Pektin a jeho vliv na zdraví – na co je dobrý a jaké jsou jeho zdroje?

Pektin a jeho vliv na zdraví – na co je dobrý a jaké jsou jeho zdroje?

Banány jsou nejen chutné, ale hlavně velmi zdravé. Obsahují celou řadu důležitých vitamínů a živin a kladně ovlivňují trávení, zdraví srdce a hubnutí. Kromě vysokého obsahu živin jsou také velmi vhodnou potravinou ke svačině. Pojďme se společně podívat na 11 léčivých účinků banánů, které byly potvrzeny vědeckým výzkumem.

Banány patří mezi nejoblíbenější ovoce na světě.

Pochází z jihovýchodní Asie a pěstují se v mnoha teplejších oblastech světa.

Existuje celá řada různých druhů banánů, které se vzájemně liší barvou, velikostí i tvarem. Nejběžnějším druhem banánů je žlutý banán, který je v nezralém stavu zelený.

Takhle vypadá zralý banán:

Pektin a jeho vliv na zdraví – na co je dobrý a jaké jsou jeho zdroje?

Banány obsahují velké množství vlákniny a také řadu antioxidantů.

Jeden středně velký banán (118 gramů) dále obsahuje (1, 2, 3):

  • Draslík: 9% doporučené denní dávky.
  • Vitamin B6: 33% doporučené denní dávky.
  • Vitamin C: 11% doporučené denní dávky.
  • Hořčík: 8% doporučené denní dávky.
  • Měď: 10% doporučené denní dávky.
  • Mangan: 14% doporučené denní dávky.
  • Sacharidy: 24 g.
  • Vláknina: 3.1 g.
  • Bílkoviny: 1.3 g.
  • Tuky: 0.4 g.

V každém banánu je navíc pouze 105 kalorií a celý banán je tak prakticky výhradně tvořený vodou a sacharidy. Banány totiž obsahují jenom velmi málo bílkovin a prakticky žádný tuk.

V nezralých (zelených) banánech jsou sacharidy zastoupeny především ve formě škrobu a pomalu stravitelného (rezistentního) škrobu, ale spolu s tím jak banán zraje, mění se škrob na stravitelné cukry (glukózu, fruktózu a sacharózu).

Shrnutí: Banány obsahují hodně vlákniny, antioxidantů a celou řadu dalších živin. Středně velký banán obsahuje zhruba 105 kalorií.

  • Banány jsou bohatým zdrojem pektinu, což je druh vlákniny, který banánu dodává jeho strukturu a konzistenci (4).
  • Nezralé banány obsahují pomalu stravitelný (rezistentní) škrob, který funguje jako rozpustná vláknina a není v trávicím traktu tráven.
  • Jak pektin tak pomalu stravitelný škrob mohou regulovat hladinu cukru v krvi po jídle a snižovat chuť k jídlu díky tomu, že zpomalují vyprazdňování žaludku (5, 6, 7).
  • Navíc mají banány nižší až střední hodnotu glykemického indexu, což je veličina, která na stupnici od 0 do 100 udává, jak rychle daná potravina po požití způsobuje vzestup hladiny glukózy v krvi.

Glykemický index nezralých banánů je zhruba 30, zatímco u zralého banánu je to asi 60. Průměrná hodnota glykemického indexu banánů je 51 (8, 9).

Z toho vyplývá, že banány by u zdravých lidí neměly způsobovat prudké kolísání hladiny cukru vkrvi.

Nicméně to neplatí pro diabetiky, kteří by neměli jíst větší množství dobře zralých banánů a pokud je jí, tak by si měli pečlivě hlídat a měřit hladinu cukru v krvi.

Shrnutí: Banány obsahují živiny, které pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi po jídle. Mohou také přispívat ke snížení chuti k jídlu, protože zpomalují vyprazdňování žaludku.

Dietní vláknina (nestravitelné sacharidové zbytky z potravy) má řadu léčivých účinků. Mimo jiné také zlepšuje trávení.

Ve středně velkém banánu najdeme zhruba 3 gramy vlákniny. Díky tomu je banán poměrně dobrým zdrojem kvalitní vlákniny (10).

Banány obsahují hlavně dva následující druhy vlákniny:

  • Pektin: Jeho množství klesá spolu s tím, jak banán zraje.
  • Pomalu stravitelný (rezistentní) škrob: Nachází se v nezralých banánech.
  1. Rezistentní škrob tělo není schopno strávit, a tak se dostává až do tlustého střeva, kde se stává potravou pro tělu prospěšné baktérie, žijící v zažívacím traktu (11, 12, 13).
  2. Některé studie navíc potvrzují, že pektin může také chránit před rakovinou tlustého střeva (14, 15).
  3. Shrnutí: Banány obsahují poměrně velké množství vlákniny a rezistentní vlákniny, které představují vhodnou potravu pro tělu prospěšné baktérie, žijící v zažívacím ústrojů a pomáhají také v obraně proti rakovině tlustého střeva (kolorektální karcinom).
  4. Bohužel zatím neexistuje studie, která by přímo zkoumala vliv banánů na hubnutí, ale přesto mají banány řadu vlastností, díky kterým mohou být při hubnutí prospěšné.

Za prvé banány obsahují relativně málo kalorií. V průměrně velkém banánu je jen o něco málo véce než 100 kalorií a přesto i takto velký banán obsahuj celou řadu prospěšných živin a zvyšuje pocit sytosti a plnosti (čímž dojde ke snížení množství potravy, kterou zkonzumujete).

Pektin a jeho vliv na zdraví – na co je dobrý a jaké jsou jeho zdroje?

Banány jsou také bohatým zdrojem vlákniny. Konzumace vlákniny obsažené v ovoci a zelenině vám pomůže zhubnout, což bylo potvrzeno řadou studií (16, 17, 18).

Navíc, nezralé banány obsahují obrovské množství rezistentní (pomalu stravitelné) vlákniny, která zvyšuje pocit plnosti a sytosti a může také snížit chuť k jídlu (19, 20).

Shrnutí: Banány vám mohou pomoci při hubnutí. Obsahují málo kalorií a naopak velké množství živin a vlákniny, která může snižovat pocit hladu.

  • Draslík je velmi důležitý prvek pro zdravé srdce, zejména pro regulaci krevního tlaku.
  • Bohužel, i když je tento prvek velmi důležitý, většina lidí trpí nedostatkem draslíku (21).
  • Banány jsou skvělým zdrojem draslíku a jeden středně velký banán (118 g) obsahuje 9% doporučené denní dávky draslíku.
  • Strava bohatá na draslík může pomoci snížit krevní tlak a lidé, kteří jí hodně draslíku mají až o 27% menší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění než ostatní (22, 23, 24, 25).
  • Kromě toho banány obsahují také větší množství hořčíku, který je rovněž důležitý pro zdravé srdce (26, 27).
  • Shrnutí: Banány jsou výborným zdrojem draslíku a hořčíku, což jsou dva prvky, které jsou důležité pro zdravé srdce.
  • Ovoce a zelenina jsou skvělým zdrojem antioxidantů a ani banány nejsou v tomto směru výjimkou.
  • Obsahují několik druhů silných antioxidantů, jako jsou například dopamin nebo katechiny (1, 2).
  • Tyto antioxidanty jsou spojovány s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, včetně snížení rizika vzniku srdečních a degenerativních onemocnění (28, 29).
  • Řada lidí si paradoxně myslí, že dopamin obsažený v banánech funguje v mozku jako “hormon štěstí a dobré nálady”.

Ve skutečnosti se ale dopamin z banánů nedostane přes hematoencefalitickou bariéru, takže do mozku vůbec nemá šanci proniknout. Namísto ovlivňování nálady tak účinkuje jako silný antioxidant  (2, 30).

Shrnutí: Banány obsahují velké množství řady antioxidantů, které pomáhají zmírňovat škody napáchané v organizmu volnými radikály a současně snižují riziko vzniku řady onemocnění.

Rezistentní vláknina je druh nestravitelného sacharidu, který je v hojné míře obsažen v nezralých banánech. V organizmu funguje jako rozpustná vláknina.

V zásadě platí, že čím je banán zelenější tím více rezistentní (pomalu stravitelné) vlákniny obsahuje (31).

Pektin a jeho vliv na zdraví – na co je dobrý a jaké jsou jeho zdroje?

Naproti tomu zralé (žluté) banány obsahují menší množství rezistentní i celkové vlákniny, ale v poměrném zastoupení obsahují větší množství rozpustné vlákniny – pektinu.

Jak pektin, tak rezistentní vláknina snižují pocit hladu a prodlužují dobu trvání pocitu sytosti po jídle (20, 32, 33, 34).

Shrnutí: Banány obsahují velké množství rezistentní vlákniny, respektive pektinu (v závislosti na stupni zralosti). Oba tyto druhy vlákniny pomáhají zmírnit pocit hladu a prodloužit dobu trvání pocitu sytosti po jídle.

  1. Inzulinová rezistence je jedním z hlavních rizikových faktorů vzniku řady závažných onemocnění, včetně diabetu druhého typu.
  2. Bylo provedeno několik studií, které potvrdily, že užívání 15 – 30 gramů rezistentní vlákniny denně, dokáže zvýšit citlivost buněk na inzulin o 33 – 50% a to již za 4 týdny (35, 36).
  3. Nezralé banány jsou skvělým zdrojem rezistentní vlákniny, a tak pomáhají zvyšovat citlivost buněk na inzulin.
  4. Důvody proč rezistentní vláknina zvyšuje citlivost buněk k inzulinu, nejsou příliš prozkoumané a navíc výsledky studií jsou poněkud nejednoznačné (35, 37).

Shrnutí: Nezralé banány jsou dobrým zdrojem rezistentní vlákniny, která může zlepšovat citlivost buněk k inzulinu. Nicméně je potřeba provést další výzkum, aby bylo možné toto tvrzení jednoznačně doložit.

  • Draslík je nejen důležitým minerálem pro regulaci krevního tlaku, ale současně je také nutný pro správnou funkci ledvin.
  • Konzumace banánů, které jsou dobrým zdrojem draslíku, tak pomáhá udržovat vaše ledviny zdravé.
  • Jedna studie prováděná na ženách po dobu více než 13 let, potvrdila, že ženy, které jedly banány 2 – 3 x týdně měly o 33% menší pravděpodobnost vzniku onemocnění ledvin (38).
  • Další studie prokázaly, že lidé, kteří jedli banány 4 – 6 x týdně, měli dokonce o téměř 50% menší pravděpodobnost vzniku onemocnění ledvin oproti lidem, kteří banány nejí (38, 39).
  • Shrnutí: Konzumace banánů několikrát týdně může snížit riziko vzniku onemocnění ledvin až o 50%.
  • Banány jsou často považovány za dokonalé jídlo pro sportovce, a to zejména díky vysokému obsahu živin a snadno a dobře stravitelných sacharidů.
  • Konzumace banánů vám může pomoci zmírnit křeče a otoky v souvislosti se sportovním výkonem či cvičením, které trápí až 95% lidí (40).
  • Důvod vzniku těchto křečí není znám, ale předpokládá se, že jsou způsobeny dehydratací a elektrolytickou nerovnováhou (41, 42, 43).
Budete mít zájem:  Jak máte nastavenou lednici? Nejspíš špatně!

Nicméně výsledky studií zabývajících se zkoumáním vlivu banánů na svalové křeče nejsou jednoznačné. Některé studie potvrzují, že banány proti křečím působí, zatímco jiné studie nic podobného neprokázaly (44).

Nicméně bez ohledu na tyto studie jsou banány skvělou potravinou, kterou byste měli konzumovat před vytrvalostním cvičením, během něj i po něm (45).

Shrnutí: Banány mohou zmírňovat projevy svalových křečí způsobených cvičením. Jsou také vhodnou potravinou pro vytrvalostní cvičení.

Banány jsou nejen velmi zdravé, ale současně je velice snadno můžete zařadit do jídelníčku.

Můžete si je dát například do jogurtu při snídani nebo je jíst spolu s cereáliemi či je přidat do mixovaných nápojů (smoothies) nebo je použít místo cukru při pečení či vaření.

Pektin a jeho vliv na zdraví – na co je dobrý a jaké jsou jeho zdroje?

Navíc, díky pevné a tlusté slupce, se do banánů nedostávají škodlivé pesticidy a další kontaminanty.

Banány si můžete vzít snadno kdykoli sebou. Váš organizmus je většinou dobře snáší a tráví a není nutné je nijak zvlášť připravovat. Stačí jenom oloupat a jíst.

9 důvodů, proč jíst často jablka

Jablka jsou známým zdrojem vitamínu C. Kromě tohoto obsahují vitamíny A, B1, B2, B6, E, K, kyselinu listovou a dokonce i menší množství vitamínu B12. Toto množství je však příliš malé na to, aby se jablka stala plnohodnotným zdrojem tohoto vitamínů.

Jablka jsou také doslova pokladnicí minerálů. Draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, fluor, jód, selen – to je výčet minerálů, která najdeme v tomto na první pohled obyčejném ovoci.

Obsahují rovněž další zdraví prospěšné látky, jako jsou polyfenoly, fytosteroly, karoteny, sulfidy, glukosinoláty, saponiny, terpeny, vláknina pektin. V syrových jablíčkách najdeme také významné enzymy.

2. Podporují hubnutí

Sladká chuť, nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny pektinu a nezanedbatelné množství vody dělají z jablka ideální potravinu pro redukční jídelníček. Přepadne-li vás během hubnutí neodolatelná chuť na sladké, zakousněte se do jablka.

Toto ovoce uspokojí vaši chuť na sladké a navíc vás dokáže zasytit. Pektin totiž v žaludku bobtná a tím navozuje pocit sytosti.

Vyšší obsah draslíku zabraňuje nadměrnému ukládání vody v těle, což je častou příčinou toho, proč se nemůžeme zbavit nadbytečných kil.

Navíc nám jablka dodají potřebné množství energie a díky antioxidantům i vitamínu C posílí náš imunitní systém. Na jablíčkách i čerstvé šťávě z nich si pochutnáte, jablečná šťáva je vynikajícím nápojem, který se skvěle hodí k mnoha jídlům.

Kromě toho jsou jablka součástí spousty dietních receptů.

3. Detoxikují tělo

Jablka disponují silnými detoxikačními schopnostmi. Díky těmto schopnostem nám mohou pomoci při různých potížích.

Pektin na sebe dokáže vázat nadbytečné tekutiny i toxické látky včetně těžkých kovů a odvádět je z těla ven. Navíc povzbuzuje činnost střev, čímž je čistí. Jablka nám pomohou nejen při průjmu, jsou osvědčeným prostředkem i proti zácpě.

Pektin a jeho vliv na zdraví – na co je dobrý a jaké jsou jeho zdroje?

Pektin díky své schopnosti odvádět z těla toxické látky i nadbytek cholesterolu čistí také játra. Tento účinek ovšem mají pouze syrová jablka. Pektin se totiž varem mění na rosol.

4. Jsou prevencí proti diabetu

Jablka by neměla chybět v jídelníčku diabetiků. Dokáží totiž snížit hladinu glukózy v krvi, což je pro diabetiky 2. typu klíčové. Tuto schopnost jim opět propůjčuje vysoký obsah vlákniny pektinu, který tvoří zhruba jednu třetinu jejich obsahu. Pravidelná konzumace jablek je rovněž velmi dobrou prevencí proti tomuto onemocnění.

5. Brání nemocem srdce a cév

Denní konzumace jablek snižuje vyšší hladinu cholesterolu, čímž brání vzniku aterosklerózy. Pouhá dvě jablka denně nebo dvě sklenky jablečné šťávy výrazně snižují riziko vzniku infarktu myokardu. Srdce i cévy chrání vitamíny A, C, E, polyfenoly a další látky obsažené v tomto chutném ovoci.

6. Dokáží nás ochránit proti obávané rakovině

Jedno jablko či jedna sklenice jablečné šťávy denně nás dokáže udržet daleko nejen od běžného doktora. Dokonce nás udrží daleko i od onkologa. Podle výsledků amerických vědců konzumace tohoto ovoce výrazně snižuje šanci na vznik rakoviny slinivky břišní.

Toto na první pohled obyčejné ovoce nás dokáže ochránit také před rakovinou jater, střev a prsou. Vysoký obsah pektinu totiž čistí naše tělo od toxických látek, zatímco fenoly spolu s vitamínem C bráni vzniku rakovinných buněk.

7. Pomáhají při dně a revmatismu

Jablka ocení také lidé trpící dnou a revmatismem. Pravidelná konzumace tohoto ovoce výrazně snižuje tvorbu kyseliny močové, čímž pomáhá v prevenci i léčbě dny.

  • Revmatikům je doporučována podzimní jablečná kúra, která spočívá v konzumaci 1 kilogramu jablek denně po dobu tří týdnů, u těžších forem revmatismu se doporučuje prodloužit tuto kúru na sto dní.
  • Po tuto dobu konzumujeme kromě jablek samozřejmě i běžnou stravu.
  • Pektin a jeho vliv na zdraví – na co je dobrý a jaké jsou jeho zdroje?

8. Podporují kvalitní spánek

Problémy se spánkem sužují spoustu lidí. Tyto problémy mají společného jmenovatele – stres. Stres brání mnohým lidem usnout. Jedno jablko či jedna sklenka jablečné šťávy před spaním nám pomůže zbavit se stresu a lépe usnout.

Výborným prostředkem na zklidnění a pro dobrý spánek je čaj, připravený ze dvou lžic sušených jablek (křížal), jedné lžičky meduňky a jedné lžičky heřmánku. Tuto směs zalijeme 3 decilitry vroucí vody a necháme 15 minut louhovat.

Poté přecedíme, vymačkáme křížaly a popíjíme. Při chřipce, nachlazení nebo bolestech v krku můžeme čaj přisladit lžičkou medu.

9. Zpomalují proces stárnutí

O jablcích se  říká, že jsou elixírem mládí. Skutečně mají schopnost zpomalit proces stárnutí, to však neznamená, že pokud si budete denně dopřávat misku jablek, zůstanete věčně mladí nebo se vám dokonce vrátí mládí.

O výrobu takové prostředku se pokoušeli již středověcí alchymisté. Dosud se ale nikomu nepodařilo takový prostředek vyrobit a pravděpodobně ani nepodaří.

Omlazovací schopnost jablek spočívá v jejich schopnosti regenerovat tělo. A to rozhodně není málo.

Ocet z jablečné šťávy tuto schopnost ještě zvyšuje. Musí se však jednat o kvalitní jablečný ocet.

Různé ochucené octy tuto schopnost vůbec nemají a navíc obsahují chemické látky, které nejsou pro naše zdraví příliš prospěšné.

Pektin – Wikipedie

Příklad řetězce pektinu

Pektin je lineární polysacharid kyseliny galakturonové, jejího esteru a její vápenato–hořečnaté soli, jenž se podílí na stavbě některých rostlinných pletiv.

Dělení

Pektinů existuje mnoho druhů. Vlastní pektiny jsou lineární makromolekulární koloidy složené z molekul kyseliny D-galaktouronové. Dále se podle stupně esterifikace této kyseliny dělí na:

  • Neutrální pektiny – mají všechny skupiny esterifikovány methanolem.
  • Pektinové kyseliny – esterifikace je nulová.

Vlastnosti

Pektiny jsou buď nerozpustné ve vodě (tzv. protopektiny), nebo účinkem kyselin či protopektináz i rozpustné. Jsou schopné na sebe vázat vodu, čímž se výrazně podílí na hospodaření buněk s vodou.

Mají význam při zrání ovoce – měknutí plodů je způsobeno právě přeměnou nerozpustných pektinů na rozpustné. Stejný proces se uplatňuje i při opadávání listů a plodů či v průmyslu při máčení lnu.

[1]

V průmyslu je to hojně používaný silný želírovací prostředek, který se získává ze slupek citrusových plodů a poté je upraven cukry a solemi. Je určen především pro cukrářskou výrobu. (např.: k výrobě želatin, bonbónů, marmelád). Používá se jako zahušťovadlo. Pektiny hrají významnou roli také při zavařování – výrobě různých džemů a marmelád.

Čím více pektinů ovoce má, tím lépe nám daný džem zhoustne. Obecně platí, že čím je ovoce zralejší, tím obsahuje pektinů méně a naopak. Množství pektinů se také liší v jednotlivých druzích ovoce, některé jej mají přirozeně více a jiná méně. Mezi ovoce s vysokým podílem pektinů patří citrusové plody, jablka, rybíz. Naopak málo pektinů obsahují např.

třešně, kiwi nebo ananas.[2]

Výskyt

Pektin se vyskytuje v buněčné šťávě ovocných plodů, v hlízách, lodyhách, ale i ve střední lamele buněčné stěny.[1]

Reference

  1. ↑ a b NOVÁČEK, František. Fytochemické základy botaniky. Olomouc: Fontána ISBN 978-80-7336-457-1. 
  2. ↑ DOBIÁŠ, Jaroslav, Doc. Ing. CSc. Technologie zpracování ovoce a zeleniny II, kapitola 5.3.1. Praha: [s.n.] 

Externí odkazy

  • Obrázky, zvuky či videa k tématu pektin na Wikimedia Commons
Tento článek je příliš stručný nebo postrádá důležité informace.Pomozte Wikipedii tím, že jej vhodně rozšíříte. Nevkládejte však bez oprávnění cizí texty.
Autoritní data

  • PSH: 6158
  • BNF: cb12258469t (data)
  • LCCN: sh85099115
  • MA: 2780756937

Portály: Biologie | Chemie

Citováno z „https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Pektin&oldid=20216344“

Elixír mládí se skrývá v obyčejných jablkách. Co všechno dokážou?

Zdravotní a dietetický přínos jablek je výrazný. Energeticky nejsou vydatná, obsahují až osmdesát tři procent vody a spoustu cenných látek.

Budete mít zájem:  Nebuďte svými vlastními vrahy

Zvláštností tohoto ovoce je vedle vysokého obsahu vitaminů také podivuhodná schopnost regulovat chod mnohých tělesných orgánů, především posilují imunitní systém, krevní oběh, srdce, cévy a stabilizují hladinu cukru v krvi.

Měli bychom je jíst neloupaná, protože nejbohatším zdrojem je slupka – obsahuje železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, vitamin C, karoten, nenasycené mastné kyseliny a vlákninu.

Výrazný podíl draslíku zajišťuje správnou funkci ledvin a činnost svalů. Vysoký obsah fosforu je prospěšný pro děti a duševně pracující dospělé, poněvadž tento prvek působí na mozkové buňky a zlepšuje paměť. Pravidelná konzumace jablek výrazně snižuje tvorbu kyseliny močové, což je výborné při léčbě revmatismu a dny.

Detoxikace organismu

Jablka jsou výtečným dietním pokrmem. Oboustranně regulují stolici, při zácpě projímají, při průjmu staví. Asi jednu třetinu tohoto ovoce tvoří pektin, který v žaludku bobtná a váže na sebe přebytečné tekutiny a toxické látky (například rtuť a olovo) a odvádí je z těla ven.

Stará moudrost radí, že sníst jedno jablko před spaním nám pomůže lépe usínat, a zatímco tělo odpočívá, jablko pohlcuje jedovaté látky. To nejvíce ocení pacienti s kožními neduhy, hemoroidy, jaterními a ledvinovými potížemi, arteriosklerózou, revmatismem a dnou.

Pektin povzbuzuje činnost střev a pomáhá při pravidelném vyprazdňování. Má-li pektin účinkovat, musí být syrový. Varem se totiž mění na rosol. Soli kyseliny vinné, vinany, v jablku brání tvorbě fermentů a usazování bakterií ve střevech.

Při potížích se zácpou se osvědčil tento postup:

Během dne sníme 2 jablka a večer okolo 18 hodiny zapijeme 2 lžíce lněného semínka třemi decilitry jablečného moštu. Ráno je úspěch zaručen.

Pryč s průjmem:

Jablka můžeme s úspěchem použít i při průjmových onemocněních. Nejúčinější je tento recept – nastrouháme si 10 jablek, posypeme je skořicí a během dne je pojídáme po lžičkách. Nesmíme zapomenout na kvalitní pitný režim.

Jablka snižují i hladinu cholesterolu

Jablka obsahují velké množství pektinu. Ten v žaludku váže tuky a cholesterol a pomáhá jejich vylučování. Hladina cholesterolu tak v těle klesá, a tím se snižuje i zatížení organismu a krevní tlak. Vitaminy E, C, A navíc pomáhají ochraňovat srdce a tepny.

Při všech formách revmatismu je zase výborná podzimní jablečná kúra, při níž se po dobu tří týdnů konzumuje kromě běžné stravy jeden kilogram jablek denně.

U těžších forem této nemoci můžeme kúru prodloužit až na sto dní, což ve finální fázi představuje celkovou konzumaci sta kilogramů jablek. Při léčbě jablečnými produkty se v rámci možností vystříháme užívání chemických léků.

Pravidelné chroupání jablek působí blahodárně i na dásně, čistí a bělí chrup, dokonce odstraňuje zubní plak. To ale neznamená, že bychom měli zahodit zubní kartáček, tak důkladnou očistu tyto plody zase neučiní.

Jablečný ocet – elixír mládí

Dalším pro organismus velmi regenerujícím prostředkem je jablečný ocet. Ocet z jablečné šťávy obsahuje průměrně 5 procent kyselin. Je bohatý na minerální látky – draslík, vápník, fosfor, sodík a většinu stopových prvků.

Má příznivý vliv na metabolismus živin.

Při únavě, vysokém krevním tlaku, obezitě, bolestech kloubů a svalů, srdečních potížích, edémech ledvinového a srdečního původu se doporučuje tento nápoj: Ráno nalačno a večer asi hodinu před spaním si smícháme 3 čajové lžičky pravého jablečného octa (nejlépe v bio kvalitě, pozor na tzv. ochucené octy, které jsou z léčivého a nutričního hlediska úplně bezcenné, často až škodlivé) s jednou čajovou lžičkou kvalitního medu a přidáme 3 dl čisté neperlivé vody. Pijeme pomalu.

  • Kde všude můžeme jablečný ocet použít?
  • – Při bolestech v krku je dobré několikrát denně kloktat 2 dl teplé vody s přídavkem 1 lžíce jablečného octa, úspěch zaručen.
  • – Pravidelné ranní a večerní popíjení 2 dl vody s 2 lžičkami jablečného octa účinně pomáhá při revmatismu a dně.
  • – Večerní nápoj připravený s 2 dl vody s přídavkem 1 lžičky jablečného octa šetrně povzbudí činnost střev.

– Postižené místo po bodnutí hmyzem je dobré ihned natřít neředěným čistým jablečným octem. Rána se okamžitě vydezinfikuje a přestane svědit.

– Žaludeční potíže se okamžitě zmírní, vypijeme-li 1 dl teplé vody s 1 lžící jablečného octu.

Redukční i očistná kúra

Účinek odtučňovací kúry si zvýšíme tím, že popíjíme nápoj připravený ze 4 dl vody, 2 lžic jablečného octa a 2 lžic pomerančové šťávy. Tak si zaktivizujeme a urychlíme látkovou přeměnu a organismus se navíc ještě zbaví škodlivin.

Naši předkové velmi často používali tzv. jablečnou dietu, kterou léčili poruchy trávení, těžké záněty střev a žaludku. Během první světové války se léčili vojáci s úplavicí právě touto dietou a s úspěchem ji také tehdejší lékaři aplikovali na těžké záněty střev u malých dětí.

Několikrát do roka bychom si ji měli také dopřát. Spočívá v tom, že 3 až 5 dní konzumujeme pouze 1,5 až 2 kilogramů jablek denně (dle hladu) a vypijeme k tomu 3,5 litru čisté neperlivé vody, nic víc.

Jestliže používáme kupovaná jablka, odstraníme slupku, protože bude chemicky ošetřená. Nejlepší alternativou jsou domácí jablka či v bio kvalitě. Při této očistě budete mít pocit, jako by vaše zažívací orgány ani neexistovaly. Tímto způsobem tělo zbavíme jedovatých látek a přebytečné vody.

U chorob srdce, ledvin, při otylosti a při vysokém krevním tlaku alternativní medicína doporučuje pravidelně jednou týdně zařadit tzv. jablečný den, při kterém se smí jíst pouze jablka v množství 12 až 15 kusů za den. Zase je nutné dát pozor na chemické ošetření. Lidé trpící při odlehčení stravy potížemi či slabou vůlí, mohou přikusovat kousek kvalitního černého chleba.

Loupání jablek pomáhá zahnat stres, chmury a deprese

Japonští vědci jsou toho názoru, že lidé ve stresu, psychickém vypětí a s depresemi si mohou výborně pomoci soustředěným loupáním jablek.

Tato činnost prý stimuluje nejrozvinutější oblast mozku a zvyšuje její prokrvení. Když pak ještě slupky sní, obohatí své tělo o potřebné látky, které také přispějí k psychické pohodě.

Čaj pro klidnou mysl

Potřebujeme: 2 lžíce jablečných křížal, 1 lžičku meduňky, 1 lžičku heřmánku, 3 dl vroucí vody

Postup: Všechny přísady přelijeme 3 dl vroucí vody a vše necháme 15 minut louhovat. Pak přecedíme, křížaly vymačkáme. Čaj si můžeme přisadit medem.

Kvalita ovoce je důležitá

Krásná, naleštěná a dovozová jablka na regálech supermarketů mohou kvůli škodlivým a jedovatým látkám, které obsahují, vyvolávat alergické reakce jako například poruchy trávení, kožní vyrážky, alergie nebo bolestivé puchýřky na rtech a v ústech.

Navíc se tyto potravinové jedy postupně usazují v tkáních, například v játrech. Nejvíce jsou na ně citlivé děti, těhotné a kojící ženy. Kvůli postřikům, které se často používají, by se mělo ovoce důkladně omýt teplou vodou a následně se mu odstranit slupka.

Vždy bychom ale měli upřednostňovat tuzemské plody a nejlépe z biologického zemědělství. Ty totiž můžeme bez obav konzumovat i se slupkou, což je nejcennější část tohoto ovoce.

Srovnání: Želírovací přípravky

Naše srovnávací články vycházejí z porovnávání potravin na základě informací z jejich etiket a obalů. Uveřejňujeme je zdarma pro všechny spotřebitele, abychom ukázali, co všechno lze při čtení etiket zjistit. Doporučujeme všem spotřebitelům etikety číst, neboť představují základní vodítko, pomocí něhož se můžeme rozhodovat při volbě kvalitnějšího výrobku.

Čerstvé ovoce je zdravé, výživově hodnotné, a navíc si na něm pochutnáme. Ale přece jen, sníst během několika málo dnů úrodu z celého stromu, natožpak z několika naráz, se nepodaří ani náruživým frutariánům.

Nápadů, jak naložit s přebytečnými výpěstky, je spousta – od kompotu přes ovocnou šťávu až po vypálení destilátu.

Oblíbenou možností je výroba marmelády, jak se v mnoha domácnostech, předpisům navzdory, dodnes říká džemu.

Zavařovací kouzla pro každého

Základní atributy zavařeniny jsou jasné – vysoký podíl ovoce, sladká chuť a pevná rosolovitá konzistence. Právě nedostatečná tuhost či dokonce tekutost bývá nejčastějším zdrojem nespokojenosti s vlastním výtvorem. Vědí to i výrobci, a proto vyrazili na trh s mnoha přípravky, které mají pomoci dát tekutou směs do pevného tvaru. 

Nabízené přípravky můžeme rozdělit do dvou skupin. Do první patří samostatné želírovací pomůcky, tedy takové, které se před použitím musejí smísit s určitým množstvím cukru.

Ve druhé skupině stojí želírovací cukr, tedy již připravená, téměř „instantní“ směs, kterou stačí jen nasypat do naváženého ovoce. Druhá možnost evokuje jisté zpohodlnění.

Je však třeba uznat, že díky želírovacímu cukru si na domácí marmeládu může troufnout i ten, kdo zrovna nemá zavařování v malíku. 

Do našeho srovnání jsme nakoupili celkem 23 výrobků z obou kategorií želírovacích přípravků. Podle informací na obalech jsme porovnali jejich složení, návody k použití a do srovnávací tabulky jsme je seřadili podle množství ovoce, které můžete pomocí jednoho sáčku zpracovat. 

Budete mít zájem:  Léky Na Snížení Tlaku Krve?

Pektinem vyztužené vztahy

Ani jeden z přípravků by nefungoval, nebýt vhodné želírovací látky. Ve všech námi nakoupených výrobcích se hlavní role ujal některý z rostlinných polysacharidů.

Princip, kterým kýžený rosol vzniká, je ve všech případech stejný. Z rozptýlených vláken molekul polysacharidů vzniká vzájemným pospojováním síť, do které se zachytí ovocná hmota.

Síť musí být dostatečně stabilní a pevná, aby džem po zchlazení zatuhnul.

Nejčastěji sázeli výrobci želírovacích pomůcek a cukrů na pektin. Ostatně ten se obvykle používá i při průmyslové výrobě džemů. Pektin, ať jablečného, či citrusového původu, jsme našli ve všech výrobcích, většinou byl zároveň i jedinou želírující látkou. Pouze firma Labeta vystoupila z řady a do všech svých výrobků shodně používá směs gumy guar, xanthanu, pektinu, karubinu a gumy tara. 

Proč se právě pektin těší takové oblibě? Důvodem jsou podmínky, za kterých vytváří nejsilnější rosol. Optimální je pro něj zhruba 55% obsah cukru a zároveň kyselé prostředí, což je přesný popis poměrů panujících v rozvařeném džemu.

Dokonce platí, že čím je džem kyselejší, tím pevnější rosol z něj díky pektinu vznikne. To je důvod, proč většina porovnávaných prostředků obsahuje kyselinu citrónovou.

Řada návodů k použití navíc zahrnuje zmínku o tom, že je-li zkušební kapka džemu po vychladnutí příliš řídká, má se přidat kyselina citrónová.

Spíše pro zajímavost můžeme doplnit, že výrazný zpevňující efekt má i přídavek vápenatých iontů. Ty by se však mohly dodat snad jen tím, že byste džem připravovali z minerálky.

Role želírovací jedničky je jasně určená, ale polysacharidů s podobnými schopnostmi je více. Kromě již zmíněných se může počítat třeba s agarem. V praxi se s nimi můžete setkat zejména u ovocných pomazánek se sníženým obsahem cukru. 

Oslaďte si podle libosti

tip dTestu

Přípravky na výrobu džemu volte podle toho, jaký obsah cukru v něm chcete mít. Nejsladších výrobků dosáhnete s přípravky 1 :1. Čím vyšší je první číslo v poměru, tím méně sladký džem bude a rovněž v něm bude možné počítat s konzervanty.

Mezi želírovacím cukrem a želírující pomůckou doplněnou vlastním cukrem nemusíte příliš váhat. Ve vybraných případech, například u bio výrobků, je sice použití želírovacího cukru výrazně dražší, při použití běžných želírovacích cukrů jsou však náklady na zpracování ovoce srovnatelné.

Co vlastně říkají čísla 1 : 1 či 2 : 1 na obalech želírovacích prostředků? Zjednodušeně řečeno jde o poměr ovoce a přidaného cukru. Připravujeme-li džem v poměru 1 : 1, jsou podíly ovoce a cukru shodné. Džemy podle receptu 2 : 1 a 3 : 1 jsou méně sladké.

Nabízí se otázka, proč existují prostředky, se kterými není do ovoce třeba přidávat tolik cukru. Cukr totiž ovoce konzervuje. Kažení nejlépe odolávají výrobky s více než 60 % cukru.

V tak silném cukerném přetlaku nemají žádné nežádoucí mikroorganismy šanci na spokojený život a džem není třeba chemicky konzervovat.

Tato situace nastává při výrobě v poměru 1 : 1, a v příslušných prostředcích proto nebývají konzervanty.

Pokud je však ovoce proti cukru v dvoj- či vícenásobné převaze, bezpečné 60% hranice cukru se v džemu nedosáhne, a je proto nutné doplnit chemický konzervant. Nejčastěji se v přípravcích 2 : 1 a 3 : 1 setkáte s kyselinou sorbovou. Želírující pomůcky pro méně sladké výrobky také bývají těžší, k vytvoření požadovaného gelu je u nich potřeba větší množství pektinu.

Želírovací pomůcky

  • Profi koření Jablečný pektin cena 85 Kč cena za 100 g zpracovaného ovocného 3,70 množství ovoce zpracovaného jedním balením 5000 g množství přidávaného cukru neuvedeno další potřebné suroviny [n] výrobce / prodejce Jelínek a syn spol. s r.o., Havířov datum minimální trvanlivosti 31/8/2017
  • Madami Želírovací přípravek 2 : 1 cena 8,90 Kč cena za 100 g zpracovaného ovocného 1,40 množství ovoce zpracovaného jedním balením 2000 g množství přidávaného cukru 1000 g další potřebné suroviny kyselina citronová želírující látky xanthan, karubin výrobce / prodejce Madami s.r.o., Dašice datum minimální trvanlivosti 11/2018
  • Madami Želírovací přípravek 1 : 1 cena 8,90 Kč cena za 100 g zpracovaného ovocného 2,40 množství ovoce zpracovaného jedním balením 2000 g množství přidávaného cukru 2000 g další potřebné suroviny kyselina citronová želírující látky xanthan, karubin výrobce / prodejce Madami s.r.o., Dašice datum minimální trvanlivosti 10/2018
  • Profi koření Citrusový pektin cena 69 Kč cena za 100 g zpracovaného ovocného 5,50 množství ovoce zpracovaného jedním balením 2000 g množství přidávaného cukru neuvedeno další potřebné suroviny [n] výrobce / prodejce Jelínek a syn spol. s r.o., Havířov datum minimální trvanlivosti 12/2017
  • Dr. Oetker Gelfix Super 3 : 1 cena 26,90 Kč cena za 100 g zpracovaného ovocného 3,40 množství ovoce zpracovaného jedním balením 1000 g množství přidávaného cukru 350 g další potřebné suroviny [n] želírující látky pektin z citrusů výrobce / prodejce Dr. Oetker s.r.o., Kladno datum minimální trvanlivosti 26/2/2019
  • Haas Quittin 3 : 1 cena 18,90 Kč cena za 100 g zpracovaného ovocného 2,60 množství ovoce zpracovaného jedním balením 1000 g množství přidávaného cukru 350 g další potřebné suroviny [n] výrobce / prodejce Ed. Haas CZ s.r.o, Brno datum minimální trvanlivosti 5/9/2018
  • Dr. Oetker Gelfix Extra 2 : 1 cena 24,90 Kč cena za 100 g zpracovaného ovocného 3,50 množství ovoce zpracovaného jedním balením 1000 g množství přidávaného cukru 500 g další potřebné suroviny [n] želírující látky pektin z citrusů výrobce / prodejce Dr. Oetker s.r.o., Kladno datum minimální trvanlivosti 14/12/2018
  • Haas Quittin 2 : 1 cena 18,90 Kč cena za 100 g zpracovaného ovocného 2,90 množství ovoce zpracovaného jedním balením 1000 g množství přidávaného cukru 500 g další potřebné suroviny [n] výrobce / prodejce Ed. Haas CZ s.r.o, Brno datum minimální trvanlivosti 7/9/2018
  • Labeta Želírfix 2 : 1 cena 8,90 Kč cena za 100 g zpracovaného ovocného 1,90 množství ovoce zpracovaného jedním balením 1000 g množství přidávaného cukru 500 g další potřebné suroviny [n] želírující látky guma guar, xanthan, pektiny, guma tara, karubin výrobce / prodejce Labeta a.s., Chrudim datum minimální trvanlivosti 18/1/2020
  • Haas Quittin 1 : 1 cena 5 Kč cena za 100 g zpracovaného ovocného 2,50 množství ovoce zpracovaného jedním balením 1000 g množství přidávaného cukru 1000 g další potřebné suroviny [n] výrobce / prodejce Ed. Haas CZ s.r.o, Brno datum minimální trvanlivosti 23/10/2017
  • Labeta Želírfix 1 : 1 cena 8,90 Kč cena za 100 g zpracovaného ovocného 2,90 množství ovoce zpracovaného jedním balením 1000 g množství přidávaného cukru 1000 g další potřebné suroviny [n] želírující látky guma guar, xanthan, pektiny, guma tara, karubin výrobce / prodejce Labeta a.s., Chrudim datum minimální trvanlivosti 20/1/2020
  • Dr. Oetker Gelfix Klasik 1 : 1 cena 18,50 Kč cena za 100 g zpracovaného ovocného 4,20 množství ovoce zpracovaného jedním balením 1000 g množství přidávaného cukru 1150 g další potřebné suroviny [n] želírující látky pektin z jablek výrobce / prodejce Dr. Oetker s.r.o., Kladno datum minimální trvanlivosti 15/4/2018
  • Alibona Pektogel cena 18,90 Kč cena za 100 g zpracovaného ovocného 4,30 množství ovoce zpracovaného jedním balením 1000 g množství přidávaného cukru 1200 g další potřebné suroviny [n] výrobce / prodejce Alibona a.s., Litovel datum minimální trvanlivosti 20/4/2020

Na kolik ovoce si kdo troufá?

Od poměru ovoce a cukru se odvíjí i množství ovoce, které můžete s pomocí jednoho sáčku zpracovat. Slabší výkonnost v tomto ohledu předvádějí želírovací cukry. Podle návodů na použití stačí jejich síly na 700 g (například Dr.

Oetker Želírovací ovocný cukr) až 1500 g (Dr. Oetker Želírovací cukr super 3 : 1). Limitujícím faktorem je pochopitelně velikost balení.

Obvykle se želírovací cukry balí po 500 g, některé speciální výrobky jsou však baleny v až polovičním množství a právě jim patří v našem žebříčku poslední místa. 

S obsahem sáčku želírovacích prostředků zpracujete ovoce o něco více, přípravky v našem srovnání stačily na 900 až 5000 g ovoce. V jejich případě hrálo nejdůležitější roli, pro jaký poměr výrobce prostředek určil.

Želírovací cukry

  • Dr. Oetker Želírovací cukr Super 3 : 1 cena 45,90 Kč cena za 100 g zpracovaného ovocného 3,10 množství ovoce zpracovaného jedním balením 1500 g další potřebné suroviny [n] výrobce / prodejce Dr. Oetker s.r.o., Kladno datum minimální trvanlivosti 8/4/2018
  • Dr. Oetker Želírovací cukr Extra 2 : 1 cena 35,90 Kč cena za 100 g zpracovaného ovocného 3,60 množství ovoce zpracovaného jedním balením 1000 g další potřebné suroviny [n] výrobce / prodejce Dr. Oetker s.r.o., Kladno datum minimální trvanlivosti

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector