Glutamin a jeho účinky na zdraví

Úvodní strana » Výživa a hubnutí » Sportovní výživa » Aminokyseliny » Glutamin

Glutamin (Gln) nebo také L‒glutamin je biogenní neesenciální aminokyselina, která je syntetizovaná z kyseliny glutamové enzymem glutaminsyntetázou. Neesenciální aminokyselina znamená, že si ji tělo dokáže samo vytvořit a pokrýt i její potřebu pro organismus. Nicméně, v zátěžových či stresových situacích je vhodné zvýšit jeho příjem v potravě.

Glutamin a jeho účinky na zdraví

  • Glutamin a jeho účinky na zdraví Skladem už jen 3 – 5 kusů Doplňte organismu jednu z nejrozšířenějších aminokyselin v těle. Přírodní fermentovaný  L-Glutamin bez syntetických příměsí. 499 Kč
  • Skladem už jen 1 – 2 kusy Kombinace L-glutaminu a přidaného L-leucinu podporuje antikatabolický efekt a také maximální anabolický účinek. Doplněk stravy pro sportovce. 825 Kč 689 Kč -16 %
  • Skladem už jen 1 – 2 kusy Kombinace L-glutaminu a přidaného L-leucinu podporuje antikatabolický efekt a také maximální anabolický účinek. Doplněk stravy pro sportovce. 825 Kč 689 Kč -16 %
  • Skladem už jen 1 – 2 kusy Kombinace L-glutaminu a přidaného L-leucinu podporuje antikatabolický efekt a také maximální anabolický účinek. Doplněk stravy pro sportovce. 825 Kč 679 Kč -18 %
  • Skladem už jen 1 – 2 kusy 100% fermentovaný přírodní L-Glutamin nejvyšší kvality a čistoty, bez obsahu syntetických forem! 850 Kč 499 Kč -41 %
  • Glutamin a jeho účinky na zdraví Skladem už jen 1 – 2 kusy L-Glutamin pocházející z mikrobiální fermentace. 449 Kč 389 Kč -13 %
  • Glutamin a jeho účinky na zdraví Skladem už jen 1 – 2 kusy Glutamin Mega Caps obsahuje v každé kapsli fantastických 1400 mg farmaceuticky 100% čistého mikronizováného L-glutaminu. 370 Kč 329 Kč -11 %
  • Glutamin a jeho účinky na zdraví
  • Glutamin a jeho účinky na zdraví
  • Glutamin a jeho účinky na zdraví
  • Glutamin a jeho účinky na zdraví

Poradna

L-Glutamine fermentovaný, 350 g obsahuje 100% čistou formu aminokyseliny L-glutamin, získané fermentační technologií.

L-glutamin je neesenciální aminokyselina, která se podílí na syntéze bílkovin a pomáhá zamezit úbytku svaloviny. Glutamin je spojen s udržováním tzv.

pozitivní dusíkové bilance (tělo zadržuje dusík ve formě bílkovin) a vylučováním odpadních látek z těla.

Pozitivní dusíkovou bilanci je důležité udržet např. v období růstu, rekonvalescenci po těžkých chorobách, při sportovním tréningu (atletika, kulturistika).

Negativní dusíková bilance je typická

  • při těžkých nemocech např. neléčené cukrovce,
  • pokročilých nádorech, operacích, těžkých infekcích,
  • úrazech, popáleninách nebo hladovění.

Za normálních okolností je u zdravého člověka vyrovnaná dusíková bilance, tedy množství přijatého dusíku se rovná jeho ztrátám.Glutamin a jeho účinky na zdraví

Dusíková bilance je závislá na obsahu esenciálních aminokyselin. Pokud chybí jediná esenciální aminokyselina bilance bude negativní a to nevyřeší ani nadbytečná saturace ostatními aminokyselinami. Dostupné zdroje hovoří o minimální potřebě bílkovin 0,3 – 0,5 g proteinů/kg/den pro zabezpečení chodu organismu a zamezení úbytku svaloviny.

Rostlinné bílkoviny neobsahují aminokyseliny v dostatečném množství, také dostupnost z rostlinné potravy není závratná (nejsme gorily, které přežvykují a fermentují potravu velmi důkladně). 

Pro doplnění esenciálních aminokyselin můžete využít hydrolyzovaný kolagen, který najdete na našich stránkách zde.

Nezapomeňte na fyzickou aktivitu. Cvičení a fyzická aktivita zpomalují úbytek svalové hmoty a síly. Přirozený úbytek svalové hmoty nastává mezi 20. a 80. rokem života včetně redukce počtu svalových vláken přibližně o 50%.

>Zpět na začátek »

Proč uvažovat o glutaminu?

  • možné využití jako tlumení vedlejších účinků chemoterapií, včetně průjmů, bolestí a otoků uvnitř úst (mukositidy), i když některé prameny tyto informace nepotvrzují
  • přispívá k ochraně imunitního a trávicího systému u lidí podstupujících radiochemoterapie (0)
  • podpora při zlepšení zotavení po transplantaci kostní dřeně nebo střevní operaci
  • při traumatických zraněních a prevenci infekcí u kriticky nemocných lidí
  • lidé, kteří mají HIV (AIDS), aby se zabránilo úbytku hmotnosti (1)

Glutamin je pro buňky v zažívacím traktu důležitým zdrojem energie, která je zapotřebí pro regulaci jejich růstu. Hraje důležitou roli v posilování střevní sliznice. Glutamin také pomáhá absorpci vody ve střevech (2).

Podle zdrojů z webmd.com L-glutamin může hrát hlavní roli v ochraně integrity gastrointestinálního traktu a zejména tlustého střeva.

>Zpět na začátek »

Při nadměrné zátěži a cvičeníGlutamin a jeho účinky na zdraví

  • V posledních deseti letech, klinické studie provedené u metabolicky stresovaných pacientů ukazují, že glutamin zlepšuje dusíkovou bilanci, zvyšuje buněčnou proliferaci (růst, novotvoření), snižuje výskyt infekcí a zkracuje hospitalizaci u některých katabolických pacientů (3).
  • Mějte na paměti, že podávání glutaminu perorálně samo osobě nezvýší atletický výkon.
  • Právě teď se vaše tělo nachází:
  • 1) anabolickém růstovém stavu
  • 2) katabolickém stavu – proteiny ve svalu jsou spalovány na energii
  • 3) neutrálním stavu – sval neroste a zároveň nedochází k jeho úbytku

Během nadměrné zátěže (až vyčerpání) a katabolismu může být ohrožena integrita střevní sliznice s následnou zvýšenou střevní propustností a nechtěnou translokací bakterií z tlustého střeva do těla. Vše záleží na stavu imunity, ale typickým příkladem může být náročný jarní cyklistický výlet hned po zimě, kdy krátce po výkonu dostanete příznaky chřipky.

V takovém případě poptávka po L-glutaminu, lymfocytech, je mnohem větší. L-glutamin je přednostní palivo pro lymfocyty. Proto doplňkový L-glutamin za těchto podmínek může dělat řadu prospěšných věcí. Pro jednoho, může zvrátit katabolismus nebo může napomoci inhibici translokaci nežádoucích bakterií z tlustého střeva (1).

L-glutamin pomáhá udržovat sekreční IgA (bojuje proti mikroorganismům v tělních sekretech), který brání upevnění bakterií na slizničních buňkách (1).

Působení L-glutaminu může vést ke zvýšené syntéze glutathionu ve střevě, což může také hrát roli v udržování integrity střevní sliznice a tím zlepšení úrovně oxidačního stresu (1).

Glutamin a jeho účinky na zdraví

Závěrem lze říci, že glutamin je důležitým prekurzorem pro syntézu argininu (1). Arginin je esenciální v době růstu, podílí se na biosyntéze kreatinu a zvyšuje vyplavování růstového hormonu.

zdroje: (0) van der Hulst, RR, et al., Glutamin a zachování integrity střevní. Lancet, 1993, 341 (8857): p. 1363-5 (1) https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/; http://www.webmd.com/; (2) naturalnews.com; (3) Gordon S Pytle PharmD BCNSP, odborný asistent, Ústav klinické praxe, The University of Mississippi Medical Center)

>Zpět na začátek »

Na co si naopak dát pozor

  • Bezpečnost a účinnost L-glutaminu u dětských pacientů nebyla stanovena. Dle webmd.com by děti ve věku od 3 do 18 let neměly dostávat dávky, které jsou větší bež 0,7 g na kg hmotnosti denně. Konzultace s lékařem nutná!
  • Není známo, zda je L-glutamin vylučován do mateřského mléka. Mnoho léků se vylučuje do mateřského mléka, je třeba opatrnosti při podání L-glutaminu kojícím ženám, resp. konzultace s lékařem je nutná.
  • Riziko během těhotenství nelze vyloučit podle FDA. Některé studie na zvířatech prokázaly riziko pro plod, u lidí důkazy chybí, zase je potřeba konzultovat s lékařem.
  • Glutamin je metabolizován na glutamát a amoniak, který se může zvýšit u pacientů s poruchou funkce jater. Pozor tedy u pacientů s poškozením ledvin a jater (zdroj http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/).
  • Pozor u pacientů s cirhózou – dle webmd.com by mohlo dojít ke zhoršení stavu.
  • Pokud jste citlivý na glutamáty MSG můžete být citliví na glutamin (tělo přeměňuje glutamin na glutamát).
  • Vyvarujte se užívání u lidí s mániemi (nesignifikantní pravděpodobnost záchvatů).

Intenzivní sport

Glutamin je používán jako palivo pro svaly, takže intenzivním cvičením se spotřebuje většina z glutaminu před tím, než se může akumulovat v mozku. Přeci jenom pozor na vyšší dávky viz. níže.

>Zpět na začátek »

Co glutamin nezlepší

Nejsou prokazatelné důkazy o pomoci při:

  • Depresi
  • Náladovosti
  • Podrážděnosti
  • Úzkosti
  • Pozornosti deficit-hyperaktivitou (ADHD)
  • Nespavosti
  • Žaludeční vřed
  • Ulcerózní kolitidy
  • Srpkovité anémii
  • Léčbě alkoholismu

(zdroj: http://www.webmd.com/)

>Zpět na začátek »

Pozor na předávkování glutaminem

Dle mercola.com je potřeba si dát pozor na množství při dávkování.

Přidání velkého množství glutaminu se významně zvyšují hladiny glutaminu a tedy i glutamát.

K akumulaci glutaminu by nemělo docházet u onemocnění:

  • Alzheimerovy choroby
  • Huntingtonovy choroby
  • Lou Gehrigova nemoc
  • Neurodegenerativním onemocnění
  • Těhotenství
  • Nedávné očkování
  • ADHD
  • Hypoglykemie
  • Autismus
  • Roztroušená skleróza
  • Mrtvice
  • Jiné neurologické poruchy

Stejně tak, nedávné studie ukázaly, že vysoké hladiny glutaminu v mozku zvyšují koncentraci volných radikálů a zhoršují schopnost mozkových mitochondrií výroby energie. Bylo prokázáno, že důvodem pro toxicitu glutaminu za těchto podmínek je převod na excitotoxin – glutamát.

>Zpět na začátek »

Jak L-glutamin funguje?

Glutamin a jeho účinky na zdraví

Je také důležitý pro zajištění ‚paliva‘ (dusík a oxid), do mnoha různých buněk v těle. Po operaci nebo traumatickém poranění je nutné opravit rány a udržet životně důležité orgány funkční.

Přibližně jedna třetina dusíku pochází z glutaminu. V případě, že tělo využívá více než je glutaminu ve svalech může (tj. v období stresu) dojít k ubývání svalů.

Glutamin jako doplněk stravy je prospěšný u pacientů s podvýživou a imunitní dysfunkcí.

>Zpět na začátek »

Proč potřebujeme imuno nutrienty?

Reprezentativní imuno nutrienty jsou arginin, omega-3 mastné kyseliny, glutamin, nukleotidy, beta-karoten. Glutamin je nejhojnější aminokyselina a provádí více rolí v lidském těle. Nicméně, glutamin je spotřebován ze svalů v průběhu těžkých metabolických stresů, včetně sepse a většího chirurgického zákroku. Proto je esenciální za těchto podmínek.

Sportovci podstupujících intenzivní, delší trénink, nebo se účastní vytrvalostních závodů trpí zvýšeným rizikem infekce v důsledku zjevné imunosuprese.

Glutamin je důležité palivo pro některé buňky imunitního systému, a může mít konkrétní imunostimulační účinky. Koncentrace v plazmě glutaminu je nižší po delším, vyčerpávajícím výkonu: to může přispět k poškození imunitního systému v době, kdy může být sportovec vystaven oportunním infekcím.

Byly provedeny studie ohledně úrovně infekcí, které byly nejvyšší u maratonských a ultra-maratonských běžců a v elitní mužské veslařské jednotce po intenzivním tréninku. Plazmatické hladiny glutaminu byly sníženy přibližně o 20% do 1 hodiny po maratónském běhu.

Glutamin a jeho účinky na zdraví

(zdroj: http://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/)

>Zpět na začátek »

Doporučené dávkování

Během tréninkových dnů je základní denní dávka 5g (2 zarovnané kávové lžičky) po tréninku. Další dávku 5g můžete zařadit večer před spaním. V netréninkovém období můžete zařadit pauzu nebo pokračovat v pravidelném dávkování a to 2x denně 5g. Poslední dávku použijte večer před spaním.

Dávky až 0,65 g / kg tělesné hmotnosti glutaminu (v roztoku nebo ve formě suspenze), které mají být tolerovány pacienty a nevedlo k abnormální hladině amoniaku v plazmě. Nicméně bych nepřekračoval dávku 40 g denně. Musíte vzít v úvahu příjem glutaminu z potravy než přejdete k suplementaci.

  1. Složení:
  2. Počet dávek: 120 x 5 g ve 100 gEnergetická hodnota 1700 kJ / 400 kcalTuky < 0,1 gz toho nasycené mastné kyseliny < 0,1 gSacharidy < 0,1 gz toho cukry < 0,1 gVláknina < 0,1 gBílkoviny 100 gSůl 0,0 g
  3. L-Glutamin 100 g
  4. >Zpět na začátek »

Proč je lepší fermentace než syntetická výroba?

Produkty MyoTec využívají fermentaci s obsahem volných forem aminokyselin.

Fermentace je přírodní proces, při kterém jsou jednotlivé aminokyseliny produkovány prostřednictvím řízených enzymatických pochodů, a to ze zdrojů jako je např. třtinový cukr či maniok. Z této základní suroviny pak návaznou enzymatickou reakcí vznikají jednotlivé aminokyseliny v čisté L-formě.

Hlavní výhodou fermentace, při níž je využíván princip uvedené biosyntézy, je tedy 100% čistá a pro tělo nejlépe využitelná L-forma (L = levotočivá forma) glutaminu.

Aminokyseliny jsou bez zatěžujících příměsí a reziduí nežádoucích D-forem aminokyselin (D = pravotočivá forma).

Aminokyseliny jsou následně čištěny extrakcí a purifikací, přičemž jen velmi zřídka je při tom používána jakákoli těkavá látka. Fermentované aminokyseliny proto patří k přírodním produktům a kromě maximální čistoty splňují i koncept Green Enviromental Protection = Ochrana životního prostředí.

Díky uvedeným vlastnostem je ně charakteristická vysoká funkčnost, výrazně rychlejší vstřebatelnost a využitelnost. To je ten známý rozdíl, kdy má zákazník pocit, „že mu jedny BCAA fungují lépe než ty druhé“.

Podstatně levnější a velmi často používanou metodou výroby volných forem aminokyselin je produkce syntetická. Na rozdíl od fermentace vzniká při produkci chemickou (syntetickou) cestou také nevhodná D-forma a jiné nežádoucí příměsi zatěžující organizmus (ledviny, játra), například methanol, CS2, čpavek atd.

Budete mít zájem:  Posilování imunity: Kolik dětských nemocí je „normálních“?

Proto nelze syntetické aminokyseliny řadit k přírodním produktům. I přesto je ale tato metoda hojně využívána, samozřejmě kvůli nízkým nákladům. Z uvedených důvodů byla sice např. v Japonsku nebo Korei zakázána, ale například v Číně je stále povolená a z ní pocházející levné suroviny lze bez problému importovat i na evropský trh, kde v rámci dané kategorie tvoří podstatnou část nabídky.

Poslední obvyklou metodou produkce volných forem aminokyselin je izolace z živočišných tkání prostřednictvím enzymatické hydrolýzy. Tato metoda nabízí srovnatelnou kvalitu s fermentací.

>Zpět na začátek »

Zpět na stránku s produkty

Upozornění:Tento produkt byl uvedený na trh jako doplněk stravy. Produkt nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék a není určen jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu.

Účelem informací zde uvedených není zvýšení spotřeby a výdeje produktů. Nevybízíme vás k nevhodnému, nestřídmému nebo neopodstatněnému užívání produktů. Vždy si pečlivě prostudujte příbalový leták, účinné látky a použití produktů konzultujte s lékařem nebo lékárníkem.

Glutamin pro silové sportovce i vytrvalce

Co se skrývá pod slovem glutamin, pro koho je vhodný, proč je dobré ho suplementovat a jak ho efektivně dávkovat? Na to vše vám odpoví následující článek. 

Co je to glutamin

Glutamin patří mezi 21 základních aminokyselin, ze kterých jsou tvořeny bílkoviny. Jedná se o nejhojněji zastoupenou aminokyselinu v našem těle, jejíž množství ve svalech i v krvi převažuje nad ostatními aminokyselinami.

Nejlepší glutamin jako doplněk stravy dle heureky je 4FITNESS Glutamin.

Glutamin prostě není jen tak nějaká aminokyselina. Glutamin se účastní řady významných biochemických pochodů a sám o sobě hraje důležitou roli v metabolismu dusíku a v syntézách řady látek. Z pohledu sportovce nejsou tyto role glutaminu tak důležité.

Pro sportovce je stěžejní, že se glutamin významně podílí na regeneraci a ochraně svalů.

Na rozdíl od BCAA, glutamin je aminokyselina, kterou si naše tělo dokáže vyrobit. A sval je hlavní místo výroby. Vyrobený glutamin se ve svalu spolu s ostatními aminokyselinami dál podílí na tvorbě svalových bílkovin. Glutamin je taková cihlička, která přispívá k budování, regeneraci a ochraně svalové hmoty. 

Glutamin nám však neslouží pouze ve svalech. Při intenzivním tréninku se ze svalů uvolňuje do krve a tělo ho využívá pro zisk energie a další biochemické pochody.

Mimo tyto činnosti, glutamin také podporuje imunitu sportovce. Je totiž zdrojem energie pro rychle rostoucí buňky, k nimž patří i bílé krvinky, které se účastní boje proti virům, bakteriím a dalším patogenům. Tímto mechanismem glutamin přispívá k nižšímu výskytu běžných onemocnění jako je nachlazení, rýma či chřipka.

Glutamin dále zvyšuje hladinu krevního cukru neboli glukózy, a podílí se tak na oddálení tzv. „hlaďáku“, při kterém pociťujeme nedostatek energie a slabost vlivem nízké hladiny cukru v krvi. 

Top 4 vlastnosti glutaminu

  • je nejrozšířenější aminokyselinou ve svalech i v krvi
  • významně napomáhá regeneraci po vysoké zátěži
  • zabraňuje úbytku svalové hmoty
  • podporuje imunitu

Účinky glutaminu na lidský organismus jsou dalekosáhlé a zdá se tak, že by glutamin měl suplementovat každý sportovec. Je tomu skutečně tak? Pojďme se teď podívat, proč a kdo by měl glutamin zařadit do svých doplňků stravy.

Glutamin a jeho účinky na zdraví

Proč je glutamin vhodný doplněk stravy

Jak jsme již nastínili, při sportovním výkonu naše tělo glutamin vylučuje ze svalů do krve a tím dochází k jeho úbytku. Glutamin se vyplavuje ze svalů tím víc, čím intenzivnější a delší je zátěž. 

Vlivem náročných tréninků dochází k tak výraznému snížení množství glutaminu, že si tělo dostatek glutaminu pro správnou regeneraci nedokáže samo vyrobit. Z glutaminu se tak stává aminokyselina, kterou musíme přijmout stravou.

Spotřeba glutaminu stoupá při fyzickém i psychickém stresu, a to až 5× více než za normálních okolností.

Nedostatek glutaminu nemá negativní vliv pouze na regeneraci, ale při jeho neadekvátní suplementaci také klesá výkonnost sportovce a imunita.

Pro koho je glutamin určen

I když glutamin nalezneme ve skříních spíše silových sportovců, těžit z jeho užívání mohou i sportovci vytrvalostní.

Pro vytrvalostní sportovce je glutamin užitečný zejména z hlediska správné regenerace. Siloví sportovci mohou využít glutamin nejen pro zotavení se z výkonu, ale také pro podporu svalového růstu.

K budování svalové hmoty přitom dochází až při pravidelném užívání glutaminu, a nejlépe pokud se glutamin kombinuje s proteinovým nápojem a BCAA. Pro správný efekt je nutné užívat glutamin jak po tréninku, tak i ve večerních hodinách před spaním. 

Glutamin a jeho účinky na zdraví

Kdy se užívání glutaminu (ne)vyplatí?

Glutamin se vyplatí suplementovat v podstatě u všech sportů, které jsou prováděny často a s vysokou intenzitou

Pro nesportující je glutamin jako doplněk stravy zcela zbytečný.

Uplatní se ve sportech jako je vzpírání, kulturistika, a stejně tak v odvětvích jako je maratón, cyklistika, triatlon či běžecké lyžování. Stejně jako se vyplatí užívání glutaminu, tak se vyplatí nosit kvalitní oblečení. Pokud vám chybí glutamin ve spíži nebo tričko, kalhoty, bunda či dres ve skříni, neváhejte s nákupem.

Glutamin a jeho účinky na zdraví

Dávkování glutaminu

Vzhledem k tomu, že glutamin je aminokyselina, nejedná se o žádnou nebezpečnou látku. Nicméně opět platí rčení – všeho moc škodí. I glutaminu.

Doporučená denní dávka glutaminu činí zhruba 20 gramů glutaminu na den.

Pro lepší účinnost je vhodné suplementovat glutamin 2× denně, a to po tréninku a večer před spaním. Potréninková dávka by měla činit 3–10 gramů, večerní dávka pak 3–8 gramů.

Glutamin se užívá nejčastěji spolu s proteinovým nápojem obohaceným o BCAA nebo gainerem.

Glutamin se prodává ve formě prášku a lze jednoduše rozpustit ve vodě nebo v proteinovém nápoji či gaineru. Na trhu je také řada proteinových nápojů, které už jsou o glutamin obohaceny, takže glutamin není nutné si pořizovat samostatně. 

Výběr produktu pak záleží na vašich konkrétních požadavcích. Obsah glutaminu v proteinových nápojích se může lišit, proto je vhodné si nejdříve zjistit množství glutaminu v prodávaném výrobku a dle toho uzpůsobit volbu. Glutamin samotný si můžete pořídit také v případě, že před spaním nechcete pít proteinový nápoj nebo k nim obecně máte negativní postoj.

Glutamin v běžné stravě

Možná vás napadne otázka, proč nedoplňovat glutamin pouze stravou.

Ta vás napadla oprávněně. Glutamin se přirozeně vyskytuje ve všech potravinách, které obsahují bílkoviny. Při vyváženém jídelníčku přijme člověk průměrně okolo 5 gramů glutaminu za den.

Pro nesportující či rekreační sportovce je toto množství dostačující, nicméně výkonnostní a profesionální sportovci by neměli na glutamin ve formě doplňků stravy zapomínat.

Z normální stravy se sice glutamin do svalů dostane také, ale rozhodně ne tak rychle a v takovém množství, jaké si tělo po náročném tréninku zaslouží. Proto nejvýhodnější cestu k doplnění glutaminu představuje pro sportovce jeho suplementace ve formě doplňků stravy.

Chci číst více o doplňcích stravy Chci číst více o BCAA Chci číst více o výživě

Poznejte jednou provždy svět výživy. Naučte se zařazovat do jídelníčku všechny základní živiny – sacharidy, tuky i bílkoviny. Osvojte si návyky, jak správně jíst při sportu a nastavte si co nejlépe váš denní příjem kalorií a živin, ať vám nepřebývají ani nechybí kalorie.

Při sportu pamatujte také na pitný režim a potřebné doplňky stravy, které vám mohou pomoci ke zdraví a lepším výkonům. Zjistěte, jaký užitek vám mohou přinést proteinové nápoje, BCAA aminokyseliny, gainer, glutamin, či kreatin.

Objevte také pozitivní účinky kávy a kofeinu ve sportu. Udělejte si přehled o všech dostupných a potřebných vitamínech a přesvědčte se o benefitech antioxidantů, vitamínu C, vitamínu D a omega 3 mastných kyselin.

 Znalosti, které od nás získáte vám pomohou ke zdraví, lepším výkonům a k vítězství, a to nejen na sportovním poli.

Glutamin – Ochránce vaší imunity

14. Října 2016

Na poli sportovní výživy si tato aminokyselina vybudovala své postavení jako jeden z nejoblíbenějších doplňků stravy. V čem spočívají její pozitivní účinky na náš organismus a jaké to vlastně jsou? Pojďme se na ně společně podívat.

Glutamin a jeho účinky na zdraví

Jak bylo zmíněno výše, glutamin se řadí mezi aminokyseliny.

Konkrétně je považován za aminokyselinu podmíněně esenciální (nezbytnou), kdy je nenahraditelný hlavně v době nemoci a velkého rizika ztráty svalové hmoty, kdy koncentrace glutaminu může klesnout až o 50 %.

A jelikož je glutamin nejvíce se vyskytující volnou aminokyselinou v našem těle, kde tvoří až 60 % aminokyselinového „poolu“, velké ztráty mohou být velmi znát.

Úžasnou vlastností glutaminu je to, že chrání naši střevní stěnu před mikroby, jelikož buňky této střevní stěny jej využívají jako zdroj energie raději, než glukosu, což vede k podstatně lepší imunitě. V současném sychravém období tedy může přijít velmi vhod.

Nepřímý efekt může mít podávání glutaminu na naši regeneraci, jelikož právě optimální imunita zodpovídá například za normalizaci hladiny růstového hormonu, zvyšuje příjem glukosy buňkami po zátěži, případně přispívá k lepší hydrataci svalstva. Zároveň snižuje acidosu (zakyselení) svalstva po intenzivních trénincích.

Glutaminu jsou také připisovány pozitivní účinky na tvorbu svalové hmoty.

Tato tvorba ale musí být podmíněna buď nemocí, nebo přísným kalorickým deficitem či velkým výdejem (kulturisté, triatlonisté, maratonci, zástupci bojových sportů atd.

) Pro zdravé osoby, které nejsou vystaveny těmto extrémním podmínkám má tedy glutamin dopad hlavně na optimální imunitu a zdraví trávícího traktu a potažmo na optimální regeneraci, jak bylo popsáno výše.

Glutamin a jeho účinky na zdraví

Pozitivní vliv na ochranu a tvorbu svalové hmoty může mít také u vegetariánů či veganů, jelikož je přirozeně ve velkém množství obsažen ve vejcích, či mase, a jeho příjem může těmto skupinám tedy chybět. Opatrní by naopak měli být diabetici, jelikož je u nich metabolizace glutaminu abnormálně zvýšená, a může vést k nežádoucímu zvyšování hladiny krevního cukru.

Glutamin je také šetrný k našemu trávícímu traktu, což při podávání jednotlivých aminokyselin není vždy běžné. Většinou nejsou zaznamenány žádné komplikace až do příjmu při suplementaci 20-30 g/den.

Tip: Výhodou glutaminu značky Weider, který naleznete v našem e-shopu je i to, že je vyráběn kvašením během výroby glukosy, a ne z hydrolyzovaného obilného proteinu. Co z toho vyplývá? Že neobsahuje absolutně žádné stopy lepku, a nemusí se jej bát celiatici či lidé, kteří jsou na lepek intolerantní.

Budete mít zájem:  Nosíme roušky… Fungují vůbec? A které?

Co je glutamin, jeho účinky na zdraví, nežádoucí účinky a přínos doplňků stravy?

Glutamin a jeho účinky na zdraví

Glutamin je důležitá aminokyselina která v těle plní řadu funkcí. Je důležitým stavebním kamenem bílkovin a hraje zásadní roli v regulaci imunitního systému. Kromě toho je glutamin důležitý také pro zdraví trávicího ústrojí.

  • Lidské tělo si glutamin dokáže samo vyrobit A navíc se tato aminokyselina nachází v řadě různých potravin.
  • Na druhou stranu si řada lidí není jistá zda potřebuje užívat doplňky stravy s glutaminem pro zlepšení zdravotního stavu či nikoli.
  • V tomto článku se dozvíte o tom co glutamin je, proč je důležitý pro naše zdraví, ve kterých potravinách ho najdeme a zda má smysl užívat doplňky stravy s větvenými aminokyselinami (BCAA), které glutamin také obsahují.

Co je glutamin?

  1. Glutamin je aminokyselina, tedy látka, která v organizmu plní řadu funkcí.
  2. Asi nejdůležitější funkci aminokyselin je to, že jsou základními stavebními kameny pro bílkoviny.
  3. Všechny orgány v těle jsou tvořeny bílkovinami a tyto látky mají i řadu dalších funkcí.

     

  4. Například zajišťují přepravu některých živin v krvi a pomáhají také v boji se škodlivými viry a bakteriemi (1).
  5. Obě tyto formy jsou téměř identické a liší se jen uspořádáním svých molekul (2).
  6. V potravinách a doplňcích stravy se nachází forma glutaminu zvaná L-glutamin.

     

  7. Na některých doplňcích je uvedeno že obsahují L-glutamin, ale řada doplňků stravy s větvenými aminokyselinami (BCAA) používá obecnější termín glutamin.
  8. Zatímco L-glutamin tvoří základní stavební kámen bílkovin a plní i řadu dalších funkcí, D- glutamin pro živé organismy nemá prakticky žádný význam (3, 4).

L-glutamin  si naše tělo dokáže vyrobit samo. Glutamin je dokonce nejrozšířenější aminokyselina v krvi a ostatních tělesných tekutinách (5, 6).

Nicméně někdy je potřeba glutaminu v organismu tak velká, že překračuje výrobní kapacitu organizmu (7).

Proto je glutamin považován za esenciální aminokyseliny tedy látku kterou musíme tělu dodávat ve stravě, protože si jí buď nedokáže vyrobit nebo jí vyrábí jen v omezeném a nedostatečném množství. Potřeba glutaminu stoupá zejména v případě poranění nebo nemoci (8).

Glutamin je také důležitou molekulou pro zdraví imunitního systému a trávicího ústrojí (9).

Shrnutí: Glutamin je důležitá aminokyselina. V lidském těle potravinách a doplňcích stravy se nachází ve formě L-glutaminu. Je základním stavebním kamenem bílkovin a podílí se na správném fungování imunitního systému a trávicího traktu.

Glutamin je přirozenou součástí řady potravin. Podle odhadů ho při běžném způsobu stravování denně sníme zhruba 3 – 6 gramů, ale celkovémnožství do značné míry závisí na tom, co konkrétně jíme (10).

  • Největší množství této aminokyseliny najdeme v živočišných výrobcích, protože obsahují hodně bílkovin.
  • Nicméně i v některých potravinách rostlinného původu najdeme hodně glutaminu, protože i ty často obsahují velké množství bílkovin. 
  • Jedna laboratorní studie s pomocí pokročilých měřících technik zkoumala obsah L-glutaminu v různých potravinách (11).
  • níže uvádíme potraviny, jejich bílkoviny obsahují největší množství L-glutaminu:
  • Vejce: 4.4% (0.6 g na 100 g vajec)
  • Hovězí maso: 4.8% (1.2 g na 100 g hovězího)
  • Odstředěné mléko: 8.1% (0.3 g na 100 g mléka)
  • Tofu: 9.1% (0.6 g na 100 g tofu)
  • Bílá rýže: 11.1% (0.3 g na 100 g rýže)
  • Kukuřice: 16.2% (0.4 g na 100 g kukuřice)
  1. Je zajímavé, že některé potraviny rostlinného původu, jako například bílá rýže nebo kukuřice obsahují velké procento bílkovin tvořených glutaminem a přitom je celkový obsah bílkovin v těchto potravinách poměrně nízký (11, 12, 13).
  2. Obecně je nejsnazším způsobem jak si zajistit dostatek glutaminu konzumace živočišných výrobků.
  3. Bohužel přesný obsah glutaminu v jednotlivých konkrétních potravinách není známý, protože ho nikdo zatím nezměřil.
  4. Vzhledem k tomu, že glutamin je nezbytnou součástí bílkovin, najdeme ho do určité míry prakticky ve všech potravinách.
  5. Pokud chcete zvýšit příjem glutaminu, stačí, když do vašeho jídelníčku zařadíte dostatek bílkovin.

Shrnutí: Glutamin se nachází prakticky ve všech potravinách, ale jeho množství se značně liší. Nejlepšími potravinovými zdroji glutaminu jsou potraviny živočišného původu, protože obsahují hodně bílkovin. Dostatečný příjem bílkovin ve stravě je tak nejjednodušší způsob jak si zajistit i dostatek glutaminu.

  • Jednou z nejdůležitějších funkcí glutaminu je jeho podíl na fungování imunitního systému.
  • Slouží jako důležitý zdroj paliva (energie) pro buňky imunitního systému, včetně bílých krvinek a také některých střevních buněk (14).
  • Po operacích a u závažných zranění nebo popálenin dochází k významnému snížení hladiny glutaminu v krvi (15, 16).
  • Pokud tělo potřebuje více glutaminu než kolik dokáže vyrobit, začne odbourávat zásobní bílkoviny, obvykle ve svalech, čímž dojde ke zvýšení hladiny této aminokyseliny v krvi (17, 18).
  • V případě nedostatku glutaminu může dojít ke zhoršení funkce imunitního systému (17, 19).
  • Proto u vážných poranění a popálenin lékaři často předepisují diety s vysokým obsahem bílkovin a glutaminu a pacientům předepisují doplňky stravy s glutaminem a dalšími větvenými aminokyselinami (BCAA) (17).
  • Studie také naznačují, že užívání doplňků stravy s glutaminem zlepšuje zdraví, zmírňuje projevy zánětů a zkracuje dobu hospitalizace po operaci (20, 21).
  • Navíc některé studie také potvrzují, že užívání glutaminu zlepšuje přežití a snižuje náklady na lékařskou péči o kriticky nemocné pacienty (22, 23).
  • Další studie také naznačují, že glutamin zlepšuje fungování imunitního systému u zvířat nakažených bakteriální či virovou infekcí (19, 24).

Na druhou stranu nemáme dostatek důkazů o jeho účinnosti u zdravých dospělých, ani o jeho skutečné potřebě u zdravých lidí. Těm pravděpodobně postačí běžný denní přísun glutaminu v potravě a přirozená produkce glutaminu v těle (25).

Shrnutí: Glutamin hraje důležitou roli ve správném fungování imunitního systému. V případě zranění, popálenin či vážných onemocnění, naše tělo nemusí vytvářet dostatek glutaminu. V takovém případě může být vhodné užívat doplňky stravy s glutaminem, které mohou zlepšit fungování imunitního systému a chránit zásoby bílkovin v organizmu před rozložením.

  1. Účinky glutaminu na imunitní systém souvisí i se zdravím trávicího traktu.
  2. V lidském těle jsou střeva považována za důležitou součást imunitního systému.
  3. Ve střevní stěně totiž najdeme řadu buněk s důležitou imunitní funkcí a také miliardy baktérií (střevní mikroflóra), které ve střevě žijí a podstatně ovlivňují fungování imunitního systému (26).
  4. Glutamin je důležitým zdrojem energie pro střevní a imunitní buňky (9, 14).
  5. Pomáhá také udržovat bariéru mezi vnitřním prostředí střev a zbytkem organizmu a chrání tak před syndromem děravého střeva (6, 27).
  6. Pokud je tato bariéra v pořádku, brání škodlivým baktériím a toxinům v průniku ze střev do těla (28).
  7. Navíc je glutamin důležitý pro normální růst a údržbu buněk střevní sliznice (6, 27).
  8. A protože střeva a trávicí trakt hrají důležitou roli v imunitní ochraně organizmu, pomáhá glutamin zlepšovat zdraví imunitního systému díky blahodárným účinkům na střevní buňky (19, 26).

Shrnutí: Střeva jsou důležitou součástí imunitního systému. Glutamin je jedním z hlavních zdrojů energie pro střevní a imunitní buňky. Navíc pomáhá udržovat bariéru mezi střevem a zbytkem těla a přispívá ke správnému růstu střevních buněk.

  • Protože je glutamin základním stavebním kamenem bílkovin, odborníci zkoumali, zda užívání doplňků stravy s glutaminem pomáhá nabrat svalovou hmotu a zvyšovat sportovní výkonnost.
  • V jedné studii byl 31 účastníkům podáván buď glutamin nebo placebo po dobu 6 týdnů během silového tréninku (29).
  • Na konci studie došlo u obou skupin k nárůstu svalové hmoty i síly a mezi oběma skupinami nebyl zaznamenán žádný rozdíl.
  • Další studie naznačují užívání glutaminu nemá žádný vliv na svalovou hmotu ani sportovní výkonnost (30, 31).
  • Na druhou stranu některé studie naznačují, že užívání doplňků stravy s glutaminem může zmírnit otok svalů a urychlit regeneraci po intenzivním tréninku či cvičení (32).
  • Jedna studie zjistila, že samotný glutamin i glutamin v kombinaci s karbohydráty pomáhá snižovat hladinu markeru únavy v krvi v průběhu dvou hodin po běhání (33).
  • Gluamin byl také používán k posilování imunitních funkcí u sportovců, ale výsledky jsou rozporuplné (34, 35, 36).
  • Další výzkumy zjistily, že glutamin nezlepšuje obnovu zásob karbohydrátů (glykogenu) ve svalech, stejně jako další aminokyseliny (37).

Zatím tedy nemáme dostatečné důkazy o tom, zda doplňky stravy s glutaminem a dalšími větvenými aminokyselinami (BCAA) zvyšují objem svalové hmoty a svalovou sílu. Určité důkazy o jejich možném vlivu sice existují, ale stále potřebujeme provést další výzkum, než budeme moci vydávat nějaká konkrétní doporučení.

Je také důležité poznamenat, že řada sportovců již konzumuje dostatek bílkovin ve stravě, ze které získávají dostatek glutaminu i bez potravinových doplňků (38).

Shrnutí: Nemáme dostatek důkazů o účinnosti doplňků stravy s glutaminem na nabírání objemu svalové hmoty a zvýšení svalové síly při cvičení a sportovních činnostech. Nicméně potravinové doplňky s glutaminem mohou zmírnit únavu a otoky svalů po cvičení.

  1. Protože glutamin je aminokyselina, kterou si lidské tělo samo tvoří a navíc se nachází ve většině potravin, které normálně jíme, není v rozumném množství zdraví škodlivý. 
  2. Odhaduje se, že běžný člověk v potravě přijme zhruba 3 až 6 gramů glutaminu denně, i když skutečné množství závisí na druhu a množství potravin, které sníte (10).
  3. Studie, které zkoumaly účinky doplňků stravy s glutaminem pracovaly s různými dávkami, od 5 gramů denně až po velmi vysoké dávky (45 gramů denně po dobu 6 týdnů) (29).
  4. I když ani při takto vysokých dávkách nebyly zaznamenány žádné nežádoucí účinky, nebylo provedeno specifické vyšetření konkrétních markerů v krvi, které by nám více napověděli o bezpečnosti užívání glutaminu ve vyšších dávkách.
  5. Další studie signalizují jen minimální bezpečnostní riziko při krátkodobém užívání doplňků stravy s glutaminem (v dávkách do 14 gramů denně) (39).
  6. Obecně se předpokládá, že krátkodobé užívání těchto doplňků stravy s glutaminem je pravděpodobně bezpečné, ale někteří odborníci varují před jejich dlouhodobým či dokonce trvalým užíváním (25).

Užívání většího množství glutaminu nad rámec běžného množství přijatého v potravě může způsobit různé změny ve vstřebávání a zpracování aminokyselin v lidském těle. Nicméně dlouhodobé důsledky těchto změn nejsou známé (25).

Proto potřebujeme více informací, a to zejména o dlouhodobé suplementaci glutaminu a dalších aminokyselin s větveným řetězcem (BCAA) ve vysokých dávkách.

Je možné, že doplňky stravy s glutaminem nemají stejné účinky na osoby, které glutamin běžně přijímají z potravin živočišného původu a na osoby, které glutamin získávají z potravin rostlinného původu (vegani, vegetariáni, apod.). 

  • Pokud konzumujete převážně rostlinnou stravu s nízkým obsahem glutaminu, může vám užívání doplňků stravy s glutaminem pomoci udržet si normální hladinu této aminokyseliny v krvi.
  • Jestliže ale jíte hlavně živočišnou stravu s vysokým obsahem glutaminu, nemá pro vás užívání doplňků stravy s glutaminem prakticky žádný přínos a smysl, snad s výjimkou stresových situací, jako jsou závažná onemocnění, popáleniny nebo chirurgický výkon, kdy vám tyto doplňky stravy mohou pomoci rychle doplnit zásoby této aminokyseliny.
  • Pokud se rozhodnete začít užívat doplněk stravy s glutaminem, doporučujeme vám začít s konzervativní nízkou dávkou kolem 5 gramů denně.

Shrnutí: Užívání glutaminu v potravě či krátkodobě ve formě doplňku stravy je bezpečné a nemá žádné negativní účinky na vaše zdraví. Nicméně potravinové doplňky s glutaminem mohou ovlivnit způsob, jakým vaše tělo zpracovává aminokyseliny. Proto byste tyto doplňky neměli užívat dlouhodobě, dokud nebudeme mít další informace z kvalitních odborných studií.

Glutamin je aminokyselina, která se v přírodě vyskytuje ve dvou formách: L-glutamin a D-glutamin.

Pro lidské tělo je důležitý L-glutamin, protože si ho umí samo vyrobit a navíc se nachází ve většině potravin. Odhaduje se, že běžný člověk v potravě denně přijímá zhruba 3 – 6 gramů glutaminu.

  1. Glutamin dodává energii imunitním a střevním buňkám a pomáhá udržovat těsnost střeva, což je důležité pro prevenci syndromu děravého střeva.
  2. V situacích, kdy vaše tělo nedokáže produkovat dostatek glutaminu, jako jsou například závažná onemocnění, zranění (hlavně popáleniny) nebo chirurgické výkony, může být užívání doplňků stravy s glutaminem vhodné a prospěšné pro zdraví vašeho imunitního systému a pro urychlení rekonvalescence.
  3. Glutamin také často používají sportovci jako doplněk stravy pro zvýšení objemu svaloviny (nabrání svalové hmoty) a svalové síly, ale dosavadní výzkum zatím nepotvrdil jeho účinnost.
  4. Krátkodobé užívání doplňků stravy s glutaminem je bezpečné, ale na potvrzení dlouhodobých účinků těchto potravinových doplňků je potřeba provést další studie.
  5. Než začnete doplňky stravy s glutaminem užívat, poraďte se s vaším lékařem, který vám poskytne informace o aktuálním stavu vědění v této oblasti.

Scitec G-Bomb 2.0 500g

Vícesložková glutaminová super směs glutaminů. Aminokyselina l-glutamin je dobře známá a účinná složka mnohých suplementů. Glutamin je nejčastěji se vyskytující aminokyselina v lidském těle. Jeho důležitost dokazuje také to, že 60 % volných aminokyselin ve svalech je tvořeno z glutaminu.

Glutamin je potřebný pro zachování zdraví. Důležitý je pro činnost střev a imunitního systému.

Mezi příznivé účinky glutaminu se řadí podpora vzniku růstového hormonu, oddálení únavy, zvýšení objemu buněk, posílení imunitního a trávicího systému a zlepšení glykogenové syntézy.

Pomáhá udržovat optimální hladinu glutaminu a maximalizovat objem svalových buněk. Po každém tréninku dojde k růstu objemu a síly!

Glutamin zvyšuje produkci růstového hormonu v organismu až o 400 %! Stabilizuje hladinu cukru v krvi, zvyšuje glykogenové zásoby a snižuje chuť na sladké. Výzkumy dokázaly, že po intenzivním tréninku klesá hladina glutaminu v organismu až na 50 %.

Jediným problémem glutaminových suplementů je, že většinou obsahují jen volnou formu L-glutaminu, která je velmi citlivá a nestabilní. Navíc glutamin je často přesměrovaný do střev a potřebuje ho i imunitní systém.

Je velmi důležité, aby tyto metabolické pochody byly podporované pro zachování zdraví a aby také sportovci měli prostředky pro dosažení lepších výkonů a optimálnější stavbu těla. Faktem ale je, že volný glutamin nebyl „stvořený“ k přímé stimulaci svalových buněk.

Tento problém je vyřešen ve výrobku G-BOMB 2.0, který se skládá ze čtyř různých forem glutaminu. Stále obsahuje volný glutamin pro podporu trávení a imunitního systému, avšak ostatní stabilnější formy glutaminu mají vyšší biologické hodnoty a odlišné schopnosti reagování.

Proto mají účinnější přísun do svalových buněk a vytvářejí tam právě takové prostředí, jaké sportovci očekávají od glutaminových přípravků. G-BOMB 2.

0 obsahuje volný glutamin pro podporu trávení a imunitního systému a dále ostatní stabilnější formy glutaminu, které jsou biologicky přijatelnější pro svalové buňky a jejich maximální růst. G-BOMB 2.0 neobsahuje cukr ani aspartam.

Doporučené dávkování:

  • Rozmíchejte 1 dávku (14g) produktu v 300-400ml vody.
  • Pijte 1 dávku 30 minut před tréninkem a 1 dávku hned po tréninku.
  • Další dávky můžete přidat několikrát (i 6x) v průběhu dne, nejlépe před spaním nebo mezi jídly, což pomůže snížit chuť na sladkosti během diety.

Nutriční informace:

Nutriční hodnoty  14 g (1 dávka – 1 odměrka)
Energetická hodnota 14 kcal
Sacharidy 3,5 g
Cukry 0 g
Kyselina listová 30 mcg
G-BOMB patentovaná vícesložková glutaminová směs Acetylovaný analóg glutaminu: N-acetyl-L-glutamin; volná forma aminokyseliny: L-glutamin; Esterifikovaná molekula: glutamin-etyl-ester; Stabilní glutamin dipeptid: Alanyl-L-glutamin 10050 mg

GLUTAMIN | NUTREND.cz – Oficiální e-shop

Datum: 27.2.2014

L-Glutamin patří mezi 22 aminokyselin, které se podílení na vzniku bílkovin. Proč je L-Glutamin důležitý pro kulturistiku a silové sporty? A jak by se měl co nejefektivněji používat?

Aminokyseliny nejsou jenom pouhými pěšáky v armádě aminokyselin, která vytváří svalové bílkoviny. Sice v jednotě je síla, ale i jednotlivé aminokyseliny se dokáží prosadit sami o sobě, aniž by byly pouze součástí bílkovin. Těchto příkladů, kdy jednotlivé aminokyseliny hrají dvojí úlohu v lidském organismu a vydobyly si výsadní postavení mezi ostatními, je celá řada: větvené aminokyseliny leucin, izoleucina a valin, poté arginin, tryptofan, taurin, tyrosin a také glutamin.

  • Aminokyselina L-Glutamin
  • Úloha L-Glutaminu
  • Kde L-Glutamin najdeme?
  • A jak L-Glutamin v těle funguje?
  • A co L-Glutamin a sport?
  • Jak těmto negativním procesům zabránit?
  • Shrňme si tedy základní body, jak může být L-Glutamin pro sportovce prospěšný:

Tato z pohledu tvorby svalové hmoty zdánlivě nevýznamná aminokyselina (vždyť ve svalových bílkovinách je jí pouze několik procent) je mezi aminokyselinami, které tvoří svalovou hmotu opravdu pouze jedním z pěšáků. Vždyť nepatří ani mezi osm nezbytných esenciálních aminokyselin. Nicméně svoji zdánlivou méněcennost si ale vynahrazuje v samostatné roli. A že v této úloze nehraje rozhodně druhé housle, je zcela evidentní.To, že se jedná o důležitou aminokyselinu, se ukazuje i tehdy, když si uvědomíme, že se svým šedesátiprocentním zastoupením je L-Glutamin nejrozšířenější volná aminokyselina v lidském organismu (především v kosterním svalstvu). A to jistě není samo sebou.L-Glutamin se v těle účastní celé řady velmi významných fyziologických dějů. A to dokonce do takové míry, že se za určitých okolností (stresu, nemoci, ale i pravidelném a náročném sportovním tréninku) stává podmíněně esenciální aminokyselinou. A proto musíme L-Glutamin dodávat ve formě doplňků výživy. Je to proto, že samotný přísun L-Glutaminu z potravy, či vlastní tvorba, v těchto výše zmíněných případech (stres, náročné tréninky, oslabení organismu nemocí apod.) rozhodně nestačí pokrývat potřeby organismu!V přirozené stravě je nejvíce tato aminokyselina zastoupená v rostlinných zdrojích, a to především v pšeničné bílkovině gliadinu (31%). Naopak v živočišných produktech, kde L-Glutamin také najdeme, je jeho podíl na aminokyselinovém spektru nevýznamný (to ovšem neplatí o kaseinu, který obsahuje 24% L-Glutaminu).V organismu vzniká L-Glutamin navázáním čpavku na kyselinu glutamovou, a toto je jedna z důležitých reakcí, kterou se organismus zbavuje tohoto buněčného jedu, který narušuje mozkové funkce. Tímto může L-Glutamin zlepšovat jak krátkodobou, tak také dlouhodobou paměť a schopnost koncentrace.L-Glutamin se zapojuje do tolika fyziologických procesů, že je velmi těžké říci, který z nich je důležitější. Ale jeden z nejzásadnějších efektů je jeho vliv na imunitu organismu. L-Glutamin totiž slouží jako přímá výživa bílých krvinek, které jsou základní součástí různých obranných mechanismů a imunitního systému.Bez L-Glutaminu se neobejde ani tvorba jednoho z nejdůležitějších antioxidantů, a to glutationu, který se tvoří v játrech. L-Glutamin je rovněž hlavní „potravou“ pro buňky střevní sliznice – enterocyty. Ty se obnovují každé tři dny a k tomu potřebují glutamin. Studie prokazují, že na tyto procesy se využije až kolem 40% celkově spotřebovaného L-Glutaminu.Už jsme poukázali na skutečnost, že když jsme vystaveni jakýmkoli zátěžovým situacím – psychickému stresu, nemoci, oslabení organismu po operacích a pravidelnému intenzivnímu tréninku – tak tělo spotřebovává enormní množství L-Glutaminu, často mnohem více, než má k dispozici.Hladina L-Glutaminu tedy prudce klesá a je prokázáno snížení vnitrobuněčného L-Glutaminu po výkonu na méně než polovinu původního množství. Tělo reaguje na zvýšenou potřebu L-Glutaminu během zátěžových situacích jeho zvýšenou tvorbou. Jakýkoliv stres totiž provokuje vylučování (pro sportovce a zvláště kulturisty) obávaného katabolického hormonu kortizolu. Stresové hormony podporují tvorbu enzymu glutamin-syntetázy, což zvyšuje tvorbu L-Glutaminu ve svalech.Háček je v tom, že tento proces tvorby L-Glutaminu se děje na úkor jiných aminokyselin, které jsou jinak potřebné k tvorbě svalové hmoty. Syntéza L-Glutaminu ve svalech vede tedy vždy ke ztrátám svalových aminokyselin, k negativní dusíkové bilanci a tím k odbourávání svalové hmoty. Zvláště stresem vyvolaná zvýšená potřeba L-Glutaminu v jiných tkáních, vede k jeho vyprazdňování ze svalů, a protože hladina L-Glutaminu úzce souvisí s proteosyntézou, tak ta zákonitě klesá.Výsledkem společného působení těchto negativních faktorů – tedy snížení proteosyntézy a zvýšeného odbourávání svalových bílkovin – je ztráta svalové hmoty „díky“ stresem podmíněného přetrénování.Těmto neblahým procesům je v našich silách zabránit tím, že budeme věnovat pozornost suplementaci L-Glutaminem! Projevuje se přímá úměra velikosti proteosyntézy se zvyšující se koncentrací L-Glutaminu ve svalech, a to je jistě další závažný důvod. Svaly budující účinky L-Glutaminu souvisejí rovněž s další jeho vlastností – a to s hydratací svalové buňky vedoucí ke zvětšení jejího objemu a novější studie dokonce tvrdí, že stav hydratace buňky je pro proteosyntézu naprosto směrodatný. Vyšší zavodnění buňky působí jako anabolický signál podporující syntézu svalové bílkoviny a nejenom to: zvyšuje syntézu jaterního glykogenu – a jeho hlavním úkolem je udržovat stabilní hladinu krevního cukru. Omezením příjmu sacharidů například v rámci redukční diety se snižuje vlastní tvorba L-Glutaminu až o 25% a suplementace L-Glutaminem se tedy jeví v těchto případech zvláště užitečná.

  • posiluje imunitní systém a zvyšuje hladinu antioxidantu glutationu,
  • podporuje správnou funkci trávicího traktu,
  • zamezuje katabolickým procesům a posiluje proteosyntézu,
  • zabraňuje přetrénování,
  • urychluje regeneraci po tréninku,
  • zvyšuje hladinu růstového hormonu a testosteronu.

Při jakých sportech se L-Glutamin nejvíce osvědčuje?Pokud bychom měli „vypíchnout“ sporty, pro které je suplementace L-Glutaminem nejprospěšnější, tak bychom mohli jmenovat v podstatě všechny, od těch krátkodobých, vysoce intenzivních (kulturistika, vzpírání, sprinty, silově-rychlostní aktivity) až po extrémně vytrvalostní (maratón, triatlon, silniční cyklistika apod.).Průběh kolísání hladiny L-Glutaminu v krvi, nezávisle na typu pohybové aktivity, je prakticky obdobný: během výkonu se jeho hladina zvyšuje a následuje zřetelné snížení během regenerační fáze (potřeba jeho doplnění). Doba potřebná k vyrovnání hladiny L-Glutaminu po tréninku závisí na délce a intenzitě výkonu, ale vždy trvá několik hodin. Sportovci trpící přetrénováním vykazují trvale nízkou hladinu L-Glutaminu, což se může projevit i negativními účinky na trávicí a imunitní systém. A naopak měření hladiny L-Glutaminu může být dobrým indikátorem stavu zdraví organismu a varovným signálem přetrénování.

Jak L-Glutamin dávkovat?

Pokud se rozhodnete pro suplementaci L-Glutaminem, tak rozhodně jedna dávka denně nestačí. Je třeba přijímat L-Glutamin před tréninkem, po tréninku (velmi vhodná kombinace s kreatinem monohydrátem a sacharido-proteinovými koncentráty) před spaním a jednu dávku můžete ještě přidat ráno se snídaní.

Pro sportovce a kulturisty, jejichž organismus je vystaven neustálému stresu vlivem pravidelného, intenzivního tréninku, ale i pro mnoho lidí, kteří musí odolávat každodenním zátěžovým situacím běžného života, je příjem L-Glutaminu naprostou nutností!

NUTREND TIP Vyzkoušejte náš GLUTAMINE, 100 % čistý L-Glutamin v práškové formě.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector