Kde všude na Vánoce využijete kokos

Můj adventní zápisník jsem objevila úplnou náhodou na Facebooku a naprosto jsem se nadchla. Dokonce jsem zjistila, že přes léto byl i Můj prázdninový zápisník a to mě teda štve, že jsem ho prošvihla. Ten vypadal taky báječně.

Adventní zápisník jsem si zamilovala především proto, že je tak neobyčejně obyčejný, není nijak načančaný, přeplácaný, nazdobený – což pak může být práce dítěte, které si ho může nazdobit podle svého a tím mu dát zase jinou autentičnost. A hlavně je ručně psaný  kreslený.

Jedná se o kreativní adventní kalendář a průvodce adventním časem. Popovídáte si o tradicích, zimním období a budete tvořit všechno možné, co k Vánocům patří. Moc děkujeme autorce za zaslání a pojďme se na něj tedy blíže podívat.

Kde všude na Vánoce využijete kokos

OBSAH ADVENTNÍHO ZÁPISNÍKU

  • Adventní kalendář
  • Advent
  • Dopis Ježíškovi
  • Už aby nasněžilo
  • Barborka
  • Medové perníčky
  • Mikuláš
  • Aby nám nebyla zima
  • Vybíráme stromeček
  • Vánoční tradice
  • Vánoční přání
  • Sušené ozdoby
  • Koledy
  • Lucie
  • Když se řekne slovo Vánoce
  • Betlém
  • Vůně Vánoc
  • Sněhové vločky
  • Zimní radovánky
  • Zimní obloha
  • Razítka
  • Pečený čaj
  • Vánoční ozdoby
  • Krmítko
  • Štědrý den a vánoční stromeček  

Kde všude na Vánoce využijete kokos

ADVENTNÍ KALENDÁŘ

Hned na následující straně najdete adventní kalendář, kdy si každý den vybarvíte jedno okénko a tím dítko uvidí, jak se blíží Štědrý den a kolik okének ještě musí vybarvit. Zároveň ale také vidí, co ho ten den čeká za aktivitu.

Kde všude na Vánoce využijete kokos

ADVENT

Na dalších stranách se dozvíte základní informace o adventu – co je to advent, adventní doba, adventní věnec a také adventní kalendář. No a hned si adventní věnec můžete zkusit vytvořit. I když předpokládám, že už ho většina z vás má přichystaný – my ještě ne :-D.

Kde všude na Vánoce využijete kokos

DOPIS JEŽÍŠKOVI

Na druhého prosince je připraven další úkol, napsat Ježíškovi dopis. Následující strana je celá pro kreslení, malování i psaní dopisu a dokonce si na něj můžete vyrobit i obálku. I ta je pro vás přichystaná na další straně. Ať to máte hezky se vším všudy.

Kde všude na Vánoce využijete kokosKde všude na Vánoce využijete kokos

UŽ ABY NASNĚŽILO

Vzpomenete si, kdy naposled byla pořádná nálož sněhu? Já už moc ne. S každým dalším rokem je sněhu míň a míň. Abychom si zabobovali, musíme vyjet za město blíž k horám. A pořádný kus sněhuláka si taky už ani nepamatuju. Pokud se sníh bude flákat i letošní rok, tak si sněhuláka vytvoříme alespoň na této straně.

Kde všude na Vánoce využijete kokos

BARBORKA

Je zajímavé sledovat, jak má každý jiné tradice. U někoho chodí pouze Mikuláš, ale někdo má i Barborku anebo někdo má pouze Barborku. Proč nemít oboje? Tradice jako tradice. My vždycky měli jen barborky do vázy ale letos uděláme změnu a nachystáme i punčošky pro Barborku.

Kde všude na Vánoce využijete kokos

MEDOVÉ PERNÍČKY

Neustále na mě vyskakují dotazy typu „máte recept na hned měkké perníčky?“

Nic takové ale neni, tak to napíšu i sem. U perníčků je moc důležité, aby se vykrajovaly hezky buclaté a aby se hlavně vytáhly včas z trouby a to okamžitě, co začnou růžovět. Pokud pečení přetáhnete, tak budou tvrdé všechny a stejně tak, pokud vytáhnete včas jakýkoliv recept, budou krásně měkké.

Na této dvoustraně najdete recept na perníčky (které můžete nakombinovat i z pšeničné a žitné mouky), recept na polevu a na druhé straně si můžete vymyslet zdobení, které následně na perníčky využijete.

Kde všude na Vánoce využijete kokos

MIKULÁŠ

Mikuláš slaví 6. prosince ale chodí s nadílkou již pátého. V této části se dozvíte, kdo vlastně svatý Mikuláš byl a na druhé straně máte za úkol poznat tři postavy a dokreslit co jim chybí. Pak můžete celý obrázek vybarvit.

Kde všude na Vánoce využijete kokos

ABY NÁM NEBYLA ZIMA

Aby nebyla zima, tak potřebujete rukavice a čepici. Na této dvoustraně si vybarvíte oboje podle své fantazie a ještě se k tomu naučíte novou básničku.

VÁNOČNÍ STROMEČEK A VÁNOČNÍ TRADICE

Na další dvoustraně najdete celkem tři druhy vánočních stromečků a určíte, který z nich je jedle kavkazká, smrk stříbrný anebo borovice černá. Následně si je můžete také vymalovat. No a další dvoustrana je zaměřena na vánoční tradice. Povíte si o těch nejzákladnějších.

VÁNOČNÍ PŘÁNÍ

Jaké by to byly Vánoce bez vánočního přání pro rodinu a blízké. Pro vás je zde nachystán pevný formát papíru, ze kterého si svá vánoční přání vytvoříte a to v podobě přání s hvězdou i stromečkem. Je pak na vás jak si ho nadále dozdobíte.

SUŠENÉ OZDOBY A KOLEDY

Sušené ozdoby jsou krásnou inspirací, jak zvelebit veškeré vánoční dekorace. My poslední roky ubíráme na klasických vánočních ozdobách a postupně přidáváme ty ručně vyrobené ať už z falešného porcelánu, háčkované, malované anebo sušené. Ty můžete krásně využít i na adventní věnec.

K Vánocům také patří koledy, které si můžete zkusit zahrát na xylofonu. Společně s rodiči se můžete dle not pokusit zahrát Štědrý večer nastal anebo Pásli ovce valaši.

Anebo můžete zkusit další koledy podle paměti a sluchu :-).

LUCIE A KDYŽ SE ŘEKNE SLOVO VÁNOCE

13. prosince má svátek Lucie, která má spojitost se světlem. Víte jakou? Zkusíte si dle návodu z adventního zápisníku vytvořit plovoucí svíčky, které pak vypustíte na Štědrý den. No a 14. prosince se zamyslíte nad tím, co vás napadne, když se řekne slovo Vánoce. Já vidím cukroví, stromeček a hromadu splněných přání v podobě dárků.

BETLÉM

Další tvořivá aktivita se týká Betlému, který si opět z pevného papíru můžete vyrobit, vybarvit a vymyslet místo, kam ho postavíte. Letos se nepodíváme nikam na výstavu Betlémů ale doma už díky zápisníku budeme mít další papírovou verzi, tak si můžeme výstavu udělat takto soukromou.

VŮNĚ VÁNOC A SNĚHOVÉ VLOČKY

Vůně Vánoc? Jak asi voní Vánoce? Podle mě voní jako skořice, perníčky a vanilka s hřebíčkem. Ale kolikrát mi stačí cítit jen mandarinku a hned mě pohltí vánoční atmosféra. Jenže tradiční vánoční vůní je purpura. V advetním zápisníku najdete návod na to, abyste si mohli namíchat vlastní vůni Vánoc.

Další den vás čekají sněhové vločky. Žádné nejsou stejné ač se to může zdát, ale pod mikroskopem uvidíme, jak je každá jiná a jak kouzelné tvary vůbec tvoří. Kam se na to hrabe kdejaká pohádka nebo samotná Elsa! 😀 Vystřihněte si pexeso s vločkami, které si opět můžete vybarvit dle svého.

Vločkovým pexesem si můžete tématicky krátit čekání na Vánoce.

ZIMNÍ RADOVÁNKY

Na této straně najdete celkem 10 tipů na zimní radovánky ať už například zkoumání stop ve sněhu, bruslení, cestičky a bludiště nebo stavění domečku. U nás je to jasné tvoření andělíčků a koulování, pokud není vyloženě sníh na boby. Jinak u nás vládnou boby a jsem zvědavá, co na svůj první sníh řekne letos Olivka.

ZIMNÍ OBLOHA

19. prosince se zaměříme na zimní oblohu. Abychom viděli to největší množství jasných hvězd, je potřeba koukat v období 21.12 až 20.3. Na této svoustraně se dozvíte co je to hvězda, souhvězdí, kometa a vybarvíte si hvězdnou oblohu.

RAZÍTKA A PEČENÝ ČAJ

Tiskání razítek můžete využít už při přípravě vánočního přání nebo jako dekorování vánočních ozdob a nejlepší na tom je, že si je jednoduše vyrobíte doma ať už třeba z citronu nebo jablíčka. Ale na co si vzpomeneme jako první, jsou razítka z brambor. Na tom jsme totiž všichni určitě vyrostli. To je za úkol na 20. prosince.

O den později je připraven recept na pečený čaj. Já osobně pečený čaj miluju ale doma jsme ho zkoušeli zatím jen jednou, protože nemáme zdroj na dostatek čerstvého ovoce. Můžete použít dokonce i mražené a když jsem pečený čaj zvládla já, tak ho zvládne úplně každý.

Vánoce se blíží každým dnem :-).

VÁNOČNÍ OZDOBY

Tradiční lidový stromeček je zdobený především přírodními materiály a produkty. No a mnoho takových ozdob si můžeme vytvořit sami doma. Já si ještě pár let zpátky nedokázala představit vánoční stromeček bez těch všech řetězů a koulí. Jenže víc a víc k tomu směřuji a víc a víc dávám přednost tomu kouzlu doma vyrobených ozdob.

Zde si můžete vyrobit vánoční ozdoby z papíru. Opět je připravena pevná čtvrtka, kterou můžete rovnou využít anebo si ji překreslit jako šablonu.

Máme tu hvězdu, andílka, zvoneče a stromek.

KRMÍTKO

Den před Štědrým dnem se zaměříme na krmítka pro ptáčky, které především v zimě potřebují naší podporu ať už na balkonech či zahradách, parcích apod. Zde máte návod na krmítko ve smyslu lojové koule nebo šišky a také si můžete vytvořit krmítko z kokosového ořechu.

Nedoporučují se krmítka z ruliček od toaletního papíru, byť je papírové ale to je právě problém v tom, že se brzy rozpadne. Lepší je zvolit šišky nebo kokosový ořech. Něco, co vydrží i nepřízeň počasí.

My už dříve zkoušeli jak z ruliček, tak i z kokosu. Můžete zkusit více druhů a následně porovnat, které mělo největší úspěch.

Budete mít zájem:  Běhat ráno, nebo večer? Rozdíly tu jsou

ŠTĚDRÝ DEN A VÁNOČNÍ STROMEČEK

A je tu Štědrý den. Mnoho lidí zdobí vánoční stromeček až právě na Štědrý den a v tom zase vidím kouzlo těch jednotlivých rodinných tradic, jak si každá rodina vytváří ty své.

My zdobení stromečku s počtem dětí posouváme. A sama jsem zvědavá, kdy budeme zdobit letos. Na poslední straně tohoto krásného adventního zápisníku si vymalujte svůj vánoční stromeček.

Pověšte na něj koule a třeba i rozviťte světýlka.

  • ZÁVĚREM
  • Celý adventní zápisník můžete pojmout jako takový pracovní sešit, který si můžete podle svého jak nazdobit, tak i vybarvit a zůstane vám krásná památka. 
  • Jednotlivé listy v zápisníku jsou tenké, ale tam, kde se má tvořit, je pevný papír nebo spíše bych řekla už přímo čtvrtka.

Krásně provedený, krásně psaný průvodce adventním časem. Můžete každému dítku pořídit jeden, ať má na památku každé svůj anebo si pořiďte jeden pro celou rodinu. 

Já jsem opravdu nadšená a moc se těším, až se na něj vrhneme. Autorce přeji mnoho dalších nápadů a těším se i na její další tvorbu, protože to má své kouzlo :-).

Pokud se vám Můj adventní zápisník zalíbil, tak neváhejte, protože POSLEDNÍ KUSY V PRODEJI najdete na eshopu  muj-zapisnik.cz přímo ZDE.

Cena: 225Kč

Využijte těchto praktických tipů na Vánoce

O Vánocích nikdo nestojí o diety, ale ani o kila navrch. Dnes vám proto přinášíme článek, ve kterém se dozvíte ty nejlepší tipy na Vánoce, abyste se neošidili, pochutnali jste si, ale zároveň neztloustli nebo vám nebylo těžko. Poradíme vám kompletně – od nákupu až po smažení.

Všechno to začíná už adventem. Pro naše předky znamenal dobu ztišení a půstu, který byl součástí duchovní přípravy na Vánoce a připravil na svátky i tělo. Dokonale očistil trávicí systém a zbavil ho toxinů. Člověk byl pak nejen zdravější a méně unavený, ale měl i lepší náladu. O půstu si můžete více přečíst v našem článku: Půst: Jak na něj? Návod den po dnu.

Adventní půst

Při půstu jste mohli jíst, ale ne všechno. Zakázáno bylo hlavně maso, to se vůbec nesmělo objevit na stole. Výjimku tvořily ryby. Typické postní jídlo představovala „pučálka“. Naklíčený hrách se namáčel celý den a čekalo se, až nabobtná.

Dále se osolil, opepřil a dal péct do trouby. I vy si můžete udělat o těchto Vánocích malou změnu, abyste svému tělu odlečili, stejně jako to dělali naši předci. Omezte konzumaci tučného masa, bílého pečiva a tučných sýrů.

Místo toho si dopřejte dvě porce zeleniny navíc.

Nejlepší rady pro krásné Vánoce

Napište si seznam

Před každým nákupem si udělejte pečlivý seznam, co koupíte, protože to potřebujete. Nikoliv proto, že to najednou chcete. Všude na nás útočí výhodné vánoční ceny a reklamy přesně zacílené tak, abychom si zboží z obchodu odnesli (případně si ho objednali přes internet). Bez plánu téhle „masáži“ neodoláte.

Nenakupujte hladoví

Všimli jste si, že s prázdným žaludkem toho nakoupíte asi tak jednou tolik, než když totéž uděláte najedení? Proto heslo zní: Najezte se, než popadnete nákupní košík. Odnesete si pak skutečně jen to dobré maso a dobrou šunku, pro něž jste přišli.

Příprava před nákupem

Nepomůže vám jen vhodný výběr potravin, ale taky pár triků na vás samotné. Stejně jako při jídle je lepší menší talířek, při nákupu je zase lepší menší prodejna i nákupní košík.

Také cestu po obchodě si promyslete: proč by vaše kroky měly vést mezi sladkosti, slané pochutiny nebo sladké vody? Těmto regálům se jednoduše vyhněte! Do peněženky si dejte omezené množství financí, nejlépe nechte doma platební karty a berte jen hotovost. I to vás donutí při nákupu počítat a nebrat bezmyšlenkovitě nic, co opravdu nepotřebujete.

Kde všude na Vánoce využijete kokos

Uchovávejte potraviny správným způsobem

Když chcete kokos, ořechy, mák nebo jádroviny skladovat delší dobu, měli byste je uchovávat v chladu, suchu a tmě. Obsahují totiž 50 procent tuku, takže lehce žluknou. Kokosu se to stává velmi často. Při nákupu si k němu přivoňte, je-li možnost, neměl by být cítit po mýdle.

Nahraďte cukr kořením

Před regálem s moučkovým cukrem se zamyslete: „Opravdu potřebuju tři kila?“ Nepotřebujete! Množství použitého cukru snižte, jak jen to půjde. Nahraďte ho medem nebo třeba sirupem z agáve, který má navíc vyšší sladivost, a spotřebujete ho tak méně.

Nezapomeňte přidat do cukroví koření – pravou vanilku, anýz, hřebíček nebo skořici. Výrazné chuti tak docílíte i bez velkého množství přidaného cukru, navíc do sebe dostanete z koření látky, které prospívají zdraví.

Vyzkoušet můžete i cukroví ze sušeného ovoce, receptů je celá řada – například sušené švestky plněné oloupanou mandlí a obalené v hořké čokoládě.

Mouky mixujte

Klasické cukroví rovná se kalorická bomba. Jednou z možností, jak jeho nutriční hodnoty vylepšit, je nahradit polovinu bílé mouky moukou celozrnnou, například špaldovou.

Proč polovinu? V upečeném cukroví to není takřka poznat, takže nikdo nebude mít žádné výhrady. Vedle špaldové mouky můžete vyzkoušet i žitnou, pohankovou nebo kukuřičnou. Poměr jedna ku jedné je tak akorát i proto, že je-li celozrnné mouky víc, může se vám těsto během zpracovávání rozpadat.

Pokud chcete upéct ještě zdravější cukroví, můžete do těsta přidat ovesné vločky.

Odlehčete salát

Uberte na klasické majonéze a přikupte do bramborového salátu bílý jogurt nebo třeba zakysanou smetanu. Těmi pak majonézu nastavíte, nebo můžete majonézu vynechat úplně. Vyzkoušet můžete i sojanézu, obdobu majonézy ze sóji. Tradiční salát můžete odlehčit i přidáním většího množství zeleniny.

Kde všude na Vánoce využijete kokos

Nezvyšujte si chuť k jídlu solí

Sůl zatěžuje ledviny, zvyšuje vylučování drahocenného vápníku a taky krevní tlak. Nepřímo vede i k nadváze, protože je po ní větší chuť k jídlu. Sůl ve svém jídelníčku cíleně omezujte už při samotném nákupu – letos kupte o polovinu méně uzenin, žádné solené ořechy ani chipsy. Uzeniny používejte opravdu minimálně, stačí troška pro ovonění.

Zdravější tradiční večeře

Pro teplou kuchyni je nejlepší rafinovaný řepkový olej. Má velmi vysokou tepelnou stabilitu, takže se nepřepaluje. Nejen, že je tepelně stabilní, ale na rozdíl od živočišných tuků neobsahuje cholesterol. Pokud budete smažit, tak jen krátce.

Maso dejte na rozpálenou pánev s troškou oleje, rychle po obou stranách osmažte a pak dopečte v troubě. Rychlým osmažením se zatáhne vrchní vrstva masa, takže nebude tolik nasávat olej.

K dochucování salátu použijte například za studena lisovaný konopný olej nebo olej z vlašských ořechů, případně olej olivový.

Dali byste si rybu, ale nemáte rádi to věčné hledání kostí? Je tu přeci losos, úžasná pochoutka! Labužníci zase nedají dopustit na pstruha, prostě pokud chcete rybu, máte na výběr. Stejně tak s její úpravou.

Máte-li kontaktní gril, zkuste si kapra zabalit do alobalu, dát pod něj trochu cibule, rajčat a nechat ho na grilu asi 10 minut. Nepotřebujete žádný olej ani trojobal. Kapr pustí vlastní šťávu a po deseti minutách budete mít skvělé, šťavnaté a hlavně zdravé maso.

Chuť můžete navíc dodat bylinkami, k rybě se hodí petrželka, rozmarýn, bazalka, tymián, koriandr, šalvěj nebo kopr. 

Když je nutné mít smažené řízky nebo rybu, pak je po usmažení nechte na ubrousku, který odsaje přebytečný tuk, nebo je krátce ponořte do horké vody, do které se tuk uvolní.

Při smažení je důležité hlídat, aby se tu nepřepaloval a aby se nepřipalovala ani strouhanka, která se do oleje uvolní.

Jakmile smažíte další várku, nejlepší je olej vyměnit nebo z něj nenápadné drobečky důkladně odstranit.

Pozor na alkohol

Nejvíc energie mají likéry, u kterých doporučujeme sledovat obzvlášť pečlivě zkonzumované množství.

Co je na Vánocích úplně nejhorší z hlediska stravování?

Mouka a cukr, tedy cukroví, hned potom tuky, a to hlavně majonéza. V první řadě bychom každému doporučili jíst menší porce a hlavně se hýbat. Stačí dlouhé procházky.

Opravdový zabiják je cukroví na večer a kombinace minimálního pohybu, velkého množství jídla a alkoholu. Na vině nejsou ale jen tučné a sladké potraviny a alkohol, ale i to, že jen jíme a jíme.

A bohužel nikoliv pouze okolo Štědrého dne, ale až do Nového roku. Pak je zase třeba vše dojíst, protože vyhazovat jídlo je přece nepřípustné.

Koření podpoří trávení

S rozbouřeným trávením pomůže fenykl nebo máta (i v podobě čajů), nadýmání omezí také kmín nebo saturejka. Lepší než řešit následky je nepřejídat se vůbec. Rozmyslete si, co chcete ochutnat a co si chcete dopřát. Snažte se nekonzumovat potraviny, které jsou přepálené a zbytečně tučné.

Kde všude na Vánoce využijete kokos

Použít máslo, nebo margarín?

Vhodnější než máslo jsou kvalitní rostlinné oleje. Neobsahují cholesterol a jsou zdrojem cenných nenasycených mastných kyselin. Rozhodně by se máslu měli vyhnout pacienti s diabetem 2. typu, kteří jsou mnohem více než zdraví lidé ohroženi aterosklerózou (ukládáním tuku ve stěnách cév).

Budete mít zájem:  Herpes Genitalis Přírodní Léčba?

Máslo ale nemusíte zatracovat, důležité ale je to s ním nepřehánět. Zkuste zvolit kompromis – některé druhy cukroví udělejte z másla (například klasické linecké) a tam, kde jsou ořechy, které jsou samy o sobě tučné, zvolte raději rostlinný ruk. V jednom receptu můžete obojí také kombinovat.

Myslete také na to, že máslo se nehodí na smažení nebo na jakékoliv jiné úpravy, při kterých se používá vysoká teplota. Na teplou kuchyni je vhodné použít ghí neboli přepuštěné máslo.

Vydrží i teploty přes 200 °C. Pokud zvažujete, co namazat na rozpečenou bagetu k salátu, doporučujeme ji lehce pokapat olivovým olejem extra virgin a máslo si šetřit například na brokolici vařenou v páře, které dodá opravdu skvělou chuť.

Jak nepřibrat?

Pečte přiměřené množství cukroví a co nesníte, tak ochotně rozdejte. Na návštěvě zdvořile ochutnejte, ale nepřejídejte se. Každý den jděte alespoň na krátkou procházku nebo dělejte nějaký sport (lyže, běžky, v posledních letech klidně i kolo).

Je vám často zima? Zahřejte se těmito kořeními

Skořice

Už v dávných dobách se užívala nejen v kuchyni, ale také jako lék – má vysoký obsah látek, které působí jako desinfekce a přírodní antibiotikum. Tvoří proto i základ různých zábalů a mastí na prohřátí klubů a svalů, bývá také součástí léčivých náplastí.

Zázvor

Zázvor má výrazné léčebné a zahřávací schopnosti. Proti nachlazení je neocenitelný zázvorový čaj s přídavkem medu a citrónu. Nejenže prohřeje, ale také desinfikuje.

Hřebíček

Patří mezi nejstarší druhy koření vůbec, asi si bez něj ani neumíte představit hruškový kompot nebo svařené víno. Jen trochu opatrně s ním, abyste předešli nadýmání.

Kardamom

Kardamom patří do čeledi zázvorovité a je původem z Indie. Jako koření se používají sušené lusky, které se přidávají do čajů nebo punčů, v mleté podobě ho najdete v celé řadě moučníků. Chuťově je podobný zázvoru.

Nechcete být na Vánoce sami? Zaregistrujte se na online seznamce!

[Lil]

Sdílejte tento článek na:

Kokosový olej – přírodní cesta k dobré imunitě

Asi nikdy nebyl kokosový olej tak populární jako dnes. Je skvělý na vaření, prospívá pokožce i vlasům a vysoký obsah kyseliny laurové z něj dělá jeden z nejúčinnějších přírodních prostředků na podporu obranyschopnosti těla proti nemocem.

Kde všude na Vánoce využijete kokos

Palmy obsypané kokosovými ořechy obdivujeme při cestách do exotických končin. Nikdo přesně neví, odkud vlastně kokosovníky ořechoplodé pocházejí, ale předpokládá se, že se prvně objevily v oblasti dnešní Malajsie a Indonésie. Dnes divoce rostou hlavně v oblastech tropů a subtropů, nejčastěji na březích oceánů, moří i řek, zkrátka všude tam, kde mají vhodnou písčitou půdu.

Kokos – oblíbená pochoutka

Od poloviny 19. století se toto exotické ovoce s typickou hnědou skořápkou pokrytou hrubými vlákny začalo objevovat i v našich obchodech. Kupovalo se hlavně na Vánoce a jeho konzumace představovala malý obřad – hlava rodiny většinou navrtala do kokosu dírku a nechala vytéct do skleničky kokosovou vodu.

Pak ruční pilkou rozřízla ořech na polovinu. Bílá dužnina se následně rozkrájela nožem na dílky, které se rozdělily mezi členy rodiny.

Dnes jsou celé kokosové ořechy běžně k dostání po celý rok, ale mnohem častěji je kupujeme už zpracované.

Z dužniny se vyrábí sušený strouhaný kokos využívaný hlavně na moučníky, kokosové mléko a smetana – jako nenahraditelné ingredience orientálních jídel, a také kokosová mouka vhodná na pečení. Ovšem nejoblíbenější surovinou je už několik let kokosový olej.

Kokosový olej – jedině panenský

Kokosový olej je nejen oblíbenou surovinou kuchařů, ale protože má spoustu dalších prospěšných účinků na naše zdraví i kondici, lze ho doporučit každému, kdo má rád přírodní léčivé i kosmetické prostředky.

V obchodech je k dostání rafinovaný nebo za studena lisovaný kokosový olej. Na rafinovaný rovnou zapomeňte a zaměřte se jen na nejkvalitnější panenský, který se získává lisováním za studena z čerstvé nastrouhané kokosové dužniny.

Aby byl kokosový olej co nejčerstvější, měl by být zpracován do 48 hodin po sklizni, kdy se poté čistí pomocí usazování.

V tomto přirozeném stavu se pak uchovává v průhledných skleněných obalech – a co je skvělé – při pokojové teplotě vydrží až 2 roky v nezměněné kvalitě, protože nežlukne.

Kokosový olej a kyselina laurová – bodyguard našeho těla

Z pohledu chemiků tvoří panenský kokosový olej mastné kyseliny se středně dlouhými řetězci, což v praxi znamená, že se velmi snadno tráví a k jejich zpracování není zapotřebí žluč.

Tyto řetězce se vstřebávají v tenkém střevě rovnou do krve, neukládají se do tukové tkáně, nezvyšují hladinu LD („špatného“) cholesterolu, a protože rychle zasytí, mohou pomáhat i při redukční dietě.

Polyfenoly a antioxidanty, které kokosový olej obsahuje, zvyšují také vstřebatelnost vápníku a hořčíku.

Mezi nejdůležitější látky ve složení kokosového oleje ale patří kyselina laurová. Právě díky ní je kokosový olej tak významný pro podporu imunity. V těle se totiž přeměňuje na sloučeninu monolaurin, která má mimořádnou schopnost likvidovat viry, bakterie, houby, kvasinky a jiné parazity tím, že narušuje jejich lipidové membrány. Působí tak vlastně jako přírodní antibiotikum.

Kosmetika z kokosů

  • Panenský kokosový olej prospívá i naší pokožce – přikládá se mu schopnost udržovat silné pojivové tkáně v pokožce, hydratovat ji i vyhlazovat vrásky. Velmi rychle se vstřebává a nezůstává po něm nepříjemný pocit mastnoty.
  • Dá se také využít jako zklidňující prostředek po opalování nebo jako tzv. zimní krém, který chrání citlivou pokožku před mrazem.
  • Trochu kokosového oleje vetřeného do umytých vlasů snadno nahradí kupovaný kondicionér. Hodí se hlavně pro suché nebo poškozené vlasy s třepícími se konečky.
  • Příjemná je i jeho vůně, která působí pozitivně a navozuje pocity klidu a pohody.
  • Někteří nadšení příznivci panenský kokosový olej dokonce využívají místo zubní pasty a tvrdí, že kromě toho, že působí antibakteriálně, dokáže zuby i hezky vybělit.
  • A my zase dodáváme, že je skvělým a voňavým balzámem na rty.

Využití panenského kokosového oleje je opravdu rozmanité, proto určitě stojí zato mít doma stále po ruce aspoň jednu skleničku.

Co jsme zjistili?

Asi před 3000 lety začali lidé vysazovat palmy uměle a jejich plody – kokosové ořechy – tvoří i dnes v některých oblastech velkou část jídelníčku místních obyvatel. Přirozeným zdrojem kyseliny laurové je mateřské mléko. Proto jsou kojené děti více chráněné před infekcemi než nekojené.

  • Podle výsledků výzkumů může kyselina laurová představovat cennou pomoc při léčbě akné.
  • Kokosový olej může mít i intimnější využití – například jako přírodní lubrikant.
  • Panenský kokosový olej představuje také vítanou pomoc při redukční dietě, protože se déle tráví a dodává tak tělu energii postupně.

Panenský kokosový olej se prodává ve skleněných nádobách. Ty můžete po spotřebování suroviny vymýt od mastnoty a použít třeba na uchovávání doma připravené měsíčkové masti. Pokud chcete sklenice vyhodit, odneste je do nejbližšího kontejneru na tříděné sklo. Více v článku Co jste nevěděli o obalech ze skla?

Všestranný kokosový ořech: máslo, mléko i mouku z něj připravíte na sladko i na slano

Kokosový ořech roste na kokosových palmách, které se dnes pěstují hlavně v jihovýchodní Asii, střední a jižní Americe a Tichomoří. Daří se jim v tropických přímořských oblastech. První známé kokosové fosílie ale pocházejí z Indie a Nového Zélandu už z doby před několika miliony lety. A právě z Indie rozšířili evropští kolonizátoři v 16. století kokosové palmy do dalších částí světa.

Složení kokosového ořechu záleží na jeho zralosti, ale i odrůdě a místě původu. Nezralý ořech má želatinovou dužinu s vysokým obsahem vody a nižší výživovou hodnotu, zralá dužina je tvrdší, ztrácí vodu a má vyšší nutriční hodnoty.

Dřeň obsahuje velké množství tuku – 60 % a dále 20 % sacharidů s vysokým podílem vlákniny a asi 8 % bílkovin, zbytek tvoří voda.

Z vitaminů nabízí kokos především pestré spektrum skupiny B, dále pak vitamin A, C a E, z minerálů pak vápník, draslík, selen, železo, měď, zinek, mangan nebo hořčík.

Mladý kokos a čerstvá kokosová voda

V poslední době je velmi populární mladý kokos (někdy také bílý). Většinou se sklízí z kokosových palem už po šesti až osmi měsících zrání. Naproti tomu hnědý kokos zůstává na stromech zhruba rok.

Všude na internetu dnes najdete spoustu videonávodů, jak mladý kokos otevřít, abyste z něj získali to, kvůli čemu je tak vyhledávaný – čerstvou kokosovou vodu. Ta je plná velkého množství vitaminů, minerálních látek a zdravých enzymů.

Vyhledávají ji zejména sportovci a příznivci zdravého životního stylu, patří totiž ke zdrojům elektrolytů.

Při zvýšené fyzické aktivitě dochází v těle díky pocení k tzv. elektrolytické nerovnováze a s tím si umí kokosová voda poradit. Po náročném tréninku vám dodá potřebnou hydrataci a pomůže udržet rovnováhu tekutin v těle.

Některé studie potvrdily i to, že kokosová voda reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol a působí jako antioxidant. U nás můžete kokosovou vodu nejčastěji koupit pasterovanou.

Budete mít zájem:  Téměř polovina českých žen se setkala s inkontinencí

V této formě si bohužel neuchová všechny důležité látky, ale určitě je lepší než kokosová voda z koncentrátu, ve které bude živin ještě méně.

Kokosové mléko alternativou pro vegany i alergiky na laktózu

Jak se liší kokosové mléko od kokosové vody? Mléko vzniká rozmixováním kokosové vody s rozdrobenou dužinou zralého plodu. Kokosové mléko jako takové je zdraví prospěšné, samozřejmě v přiměřeném množství.

Ocení ho vegani i lidi s intolerancí na laktózu nebo kasein. Stejně jako kokosový olej má antioxidační a antibakteriální účinky.

Sice obsahuje poměrně velké množství nasycených tuků, ale protože má v sobě i hodně vlákniny, je v menším množství vhodný také při hubnutí.

Kokosové mléko se skvěle hodí do asijských polévek a omáček, zmírňuje jejich pálivost a celkově zjemňuje chuť. Nejobvyklejší kombinace je s curry pastou z chilli papriček, s limetkovou šťávou a nasekanou natí z koriandru. Recepty z něj najdete pod tagem kokosové mléko.

Používá se ale také k přípravě koktejlů a na sladko do různých pochutin. Vykouzlíte z něj báječný chia puding, ale počítejte s tím, že bude hodně sytý. Možná už jste se setkali i s jogurty a dezerty z kokosového mléka, některé jsou opravdu výborné.

Pokud ale značku neznáte, vyplatí se přečíst si složení, výrobci mnohdy kokosové mléko jen přidávají do sójového základu. Pokud budete zkoušet kokosový jogurt vyrábět doma z kokosového mléka, počítejte s tím, že příliš nezhoustne. Kupované jogurtyjsou zahušťované.

Výjimkou tvoří ty, které jsou vyráběny přímo z dužiny, ale připravte se na to, že si budete muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Kokosový olej využijete nejen v kuchyni

Z jádra kokosového ořechu se lisováním získává kokosový olej. Panenská varianta vzniká lisováním za studena. Rafinovaný kokosový olej se vyrábí ze sušeného kokosového jádra a prochází tepelnou úpravou, kdy je zbaven charakteristické vůně a chuti.

Vzhledem k tomu se častěji používá ke smažení a přípravě pokrmů, kde kokosové aroma není žádoucí. Díky vysokému procentu nasycených mastných kyselin dobře zvládá vysoké teploty. Panenský kokosový olej je ideální pro přípravu raw dezertů a kaší nebo dochucení salátů. Svoje místo má ale i v péči o pleť a přírodní léčbě.

Chcete vidět více? „Kokosáku“ jsme na Vegmanii věnovali celý článek.

Kokosové máslo

Méně znamým příbuzným oleje je kokosové máslo. Stejně jako jiné tuky je směsí mastných kyselin. Obsahuje zejména kyselinu laurovou (44 %) a myristovou (17 %).

Doma ho vyrobíte za několik minut rozmixováním strouhaného kokosu. Záleží, jak výkonný máte mixér a jak velké množství másla děláte. Pro začátek by mohlo stačit kokosové máslo z 200 gramů strouhaného kokosu.

Podle některých doporučení můžete přidat i vanilku, špetku soli a další ingredience, záleží na vás.

Hotové máslo byste měli skladovat při pokojové teplotě, v lednici ztuhne stejně jako kokosový olej. Pokud nemáte chuť nebo čas na domácí přípravu, můžete si samozřejmě koupit kokosové máslo hotové.

Bez problému ho seženete také v bio kvalitě. A jak kokosové máslo využít? Bude se hodit do dezertů nebo snídaňových kaší a spoustě lidí chutná jen tak samotné.

Skvěle se uplatní také jako balzám na vlasy nebo přísada do domácích pleťových masek a peelingů.

Kde všude na Vánoce využijete kokos

Strouhaný kokos a kokosová mouka

Strouhaný kokos i kokosová mouka se vyrábí z čerstvé kokosové dužiny, která se vysuší a buď hruběji nastrouhá nebo najemno rozemele.

Neobsahuje lepek, bez obav si ji tedy můžou dát i lidé s celiakií nebo zvýšenou citlivostí na tuto látku.

Z kokosové mouky připravíte výborné sladké pokrmy, hodí se na pečení nadýchaných muffinů, lívanců nebo palačinek. Využijete ji ale i k zahušťování nebo do smoothies a koktejlů.

Stejně jako další produkty z kokosu má vysoký obsah vlákniny, a je tak zdravější i dietnější alternativou běžné pšeničné mouky. Pokud si vybíráte strouhaný kokos, sáhněte po co nejhrubší variantě, která obsahuje více tuku. Lépe chutná i voní a při výrobě tyčinek či kuliček drží lépe s pojivem z datlí či jiného sušeného ovoce či sirupu.

Kokosové chipsy

Z bílé kokosové dužiny se připravuje i další pochoutka – kokosové chipsy. Koupíte je jak ve sladké, tak slané variantě a dnes už narazíte i na různé příchutě.

Chipsy se nesmaží, ale pečou nebo marinují a suší v sušičce. Díky tomu jsou zdravější než například smažené bramborové lupínky.

A na závěr máme pro vás extra tip na křupavou veganskou slaninu z kokosových chipsů, se kterou vylepšíte saláty nebo krémové polévky.

Kokosový cukr

Kokosový cukr se narozdíl od ostatních vyjmenovaných produktů nevyrábí z ořechu, ale z nektaru květů kokosové palmy. Je přírodním sladidlem, s malým podílem vitaminů a minerálů. Stejně jako v případě jiných přírodních sladidel ale platí, že byste museli kokosového cukru sníst velké množství, aby to mělo zásadnější vliv.

Výčet nejběžnějších produktů z kokosu dokazuje, že jde o velmi univerzální surovinu, která má všestranné využití nejen v kuchyni. Pokud budete kokos konzumovat v různých formách a s mírou, bude vašemu zdraví jistě prospěšný.

Oslavte Vánoce v pozemském ráji

29.11.2010 15:42

Vánoce se už rychle blíží a s nimi i typická předvánoční horečka. Chtěli byste letos uniknout shonu a vydat se na pár dní k moři, kde byste mohli klidně odpočívat? Pak zamiřte do Dominikánské republiky, nádherné destinace, kde na vás čekají pláže se sněhově bílým pískem a azurové moře. Sluneční paprsky vás budou příjemně hřát po celém těle a vy si budete vychutnávat léto plnými doušky i v prosinci.

A jak vypadá Dominikánská republika v tomto nádherném čase? Vánoce zde patří mezi nejoblíbenější a dlouho očekávané svátky. Začínají dnem Noche buena, který se v Dominikánské republice slaví 24. prosince, ale již na začátku měsíce je ve vzduchu cítit pravá vánoční atmosféra. Téměř na každém kroku uvidíte stromečky ozdobené světly, mašlemi a dalšími různobarevnými ozdobami.

V chudších rodinách je populární vánoční výzdoba pomocí větévky suchého stromu obarvené na bílo (charamico), která pak může být ozdobena stejně jako vánoční stromeček. U krásně nazdobeného vánočního stromečku, pak nesmí chybět ani tradiční vánoční betlém s Ježíškem. K vánočním svátkům patří také nádherná květina 'Estrella de Navidad', která je u nás známá jako vánoční hvězda.

Dominikánská republika je zemí, kde se zpívá a tančí téměř po celý rok. Jinak tomu není ani v době Vánoc. Téměř všude uslyšíte krásné koledy (aguinaldos), a jestliže rádi zpíváte, můžete se přidat ke zpěvákům v ulicích a užít si tuto příjemnou atmosféru naplno nebo jen vyzkoušet svůj pěvecký talent.

 Většinou jde o skupinku tří až čtyř zpěváků (Pericos Ripiaos), kteří zpívají a hrají na kytaru, buben a akordeon. Chodí od domu k domu a přináší s sebou radost a pravou vánoční atmosféru.  Rodiny je vždy pohostí buď teplým domácím zázvorovým nápojem (jengibre), sklenicí rumu nebo šálkem kávy.

Ke zpěvákům se po cestě přidávají další lidé a všichni pak hrají, zpívají, tančí a hodují. Velká část koled se nese v rytmu tradičního merengue.

K pravé předvánoční náladě patří také výborné jídlo a Dominikánská republika je skutečným gastronomickým rájem. Pokud se rozhodnete navštívit tuto kouzelnou destinaci právě o Vánocích, určitě ochutnejte typické štědrovečerní menu, které může zahrnovat vepřové na rožni (cerdo asado) nebo pečené kuře (pollo asado) a jako přílohu rýži nebo hrách.

Vhodnou dobou k návštěvě Dominikánské republiky nejsou pouze Vánoce, ale také čas bouřlivých oslav příchodu nového roku. Ulice Dominikánské republiky se v této době zaplní lidmi, kteří se radují a tancují v rytmu bachaty a merengue.

Jestliže se rozhodnete přivítat rok 2011 v hlavním městě Santo Domingu, navštivte centrum Malecón, kde se konají ty nejúchvatnější oslavy. Novoroční nebe se rozzáří pod záplavou nádherných ohňostrojů, světelných gejzírů a světlic.

Dáte-li ale přednost některému z all-inclusive hotelů, určitě také neuděláte chybu. V tomto případě pro vás bude ideální volbou oblíbená turistická oblast Punta Cana.

Zde na vás čekají nejluxusnější a nejkrásnější hotelové komplexy, které vás budou nejenom hýčkat a rozmazlovat svými kvalitními službami, ale nabídnou vám rovněž jedinečnou vánoční atmosféru a nezapomenutelné novoroční oslavy. Oslavte příchod nového roku na pláži ve světle ohňostrojů.

Po divokých oslavách můžete příjemně relaxovat na některé z nádherných pláží a odpočívat například v houpací síti ve stínu kokosových palem s výborným koktejlem v ruce.

Ti, kteří chtějí strávit první dny nového roku aktivně, se mohou oddat různým radovánkám, jako jsou plavba v lodi s průhledným dnem, šnorchlování, potápění nebo projížďky na koních po pláži.

Pokud se vypravíte na toto úžasné místo v průběhu Vánoc, vězte, že vás čekají dny plné odpočinku a zábavy. Energii, kterou si odtud přinesete, pak využijete v průběhu dalších zimních dnů po návratu domů.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector