Panák ze šťávy z kysaného zelí a další tipy proti rýmě

Panák ze šťávy z kysaného zelí a další tipy proti rýměBarevný vimperský podzim / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

Vimperský kulturní kalendář – ZDE

• Pranostiky na listopad – ZDE

• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE

• LISTOPAD A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE

• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2019 – ZDE

• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

Panák ze šťávy z kysaného zelí a další tipy proti rýmě

Panák ze šťávy z kysaného zelí a další tipy proti rýměSkladování bramborového salátu má svá pravidla. Majonéza není hlavní problém

Štědrovečerní večeři bez bramborového salátu si dokáže představit jen málokdo. Tuto oblíbenou pochoutku Češi doslova milují. Podle průzkumu o Vánocích nechybí v 95 procentech domácností. Ne všichni ale dodržují hygienické zásady při přípravě a následném skladování. V čem nejčastěji chybujeme? CELÝ ČLÁNEK

Panák ze šťávy z kysaného zelí a další tipy proti rýměVýběr z médií: vánoční trhy, cizinci na českých školách a zdravotníci z Hamrů mají stále potíže

Během prvního adventního víkendu začínají v českých městech vánoční trhy. Co návštěvníky čeká, zmapovala MF Dnes. Děti cizinců podle deníku Právo komplikují výuku na českých školách.

Neumí totiž česky a nerozumí tak výkladu učitelů. Záchranáři, kteří zasahovali při nehodě v Hamru na Jezeře, mají stále dýchací a kožní problémy, píše Regionální deník.

Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK

Panák ze šťávy z kysaného zelí a další tipy proti rýměPředpověď počasí

Sobota 30. listopadu: Většinou polojasno, v Čechách až oblačno a ojediněle, na horách zpočátku místy, sněhové přeháňky. Nejvyšší denní teploty 1 °C až 5 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s bude k večeru slábnout.

Neděle 1. prosince: Jasno až polojasno, od západu odpoledne postupně oblačno až zataženo. Nejvyšší denní teploty 0 °C až 4 °C. Slabý proměnlivý, postupně mírný východní až jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Panák ze šťávy z kysaného zelí a další tipy proti rýměVánoční perníčky: co zajistí, že budou měkké včas?

Jsou první na seznamu vánočního pečení. Perníčky jsou klasikou, která provoní domácnost. Často se ale nepovedou podle našich představ. Kde je problém? CELÝ ČLÁNEK

Panák ze šťávy z kysaného zelí a další tipy proti rýměPanák ze šťávy z kysaného zelí a další tipy proti rýmě

Sychravé počasí, střídající se teploty, vytápěné a málo větrané místnosti. Začala sezóna nachlazení. Dokážete si letos poradit s rýmou? CELÝ ČLÁNEK

Panák ze šťávy z kysaného zelí a další tipy proti rýměVýběr z médií: financování ekologických projektů, umělé zasněžování i stárnutí bezdomovců

V pátečním českém tisku se dočtete, že Evropská investiční banka zafinancuje víc ekologických projektů. Letos poslala do Česka 16 miliard korun. Píše to deník E15. Umělé zasněžování na začátku zimy je podle Lidových novin škodlivé pro životní prostředí. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK

Panák ze šťávy z kysaného zelí a další tipy proti rýměZubní pohotovost o víkendu na Prachaticku

30.11.2019 MUDr. Kuča Vimperk 1.máje 116 380 428 840

Na nachlazení kysané zelí

O zdraví 24. 2. 2014 | tla

Leden, únor a březen považuje mnoho z nás za nejhorší měsíce roku. Česko obvykle svírají chřipkové viry a nebývá nikdo, kdo by nekašlal, nesmrkal, nebo ho z nachlazení nebolela hlava. Letošní zima je ale výjimečná, chřipka jako by nebyla. Ale i tak se najde řada lidí, kteří bez kapesníku nemohou udělat krok, pálí je v krku…

Venku je počasí jako v březnu, sluneční paprsky lákají odložit šály, čepice, rozepnout či dokonce sundat bundy. Je to paráda, nemusíme se brodit závějemi či rozbředlým sněhem, máme chuť vyrazit do přírody. Jestli jste také neodolali, svlékli se a teď vás svědí v nose, pálí v krku a říkáte si, že bez rýmy to neustojíte? Zkuste se vyléčit jídlem – kysaným zelím!

Jestli sázíte na tabletky z lékárny, neděláte úplně nejlíp. Po spolknutí preparátu s paracetamolem, ibuprofenem sice během několika minut bolest na čas ustoupí, ale léky na chřipku ve chvíli, kdy nemáme teplotu, nejsou ideální.

Mohou nás i srazit na kolena, protože oslabí přirozenou imunitu organismu. Multivitamínové kapsle jsou skvělé pro chvíle, kdy člověk nemůže získat dostatek vitaminů, minerálních látek z běžné stravy.

Užívat například megadávky vitamínu C je zbytečné, tělo je stejně vyloučí močí.

Vsaďte na ovoce a zeleninu

Budete-li posilovat imunitu pravidelně tím, že si dáte denně pět porcí zeleniny a ovoce – doporučováno je celkem 600 gramů –, získáte mnohem víc než z tabletek. Kromě vitamínů a minerálních látek je v nich celá řada dalších látek.

„V ovoci, zelenině, ale i mase, mléčných výrobcích máte miliardu dalších – je tam vláknina rozpustná, nerozpustná, enzymy, bioaktivní látky. Právě celý tento komplex má pozitivní účinek.

Nikdy neupřednostňujte tabletu před pestrou stravou, pokud to není dáno zdravotními či jinými důvody,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.  

První pomoc? Kysané zelí!

Jestli se zrovna nyní necítíte ideálně nebo jen chcete udělat něco pro svou imunitu, udělejte si k večeři salát z kysaného zelí. Naše prababičky si na zimu nakládaly velké soudky zelí, protože věděly, že dokáže nevídané. Jako pilulky z lékárny obsahuje velké množství vitamínu C, B, K ale to není vše.

Aktivuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, obsahuje totiž mnoho dalších látek, například probiotika a vlákninu.

„Ty udržují zdraví střeva a všichni vědí, že zdravé střevo do značné míry ovlivňuje odolnost vůči onemocněním,“ uvádí Karolína Hlavatá. Ve střevě se soustřeďuje až 70 procent imunitních buněk.

Proto jsou důležité i jiné probioticky působící mikroorganismy. Kromě kysaného zelí je najdeme v zakysaných mléčných výrobcích, kefírech…

Výtečná je i šťáva z kysaného zelí, ulevuje při zánětech horních cest dýchacích, má však i příznivé účinky při bolestech žaludku a jeho překyselení. Stačí jí denně vypít dvě půl deci.

Salát z kysaného zelí
Suroviny: 500 gramů čerstvého kysaného zelí (ne sterilované), 2 papriky (jedna zelená, jedna červená), červená cibule, 2 střední mrkve, jablko, jedna až dvě lžíce řepkového oleje, trocha pepře
Postup: Papriky nakrájejte na kostičky, cibuli najemno, mrkev a jablko nastrouhejte. Přidejte olej, pepř a vše smíchejte se zelím a podávejte.

Mohlo by vás také zajímat: Panák ze šťávy z kysaného zelí a další tipy proti rýmě Panák ze šťávy z kysaného zelí a další tipy proti rýmě Panák ze šťávy z kysaného zelí a další tipy proti rýmě Další článek

Kateřina Formánková

Hydrastis canadensis neboli vodilka kanadská je nízká rozlehlá trvalka s listy ve tvaru palmy z čeledi pryskyřníkovitých, která pochází z lesů na východ od řeky Mississippi. Získala pověst bylinného antibiotika a látky stimulující imunitní systém.Pro některé děti je nástup do školky trauma a nezvládají ho, ani když jim jsou čtyři nebo šest let. Co dělat, aby se problémy minimalizovaly? Stres totiž vede ke zvýšené nemocnosti a celkově snížení imunity. Pomoci mohou homeopatika.Pro některé děti je nástup do školky trauma a nezvládají ho ani když jim jsou čtyři nebo šest let. Co dělat, aby se problémy minimalizovaly? Stres totiž vede ke zvýšené nemocnosti a celkově snížení imunity. Pomoci mohou homeopatika.Homeopatie má v českém zdravotnictví pevné místo. Dokazují to průzkumy mezi laickou i odbornou veřejností.Praha 20. ledna 2020 (PROTEXT) – Homeopatie má v českém zdravotnictví pevné místo. Dokazují to průzkumy mezi laickou i odbornou veřejností. ZdrojPraha 20. ledna 2020 (PROTEXT) – Osm z deseti Čechů ve věku 18-55 let zná pojem homeopatická léčba. Téměř 40 % populace pak homeopatické léky zná i z vlastní zkušenosti. To vyplývá ze studie, kterou si nechala zpracovat Homeopatická lékařská asoci…[3 minuty čtení] Sychravé počasí, střídající se teploty, vytápěné a málo větrané místnosti. Začala sezóna nachlazení. Dokážete si letos poradit s rýmou? Možná vás to překvapí, ale rýma se častěji než „pšíkáním“ přenáší dotekem. Většinu infekčních …V prostorné zahradě pod rozložitou višní řičí kupa malých dětí. Divoce se vrhají na houpačky, na pískovišti plní bábovičky nebo se soustředěným výrazem testují, kolik nárazů vydrží přední kola plastových motorek. Čtveřice mladých učitelek je bedli…Žádný milující rodič neplánuje vychovat ze svého miminka vystresovaného školáka, který se pod tlakem očekávání a povinností hroutí, počurává nebo koktá. Jak je tedy možné, že přetížených dětí přibývá? Důvodů je víc a díl viny padá na naši rodičovs…
Budete mít zájem:  Složením potravy proti rakovině tlustého střeva

20 tipů: Recepty proti nachlazení a chřipce | Žena.cz

Něco na vás leze? Místo věčných čajů a prášků se zkuste chřipce, nachlazení a kašli bránit jídlem. Zaženete virus a ještě si pochutnáte!

Když máte při infekci žaludek jako na vodě, možná podvědomě sáhnete právě po ní – ovesné kaši. A uděláte dobře!

Oves a další obiloviny

Oves obsahuje účinné přírodní povzbuzovače imunity beta-glukany, které mají obrovskou schopnost bojovat s nákazou. Umí také podpořit účinek antibiotik. Navíc působí antioxidačně, dokonce víc než známá echinacea, jak potvrdila nedávná studie norských vědců. Podobně fungují i další obilniny, třeba ječmen

Pěkně poctivě si namočte obyčejné vločky – když je předem rozmixujete nadrobno, ani nemusíte. Pak je uvařte v mléce (i to má účinky proti mikrobům). Předvařené přeslazené instantní kaše nechte v regálu marketu.

Ostrý jako křen!

Pokud vaše zažívání snese něco ostřejšího, vyberte si pálivá jídla. Jejich účinkem se vám důkladně prokrví sliznice, které se tak zbaví nežádoucích usídlenců v podobě virů a bakterií.

Doporučujeme: Téma: Kašel

Pálivý křen má však také velmi posilující účinek na naši obranyschopnost. Obsahuje hodně důležitých živin a má antibiotický účinkem. Křen dokáže v našem těle účinně eliminovat infekce a je výborným doplňkem léčby při nachlazení, angíně a chřipce.

Jeho silice rozpouštějí usazený sekret na sliznicích dýchacích cest – jak v nosních dutinách, tak v plicích a průduškách, kde léčí rýmu a kašel. Tento účinek pocítíme už při jeho krájení či strouhání, projevuje se typickým slzením, stejně jako u cibule.

 

  • Křen s medem: Křen nastrouháme na jemno a  dva lžíce smícháme se lžící medu. Užívá se 3x denně jedna čajová lžička, dětem dávku raději o něco snížíme. Už po chvilce pocítíme, že se nám „spouští rýma“, snadněji odkašláváme a lépe se nám dýchá.
  • Jablečný křen:  3 lžíce strouhaného křenu, 2 nastrouhaná jablka, šťáva z půlky citronu. Vše promícháme a podáváme -aspoň máme důvod udělat si chutné vařené masíčko… 
  • Křenová šlehačka: další důvod k mlsání pod záminkou léčby. Čtvrtlitr smetany ušleháme a vmícháme čtyři lžíce nastrouhaného křenu se šunkou jako šunkové rolky nebo s tenkými plátky uzeného jazyka.

Cibuli k masu i do čaje

Velkým bojovníkem proti nachlazení a následnému kašli je cibule. Obsahuje spoustu potřebného vitamínu C a dalších důležitých látek, z nichž největší službu nám v této situaci prokáže allicin – přírodní antibiotikum. Krájená cibule jako obloha k masu nebo sýru vás určitě postaví na nohy. Pak můžete vyzkoušet ještě

  • Cibulový sirup: Nakrájíme cibule na kostičky. Postupně je vrstvíme do nádoby a prosypáváme cukrem (nejlépe třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme odstát. Za pár hodin pustí cibule šťávu, kterou podáváme při kašli několikrát denně po lžičkách.
  • Cibulový čaj: Do 200 ml vroucí vody dáme na 5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule. Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a osladíme medem. Pijeme několikrát denně, i když dost páchne.

S česnekem i mezi lidi

Patří k nejuniverzálnějším lékům. Jako přírodní účinné antibiotikum díky stejné látce jako cibule – allicinu – snadno zatočí s kdejakou chorobou. Dopřávejme si ho jako speciální česnekovou pochoutku, nebo přidáním do polévek, pomazánek, omáček či salátů. Do společnosti pak můžeme, když se nezaměnitelného pachu zbavíme napitím mléka. 

Pozor, studie prokázaly, že potravinové doplňky na bázi česneku nemají takové účinky, jako čerstvý.

Jednoduchá česnečka: 200 g brambor, 2 lžíce sádla, 12 stroužků česneku, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 2 cibule, svazek petrželky, chléb, máslo.

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké proužky a cibule na drobné kousky. V kastrole rozehřejeme sádlo, osmahneme na něm brambory se zeleninou a zalijeme vodou. Vaříme doměkka. Mezitím opečeme chleba. Česnek oloupeme a prolisujeme do hotové polévky. Dobře promícháme, přidáme nasekanou petrželku a osmaženou topinku, nakrájenou na kostičky.

V úsporné verzi si do talíře připravíme lžičku tuku (olej, máslo, sádlo) a zalijeme vřelou vodou, pak přidáme sůl a prolisovaný česnek. A jak je dobrá i takhle!

Jen starou slepici!

Další polévkou, která funguje na virózy a další infekce, je pravý slepičí vývar. Zavodní vyčerpaný organismus, poskytne výživu a ještě má podle vědeckých zjištění v sobě přirozené protizánětlivé látky a antibiotika. Podle testů slepičí polévka také zvyšuje schopnost cilia – drobných chloupků v nosní sliznici – chránit před bakteriemi a viry.

Zajímavé je, že opravdu musí jít o polévku ze slepice – z mladých kuřat to kdovíproč nefunguje!

Budete mít zájem:  Nejvíce nežádoucích účinků se loni týkalo vakcín

Takhle si ji uvaříte:  1 menší slepice,  2-3 l vody, 1/4 celeru,  2 mrkve, 1 petržel, půlku cibule a kus pórku (nemusí být), 100 g vlasových nudlí, 1 lžíci nasekané petrželky

Slepici omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Vařte asi hodinu v osolené vodě, zvolna a do poloměkka. Nakrájejte zeleninu nadrobno,  přidejte do vývaru a vařte dál, dokud maso i zelenina nezměknou.

Mezitím zvlášť v osolené vodě uvařte vlasové nudle a sceďte je.  Když je maso měkké, oberte ho od kosti a nakrájejte. Do hotové polévky přidejte nudle, dochuťte ji a ozdobte jemně nakrájenou petrželovou natí.

Med: Nejzdravější sladkost

Při onemocnění je med neocenitelný. Nejenže dodává tělu dostatek důležitých  živin a energie, ale ještě má navíc antiseptické a dezinfekční účinky.

Řepový med: Z černé řípy seřízneme špičku. Vnitřek řepy vydlabeme a do třetiny objemu nalijeme med. Necháme stát přes noc. Med do rána vytáhne z řepy šťávu, kterou po lžících  5x denně smícháme s teplým mlékem a vypijeme.

Nejlepší z ovoce a zeleniny

Během infekce je velmi důležitý přísun dostatečného množství vitaminu C. Nejlepší je, je-li podávám formou zvýšené konzumace citrónů, kiwi, pomerančů a kysaného zelí.

Zelný salát: pytlík kysaného zelí propláchneme pod tekoucí vodou. Kdo má dost kuráže, proplachování vynechá. Mezitím si nasekáme cibuli, na ni do misky přidáme zelí, podle chutí osladíme, osolíme a ooctujeme. Přidáme kmín a necháme pár hodin zaležet. Hodí se takřka ke všemu – rozhodně salát vyměňte za obligátní vařené zelí k obědu.

Teplá citronáda Šťávu ze 2 citrónů smícháme ve vysoké sklenici s 2 lžícemi třtinového cukru a zalijeme teplou vodou – ne horkou, zničily by se vitamín C. Přidat můžeme i šťávu z pomeranče. Pijeme každé ráno před snídaní během celého zimního období.

Citrónové rozinky Balíček rozinek spaříme horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně vymačkáme šťávu ze 2 citronů a necháme několik hodin nasáknout a nabobtnat. Vitamin C  se naváže na hroznový cukr a má pak větší účinek v našem organismu. Každodenní „zobání“ těchto rozinek je skvělou prevencí proti infekci.

Citrónové kloktadlo: Vymačkáme šťávu z jednoho středně velkého citrónu a kloktáme s ní. Přidat můžeme i kapku alkoholu. Záleží pak jen na vás, zda po vykloktání polknete nebo ne. Opakujeme 2 až 3x denně.   

Trocha alkoholu 

Kloktání a vyplachování slivovicí nebo vodkou je moc obyčejné. Raději se napijte medvědího mléka: Je výborné a velmi účinné při počátečních příznacích nachlazení. Ohřejeme 200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno se cítíte jak rybička.  

Z nápojů se doporučuje černý čaj, který má rovněž protizánětlivé účinky.  Možná ale neznáte máslový čaj?  Zahání bolest při polknutí, pálení a škrabání v krku a připraví se takhle: Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci másla. Dobře promícháme a ihned vypijeme. Nejlépe funguje v Tibetu s jačím máslem.

Zázvorový čaj je hitem posledních let. Zkuste tento postup – údajně je ze všech nejúčinnější! 10g čerstvého strouhaného zázvoru, vaříme 5 minut v 1 litru vody. Poté ho přes cedník vymačkáme. Do vzniklého čaje se přidáme šťáva z jednoho citrónu či pomeranče, osladíme a pijeme horké.

Na podporu jater

Při jakémkoli oslabení našeho organizmu jsou  nadměrně zatěžovaná naše játra. Při infekci a chřipce bychom jim proto měli dopřát trochu úlevy v podobě stravy, ve které omezíme všechna tučná, příliš kořeněná a smažená jídla. A naopak přidáme více nízkotučných mléčných výrobků a mrkve.

Mrkvový tvaroh: Nastrouháme 3 mrkve, smícháme je s 250 g nízkotučného tvarohu a naředíme 1 lžící kefíru. Dobře promícháme. Můžeme osladit nebo trochu osolit, podle chuti.

Mrkvové hranolky:  2 mrkve nakrájíme na malé hranolky, pokapeme je šťávou z 1 citronu a 1 lžičkou olivového oleje. Jíme místo chipsů či slaných buráků.

Sádlo tentokrát zvenčí

Z kuchyně pochází i náš poslední tip, ale k jídlu není. Jde o sádlový obklad, který  účinně pomůže při bolestech v krku. Na pruh plátýnka namažeme tenkou vrstvu vepřového sádla. Na něj nastrouháme trochu muškátového oříšku (aby se utvořila tenounká vrstvička). Přikryjeme dalším plátýnkem. Dáme na krk a ovážeme teplým šátkem. Ráno je po bolesti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Střevní chřipka může zničit antikoncepci. Co pomáhá?

  • Hubnutí může vést k vážné psychické poruše
  • Dieta podle krevních skupin

Vstoupit do galerie | 5 Med léčí zvenku i zevnitř
  Video Mohlo by Vás také zajímat: Zimčík: Že to rodiče nezvládají? Tak ať se zamyslí nad tím, jak jsou na tom učitelé | Video: Daniela Drtinová

Jak po zimě zatočit s únavou: Tipy a rady od bylinkářky – Mojezdraví.cz

Autor: istock.com

Na jaro se těší snad každý. Konečně zase vysvitne sluníčko, oteplí se, a všechno uvidíme v růžovějších barvách. Co už ale nevyhlížíme s takovým nadšením, je jarní únava. Co dělat, aby vás letos nepřeválcovala, vám prozradí naše bylinkářka Markéta Janďourková.

Může za ní náš instinkt zděděný po prapředcích. Ten nám velí setrvat ještě v zimním spánku – což my ale nečiníme. Jsme tedy unavení a nic do nás není. Co vám pomůže s takovým stavem zabojovat?

Vitamín C

Přemozte jarní únavu díky pořádné dávce vitamínu C. Nemusíte se omezovat jen na dovozové citrony, pomeranče a další citrusy a jiné exotické ovoce. Zásobárnou vitamínu C je například kysané zelí, papriky, šípkový čaj a rakytník. Nejsnazší a nejobvyklejší k užívání je rakytníková šťáva:

K její přípravě potřebujete 1 kg rakytníku, 1 kg cukru a 125 ml vody. Rakytníkové bobule pomačkejte v hrnci šťouchadlem na brambory a spolu s vodou 20 minut povařte.

Pak krátce rozmixujte a propasírujte přes cedník. Do získané šťávy přidejte cukr, promíchejte a 3 minuty prudce povařte. Horkou šťávu plňte do lahví, ihned uzavřete a uchovávejte v chladnu.

Každé ráno si dejte malou sklenku (panáka) neředěné šťávy.

Železo

Nedostatek železa v krvi způsobuje výraznou únavu. Se zvýšením jeho hladiny nám pomohou nejen produkty z lékárny, ale také například sojové produkty, slunečnicová semínka, drůbeží maso a červená řepa. Tu si vychutnejte nejlépe v podobě salátu:

Povařte 500 g červené řepy v osolené vodě, dokud nezměkne. Pak oloupejte a nakrájejte na nudličky. Půl hrnku octa promíchejte s jednou polévkovou lžící soli a jednou lžící cukru.

Přiveďte k varu a nechte zchladnout. Nastrouhanou řepu posypte lžící kmínu a zalijte marinádou.

Nechte přes noc odležet a těsně před podáváním posypte podle chuti čerstvým nastrouhaným křenem – ten se postará o další přísun vitamínů.

Budete mít zájem:  Pandemie koronaviru zvyšuje riziko sebevražd. Pomoc je nutná

Vitamín E

  • Stavy vyčerpanosti a únavy způsobené nedostatkem vitamínu E překonáte konzumací například obilných klíčků, mléka a mléčných produktů, ořechů, vajec a celozrnného pečiva.

Čaje a speciální koktejl

Na jednu z prvních bylinek, tedy na medvědí česnek, si musíme ještě chvilku počkat. Co nám do té doby pomůže? Pijte jeden týden 3x denně kopřivový čaj, následující týden 3x denně čaj z pampeliškového kořene. Je až k neuvěření, jak vás tato bylinková kúra povzbudí.

Pro boj s jarní únavou jsem navíc pro vás objevila a vyzkoušela speciální koktejl: Smíchejte šest polévkových lžic čerstvé fenyklové šťávy, šest polévkových lžic šťávy z rakytníku, jednu polévkovou lžíci citronové šťávy a 250 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy. Po malých doušcích vypijte

Jste po zimě pobledlí? Vlasům chybí lesk, vypadávají, pleť je unavená a bez života? Prostředky k rychlému napravení naleznete i ve své kuchyni:

Vypadávání vlasů: Důkladně promíchejte jeden žloutek s pěti polévkovými lžícemi olivového oleje a deseti lžícemi rumu (40%). Směs večer vmasírujte do pokožky hlavy a ráno smyjte šamponem a vlažnou vodou.

Řídké vlasy: Po umytí šamponem a jeho následném spláchnutí si vlasy opláchněte 250 ml světlého piva. Opakujte při každém mytí vlasů.

Akné: Nastrouhejte větší mrkev, vmíchejte do ní lžíci kysané smetany a směsí potřete postižená místa na pokožce. Nechte dvě hodiny působit, pak omyjte.

Napnutá, svědící pokožka: Svědící místa masírujte každý den olejem z obilných klíčků. K tomu pijte denně 250 ml mléka.

Tmavé chloupky v obličeji: Přes zimu nemělo sluníčko takovou sílu, aby tmavé chloupky vyšisovalo. Pomoci si můžeme snadno – stačí chloupky pravidelně potírat citronovou či okurkovou šťávou. Zesvětlají a budou mnohem méně zřetelné.

Spánek nade vše

Po zimě také choďte brzy spát – zejména během předpůlnočního spánku regeneruje tělo rychleji. Doporučit také mohu pravidelné procházky na čerstvém vzduchu.

    Autor: Marie Bezděková

    10 babských rad na rýmu, kašel a nachlazení. Tyhle fungují!

    Pokud nechcete běžet hned do lékárny a pomoci sobě nebo vašemu dítěti lékem, zkusit můžete babské rady. Čerpají ze zkušeností našich předků, kdy největším účinným prostředkem byly byliny, zelenina či ovoce.

    „Velkým pomocníkem při léčení nachlazení je například šťáva z čerstvého celeru, která obsahuje éterické dezinfekční látky, ale i velké množství vitaminů a minerálů, které posilují imunitu,“ uvádí MUDr. Zbyněk Mlčoch. „Z bylin zase výborně fungují na kašel jitrocel, tymián či mateřídouška,“ doplňuje ho PharmDr.Tomáš Arndt. Proto jsme pro vás vybrali tipy, na které se dá spolehnout. Jaké to jsou?

    Tento čaj je vhodný i pro děti, má příjemnou chuť a usnadňuje odkašlávání.

    Smíchejte hrst květů lípy, hrst listů jitrocele, hrst květů černého bezu, hrst drcených sušených šípků (vše zakoupíte v bylinkářství, na internetu nebo v lékárnách).

    Z této směsi zalijte 2 lžíce litrem vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Po mírném vychladnutí zceďte, výluh oslaďte dvěma lžícemi medu a můžete začít popíjet.

    Známý recept, který funguje na kdeco. Dvě oloupané cibule pokrájejte, zalijte půllitrem vody a přiveďte k varu. Na mírném plameni vařte zhruba 15 minut. Sceďte a doslaďte medem. Zjemnit vývar můžete trochou mléka nebo lžičkou másla.

    Další varianta „čaje“ je bez mléka či másla, zato se skořicí, hřebíčkem, zázvorem, které přidejte do vaření. Dochutit ho na závěr můžete ještě citronem. Měli byste jej užívat dva až třikrát denně, uleví vašemu dýchání, zlepší odkašlávání.

    Stačí zvolit správnou bylinku, a potížím můžete zamávat

    Dobrý je na dráždivý suchý kašel. Vyloupejte 12 vlašských ořechů, namočte je do půl litru vody, nechte louhovat 4 hodiny, potom je 30 minut vařte a dolévejte, abyste měli pořád půl litru vývaru. Pijte opět slazené medem. Po dvou dnech byste měli začít odkašlávat.

    Osvědčeným domácím lékem je obyčejná cibule. Talíř s čerstvě nakrájenou cibulí postavte poblíž postele. Éterické oleje pročistí nos a působí dezinfekčně na sliznici. Užívat ji můžete ale i coby šťávu: cibuli pokrájejte, promíchejte se lžící medu a nechte stát. Vylouhovanou šťávu polykejte po lžičkách, případně si ji dejte do vlažného čaje.

    Tři lžíce soli zalijte zhruba 4 dcl vlažné vody, zamíchejte a nalijte do mističky. Do ní ponořte svůj nos, zacpěte si jednu nosní dírku, druhou natáhněte solný roztok. Totéž opakujte na druhou dírku. Slaná voda vám skvěle uvolní hlen nahromaděný v nosních dutinách.

    Šálek horkého kuřecího vývaru je posilující pro vaši imunitu a stoupající pára krásně uvolní ucpaný nos. Dejte mu tedy trochu času a dopřejte si kvalitu. Tip na vývar najdete od nás zde.

    Při potížích je dobré kromě bylin nezapomenout na dostatečné doplnění tekutin

    Tenhle tip je vzhledem k obsahu alkoholu pouze pro dospělé. Funguje při počátečních příznacích nachlazení, pak už je alkohol nevhodným společníkem. Ohřejte 200 ml mléka, přidejte panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer.

    Příprava zázvorového čaje je jednoduchá. Stačí zalit pár plátků oloupaného zázvoru horkou (asi 90°C) vodou nebo můžete lisovat šťávu z něj. Po chvíli, když čaj zchladne, aby se dal pít, ho doplňte citronem a medem a zvolna popíjejte.

    Čerstvý kořen křenu najemno nastrouhejte a smíchejte s přibližně stejným množstvím medu. Směs důkladně promíchejte a dávkujte po lžičkách během dne (3 až 5x) podle toho, jak vám je. V nižších dávkách pak i preventivně pro posílení imunity. Křen i med mají vysoký obsah vitaminů i minerálů, dezinfekční a antibiotické účinky.

    Vitaminová bomba, která zažene každý bacil 😉 Půlku sáčku kysaného zelí zakapejte olivovým olejem, přidejte najemno nakrájené dva kusy jarní cibulky, jednu červenou papriku nebo kapii, lisované dva stroužky česneku, promíchejte a nechte odstát tak hodinu dvě. Přidat můžete k jídlu nebo sníst samostatně jako salát. Dostane vás zase do kondice!

    A jaký je váš ověřený tip, co zabere na rýmu, kašel či nachlazení?

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *