Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

  • V tabulce by to vypadalo asi takhle.
  • Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala
  • French press

French press patří mezi velmi oblíbené způsoby přípravy. Dá se říct, že jde o zdravější způsob ala „turek“. Zásadní je, aby sítko, kterým se stlačuje připravená káva v nádobě, dokázal zachytit co nejvíce pomletých zrnek. Proto se používá velmi hrubě namletá káva, pro přiblížení něco jako cukr krystal, viz obrázek

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

Drip, Chemex, Hario V60

Obecně do všech filtrovaných káv (drip, Chemex, Hario V60) patří hrubější mletí. Opět je to z toho důvodu, aby namletá zrníčka nepropadávala přes filtr. Při příliš jemném mletí byste při pití cítili zrníčka, což není žádoucí. Jako příměr by se dal použít cukr krupice, viz obrázek

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

Moka konvička

U moka konvičky se projeví špatné namletí velmi rychle. Ze „sopky“ nebude káva pozvolně vytékat, ale prskat všude po sporáku a okolí. Na moka konvičku budete potřebovat středně hrubé mletí, připomínající hrubou mouku. Pokud vás zajímá správný postup přípravy v moka konvičce, podívejte se na náš návod včetně obrázků.

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

Domácí espresso

Jaký je rozdíl mezi espressem a domácím espressem? Zásadním faktorem je, jestli máte přetlakové sítko či nikoliv. Pokud ano, musíte mít hrubější mletí, než je na standardní espresso.

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

Je to z důvodu, abyste si neucpali přetlakové sítko. Káva by netekla a znehodnotili byste si sítko, které by bylo již nepoužitelné.

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

Espresso

U espressa se nastavuje hrubost v kombinaci s množstvím kávy tak, abyste docílili správné extrakce. O tom, jak vypadá správná extrakce se dočíst na našem dalším blogu. Když budete mít kávu příliš jemnou, extrakce bude příliš pomalá a káva přepálená, v chuti hořká.

Pokud naopak použijete hrubější mletí, tak pak výsledné espresso bude mdlé chuti, bez cremy. Pokud máme však dát nějaké přirovnání, tak použijte mletí podobné jako polohrubá mouka.

  1. Pokud jsou v šálku při dopití zbytková zrníčka, už jste kávu namleli příliš najemno.
  2. Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala
  3. Džezva a turek

Na tyto způsoby přípravy se používá nejjemnější mletí, které připomíná moučkový cukr. Namletá káva si totiž musí „sednout“ do spodní části nádoby.

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

Rada na závěr

Příprava kávy není zákon a ani žádné dogma. Vždy záleží na spoustě okolností a výše popsaný návod je spíše orientační. Jde spíše o rady, jak si ušetřit spoustu kávy při nastavování mlýnku, abyste nemuseli například na espresso začínat od velmi hrubého mletí, ale zrovna si mlýnek přizpůsobili na jemné mletí.

Jan Houdek

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

Jak zvolit hrubost mletí pro různé způsoby přípravy kávy

ČerstváKáva.cz > Základy o kávě > Jak zvolit hrubost mletí pro různé způsoby přípravy kávy

Máte doma mlýnek a nejste si vždycky úplně jisti výběrem správné hrubosti mletí? Naučte se už pohledem určit, že je káva namleta na správnou hrubost pro vámi zvolený způsob přípravy kávy. Připravili jsme stručného rádce, který vás naučí, jak na to.

Cold brew vyžaduje velmi hrubé mletí

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

Pro přípravu kávy tzv. studenou cestou, kdy trvá extrakce i několik hodin, použijte kávu mletou na velmi hrubo – svým vzhledem a konzistencí by měla připomínat hrubozrnnou mořskou sůl (jen nejde o hrudky, ale spíše „vločky“).

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

Ve french pressu probíhá filtrace přes sítko, kávu je tedy potřeba namlít na hrubo – sítko totiž zachytí jen větší částečky kávy. Jak káva mletá na „hrubo“ do french pressu vypadá? Svojí velikostí připomíná kosher sůl (a stejně jako u velmi hrobého mletí nejde o hrudky, ale „vločky“). Stejnou hrubost mletí využijete také v Evropě nepříliš rozšířeném perkolátoru.

Podívejte se také: Jak připravit kávu ve french pressu

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

Hrubost mletí pro vacuum pot připomíná velmi hrubý písek a využijete ji také pro překapávače (drippery) s filtry s rovným dnem – ty se však u nás používají jen minimálně.

Podívejte se také: Jak připravit kávu ve vacuum potu

Pro vacuum pot se často setkáte i s hrubým mletím jako pro french press či středně-jemným mletím jako pro kónické drippery, proto je dobré začít právě na tomto středním stupni a ladit nastavení dle požadované chuti. Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

Káva připravovaná v kónických dripperech (mají trychtýřovitý tvar) s papírovými či bavlněnými filtry si žádá kávu mletou na střední hrubost. Jak poznáte, že je váš mlýnek nastavený na správnou hrubost? Umletá káva má vzhled a strukturu stolní soli.

Podívejte se také: Jak připravit kávu v dripperu

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

Taková káva, která je konzistencí po semletí někde na začátku cesty mezi cukrem krupicí a hrubou moukou, je určena pro použití v moka konvičce.

Podívejte se také: Jak připravit kávu v moka konvičce

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

A to tak jemně, aby vzhled kávy připomínal už zmíněnou hrubou mouku. Co se stane, pokud je káva na espresso příliš hrubá? Espresso bude slabé a podextrahované. V případě, že to s jemností přeženete, tomu bude naopak – výsledek bude mít hořkou chuť a na šálku bude jen velmi málo cremy, často s černými okraji.

Podívejte se také: Jak připravit dokonalé espresso (1. díl)

Levnější domácí pákové kávovary vyžadují namletí o něco hrubější, než klasické profesionální přístroje, proto je dobré se při mletí pohybovat někde mezi hrubostí pro espresso a moka konvičku. Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

Káva, která se po umletí spojuje v drobné hrudky a připomíná moučkový cukr či pudr je připravena pro použití v džezvě a přípravu arabské (turecké) kávy.

V Aeropressu připravíte kávu několika způsoby – a pro každý z nich je potřeba jiné hrubosti mletí kávy. Například u vítězných receptů ze světových šampionátů v přípravě kávy v Aeropressu se hrubost mletí pohybuje od velmi jemné až po hrubou – hrubost mletí není přesně daná, záleží na konkrétním způsobu přípravy, který zvolíte.

Podívejte se také: Jak připravit kávu v Aeropressu

Nezapomeňte. Příprava kávy není dogma – bez drobných odchylek v doporučovaných „best practice“ postupech se většinou neobejdete. Platí to i pro mletí kávy – správná hrubost není taková, která je předepsána, ale taková, která nejvíce vyhovuje vám a která povede k tomu nejlepšímu výsledku.

Jak si vybrat kávu, která vám bude chutnat? – Kávový průvodce-výběr kávy

– čokoládové chuťové tóny
– ovocné chuťové tóny
– oříškové chuťové tóny
– kyselejší, ovocnější chuť

– méně kyselá chuť

Budete mít zájem:  Převratná novinka v hubnutí - kryolipolýza za zaváděcí ceny

Jak si kávu připravujete?

– v kávovaru – espresso
– moka konvička
– french press
– AeroPress
– drip
– turek nebo džezva

– filtrovaná káva

Ovocnější, čokoládové, nebo oříškové chutě?

Chutě a vůně kávy jsou nekonečné – můžete pocítit ovoce, květiny, koření, medové tóny, čokoládu, různé oříšky. Základní charakteristika kvalitní kávy je sladkost.

Ostatní chutě se velmi často snoubí, prolínají a jak káva chladne postupně vyplouvají na povrch. Přestože velmi záleží na způsobu, jakým si kávu připravíte.

Připravili jsem pro vás návody jak na jednotlivé přípravy kávy doma, na cestách, nebo třeba v kanceláři.  Velmi obecně lze říci, že našim kávám vévodí sladkost spojená s:

  • Čokoládové tóny
    – Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
    – Káva Nikaragua Womens Project Aranjuez – špičková káva s chutí sladkého kakaa a medu
    – Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
  • Ovocné tóny
    – Káva Ethiopia Yirgacheffe Koke (BIO) – fantastická káva s chutí borůvek, karamelu a bergamotu
    – Nicaragua Norlan Chavarría– špičková káva s plnou chutí po tmavém rumu, žlutém melounu a kakau.
    – Káva Colombia Tolima Bilbao ASPRASAR (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a vanilky
  • Oříškové tóny
    – Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
    – Káva Nikaragua Womens Project Aranjuez – špičková káva s chutí sladkého kakaa a medu

Sladkost kávy

U kvalitní kávy je základní její vlastností sladkost. Další vlastnosti je její přirozená ovocistost někdy popisovaná jako kyselost. Kyselost může mít již mnoho dalších podchutí a charakterů. Dá se v souvislosti s kyselostí mluvit o tzv. “živé” chuti, která z kávy dělá ten zajímavý nápoj, kterým bezesporu je.

O tom, zda výsledný kávový nápoj bude více, či méně kyselý rozhoduje celá řada faktorů např. odrůda kávovníku, stupeň pražení atd. Velkou roli hraje také způsob domácí přípravy a jeho správné provedení. Velmi obecně platí, že kyselejší jsou kávy, ve kterých převládají ovocné chutě.

 Méně kyselé jsou ty, které chutnají po čokoládě nebo oříšcích.

  1. Čokoládové tóny
    – Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
    – Káva Nikaragua Womens Project Aranjuez – špičková káva s chutí sladkého kakaa a medu
  2. – Káva Nikaragua Norlan Chavarría – plná chuť  po tmavém rumu, žlutém melounu a kakau.
    – Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
  3. Ovocné tóny
    – Káva Ethiopia Yirgacheffe Koke (BIO) – fantastická káva s chutí borůvek, karamelu a bergamotu
    – Káva Colombia Tolima Bilbao ASPRASAR (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a vanilky

Způsoby přípravy kávy

Každý máme svůj oblíbený způsob přípravy. Někdo nedá dopustit na milované espresso, jiný dává přednost moka konvičce, jiný propadl kouzlu přípravy kávy třeba v AeroPressu.

Ať už milujete to, či ono, způsob přípravy kávy má zásadní vliv na její výslednou chuť.

 Pro každou přípravu bývá také vhodná trochu jiná káva, ale i jiná hrubost jejího mletí nebo teplota vody a podobně.

Kávy vhodné na espresso

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnalaKávovarů na přípravu espressa je celá řada, liší se kvalitou, cenou i možnostmi upravit parametry přípravy. Obecně lze říci, že káva připravená tímto způsobem je silná a její chuť intenzivní.

  • Pro přípravu v kávovaru na espresso se hodí například tyto kávy:
    – Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
    – Káva Nikaragua Womens Project Aranjuez – špičková káva s chutí sladkého kakaa a medu
    – Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
  • Pokud vás ovšem baví ovocitější espressa hodí se pak i tyto kávy – jejich výsledná chuť bude výrazně kyselejší:
    – Káva Colombia Tolima Bilbao ASPRASAR (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a vanilky
    – Káva Ethiopia Yirgacheffe Koke (BIO) – fantastická káva s chutí borůvek, karamelu a bergamotu
    – Nicaragua Norlan Chavarría– špičková káva s plnou chutí po tmavém rumu, žlutém melounu a kakau.
  • Pokud chcete vychutnat čerstvě praženou kávu, ale nemůžete kofein. Doporučujeme vám:
    – Káva Peru SWP bez kofeinu APROSEM (BIO)

Moka konvička

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnalaMoka konvička je velice oblíbenou alternativou k espressu. Káva z moka konvičky je obecně velmi silná, její chuť intenzivní a zároveň má větší objem než espresso.

  1. Pro přípravu v moka konvičce se hodí například tyto kávy:
  2. – Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
    – Káva Nikaragua Womens Project Aranjuez – špičková káva s chutí sladkého kakaa a medu
    – Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
  3. Pokud vás opět baví ovocitější chutě můžete použít pro přípravu některou z těchto káv:
    – Káva Colombia Tolima Bilbao ASPRASAR (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a vanilky
    – Káva Ethiopia Yirgacheffe Koke (BIO) – fantastická káva s chutí borůvek, karamelu a bergamotu
    – Nicaragua Norlan Chavarría– špičková káva s plnou chutí po tmavém rumu, žlutém melounu a kakau.
  4. Pokud chcete vychutnat čerstvě praženou kávu, ale nemůžete kofein. Doporučujeme vám:
    – Káva Peru SWP bez kofeinu APROSEM (BIO)

french press

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnalaFrench press představuje nejkratší cestu od klasického českého „turka/turečka“ k čistší, ale výrazné kávové chuti. Pro kávu z frenchpressu je typická plná, silná a sladká chuť.

  • Pro přípravu ve french pressu se hodí například tyto kávy:
  • – Káva Brazil Olhos d’Agua – špičková sladká káva s chutí kakaa, lískových oříšků, anýzu a brusinek
    – Káva Nikaragua Womens Project Aranjuez – špičková káva s chutí sladkého kakaa a medu
    – Espresso směs Dejavu – vyvážená směs s chutí žlutého melounu, třtinového cukru a mléčné čokolády
  • Pokud vás opět baví ovocitější chutě můžete použít pro přípravu některou z těchto káv:
    – Káva Colombia Tolima Bilbao ASPRASAR (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a vanilky
    – Káva Ethiopia Yirgacheffe Koke (BIO) – fantastická káva s chutí borůvek, karamelu a bergamotu
    – Nicaragua Norlan Chavarría– špičková káva s plnou chutí po tmavém rumu, žlutém melounu a kakau.
  • Pokud chcete vychutnat čerstvě praženou kávu, ale nemůžete kofein. Doporučujeme vám:
    – Káva Peru SWP bez kofeinu APROSEM (BIO)
Budete mít zájem:  Vaginální mykózy: pomůže i domácí léčba

AeroPress

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnalaKáva připravená v AeroPressu je vyvážená a jemná se širokým spektrem chutí a vůní. Její další kvality závisí nejen na výběru konkrétní kávy, ale také na konkrétním způsobu přípravy, který se právě u AeroPressu dá zcela měnit a upravovat – sky is the limit! 

Pro přípravu v Aeropressu se hodí například tyto kávy:
– Káva Colombia Tolima Bilbao ASPRASAR (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a vanilky
– Káva Ethiopia Yirgacheffe Koke (BIO) – fantastická káva s chutí borůvek, karamelu a bergamotu
– Nicaragua Norlan Chavarría– špičková káva s plnou chutí po tmavém rumu, žlutém melounu a kakau.

drip

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnalaKáva připravená v dripu je velmi jemná a krásně vyvážená a opět dovoluje objevovat jemnější chuťové nuance a podchutě. Díky možnosti přesně ovlivnit teplotu i objem spolu s hrubostí mletí je tato metoda skvělá pro každodenní pití kávy. Nesporná výhoda je i objem kávy, kterou si člověk jednoduše připraví. Tento způsob přípravy je vhodný pro ovocnější, sladší a kořeněné kávy.

Pro přípravu v dripu se hodí například tyto kávy:

– Káva Colombia Tolima Bilbao ASPRASAR (BIO) – skvěle sladká a vyrovnaná káva s chutí jablek, medu a vanilky
– Káva Ethiopia Yirgacheffe Koke (BIO) – fantastická káva s chutí borůvek, karamelu a bergamotu
– Nicaragua Norlan Chavarría– špičková káva s plnou chutí po tmavém rumu, žlutém melounu a kakau.

džezva nebo turek

  1. Jak a v čem namlít kávu, aby chutnalaKáva připravená tímto velmi tradičním způsobem je velmi silná.
    Pokud pijete turka, turečka zkuste jej obměnit za velice jednoduchou přípravou kávy v french pressu ta je díky odfiltrování velké části lógru a přesnější přípravě rozhodně zdravější příprava kávy a přece život a zdraví je důležité, aby si člověk mohl užívat svou oblíbenou kávy déle a radostněji

6 způsobů jak umlít kávu bez mlýnku

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

  • 22 března, 2020
  • Praktické

Někdy není jiná možnost, než se obejít bez mlýnku na kávu. Ačkoliv by tyto situace měly být pro milovníka kávy ojedinělé, pojďme se podívat, jak umlít kávu bez mlýnku za pomocí nástrojů, které najdete v každá kuchyni. Článek berte z větší části jako nadsázku, nicméně některé způsoby mletí k zahození nejsou.

Bez mlýnku ani ránu

V prvé řadě je potřeba říci, že káva připravená způsoby, o kterých budete číst níže, svou kvalitou nikdy nemůže konkurovat kávě namleté v profesionálním mlýnku na kávu. Jak už bylo řečeno na začátku, informace berte s trochou nadsázky. Nicméně jsou situace, kdy mlýnek k dispozici prostě není a následující tipy by vám mohly pomoci.

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnalaRuční mlýnek na kávu by měl být součástí každé kuchyně

1. Kladívko

Je to jednoduché, pomocí kladívka se snažíte z kávových zrnek vytvořit co možná nejjemnější prášek. Zní to jednoduše, ale je potřeba dodržet pár zásad. V prvé řadě dejte zrnka do uzavíratelného sáčku. Ten potom vložte mezi dvě utěrky, vše důkladně podložte a kladívkem začněte „mlít“.

Od namletého prášku rozhodně nečekejte, že bude nadrcen rovnoměrně. Proto výslednou směs použijte pro přípravu při které se káva přelévá vodou, tedy např. V60.

2. Hmoždíř

Pravděpodobně nejlepší způsob jak se dobrat k rozmělněné kávě je v hmoždíři. S pomocí tloučku (ano, opravdu se to tak jmenuje) zrnka rozdrtíte na docela jemný prášek. Praxe praví, že je při ztloukání lepší překrýt hmoždíř utěrkou, káva má tendenci z něj vyskakovat. Z takto připraveného jemného prášku můžete servírovat i tureckou kávu.

3. Váleček

Pokud máte doma váleček, může zkusit stejný postup, jako u bodu č. 1, tedy zabalit do sáčku a překrýt utěrkou. Chopte se válečku a silou kávu poválejte. Oproti kladivu máte s válečkem lepší kontrolu nad jemností výsledného prášku a lze dosáhnout konzistence pro espresso.

4. Ruční mixér

Pokud vám nevadí zvuk tvrdých kávových zrnek tříštících se o ocelové čepele, je mletí kávy v mixéru docela snadné. Výhoda oproti třem předcházejícím metodám je, že nepotřebujete sílu, o vše se postará elektřina.

Opět ale raději překryjte nádobu, ve které kávu melete, utěrkou. Zrnka nebudou vystřelovat ven. S většími a menšími kousky kávových zrnek ve výsledném prášku asi díru do světa kávy neuděláte, ale třeba na přípravu ve french pressu nebo moka konvičce se to použít dá.

 Pokud si nechcete mixér zničit, rozhodně v něm nemelte kávu každý den.

A ať vás ani nenapadne snažit se mlít zelenou kávu. Její zrnka jsou o poznání tvrdší a čepele mixéru byste mohli zničit už po prvním mletí.

5. Mixér na smoothie

Trochu výkonější čepele má mixér na smoothie. Za cenu nepříjemného zvuku budete mít celkem slušně namletou kávu. Čepele jsou tak výkonné, že pokud nechcete extra jemnou kávu pro přípravu turecké kávy, musíte občas stav mleté kávy zkontrolovat a mletí včas zastavit. Opět platí, že v mixéru nemeleme zelenou kávu za žádných okolností.

6. Mlýnek na maso

Kávu zvládne pomlít k mlýnek na maso, ovšem zrnka mohu dostat chuťově zabrat. I mikroskopické zbytky všeho, co mlýnkem prošlo předtím, mohou výsledný kávový prášek zcela zničit. Tato varianta přichází v úvahu pouze pokud nebyl mlýnek nikdy použit nebo jste jej perfektně vyčistili.

Verdikt

Pokud je váš standard správně připravené espresso, ze zrn rozmlácených kladivem jej prostě nedostanete. Nicméně pokud se s hmoždířem nebo válečkem budete dostatečně snažit, kávu můžete namlít podobně, jako by to svedl třeba horší ruční mlýnek na kávu.

Všechny výše zmíněné typy „mletí“ kávy berte jako „středověkou“ alternativu k poctivému mletí v manuálním nebo elektrickém mlýnku. Ty levnější manuální pořídíte za pár set korun a elektrické mlýnky se dají pořídit kolem tisíce korun.

Jejich pořízení se ale rozhodně vyplatí, správně namletá káva je klíčovým prvkem při přípravě jakékoliv kávy. Každá příprava totiž vyžaduje určitou jemnost namletí.

Obrázek níže vám může pomoci určit, jestli máte kávu namletou správně.

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

Proč si kávu umlít vždy těsně před přípravou a jakou hrubost zvolit?

Už jsme si řekli něco o tom, jak poznat kvalitní zrnkovou kávu a kde ji koupit. V tomto díle naší série článků se podíváme na to, jak zrnka umlít, aby vaše káva měla co nejlepší chuť. Možná vás překvapí, jak moc mletí kávy ovlivňuje výslednou chuť.

Budete mít zájem:  Jezte online a s trochou štěstí vyděláte miliony

Proč si kávu umlít těsně před přípravou?

Už máte čerstvou kvalitní zrnkovou kávu, která vám provonila celou kuchyň, a to jste ji ještě ani neotevřeli. Teď vás čeká mletí kávy.

Nejlepší je umlít kávu vždy těsně před tím, než se vrhnete na její přípravu, protože jedině tak dostanete z kávy maximum chuti.

Dopředu namletá káva totiž rychle oxiduje a vůně se vytrácí, stačí k tomu jen pár minut a je pryč. Umletá káva velice ráda pohlcuje vlhkost a kyslík jí nedělá dobře.

Pokud si koupíte dopředu umletou kávu, po otevření bude nádherně vonět, ale pak už nijak nezabráníte vyprchávání kávového aroma.

U mleté kávy nikdy vlastně nevíte, co si kupujete (pokud si ji nenecháváte namlít v kavárně). Často se vyrábí z defektních zrn, která by v zrnkové kávě neměla co dělat, ale mletím se to „zamaskuje“.

Pamatujte také na vhodné uskladnění kávy. Vždy je lepší ji kupovat po malých baleních a uchovávat ji někde na místech bez přístupu světla a vlhka. Můžete si také pořídit vakuovou dózu, ve které kávu udržíte co nejdéle čerstvou.

Pokud už tedy máte kvalitní a čerstvou zrnkovou kávu, pak jediné, oč tu běží, je umlít ji na správnou hrubost.

Hrubost mletí kávy

Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinou hrubost namletí:

Nikdy nemelte kávu příliš najemno, aby vám nezhořkla.

Velmi jemně namletá káva se hodí na přípravu pravé turecké kávy v džezvě. Poznáte ji podle toho, že připomíná konzistenci hladké mouky.

Jemné mletí je vhodné na espresso. Jemně namletá káva spíše připomíná polohrubou mouku.

  • Středně hrubě umletou kávu připravujeme v moka konvičce.
  • Na filtrovanou kávu se nejlépe hodí hrubě umletá káva, která připomíná krystalky krupicového cukru.
  • Zbývá už jen velmi hrubá káva, která je nejlepší na přípravu ve french pressu.
  • Obecně platí, že čím kratší čas louhování káva vyžaduje, tím jemnější mletí.

Mletí kávy přesto není žádná věda. Může se vám stát, že to přeženete, ale o dobrou chuť i tak nepřijdete. Zmíněné rady jsou návodem, jak z kávy vytěžit opravdu tu nejlepší chuť  a aroma. Jen pozor, aby se vám lógr nedostal tam, kam nemá (třeba když při přípravě ve french pressu použijete příliš jemně umletou kávu).

Výsledek stojí za to. Věnujte domácí přípravě kávy trochu péče a opravdu poznáte rozdíl.

V dalším díle vám poradíme, jaký mlýnek si vybrat a co při výběru zohlednit. Porovnáme si také ruční a elektrické mlýnky.

A co vy? Kupujete si kávu už namletou nebo si melete doma sami?jak vám chutná čerstvě umletá káva? ????

Jak a v čem skladovat kávu, aby si zachovala plnou chuť

Jako milovníci kávy už jste určitě zjistili, že káva je jedna velká věda. Když gurmán konečně přijde na to, jaká odrůda mu chutná nejvíc a jak kávu správně namlít, aby si mohl vychutnat dokonalé esspresso, objeví se další zásadní otázky – kolik kávy si koupit, jak rychle ji spotřebovat a hlavně jak ji skladovat, aby si zachovala svoji jedinečnou chuť?

V první řadě se nenechte nachytat na žádná výhodná balení a akce, při kterých si koupíte velké množství kávy, ať už zrnkové nebo namleté, za bezkonkurenčně nízkou cenu. Pokud vás totiž na takové balení nebude celá firma, velmi pravděpodobně ji nestihnete spotřebovat dřív, než se z ní vytratí aroma a společně s ním I chuť.

 Mletou kávu je ideální kupovat v množství, které vypijete za týden. Kolik to je? V případě, že si dopřáváte dva až tři šálky kávy denně, odpovídá týdenní porce zhruba 150g mleté kávy. Jestli ale nemáte čas každý týden běhat do obchodu, nebo objednáváte přes internet, neublíží ani když si kávu objednáte v množství odpovídajícím měsíční porci, tedy zhruba v maximálně kilovém balení.

 Pokud vlastníte mlýnek na mletí kávy, můžete si dovolit koupit o něco větší balení zrnkové kávy, než byste měli v případě kávy mleté. Dbejte ale na její správné skladování!

Správné skladování vede k uchování vlastností kávy (Autor: Gio, cc-by)

Nepřesypávat!

U kávy platí jednoduché pravidlo – čím později otevřete původní balení, tím později káva ztratí svoji kvalitu. Je proto více než jasné, proč je pro váš požitek z kávy lepší koupit si několik malých balení, než jedno velké.

I po otevření ale musíte vědět, jak s kávou zacházet. V první řadě otevřenou kávu nikdy neskladujte společně s čerstvými potravinami.

Mletá káva má vysokou schopnost absorpce a snadno tak do sebe nasaje veškerou vlhkost, pachy a s nimi samozřejmě I plísně.

Další chybou, kterou dělá spousta lidí je, že kávu do něčeho přesypávají, a to včetně zdánlivě bezproblémových sklenice s těsným uzávěrem. Původní balení kávy je totiž navrženo tak, aby nepouštělo aroma a vůni kávy.

Ideální je proto balení po otevření pouze zalepit nebo „zakolíčkovat“ a pak klidně takto umístit do vaší oblíbené nádoby. A hlavně co nejrychleji spotřebovat! I když je cibetková káva sváteční pochoutkou, nenechávejte si ji jen pro zvláštní příležitosti.

Za půl roku v dóze totiž ztratí většinu z toho, pro co jste za ni  na začátku zaplatili vyšší sumu.

O nic méně důležitým prvkem skladování kávy je teplota, které kávu vystavujete. Možná vás překvapí, že nejlépe jí je při teplotě pokojové. Navzdory silně rozšířenému nešvaru nepatří kvalitní káva do lednice a už vůbec ne do mrazáku. Ve skutečnosti tím ničeho dobrého nedocílíte a naopak napácháte mnoho škody.

V chladu káva dostane teplotní šok a když ji vytáhnete opět do tepla, zrnka zvlhnou a oddělí se z nich oleje, které jsou uvnitř. To stejné se s kávou bude dít také v případě, že ji vystavíte přílišnému teplu.

Kávu proto nikdy neskladujte na digestoři, lednici nebo dalších spotřebičích uvolňujících teplo.

To nejlepší, co pro kvalitu svojí kávy můžete udělat, je uchovávat ji ve tmě při pokojové teplotě, tedy například ve spíži.

Pošlete článek známému

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *