Jak se vyrábějí „amarouny“

Viděli jste někdy na vlastní oči, jak vznikají amarouny? Společnost Heaven Labs, která vyrábí futuristické tekuté jídlo Mana, vůbec poprvé nechala nahlédnout pod pokličku své „laboratoře“. A my jsme byli u toho. Jak tohle zvláštní jídlo vzniká, z čeho se vyrábí a řadu dalších zajímavostí jsme se dozvěděli při prohlídce výrobny v pražské Uhříněvsi.

Nejprve jsme se vydali do sídla společnosti, kde pro nás bylo připraveno krásně nazdobené pohoštění a prezentace nejnovější verze práškové Many. Ochutnali jsme ji v kombinaci s kávou, rozmixovanými jahodami, banánem, ale také pomerančovým freshem nebo skořicí.

Mana má sama o sobě poměrně neutrální chuť, která nemusí sedět každému, a tak je super, že jsme si vyzkoušeli všechny možné kombinace. Mně asi nejvíc oslovila varianta se skořicí.

Ochutnali jsme také cupcaky a další dezerty, které vyrábí fitness trenérka Simona Dvořáková.

„K Maně jsem se dostala asi před třemi lety, kdy jsem byla neustále v jednom kole. Veškerý svůj čas jsem věnovala škole, cvičení a trénování ve fitness. Navíc jsem se stala veganem. Protože mi příprava jídla zabírala hodně času, hledala jsem způsob, jak si rychle připravit jídlo na celý den. Mana pro mě byla skvělou volbou.

Žádný hubnoucí koktejl slibující zázraky, ale plnohodnotné jídlo, které mi při takovém životním stylu dodá všechno, co moje tělo potřebuje. Vymýšlení receptů pro mě bylo dalším logickým krokem. Se svými nápady jsem se chtěla pochlubit a tak jsem kontaktovala Mojimanu a nakonec z toho vzešla krásná spolupráce,” říká Simona.

Jak se vyrábějí „amarouny“ Jakub Krejčík popisuje výrobní proces Jak se vyrábějí „amarouny“ Jakub Krejčík prezentuje novinky letošního roku Jak se vyrábějí „amarouny“ Jakub se svojí manželkou Lenkou Jak se vyrábějí „amarouny“ Z Many se dají udělat i skvělé dezerty Jak se vyrábějí „amarouny“ Sušenky od Simony Dvořákové, které si můžete upéct doma i vy Jak se vyrábějí „amarouny“ Vyzkoušeli jsme Manu v různých kombinacích – s jahodami, hávou, banánem nebo pomerančovým freshem

Úvodní slovo autora

„S manželkou jsme se před početím našeho dítěte rozhodli, že projdeme krátkým detoxem. Ne proto, že bychom do té doby žili nějaký wild life, ale řekli jsme si, že je to dobrý nápad. Bylo to pro nás obrovsky psychicky a fyzicky náročné.

Já jsem v té době procházel psychickými výkyvy, že jsem poslední dny přemýšlel jen nad tím, co budu jíst. Nic jiného mě nezajímalo.

Projel jsem všechny světové kuchyně, technologie jídla a všechno mě vedlo k tomu, abych vymyslel něco perfektního, co by bylo vyvážené, čisté a moje tělo to bylo schopné beze zbytku využít,“ vysvětlil všem přítomným zakladatel společnosti Jakub Krejčík.

První kroky byly složité. Samotný vývoj probíhal doslova v garáži. Postupem času se první verze Many vyráběly u Jakubova tchána na chalupě. Ještě před čtyřmi lety byla Mana startupem, který vyžadoval vstupní náklady okolo padesáti tisíc korun. Dnes vyváží do několika států Evropy, měsíčně dodá zákazníkům kolem tří set tisíc porcí práškové formy jídla a má ambice vstoupit na americký trh.

Kdo Manu zná, ví, že existuje ve formě prášku a drinku, který je určen k okamžité spotřebě. Co možná některé uživatele štvalo, byla u práškové verze nutnost míchat směs ještě s olejem, který byl k balení přidán ve speciální lahvičce. To všechno ale odpadá.

Jakub nám totiž představil úplnou novinku letošního roku, a to verzi Mark 5, u které tento krok zcela zmizel.

A jak se to podařilo? To nám Jakub názorně ukázal ve výrobní hale, kam nás vzal po prezentaci společně se svou manželkou Lenkou.

Speciální míchací přístroj

Protože chtěli v Maně zefektivnit výrobu, ale i samotnou přípravu jídla, a to také s ohledem na životní prostředí, bylo potřeba vyvinout takovou techniku míchání, která by umožňovala smíchat suché ingredience s olejem. „Jedna věc byla najít techniku míchání a druhá vymyslet, jak regulovat záhřev. Vše vznikalo na principu pokus – omyl, ale podařilo se to.

Díky „High-speed cold mixing“ technologii jsme byli schopni sloučit všechny složky dohromady a zcela tak vymizela nutnost výroby olejových lahviček.

Příprava našeho jídla je tak jednodušší a rychlejší a podařilo se nám zredukovat použití plastu až o 50 %, použití papíru o 20 % a výrazně snížit uhlíkovou stopu a spotřebovanou energii během výroby,“ vysvětlil Krejčík.

Suchou směs, která se skládá ze všech tělu prospěšných látek, jako jsou minerály, vitamíny, stopové prvky a další látky, mají ve výrobní hale nachystanou v obřích pytlích a druhou podstatnou složku výroby, kterou je zmíněný olej, zase v ohromných barelech.

Pytle i barely odtamtud převáží do vedlejší místnosti, kde se dodržují přísná hygienická pravidla a ve které se obě složky mísí dohromady. To všechno dokáží díky zmíněnému speciálnímu přístroji, který vymysleli a vyrobili společně s českou firmou v České republice.

Díky nové patentované technologii zvýší desetinásobně výrobní kapacitu a mohou tak do konce roku vstoupit na globální trh. V blízké době firma také plánuje rozšířit nabídku drinků o více chuťových variací.

Na to, jak výroba probíhá, se můžete podívat tady:

Jak se vyrábějí „amarouny“ Jak se vyrábějí „amarouny“ Jak se vyrábějí „amarouny“

Recepty, které musíte ochutnat

Jak se vyrábějí „amarouny“

Téměř všechno, co kupujete v obchodech, lze udělat i doma, ať už to jsou sušenky Oreo, krekry, nanuky nebo marshmallows. …

Jak se vyrábějí „amarouny“

Je třetí nejčastěji pěstovanou plodinou na světě – rýže! Kolébkou této skvělé potraviny je Asie, kde ji dokázali pěstovat…

Jak se vyrábějí „amarouny“

Drůbeží maso je obecně vyzdvihováno kvůli nízkému obsahu tuku a krůtí maso tento fakt jen potvrzuje. Prsa z krůty jsou ve…

Jak se vyrábějí „amarouny“

  Svíčková na smetaně, řízek, knedlo vepřo zelo, smažený sýr, bramborák, guláš, žemlovka. To jsou jen některá z jídel, k…

Jak se vyrábějí „amarouny“

Domácí houskový knedlík se sušeným droždím je jednoduchý, a protože mnozí z nás nedají na tuto oblíbenou českou přílohu d…

Tato polévka z hovězí oháňky je starý recept, který dříve dělaly babičky po celé republice. Oháňku seženete u dobrého řez…

Příchod jara by měl být tradičně spojován s detoxikací organismu. Minimálně jednou ročně bychom měli tělu nechat prostor …

I vepřové maso se hodí pro přípravu guláše. Ten se dá uvařit z plecka, ramínka nebo krkovice. Když si vyberete pro přípra…

Polévka s mletým masem a její recept je další variací na zdravá, vydatná a teplá jídla, která se šiknou zejména během zim…

Pranostika sice míní březen, za kamna vlezem, ale jaro už opravdu stojí přede dveřmi, a proto je na místě odlehčovat jíde…

Červené hovězí maso je výborné, ale s některými druhy, které jsou tužší, je při tepelné úpravě potíž. Tento problém vyřeš…

Roštěná z vepřového masa je připravená z vepřové kýty. S dušenou rýží nebo s houskovým knedlíkem je dobrou variantou, kdy…

Přestaňte vyhazovat bioodpad do směsného odpadu a namísto toho si doma odpad přeměňte v hnojivo. Domácí kompostéry začína…

Tato zelenina je na pěstování velmi nenáročná, ale to neznamená, že je nudná. Cuketa má v kuchyni pestré využití a ocení …

Další varianta jednoduché a snadné polévky z hovězího masa představuje tato tmavá hovězí polévka, kterou můžete vzít za z…

Pojďme se proletět letem světem, abychom se blíže podívali na to, jak se snídá mimo naše zeměpisné souřadnice. U nás se l…

Světlá hovězí polévka je vlastně taková jednodušší varianta hovězího vývaru, když nemáte dost času na klasický hovězí výv…

Italský čerstvý sýr vyráběný ze smetany – tedy mascarpone, je pro přípravu krémů do dezertů jako stvořený. Sice je značně…

Jogurt je považován díky svým charakteristikám za jednu z nejzdravějších potravin. Obsahuje hodně vápníku, který je perfe…

Dresing na hamburger podle tohoto receptu připravíme ze surovin které máme určitě všichni doma. Podle své vlastní chutě s…

Kuřecí maso s omáčkou pro děti podávejte s těstovinami, s rýží, nebo třeba s krupicovými noky. Můžete ale použít jakouko…

V době pandemie jsme si zvykly chodit do obchodů méně, zato nakupujeme větší objemy potravin. Je to praktické a sníží se …

Frankfurtská omáčka je známé a oblíbené jídlo. Většinou ho podáváme s knedlíky nebo s rýží. Dejte si záležet na výběru kv…

Hrušková povidla na frgály se připravují hlavně na Valašsku. Ale nic nebrání tomu, uvařit si je i doma….

Spánek je slastná záležitost. Po usnutí dojde ke změně činnosti mozku, ztrácíme vědomí a velmi se nám snižuje citlivost n…

Uvařit v co nejkratší době a s minimem ingrediencí báječné jídlo? Kdo by si to nepřál! Pro všechny, kdo bojují s nedostat…

Česnekový dresing do tortilly je velmi jednoduchý a lehce pikantní. Můžete ho použít i ke grilovanému masu….

  S nástupem chladného počasí se většinou trochu mění i náš jídelníček. Místo čerstvých salátů ze syrové zeleniny teď dá…

Závin s jablky nebo také štrúdl, je k mání skoro v každé cukrárně a v kombinaci s kávou jde o téměř dokonalý dezert. Není…

Polévka z telecího masa patří mezi klenoty klasické evropské kuchyně, kterou díky tomuto receptu můžete mít rovnou doma….

Dlouhý lockdow a sedavé zaměstnání není zrovna optimální pro naši figuru a zdravou páteř. Pouhá změna držení těla vám můž…

Recept na polévku z vepřového srdce je pro mnohé srdeční záležitost. Další věcí, která vás může potěšit, představují levn…

Budete mít zájem:  Volně Dostupné Léky Na Hubnutí?

Plíčková polévka se smetanou je dobrý a sytý pokrm, který můžete podávat jako samostatný chod….

Bez pečiva se v českých domácnostech obejde jen málokdo. V našem jídelníčku má své pevné místo a obložený chleba, housky …

Grilovací sezona se kvapem blíží a mnozí na ni již netrpělivě čekají. Nad ohněm připravené hamburgery a steaky sice nemaj…

Lososa na másle připravíte jednoduše a rychle v troubě. Jako přílohu můžete zvolit čerstvou zeleninu….

Cítíte už přicházející jaro? Brzy začíná chřestová sezóna a bude k dostání více čerstvého ovoce a zeleniny. Je na čase ož…

Tato omáčka rozděluje české strávníky na dva tábory – na ty, kdo ji milují a pak na ty, co ji nemohou ani cítit. Známý šé…

Pšeničné placky tortily mám velmi ráda. Potřené lučinou, pokladené šunkou, plátkovým sýrem a na proužky nakrájenou mrkví …

Vláknina je v dnešní době v konzumovaných potravinách velice žádaná složka. Vláknina je totiž pro člověka naprosto nepost…

Truffles z tmavé čokolády bohatě poprášené kakaovým práškem je lahůdkou kterou musíte vyzkoušet. Tato tradiční francouzsk…

Tento skvělý jarní francouzský salát je elegantní kombinace tuňáku, brambor, vařeného vejce, oliv a zelených fazolek. Sar…

S probouzejícím se přirodou je potřeba probudit také naše těla po dlouhé zimě. Celá společnost prožívá náročné stresové o…

V Belgii se sušenková pomazánka tradičně vyrábí z karamelových sušenek. Tyto křehké a křupavé sušenky jsou ochucené hnědý…

Bujón čili hovězí vývar je prostě grunt. Už naši předkové věděli, že polévka je základ všehomíra. Zde vám předkládáme jed…

Poté, co vláda České republiky zavedla povinnost nosit respirátory na většině míst, kde se lidé setkávají, vyvstala na po…

Na polévku budete potřebovat několik hovězích, nikoliv vepřových, o něž si řekněte řezníkovi, nebo použijte hovězí žebra….

Pokud je tento typ drůbežího masa připravován v celku, žádá si pomalou přípravu v troubě. Sice je to časově náročnější, a…

  Také jste si všimli, že v zimě mají rajčata z obchodu úplně jinou chuť než v létě? A platí to i o paprikách, mrkvi, kv…

Bezinkový sirup velmi jednoduše připravíme doma. Uložíme ho do chladna a můžeme mít denně voňavou a lahodnou limonádu….

V tomto receptu se dostávají ke slovu podceňovaná vepřová játra, aby jednohlasně bránily svoje místo v našich receptech….

Čistota půl zdraví, to nám bylo vštěpováno už od dětství a téma hygiena je dnes aktuálnější než kdy dříve. A není divu, k…

Mozečková polévka patří mezi pokrmy na okraji zájmu, a možná neoprávněně. Ostatně posuďte díky tomuto receptu na mozečkov…

Langoše ze sušeného droždí jsou jednoduší v tom, že nemusí kynout. Takže ušetříte spoustu času….

Není nic lepšího než vařit s čerstvými bylinkami, a proto si zkuste doma zasadit své vlastní. Sázet bylinky je dobré jakm…

Tvarohová bábovka je vláčná a jemná. Zkuste ji tentokrát místo té klasické. Je to příjemná změna….

Cibulová polévka je skvělý lék na všemožné neduhy, kterými trpíme po dlouhé zimě. Nikdy předtím jste nevařili? Cibulová p…

Sůl patří podle mnoha světových šéfkuchařů k pěti základním ingrediencím. V českých pohádkách je sůl nad zlato a naši dáv…

Tyto drobné bílé houbičky jsou v kuchyni učiněný poklad. Hodí se totiž pro přípravu polévek, předkrmů, hlavních jídel i s…

Špargl neboli chřest milují Němci, Holanďané, ale i na českém menu má své místo. Málokdo ví, že právě Češi mají v pěstová…

Výhoda různých druhů čerstvé zeleniny spočívá v tom, že jejich dostupnost během roku nijak nekolísá. Jakmile totiž skončí…

Polévka jako ragú je originální recept, který má svůj původ v Asii, ale polévku ragú vařily i naše babičky….

Variace na legendární plíčkovou polévku tentokrát se zeleninou, která krásně osvěží chuť masa a dodá potřebnou vlákninu….

I když nadýmání nepatří mezi vážné nemoci, na které se umírá, i tak si zaslouží vaši pozornost, protože může být velice n…

Tato polévka je možná pro více odvážné strávníky, ale buďte ujištěni, že slezina může být pořádná pochoutka….

Vepřová krkovice pečená s medovou krustou je šťavnatá a voní bylinkami. Podávejte ji třeba s bramborovou kaší….

Mít lepší paměť, pohotovější reakce, rychleji myslet… Kdo by to nebral?! Vědomosti se člověk musí naučit, ale zlepšit fun…

Maďarské polévky a vůbec maďarská jídla se těší velké oblibě, což je fakt, kterému se díky výrazným chutím a osobitosti p…

Jak uvařit dobrou čínu? Inspiraci jsem hledala u Filipa Sajlera a Ondřeje Slaniny v pořadu Kluci v akci a pozitivní ohlas…

Plánujete letos zhubnout do plavek? Na začátku jara je ideální čas začít s dietou a s pravidelným cvičením. Vyzkoušejte n…

Variace na vydatné polévky z vnitřností, které sice trochu na popularitě ztratily, ale jejich kouzlo v žádném případě nez…

Tento recept na guláš je sice rychlý, ale to neznamená, že je chuťově chudý. Přímo naopak! Už jen po přečtení ingrediencí…

V našich luzích hájích nejspíš budete kroutit hlavou, ale tyto druhy masa jsou v místě obvyklého výskytu velmi populární….

Velmi jednoduché knedlíčky na přípravu a jedná se o ideální pokrm na jaro. Jarné chřestová sezóna je za dveřmi a tak ji n…

Skvělý jarní recept ideální pro lidi, kteří drží nízkokalorickou dietu. Kombinace svěží zeleniny a dietního kuřecího masa…

Amarouny z Návštěvníků existují. Vyrábí je molekulární kuchyně

Podobné články

  • Pokud si při zhlédnutí videa vybavíte amarouny – ne příliš chutnou želé stravu z kultovního sci-fi seriálu Návštěvníci, jistě nebudete jediní. V posledních měsících se navíc s různými „rozpouštěcími“ nahrávkami roztrhl…
    • barvy
    • bomba
    • kika
    • kuchyně
    • šance
    • výběr

    Sleva 50 % na kuchyně a montáž za 1 korunu? Tato jedinečná šance čeká do 4. října v obchodních domech kika. Zaměření kuchyně, její plánování a montáž. Světlé barvy a lesklé plochy. Široký výběr vestavěných spotřebičů…

  • Jak se vyrábějí „amarouny“

    Molekulární bioložka a držitelka černého pásu v taekwondu Suzanne Eatonová (†59) z Oklahomy zmizela 2. července a naposledy ji spatřili, když hrála na piano na Ortodoxní akademii na Krétě, kam odjela na konferenci. V pondělí…

  • Výrobci vycházejí vstříc trendu, který snoubí víceúčelovost a ergonomii kuchyně, tj. zdravý a efektivní pohyb v ní. Reagují i na možnosti stále oblíbenějšího splynutí kuchyně s jídelnou a s obývacím pokojem, které…

  • Koupit kuchyň je rozhodnutí na dlouhá léta. Kuchyně jsou poměrně složité. Až 60 % majitelů nových kuchyní by podruhé něco řešilo jinak. Proto poskytujeme službu „Kuchyně na zkoušku“.

  • Jak se vyrábějí „amarouny“

    Mezinárodní tým pod vedením molekulární genetičky Meritxell Alberich Jorda z Ústavu molekulární genetiky AV ČR provedl studii o produkci bílých krvinek. Vědci zjistili, že pro jejich výrobu musí probíhat výměna informací mezi…

  • Když se řekne belgická kuchyně, většině se vybaví hranolky zalité majonézou, případně pivo a pralinky. Ve skutečnosti je však tato kuchyně velmi rozmanitá a většina měst či provincií má své vlastní speciality.

  • Řečtí policisté jsou přesvědčeni, že dopadli vraha americké molekulární bioložky Suzanne Eatonové (†59), která zmizela na Krétě 2. července a později byla nalezena mrtvá. Zadržený farmář, otec dvou dětí, se k činu podle…

  • Dnešní kuchyně je v přeneseném slova smyslu centrem rodinné zábavy. Je to tradiční kuchyně, kde se nejen dobře vaří, ale děti se tu i připravují do školy. Dospělí se tu zase scházejí s rodinou i přáteli při různých…

  • Řecká policie v souvislosti se zabitím americké molekulární bioložky Suzanne Eatonové (†59) na ostrově Kréta zadržela řeckého občana. Podle místních úřadů je 27letý muž jedním z deseti lidí, které policisté vyslýchali o…

    • doma
    • gastronomie
    • kuchař
    • špagety
    • štrůdl

    Nemusíte být zrovna kuchař, abyste si zvládli udělat štrůdl v kostce nebo zmrzlinu z jehličí mraženou v tekutém dusíku. Molekulární gastronomie se stává velmi oblíbenou disciplínou nejen u profesionálů. Ani pro laika není…

  • Krétský soud k doživotnímu trestu vězení odsoudil 28letého muže, kterého uznal vinným z vraždy americké molekulární bioložky Suzanne Eatonové. Vědkyni odsouzený podle soudu, který neuznal argumenty obhajoby poukazující na…

    • rakovina
    • rakovina slinivky

    Rakovina slinivky patří mezi nejagresivnější nádorová onemocnění. Zlepšit její léčbu by ale mohlo rozsáhlejší molekulární testování. „Až u čtvrtiny pacientů je možné tímto testováním identifikovat genové odchylky, na…

  • Zadržený 27letý zemědělec se přiznal k vraždě 59leté americké molekulární bioložky Suzanne Eatonové. Uvedl to v úterý deník Kathimerini. Řecká policie už v pondělí informovala, že zadržela podezřelého.

    • kuchyně
    • kuchyňské linky
    • linky
    • většina

    Většina lidí zná pouze klasické kuchyňské linky z masivního dřeva, dýhy, laminátu a fólie anebo trendy varianty z akrylátu i skla. Slyšeli jste však o tom, že existují také betonové kuchyně? Beton

  • Chytrá krabička oskenuje jablko a poví, kolik je v něm vitamínů či zda se třeba nekazí. Zdá se vám to jako vize daleké budoucnosti? Vůbec ne – dnes si ukážeme SCiO, molekulární analyzátor, který to dokáže. SCiO: Oskenujte…

    • bbc
    • kréta
    • policie
    • smrt
    • týden

    Tělo 59leté americké molekulární bioložky Suzanne Eatonové, která zmizela minulý týden, se našlo v pondělí na ostrově Kréta v bunkru z druhé světové války. Policie její smrt vyšetřuje jako násilný čin, informovala stanice BBC…

  • I když o sobě říká, že je jen „dělníkem vědy“, patří k velmi úspěšným českým vědcům, kteří se prosadili v zahraničí. Molekulární biolog a genetik Michal Gaži (44) už šestnáct let žije a pracuje v Americe, z toho…

    • doma
    • hamburger
    • jakub
    • kuchyně
    • restaurace
    • tajemství

    Restaurace George Prime Burger získala první místo u návštěvníků na letošním Burger Festu. Šéfkuchař Jakub Nedvídek nám ukázal tajemství své kuchyně.

Budete mít zájem:  Z Roztok do Suchdola, nebo až na Okoř

Sláva, amarouny! Molekulární kuchyně je hitem gastronomie | Dobrá chuť

Šlehačka z husích jater na bázi tekutého dusíku, parmazánový vzduch nebo kopeček čaje zmraženého vodíkem. Jestli máte rádi překvapení, jídlo, chemii a trochu snobství, je molekulární kuchyně právě pro vás.

Molekulární kuchyně je hitem světové gastronomie. V podstatě jde o vytváření naprosto nových skupenství, která chutnají jako dobře známé pokrmy.

Molekulární jídla tak sice vypadají jako amarouny, které jedli lidé z budoucnosti v českém seriálu Návštěvníci, ale jejich chuť je buď velmi zajímavá, anebo důvěrně známá. Jen si to představte.

Na talíř vám naservírují šest průhledných zelených gelových kostiček a prohlásí, že je to klasický český okurkový salát. Nevěříte, dokud neochutnáte, protože takhle opravdu chutná. Jen nemusíte kousat. Většinou se vám totiž ďábelské výrobky chemických kuchařů rozplynou v ústech.

Jak se vyrábějí „amarouny“

Třeba legendární molekulární nitro dezert. Ten se vyrábí poměrně jednoduše. Turbomixérem našleháte fialkový sirup s vodou a velkou lžíci sebrané pěny vhodíte do misky s tekutým dusíkem. Z okamžitě zmrzlé lžíce přehodíte vzniklou pusinku na teplou lžíci a dáte si ji do pusy. Chvíli nic – a pak se vám z nosu i z uší začne valit pára jako ve filmu o čarodějnickém učni Harrym Potterovi.

O molekulárním vaření hovořím s kuchařem Petrem Koukolíčkem z pražské restaurace Fama Grand. „Z normálního jídla se dají dělat různé pěny, gely nebo se jídla mrazí tekutým dusíkem. Třeba se dělá parmazánový vzduch. To je vývar z parmazánu, který vychladne, našlehá se a v tekutém dusíku zmrzne.

Nakonec máte obláček, který dáte do pusy, kde se okamžitě rozteče, a v puse cítíte jen chuť parmazánu. Vlastně nic ani nespolknete,“ vypravuje šéfkuchař.

„Na jedné firemní akci jsme dělali modré mojito v pěně, samozřejmě chutnalo jako normální mojito a mělo i správný obsah alkoholu,“ vypráví Koukolíček.

Jak se vyrábějí „amarouny“

Molekulární jídla vznikají z naprosto čerstvých surovin. Například rajčatový salát v kostce. „Vezmu normální rajčata, úplně je rozmixuji a do vzniklé tekutiny přidám gelan, který způsobí okamžité ztuhnutí. Pak ze vzniklé hmoty vytvářím různé tvary,“ popisuje Koukolíček.

Stejný salát se dá udělat jako pěna. „Rajčata rozmixuji a šťávu přes jemné plátýnko během noci přecedím. Čirou kapalinu trochu zahustím, naleju do šlehačkové lahve a pustím do ní plyn. Výsledkem je pěna bez zápachu, ale když ji ochutnáte, exploduje vám na jazyku rajče.

Pak se začnete smát,“ říká Koukolíček.

Kromě zeleniny a ovoce se dá molekulárně připravovat i maso nebo polévky. „Třeba hovězí vývar ztužím a v přístroji na špagety z něj udělám těstoviny. Ty pak ohřeju na devadesát stupňů Celsia a vy máte teplou polévku v těstovinách.

Máte pocit, že jíte špagety, ale chutná to jako hovězí polévka,“ uzavírá šéfkuchař.

aperitiv: raviola Campari Orange jednohubka: parmazánový vzduch předkrm: rajčatová pěna s minimozzarellou a bazalkovým kaviárem jednohubka: tagliatelle z čer. vína hlavní chod: vepř. řízek s bramborem a okurkovým salátem v kostce koktejl: midi-mojito v pěně dezert: banánová pěna na jahodě digestiv: raviola Red Bull s vodkou

Amarouny do USA. Český startup vyrábějící „úplnou“ náhradu stravy dál expanduje

Jak se vyrábějí „amarouny“ Zdroj: Profimedia.cz

Český startup Heaven Labs chce expandovat do Spojených států se svojí superpotravinou Mana. V Kalifornii plánuje výrobu i sklady. Nyní vyváží do 26 zemí světa. Firma letos očekává obrat 100 milionů korun, dvakrát tolik co loni. Největší zájem o „jídlo ve formě nápoje“ je v Německu, kam šlo v prvním pololetí 3000 zásilek. Nápoj a prášek Mana dokáže podle výrobce zcela nahradit běžnou stravu.

Podíl exportu na tržbách dosahuje v letoším roce 27 procent obratu. Za rychlým růstem vývozu, který meziročně stoupl o 93 procent, je ve značné míře zavedení dopravy zdarma po celé Evropě, ale také otevírání nových skladů, ze kterých se do příslušných států i jejich sousedních zemí produkty lépe expedují.

Firma nyní hledá další exportní teritoria. Mezi hlavní destinace patří Německo kam směřuje polovina vývozu, Velká Británie s podílem 11 procent a dále Španělsko, Rakousko, Francie, Slovensko a další země.

Solit a vydělávat. Potravináři si hýčkají nezdravé hotovky

Jak se vyrábějí „amarouny“

Letos společnost otevřela sklady ve Španělsku a Německu, v jednání je nový sklad ve Velké Británii. „Doprava zdarma nám otevřela dveře do všech evropských států a odhalila pravý potenciál trhu.

Na druhou stranu také odstranila překážky nerozhodnutých zákazníků nás vyzkoušet.

I když se to na první pohled zdá jako nevýhodná strategie, tak v růstu je to optimální globalizační marketingový nástroj,“ ubezpečuje zakladatel společnosti Jakub Krejčík.

Firma připravuje expanzi i na americký trh, kvůli administrativním překážkám se ale zpozdila. „Obchod s USA má svá pravidla, a založení pobočky podléhá administrativním náležitostem, které musíme překonat. Konkrétně nyní pracujeme na dokumentu o transferových cenách, který definuje funkci firem v jedné vlastnické struktuře,“ vysvětluje Krejčík.

Heaven Labs, která vznikla jako startup v roce 2014, investuje i do výroby a logistiky. V Uhříněvsi, kde je výroba, společnost pořídila větší sklad s novou výrobní linkou a najala dalších 15 zaměstnanců. Podle Krejčíka jde o jedinou českou firmu vyrábějící úplnou náhradu stravy.

Přečtěte si více o potravinách:

O lančmítu a lidech

Pochází čokoládové mléko z hnědých krav? Miliony Američanů si to myslí

Největší obchodní řetězce v Česku ovládají hlavně němečtí majitelé

Biochemik odvrací lidstvo od masa krvavými veganskými hamburgery

Po Napoleonovi přichází amarouny z Krkonoš. Sogelovi zakonzervují svíčkovou i na sedm let

Petr Sogel se spokojeně prochází prosvětlenými místnosti své nové továrny na hotová jídla Expres Menu.

Co chvíli se zastaví a detailně popisuje unikátní postup výroby, díky níž svíčková, jelení ragú nebo španělský ptáček vydrží v teplotě do 30 stupňů Celsia čerstvé tři roky. Rodinná firma z východočeského Trutnova zvládne i sedmiletou trvanlivost.

To, co na první pohled vypadá jako paradox a amarouny budoucnosti, tedy kosmická strava z dávného science-fiction, si nechal Petr Sogel patentovat po letech testování.

„Měl jsem myšlenku, že když je možné jídla z tepla šokově zchladit, tak proč by to nešlo naopak,“ říká devětapadesátiletý podnikatel.

Původně vystudovaný architekt neskrývá nadšení nad technickými možnostmi, díky nimž se mu podařilo vytvořit unikátní pokrm. Stačí otevřít sáček a ohřát. Jídla jsou bezlepková, neobsahují dochucovadla ani konzervační látky.

Rodiny si je balí na dovolené do karavanů nebo pod stan do Chorvatska, berou je expedice do hor či je kupují speciální vojenské a policejní týmy.

Českou kuchyni v sáčku také jedí piloti letecké společnosti Travel Service nebo si ji na cesty bere rybář Jakub Vágner. Mezi zákazníky se řadí i preppeři − tedy lidé, kteří usilují o co největší samostatnost a připravují se na stav nouze při jimi očekávaném rozkladu sociálního pořádku.

Tlaku na čerstvost se firma nebojí. „Všem lidem říkáme, ať si vaří doma, naše výrobky jsou alternativa,“ podotýká Sogel. Donedávna společnost vyráběla pouze jídla bez příloh, dnes nabízí také kompletní menu určené mimo jiné pro pracující v kancelářích nebo na služební cesty.

Nyní se firma z Krkonoš odvážila zásadně rozšířit výrobu. Téměř po dvaceti letech fungování se z malé kuchyně v centru Trutnova přesunula na okraj města do větších prostor.

Podnik s loňským obratem 24 milionů korun učinil svou doposud největší investici −  přibližně za 30 milionů korun rozjíždí moderní potravinářský provoz. Výsledek se podle odhadů majitele firmy dostaví do pěti let.

Tržby se až zdesetinásobí a vyroste i počet zaměstnanců. Nyní ve firmě pracuje 15 lidí.

Článek pro předplatitele

Ještě na vás čeká 70 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího…

Amarouny

„CML, hovoří CML, Centrální mozek lidstva. Nebezpečí!“

Nepochybně  naprostá většina  čtenářů Kosy  ví, že jde o úvodní hlášku z kultovního sci-fi seriálu Návštěvníci. Začátkem listopadu uplynulo  37 let od doby, se poprvé ozvala  z televizních obrazovek v našich domovech.

Když se řeknou Návštěvníci, každému se vybaví superpočítač CML,  nahá Dáda Patrasová a…. AMAROUNY!  Premiéra prvního dílu se konala 5. listopadu 1983 a divákům představila Zemi v roce 2484, kdy všichni žili v míru a pokoji. Ale jen do chvíle, kdy t budoucnověkou nirvánu narušilo hlášení CML: v blízkosti planety má proletět kometa, která bude mít pro lidstvo katastrofální následky.

Ne, nehodlám  vyprávět  děj. Jak řečeno, není to třeba.Z těch třech  atributů  Návštěvníků , tehdy  nahé Dády Patrasové, CML  a  amaronů v dnešním článku Kosy  pojednáme  to poslední.

Patraska už  dávno není co bývala, centrálních mozků  lidstva  máme  ve  vládě, parlamentu, na  Hradě, ve Strakovce, Evropských hodnotách, atd.

  a  dokonce v každé obyčejné  hospodě, tedy když  zrovna není zašpérovaná  kvůli vá covidu tolik, že  je jeden  jejich neskonalými moudry  nejen neustále přehlcen, alébrž  doslova  umlácen!

Budete mít zájem:  Zánět Nehtového Lůžka Léčba?

Jediné, co stojí  i po těch skoro 40 letech stále za  řeč jsou ty AMAROUNY. Strava, kterou  si lidé z  25. století  přivezli do doby neandrtálské o 500 let starší. Aby zjistili, že pozemská  bašta  roku 1983  je  něco!  Něco čemu  se  ta jejich vymyšlenost  chuťově nepřibližuje  ani  na několik tisíc  světelných let.

Mám  i praktickou zkušenost z  amarouny.  Ne, nelevitoval jsem časem a prostorem k pra prav vnukům. Jen si mne  tehdy  před desítkami let vojenští  páni, vlastně  soudruzi ,povolali v mezičase na  dvě  vojenská  cvičení.

  A tam strava, zejména  při výjezdech do terénu…, no napíši to decentně, strava konzistence a tvaru neurčité, chuti mdlé, zápachu nepříliš libého.

Když  jsem se nafasovaných záklaďáků optal, co že  to máme konzumovat, ucedili  – no přece amarouny!

Další  dotazy postrádaly  smysl. Amaroun se zkrátka  stal  synonymem pro pochutinu podezřelého původu, vzhledu a chuti.

  Jak naivně  se dnes  jeví tehdejší představa, že  amaroun jest  čímsi buď  z české sci fi pro děti nebo krycí jméno blafu  z vojenské polní kuchyně!   Ke  svému  úžasu a hlavně  zděšení  nyní vím, že  amaroun nám právě  masově klepe na dveře!   Nevěříte?  Přesvědčím  vás! Špatné zprávy  sice nejsou  vítány, ale  vyhnout se jim nelze.

Před pár  dny  mne  doslova uzemnily  hned tři články  články.

Ten první

Kuřecí, které nikdy nebylo kuře, může jít do prodeje

jako  hlavní sdělení konstatuje  následující:

Uměle vyrobené maso v bioreaktoru poprvé prošlo schvalováním před úřady a půjde do prodeje. Vyzkouší ho zákazníci v Singapuru.

Kultivované maso se v laboratořích rodilo několik let. První kuřecí kousky nyní prošly kontrolou bezpečnosti od singapurské potravinové agentury. To by mohlo podle serveru The Guardian znamenat průlom v masném průmyslu.

„Myslím, že toto schválení je jedním z nejvýznamnějších milníků v potravinářském průmyslu za posledních několik desítek let.

Otevřelo to dveře a je jen na nás a dalších společnostech, jak tuto příležitost využijeme.

Doufám, že to v příštích několika letech povede ke světu, kde většina masa nevyžaduje zabití jediného zvířete nebo pokácení jediného stromu,“ řekl generální ředitel firmy Eat Just Josh Tetrick.

Ta schválenou alternativu k živočišnému masu vyrobila. „Kuřecí“ se zatím bude podávat jen v jedné restauraci v Singapuru. Alternativa také vyjde výrazně dráž než běžné kuřecí maso, což bude platit minimálně do doby, než se výroba rozjede ve velkém.

Maso se pěstuje ve 1200litrovém bioreaktoru a poté je kombinováno s rostlinnými přísadami. „Pokud chceme sloužit celému Singapuru a nakonec maso přivézt i do jiných částí světa, musíme přejít na bioreaktory o objemu 10 000 litrů nebo více než 50 000 litrů,“ řekl Tetrick. Mezi další výzvy firmy Eat Just teď patří zvýšení produkce a získání souhlasu regulačních orgánů v dalších zemích.

K jeho výrobě není potřebná porážka zvířete, protože surovina pochází z buněčné banky. K její výrobě se používají kmenové buňky odebrané ze živých zvířat.

Aby  toho nebylo málo, tak vzápětí přišla konfrontace   s tímhle

KFC se zželelo kuřat. Nugetky chce tisknout ve 3D tiskárnách

Opět se dopustím citace

Společnost KFC se rozhodla jít naproti ekologičtější výrobě masa. Chce prodávat první nugetky vyrobené v laboratoři. Chuť masa z 3D biotiskárny se prý oproti té klasické nezmění, přestože se výroba obejde bez zvířat.

Cílem projektu je vytvořit první kuřecí nugetky na světě, které budou vyrobeny v laboratoři. Masové kousky bude KFC tisknout ve 3D biotiskárně. Na jejich výrobě bude fastfood spolupracovat s výzkumnou laboratoří 3D Biosprings Solutions.

Společnost 3D Biosprings Solutions vyvíjí technologii biotisku, při které využívá kuřecí buňky a rostlinný materiál. To jí umožňuje reprodukovat chuť a strukturu kuřecího masa.

„V současné době technologie 3D tisku získávají na popularitě také při výrobě potravin.

Naše spolupráce s KFC pomůže urychlit uvedení masných výrobků z 3D tiskáren na trh,“ uvedl spoluzakladatel společnosti 3D Bioprinting Solutions Yusef Khesuani.

  • Možná si říkáte, vlk zase  má problém,  než tohle  sem dorazí… proč  si tím lámat hlavu?
  • Pro tyhle  byl nachystán článek třetí,který dokladoval, že  amarouny z kuřete , co nikdy nebylo kuře a  jsou vytištěné na 3D  tiskárně, je  realita  v  podstatě  zítřejšího rána. Jmenoval se  takto:
  • Do roku 2030 je očekáván kolaps masného a mléčného průmyslu.

Našel jsem ho na  finančním serveru Kurzy.cz a  ekonomicky  detailně  zdůvodňoval, proč  nás  ty  amarouny  skoro bezprostředně  čekají a nedá se jim vyhnout. Bohužel ten článek už není, kdo ví proč, přístupný. Snad proto, že  šlo o soukromou studii, kterou vydal nezávislý think tank RethinkX,

Předpovídá, že do roku 2030 moderní potraviny svou kvalitou překonají ty současné a budou o polovinu levnější než živočišné produkty, které nahradí. Takže – jídlo  ze zkumavky v gigantických kvantech! AMAROUNY!

Velmi a velmi neradostné čtení. Jsem už příliš  starý na  to, abych věřil na  nový a lepší svět, zejména  pod taktovkou globálních korporací.

Prostě  malér. Když to napíši natvrdo  – žrádlo je  to poslední, co nám, členům té, řekněme  ZATÍM bohatší  části lidstva  zůstalo. A nyní  do toho zasahují  globální  chemické koncerny a přesvědčují nás , že  ze  zkumavky  vytvoří stejný  řízek, tlačenku nebo biftek, jaký  někdo vypěstuje a vyrobí na  farmě!!!!

No tvrdit  to může.  My co máme  alespoň v létě  přístup, k na vlastní zahrádce pěstovaným rajčatům, ale  většinu roku, jsme  bohužel odkázáni na  ty  načervenalé koule z hypermáku, pěstované hydroponií někde v Holandsku, disponujeme  zcela  jasnou a konkrétní představou, jaký rozdíl mezi českou tradicí a tou umělotinou jsou! Stejně  jako Návštěvníci  z té sci fi.

Takže – jaký je  důvod  toho nového  čarování s jídlem?

Jednoduchý  – prachy, prachy a zase prachy. Globální  chemická produkce  oněch náhražek je bude generovat v nevídaném množství. Jíst přece  musí každý a  každý  den a dokonce několikrát, když na  to má.    Proč se o tenhle zisk dělit  s pěstiteli a producenty, zpracovatelským průmyslem a obchodníky,když to někdo shrábne  sám???!!!

Říkáte, že  vás nikdo nedonutí, protože máte  svou zahrádku, pole,  nebo chlívek? Či alespon králíkárnu…Žijte  si svůj  sen,ale připravte se na nejhorší! Všechno lze  zakázat. Stačí jen vydat  příslušné zákony.

  Zejména  když  se opentlí těmi nejlepšími a nejvelebnějšími úmysly.

Přirozeně, že  v zájmu celého lidstva, jak jinak!  Pokud  nevěříte,  pak jste ty nalinkované články  nejspíš nečetli nebo v nich přehlédli například v tom prvním  toto:

Jejich cílem je, kromě zisku, snížit dopad chovu zvířat na životní prostředí. Maso vyráběné v laboratořích je považováno za ekologičtější způsob produkce, protože hospodářská zvířata významně přispívají k produkci skleníkových plynů. Chov, krmivo a následné zpracovávání masa také znamená velkou spotřebu vody a půdy.

V tom druhém pak:

Podle studie American Environmental Science & Technology Journal má technologie výroby masa z buněk minimální negativní dopad na životní prostředí. To umožňuje snížit spotřebu energie o více než polovinu. Emise skleníkových plynů se zredukují 25krát a využije se 100krát méně půdy než při klasické produkci masa na farmě.

„Náš experiment může pomoci vyřešit několik rýsujících se globálních problémů. Jsme rádi, že můžeme přispět k jeho rozvoji, aby byl k dispozici tisícům zákazníků v Rusku a pokud možno po celém světě,“ uvedla Polyaková. Takto manažerka ruské KFC.

Takže vážení?   Fakt si myslíte, že  uhájíte  svoje  vlastní brambory nebo prase? V novém krásném světě  bez skleníkových plynů? V tom se  ani nebudete  smět  zeptat například  na to, jak planetu asi tak zatíží  to závratné množství chemikálií , potřebných k produkci  umělotiny, která každý den nasytí planetu nebo kde  se asi tak vezmou suroviny  a energie na jejich výrobu.  Tohle  vám ti jedině  správní vechtři asi sotva  dovolí. A  už vůbec ne konstatování, že  půda tu je  a nemusí se produkovat a  že slunce pro fotosyntézu také. Prostě  krásný nový svět. Ještě  že ho nezažiji nebo jen málo.

A protože náhoda přeje  připraveným, hned po dokončení  jsem narazil na text s názvem

Energetika bude za 20 let vypadat úplně jinak. Jak si povede ČEZ?

Mimo jiné tam stojí toto:

Zbývá tedy jádro. Tento zdroj je v zelených kruzích neoprávněně odmítán jako „špinavý“, avšak opak je pravdou. Např. solární farmy zabírají i ve slunné Kalifornii 450krát více půdy a vytvářejí 2000krát více odpadu, než jaderné elektrárny (za stejné množství energie).

Půda,  slunce, v boji za ten pravdu ekologický a nejekologičtější svět, budou  potřeba zjevně na úplně jiné věci než  pěstování obilí a pasení krav.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector