Jak máte nastavenou lednici? Nejspíš špatně!

Moderní chladničky dnes dokáží významně prodloužit mnohým potravinám životnost. Patří proto ke standardnímu vybavení kuchyně a jejímu výběru se při zařizování domácnosti zřejmě nevyhnete.

V současnosti existuje velké množství různých modelů s vícerými užitečnými funkcemi, které jsou však finančně náročnější.

Je třeba zvážit počáteční investici, protože zanedlouho se Vám vrátí v podobě kvalitních chlazených potravin. Jde přece o Vaše jídlo.

Jak máte nastavenou lednici? Nejspíš špatně!

Jak máte nastavenou lednici? Nejspíš špatně!

  • Jedním z hlavních parametrů při výběru chladničky je množství prostoru, které ji můžete věnovat. Je přitom třeba myslet na otevírání dveří chladničky – zda se budou otevírat doleva nebo doprava.
  • Velikost chladničky by se měla odvíjet i od počtu členů ve Vaší domácnosti. Kapacita na jednu osobu je asi 70 litrů, což může také sloužit jako pomocník při výběru chladničky.
  • Chladnička může být samostatným spotřebičem, tedy volně stojící s možností přesunutí. Existuje však i velké množství modelů, které jsou již zabudovanou součástí kuchyňské linky. V tom případě si nemusíte dělat starost s tím, zda Vám chladnička bude ladit se zbytkem interiéru.
  • V rámci chlazení potravin jde však i o jejich hygienu, proto je vhodné, aby obsahovala antibakteriální filtr, nebo aby měla antibakteriální povrch, který obsahuje prvky stříbra.
  • Součástí chladničky bývá u většiny modelů i mraznička. Ta má však nedostačující kapacitu, pokud žijete ve více početné domácnosti. Proto se upřednostňuje samostatně stojící mraznička, i když rychlé vyndávání zmrazených potravin může být u malého mrazáku výhodou.
  • Pokud konzumujete velké množství nápojů s ledem, určitě se vyplatí zvážit jeden z modelů americké chladničky, jelikož ty mají již zabudované výrobníky ledu. To však vyžaduje trvalé napojení na vodovod.

Zákadní parametry při výběru chladničky

Umístění

Jak máte nastavenou lednici? Nejspíš špatně!

Při výběru chladničky je vhodné se řídit velikostí prostoru, který pro ni v domácnosti máte. Chladnička není věc, kterou můžete v domácnosti jen tak přemístit, je zapotřebí důkladně zvážit její umístění a chladničku vybírat podle vhodných rozměrů. Chladničky dělíme na dva základní typy:

  • Volně stojící – její místo je většinnou v kuchyni nebo v komoře na potraviny. Dá se s ní manipulovat a podle potřeby ji přemístit na vhodnější místo. Je vhodné, pokud ladí s okolním nábytkem. Může mít proto i moderní nerezové provedení, případně lesklou černou barvu.
  • Vestavná chladnička – v tomto případě je vestavěná v kuchyňské lince. Je nenápadná a kompaktní. Tento způsob více vyhovuje moderním domácnostem. Aby nedošlo k jejímu přehřátí, je kolem ní potřeba zajistit místo pro větrání – chladnička totiž produkuje teplo./li>

Vnitřní objem

Jak máte nastavenou lednici? Nejspíš špatně!

Poměrně významným faktorem při výběru chladničky je i množstvi osob žijících v domácnosti. Průměrný objem na osobu se odhaduje od 70 do 90 litrů (plus/mínus 10 litrů). V úvahu se může vzít i převážný způsob stravování či stravování se v restauracích v poměru k domácímu vaření. V současnosti však disponují chladničky různými úspornými opatřeními týkajících se prostoru, jako například různými prostory ve dveřích a podobně.

Energetická třída

V rozmezí energetických tříd by měla chladnička patřit k třídě A. Třída A se dále dělí do dalších energetických tříd, které charakterizují znaménka „+“ (PLUS). Vyšší počet znamének plus je jen výhodou – koneckonců jde o Vaše peníze. Energii šetřící třída A s třemi plusy se považuje za nejšetrnější třídu.

Samostatná chladnička / jednodvéřová

Jak máte nastavenou lednici? Nejspíš špatně!

  • Monoklimatická – jde o chladničku se stejnou teplotou z čehož vyplývá, že nemá mrazící část. Dá se vybírat z více rozměrů a tím i kapacit. Je určena pro domácnosti, které mají samostatný mrazák, nebo je to nenáročná domácnost, která mrazák nepotřebuje. Monoklimatické chladničky bývají i součástí hotelových pokojů a apartmánů, kde je pro turisty k dispozici několik chlazených nápojů.
  • Výparník – Pokud má chladnička zabudovaný výparník v chladícím prostoru, můžete ho krátkodobě využít i jako chladící prostor. V tomto zhruba 15 litrovém prostoru uvnitř chladničky je teplota do -6 stupňů Celsia. Dají se zde nejen chladit potraviny, ale na kratší dobu i skladovat zmražené potraviny.
  • Pultové chladničky – jsou to malé typy chladniček s menším mrazícím boxem. Objem chladícího prostoru se pohybuje okolo 100 litrů a v rámci mrazícího boxu je k dispozici přibližně 10 litrů. Jsou vhodné do všech menších prostor nebo do domácnosti, která je jednočlenná, maximálně dvoučlenná. Podobně jako u monoklimatické chladničky, i v tomto případě se mohou pultové chladničky nacházet v hotelových pokojích.

Chladnička s mrazákem

Domácnosti s větším počtem osob si obvykle obstarají samostatný mrazák. Ten může být i součástí chladničky. Může mít více podob. V každém případě se tato kombinace hodí do bytů, kde není prostor pro dva spotřebiče.

Kombinované / dvoudvéřové

Tyto chladničky obsahují samostatné dveře, které umožňují samostatný přístup do chladničky a do mrazáku. Rozdělujeme je na dva druhy, kdy mrazák může být v horní nebo v dolní části.

Jak máte nastavenou lednici? Nejspíš špatně!

  • Mrazák nahoře – v tomto případě má mrazák objem asi 60 – 80 litrů. Toto je dostačující pro všechny, kteří nepotřebují mrazit velké množství potravin. Hodí se do domácnosti s menším počtem lidí. Tento typ není vhodný pro dlouhodobé mrazení.
  • Mrazák dole – mrazák bývá zpravidla větší, jeho objem je asi 90 – 120 litrů. Mrazák má i více poliček nebo přihrádek a hodí se i na dlouhodobé zmrazení potravin.
  • Side by side / Americká chladnička – nabízí velký užitkový prostor v chladící i mrazící části. Nabízí dobrý přístup díky dvoukřídlým dveřím. Ve dveřích bývá výrobník ledu, domáci bar, nebo jiný doplněk. Kromě toho disponuje velkým skladovacím prostorem a dobrým přístupem ke všem poličkám a zásuvkám. Zmíněný výrobník ledu či juicer patří v tomto typu k nadstandardní výbavě, která zaujme všechny, kteří touží po moderních spotřebičích. Vyžaduje ale stálé připojení na vodovodní síť (v případě vyšších modelů) a větší prostor než klasická chladnička. U nižších řad je integrovaný zásobník vody, který je třeba pravidelně doplňovat.
  • V současnosti jsou však i moderní typy chladniček s trojkombinací, případně čtyřkombinací dveří. Tvoří různá oddělení, zpřehledňují uspořádání chladničky a v některých se nachází i vinotéka.
  • Nulová zóna – je to část chladničky, která je známa i pod názvem Biofresh, Vitafresh či Perfektfresh (podle výrobce). Jde o zásuvku nebo jinou vyhrazenou část, kde se teplota pohybuje okolo nula stupňů Celsia. Je vhodná na uskladnění potravin jako jsou hlávkový salát či jiná zelenina, která se rychle kazí, ale nemusí být zmrazená nebo příliš vychlazená. V nulové zóně vydrží zelenina čerstvá až pětinásobně delší dobu. Neprodlouží se však datum spotřeby.

Změna otevírání dveří

Směr otevírání dveří se dá upravit podle přání uživatele. Při koupi se tak nemusí řešit na kterou stranu se dveře kvůli uspořádání kuchyně či spíže budou otevírat.

Doplňkové systémy a funkce pro výběr chladničky

Chladničky nejsou jen pasivní spotřebiče stojící v rohu kuchyně, nebo ukryté v kuchyňské lince. Nabízí i více aktivních funkcí, které Vám mohou ulehčit život.

Jak máte nastavenou lednici? Nejspíš špatně!

  • No Frost – Jde o bez námrazový systém, který pomocí nucené cirkulace studeného vzduchu zabezpečí rovnoměrnou teplotu v celém prostoru. Snižuje, nebo dokonce eliminuje srážení vodních par, které způsobují chlazení potravin. Vnitřní prostor však nikdy nezamrzá. Teplota je konstantní v celé chladničce. Potraviny je třeba zabalit, pokud je chceme uchovat čerstvé.
  • Low Frost – jde o systém, ve kterém se sníží tvorba ledu v oblasti mrazícího prostoru. Nežádaný vznik námrazy se sníží až o 80%. Díky tomu se sníží náklady a zvýší výkonnost spotřebiče. Potraviny se mrazí rovnoměrně.
  • Prázdninový režim – tzv. Holiday mode je režim, který můžete zapnout po dobu Vaší nepřítomnosti. Chladničku můžete sice bez obsahu potravin vypnout, ale stalo by se z ní místo vhodné pro tvorbu bakterií či plísní, proto ji nevypnete, ale ponecháte tento režim. Zabezpečí nastavení konstantní teploty v chladničce, například +14 či +15 stupňů Celsia, které zabrání tvorbě nežádoucího „překvapení“, které by Vás tam mohlo čekat. Tato teplota se bude udržovat až do vypnutí režimu.
  • Alarm – výhodnou funkcí v rámci vybavení chladniček je alarm. Ten slouží jako indikátor v případě, že jste nechali otevřené dveře. V tomto případě musí chladnička více pracovat a také spotřebuje více energie. Zároveň to má negativní vliv na potraviny. Alarm je užitečný i v případě, že máte malé děti, které by občas mohly nechat pootevřenou chladničku bez Vašeho vědomí.

Typ chladícího okruhu

  • Jednokompresorové – chlazení pro společný okruh chladičky i mrazáku zabezpečuje jeden kompresor. Má tedy společné ovládání a termostat se nachází uvnitř chladničky. Vzniká tu však situace, že termostat pro mrazák sa nedá samostatně ovládat a nabízí jen konstantní teplotu -18 stupňů Celsia. V tom případě se zařízení dá vypnout jen celé najednou, ne po částech.
  • Jednokompresorové s elektroventilem – pomocí elektro ventilu zabezpečí kompresor dva samostatné chladící okruhy pro chladničku i mrazák. Teplota se tedy ovládá samostatně v chladničce i v mrazáku. Chladničku tak po delší dobu nepřítomnosti můžete vypnout. Kromě toho se využívají i funkce pro optimální rozložení teploty, které zároveň bojují proti námraze. Obsahují invertorový motor. Ten je úspornejší a výkonnější. Nabízí delší záruku. Při vypnutí mrazáku se však vypne celý elektrospotřebič.
  • Dynamické chlazení / ventilátor – dá se přirovnat k ventilovému, ale v rámci dynamického chlazení se otáčky ventilátoru umí změnit v případě potřeby rychlého dochlazení. Jedná se o speciálnější typ a samoregulaci.
Budete mít zájem:  I letos bude oblíbené espreso s tonikem, říká baristka

Dveře ve dveřích

Zajímavá technologie, která přináší lepší přístup k potravinám tím, že dveře do chladničky obsahují ještě jedny další dveře. Do těch prvních se mohou uskladnit potraviny a nápoje ke kterým chcete mít okamžitý přístup. To zabezpečuje větší komfort spotřebiče.

Sektorové skladování a přihrádkové systémy

Moderní chladničky s sebou přinášejí i možnost uskladnění potravin podle typu. Díky tomu můžete uskladnit zvlášť zeleninu a dokonce u některých spotřebičů s tepelnými zónami upravit i teplotu skladování. Dále jsou vítané doplňky pro uskladnění lahví, vajec nebo různé inteligentnější výsuvné systémy.

Dotykový displej

Jak máte nastavenou lednici? Nejspíš špatně!

Zvláště starší typy chladniček mají na regulaci teploty mechanické zařízení, zpravidla ukryté uvnitř – na špatně přístupném místě. Pomocí regulačního kolečka se dá nastavit požadovaná teplota chlazení.

U modernějších typů však výrobci přecházejí na přehledné displeje s dotykovou funkcí. Nemusíte ničím točit, jen dotyky nastavujete (obvykle pomocí vizualizace na monochromatickém LED displeji) teplotu celé chladničky, případně její časti, nebo dalších funkcí.

Boj proti bakteriím

V chladničce se nacházejí potraviny ve více odděleních či boxech. Stačí malá nepozornost a můžeme tam jídlo i zapomenout. To se potom lehce zkazí. Vzniku bakterií potom už nic nebrání. Proto existuje více řešení jak tomu předcházet.

  • Antibakteriální povrch – vnitřní povrch je upravený tak, že obsahuje prvky stříbra. Právě to zabraňuje rozmnožování bakterií a tím i nepříjemnému zápachu v chladničce.
  • Antibakteriální filtr – vyrábí se z aktivního uhlí a jiných účinných materiálů. Je vestavěný do systému ventilace, pohlcuje pach a pročisťuje vzduch. Snižuje tak tvorbu mikroorganismů a bakterií v potravinách. Takto se bakterie namísto usazení se na potravinách v chladničce jednoduše zničí.

A co víc?

Jak máte nastavenou lednici? Nejspíš špatně!

Dobrá rada

Každý elektrospotřebič má jinou provozní teplotu. Proto není dobré, pokud se chladničky nacházejí v místnostech s vyššími teplotami, nebo jsou vystaveny slunečním paprskům. Ani není dobré je umisťovat v blízkosti jiných zdrojů tepla. Doporučená provozní teplota pro chladničku se proto pohybuje v rozmezí od 15 do 30 stupňů Celsia.

Publikováno: 11. 09. 2014

Jak vybrat ledničku – Spořílek.cz

Jak máte nastavenou lednici? Nejspíš špatně!V tomto článku vám ve 4 krocích poradím, jak si tu pravou ledničku vybrat. A ne jen vám, kterým se lednička porouchala a sháníte novou. Ale i vám, kteří ledničku sice máte, ale divíte se, proč účet za elektřinu roste a potraviny se tak rychle kazí. To je ten správný čas, kdy byste měli popřemýšlet o výměně.

Lednička už dávno není jen chladící skříň, ale může být i symbolem komfortu v podobě beznámrazového systému, nápojového automatu nebo speciální zásuvky na čerstvé ryby. A o tom všem si budeme povídat.

Krok č. 1 – (Ne)víte, jakou ledničku potřebujete?

S ledničkou je to jako s autem. Jednomu vyhovuje něco menšího, druhý dychtí po maximální výbavě a třetí s kopou dětí potřebuje dostatek místa na velký nákup. Je úžasné, že je dnes na trhu nespočet typů lednic a každý si najde tu svoji. Pojďme se na ně společně podívat.

1. Kombinovaná – do každé rodiny

Větší chladnička s mrazákem nahoře, nebo dole.  Díky svému objemu je ideální pro čtyřčlennou rodinu. S touto volbou nikdy nemůžete udělat chybu.

  • Mrazák dole je prostorný, disponuje 3 zásuvkami a chladící část máte v úrovni očí.
  • Mrazák nahoře má menší užitný objem a k chladničce se musíte ohýbat.

Mezi nejoblíbenější barvy patří klasická bílá, na paty ji šlape nerez a na 3. místě se umístila designové černé provedení.

2. Americká – do velké domácnosti

Už jste někdy nemohli naskládat opravdu velký nákup do lednice? Americká lednička tento problém vyřeší. Její objem je totiž jednou takový než u ledničky kombinované.

Většinou také nabízí komfort v podobě domácího baru, dávkovače ledu a nápojového automatu. Ne nadarmo se nazývá královnou lednic. Nejlépe pasuje do vícečlenné domácnosti.

V poslední době jsou oblíbené i čtyřdvéřové modely, ty totiž disponují mrazákem dole a chladničkou nahoře. Odlišuji se tedy od běžných amerik, které jsou rozděleny svisle.

3. Monoklimatická – když nepotřebujete mrazák

Chladnička s velkým objemem, ale bez mrazáku. Můžete do ní bez potíží vložit plechy s dorty nebo soudek piva pro narozeninovou oslavu.

Je ideální volbou, pokud potřebujete uskladnit velké množství potravin a mrazák máte zvlášť, třeba ten pultový někde ve sklepě.

4. Vestavná – šup s ní do skříně

Nechcete mít lednici na očích? Tak ji vsaďte do skříně. Vestavné spotřebiče jsou velmi oblíbené a krom ledničky je možné vestavět třeba i myčku nebo mrazák, aniž by byly vidět.

5. Malá s mrazícím boxem – na chatu nebo do kanceláře

Chladnička menších rozměrů s malým mrazákem. Nejčastěji 50 až 80 cm vysoká. Vhodná na chalupu, do garsonky nebo studentského bytu.

6. Vinotéka – pro milovníky vína

Stylová chladnička pro uskladnění lahví s vínem. Některé modely disponuji více zónami pro odlišné nastavení teplot. Můžete tak společně uchovávat vína, která mají různé požadavky. Domu vám postačí ta s kapacitou 15-20 lahví, vinařům doporučuji vinotéku minimálně na 100 lahví.

7. Vitrína – mějte jídlo na očích

Lednička bez mrazáku s průhlednými čelními dvířky. Vhodná do restaurace, baru, nebo tam, kde chcete mít o potravinách a nápojích přehled.

Krok č. 2 – Na velikosti záleží

Už tedy víme, který typ ledničky vám sedí. Nyní si řekneme, jak velkou chladničku si pořídit

Stačí si odpovědět na tyto 3 otázky:

1. Kolik vás doma je?

Jak máte nastavenou lednici? Nejspíš špatně!U každé ledničky jsou napsány litry, ale z toho asi moc chytří nebudete. Proto pro jednoho člena domácnosti doporučuji objem chladící části 60 litrů a mrazáku 25 litrů. Což pro rodinu s dvěma dětmi vychází 180 – 240 litrů v chladící části a cca 75 – 100 litrů v mrazáku.

2. Kolik toho sníte?

Už víme, kolik litrů postačí jednomu člověku, ale není jedlík jako jedlík. Pokud doma moc času netrávíte a nakupujete jednou za týden, je zbytečné si pořizovat velkou lednici. A naopak – jste-li doma dva, ale milujete pořádání večírků pro přátele, velká hostina se do menší ledničky nevejde.

3. Jak máte velkou kuchyň?

Mějte na paměti i rozměry, kterými jste omezeni. Pokud máte dostatek místa a velkou rodinu s dětmi, amerika je jasná volba. Máte ale kuchyňku jako klícku? Vezměte do ruky raději metr. Doporučuji změřit i šířku dveří, abyste novou ledničku do kuchyně pohodlně dostali. Běžná chladnička je široká a hluboká 60 cm a do výšky má 1,7 – 2 m.

Spořílek radí: Máte doma malé děti? Pamatujte i na ně. Pokud jim nyní v lednici stačí místo na pár přesnídávek, za pár let už tomu tak být nemusí. 

Spočítali jste si někdy, o kolik se elektroměr díky ledničce otočí? Tento parametr není radno podceňovat a nevyhazovat zbytečně peníze z okna. O vašich výdajích rozhoduje tzv. energetická třída.

Úsporná lednička je označena písmenem ,,A“ se symbolem +/++/+++. Nevěřte označením typu „A-20 %“, energetické třídy jsou standardizované pouze s označením „+“, jiné dovětky jsou jen marketingová lákadla.

Víte, co máte doma? Věřte mi, že i u 5 let staré ledničky s třídou B zaplatíte 2x tolik než u dnešní třídy A+. 10letá chladnička je ještě větší žrout energie, a to v průměru hned 3x. Je tedy na pováženou, zda se s touto ledničkou nerozloučit. Investice do nové se vám brzy vrátí.

Spořílek radí:  Při nákupu zvažte, zda je nejnižší cena ledničky opravdu nejlevnější variantou. Levná lednička v třídě A+ je zpravidla energeticky náročnější a v průměru spotřebuje přes 0,85 kWh za den (přibližně  4,5 Kč). Úsporná varianta A+++  je jen o trošku dražší, ale elektroměr se denně otočí v průměru pouze o 0,4 kWh (1,8 Kč). Roční rozdíl je tedy okolo 1 000 Kč. Pořád se vyplatí koupit levnější chladničku? Jak je to u starých ledniček? Zde je největším problémem spotřeba, která neustále stoupá. Ledničky staré okolo 10 let mají většinou 3x vyšší spotřebu než ty moderní s úspornou třídou A+++, roční rozdíl v platbě za elektřinu je tedy přibližně 2 000 Kč. Kolik let chcete ještě vyhazovat peníze z okna?

Krok č. 4 – Jdeme do finále. Jaká je ta pravá? Vychytávky rozhodnou!

Vybrali jsme si společně typ lednice, její velikost a také už víme něco o její spotřebě. To stále ale ještě není konec. Nyní se podívejme na pár detailů, které o výběru rozhodnou.

Bez námrazy a ledu

Vznikem námrazy stoupá nejen spotřeba energie, ale také potraviny ztrácejí svou čerstvost.  A to nemluvím o tom, kolik manuální odmrazování zabere času, který můžete věnovat třeba rodině. 

Tomu všemu předejdete beznámrazovým systémem No Frost! V No Frost ledničce cirkuluje chladný suchý vzduch a proto námraza ani nemůže vzniknout. Tento systém se využívá nejen v mrazáku ale také v kombinované ledničce.

Nebojte se, že by spotřeba stoupala. Systém No Frost je velmi úsporný a označený minimálně energetickou třídou A+.

Mnoho ledniček také disponuje automatickým odmrazováním (a bohužel se to často s No Frost zaměňuje)í. V porovnání s No Frost systémem je ale automatické odmrazování méně účinné.

Čerstvost potravin na 1. místě

Ale jak na to? Stačí mít ledničku s tzv. nulovou zónou. Tato speciální zásuvka významně prodlužuje čerstvost potravin bez ztráty výživových hodnot.  A to díky tomu, že udržuje ideální vlhkost a teplotu okolo 0° C. 

Budete mít zájem:  Muži jsou přesolení, ženy překyselené

Jistě ji oceníte, pokud si koupíte čerstvou rybu, svěží zeleninu nebo maso na sobotní grilování.

Pryč s bakteriemi!

Anti-bakteriální ochrana zabraňuje tvorbě bakterií. Právě ty kazí uskladněné potraviny. Princip je jednoduchý: vnitřní stěny jsou vyrobeny ze směsí na bázi stříbra, které ničí škodlivé bakterie, plísně a likvidují pachy. Tento systém doporučuji zejména u rodin s malými dětmi, které mohou být na (ne)čerstvost potravin velmi citlivé.

Ledově chladné nápoje během chvilky

Tlačítko Super Cool (nebo-li rychlé  chlazení) dočasně sníží teplotu v chladničce na minimum. Díky tomu za půl hodiny vychladíte dvoulitrovou láhev.

Rychlé zmrazení potravin

Funkce Super Freeze potraviny prudce zmrazí a tím zachová jejich původní kvalitu. Už se vám tedy nestane, že by na mase byly krystalky ledu, nebo že by ovocné knedlíky po rozmrazení byly rozbředlé.

Pozor na venkovní teplotu

Klimatická třída určuje optimální teplotu okolí, při které se spotřebič používá. Když volíte místo pro instalaci spotřebiče, měli byste brát v úvahu, že teplota v místnosti má vliv jak na spotřebu energie, tak na optimální fungování výrobku.

Zkratky používané pro označení klimatické třídy jsou:

  • SN: +10 – +32 °C
  • N: +16 – +32 °C
  • ST: +18 – +38 °C
  • T: +18 – +43 °C

Snadná obsluha díky displeji

Milujete elektronické hračky s obrazovkou? Na displeji uvidíte zvlášť nastavení lednice a mrazáku, aktivujete funkci rychlého mrazení a u některých i modelů nulovou zónu.

Staňte se barmanem

Domácí bar jsou výklopná dvířka u chladniček amerického typu, které se otevírají lehkým dotykem rukou. Samotný obsah baru je umístěn v chladničce samotné, ale vždy po ruce.  Tím máte svoje oblíbené nápoje vždy po ruce, aniž byste otvírali celou ledničku a chlad z ní unikal ven.

Koukejte na benefity výrobce

Kvalita domácích spotřebičů jde naštěstí nahoru a za ní si výrobci také stojí v podobě nejrůznější výhod a dárků zdarma. Není skvělé, že k nové ledničce dostanete třeba prodlouženou záruku gratis a dalších 5 let můžeme bezstarostně spát?

Shrňme si to. S námrazou zatočíte s No Frost systémem, nebo s automatickým odmrazováním. Pro čistotu a čerstvost hledejte nulovou zónu a anti-bakteriální ochranu. O pohodlí se zase postará domácí bar a funkce rychlého chlazení a mrazení. A nezapomeňte na prodloužené záruky zdarma – komu by se chtělo platit servis, když se něco porouchá.

Nejlepší ledničky jste vybrali vy

Vybírat můžete z mnoha ledniček, ale vy si pokaždé nějaké oblíbíte.

Tyto 3 díky vašemu hodnocení a recenzím zvítězily.

Lednice nemusí být žrout energie: Jak ji správně používat a ušetřit

06. 07. 2018 | Doba čtení 5 minut

Chlazení nápojů a jídla je v letních měsících nutností. Lednice však slouží po celý rok a spotřebovává nemalý podíl elektrické energie v domácnosti. Jak s ní zacházet co nejefektivněji? A vyplatí se každých pár let pořídit novou, úspornější?

Výrobci nás přesvědčují o tom, že nové spotřebiče jsou velice úsporné a nejlepší cestou jak ušetřit je koupit si nový přístroj. Snížit provozní náklady na lednici však jde i jinak.

Draze ušetřit

Lednice není televize Zdroj: Shutterstock.com / Africa Studio
Při nákupu nového spotřebiče se zákazník řídí energetickým štítkem, který označuje energetickou náročnost.

Pro chladničky se rozlišuje energetická třída A+++ až D, přičemž A+++ označuje nejúspornější spotřebič.

Na přístroji by měla být rovněž uvedená odhadovaná roční spotřeba energie v kWh, aby si zákazník dovedl udělat představu o nákladech na provoz vybraného přístroje.

Pokud vlastníte ledničku staršího data výroby, už jste jistě zvažovali její výměnu za novější model s nižší spotřebou energie. Pravdou je, že náklady na provoz s novějšími výrobky klesají, často velmi znatelně.

Prodejci nabízejí nejnovější výrobky a ohánějí se jak úsporou peněz, tak i ekologickým dopadem nadměrné spotřeby energie.

Bohužel, snaha výrobců a prodejců není vedena touhou po úspoře energie, primární zájem mají na zkrácení životního cyklu a rychlejší obměně lednic.

Jinými slovy, nový spotřebič je úspornější než stávající třeba deset let starý, ale je nutné se zamyslet nad tím, za jak dlouho se investice vrátí díky nižší spotřebě elektrické energie.

Snadno se může stát, že tato doba výrazně překračuje životnost nového spotřebiče.

A další věc, uvědomělý spotřebitel nemyslí jen na svoji kapsu, ale přemýšlí i o energii a surovinách, které bylo nutno vynaložit na výrobu nového přístroje a likvidaci starého.

Zásady, které pomáhají

Správné umístění a pravidelné čištění pomohou snížit spotřebu energie Zdroj: Shutterstock.com / Africa Studio
V případě lednic platí pár obecných zásad, kterých je třeba se držet, a snadno docílíte nižší spotřeby elektrické energie, aniž by bylo nutné hned investovat do nového spotřebiče.

Platí, že lednice by měla být v domácnosti umístěna tak, aby nebyla v blízkosti topných těles, spotřebičů vyzařujících teplo nebo na místě, kam svítí přímo slunce.

Základní podmínkou správného fungování je dobré proudění vzduchu kolem přístroje (většinou je v návodu uvedeno, jak daleko od zdi lednici postavit, nejčastěji se jedná o 2-5 cm). Při instalaci lednice též počítejte s prostorem asi 2 cm na bocích lednice.

Důležitý je rovný povrch, na kterém lednice stojí, pokud bude stát nakřivo, dveře nemusí dobře těsnit a dojde ke zbytečným únikům. Těsnící pásku ve dveřích také pravidelně kontrolujte a v případě potřeby vyměňte.

Jak ušetřit ještě více

Největší dopad na spotřebu má způsob užívání lednice. Spotřebu zásadně ovlivníte tím, co do lednice vkládáte Zdroj: Shutterstock.

com / Africa Studio
Pokud byste změřili průměrnou spotřebu energie ve vaší lednici za 24 hodin, dojdete k zajímavým údajům.

Zatímco nový spotřebič oproti přístroji deset let starému přinese úsporu energie nižší cca o 10%, velký nákup případně hrnec polévky nedostatečně vychlazený vám 24 hodinovou spotřebu zvýší 2-3x. Lednice pochopitelně musí odebrat teplo z potravin, které jsou do ní vloženy.

Všechny potraviny, které do lednice vkládáte by měly mít maximálně pokojovou teplotu. Dále nenechávat chladničku otevřenou dlouho, ani ji příliš často neotvírejte.

Není také od věci zadní stěnu lednice čas od času zbavit prachu vysavačem, vrstva prachu nastřádaná za několik měsíců funguje jako tepelný izolátor a snižuje účinnost spotřebiče. Berte ohled i na nastavení teploty uvnitř lednice.

Pro běžný provoz postačí vnitřní teplota v lednici nastavená na +5 °C, každý stupeň navíc zvyšuje spotřebu. Stejně tak vám účet za energii navýší zbytečně vyhřátý pokoj, ve kterém se lednice nachází.

  • Tip: Chcete si změřit, kolik energie opravdu spotřebováváte? Pořiďte si wattmetr, měřič spotřeby elektrické energie. Pořizovací cena začíná na dvou stokorunách.

Diskuze Teplota v lednici přes léto +11 stupňů – je to normální?

Ahojte holky, máme ted tepleji v lednici (+11stupňů) i v mrazáku
(-12 stupňů). A přitom vzadu lednice se tvoří námraza, proto jsem dala
lednici na maximum.

Je pravda, že netuším, kolik jsme měli v mrazáku
předtím-zdali -18?
Doma máme +26 stupnů, někdy +29. Je to normální nebo je to špatné?
Jídlo zkažené není, ale v mrazáku je např.

zmrzlina trošku povolená
jako by byla 3 minuty vytažená z mrazáku do tepla.

Velikost písma:

Příspěvek upraven
10.07.14 v 07:12

To je dost zvláštní. Nám lednice ukazuje 5 stupňů : -)

Nikdy jsem nad tím nepřemýšlela a ani mne nenapadlo to měřit. No na
jogurtech je psáno do +8 či jak, ale + 11 asi snesou. v tom mrazáku
nevím, jestli Ti to přijde, že je to povolené, tak to asi úplně normální
není. Ale že by to bylo tím teplem Na to by měli být lednice zvyklé, ne, vždyť
kolikrát sousedí i s vestavnou troubou. @Pipet -5 v lednici 

@LL já to měřila jen
kvůli tomu, že byla ta zmrzka povolená-tak se mi to nezdálo. přítel
říká, že je to v poho, ale mně se to nezdá.

Tak to je opravdu divný
máme v lednici +5 a v mrazáku -18, na digi displeji to tak svítí a
nemění se nic, ať je okolní teplota jakákoliv 

A až bude venku +35 a doma přes 30,tak bude v lednici +15? tak tady bude
něco špatně. máme ji už 4 roky, tak možná odchází nebo zkusím jiný
teploměr

@Pipet píše:
Máme v lednici -5 a v mrazáku -19.

to bys mela i v te lednici vsechno mrazene.

Není to normální. Bežné bývá v lednici plus pět, v mrazáku minus
osmnáct. Lednice už to asi neutahne, možná výprchani chladicí
kapaliny.

@Livlin taky nás to
napadlo

@bella_strega
píše:
A až bude venku +35 a doma přes 30,tak bude v lednici +15? tak tady bude
něco špatně. máme ji už 4 roky, tak možná odchází nebo zkusím jiný
teploměr

tak to bude nějaká závada, to by se po 4 letech opravdu
nemelo stát.

Mmch na tolik ta nase ani nastavit nejde . Lednice ma rozmezi 3-9st. a mrazak -23
– -17st.

Jak na domácí spotřebiče, aby "nežraly" zbytečně moc

Domácí spotřebiče používáme denně a jen těžko bychom se bez nich ve svých domácnostech obešli. Někdy je ale používáme špatně a neefektivně. Stačí i jen špatné umístění lednice nebo nevhodné nastavení pračky a spotřebováváme energii zbytečně. Podívejme se na tipy od Sdružení pro efektivní využívání energie SEVEn, jak si s domácími spotřebiči poradit.

Lednici k topení nedávejte

Lidé si někdy myslí, že nejvíce energie v domácnosti spotřebují trouby a varné desky. Skutečnost je ale jiná. Samotné vaření se v průměrné domácnosti podílí na spotřebě energie jen asi 2 %. Nejvíce „žerou“ lednice a mrazáky. Ostatně jsou zapnuté 24 hodin denně 365 dní v roce.

Je proto nadmíru důležité je správně umístit, ideálně dostatečně daleko od zdroje tepla. Lednice hned vedle trouby nebo těsně u topení rozhodně není dobré řešení. Naopak, pokud je to možné, je vhodné dát lednici do chladné místnosti.

Lednici či mrazák je samozřejmě potřeba pravidelně odmrazovat. Námraza tlustší jak 3 mm zvyšuje spotřebu energie víc jak o 30 %. Funguje totiž jako izolace a lednice či mrazák se musí více snažit, aby se vychladily. Pohodlným řešením je myslet na odmrazování už při nákupu a zvolit stroj s technologií No frost. Pak už na odmrazování nemusíte myslet vy, ale postará se o to lednice sama.

Také není potřeba mít lednici a mrazák nastavené na nejvyšší výkon. Zvýšení teploty o 2 °C znamená snížení spotřeby zhruba o 15 %. Vyzkoušejte si takové nastavení teploty, kdy už jsou potraviny v chladu (nebo zmrazené). Další stupeň navíc je zbytečný.

Čas od času zkontrolujte těsnění na dvířkách, hlavně u starších přístrojů. Nenechávejte dveře lednice nebo mrazáku zbytečně otevřené. Rozmyslete si rychle, co z lednice chcete vzít.

Pokud máte doma lednici staršího data, můžete si na webu Pražské energetiky spustit kalkulačku, která vám podle roku výroby a objemu lednice spočítá, za jak dlouho by se vám vrátila investice do nové lednice. Kalkulačka je i pro pračky, myčky a sušičky.

Pokud si půjdete koupit novou lednici či mrazák, tak nejúspornější dostupné spotřebiče jsou v energetické třídě A+++.

Perte v nižších teplotách

Není potřeba všechno prádlo vyvářet. Ani prát na 60 °C. Když si prohlédnete obal svého pracího prostředku, zjistíte, že umí prát už od nízkých teplot. Ušetříte na tom. Velká část energie potřebná k vyprání prádla jde právě na ohřev vody. Jen snížením teploty z 90 °C na 60 °C lze ušetřit až 25 %. Kvalitní prací prostředek přitom umožňuje prát i na 30 °C.

Pokud nemáte „chytrou“ pračku, která pozná menší dávku prádla nebo která má tlačítko na poloviční náplň, pak se snažte prát vždy pračku plnou. Dát prát jedny kalhoty je zhůvěřilé.

A rozhodně se vyplatí přečíst si návod k pračce. Zjistíte, že programy praček nejsou pro srandu králíkům.

Dobrou pračku není problém sehnat v energetické tříde A+++ a se spotřebou vody nižší než 8 litrů na 1 kg prádla.

O sušičky bacha na filtr

Sušička prádla je spotřebič, u kterého je dobré dvakrát zvážit, zda ho potřebujete, a teprve pak jednou koupit. Obyčejný sušák na prádlo je podstatně levnější a nespotřebovává žádnou energii.

Pokud ale není zbytí a sušička je nezbytná, pak odborníci doporučují přístroje s tepelným čerpadlem. Jsou totiž úspornější než ty bez tepelného čerpadla.

Stejně jako u pračky i u sušičky platí, že není dobré ji přeplňovat. Sušení pak jen trvá déle, zato spotřebuje se více energie. Čas od času si dejte práci a vyčistěte filtr. Zanesený filtr se projeví v nižší účinnosti sušičky, což se zase projeví v celkově větší spotřebě.

Na trhu jsou dnes dostupné modely s energetickou třídou A-50%.

Trouby nepředehřívejte

Než se pustíte do pečení a vaření, přečtěte si recept, podle kterého právě vaříte. A pokud to recept vyloženě nezmiňuje, troubu dopředu nepředehřívejte. Pamatujte, že každé otevření trouby sníží teplotu o 20-40 °C. Nejlepší dostupné trouby mají energetickou třídu A.

Myčky nádobí zapínejte jen plné

Předně si rozmyslete, zda myčku skutečně potřebuje a pokud potřebujete, tak jaká velikost bude pro vás vhodná. Na provoz je myčka o šířce 60 cm úspornější než myčka o šířce 45 cm. Naučte se zapínat myčku až v okamžiku, kdy je plná. Mýt jen dva talíře je zbytečný luxus.

Nádobí před uložením do myčky není potřeba mýt, ale nenechávejte na nádobí zbytky jídla. Nádobí uložené do myčky hned po použití nezasychá tak rychle, jako když jej necháte na lince. Usnadní to pak mytí.

Na trhu jsou dostupné myčky v třídě A++ a spotřebou okolo 12 litrů na cyklus.

Televizi raději LED

Pokud se rozhodujete mezi plazmovou televizí a LED displayem, pak LED podsvícení je menší žrout energie. Rozmyslete si, jestli opravdu potřebujete tu největší úhlopříčku. Čím větší, tím více spotřebuje.

Televize vypnutá dálkovým ovládání stále spotřebovává energii (a čím starší model, tím víc). Vypínejte televizi vypínačem na přístroji nebo ji zapojte do prodlužovací šňůry s vypínačem. Můžete pak pohodlně vypnout i jiné „darmožrouty“. Více informací o tzv. stand by režimu se dočtete v článku Zkroťte domácí darmožrouty.

reklama

„Zdravá“ lednička musí mít správnou teplotu

V první řadě platí podle dietoložky Karolíny Hlavaté metoda FIFO (first in – first out), tedy první dovnitř, první ven. Ani v lednici není trvanlivost potravin nekonečná, a tak touto metodou zabráníme jejich zbytečnému kažení z důvodu prošlé doby použitelnosti.

Mýt a nepřeplňovat

Chladnička navzdory nízkým teplotám není vůči mikroorganismům a už vůbec ne vůči plísním, kterým chlad nevadí, zcela imunní. Z tohoto důvodu je nutné dbát o její čistotu a pravidelně ji vymývat.

„Zbytečně bychom ji také neměli přeplňovat a skládat potraviny těsně vedle sebe. Už vůbec do ní nepatří horké pokrmy.

Sebemenší zvýšení teploty uvnitř jen podpoří nežádoucímu pomnožení mikroorganismů,“ varuje dietoložka.

Správné nastavení 4 °C

Má-li lednice jídlo ochránit a uchovat ho co nejdéle v co nelepší kvalitě, pak je nutné ji dobře nastavit, aby nechladila málo, ale ani moc. V opačném případě hrozí buď namrazení potravin, nebo naopak přemnožení nebezpečných bakterií. Uvnitř lednice by se měla teplota pohybovat kolem 4 °C a rozhodně by neměla přesáhnout 8 °C.

Jak chladit maso

Při uchování masa v chladničce důsledně dbejte na to, aby nedošlo ke kontaktu syrového masa s jinými potravinami nebo uvařenými pokrmy. „V chladničce by maso nemělo být déle než dva až tři dny. Mělo by být zabaleno do potravinářské fólie nebo uloženo ve skleněných dózách s víkem,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

Jak na ovoce a zeleninu

Mnohé druhy ovoce a zeleniny ukládáme do zásuvek ve spodku lednice, kde je teplota mírnější. Přesto se pro některé druhy nehodí vůbec. „Ne každý druh ovoce a zeleniny snáší nízké teploty.

Například tropické ovoce, především banány, mango nebo avokádo. Také některé druhy zeleniny, jako lilek, okurky či  zelené fazole, se nemají skladovat při teplotách nižších než 10 °C.

Stejně tak nedozrálé plody nedávejte do chladničky, ale nechte je dozrát při pokojové teplotě,“ doporučuje dietoložka.

Sektory mají svůj smysl

Ani uspořádání potravin uvnitř ledničky není samoúčelné. Co kam správně patří?

Horní polička Teplota je zde nejvyšší, a tak je vhodná například pro potraviny, jejichž balení jsme už otevřeli nebo pro uvařené jídlo, které musíme rychle spotřebovat.
Polička ve středu lednice Je ideální pro mléko, jogurty a podobně. Máslo přitom navíc uložte do skleněné nebo plastové nádoby s víčkem. 
Polička nad spodními zásuvkami Je nejchladnějším místem, a tak sem ukládáme maso a ryby. Výhodou je i to, že v případě odkápnutí šťávy či krve se nekontaminují další potraviny, které by byly umístěné níže.
Spodní zakryté zásuvky Je v nich vhodná teplota a vlhkost pro ovoce a zeleninu. Je zde ale i prostředí vhodné pro sýry. „Pro většinu sýrů je totiž nejvhodnější teplota mezi 8 až 12 °C. Zásadou ale je nakupovat jich jen takové množství, které stihneme sníst během dvou až tří dnů. Při skladování sýrů je třeba sledovat, zda se neobjevuje plíseň nebo nežádoucí maz,“ doporučuje Karolína Hlavatá.
Dvířka Jsou nejteplejším místem v ledničce, a tak vyhovují k uskladnění například nápojů. I když jsou v nich obvykle speciální stojánky na vejce, nejsou dvířka právě kvůli vyšší teplotě pro jejich uskladnění ideální. „Vejce uchovávejte v chladu při teplotách 5 až 8 °C. Před uložením je neomývejte ani neotírejte, protože se tím poruší ochranný povlak a zvýší se náchylnost vůči mikroorganismům,“ radí dietoložka. Podle ní je vejce nejlepší uskladňovat v kartonových nebo plastových obalech, které je dobře chrání proti mechanickému poškození i absorpci pachů.

Mrazák chrání měsíce

Potřebujeme-li potravinu uchovat déle než několik dnů, pak přichází ke slovu mrazák. „Podstatou zmrazování je snížení teploty na –18 °C, což zastaví činnost mikroorganismů a zpomalí činnost enzymů tak, že se jakost produktu prakticky nemění,“ říká dietoložka. Zmrazené maso nám pak vydrží podle druhu tři měsíce až rok.

Při zmražení ovoce musíme počítat s většími ztrátami vitamínů. „Udává se, že ztráty nutrientů dosahují třiceti procent, v případě vitamínu C padesáti procent. Naproti tomu obsah β-karotenu se může dokonce zvyšovat.

Obsah minerálních látek příliš ovlivněn není. Pouze v případě přípravných prací se mohou objevit ztráty vyluhováním,“ dodává dietoložka. Zmrazením se ale podle ní také zvýší využitelnost železa až o polovinu.

  

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector