Měříme stejným metrem? Agrofert má víc problémů než polské maso

Přikázání posledních dní znělo: Vyhnout se polskému hovězímu! Maminky začaly synům nabízet místo svíčkové sóju, hospodští měli do palety obvyklých průpovídek jednu novou: „Dneska máme gulášek, to víte, nějak se toho masa z Polska zbavit musíme.“

Realita je taková, že polského masa se do České republiky ročně doveze přes 154 milionů kg, a je tedy dost pravděpodobné, že si ho na jazyk položí – vyjma veganů a vegetariánů – značná část populace. Což ovšem neznamená žádnou tragédii, neb závadný vzorek se zkrátka nikam dostat neměl. Běžné dodávky jsou bezpečné. Tedy pokud si je hospodští a řezníci poctivě hlídají.

Žádné maso z kamionu!

Na verandu restaurace Lískovka v Mníšku pod Brdy praží jarní slunce, majitel Josef Maxa kmitá mezi hosty na place. To on sestavuje menu, z jeho hlavy pochází celý koncept. Díky němu se sem sjíždějí hosté z celých Čech.

Každá restaurace pochopitelně funguje především díky chutným pokrmům, které ovšem nepřipravíte ze špatných surovin. Takže u pana Maxy zjišťuji, jak si vybírá maso či zeleninu, aby měl jistotu, že své hosty uspokojí a neotráví.

„Zásada číslo jedna jsou osvědčení dodavatelé. Musíme vědět, že mají kvalitu bez výkyvů. Pokud přijde někdo nový s nabídkou, zkusíme, uvaříme pro sebe a následně se případně pustíme do jednání,“ vysvětluje Maxa.

„Z vlastní zkušenosti vím, že se nedá spolehnout ani na doporučení. Co si nevyzkouším, to neberu. Rozhodně neexistuje, že by mi tu zastavil kdosi s kamionem, nabídl maso za dobrou cenu a já po tom skočil.

To je o zdraví.“

Hostinský z Mníšku je rád, že trošku začala fungovat osvěta a do dobrých restaurací se chod í za zážitkem. Za chuťovým zážitkem. „Už to není jen o tom, že se přejím, a ještě si zbytky odnesu v krabičce na doma. Slavnostní oběd či večeře by přece měly být především o požitku.“

Nabídku pravidelně obměňuje podle toho, jaké jsou na trhu právě čerstvé suroviny. „Například teď je to špatné s cenami lososa, protože v Asii mají svátky, kdy ho konzumují ve velkém. Je těžké sehnat dobré ryby za normální cenu, tak na to musíme reagovat,“ dává Maxa příklad.

Když se vracíme k aféře s polským masem, nepochybuje, že se jednalo o jateční maso levnější kategorie. Vysvětluje, jak nákladným procesem zrání musí projít steakové maso a že každý kuchař by nekvalitní poznal a v luxusní restauraci ho nikdy nenabídl. To jen ke slovům ministra zemědělství Miroslava Tomana o závadném hovězím v prémiových podnicích, jejichž pravdivost byla vyvrácena.

„Byla by to sebevražda. Dovedu si představit, že se zamění nabízené argentinské steaky za brazilské, to poznat nepůjde. Pokud by se to dělo pravidelně, je to samozřejmě také špatně a je to podvod. Ale chuťově to zásadní nebude.“

Místo masa zelenina

Proč vlastně musíme jíst zahraniční maso? Protože naše republika zkrátka není potravinově nezávislá. Za onou nezávislostí, která zní báječně, ale vlastně zase tak moc báječná být nemusí, se stačí posunout zpět do doby, jejíž následky si neseme dodnes. Do socialismu.

Tehdy se dalo hovořit o tom, že se v zemi s historií zcela jinou než zemědělskou vypěstovalo a vychovalo více, než jsme byli schopni sníst. V potravinách mírného pásu jsme měli nadprodukci. Odpovídal tomu i jídelníček. Můžeme si stěžovat na kvalitu banánů nebo mandarinek. Ale stále máme volbu. Nekupovat je. Tehdy volba takřka neexistovala.

Měříme stejným metrem? Agrofert má víc problémů než polské masoMěříme stejným metrem? Agrofert má víc problémů než polské maso

„V potravinách mírného pásu jsme byli soběstační. To znamená, že se nedováželo obilí, vepřové, hovězí či kuřecí maso. Ani vajíčka. Dokonce jsme tehdy hodně vyváželi do spřátelených zemí na východ od nás,“ říká Tomáš Maier z České zemědělské univerzity.

Do značné míry to ovlivňovalo naše stravovací návyky. Když zůstaneme u masa, tak před rokem 1989 připadlo na hlavu 96 kg ročně, nyní je to přibližně 80 kg. Naopak výrazně menší byla spotřeba ovoce a zeleniny. Těchto komodit se zkrátka nedostávalo.

„Protože pro jejich pěstování nemáme ideální podmínky, zelinářských a ovocnářských oblastí je omezené množství. Takže by se musely nakupovat za valuty, ke kterým se stát dostával velmi obtížně, a v obchodech se to projevilo,“ pokračuje Maier.

A tahá další statistky. Hovězího masa připadalo za socialismu 28 kg na hlavu ročně, dnes jsme na 8 až 9 kg. Nahradili jsme ho drůbežím, které vyrostlo z 12 kg ročně na 27 kg. Vepřovému zůstáváme věrní, politika nepolitika – cca 40 kg tvoří polovinu naší konzumace masa.

„Za tu změnu samozřejmě mohou především cenové důvody a také tomu trochu pomohla panika kolem nemoci šílených krav, která se u nás poprvé vyskytla v roce 2001 a měla na prodej hovězího negativní vliv. Ale tu hlavní redukci už jsme měli za sebou.“

Další komoditou, která byla za vlády komunistické strany dostupnější, jsou mléčné výrobky. V dobách minulých byly dotovány zápornou daní z obratu, která byla po revoluci velmi rychle zrušena. Ceny některých položek vyletěly ze dne na den.

„U másla byl pokles ve spotřebě asi o polovinu, to bylo velmi výrazné,“ poukazuje Maier. Na másle se navíc dobře ukazuje i vpád nových alternativ. „Najednou začaly reklamní kampaně, kterak jsou zdravější různé rostlinné náhražky,“ upozorňuje odborník z ČZU.

Jakmile protekce vlastního trhu skončila, převálcovala ho konkurence. Těžko se v produkci jablek bude soutěžit s Polskem či s Jižním Tyrolskem, kde jsou podmínky pro jejich pěstování nesrovnatelně výhodnější, a tím pádem jsou plody levnější.

Prodej mléka, nákup sýra

Jak moc okrajovou záležitost zemědělství pro Česko představuje, ilustruje i počet lidí v něm zaměstnaných. Jedná se o pouhé 1,9 % ekonomicky aktivního obyvatelstva. Bez dovozu se vážně neobejdeme.

„Bylo by dobré udržet si jistou míru soběstačnosti u potravin mírného pásu, které běžně produkujeme. Ale asi nikdy nebudeme mít kladné saldo agrárního zahraničního obchodu. To se stalo po revoluci jedinkrát, v roce 1993, a pravděpodobně to byla statistická chyba způsobená rozpadem republiky,“ poukazuje Maier.

Ono saldo znamená poměr mezi ekonomickým výnosem z vývozu a ztrátou z dovozu, za minulý rok má Česká republika minus 40,3 miliardy korun, což je rekordně špatný výsledek. Nejvýraznější podíl na tom má právě maso, které do záporného salda přispívá 23 miliardami.

Měříme stejným metrem? Agrofert má víc problémů než polské maso

Jak se dováží jídlo do Česka

Měříme stejným metrem? Agrofert má víc problémů než polské maso

Zahraniční agrární obchod (v miliardách Kč)

Export z českých, moravských a slezských zemí se orientuje spíš na průmysl a strojírenství, to je historicky dáno a výnosy z těchto kategorií by měly pokrýt ztrátu v potravinách. Částečně se s tím musíme smířit.

Skutečný problém je ovšem v tom, co se vyváží a co se dováží. Zjednodušeně řečeno, za hranice putují základní produkty. Například živá zvířata, mléko. Zpět dovážíme ta samá zvířata, ovšem v podobě luxusních uzenin, a to samé mléko v podobě sýrů.

„Průměrná cena za kilo u vývozu živých býků bude kolem padesáti korun, masné výrobky mají hodnotu násobně vyšší. A všechna ta přidaná hodnota zůstane za hranicemi, zaplatí se z ní tamní zaměstnanci. To je obrovský problém českého zemědělství, tím pádem nám utíkají peníze do zahraničí,“ říká Maier.

Na našem území nefunguje majetková návaznost zemědělců na mlékárny, na jatka. Zahraniční kupní síla je navíc silnější, pokud náš zemědělec dostane v Německu za litr mléka místo 8,50 koruny 9,50 a víc, je volba jasná: prodá za hranice.

„Bohužel naše realita je taková, že zemědělci válčí mezi sebou, takže nemohou vytvořit společný tlak na prodejní řetězce a zpracovatele. Když vám odmítne dodávky jeden kravín, nikoho to nebolí. Kdyby to byl celý svaz, musíte to řešit,“ zazní na půdě univerzity.

Čokoláda bez čokolády

Samostatnou kapitolou je dvojí kvalita dovezených potravin. Nad tou se pozastavují jak Maier, tak Maxa. Příkladů, kdy se v Česku objeví čokoláda méně čokoládová a rybí prsty méně rybí než v Německu či jinde na Západě, se v posledních letech našlo mnoho.

A ani nejnovější vývoj jednání v europarlamentu nevypadá na to, že by východní blok EU měl dostat uzákoněnou rovnocennost. Ekonomicky silnější země si své výrobce chrání.

„Bohužel, ten rozdíl je pořád značný. Kdo cestuje, ten to zná. Jedna věc je, že jedu do velkoobchodu do Francie a je tam absolutně jiná nabídka ovoce a zeleniny. To si dovedu vysvětlit tím, že je lehčí ji tam dovézt, že jsou blíž ke zdroji. Ale aby se lišila čokoláda stejné značky v Česku a v Rakousku? To je problém,“ zlobí se Maxa.

Stejně jako běžní Češi kroutí hlavou nad výmluvami výrobců typu: Každý trh je specifický. Nikdo nechce mít na pizze méně salámu, než mají o pár kilometrů dál. Stejně tak není naše špína jiná než německá, jak se snažili vymlouvat výrobci pracích prášků.

„Opodstatnění to může mít ve velmi ojedinělých případech. Například český ležák je výrazně víc hořký, než jsou zvyklí v Německu, takže se ubere na chmelení.

Krušovice třeba pro švédský trh vyrábějí tmavé výčepní pivo s 3,5 % alkoholu, běžně má 3,8 %.

Je to proto, že ve Švédsku v běžném obchodě lze koupit nápoje s obsahem alkoholu právě do 3,5 %, vše nad tuto hranici musí do státem kontrolovaného monopolu. To dává smysl. Ale mít méně masa v klobáse? To je jiná kapitola,“ říká expert ČZU.

Zde musíme spoléhat na naše volené zástupce, aby se nás zastali a nenechali přes hranice vozit potraviny výrazně nižší kvality. A musíme jim to připomínat.

Opravdová zelenina

Co ovšem můžeme ovlivnit sami, je naše nakupování. Velmi rychle a dobře se zvyká na fakt, že se na pultech supermarketů najde zelenina a ovoce všeho druhu celý rok. Necháváme se tím hýčkat.

Měříme stejným metrem? Agrofert má víc problémů než polské maso

Velmi rychle a dobře se zvyká na fakt, že se na pultech supermarketů najde zelenina a ovoce všeho druhu celý rok. Necháváme se tím hýčkat.

Při pohledu na visačky se zemí původu cestujeme po Evropě: Španělsko, Portugalsko, Itálie… V zimním období budou rajčata z České republiky jen velmi ojedinělou záležitostí. Ale musíme je v zimě mít? Nemůžeme je nahradit jinou plodinou? Není to jen naše pohodlí?

Na nějaké přehnané pohodlí může zapomenout Jitka Píchová. V Horních Ředicích nedaleko Pardubic na několika hektarech půdy předvádí, jak se dá vypěstovat zelenina a ovoce bez pomoci chemie a bez elektřiny pro výkonné lampy simulující sluneční světlo.

„Zrovna jsem připravovala sazeničky,“ usmívá se první jarní den. Titěrné rostlinky salátů a dalších plodin si trůní v pařeništi, které je založené hnojem. Hezky postaru, jak to uměly generace předků.

Budete mít zájem:  Akutní cholecystitida – příznaky, příčiny a léčba

S nástupem jara se blíží doba, kdy paní Píchová nebude muset doprodávat zásoby ze sklepa, kde má brambory, mrkev a další trvanlivější produkty své práce, a začne nabízet zase vše čerstvé. Nejprve saláty, kapusty, špenát, pak rajčata…

Už cestou na farmu jsem si s hrůzou uvědomil, že vlastně nemám moc tušení, kdy je sezona na rajčata, kdy na mrkev, kdy na květák. Jsem zhýčkaný nepřetržitým přísunem do dlouhých regálů obřích obchodů.

A ano, občas si stěžuji na kvalitu. Do Ředic bych se s reklamací vracet nemusel. Tady by chuťové buňky nad zeleninou zaplesaly, však se tu o ní ví a za devět let provozu už si Píchová vybudovala věrnou klientelu.

„Často se mi stalo, že někdo přišel a vzal si dvě papriky, že jsou dražší a chce to ochutnat. Pak se ti lidé vrátí pro větší nákup. Zjistí, že chuť je opravdu jiná než z obchodu a že se jim vyplatí dát za to trochu víc.“

Farmářka spolupracuje s několika místními restauracemi, ale má to limity. Ve stravovacích zařízeních potřebují zeleninu strojově omytou, brambory oškrábané. To nejde v takto malém hospodářství zvládnout.

Samostatnou kapitolou jsou trhy, kterým se kdysi začalo říkat „farmářské“, ale dnes jsou často spíš překupnické. Najdete na nich jahody z Polska, zeleninu z jižní Evropy. To samé, co se dá pořídit ve velkých obchodech.

„Na řadu z nich jsem přestala jezdit. Moje zelenina nemusí být na pohled vždycky tak hezká, jak jsme zvyklí z reklam,“ vysvětluje Píchová. „Proč chceme mít mrkev úplně rovnou?“

Ví, že osvěta bude pro ni celoživotním posláním a práce na poli životním stylem. Mrzí ji, že se nedaří interakce se zemědělskými školami, že studenti nejeví zájem o praxi. „Chtějí jen podpis do indexu a klid.“

Přitom v Horních Ředicích se nachází zlatá studna vědomostí, které by každý začínající farmář mohl uvést do praxe na svém pozemku. Nově se tu bude zpracovávat a prodávat kozí mléko. „Což mi sebere i zbytek spánku,“ směje se sympatická žena.

Při odjezdu z farmy v Ředicích i z restaurace v Mníšku mám podobné dojmy: i v Česku můžeme jíst velmi zdravě a kvalitně. Jen tomu musíme věnovat čas, ne pouze slepě bloudit mezi regály s nedozrálými únorovými španělskými rajčaty.

Základní potraviny si můžeme s trochou snahy koupit přímo od malých farmářů, dobrých restaurací s kuchaři s řemeslem v duši už je po republice taky dost. Právě u těchto lidí bude zelenina vonět a jídlo skvěle chutnat. Otrava nehrozí.

Agrofert a dvojí kvalita potravin

Dvojí kvalita potravin se stala jedním z důležitých předvolebních témat. Nejde přitom o problém, ale o uměle vyvolanou hysterii, která má za cíl umožnit další zdražení potravin od českých výrobců.

Měříme stejným metrem? Agrofert má víc problémů než polské masoFoto Yoshimi Yokoyama

Jak se měří kvalita?

Rozdílná kvalita potravin spočívá v tom, že zahraniční firmy posílají do střední a východní Evropy zboží ve stejných obalech, ale s jiným obsahem, především s lacinějšími přísadami. Nevím, jak se měří kvalita oněch přísad, někomu přeci může chutnat limonáda s umělým sladidlem více než s cukrem – a naopak, což uvádím jen pro příklad.

Je však jisté, že mnohé z těchto údajně mizerných potravin jsou kvalitnější než některé potraviny (údajně) vyrobené v České republice.

Výraz „údajně“ užívám proto, že některé firmy honosící se českou produkcí dovážejí maso z Polska. Polské maso dovezla do ČR firma Animalco spadající pod Agrofert.

A to za situace, kdy se všichni naši zpracovatelé masa od vypuknutí kauzy dušovali, že preferují maso z tuzemských chovů.

Animalco patří dlouhodobě k největším dovozům nejen polského hovězího masa ze zahraničí do ČR, a bude podle všeho i nadále. „Politici i výrobci i díky nedávné kauze ‚polské hovězí‘ nabádající naše spotřebitele k nákupům českých potravin z českých surovin, tak káží vodu a pijí víno,“ píše server Vitalita.cz.

Měříme stejným metrem? Agrofert má víc problémů než polské masoFoto Yoshimi Yokoyama

Nekvalitní potraviny z Agrofertu

A nyní se podívejme na kvalitu některých českých potravin. Test televize Stream.cz odhalil, že špekáčky značky Krahulík z koncernu Agrofert obsahují maso jen z poloviny – zbytek jsou umělé doplňky, přestože podle údajů z výrobny mají obsahovat masa více.

Navíc v nich testy odhalily nejmenší množství libového masa a na rozdíl od jiných neobsahují vůbec žádné hovězí, které se obvykle k vepřovému masu přidává. Obsahují také dvacet různých aditiv včetně barviva, tedy nejvíc ze všech testovaných výrobků.

Řetězec Globus okamžitě přestal Babišovy špekáčky odebírat.

Agrofert před tím zaútočil i na milovníky drůbeže, kterým ku koupi poslal kuřecí prsa se salmonelou, značky Vodňanské kuře. Před časem také testy v gothajském salámu firmy Krahulík odhalily o 15 procent méně masa, než kolik bylo uvedeno na obalu. Makro tehdy „gothaj“ stáhlo z prodeje.

Babiš coby jeden z předních bojovníků proti dvojí kvalitě potravin nás prostřednictvím Agrofertu krmí prokazatelně nezdravými a předraženými šmejdy. A má tu drzost útočit na potraviny, které jsou možná méně kvalitní než ty prodávané na Západě, ale stále mnohem kvalitnější než ty jeho.

Kupní síla a cena potravin

A proč vlastně zahraniční výrobci používají pro střední a východní Evropu levnější přísady než na domácím trhu? Na to je odpověď jednoduchá. Naše kupní síla je mnohem menší než u západních Evropanů.

Prodejní řetězce proto žádají západní výrobce, aby jejich výrobky na východoevropský trh byly cenově dostupnější. To však automaticky neznamená, že tyto výrobky jsou nezdravé či že nejsou chutné.

Každý kupující si může na obalu přečíst, co tyto výrobky obsahují – a údajům od výrobce může věřit mnohem více než údajům, které udává Agrofert.

Čeští kandidáti do Parlamentu EU nyní sborově slibují, že dosáhnou stejné kvality potravin ze Západu. Pokud se jim to podaří, tyto potraviny se zdraží na západní úroveň, což při výši našich platů znamená, že jejich prodej prudce poklesne. Zvedne se tak zájem o potraviny české, jejich ceny se pak z „důvodu zvýšení poptávky“ opětovně zvýší.

Říkám „opětovně“, protože ceny potravin vyrobených v u nás v posledních letech vyletěly prudce nahoru, mnohdy lze bez přehánění hovořit o lichvářských cenách či o zlodějně.

Cibule už stojí přes kolem 40 korun za kilo, brambory téměř 30, sehnat levné a zároveň poživatelné mléko nelze, chleba oproti ceně před pěti lety podražil o 150 procent, i to nejlevnější pečivo, proslavené „gumáky“, radikálně podražilo, máslo je předražené už několik let, hovězí maso je cenově přijatelné tak pro vyšší střední třídu, ostatní se při jeho koupi musejí omezit v něčem jiném atd. apod.

Měříme stejným metrem? Agrofert má víc problémů než polské masoFoto Yoshimi Yokoyama

Platy sousedů

Už dnes jsou u sousedů v Německu a Rakousku některé potraviny levnější než u nás, nebo stejně drahé – jen některé jsou dražší. A to mají Němci o dvě třetiny vyšší průměrný plat než my, tedy v přepočtu téměř 97 tisíc korun měsíčně, a Rakušané dokonce přes 103 tisíc. Tabulka průměrné mzdy podle serveru Finance.cz :

Jméno země Průměrná mzda Průměrná hrubá mzda v Kč Srovnání s Rakouskem
Rakousko 4 028 EUR* 103 487 Kč* 100,00 %
Německo 3 771 EUR* 96 896 Kč* 93,62 %
Česká republika 31 851 Kč** 31 851 Kč** 30,78 %
Polsko 5 275 PLN*** 31 597 Kč*** 30,53 %
Slovensko 1 035 EUR*** 26 594 Kč**** 25,70 %

Zdroj: Statistické úřady jednotlivých zemí, převedeno kurzy ČNB platným k 25. lednu 2019.
* údaj za rok 2017
** údaj za 3. kvartál 2018
*** údaj za prosinec 2018

**** údaje za celý rok 2019

Až tedy uslyšíte některého z našich politiků horlit o dvojí ceně potravin dovážených ze Západu, nezapomeňte ho prosím požádat, aby vám rozdíl v ceně doplatil ze svého. Pak by snad mohl být té hysterie s dvojí cenou konec.

Echo24

  • Před 2 hodinamiBývalý předseda Zelených Matěj Stropnický se zúčastní reality show televize Nova Výměna manželek. Bývalý politik žije již dva roky se svým přítelem a hercem Danielem Krejčíkem na zámku v Osečanech. Epizoda, které se Stropnický zúčastní bude odvysílána ve středu 24. března.
  • Před 3 hodinamiPrezident Miloš Zeman dál hledá cesty, jak v Česku co nejrychleji začít očkovat ruskou vakcínou Sputnik V. Podle prezidenta by stačila pouhá certifikace českého Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL). K tomu by však muselo udělit výjimku ministerstvo zdravotnictví, jehož šéf Jan Blatný (za ANO) uvedl, že chce počkat na schválení Evropskou lékovou agenturou (EMA). Nyní se Zeman obrátil na rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy, aby ruskou vakcínu posoudil.
  • Před 5 hodinamiČeská věda slaví další světový úspěch, přestože je poměrně netradiční. Časopis Science již 14. rokem vyhlašuje soutěž Dance Your Ph.D. s cílem popularizovat vědu veřejnosti. A letošní ročník vyhrálo raperské trio studentů University of Helsinki. Fin Vitus Besel, Nizozemec Ivo Neefjes a především pak iniciátor projektu Čech Jakub Kubečka.
  • Před 9 hodinamiAmerický Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil zvuk, který vydává robotický průzkumník Perseverance při jízdě po povrchu Marsu. Je to skřípání, rachocení a bouchání, které by na pozemské standardy bylo znepokojující, uvedla agentura AP. Více než šestnáctiminutový zvukový záznam publikovala na svém webu Laboratoř tryskového pohonu (JPL) NASA v Pasadeně, odkud se mise Perseverance řídí.
  • Před 10 hodinamiAmerický stát Nebraska vyhlásil den pojídání masa, a to jen krátce poté, co sousední Colorado vyzvalo svoje občany, aby na jeden den ze svého jídelníčku vynechali živočišné produkty. Republikánský guvernér Nebrasky Pete Ricketts při oznamování svého rozhodnutí z místního řeznictví nazval krok Colorada „přímým útokem na náš způsob života,“ informoval server stanice BBC.
  • Před 17 hodinamiI když vláda Andreje Babiše slibovala zavedení tvrdých restrikcí pouze na tři týdny, tak se počítá s jejich dalším prodlužováním. Přiznávají to členové vládního kabinetu, podle kterých sice k poklesu nakažených koronavirem dochází, přesto ne dost rychle. Podle opozice nebyl tento krok žádným překvapením, protože vláda už v minulosti několikrát falešně prohlašovala, za jakých podmínek se budou rozvolňovat tvrdé restrikce. Ve čtvrtek navíc bude projednávat další možné zpřísnění současných zákazů.
  • Před 17 hodinamiStátu se stále nedaří snížit vysoký počet nakažených koronavirem a odlehčit přeplněným nemocnicím. Objevují se tak hlasy, které hovoří o omezení průmyslu během Velikonoc, které budou na začátku dubna. S tématem přicházejí zejména odboráři, podle kterých by dočasným uzavřením nešlo o velký výdaj. S tím nesouhlasí prezident Svazu průmyslu a obchodu Jaroslav Hanák, který pro Echo24 uvedl, že mnoho provozů se vypíná týdny a ztráta by byla za den více než 4 miliardy korun.
  • Před 17 hodinamiZemi má z tvrdé uzávěry vyvést ,,do třetice“ protiepidemický systém PES. Ve změněné podobě má přinést jasná pravidla rozvolňování. O to se v minulosti pokoušel už ve dvou verzích, v praxi ho však často porušovala samotná vláda. To v posledních měsících vyvolávalo silnou kritiku opozice či zástupců zasažených sektorů a nakonec i samotných spoluautorů. PES stihl také za svého působení iniciovat vznik protestního hnutí, do kterého se zapojily stovky podnikatelů.
  • Před 19 hodinamiProblémy s nákazou novým koronavirem jsou podle pověřené hlavní hygieničky Pavly Svrčinové spíš ve středních a malých firmách nebo velkokapacitních kancelářích než ve velkých závodech. Řekla to na jednání sněmovního zdravotnického výboru. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) bude žádat testování dvakrát týdně. První kolo testování musely firmy nad 250 zaměstnanců ukončit do 12. března a poté ho mají opakovat každý týden. Postupně se povinnost zavedla i pro menší firmy a úřady.
  • Před 20 hodinamiSlovenská vláda o dalších 40 dnů prodloužila nouzový stav, který v zemi platí od loňského října a který by jinak skončil tento pátek. Kabinet současně zakázal obyvatelům země cesty do zahraničí na dovolenou, zpřísnil tím stávající zákaz vycházení, informovali o tom dnes zástupci vlády. Prodloužení stavu nouze bude muset dodatečně potvrdit parlament, ve kterém mají vládní strany pohodlnou většinu. Někteří koaliční poslanci se ale k věci už dopředu postavili odmítavě.
  • Před 22 hodinamiPětina pacientů na jednotkách intenzivní péče (JIP) s covidem-19 je mladší 60 let, desetina je mladší 50 let. Jen 20 procent ze všech pacientů na JIP má normální váhu, ostatní mají nadváhu nebo jsou obézní. Na dnešním jednání výboru pro zdravotnictví v Poslanecké sněmovně to řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Od čtvrtka se počty lidí na JIP pohybují většinu dní nad 2000.
  • Před 22 hodinami
Budete mít zájem:  Jak si poradit v posilovně bez trenéra?

Pštros je chutná běhající kýta

Masem třetího tisíciletí je prý pštros, který se i v České republice chová na řadě farem. Častěji než na domácí talíře však špičkové kousky putují do Polska a Ruska, kde si přednosti tohoto opeřence již uvědomili. Mohutný, leckdy více než dva metry vysoký nelétavý pták, původem z Afriky a Arábie, patří mezi tak zvané běžce – odborníci ho s mírnou nadsázkou označují jako běhající kýtu.

Na regulérnost podnikání v komoditě, která má svůj řád jako mnoho dalších zemědělských chovatelských a pěstitelských činností dohlíží z Opavy Česká asociace chovatelů pštrosů. Sdružuje několik desítek farem, z nichž se část specializuje na šlechtitelskou činnost, zbývající pak na produkci masa. Zatím chybí osvěta.

  • Jedním z největších problému dneška, i přes nepřehlédnutelné kvality pštrosího masa jako kvalitní a ekologické stravy, je odbyt. Nejen, že je málo specializovaných jatek, také s expedicí jsou dosud starosti:
  • · přímo z farmy čerstvé maso do gastronomických zařízení lze dodávat jen těžko,
  • · exportéři masa dosud váhají se zvyšováním odběrů pro domácí trh.

Důvod je jednoduchý – chybí osvěta, takže pro většinu našich občanů zůstává pštros exotickým pokrmem, srovnatelným třeba s krokodýlem, velrybou či klokanem. A tak dosud odchází největší část českého pštrosího masa na export.

O co jsme ochuzeni

I když je pštrosí maso červené, má obsah cholesterolu a tuků nižší než bílé maso kuřecí a krůtí, o vepřovém a hovězím ani nemluvě.

Podle lékařů je doporučováno jako dietetické, které svojí kvalitou předčí i známého králíka.

Má minimální obsah kalorií – ve sto gramech je pouze 94 kalorií, zatímco ve stejné porci z kuřete je to 185 kalorií, tedy bezmála dvojnásobek – viz i tabulka Hodnoty nahrávají pštrosímu masu.

Jako součást jídelníčku může pštrosí maso proto sloužit při prevenci nadváhy a výskytu chorob, označených jako civilizační.

Maso má přitom vysoký obsah proteinů, minerálních látek a aminokyselin, které prospívají každému organizmu.

Nebo také jinak – přestože je pštrosí maso červené, má obsah cholesterolů a tuků nižší než bílé maso kuřecí a krůtí. Lékaři ho proto doporučují jako velmi dietní pokrm.

Základ pro kulinářská kouzla

Od jara do jara je pštros trvale na pastvě, dokrmuje se klíčeným obilím, strouhanou řepou nebo krájeným zelím, takže můžeme hovořit o čistě ekologickém produktu.

Pokud jde o chuť, může být přirovnáno k hovězí svíčkové s tím, že je vhodné k přípravě vynikajících pokrmů – od gulášů a polévek přes dušené pokrmy, minutky a porce na grilování, použít se dá jako mleté maso a zároveň je základem po kulinářská kouzla jako jsou paštiky, nejrůznější masové saláty či marinované plátky.

Vrcholem pštrosích lahůdek pak jsou bezesporu studené i teplé pokrmy z pštrosích jater. A vaječná amoleta je přímo ťip ťop. Jedno vejce váží půldruhého kilogramu, takže snídaně z něho vydá i pro rodinu bumbrdlíčků.

Nebojte se neznámého

Odborníci a lékaři hovoří o pštrosím masu jako o masu budoucnosti, které by se mělo stát pro své vynikající vlastnosti jednou ze základních složek naší potravy – viz tabulka Hodnoty nahrávají pštrosímu masu. Laika však napadne logicky otázka: jak maso připravit, aby mu člověk neuškodil?

Tak tedy:

· při přípravě pštrosího masa před tepelnou úpravou postupujeme stejně jako při přípravě masa hovězího nebo zvěřiny,

· doporučuje se dušení či pečení s větším množstvím zeleniny, vhodné jsou i úpravy na červeném víně, tepelná zpracování většinou trvá déle než úprava masa hovězího, ale vynaložený čas a trpělivost stojí za to. Nejméně času zabere příprava jídla z mladého kusu. Při vaření doma se doporučuje použití tlakového hrnce. Bonnmot, že z “ papiňáku“ je nejlepší papání je zde zcela namístě.

Abyste věděli, co vlastně kupujete

Pštrosí maso dosud běžně není na pultech většiny řeznictví či v obchodech se zvěřinou nebo drůbeží. Najdeme je hlavně v nabídce některých supermarketů. Je však v zájmu spotřebitelů, farmářů i obchodníků, aby se tato situace velmi brzy změnila.

Maso je z farem dodáváno do pštrosích jatek, například do Neratovic, ke zpracování. Pro kuchařské využití se většinou upravuje do menších balíčků, a pak se zmrazuje. Na trh se dodává hlavně pod označením:

· pštros na polévku – jde o pštrosí krk, pštrosí guláš – jsou to kostky na guláš a další dušené pokrmy,

· pštrosí steaky – s určením jako minutkové maso.

Polévka je vydatná

Maso z balíčku s označením Pštros na polévku je vždy část pštrosího, velmi masitého krku. Vývary na polévku nebo omáčky připravujeme stejným způsobem, jako vývary z masa hovězího.

Používáme i stejnou zeleninu a koření. Ale pozor: Pštrosí krk musíme vařit poměrně dlouho, někdy i déle, než maso hovězí s kostí. Vývar je hnědý, vydatný a chutný.

Dobu varu můžeme zkrátit, jak již bylo řečeno, vařením v tlakovém hrnci.

Maso z polévky můžeme dále použít – nakrájené ho můžeme vložit zpět do vývaru, ale hodí se i na přípravu polévky gulášové, na přípravu knedlíčků, do rizota a podobně.

Guláš je klasika, steaky jsou pochoutkou Maso z balíčků s označením Pštrosí guláš používáme na všechny druhy gulášů a mas dušených v kostkách nebo nudličkách na cibuli, koření, se zahuštěním přírodním způsobem, jíškou, smetanou atd.

Maso z balíčků s označením Pštrosí steaky je určeno pro přípravu náročnějších pokrmů – po krátké úpravě můžeme servírovat minutky, masa v částech nebo v celku plníme, grilujeme atd. Jde o nejjakostnější pštrosí kousky, takže můžeme kalkulovat s tím, že tepelná úprava steaků trvá kratší dobu.

Co musí být na balíčku

  1. Na každém balíčku musí být zpracovatelem uvedeno:
  2. · zda se jedná o výrobek zmrazený, nebo chlazený,
  3. · jak maso správně uchovat, nebo dokdy spotřebovat.

Chybí- li tyto údaje, doporučujeme zboží nekupovat.

A kolik si má člověk připravit do peněženky? Například největší celorepublikový distributor chlazených a mražených mas firma Nawaco do vybraných obchodů i řetězců a gastronomických zařízení dodává:

pštrosí steaky za asi 289 korun za kilogram,krky jsou za 185 Kč/ kg, za kilogram svíčkové zaplatíte 450 korun za kilogram.

Zajímá vás

VÍTE, ŽE: Pštros pochází z Jižní Afriky. V Egyptě bylo ozdobné pštrosí peří symbolem spravedlnosti a dodnes je slušný obchodní artikl. Historka o známém pštrosím strkání hlavy do země je blud. Pravdou je, že pštros sklání hlavu k zemi při velkém větru, aby mu létající nečistoty nezranily oči, které se dokáží dívat každé na jinou stranu.

Pštros má hodně špatný čich, v prostoru se hlavně orientuje zrakem. Pštros je velmi dobrým plavcem a mezi prsty má blánu. Přestože je stepním a pouštním tvorem, rád se koupe v mělké vodě.

Jeho obranou jsou nebezpečné kopy ve výšce metru – dokáže přerazit i ohradní kůl o síle 10 centimetrů. V České republice je pštros zařazen jako „hospodářské zvíře“.

HODNOTY NAHRÁVAJÍ PŠTROSÍMU MASU

  • Druh masa Bílkoviny tuky cholesterol kalorie
  • Pštrosí 26 2 68 94
  • Kuřecí 28 5 96 185
  • Krůtí 27 4 82 169
  • Hovězí 25 19 98 295
  • Vepřové 26 25 102 398
  • Jehněčí 24 16 95 379
  • Pozn: Údaje jsou za 100 gramovou porci

Protein diet články

Diet Protein Směs 4.73 11. Články a rady Infomace o společnosti O nás Kvalita Myprotein Ochrana soukromí Obchodní podmínky Spolupráce Velkoobchodní spolupráce Věrnost a odměny Slevové kódy Program doporučení.ČLÁNKY Proteiny DIET PROTEIN 50g.

Výrobci DIET PROTEIN příchuť čokoláda – izolát sójových bílkovin, hydrolyzát vepřové želatiny, izolát mléčných bílkovin, maltodextrin, kakao, bambusová vláknina, inulin, kukuřičný škrob Hi-Maize®.Diet Protein Směs 4.73 11. Sleva 25% s kódem 25CZ. Sleva 25% s kódem 25CZ.

Využijte 25% na svůj nákup s kódem 25CZ *Akce platí do neděle 7. 4. 2019 nebo do vyprodání zásob. Články a rady Infomace o společnosti O nás Kvalita Myprotein Ochrana soukromí Obchodní podmínky Spolupráce Velkoobchodní spolupráce.

Diet Whey představuje komplexní „high protein shake“, který obsahuje proteinovou směs s postupným uvolňováním aminokyselin, což je garancí dlouhodobého pocitu „nasycení“ a prevencí nežádoucích „záchvatů“ hladu a náhlých pocitů únavy během.

Články Recenze produktů Výživa Trénink Zdraví a krása Nejprodávanější Fitness 24 Klub Kontakty Přihlásit se Registrovat. Váš nákupní košík je prázdný. TIP: Diet Pro Protein můžete použít jako náhradu za mléko.

PSMF – Protein Sparing Modified Fast („proteiny šetřící modifikovaný půst“) je určen pro rychlé hubnutí a zahrnuje změnu výživy dle odborného doporučení v prvním kroku a celkovou změnu výživy a chování v následných krocích.Články; Darčekové poukážky; Kontakt; Proteíny. Úvod. Kategórie.

QNT Light Digest Whey Protein Ľahko stráviteľný srvátkový proteín bohatý na BCAA a vlákninu. od 8,90 Eur 4,6. Skladom. Mars Snickers HiProtein Bar Obľúbená Snickers tyčinka s vysokým obsahom proteínov.Články Recepty Doprava a platba Obchodní podmínky Podmínky ochrany osobních údajů Napište nám Diet Whey je komplexní proteinový nápoj určený pro všechny sportovce, jejichž cílem je zdravé, vytvarované tělo s minimem tuku. Justine's Complete Protein Cookie jsou fantasticky měkké p ozvolna pečené proteinové.

Její princip lze zařadit do kategorie ketogenických diet jsme psali v článku „Jaký protein vybrat“ Dále je potřeba doplňovat vitamíny a minerály, zejména vápník. Proteinová dieta – jako hotový produkt? Novější články v kategorii.Nov 26, 2018 WebMD offers tasty ways to pump up the protein in your weight-loss.Good Nature Express Diet – 5denní proteinová dieta nejlevněji v e-shopu Prozdravi.

cz Články o zdraví na celostnimedicina.cz. cukr, sušená jablka 20 %, vanilkový cukr, sůl), syrovátkový protein, syrovátkový proteinový izolát, pektin, kukuřičný škrob, rostlinný olej (slunečnicový), kaseinát vápenatý.Diet je opravdu mnoho a my vám vysvětlíme, které jsou účinné a váhy vás zbaví bezpečně bez jojo efektu.

Budete mít zájem:  Zlomený Hrudní Obratel Léčba?

Zároveň vás varujeme před těmi, které škodí játrům, kondici a jojo efekt je při nich zcela zaručený. Nechte si poradit.Na internetu nalézáme různé články a diskuze o tom, že proteinová dieta nám zajistí rychlé a účinné zhubnutí. Jsou proteiny ve stravě opravdu klíčem k trvalému snížení váhy? Proteinová (neboli bílkovinná či ketogenní) dieta byla populární v 70.

letech a dnes se znovu začíná dostávat do popředí.Články a informace. Lexikon. Stejně jako u mnoha dalších vysoko-proteinových nebo nízko-sacharidových diet, i v tomto stravovacím plánu musíte opravdu změnit to, co jíte. Omezení: nízko-sacharidová dieta vyloučí opravdu mnoho potravin. Vegan Protein. Proteinová dieta skrývá zdravotní riziko.Všetky články; Služby; Proteíny.

Zvyšujú výkon, silu, kvalitu, množstvo svalovej hmoty a regenerujú poškodené svalové bunky. Ultra Diet Shake je bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších pre ľudský organizmus nevyhnutných látok. Je vhodný pre redukčnú a rysovaciu diétu. Set options. SKLADOM. Protein.Magazín MojaVýživa.sk sa špecializuje na zdravé stravovanie a zdravú výživu.

Nájdete u nás denne aktualizované články o superpotravinách, chudnutí, detoxikácii, ale aj zdravé recepty. Našim cieľom je ukázať, že zdravá výživa je základom vášho zdravia i chudnutia.

Whey Protein Powder Supplements are used in weight loss programs since they require more energy to be digested. Whey Protein also helps build lean mass and lose body fat. Find what you're looking.Dec 16, 2011 Osteoporosis – high animal protein diets have been shown to encourage calcium loss and make bones more brittle and fragile. Plant based .

May 11, 2017 Contrary to popular belief, you can gain muscle while following a plant-based diet. Our obsession with animal protein is unnecessary and .Protein – vše co o proteinech potřebujete vědět na www.F-sport.cz (nejlevnější a nejrychlejší Fitness shop) – Protein – rozdíly mezi jednotlivými druhy proteinů a aminokyselin, vysvětlení všech pojmů. Z čeho se proteiny skládají.

Návod jak proteiny správně používat. DOPLŇKY – související články.DIET PROTEIN príchuť čokoláda – izolát sójových bielkovín, hydrolyzát bravčovej želatíny, izolát mliečnych bielkovín, maltodextrín, kakao, Články. O hubnutí s Olgou Šípkovou – 1díl. Na nejčastější otázky o hubnutí odpovídá členka NUTREND Teamu Olga Šíp.KetoFit keto dieta pro ženy – zhubněte bez námahy a bez stresu.

Články Recenze produktů Výživa Trénink Zdraví a krása Nejprodávanější Fitness 24 Klub Vámi vybraný Diet Pro Protein, který je velmi dobrou a chutnou volbou a spalovač Pyrolis. Účel spalovače je zřejmě jasný (rychleji redukovat.Protein is widely used for slimming due to its nutritional profile.

Here you will find Protein Powder Supplements and Drinks such as Protein Lemonade and Protein Smoothie, which will help you lose weight.

Zda prodávat pilulky na teenagery

Nutrend Diet Protein 5×50 g. Unikátní spojení lahodného koktejlu s kousky čerstvého ovoce či čokolády, prvotřídního proteinu, vlákniny, 12 vitaminů, vápníku, chromu a omega 3 kyselin – to je DIET PROTEIN. Nejkomplexnější produkt striktně zacílený na snížení energetického příjmu a na kontrolu hmotnosti.4. Fitness Authority Whey Protein.

Jedným z hlavných pilierov proteínových doplnkov výživy od spoločnosti Fitness Authority, určených pre bodybuilderov, priaznivcov fitness, kontaktných športov, ale aj futbalu, hokeja a kolektívnych športov, je výnimočný bielkovinový koncentrát FA Whey Protein Fitness Authority.

Vaječný proteín (Egg Protein) Vyrobený z čistých vaječných bielkov, má vysokú biologickú hodnotu. Obsah bielkovín 80-84%. Výborný zdroj aminokyselín. Jeho nevýhodou je niekedy horšia rozpustnosť. SÚVISIACE ČLÁNKY. Ako dávkovať a užívať proteín pre dosiahnutie cieľov 18.09.2015.

Články »Novinky Alza Sport U běžných diet ztratíte více svalů než tuků, Speciálně pro ženy je určena Prodietix 7 days protein diet, během níž lze zhubnout o 1,5 až 3 kg za týden. Pro muže je pak připravena varianta Prodietix 7 days protein.Protein můžete užívat kdykoliv během dne, klidně i vícekrát- tak, abyste pokryly požadovaný příjem bílkovin. Podobné články.

Kreatin pod drobnohledem: Syntéza, benefity, dávkování a vedlejší účinky. 24. 2. 2019. 5 suplementů, za které zbytečně vyhazujete peníze. 16. 12. 2018. Sójový protein – jak kvalitní.

Diet Whey představuje komplexní „high protein shake“, který obsahuje proteinovou směs s postupným uvolňováním aminokyselin, což je garancí dlouhodobého pocitu „nasycení“ a prevencí nežádoucích „záchvatů“ hladu a náhlých pocitů únavy během.

Poslední dobou do on-line poradny chodí příspěvky typu „Chci shodit, mám si koupit protein?“ Nebo „Je tento protein vhodný do diety?“. Přiznám se, že zpočátku jsem tyto dotazy moc nechápal. Proč by protein neměl být vhodný do diety? Nejčtenější články.Díky revoluční technologii výroby Whey Protein Izolát výrobkem s nejvyšší možnou biologickou hodnotou a využitelností pro lidské tělo. Whey Protein WPI má nejvyšší podíl využitelných aminokyselin v 1 gramu proteinu. články; Sportovní výživa; Kontakt; Diet protein Slimetta.

Oct 8, 2018 Combine speedy weight loss with the satisfaction of feeling full, and it's easy to understand why high-protein diets are popular. But, WebMD .Články; Sportovní výživa Zobrazit vše z kategorie; All-in-one; Aminokyseliny; SciTec Nutrition 100% Whey Protein Professional – 2350 g. 1 051 Kč 838 TPW Diet Vegan Protein – 500 g.

329 Kč Ještě lepší cena pro přihlášené.Jan 28, 2019 Diet and lifestyle changes are recommended as first-line treatments for diet and PCOS, including low-glycemic-index, High-protein, high-fat, .WPC Whey protein Spartakus je lahodný syrovátkový protein, který chrání a regeneruje tvoji svalovou hmotu.

Obsahuje patentovaný probiotický kmen LactoSpore ® , po kterém se budeš cítit fakt dobře.Články o zdraví na celostnimedicina.cz. Express Diet – 5denní proteinová ketonová dieta představuje úplnou náhradu stravy pro redukci tělesné hmotnosti.

1 465 Kč zítra u vás Dýňový protein se stane oblíbenou součástí jídelníčku každého, kdo preferuje zdravý životní styl.

Zatím nehodnoceno 50 min 50 min 50 min cuketa protein proteinový prášek žitná mouka špaldová mouka citrón perníkové kořen Chceš každý týden nový recept a články na e-mail? Křestní jméno: E-mail: Souhlasím se zasíláním receptů, článků, tipů a novinek na e-mail.

Scitec Diet Protein 390 g Diet protein je proteinový prášek s výtažky ze zeleného čaje, obsahem L-karnitinu a minerálních látek. Je Články; Popis. Scitec Diet Protein 390 g. Diet protein je proteinový prášek s výtažky ze zeleného čaje, obsahem L-karnitinu a minerálních látek. Je charakteristický nízkým obsahem cukru.With all the latest diet crazes, you may be wondering what happens if you eat too much protein. Protein is an essential part of a healthy diet. It helps to build and .

Pokud je protein a zelenina mohou zhubnout

Prečo užívať THE Diet? Bielkoviny sú nevyhnutnými makroživinami potrebnými pre svaly a orgány v tele a s každou dávkou, ktorá poskytuje až poriadnych 26g, ponúka MyDiet ideálny základ vašej diétnej stravy. Články Informácie o Spoločnosti O Nás Naša Kvalita Ochrana Osobných Údajov Obchodné Podmienky Práva.

Tato dieta, spočívá ve vysokém příjmu bílkovin při současném nízkém příjmu sacharidů. Z jídelníčku tedy vylučujeme ovoce s vysokým obsahem cukrů, zeleniny s vysokým obsahem škrobů a především pečivo, těstoviny, cereálií.Všetky články; Služby; Diétne proteíny na chudnutie. Proteíny určené na schudnutie. Pomáhajú regenerovať a tvoriť svalovú hmotu, odbúravať nadbytočné tuky.

Diet protein je doplnok na prípravi diétnych drinkov, vhodný pre športovcov, ktorí chcú dosiahnuť vyrysované telo s minimom tuku a zdravým spôsobom. Set options.PhD Nutrition DIET WHEY, PhD Nutrition, : Proteinová dieta – Vše pro fitness, kulturistiku a aerobik. Posilovací stroje a sportovní výživa pro domácí a komerční posilovny.

Zatím nehodnoceno 50 min 50 min 50 min cuketa protein proteinový prášek žitná mouka špaldová mouka citrón perníkové kořen Chceš každý týden nový recept a články na e-mail? Křestní jméno: E-mail: Souhlasím se zasíláním receptů, článků, tipů a novinek na e-mail.

Jan 31, 2017 However, the optimal protein intake to promote weight loss while retaining and/or increasing muscle mass has yet to be firmly determined.Srvátka, srvátkový proteín (angl. whey protein). Srvátka tvorí približne 20% bielkovín v mlieku. Srvátka je vedľajší produkt pri výrobe syra. Spočiatku bola považovaná za odpad a teraz patrí medzi najpopulárnejšie suroviny.

Nejčtenější články Měříme stejným metrem? Agrofert má víc problémů než polské maso Ibalgin má nové složení. Kdo už ho nemůže užívat? Naše maso z Modletic: Neblbněte nás, zlobí se lidé na Kaufland kvůli novému logu Cizrna: ještě zdravější než jiné luštěniny.

Mar 17, 2019 “Don't high-protein diets cause kidney disease and cancer?” This is yet another urban myth. Studies have shown that protein intakes.U většiny diet se jako první dozvíte, co nesmíte. Ketonová dieta vám však dokáže nabídnout poměrně pestrý jídelníček, Podobné články. Jak nastartovat metabolismus.

by Míša / Ketonová dieta – jak vlastně funguje? by Siffera / Detoxikace a očista organismu.NAŠE VÝROBKY Regulace váhy Protein Drink Mix Hlavní produkty Formula 1 Formula 3 Zdravá svačina Doplňky Energie Fitness Řada pro Energii Fitness Cílená výživa. ZDRAVÝ ŽIVOT Vyvážená strava ŽIVINY Články na téma zdravý život Správné stravován.

Nejen chléb, těstoviny, brambory, zeleninaolejů a tuků, ale velké množství masa a ryb, saláty, zelenina a ovoce poskytují pocit sytosti, ale poškozují sacharidů rezervy organismu.Články Ponuky Podľa Kategórie Shop by Range Home Myprotein Myvitamins Myvegan Myprotein Pro Active Women Myprotein Vegan Protein Blend 4.0 3.

THE Diet GARANTOVANÁ 25% ZĽAVA NA OBĽÚBENÉ PRODUKTY! | Použite Kód: ZLAVA25.Nejnovější články. Články; Komentáře; Kalkulačka: barva vlasů u dítěte. Jak rychle zhubnout bez diety. Jak zhubnout prsa? Zmenšení velikosti a objemu prsou. Jak se zbavit břišního tuku. Jak shodit pneumatiku kolem pasu. Kalorické tabulky: Kolik kalorií je v kávě nebo čaji.

Všechny články. Žebříčky. Edit 6.3.2019 – Právě jsme pro protein Pure Elite CFM zveřejnili podrobnou recenzi, můžete si ji přečíst zde. Obchod. Srovnání cen. Odkaz. Protein.cz. Cena: 1289 Kč Do obchodu. Protein vhodný do objemu i do redukčních.

Nielen chlieb, cestoviny, zemiaky, zeleninaolejov a tukov, ale veľké množstvo mäsa a rýb, šaláty, zelenina a ovocie poskytujú pocit sýtosti, ale poškodzujú sacharidov rezervy organizmu.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector