Mořské plody nebo dary moře, co se vlastně pod tímto názvem skrývá? Co za chutné nám moře nabízí, jaké účinky na zdraví tyto mořské plody mají, co konkrétně obsahují a jak se dají připravit??? Rozšiřte svůj kulinářský obzor a vyzkoušejte něco nového!
O mořských plodech
Mořské plody nebo dary moře jsou pojem, který zahrnuje množství zdravých a chutných živočichů (jídel). Možná jste už některé, alespoň na dovolené vyzkoušeli a možná ne, ale určitě jejich konzumace stojí za to!
Mořské plody jsou plné bílkovin, zdravých tuků, ale zároveň mají minimum sacharidů a nižší kalorickou hodnotu, takže dary moře můžete konzumovat i při hubnutí (viz níže). Pozitivní účinky mořských plodů jsou k nezaplacení! Když se naskytne příležitost, tak mořské plody určitě konzumujte…
Co za látky jsou v mořských plodech?
- Mořské plody jsou plné nejen “dobrých” tuků a bílkovin, ale i jiných účinných látek, které naše zdraví potřebuje.
- Nutriční hodnota – vařený humr – lobster (100g)
- KJ– 399 Kcal – 95 Bílkoviny– 22 g Sacharidy– 1,5 g
- Tuk – 1 g Vláknina – 0,1 g Voda – 75 g
- Humr – lobster obsahuje minerály – 100 g
Draslík | 360 mg | Železo | 0,55 mg |
Fosfor | 175 mg | Zinek | 3,1 mg |
Hořčík | 34 mg | Sodík | 384 mg |
Vápník | 68 mg | Selen | 44 ug |
Měď | 2,3 mg | Mangan | 0,15 mg |
Omega 3 kyseliny | 89 mg | Omega 6 kyseliny | 7 mg |
Humr – lobster obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamín A | 90 IU | Vitamín E | 1,5 mg |
Vitamín B2 | 0,1 mg | Vitamín K | 0,2 ug |
Vitamín B3 | 1,3 mg | Kyselina pantotenová | 0,5 mg |
Vitamín B6 | 0,15 mg | Kyselina listová | 13 ug |
Vitamín B12 | 4 ug | Cholin | 82 mg |
- Nutriční hodnota – vařené krevety (100g)
KJ– 420 Kcal – 100 Bílkoviny– 20 g Sacharidy– 0 g - Tuk – 1 g Vláknina – 0 g Voda – 79 g
- Krevety obsahují minerály – 100 g
Draslík | 180 mg | Železo | 2,8 mg |
Fosfor | 135 mg | Zinek | 1,7 mg |
Hořčík | 31 mg | Sodík | 220 mg |
Vápník | 40 mg | Selen | 41 ug |
Měď | 0,15 mg | Omega 6 kyseliny | 19 mg |
Omega 3 kyseliny | 345 mg |
Krevety obsahují vitamíny – 100 g
Vitamín A | 229 IU | Vitamín C | 2,5 mg |
Vitamín B3 | 2,8 mg | Vitamín E | 1,8 mg |
Vitamín B6 | 0,13 mg | Kyselina pantotenová | 0,45 mg |
Vitamín B12 | 2 ug | Kyselina listová | 5 ug |
- Nutriční hodnota – vařený krab (100g)
- KJ– 491,4 Kcal – 117 Bílkoviny– 24 g Sacharidy– 0 g
- Tuk – 1,8 g Vláknina – 0 g Voda – 73 g
- Krab obsahuje minerály – 100 g
Draslík | 204 mg | Železo | 3 mg |
Fosfor | 131 mg | Zinek | 3,9 mg |
Horčík | 66 mg | Sodík | 698 mg |
Vápník | 37 mg | Selen | 47 ug |
Měď | 0,8 mg | Omega 6 kyseliny | 10 mg |
Omega 3 kyseliny | 495 mg |
Krab obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamín A | 180 IU | Vitamín B12 | 12 ug |
Vitamín B1 | 0,12 mg | Vitamín C | 9 mg |
Vitamín B2 | 0,3 mg | Kyselina pantotenová | 0,7 mg |
Vitamín B3 | 3,4 mg | Kyselina listová | 45 ug |
Vitamín B6 | 0,3 mg |
- Nutriční hodnota – vařená chobotnice (100g)
- KJ– 709,8 Kcal – 169 Bílkoviny– 30 g Sacharidy– 4,5 g
- Tuk – 2,4 g Vláknina – 0 g Voda – 62 g
- Chobotnice obsahuje minerály – 100 g
Draslík | 620 mg | Železo | 11 mg |
Fosfor | 269 mg | Zinek | 3,1 mg |
Hořčík | 63 mg | Sodík | 466 mg |
Vápník | 110 mg | Selen | 92 ug |
Měď | 0,65 mg | Omega 6 kyseliny | 21 mg |
Omega 3 kyseliny | 330 mg |
Chobotnice obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamín A | 308 IU | Vitamín C | 9 mg |
Vitamín B1 | 0,13 mg | Vitamín E | 2 mg |
Vitamín B2 | 0,2 mg | Vitamín K | 0,2 ug |
Vitamín B3 | 4 mg | Kyselina pantotenová | 1,1 mg |
Vitamín B6 | 0,8 mg | Kyselina listová | 26 ug |
Vitamín B12 | 39 ug | Cholin | 85 mg |
Účinky mořských plodů na naše zdraví
Správně připravené mořské plody mají tyto účinky na naše zdraví, proto se jich určitě vyplatí jíst…
- Podpora obranyschopnosti a zdraví buněk
- Zlepšují kvalitu a hojení pokožky
- Zajišťují dobrý stav nehtů, vlasů a pokožky hlavy
- Zlepšují funkci štítné žlázy
- Snižují vysoký cholesterol, upravují hladiny tuků těle
- Prevence kardiovaskulárních onemocnění
- Zlepšují stav srdce a cév (i průchodnost)
- Pozitivní vliv i na nervový systém (odstranění stresu, zlepšení spánku)
- Zajišťují lepší soustředění a funkci mozku
- Zlepšují stav a tvorbu kostní a kloubní tkáně
Jsou mořské plody vhodné při hubnutí, nebo raději ne???
Mořské plody nemají vysokou kalorickou hodnotu, jsou plné bílkovin, dobrých tuků a mají minimum sacharidů. Mořské plody, dary moře jsou při hubnutí určitě vhodnou plnohodnotnou potravinou, kterou víte připravit na množství chutných a zdravých způsobů. Dopřejte tělu bílkoviny se správnými tuky a budete se divit, jak to půjde hladce.
Nejčastěji druhy mořských plodů
Hřebenatky – hřebenatky žijí v chladných vodách Atlantiku. Hřebenatky jsou velké 10 – 25 centimetrů. Velikost hřebenatky závisí na druhu, je jich kolem 300. Loví kvůli kulinářským účelem. Hřebenatka má krásnou mušli, ve které ukrývá chutné masíčko.
Chobotnice – chobotnice patří ke největším druhům bezobratlých. To není všechno, kromě toho, je chobotnice i inteligentní zvíře. Chobotnic je mnoho druhů a ty největší mohou mít i délku 5 metrů. Chobotnice se dá připravit různými chutnými způsoby.
Krevety – snad nejznámější dar moře. Tento malý korýš je oblíbenou pochoutkou mnoha kuchyní. Loví se z teplých vod, ale chová se i uměle ve speciálních rybnících. Krevety se prodávají menší, ale dorůst mohou také do 20 cm délky. Krevety si víte zakoupit konzervované, mražené, čerstvé loupané ale i neloupané.
Humr – humři žijí také v studené Atlantické vodě, odkud se po výlovu hned rozvážejí letadly do místa určení (zemí), odkud se čerstvé prodávají. Humr, který se u nás prodává může mít 0,5 – 3 kilogramu, běžně však mívají i 5 kilogramů a dorůstají délky 60 centimetrů. Humr se vaří se svázanýma klepety, protože v nich má velkou sílu.
Kalamáři – kalamáři jsou typické svými chapadly, které se také konzumují. Kalamáři dorůstají délky kolem půl metru a nejčastěji váží 1 – 2 kilogramy. Kalamáři mají bílé měkké masíčko a proto jsou oblíbené. Kalamáři se mohou vařit, grilovat, péct,
Krab – nejčastěji se krabi konzumují hnědé nebo červeno-oranžové barvy. Jde především o kraba německého (hnědý) a krab kamčatský oba druhy dorůstají přibližně velikosti 20 cm (šířka). Váhově se kupují tyto krabi okolo 1 – 2 kilogramy, ale dosáhnout mohou i 5 kilogramů. Krab se nejčastěji připravuje, jako humr, vaří se ve vařící vodě se zavázanýma klepety.
Ústřice – ústřice je vybíranou mořskou pochoutkou! Především se tyto dary moře chovají uměle v teplejších vodách, jsou náročnější na podmínky, než jiné mořské druhy.
Ústřice rostou běžně do velikosti 5 – 10 cm, ale narůst mohou také do velikosti nad 20 cm. Při koupi ústřic buďte opatrný, lastura musí být zavřená.
Příprava ústřic, je však “profesionální” záležitost, protože k tomu třeba speciální nožík, kterým se ústřice otevírají.
Chutné recepty z mořských plodů, mňam!
Osvěžte své kulinářské schopnosti o tyto nové potraviny a recepty! S těmito recepty zabodujete u každého!
Lehký krevetový salát s krabími tyčinkami – recept
Tímto salátem vyhovíte snad každému, je to snadné, ale zároveň plnohodnotné jídlo na oběd nebo na večeři. Vyšší poměr bílkovin ocení i ti, který cvičí.
Potřebujete: 100 g loupané krevety, 1 lžičku olivový olej, 100 g krabí tyčinky, 100 g tvrdý sýr, 250 g bílý jogurt, 0,5 lžičky hořčice (dijonské nebo plnotučná), mořská sůl, pepř, pár kapek sojové omáčky, 1 vařené vajíčko a 1 větší vařený brambor.
Oloupané krevety opečte na olivovém oleji. Krabí tyčinky zbavte obalu, pokrájejte na kostky a zalijte vroucí vodou, nechte je odstát alespoň 5 minut, změknou, pak je vyjměte (slijte). Pak očistěte vařené vajíčko a bramboru, nakrájejte na malé kousky a vložte do mísy.
Opečené krevety nechte stranou. Přidejte ke vajíčku a bramboru i krabí tyčinky, bílý jogurt, na kostičky nakrájený tvrdý sýr, hořčici, sůl, pepř, sójovou omáčku a pořádně promíchejte. Na zkreslený salát poklademe opečené krevety a je to hotové.
Tento salát je dobrý teplý, ale i studený.
Recept na vařenou chobotnici s bramborami
Toto jídlo Vás jistě pohladí “na duši”, je to poměrně rychlé, snadné a zdravé jídlo. Vyzkoušejte chobotnici s bramborami na oběd nebo na večeři.
Potřebujete: chobotnice (když jsou menší více kousků), brambory, čerstvá pažitka, mořská sůl, pepř.
Postup není vůbec náročný a zvládne ho každý. Jdeme na to. Chobotnici omyjte a vložte do velkého hrnce s vroucí vodou (bez soli). Je dobré koupit a vařit více chobotnic, protože se ve vroucí vodě “scvrknou”, zmenší svůj objem. Chobotnice vařte 20 – 35 minut.
Tento čas by měl stačit, chobotnici kontrolujte nesmí se rozvařit, protože pak je měkká a rozpadá se. Uvařenou chobotnici slijte a pak nakrájejte na menší kousky. Nezapomeňte odstranit zobák a oči.
Očištěné brambory pokrájejte na libovolný tvar, uvařte a když budou hotové, tak jejich jemně posolte, opepřete a na vrch dejte čerstvou pažitku. Do talíře naložte uvařené brambůrky, nakrájenou chobotnici a můžete jíst.
Už jste jedli grilované kalamárové špízy? Vyzkoušejte recept.
Ugrilujte si kalamáry. Pokud jste je ještě neměli, tak nastal čas! Toto jídlo je lahodné a lehké, zkuste…
Potřebujete: 500 g balík olihní, 3 rajčata, 2 červené cibule, 2 ks červená a žlutá paprika, grilovací koření, pepř, olivový olej a 2 stroužky česneku.
Umyté rajčata si nakrájejte na kolečka, omytou papriku nakrájejte na větší kostky, aby se Vám dobře napichávali na jehly, očištěnou cibuli také pokrájejte na kolečka.
Tuto zeleninu střídavě napichávajte na grilovací jehly: kroužek kalamáře, cibule, rajče, paprika a tak podobně, dokud máte potraviny. Tyto hotové jehlice potom pokapejte s olivovým olejem s prolisovaným česnekem, posypte grilovacím a pepřem a dejte na rozpálený gril.
Opékejte z obou stran přibližně po 5 minut. To by mělo stačit, sledujte jejich, každý gril je jiný. Ke tomuto jídlu si jako přílohu můžete udělat i brambory.
A nezapomeňte i na ryby! Jsou také kvalitními potravinami, proč vlastně jíst ryby a nutriční hodnoty…
Krevety jsou skvělým zdrojem živin s nízkým obsahem kalorií
Krevety buď milujete nebo nesnášíte. Jsou velmi zdravé a poskytují tělu nesmírné množství živin, důležitý je zejména jód. Jód je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy a zdraví mozku. Výhodou je také nízký obsah kalorií. Přibližně 90% kalorií v krevetách pochází z bílkovin a zbytek z tuku.
Poskytují více než 20 různých vitamínů a minerálů, včetně 50% vašich denních potřeb selenu, minerálu, který může pomoci snížit zánět a zlepšit zdraví srdce.
Krevety jsou také dobrým zdrojem omega-6 a omega-3 mastných kyselin a antioxidantu astaxantinu, jež může mít řadu zdravotních výhod.
Je to nejsilnější známý antioxidant, který má mnohostranné pozitivní účinky na lidský organismus a zdraví.
Shrnutí: Krevety jsou velmi výživné. Mají poměrně nízký obsah kalorií a kromě řady vitamínů a minerálů poskytují vysoké množství bílkovin a zdravých tuků.
Vědecké studie zjistili, že dospělí, kteří konzumovali 300 gramů krevet denně, zvýšili hladiny HDL cholesterolu (dobrý cholesterol) o 12% a snížili triglyceridy o 13%. Oba tyto faktory hrají klíčovou roli při snižování rizika srdečních chorob. Ačkoliv krevety obsahují cholesterol, jedná se o ten „hodný“ zdraví prospěšný.
Antioxidant astaxanthin pomáhá posílit tepny, což může snížit riziko srdečních záchvatů. Může také pomoci zvýšit hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu, důležitého faktoru pro zdraví srdce. Pokud však chcete získat veškeré bonusy, které krevety nabízejí, sledujte odkud pochází.
Krevety jsou na tom podobně, jako kuřata – některé mohou být kontaminované antibiotiky. Pro výběr vysoce kvalitních krevet je důležité vzít v úvahu jejich zápach a barvu. Chcete-li zajistit, abyste získali produkt nejvyšší kvality, zakupte jej od důvěryhodného dodavatele.
Na co si dát pozor: Krevety obsahují protein zvaný tropomyosin, který u některých lidí vyvolává závažnou alergickou reakci.
Proč jíst pravidelně krevety?
- Prospívají celkovému zdraví: srdci, mozku…
- Pomáhají s hubnutím
- Podporují zdraví očí
- Podporují dlouhověkost
- Prospívají zdraví a kráse pokožky
- Podporují zdraví kostí
- Snižují riziko rakoviny
Rizika spojená s konzumací krevet
- Puriny – nevhodné pro osoby s dnou
- Rtuť – obsahují však menší množství, než ryby
- Antibiotika – záleží na jejich původu
- Alergie
Fotografie: Pixabay
Přidat ZdravéStravování.eu na hlavní stránku Seznam.cz
- antioxidant
- kalorie
- krevety
- zdraví
- živiny
Krevetky: výhody a vlastnosti – výživy a stravy 2021
- The krevety jsou to potraviny, které patří rodině Penaeidae, žánru Penaeus a druhů Monodon, která patří do skupiny mořské plody, konkrétně korýši.
- Ačkoli jsou často zaměňováni s krevetami a ve skutečnosti jsou krevety velmi velké krevety (mohou měřit až 20 centimetrů na délku, bez počítání černých tygrských krevet, které mohou měřit až 40 centimetrů), pravdou je, že se poněkud liší od růžové nebo šedé krevety.
- Z gastronomického a nutričního hlediska je pravda, že se setkáváme s poměrně běžným jídlem a hodně uctíváním mnoha kuchyní v naší zemi, které jsou běžné v pokrmech, jako je paella nebo při zvláštních příležitostech (například vánocích) ).
Nutriční vlastnosti krevet
- Krevety jsou obzvláště bohaté na různé základní živiny, nezbytné pro naše zdraví a pro správné fungování našeho těla.
- Na jedné straně se vyznačují vysokým obsahem bílkovin, které jsou nezbytné pro správný růst a vývoj našeho organismu; bohatý na vodu a nízký obsah tuku, uhlohydráty, a proto v kaloriích (100 gramů krevet poskytuje jen 0,80 gramu tuku a 110 kilokalorií).
- Na druhé straně jsou velmi bohaté na vitamíny a minerály.
Mezi vitamíny můžeme zdůraznit:
- Vitamín B3: podílí se na využití energie dodávané bílkovinami, sacharidy a tuky, stejně jako při výrobě pohlavních hormonů a syntézy glykogenu.
- Vitamín B9: velmi důležitý pro ženy, které chtějí otěhotnět, protože brání vadám placenty, mozku a páteře plodu.
- Vitamin B12: důležitý pro fungování neuronů, stejně jako pro zrání červených krvinek.
- Vitamín E: základní živina dobře známá pro své antioxidační přínosy. Snižuje účinek volných radikálů a také pomáhá při prevenci rakoviny.
Navíc přispívá i v menších množstvích vitaminu B1 a B2.
Pokud jde o minerální obsah, můžeme zdůraznit přítomnost:
- Hořčík: upřednostňuje přenos nervových impulzů, posiluje kosterní systém a chrup, pomáhá udržovat krevní tlak a chrání stěny cév a působí jako vazodilatátor.
- Selén: stimuluje imunitní systém a pomáhá chránit naše tělo před kardiovaskulárními chorobami. Navíc pomáhá předcházet rakovině díky své antioxidační činnosti.
- Sodík: i když pro naše organismy je zásadní, krevetky přispívají k tomuto množství minerálních látek, takže se nedoporučuje konzumovat u hypertenzních lidí a lidí s problémy s retencí tekutin.
- Železo: pomáhá předcházet anémii s nedostatkem železa nebo je léčit, pokud je již přítomen.
Nutriční informace pro krevety
100 gramů krevet poskytuje:
Kalorie | 110 kcal | ||
Proteiny | 24 g | ||
Sacharidy | 1,50 g | ||
Celkový obsah tuku | 0,80 g | ||
Vitamíny | Minerály | ||
Vitamin B1 | 0,02 mg | Fosfor | 215 mg |
Vitamin B2 | 0,02 mg | Hořčík | 69 mg |
Vitamín B3 | 3,20 mg | Vápník | 115 mg |
Vitamin B6 | 0,06 mg | Zinek | 1,10 mg |
Vitamín B9 | 2 ug | Jod | 90 ug |
Vitamin B12 | 1,90 ug | Selen | 24,30 μg |
Vitamin E | 1,50 ug | Sodík | 305 mg |
Výhody krevet
Z hlediska výživy není pochyb o tom, že krevetky poskytují v našem těle zajímavé množství různých základních živin, a proto – v zásadě – v rámci vyvážené a zdravé výživy.
Poskytuje omega 3 mastné kyseliny, které poskytují zajímavé výhody při prevenci kardiovaskulárních onemocnění, přičemž snižují vysokou hladinu vysokého cholesterolu a zvyšují hladinu LDL cholesterolu. Navíc spolu s obsahem hořčíku pomáhají pozitivně zlepšit a zvýšit plodnost.
Krevetky sotva přispívají k tuku a sacharidům, takže jejich spotřeba je doporučována v chudých dietách.
Díky svému obsahu železa pomáhá předcházet anémii s nedostatkem železa. Nicméně kvůli přítomnosti velkého množství sodíku je jeho spotřeba kontraindikována u lidí s hypertenzí.
Obrázky | ferran tab / Guillo75 Tento článek je publikován pouze pro informační účely. Nemůžete a neměli byste nahradit konzultaci s odborníkem na výživu. Doporučujeme konzultovat s důvěryhodným odborníkem na výživu. TémataPotraviny
Suzuki Swift Sport 2018 test – Maroš ČABÁK TOPSPEED.sk (Září 2021)
Krevety nejsou jen skvělé. Zároveň jde o výtečný zdroj živin s minimem kalorií
Krevety (zdroj: Samphotostock.cz)
Krevety jsou mořské plody, z nichž si lze např. připravit krevetový koktejl. Jedná se přitom nejen o pochoutku, ale také o výtečný zdroj prospěšných látek.
Původ krevet
Krevety (Caridea) patří mezi korýše, a to konkrétně mezi tzv. desetinožce, což znamená, že mají pět párů kráčivých končetin.
Jedná se o velmi dobré plavce, kteří žijí v sladkých i slaných vodách. Člověk využívá mořské plody jako potravu už od pravěku, na čemž se nic nezměnilo ani na počátku třetího tisíciletí.
Oblíbené jsou přitom i ve vnitrozemských státech jako např. v České republice.
Kde si krevety pořídit?
Krevety si u nás můžete pořídit v mnoha obchodech, ať už kamenných anebo internetových.
Zakoupit si je přitom lze v mnoha variantách, a to jako předvařené, nevařené, čerstvé, zmražené, loupané, neloupané, drcené, marinované atd.
Pokud budete kupovat čerstvé krevety, dejte si pozor, aby byly skutečně čerstvé. Musí mít lesklý a neporušený krunýř a zároveň příjemně vonět.
Krevetový koktejl a další využití v kuchyni
Krevety mají v kuchyni rozličné využití. Velmi populární je např. krevetový koktejl, tedy zálivkou přelité mořské plody ve sklenici.
Pokud si je každopádně pořídíte čerstvé, měli byste je co nejdříve spotřebovat, protože se velmi rychle kazí. Umožňují přitom různou úpravu. Lze je vařit, péct, smažit, zapékat nebo grilovat.
Můžete je rovněž přidat do polévek, salátů, případně si je udělat k těstovinám.
Krevety z hlediska zdraví
Tyto mořské plody mají minimum kalorií, za to obsahují mnoho bílkovin, zdraví prospěšných tuků, vitamínů (A, B6, B12, D či E) a minerálních látek (železo, vápník, zinek nebo draslík).
Proto mohou být prospěšné při redukci tělesné hmotnosti, kladně působí na kardiovaskulární soustavu (obsahují vysoké množství omega-3 mastných kyselin) a pozitivní vliv mají i na zdraví mozku.
Mořské řasy – patří mezi potraviny s nejvyšší koncentrací živin na světě
Zajímavosti o krevetách
- Krevety žijí v mnoha
mořích po celém světě. Často jsou
navíc chovány uměle. Dokonce byly
vypěstovány i různobarevné
okrasné varianty. - Tyto mořské plody mohou být chovány v akváriích nebo deltách řek. Volně lovení živočichové jsou vysoce ceněny především
z chladných moří. - Krevetový koktejl
tvoří zálivka (především z majonézy
či smetany), ale také omáčka Marie Rose.
Od 60. do 80. let 20. století se přitom jednalo o nejoblíbenější předkrm ve Velké Británii a v USA. - Krevety je možné
konzumovat i syrové, a to např. v sushi anebo v ceviche, což je zdravý hit z Latinské Ameriky. - Existují i rizika
konzumace krevet. Mohou totiž obsahovat rtuť
či puriny a u některých jedinců
dokážou vyvolat alergickou reakci.
Ceviche: zdravý hit z Latinské Ameriky
Zpestřete si jídelníček o krevety
Máte pocit, že ve svém jídelníčku pořád obměňujete pár surovin dokola? Zkuste něco trochu exotického, jako jsou například krevety. Nejen, že skvěle chutnají, ale jsou i prospěšné pro naše zdraví.
Poklad nejen z moře
O krevetách již zřejmě slyšel každý, i když ne všichni již měli tu čest je ochutnat. Jedná se o korýše, který se vyskytuje nejen v moři, ale i ve sladkovodních vodách.
Existuje dokonce kolem dvou tisíc druhů krevet a většina z nich je považována za velkou pochoutku. Ať už se jedná o ty malé, které mají kolem jednoho až tří centimetrů, nebo o velké, dosahující délky až 25 centimetrů.
Obecně mají válcovité tělo, dlouhé nohy, krunýř a tykadla. V našich končinách se konzumuje jen masitá část ocasu a krevety se tepelně připravují.
Co ukrývají?
Pokud ponecháme stranou otázku, zda a v jakém množství krevety obsahují škodliviny objevující se v moři, mají pro naše zdraví pozitivní přínos. Je to dáno především jejich vitamíny a minerály.
Konzumací krevet si doplníte Omega 3 mastné kyseliny (mají opravdu vysoké množství), železo, draslík, sodík, vápník, hořčík, zinek, ale i vitamíny A, E, D a B6 a B12. Za povšimnutí stojí i obsah jódu.
O prospěšných účincích těchto látek si přečtěte v našem Slovníčku.
Jak nám krevety prospějí?
- Pomáhají svými antioxidační účinky proti stárnutí (i proti degenerativnímu onemocnění očí – makulární degeneraci).
- Posilují vlasy a jsou prevencí proti jejich vypadávání (zejména díky zinku).
- Zpomalují stárnutí kostí a udržují jejich pevnost.
- Blahodárně působí na mozek – zlepšují paměť i schopnost se učit a soustředit.
- Snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění (zejména díky Omega 3), umí se poprat se „špatným“ cholesterolem.
- Díky selenu se považují za dobrou prevenci vzniku rakoviny.
- Mohou dokonce pomoci s hubnutím (snižují chuť na sladké i pocit hladu).
A mají také nějaké negativum? Jako u některých jiných mořských plodů, tak i krevety mohou vyvolávat alergii.
Nejdříve je tedy dobré zkusit malý kousek, než se pustíte do plného talíře.
Mražené?
Moře bohužel nemáme a tak nám nezbyde, než nakupovat krevety v supermarketech. Tam jsou dnes k dostání již nejen mražené, ale i čerstvé. Pokud sáhnete po těch zmražených, bývají většinou již připraveny ke konzumaci.
To znamená, že jsou zbaveny krunýře, ale i střívka. U čerstvých vás tedy čeká víc práce. Je třeba je vyloupnout a pak vyndat střívko pomocí naříznutí krevety po celé její délce.
Vždy pamatujte na to, že při následné přípravě musí být krevety dokonale propečené, asi jako kuřecí maso, které se také nikdy nejí syrové.
Pochutnejte si: Krevety mají velmi jemnou a lahodnou chuť, proto je vhodné nepřebíjet je přílišným množstvím koření, ale nechat je vyniknout.
Krevety se špagetami
Ingredience:
- 150 g čerstvých krevet,
- 1 balení špaget (500 g),
- 1 cibule (nejlépe šalotka),
- 2 lžíce olivového oleje,
- 2 stroužky česneku,
- šťáva z 1 citronu,
- 150 g cherry rajčat,
- hrst čerstvé bazalky, sůl, pepř, případně dle chuti chilli paprička
Postup:
Na pánvi rozpalte olej, přihoďte pokrájenou cibuli a až zesklovatí, přidejte i nadrobno nakrájený česnek. Po chvíli přidejte krevety, rajčata, bazalku (část si nechte na dozdobení) a šťávu z citronu. Pokud máte rádi pálivé, je také vhodná chvíle pro vhození pokrájené chilli papričky.
Mezitím si v osolené vodě uvařte špagety. Zhruba po 10 minutách je přihoďte ke krevetám, které jste předtím osolili a opepřili. Příliš špagety neoplachujte a vůbec nevadí, když se ke krevetám dostane nějaká voda z těstovin. Krásně omáčku zahustí. Pak už stačí jen ozdobit bazalkou a podávat.
Krevety – výborný zdroj bílkovin, vody a minerálů | ČeskoZdravě.cz
Tyto mořské plody má v oblibě jistě více Američanů, než Čechů. Proč si ovšem krevety nepřipravit i tady u nás, v podobě luxusního salátu? Čím jsou prospěšné?
Krevety obsahují hodně bílkovin a vody, ale také vitamín B12, měď, zinek, fosfor, vápník, hořčík, draslík, mangan a další. Nejsou tučné ani bohaté na sacharidy, dalo by se tedy říci, že jsou i dietní. Toto lehké jídlo nadchne milovníky fitness stravování.
Podporují zdravé oči a mozek, posilují kosti, zlepšují náladu, mají inhibiční účinky na rakovinu, částečně chrání kůži před sluncem a bojují proti srdečním chorobám. Pozitivní účinky zaznamenaly i ženy v menopauze, jelikož zmírňují návaly horka.
Na salát budete potřebovat:
- 3 malé červené chilli papričky
- 1 polévková lžíce extra panenského kokosového oleje
- ½ cibule
- 1 kg krevet
- 1 vrchovatá polévková lžíce bezlepkové pasty tom yum
- 1 polévková lžíce bezlepkové tamarindové pasty
- čerstvě mletý černý pepř
- 2 mrkve
- 4 stonky celeru
- 1 svazek koriandru
- 1 velký svazek vietnamské máty
- 2 malé žluté tykve
- kůra a šťáva ze 2 velkých limetek
- 3 – 4 lžíce rybí omáčky
- 5 – 8 kapek stévie nebo 2 lžičky kokosového sirupu
- 2 – 3 lžičky sezamového oleje
- 200 g fazolových nití nebo nudlí z mořských řas
- 2 lžičky makadamiového oleje
- hrst drcených kešu ořechů
Postup:
Dvě chilli papričky nakrájejte na kostičky a poslední si dejte stranou. Mezitím si rozpalte na pánvi kokosový olej, přidejte papričky, cibuli a oloupané krevety. Vmíchejte pastu tom yum společně s tamarindovou pastou, pár kousky pepře a povařte asi pět minut. V momentě, kdy jsou krevety propečené, odstraňte pánev ze sporáku. Nechte vychladnout.
Do velké mísy dejte zbytek ingrediencí, tzn. mrkev, celer a koření – koriandr, mátu. Dále už stačí jen spojit limetkovou šťávu s kůrou, rybí omáčku, stévii, sezamový olej a chilli papričku. Ochuťte podle chuti.
Nudle připravte běžným způsobem a promíchejte se zeleninou a dresinkem. Můžete a nemusíte přidat makadamiový nebo sezamový olej. Krevety se dají servírovat teplé i studené, posypejte je rozdrcenými kešu oříšky.
Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.
Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos
Krevety, jedny z nejoblíbenějších mořských plodů. Ochutnejte tuto delikatesu!
Máte rádi krevety? Asi většina z nás miluje dary moře. Tímto výrazem se rozumí několik stovek druhů živočichů, na kterých si rádi smlsneme. Pokrmy z mušlí, krabů, langust, humrů, krevet a dalších mořských potvůrek nám nejen dráždí chuťové buňky, ale jsou také velice prospěšné našemu zdraví.
Něco o krevetách
Krevety patří do kmene korýšů a řadí se mezi nejoblíbenější mořské plody. Žijí v mořích a oceánech po celém světě a hlavními jejich producenty jsou Čína, Thajsko, Indie, Bangladéš, Austrálie a Brazílie. Jsou vynikajícím zdrojem proteinů a obsahují jen malé procento nasycených tuků, což z nich dělá vhodnou součást zdravého a dietního jídelníčku. Krevety dále obsahují velké množství kvalitních bílkovin, omega-3 mastné kyseliny, jód, selen, zinek, vápník, vitamín B12 a další tělu prospěšné látky.
Někdy se u krevet setkáváme také s označením garnát. Mezi krevetami a garnáty je jistý fyziologický rozdíl, ale často se používají oba názvy, a to podle zvyklostí dané země.
Krevety se dělí podle velikosti na tygří, obří, královské a gamby.
Tygří jsou vhodné pro marinování a do salátů, obří jsou součástí hlavních chodů, královské se používají v teplé kuchyni a gamby se na rozdíl od ostatních servírují i s hlavičkou.
Ať si zvolíte jakýkoliv druh krevet, nikdy nepochybíte. Jejich maso je velmi jemné a chutná i dětem. Krevety se prodávají čerstvé, zmražené, konzervované, nevyloupané nebo vyloupané. Čerstvé krevety skladujeme v nejchladnější části lednice maximálně dva nebo tři dny.
Jak se krevety připravují
Velkou výhodou krevet je, že jejich příprava netrvá dlouho a jsou velice dobře stravitelné. Můžeme je smažit, grilovat, péct, nebo blanšírovat, ale pozor, vždy jen velmi krátkou dobu. Konzumujeme je ještě teplé, jsou tak mnohem lepší. Existuje velké množství receptů a každý chutná s krevetami velmi dobře. Oblíbené ingredience, které se k jejich přípravě používají, jsou česnek, bylinky, chilli a sůl. Krevety můžeme podávat se zeleninovým salátem, s opečenou bagetou nebo toastovým chlebem a s plátkem citrónu či limetky. Ke krevetám patří i různé omáčky např. sýrová, chilli, curry, tomatová či avokádová.
Ve Středomoří se krevety grilují
, oblíbená je zejména jejich úprava s česnekem. Bývají také součástí italských těstovin nebo španělské paelly, či různých pokrmů asijské kuchyně. V Evropě často dostanete na stůl i nevyloupané krevety ve skořápkách, ze kterých musíte maso teprve „vydolovat“. Není to ale tak složité jako u humra nebo langusty, protože skořápky krevet jsou mnohem křehčí. Na cizojazyčných jídelních lístcích najdete krevety jako prawn a garnáty jako shrimp (anglicky), Garnele (německy), crevette (francouzsky), scampo je výraz pro krevety a gambero pro garnáty (italsky). Jedí se klasickým příborem, z průběhu stolování proto nemusíte mít obavy. U nás v Čechách se v jídelních lístcích často setkáváme s oblíbeným předkrmem – krevetovým koktejlem. Mořské potvůrky nám ale asi nejlépe chutnají při posezení v útulných restauracích přímořských letovisek, kde je místní kuchaři umějí skvěle připravit. K tomu báječná atmosféra dovolenkových dnů, podmanivého západu slunce, vlahý vánek, vzduch provoněný mořem a navíc skvěle a zdravě prostřený stůl, není to nádherná představa?
Krevety určitě ochutnejte, jsou opravdovou delikatesou!
Kokos a jeho účinky na zdraví + kalorie (vše podstatné na jednom místě)
Kokos je ovoce, které roste na kokosové palmě (lat. Cocos nucifera).
Lidé využívají jeho vodu, mléko, olej a také chutnou dužinu.
Toto ovoce roste v tropických oblastech již více než 4500 let. V poslední době se stalo velmi oblíbené kvůli své chuti, využití v kuchyni a potenciálním pozitivním účinkem na naše zdraví (1).
Nutriční hodnoty a kalorie kokosu
Na rozdíl od jiných druhů ovoce, které jsou bohaté na sacharidy, kokosy obsahují převážně tuk (5, 6, 7).
Kromě toho v nich najdeme bílkoviny, některé důležité minerály a malé množství vitaminů skupiny B. Mějte však na paměti, že kokosy nejsou značným zdrojem většiny dalších vitamínů (5, 6).
Minerály, které toto ovoce obsahuje, plní v těle celou řadu funkcí. Kokosy jsou také mimořádně bohaté na mangan, který je nezbytný pro zdraví kostí a metabolismus sacharidů, bílkovin, a cholesterolu (8).
V tomto ovoci se nachází také velké množství mědi a železa, což jsou živiny, které našemu tělu pomáhají vytvářet si červené krvinky. Dále v něm najdeme i selen, který patří mezi antioxidanty ochraňující vaše buňky.
V této tabulce výživových hodnot si můžete přečíst, co všechno obsahuje šálek (t. j. sto gramová porce) surové nebo sušené kokosové dužiny (5, 6):
Surová kokosová dužina | Sušená kokosová dužina | |
Kalorie | 354 | 650 |
Bílkoviny | 3 gramy | 7,5 gramů |
Sacharidy | 15 gramů | 25 gramů |
Vláknina | 9 gramů | 18 gramů |
Tuky | 33 gramů | 65 gramů |
Mangan | 75 % doporučené denní dávky (DDD) | 137 % DDD |
Měď | 22 % DDD | 40 % DDD |
Selen | 14 % DDD | 26 % DDD |
Hořčík | 8 % DDD | 23 % DDD |
Fosfor | 11 % DDD | 21 % DDD |
Železo | 13 % DDD | 18 % DDD |
Draslík | 10 % DDD | 16 % DDD |
Většina tuků se v kokosu nachází ve formě triglyceridů se středně dlouhým řetězcem (MCT) (9, 10, 11).
Vaše tělo tyto triglyceridy metabolizuje jiným způsobem než ostatní formy tuků. Vstřebává jejich totiž přímo z tenkého střeva, a pak je okamžitě přeměňuje na energii (12, 13, 14).
Během jedné studie, které se zúčastnili obézní lidé, se zjistilo, že pokud místo dlouhého řetězce nasycených živočišných tuků přijímáme triglyceridy se středně dlouhým řetězcem, tak se nám může zefektivnit proces spalování tuků (14).
Účinky kokosové dužiny
Nyní se podívejme na ty nejdůležitější pozitivní účinky čerstvé kokosové dužiny na naše zdraví.
Vláknina
Kokosová dužina je výborným zdrojem vlákniny, která je nezbytná pro správně fungující metabolismus a zdraví srdce. Polovina šálku kokosové dužiny obsahuje 10 gramů vlákniny. Takové velké množství vlákniny nenajdeme ani v pšenici či v otrubách. Kokosová dužina nám tedy může pomoci s trávicími obtížemi a zlepšuje i pravidelnost stolice [2] [3].
Draslík
Výsledky studie, které v časopise Food Chemistry zveřejnil doktor Umar Santoso se svým kolektivem, poukazují na to, že většina druhů kokosů obsahuje úchvatné množství draslíku. Tato živina je nezbytným minerálem pro zdravé tělo.
Kromě toho, že dokáže snížit vysoký krevní tlak, pomáhá našemu tělu regulovat si rovnováhy vody a sodíku. A právě to je i důvodem, proč je před a po cvičení mimořádně důležité přijímat draslík.
Polovina šálku kokosové dužiny obsahuje 285 miligramů tohoto minerálu [4].
Bílkoviny
V kokosu kromě zdravých tuků najdeme i bílkoviny. Je mimořádně dobrým zdrojem threoninu. V polovině šálky kokosové dužiny se ho nachází až 97 miligramů, což z kokosu dělá druhý nejbohatší rostlinný zdroj této látky na světě.
Threonin v lidském těle podporuje tvorbu kolagenu, což znamená, že nám pomáhá budovat pojivové tkáně a posiluje i klouby.
Kromě toho je tato esenciální aminokyselina prospěšná pro játra a kardiovaskulární systém, zpevňuje zubní sklovinu, a uzdravuje i naši pokožku [5].
Železo
Lidé se domnívají, že kokos není dobrým zdrojem železa. To však vůbec není pravda, protože polovina šálky kokosové dužiny obsahuje až 11% doporučené denní dávky této živiny.
Železo pomáhá okysličovat krev a do ostatních částí těla nám dodává kyslík. Kromě toho zvyšuje úroveň energie a podporuje i budování zdravých svalů.
Pravidelnou konzumací čerstvé kokosové dužiny se také dá zabránit vzniku různých symptomů anémie [6].
Potenciální účinky kokosu na zdraví
Může zlepšovat zdraví srdce
V průběhu různých studií se zjistilo, že obyvatelé Polynéských ostru, kteří často jedí kokosovou dužinu, mají oproti lidem konzumujících moderní stravu nižší míru výskytu srdečních chorob (10).
Domorodí Polynésané však kromě toho jedí i hodně ryb a méně zpracovaných potravin. Nemůžeme tedy s určitostí říci, zda tato snížená míra výskytu srdečních chorob souvisí s konzumací kokosu nebo s jinými aspekty jejich stravování (10).
Další studie se zúčastnilo 1837 Filipínek. Zjistilo se, že u žen, které jedly více kokosového oleje se zvýšila hladina “dobrého” HDL cholesterolu v krvi. Kromě toho jim však stouply i hladiny “špatného” LDL cholesterolu a triglyceridů (10).
Výsledky této studie celkově ukázaly, že kokosový olej nemá žádný účinek na hladiny cholesterolu v krvi (10).
Panenský kokosový olej, který se extrahuje přímo z kokosové dužiny, dokáže také spalovat břišní tuk. Tento účinek je pro naše zdraví velmi prospěšný, protože nadbytek břišního tuku zvyšuje riziko výskytu srdečních chorob a cukrovky (14, 15).
Během jedné čtyřtýdenní studie mělo dvacet lidí každý den přijímat 30 mililitrovou dávku panenského kokosového oleje. Zjistilo se, že u mužů se obvod pasu zmenšil v průměru o tři centimetry. U zúčastněných žen se však značné zmenšení obvodu pasu neprokázalo (16).
Jiné výsledky však přinesl další dvanáctitýdenní experiment, během kterého měli ženy každý den konzumovat 30 mililitrů rafinovaného kokosového oleje. Výsledky tohoto experimentu ukázaly, že zúčastněným ženám se odvod pasu zmenšil v průměru o 1,4 centimetru (17).
Může nám zlepšit regulaci hladiny cukru v krvi
Kokos obsahuje velmi málo sacharidů. Je však velmi bohatý na vlákninu a tuky, a tím pádem nám může pomoci se stabilizací hladiny cukru v krvi.
Během jedné studie na potkanech se ukázalo, že tato potravina má antidiabetické účinky. Příčinou toho je pravděpodobně fakt, že kokosy obsahují arginin, což je aminokyselina, která je důležitá pro funkci pankreatických buněk. Tyto buňky do našeho těla vylučují hormon inzulín, jehož úkolem je regulovat hladinu cukru v krvi (18).
Potkani konzumující bílkoviny z kokosové dužiny měli v průběhu studie mnohem lépe hladiny cukru, inzulínu a markerů glukózového metabolismu jako ti potkani, kterým se kokosové bílkoviny nepodávaly (18).
Jejich beta buňky pankreatu také začaly produkovat více inzulínu, což je hormon, který nám pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi. Podle vědců se u potkanů zlepšila funkce beta buněk díky tomu, že konzumovali velké dávky argininu, který se nachází v kokosu (18).
Nemáme však studie provedené na lidech, takže jistotu, že to takto funguje i na lidech.
Kokosová dužina je také mimořádně bohatá na vlákninu. Je tedy možné, že po její konzumaci se nám zpomalí trávení a zlepší se nám i inzulinová rezistence. Kromě toho je tato živina známá tím, že dokáže regulovat hladinu cukru v krvi (19).
Obsahuje antioxidanty
Kokosová dužina obsahuje fenolové sloučeniny, což jsou antioxidanty, které naše buňky mohou ochránit před oxidačním poškozením. Nejdůležitějšími fenolickou sloučeninami v kokosu jsou (20):
- kyselina gallová;
- kyselina kávová;
- kyselina salicylová;
- kyselina p-kumarová.
V průběhu laborantových testů bylo rovněž zjištěno, že tato potravina má určitou antioxidační aktivitu (20).
Vědci v ní objevily i polyfenoly, což jsou sloučeniny zabraňující oxidaci “špatného” LDL cholesterolu. Konzumace kokosové dužiny nás tedy může ochránit před vznikem aterosklerotických plátů, které zvyšují riziko výskytu srdečních chorob (4).
Výsledky dalších zkumavkových studií a experimentů na zvířatech také ukázaly, že antioxidanty v kokosovém oleji pomáhají ochránit buňky před poškozením. Kromě toho dokáží zabránit smrti způsobené oxidačním stresem nebo chemoterapií (21, 22).
Opět však platí, že na lidech ještě nejsou dostupné studie, takže těžko říct, zda se tyto účinky projeví při konzumaci kokosu.
Může nám pomoci zhubnout
Po konzumaci kokosové dužiny se nám může snadněji hubnout.
Vyplývá to ze studií, které ukázaly, že triglyceridy se středně dlouhým řetězcem nacházející se v tomto ovoci zlepšují pocit sytosti a spalování kalorií nebo tuků. Tyto účinky kokosu nám tedy mohou pomoci zhubnout (11, 12, 13).
Pocit plnosti zvyšuje i to, že kokosová dužina je velmi bohatá na vlákninu. Tato potravina vám tedy může zabránit přejídání (14, 15).
Jedné 90 denní studie se zúčastnilo osm dospělých lidí, které vědci rozdělili do dvou skupin. První se do standardní stravy každý den přidávala sto gramová porce čerstvé kokosové dužiny a druhé – sto gramová porce arašídů nebo arašídového oleje. Výsledky experimentu ukázaly, že lidé, kteří konzumovali kokos, dokázali ve srovnání s druhou skupinou značně zhubnout (16).
Mějte však na paměti, že lidé během těchto studií konzumovali velmi velké porce kokosu a MCT oleje. Je tedy nejasné zda se tyto účinky prokáží i tehdy, pokud budeme jíst menší porce kokosové dužiny.
Pamatujte však na to, že kokos není žádný zázrak. Může pomoci rychleji zhubnout, ale hubnutí v první řadě závisí na kalorického deficitu.
Může nám zlepšit zdraví trávicího traktu
Kokosy jsou velmi bohaté na vlákninu, která nám pomáhá zvětšovat objem stolice a přispívá k její pravidelnosti. Konzumací této živiny si tedy můžeme udržet zdravý trávicí trakt (6, 17).
Jelikož toto ovoce obsahuje velké množství tuků, může našemu tělu pomoci správně vstřebávat živiny, které jsou v tucích rozpustné. Patří mezi ně například vitaminy A, D, E a K.
Výsledky výzkumů navíc ukázaly, že triglyceridy se středně dlouhým řetězcem, které se v kokosové dužině nacházejí, nám zlepšují rovnováhu střevní mikroflóry. Bakterie v této mikroflóře nás dokáží ochránit před zánětem a před dalšími zdravotními obtížemi, mezi které patří například metabolický syndrom (18).
Kromě toho může kokosový olej omezit růst různých škodlivých kvasinek. Je například účinný vůči kandidě bělostná (lat. Candida albicans), která v našem těle způsobuje těžké infekce (19).
Velmi lehce ho zařadíte do svého jídelníčku
Kokosové vločky nebo plátky jsou známé tím, že pikantním jídlům dodávají příjemnou chuť. Díky jejich struktuře a chuti se hodí k jídlům s kari kořením, rybímu ragú, rýžovým pokrmům, a dokonce i k obalování krevet.
Mějte však na paměti, že některé značky do svých kokosových výrobků přidávají i cukr, který s pikantními jídly možná nechcete konzumovat. Před koupí kokosových vloček nebo plátků si tedy na etiketě pozorně přečtěte jejich složení.
Na pečení se zas výborně hodí strouhaný kokos, který zvlhčí vaše sušenky, muffiny a nekvašené chleby, a obohatí je i o přirozeně nasládlou chuť.
Do ovesné kaše si můžete přidat špetku surového kokosu, který jí dodá texturu a tropickou chuť. Pokud náhodou chcete přibrat na hmotnosti, tak vám surový kokos doporučujeme vmíchat do pudinku nebo jogurtu. Tato smíšenina je velmi chutná a vaše tělo obohatí o velké množství kalorií.
Na trhu se vyskytuje i kokosová mouka, která se dnes používá jako náhrada za pšeničnou mouku. Tato potravina je bezlepková, bez ořechů a oblibují ji lidé, kteří si počítají sacharidy.
Jelikož neobsahuje žádné obilí, můžeme ji konzumovat i během paleo diety. Během této diety se totiž máme vyhýbat výrobkům z obilí, mezi které například řadíme i pšeničnou mouku.
Kokosová mouka se však doporučuje používat pouze při ověřených receptech. Důvodem je, že těsto z této mouky se nezvedá tak dobře jako těsto z pšeničné mouky. Kromě toho kokosová mouka absorbuje více tekutin než ostatní druhy muk.
Další potravinou, která se z tohoto ovoce vyrábí, je kokosový olej. Tento chutný termostabilní tuk můžeme využívat při pečení, restování nebo pražení.
Potenciální nedostatky
Jelikož kokosy obsahují vysoké množství tuků, řadíme je mezi velmi kalorické potraviny.
V závislosti na vašich kalorických potřebách a kalorickém příjmu lze v důsledku konzumace tohoto ovoce přibrat na váze. Pokud se však ve vašem jídelníčku nachází několik kalorických jídel, nemusí být konzumace kokosu příčinou toho, že jste přibrali.
Kromě toho se dosud uskutečnilo jen velmi málo kvalitních studií, které by zkoumaly, jaký má tato potravina vliv na cholesterol a na onemocnění srdce. Konzumace kokosu s mírou pravděpodobně nemá škodlivý vliv na naše zdraví. Ještě předtím, než toto ovoce zařadíte do svého jídelníčku, se však pro jistotu zeptejte svého lékaře, zda nemáte zvýšené riziko výskytu srdečních chorob.
Někteří lidé jsou také na kokos alergičtí, i když taková forma alergie je velmi vzácná. V případě, že touto alergií trpíte, přestaňte konzumovat všechny kokosové výrobky.
Typy kokosových výrobků
Uvnitř tohoto ovoce se nachází syrová dužina bílé barvy, kterou nazýváme i kokosovým jádrem. Tato dužina má pevnou texturu a lahodnou, jemně nasládlou chuť (2).
Pokud jste si koupili celý kokos, můžete si jeho syrové jádro seškrábat a následně ho sníst. Na trhu se však toto ovoce vyskytuje i ve zpracované podobě a kokos si tedy můžete koupit i krájený, strouhaný nebo ve formě plátků (2, 3).
Nastrouhaná syrová kokosová dužina se také lisuje a následně se z ní vyrábí kokosové mléko nebo smetana (2, 3).
Sušená kokosová dužina se zvykne i strouhat nebo krájet na plátky, a pak se používá při vaření či pečení. Taková dužina se také mele, a pak se z ní vyrábí kokosová mouka (2, 3).
Z kokosového jádra se také extrahuje kokosový olej (2, 3, 4).
Shrnutí na závěr
Kokos je ovoce bohaté na tuky a které má na naše zdraví mnoho pozitivních účinků.
Obohacuje nás například o různé antioxidanty, zlepšuje nám regulaci hladiny cukru v krvi a snižuje i výskyt rizikových faktorů srdečních chorob.
Mějte však na paměti, že toto ovoce obsahuje velké množství tuků a je tedy velmi kalorické. V případě, že se snažíte zhubnout nebo držíte dietu, si musíte dávat pozor na to, kolik kokosu sníte.
Kokosová dužina má lahodnou chuť a můžete ji konzumovat syrovou, sušenou nebo ve formě mouky. Tato potravina se dá velmi snadno přidat do vašich sladkých nebo pikantních pokrmů.