Když svatomartinskou husu, tak z Česka. Dovozové jsou rychlené

Když svatomartinskou husu, tak z Česka. Dovozové jsou rychlené

A na co se můžete těšit? Připravili jsme si pro Vás konfitované husí stehno, červené zelí s jablky, bystročické kysané zelí a bramborový a houskový knedlík. K huse si můžete vychutnat svatomartinské víno Müller Thurgau z vinařství Sedlák Velké Bílovice.

Objednávky přijímáme od 8:00 do 19:00 na tel. čísle 583 842 503, alespoň 24 hod. předem. Pokud budete mít cestu kolem, budeme rádi, když si svou objednávku vyzvednete osobně v našem výdejovém okénku od 11:00 do 15:00 od středy 11. do pátku 13.

listopadu. Rozvoz zajišťujeme pouze po Olomouci a čas doručení záleží na předchozí domluvě. Za dovoz si účtujeme paušální poplatek 50 Kč, v případě tří a více objednávek na stejnou adresu rozvoz zdarma. Prosíme o pochopení, ale platbu lze provést pouze v hotovosti.

Pokrm je šokově zchlazený a zavakuovaný, na finální přípravu pro servírování Vám stačí 20 minut.

Když svatomartinskou husu, tak z Česka. Dovozové jsou rychlené

  • Cena za 1 porci 319 Kč
  • Cena za láhev vína 169 Kč
  • NÁVOD NA PŘÍPRAVU:

Husa: Rozstřihni mě a vyndej mě z obalu. Husí stehno, vlastní šťávu a tuk vlož do pekáčku a dej mě do předehřáté horkovzdušné trouby na 180°C na 20 minut nebo do klasické trouby na 200°C na 25 minut.

Zelí: Rozstřihni mě a vyndej mě z obalu, patřím do hrnce na střední plamen za stálého míchaní.

Knedlík: Rozstřihni mě a vyndej mě z obalu. Dej mě do pařáčku do hrnce nebo do mikrotenového sáčku, pokrop mě vodou a dej do mikrovlnné trouby na 30 vteřin.

Váha jedné porce: husí stehno – 420 g, zelí (bílé a červené) – 350 g, knedlíky (bramborový a houskový) – 250 g.
Výrobek je určen k okamžité spotřebě. Alergeny 1, 3, 7, 10.

Když svatomartinskou husu, tak z Česka. Dovozové jsou rychlené
Když svatomartinskou husu, tak z Česka. Dovozové jsou rychlené Když svatomartinskou husu, tak z Česka. Dovozové jsou rychlené Prohlédnout galerii (3) Když svatomartinskou husu, tak z Česka. Dovozové jsou rychlené Když svatomartinskou husu, tak z Česka. Dovozové jsou rychlené Když svatomartinskou husu, tak z Česka. Dovozové jsou rychlené Prohlédnout galerii (3)

Svatomartinská husa 2020: Šéfka drůbežářů o ztrát hospod i letošních cenách

Další vlna opatření proti koronaviru, včetně zavření hospod, přišla zrovna ve chvíli, kdy restaurační zařízení čekala významná podzimní událost. Svatomartinské hody. Tradiční pokrm, který obvykle naláká do podniků davy lidí, bude letos možné pořídit jen přes výdejní okénko, nebo rozvozem.

Podle šéfky Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé je jisté, že restaurace kvůli tomu budou tratit. Čeští chovatelé hus nicméně hlásí stabilní zájem, obvykle je dodávají běžným lidem. Právě českou produkci by Češi podle Dlouhé měli upřednostnit, byť taková husa vyjde dráž než z dovozu.

Kolik se letos pohybuje cena za kilo?

Pokud si člověk chce dát svatomartinskou husu, možnosti má dvě – zajít do restaurace, nebo si ji sám upéct. První varianta je o něco snazší, letos je ale vše komplikované kvůli pandemii koronaviru a s nimi spojenými opatřeními.

Restaurace jsou zavřené a jídlo mohou prodávat pouze přes výdejní okénko, nebo ho rozvážet, pokud tam zrovna nesedí Prymula nebo Kalousek.

 Svatomartinskou husu sice plánují i letos, ovšem ruku na srdce – z plastu to není to samé jako z talíře.

Zřejmě tak podniky budou tratit, odhaduje šéfka českých drůbežářů.

„Restaurace letos nabízejí pokrmy z hus sebou, ale určitě ztráty budou mít velké,“ podotýká Dlouhá pro Blesk Zprávy.

O něco pozitivnější je podle ní situace u chovatelů – zájem o husy mají dlouhodobě vysoký a příliš to nezměnila ani pandemie. Restaurace totiž obvykle sahají po husách z dovozu.

„Vzhledem k tomu, že tuzemští chovatelé prodávají husy přes své tradiční odbytové kanály, prodej z dvora, farmářské trhy, farmářské obchody a mají na husy objednávky už delší dobu před sv.

Budete mít zájem:  Farmářský trh ve znamení masopustu

Martinem, pokles objednávek nebudou mít takový, protože předešlé roky hlásí vždy předem vyprodáno,“ popisuje šéfka drůbežářů. Pro doplnění – jistá koronavirová omezení se týkají i farmářských trhů, mohou nabízet jen českou produkci.

Tuzemské husy spadají do povoleného zboží.

Dovozové ceny? Nereálné, ničí české chovatele, říká odbornice

Podle Dlouhé se dlouhodobě zvyšuje v Česku zájem po tomto druhu drůbežího masa. Někdy je dokonce tak velký, že se musí sahat po příbuzném ptákovi. „Pokud je nedostatek hus, tak se v restauracích nahrazují kachnami a různými kříženci, tzv. husokachnami,“ odhalila odbornice.

Přesto letos chovatelé chov nerozšířili, naopak se v Česku vylíhlo o 5000 kusů hus méně (celkem 170 863). Produkce totiž není jednoduchá a ještě tu byly nejisté podmínky spojené s probíhající pandemií.

„Chov hus je v Česku sezonního charakteru a velice náročný na lidskou práci, přes zimu se poté chovatelé musí věnovat nějaké doplňkové činnosti.

V Česku není ani velkokapacitní porážka hus, menší chovatelé mají pouze malé porážky či neregistrované chovy to dělají ručně,“ vysvětlila šéfka drůbežářů, s čím se musí chovatelé potýkat.

Do Česka se proto husy i dováží, jak již bylo zmíněno. Na jednu stranu jsou levnější, na druhou stranu podle zástupců z oboru nedosahují takových kvalit jako ty české.

„Dovozové, většinou mražené husy z Polska, Německa, Maďarska, Francie, jsou většinou výrazně levnější, nyní v promoakcích v letácích od 69,60 Kč,“ konstatuje Dlouhá a jedním dechem dodává: „V posledních týdnech se snaží maloobchod lákat zákazníka na akční ceny nabídky základních potravin a toto se odráží na problémech pro naše prvovýrobce, kteří musí konkurovat těmto podnákladovým cenám zboží.“

Cena ve farmářských obchodech, která podle Dlouhé mnohem více odráží realitu a náklady spojené s chovem, je řádově vyšší – od 200 Kč. „Kvalita husy mražené a tuzemské chlazené je jiná,“ zdůrazňuje odbornice.

Za pravdu jí dává fakt, že v mražených husách z Polska dochází k častějšímu záchytu salmonely, jelikož tamější legislativa dovoluje mražení drůbežího masa vodou, což sebou nese potenciální hygienická rizika.

Oproti tomu v Česku je povolené mrazit maso pouze vzduchem. Na problém polského drůbežího upozorňoval loni například výkonný výbor Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy, vyzval ministerstvo zemědělství, ať zakáže dovoz drůbežího masa ze všech zemí, kde se k mražení používá voda, tedy i Polska. Ministerstvo odvětilo, že nic podobného neplánuje.

Jak poznat kvalitní husu?

Každý Čechů ročně zkonzumuje v průměru 28,7 kilo drůbežího masa a množství roste. Husa ale v tomto ohledu představuje spíše sváteční zpestření, vede kuřecí a krůtí. Kvalitní husí maso má tmavší barvu, je krátké, šťavnaté a jemné.

V ideálním případě by se husa měla vykrmovat až pět měsíců, a to pestrou stravou. Zahraniční velkochovy tuto doby někdy zkracují na osm až deset týdnů. Dokonalého pokrmu dosáhnete tím, že husu pečete při nízké teplotě klidně i 12 hodin.

Jak správně péct svatomartinskou husu? Nejprve na prsou, pak na zádech

Když se pustíte do přípravy velké drůbeže, je nutné počítat s pozvolným a dlouhodobým pečením. Naprosto zásadní je zároveň průběžné podlévání a přelévání.

Všechna drůbež se nejprve peče obrácená prsy na dno pekáče. Dbejte na to, aby se kůže na prsou nepotrhala a nenapekla na dno. Pak krocana, husu, kachnu či kuře obraťte a dopečte na zádech.

  • 1 celá husa
  • 1 kilogram zelí
  • 500 gramů jablek
  • 3 až 4 rohlíky
  • 100 gramů slaniny
  • 1 větší cibule
  • 30 gramů cukru
  • sůl, kmín
  • případně bílé víno

U tučných kusů je třeba lehce propichovat kůži, aby se vypekl tuk. Nadbytečný tuk sbírejte nebo slévejte a nechte stranou k dalšímu využití.

Na závěr drůbež dopečte do barvy a křupavé kůžičky. Poté ji naporcujte a dokončete šťávu. Důležité je nakonec nechat porce ve výpeku asi deset minut ležet v mírně zahřáté troubě.

Zásadní pro pečení drůbeže je dostatek času a mírné teplo, které postupně rozehřeje svalovinu a také kosti do hloubky. Volte teplotu pod 150 stupňů a v ní pak husu pečte dostatečně podlitou vodou, vínem či pivem. Pekáč mějte svrchu přikrytý, aby se v úvodu drůbež spíše dusila než pekla.

V rendlíku nebo v pánvi rozpečte slaninu, přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte. Přimíchejte nastrouhaná jablka a krátce je poduste s cukrem a kmínem. Když jablka pustí šťávu, přidejte pokrájené zelí, trochu soli a vše promíchejte. Nakonec přimíchejte suché kostičky rohlíků a vyrobte tak zelnou nádivku.

Směs vložte do připravené husy. Otvor uzavřete jehlicí nebo sešijte. Pokud vám část nádivky zůstane, dejte ji péci volně do pekáče. Zelná nádivka v huse se někdy doplňuje také jalovčinami, bobkovým listem i jiným kořením.

Husu pečte přikrytou v pekáči na pečicím papíru, aby se nepřipekla a nepotrhala se její kůže. Podle velikosti a stáří drůbeže trvá pečení 3 až 4 hodiny při teplotě 130 až 140 stupňů. Následně husu dopékejte pro dosažení křupavé kůžičky při teplotě 180 stupňů. V této fázi již nepřikrývejte a průběžně přelévejte výpekem.

Ořechová nádivka

Na pánvi rozpusťte máslo a v něm zpěňte polovinu nastrouhaných nebo drcených ořechů. Přidejte posekanou petrželku a na závěr vmíchejte na kostičky nakrájené rohlíky. Můžete vše krátce osušit na plechu v troubě, aby pečivo zavonělo máslem.

  • 5 starších rohlíků 
  • 80 gramů másla
  • 130 mililitrů smetany
  • 4 až 5 vajec
  • 60 gramů kukuřičné krupice (polenty)
  • 150 gramů ořechů
  • sůl, petrželovou nať
  • muškátový květ

V míse rozšlehejte smetanu a žloutky, přidejte sůl, kukuřičnou krupici a muškátový květ. Směs nechte asi 15 minut stát.

Mezitím si z bílků ušlehejte pevný sníh a máslem vymažte nádobu, ve které nádivku budete péci. Nakonec všechny součásti zlehka promíchejte, vložte do formy a pečte asi dvacet minut při 170 stupních.

Nádivku můžete podávat jako samostatný pokrm s omáčkou nebo jako alternativu knedlíků k různým pokrmům, zejména k pečené drůbeži.

Zbyněk Opatrný

Spolek OBRAZ – Obránci zvířat zveřejnil na svém profilu na sociálních sítích další apel na premiéra Babiše.Obránci zvířat včera v podvečer zveřejnil na svém profilu na sociálních sítích další apel na premiéra Babiše, aby přesvědčil své poslance k podpoře návrhu zákona na úplný zákaz klecových chovů slepic v ČR. Po Zdeňku Troškovi a Heidi Janků nyní ape…Praha, 26. 2. 2020 – Spolek OBRAZ – Obránci zvířat včera v podvečer zveřejnil na svém profilu na sociálních sítích další apel na premiéra Babiše, aby přesvědčil své poslance k podpoře návrhu zákona na úplný zákaz klecových chovů slepic v ČR. Po Zd…Praha, 26. 2. 2020 – Spolek OBRAZ – Obránci zvířat včera v podvečer zveřejnil na svém profilu na sociálních sítích další apel na premiéra Babiše, aby přesvědčil své poslance k podpoře návrhu zákona na úplný zákaz klecových chovů slepic v ČR. Po Zd…[2 minuty čtení] Nejste si jisti původem husy, kterou budete večeřet? Dáme vám tip, jak poznat, jestli ta vaše husa, byla dobře živená a pohodově chovaná. To je totiž klíčové pro váš následný gurmánský zážitek. Chlazenou českou husu už pravděpodob…Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v T…Nejhektičtější část roku. Tak mluví provozovatelé husích farem o období před svátkem sv. Martina. Pečenou husu přímo od chovatele si chce totiž ke slavnostnímu obědu podle nich dopřát čím dál více lidí. Napilno teď mají třeba i v rodinné farmě v T…[5 minut čtení] Koupit svatomartinskou husu, na které si pochutnáte, to není jen tak. Zvláště pokud si ji chcete pořídit v supermarketu cestou z práce. Půjde nejspíš o husu zahraniční, mraženou, chovanou v hale pouhých osm týdnů. V čem je tuzemská…V Česku se letos vylíhlo přes 175.000 housat, což je zhruba o 9000 méně než loni. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Českomoravské drůbežářské unie. Husí maso se jí hlavně kolem svátku svatého Martina, který letos připadá na nadcházející pon…Těšíte se na propečenou svatomartinskou husu? Pokud ji chcete pořídit od českých chovatelů a vzpomněli jste si na ni až nyní, nejspíš budete mít smůlu. „Chlazenou husu z českého chovu už dnes nekoupíte,“ řekl Zbyněk Opatrný, který na své farmě v T…Vypečená husička, knedlík a zelí… Svatomartinská pochoutka bude ve většině domácností a restaurací letos z dovozu, u nás se v tomto roce vylíhlo sice přes 175 000 housat, je to ale zhruba o 9000 méně než loni, uvedli zástupci Českomoravské drůbe…Svatomartinské slavnosti jsou pro chovatele hus vrcholem sezony. Přitom je to trend teprve posledního desetiletí, za který mohou hlavně vinaři a jejich mladá vína, neboť v restauracích se k mladým vínům podává právě svatomartinská husa. Podle mini… Lobbování – Prosazování skupinových zájmů Andrej Babiš – Český podnikatel a politik, předseda hnutí ANO

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector