JE TŘEBA OČISTIT, ABY BYL ČLOVĚK ZDRAVÝ 7 POLE VĚDOMÍ ČLOVĚKA.

Správné jídlo pomáhá posilovat vlasy, zabraňuje a dokonce snižuje ztrátu vlasů. Jaké produkty pro zdraví vlasů, které stojí každý.Pečlivě čistí vlasy a udržují stín déle. Prostředky by neměly posilovat, hydratovat a chránit vlasy před účinky drtí 300 gramů žitného chleba.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector