10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít

Minerály jsou stejně potřebné jako vitamíny, které se však odlišují chemickým složením (jsou anorganického původu). Minerály si tělo samo neumí vytvořit, proto musí být do těla doplňovány  prostřednictvím potravy.

V celkové tělesné hmotnosti minerály tvoří přibližně 4 – 5% a  z tohoto množství je 83 % obsaženo v kostech.

 Jsou nezbytné pro mnoho procesů ve vašem těle, zejména rovnováhy tekutin, udržování kostí a zubů, svalové kontrakce a funkce nervového systému.

10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít

Jedním z klíčových úkolů hlavních minerálů je udržení správné rovnováhy vody v těle. Při tom se ujímá vedení sodík, chlorid a draslík. Další tři důležité minerály – vápník, fosfor a hořčík – jsou důležité pro zdravé kosti.

Zdravá strava je nezbytná pro zdravé a zdravé tělo, ale jakou roli v tom mají hrát

minerály?

Minerály jsou látky, které přicházejí ze země. Jsou v půdě a nečistotách, které používáme k pěstování rostlin (některé minerály jsou absorbovány do vodního systému). Zvířata pak jedí tyto rostliny a my vstřebáváme minerály do našich vlastních těl, a to buď jedením rostlin přímo nebo konzumací masa.

Naše těla potřebují minerály v malém množství, protože hrají mnoho důležitých rolí v tom, že nám pomáhají zůstat zdravý. Naše těla používají minerály, aby naše srdce, svaly, kosti a mozek fungovaly správně.

I když se může zdát jednodušší pop pilulku doplnit svou stravu minerály, většina z nás jsou schopni získat všechny potřebné vitamíny a minerální látky prostřednictvím zdravé výživy sám.

Vápník

Téměř každá buňka v těle nějakým způsobem využívá vápník, což je nezbytné pro náš nervový systém, svaly, srdce a kosti.Jak stárneme, absorbujeme méně vápníku z naší stravy, což znamená, že naše tělo ho odebírá z našich kostí, což nakonec vede k osteopenii nebo osteoporóze. Zajištění toho, že máme dostatek vápníku v naší dietě livelong, může tomu zabránit.

  • Co potřebujete: 1 000 mg denně
  • Zdroje vápníku: mléčné výrobky, jako je mléko, sýr a jogurt, listová zelená zelenina jako špenát a kapusta, losos, pstruh a sardinky a obohacené obiloviny
  • Co se může stát, pokud nedostanete dostatek vápníku:
  • osteoporózyosteopenieonemocnění s nedostatkem vápníku (hypokalcemie)Děti, které nedostávají dostatek vápníku, nemusí růst jako dospělí.
  • 10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít
  • Železo
  • Železo je klíčovou složkou tvorby hemoglobinu, bílkoviny nalezené v červených krvinkách, která pomáhá s dodáváním kyslíku po celém těle.
  • Bez dostatečného množství železa je kyslík odkloněn tam, kde je potřeba, přičemž většina z vás zanechává pocit dechu, únavy a snahy zvládnout každodenní úkoly.
  • Železo je také nezbytné k udržení zdravých buněk, kůže, vlasů a nehtů.
  • Co potřebujete: menstruující ženy vyžadují 18 mg denně, zatímco muži a starší ženy potřebují jen 8 mg denně
  • Dobré zdroje železa: játra, červené maso, ryby, tofu, obohacené obiloviny a chléb, vejce, ořechy a celá zrna.
  • Co se může stát, pokud nedostanete dostatek železa:
  • Pocit slabosti a únavyBolesti hlavyObtížnost soustředěníAnémieBledá kůže
  • Dušnost

10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít

Hořčík

Hořčík je důležitý pro mnoho základních procesů těla, včetně regulace funkce svalů a nervů, hladiny cukru v krvi, krevního tlaku a tvorby bílkovin, silných kostí a DNA.Existuje několik faktorů, které mohou poškodit naše hladiny hořčíku, včetně léků, jako jsou inhibitory protonové pumpy, špatná dieta, sycené nápoje, měkká voda a doplňky vápníku.

Jíst potraviny s vysokým obsahem hořčíku a jiných minerálů mohou pomoci při prevenci vysokého krevního tlaku u jedinců s prehypertenzí.

Co potřebujete: liší se podle věku a pohlaví. Obecně platí, že dospělí muži vyžadují 400 – 420 mg denně a ženy 310 – 320 mg.

  1. Dobré zdroje hořčíku: mléko, jogurt, obohacené obiloviny, listová zelená zelenina, celá zrna, ořechy, semena a luštěniny.
  2. Co se může stát, pokud nedostanete dostatek hořčíku:
  3. NespavostÚnavaNedostatek chuti k jídluŠpatná paměťSvalové záškuby nebo křeče
  4. Špatná paměť

10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít

Jód

Jod pomáhá dělat hormony štítné žlázy, což zase udržuje buňky a metabolické poměry pracovat normálně.Nedostatek jódu uprostřed těhotenství je vážný jak pro matku, tak pro dítě. To může vyvolat hypertenzi uprostřed těhotenství pro matku, a duševní překážku pro dítě. Jód přebírá nezbytnou roli ve vývoji centrální nervové soustavy.

To by mohlo být překvapením, že poruchy jodového deficitu (IDD) jsou jedním z největších celosvětových zdravotních problémů dneška. Nedostatek jodu je považován za jednu z nejvýznamnějších a předvídatelných příčin poškození mozku, spolu s škodlivými účinky na duševní a tělesný vývoj dětí.

  • Co potřebujete: dospívající a dospělí vyžadují 150mcg denně
  • Dobré zdroje jódu: korýši, mořské ryby, mléčné výrobky, zrna a obiloviny obohacené obilovinami
  • Co se může stát, pokud nedostanete dostatek jodu:
  • Problémy se soustředěnímGoiter – zvětšená štítná žlázaOmráčený růst a opožděný sexuální vývoj plodu matky s nedostatkem jodu
  • Problémy duševního a fyzického vývoje u dětí

10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít

Draslík

Draslík pomáhá kontrolovat rovnováhu tekutin v těle a zajišťuje, aby se svaly řádně stahovaly – to zahrnuje i srdce, a proto je důležité pro regulaci tepové frekvence a udržování zdravého krevního tlaku.Používá se také pro tvorbu bílkovin a svalů, prolomení a používání sacharidů a udržení normálního růstu těla.

Nedostatek draslíku může způsobit řadu negativních vedlejších účinků a zdravotních problémů. Jinak je známo jako hypokalemie.

  1. Co potřebujete: 4 700 mg denně
  2. Dobré zdroje draslíku: squash, sladké brambory, bílé brambory, bílé fazole, jogurt, banány a pomerančový džus.
  3. Co se může stát, pokud nedostanete dostatek draslíku:
  4. Dobré zdroje draslíku: squash, sladké brambory, bílé brambory, bílé fazole, jogurt, banány a pomerančový džus.
  5. Co se může stát, pokud nedostanete dostatek draslíku:
  6. Svalová slabostSvalové křeče a záškubyZvýšený krevní tlakAbnormální srdeční rytmy
  7. Sečteno a podtrženo

10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít

ChloridRajčatová šťáva s celerem ve skleNicholas Eveleigh / Getty Images

Chlorid je zajímavý hlavní minerál. Vaše tělo ho potřebuje k vytvoření žaludečních šťáv a nachází se přímo vedle sodíku v tekutině obklopující buňky. Chlorid ve skutečnosti spolupracuje se sodíkem, aby pomohl udržet tělesné tekutiny v rovnováze.

Chlorid dietní se nachází v stolní soli (chlorid sodný) a mnoha zeleninách, včetně celeru a rajčat. Zřídkakdy je důvod, proč by bylo vhodné užívat chloridové doplňky.

10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít

Fosforgrilované masoBerkant Sezer / Getty Images

Fosfor je důležitý pro růst kostí a funkci normální buněčné membrány. Funguje spolu s vitamíny B-komplexu, aby převedly potraviny, které jíte, na energii, kterou vaše tělo potřebuje pro všechny své každodenní činnosti. Je uložen v kostech.

Nedostatek fosforu je poměrně vzácný a je obvykle spojován s léky, jako jsou doplňky uhličitanu vápenatého a antacida. Nedostatek na severu je dostatečný k tomu, aby způsobil symptomy, a obvykle se to děje pouze s extrémní podvýživou.

Fosfor se nachází v potravinách s vysokým obsahem bílkovin, jako jsou maso, ořechy, semena a luštěniny.

Užívání fosforových doplňků není nutné, a naopak, přebytek fosforu je ve skutečnosti spojen s vyšším rizikem úmrtí. Toxicita fosforu (příliš mnoho fosforu) je velmi vzácná, ale byla zjištěna u stavů, jako je těžké onemocnění ledvin.

10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít

SodíkPřevržená solničkaRobert Llewellyn / Getty Images

Sodík funguje spolu s chloridem pro udržení rovnováhy tekutin mimo buňky. Příjem sodíku je důležitý pro regulaci krevního tlaku. Nedostatek sodíku je vzácný a ve skutečnosti je přílišné množství sodíku příliš rozšířeným problémem. Konzumace přílišného množství sodíku může u některých lidí zvýšit krevní tlak.

Sodík se nachází spolu s chloridy v stolní soli a je přirozeně obsažen v malých množstvích v různých potravinách. Většina sodíku však pochází ze zpracovaných potravin, které obsahují sůl nebo konzervační látky vyrobené ze sodíku.

10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít

Síra

Síra je minerál nezbytný pro tvorbu chrupavek, šlach a také kostí. Podílí se na detoxikaci organismu a zdravém reprodukčním systému, preventivně pomáhá proti revmatismu, působí při bolestech svalů a poskytuje úlevu při alergiích.

Sírové aminokyseliny jsou velmi důležité pro udržování a integritu buněčných systémů. Silně ovlivňují schopnost produkovat glutathion a schopnost neutralizovat volné radikály, reaktivní formy kyslíku a detoxikovat jedovaté sloučeniny. Může být vaše strava v těchto kritických aminokyselinách nedostatečná?

  • Dávka nebyla nikdy stanovená, avšak doporučené množství pro dospělé činí 0,5 – 1 g
  • 10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít
  • Zinek
Budete mít zájem:  Jak žvýkat mastichu? Je třeba to umět! Pryskyřice má prokázané zdravotní účinky

Důležitý pro vývoj pohlavních orgánů  v období dospívání, ovlivňuje plodnost a u mužů zdravou prostatu. Reguluje hladinu cholesterolu a prospívá diabetikům, upravuje hladinu cukru v krvi. Má pozitivní vliv na pokožku a spolupůsobí při léčbě všech kožních problémů: popáleniny, opařeniny, při léčbě ekzému, akné a lupenky.

Nejlepších potraviny, které mají vysoký obsah zinku.Maso. Maso je vynikajícím zdrojem zinku Mušle. Mušle jsou zdravé, nízkokalorické zdroje zinkuLuskoviny. Luskoviny jako cizrna, čočka a fazole obsahují značné množství zinkuSemenaOřechyMléčné výrobkyVejce

  1. Celá zrna
  2. Dospělí 15 mg, těhotní a kojící ženy 20-26 mg, sportovci 25 mg a více.
  3. Mangan

Je nezbytné, abychom do našeho těla přijímali doporučená množství minerálů, abychom se cítili zdravě a předcházeli dlouhodobým problémům. Dobrou zprávou je, že jíst vyváženou a pestrou stravu zůstává nejlepším způsobem, jak dosáhnout doporučené denní úrovně. Doplňky by měly být používány pouze k vyplnění mezer ve výživě vašeho režimu namísto nahrazení zdravých potravin.

Podívejte se na tento článek se dozvíte o 10 základních minerálů, které lidské tělo a jejich nejlepší zdroje potravy.

Velký přehled vitaminů a minerálů. Kde je najdete a kolik jich potřebujete?

Že naše tělo potřebuje ke správnému fungování vitaminy a minerály, víme už od školy. Ovšem které jsou ty nejdůležitější? A kde je máme hledat, pokud je nechceme jen „zobat“ v tabletkách? Přinášíme velký přehled vitaminů a minerálů a také jejich nejlepších zdrojů.

10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít

Už vám nic neunikne!Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Autorka je nutriční terapeut-specialista ze III. interní kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN Praha

Jen díky vitamínům a minerálním látkám může organizmus správně zpracovávat bílkoviny, tuky a cukry, reagovat na zátěž, regulovat tělesnou teplotu, zprostředkovávat nervové vedení, umožňovat svalové kontrakce aj.

, naopak bez nich by nebylo možné využít energii ze stravy, narušily by se metabolické pochody… Až na výjimky si mikronutrienty tělo neumí vyrobit, jsou nepostradatelné pro život, mají svoje specifické funkce a více či méně výhodné zdroje.

Nejen z potravy

Základním předpokladem k získání široké palety minerálních látek a vitamínů je pestrá racionální strava.

Konzumací masa, mléka a mléčných výrobků, vajec, ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin, ořechů a semínek na denní bázi umíme získat velkou většinu mikronutrientů.

Nezastupitelnou roli přitom sehrává pitný režim, jelikož voda je nezbytná pro všechny metabolické procesy v organizmu a zároveň obsahuje rozpuštěné minerální látky.

Vhodným doplňkovým zdrojem některých minerálních látek a stopových prvků jsou v rámci každodenního pitného režimu přírodní minerální vody.

Můžeme si mezi nimi vybírat ty nejvhodnější s ohledem nejen na chuť, ale také na aktuální zdravotní stav a životní styl.

 Při zvýšené ztrátě tekutin a některých mikronutrientů pocením, až už při sportu nebo fyzicky náročné práci, jsou středně a silně mineralizované vody vhodné pro svůj obsah sodíku, hořčíku, draslíku a vápníku. K tomu slouží informace na etiketě lahve.

Co, kdy a jak?

Potřeba některých minerálních látek, stopových prvků a vitamínů je během života konstantní, u jiných se mění s věkem. Liší se také u zdravého a nemocného člověka.

K deficitu mikronutrientů ve zdravé populaci vedou nesprávné dietní návyky, kouření (vitamín E, C, beta-karoten, selen), období dospívání a těhotenství (kyselina listová, vitamín A, železo), hormonální změny u žen v menopauze (vápník), pravidelné užívání alkoholu (vitamín B1, B6, magnézium, fosfor), dlouhodobé stresové stavy (vitamín A, E, C, selen).

Z hlediska nedostatečného příjmu některých minerálních látek a vitamínů mohou být rizikové nízkosacharidové (tzv. lowcarb) diety, které jsou v poslední době opět moderní, zvláště při redukci hmotnosti.

Základním principem nízkosacharidové stravy je totiž výrazné omezení nebo vyřazení zdrojů sacharidů včetně těch komplexních, jako jsou obiloviny, ovesné vločky, chléb, brambory a další přílohy, luštěniny, ovoce a dokonce některé druhy zeleniny. U těchto diet tak hrozí nedostatečný příjem například hořčíku a draslíku, ale také selenu, mědi, vitamínu C a E.

U diet omezujících příjem masa, vajec, mléka a mléčných výrobků (vegetariánství, veganství a další) rovněž reálně hrozí nedostatečný příjem některých minerálních látek a vitamínů, zejména vápníku, železa, zinku a vitamínů skupiny B.

Tabulka zdrojů minerálních látek

10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít

K dalším důležitým minerálním látkám, bez kterých se lidské tělo neobejde, patří fosfor a sodík. Nicméně fosfor obsahují prakticky všechny potraviny, a tak jeho nedostatek u zdravých osob nehrozí. A sodíku přijímáme většinou až příliš, ve formě soli ve stravě, proto není třeba obávat se jeho nedostatku. Ten u zdravých osob hrozí pouze při déletrvajícím nadměrném pocení, například při sportu nebo namáhavé fyzické práci. V takovém případě se pro doplnění ztrát vody i minerálních látek hodí přírodní minerálky.

Tabulka zdrojů stopových prvků

10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít

Tabulka zdrojů vitamínů

10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít

Mikronutrienty pro zdraví

10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít

Zdroj: TZ Aqualife Institut

Štítky: minerály, vitaminy

Autor článku: Mgr. Aneta Sadílková

Jakou výživu a doplňky potřebujete doplňovat při letních sportovních výkonech?

Sportování k létu patří a příznivé počasí dokáže k aktivitám přivést mnohem větší procento lidí, než když je podzim nebo zima. Léto ale není jenom o příjemných podmínkách, ač se naše země nachází v mírném pásmu. Tropické teploty během června, července a srpna kladou na lidské tělo mnohem vyšší nároky, které rapidně rostou se zvýšenou zátěží, pocením a svalovou námahou. Víte, jak podle toho upravit stravu? Víte jaké vitamíny, minerály a další doplňky stravy tělo potřebuje doplňovat ve větším množství než při „běžném“ režimu? Pokud se vám nedaří zvýšit výkon, trpíte na úrazy a trvá vám zotavit se po námaze, pravděpodobně je úprava výživy a suplementace klíčem k úspěchu!

Různé posměšky ve stylu „sportem k trvalé invaliditě“ od lidí, kteří nemají k pohybu a aktivnímu životnímu stylu vztah, zní hrozně. Můžeme si o nich myslet cokoliv, ale malé poselství se v tomto rčení dá najít, upřímně.

Spousta nadšených sportovců a aktivních lidí může nevědomě dělat chyby neblahé pro celkový fyzický výkon z dlouhodobého hlediska.

A během léta, z důvodu snadné ztráty mnoha minerálů a dalších látek formou nadměrného pocení, když do vás na cyklostezce nebo běžeckém oválu pálí slunce, je dobré se zaměřit na správnou výživu při sportu, stejně jako na pitný režim.

Už samotný sport, nehledě na letní pocení, zrychluje metabolické procesy v těle. To platí u vás i u všech ostatních sportovců. Co tím chceme říct? Pojďme to vzít pěkně popořadě…

10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít

Až na prvním místě vitamíny, minerály, stopové prvky… a hlavně pitný režim!

Doplňky stravy jsou nedílnou součástí kvalitního sportovního výkonu a kdybychom si představili jejich pyramidu, bude její základ, podstavu, na níž vše stojí, tvořit skupina vitamínů a minerálů, které jsou klíčové pro zásobování svalů a tkání. Při náročných letních aktivitách byste nikdy neměli zapomínat na suplementaci vitamínu C, E, D3, K2 a také na vitamíny skupiny B, zajišťující metabolismus sacharidů, proteinů a fungování látkové výměny.

Pak jsou tady minerály – velké části z nich se tělo dokáže tak trochu nechtěně zbavit nadměrným pocením. Klasický letní problém každého sportovce. Věnujte minerálům zvýšenou pozornost, především hořčíku (ideální jsou formy citrát, fumarát).

Jde o jeden z nejdůležitějších prvků v těle, nepostradatelný pro správnou kontrakci svalů. Jeho nedostatek pocítíte nejen ve formě křečí, ale i ve zvýšené únavě. Právě hořčík – magnesium je jedním z těch minerálů, které se při sportu vyplavují doslova bleskově z těla ven.

Podobně končí i zinek, minerál, co se vstřebává ve formě organických solí – nejsme ho schopni vstřebat ve formě oxidu či jiné anorganické soli. Citrátová forma zaručí kvalitní vstřebání do organismu.

Zinek přispívá k normálnímu metabolismu kyselin, zásad, sacharidů, makroživin a je příznivý pro normální syntézu bílkovin.

Nejen správnou distribuci všech vitamínů a minerálů po těle zajistí správný pitný režim, pro letní sportování zcela neodmyslitelná záležitost, protože už jenom samotná hydratace nastartuje vaši výkonnost, podpoří látkovou výměnu a vaše ledviny i ostatní orgány vám poděkují.

Budete mít zájem:  Crohnova choroba a ulcerózní kolitida – přírodní léčba

V létě obecně pijte alespoň 2,5 litru tekutin denně, ideálně nápoje o teplotě kolem 16 °C než nápoje ledové, které mohou organismu způsobit teplotní šok a žaludeční křeče (stejně jako nápoje přeslazené). Pitný režim a vyrovnání minerální rovnováhy organismu můžete docílit i pitím iontových nápojů.

Ale všeho s mírou.

Co při letním sportování jíst? Co před a co potom?

Samotná strava při sportování je jedno obrovské téma, které nafukuje i popularita výživových poradců a trenérů, kde každý chce mít svoji pravdu. Začínající sportovci jsou mnohdy úplně zoufalí, že od tří různých zdrojů dostanou mnohdy i tři různá doporučení.

Platí však základní pravidla, na nichž se shoduje každý – rozhodně byste neměli zkoušet podávat velké výkony nalačno a naopak s plným břichem.

Před sportovní zátěží si naplánujte pouze lehčí variantu snídaně či svačinky, jako je jogurtový nápoj nebo koktejl s ovocem, mléčnou krupici či rýži, zeleninu, ovoce.

Po fyzické aktivitě si opět dopřejte něco lehčího a plnohodnotné jídlo s pořádnou zásobu bílkovin a menšího množství zdravých tuků připravte až po hodině klidu. Kde najít dobré bílkoviny – proteiny? Samozřejmě můžete protein i suplementovat, ale taková vajíčka, kvalitní maso, řecké jogurty, arašídy, fazole nebo quinoa jsou výborné a čistě přírodní zdroje proteinu.

Jak se stravují závodníci a profesionální sportovci? Něco pro inspiraci: „Cyklisté-závodníci snídají kolem osmé hodiny a jejich stravu tvoří především obilné vločky s mlékem či jogurtem, ovocem a džemem nebo medem. Ranní jídelníček dále tvoří celozrnné pečivo s máslem a marmeládou, medem nebo čokoládovou pomazánkou, a nebo se šunkou a sýrem.

Pijí čaj, kávu a džus. Před jedenáctou hodinou následuje lehký oběd, který obsahuje většinou těstoviny, nejčastěji s rajčatovou omáčkou, nebo rýži připravenou na sladko. Večeři tvoří znovu těstoviny v různé úpravě, rýže, libové maso, většinou drůbeží, zeleninový salát s olivovým olejem, ovoce a častokrát i sladký tvarohový dezert s ovocem.

“ říká jeden z reprezentačních trenérů.

10 nejdůležitějších minerálů pro lidské zdraví a kde je můžeme najít

Sportovní výživa jako nedílná součást snahy o dobrý výkon

Tělo, na které kladete vysoké nároky zároveň ve vysokých teplotách, potřebuje i spoustu dalších živin nejen pro samotný výkon, ale také pro regeneraci.

Pokud začínáte, může nastat problém se v tom všem trochu vyznat. Co kdy brát, v jaké formě a za jakým cílem.

Pojďme to vzít podle tří fází, z nichž se celý sportovní výkon nebo trénink skládá – PŘED, PŘI a PO aktivitě.

Než za sportem vyrazíte, ujistěte se v jednom – čím intenzivnější výkon vás čeká, tím bohatší na sacharidy by strava měla být. Stejně tak na minerály protože, jak už jsme si řekli – vyplavují se při nadměrném pocení.

Volbou může být i kvalitní multivitamin a multiminerál. K před tréninkovým doplňkům pak patří syrovátkový protein.

Syrovátka totiž dokáže nabídnout skvělé spektrum aminokyselin, vysokou biologickou hodnotu a dobrý kompromis mezi cenou, kvalitou a zároveň mimořádně snadnou přípravou. 

Co užívat přímo při výkonu? Čím intenzivněji makáte, tím více musíte přijímat energie! Sportovci často užívají gely, jednoduché sacharidy, které je organismu vhodné dopřávat každých 20 nebo 30 minut. Skvělý je také kofein.

Jeho schopnost snížit vnímanou námahu a pomoci oddálit únavu může delší tréninky i závodní výkony udělat snesitelnějšími.

Na podobné příčce účinnosti je pak beta alanin, oblíbený doplněk hlavně u vytrvalostních sportovců, kteří potřebují maximálně oddálit únavu.

Tak a teď, konečně máte po výkonu – co užívat za doplňky nyní? Sáhněte znovu po minerálech, zařaďte větvené aminokyseliny BCAA, L-glutamin a L-arginin. Díky nim nastartujete fungující regeneraci organismu a rychleji se připravíte na další výkony.

A i když vám připadá, že jste si při výkonu sáhli na dno svých kapacit, zbytečně to nepřehánějte s dávkami jednotlivých suplementů, zkrátka dodržujte doporučené dávkování, protože ne vždy platí, čím více tím lépe.

Přestimulování organismu by například mohlo negativně ovlivnit váš spánek, který je pro správnou regeneraci taktéž klíčový.

DESATERO – jak si vybrat správný doplněk stravy

Jak si správně vybrat, abyste toho neužívali mnoho, užívali to správné atd.? Zde je několik praktických rad… Trh je zaplaven mořem různých výrobků, vybrat si ten pravý, je jako běhat v minovém poli. 

Přírodní lékárnu provozuji již téměř 20 let a za tu dobu jsem nashromáždila několik základních rad, které vám mohou při výběru pomoci.

První článek tohoto typu jsem napsala v roce 2013. Nyní jsem jej zrevidovala v roce 2021 a dodala několik dalších informací, které jsem v roce 2013 nevěděla 🙂

Z pohledu prodejce zní trochu kontraproduktivně –  nenechte se zmást levnými výrobky. Na druhou stranu však platí, že drahý výrobek nemusí být lepší než ten levnější. Vždy je dobré si nechat poradit od odborníka nebo si udělat trochu času a porovnat si množství účinných látek v kapsli, jejich kombinaci pro vyšší vstřebatelnost, jejich druh, přidatné látky apod.

Např. zinek – ten můžete koupit obyčejný např. za 50 – 100 Kč. Jenže jej skoro všechen vyčůráte. Je tedy lepší zvolit chelátový, ten se ale pohybuje od 130 – 300 Kč, ale vstřebáte ho z 80%. Zde přesně platí, nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci.

VŽDY čtěte složení. Může se vám zdát, že držíte v ruce stejný produkt (např. hořčík), ale jeden může obsahovat další přídatné látky, jeden taky může být oxid a druhý bisglycinát. Nestačí tedy říci, že chcete hořčík.

Při koupi dávejte přednost kapslím před tabletami. Méně živin se ztrácí při výrobě. Výjimkou z tohoto pravidla je vitamín B12, který by zničily žaludeční kyseliny, pokud by tableta nebyla potažena. Také to neplatí pro rostlinné výtažky, které jsou v tabletě slisovány (např. multivitamín Earth source)

Kapsle často obsahují speciální látky, které přípravek „dopraví“ tam kam je potřeba. Vždy je lepší vybrat kapsle z rostlinných zdrojů, před želatinovými.

Při vybírání doplňků do našeho eshopu se snažíme i tyto aspekty posuzovat a ze záplavy produktů vybíráme ty, které tyto požadavky, mimojiné, splňují.

Hlavně se snažíme vybírat tak, aby kromě účinná látka byla vždy v kvalitní formě a bez zbytečných chemických šmakulád.

Alkoholové tinktury preferuji na krátkodobé užívání (max 6 týdnů), protože i alkohol se může stát následně škodlivinou. Z krátkodobého hlediska mohou mít rychlejší účinek, než tablety.

Vyvarujte se produktů, které obsahují všechno. U výrobků, obsahujících více než 10 přísad v jedné tabletě je velká pravděpodobnost, že budou bez zvláštních účinků. Samozřejmě vyjímka potvrzuje pravidlo, ale obecně se tím dá řídit.

Nenechte se zlákat reklamami. Doplněk stravy znamená to, což říká. Je to doplněk. Nezaměňujte to s různorodou stravou a už vůbec je neužívejte místo jídla. Platí to především pro přípravky na hubnutí.

Ty bez vaší snahy, omezení jídla a zařazení pohybu prostě nefungují. Jsou pouze nápomocny, když se do toho chcete pustit se vším všudy.

Pomohou spálit tuky, nastartovat metabolismu a snížit třeba chuť na sladké. 

Není potřeba užívat desítky lahviček a kapslí podle toho co vám zrovna někdo doporučil nebo jste se někde dočetli. Komplexní preventivní program by měl zahrnovat:

  • Imunitní systém.
  • Krevní oběh – cévy a žíly.
  • Udržování zdravé střevní mikroflóry.
  • CNS.

Tyto body pak souvisí s dalšími orgány a problémy, které vás mohou trápit. Nezdravé cévy způsobují vysoký krevní tlak a špatný cholesterol a takto bychom mohli pokračovat. Ještě bych dodala své oblíbené „hořčíkem nikdy nic nezkazíte“.

Začíná otázkou – co je vlastně detoxikace? Často mi chodí do poradny dotazy – „něco na detoxikaci“. Co ale vlastně chcete detoxikovat? Játra, ledviny, střevo? Moje rada zní – o střevo byste se měli starat pravidelně (viz rada výše). Na ledviny většinou stačí dodržovat důsledně pitný režim v podobě čisté neperlivé teplé vody (0,5 – 0,7 l na 20 kg vaší váhy). Pak tu zůstávají játra. Ty skutečně péči v oblasti očisty doporučuji, ale raději tomu říkám „jaterní restart“. Vhodné období je jaro, konkrétně od půlky února do půlky května. I zde jsou však pravidla, která je dobrá dodržovat. 

Budete mít zájem:  Jak se léčí poruchy příjmu potravy

Je kombinace několika doporučení – zkontrolujte datum výroby nebo datum spotřeby. Skladujte na chladném a tmavém místě. Po každém otevření pečlivě zavřete. Užívejte všechny doplňky podle instrukcí na etiketě (před jídlem, po jídle apod.). Každá látka má své potřeby pro trávení a vstřebávání.

Obecně by se dalo říci, že byliny je vždy lepší podávat na prázdný žaludek.

Souvisí se všemi předchozími – při výběru si nechte poradit od odborníka. Předejdete tak zbytečnému vyhazování peněz za přípravky, které se zrovna vaší chemické továrně nehodí. Věděli jste, že bolest kolen může souviset s ledvinami nebo žlučníkem? Přípravky na klouby pak jsou zbytečné. Pomohou pouze pokud bolest kolene skutečně pochází z kloubu (nevyživená chrupavka, nedostatek kolagenu apod). Je však ten skutečný kořen zrovna tam? Přírodní medicína je hodně o tom, že vše souvisí se vším.

Pokud máte v jakémkoliv směru starost o své zdraví, navštivte svého lékaře bez prodlení. Doplňky mohou být nápomocné, ale nezaměňujte je za kvalifikovanou zdravotní radu. Jestliže jste těhotná nebo pravidelně užíváte léky a ráda byste také brala doplňky, doporučuje se, abyste s tím seznámila lékaře.

Používejte selský rozum a vlastní pocity. Vaše tělo mnohdy ví přesně co potřebuje, tak se nenuťte do osvědčených rad kamarádek, které byly na hodinovém školení o zdraví. Každé tělo je jiné a to, co pomohlo kamarádce, může vám klidně ublížit. Auto si také nenecháte opravit od člověka, který studoval na automechanika měsíc.

Jaké minerály jsou pro tělo nezbytné a v jakých potravinách je najít?

Minerály jsou důležité pro tvorbu kostí, zubů, pomáhají přenášet kyslík a spolupracují s vitamíny na správné výživě těla. Lidské tělo obsahuje asi 25 různých minerálů.

Pokud přijímáme jen malé množství těchto prvků, nebo dokonce téměř žádné, dříve nebo později nás jejich nedostatek dožene, můžeme vážně onemocnět a v krajním případě dlouhodobý nedostatek může skončit i smrtí.

Nebezpečné je ale i jejich nadměrné množství. I obyčejná kuchyňská sůl může při nadměrném používání uškodit. Proč? Může za to obsah sodíku, jehož nadměrné množství neprospívá lidem s vysokým krevním tlakem nebo onemocněním ledvin a vede k zadržování tekutin v těle (neodvádí se z těla škodliviny). 

Tělo si samo neřekne, že strádá. Minerály mu musíme pravidelně doplňovat. • Mall.cz

Dělení minerálních látek

Stejně jako vitamíny, i minerály dělíme do dvou skupin:

  • minerální látky – běžné minerály jako vápník, hořčík, draslík, chlor, sodík, síra a fosfor, kterých tělo potřebuje větší množství
  • stopové prvky – minerální látky, kterých tělo potřebuje menší množství

Důležité minerální látky a stopové prvky

Minerální látky jsou tělu prospěšné nejen ve správném množství, ale i ve správném poměru k ostatním látkám. Kde je vzít a proč jsou pro tělo důležité?

Vápník (Ca)

Je v těle zastoupený zejména v kostech a zubech. Jeho nízký příjem způsobuje problémy hlavně u dětí. Je velmi důležitý v těhotenství. Podílí se na správných svalových a nervových funkcích a reguluje srdeční rytmus.

Nejlepším zdrojem vápníku jsou: luštěniny (zvláště sója), tmavozelená zelenina (brokolice, kapusta, špenát), mák, lískové a vlašské ořechy, mandle, sezamová a slunečnicová semena, klíčky, mléčné výrobky.

Hořčík (Mg)

Chrání nervy, reguluje srdeční rytmus a pomáhá tělu využívat vitamíny C a E. Hořčík je antistresový činitel, působí protizánětlivě a antitoxicky. Většina lidí má hořčíku nedostatek. Zejména děti.

To je způsobeno tím, že tělo využívá hořčík na přeměnu cukrů a výrobků z bílé mouky. Proto bychom měli dětem přísun cukrů omezit. Nedostatek hořčíku se projevuje křečemi.

Hořčík a vápník bychom měli v těle udržovat v poměru 1:2.

Nejlepším zdrojem hořčíku jsou: zelená listová zelenina, luštěniny, různá semínka, ořechy, celozrnné obiloviny a výrobky z nich, pšeničné klíčky, jablka, ryby, klíčky.

Většinu minerálů najdeme v běžných potravinách, které denně jíme. • Mall.cz

Fosfor (P)

Spolu s vápníkem hraje rozhodující roli při stavbě kostí a zubů. Je také velmi důležitý pro funkci mozku a nervů.

Nejlepším zdrojem fosforu jsou: ryby, luštěniny, ořechy, maso, vaječný žloutek, mléčné výrobky.

Draslík (K) a sodík (Na) 

Draslík je nezbytný pro správnou funkci srdečního i ostatních svalů. Stimuluje duševní činnost. Nedostatek draslíku se projevuje únavou, slabostí, nespavostí a poruchou srdečního rytmu. Vysoký obsah sodíku ve stravě zvyšuje krevní tlak a zatěžuje ledviny.

Nejlepšími zdroji draslíku a sodíku jsou:

  • draslík – brambory, luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy
  • sodík – sůl

Železo (Fe)

Stojí za buněčným dýcháním. Bez železa by se buňky zadusily. Má zásadní význam pro stavbu červeného barviva v červených krvinkách. Je jedním z nejdůležitějších faktorů, na kterém závisí, kolik kyslíku se dostane do mozku, srdce a ostatních orgánů, na kterých závisí náš život.

Nejlepším zdrojem železa jsou: vnitřnosti, maso, luštěniny, listová zelenina, vaječný žloutek, celozrnné obiloviny, kopřivy, meruňky.

Zinek (Zn)

Zinek musí být podávaný s vitamínem A, aby se do těla vůbec vstřebal. Chrání tělo před rakovinou. Při nedostatku zinku se zvyšuje chuť na sladkosti. 

Nejlepším zdrojem zinku jsou: dýňová semena, ústřice, slanečci, pšeničné klíčky, otruby, luštěniny, cibule, vejce.

Selen (Se)

Je významným antioxidantem. Největším protivníkem selenu je cukr. Ten selen z organismu odbourává. Nedostatek selenu může zapříčinit i smrt kojence. Nejlepším zdrojem selenu jsou: kukuřice např. lupínky, pšeničné klíčky, cibule, semena, plody moře, luštěniny, celozrnné obilniny a výrobky, vejce, chřest.

Čerstvé suroviny obsahují vše, co tělo pro život potřebuje. • Mall.cz

Křemík (Si)

Tento prvek zpevňuje kosti a cévy. Je velmi důležitý pro krásnou a zdravou pleť.

Nejlepším zdrojem křemíku jsou: přeslička rolní, truskavec, pýr, celozrnné obiloviny, jablečná vláknina.

Chrom (Cr)

Chrom potřebujeme pro růst a posilování obranyschopnosti organismu. Nedostatek chromu v organismu způsobuje nadměrná konzumace bílého cukru a bílé mouky ve stravě.

Nejlepším zdrojem chromu jsou: lesní plody, celozrnné obiloviny, maso, pivovarské kvasnice, ořechy, melasa, pšeničné klíčky, řeřicha.

Jód (I)

Urychluje metabolismus živin. Jeho nejdůležitější funkce v organismu je účast na tvorbě hormonů štítné žlázy. Zlepšuje mentální funkce a zklidňuje nervy.

Nejlepším zdrojem jódu jsou: jodidovaná sůl, třešně, višně, mořské řasy a ryby, řeřicha.

Měď (Cu)

Je důležitá pro tvorbu červeného krevního barviva hemoglobinu. Podporuje metabolismus železa a podílí se na buněčném dýchání.

Nejlepším zdrojem mědi jsou:  luštěniny, játra, rozinky, listová zelenina, ořechy.

Tablety nebo jídlo? Minerály a stopové prvky jsou v obojím. Je na vás, jakou variantu zvolíte. • Mall.cz

Správná strava je základ dostatku minerálů i vitamínů

Mnoho lidí trpí nedostatkem minerálů a stopových prvků, především zinku, železa a vápníku. Může za to skladba jejich stravy.  Vsaďte na pestrou stravu, sestavenou podle pravidel zdravé výživy. Jen to zajistí tělu všechny potřebné živiny, které v těle vytvoří vyrovnanou hladinu živin a umožní normální vstřebávání minerálů a vitamínů.

Je strava dostačující?

Existují lidé, kteří potřebují více živin pro to, aby jejich tělo fungovalo správně. Jsou to například těhotné ženy, děti v období růstu, kuřáci a senioři.

Takoví lidé mohou sáhnout po vhodných potravinových doplňcích, které jejich tělo pomohou napěchovat živinami. Při užívání potravinových doplňků je ale potřeba dávat pozor na správné dávkování.

Velké množství může tělu totiž uškodit. 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector