Hubnoucí senior by se měl vyhnout hlavně 3 věcem. Malé porce jsou jedna z nich

Na vyváženou stravu je třeba dbát v každém věku, a to i v tom pokročilém.

Nejen mladí lidé, ale i senioři, mohou skrze správně nastavený jídelníček dosáhnout zdravé váhy a dostatečného přísunu energie na všechny každodenní aktivity.

Vhodnými potravinami, a tím pádem i nutrient, lze navíc předejít různým chronickým onemocněním, jako jsou srdeční choroby nebo cukrovka, nebo jejich symptomy alespoň zmírnit.

Často se však stává, že senioři, kteří žijí sami a vaří si pouze pro sebe, ztrácejí motivaci hledat nové recepty a zajímat se o to, co je a není zdravé.

Jestliže také patříte do skupiny lidí, kterým se nechce vymýšlet zdravý a pestrý jídelníček pro jednoho, bude pro vás naše krabičková dieta naprosto ideální.

S ní se totiž budete stravovat pravidelně, vyváženě a chutně, avšak naprosto bez starostí.

Hubnoucí senior by se měl vyhnout hlavně 3 věcem. Malé porce jsou jedna z nich

Jsme si vědomi toho, že u jídla pro seniory hraje hlavní roli především chuť. Právě ztráta chuti k jidlu totiž bývá u starších lidí hlavní příčinou toho, proč u nich vzniká výživový deficit.

Kvůli nechuti k jídlu totiž zapomínají jíst, nebo pouze zaženou hlad nějakým polotovarem, jelikož jim stejně vše připadá nemastné a neslané.

V důsledku jsou pak po stránce vitaminů, minerálů a dalších důležitých látek dost podvyživení, což se negativně promítá nejen na jejich postavě, ale i na zdravotním stavu.

Při sestavování našich krabiček v rámci jídelníčku pro seniory se proto snažíme docílit toho, aby seniorům pokrmy chutnaly a zároveň obsahovaly všechny látky, které jejich tělo pro svou optimální funkci potřebuje.

Je nám samozřejmě jasné, že starší lidé neradi experimentují s exotickou kuchyní a novým kořením, a proto do jídelníčku zahrnujeme výhradně osvědčené recepty, které pro strávníky nebudou představovat žádný velký krok mimo jejich komfortní zónu.

Hubnoucí senior by se měl vyhnout hlavně 3 věcem. Malé porce jsou jedna z nich

Klasicky se naše strava pro seniory skládá ze tří jídel – snídaně, oběda a večeře. Mimo to si můžete svůj jídelníček zpestřit polévkou nebo dezertem, který se perfektně hodí ke kávě a spolehlivě zažene klasické odpolední chutě na sladké. Všechny krabičky doručujeme již připravené, díky čemuž vám odpadají starosti s nákupy, vařením a mytím velkého množství nádobí.

Na tvorbě všech krabičkových diet, které nabízíme, se podílejí zkušení nutriční specialisté, kteří mají veškeré informace o tom, jak by měl jídelníček pro seniory vypadat.

Nemusíte se tedy bát, že by vaše tělo bylo o některé nutrienty ochuzeno.

Jestliže trpíte cukrovkou, můžete si s námi domluvit výjimku, abychom váš jídelníček upravili tak, aby zahrnoval potraviny odpovídající vašemu zdravotnímu stavu.

Hubnoucí senior by se měl vyhnout hlavně 3 věcem. Malé porce jsou jedna z nichPracujete z domova, nechcete, nebo nemůžete z důvodu dodržování karantény vycházet mimo domov? Rádi bychom vám usnadnili a co nejvíce zpříjemnili situaci, ve které jste se ocitli, a proto jsme připravili nový stravovací krabičkový program.

Zdravé stravování vám uvaří a doveze lahodné a menu složené ze snídaně, oběda a večeře. Vybírat můžete ze 4 programových variant, a to „S“, „M“, „L“, a „XL“, které zasytí jednočlennou domácnost, dvoučlennou, tříčlennou, nebo čtyřčlennou rodinu. Těšit se můžete na jídla inspirovaná českou i zahraniční gastronomií. K programu si můžete ještě doobjednat různá smoothie, polévku, nebo dezerty.

Chci si program objednat a začít jíst zdravě

Vyplňte a odešlete formulář, abychom vás mohli kontaktovat.

Zodpovíme vaše otázky, společně vám vybereme program na míru a odsouhlasíme si cenu.

Objednávku si potvrdíme a vy se můžete začít těšit na první krabičky.

Jíte zdravě, pravidelně a bez stresu. Přirozeně hubnete a cítíte se fit.

Začněte jíst zdravě ještě dnes

* jsou označeny povinné údaje

Hubnoucí senior by se měl vyhnout hlavně 3 věcem. Malé porce jsou jedna z nich

Jídelníček sestavují naše nutriční poradkyně pod vedením zakladatelky společnosti, nutriční specialistky Mgr. Kateřiny Šimkové. 

Mgr. Kateřina Šimková je absolventkou Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně, obor výživa člověka.

Jsme jeden z mála výrobců krabičkové diety, který má vlastní odborníky na výživu.

Hubnoucí senior by se měl vyhnout hlavně 3 věcem. Malé porce jsou jedna z nich Hubnoucí senior by se měl vyhnout hlavně 3 věcem. Malé porce jsou jedna z nich Hubnoucí senior by se měl vyhnout hlavně 3 věcem. Malé porce jsou jedna z nich Hubnoucí senior by se měl vyhnout hlavně 3 věcem. Malé porce jsou jedna z nich Hubnoucí senior by se měl vyhnout hlavně 3 věcem. Malé porce jsou jedna z nich Hubnoucí senior by se měl vyhnout hlavně 3 věcem. Malé porce jsou jedna z nich

Kolikrát denně vlastně jíst?

 

  • Názory v oblasti výživy jsou někdy rozporuplné a mnohdy se ani samotní odborníci neshodují.
  • Týká se to i frekvence jídla, tedy kolikrát denně jíst a jaké pauzy by měly být mezi jídly.
  • Někteří nutriční poradci doporučují jíst i 7x denně, jiní naopak tvrdí, že stačí jíst jen 2x denně.
  • Kde je tedy pravda?

STOB již 30 let doporučuje jíst 3-5x denně podle toho, jak Vám to vyhovuje a také podle skladby vašeho jídelníčku. Základní pravidlo zní: Musíme jíst tolikrát, abychom neměli hlad.

Dbejte na skladbu vašeho jídelníčku

Jeden z nejsilnějších pocitů hladu vnímáme při nízké hladině glukózy v krvi. Čím vyrovnanější hladinu cukru v krvi máme, tím delší pauzy mezi jídly si můžeme bez pocitu hladu dovolit.  

Obecně je vhodné vybírat potraviny s nižším glykemickým indexem (zelenina, luštěniny, celozrnné pečivo a přílohy), které tolik nerozhoupou hladinu cukru v krvi jako potraviny s vysokým glykemickým indexem (např. sladkosti, limonády, bílé pečivo, popcorn, pufované chlebíčky, některé fastfoodové pokrmy apod.). Tabulky s GI naleznete v sekci Tipy pro vás.

Do každé porce zařazujte i bílkoviny (libové maso, ryby, šunka, čerstvé sýry, tvaroh, cottage, neslazené zakysané mléčné výrobky, vejce apod.). Bílkoviny mají ze všech živin nejvyšší sytící efekt a nejdéle se tráví, proto efektivně oddalují pocity hladu.

Pokud si tedy dáte k snídani  například bílou housku s džemem, která má vysoký glykemický index a je velmi chudá na obsah bílkovin, budete mít za chvíli hlad a je třeba si dát dopolední svačinku. Pokud si dáte pečivo celozrnné se zdrojem bílkovin a tuků, výkyvy glykémie budou menší, a taková snídaně vás zasytí na delší dobu a vydržíte třeba až do oběda.

Hubnoucí senior by se měl vyhnout hlavně 3 věcem. Malé porce jsou jedna z nichHubnoucí senior by se měl vyhnout hlavně 3 věcem. Malé porce jsou jedna z nich

Každý je jiný

Při rozhodování kolikrát denně jíst hraje roli samozřejmě i vaše osobnost  a vaše zvyky.

Někteří si rádi připraví 5 porcí denně. Příprava je neobtěžuje, ba naopak, nebo např. nemají rádi pocit přeplněného břicha a raději si dají více menších porcí. Vězte, že ujíst vše potřebné ve 3 jídlech za den už je při správně sestaveném jídelníčku (bohatém na zelninu, mléčné výrobky apod.) docela dřina 🙂 

Budete mít zájem:  Vedlejší Dutiny Nosní Léčba?

Jiní ale třeba berou jídlo jen jako „plnivo“, které je zdržuje od práce či jiných aktivit, a nechtějí věnovat tolik času jeho přípravě. Pokud jim vyhovuje jíst 3x denně a netrpí mezi jídly hladem, je to naprosto v pořádku.

Žádné extrémy

Nedoporučujeme však žádné extrémy.

Je určitě zbytečné jíst například každé 2 hodiny. Díky této radě se stává, že můžete přestat rozlišovat jednotlivé porce a uzobáváte v průběhu celého dne. Dnes už je diagnostikována dokonce nová porucha příjmu potravy tzv. nibbling – uždibování.

Hubnoucí senior by se měl vyhnout hlavně 3 věcem. Malé porce jsou jedna z nich

Naopak nedoporučujeme ani porce úmyslně vynechávat, s cílem snížit příjem energie a trpět proto hlady či hypoglykemií.

Hlavní jídla ano, svačiny jsou dobrovolné

Určitě nevynechávejte hlavní jídla (tj. snídaně, oběd a večeře), ale zařazení svačin je čistě na vás.

Pokud jste zvyklí jíst třikrát denně a máte vyvážený jídelníček, nenuťte se do pěti jídel denně. Zejména dopolední svačina není nutná. Odpoledne už je častěji mezi obědem a večeří delší pauza, pokud byste měli hlad, tak je vhodné odpolední svačinu zařadit. Stejně tak pokud se chystáte odpoledne věnovat nějaké pohybové aktivitě, tak by vám mohla energie ze svačiny přijít vhod.

Energetické rozložení

Uvedené energetické rozložení je jen rámcové a vy si jej můžete upravit dle osobních potřeb. Určitě ale doporučujeme pohlídat velikost večeře, která by neměla přesahovat 1/3 denního energetického příjmu. Častou chybou bývá nízký příjem energie v průběhu celého dne a „přecpávání se“ před spaním.

Jak můžete vidět v tabulce, základním a největším jídlem dne by měl být oběd, proto si na něj vždycky (i v pracovním shonu) udělejte čas a neodbývejte se. Kvalitní a vyvážená strava během dne zvyšuje i váš pracovní výkon a budete mít dostatek energie i na případné odpolední nebo večerní sportování.

Neméně důležitým jídlem dne je také snídaně, která je potřeba pro správné nastartování celého dne. O tom už ale brzy v jedné z dalších výzev…  

Pro lepší představu uvádíme i příklad hodnot jednotlivých jídel při denním energetickém příjmu 6000 kJ.

Počet porcí snídaně svačina oběd svačina večeře
3 30 % příjmu energie 1800 kJ 40 % příjmu energie 2400 kJ 30 % příjmu energie 1800 kJ
4 30 % příjmu 1800 kJ 35 % příjmu 2000 kJ 10 % příjmu 600 kJ 25 % příjmu 1600 kJ
5 20 % příjmu 1200 kJ 5-10 % příjmu 600 kJ 35 % příjmu 2000 kJ 10 % příjmu 600 kJ 25-30 % příjmu 1600 kJ

Shrňme si to tedy

Sledujte spíše signály vašeho těla než striktní, často neodborné rady.

Při jakékoliv životní změně mějte na paměti, že by měla vést k tomu, aby se vám žilo lépe.

5 věcí, kterým se vyhnout při dietě

Chcete-li zhubnout, zbavte se zlozvyků, které vám v tom mohou bránit. Hubnutí není spojeno pouze s tím, co konzumujete, ale také jak. Mámě pro vás pět důležitých zásad, kterým se obloukem vyhněte, jestliže držíte dietu. Výsledky se tak dostaví rychleji.

1. Příliš velké porce jídla

Většina z nás si jistě pamatuje na to, jak nám v dětství babičky říkaly, že čím více toho sníme, tím budeme mít více síly. V dospělosti to platí však zcela obráceně, čím více toho sníme, tím více budeme přibírat.

Přitom naše tělo nepotřebuje 6 knedlíků, aby se zasytilo. V momentě, kdy si na talíř naložíme velkou porci jídla, povědomě se ji snažíme dojíst (nedojídat je přeci neslušné). A jak se říká, co oči nevidí, srdce nebolí.

Dejte si raději menší porci a jezte pomalu, vychutnávejte si každé sousto.

Pozor si dejte také na „tříchodová jídla“. Polévka, hlavní chod a zákusek. Dostanete tak do sebe tolik kalorií, které pokryjí vaši celodenní potřebu, ne-li více. I přesto, že polévka je grunt, jde o vydatné jídlo, které stačí jíst samostatně. Dejte si tedy k obědu nebo večeři buď jen polévku, nebo hlavní chod. Na zákusek při dietě raději zapomeňte.

2. Příliš rychlá konzumace

Žijeme v hektické době a to se často projevuje i na konzumaci jídla. V polední pauze chceme zajistit mnoho důležitých věcí, takže na jídlo zbývá sotva pár minut. Ráno do sebe „hodíme“ snídani a už pospícháme do práce, rychlá svačina u počítače a tak dále.

Poznáváte se v tom? Dietologové však apelují na to, že rychle snědené jídlo vede k tomu, že budete mít mnohem dříve hlad. Nehledě na to, že rychlým jídlem toho sníme daleko víc, než když si budeme každé sousto vychutnávat.

Udělejte si z každého jídla malý rituál, příjemné prostředí, hezky prostřený stůl a jezte v klidu a pomalu. Nebude vás bolet žaludek a navíc jej zasytíte menší porcí.

3. Pozor na sladké nápoje

Pokud chcete zhubnout, vyhýbejte se slazeným nápojům. I přesto, že voda se šťávou chutná lépe, než voda samotná, je potřeba si uvědomit, že šťáva má v sobě mnoho cukru. Přijímáme tak do těla zbytečně velké množství energie.

Nejhorší jsou klasické slazené limonády, jako je Fanta, Coca Cola (pozor si dejte i na slovo Light a Zero). Odborníci dokonce upozorňují na to, že tyto „lehké“ nápoje v sobě ve skutečnosti ukrývají více kalorií, než ty klasické.

Výjimku tvoří džusy, které obsahují ovocný cukr, ale i ty je vhodné ředit s vodou. Pokud vám nechutná obyčejná voda, ochuťte si ji ovocem, například voda s citrónem a mátou je velice osvěžující. A ještě jedno důležité upozornění. Sladké nápoje nezaženou žízeň tak snadno, jako voda.

A navíc chutnají, takže budete pít mnohem více. To samozřejmě není na škodu, protože pitný režim je důležitý, ale opět do sebe dostáváte obrovské množství kalorií.

Budete mít zájem:  Sigmoidoskopie – co je to a kdy se provádí?

4. Důležitá je pravidelnost

Častou dietní chybou je nepravidelnost ve stravování. Jestliže chcete, aby šla váha dolů, je potřeba nastolit určitý režim. Jídlo bychom si měli rozdělit alespoň na 5 porcí denně. Základ tvoří snídaně, oběd a večeře.

Mezitím je potřeba udělat si čas na alespoň dvě svačiny. Raději jezte malé porce a častěji, nežli velké a v delších intervalech. Tělo si při delším „hladovění“ vytváří tukové zásoby.

Není třeba mít nastavený budík a jíst přesně na minutu, dejte si určité rozmezí, ideálně tři hodiny mezi jídly.

5. Ovoce v neomezeném množství

Další mylnou úvahou je, že ovoce je zdravé a proto ho můžeme sníst, co hrdlo ráčí. Ano, zdravé je, ale také sladké! Také ovoce obsahuje kalorie a vysokou energetickou hodnotu, oproti zelenině. Ovoce se samozřejmě nezříkejte, ideálně jako svačina mezi jídly, ale nekonzumujte jej na noc a ve velkém množství. Raději si dejte mrkev nebo rajče.

Co je zdravé, je i dietní? Omyl! Na těchto 7 jídel pozor

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

„Jím pravidelně každé tři hodiny a jenom samé zdravé věci. Přesto nehubnu!“ Máte podobný problém? A víte, jakou energetickou hodnotu vaše jídla mají? Některá jsou sice mimořádně zdravá, ale zároveň mají spoustu kalorií. Pojďte se podívat na ta nejhorší.

Hodně lidí si myslí, že zdravý jídelníček vede automaticky k hubnutí. A kdo jí zdravě, tak zkrátka chce být strašně moc štíhlý – nic jiného zatím není. To je však obrovský mýtus. Zdravé jídlo rozhodně neznamená redukční dietu. Je to životní styl založený na konzumaci potravin a nápojů, které tělu prospívají a jsou pro něj výživné.

Jestli jste se začali stravovat zdravě hlavně proto, abyste zhubli, určitě se to nedá považovat za chybu.

Je ale důležité uvědomit si minimálně dvě věci: zaprvé, neberte to jako krátkodobou dietu, v tomto duchu byste měli jíst po celý život. Zadruhé, buďte trochu opatrní s potravinami níže.

Určitě není třeba je z jídelníčku vyřadit, ale měli byste si pečlivě hlídat, kolik jste toho vlastně snědli.

Oblíbený pokrm původem ze Středního východu je tvořen cizrnou, sezamovou pastou tahini, olivovým olejem a dochucovadly. Je výborným zdrojem nezbytných zdravých tuků, ale i řady vitaminů a minerálů.

Jedna porce (150 g) tradičního hummusu má však kolem 500 kcal. Když k tomu připočteme, že si k pomazánce přikousnete kousek pečiva, je z toho opravdu velká kalorická nálož srovnatelná s menu z fastfoodu.

Při redukční dietě proto doporučujeme jíst hummus buď jako jednu z ingrediencí salátu (dejte si větší lžíci místo zálivky), nebo alespoň k pomazánce místo pečiva přikusujte zeleninu. Pokud si vyrábíte vlastní hummus, zkuste snížit podíl oleje na půlku, pokrm bude hned trošku méně nabitý energií.

Foto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Porce hummusu s kusem pečiva rozhodně není malá svačinka. Je to sice zdravé, ale zato velmi kalorické jídlo

Vždycky samozřejmě záleží na tom, jaké ingredience použijete. Zpravidla ale platí, že ovocná smoothie mají hodně cukrů i kalorií. Oblíbené zelené smoothie z manga, banánu, rostlinného mléka a rukoly obsahuje zhruba 350 až 400 kcal – a to je v redukčním režimu někdy hodnota celé večeře nebo oběda!

Vsaďte spíš na smoothie zeleninová, případně ovocno-zeleninová. Výtečná je například kombinace špenátu, citrusů (grapefruit či pomeranč), salátové okurky a zázvoru. Jedna sklenička pak má méně než 100 kcal. A to už je pořádný rozdíl!

Foto: Olena Mykhaylova, Shutterstock.com

Smoothie plné ovoce sice dodá tělu řadu vitaminů, ale taky nemálo energie. Ideálně si tento nápoj dejte jako snídani, v menším množství si ho můžete dopřát jako svačinu

Avokádo je superpotravina plná antioxidantů, draslíku, zdravých tuků a nespočtu dalších cenných látek. Guacamole je v podstatě rozmixované avokádo s několika dochucovadly a někdy s příměsí rajčátek, cibule a podobně.

Když sníte guacamole z jednoho avokáda průměrné velikosti (200 g), dodáte tělu skoro 500 kcal! Pravděpodobně si k tomu ale dáte ještě kukuřičné krekry, tortilly nebo i smažené chipsy, takže tohle číslo ještě naroste.

Jak na guacamole dietněji? Na jednu porci použijte jen půlku avokáda, tu druhou nahraďte polovinou kelímku sýru cottage. Guacamole si pak můžete smíchat s rajčátky, fazolemi, červenou cibulí. Díky tomu vám vznikne výživný salát, ke kterému už nebudete potřebovat nic „přikusovat“.

Foto: holbox, Shutterstock.com

Tradiční guacamole můžete odlehčit tak, že část avokáda nahradíte sýrem cottage

Kvalitní arašídové, kešú nebo i mandlové „máslo“ je výtečnou, velmi variabilní a především výživnou potravinou. Můžete si ho mazat na chleba, přidávat do jogurtu, ovesné kaše anebo z něj něco upéct. Jediná trošku vrchovatá lžička (15 g) však obsahuje skoro 100 kcal.

Neexistuje varianta, jak tato másla odlehčit. Doporučit vám tedy můžeme jedině kupovat druhy, které jsou tvořeny z více než 90 procent danými ořechy, a při jejich konzumaci si hlídat přiměřené množství.

Foto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Kešú máslo je výživovým hitem. Kvůli vysokým energetickým hodnotám byste to ale se zkonzumovaným množstvím neměli přehánět. Pamatujte, že i každá lžička na chuť se počítá!

  • Steak z lososa – jeden 200g filet má více než 400 kcal, v porovnání se steakem z kuřecího prsa je to dvojnásobek.
  • Sušené ovoce – rozhodně není srovnatelné s ovocem čerstvým. Má mnohem více vlákniny, což je super, avšak kvůli absenci vody také mnohem více cukru i kalorií. Pro představu: 100 g meruněk má asi 50 kcal, v sušeném stavu ale 290 kcal.
  • Semínkové chleby – oblíbené celozrnné chlebíky tvořené hlavně semínky jsou skutečně velmi zdravé. Nicméně, dva malé plátky vydají za tři klasické rohlíky.

REDUKČNÍ A ZDRAVÝ JÍDELNÍČEK MAJÍ MNOHO SPOLEČNÉHO

Budete mít zájem:  Léky Na Padání Vlasů?

Máte pod kontrolou množství zdravých dobrot, které jsou nabité energií? 

Jak velkou porci jíst a zhubnout? Pomůckou může být talíř i ruka

„Dva týdny jsem držela dietu a víte, co jsem ztratila? Čtrnáct dnů,“ prohlásila kdysi americká herečka Totie Fieldsová. Pokud to máte stejně jako ona a váš život je protkán snahami o zhubnutí, které mají stále nulový výsledek, nezoufejte. Zázračnou dietu vám nenabídneme, protože ta zkrátka neexistuje, ale poradíme vám na co se zaměřit, aby vaše snahy o zhubnutí měly konečně efekt.

V první řadě je třeba si uvědomit, že každý z nás má rozdílné nároky na příjem energie. Jinou velikost porce jídla potřebuje vrcholový sportovec, jinou člověk pracující u počítače a jinou sestra, která pracuje na směny a je celý den na nohou.

Velmi záleží i na tom, kolik úspěšných či neúspěšných diet má dotyčná nebo dotyčný za sebou, a důležité je samozřejmě také to, co je na talíři. V neposlední řadě je třeba myslet na to, kolikrát denně člověk jí. Ten, kdo je zvyklý na svačiny a jídlo 5× denně, bude mít porce samozřejmě menší než ten, kdo jí jen 3× denně.

Malá násobilka

Jak tedy zjistit, jaký je náš energetický nárok? To je příležitost pro počtáře. Optimální příjem energie můžeme přibližně vypočítat pomocí rovnic, různých aplikací nebo si ho nechat změřit na speciálních vahách, jimiž jsou vybavena například obezitologická a metabolická pracoviště. Vždy je ale potřeba brát tento výpočet jen orientačně a případně si ho upravit dle vlastních potřeb.

Pokud bychom se chtěli zabývat rovnicemi, pak potřebujeme znát svůj bazální metabolismus. Tedy kolik energie naše tělo potřebuje pro zajištění základních životních funkcí v klidu. Na ně totiž spotřebuje zhruba 60–70 % přijaté energie a dalších 10 % na trávení. O zbylých 20–30 % spotřeby se musíme postarat sami vlastní fyzickou aktivitou.

Bazální potřebu energie v Kcal vypočítáme podle následujících vzorců:

  • Ženy: 655 + (9,6 × hmotnost v kg) + (1,8 × výška v cm) – (4,7 × věk v letech)
  • Muži: 66 + (13,7 × hmotnost v kg) + (5,0 × výška v cm) – (6,8 × věk v letech)

Svůj klidový bazální metabolismus si můžete vypočítat i podle kalkulačky na www.stobklub.cz.

Celková spotřeba energie se pak odvíjí od fyzické aktivity, kterou přes den vykonáváme, a její náročnosti. Spočítat se dá tak, že vynásobíme bazální potřebu energie stupněm aktivity. Zohlednit je třeba jak běžnou aktivitu (v zaměstnání apod.), tak aktivitu sportovní.

Například:

  • lehká nebo žádná zátěž (fyzicky nenáročné zaměstnání, žádné cvičení) = 1,2 
  • mírná zátěž (fyzicky lehce náročné zaměstnání, cvičení 1–3× týdně) = 1,375
  • střední zátěž (fyzicky středně náročné zaměstnání, cvičení 3–5× týdně) = 1,55
  • těžká zátěž (fyzicky velmi náročné zaměstnání, cvičení 6× týdně) = 1,725

Každý hubne jinak

Jakmile tušíme, kolik naše tělo spotřebuje energie v závislosti na naší fyzické aktivitě, můžeme si spočítat teoretický denní příjem a pustit se do hubnutí.

Všichni víme, že abychom hubli, musí náš energetický výdej převážit příjem. Na redukci 1 kg tuku je potřeba energetický deficit zhruba 25 000–30 000 kJ.

Pokud tedy denně snížíme příjem o 2000 kJ, je to za týden 14 000 kJ, což odpovídá půl kilogramu tuku za týden. To je optimální rychlost hubnutí.

Každý jsme jiný a to platí i o hubnutí. Musíme si vyzkoušet, při jakém denním příjmu budeme hubnout optimálním tempem. Život není spravedlivý, a tak někomu stačí, aby si odpustil sladké ke kávě po obědě, a má za týden 3 kila dole, zatímco jiný se denně trápí v posilovně a zhubne sotva pár deka.

 Mohou za to nejen naše predispozice, které nám nedělila příroda, ale i to, jak jsme jedli a cvičili doposud a kolikrát jsme se již během svého života snažili zhubnout. Lidé, kteří absolvovali různé drastické diety a potýkají se celý život s jo-jo efektem, mohou mít zpomalený metabolismus, takže každý další pokus o zhubnutí znamená větší úsilí.

Pokud člověk jí trvale málo, je nutné dostat nejprve tělo do rovnováhy a navyknout ho na pravidelný příjem energie.

Maso jako dlaň

A kolik jídla tedy denně jíst? Pokud chceme hubnout, aspoň v počátku nám pomůže počítání kcal nebo kJ.

Jestliže si však nechceme vážit každé sousto a nosit si váhu s sebou i do restaurace, je dobré osvojit si pár triků, které nám vážení usnadní. Jednoduchou pomůckou nám může být naše ruka.

Porce libového masa by měla odpovídat otevřené dlani, zatímco příloha dlani zavřené. (Jako pěst je velká například jedna větší vařená brambora ve slupce.)

  • Příjemnou pomůckou je také brožura Talířky od společnosti STOB, která nabízí více než 200 talířků s nafocenými potravinami, jejichž množství vždy odpovídá 400 kJ.
  • I ti nejzarytější odpůrci vážení by si však měli alespoň jednou zvážit například krajíc chleba nebo těstoviny, které se chystají sníst, aby měli představu, kolik která potravina váží.
  • Ještě snadněji se nám pak bude hubnout, pokud se budeme řídit pravidlem, že zelenina by měla tvořit polovinu obsahu talíře, jednu čtvrtinu by mělo zaujímat maso nebo jiný zdroj bílkovin a poslední čtvrtinu příloha.
  • redakce proSestru.cz

Zdroje: 1. Hlavatý P. Jak vypočítat denní optimální příjem kalorií? Vím, co jím, 13. září 2018. Dostupné na: www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Jak-vypocitat-denni-optimalni-prijem-kalorii__s10012x11111.html 2. Hlavatá K. Jak zjistit správnou velikost porce? Dlaň a pěst pomohou. Vím, co jím, 4. dubna 2018. Dostupné na: www.vimcojim.

cz/magazin/clanky/o-vyzive/Jak-zjistit-spravnou-velikost-porce-Dlan-a-pest-pomohou__s10010x10882.html 3. STOB. Množství jídla při hubnutí. STOB.cz, 22. listopadu 2014. Dostupné na: www.stob.cz/cs/mnozstvi-jidla-pri-hubnuti 4. STOB klub. Zelenina – skvělý pomocník při hubnutí. STOBklub.cz. Dostupné na: www.stobklub.

cz/clanek/zelenina-skvely-pomocnik-pri-hubnuti

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector