Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví

Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví Hubnutí, dieta a zdravá strava

Kaštanový med je považován za luxusní druh medu s poněkud tmavší barvou, než má běžný květový med. Pochází z květů kaštanů a jde o čistě jednodruhový med, jehož chuť však může přek …

Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví Hubnutí, dieta a zdravá strava

Tato výzva již řadu let získává na popularitě po celém světě. Řada známých osobností na ni nedá dopustit. Propagátorů ale najdeme dost, a to nejen na sociálních sítích. Ovšem je po …

Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví Nemoci a léčba

Světový den ústního zdraví připadá na 20. březen. Jeho hlavním smyslem je snaha zdůraznit význam ústní hygieny v rámci podpory celkového zdraví. I jeho prostřednictvím si tak můžem …

Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví Nemoci a léčba

Objevili jste na kůži svého miminka nepříjemnou vyrážku? Začala se rozšiřovat na další místa po těle? Mohlo by se jednat …

Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví Hubnutí, dieta a zdravá strava

Zelí i kapustičky, patřící do rodu brukvovitých, jsou přímo ochránci našeho zdraví. V první řadě jsou mocnými bojovníky …

Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví Ostatní témata

Rovnátka jsou stále více vnímána nejen jako pomůcka pro řešení vady chrupu, ale především jako módní doplněk. Stávají se dokonce jakousi vizitkou určité úrovně péče o děti. I děti …

Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví Nemoci a léčba

Když se mluví o jednotce intenzivní péče, obvykle člověku naskočí husí kůže, je to předzvěst vážného stavu člověka, něko …

Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví Duševní zdraví a psychologie

Nervozita, potíže s usínáním a bušení srdce uprostřed noci, něco vám to připomíná? A když se vám konečně podaří na hodinku či dvě zabrat, trápí vás noční můry. Nespavost způsobená …

Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví Hubnutí, dieta a zdravá strava

Možná trpíte nadváhou nebo jen pár kily navíc, možná máte za sebou nejrůznější diety a pokusy o trvalé zhubnutí, ale bez …

Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví Péče o tělo

Máte pocit, že na intenzivní péči o pleť nemáte čas? To je škoda, protože je to především obličej, který je vizitkou zdr …

Pálení žáhy, reflux: příčina, co (ne)jíst a co způsobují léky

Proč nás pálí žáha, co se děje při refluxu, co jej zhoršuje a jak můžeme skutečnou příčinu problému vyřešit – to vše se dočtete v tomto článku.

Vyhněte se slepému užívání léků, které pouze potlačují symptomy, narušují trávení a složení střevního mikrobiomu (vedou k dysbióze) a mají celou řadu dalších nežádoucích účinků – jako je omezení vstřebávání minerálů a vitamínů.

Reflux či pálení žáhy lze však efektivně řešit stravou a režimovými opatřeními. V takovém případě je vedlejším účinkem zlepšení trávení, fungování trávicího ústrojí a i dalších tělesných funkcí.

Ještě úvodem bych chtěla říct, že jsem vystudovaná farmaceutka, terapeutka funkční výživy a mám za sebou vlastní zkušenosti roky zažívacích obtíží včetně refluxu a nasazení léků blokujících produkci žaludeční kyseliny (IPP – omeprazol). Článek není neodborným výkřikem proti konvenčním přístupům, které odráží fungování moderního světa (problém? Na, vem si pilulku). Změnit své návyky má smysl 🙂

Co je reflux, proč mě pálí žáha

Reflux (gastroesofageální refluxní choroba, GERD) je onemocnění, kdy se žaludeční obsah vrací zpět do jícnu. Častým projevem je pálení žáhy – nepříjemné pálení na hrudi, dále pak říhání, tlak za hrudní kostí, nevolnost, pocit na zvracení, křeče, špatný dech, škytavka či např. kašel.

Pomůže pilulka?

Od příznaků – pálení vám nejspíše uleví, ale příčinu problému nevyřeší. Problému se můžeme skutečně zbavit zacílením na jeho příčinu, podpořením zdravého trávení a správných návyků před, při a po jídle. S věkem žaludeční kyselost klesá, zatímco výskyt refluxu a pálení žáhy se s věkem zvyšuje.

Potlačením důležité žaludeční kyseliny léky sice pálení utlumíme, ale dostáváme se do začarovaného kruhu potíží. Správná žaludeční kyselost je totiž zcela nezbytná pro správné trávení, následné vstřebávání a využití různých minerálů, vitamínů a bílkovin.

Bez dostatečné žaludeční kyselosti důležité látky z jídla nestrávíme, nevstřebáme a nevyužijeme. Ano, tím chci říct, že živiny jdou z talíře do záchodu. Například dochází k poklesu hladin hořčíku (hypomagnesémii) a pro jeho doplnění je nutné léky přestat užívat.

Přidáním hořčíku třeba v doplňku tedy nestačí.

Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví

Při užívání léčiv potlačujících žaludeční kyselinu dochází ke zvýšení rizika pro:

  • infekce trávicího traktu
  • přerůstání bakterií do tenkého střeva – SIBO (z angl. small intestinal bacterial overgrowth)
  • zlomenin kostí
  • mrtvice a infarktů, narušení funkce cév
  • potíže spojené s hypomagnesémií (únava, svalová únava, křeče, napětí a vnitřní neklid, zhoršení vyprazdňování atd.)

Léky potlačující žaludeční kyselost mají své místo v případě akutních onemocnění, jako je vředové onemocnění, není to však řešení na pálení žáhy z důvodu moderního stravování. Z dlouhodobého hlediska je třeba počítat se všemi vedlejšími a nežádoucími účinkami, které jsou potvrzeny studiemi.

Co způsobuje reflux (pálení žáhy)

Mezi žaludkem a jícnem se nachází tzv. dolní jícnový svěrač, což je zjednodušeně kroužek ze svalů, který se uzavírá a otevírá tak, aby propouštěl jídlo dolů do žaludku a bránil zpětnému toku žaludečního obsahu nahoru do jícnu.

Pokud se jícnový svěrač úplně neuzavírá nebo uvolňuje své sevření, když nemá, může dojít k návratu žaludečního obsahu (jeho kyselé šťávy, jídla) do jícnu.

Jícnová sliznice není stavěna tak jako žaludeční, aby kyselý obsah snesla, a tak z jedním z projevů refluxu je pálení žáhy.

Co narušuje funkci jícnového svěrače

Problém je zvýšený intraabdominální tlak (tlak uvnitř břicha) a nesprávná funkce z důvodu dráždění přiliš kořeněným, tučným, průmyslově upravovaným (zejm. smaženým) jídlem. Co zhoršuje reflux a pálení žáhy?

  • Přejídání se, nadváha a obezita
  • Zpomalené žaludeční vyprazdňování
  • Nadmíra pálivého a tučného jídla (zejm. průmyslové tuky, smažené, fast food), nadmíra kofeinu
  • Ulehnutí po jídle, ohýbání se po jídle, zvedání těžkých věcí
  • Nedostatečné žvýkání jídla, zhoršené trávení jídla (dává bakteriím prostor stravu fermentovat a tvořit plyn)
  • Přemnožení bakterií v tenkém střevě (SIBO, syndrom bakteriálního přerůstání do tenkého střeva)
  • Ke zvyšování tlaku dochází ať už přímo třeba gravitací (když se zohnu) nebo nepřímo, kdy např. přes nedostatečné žvýkání a špatné trávení dávám prostor bakteriím v tenkém střevě stravu fermentovat a tvořit plyn zvyšující intraabdominální tlak – může nás třeba nadýmat nebo vést k refluxu
  • Snížená žaludeční kyselost a/nebo enzymatická výbava (a vše spolu souvisí, jak jinak)

Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví

Špatné návyky při jídle, jako hltání, nepozornost a přejídání, nekvalitní strava, narušení zdravé střevní mikrobioty vedou k narušení procesu trávení a snížení žaludeční kyseliny. Také chronický stres snižuje žaludeční kyselost a produkci trávicích šťáv.

Snížení žaludeční kyseliny: důsledky

Snížení žaludeční kyseliny vede k narušení procesu trávení makroživin i mikroživin, a to včetně jejich následného vstřebávání. Nedostatečně kyselé prostředí umožňuje tím bakteriím přerůstat do tenkého střeva (SIBO) a rozvojí se střevní dysbióza.

Nesprávně trávené živiny mohou být bakteriemi fermentovány a tvoří se plyn, který vede ke zvyšování intraabdominálního tlaku. A jsme zase kde jsme byli.

Při nízké žaludeční kyselosti je zásadně narušena obranyschopnost proti patogenům z jídla, může docházet k infekcím a je narušena celková obranyschopnost organismu.

Žaludeční kyselost klesá:

  • s věkem,
  • při chronickém stresu,
  • při konzumaci nevhodných potravin,
  • poškození žaludeční sliznice (např. po vředech),
  • např. při infekci Helicobacterem,
  • při užívání léčiv na potlačení žaludeční kyselosti, jako jsou inhibitory protonové pumpy (IPP)

Pokud hltáme jídlo, nesoustředíme se na něj (např. sledování televize) nebo nám stres nedovolí si jej vychutnat, je snížená schopnost žaludku produkovat dostatek trávicích šťáv – žaludeční kyselost klesá. Tím je narušeno trávení živin a -> funkce celého těla. Nejsme to, co jíme, ale to, co dokážeme v těle správně vstřebat a využít.

Článek: 4 jednoduchá pravidla, jak na zdravé stravování

Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví

Žaludeční kyselost je pro zdraví zcela klíčová

Co se děje, pokud užíváme léky na snížení žaludeční kyselosti – např. nejčastější inhibitory protonové pumpy (IPP) s koncovkou -prazol, jako je omeprazol, pantoprazol, obchodní názvy Helicid, Omeprazol, Controloc a další:

  • snížením žaludeční kyselosti možná pocítíme úlevu od pálení žáhy, protože se zbavíme kyselosti a žaludeční šťávy přestávají v jícnu pálit – vyřešen je pouze příznak problému (obsah v jícnu pálí), ne jeho příčina (proč se žaludeční obsah do jícnu vrací?)
  • je narušeno trávení a následné vstřebávání makroživin (bílkovin, sacharidů)
  • je narušeno vstřebávání mikroživin, jako je hořčík, železo, zinek, vitamín B9, B12 a další
  • je snížená obranyschopnost proti patogenům v jídle, dochází k narušení střevní mikrobioty (rozvoj dysbiózy) a infekcím (salmonelóza, kampylobakter, listerie, atd.)
  • dochází k množení bakterií v tenkém střevě (rozvoji SIBO)
  • SIBO, špatné trávení a průnik patogenů do střeva přispívá k rozvoji zvýšené střevní propustnosti
  • zvýšený počet bakterií v tenkém střevě (SIBO) soutěží s námi o živiny a brání jejich vstřebávání do těla

Jednodušeji řečeno se vyskytují různé trávicí obtíže, může docházet k častějším střevním infekcím, průjmům, deficitům živin v organismu a je podkopána tělesná imunita.

Tyto léky – IPP – byly určeny pouze pro krátkodobou terapii obtíží. Praxe je jiná, IPP lékaři předepisují svým pacientům na měsíce a roky, čímž zcela vyřadí funkci žaludku, který má být kyselý (jako ty okurky od profesora Rhona z Bubenče ;)).

Budete mít zájem:  Farmářské trhy na Kulaťáku budou za každého počasí

Řešením příznaků problému své potíže prohlubujeme

Čím déle snížená žaludeční kyselost trvá, tím více může docházet k rozvoji SIBO, tím více se narušuje trávení a využitelnost živin a prohlubuje se narušení funkce celého těla. Nízká žaludeční kyselost je spojena s vyšším rizikem pro zánětlivé střevní onemocnění, syndrom dráždivého tračníku i alergiemi. Chci říct – tudy ne.

Tak kudy

Cestou řešení příčiny. Reflux může být opravdu nepříjemný a říká nám, že něco děláme špatně.

Proto je potřeba podívat se na proces trávení, optimalizovat ho, podpořit ho, volit správné potraviny, pamatovat na režimová opatření, aby nedocházelo ke zvýšení intraabdominálního tlaku a je-li problémem SIBO či infekce Helicobakterem – vyřešit je.

Jak reflux a pálení žáhy léčit a jak jim předcházet

Režimová opatření:

  • Nepřejídejte se, po jídle si nelehejte, neohýbejte se a nezvedejte nic těžkého.
  • Zpomalte. Jezte v klidu a důkladně žvýkejte. Opravdu důkladně. Opravdu, opravdu důkladně.
  • Nepijte při jídle příliš tekutin (zvyšujete objem žaludku a tlak, ředíte žaludeční kyselinu).
  • Soustřeďte se na jídlo. Žádné telefony, maily, televize. Za prvé když se člověk soustředí na zprávy, tak žaludek netvoří dostatek šťáv pro trávení, za druhé mozku pomaleji dochází, že už jsme se najedli dost a máme přestat jíst. (Důležité také v případě, že potřebujete snížit hmotnost.)
  • Nejezte pořád. Mezi jídly dělejte minimálně 3 – 5 hodinové pauzy, aby žaludek měl čas jídlo strávit a připravit se na další. Celodenní pastvu nechme býložravcům se 4 žaludky 🙂
  • Už jsem říkala, že máte jídlo důkladně žvýkat? Tak ještě jednou. Žvýkejte.

Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví

Jídlo a pomůcky:

  • Volte snadno stravitelné pokrmy pro vás – jídlo správně upravujte, vařte, mixujte (a i přesto důkladně kousejte), před vařením také správně dlouho namáčejte, nakličujte, fermentujte (Tip: výborná je kniha Vyživující tradici od Sally Fallon). Neplácejte páté přes deváté a jídla zjednodušte.
  • Do jídla přidávejte koření podporující trávení – zázvor, oregano, fenykl, kmín, saturejka atd.
  • Před jídlem si dejte jablečný ocet (1 – 2 čajové lžičky do cca 150 ml sklenice vody, vypijte brčkem kvůli ochraně zubní skloviny) – podpoříte tím trávení, navíc působí příznivě proti SIBO a podporuje zdravou střevní mikrobiotu. Nebo 100 ml teplého zázvorového čaje, který příznivě startuje trávení. Nepijte moc – záleží taky, zda jíte polévku nebo suchý pokrm. Nepijte studené nápoje.
  • Jezte fermentované potraviny, jsou bohaté na probiotické bakterie, enyzymy a kyseliny, které podporují trávení. Stačí i 1-2 lžíce k jídlu, třeba kysaného zelí nebo kimchi. Pokud s fermentovanými potravinami začínáte a zelí by vás nadýmalo či prohánělo, začněte jen se lžičkou šťávy z kysaného zelí, aby si tělo postupně navyklo. Můžete si dát k jídlu také malou sklenici probiotického vodního kefíru podporující trávení.
  • Zkuste hořké byliny a byliny na trávení, např. ve formě tinktury na zažívání (obvykle obsahují puškvorec, hořec, skořici, fenykl, lékořici apod.).
  • Pokud je trávení výrazně narušeno, doporučuji zakoupit kvalitní trávicí enzymy, případně i ty s obsahem Betain HCl pro úpravu žaludeční kyselosti. Trávicí enzymy pak užívat s každým větším jídlem. Vhodné je také zamyslet se nad úpravou jídelníčku (dočasná eliminační dieta, snížení konzumace FODMAP -dočasně! apod.).
  • Při příležitostném pálení žáhy doporučuji trávicí enzymy se zklidňujícími bylinami Acid soothe, užívá se po jídle.

Pálení žáhy: která jídla jsou příčinou a co nás uzdraví

Může být žaludeční kyselost vyšší?

Ano, velmi ojediněle je žaludeční kyselost opravdu vyšší – jedná se o Zollinger-Ellisonův syndrom, což je hypersekrece žaludku vlivem tumoru. U drtivé většiny lidí je třeba reflux a pálení žáhy řešit jinak, než pouhým potlačováním symptomu.

Autor článku: Mgr. Anna Dobišarová, kontakt [email protected]

Zdroje:

Institute of functional medicine, Chriss Kresser

https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(03)00073-8/abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1432731/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8475926

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21512761

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24575877

https://bpspubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/bcp.13205

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28770351

https://ahajournals.org/doi/abs/10.1161/circ.134.suppl_1.18462

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0124653

https://bmjopen.bmj.com/content/7/6/e015735

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0168618

Pálení žáhy – proč nás pálí, jak si ji „zchladit“ a jak ji předcházet?

Příčina pálení žáhy je jednoduchá. Potrava, která je stále v žaludku, se vrací skrz jícnový svěrač zpět do jícnu. Žaludeční obsah je složený nejen z jídla, které jsme snědli, ale i z kyselých šťáv, které pomáhají trávit. Jestliže se dostanou na sliznici jícnu, začne zmiňované pálení (pyróza).  Může se tak stát z několika důvodů:

Jídlo

Smažená jídla

Smažená jídla obsahují hodně tuku, jehož velké množství může vyvolat nepříjemný pocit pálení žáhy. Proto je lepší příjem těchto jídel omezit, celkově nejsou pro tělo výživná, a spíše zvyšují rizika některých chorob (například zvýšený cholesterol).

Tučná jídla

Například tučné maso a mléčné výrobky mohou způsobit pálení žáhy tím, že uvolní jícnový svěrač. Je tedy lepší volit spíše libová masa a ubrat na množství mléčných výrobků.

To, že bychom se měli vyhýbat tukům ale neznamená, že bychom měli ze svého jídelníčku vyškrtnout všechny. Některé jsou zdravé a tělu prospěšné. Třeba olivový olej se dokonce doporučuje užívat jako prevence pálení žáhy.

Ideální je dát si jednu lžíci oleje na lačno. Velmi zdravé je také avokádo, tuk z ořechů a semen, z ryb.

Koření

I některé koření vyvolá pyrózu. Jestliže jím trpíte, vynechávejte chilli, pepř a další pikantní koření. To totiž podporuje tvorbu žaludečních šťáv.

Některé nápoje

Káva, kyselá vína, limonády, šťávy. Limonády obsahují kyselinu citronovou, citrusy jsou kyselinotvorné. Dochází tedy k překyselení žaludku. Ideální je tedy pít „obyčejnou“ vodu a omezit množství citrusových plodů.

Těhotenství

Aby toho v tom „nejkrásnějším“ období ženy nebylo málo, může ji potrápit i právě pálení žáhy. Děje se tak ze dvou důvodů. Jak miminko v děloze roste, začne ženě utlačovat orgány.

Jedním z utlačovaných je i žaludek. Ten se pak „tlačí“ výš, což vyústí v pocit pálení žáhy.

Druhým důvodem jsou i hormonální změny, kdy se tímto vlivem sníží funkce jícnového svěrače, a ten pak snadněji propustí žaludeční obsah do jícnu.

Lidé s nadváhou mohou mít také problém s pyrózou, protože na jejich žaludek je vyvíjen velký tlak – a jícnový svěrač tento tlak nemůže vydržet dlouho. Obsah žaludku tedy „popálí“ sliznici jícnu a nepříjemný pocit je na světě.

Léky

Některé léky, které užíváte, mohou též (jako vedlejší účinek) způsobovat pálení žáhy. Mezi ně patří například nesteroidní antirevmatika (Ibalgin, Ibuprofen, Nimesil, Diclofenac), nebo některá antibiotika (Penicilin) a mnoho dalších. Vždy je proto vhodné si přečíst příbalovou informaci.

Příznaky pálení žáhy

Mezi nepříjemné příznaky pálení žáhy patří:

  • Pocit pálení na hrudníku
  • Bolest na hrudníku
  • Bolest žaludku
  • Říhání
  • Pocit plnosti
  • Kyselá chuť v puse
  • Pocit na zvracení (nauzea)

Prevence pálení žáhy

Abychom se nepříjemným stavům pálení žáhy vyhnuli, můžeme zkusit pozorovat, co nám například v potravě nevyhovuje, a následně vyřadit tuto potravinu z jídelníčku. Jako prevence pálení žáhy může sloužit následující:

  • Omezit konzumaci alkoholu, silné kávy, perlivých vod, šťáv.
  • Raději jíst častěji, ale menší porce.
  • Nejíst těžká jídla a velké porce před leháním/spaním.
  • V noci spěte spíše na zádech nebo mějte vrchní část těla ve vyvýšené poloze
  • Jíst pravidelně.
  • Vyvarovat se stresu.

Léčba pálení žáhy

Když už se u vás pálení žáhy objeví, nezoufejte. V lékárnách je snadné sehnat léky zvaná antacida, prokinetika nebo inhibitory protonové pumpy. Některá jsou volně prodejná, jiná na předpis od lékaře.

  • Antacida fungují tak, že neutralizují kyselý obsah žaludku. Mezi ně patří Rennie, Anacid, Talcid.
  • Inhibitory protonové pumpy zase mají za úkol snižovat tvorbu žaludečních kyselin. Asi nejužívanější lék se nazývá Omeprazol.
  • Prokinetika urychlují trávení, tím pádem je i žaludek rychleji vyprázdněn.

Jestliže
jste zastánci přírodních léků, i vy si určitě najdete svoje. Existuje totiž řada
bylinek a potravin, které dokáží snížit kyselost žaludku a tím pomoci od
pyrózy. 

  • Zázvor  – Stačí z něho uvařit čaj a pít ho mezi jídly 2-3x denně.
  • Kmín – rozkousejte čajovou lžičku kmínu. Nejenže ulevuje při nadýmání, dokáže vám pomoci i při „zchlazování žáhy“ 
  • Fenyklová a anýzová semínka – stejně jako u kmínu rozkousejte lžičku těchto semínek. Anýz zároveň funguje jako náhrada mentolových žvýkaček. Pomůže vám tedy zbavit se i kyselé pachutě.    
  • Meduňka – čaj z meduňky uklidní mysl i pocit plného žaludku
  • Banány – banány dokáží neutralizovat kyselost stejně jako květák, chřest, celer nebo rýže.

Zdroje:

PETERS, David. Moderní
lékař: průvodce zdravím pro celou rodinu : pohled konvenční a alternativní
medicíny, homeopatie, tradiční léčebné metody jako akupunktura, masáže a
bylinkářství. V Praze: Ikar, 2007. ISBN 978-80-249-0842-7.

KOCINOVÁ, Svatava, Zdeňka ŠTERBÁKOVÁ
a Šárka ERBANOVÁ. Přehled nejužívanějších léčiv: příručka pro střední
zdravotnické školy. 5., aktualiz. vyd. Praha: Informatorium, 2007. ISBN
978-80-7333-059-0.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Budete mít zájem:  Střevní chřipka či střevní viróza – příznaky, příčiny a léčba

Co pomáhá na pálení žáhy?

Pálení žáhy, zvané pyróza je bolestivý pocit pálení za hrudní kostí, který se pohybuje od oblasti žaludku směrem vzhůru až do krku. Může být provázen nepříjemnou hořko-kyselou chutí v ústech podobnou pocitům krátce po zvracení. Při pálení žáhy dochází k návratu žaludečních šťáv do jícnu.

Silně kyselé žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu a výsledkem je pálení žáhy. Pálení žáhy bývá často provázeno zápachem z úst či bolestí žaludku. Jednou z častých příčin pálení žáhy je nadměrná konzumace příliš tučných, sladkých či pikantních jídel nebo nadměrné pití silné kávy, perlivých nápojů.

Nepravidelné stravování, velké porce jídla v nepravidelných intervalech, hojná konzumace sladkých a tučných, smažených, fritovaných, pikantních jídel večer vyvolávají pálení žáhy. U citlivých jedinců může vyvolat pálení žáhy večerní konzumace luštěnin, cibule, vajec, čerstvého chleba či jiného čerstvého kynutého pečiva.

O pálení žáhy si koledujeme také nadměrnou konzumací potravin, které v našem těle působí kyselinotvorně. Mezi tyto potraviny patří ořechy, maso, ryby, tuky, většina obilovin, luštěniny, bílý řepný cukr, pivo, pikantní koření jako je pepř, chilli. Další příčinou pálení žáhy je kouření a nadměrná konzumace alkoholu.

Alkohol i tabák mohou snižovat napětí dolního jícnového svěrače a tím zpětný návrat žaludečních šťáv do jícnu.

Mezi další příčiny pálení žáhy patří nadváha, stres, některé léky, akutní zánět žaludku, lidově zvaný podrážděný žaludek, hiátová kýla.

Hiátová kýla je porucha, při které část žaludku vyhřezne otvorem pro jícen nad bránici do mezihrudí, a následně usnadňuje nechtěný návrat žaludečních šťáv zpět do jícnu. S pálením žáhy se setkávají mnohé těhotné ženy.

Obvykle pálení žáhy zmizí po porodu, pokud nevymizí, je třeba navštívit lékaře. Lékaře je třeba také navštívit při častém pálení žáhy.

Pálení žáhy může kromě nepříjemného pálení za hrudní kosti s sebou přinést vážné komplikace, které vycházejí z dlouhodobého poškozování sliznice jícnu kyselým žaludečním obsahem. Časté dráždění sliznice jícnu silně kyselým žaludečním obsahem může vyvolat nádorové onemocnění jícnu. Časté pálení žáhy může být také příčinou vzniku žaludečního vředu. Léčba pálení žáhy je dle příčiny, jsou-li příčinou pálení žáhy nesprávné stravovací návyky, je třeba je změnit. Přestat se přejídat, omezit těžce stravitelná, tučná, silně kořeněná a sladká jídla, alkohol, kouření a zařadit do svého jídelníčku více zásadotvorných potravin, je jeden ze způsobů jak se zbavit pálení žáhy.

Zelenina působí na náš organismus zásadotvorně, čímž snižuje pálení žáhy.

Jako okamžitá úleva od pálení žáhy může pomoci sklenice čisté vody či mléka, syrová zelenina a spánek s hlavou ve zvýšené poloze.

Zvýšená poloha hlavy způsobí, že žaludeční šťávy nemohou snadno stoupat vzhůru. Pokud toto opatření nepomůže, přichází na řadu osvědčený prostředek proti pálení žáhy, jímž je čajová lžička jedlé soli rozpuštěné ve sklenici studené pitné vody.

Při pálení žáhy pomáhají také bylinky. Čaj z meduňky, pelyňku, oregana mohou pomoci zbavit se pálení žáhy. Meduňka lékařská podporuje trávení, čímž pomáhá zastavit návrat kyselých žaludečních šťáv do jícnu, a tím i pálení žáhy.

Pelyněk černobýl pomáhá při poruchách tvorby trávicích šťáv, odstraňuje nevolnost, zvracení, zmírňuje křeče a plynatost. Oregano nazývané také dobromysl, podporuje trávení, čímž pomáhá zbavit se pálení žáhy.

Jelikož pálení žáhy zhoršuje předklon a poloha vleže brzy po jídle, je třeba se při pálení žáhy vyvarovat sklánění nad talířem a všech činností v předklonu a také polohy vleže brzy po jídle.

Dalšími opatřeními proti pálení žáhy je nošení volného oblečení bez pásku a správné zvládání stresu.

Může se stát, že vám výše uvedená opatření nepomohou, v tomto případě je třeba navštívit lékaře. Lékař zahájí léčbu podle příčiny pálení žáhy. Příčinu pálení žáhy zjistí pomocí dvou vyšetření, gastroskopie a rentgenového vyšetření jícnu a žaludku.

Někdy se rozhodne pro konzervativní léčbu, to znamená pro užívání léků. Mezi obvykle léky patří antacida, která snižují kyselost žaludku, léky podporující žaludeční pohyby správným směrem, blokátory protonové pumpy, které blokují účinek enzymu tvořící kyselinu chlorovodíkovou v žaludku.

V některých případech přijde na řadu chirurgické řešení, tedy operace.

Pálení žáhy je jedním z projevů akutního zánětu žaludku, lidově nazývaném podrážděný žaludek. Při podráždění žaludku obvykle jíme starší bílé rohlíky a suchary. Tyto potraviny nepodráždí žaludek, ale ani ho nezklidní. Jsou však potraviny, které nejen nepodráždí žaludek, ale pomohou nám ho zklidnit.

  • Mrkev, celer petržel – uklidňují podrážděný žaludek. Mrkev také pomáhá zastavit pálení žáhy.
  • Banány – jsou lehce stravitelné, dokáží rychle a účinně zklidnit podrážděný žaludek.
  • Brambory – neutralizují žaludeční kyseliny, zklidní podrážděný žaludek, podporují žaludeční sliznici při vytváření ochranného „žaludečního filmu“.
  • Rýže, ovesné vločky – bílá rýže uvařená doměkka a ovesné vločky zklidní podrážděný žaludek a pomohou sliznici žaludku vytvořit ochranný „žaludeční film“. Ještě účinnější je vývar z rýže či ovesných vloček, přičemž se konzumuje pouze vývar, rýže, ovesné vločky se vyhodí.
  • Při podráždění žaludku nám mohou pomoci také některé bylinky. Mezi ně patří proskurník lékařský, pelyněk černobýl, meduňka lékařská, heřmánek pravý, puškvorec, hřebíček a měsíček lékařský.

Autor: Liv

Pálení žáhy a jak ji zastavit. Co na pálení žáhy. Pálení žáhy – babská rada. Pálení žáhy první pomoc. Co je příčinou pálení žáhy a jak ji předcházet. Potraviny proti pálení žáhy. Léčba pálení žáhy. Zdravá výživa

Pálí vás žáha? Důvody i způsoby, jak tomu příště předcházet

Foto: StaceStock, Shutterstock.com

Velikonoční hodování umí dát vašemu trávení pěkně zabrat. Když už nedokážete přejídání zabránit, naučte se alespoň, jak si rychle ulevit od pálení žáhy.

Pálení žáhy (odborně pyróza) je nepříjemné. Dochází k němu, když se část kyselého obsahu žaludku vrací do jícnu. Pálení může provázet i tlak na prsoupodobný infarktu, nutkání k říhání, kyselost a zápach v ústech.

„Příčinou mohou být špatné stravovací návyky i krátkodobější porušení zdravého jídelníčku, nadměrná konzumace alkoholu, sladkých limonád nebo tučných jídel. To způsobí, že se svěrače jícnu otevřou a umožní tekutinám v žaludku cestu zpět nahoru,“ vysvětluje PharmDr. Irma Miklášová z lékárny Salvia Zlín.

Každého dráždí něco jiného. Pálení žáhy nejčastěji vyvolávámaso, smažené pokrmy, majonéza, čerstvý chléb, vejce natvrdo, zelí, cibule, luštěniny nebo kořeněná jídla. Z nápojů je to alkohol, kyselé džusy, káva a potíže zhoršují i perlivé nápoje.

Trávení zlepšují zejména byliny obsahující hořčiny. Ty dráždí chuťové receptory na jazyku a vyvolávají vylučování slin. Přispívají tím k produkci žaludečních šťáv potřebných pro zdravé trávení,“ vysvětluje odbornice na přírodní léčbu Jana Ranušová. Hořčiny najdete v čekance, zeměžluči, jablečníku obecném nebo ve vachtě trojlisté.

Jídlo obohaťte také o koření, které přispívá k lepšímu trávení. Je to kmín, bazalka, oregano, fenykl, anýz, kurkuma či zázvor. Kyselost dokážou stáhnout také některé potraviny, uleví vám ovesné vločky, kuskus, rýže, drůbeží maso bez kůže, celer, chřest, květák, banán či meloun.

Foto: Hayati Kayhan, Shutterstock.com

Perlivé nápoje pálení žáhy zhoršují

Pálení žáhy dobře znají i těhotné ženy, ty jím trpí často. Na svědomí ho mají jak hormony, tak rostoucí plod, který tlačí žaludek vzhůru. Totéž ale dokáže i dlouhodobé sezení a mačkání břicha, stejně jako příliš upnuté oblečení. Začíná-li vám být těžko, zkuste povolit oděv a na chvíli se postavte.

Asi vás těžko přesvědčíme, abyste přestali kouřit, vždyť závislost na cigaretě přirovnávají odborníci k závislosti na heroinu, ale je dobré to alespoň vědět.

V případě, že se jednou opravdu rozhodnete přestat, budete mít o důvod víc. Pálením žáhy trpí kromě těch, kdo se nezdravě stravují, především kuřáci.

Kouření totiž snižuje tlak svěrače v oblasti přechodu jícnu do žaludku, a podporuje tak vznik refluxu (zpětný tok kyselého žaludečního obsahu do jícnu).

Foto: fongbeerredhot, Shutterstock.com

Kouření podporuje pálení žáhy. O důvod víc, proč konečně přestat kouřit

Rychlou, leč krátkodobou pomoc představuje živočišné uhlí i volně prodejná antacida. Dlouhodobější úlevu poskytují i takzvané inhibitory protonové pumpy (obsahují látku omeprazol nebo pantoprazol). Hodně expertů je ale proti dlouhodobému užívání těchto léků.

„Léky byste neměli brát dlouhodobě, pokud příznaky přetrvávají či se opakovaně vracejí, vyhledejte odborníka. Refluxní příznaky snižují kvalitu života, ale mohou vést i k rozvoji závažnějších onemocnění,“ upozorňuje doktorka Irma Miklášová. Konkrétně jde o kardiovaskulární problémy, potažmo vám může hrozit infarkt.

Nemáte-li po ruce léky, zapijte vodou lžičku jedlé sody nebo šťávy z aloe vera. Může pomoci i žvýkačka, která zvýší produkci slin, případně rozžvýkejte několik lístků máty či bazalky. Naopak raději nezkoušejte často doporučované mléko. Zprvu uleví, ale vápník nakonec donutí žaludek, aby produkoval více kyselin. Nedojde tedy k uklidnění, ale k ještě většímu podráždění.

Budete mít zájem:  Co všechno se děje s tělem, když spíte méně než 6 hodin denně?

Pálení žáhy je v mnoha případech důsledkem špatného životního stylu. Kouření, smažené a tučné pokrmy, ale i nadváha značně přispívají k trávicím potížím, upravíte-li svůj životní styl, mohou potíže zmizet.

Hlídejte si ale i další spouštěče. „Na vině může být také dlouhodobá práce v předklonu nebo špatná technika zvedání těžkých věcí,“ vysvětluje PharmDr. Irma Miklášová.

Máte-li potíže hned po ránu, zkuste si více podložit hlavu, ať šťávy ze žaludku nepronikají do jícnu.

Co uleví při pálení žáhy vám?

Spouštěče pálení žáhy

  • Pálení žáhy je extrémně nepříjemný pocit, který denně ovlivňuje tisíce lidí.
  • Pálení žáhy se někdy označuje také jako reflux žaludeční šťávy a jedná se o pocit pálení v hrudi, ke kterému dochází v důsledku návratu žaludeční šťávy do jícnu.
  • Při pálení žáhy se objevují symptomy od pálení v hrudi až po kyselou chuť vzadu v krku a problém nejčastěji spouštějí potraviny, které mnozí z nás každý den konzumují.
  • Níže uvádíme několik nejběžnějších spouštěčů pálení žáhy a věci, kterými byste je měli nahradit, pokud si myslíte, že jsou u vás příčinou problémů.

Spouštěč pálení žáhy: Pikantní jídlo

Mnozí z nás mají pikantní jídlo velmi rádi, ale při pálení žáhy může představovat velký problém.

A přestože si lidé libují v tom pocitu horka při konzumaci pikantního jídla, jako je třeba kari a koření (pálivá paprika, kajenský pepř, muškátový oříšek a skořice), není nutné se úplně vzdávat chuti.

Náhrada: Zkuste koření v jídle nahradit bylinkami, jako je třeba bazalka, oregano, tymián nebo zázvor. Vašemu pokrmu dodají intenzivní chuť, ale na rozdíl od pikantního jídla nevyvolávají pálení žáhy.

  1. Citrusové plody a šťávy patří mezi nejčastější příčiny pálení žáhy.
  2. Citróny, pomeranče a rajčata jsou značně kyselinotvorné a limonády zase obsahují kyselinu citrónovou, která jim dodává nakyslou chuť.
  3. Náhrada kyselých nápojů množstvím vody nebo zředěnou ovocnou šťávou vám uleví od pálení žáhy, ale poděkuje vám i váš zubař!

Náhrada: Skvělou alternativou je ovoce, jako jsou bobulovité plody (např. borůvky), jablka, hrušky a banány, protože jsou oproti citrusovým plodům o poznání méně kyselé.

Pro mnoho rádoby gurmánských šéfkuchařů je vaření bez česneku nebo cibule něčím naprosto nepředstavitelným – ale naštěstí se jich nemusíte vzdávat úplně.

Náhrada: Dehydratovaná verze česneku a cibule je běžně k mání a poskytuje chuť, která je srovnatelná s jejich čerstvými protějšky, leč bez šťávy, která může být spouštěčem pálení žáhy.

Spouštěč pálení žáhy: Smažené pokrmy

  • Smažené pokrmy jsou častým spouštěčem pálení žáhy kvůli vysokému obsahu tuku.
  • Naštěstí se ale také velmi snadno nahrazují.
  • Náhrada: Existuje celá řada jednodušších a zdravějších způsobů přípravy jídla – u pečení, grilování, vaření nebo pražení je mnohem menší riziko pálení žáhy, a tak než příště sáhnete po pánvi na smažení, zkuste se zamyslet nad alternativními způsoby přípravy svých pokrmů.

Pokrmy s vysokým obsahem tuku mohou zpomalovat vyprazdňování žaludku a zvyšovat pravděpodobnost pálení žáhy (reflux žaludeční šťávy). Další možností je dopřávat si raději pečené, grilované, vařené nebo pražené jídlo.

Samozřejmě pokud vás bude pálit žáha, pomoci vám může Rennie. Rennie je rychle účinkující léčivý přípravek proti pálení žáhy a překyselení žaludku. Když vás postihne pálení žáhy, Rennie bolestivé symptomy rychlé zmírní.

Antacidum Rennie obsahující uhličitan vápenatý a hořečnatý rychle neutralizuje nadbytek žaludeční kyseliny a přemění ji na vodu a další přirozené látky. Rennie lze užívat kdykoliv podle potřeby k rychlému zmírnění projevů pálení žáhy a překyselení žaludku.

Rennie působí přímo v žaludku na příčinu problému – na kyselinu ve vašem žaludku – a pomáhá mírnit symptomy refluxu žaludeční šťávy.

Pálení žáhy (tzv. pyróza) je pocit pálení či horka vycházejícího z hrudi směrem nahoru do hrdla.

Príčiny a důsledky

Léčba

Jako reflux označujeme zpětný tok kyselého žaludečního obsahu do jícnu. Právě tento tok může způsobit pálení žáhy.

Trávicí obtíže spojené s překyselením žaludku (také „žaludeční dyspepsie“) se projevují bolestí žaludku či nevolností, často po jídle.

Pálení žáhy během těhotenství je velmi běžné, obzvlášť ve třetím trimestru.

Pálení žáhy: Příčiny, babské rady a další tipy, jak se zbavit potíží

Pálení žáhy je způsobeno návratem natrávené
potravy spolu se žaludečními kyselinami ze žaludku do jícnu.
Odborně se nazývá reflux. Většinou se objeví po nějaké dietní
chybě.

Pak stačí nějaký lék z lékárny a člověku se uleví. Často se
také objevuje v těhotenství, a to jednak v důsledku
hormonálních změn, ale i toho, že zvětšující se děloha tlačí na
žaludek.

Po porodu ale obvykle samo zmizí.

Někdy se ale potíže vracejí. Pokud žaludeční kyseliny působí na
sliznici jícnu delší dobu, může vést poškození stěny jícnu až ke
vředům nebo vzniku zhoubných nádorů. Pokud tedy trpíte
pálením žáhy častěji a nevíte, že by to způsobovalo nějaké
konkrétní jídlo, a nejste těhotná, konzultujte svůj stav s
lékařem.

Co pomůže?

Z lékárny

V lékárně seženete léky, které snižují kyselost žaludečního
obsahu, jiné snižují produkci žaludečních kyselin. Můžete vybírat
podle chuti nebo toho, jestli vám vyhovují pastilky, nebo
sirupy.

Soda

Asi každý z nás zná první pomoc v podobě jedlé sody. Lžičku
prášku rozmíchejte ve sklenici a vypijte. Soda určitě pomůže od
akutních obtíží, nespoléhejte na ni ale jako na jedinou nebo
dlouhodobou pomoc.

Kyselá okurka nebo ocet

Vypijte dvě čajové lžičky jablečného octa rozmíchané ve skleničce vody.
Vypijte ho hned při prvních příznacích. Pomáhá s trávením a se
snížením kyselosti. Podobně působí i kyselá okurka, která patří
také k osvědčeným trikům a dokáže kyseliny v žaludku pořádně
srovnat.

Mandle

Výbornou službu vám udělají také mandle, kterých stačí sníst jen pár kousků.

Zázvor

Zázvor je jednou z nejlepších potravin pro potlačení pálení žáhy. Kromě toho, že pomáhá při potížích
se zažíváním, se už tisíce let používá i na léčbu různých zánětů.
Můžete si z něj udělat čaj, přidat ho do smoothies nápojů a nebo jej jen tak žvýkat.

Aloe vera

Možná vám tahle rostlina krášlí váš obývací pokoj, vězte ale, že
je to také skvělý léčebný prostředek, který je dobrý i proti pálení
žáhy. V tekuté formě tuto rostlinu seženete ve specializovaných
obchodech s potravinami.

Fenykl

Účinný proti pálení žáhy je i fenykl. Navíc i podporuje správnou funkci
žaludku. A k tomu všemu má tato křupavá zelenina opravdu úžasnou
chuť. Pokud spodní bílou část fenyklu nakrájíte na tenké plátky,
přidáte k němu rukolu a špenát, máte skvělý salát k lehkému obědu
nebo svačině.

Co vynechte

Obecně vždy pomůže jíst po menších porcích. Vyhněte se
citrusovým plodům, limonádám a džusům, rajčatům, paprikám. Omezte
tučné a sladké potraviny, čerstvé pečivo a kynutá jídla, koření,
kávu, čokoládu a alkohol.

Po jídle si nelehejte, počkejte aspoň dvě hodiny. Při spaní si
podkládejte hlavu a lehejte si na levou stranu. Pokud potřebujete
zvedat něco ze země, neohýbejte se v pase, ale v kolenou. A určitě
se hlídejte i váhu, lidé s nadměrnou hmotností trpí pálením žáhy častěji.

Která další jídla si klidně dejte

Banány

Banány jsou skvělé a chutné ovoce, navíc ještě pomáhají lidem,
kteří trpí pálením žáhy. Pozor ale, co je dobré pro
ostatní, nemusí být vhodné pro vás. Zhruba u jednoho procenta lidí
totiž naopak banány pálení žáhy způsobují.

Meloun

U melounu platí to samé co u banánů. Jedno až dvě
procenta lidí by se mu měla vyhnout. Zbytku naopak při pálení žáhy
pomáhá.

Kuřecí a krůtí maso

Při pálení žáhy je drůbeží maso základem každé diety. Může být vařené, pečené i grilované. V
každém případě je ale potřeba odstranit kůži, která obsahuje
nežádoucí tuk.

Ryby a mořské plody

Každý lékař či dietolog vám také na pálení žáhy doporučí ryby a mořské plody. Klidně si je pečte a grilujte.
Rozhodně je ale nesmažte. Při dietě si můžete klidně pochutnat i na
krevetách, humrech a dalších měkkýších. V každém případě se
doporučuje konzumovat volně žijící ryby. Takže na tresky žijící v
klecích u mořského pobřeží zapomeňte.

Zelenina

Květák, brokolice, chřest, zelené fazole, celer, petržel a další
podobná zelenina na pálení žáhy také skvěle zabírají.

Kuskus a rýže

Kuskus (pšenice semolina), bulgur a zejména hnědá rýže jsou vynikající potraviny pro námi
sledované komplikace. Takže i když budete držet dietu, můžete si
skvěle pochutnat. Tak hurá na to.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou skvělou snídaní i svačinou. Klidně si do nich
můžete dát i rozinky, protože ovesné vločky pohltí veškerou jejich
kyselost.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector