Domácí bylinkové sirupy: horkou cestou, nebo jen za studena?

Většina sirupů například z ovoce se připravuje jeho rozvařením a přimícháním cukru a konzervační látky. Takový sirup sice vydrží dlouho, nemusíte ho přechovávat v lednici, ale zase obsahuje mnohem nižší množství vitaminů, které se částečně zlikvidují vařením.

Pokud tedy netrváte na dlouhodobém uskladnění a sirup spotřebujete za jedinou sezonu, zkuste si například z citrusových plodů a čerstvě vyrašených bylinek vytvořit skvělý léčivý sirup metodou za studena.

Překvapí vás jeho jednoduchá výroba i skvělá chuť. Tímto způsobem si vyrobíte i sirupy určené například pro léčbu horních cest dýchacích, sirupy pro uklidnění či očistu organismu.

Domácí bylinkové sirupy: horkou cestou, nebo jen za studena? Zdroj: archiv redakce

Co budete potřebovat

Na výrobu sirupu budete potřebovat kromě bylinek, cukru a ovoce už jen pár věcí. V první řadě velkou zavařovací, pokud možno patentovou, sklenici, kterou si předem povařte ve vodě, abyste se vyvarovali jakékoliv kontaminace sirupu, který by se pak rychle kazil. Pak si připravte misku na sběr bylin, misku na rozkrájené ovoce, ostrý nůž a prkénko na rozkrájení ovoce.

Dále si připravte 1 citron a dvě nebo tři limetky v bio kvalitě. Ty zbavte kůry a nakrájejte na tenké plátky. Pro výrobu sirupu zužitkujete i okraje plodů, které tedy nevyhazujte.

Dále budete potřebovat 1 kilogram třtinového nebo bílého cukru a větší mísu studenou vodou propraných bylinek, které nekrájejte, nechte je ve větších kusech, například celé listy či kvetoucí nať.

V našem případě jsme sirup vyráběli z mladých listů  jitrocele kopinatého (Plantago lanceolata), listů meduňky lékařské (Melissa officinalis) a kvetoucí natě mateřídoušky úzkolisté (Thymus serpyllum). Tato skladba bylinek dobře poslouží při léčbě nachlazení a kašle, navíc příjemně chutná, ale složení si můžete upravovat podle své chuti.

  • Domácí bylinkové sirupy: horkou cestou, nebo jen za studena? Zdroj: archiv redakce
  • Domácí bylinkové sirupy: horkou cestou, nebo jen za studena?
  • Domácí bylinkové sirupy: horkou cestou, nebo jen za studena?
  • Domácí bylinkové sirupy: horkou cestou, nebo jen za studena?

Celá galerie 7

Postup přípravy

Na dno zavařovací sklenice si naskládejte asi dva až tři centimetry silnou vrstvu okapaných bylinek. Na ně nasypte asi dva centimetry cukru, na který naskládejte několik plátků citrusů. Takto postupujte až do té doby, než zaplníte celou sklenici.

Pokud vás mate, že v použitých surovinách nenajdete vodu, je to opravdu tak. Sirup totiž nevzniká louhováním bylin, cukru a ovoce ve vodě, ale postupným uvolňováním léčivé šťávy z bylinek a citrusů, na které působí cukr. Sklenici nechte stát dva až tři týdny na místě, na které nesvítí slunce, takže nedochází k zapařování obsahu.

Po uplynulé době sirup sceďte přes husté plátýnko a slejte do sirupových lahví.

Sirup neobsahuje žádný konzervant kromě cukru, který přirozeně sirup zakonzervuje, ale stejně tak nepočítejte s dlouhou trvanlivostí. Jakmile láhev se sirupem načnete, snažte se sirup co nejdříve spotřebovat. Po celou dobu uchovávejte v lednici. Jakmile se na hladině objeví stopy plísně, okamžitě sirup zlikvidujte.

Domácí bylinkové sirupy: horkou cestou, nebo jen za studena? Zdroj: archiv redakce

Sběr bylinek

Aby byl sirup opravdu léčivý a abyste si zbytečně do těla nezanášeli škodliviny, nesbírejte bylinky na prašném místě, na skládkách nebo poblíž rušných komunikací.

Stejně tak se vyhýbejte těm, u kterých hrozí ošetřování chemickými přípravky nebo těm, které jsou například hnojeny syntetickými hnojivy. Podobně i použité citrusy by neměly být pěstovány běžným způsobem, protože jsou ošetřovány postřiky, které jsou opět nežádoucí. Kupujte plody pouze v bio kvalitě.

Foto: Lucie Peukertová

Domácí bylinkové sirupy: horkou cestou, nebo jen za studena?

Skvěle chutnají, a navíc nám mohou pomoci se spoustou zdravotních obtíží. Přijdou vhod ve chvíli, kdy se přiženou epidemie nachlazení, angín, chřipek i respiračních onemocnění. To nejlepší z čerstvých bylin si za minimální pořizovací náklady můžete vyrobit i doma v kuchyni. A jak na to?

Základním pravidlem je znát postupy přípravy. U některých rostlin můžeme bez obav připravovat sirupy horkou cestou, ale jiné je třeba dělat výhradně za studena. Týká se to zejména rostlin a bylin, ve kterých jsou obsaženy látky citlivé na teplo.

Některým sezónním surovinám by teplo uškodilo

V tomto směru se jedná zejména o vitamín C, který se ukrývá například v šípcích, rakytníku nebo aktuálně třeba v rybízu. Zde je vhodné vybranou surovinu macerovat alespoň 24 hodin ve vodě, poté rozmixovat nebo jinak podrtit a přepasírovat.

Následně přidáme med nebo převařený zchladlý cukerný roztok. Promícháme, přelijeme do lahví a uchováváme v lednici. Nic dalšího není třeba do takového sirupu přidávat, jelikož má v sobě přirozeně hodně „céčka“, které jej chrání.

Galerie:Vitamín C v českém ovoci

Sirupy připravované za tepla je pak možné dělat z běžných zelených bylinek, jako je meduňka, máta, šalvěj, kopřiva nebo třeba mateřídouška. Zkrátka ze všeho, co právě venku roste.

Okuste třeba jitrocel. Až do pozdního podzimu je možné jej venku najít. Roste doslova na každém rohu. Jitrocel představuje jeden z nejlepších léků na úporný kašel i záněty průdušek. Staří Řekové tuto rostlinu pojmenovali sedmižeberní, neboť jitrocel kopinatý má skutečně sedm žeber.

Řekové i Římané jej využívali na opary, kožní infekce, ale i jako protijed při pokousání psem, který byl napadený vzteklinou. Jitrocel obvykle roste u cest a stezek, což ho předurčilo stát se bylinkou poutníků už ve středověku.

Bylina obsahuje spoustu cenných látek, díky kterým je považována za rostlinné antibiotikum.

Přísady: 200 g čerstvých omytých listů jitrocele, 1 l vody, 2 větší citróny bez jadérek na plátky (nebo lžíce kyseliny citrónové), 1–1,5 kg cukru

Příprava: Jitrocelové listy nařežeme na menší kousky, vložíme do hrnce, přidáme citrón a zalijeme horkou vodou. Hrnec přiklopíme a necháme 24 hodin louhovat.

Druhý den výluh přecedíme přes jemné plátno, vrátíme do hrnce, přidáme cukr a znovu přivedeme k varu. Mícháme, dokud se všechen cukr nerozpustí, a vaříme, dokud sirup nezačne houstnout.

Ještě horký nalijeme do sklenic, dobře uzavřeme a necháme obrácený dnem vzhůru až do vychladnutí.

Další bylinné sirupy na kašel

Přísady: 5 lžic sušené byliny, 2 lžíce přírodního cukru

Příprava: Bylinu nasypeme do malého hrnce, zalijeme hrnečkem vody, přivedeme k varu a povaříme deset minut. Hrnek odložíme na nějaké studenější místo a pod pokličkou necháme tekutinu vychladnout. Poté ji přepasírujeme přes plátno, přivedeme znovu k varu, přisypeme cukr, dokonale rozmícháme a horký lék nalijeme do vyvařené tmavé lahvičky. Pečlivě ji uzavřeme a uskladníme.

Přísady: 10 g sušeného či čerstvého tymiánu, 200 g tmavého cukru, 250 ml vody

Příprava: Vodu s cukrem povaříme na mírném plameni dvacet minut. Poté odstavíme ze zdroje tepla, přidáme tymián a necháme louhovat až do úplného vychladnutí. Nakonec scedíme do skleničky a užíváme pětkrát denně kávovou lžičku.

Přísady: čerstvé podbělové listy, třtinový cukr

Příprava: Listy omyjeme a pokrájíme. Do čisté skleněné nádoby dáme na dno vrstvu listů, kterou zasypeme vrstvou cukru, pak dáme zase vrstvu listů a vrstvu cukru, přičemž postup opakujeme, až sklenici zaplníme.

Poté necháme slehnout a ještě doplníme tak, aby poslední vrstvou byl cukr, pak nádobu vzduchotěsně uzavřeme, zakopeme na zahradě a zakryjeme dřevěnou deskou a hlínou.

Po osmi týdnech nádobu vykopeme, vzniklý sirup převaříme a plníme do sklenic, uchováváme v lednici, denně užíváme jednu čajovou lžičku nebo jím sladíme čaj.

Přísady: 40–50 g sušené natě popence,1 l studené vody, 1 kg kvalitního květového medu, šťáva ze dvou citrónů

Budete mít zájem:  Bezlepkové mouky jsou zdravější než “klasické” – podívejte se na jejich přehled

Příprava: Nať popence dáme do hrnce s jedním litrem studené vody. Pak povaříme asi tři až pět minut. Poté odstavíme a necháme dvacet minut louhovat. Po přecezení macerátu přidáme jeden kilogram květového medu a opět vaříme do té doby, než sirup zhoustne. Nakonec přidáme šťávu z citrónů a plníme do čistě vymytých sklenic ještě za tepla.

TIP: Co roste a chutná na zahradě v létě?

Chat: Barbora Charvátová — Sama doma — Česká televize

ANTIMONY: „Z čeho by se sirup neměl vyrábět?“

Barbora Charvátová: „Dobrý den, sirup by se určitě neměl vyrábět z potravin, které nejsou jedlé, nebo nejsou vhodné k dlouhodobému uchovávání a rychle se kazí. Důležité je i to, aby použitá surovina pro výrobu sirupu byla pro něj opravdu využitelná, aby umlěla pustit svou šťávu či chuť.

Fantazii se však meze nekladou a i mnoho potravin, které za studena jedlé nejsou (např. plody černého bezu či jeřabiny), se po tepelné úpravě dají na sirup využít.

Pokud si nejste jistá/ý tím, které suroviny využít, doporučuji se odrazit od nabídky klasických sirupů v obchodě, kde najdete širokou nabídku a můžete ji využít jako inspiraci. Hezký den, Barbora.“

SK: „Jaká je přesná definice sirupu?“

Barbora Charvátová: „Dobrý den, neumím zpaměti disktovat definice z příruček, ale v mých očích je sirup tekutina, která má v sobě vylouhovanou hodnotu vstupní suroviny, konzervovaná a zahuštěná tak, aby se při nalévání pomalu táhla.

Někdo vnímá sirup jako to, co si dělá v rámci pitného režimu jako šťávu, někdo k sirupu přistupuje jako k léčivu a využívá blahodárných účinků jeho složek např. při nachlazení či jiných zdravotních obtížích. Pro mě jsou přijatelné oba úhly pohledu.

Hezký den, Barbora.“

Eva A.: „Drzim palce… Koukame i a Natálkou“

Barbora Charvátová: „Evi děkuji, obě vás pozdravuji. 🙂 Barbora“

DAYD: „Z čeho všeho se dá sirup vyrobit?“

Barbora Charvátová: „Dobrý den, těch surovin je nepřeberné množství a pokud bychom si je měli jmenovat, zabralo by nám to skutečně hodně času. Principielně se sirupy vyrábí buď různých druhů ovoce či bylinek.

Ovocné se vyrábějí zpravidla proto, že jimi doplňujeme pitný režim a děláme si limonády, hodí se například jahody, maliny, jablka, hrušky, švestky, třešně,… Bylinkové zase využíváme pro jejich léčivé účinky na naše zdraví. Já s oblibou používám například jitrocel, šalvěj, rýmovník, mátu, meduňku či šípky.

Na sirupy se dají využít i trošku netradiční suroviny, jako například levandule, okurky či meloun.“

Jana: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je na výrobu domácího sirupu sušený květ černého bezu stejně vhodný jako čerstvý. Hezký den, Jana.“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Jani, tím, že sušený bez použijete pro výluh, dodáte plodům vlastně jen zpátky vodu. Určitě bych takový sirup vyzkoušela, jen mějte na paměti, že černý bez je za syrova (tedy i sušený) nejedlý a základ pro výluh je určitě potřeba převařit. Hezký den, Barbora.“

Majka: „Je někde možnost najít Vaše zkušenosti? / blok, kniha…/ Děkuji za inspiraci. Majka.“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Majko, určitě, jsem autorkou blogu Máma v kuchyni (www.mamavkuchyni.cz), kde najdete mé recepty, které jsou vytvářeny s ohledem na děti, a najdete tam samozřejmě i několik receptů na sirupy.

Mám taktéž dvě kuchařské knihy, jmenují se jednoduše Máma v kuchyni a Máma v kuchyni 2, ve kterých najdete výběr nejoblíbenějších jídel z mého repertoáru a pokud vás bude zajímat téma sirupů konkrétně, tak v kuchařce č. 2 najdete i obsáhlejší článek na toto téma.

Děkuji za zájem a hezký den, Barbora.“

Martina F.: „Dobrý den, jaké množství suroviny dáváte na 1 litr vody?“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Martino, vždy záleží na tom, jakou surovinu máte k dispozici. Je asi jasné, že jiné množství bude třeba u ovoce, a jiné u bylinek, takže takto obecně říci nedokážu.

Například u jablečného sirupu, který jsme ukazovali v živém vstupu, jsem pro jeden litr vody použila 750 g jablek a cca 5 velkých snítek máty plus dvě hrsti šípků. Pokud si nejste jistá, dejte vždy raději více než méně, nikdy to nebude na škodu.

Poměrově se používá na 1 litr vody 1 kilogram cukru a 15 – 20 g kyseliny citronové. Hezký den, Barbora.“

Lenka Kadlecová: „Dobrý den, měla bych dotaz, když tedy do studenéo výluhu přidáte cukr a kyselinu citronovou, zaříváte to poté, aby se cukr rozpustil? Necáváte cvíli přejít varem nebo jak? Děkuji“

Barbora Charvátová: „Dobrý den, ano, jen lehce prohřeji – stáčí na teplotu ruky, cukr se rozpustí a o hodnotu nepřijdete. Pokud byste nechala projít varem, hodnotu byste si zničila, nicméně chuti sirupu to samozřejmě neublíží. Hezký den, Barbora“

Martina K.: „Dobrý den, existují nějaké sirupy, kterým bych se měla jako dojčící matka zdaleka vyhnout?“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Martino, nejsem odborník na bylinky, netroufám si tedy na váš dotaz odpovědět. Vím určitě o možném vlivu šalvěje na laktaci, té bych se tedy zejména v období kojení raději vyhnula. Pro další podrobnosti bych se obrátila na odborníka. Hezký den, Barbora.“

Monika Kasíková: „Dobrý den, z čeho by šel ještě připravit sirup na podzim, kromě šípků? Díky“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Moniko, já připravuji především z bylinek, které se mi přes léto urodily v zahradě – od máty, přes meduňku, šalvěj, rýmovník, angínovník. Z plodů přírody můžete kromě šípků sesbírat například smrkové výhonky či jitrocel, porozhlídnout se můžete i po jeřabinách nebo rakytníku. Hezký den, Barbora.“

Kateřina: „Dobrý den, poradíte prosím jak zpracovat rymovník v sirup. Děkuji Kateřina“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Katko, pro tento typ bylinky bych doporučila přípravu za studena, buď si udělat výluh ve vodě tak, jako jsme ukazovali ve vstupu, a nebo je možnost připravit si sirup zastudena přímo ve sklenici.

Listy nasekejte a napěchujte na dno sklenice, na asi centimetr výšky, zasypejte je asi centimetrem krystalového cukru a takto opakujte, dokud nebude sklenice plná. Končíte vždy cukrem. Doplnit můžete i plátkem citronu nebo zakápnout přímo citronovou šťávou. Umístěte sklenici na teplé a světlé místo a nechte cukr a bylinky dělat svou práci.

Během cca 2 – 3 týdnů vám vytvoří hustý sirup, který pak jen přecedíte do sklenice a uložíte v lednici. Hezký den, Barbora.“

jindra: „dobrý den, můžu recept na čistý přírodní sirup z bylinek, jako šalvějový tymiánový? Děkuji Jindra“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Jindro, pro tento typ sirupu bych doporučila buď výrobu za studena pomocí výluhu, jak jsme si ukazovali ve vstupu, nebo přímo ve sklenici. Bylinky nasekejte a napěchujte na dno sklenice asi na jeden centimetr výšky a zasypte asi centimetrem krystalového cukru.

Pak opět bylinky a takto opakujte, dokud nebude sklenice plná. Končíte vždy vrstvou cukru. Uzavřete a nechte na teplém a slunečném místě po dobu zhruba 2 – 3 týdnů. V tomto čase bylinky pustí svou šťávu do cukru a vytvoří sirup. Ten pak jen přecedíte do čisté sklenice a uložíte v lednici.

Budete mít zájem:  Léky Na Snížení Otoků?

Hezký den, Barbora.“

Martina: „Dobrý den. Poradila byste nějaký sirup na nachlazení pro těhotné? Děkuji za odpověď“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Martino, nejsem odborník přes bylinky a netroufám si vám dávat rady v tomto pro tělo tak důležitém období, obraťte se tedy se svým dotazem spíše na odborníka, zda-li nemá některá bylinka škodlivé účinky pro vás či miminko.

Osobně vím o nevhodnosti šalvěje při laktaci, tu bych tedy v období kojení neužívala. Na nachlazení je určitě dobré doplnit vitamín C (například šípkem či citrusy), na kašel pomáhá jitrocel či tymián, žaludek zklidní máta a organismus meduňka.

Jak ale říkám, určitě bych se předem poradila s odborníkem. Hezký den, Barbora.“

Martina: „Dobrý den, jakou dobu spotřeby mají sirupy vyrobené za studena a kde je skladovat, aby vydržely co nejdéle?“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Martino, pokud je neošetříte kyselinou citronovou, je nutné uchování v lednici a zpracování do několika málo týdnů. Pokud do nich kyselinu citronovou přidáte, vydrží celé měsíce, často i roky. Pokud se vám do nich tedy nedostane něco, co tam nepatří, ale principielně vždy minimálně do další sezóny vydrží. Hezký den, Barbora.“

Silvie: „Dobrý den Barus, předem vám chci poděkovat za vaši úžasnou práci jak na fb tak na svém blogu, jste skvělou inspiraci 🙂 a teď bych se vás rada zeptala ohledně sirupu- dala jsem si do ledničky aronii zalitou vodou louhovat na dva dny a až dnes mi došlo, že jsem použila neprevarenou vodu, myslíte že je to problem? A nevadí, že jsem nedala rovnou citron ani kyselinu citrónovou? Moc děkuji za odpověď a přeji krásný den! S pozdravem Silvie“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Silvi, moc děkuji za pochvalu mojí práce, velmi si toho vážím. 🙂 Co se týče toho vašeho sirupu – že jste nepoužila převařenou vodu nevadí, dělá se to proto, aby se eliminovaly škodliviny, ale je celkem velká šance, že vám sirup vydrží i bez toho. Každopádně dnes už je nejvyšší čas sirup zpracovat, aby aronie nezačala kvasit.

Nepřítomnost citronu nebo kyseliny nevadí, jen pokud ji tam dáte hned od začátku, pojistíte si, že se výluh nezkazí. Nemusíte ho tam dávat ani poté, jen v tom případě je potřeba sirup uložit do lednice a zpracovat do několika málo týdnů. Pokud tam kyselinu citronovou rozpustíte společně s cukrem, je to ideální postup, který vám zajistí konzervaci na celé měsíce.

Hezký den, Bára.“

Martina: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat na negativní účinky kyseliny citronové. Je nějaký důvod, proč se zvýšení trvanlivosti použitím kyseliny citronové vyhnout, nebo se kyselinou citronovou nedá nic zkazit? Děkuji“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Martino, kyselina citronová je látka, která se vyskytuje v potravinách přirozeně, určitě ji znáte například z citrusů, nemusíte se tedy obávat ji použít.

Skóre škodlivosti kyseliny citronové je 0, je tedy naprosto bezpečná a svému sirupu na hodnotě nikterak neublížíte. Naopak umí elinovat škodliviny a pomůže vám mnohonásobně zvýšit trvanlivost sirupu.

Hezký den, Barbora.“

Adéla: „Dobrý den, píšete že se dá vyrobit sirup z okurky či melounu, máte prosím základní postup? Moc děkuji:)“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Adél, k přípravě takového sirupu bych použila výrobu zastudena, udělala bych si tedy výluh z převařené vody a vylouhala bych v něm na plátky nakrájené okurky či rozmixovaný meloun.

Oba druhy zeleniny jsou hodně vodnaté, při výrobě výluhu s tím tedy počítejte a použijte vody o něco málo méně, než je v doporučeném poměru. Po vylouhování dobře přeceďte a zahustěte cukrem tak jako u ostatních sirupů.

Pro delší konzervaci přidejte kyselinu citronovou.“

Bohouš: „Dobrý den ,dělal jsem sirup citron a zázvor a myslel jsem,že to stačí citron jako konzervant .Ale vše se mi rychle zkazilo a s plesnivělo.Jak dobře uchovat tuhle kombinaci a jakou cesto je lepší dělat ,zda studenou nebo horkou cestou Děkuji za odpověď“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Bohouši, takový sirup, jaký jste si vyrobil, má trvanlivost jen několik málo týdnů, a určitě doporučuji jej pro prodloužení trvanlivosti skladovat v lednici. Pokud chcete trvanlivost prodloužit, použila bych jako konzervant ještě kyselinu citronovou.

Je to stejná látka, jaká se vyskytuje i v oněch citronech, jen její koncentrace bude vyšší a pro vás to bude pojistka trvanlivosti. Důvodem toho, že se vám sirupy zkazily, mohla ale být i nějaká zanesená nečistota či nedostatečná hygiena.

Pokusím se základní pravidla zmínit v dalším vstupu, nicméně aspoň takto jednoduše a zkráceně: sklenice vždy dobře umyjte, ideálně v myčce, nebo je můžete i vyvařit. Určitě doporučuji je propláchnout i vysokoproentním alkoholem, například pálenkou či vodkou, nezapomeňte taky na hrdlo či víčko.

Při přípravě si pečlivě myjte ruce, nesahejte na to, co není nutné, a používejte čisté nástroje. Pokud vaříte sirup, který více pění (stává se třeba u ovoce), pak se snažte pěnu sbírat, jinak totiž tvoří kal a ten se může zkazit.

Snažte se eliminovat jakékoliv další tělesa nebo zbytky použitých surovin, které jsou ke kažení také náchylnější. Držím palce, aby příští sirup byl větší držák. 🙂 Hezký den, Barbora.“

Lenka Švábová: „Dobrý den, chtěla bych udělat sirup na kašel z timiánu. Můžete mi prozradit recept? Děkuji. S pozdravem Lenka Švábová“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Lenko, pro výrobu sirupu tohoto typu bych použila výrobu za studena tak, jako jsme si ukazovali ve vstupu. V menším množství se dá vyrobit ještě i přímo ve sklenici, což u tymiánu bude asi nejlepší varianta.

Bylinky nasekejte a napěchujte do sklenice asi v centimetrové vrstvě, a zasypejte je zhruba centimetrovou vrstvou krystalového cukru. Poté přidejte zase vrstvu bylinek a tak dokola, dokud nebude sklenice plná. Končit byste měla vrstvou cukru. Poté uložte na světlé a teplé místo a nechtě zhruba 2 – 3 týdny. Bylinky pustí svou šťávu do cukru a vytvoří sirup.

Ten pak jen přecedíte do sklenice a uložíte do lednice. Vydrží několik málo týdnů či jednotek měsíců. Hezký den, Barbora.“

Jana: „Dobré odpoledne. Myslíte si prosím, že jsou dámy moderátorky v těch lodičkách naboso? Děkuji :-)“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Jano, to je ale zvídavá otázka. Ano, myslím, že jsou, a jsou ve skutečnosti stejně tak báječné a krásné, jako i na obrazovce. 🙂 Barbora.“

Jarmila: „Moc zdravīm, nestihla jsem celý pořad, máte prosím recept na sirup z jehličí ? Tak aby se nekazil…..a jak dlouho vlastně vydrží ? Moc děkuji a ať se vám daří Jarmila“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Jarmilko, pokud máte namysli smrkové výhonky, doporučila bych pro tento typ sirupu přípravu přímo ve sklenici. Výhonky nasekáte, napěchujete do sklenice zhruba na jeden centimetr výšky, a poté zasypete cukrem, taktéž na zhruba jeden centimetr.

Budete mít zájem:  Hubnutí po porodu – nechtějte zázraky hned po devíti měsících plných změn

Takto dokola opakujete, dokud nebude sklenice plná. Končit byste měla cukrem. Můžete proložit například i citronem. Poté uzavřete a uložte na světlé a teplé místo na zhruba 2 – 3 týdny. Během této doby výhonky pustí svou šťávu do cukru a udělají sirup.

Pak už jen přecedíte do lahve a uložíte v lednici. Hezký den, Barbora.“

Eva: „Dobrý den, paní Barčo, měla bych prosím dotaz kolik gramů kyseliny citronové se dává na jeden litr sirupu když ho pak chci dávat dvouletému dítěti jestli mu tou kyselostí třeba neuškodím – co se týče například ledvin, nebo kdy je ta nejnižší hranice kyseliny citronové na litr sirupu aby se to nezkazilo?? Recepty na internetu se velmi různí“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Evi, přesnou hranici neznám, nicméně kyselina citronová obsažená standardně v kyselinách je hluboko pod limitem škodlivosti, pokud se tedy budete držet zaběhnutého standardu, neměla byste dítěti nijak ublížit. Dávám 15 g na litr vody. Hezký den, Barbora.“

Šárka: „Dobrý den, prosím proč se mi pořád dělá kal v bezovém sirupu. I když dávám kys.citrnovou. Děkuji Šárka“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Šárko, zkuste pečlivěji cedit, vyložte si cedník nějakou gázou či pláténkem a sbírejte pěnu, která se někdy tvoří. Barbora“

Jarmila: „Máte webovky ? Kde bych našla recepty ? Díky a pohodový den Jarmila“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Jarmilko, píšu blog s názvem Máma v kuchyni, najdete na www.mamavkuchyni.cz. Díky za zájem a hezký den. Barbora.“

Lenka: „Dobrý den. Chci si upřesnit poměr vody a kyseliny citronové. Říkala jste litr vody znamená to vodu kterou přidáváme k ovoci nebo obsah vody po maceraci? Moc děkuji za odpoved“

Barbora Charvátová: „Dobrý den Leni, záleží na vstupní surovině, pokud byste použila něco velmi šťavnatého (např. meloun), pak by to nefungovalo, ale standardně mluvíme o ten prvotní vodě, kterou jste přidávala do výluhu. Hezký den, Barbora.“

Bylinkové sirupy v horku osvěží a při nemoci pomohou. Jak si je správně vyrobit?

Kdyby byl žebříček top nej květin na celé planetě, na plné čáře by to jistě bylinky vyhrály. Jsou to velice důležité, hezky vypadající, voňavé a především tělu a organismu prospěšné rostlinky, které se dají konzumovat v různých formách skupenství.

Od tablet, tinktur, mastí a čajů až po sirupy. Právě sirupy z bylinek se dají sehnat v každé druhé zdravé výživě a v lékárnách. Jestliže se vám ale nechce utrácet, můžete si ho doma vyrobit sami. Nic těžkého na tom není.

Když nechceme přímo léčit

Jestliže se chceme v horkých letních dnech jen osvěžit, třeba sirupem do vody místo kupované šťávy nebo do různých drinků (například mátový do domácího mojita), můžeme nasbírané bylinky rovnou sami. Bez sušení a louhování, zalít je studenou vodou s citrónem nebo z nich udělat výluh, který se převáří, čímž dostane úplně jinou chuť. A paráda je na světě.

Na první pohled by se mohlo zdát, že všechny sirupy jsou v podstatě stejné: bylinky, cukr, voda, kyselina citronová a je hotovo. Jenže opak je pravdou! Můžete mít sirupy z květů, listů, natí nebo míchané. Sladit je můžete běžným či třtinovým cukrem nebo medem. Jako konzervační činidlo můžete využít šťávu z citronu, kyselinu citronovou nebo trošku alkoholu.

Na bolest v krku smrkový sirup

Nastydnout můžeme v létě velice snadno. Většinou za to mohou klimatizace, které když pustíme naplno, sice nás ihned ochladí. Bohužel jakmile vylezeme znovu do horkého počasí, zažije tělo obrovskou teplotní facku a nachlazení je pak celkem jisté.

Vyrobte si šumivé kuličky do vody. Nádherně voní a vypadají skvěle​.

Nasbírané smrkové větvičky (velké asi do 5 cm) propláchněte studenou vodou a pěchujte do sklenice. Až vytvoříte asi 1 až 2 centimetry silnou vrstvu, zasypejte stejně vysokou vrstvou cukru a takto střídejte, až bude sklenice plná. Poslední vrstvu tvoří cukr. Sklenice uzavřete a postavte do tepla, třeba za okno.

Během dvou až tří týdnů vznikne hustá voňavá šťáva, kterou přeceďte přes plátýnko a uložte do chladu. Sirup obsahuje terpentýnovou silici a vitamin C, takže v případě nachlazení ho bez obav vy i vaše děti starší než jeden rok užívejte po lžičkách během dne. Stejně vyrobíte i sirup z jitrocele, který odhleňuje a ulevuje při kašli.

Když nemůžete spát

Na nespavost se náramně hodí meduňka, máta, levandule a tymián. Tyto bylinky ale nepomáhají pouze při bezesných nocích. Máta je skvělá při pocitech plnosti a nadýmání, meduňka ulevuje od stresui, tymián pomáhá jak proti žaludečním problémům, tak nachlazení. Levandule zase uklidňuje a tiší bolesti hlavy.

Vždy natrhejte nať, zhruba 500 gramů, propláchněte ji a vložte do hrnce. Přidejte na kolečka nakrájené dva citrony i se slupkou, ideálně v bio kvalitě nebo pořádně vydrhnuté. Vše zalijte zhruba litrem převařené, vychladlé vody.

Nechte den až dva louhovat pod pokličkou při pokojové teplotě. Pak přeceďte přes plátno a ještě rukama vymačkejte. Do výluhu přidejte zhruba 700 g cukru nebo medu, šťávu z půlky citronu a lžičku nebo dvě kyseliny citronové.

Lehce zahřejte, zhruba na 40 ˚C, aby se sladidlo rozpustilo a vznikl sirup. Přelijte do lahví a skladujte v ledničce.

Jestliže chcete vyzkoušet i jiné bylinky, pořiďte si bylinný herbář anebo rovnou encyklopedii, kde se o léčivých schopnostech různých bylinek dozvíte více. Skvělým pomocníkem je také internet.

Jak na bylinkový dryák?

Pokud je vám jemnost klasického sirupu málo, můžete zkusit i něco ostřejšího. Buďte si jisti, že toto vás protáhne od hlavy k patě.

  • 0,5 kg cukru (nejlépe použít hnědý třtinový cukr, který dodá medovou vůni a chuť)
  • 0,8 l vody
  • asi tři hrnečky nasekaných bylinek (ovšem v tomto případě čím více, tím lépe, takže máte-li všeho plnou náruč, pak nasekejte vše, co máte)
  • štáva z jednoho citronu nebo dvě lžičky kyseliny citronové

Tady nemusíme nechávat bylinky louhovat, my z nich dostaneme léčivé látky mnohem násilnějším způsobem. Omyté byliny i s vodou vložíme do mixéru a rozmixujeme na jemný „nápoj“. Poté necháme pár minut sednout a scedíme přes jemné sítko nebo ještě raději přes plátýnko nebo silonovou ponožku.

Tekutina nebude decentně nahnědlá jako v prvním případě, ale velmi, velmi hnědá a bude intenzivně vonět. Tuto tekutinu opět postavíme v hrnci na sporák, přidáme cukr a citronovou chuť a vůni a necháme pět minut provářet hned poté, co se rozpustí cukr.

Čištění okapů už nemusí být takový problém. Pořiďte si na to robota​.

Pokud sirup svaříme ještě déle na hustší konzistenci, budeme mít hmotu podobnou tomu, co kupujeme v lékárně jako léčivý bylinkový sirup. Necháme-li ho řidší, dostane se nám nejen skvělého ochucovadla do drinků, ale i do horkého čaje. Uvědomte si ale, že léčivá síla tohoto mixovaného sirupu je mnohem vyšší.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector