Hrají si na mléko a přitom jsou z vody. Poznáte to?

Pokud se Vám článek líbí, oceňte ho!

Líbí se mi to! Už se mi to nelíbí!

Nechci se pouštět do debat, jestli mléko ano, nebo ne – ostatně pokud ho pít nemůžete nebo nechcete, můžete si ho v těchto receptech nahradit rostlinným mlékem, které vám vyhovuje. Já používám bio kravské plnotučné, protože mi nejvíc vyhovuje chuťově.

Tyto čtyři nápoje se u nás doma v zimě střídají. Jednak jsou skvělé na zahřátí a jednak mají svoje speciální účinky. Minimálně na předjarní splín fungují neuvěřitelně.

Zlaté mléko

Původně je receptura z Indie a hlavní složkou je koření kurkuma, kterou právě Indové nazývají kořením života (říká se jí také indický šafrán). Tohle koření je neuvěřitelné, skoro se mi chce napsat, že je čarovné.

Vypráví se totiž báje o tom, na co všechno je kurkuma vhodná.

Aktivní látkou je kurkumin, který má antioxidační a protizánětlivé účinky, je to tak trochu žlutý zázrak zpomalující stárnutí kůže, pomůže vám od depresí a mnoho studí naznačuje, že pomáhá i v léčbě civilizačních chorob.

Hrají si na mléko a přitom jsou z vody. Poznáte to?

Na hrnek zářivého horkého zlatého mléka potřebujete:

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 1 lžičku mleté kurkumy
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky vanilkové esence bez cukru
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci medu (mám raději tzv. „lesní“, tedy medovicový)
  • kajenský pepř a mletou skořici na závěr

Jak ho připravit:

Mléko začněte zahřívat v rendlíku na mírném plameni. V mističce smíchejte mletou kurkumu se skořicí. Směs nasypte do mléka a pořádně zamíchejte. Zakápněte vanilkovou esencí a pomalu přiveďte k varu. Vroucí mléko ihned stáhněte z ohně, přidejte lžičku másla, nechte ji v mléce rozpustit a pořádně promíchejte. Mléko poté přeceďte přes sítko a dochuťte medem.

Při podávání můžete ještě ozdobit čerstvě namletým kajenským pepřem.

Královská horká čokoláda

Že čokoláda je všelék, o tom nemusíme spekulovat. Navíc čokoláda podle mě hojí i srdce. Tahle „královská“ navíc voní pravou vanilkou a je zaprášená holandským kakaem!

Hrají si na mléko a přitom jsou z vody. Poznáte to?

Na hrneček tekutého štěstí potřebujete:

  • 80 ml plnotučného mléka
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 50 g 70% kvalitní hořké čokolády
  • čerstvé lístky máty a holandské kakao na dozdobení

Jak ho připravit:

V malém plecháčku nebo hrnečku s dvojitým dnem přiveďte téměř až k varu mléko s vanilkou. Stáhněte plamen a přidejte na kostičky nalámanou čokoládu. Šlehejte metlou, aby se čokoláda nepřichytávala ke stěnám. Když je směs horká, kompaktní a našlehaná, nalijte ji do hrnečku a zdobte lístky máty a kakaem.

Horkou čokoládu můžete připravovat na mnoho způsobů. Vyzkoušejte taky ochucené variace, třeba dýňovo-skořicovou.

Medvědí mléko

Pokud si dobře vzpomínám, tak medvědí mlíko, jak jsme mu doma říkali, bylo mé první seznámení s rumem. 🙂 Dostala jsem ho jako rychlý lék na nachlazení a musím říct, že zabral; dodneška ho používám jako první pomoc na škrábání v krku.

Zpěváci ho zase popíjejí, když mají před koncertem nebo po něm ochraptělé hlasivky.

Léčivé účinky skořice jsou v tomto nápoji posíleny medem, protože tyto dvě suroviny se ve svých pozitivních účincích ještě podpoří a tento nápoj velmi napomáhá „vypocení“.

Hrají si na mléko a přitom jsou z vody. Poznáte to?

Na jednu léčivou dávku medvědího mléka potřebujete:

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 1 polévkovou lžíci rumu
  • 2 lžičky tekutého medu
  • ½ lžičky mleté skořice

Jak ho připravit:

Do plecháčku na plotnu dejte pomalu hřát mléko s rumem. Do lžíce medu nejprve vmíchejte skořici a teprve potom přidejte k mléku. Můžete si pomoct metličkou a důkladně směs promíchat.

Mačča latte

Zelený prášek mačča si teprve hledá cestu do českých kuchyní. Některé kavárny už mačča latte nabízí, ale jinak je to spíše celebrita sociálních sítí. A je to škoda! Já jsem ho začala vařit loni a střídám ho s kávou. Pozor, účinky jsou podobné, takže ani mačča latte nepijte v pozdních odpoledních hodinách, pokud se chcete dobře vyspat. 🙂

Mačča je původem z Japonska a svou sytě zelenou barvu získávají lístky čaje díky speciální technice stínění, která rostlinu provokuje ke zvýšené tvorbě zeleného barviva v listech – chlorofylu. Sama o sobě moc zajímavou chuť nemá, ale v kombinaci s mlékem mi moc chutná.

Hrají si na mléko a přitom jsou z vody. Poznáte to?

K přípravě porce nadýchaného mačča latte potřebujete:

  • 1 lžičku mletého prášku mačča
  • 100 ml horké vody
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1 lžičku medu
  • prášek mačča na ozdobení

Jak ho připravit:

Prášek mačča zalijte deci vřelé vody, důkladně promíchejte a nechte jej rozpustit. Vznikne tak velmi silný čaj mačča. Horké mléko napěňte šlehačem nebo ještě lépe napěňovačem kávovaru, vytvořte horkou hustou napěněnou mléčnou složku. Do horkého mléka vmíchejte med. Čaj poté pomalu vlijte do napěněného mléka a jemně zamíchejte, abyste o pěnu nepřišli. Lehce posypte práškem mačča.

Jak vybrat mléko (nejen) do cappuccina?

Zatímco o kávě se mluví neustále, mléko se mezi baristická témata dostalo teprve nedávno. Důvodem je, že si kvalitní káva říká o kvalitní mléko čím dál tím hlasitěji a že se v kavárnách nejčastěji prodává právě cappuccino a jiné kávové nápoje s mlékem.

„Je to aktuální a dost komplikovaná otázka. Například každý podnik Ambiente má jinou kávu a s tou se páruje vhodné mléko. U toho musíme zohlednit spoustu faktorů, které přináší konkrétní provoz a které ovlivňují výběrovou kávu,“ říká Ondřej Štökl, head barista Ambiente.

Co tím myslí?

Jedině čerstvéUHT a trvanlivé mléko k výběrové kávě nepatří. Cappuccino by se mělo připravovat z čerstvého mléka, které prošlo minimální chemickou úpravou.

Pasterizace je samozřejmě nutná, zásadním problémem je však homogenizace, tedy proces, při kterém se zmenšují tukové částice mléka, aby se smísily s vodou a netvořily smetanovou zátku. „Tyhle částice se dostávají do krevního oběhu a zhoršují stravitelnost mléka, přesněji mléčného tuku.

Proto pak mají někteří lidé potíže – a proto se přikláníme spíš k nehomogenizovanému mléku,“ vysvětluje Ondřej.

Od farmářeKdyž káva, tak i mléko. Nápad pracovat s výběrovým biomlékem od „vlastního“ farmáře je průlomový, ovšem kavárny se tak vydávají na dlouhou cestu, na které číhá hned několik zapeklitostí.

„V Esce zkoušíme různé vzorky od farmářů, jenže 90 % farmářských mlék je nestabilních. Dva dny je to mléko sladké, potom je v cappuccinu kyselé, anebo v něm cuckovatí.

Ve větším provozu si nemůžete dovolit riskovat,“ říká Martin Podracký, barista z Esky.

Vlastnosti a chuť mléka z farmy se mění v závislosti na krmení krav, ročním období, výběhu a přístupu farmáře. Takže je to s ním dost dobrodružné. „Kolegové z malých kaváren si můžou dojít na trh a každý týden si v klidu vyzkoušet jiné selské mléko.

Ovšem my nenakupujeme dvacet, ale třeba osmdesát litrů a ty nemůžeme jen tak vylít. Svoji roli hraje také cena.

Kuchaři můžou mléko povařit o něco déle, aby jídlo chutnalo tak, jak chtějí, ale my máme jasně dané, jak má cappuccino správně chutnat i vypadat,“ zdůrazňuje head barista z Café Savoy Lukáš Hájek.  

Komplikaci znamená pro kavárnu i kolísavá trvanlivost čerstvých farmářských mlék. „Je nutné, aby mléko vydrželo aspoň tři dny. Jakmile jste za kávovarem a je nával, musíte pracovat rychle. Nemáte čas otevírat každou lahev a čichat k obsahu. Stejně tak nemůžeme neustále promíchávat smetanu, která se u selského mléka tvoří,“ připomíná Ondřej.

Kvalita je navíc zpravidla malovýrobní. „Týdně spotřebujeme čtyři sta až pět set litrů mléka. I když najdeme dobrého farmáře, většinou není schopen zavážet tak často a v takovém množství, jaké potřebujeme,“ podotýká Martin Podracký z Esky.

Výběr mléka s původem tudíž znamená dlouhodobou spolupráci a komunikaci s chovatelem, aby obě strany pochopily, co je třeba udělat pro společný cíl.

„Chceme produkty od farmáře, jenže najít mléko, na které bude spolehnutí, je běh na delší trať. Přesto nepochybně stojí to za to.

Kromě super mléka totiž řešíme i odpad – místo tetrapaků bychom do budoucna rádi prosadili vratné sudy a tenhle systém může fungovat jedině s malovýrobci,“ říká Martin.

Chuť a pěnaSprávně připravené cappuccino a výběrovou kávu doplňuje pouze a jedině plnotučné mléko. Množství tuku se pohybuje od 3,5 do 5 %.

Tuk váže a zvýrazňuje chuť – cappuccino je tak přirozeně sladké a přitom v něm stále dominuje kávová chuť.

Při šlehání na 55–65 °C plnotučné mléko sládne, nad 70 °C začíná hořknout.

Další výhodou vysokotučného mléka jsou bílkoviny. Právě díky nim lze vyšlehat žádoucí krémovou pěnu a pustit se do latte artu.

S polotučným, natož odtučněným mlékem nikdy nesplníte vzhledová ani chuťová specifika cappuccina. „Když ochutnáváme, víme, co tam máme a chceme najít.

Chuť cappuccina musí být vyvážená, káva a mléko spolu musí hrát,“ dodává Óňa Štökl.

Jak se do mléka kreslí rozety, draci a labutě? O latte artu jsme psali tady.

Budete mít zájem:  Má léčba starších pacientů vždy smysl? Lékaři na to mají index

Mléko nemlékoKromě snahy podporovat lokální producenty a pracovat s novými surovinami proniká do kaváren poptávka po mléčných alternativách. Intolerance laktózy, veganský životní styl a strach ze „škodlivého“ mléka rozšířily nápojový lístek o rostlinná mléka.

Jenže ta si s výběrovou kávou moc nesednou. „Rostlinná alternativa se s kávou nespojí. U cappuccina musíme shot espressa a rostlinné mléko šlehat v konvičce společně. Výběrovka a alternativa zkrátka nespolupracují a separují se i chuťově,“ popisuje Martin Podracký.

Popularita mléčných náhražek tak stoupá spíš u hostů než u baristů.

Náhrada mléka je pro kavárnu často finančně i časově náročnější. „V Esce se snažíme upustit od sóji, protože její používání neodpovídá konceptu a naší filosofii.

Děláme si vlastní lískooříškové a makové mléko, v Myšákovi mají mandlové, v Savoyi se osvědčilo Nemléko,“ vypočítává Martin.

Komerční alternativy si dobu spotřeby prodlužují aditivy a doslazováním; dobře vyrobené rostlinné mléko tedy poznáte podle kratší expirace.

Univerzální pravidlo? Zkoušet, zkoušet, zkoušet. Co mléko, to jiná chuť, jiná reakce a jiný postup. Mléko nesmí přehlušit tón kávy, ale mělo by se s ní promísit, aby nápoj působil celistvě a harmonicky. A hlavně: vybírejte pokaždé takové mléko, které byste si s chutí vypili i jen tak, samotné!

Evropu zaplavilo mléko. Přebytek už poznáte i na ceně v obchodech, náklady přitom rostou

Ruské embargo na dovoz z EU a zrušení kvót na produkci v jednotlivých zemích. To jsou dva hlavní důvody, proč je v celé EU nadbytek mléka a jeho cena výrazně klesla. Tuzemským chovatelům přitom náklady rostou – po suchém létě je nedostatek krmiva, takže je podstatně dražší a navíc méně kvalitní.

Praha – Zhruba o čtvrtinu klesla během roku a půl cena mléka, za kterou jej vykupují mlékárny od chovatelů. Cenu sráží přebytek mléka v celé Evropě, jehož důvodem je jednak ruské embargo na dovoz mléka z EU a jednak dubnové zrušení kvót pro produkci mléka v jednotlivých členských zemích.

Koncová cena v obchodech klesala výrazně pomaleji, nicméně i tam už je „mléčná krize“ poznat. Oproti loňskému září nyní spotřebitelé nakupují mléko v průměru o 5,6 procenta levněji, říká Jiří Trexler z oddělení spotřebitelských cen Českého statistického úřadu.

Zatímco loni v září stál v tuzemských obchodech litr polotučného mléka v průměru 20,10 koruny, letos 18,89 koruny. Nejméně teď stojí v Karlovarském kraji, kde za něj spotřebitelé zaplatí 17,20 koruny, nejvíce v Plzeňském kraji (20,46 koruny), vyplývá z údajů ČSÚ.

„Současná nákupní cena mléka, kterou dostane prvovýrobce, tedy chovatel dojnic, od zpracovatele, tedy mlékárny, je okolo sedmi korun,“ říká výkonný ředitel Svazu chovatelů holštýnského skotu ČR Jiří Motyčka. Podle šéfa společnosti ZOD Brniště Petra Kubíčka dokonce základní cena nyní klesla pod sedm korun za litr. Statistiky uvádějí za letošní srpen cenu 7,30 koruny, zatímco před rokem a půl 9,80 koruny.

Výkupní cenu v praxi určuje vždy mlékárna, s níž má výrobce předem nasmlouvané jen množství mléka, které jí dodá. „Mlékárna má na jedné straně strategický zájem o surovinu, na druhé straně je tlačena ekonomicky k tomu, aby profitovala,“ vysvětluje Kubíček.

Pokles cen je patrný i na celoevropské úrovni. Podle statistik Evropské unie dostávali loni v srpnu zemědělci od zpracovatelů v průměru 36,91 eura za sto litrů mléka, letos jen 29,7 eura.

Pro spotřebitele je zlevnění v obchodech nižší, protože konečná cena zahrnuje vedle ceny samotné suroviny také další náklady – například na zpracování, distribuci, skladování či obaly.

Český statistický úřad uvádí, že k samotné výkupní ceně mléka si mlékárny přidají čtyři až pět korun a obchodníci dalších šest až sedm korun.

Kromě toho je nutné započítat patnáctiprocentní daň z přidané hodnoty, nemluvíme-li o zisku.

Ruské sankce i konec kvót

Na nižší ceny má vliv hlavně nadbytek mléka v celé EU. Za ten může jednak ruské embargo, které znemožnilo unijním firmám dovážet na ruský trh. Sankce podle Evropské komise zasáhly 1,5 procenta evropské produkce mléčných výrobků a devět procent mléčných výrobků určených na vývoz.

Dalším důvodem, proč je Evropa nyní „zaplavená“ mlékem, je zrušení mléčných kvót od letošního dubna. Kvóty platily v Unii déle než třicet let, každá členská země podle nich směla vyprodukovat jen určité množství mléka – jinak jí hrozily sankce.

Za prvních sedm měsíců letošního roku došlo podle Eurostatu k největšímu meziročnímu růstu produkce mléka v Maďarsku a Irsku, následují Česká republika, Slovensko a Irsko. V ČR se výroba za sledované období zvýšila o 4,2 procenta. Pokud jde o nárůst jen po dubnovém zrušení kvót, tak například v Nizozemsku stoupla výroba mléka o sedm procent, uvádí tamní statistický úřad.

Podle Petra Kubíčka ze společnosti ZOD Brniště na zrušení kvót vydělají zemědělci, kteří dokážou stlačit výrobní náklady na minimum. „Ostatní budou muset s chovem skončit,“ varuje. Na vysokou nabídku mléka má dále podle něj vliv i to, že se výroba modernizuje a podmínky pro chov zvířat se zlepšují.

Cena by měla spíše růst

Ceny mléka klesají navzdory tomu, že by měly spíše růst. Krmiva pro dojnice je totiž letos kvůli suchému létu málo, jeho cena meziročně vzrostla – například seno podle ředitele Českého svazu chovatelů skotu Kamila Maláta zdražilo z běžných 250 až 300 korun na 500 až 700 korun za balík.

„Dále klesla kvalita těchto krmiv, zejména kukuřice. Rostliny mají málo nebo žádné palice, výživná hodnota je podstatně nižší proti běžným letům,“ dodává Motyčka s tím, že chovatelé tak musí do krmiva ještě doplňovat živiny.

Podle Kubíčka ze ZOD Brniště přitom krmivo představuje pro výrobce mléka zhruba polovinu nákladů. „Když je špatná úroda jako letos, tak cena kukuřice i ostatních krmiv letí nahoru o desítky procent. To je další zásadní ekonomická rána, se kterou se musíme vypořádat,“ říká.

Obilné mléko pro nekojené děti

Protože dotazů na ideální náhražku za mateřské mléko chodí mnoho, honem zařazuji ještě recept na obilné mléko s luštěninou, které je vhodné v momentě, kdy maminka nemůže kojit. Příroda nevymyslí lepší potravu pro miminka než je mléko od jejich maminky. Ale když to jinak nejde, je vždycky lepší mléko obilné než kupované tzv. umělé mléko, ať už je to jakákoli značka.

Ingredience pro 

  • 1/2 šálku celozrnné rýže (nebo půl napůl s rýží bílou nebo sladkou)
  • 1/4 šálku jahel
  • 1/4 šálku fazolí adzuki
  • 1 lžíce olejnatých semen (střídáme sezamové, slunečnicové, lněné a dýňové) nebo loupaných mandlí
  • cca 2 cm řasy kombu nebo kousek wakame (nemusí být pokaždé)
  • 8 šálků studené vody
  • rýžový nebo ječmenný slad (cca 1 lžička na lahvičku)

Fazole omyjeme ve studené vodě a namočíme přes noc. Na dno hrnce pak dáme semínka a řasu, na to vrstvu namočených fazolí, dále rýži a nakonec jáhly. Opatrně zalijeme vodou.

V tlakovém hrnci se vaříme 75 minut (v běžném hrnci cca 95 minut). Po uvaření vyndáme řasu, protože by dětem nemusela chutnat. Toto je základ na obilné mléko. Vypadá to jako hustá šlemovitá tmavá polévka.

  Nic složitého, hotovo.

Po vychlazení skladujeme v lednici. Pokud chceme trvanlivost prodloužit, můžeme základ na obilné mléko nalít do předem vyhřátých skleniček, uzavřít, otočit víčkem dolů a po vychladnutí dát do lednice. Zdravým dětem můžete mléko i sterilovat a prodloužit tak jeho trvanlivost ještě více.

Před podáváním odebereme z lednice potřebné množství, ohřejeme (nikdy ne v mikrovlnce!) a do teplého mléka přidáme lžičku sladu.

Enzymy, které slad obsahuje, začnou  rozkládat obilí, mléko zřídne a mnohem lépe se rozmixuje. Nyní tedy rozmixujeme nebo ještě lépe propasírujeme a můžeme podávat.

 Pro pití z lahvičky doporučuji ještě přecedit přes sítko nebo udělat do dudlíku větší dírku.

Slad je potřeba přidávat pouze pokud dítě pije mléko samotné. Když ho kombinujete se zeleninou, tak se nedává.

Pokud se vám nechce před každým podáváním ředit a mixovat, můžete si hotové mléko v hrnci rovnou rozmixovat (nebo ještě lépe přepasírovat pasírovačem), přecedit přes cedník a následně uskladnit v lednici viz.  Bez použití sladu se nerozmixuje tak dokonale a zbude vám více slupek.

Zbytky obilí a luštěnin, které vám zůstanou v pasírovači nebo na sítku můžete použít jako zavářku do polévky, zahuštění do karbanátků či kaší.

Nelekněte se barvy, nečekejte mléčnou bílou jako u kopovaného umělého mléka! Mrkněte na fotku, ať víte, co asi čekat. Bářin Fabián byl kojený, ale půjčila jsem si ho, abyste měli představu, co čekat.

Od 1 roku můžeme začít používat do obilného mléka kroupy a časem můžeme střídat různé luštěniny – červená čočka, cizrna, běžná čočka.

Pokud začínáte obilným mlékem dokrmovat dosud jen kojené dítě, musíte sledovat, jak reaguje po té, co mu začnete dávat obilné mléko.

Může mít například zácpu (mateřské mléko se tráví snáz než obiloviny, je jinovější, nově podané obilí může miminko „stáhnout“), může si nějakou dobu zvykat na trávení i chuť.

Budete mít zájem:  Alergie Na Bílek Projevy?

Nevzdávejte to při prvním nezdaru! Při případné zácpě přidejte do mléka uvařenou zeleninu nebo ho dělejte řidší, přidejte více vody.

Pokud žena nemůže kojit a dává jen obilné mléko (což je samozřejmě možné), je potřeba ho dělat čerstvé, čerstvé je vždycky lepší než z lednice. Bude používat pasírovač a ne elektrický mixér. Navíc je potřeba přidat luštěninu viz obilné mléko pro nekojené děti.

Když miminko „vypipláme“ z novorozeneckého věku do momentu, kdy kouše, začneme mu vařit příkrmy s luštěninami a mléko pak už nemusí obsahovat fazole. Můžeme vařit všechny možné varianty mléka – rýžové, jáhlové, ovesné, mix obilovin.

Mléko / Süt (2008)

  • Meditatívne. Už to nie je o návrate niekam, kde sú naše korene. Ale o hľadaní cesty. Yusuf je po škole, bez romantických perspektív a s trochou talentu, ktorý pretavuje do básní. Jeho matka sa posúva dopredu a on stagnuje. Ich vzťah je rozohratý cez typické mlčanie a neschopnosť si porozumieť a je vzápätí podfarbený rovnakou vlnou samoty a snahou byť šťastným.

    Kaplanoglu je dokonalý v dlhých záberoch( úvodný záber mi zostane ešte dlho v pamätí), pritom ale príbeh možno trochu na škodu roztrieštuje do mozaikovitých epizódiek. Tie sa vzájomne dopĺňajú a vytvárajú jeden celok, ktorý je krásne poetický a podmanivo tichý. A z krásnych očí Saadet Aksoy sa mi podľamujú nohy. Asi som sa zamiloval. Ani lepšie, ani horšie ako prvý diel.

    Zároveň rovnako dôležité.(19.7.2015)

  • Film se měl sice odehrávat ve střední Anatolii, ale nakonec byl natočen v Tire kousek od režisérova rodného Izmiru. Unikátní jsou scény z nejstarších lázní na světě v Bergama (antický Pergamos), které měly být záhy po natáčení zaplaveny vodou nově postavené přehrady.

    Melih Selcuk se zde objevuje ve své první roli a překvapuje nezvyklou hereckou vyzrálostí, která silně konkuruje ostřílené Basak Koklukaya.
    Světová premiéra 1.

    září 2008 filmový festival v Benátkách (hlavní soutěž), pro porotce Johnnieho To byl Melih Selcuk spolu s Mickey Rourkem hlavním kandidátem na cenu pro nejlepší mužský herecký výkon, ale film nakonec odjel s prázdnou (narozdíl of Wrestler)
    Mezinárodní distribuce The Match Factory, premiéra v Turecku 2.1.2009(1.9.2008)

  • Druhá část biografie básníka Yusufa, tentokrát spřádaná kolem motivu mléka. Med byl o vztahu s otcem, Mléko (často symbolicky) opisuje vztah syna a matky. Ortodoxně statická kamera, vysloveně okrajové dialogy a jemná řeč symbolu. Kaplanoglu vyzývá diváka, aby vnímal film především emocionálně.

    Emocionalita Mléka pramení z opět kouzelného vizuálu (byť narozdíl od Medu již částečně městského) a zcela bezprostředních nehereckých výkonů. 102 minut poezie, poezie, kterou Yusuf zachycuje slovy, režisér pak zprostředkovává obrazem. Takhle čistý a pomalý filmový jazyk je už dnes spíše vyjímkou.

    V Medu mi ale ona turecká meditace chutnala přeci jen o kus více.(28.3.2011)

  • podle některých náročné dílo, podle mého nikoliv.

    ale tohle je vskutku, na rozdíl od jiných aspektů diváctví, věcí individuální zkušenosti, neboť, jak se domnívám, nejsou představy o oné divácké obtížnosti v tomto případě ničím jiným, než tvárností a přizpůsobivostí toho kterého diváka a tkví ve schopnosti sladit se s tempem filmu, jako také v umění uzřít a ocenit (ve srovnání s mainstreamem) atypické kvality a neobyčejné cesty, kterými Mléko vypovídá o světě, člověku a (boží) prozřetelnosti. už jen děj je přeci velmi snadno čitelný, ač ten je spíše jen mnoha dějovými fragmenty, jež nejsou tlačeny do souvislostí. souvislosti tak až později vyplývají při srovnání částí s celkem i jinými částmi, velmi volně, nenuceně a svobodně – bez potřeby uchylovat se k významovému spojení pomocí scénáristických, střihových a jiných regulí. v konvencemi normované kinematografii jsou záchytné body rozprostřeny vždy už předem a jakmile se film odvine do okamžiku dalšího zvratu a my diváci jsme zahlceni novými informacemi, již disponujeme předvěděním, které nám umožňuje nové informace snadno zařadit, souvislosti v mžiku oka nalézt a vývoj děje bez potíží “přečteme”. dozajista, umět pracovat se všemi těmito skladebnými pravidly není nic lehkého a je třeba vážit si všech filmů, které v úsilí o tento řád uspěly. nicméně nesrovnatelně většího úspěchu dosáhne ten, kdo dokáže dílo vybudovat bez potřeby těchto architektonických norem a předpisů, i bez pojiva mezi stavebními kameny, jen díky čirému uměleckému zření a věrného následování zjevené inspirace. u Mléka se nám na rozdíl od normované kinematografie může stát, a často se stane, že si scénu či sekvenci nedokážeme dát do souvislosti bezprostředně, na základě předchozích zjištění. ovšem může se nám to podařit na základě zjištění, kterého nabudeme až dlouho poté. nenechte se přitom mýlit, nejde o žádné jednorázové odkrývání pointy filmu, jak dobře známe z prefabrikovaných filmů, zejména některých žánrových. jedná se o postupné rozkrývání vrstev, odhalování celku stavby filmu patro po patře. sledovat takovýto film bych si dovolil připodobnit ke zhlédnutí časosběrného záznamu výstavby katedrály. žádná ze jejích částí zde není pro nic než pro celek a ten poznáme až v samotném závěru, když konečně dohlédneme poslední součásti. je pozoruhodné, nakolik tato má stručná a selektivní „analýza“ určitých formálních aspektů rezonuje s tím, o čem Mléko je. i tehdy, snažím-li se odabstrahovat čistou fabuli, jakkoliv je toho (vždy a zejména zde) nemožné dosáhnout plně, jsou slovní spojení, kterými popisuji tvůrčí postupy, zcela přiléhavá. film je to totiž mimo jiné o nutnosti sladit se s divokým proudem uplývání lidského života, v němž stejně jako v jednotlivých komponentech syžetu Mléka není vždy možné nalézt souvislosti a předvídat události, tedy plánovat nebo jinými slovy snít. ta deziluze může přijít, nebo také nemusí. nelze zvědět a nelze znát dne ani hodiny. proto je tak moc třeba nesnažit se o to a neopírat se plnou vahou o naše představy o vlastní budoucnosti, ani co se týče následujícího dne. a jistotu nemáme ani o dnech minulých, tedy o tom, čeho jsme sami nebyli svědky ani aktéry. pomíjivosti a proměnlivosti světa je třeba přitakat a nebojovat s touto jeho přirozeností. /// Mléko je tedy prostřední, přechodovou součástí režisérovy filmové trilogie nejen formálně – a je dobře známo, že filmoví kritici a často i tvůrci samotní mají sklony třídit režisérské filmografie do triád, ač třeba jen podle nenápadných souvislostí a okrajového tématického příbuzenství. i hluboko ve studnici obsahů Mléka dochází k přerodu. odehrává se fyzicky i duchovně vzato v časoprostoru zaplněném polem prázdnoty a sem tam neúplnými strukturami – rozpadajícími se chrámy minulosti a rozestavěnými věžáky budoucnosti. dochází zde k podivuhodné, melancholicky podbarvené trangresi. cosi magického a neopakovatelného mizí, zatímco cosi ne zcela známého a snad možná obávaného pomalu nadchází. toto mezičasí můžeme vztáhnout jak na dějiny celé země, nebo celého světa, ale týká se nejpatrněji právě toho individuálního lidského života. života, který může divák v tomto filmu takřka fyzicky cítit, jak protéká mezi prsty, vyvolává zármutek a zároveň jej přitom konejší. a mladému člověku nezbývá, než zpříma stát, čekat, být, žít a cítit.(25.6.2012)

  • Roberto Cavalli Just Cavalli For Her Dárková kazeta pro ženy toaletní voda 30 ml + tělové mléko 150 ml

    Netuctová, výjimečná a fakt sexy. Mnoho lidí, mužů i žen, mi řeklo, že krásně voním.

    Vůni jsem brala naslepo. Podle recenzí jsem čekala něco úplně jiného. Vůně je hodně sladká, vanilková. Někdo tu píše, že cítí pendrek, no to opravdu jenom když hodne upustím uzdu fantazii.

    Začátek vůně je příjemný, celkově je vůně hodně sladká, na úplném začátku je ovocnější, postupně se rozvine do vanilky a ještě něčeho, co mi připomíná levnou pánskou vůni. Vůně neurazí, ale ani nenadchne.

    Podruhé určitě nepořídím.

    Mám poprvé a jsem spokojená. Taková luxusní vůně do sychravého podzimu.
    A přitom velmi sexy

    Opravdu hodně zajímavá kořeněná vůně. Nejspíš pro zralejší ženu než mladou dívku. Má skvělou výdrž. Nejdříve trošku zaskočí intenzita a vůně pendreku:-), ale pak se rozvoní krásně. Určitě nebudete vonět jako většina v okolí:-)

    • hodně zajímavá vůně, výdrž

    Doporučuji

    • Nádherná , smyslná vůně .

    Je prostě úžasná a nemohu se jí nasytit. Voním se s ní když je chladněji, je to těžší vůně a takové v parnu nesnesu. Ale podzim, zima a jaro je moje srdcovka a nejčastěji sahám po ní. Vydrží celý den a na oblečení ji cítím i po týdnu. Nevím jak ostatní, ale já v ní cítím vůni pendreku a do toho ta dřevitá vůně. Prostě pohádka pro můj nosík

    Budete mít zájem:  Cestování v těhotenství – jak na to bezpečně?

    Úžasná vůně pro chladnější dny. Cítím z ní i malinko pendrek. Je příjemná, moc ráda používám jen ne na letní horké dny. Určitě koupím znovu

    Výborná cena. Škoda, že není tělové mléko.

    • Neotřelá, produkující, živá vůně. Kupuji opakovaně. Velká výdrž.

    Rozhodně zaujme

    • Nádherná, intentívní. Tělové mléko je taky super. Voní celý den

    Určitě doporučuji, je úžasný

    • Úžasná vůně, příjemná na léto, dlouhá výdrž

    Koupila jsem naslepo,ale nelituji..:)

    • Voní sladce,ale ne lacině,není tuctová:)

    Používám delší dobu tuto vůni a jsem spokojená

    Nádherná sexy letní vůně. Mám vyzkoušeno. Je neobvyklá. Voní všem mým kamarádkám kolem. Kupuji opakovaně.
    I když parfémy používám na různé příležitosti a tudíž je střídám. K té to vůni se velmi ráda vracím.
    Doporučuji vřele nákup v tomto obchodě.

    • Nádherná sexy letní vůně. Mám vyzkoušeno. Je neobvyklá. Voní všem mým kamarádkám kolem. Kupuji opakovaně.
    • I když parfémy používám na různé příležitosti a tudíž je střídám. K té to vůni se velmi ráda vracím.

    2 roky jsem se snažila najít vůni, která předčí Cavalliho… marně… u mě prostě TOP 1! Co se výdrže týče, oblečení voní i po týdnu, a o reakci přítele, když se navonim ani nemluvě… popis vůně je naprosto přesný!

    krásná vůně, dlouho vydrží… na oblečení i několik dní… vřele doporučuji

    Na základě recenzí ostatních nakupujících nákup naslepo se moc nepovedl

    Používám spíše těžší vůně typu Opium,Chanel Coco,ale tuhle vůni jsem si koupila v létě a ač nesnáším vůně květinové,tak tahle je super.Květinovo krémová,velice zajímavá s výdrží také dobrou.

    Tak už tuto vůni taky mám, zpočátku tedy pecka, silná květinová vůně. Asi po půl hodině se rozvoněla do krásné krémovo květinové jiskrné vůně. Líbí se moc i manželovi a tak mám radost.

    Jiskrná a intenzivní a přitom příjemná vůně. Výdrž je vyhovující..za mě pět hvězdiček a doporučuji…vyniká květinová a dřevitá složka a vůni na mě vnímá okolí jako příjemně sladce svěží 🙂

    Hvězdy opravuji a dávám plný počet! 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

    Pročetla jsem recenze a taky z toho byla v rozpacích, protože je to vůně pro vytříbený vkus a styl.

    Nedalo mi a šla jsem zkusit do parfumerie a můj názor je, že se jedná o krásnou středně sytou vůni, která má v sobě zajímavou složku a tou je růžové dřevo, to umocňují nasládlé tóny květin gardénie.

    Takže, komu nevoní, ať si pořídí něco jiného, vždyť je jenom tady v nabídce tolik překrásných lákadel, no a kdo se v této značce a vůni našel, gratuluji 🙂

    Nádherná, nádherná, nádherná. Po prvním přičichnutí a následném rozvonění na kůži jsem ji musela mít!
    Svůdná, krémová, sexy vůně, hodící se spíše na zimní období.

    Popis: „Just Cavalli je provokativní, pulzující a sexy vůně, kterou nelze ignorovat ani přehlédnout“ je přesný. Manžel jí na mě miluje.

    Na slepo pořizovat ji spíše nedoporučuji, vzhledem k tomu, že si myslím, že nemusí sednout úplně každé. Prostě zkuste :-)! Za mě 5*.

    Vyzkoušela jsem vzoreček a vůně mě zaujala.

    krasna vune jen kámošce která jsi ho koupila v obchode dele voni mne rychle po nastriknuti vyprcha

    Spokojenost

    • dárek pro dceru a babičku a oběma udělal obrovskou radost

    Chtěla jsem zkusit něco nového a vyplatilo se.

    Dlouho jsem nad ní přemýšlela, protože mi v parfumerii velmi voněla a chtěla jsem nějakou změnu na zimu. Doteď jsem používala Lanvin Ećlat D Arpege. Koupila jsem ji, ale doma jsem zjistila, že na mě mi tak nevoní a hlavně ji ze sebe za chvíli vůbec necítím.

    Jak se rozvoní, tak je tam jedna složka, která je mi vyloženě protivná.Přítel je z ní naopak nadšený, tak jí dám ještě šanci a snad si na sebe zvyknem. je to zvláštní- jak jsem voněla Lanvinem, tak jsem slyšela chválu ze všech stran i po dvou dnech, kdy šel cítit z oblečení.

    Ale u Cavalliho si zatím moc lidí nevšimlo. 🙁

    Vyzkoušela jsem,poněvadž miluji předchozí Cavalli eau de parfum. Tato vůně je nejspíše určená pro mladší dívky,je svěží,ale i sladká a výrazná. Myslím,že se povedla,na moji zlatou vůničku to sice nemá,ale to je můj subjektivní názor. Nosila bych tuto vůní na jaře klidně. Určitě není avonovka,ani nesmrdí, na hrůzy od Avonu jen tak něco nemá!!!

    Dostala jsem vcera od me klientky, co pracuje v Douglas, vzorek. Vune je zajimava, jeste jsem nic podobneho necitila. Je zaroven sladka, ale ne hrejiva, i svezi. Ihned po nastrikani mi nevonela, po cca hodine se mi zalibila. Ale k nakupu me zatim nepresvedcila. Vzorek jeste mam, tak budu zkouset dal…

    Kazdemu voni neco jineho ale tahle vune je moderni uzasna!!!

    mne se moc libi trochu mi pripomina alien

    Výhodná cena rychlá dostupnost, široká nabídka produktů

    příjemná vůně

    Hutná,teplá vůně…krémová,sladká…já jí vnímám jako klidnou a bezpečnou,do šály na zimu..mám pocit,že hřeje a voní,voní a voní..krása

    Čekám, co si ještě vymyslíte, co cítíte. Je to naprostá hloupost. Včera jsem měla možnost si k ní přivonět a bez naprostých emocí k poslednímu přízpěvku musím napsat úplně zodpovědně, že vůně je opravdu pěkná.

    Není v ní žádná složka, která by negativně rušila a otravovala lidem v mé blízkosti život. Je v ní cítit příjemné růžové dřevo, které naopak uklidňuje a nijak neprovokuje. Spíše pohladí. Doporučuji určitě vyzkoušet. Ale naftalín? To tedy určitě cítit není.

    To musela mít pisatelka v nose ještě nějaké dozvuky z jiného místa, kde se pohybuje.

    Súhlasím s Ivanou, len ja tam ešte na dôvažok cítim naftalín 🙁

    Krásná květinová vůně. Výrazná, originální, ženská. Určitě není vhodná koupě naslepo – i já v ní cítím něco lehce mýdlově zastaralého (stejně to mám i s Chloé – Love), ale mně se to naopak líbí. Už vím, co letos napíšu Ježíškovi…:-)

    Nádherná vůně, souhlasím s Klárou,žádný Avon,nádherně teploučká vůně,žádná sladˇárna,já jen tak něco nepochválím,tato nemá chybu.

    Zkoušela jsem ji na letišti a mně příjde vůně velice příjemná. Každá máme úplně jiný názor na vůni. Nikomu nelze vnucovat něco, co mu nesedí. Ale tak odstrašující, jak píše Ivana, to určitě není. Doporučuji vyzkoušet a uvidíte, že nás bude hodně, co si tuto vůni zakoupí. Já už se na ni těším. A věřte, že si jen tak nějaký parfém nekoupím. Přeji pěkný provoněný den.

    Příšerná vůňě, něco jako imitace Avonu. Nebo rádoby parfém z Bulharska, v tom dřevěném flakonu, co měla naše babička, br …

    opravdu skvela sexy vune..

    Dostla jsem jí k narozeninám, má hezký flakon a zbytek je děs a hrůza, sladká stará vůně ble,cítím z ní cosi zastaralého, možná, že někomu vonět může, ale mě tedy ne..

    Sušší, jakoby štiplavější květinová vůně, ale je velice zajímavá a specifická. Rozhodně ji mezi kvantem voňavek poznáte. Asi není pro každého, takže doporučuji vyzkoušet předem, ale mně se moc líbí a plánuju její koupi 🙂

    Děvčata…..nádherná vůně!!A výdrž super.Velmi milé překvapení oproti Serpentine,je velmi sexy a přitažlivá,voní opravdu božsky.DOPORUČUJI!!!!

    Parfém mě velice, ale opravdu velice překvapil, a to mile. Čekala jsem průměrnou sladkou květinovou vodičku a´la diesel, zvláště po přečtení několika recenzí, ale naopak. Vůně je sice sladší, ale spíše krémově, působí neskutečně čistě, jakoby sametově, je heboučká a hladí. Evokuje vůni pokožky po koupeli. Mínus je výdrž, v každém případě je ale velice přitažlivá!

    Koupě na slepo- říkala jsem si že bude vonět božsky a ten flakonek úžasný i spot se velmi povedl. Bohužel pro mě velké zklamání, otřesná vůně.

    Byla jsem na novinku moc zvědavá, proto jsem si objednala vzoreček. Hodně mi připomíná loňskou novinku Roberto Cavalli Eau de Parfum, kterou mám a moc se mi líbí. Cítím hlavně kytičky a na zápěstí mi drží už dlouho! Určitě si ho časem pořídím! Mýdlo necítím vůbec, pořád jen sladké kytičky!

    Tak mně se tato vůně moc líbí, na jaro a léto bude skvělá 🙂

    Tak tenhle úžasný flakon, neskrývá v sobě nic jiného, než vůni obyčejného mýdla. Já jsem v ní opravdu nic jiného necítila. Vůbec se mi na mě nelíbila, ale co nos, to jiný čuch.

    Diskuze

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Adblock
    detector