Každý druh odšťavňovače dělá jinou šťávu

Proč jsem na ně změnila názor a jak se do odšťavňování pustit

Každý druh odšťavňovače dělá jinou šťávu

Hned na začátek vás musím upozornit, že tento článek není o detoxu nebo půstu založeném na čerstvých zeleninových šťávách – tedy o situaci, kdy člověk po určitou dobu nekonzumuje kromě šťáv žádné jiné potraviny.

Je trochu obecnější a zaměřuje se na základní informace o tom, proč a jak šťávy do stravy zařadit (klidně i navíc k dalším jídlům).

Není ani o blendování a dělání smoothie, o čemž si můžete přečíst v mém dalším článku Blendování pro začátečníky.

Proč jsem dřív nebyla zastáncem odsťavňování

V minulosti jsem byla přesvědčená, že odšťavňování pro mě nemá moc smysl. Měla jsem k tomu několik důvodů:

  • Mým cílem bylo zajistit si rozmanitou a vydatnou protizánětlivou stravu založenou na celých potravinách, která podpoří hojení příznaků endometriózy a upravení hormonální nerovnováhy.
  • Věděla jsem, že jakékoliv kalorické restrikce či půsty mohou mít negativní vliv na hormonální rovnováhu, činnost štítné žlázy či nadledvinek.
  • Ovocné a zeleninové šťávy neobsahují velké množství vlákniny (nerozpustnou vlákninu odšťavňovače separují úplně) a obsahují naopak vyšší množství cukru. Cukr bez přítomnosti vlákniny vede k velkým výkyvům hladiny cukru v krvi, proti kterým tělo bojuje vyloučením vyššího množství inzulinu, a dochází tak ke zbytečné inzulinové houpačce (přítomnost vlákniny v potravinách tento nepříznivý proces mírní).
  • Vždy platí, že je lepší konzumovat potraviny v co nejméně změněném stavu, prostě tak, jak nám je příroda připravila. Platí to i o ovoci a zelenině.
  • Málokdo je zvyklý na chuť zeleninových šťáv a většinou máme tendenci používat při odšťavňování hodně ovoce. Na jednu sklenici šťávy spotřebujeme mnohem více kousků než na jednu sklenici smoothie, na jeden talíř vařené zeleniny či na jednu porci ovoce a zeleniny syrové. Může se lehce stát, že aniž bychom si to uvědomili, dopřejeme si v rámci „zdravého stravování“ tak velké množství ovoce, že přesáhneme pro zdraví prospěšný podíl cukrů v jídelníčku.

Vzhledem ke všem těmto důvodům mi investice do odšťavňovače přišla více než tři roky zbytečná. A i když níže uvádím řadu důvodů, které hovoří pro pití zeleninových šťáv (ovocných už přece jen méně), nic bych na svém rozhodnutí vyčkat s jejich konzumací nezměnila.

Na mé cestě za lepším zdravím byly rozhodně důležitější jiné ozdravné kroky, například přechod na paleo a autoimunitní protokol, vysledování potravinových nesnášenlivostí, zahojení poškozeného „propustného“ střeva či zaměření se na kaloricky vydatnou stravu obsahující dostatek bílkovin a zdravých tuků.

Jak jsem změnila názor

Proč jsem se tedy rozhodla zeleninové šťávy nakonec zařadit? Cesta k tomuto rozhodnutí byla vlastně docela klikatá. Původně jsem v podstatě začínala s nedobrovolnými půsty – většinou ve chvíli, kdy jsem měla zažívací potíže, anebo když jsem měla bolesti způsobené endometriózou.

V mém případě to často znamenalo, že jsem na 24 (někdy až 48 hodin) přestala jíst pevnou stravu a fungovala pouze na tekutinách.

Společně s přechodem na paleo stravování se mi podařilo relativně přirozeně nastolit metabolickou flexibilitu, tedy situaci, kdy organismus dokáže využívat energii z takového zdroje, který je v tu chvíli k dispozici (tedy nejen ze sacharidů, ale i z tuků).

Postupně jsem (také díky vydatným HIIT tréninkům) začala spalovat tukové zásoby, až jsem se dostala do situace, kdy tělo nemělo z čeho brát, a mně se začalo čím dál častěji stávat, že jsem občasné nedobrovolné půsty snášela čím dál hůře.

(Jistě to také souviselo s přetrénováním, které představovalo dost velký nápor na nadledvinky a štítnou žlázu.) A aniž bych si to pořádně uvědomila, dostala jsem se do situace, kdy mému tělu už delší „detox“ moc nevyhovoval, a začalo potřebovat víc „paliva“.

Každý druh odšťavňovače dělá jinou šťávu

Všechno jsem si to uvědomila až nedávno, po operaci endometriózy. Druhý a třetí týden po operaci jsem měla neustále obrovský hlad a velký apetit. Tak jako jindy dokážu vydržet nejíst šest (klidně až osm) hodin, aniž bych měla nějaké výraznější nepříjemné pocity, po operaci to nepřipadalo v úvahu.

Po několika dnech jsem pochopila, že si mé tělo říká o živiny potřebné pro to, aby se mohlo věnovat hojení a uzdravování. Za další týden mi došlo, že podobné pocity mívám také před menstruací a pár dní po ní.

Je to potřeba daná částečně hormonálně a částečně (podle mého názoru) nutností zahojit se po pravidelném vnitřním krvácení z endometriózy.

Poslední kapkou bylo, když jsem po operaci dostala první menstruaci, která byla mimořádně bolestivá. Plná střeva a nutnost vyprazdňovat pro mě byla příčinou velkých pánevních bolestí již v minulosti, po operaci se to bohužel projevilo ještě mnohem větší silou.

Tak jako dřív nebyl problém dát si dva tři dny odlehčený režim, případně vyloženě půst, tentokrát bolesti trvaly celých deset dní, a navíc mé tělo zuřivě volalo po „palivu“ nutném k uzdravování.

Došla jsem proto k názoru, že musím hledat řešení v podobě bezezbytkové stravy (bez vlákniny), která mi zajistí co největší zažívací klid, ale která bude zároveň udržitelná déle než den či dva, a navíc dodá tělu co nejvíce nezbytných živin a energie. A tak se zrodila myšlenka zařadit do jídelníčku zeleninové šťávy.

Proč jsou šťávy přínosné

Čerstvé zeleninové šťávy mají svá pozitiva, mezi která patří například

  • lehčí stravitelnost a schopnost zajistit tělu zažívací klid,
  • vysoký obsah vitamínů, minerálů a dalších fyto-živin na jednu porci,
  • přítomnost prospěšných enzymů v syrové (raw) podobě,
  • vysoká bio-dostupnost živin (tzn. tělo je zvládne lépe vstřebat), kdy vláknina nezpomaluje jejich vstřebávání,
  • nižší příjem kalorií ve chvíli, kdy se šťávou nahradí běžné jídlo (vhodné při snaze zhubnout),
  • nižší obsah sacharidů než v „běžné“ stravě (platí spíše pro zeleninové, než pro ovocné šťávy).

Každý druh odšťavňovače dělá jinou šťávu

Přístup k pití šťáv může být různý. Můžete je zařazovat navíc k běžným jídlům s cílem dodat tělu co nejvíce živin v bio-dostupné podobě. Můžete jimi nahradit jedno jídlo denně (např.

večeři), čímž tělu dopřejete odpočinek od trávení a snížíte příjem kalorií. Stejně tak můžete zajít ještě dál a šťávy pít jak místo snídaně, tak místo večeře, a zažívacímu traktu i játrům odlehčit ještě více.

Anebo se můžete pustit do klasického detoxu nebo půstu, což ovšem není předmětem tohoto článku.

Jak vybrat odšťavňovač

Já jsem v aréně odšťavňování naprostým nováčkem, takže jsem si musela přečíst pár článků o tom, jak nejlépe vybrat odšťavňovač. Nejvíce se mi líbila následující rada: „Pořiďte si takový odšťavňovač, který budete denně používat.“ Je to pravda! Cílem je zařadit ozdravné šťávy do stravy tak, aby měly dlouhodobý pozitivní dopad na vaše zdraví.

Přesto je ale dobré vědět, že existují v zásadě dva druhy odšťavňovačů: odstředivé (centrifugal juicers) a tlakové / lisovací (masticating, cold press juicers).

Odstředivé odšťavňovače jsou zpravidla levnější, ale jsou méně výkonné a méně se hodí pro odšťavňování tvrdé či listové zeleniny. Navíc zahřívají šťávu na vyšší teplotu než tlakové odšťavňovače, a tím mohou zničit prospěšné enzymy. Bývají také hlučnější.

Každý druh odšťavňovače dělá jinou šťávuZdroj: Kenwood World

Tlakové odšťavňovače ovoce a zeleninu nejdříve rozdrtí a potom z nich vylisují šťávu. Jsou výkonnější a dokážou si hravě poradit i s tvrdou a listovou zeleninou, a většinou v nich můžete lisovat i ořechy. Jsou o něco pomalejší, ale šťávu při lisování nezahřejí, a proto nezničí enzymy v ní obsažené. Bývají tišší a dražší.

Já jsem se rozhodla pro odšťavňovač Kenwood Jmp600Wh. Věděla jsem s jistotou, že chci tlakový odšťavňovač, mimo jiné také proto, že si chci připravovat především zeleninové šťávy, a ne šťávy ovocné.

A dále jsem volila podle cenové kategorie tak, abych měla jistotu, že budu mít doma kvalitní výrobek, který mi vydrží. Tento odšťavňovač si hravě poradí s různými druhy zeleniny, a zvládne odšťavnit i ořechy a získat z nich ořechové „mléko“.

Je skladný a (při troše praxe) se dobře čistí.

Jaké přísady jsou do šťáv nejvhodnější

To, jak si sestavíte „recept“ na šťávu, závisí samozřejmě zcela na vás. Já je připravuju podle následujících pravidel:

  • používám vždy dva až tři druhy zeleniny (prakticky nikdy nechybí řapíkatý celer, nebo okurka, nebo fenykl),
  • snažím se použít alespoň jeden druh listové zeleniny (špenát, čínské zelí, petržel),
  • prakticky vždy použiju buď zázvor, nebo mátu,
  • vždy přidám jeden kousek ovoce (nejčastěji kiwi nebo jablko),
  • do šťávy někdy přidám prášek spiruliny, chlorely či mořských řas.

Myslím, že při sestavování receptu dost záleží na tom, jak moc jsou vaše chuťové pohárky navyklé na cukr (resp. jak moc jsou od něj odvyklé).

Pokud už nějakou dobu dodržujete paleo, keto či jiný nízkosacharidový protokol, můžete se řídit výše uvedenými pravidly. Pokud ale se změnou stravování začínáte, budete pravděpodobně muset použít více ovoce a s některými druhy zeleniny experimentovat opatrně.

Nezapomeňte, že některé druhy zeleniny a bylinek mají opravdu výraznou chuť (petržel, bazalka, červená řepa, zelí, pórek). Mějte také na paměti, že některé druhy zeleniny jsou v syrovém stavu dost špatně stravitelné (např.

brokolice, květák, kapusta). Což rozhodně neznamená, že byste je neměli používat! Jen to, že s nimi musíte nakládat opatrně.

Doporučuje se také pečlivě střídat použité ingredience, a to nejdéle jednou za čtyři dny. Tělo si totiž na přísun látek obsažených v jednom typu zeleniny zvykne, a potom na ně reaguje méně. Navíc každý druh obsahuje trochu jiné živiny, a tak i tady platí, že je vhodné zajistit v jídelníčku co největší rozmanitost.

A ještě jedno malé upozornění. Pokud si občas zajdete na čerstvý „zelený“ džus někam ve městě, počítejte s tím, že ten domácí, připravený podle výše uvedených pravidel, bude výrazně méně sladký. Komerčně připravené džusy (i ty čerstvě lisované) bývají často sestavené tak, že jsou pořád ještě hodně sladké.

Každý druh odšťavňovače dělá jinou šťávu

Jak zeleninu před odšťavněním připravit

Já jsem si z odšťavňování udělala rituál. Se svou povahou, kdy se lehce pro něco nadchnu, ale už je pro mě těžší v tom vytrvat, si chci už od začátku odšťavňování spojit s pozitivními myšlenkami a atmosférou.

Přece jen to není bez práce, zelenina se musí umýt a nakrájet, a odšťavňovač se poté také musí vyčistit. Pokud chceme mít ze šťáv přínos, budeme je pravděpodobně pít každý den, a tudíž nás práce s přípravou a úklidem nemine.

V jednom instruktážním videu se mi líbil komentář jednoho blogera, který podotkl, že umývat odšťavňovač je sice otrava, ale on to bere jako součást meditace a mindfulness.

Když jsem se do odšťavňování pustila poprvé, z výsledku jsem byla nadšená, ovšem z čištění odšťavňovače už rozhodně ne. A musím přiznat, že jsem trochu zalapala po dechu, když jsem si představila, že bych to měla dělat denně. Naštěstí jsem si dost rychle vytvořila systém a na celý proces jsem si zvykla, takže teď už to všechno jde hladce a rychle.

Dělám to tak, že si do dřezu dám velkou salátovou mísu, kterou napustím vlažnou vodou, do které přidám trochu octa. V té potom umyju veškerou zeleninu a ovoce, které budu odšťavňovat.

Většinu zeleniny (obzvláště bio) ani nemusíme loupat, stačí očistit kartáčkem (neplatí pro červenou řepu!). Po důkladném omytí, případně oloupání, zeleninu a ovoce nakrájím a odšťavním. Snažím se použít vždy celý kus a vyhazovat toho co nejméně.

V tomto článku na RebootWithJoe.com je přehledně popsáno, jak které ovoce a zeleninu na odšťavňování připravit.

Mísu s vodou nevyleju, ale nechám si ji na pomoc při umývání odšťavňovače. Jde to s ní mnohem snadněji než jen mytí pod tekoucí vodou!

Další užitečné tipy

Budete mít zájem:  Klecová, nebo z podestýlky? České drůbežárny podvádějí se značením vajec

Pokud odšťavňujete listovou zeleninu, pomozte si při jejím vkládání do přístroje dalšími typy zeleniny (celer, okurka), jimiž listy do odšťavňovače zatlačíte.

  • Šťávu je ideální vypít co nejdříve po odšťavnění. Doporučuje se zředit ji čistou vodou, v poměru 2:1 (šťáva : voda).
  • Šťáva by se měla pít na lačno a nemělo by se po ní alespoň hodinu (až tři) jíst. Takto tělo z prospěšných látek využije opravdu maximum. Můžete do ní přidat ještě malé množství zdravých tuků (např. avokádo, kokosový či olivový olej, ořechová másla), abyste zajistili lepší vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích.
  • Džusy byste také neměli „zhltnout“ za 30 vteřin. Čím více si je budete v ústech vychutnávat, tím více začnou slinné žlázy vylučovat trávicí enzymy, a tím lépe vaše tělo živiny ze šťávy vstřebá.
  • Pokud budete šťávu chtít skladovat, nalijte ji až po okraj do sklenice a přidejte pár kapek citronové šťávy. Šťáva z odšťavňovače totiž oxiduje, a proto je vhodné skladovat ji tak, aby se k ní dostalo co nejméně vzduchu. Vitamín C ve šťávě z citrónu působí jako antioxidant. Skladujte v lednici.
  • Čím méně je šťáva čerstvá, tím více ztrácí živin, a ztrácí i na chuti. Já jsem ji zatím nikdy neskladovala déle než 12 hodin. Podrobnější informace o skladování najdete např. v tomto článku na BestForJuicing.com.
  • Po odšťavnění vám zbude docela velké množství dřeně. Nevyhazujte ji! Můžete ji použít do polévek, omáček, anebo z ní udělat mé zeleninové mini muffiny, anebo zdravé karbanátky!

Další skvělé tipy najdete například v článku 10 Tips for Easier Juicing na stránkách BestForJuicing.com.

Každý druh odšťavňovače dělá jinou šťávu

Co jsem na sobě pozorovala během prvního týdne zařazení šťáv

Šťávu jsem zařadila vždy ráno a večer, někdy místo běžného jídla, někdy k lehčí snídani či večeři. (Nejednalo se tedy o detox či půst založený pouze na konzumaci šťáv.) Po prvním týdnu pravidelného pití zeleninových šťáv jsem měla následující poznatky:

  • Příjemný pocit „odlehčení“ a úbytek pocitu „těžkosti“ z jídla.
  • Menší hlad a chutě na sladké i slané.
  • Méně tuhá stolice a menší problémy s vylučováním.
  • Dostavily se ale i nepříjemné pocity, částečně možná příznaky detoxu, částečně projevy, které mám již z dřívějška spojené s příliš nízkým příjmem sacharidů. Upřímně ale nemůžu s jistotou říct, zda byly způsobené vyloženě zařazením šťáv, anebo zda hrály roli i jiné faktory.
  • Mírné bolesti hlavy, na které pomohl zvýšený příjem soli a velké množství tekutin. Bolesti byly pravděpodobně způsobené nedostatkem sodíku a dalších minerálů. Ten se u mě poslední dobou také projevoval velkou chutí na slané.
  • Pocit únavy, který ovšem nemusel být způsobem šťávami, ale tím, že jsem se po pooperační rekonvalescenci vrátila do práce.
  • Vyrážka a akné. (Ty se mi pořád střídavě objevují a mizí, a zatím jsem ještě se 100% jistotou nevypozorovala, s čím souvisí.)

Když jsem si nepohlídala dostatečný příjem sacharidů (v mém případě alespoň 80 g denně), začaly se dostavovat projevy jako nespavost, neustálý pocit zimy a hodně suchá kůže.

Ty mohou poukazovat na podprůměrné fungování štítné žlázy a nadledvinek.

Je nutné tělu zajistit dostatek zdravých tuků a bílkovin, dostatečně hydratovat (možná i pomocí elektrolytového nápoje) a zvolnit co se týče například fyzické aktivity či stresu.

Máte se zeleninovými šťávami zkušenosti? Já jsem v této oblasti nováček, takže se ráda dozvím víc!

#endometrióza #výživa #juice

Využívejte naplno přínosy odšťavňování k boji s různými nemocemi

Stále více lidí dnes umírá na chronické nemoci než ze všech ostatních příčin. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) každoročně umírá 36 milionů lidí vlivem degenerativních chorob a 100 milionů lidí se dostává do chudoby pouze kvůli nákladům na zdravotní péči.

V okamžiku, kdy vypijete čerstvou syrovou šťávu, je to jako kdybyste do těla dostali intravenózní infuzi vitamínů, minerálů a enzymů, protože jdou “přímo do vašeho těla”, aniž by bylo potřeba je složitě dobývat ze stravy v procesu trávení. Vzhledem k tomu, že je odšťavňování v podstatě “udržování” živých živin, není divu, že má tak velké přínosy pro zdraví.

Co když je odpověď na prevenci a odvrácení nemoci tak jednoduchá jako odšťavňování? Společně se podíváme na experiment, který nám pomůže odpovědět na tuto otázku.

Super odšťavňování po dobu 28 dní odstranilo cukrovku a chronickou bolest

Expert na odšťavňování Jason Vale přijal do experimentu osm lidí. Všichni z nich trpěli 22 různými chronickými nemocemi.

Po dobu 28 dní cvičili a drželi zdravotní dietu, která je založena pouze na pití čerstvých šťáv, aby prozkoumal možný přínos šťávy pro odvrácení chronických onemocnění a v průběhu točil své zkušenosti.

Celý dokument Jasona Vale se jmenuje “Super juice me” a zaznamenává 28 denní experiment. Zdravotní zlepšení, která můžeme na pozorovaných osobách zaznamenat, jsou vážně ohromující. Více informací na www.superjuiceme.com.

Každý z účastníků cítil velký příval energie a úbytek váhy. Většina z nich také zaznamenala drastické snížení symptomů jejich nemoci – stejně tak se snížil i počet léků, které byli nuceni užívat. Jeden muž snížil svůj denní příjem 52 tablet na předpis na pouhé dvě pilulky denně. Jiný muž zcela vyřešil svůj problém s cukrovkou.

Jedna z žen, která dlouhé roky trpěla chronickou bolestí, se této bolesti zcela zbavila. Další lidé, kteří trpěli astmatem, kolitidou nebo třeba spánkovou apnoe, výrazně snížili nepříjemné symptomy.

Nebyla to ale snadná cesta. Během celého procesu si účastnící prošli detoxikačními reakcemi, dále také přechodným zesílením symptomů, ke kterému dochází při léčbě.

Z těla se totiž odplavují toxiny, které jej zatěžovaly celé roky. Všechny tyto reakce ale byly spíše krátkodobého charakteru.

Všichni účastníci se zanedlouho cítili mnohem lépe – podle jejich popisů to bylo nejlépe za několika posledních let.

Odšťavňování přináší do našeho života mnoho výhod

Zmíněný dokument nám ukazuje extrémní příklad využití výhod odšťavňování. Toho se samozřejmě nemusíme držet a odšťavňování můžeme začlenit do našeho života v míře, která vyhovuje našemu životnímu stylu.

Odšťavňování může použít jako příležitostnou detoxikaci organismu nebo jako zdravý začátek dne. Existuje mnoho důvodů, proč zeleninové šťávy začlenit do vašeho jídelníčku.

Zmiňme tedy alespoň ty nejdůležitější:

  • Odšťavňování vám výrazně pomůže absorbovat živiny obsažené v zelenině. To je velice důležité, protože většina lidí má velice špatné trávení z důvodu konzumace příliš mnoho nevhodného jídla po dlouhou dobu. Z toho důvodu už nejsme schopni absorbovat všechny živiny, které se nacházejí v syrové zelenině. Odšťavňování celý proces ulehčuje, protože živiny jsou už připravené k jejich absorpci, a díky tomu neztratíte žádné cenné látky.
  • Odšťavňování umožňuje konzumaci velkého množství zeleniny. Prakticky každý doktor vám řekne, že optimální dávka různé zeleniny a ovoce na den je 6 – 8 porcí. Málokomu se ale podaří tuto kvantitu splnit. Díky odšťavňování můžete však dosáhnout velice snadno vašeho denního cíle.
  • Do vašeho jídelníčku můžete dostat více druhů zeleniny a ovoce. Mnoho lidí jí denně tu samou zeleninu, což porušuje zásadu pravidelného střídání jídel a vede ke vzniku alergií na určité potraviny. Odšťavňování rozšiřuje množství rozdílných fytochemikálii, které při konzumaci zeleniny získáte. Každý druh zeleniny má totiž jedinečné vlastnosti a účinky na lidské zdraví. Odšťavňování vám také ulehčí konzumaci druhů zeleniny, které si běžně nevychutnáte v syrovém stavu.
  • Zlepšování imunitního systému a odolnosti proti nemocem. Syrová šťáva přeplňuje váš imunitní systém koncentrovanými fytochemikáliemi a “živou energií”, která může revitalizovat vaše tělo. Čerstvé šťávy také pomáhají do vašeho těla dostat zdraví prospěšné bakterie a zároveň pomáhají v boji proti bakteriím patogenním, jejichž usídlení ve střevech vede ke vzniku nemocí.
  • Zvyšování energie. Když je krev zaplavena živinami a Ph vašeho těla je v optimální hladině, budete cítit mnoho energie. Vzhledem k tomu, že jsou syrové šťávy velice rychle absorbovány a využity vaším tělem, ucítíte po jejich konzumaci skutečný příval energie!
  • Syrová šťáva podporuje váš mozek. V další vědecké studii bylo zjištěno, že pacienti, kteří konzumovali čerstvé šťávy alespoň 3x týdně, měli o 76% nižší pravděpodobnost Alzheimerovy choroby, než tomu bylo u pacientů, kteří čerstvou šťávu konzumovali méně než 1x týdně.
  • Syrová šťáva ze zeleniny a ovoce poskytuje strukturovanou vodu. Zeleninová šťáva je jedním z nejčistších zdrojů vody a ve skutečnosti se kvalifikuje jako strukturovaná voda (živá voda), která se liší od normální vody. Voda ze zeleniny je nejkvalitnější vodou, kterou můžete vypít!

A co bílkoviny a tuky?

Pokud se zamyslíte nad tím, co vše obsahuje bílkoviny, možná vám jako první věc vytane na mysl šťavnatý steak.

Pravdou ale je, že také zelenina a další rostliny obsahují značné množství bílkovin. Například brokolice obsahuje zhruba 4 až 5 gramů bílkovin na jeden šálek.

Špenát obsahuje 5 až 6 gramů a kapusta, řeřicha, kokosový ořech a kukuřičná zelenina obsahují zrovna tak úctyhodné množství bílkovin.

To znamená, že v syrové šťávě, kterou pijete po celý den, můžete zkonzumovat okolo 20 až 30 gramů čisté bílkoviny. Pokud tedy plánujete krátkodobou kúru s čerstvými šťávami, dostanete do sebe také nezanedbatelné množství bílkovin.

Pokud se chystáte na větší fyzickou zátěž, je dobré vaši šťávu podpořit také jinými potravinami, které obsahují vysoké procento bílkovin, například syrovátka. Dobré je také zvážit přidání zdravých přírodních tuků. Výborným zdrojem těchto tuků může být avokádo, kokosový olej, extra panenský olivový olej, a stejně tak semínka (chia, lněné, konopí, atd.).

Je důležité uvědomit si, že čerstvá šťáva není jen nápoj – je to tekutá výživa. Jak dostat do těla velké množství bílkovin ze zeleniny? Přece odšťavňováním! Doporučujeme zařadit čerstvou šťávu na váš každodenní jídelníček. Pokud nestíháte denně, konzumace po dobu 3 – 7 dnů v měsíci slouží také jako značná opora vašeho zdraví.

Proč si myslíme, že 28 denní odšťavňovací kúra opravdu funguje

Ohledně zdraví prospěšných účinků čerstvých šťáv na naše tělo není pochyb. U osob, které se tohoto experimentu zúčastnily, bylo zaznamenáno rapidní zlepšení.

Jednu věc však v tomto programu nezmínili, a to je dosavadní strava všech účastníků.

Ačkoliv se zdravotní problémy jednotlivých osob lišily, jejich způsob stravování měl shodné znaky – v každodenním režimu převládala tzv. západní strava.

Konzumace čistých čerstvých šťáv tedy byla velice důležitá, ale pravděpodobně ještě více důležitějším faktorem bylo to, že tito lidé ze svého jídelníčku zcela vyškrtli průmyslově zpracované potraviny. Pokud se nevyhnete jejich konzumaci, nemůžete očekávat stejné zlepšení, jakého dosáhli účastníci experimentu.

Typy odšťavňovačů

Klasické odšťavňovače lze zařadit do třech základních kategorií:

Odstředivé odšťavňovače: Odstředivé odšťavňovače oddělují šťávu od vlákna procesem odstředivé síly. Jedná se o nejběžnější a nejlevnější přístroje. Nevýhodou však je, že jsou hlučné, vytvářejí vyšší teplotu, jsou náročnější k čištění a typicky méně účinné při oddělení šťávy od buničiny.

Dvouhřídelové odšťavňovače: Patří mezi nejrobustnější odšťavňovače, jsou ale také velice výkonné. Odšťavňování provádí pomocí pomalého lisování mezi dvěma hřídelemi.

Šnekové odšťavňovače: Šnekové odšťavňovače jsou v dnešní době nejvíce využívané. Hlavním důvodem je jejich vysoká funkčnost, praktičnost a jedinečné schopnosti.

Odšťavňování probíhá pomocí lisovacího šneku, jež suroviny natlačí na síto. Výsledkem je kvalitní hutná šťáva. Současnou špičkou v této kategorii je Kuvings EVO820. Odšťavňovač Kuvings získal ocenění Kuchyňská inovace roku 2017 a více informací se můžete dočíst např. zde: Odšťavňovače Kuvings.

Studie ukazuje, že odšťavňování zeleniny je přínosnější, než její mixování

Zeleninové a ovocné šťávy lidé často také připravují pomocí mixéru. K plodům se zpravidla přidá voda nebo jiná tekutina a po mixování vznikne hustý nápoj, kterému říkáme smoothie. Pokud jste milovníky smoothies, pamatujte si, že smoothie není to samé jako čerstvá šťáva.

Budete mít zájem:  Hlasivky- Ztráta Hlasu Léčba?

Jedním z hlavních negativ takto připraveného nápoje je to, že se kvůli oxidaci pro mixování připravíte o spoustu cenných látek. Při odšťavňování navíc dokážete do těla dostat velké množství zeleniny, protože nemusíte trávit vlákninu, která činí smoothie hutnějším a méně chutným.

Vláknina má své nepřekonatelné zdraví prospěšné vlastnosti, pokud se však bavíme o získání co nejvíce živin ze zeleniny, je tento fakt téměř zanedbatelný. Látky, které můžeme získat prostřednictvím odšťavňování jsou mnohem důležitější.

Následující srovnání mezi rozmixovanou a odšťavněnou zeleninou je poučnou informací o tom, proč může být problematika vlákniny v tomto kontextu bezvýznamná.

“100 gramů kapusty (kale) obsahuje více něž 100% vašeho doporučené denní dávky (DDD) vitamínu A, vitamínu C a vitamínu K a více než 10 procent vašeho DDD vitamínů B1, B2, B6, vápníku, železa, hořčíku a manganu. Navzdory hustému a suchému vzhledu se však skládá z pouze 1,7% vlákniny, což znamená, že poskytuje méně než 6% vašeho DDD vlákniny.”

To znamená, že pokud si zakládáte svůj jídelníček na vysokém příjmu vlákniny, v případě pití smoothies budete muset doplnit vlákninu z jiných zdrojů. Další nevýhodou mixování je to, že během mixování dochází k zahřívání tekutiny, která tím ztrácí mnoho cenných mikroživin.

Během jedné laboratorní analýzy bylo zjištěno, že zelenina, která byla po dobu 60 sekund vystavena procesu mixování, ztratila 23 – 63% vitamínu C, vápníku a draslíku.

Záplavu vitamínů, minerálů, enzymů a fytonutrientů, které vaše tělo získá z čerstvé lisované šťávy, nelze ničím nahradit.

Nemějte obavy ze zeleniny!

Vaše čerstvé šťávy by se ideálně měly skládat především ze zelené zeleniny, přidat lze také malé množství ovoce, takže obsah cukru (fruktózy) bude minimální. Pro zlepšení chuti šťávy můžete přidat kiwi, jablko nebo hrst bobulí.

Největší složkou by ale vždy měla být čerstvá organická zelenina – špenát, celer, salát, atp. Zeleninová šťáva má bohužel nevalnou pověst kvůli své pronikavé barvě a pověrám o nepříjemné chuti.

Pravda však je, že zeleninová šťáva má vynikající chuť a pomocí ovoce je možné ji dokonale vyladit dle svých potřeb.

Pokud jste nováčky na poli odšťavňování, je dobré začít zlehka – například okurkou a řapíkatým celerem. Odtud můžete směle pokračovat přidáváním zeleniny typu špenát, různé druhy salátu, spolu s přidáním petržele a koriandru. Kapusta, listy pampelišky nebo hořčice mohou být pro někoho příliš hořké, přidávejte tedy do celého nápoje pouze několik lístků.

Některé z nejhodnotnějších druhů zeleniny mohou vynikat svojí typickou chutí, na kterou nemusíte být ze začátku zvyklí. I zde platí, že z počátku je lepší přidávat malé množství, dokud si vaše chuťové buňky na čerstvou chuť nezvyknou.

Výběr organické zeleniny, která neobsahuje GMO může být problematický nebo finančně náročnější. Nejlepší variantou je využívat místní osvědčené farmáře nebo si zeleninu pěstovat sami. Vždy však mějte na paměti, že se musíte zcela vyvarovat používání syntetických hnojiv, pesticidů a herbicidů.

Skvělým trikem, jak umocnit skvělou chuť vašich šťáv je přidání následujících surovin:

  • Limetky a citróny: Na každý litr šťávy můžete přidat polovinu limetky nebo citrónu. Pokud používáte organické ovoce, můžete dokonce odšťavnit i slupku. Limetky jsou oblíbené pro jejich snížení hořkosti nápoje.
  • Brusinky a goji: Jste-li milovníky těchto bobulí, neváhejte je do svého nápoje přidat. Dbejte však na to, abyste nepřesáhli množství jedné malé hrstky.
  • Čerstvý zázvor: pokud máte rádi jeho chuť, je zázvor tím pravým, co dodá vaší šťávě pořádný říz. Množství by nemělo přesáhnout 4 g na den.
  • Jablko a mrkev: Jablko a mrkev nápoj skvěle ochutí. Množství doporučujeme střídmé kvůli obsahu cukru.

Příprava a uchovávání čerstvých šťáv

V případě, že konzumujete organické ovoce, můžete si ušetřit práci a odšťavnit plody i se slupkou, stačí je důkladně omýt. Výjimkou je pouze řepa, u které se slupka musí odstranit.

Jestliže si budete vyrábět šťávu z neekologických plodů, je třeba je vždycky oloupat, abyste nekonzumovali chemické látky, kterými byly plody ošetřeny. To platí zvláště v případě zeleniny a ovoce, které byla voskované. Vosk v sobě totiž tyto chemikálie dokáže udržet.

Někdy může být obtížné zjistit, zda jsou plody povoskované, protože se vosk nanáší ve velmi tenké vrstvě.

  • Lilek, okurky a rajčata jsou téměř vždy voskované
  • Cukety, dýně a melouny jsou voskované, ale ne vždy
  • Mrkev není nikdy voskovaná

Catler JE 4010

  • Přidáno: 17. května 2019 Doporučuje produkt Přístroj je rychlý. Spokojenost. Kupovala jsem na doporučení od známé, která používá starší model této značky již 7 let. Používá ho každý den. Věřím, že mi bude sloužit také tak dlouho.
    • Přidáno: 19. září 2018
    • Doporučuje produkt
    • spokojenost
  • Přidáno: 4. března 2018

    Doporučuje produkt

    • Jednoduchá obsluha, snadné čištění, relativně tichý

    Koupila jsem ho na základě recenzí jak u nás tak i v zahraničí, kde se prodává pod jiným názvem. Je to skutečně tak, že vyrábí daleko více šťávy než jiné odšťavňovače, které jsem měla. Velmi snadno se čistí a dává zpět dohromady. Příjemný je i dekl od nádoby, do které teče šťáva, protože nestřiká nikde okolo.

    Myslím, že se tato trochu dražší investice brzy vrátí na ovoci nebo zelenině, ze kterých dostaneme více šťávy. Je potřeba důkladně čistit sítko, aby se zbytečně nezanášelo a aby bylo dosaženo maxima šťávy. K tomu je v balení prima kartáček, který vám také pomůže druhým koncem vydat snadno sitko z přístroje.

  • Přidáno: 9. prosince 2017

    Doporučuje produkt

  • Přidáno: 27. listopadu 2017

    Doporučuje produkt

    • rychlý,spolehlivý.jednoduchá obsluha
  • Přidáno: 4. listopadu 2017

    Doporučuje produkt

    • kvalitní odšťavňovač se skutečně velkou výtěžností, do odpadní nádoby padají hodně suché zbytky.
    • perfektně odšťavní i tvrdou zeleninu jako např. mrkev.
  • Přidáno: 3. listopadu 2017

    Doporučuje produkt

    • Nastavitelné otáčky, pěkný design, snadná údržba, výkonný
  • Přidáno: 30. září 2017

    Doporučuje produkt

    • velký přístroj,zabere hodně místa při skladování
    1. Přidáno: 10. září 2017
    2. Doporučuje produkt
    3. Dobrá cena
  • Přidáno: 17. srpna 2017

    Doporučuje produkt

  • Přidáno: 11. srpna 2017

    Doporučuje produkt

    • snadná manipulace výborné odšťavňování

    opravdu kvalitní odšťavňovač jsem maximálně spokojená má ho i dcera a můžu vřele doporučit

  • Přidáno: 5. července 2017

    Doporučuje produkt

    • Nastavitelna rychlost dle druhu ovoce/zeleniny
  • Přidáno: 11. června 2017

    Doporučuje produkt

    • výkon
    • jednoduchost ovládání
    • kvalitní zpracování
    • design
    • záruka 3 roky
    • vzhledem k velikosti může být manipulace lehce nemotorná
    • velikost (počítejte s tím)

    Opravdu velmi povedený výrobek, se kterým jsem spokojený. Podle recenzí dTestu jsem koupil z oficiální stránky výrobce za přijatelnou cenu a navíc jsem k tomu získal kuchyňskou váhu. Výrobek přišel velmi dobře zabalený a s obsáhlým návodem v češtině.

    Po rozbalení na vás bude koukat kvalitně zpracovaný výrobek. Konstrukce je bezchybné a design nadčasový. Výkon odšťavňovače je nekompromisní. Hlasitý motor doslova rozmetá každý kus ovoce jaký dovnitř vhodíte. Nejdříve budete chvíli tápat jak přístroj sestavit, ale po 1-2x si zvyknete.

    Předtím než se odhodláte pořídit tento stroj, si pořádně promyšlené kam ho dáte, protože bude zabírat dost místa. Čištění je poměrně jednoduché, stroj rozeberete a omyjete vodou. Uvnitř balení najdete přiložený kartáč.

    Celkově jsme velmi spokojený a mohu jen doporučit pro lidi, kteří chtějí lepší zdraví pro sebe a rodinu a nebojí se investovat do kvalitního stroje.

  • Přidáno: 23. ledna 2017

    Doporučuje produkt

    • Catler JE 4010 – Zakoupený již 2 kus. První je podarovaný rodičům, po sléze zakoupený Kuvings C9500 Exclusive na výborné, ale stejně tak i výborně klamavé recenze. Kuvings šunt všech šuntů za neskutečně vysokou cenu. Neodšťavní jablka po měsíčním uskladnění-tj. dokonale zralá-vrací podrcenou hmotu do plnícího otvoru-hnus fialový-dobrý akorát na kořenovou zeleninu. (Samozřejmě nejsou jablka MOUČNÁ jak by hned mohl někdo podotknout a nesmyslně reagovat na toto hodnocení!!!!!!!!!) Rychle shrnuto – ze zralého ovoce vytvoří odpornou melasu plnou pěny. Super pěnový smoothie maker za 14táců. Gratuluji výrobci a prst dolů!!!. Po špatné zkušenosti s Kuvings šnekovým odšťavňovačem je opět pořízen Catler JE 4010 tedy druhý.
    • Z5 ke Catleru a jeho hodnocení.: Výborná cena, relativně oproti jiným odšťavňovačům čistá šťáva bez kalu, minimum pěny jak se někde tvrdí, že je toto nedostatkem Catleru, dobrá výtěžnost, omyvatelnost.
    • Nadmíru spokojen se všemi jejich výrobky a mohu podotknout, není jich málo!
    • Zabere trošku více místa avšak přijatelně, oxidace je pří výrobě možná větší něž u šnekových, tak jako teplota při zpracování – přesto více záleží na uskladnění či doba upotřebení výsledného produktu!!

    Silně jsem řešil recenze mezi šnekovými a odstředivými odšťavňovači nad jejímiž videy jsem strávil půl dne a přesto se nechal napálit. Mám teď oba jak Catler tak černou můru z Kuvings. Používám jen CATLER a nedám na něj dopustit.

    Konečný dodatek: Rozdíl mezi těmito 2 spotřebiči byl přes 10tisíc s příslušenstvím. Ještě teď z toho šílím! Za 10 klacků jsem mohl mít ze sadu přes tunu jablek při normál ceně 7-8kč/kilo při vlastním sběru. No to je na kopanec……

  • Přidáno: 20. ledna 2017

    Doporučuje produkt

    • dostatečný výkon, jednoduché mytí, zatím spokojenost
  • Přidáno: 31. října 2016

    Doporučuje produkt

    • dobře odšťavňuje velký vkládací prostor umožňuje vkládat velké kusy ovoce a zeleniny odšťavňuje i tvrdou zeleninu jako je třeba červená řepa
    • je to větší přístroj, tudíž zabere kousek místa, ale kvalita oďšťavnění to vyrovná

    celkově jsem spokojená a jeho zakoupení doporučuji

    • Přidáno: 11. října 2016
    • Doporučuje produkt
    • Pristroj pouzivame zatim jen kratce a jsme moc spokojeni
    1. Přidáno: 27. září 2016
    2. Doporučuje produkt
    3. Bez problému a doporučuji!
  • Přidáno: 22. srpna 2016

    Doporučuje produkt

    • Zvládl i odšťavnit černou jeřabinu, takže stroj pracuje opravdu dobře
    • Přidáno: 30. července 2016
    • Doporučuje produkt
    • Perfektni.

Odšťavňovače

Čerstvé ovoce a zelenina jsou nezbytnou součástí jakéhokoli jídelníčku. Poskytují betakaroten (který tělo přeměňuje na vitamin A),vitamin C, draslík, fosfor a spolu s dalšími vitaminy a minerály pomáhají chránit tělo proti různým obtížím a onemocněním, od běžného nachlazení po rakovinu. Tyto vitaminy podporují činnost tělesných enzymů a jsou součástí procesu rozkládání potravy na energii. Pomáhají také udržovat hormonální rovnováhu, posilují imunitní systém a jsou nezbytné pro činnost mozku a nervové soustavy. V zelenině, jako je kapusta, zelí a kořenová zelenina najdeme také hořčík a vápník. Listová zelenina obsahuje chlorofil, který pomáhá při stavbě svalstva a chrání nervovou soustavu.

Vybrali jsme pro vás několik modelů odštavňovačů –

Penguin

– citrusovač na pomeranče, grepy a citrony

  • Breville Professional – nejkvalitnější odstředivka poměr cena/výkon
  • Champion Juicer – Ideální přístroj na velké množství kořenové zeleniny a jablek – rychlé zpracovávání
  • Omega 8005/8003 – nejlepší šnekový odšťavňovač (univerzální na veškeré suroviny) – pomalé zpracovávání
  • Angel Juicer – nejlepší „twin gear“ (dvě soukolí rotující proti sobě) odšťavňovač – maximální výtěžnost, dosud nejlepší odšťavňovač na trhu

Ještě si přečtěte trochu teorie, ať víte co přesně potřebujete.

Zahrnutím čerstvých šťáv do svého jídelníčku budete zdravější. Z čerstvé šťávy dokáže naše tělo vstřebat více vitaminů a ostatních užitečných látek než je tomu při konzumaci tuhé stravy.Jen málokdo by dokázal na posezení sníst celý ananas, 225 ml šťávy z jednoho ananasu je mnohem lepší vyhlídka. Obzvlášťě účinné jsou šťávy z čerstvé zeleniny, protože vaření zničí mnoho proteinů a živin, zatímco ve šťávách zůstanou neporušené.

Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy mají obdivuhodné detoxikační a regenerační schopnosti. Jsou zaprvé vynikajícími zdroji čisté vody, která se filtruje v celé její složité struktuře. Už tímto se odstraňuje jeden ze zdrojů nečistot, se kterými se musí trávicí soustava každý den vyrovnávat. Navíc každé ovoce obsahuje organické kyseliny, které pomáhají odstraňovat toxiny z tráviacího traktu. Citrusové plody obsahují nejúčinnější kyselinovou sloučeninu – kyselinu citrónovou, a další druhy ovoce poskytují jiné mírnější, např. kyselinu vinnou, jablečnou ap. Některé plody jako například pomeranče nebo jablka, obsahují i pektin, který může absorbovat tuky a toxiny ze zažívacího traktu. Jak jednotlivé přístroje pracují?

Budete mít zájem:  Domácí bylinky, které se vyplatí pěstovat

Každý z odšťavňovačů odděluje šťávu od drtě trochu odlišným způsobem. Podle druhu použité technologie je již částečně předurčeno použití samotného přístroje.

ODSTŘEDIVÁ TECHNOLOGIE U těchto přístrojů jsou všechny produkty nejprve nakrouhány a poté rozprostřeny po otočném sítu.

Přístroje se vyznačují především vyššími otáčkami, které umožní využití odstředivé energie. Štáva z produktů je protlačována přes otočné síto a zbylá drť je automaticky odhazována do sběrného koše.

Přístroje pracující na bázi odstředivé technologie jsou využívány ve většině gastronomických zařízeních.

výhody

Pravděpodobně největší výhodou je rychlost odšťavňování a snadné čištění.

  1. nevýhody
  2. JEDNOHŘÍDELOVÉ ODŠŤAVŇOVAČE – ŠNEKY
  3. a) rozmělnění krouháním
  4. výhody
  5. nevýhody
  6. b) rozmělnění drcením
  7. výhody
  8. nevýhody
  9. DVOUHŘÍDELOVÉ ODŠŤAVŇOVAČE – LISY
  10. výhody
  11. nevýhody
  12. CITRUSOVAČE

Díky rychlým otáčkám se snižuje trvanlivost a kvalita šťávy. Tato technologie je nevhodná pro odšťavňování listové zeleniny a bylin. Přístroje odšťavňující produkty pomocí tlaku nejprve veškeré suroviny naporcují (nakrouhají, rozdrtí) a následně tuto drť protlačují přes nerezové síto, které oddělí šťávu od drtě. Oproti odstředivým odšťavovačům dokáží tyto přístroje snadno vyrobit i povidla, zmrzlinu, dětské kaše, ořechová másla, ledové tříště, omáčky nápoje nebo krémy. Přístroje často obsahují různě jemná síta pro nejefektivnější odšťavnění konkrétních surovin. Tyto přístroje používají k rozmělnění otočný nůž, který nejprve veškeré suroviny nakrouhá na malé části a poté tlakem vylisuje z takto připravených surovin šťávu. Díky většímu počtu otáček si tato technologie snadno a rychle poradí i s větším množství surovin. Vyšší otáčky zajišťují potřebné chlazení motoru, takže není zapotřebí dělat přestávky během odšťavňování. Rozmělnění krouháním je ideální pro tvrdou kořenovou zeleninu. Náročnější příprava při odšťavňování listové zeleniny a bylin. Nižší výtěžnost při zpracovávání těchto surovin. Odšťavňovače jsou vybaveny otočným šnekem, který posouvá všechny suroviny hlavním dílem k nerezovému sítu. Při tomto posunu dochází k neustále většímu drcení surovin a zároveň ke zvyšování působícího tlaku, který získává z rozdrcených surovin šťávu. Nízké otáčky zabezpečují maximální kvalitu šťávy a dokonalé zpracování problemetických měkkých plodů (rybíz, maliny, …), listové zeleniny a bylin. Omezené odšťavňování kořenové zeleniny a dalších tvrdých surovin. Odšťavňování ve 30ti minutových intervalech. Menší plnící otvor. Přístroje většinou používají technologii „twin gear“. Lisovací soukolí je složeno ze dvou samostatných ozubených částí, které do sebe vzájemně zapadají. Pomocí nízkých otáček dochází k přímému lisování vložených surovin bez jakéhokoliv tepelného nebo mechanického poškození šťávy. Maximální výtěžnost a kvalita šťávy. Dokonalé zpracování vybraných surovin. Odšťavňování ve 30ti minutových intervalech.Menší plnící otvor.

Většinou rozkrojené citrusy jsou vkládány na hrot a šťáva je získávána pomocí tlaku nebo rotace (případně kombinací obou). Ať už se jedná o mechanické či elektrické citrusovače, způsob oddělení šťávy je obdobný.

PENGUIN JUICER

Jedná se o klasický citrusovač vybavený 100W motorem, a 2 otočnými kužely, díky kterým můžete odšťavňovat jak malé limety a citrony, tak i velké pomeranče a grapefruity. I u tohoto přístroje byla použita technologie automatického startu ke kterému dochází stlačením otočného kužele. Penguin juicer má odolné nerezové síto pro oddělení dužiny od šťávy. Dalším praktickým detailem je pohyblivá hubička, která zajistí plynulou výměnu skleniček za chodu přístroje. Celý citrusovač je složen pouze ze čtyř dílů (blok motoru, plastová sběrná nádoba, nerezové síto a otočný kužel). Díky tomoto jednoduchému složení je mytí přístroje opravdu nenáročné. Penguin juicer má velice zdařilou úpravu nerezového povrchu, která který bude zdobit vaši linku jistě oceníte i možnost svinutí přívodního kabelu pod tělo přístroje.

cena: 1990 Kč, záruka 39 měsíců (15 je z toho bonus)

BREVILLE PROFESSIONAL

Barva: stříbná/šedá Způsob odšťavňování: odstředivý Výkon: 950 W Počet otáček: 6500/11000 ot./min. Síto: 5/5 – mikrosíťovina Hmotnost: 5,3 kg Rozměry: 380 x 280 x 180 mm Záruční doba: 24 měsíců BONUS: navýšená záruka o 15 měsíců

  • Cena:  6950,- Kč

Odstředivé odšťavňovače se u mnoha lidí netěší velké přízni. Důvodem je pravděpodobně velká nabídka nekvalitních přístrojů, které jsou běžně k dostání. Tyto přístroje neumožňují kontinuální odšťavňování a při práci vyžadují časté čištění. I doba provozu těchto přístrojů je zpravidla radikálně časově omezena (na několik desítek sekund).

U kvalitních „odstředivek“, mezi které patří i tento odšťavňovač, se však tyto problémy nevyskytují. Většina gastronomických provozů (restaurace, bary, jídelny,…), které vyrábějí šťávu pro komerční účely, používá právě odstředivé odšťavňovače.

Mezi hlavní výhody těchto přístrojů patři vysoká výtěžnost (srovnatelná s hydraulickými odšťavňovači), rychlost zpracovávání surovin, kontinuální odšťavňování bez nutnosti čištění a v neposlední řadě nenáročná údržba a snadné mytí. Odšťavňovač Breville Professional si snadno poradí s veškerými druhy ovoce a zeleniny.

Přístroj také částečně dokáže odšťavnit i těžko zpracovatelné suroviny, jako je rybíz, hroznové víno, čínské zelí… Kontinuální odšťavňování je naprostou samozřejmostí. Díky velkému plnícímu otvoru je možné plnit přístroj i celými jablky nebo pomeranči, což Vám ušetří čas i námahu.

Silný motor (950 W) zaručuje bezproblémový chod odšťavňovače – ani při odšťavňování tvrdých surovin nedochází k poklesu otáček a výtěžnosti. Celonerezové síto je nesrovnatelné s plastovými síty u běžných odstředivek. Výrobce myslel i na Vaši bezpečnost, takže pokud není odšťavňovač řádně složen, nelze jej spustit.

Nádoba na šťávu má praktický oddělovač pěny, takže nepotřebujete žádné další cedníky, které jsou běžně dodávány k většině odšťavňovačů. Složení a rozložení přístroje je otázkou několika vteřin a více času Vám nezabere ani samotné mytí. Všechny díly (kromě bloku motoru) je možné mýt v myčce na nádobí. DOPORUČEN NA: Kořenová zelenina, jablka NEVHODNÝ NA:

  1. Byliny, listová zelenina, drobné plody
  2. CHAMPION 2000+

Barva: bílá, stříbrná, černá, mandlová Způsob odšťavňování: rotační nůž Rychlost otáček: 1425 ot./min. Výkon: 420 W Rozměry: 290 x 425 x 190 mm Záruční doba: 10/5 let – motor/díly BONUS: navýšená záruka o 15 měsícůBalení obsahuje Cena:  13 550 Kč

Champion je  výkonný a robustní odšťavňovač, který rychle a pohodlně zpracovává veškeré ovoce, zeleninu, byliny, ořechy i led.

Champion zpracovává ovoce, zeleninu a byliny na tlakovém principu vysokým výkonem při pouhých 1 400 otáčkách za minutu, přičemž drtí vlákna tak, že se do šťávy dostane maximum v buňkách obsažených vitamínů, enzymů a stopových prvků.

Velkou silou motoru a zvyšováním tlaku v hlavním dílu proniká šťáva nerezovým sítem a současně jsou jemně rozemleté vylisované zbytky neustále vytlačovány přední komorou ven. Zbylá dřeň je podstatně sušší, než je tomu u běžných odšťavňovačů, a tím je vyšší i výtěžnost. Zlepší se i chuť, stává se lahodnější a silnější.

Otočný nůž je konstruován tak, aby odděloval šťávu od drtě nepřerušovaně. Ani při velkém množství vyráběné šťávy proto není nutné opakované čištění jako u běžných odšťavňovačů. Bez přerušení lze odšťavňovat několik desítek kilogramů ovoce nebo zeleniny…

S Championem lze odšťavňovat i zelí, naťovou zeleninu, hlávkový salát, petržel, kopřivy, pampelišky nebo špenát. Jednoduchým a šetrným způsobem vyrábí šťávy, ovocné a zeleninové kaše, saláty, povidla, ořechové máslo, zmrzlinu, omáčky, krémy a ledovou tříšť.

Velkou předností je jednoduchá obsluha – během několika vteřin se dá složit a rozložit, za několik vteřin se změní z odšťavňovače na struhadlo nebo homogenizér, snadné čištění a mytí zvládne i necvičený manžel. Pokud si přikoupíte nástavec „Mlýnek na obilí“, můžete jej použít pro domácí výrobu čerstvé celozrnné mouky. S použitím hrubého síta je možné zvýšit výtěžnost a snadněji odšťavňovat rybíz, maliny, angrešt a další plody s malými pecičkami. Všechny části Championu jsou vyrobeny ze 100% nylonu a ušlechtilé nerezové oceli, neovlivňující potraviny.

DOPORUČEN NA:

Kořenová zelenina (mrkev, řepa..), jablka

NEVHODNÝ NA:

Byliny

OMEGA 8003 Barva: bílá Způsob odšťavňování: šnekový Rychlost otáček: 70 ot./min. Výkon: 200 W Snadnost odšťavňování: 4/5 Snadnost čištění: 5/5 Hmotnost: 6,4 kg

Záruční doba: 10 let

Rozměry: 260 x 175 x 215 mmCena:  11750 Kč Omega 8003 je nejnovějším modelem nízkootáčkového odšťavňovače, který zpracovává produkty pomocí otočného šneku. Jedná se o velice kvalitně zpracovaný přístroj, který se navíc podařilo výrobci zmenšit. Na rozdíl od ostatních přístrojů pracujících na podobném principu Omega 8003 využívá velmi zdařilý dvoufázový systém odšťavňování. V první fázi jsou suroviny nahrubo vylisovány a šťáva odtéká přes hrubé síto do sběrné nádoby. Zbylá drť je dále posouvána hlavním dílem směrem k jemnému sítu, kde dochází ke druhotnému odšťavňení suroviny. Celý tento systém je propojen, takže šťáva nakonec odtéká jedním otvorem. Šťáva získaná s tímto přístrojem je vysoce kvalitní, neboť je získávána při pouhých 70ti otáčkách za minutu. Tento šetrný způsob zpracováni surovin zaručuje, že téměř nedochází ke ztrátám vitamínů. S Omegou 8003 je možné zpracovávat téměř vše, běžné ovoce a zeleninu, ale například i obilné trávy, problematické bobuloviny, naťovou zeleninu, atd. Kromě toho je možné využít tento přístroj k přípravě několika druhů těstovin, výrobě oříškového másla nebo pomocí homogenizačního pouzdra vyrábět dětské přesnídávky, zmrzliny, sorbety a jiné zdravé pokrmy, které si brzy oblíbíte. ANGEL JUICER Způsob odšťavňování: lis (twin gear) Rychlost otáček: 86 ot./min. Výkon: 150 W – chlazený Hmotnost: 9,4 kg Rozměry: 263 x 488 x 194 mm Záruční doba: 5/3 roky (motor/díly) Dostupnost: Není skladem BONUS: navýšená záruka o 15 měsíců

Cena:  24 320 Kč

Angel Juicer je prvním „celonerezovým“ přístrojem využívající technologii „twin gear“ na světě. Ne nadarmo je nazýván Rolls Roycem mezi odšťavňovači. Tento jedinečný přístroj je velice efektivní a dokáže ze zpracovávaných surovin získat opravdu maximum šťávy. Zároveň se jedná o nízkootáčkový přístroj, který zachovává ve šťávě veškeré, pro tělo důležité, látky jako jsou vitamíny, minerály a jiné důležité živé složky (složky, které jsou při běžné komerční výrobě zničeny pasterizací a tepelnou úpravou). Angel Juicer je vybaven nejnovějším twin gear soukolím, které efektivně a zároveň šetrně zpracovává jednotlivé suroviny ve dvou krocích. První část soukolí nejprve tlakem rozmělní jedotlivé suroviny, které dále postupují lisovacím ústrojím a jsou doslova „rozžvýkány“ při nízkých otáčkách. Z takto rozmělněné směsi je pak v konečné části ústrojí oddělována ta nejkvalitnější šťáva od vysušené drti. Celonerezové 2-fázové lisovací soukolí ideálně vylisuje veškerou listovou zeleninu, bylinky a zeleninovou dužinu. Angel Juicer dokáže získat šťávu téměř ze všech surovin – ovoce, zeleniny i bylin (od mrkve, přes jablka až po wheatgrass nebo špenát). Angel Juicer má výborné výsledky při zpracovávání mladého ječmene, listové zeleniny, bylinek, výhonků a klíčků. Avšak není limitován pouze základními surovinami – dokáže vyrábět i dětskou stravu, mražené ovocné sorbety, tofu, masové paštiky a ořechové máslo!

Angel juicer je vybaven motorem, který je schopen vytvořit sílu v lisovacím dílu o velikosti 3 HP. Vložené suroviny jsou zpracovávány pouze 86 otáčkami za minutu.

Tato rychlost takzvaných „studených presů“ – (cold press) zaručuje vytěžení maxima užitečných látek ze surovin, bez toho aby docházelo k jejich ničení teplem.

Angel juicer se skládá pouze ze čtyř hlavních dílů a proto složení a rozložení přístroje je velmi jednoduché.

Při zpracování tohoto materiálu byly použity texty z odstavnovace.cz představené přístroje najdete také zde

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector