Festival chutí, to je Jídlo z blízka

Festival chutí, to je Jídlo z blízka

Brno, 1. července 2013 – Kouzlo místních lahůdek i jejich cestu od vidlí až na vidličku odhalí návštěvníkům letní gastronomický festival Jídlo z blízka. Od 8. do 31. července si mohou hosté v osmnácti brněnských restauracích užívat jedinečná degustační menu připravená výhradně z čerstvých sezónních surovin od regionálních producentů. O podrobnostech akce informovala za pořadatele Lucie Frgalová.

„Dopřejte si šťavnaté maso z Valašska, čerstvé ryby z Moravského krasu a sluncem provoněná rajčata ze Znojemska. Seznamte se osobně se sedláky, vinaři i malovýrobci delikates, kteří svoji práci nepřestali dělat s láskou. Poznejte šéfkuchaře vracející nešizenou kuchyni zpět k životu,“ lákají pořadatelé na třetí ročník festivalu.

Festival Jídlo z blízka patří k největším gastronomickým událostem na jižní Moravě.

Je založen na unikátním konceptu tříchodových restauračních menu uvařených pouze ze špičkových lokálních surovin a rozkrytí jejich původu v jídelním lístku.

Poskytuje tak prezentaci regionálním potravinářským výrobkům a výrobcům a podporuje jejich využívání s cílem uchování a obnovení místního kulinárního dědictví.

„Festival v letním období vhodně doplňuje kulturní nabídku města Brna, vytváří pohostinnou atmosféru a umožňuje si léto v Brně naplno užít,“ říká Frgalová ze sdružení Slow Food Brno, které festival organizuje a které v Brně prosazuje návrat místních surovin a tradic „pomalého jídla“.

V doprovodném zábavně-vzdělávací programu se návštěvníci dozvědí, jak jednoduše a šetrně zpracovat kvalitní místní potraviny pro rozvinutí jejich potenciálu a gurmetský zážitek.

V praktických dílnách pozvaní farmáři, vinaři, kuchaři i cukráři osobně představí své umění a umožní si jej vyzkoušet. Tematické degustační akce s jídlem i vínem zpříjemní letní večery s blízkými či přáteli.

„Akce doprovodného programu vloni navštívilo více než 600 spokojených hostů,“ dodává Frgalová.

Labužnické menu „Od vidlí až na vidličku“ si můžete vychutnat od 8. do 31. července v brněnských podnicích Bistro Franz, Bohéma, Borgo Agnese, Boulevard, Green, Jakoby, kavárna Era, La Bouchée, Leporelo+, Noem Arch, Palazzo, Pavillon, Prominent, Ristorante Piazza, Šelepka, Tomato, U Fidela a Zlatá Veverka.

V roce 2011 akce začínala v 6 restauracích, vloni se zapojilo již 13 podniků, letos proběhne v 18 restauracích. Kompletní program a rezervační systém festivalu najdou zájemci od června na www.jidlozblizka.cz.

SKLIZENO na festivalu JÍDLO Z BLÍZKA

Opravdové potraviny – to je SKLIZENO! A tato značka, která garantuje to nejchutnější jídlo, se Vám představí i na festivalu JÍDLO Z BLÍZKA! Čtěte dál:)

Značku SKLIZENO jsme Vám už nedávno představily – SKLIZENO – to je opravdové jídlo, které chutná skvěle.

A proč? Protože všechny potraviny, které SKLIZENO ve svých prodejnách nabízí, pochází od regionálních farmářů, výrobců a pěstitelů, kteří používají k výrobě pouze ty nejkvalitnější suroviny, žádné chemikálie, dochucovadla, nebo škodlivá éčka.

 

Mě si SKLIZENO absolutně získalo. Stačilo zde jednou nakoupit a bylo mi jasné, že se do obchodů  SKLIZENO budu pravidelně vracet. Všechno jídlo z klasických řetězců Vám po tom, co zkusíte třeba skvělou šunku, sýry, nebo pečivo, prostě nějak přestane chutnat. Rozdíl poznáte totiž okamžitě, už od prvního sousta:)

Myslím, že bychom se zkrátka neměli “odbývat” na tom, co je pro nás nejpodstatnějí – tedy kvalitní jídlo. Proto bychom si měli užívat každé sousto potravin, které jsou opravdové, plné chuti  a zdravé. Souhlasíte?:)

A teď k festivalu JÍDLO Z BLÍZKA – už jste o něm slyšeli?

Festival JÍDLO Z BLÍZKA probíhá od 7. do 31. července ve vybraných restauracích v Brně – kde můžete ochutnat skvělá tříchodová menu připravená z místních surovin od nejlepších regionálních výrobců. Přesný seznam restaurací a jejich menu si můžete prohlédnout zde: RESTAURACE / JÍDLO Z BLÍZKA

A můžete se těšit na skutečné lahůdky – čerstvé ryby, kvalitní maso, sezónní zeleninu, ovoce, houby, bylinky… Zkrátka Vaše jazýčky si zde určitě přijdou na své:) A abychom nezapomněly – nebudou chybět ani kurzy vaření a degustace vín!

V rámci festivalu také proběhne doprovodný program (více se dozvíte zde: DOPROVODNÝ PROGRAM), kde se představí na celkem 4 akcích také značka SKLIZENO. A co přesně Vás čeká?

10.7. od 19.00, Kavárna ERA, Zemědělská 30, Brno –  Sklizeno prezentuje: Ginový večírek s Martinem Žufánkem

  • Nechejte si namíchat ten nejlepší GT od skutečného profesionála, ve společnosti dobrých přátel a hlavně, dobrého pití:) Těšit se můžete na vynikající borovičku, giny, toniky, zkrátka samé super drinky (a jak jinak – z té nejkvalitnější výroby).
  • Více se dozvíte zde: Ginový večírek s Martinem Žufánkem
Budete mít zájem:  Bylinkový speciál: Levandule lékařská

31.7. od 19:00, Kavárna ERA, Zemědělská 30, Brno – Sklizeno prezentuje: Cidre Premier není jabčák

Večer s Cidrem Premier – Povídání a košt sídru s Jáchymem Klimentem z Cidrerie.

Víte, co je to “cider”? Je to jemně perlivé, jablečné víno, které znaly už naše babičky. A kdo ho doposud neochutnal, měl by tuto chybu napravit:) A příležitostí může být právě tento cidrový večer. Seznámíte se také s výrobou Cidru a ochutnáte ročník 2012 – suchý, polosuchý a letos i sladký cidre ve variaci tradiční a výběrové směsi jablek.

Více se dozvíte zde: Cidre Premier není jabčák

 

17.7. od 19:00, Kavárna ERA, Zemědělská 30, Brno – Sklizeno prezentuje: Autentická vína s Bogdanem Trojakem

Víte, že víno může chutnat úplně jinak, než jste zvyklí? Jinak – autenticky? A právě o tuto autenticitu se snaží skupina moravských vinařů, kteří pro Vás připravují hodnověrná vína té nejvyšší kvality. Přijďte je ochutnat!

  1. Degustaci Vás povede Bogdan Trojak z VELTLIN.CZ
  2. Více se dozvíte zde: Autentická vína s Bogdanem Trojakem

24.7. od 19:00, Kavárna ERA, Zemědělská 30, Brno – Sklizeno prezentuje: Vinařství Dva duby z Dolních Kounic

  • SKLIZENO Vás také zve na ochutnávku a povídání o biodynamických vínech s vinohradníkem Jiřím Šebelou z vinařství Dva duby.
  • Více se dozvíte zde: Vinařství Dva duby z Dolních Kounic
  • Která z akcí Vás zaujala nejvíc? My se chystáme právě na ochutnávku Cidru, tak se tam s Vámi rády potkáme:)
  • Oficiální web festivalu JÍDLO Z BLÍZKA: JÍDLO Z BLÍZKA / OFFICIAL WEB
  • Festival chutí, to je Jídlo z blízka
  • V Brně najdete prodejny SKLIZENO na těchto místech:
  • SKLIZENO – BRNO, Josefská 14
  • SKLIZENO – BRNO, U RONDA, Křídlovická 47
  • SKLIZENO – BRNO, KAMECHY, Říčanská 970/23
  • SKLIZENO – BRNO, U SEMILASSA, Palackého třída 93
  • SKLIZENO – BRNO, Dvořákova 10
  • SKLIZENO – BRNO, Campus, Netroufalky 770 (prodejna se otvírá v létě 2014)

Kromě Brna má SKLIZENO své prodejny také v Praze a v Olomouci. Více informací naleznete na oficiální webu značky.

SKLIZENO  – oficiální stránky: SKLIZENO / OFFICIAL WEB

SKLIZENO

Festival jídla slibuje hvězdné kuchaře a spoustu chutí

Redakce

Gurmánský festival Garden Food Festival přivítá o víkendu 5. a 6. května nejen ostravské milovníky jídla. Hvězdou druhého ročníku festivalu pod širým nebem v Dolní oblasti Vítkovic bude Radek Kašpárek, jehož pražskou restauraci Field ocenili michelinští komisaři již třikrát michelinskou hvězdou.

Zdeněk Pohlreich v červnu 2017 zavítal do Ostravy také na první ročník Garden Food Festival, který se konal v Dolní oblasti Vítkovic. | Foto: Deník / Kaboň Lukáš

V kuchařském souboji se utká s dalším významným českým kuchařem Janem Punčochářem. Své umění předvedou i další čeští kuchaři. Celý festival doplní ukázky lokálních výrobků a delikates, gastronomické dílny a výtvory mnoha restaurací.

  • „Chceme, aby lidé mohli na jednom místě ochutnat celý svět,“ tvrdí pořadatel festivalu Pavel Vysloužil.
  • Návštěvníci tak budou moci ochutnat kousek z téměř dvou set kilového býka či vybírat z nabídky mořských plodů a různých dezertů.
  • Připomeňte si v přiložené fotogalerii atmosféru loňského ročníku Garden Food Festivalu:

Pro děti chystají pořadatelé rovněž zábavné aktivity, část z nich zorganizuje Svět techniky Ostrava. Na akci neplatí lidé běžnými penězi, ale vyměňují je za festivalové grešle, které si letos nabijí na speciální elektronický náramek.

Zbylé jídlo ze studené kuchyně poputuje po festivalu do Potravinové banky a skrze spolupracující sociální služby pak k potřebným lidem. Festival navštívilo loni kolem osmi tisíc návštěvníků a po Ostravě se letos přesune do Olomouce, Rožnova pod Radhoštěm a Zlína.

Vstupenky jsou v předprodeji v síti TicketPortal.

Zdroj: Youtube

Přečíst článek › Přečíst článek ›
Jarní seriál pro malé i velké zahradníky. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.
Mechanici a opraváři těžebních, stavebních a zemních strojů a zařízení, 22 200 Kč Pracovník/ce internetového obchodu, 4 500 Kč Operátor výroby, 18 000 Kč Administrativní pracovník/ce pro infolinku E-shopu s německým jazykem, 30 000 Kč Správce/kyně eshopu, 22 000 Kč Záměčníci, 18 500 Kč Automechanik, zámečník, 30 000 Kč Montážní dělník/ce, 20 000 Kč + PODAT INZERÁT Ford Focus první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Jeep Renegade nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ, předváděcí vozidlo, v záruce Škoda Octavia servisní knížka, koupeno v CZ Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Jeep Renegade nové vozidlo, servisní knížka, koupeno v CZ, v záruce Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ Ford Mustang první majitel, servisní knížka, nehavarované Škoda Fabia první majitel, koupeno v CZ + PRODAT AUTO

Budete mít zájem:  Bisfenol a (bpa) a jeho účinky na naše zdraví – jak ho ovlivňuje?

Tipy na víkend: Ochutnejte dobroty na food festivalech, vyrazte na koncert

Vydejte se s přáteli na food festival. Ilustrační foto
Foto: Profimedia.cz

Vydejte se v sobotu do Grébovky na další ročník Apetit pikniku, kde vás čeká nepřeberné množství dobrého jídla. Setkáte se s šéfkuchaři, drobnými farmáři i kulináři, kteří se veřejnosti představí třeba vůbec poprvé. Chybět nebudou jak tradičně české dobroty, tak ani ty zahraniční a exotické. Součástí jsou také kuchařské show nebo malé kurzy vaření. Další informace zde.

Poznejte blíže indickou kulturu. V neděli se uskuteční 12. ročník akce Ratha-yatra neboli festivalu pestrobarevných vozů. Svátek, který je starý přes 5000 let, se slaví po celém světě a Praha nebude výjimkou. Kromě průvodu bude připraveno městečko se stánky, kde budete moci ochutnat indické speciality nebo si poslechnout hudbu. Více najdete zde.

Jste fanoušky pouličního umění? Že graffiti nejsou jen nahodilé čmáranice, ale i hodnotná díla, se můžete přesvědčit na Mini Street Art Festivalu ve Žlutých lázních. Budete si moci zkusit něco sami stvořit a seznámíte se s technikami sprejování. Svá graffiti představí také světoznámý umělec Israel Guerra přezdívaný Spaik. Součástí je také workshop se zástupci české graffiti scény. Více zde.

Seznamte se se zahraničními státy prostřednictvím jejich autentické kuchyně. Vyrazte v sobotu na zámek v Dobřichovicích, kde se uskuteční další ročník food festivalu Všechny chutě světa.

A bude z čeho vybírat, ochutnat budete moct například gruzínský šašlik, mexické quesadillas, španělskou paellu, sushi nebo malajskou laksu. A bude postaráno i o hudební vložku.

Další informace naleznete zde.

Jizerskou padesátku nejspíš znáte. Znáte ale i Mělnickou jizerskou padesátku? Pokud ne, přijďte se v sobotu pokochat tímto recesistickým závodem, který se jede zásadně v létě, ale v zimní výstroji nebo žertovném převleku. Jede se na dvě kola rozběhů a tři finále, překonává se při tom krkolomná dlažba a další neobvyklý terén. Podrobnosti najdete zde.

V sobotu se v Nové Bystřici uskuteční benefiční závod Běh Českou Kanadou na podporu hendikepovaným dětem. Přijďte pomoct pohybem na dvou tratích podle vlastních sil. Delší má 10,5 kilometru a kratší o čtyři méně. Zúčastnit se mohou muži i ženy v kategoriích do 40 let a nad 40 let. Více informací najdete zde.

Všichni pánové jsou zváni do Šťáhlav, kde se uskuteční Den mužů, tradiční oslavy mužnosti, kde bude hrát dobrá muzika a kde budete moci poměřit své síly při pivních kláních. Nebo také svou fyzickou zdatnost. Akce je ovšem otevřena i ženám, které mohou rovněž dorazit. Další informace zde.

V sobotu se můžete vypravit za kulturou do Karlových Varů, kde se uskuteční koncert na kolonádě v rámci festivalu Beethovenovy dny. Hrát se ale nebude pouze Beethoven, můžete se těšit na výběr z děl Bedřicha Smetany, Julia Fučíka, Antonína Dvořáka nebo Petra Iljiče Čajkovského. Podrobnosti najdete zde.

Za jídlem se můžete o víkendu vypravit také do Loun, kde se uskuteční food festival, jenž představí chutě z celého světa. Ochutnat budete moct dobroty z Mexika, Asie, Ameriky, ale i ze Středomoří nebo Česka. Na své si přijdou i vegetariáni a nebude chybět ani víno nebo pivo z rodinných pivovarů. Podrobnosti zde.

Oslaďte si neděli s chutnými jahodami. V Liberci se uskuteční Jahodová neděle, kde budete moci ochutnat nejrůznější dobroty a výrobky z tohoto ovoce. Těšit se můžete na palačinky, koláče, marmelády, zmrzlinu, ale také na prosecco s jahodami. Chybět nebude ani tradiční soutěž jedlíků o to, kdo spořádá nejvíc jahodových knedlíků. Další informace zde.

Navštivte areál hospitalu Kuks a přeneste se do období baroka. Před 300 lety byl areál vyhledávaným místem a návštěvníci se budou moci dozvědět proč. Připraveny budou ukázky dobové hudby a tanců, ale také jarmark. Pokochat se budete moci hezkými šaty komtes a dvorních dam a uměním artistů. Více informací najdete zde.

Vydejte se o víkendu na festival plný dobrého jídla do Pardubic. Koná se v sobotu i v neděli na dostihovém závodišti a představí se na něm vycházející i zaběhlé kuchařské hvězdy. Dozvíte se, jaké jsou novinky v gastronomii, plno dobrot ale samozřejmě také ochutnáte. Přichystány jsou mimo jiné i řízené degustace vín nebo barová zóna s koktejly. Další informace zde.

Budete mít zájem:  Farmářské trhy bojují s nedostatkem farmářů

Zajímáte se o obnovitelné zdroje? Pak by vás mohl zajímat den otevřených dveří větrných elektráren ve Věžnici. Návštěvníci se budou moci podívat i do útrob tubusu a zjistí, jak taková elektrárna funguje. Můžete se také projet elektromobilem, připraveny jsou rovněž soutěže o pěkné ceny. Více informací najdete zde.

Pokud dostanete v sobotu chuť na zlatý mok, vydejte se do Moravského Krumlova na pivní slavnosti. Uskuteční se na tamním zámku a návštěvníci si budou moci vychutnat svůj oblíbený nápoj ve spojení s hudebním programem, který nabídne například revival AC/DC a další. Chybět nebudou ani vína nebo točené limonády a občerstvení. Více najdete zde.

Rádi běháte, ale na maraton se zatím necítíte? Tak vyzkoušejte jeho poloviční verzi. V sobotu se v Olomouci běží půlmaraton, jehož trasa povede historickým centrem, kde se můžete kochat krásnými výhledy na památky. Soutěžit můžete jako jednotlivci nebo ve štafetě. Detaily o závodu zde.

Jestli máte raději než běhání cyklistiku, můžete zamířit na závod Valachy Tour, maraton na kolech po Valašsku. Hlavní závod bude dlouhý 50 kilometrů, ale pokud se na takovou délku zatím necítíte, můžete vyrazit na kratší 20kilometrovou trasu. Další informace se dozvíte zde.

V Opavě se v sobotu uskuteční sportovně-kulturní festival pro všechny věkové kategorie. Do aktivit se budete moci zapojit a vyzkoušíte si například fitness cviky pod vedením zkušených lektorů.

K vidění budou pak taneční a bojová vystoupení, navštívit budete moci workshopy a přednášky tematicky zaměřené na zdraví. A chybět nebude ani hudba a jídlo. To, kdybyste měli pocit, že to s pohybem moc přeháníte.

Další informace zde.

Hlavní zprávy

Nejlepší jídlo míří od vidlí až na vidličku!

Třetí ročník ojedinělého gastrofestivalu Jídlo z blízka už brzy propukne v 18 brněnských restauracích. On-line prodej festivalových menu je v plném proudu, rezervovat si můžete také místo na řadě akcí doprovodného programu.

Pro návštěvníky budou od 8. do 31. července šikovní kuchaři v Brně připravovat lahodná tříchodová menu z regionálních surovin.

V nabídce restaurací pod heslem „Od vidlí až na vidličku“ najdete čerstvé pstruhy z Moravského krasu, šťavnaté králičí, jehněčí, vepřové a hovězí maso z ekofarem na Valašsku a Vysočině nebo jihomoravskou zvěřinu.

Těšit se můžete také na lákavé využití čerstvých bylinek, sezonní zeleniny, jahod, malin i sluncem provoněných třešní či meruněk ze Znojemska. V jídelním lístku se dozvíte vše o původu potravin, z nichž bylo jídlo připraveno, a oceníte poctivou kvalitu za festivalovou cenu.

Díky této a podobným akcím se na Moravě daří udržovat místní kulinární tradici. O velkém zájmu lidí svědčí i fakt, že do prvního ročníku se zapojilo šest podniků, o rok později se jejich počet více než zdvojnásobil a třetí ročník nabízí už trojnásobek původního počtu spolupracujících restaurací.

Nejen jídlo!

Letní festival má také doprovodný program s 26 akcemi. Můžete povečeřet s kulinářskými hvězdami nebo se osobně seznámit se sedláky, vinaři, malovýrobci delikates i s šéfkuchaři, kteří svoji práci stále dělají s láskou. Za jejich asistence si vyzkoušíte tradiční řemesla, naučíte se klasické recepty nebo okusíte vynikající moravská vína.

„Pro opravdové gurmety jsme letos přichystali atraktivní motiv k vyzkoušení co nejvíce festivalových menu. Každý, kdo navštíví více než pět restaurací, bude zařazen do slosování o 20 hodnotných cen od partnerů festivalu – těmi hlavními jsou společnost Orrero se značkou Gran Moravia a prodejna kvalitních potravin My Food Market,“ říká Tom Václavík ze sdružení Slow Food Brno.

Další lákadlo určitě osloví milovníky dobrého vína od moravských vinařů.

Pokud si zakoupíte menu nebo se zúčastníte některé z akcí doprovodného programu, automaticky zdarma získáte vstupenku v hodnotě 690 Kč.

S ní pak budete moci vyrazit na podzimní vinařský festival Víno z blízka. Akce věnovaná tomu nejlepšímu z moravských vinic proběhne v historických brněnských sklepích od 8. 11. do 8. 12. 2013.

Více informací včetně seznamu restaurací a jejich menu najdete na www.jidlozblizka.cz nebo www.slowfoodbrno.cz

Text ACCEDO PR, Jana Šulistová

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector