Jak správně užívat zelený ječmen?

V podrobném profilu superpotraviny mladý zelený ječmen zjistíte:

  • jak přesně vám mladý ječmen může zlepšit zdravotní stav a kondici
  • jaký je vliv mladého ječmene na hubnutí, krásu a vitalitu
  • jaký je kompletní výživový profil mladého zeleného ječmene
  • zda si mladý ječmen umíte vypěstovat i sami doma

Zelený ječmen je vlastně nezralý ječmen setý

V několikadenních nezralých výhoncích mladého ječmene se nachází nejvíce prospěšných látek.

Obsahuje unikátní kombinaci živin, které v naší běžné stravě často nejsou dostatečně obsaženy a to v poměru ideálním pro vstřebávání i využití v organismu.

Jsou to jen několikadenní zelené výhonky vysoké okolo 20 – 25 centimetrů, které se semelou nebo lisují a poté usuší. Šťáva se ředí vodou a pije. Pokud máte mladé rostlinky, dá se šťáva pít i čerstvá.

Co je zelený ječmen a kde se používá?

V současnosti zelený ječmen oblíbeným doplňkem pro pozitivní vliv na náš organismus, pomáhá udržovat celkové zdraví, zvyšuje obranyschopnost a často se mu říká “životabudič”.

Jedná se o jednoletou, samoopilovací obilovinu příbuznou pšenici, patřící mezi travnaté rostliny. V minulosti bychom ji nejspíše našli na travnatých plochách západní Asie a severovýchodní části afrického kontinentu. Moderní medicína začala zelený ječmen zejména pro vysoký obsah chlorofylu používat od 20. století.

Jak správně užívat zelený ječmen?

Zelený ječmen si můžete jednoduše vypěstovat doma

Fakta o zeleném ječmeni

Co zelený ječmen obsahuje?

  • je plný chlorofylu ve snadno vstřebatelné podobě
  • 4x více vápníku než mléko
  • 22x více železa než špenát
  • prášek obsahuje 2x více proteinů než obilné zrno (bílkovin má jako kvalitní steak)
  • 12 minerálů a další stopové prvky (železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, měď, mangan, zinek, křemík, sodík, bor, mangan, měď, stříbro, chrom)
  • 13 vitamínů (zejména vitamin C, E, A, B1, B2, B5, B6, B9, kyselinu listovou a pantothenovou)
  • 20 enzymů
  • 17 z 20 základních aminokyselin včetně esenciálních (nejvyšší podíl má asparagová a glutamová)
  • antioxidanty, díky kterým chrání před působením volných radikálů

Podobný obsah živin, zpracování a chuť má i mladá pšenice. Mladý ječmen však oproti pšenici obsahuje daleko více draslíku (25x), vápníku (37x), hořčíku (2x) a železa (5x).  Najdeme v něm však o polovinu méně fosforu.

Zelený ječmen si můžete jednoduše vypěstovat i doma. Mladé rostlinky pak ostříhejte, vylisujte a vypijte.

VÍTE, že jedna čajová lžička prášku zeleného ječmene odpovídá několika kusům zeleniny, nutričně například dvěma hlávkám brokolice?

Jak správně užívat zelený ječmen?

Důležité informace

  • Zelenému ječmeni se říká také mladý ječmen
  • Známý také jako: Hordeum vulgare, ječmen setý, mladý ječmen nebo anglicky Barley Grass
  • Krajina původu: nejčastěji se používá pěstovaný v Austrálii, Novém Zélandu, Německu nebo USA
  • Prodává se ve formě: čerstvý, prášek, tablety, kapsle
  • Dostupnost v ČR a SR – ano

Jak správně užívat zelený ječmen?

Mladý zelený ječmen se nejčastěji pěstuje v těchto oblastech

Účinky potvrzené vědci

Zelený ječmen má výjimečné účinky. Většina z nich však zatím bohužel nebyla vědecky dostatečně prokázána.

  • Pomáhá udržovat celkové fyzické i psychické zdraví. Vitamíny aktivující enzymy pomáhají zvyšovat imunitu, předcházet nemocem a patologickým stavům.
  • Mírní fibromyalgii (únavu a bolest svalů v různých částech těla).
  • Snižuje cholesterol, únavu i kyselost vnitřního prostředí (optimalizace a udržení zásaditého pH, lze využít i při problémech s překyselením žaludku a pálením žáhy).
  • Detoxikuje a chrání tělo před nepříznivými vlivy prostředí (následky škodlivin v jídle, vzduchu i předmětech denní potřeby), buňky před stárnutím. Má silnou antioxidační aktivitu, působí dokonce i proti oxidačnímu poškození lipidů pokožky způsobeném UV zářením (obsažené SOD je 500x účinnější než vitamín E, několikanásobně i než C). Likviduje volné radikály, urychluje oxidaci a redukci, rozkládá peroxid vodíku na kyslík a vodu pro snadné vyloučení z těla.
  • Potlačuje chudokrevnost i kožní problémy (má příznivý vliv na funkci žaludku, střev, jater, ledvin a nadledvinek, i na výživu kožních buněk).
  • Zlepšuje krevní oběh, vyměšování, chuť k jídlu. Reguluje trávení a léčí zácpu. Má příznivý vliv také na činnost štítné žlázy, která hormony ovlivňuje metabolismus.
  • Pomáhá v boji s nadváhou. Mladý ječmen však není lék na hubnutí, samotné užívání hubnutí nezaručuje. Vždy je potřeba upravit celkový životní styl a jídelníček.
  • Působí jako prevence vzniku rakovinných prekurzorů, podporuje schopnost imunitních buněk bojovat s rakovinou.
  • Snižuje riziko vzniku srdečně cévních onemocnění, u diabetiků cholesterol a jiné nebezpečné faktory aterosklerózy.
  • Zelený ječmen podporuje hojivé procesy a je tedy vhodný i rekonvalescenci.

Jak správně užívat zelený ječmen?

Účinky NEpotvrzené vědci

Neustále se zkoumá vliv ječmene a zelených superpotravin na prevenci rakoviny. Toto tvrzení ale nebylo nikdy potvrzené a potravinám nelze tento účinek připisovat. 

  • léčí akné, cukrovku, srdeční choroby, krevní tlaku, záněty, nespavost
  • snižování hmotnosti, projevů alergií a cukru v krvi
  • zvyšování energie, podpora srážlivosti krve
  • prevence a léčba rakoviny i řady civilizačních chorob
  • chrání proti bakteriím a infekcím
  • zklidňuje podrážděné dásně
  • úleva od ulcerózní kolitidy

Zdravotní a kosmetické využití

Ječmen a detoxikace

Mladý ječmen není lékem, podporuje však mnoho pochodů v organismu včetně imunitních procesů a má příznivý vliv u celé řady nemocí. Eliminuje působení škodlivin na lidské tělo a rozkládá organické pesticidy, používá se proto nejčastěji při detoxikaci organismu.

Ječmen a hubnutí

Používá se také pro podporu hubnutí a je často označován jako “elixír mládí a krásy”.

Nutriční hodnoty

V mladém ječmeni najdeme téměř všechny živiny, které organismus potřebuje. Působí společně, navzájem podporují svoji vstřebatelnost a využitelnost. Hodnoty vždy závisí na způsobu pěstování, kvalitě půdy i množství slunečního svitu.

100 gramů zeleného ječmene obsahuje zhruba tyto složky:

Nutriční složky:

  • Bílkoviny 28,4 g
  • Sacharidy 41,1 g
  • Tuky 4,1 g
  • Vláknina 5,9 g
  • Vlhkost 5,6 %
  • Popel 14,9 g
  • Fytosteroly 7 mg
  • Chlorofyl 300 mg
Vitamíny:

  • B1 0,43 mg
  • B2 2,41 mg
  • B3 3,63 mg
  • B6 17,8 mg
  • C 457 mg
  • E 7,38 mg
  • K 776 ug
  • B5 5,1 mg
  • B-karoten 1320 ug
Minerální látky:

  • vápník 5,48 mg.g-1
  • draslík 68, 3 mg.g-1
  • hořčík 3,96 mg.g-1
  • železo 0,13 mg.g-1
  • zinek 0,03 mg.g-1
  • křemík 0,04 mg.g-1
  • sodík 4,74 mg.g-1
  • fosfor 3,94 mg.g-1
  • bór 26,2 μg.g-1
  • mangan 0,14 mg.g-1
  • měď 0,015 mg.g-1
  • stříbro 0,50 μg.g-1
  • chróm 1,09 μg.g-1

Zpracování mladého ječmene

Předávkování zeleným ječmenem není prakticky možné, užívá se krátkodobě i dlouhodoběji.

Podává se ve formě šťáv i sušeného prášku, ze kterého se připravuje nápoj. Ten se musí pít vždy čerstvý. Nápoj je doporučováno popíjet nalačno po probuzení s pomalým polykáním a hodinovým odstupem od běžně užívaných léků. Důležité vitamíny a enzymy ničí teplota nad 45 °C. Prášek proto nezalévejte horkou vodou.

Lze užívat i jako tablety či kapsle, které se pouze zapíjejí vodou.

Jak správně užívat zelený ječmen?

Zdaleka ne všechny zdravotní benefity ječmene jsou potvrzené. Vědci ale pořád usilovně pracují a stále přicházejí na nové poznatky.

Dávkování zeleného ječmene

Prášek má výhodu, že obsahuje více vlákniny. Běžně se dávkuje 2 – 3x denně po 1 čajové lžičce (rozpuštěné v 200ml vody nebo džusu). Staří a nemocní lidé mohou denní příjem o 1 dávku zvýšit.

Nepříznivé vedlejší účinky mladého ječmene nebyly zcela prokázány. Mladý ječmen není návykový a jen ojediněle se při jeho užívání objeví alergie.

Těhotné, kojící ženy (kvůli detoxikaci a zátěži, kterou zpočátku pro tělo znamená) a celiaci by však jeho užívání měli raději nejdříve konzultovat s lékařem.

Tělo lidí trpících celiakií nesnese lepek – protein obsažený ve většině druhů obilovin. Najdeme jej však jenom v zrnech, nikoli trávě ječmenu. Zejména při vážném typu onemocnění užívání proberte vždy s lékařem.

Užívání zeleného ječmene se nedoporučuje spolu s léčivy obsahujícími látku warfarin.

Jak správně užívat zelený ječmen?Zelený ječmen tvoří až 30% celkového složení zelené směsi Blendea SUPERGREENS.

Pro koho není ječmen vhodný?

Není vhodné zelený ječmen užívat při akutních stavech, po transplantaci orgánů, při autoimunitních onemocněních a některých závažných onemocněních trávicího traktu, plicní embolii a poruchách srážlivosti krve – zkrátka v případech, kdy by se tělo nemělo vystavovat žádné zátěži, kterou představují i vitamíny, enzymy a minerály obsažené v zeleném ječmenu.

Pěstování zeleného ječmene a cena

Zelený ječmen se pěstuje ve všech zemědělských oblastech. Nejhodnotnější pochází z BIOprodukce, kde je mladý ječmen je zpracováván šetrnými metodami. Ten nejkvalitnější je k nám často dovážen ze sopečných půd v Austrálii a Americe. S kvalitou se ale vždy zvyšuje i to, kolik za něj zaplatíte.

FAQ – často kladené dotazy

Konzumace zeleného ječmene

Měl bych zelený ječmen užívat s jídlem nebo bez?

Zelený ječmen bývá doporučováno konzumovat na lačno, alespoň ½ hodiny před jídlem nebo 2 hodiny po jídle.

Budete mít zájem:  Léky Na Prostatu Bez Receptu?

Časté dotazy o užívání

Jak nejlépe užívat mladý ječmen a ostatní zelené i ovocné super nápoje?Nejlépe užívat nalačno, buď 20 minut před jídlem, nebo 2 hodiny
po jídle tak, aby se jejich trávení a zažívání nekřížilo. Je rovněž důležité rozmíchat prášek v chladných a neperlivých tekutinách (nejlépe ve vodě), protože horké tekutiny by zničily aktivní enzymy. 

Nedojde ke znehodnocení živin a enzymů  když prášek  rozmíchám v ovocné šťávě nebo džusu?
I když živiny a enzymy v mladém ječmeni zůstávají déle aktivní ve vodě, vypijete-li koktejl z mladého ječmene a ovocné či zeleninové šťávy do 15 minut po rozmíchání, hodnota obsažených látek se nezmění. 

Co mi vlastně mladý ječmen dává?Šťáva z mladého ječmene a ostatní instantní super nápoje poskytují vynikající přírodní výživu, kterou máte vždy po ruce a jejíž připrava je snadná a rychlá. Můžeme mluvit o jakémsi „green fast food“.

Sytí vaše tělo množstvím stavebních látek jako jsou vitaminy, minerály, enzymy, antioxidanty, chlorofyl a další potřebné fytolátky. Tyto živiny dopravuje vašim buňkám, neutralizuje toxiny, chrání je před volnými radikály a odvádí odpad vznikající buněčným metabolizmem.

Tím mladý ječmen a jiné zelené nápoje splňují všechny aspekty správné výživy – sytit, čistit, chránit. 

Je možné se mladým ječmenem předávkovat?

Mladý ječmen není droga, ale komplexní potravinový extrakt vyrobený z čerstvě vylisované šťávy z ječných listů. Předávkovat se mladým ječmenem je asi tak málo pravděpodobné, jako se předávkovat hlávkovým salátem. Nicméně jste-li na dietě s omezeným množstvím sacharidů, kontrolujte si jejich množství v denní dávce mladého ječmene a jiné zelené štávy či supernápoje.

Pomůže mi mladý ječmen při hubnutí?Ano, doporučená denní dávka obsahuje celou řadu důležitých výživných látek, ale jen 20 kalorií! Máte-li program na snížení nadváhy, je pro vás mladý ječmen ideálním pomocníkem. Dodá vašemu tělu vitamíny, minerální látky, aminokyseliny, enzymy a bílkoviny, a to prakticky bez kalorií. Při takovém programu (ne dlouhodobě) může mladý ječmen svou výživnou hodnotou nahradit jedno jídlo za den. 

K čemu potřebujeme enzymy?Enzymy mají v našem organizmu roli katalyzátorů, a to při veškerých metabolických aktivitách. Bez nich nemůže tělo prakticky fungovat, žít – trávením počínaje a regulací vylučování hormonů konče.

I když naše tělo obsahuje tisíce různých enzymů, většina naší stravy je průmyslově zpracovaná, konzervovaná nebo tepelně upravená – a tedy enzymů zbavená. Aktivní enzymy získáváme z čerstvé syrové stravy. Mladý ječmen (šťáva) je zdrojem stovek aktivních enzymů.

Více  o enzymech se dočtete také v tomto článku – Enzymy život v organické hmotě

Po užití mladého ječmene se cítím plná energie. Obsahuje mladý ječmen  kofein?
Ne, mladý ječmen se vyrábí ze šťávy ječné trávy a ta kofein neobsahuje. Většina uživatelů si však již v prvních týdnech užívání všimla pocitu nárůstu energie.

To nás nepřekvapuje, protože v mladém ječmeni je množství fytolátek, o kterých je známo, že pomáhají tělu produkovat zdroj energie ATP.

Zatímco kofein a podobné stimulanty zásoby energie plení, mladý ječmen zvyšuje schopnost buněk energii produkovat, aniž by k tomu docházelo na úkor spánku a odpočinku. 

Kolik je v mladém ječmeni cukru?Mladý ječmen obsahuje velmi malé množství v přírodě se vyskytujících rostlinných cukrů. Mladý ječmen  může bez obav užívat kažký, i ten, kdo si ze zdravotních důvodů musí sledovat hladinu cukru v krvi. 

Je nějaký rozdíl mezi mladým ječmenem v prášku a tabletami?Složení je naprosto stejné. Mladý ječmen v práškové formě můžeme vstřebat poněkud rychleji, tablety zase díky pomalejšímu trávení úplněji. 

Obsahuje mladý ječmen lepek (gluten)?Ne. Sušená šťáva je lisovaná z ječných listů, ne ze zrna. A listy lepek neobsahují. Žádná ze složek mladého ječmene neobsahuje lepek, takže výrobek je vhodný i pro osoby na lepek citlivé. 

Jak chlorofyl působí?Obsah chlorofylu v mladém ječmeni působí jako přirozený detoxikační činitel. Pomáhá eliminovat toxiny ze střev a ostatních tkání. Protože se jedná o přírodní detoxikační látku, pomáhá i potlačit zápach z úst.

Chlorofyl je také antioxidant a působí protizánětlivě. Je vědecky prokázáno, že chlorofyl nepřímo zvyšuje okysličování tkání tím, že má kladný vliv na růst počtu červených krvinek, které jsou nositely kyslíku v těle.

 Více o působění chlorofylu si můžete přečív v tomto článku –  Chlorofyl a jeho terapeutické využití

Je nějaký rozdíl mezi chlorofylem v potravinových doplňcích a chlorofylem z přírodních zdrojů?
Ano.

Dojde-li k izolování chlorofylu ze zelených rostlin, a tedy k vytržení z přirozeného prostředí, jeho účinnost klesá (podle některých odborníků až 10ti násobně). Navíc je velmi těžké chlorofyl z rostlin izolovat, což jeho „výrobu“ značně prodražuje.

Chlorofyl v mladém ječmeni i např. je součástí zelené šťávy a zůstává tedy přírodní se všemi blahodárnými účinky na organizmus. 

Má mladý ječmen detoxikační účinky?Ano. Mladý ječmen a ostatní zelené nápoje obsahují chlorofyl a další látky, které usnadňují uvolňování toxických látek z tkání, aby mohlo dojít k jejich vyloučení.

To je přirozený proces, ke kterému musí denně docházet, aby se v těle toxické látky nekumulovaly a nedocházelo k pomalé „samootravě“. Ta se může mimo jiné projevovat nadýmáním, vyrážkami, svěděním a tuhnutím svalů.

Pitím mladého ječmene, a dostatkem tekutin vůbec, dochází zpravidla během 1 – 2 týdnů k úlevě. 

Co jsou antioxidanty a jak působí?Antioxidanty jsou látky, které dokáží neutralizovat tzv. volné radikály.

Volné radikály jsou molekuly, které obsahují kyslík a jsou extrémě reaktivní. Svými reakcemi poškozují buněčné membrány, DNA a cévy a snižují jejich funkčnost.

Antioxidanty neutralizují tyto volné radikály dříve než mohou natropit škodu a tím umožňují nomální fungování buněk. 

Mohu užívat mladý ječmen jako doplněk stravy i v těhotenství?Ano, mladý ječmen poskytuje vyvážený komplex základních výživných látek.

Denní dávka mladého ječmene a jiných zelených nápojů je svou výživnou hodnotou ekvivalentem zeleninového salátu. Je to bezpečný, přírodní a výživný potravinový doplněk i pro těhotné.

 Více o výživě v těhotenství se dočtete zde

Snižuje užívání mladého ječmene spolu s jídlem jeho účinnost?Mladý ječmen můžete užívat s jídlem i samostatně. Aby však došlo ke vstřebání maximálního množství výživných látek, je lépe jej užívat nalačno, protože jídlo může zabránit jejich plnému vstřebání a využití.

Jak správně užívat zelený ječmen?

Jak správně užívat mladý ječmen? – Nupreme

Způsobů užívání je samozřejmě vícero. Vysvětlíme vám je všechny – to abyste si zvolili ten ideální právě pro vás.

Obecně platí několik jednoduchých zásad:

Představte si to sami. Pokud spolknu zelený ječmen nalačno, může trávicí trakt pohodlně vstřebat všechny přínosné látky. Když se ale smíchá s dalšími potravinami, živé enzymy se spotřebují na strávení ostatních živin. Proto platí jednoduché pravidlo:

Užívám nalačno – vstřebá se maximální množství vitamínů, minerálů, antioxidantů i enzymů.

Smíchám jej s jinou potravinou – celý pokrm strávím rychleji, ale z ječmene vstřebám méně prospěšných látek.

Pozn.: Nalačno znamená asi půl hodiny před dalším jídlem a zároveň po strávení předchozího jídla. Pokud je tímto předchozím pokrmem lehký salát, hodinový odstup bohatě stačí. Po pečené krkovici ale vyčkejte klidně i tři hodiny, než si připravíte zelený nápoj.

2. Zelený nápoj z mladého ječmene nejlépe pijeme čistý, s ničím nekombinujeme

V odstavci výše jsme si vysvětlili, že kombinací s jinou potravinou přicházíme o drahocenné enzymy. A některé složky potravy mohou také snížit vstřebatelnost drahocenných vitamínů, minerálů a antioxidantů ze zeleného nápoje.

Pokud mladý ječmen potřebujeme s něčím smíchat, volíme jen základní “lehké” kombinace. Ideální je čistý ovocný džus nebo třeba ledový mátový čaj.

Naopak se vyhýbáme přimíchání do smoothie, ve kterém jsme už rozmixovali “všechny zdravé věci”.

U mladého ječmene platí toto pravidlo ještě víc než u jiných “zelenáčů”. Ideální je důkladně prášek rozmíchat v plastovém šejkru a hned pít. Nerez “spirálka” vám jednoduše pomůže vykouzlit sametově jemný nápoj bez jediné hrudky. Necháte-li jej třeba hodinu odstát, ztrácí nápoj na chuti i konzistenci.

Tip: Dejte si zelený nápoj místo ranní kávy nebo čaje a odstartujte tak každý den v plné síle.

A jak zvolit ideální dávkování? Ukažme si to na nejběžnějších příkladech:

  • Pečuji o své zdraví a chci se cítit plný/á energie

Začněte základní dávkou a připravte si nápoj smícháním vody s 1 lžičkou prášku (tj. 1,5 g). Užívejte jednou nebo dvakrát denně. Ráno nastartuje síly na celý den a odpoledne příjemně osvěží. Svou dávku si upravte každý den tak, jak vám vyhovuje nejlépe.

  • Potřebuji dobít baterky ve stresovém období
Budete mít zájem:  Hlavní Lékař V Osvětimi?

Známe to asi všichni. Čas od času přijde období, kdy se cítíme tak unaveni, že bychom nejraději lenošili celý den. Ale některé povinnosti nejde jen tak odložit, a tak se snažíme stihnout vše, a nejlépe hned. Všudypřítomnému stresu se sice úplně nevyhneme, můžeme se na něj ale dobře připravit.

Jeden zelený nápoj denně (ideálně hned po ránu) účinně podpoří očistné procesy vašeho těla a pomůže odplavit hromadící se toxiny. Když přidáte ještě jednu dávku odpoledne, budete se i během stresového období cítit lehčeji a spokojeněji. Třetí denní porce vám potom doslova dá křídla. Čistý trávicí trakt odlehčí i vaší mysli a budete se cítit jako superman.

  • Chci očistit trávicí trakt

Čistá střeva jsou klíčem k nastolení zdraví celého těla i lehké mysli. Dokonce i vědci a lékaři už dnes přiznávají tzv. střevnímu mikrobiomu velkou důležitost. Souvisí nejen se zdravou imunitou a s očistou těla, ale také s bystrostí naší mysli. (Mimochodem, už jste slyšeli, jak moc může ulehčit život vhodná očista trávicího traktu dětem s poruchami chování?)

Mladý ječmen obsahuje jen málo vlákniny a naopak je velmi bohatý na přírodní barviva a živé enzymy. Tyto látky tak mohou působit na sliznici trávicího traktu přímo. Účinek mladého ječmene proto skvěle doplňuje působení vlákniny, která “čistí střeva” mechanicky jako přírodní kartáček.

Tip: Lepší je ale nemíchat žádnou další vlákninu přímo do nápoje z mladého ječmene. Pokud se totiž v trávicím traktu spolu “nepotkají”, vykonají vašim střevům lepší službu.

S očistou začněte raději postupně. Už jedna porce ječmenu denně vám přinese pocítitelnou úlevu. Po několika dnech klidně přidejte další dávku, a dále postupně navyšujte.

Pokud se rozhodnete udělat si “očistnou kúru”, užívejte několik týdnů klidně tři nebo čtyři dávky denně. Maximálně po dvou měsících si ale udělejte opět pauzu.

Pokud jste se rozhodli pro intenzivní očistu, nezapomeňte na komplexní přístup. Odlehčete jídelníček a zamyslete se nad obsahem vlákniny z vhodných zdrojů (i vzhledem k ročnímu období). Mladý ječmen je skvělým pomocníkem, celou práci za vás ale neudělá.

Nepřeháním, když směle prohlásím, že mladý ječmen může být skvělým pomocníkem, pokud vás něco trápí dlouhodobě. Jednoduše proto, že už samotná očista trávicího traktu působí prospěšně při mnohých potížích.

A také proto, že mladý ječmen pomáhá našemu tělu vyrovnávat “překyselení” způsobené nevhodnou stravou, stresy apod. Samozřejmě nesmíme zapomenout na obsah mnoha důležitých látek.

  • Ranní dávka mladého ječmene je tak (s lehkou nadsázkou řečeno) univerzálním prvním krokem pro očistu těla pro zdraví.
  • Přidejte rovnou i odpolední dávku, pokud potřebujete podpořit krvetvorbu, posílit imunitní systém (oboje díky obsahu vitamínu C) nebo třeba dopřát kvalitní výživu vašemu zraku (díky obsahu beta karotenu).
  • Z vlastních zkušeností můžeme také říci, že mladý ječmen pomůže udělat lepší službu při překyselení žaludku, než leckterý syntetický přípravek.

A pokračovat bychom mohli donekonečna. V případě konkrétních potíží je ale vždy lepší celkový stav zkonzultovat s odborníkem. Obrátit se můžete také na specialistku v naší poradně, která vám ráda zodpoví jakoukoli otázku.

Naslouchejte svému tělu. A platí to dvojnásob, pokud právě procházíte ozdravným procesem. Potřeby těla se mohou měnit doslova každým dnem. Respektujte to.

Cesta ke zdraví může mít podobu pravidelného užívání mladého ječmene, stejně jako jeho pití, jen když na něj máte zrovna chuť.

  • „Zelenáče“ baštím místo ovozelu 

Hlavně v zimním období se nám někdy nedostává kvalitní čerstvé zeleniny a ovoce. Nemusíte přemlouvat sami sebe a nakupovat jen cizokrajné plody nebo výpěstky z obrovských skleníků (jako třeba rajčata v zimě).

Porce mladého ječmene směle zastane jednu porci čerstvého salátu nebo kousek ovoce. Umíchejte si nápoj, kdykoliv na něj máte chuť.

Mladý ječmen napomáhá při hubnutí už svým očistným účinkem na střeva, ale také tím, že v našem těle bezpečně zneškodní spoustu toxinů a odvede je pryč. Právě tyto látky často “blokují” náš lymfatický systém a způsobují tak zadržování zbytečné vody v těle.

Zelený nápoj hned po ránu skvěle nastartuje očistné procesy těla a pomůže v těžké práci.

Mladý ječmen je báječný pomocník, i když nás při hubnutí odpoledne “honí mlsná”. Nevěříte? V následujících tipech najdete něco málo inspirace:

  • Typická “trávová” chuť je cítit v nápoji tím víc, čím teplejší vodu pro přípravu použijeme. Smícháním se studenější vodou získáte opravdu osvěžující nápoj. V létě přihoďte do skleničky klidně i kostku ledu a přikápnout můžete i čistý mátový olejíček.
  • Chlad mladému ječmeni neuškodí. V létě jej přimíchejte i do domácího ovocného nebo mátového sorbetu.
  • Smíchejte mladý ječmen s čerstvou šťávou z citrusů. Skvělý je grep, pomeranč i trocha limetky. Vitamíny z čerstvé šťávy sice možná zamezí vstřebání několika málo minerálů, ale živé enzymy ani antioxidanty touto lehkou kombinací nijak neohrozíte. Získáte zdravou, osvěžující dobrotu. A jeho “zelenost” v ní většinou nepoznají ani mlsnější “odpůrci” zdravé stravy.

Autor: Lenka Sobková

Jak správně užívat zelený ječmen?

Podívejte se, jak správně užívat zelený ječmen. Není to raketová věda.

Pro užívání zeleného ječmene se můžete rozhodnout z mnoha důvodů. Má všestranné pozitivní účinky na lidské zdraví, působí preventivně proti mnoha chorobám a dokáže podpořit zdravotní stav při již vzniklých potížích.

Je však nutné užívat jej tak, aby nebyly znehodnoceny některé z jeho složek.

Kde zelený ječmen zakoupit?

Zelený ječmen dnes na trh dodává mnoho firem. Ne všechny mají však shodný postup při jeho výrobě, liší se zemí, z níž ječmen pochází, jeho zpracováním, skladováním i způsobem, jakým je přepravován. Je lepší si nejprve zjistit potřebné informace a nevybírat hned nejlevnější produkt na trhu.

Můžete nalézt specializované prodejny či nakoupit přes internet. V případě potřeby je možné využít poradců, kteří zde obvykle fungují, a měli by být schopni vám sdělit adekvátní informace a případně v budoucnu poradit, pokud byste potřebovali konzultovat další otázky při užívání zeleného ječmene.

Náš tip: zkuste tyto zelené potraviny

Jak připravit nápoj?

Čajovou lžičku zeleného ječmene, tedy prášek, který si donesete domů, stačí při přípravě nápoje rozmíchat ve 200 ml vody.

Je důležité, aby voda nebyla horká, jelikož tím by došlo ke zničení enzymů, které jsou v prášku přítomny.

Z počátku vám může chuť i vůně připadat velmi nepříjemná, avšak po čase obvykle změníte názor. Pro lepší chuť můžete nápoj zředit ovocným džusem či zeleninovou šťávou.

Doporučuje se nejprve prášek rozmíchat ve vodě a až poté dolít džus. Dobré je nápoj pořádně promíchat, ideálně v šejkru, aby při pití nebyly patrné kousky prášku. Upíjejte pomalu, každý doušek chvíli ponechte v ústech a „vychutnejte“.

Kdy a jak dlouho jej užívat?

Připravený nápoj se obvykle pije dvakrát až třikrát denně. Je důležité konzumovat jej nalačno, zhruba dvacet minut před jídlem. Vhodné je začínat se zeleným ječmenem každý nový den a dát si jej hned po ránu.

Zelený ječmen je možné užívat celoživotně. U dětí je doporučován od věku tří let, do té doby mohou využívat prospěšné látky v něm obsažené přes mateřské mléko, pokud jsou kojeny.

Děti užívají zelený ječmen jedenkrát denně, kdy se rozmíchá pouze půl čajové lžičky prášku ve 150 ml vody.

Pokud jsou již starší 12 let či váží více než 40 kg, je možné přejít na dávku běžnou pro dospělé.

V případě, že vy sami ječmen užíváte, obvykle jej i děti pojmou za běžnou součást dne a automaticky přeberou tento zvyk od vás.

Počítejte s tím, že zprvu může dojít ke zhoršení vašich obtíží, ale je to dáno pouze tím, že tělo se začíná čistit. Tato fáze brzy odezní. Jen výjimečně se na počátku užívání mohou objevit bolesti hlavy či zažívací obtíže. Během pár dní by měly pominout. Snažte se v užívání zeleného ječmene vytrvat a zároveň dbát na dostatečný příjem tekutin.

Nečekejte, že zdravotní obtíže, které si s sebou nesete již léta, při užívání zeleného ječmene do týdne odezní. Ideální je dodržovat jeho pravidelné pití půl roku až jeden rok. I poté je vhodné alespoň jednou ročně provést očistnou kůru v délce trvání zhruba tři měsíce. Klidně si však můžete z pití mladého ječmene vypěstovat každodenní zvyk na celé roky.

Nehrozí u něj žádné předávkování, vedlejší účinky či negativní ovlivnění organismu.

Budete mít zájem:  Návrat ke kuchyňským pomocníkům našich babiček

Existují nějaké kontraindikace užívání zeleného ječmene?

O vhodnosti užívání zeleného ječmene je třeba se poradit v případech, kdy řešíte nějaký akutní vážný zdravotní problém. Tehdy je na místě konzultace s lékařem, který může poradit, zda s jeho pitím začínat nyní, nebo počkat do určité doby.

Obecně nebývá zelený ječmen doporučován lidem po transplantacích orgánů, pacientům podstupujícím ozařování při rakovinném bujení, při stavech po operaci trávicího traktu, u těžkých forem průjmových onemocnění či zvracení, při akutním zánětu hlubokých žil a plicní embolii.

A co vy? Dáváte si někdy zelený ječmen? Podělte se s námi v komentářích pod článkem.

Co si o mladém ječmenu ještě určitě přečíst?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

vše o mladém zeleném ječmenu

Otázka „Jak užívat zelený ječmen“ by měla zajímat každého zájemce o tuto zelenou super potravinu. Důvodem je, že ačkoliv má mnoho skvělých účinků na lidské zdraví, nemělo by se to s jeho užíváním přehánět. Proto jsme pro vás připravili základní informace na toto téma.

Dávkování se liší podle formy konzumace

Zelený ječmen ve formě prášku (nejenom) do nápojů

Zelený ječmen by se měl pít na lačno, nejméně 0,5 hodiny před jídlem. Prášek důsledně rozmíchejte v 0,3 l neperlivé vody. Alternativou tohoto způsobu užívání je přidání zeleného prášku do ovocných nebo zeleninových šťáv.

Také ho můžete přidat do jogurtu nebo jím posypat ovocný či zeleninový salát. Zde ovšem již nedodržíte podmínku prázdného žaludku.

Optimální množství zeleného ječmene ve formě nápoje pro dospělé jedince:

  • 1. – 3. den – 0,5 kávové zarovnané lžičky ráno
  • 4. – 7. den – 0,5 kávové zarovnané lžičky ráno a večer
  • 8. – 10. den – 0,5 kávové zarovnané lžičky ráno, v poledne a večer
  • 11. – 12. den – 1 zarovnaná kávová lžička ráno, 0,5 kávové zarovnané lžičky v poledne a večer
  • 13. – 14. den – 1 zarovnaná kávová lžička ráno a večer, 0,5 kávové zarovnané lžičky v poledne
  • od 15. dne – 1 kávová lžička ráno, v poledne a večer (je na vaší volbě, zda bude zarovnaná nebo vrchovatá

Dětem do 3 let by se zelený ječmen neměl podávat. Množství zeleného ječmene ve formě nápoje pro děti od 3 let:

  • váha 5 – 9,9 kg – osminu dávky dospělého
  • váha 10 – 19,9 kg – čtvrtinu dávky dospělého
  • váha 20 – 39,9 kg – polovinu dávky dospělého
  • váha od 40 g – stejně jako u dospělého

Nikoho by nemělo překvapit, že při zakoupení zeleného ječmene v prášku se může setkat s odlišným doporučením na konzumaci. Toto doporučení uvádí každý výrobce na etiketě. Pokud je jiné, než zde uvádíme my, měli byste návod výrobce upřednostnit a respektovat.

Extrakt ze zeleného ječmene v tobolkách

Co se týká produktů se zeleným ječmenem ve formě tobolek, zde se dávkování určuje podle množství extraktu v 1 tobolce. Nejčastěji se setkáte s tím, že dospělé osoby konzumují 2 – 3 tobolky denně.

V tomto případě znovu doporučujeme postupný „nájezd“ na tento rytmus. Tedy prvních 7 dnů pouze 1 tobolku denně, dalších 7 dnů 2 tobolky denně.

Teprve po 14 dnech můžete, pokud to výrobce umožňuje v návodu, vyzkoušet 3 tobolky denně.

U dětí do 3 let většinou nejsou tobolky umožněny, stejně jako u formy zeleného prášku. Pro děti starší 3 let je určitě vhodnější nižší počet tobolek než u dospělých, ale znovu má přednost návod od výrobce.

Šťáva ze zeleného ječmene

Produktů s hotovou šťávou ze zeleného ječmene není tolik, jako zeleného prášku a tobolek. Přesto existují. Pokud se pro tuto formu rozhodnete, nejčastěji se setkáte s dávkováním 25 ml ráno a večer. Ovšem i zde berte tuto informaci pouze orientačně. Vždy se řiďte doporučením uvedeném na etiketě od výrobce.

Ani šťáva není vhodná pro děti do 3 let. U starších dětí by byla, podle našeho názoru, vhodnější poloviční dávka, než konzumují dospělí lidé.

Další produkty se zeleným ječmenem

Nejčastěji se můžete setkat s různými produkty, do kterých byl zelený ječmen přimíchaný. Například pohanka se zeleným ječmenem apod. U těchto jídel obvykle není nutné řešit dávkování. Konzumují se zcela přirozeně. Tak, jak byste je jedli, kdyby v nich zelený ječmen nebyl.

Omezení zeleného ječmene

Ještě jednou upozorňujeme, že zelený ječmen by neměly konzumovat děti do 3 let. Dále existuje specifický okruh chorob a léků, během kterých není ječmen vhodný.

Jedná se například o akutní Crohnovu chorobu, ozařování, transplantaci orgánů nebo chronické průjmy. Proto je u nemocí vždy vhodné konzultovat možnost příjmu zeleného ječmene s ošetřujícím lékařem.

Předejdete tím riziku různých komplikací onemocnění nebo problémům s účinky probíhající léčby.

Kdy je vhodné používat zelený ječmen?

Seznam potíží, při kterých by mohl být mladý ječmen prospěšný.

Výhonky mladého ječmene nejsou lékem, a nelze proto říci, že jejich užívání je klíčem k vyléčení jakékkoliv nemoci (totéž samozřejmě platí i o ostatních zelených potravinách).

Tím, že obsahují kompletní nabídku důležitých živin, ovšem podporují fungování všech pochodů v organismu, včetně imunitních procesů a schopnosti uzdravovat sám sebe.

Organismus každého člověka je navíc trochu jiný, a tudíž to, co u někoho působí téměř zázračně, u jiného nemusí mít téměř žádný efekt (to je také jedním z hlavních věcí, kterým se potravní doplňky liší od léků).

Příznivý vliv mladého ječmene byl ovšem zaznamenán u celé řady nemocí a problémů. Příklady:

  • alergie
  • revmatická onemocnění
  • lymeská borrelióza
  • únava a vyčerpání
  • psychické problémy
  • bolesti hlavy
  • celé spektrum trávicích obtíží a nemocí
  • problémy pohybového aparátu
  • kožní nemoci
  • snížená imunita
  • infekce dýchacích cest
  • gynekologické a klimakterické potíže
  • dna
  • záněty močových cest
  • potíže s prostatou
  • bolesti hlavy
  • diabetes
  • nadváha
  • srdečně cévní choroby
  • nádorová onemocnění
  • zrakové potíže
  • roztroušená skleróza
  • špatná funkce jater

V případě těchto onemocnění je použití zeleného ječmene vhodnou a účinnou alternativou a doplněním léčebného procesu.

Vitamíny obsaženy v mladém ječmeni ( zeleném ječmeni):

  Beta karoten    – podpora zdravého zraku
  Vitamín B1  – podpora trávení sacharidů,  – regulace hladiny glukózy
  Vitamín B2  – nedostatek vitamínu B2 způsobuje ekzémy, šedý zákal, poruhy vidění
  Vitamín B3
  •  – řídí hladinu krevního cukru
  •  – uvolňuje energie ze sacharidů
  •  – uchovává zdraví mozku a nervových buněk
  •  – zmírňuje deprese, nespavost
  Vitamín B5  – podpora paměti, koncentrace, stav kůže, činnost nadledvinek  – vstřebávání živin 
  Vitamín B6
  1.  – vstřebává a tráví bílkoviny
  2.  – redukuje otoky
  3.  – stabilizuje hladinu ženských hormonů
  Vitamín B8  – tvorba hemoglobinu v červených krvinkách  – nedostatek způsobuje poruchy růstu, kožní pigmentace, šedivěná vlasů
  Vitamín B12  – nedostatek vede k degeneraci nervů, senilitě, nadměrné únavě
  Vitamín C
  •  – silný antioxidant
  •  – chrání vitamíny A a E před zničením
  •  – podporuje zdraví kůže, zubů, dásní, očí, svalů
  Vitamín E  – silný antioxidant  – podpora reprodukční funkce, zdraví srdce
  Vitamín H  – podpora vstřebávání v itamínů skupiny B
  Vitamín K  – důležitý pro proces srážlivosti krve  – prevence vnitřního krvácení a nadměrného krvácení během menstruace
  Cholin  – podpora zdrví mozku, nervové soustavy, paměť

Minerály a stopové prvky obsažené v mladém ječmenu:

  • draslík
  • vápník
  • hořčík
  • síra
  • chrom
  • jod
  • sodík…

Důležitými živinami v mladé ječmeni jsou:

  • chlorofyl – schopnost potlačovat nepříjemné tělesné pachy, 

                      – po požití ječmene dochází ke zmírnění zápachu v ústech po česneku, cigaretovém kouři nebo alkoholu

                      – vhodný pro osoby trpící chudokrevností

  • tuky – nenasycené mastné kyseliny pro správné fungování organismu
  • vláknina – prevence rakoviny střev, správna peristaltika střev                    
  • enzymy – katalyzátor biochemických procesů ( bez nich dochází k zástavě chemických reakcí v těle )

Čerpáno z knihy: Zelené potraviny – Když jídlo je naším lékem – Dallen Maria

Mohlo by vás zajímat:

  1. Kompletní nabídka zelených potravin
  2. Jak působí zelené potraviny při hubnutí?
  3. Kdy je vhodné užívat zelený ječmen?
  4. Věčný spor u zelených potravin: odšťavňovat nebo sušit?
  5. Článek o zelených potravinách a jejich vlivu na prevenci rakoviny
  6. Zelené potraviny a jejich příznivý vliv na trávení

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector