Jak si připravit kvasnice s obsahem vitamínu D

upraveno podle DP M. Plchové, 2003

Doporučení laboratorní práce
Věk od 6. třídy
Trvání 30–45 minut
Organizace individuální práce, popřípadě práce ve dvojicích (dle počtu mikroskopů a pomůcek)

Cíl

Pozorovat jednobuněčné organismy, kvasinky, které patří mezi houby. Vyrobit mikroskopický preparát, pozorovat. Uvědomit si, že kvasinky nejsou zelené. Seznámit se s jejich způsobem rozmnožování, s pučením. Zjistit, za jakých podmínek k němu dochází a k čemu se pučení kvasinek využívá.

Materiál a pomůcky

K prvnímu úkolu budeme potřebovat droždí a sklenici s vodou. Rozpustíme trochu droždí ve vodě.

Pučící kvasinky pivní (Saccharomyces cerevisiae) je třeba si napěstovat tak hodinu předem. Ve vlažné vodě rozpustíme trochu droždí a přidáme cukr (nebo můžeme droždí rozmíchat v ovocné šťávě). Necháme stát v teple. Že máme ve sklenici pučící kvasinky, poznáme podle přítomnosti bublinek oxidu uhličitého v roztoku.

Teoretický úvod

Buňka jednobuněčných hub se liší od buněk rostlinných i živočišných. Má buněčnou stěnu jako rostlinná buňka, chybí jí však chloroplasty. Není tedy schopna fotosyntézy.

Nejvýznamnější jednobuněčné houby jsou kvasinky. Žijí v půdě, na plodech, na těle i uvnitř těla rostlin, zvířat a člověka. Název kvasinky prozrazuje jejich vztah ke kvasným procesům.

Kvašení patří k rozkladným procesům a kvasinky jsou tedy jako bakterie reducenti (rozkladači). Nejčastěji vyvolávají alkoholové kvašení cukerných roztoků za vzniku oxidu uhličitého a alkoholu.

Kvasinky se velmi rychle rozmnožují pučením.

Kvasinka pivní zkvašuje sladový cukr z ječmene při výrobě piva. Kvasinky se využívají i při výrobě kefíru, vitaminů skupiny B a bílkovin.

Kvasnice (droždí) jsou směsí kvasinek (nejčastěji pivních) a mouky. Rozmícháme-li kvasnice ve vodě nebo mléce a přidáme-li je do sladkého těsta, kvasinky se rychle rozmnoží. Začnou štěpit cukry, uvolňuje se oxid uhličitý (jako při dýchání), zvětšuje se objem těsta, které kyne. Vznikají v něm dutinky, které můžeme pozorovat i po upečení.

Kvasinka vinná zkvašuje za nepřístupu vzduchu šťávy z bobulí vinné révy na víno.

Poznámky

Je dobré před zahájením práce nakreslit na tabuli a vysvětlit žákům proces pučení.

Náměty

V 9. třídě, kdy se žáci seznamují s organickou chemií, se dá kvašení zaznamenat i rovnicí. Kvasinky obsahují enzymy zkvašující cukry na alkohol za nepřítomnosti O2.

C6H12O6 → 2CH3CH2OH + 2CO2

cukr (glukóza) → alkohol (ethanol) + oxid uhličitý

Důkaz vzniku CO2 při kvašení: Použijeme širší nádobku s dostatkem místa nad hladinou. Připravíme si směs (voda, cukr, špetka droždí) a zamícháme. Nádobku se směsí postavíme na teplé místo, necháme stát několik hodin. Potom před žáky vsuneme do nádoby hořící třísku. Necháme žáky uvažovat a vysvětlit pozorované jevy.

Máme-li k dispozici příslušné chemické vybavení (pomůcky, chemikálie), můžeme provést i tyto další dva pokusy.

Vitální test: Živé buňky mají membránu polopropustnou, nepropouští barvivo (mírně). Odumřelé jsou zcela propustné pro barvivo. Kapku suspenze z droždí smícháme s kapkou methylenové modři, kápneme na sklíčko a vyrobíme preparát. Mrtvé muňky budou modré, živé bledé.

Důkaz vzniku CO2 při kvašení: Ve skleněné baňce rozpustíme ve 200 ml H2O, 20 g cukru a 10 g kvasnic. Baňku uzavřeme zátkou se dvěma otvory.

Do jednoho dáme teploměr, do druhého ohnutou trubičku, která povede do promývačky s 50 ml vápenné vody Ca(OH)2. Baňku zahříváme na vodní lázni (kamnech) na 30° C (ne 40° C).

V roztoku cukru vznikají bublinky CO2, plyn uniká do promývačky a ve vápenné vodě se tvoří sraženina CaCO3. Kvašení probíhá za nepřítomnosti vzduchu, roztok cukru s kvasinkami kvasí a vzniká CO2.

Jak si připravit kvasnice s obsahem vitamínu DJanderová B., 1995 Jak si připravit kvasnice s obsahem vitamínu DBaer, H. W., 1968

Doporučené zvětšení: 15×20

Zhodnocení vlastní práce

Obtížnost úlohy, porozumění

Žáci úloze snadno porozuměli.

Problémy při práci

Občas se pletly kádinky s kvasinkami a pučícími kvasinkami. Je dobré, je před začátkem práce popsat. Pučící kvasinky je třeba pozorovat při větším zvětšení (připravila jsem si preparát a použila lepší mikroskop).

Zájem dětí

Úkol žáky bavil.

Zhodnocení laboratorních listů

Odevzdáno mi bylo 20 vypracovaných laboratorních listů. Z toho bych 13 označila známkou 1 a 7 známkou 2.

Nejčastější chyby

  1. Někteří žáci zapomněli v závěru napsat, že pivní kvasinky potřebují pro svůj růst a vývoj hlavně cukr.

Použitá literatura pro tvorbu laboratorního listu

  1. Černík V. a kol., 1999
  2. Dobroruka L. J. a kol., 1997
  3. Kočárek E., 1998
  4. Havlík I., 1998
  5. Maleninský M. Škoda B., 1997
  6. Baer, H. W.

    , 1968

  7. Jurčák J. a kol., 1997a
  8. Jelínek J. & Zicháček V., 1996b
  9. Lenochová M. a kol., 1984
  10. Molisch H., Biebl R., 1975
  11. Cuker P., 1971
  12. Janderová B.

    , 1995

Materiály k nakopírování

Laboratorní práce: Pozorování kvasinek pivních

  • Zde je k nahlédnutí laboratorní list k tématu:
  • Pokud se nezobrazí prohlížeč s náhledem laboratorního listu, ale pouze prázdná oblast, je třeba nainstalovat FlashPlayer 10 nebo vyšší
  • Jak si připravit kvasnice s obsahem vitamínu D

Jak si připravit kvasnice s obsahem vitamínu D

Technické řešení této výukové pomůcky je spolufinancováno Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Droždí (kvasnice) a jeho účinky na zdraví i na akné – uvidíte, co všechno dokáže

Jak si připravit kvasnice s obsahem vitamínu D

Na co všechno je dobré droždí? Možná budete dost koukat.

Jde o něco zcela běžného, co stojí pár korun a je to k dostání v každém obchodě. Většina z vás pochopitelně používá droždí jenom na pečení. A to do kynutého těsta. My vám však doporučíme používat ho nejenom jinak, ale i mnohem více. Z jakého důvodu? Jelikož je celkem prospěšné pro vaše zdraví, ale i krásu. Proto je dobré mít ho nejenom dostupné v lednici, ale je třeba ho pravidelně zařazovat do svého jídelníčku. Možná se budete sama divit, co vše dokáže něco tak běžného řešit a v čem dokáže pomoci.

Historie kvasinek a kvasnic

Kvasinky jsou součástí lidské historie již více než 5 000 let, nejprve se používaly například k výrobě chleba a vyrábějí se pomoci nich i alkoholické nápoje. Byl to vynález mikroskopu a studie Louise Pasteurova, které dali cestu k lepšímu pochopení kvasinek jako živého organismu. To vedlo ke komerční produkci droždí na počátku 20. století.

Droždí (kvasnice) se pěstují na směsích třtinové a řepné melasy. Po dokončení fermentačního procesu se kvasinky sklízejí, promyjí, pasterizují, suší a zabalí.

Jak můžete droždí využívat?

To je ona hlavní a také základní otázka, na kterou si musíme v první řadě odpovědět. Možností je o mnoho více, než jenom to, že ho přidáte do těsta, to necháte vykynout a následně už upečete sladký dezert, nebo cokoliv slaného. Jsou i jiné možnosti, které lze v kuchyni uvařit. Mezi oblíbené formy patří:

  • Alternativa míchaných vajec
  • Polévka
  • Placičky

Potom je tu ještě možnost číslo dvě, která už nesouvisí s vařením, ale s tím, že si za pomocí droždí vytvoříte zajímavou pleťovou masku. I toto může být cesta, kterou se vydat. Možnosti využití tedy máme zmapovány a nyní se již můžeme podívat na to, proč právě těmito cestami jít.

Droždí a jeho vliv na zdraví a krásu

Proč si tedy droždí čas od času dopřát?

1. Dostatečný přísun vitamínu B

Není moc potravin, které by vitamín B obsahovaly v takovém množství, jako je právě droždí. Pokud máte právě tohoto vitamínu málo, nemusíte vždy kupovat jenom doplňky stravy.

Dobrá cesta je právě i ta, že využijete ono droždí, které přidáte do svého jídelníčku ve větším množství. A proč to udělat? Jelikož právě tento vitamín je velmi důležitý pro správné fungování vašeho metabolismu. A to nejenom, když se rozhodnete hubnout.

Pokud tedy chcete, aby ve vašem těle bylo vše v pořádku, právě pomocí kvasnic to můžete zajistit.

Navíc je dobré připomenout, že existují i sušené kvasnice, které jsou zcela přírodní a nabídnou tak mnohem lepší možnosti konzumace. Pokud potřebujete béčko doplnit co nejrychleji a nejjednodušeji, sáhněte po nich.

2. Dokonalá pleť bez pupínků

Akné není nutně jenom problémem, který se může objevit v období puberty. Je také problémem, který se může objevit i kdykoliv jindy. Pokud máte problém s pupínky, tak si buďte jista, že je to právě droždí, které vám od nich dokonale pomůže.

Nejenom, že tím, že ho budete konzumovat, ale i tím, že si z něho vytvoříte jednoduchou pleťovou masku, kterou na pleť následně nanesete a necháte působit, dokud nezaschne. Takto opakujte několikrát do týdne a uvidíte, jak bude výsledek dokonalý.

A co na takovou masku budete potřebovat?

Stačí jenom:

  • Droždí
  • Mléko
  • Kvalitní med

3. Budete mít krásné vlasy, ale i nehty

U vaší krásy ještě zůstaneme, jelikož zajímavé složení droždí je dokonalou pomůckou k tomu, jak mít krásné vlasy a jak mít krásné také nehty. Jak toho docílit? Jsou hned dvě možnosti.

První je spojena s tím, že droždí budete konzumovat a tak do těla dostanete všechny důležité látky, kterými budou vnitřně vyživovány jak vaše nehty, tak i vlasy. Druhá možnost je spojena s podobnou maskou, jako na váš obličej. Jenom s tím rozdílem, že do ní na několik desítek minut ponoříte své prsty.

Potom důkladně opláchněte. Takto se všechny důležité látky dostanou na ta správná místa i vnějším způsobem.

4. Dokonalý balzám na nervy

Nejste na tom po psychické stránce úplně nejlépe a hledáte pomoc, jak z toho ven? Potom si lépe zorganizujte jak svůj život, tak i svůj jídelníček. A to tak, že do něho opět nebudete zařazovat nic jiného, než dostatek droždí.

Proč? Pro obsah různých látek je skutečným balzámem na nervy. Primárně je to z důvodu, že obsahuje riboflavin a také niacin.

To je právě ona hlavní dvojice látek, díky kterým dosáhnete tolik potřebného efektu, který povede k vašemu vnitřnímu klidu.

5. Udržíte i hladinu krevního cukru

Právě cukrovka je v poslední době velkým strašákem. Je spojena se stravou, s životním stylem, ale třeba i s věkem. Když se podíváme na statistiky, tak počet případů raketově stoupá.

Pokud i vy máte od svého lékaře informace o tom, že hladina krevního cukru ve vašem těle stoupá, je třeba začít přemýšlet nad dobrou pomocí. A tu přinese právě droždí. Hlavně proto, že obsahuje celkem dobré zastoupení chromu. Ten je velmi důležitý především v tom, že dokáže regulovat hodnotu glukózy ve vaší krvi.

To znamená, že její hodnota nebude ani stoupat, ani nebude nijak kolísat, což je též celkem nebezpečný a problémový stav.

6. Skvělá volba také při dietě

Ano, i toto je důvod, proč droždí do svého jídelníčku zařadit. První důvod je spojený primárně s tím, že dokáže stimulovat a zrychlovat metabolismus. Ten se tak stane rychlejším, což zcela pochopitelně znamená také to, že tělo může mnohem rychleji spalovat tuky.

Důvodem, proč se hodí i při dietě je i to, že dokáže poměrně dobře eliminovat chuť na sladké. Každá dieta je totiž založena vždy na dvou hlavních věcech. Je to kombinace správného jídelníčku a také silné vůle.

A té lze pomocí droždí poměrně dobře pomoci, jelikož vám pomůže eliminovat právě chuť na sladké.

7. Zdroj vlákniny

Chcete-li si udržet zdravé zažívání, musíte mít ve stravě dostatečné množství vlákniny. Droždí poskytuje tři gramy vlákniny v každé malé dávce, takže si můžete být jisti, že dostáváte dost vlákniny, kterou potřebujete, abyste zůstali syti a budete mít navíc skvěle funkční trávicí systém.

8. Zdroj bílkovin (proteinu)

Jen dvě lžíce nutričních kvasnic poskytuje obrovských devět gramů bílkovin.

Budete muset konzumovat dost hovězího masa, jednoho velké vejce nebo přes šálek plnotučného mléka, abyste získali stejné množství bílkovin z těchto potravin.

Vzhledem k tomu, že proteiny pohánějí vaše svaly, poskytují vám energii a jsou užitečné pro zdravou pokožku, vlasy, oči a svaly, je důležité, abyste dostali dostatek této živiny každý den.

9. Kyselina listová

Kyselina listová je velmi důležitá pro ženy, které se pokoušejí otěhotnět nebo jsou již těhotné. Kyselina listová, která je druhem vitamínu B, pomáhá vašemu tělu produkovat a udržovat buňky.

Také udržuje vaše tlusté tělo zdravé, reguluje hladinu cholesterolu, potenciálně snižuje riziko mrtvice a může dokonce ovlivnit syntézu a opravu DNA, které mohou zabránit určitým onemocněním.

Kvasnice jsou skvělým zdrojem kyseliny listové.

A co vy? Jak droždí konzumujete vy? Budeme rádi za komentáře.

Co si o droždí dále přečíst?

  • Droždí je super na pleť i zažívání

VIDEO: Jak si připravit kvasnice s obsahem vitamínu D

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Droždí

Kvasnice neboli droždí je směsí živých mikroorganismů. Obsahuje zvláštní kvasinky patřící mezi jednobuněčné houby. K dostání je v různých formách a každá z nich je účinná a tělu prospěšná.

Droždí obsahuje kompletní řadu vitaminu B, to nám může pomáhat držet na uzdě homocystein.

Vedle vitaminů řady B obsahuje vitamin D, mnoho enzymů, jsou bohaté na esenciální kyseliny, minerální soli, ale také na železo a měď.

Droždí a jeho účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z „odborné literatury“či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • harmonizuje hladinu homocysteinu, který je zodpovědný za vznik mnoha civilizačních potíží
  • harmonizuje trávení a vylučování
  • harmonizuje různé kožní problény, zlepšuje stav nehtů a vlasů
  • mají protizánětlivé účinky
  • vhodné při depresích (zdroj vitamínů skupiny B) a poruchách spánku
  • podporuje játra a ledviny
  • podporuje odolnost a osu MTM

Použití droždí pro konzumaci: nejvhodnější je rozpouštět droždí ve vodě nebo mléce

  • Z droždí můžete připravit jednoduchou, ale velmi účinnou pleťovou masku. Stačí, když droždí rozmícháte s malým množstvím mléka a vzniklou směsí potřete postižená či problematická místa na pokožce. Droždí ale působí i vnitřně. Chcete-li, aby účinek na vaši pokožku byl maximální, kombinujte konzumaci droždí s pleťovou maskou.

Jak si připravit doma droždí?

Ingredience: 500 g brambor, 60 g cukru, 2 lžíce piva, voda, alespoň kousíček skutečných kvasnic (alternativně nechat zkvasit chleba v cukrové vodě)

Postup: Celé brambory ve slupce uvařte do měkka. Poté vodu slijte, brambory oloupejte, prolisujte a postupně přidejte takové množství vody, aby vznikla hustá kašovitá hmota.

V dalším kroku cukr rozpusťte v malém množství vody, a tento cukrový sirup zamíchejte do kašovité hmoty z brambor. Směs nechte kynout na teplém místě.

Během toho do ní přimíchejte dvě lžíce piva, promíchteje a nechte kynout dalších 24 hodin.

Droždí můžete nahradit i doma vyrobeným kváskem. Sice vyžaduje nejdelší postup, ale pokud se o něj budete následně starat, bude „nekonečný“.

Alternativy domácí výroby droždí:

Náhradu kupovaného droždí si můžete vyrobit dvěma způsoby, s použitím brambor nebo jablek.

1. Kvasnice z brambor a piva

Na výrobu budete potřebovat 500 g brambor, 60 g cukru, 2 lžíce piva a vodu. Brambory uvařte ve slupce doměkka a oloupejte. Vložte do mixéru a přidejte tolik vody, aby po rozmixování vznikla hustá kaše.

V troše vody rozpusťte cukr a vzniklou cukrovou vodu přidejte k bramborové kaši. Znovu dobře promíchejte. Pak dejte kaši na teplé místo a asi po hodině, až se prohřeje, do ní přilijte pivo.

Poté nechte směs nejméně 24 hodin kynout.

Takto vyrobené kvasnice lze používat stejně jako kupované, ale je jich potřeba víc. Před zaděláváním kynutého těsta je proto nařeďte trochou vody a pak používejte zhruba v poměru 1 : 1 s moukou – toto množství kvasnic tedy stačí přibližně na půl kila mouky.

2. Droždí z jablek, hrušek či rozinek

Připravte si 1 střední jablko, 1 hrnek vody (cca 250 ml) a hrnek hladké mouky. Postup je velmi jednoduchý, nicméně na výrobu musíte pamatovat nejméně dva dny před pečením. Jablko (nemělo by být chemicky ošetřované) dobře omyjte, nakrájejte na měsíčky a vložte třeba do zavařovačky s uzavíratelným víčkem.

Pak ho zalijte vodou tak, aby bylo potopené, a nechejte stát alespoň dva dny. Poté jablko odstraňte a do jablečné vody vmíchejte v poměru 1 : 1 hladkou mouku: můžete si ji přelít do hrnečku a odměřit množství a potom to samé udělat s moukou.

 Tuto směs nechejte ještě asi půl hodiny stát a pak ji můžete přidávat do surovin na výrobu kynutého těsta.

Dostupné recepty neradí, v jakém poměru ho do těsta přidat, musíte to vyzkoušet. Variantou jablečné vody je voda z hrušek, ale třeba i nesířených rozinek – pak počítejte asi se 100 g ovoce, přidat lze i lžičku cukru nebo medu, postup zůstává.

Jak množit kvasnice? Měli jste štěstí a sehnali jste kostku droždí, ale nestačí? Pak si můžete kvasnice namnožit: potřebujete asi 250 g brambor, 30 g cukru, 30 g hladké mouky, 1/3 kostky droždí a vodu. Uvařené a oloupané brambory rozmixujte s trochou vody na kaši.

Přidejte cukr rozpuštěný v pár lžičkách vody, mouku a rozdrobené kvasnice. Promíchejte a v porcelánové nebo skleněné nádobě nechte asi dvě hodiny kvasit. Poté uložte na chladné místo, kde klidně vydrží až 4 dny. Jedna polévková lžíce těchto vypěstovaných kvasnic stačí na kilogram mouky při přípravě kynutého těsta.

Až bude zbývat poslední lžíce, můžete postup zopakovat a namnožit si další dávku.

Jak nahradit droždí (šéfkuchař Radek David)?

Nejlépe jedlou sodou, kypřícím práškem nebo kváskem. Někdy se míchá jedlá soda s čerstvě vymačkanou citrónovou šťávou v poměru 1:1. Příprava kvásku je velice jednoduchá. 1:1 smícháme převařenou vodu s moukou, druhý den přidáme zase to samé množství jako první den v poměru, 1:1 převařenou vodu s moukou a třetí den to samé. Vždy promícháme. Pak můžete používat.

Lahůdkové droždí

Jde o naprosto jiný produkt, než jsou běžné kvasnice, protože s neaktivním droždím vám těsto nikdy nevykyne.

Za to mají lahůdkové kvasnice mnoho jiných předností – a ano, opravdu skvěle chutnají! Jsou totiž lehce nasládlé a slouží k dochucování nejen v kuchyni veganů a vegetariánů.

Pokud jste na takové stravě, můžete trpět nedostatkem vitamínů z řady B, na které je neaktivní droždí bohaté, stejně jako na obsah folátu, glutathionu, zinku, selenu a betaglukanů. Jde tedy o cennou superpotravinu, která je navíc přirozeně bezlepková a bezlaktózová.

  • lahůdkové droždí je zdrojen vitamínů skupiny B a proteinů
  • mírní vnější tlak a nervové obtíže
  • vhodné kožní problémy

Dochucování pokrmů lahůdkovým droždím jednoduše prospívá komplexně celému našemu tělu a navíc díky nekvasícímu účinku není náročné pro naši střevní mikroflóru. více

Tip: Rozpečte vaše oblíbené pečivo v troubě, aby bylo křupavé. Poté ho potřete máslem, posypte ořechy a na závěr přidejte lahůdkové droždí. Droždí svou chutí připomíná výrazné aroma sýru a skvěle doplní chuť ořechů

Příprava pomazánky: na troše másla osmažte kousky cibule, poté přidejte lahůdkové droždí a ještě chvíli smažte. Nakonec vyjměte, nechte vychladnout, a poté přidejte zbytek másla. Do celé směsi zamíchejte vejce, okurky, sůl dle chuti a nechte vychladnout v lednici. Nakonec podávejte s opečeným toastem nebo chlebem.

Použití: do polévek (dýňová, rajčatová, hrachová, mrkvová), pomazánek

Zdraví za pár korun. Obyčejné kvasnice dokážou divy – Napadov.cz

Během pandemie se stalo něco, co v posledních letech nemělo obdoby – najednou na pultech obchodů zcela chybělo droždí. Nadbytek času a sdílení na sociálních sítích totiž přispělo k tomu, že všichni najednou začali péct domácí rohlíky, chleby nebo sladké pochoutky – a kvasnice prostě na čas zcela zmizely.

Je to nevídané zejména proto, že dnes už se s kvasnicemi v kuchyni tolik nepočítá. Zadělávat na kynuté buchty se nikomu nechce, protože to dlouho trvá a výsledek je nejistý, a drožďovou polévku si všichni v nepříliš příznivém světle pamatujeme ze školních jídelen.

Kvasnice jsou však pro náš zdravý životní styl velmi prospěšné. Jde v podstatě o živý organismus neboli směs mikroskopických organismů. Obsahují živé slisované kvasinky, což jsou vlastně jednobuněčné houby. Mají vysoký podíl živin, které naše tělo umí perfektně využít. Najdete v nich:

  • všechny vitaminy skupiny B
  • vitamin D
  • enzymy
  • stopové prvky, železo, měď
  • esenciální kyseliny
  • minerální soli

Zejména kvůli vysokému obsahu vitamínů skupiny B jsou velice ceněným potravinovým doplňkem. Je však nezbytné využít je ve správné formě. Pro pečení totiž představují především nezbytnou technickou složku, ale jejich výživová hodnota se pečením ztrácí.

Daleko lepší efekt bude mít droždí tehdy, pokud z něj uděláme například chutné knedlíčky do polévky nebo drožďovou pomazánku.

Je jasné, že chuť kvasnic je velmi specifická a mnohé může dokonce odpuzovat, ale lze se domnívat, že při správné úpravě a dochucení lze nepříjemnou chuť dobře zamaskovat.

Pokud navíc nechcete konzumovat přímo čerstvé droždí, existují pro vás i jiné varianty. Jsou dostupné také ve formě tablet či prášku. Užívání tabletek je asi nejjednodušší, neboť nemusíte ani bojovat s nepříjemnou chutí. Prášek má také své výhody, protože se například dá jednoduše nasypat do jakéhokoliv oblíbeného nápoje.

Pozor si dejte na rozdíl mezi těmito dvěma surovinami. Není to jedno a totéž. Zejména dnes je velice populární připravovat například chleba z kvasu. Ten má ale jiný původ než kvásek, který zaděláváme na buchty.

Kvas se připravuje z vody a žitné mouky, obsahuje více mikroorganismů a zajišťuje chlebu vláčnost a delší svěžest. Jeho příprava si ale vyžaduje náročnější technologický postup a jeho založení trvá i několik dní.

Tajemství lahůdkového droždí

Speciální kategorií jsou ještě tyto chutné vločky, které dobře znají zejména vegani a nedají na ně dopustit.

Vyrábí se pomocí kvasinek na substrátu bohatého na cukry, kde se kvasinky nechají namnožit a pak se suší lehce nad teplotu okolo 45°C. Používá se při přípravě omáček, polévek i ve studené kuchyni.

Má velmi příjemnou chuť, která ani zdaleka nepřipomíná nepříjemné droždí. Zachutná tedy zcela jistě i vám.

Kvasnice na pleť

Řada lidí nedá dopustit na jejich jedinečné účinky pro pleť. Jestliže vás trápí problematická pleť i ve vyšším věku, pak byste droždí rozhodně měli dát šanci.

Špatná pleť po pubertě totiž často odkazuje na problémy vnitřního charakteru, nejčastěji na špatné trávení. A právě všechny tyto problémy kvasnice vyřeší. Kvasnice se tedy vyplatí pravidelně konzumovat, ale také je můžete použít i jako pleťovou masku.

Stačí si kousek kvásku rozmíchat v troše mléka a potřít jím problematická místa na kůži.

Pokud trpíte častým stresem, nemělo by ve vašem jídelníčku chybět droždí. Kvasnice jsou bohaté na vitaminy B1, B2 a B3, které mají pozitivní vliv na nervovou soustavu.

Pomohou doplnit chybějící živiny, když je z vás vyčerpává stres a únava a budete se ihned cítit lépe. Velmi podobně pomáhá droždí i při únavě. Vitamíny skupiny B pomáhají tělu regenerovat a posilují jej.

Podporují uvolňování energie z tuků a sacharidů, které do sebe dostáváte z jídla.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector