Cukroví z másla? U nás samozřejmost, říkají v Koláčovém království

Pečeme rostlinně, aneb s námi vykouzlíte rostlinné Vánoce

Jolana Haismanová 15. 12. 2020

Ingredience:
– burákové máslo
– 4 tabulky hořké čokolády na vaření

Postup: Čokoládu nalámeme na čtverečky a pomalu rozpustíme v horké vodě. Do připravených košíčků nalijeme trochu horké čokolády a rozetřeme po okrajích. Necháme ztuhnout v lednici. Poté naplníme burákovým máslem a košíček dolijeme rozehřátou čokoládou.  Necháme znovu ztuhnout v lednici.

Cukroví z másla? U nás samozřejmost, říkají v Koláčovém království

Pistáciové kuličky

  • Ingredience:⁠
  • 160 g rostlinného másla (Alsan, kostka od Naturli nebo jiné)⁠
  • 50 g moučkového cukru⁠
  • 240 g piškotů (jahelné piškoty nebo klidně domácí)⁠
  • 100 g sušeného sójového nápoje (nebo sušené kokosové mléko)⁠
  • 100 g nesolených pistáciových oříšků⁠
  • 3 lžíce pampeliškového medu nebo jiného sladidla⁠
  • rum na dochucení⁠
  • nesolené pistáciové oříšky celé⁠
  • 1 lžíce kakaa (nemusí být)⁠

Cukroví z másla? U nás samozřejmost, říkají v Koláčovém království

Postup: 

Nejdříve vyšleháme máslo s cukrem do pěny. Přidáme sušený rostlinný nápoj, rozemleté piškoty, nasekané nebo nastrouhané pistácie a pampeliškový med. Můžeme přidat i rum.⁠

Vypracujeme těsto. Pokud se těsto bude hodně rozpadat, přidáme máslo nebo sladidlo. Těsto necháme alespoň hodinu v ledničce odpočinout.⁠

Z těsta tvoříme kuličky – těsto se drolí, takže kuličky vytvoříme spíše mačkáním těsta k sobě. Do kuličky můžeme vložit celou pistácii a obalíme v rozemletých, nebo nastrouhaných pistáciích.⁠

Neumíte si představit Vánoce bez svých zamilovaných medvědích tlapek nebo lineckého? Říkáte si, že bez vůně vanilky z rohlíčků by to nebyly ty pravé Vánoce? Tady jsou recepty na všechny tři vyjmenované druhy cukroví!

Linecké s mandlemi

Ingredience: 

  • 250 g hladké mouky (nebo špaldovky)
  • 50 g mletých mandlí
  • 200 g Alsanu nebo jiného rostlinného másla (doporučuji kostku od Naturli)
  • 100 g cukru
  • špetku soli
  • špetku skořice
  • marmeláda na mazání (může být i jiná pomazánka podle chuti, doporučuji vyzkoušet Lotus Biscoff pomazánku)

Postup:

Z mouky, mandlí, rostlinného másla, cukru, soli a skořice vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout nejlépe do dalšího dne.

Na pomoučněném vále nebo mezi dvěma pečicími papíry vyválíme placku a vykrajujeme požadovaný tvar. Linecké cukroví dáme na plech vystlaný pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 8-10 minut.

Linecké slepujeme rybízovou marmeládou nebo jinou pomazánkou podle chuti, můžeme pocukrovat moučkovým cukrem a skladujeme v chladu.

Cukroví z másla? U nás samozřejmost, říkají v Koláčovém království Cukroví z másla? U nás samozřejmost, říkají v Koláčovém království

Vanilkové rohlíčky

Ingredience: 

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 250 g Alsanu nebo jiného rostlinného másla (ráda používám Naturli kostku)
  • 110 g jemných ovesných vloček opražených na másle
  • 1 vanilkový cukr
  • trošku citronové kůry
  1. Na obalení:
  2. moučkový cukr smíchaný s vanilkovým nebo domácí vanilkový cukr (1 kg moučkového cukru smícháme s jedním vanilkovým luskem a necháme asi měsíc v uzavřené nádobě)
  3. Postup:

Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odležet v chladu. Vytvarujeme rohlíčky, které pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 10-15 minut. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru a skladujeme v chladu.

Cukroví z másla? U nás samozřejmost, říkají v Koláčovém království

  • Ingredience: 
  • 200 g hladké mouky⁠
  • 70 g moučkového cukru⁠
  • 70 g mletých ořechů⁠
  • 170 g rostlinného másla⁠
  • ½ lžičky skořice⁠
  • 1 lžička kakaa⁠
  • Trošku mletého hřebíčku⁠
  • Postup:
  • Vypracujeme těsto, které necháme nejlépe přes noc odležet.⁠

Do formiček dáme přiměřené množství těsta a vytvarujeme tak, aby nepřesahovalo okraje. Pečeme na 180 stupňů asi 10-12 minut, záleží na troubě. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.⁠

Pracny se musí nechat odležet, aby byly měkké.⁠

Veselé Vánoce a šťastný nový rok!

50 receptů na vánoční cukroví: Nejlepší, snadné, nepečené i ze zbylých bílků

Klasika, která nesmí chybět na žádném stole, to jsou druhy, které byste měli upéct, i když s cukrovím teprve začínáte. Patří mezi ně samozřejmě linecké cukroví, nejoblíbenější cukroví z lineckého těsta, naprosto klasické vanilkové rohlíčky nebo také nepřekonatelná vosí hnízda.  Právem. Zpravidla totiž ze stolů mizí jako první.

Linecké cukroví

Tradiční linecké cukroví z bezlepkové mouky. Z těsta vykrajujeme různé tvary, které po upečení slepujeme marmeládou nebo krémem.celý článek

Další skvělé recepty na vánoční cukroví naleznete ZDE >>>

Vosí hnízda

Klasika, která mezi vánočním cukrovím nesmí chybět.celý článek

Pomýšlíte spíš na nějaké méně tradiční cukroví? Není problém! Inspirace i receptů je dost a dost. Vyzkoušejte například vánoční sušenky, karamelová kolečka nebo cantuccini – dokonalé italské sušenky k vínu.

Slané karamelky

Netradiční chuťová kombinace bude zpestřením mezi tradičními druhy cukroví. Uvidíte, že si ji rychle zamilujete.celý článek

Italské cantuccini

Klasické se dělají s příchutí mandlí, tyhle jsou ale osvědčené. A nezapomeňte je před jídlem namáčet do dezertního vína!celý článek

Zbyla vám z pečení spousta bílků a vy přemýšlíte, co s nimi? Udělejte další cukroví! Druhů cukroví z bílků je velká spousta. Vypadá a také chutná báječně! Vyzkoušejte například jednoduché sněhové pusinky, ale také všemi milované laskonky, které vypadají na vánočním stole prostě dokonale.

Rychlé sněhové kroužky

Tyhle kroužky dobře chutnají, a ještě je můžete pověsit na stromeček nebo darovat ve svátečním balení. Ozdobit je můžete čímkoli, fantazii se meze…celý článek

Sněhové čepičky

Z lineckého těsta vykrájená a upečená kolečka, slepená čokoládou smíchanou s máslem a marmeládou. Zdobíme upečenými pusinkami z vyšlehanách bílků a…celý článek

Budete připravovat cukroví na poslední chvíli nebo se vám z jakéhokoliv důvodu nechce péct? Není nic snadnějšího než se vrhnout na nepečené cukroví. Jistě si zamilujete nejrůznější nepečené kuličky, sladký piškotový salám nebo turecký med.

VIDEO: Tavoletky

Kdo by si nechtěl vyrobit vlastní čokoládu alá studentskou pečeť. Výroba tavoletek je jednoduchá a skvělá v tom, že do nich můžete přimíchat cokoli…celý článek

VIDEO: Fíkový salám

Fíkový salám má výhodu v tom, že ho nemusíte využívat jen jako vánoční cukroví, ale můžete ho někomu věnovat i jako vánoční dárek. Jedlé dárky se stávají…celý článek

VIDEO: Datlové kuličky

Kuličky na jakýkoliv způsob patří k nejčastějšímu nepečenému cukroví. Já jsem pro vás vybrala kombinací datlí, které jsou jedním ze symbolů Vánoc…celý článek

Budete mít zájem:  Ketóza je obranný mechanismus těla. Zhubnete rychle, ale…

Kakaové brambůrky

Tyhle brambory vám budou rozhodně chutnat, a pokud milujete dětské piškoty, vůni rumu a pikantní marmeládu, v nich tohle všechno najdete.celý článek

Další recepty na vánoční cukroví naleznete ZDE >>>

A čím cukroví slepovat? Linecké samozřejmě marmeládou. Ideálně domácí, ale pokud ji nemáte, poslouží i kupovaná rybízová. Další cukroví pak spojte jedním z našich lahodných krémů do cukroví a řezů nebo domácí nutelu, která je mnohem zdravější a chutnější, než ta kupovaná!

Zbylé vánoční cukroví nevyhazujte. Můžete z něj upéci koláč či závin

Rozhodně cukroví nesypte do krmítek ptákům. Mohli byste jim způsobit přinejmenším zažívací potíže, nebo dokonce smrt. Pokud už cukroví nechcete ani vidět, máte několik možností.

Můžete ho nabídnout Charitě, která je rozdělí mezi bezdomovce. Můžete ho vložit do speciálních mrazuvzdorných krabiček (raději do několika menších než do jedné velké) a uložit do mrazáku.

Můžete si pochutnat v únoru nebo v březnu.

Řezy, cheesecake nebo štrúdl?

Ze zbytků vánočního cukroví můžete vykouzlit závin či koláč. Přinášíme vám tři recepty, kterými se můžete inspirovat. Upéci si je mohou i ti, kterým žádné cukroví nezbylo. Cukroví můžete nahradit piškoty.

Rumové řezy

200 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 4 vejce, prášek do pečiva, špetka soli, kůra z 1 citronu, 6 lžic horké vody

Náplň: Zbylé vánoční cukroví (vhodné jsou vanilkové rohlíčky, pracny perníčky), smetana ke šlehání, 3 lžíce rumu, smetana ke šlehání, změklé máslo, čokoládová poleva

Nejdříve si upečte piškot: Žloutky oddělte od bílků a ušlehejte je s krupicovým cukrem a horkou vodou. Přidejte 6 lžic polohrubé mouky, špetku soli, strouhněte citronovou kůru a nakonec přidejte sníh ušlehaný z 6 bílků. Těsto rozložte na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný hlubší plech. Přibližně po 10 minutách těsto zrůžoví a utvoří piškoty.

Mezitím vložte cukroví do mikrotenového sáčku a rozdrťte válečkem. Vložte do mísy, zalijte smetanou ke šlehání (neušlehanou) a přidejte 3 polévkové lžíce rumu. Směs přidávejte po lžících ke změklému máslu a ušlehejte v pěnu. Tu naneste rovnoměrně na vychladlý piškot. Koláč můžete polít čokoládovou či citronovou polevou, ale chutná báječně i bez ní.

Pokud vám žádné cukroví nezbylo, nahraďte ho sušenkami Koka.

Cheesecake ze zbylého vánočního cukroví

zbylé vánoční cukroví (nejlépe linecké nebo jiné slepované, čokoládové změní chuť i barvu koláče), máslo podle množství cukroví

Náplň: 3 tvarohy, 3 vejce, cukr podle chuti, vanilka, holandské kakao podle chuti

Cukroví rozdrobte a přidejte rozpuštěné máslo. Ze vzniklé hmoty vytvořte prsty drobenku. Vsypte ji do koláčové formy a prsty a dlaněmi utlačte. Takto vzniklý korpus vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečte 15 minut.

Než se korpus upeče, připravte náplň: tvarohy vyklopte do mísy, oslaďte podle chuti a ovoňte vanilkou. Následně přidejte tři vejce a důkladně rozšlehejte. Můžete přidat i holandské kakao.

Předpečený korpus naplňte tvarohovou náplní a upečte na 170 stupňů 50 minut.

Zimní švestkový závin

zbylé vánoční cukroví, sklenice švestkového kompotu, sáček sušených švestek, balíček listového těsta, 1 vejce, moučkový cukr, skořice

Z kompotovaných švestek slijte šťávu a kompotované švestky smíchejte s sušenými. Směs nechte v sítku odkapat. Cukroví vložte do mikrotenového sáčku a rozdrťte válečkem.

Listové těsto vyválejte na tenký plát, posypte strouhankou ze zbylého vánočního cukroví, rovnoměrně poklaďte švestkami, pocukrujte, okořeňte skořicí a zaviňte.

Pomocí utěrky přesuňte závin na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem a vložte do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia. Pečte 10 minut, poté teplotu snižte na 180 a dopečte dozlatova. Závin nejlépe chutná ještě vlažný.

Čtyři recepty na vánoční cukroví. Připravte si dárky s láskou a srdcem přímo z vaší kuchyně

Pro mne nastane krásný čas, když si pustím vánoční muziku a začnu tvořit vánoční dárky pro blízké, přátele a známé. Vlastní produkty jsou velmi ceněné, uděláte radost vícekrát, jednou bezprostředně pod stromečkem a poté při jejich ochutnávání.

Já se při výrobě dárků nádherně naladím na vánoční atmosféru, tedy žádný stres, jen já, moje kuchyně, muzika, radost z přípravy a těšení se, až všechny obdaruji. Žádný spěch, žádné galeje s dvaceti pěti druhy cukroví.

Jenom já si určuji tempo i náladu a většinou se usmívám, protože delikatesy coby dárečky vyrábím s radostí.

Když nastane čas kadeřávku, který září od září až do dubna

Číst článek

Sladké radosti i mléčné karamely à la vaječný koňak

Zkuste letos darovat vánoční cukroví, sladké pochoutky, skleničky s čatní nebo s džemy.

Nakonec v dnešní divné době, kdy není jasné, za jak dlouho uvidíme své blízké a přátele, vytvořit něco opravdu delikátního a poslat tento milý dárek je asi nejlepší cesta jak dát najevo, že na ně myslíme.

Když si ráno budou mazat toast marmeládou či si dávat sýr s vaším čatní, ke kávě se zakousnou do luxusního máslového cukroví, to vše bude vašim přátelům evokovat pocit, že tak činí společně s vámi.

Vzpomeňme na léto a voňavé levandule, které vám na zahradě dělaly radost, a připravte skvělé máslové sušenky v ideální kombinaci citrónových a levandulových chutí.

Jen odolejte pokušení přidat více levandule, než je v receptu, skončíte jak v levandulové lázni a té chuti se již nezbavíte. Levandule je skvělá pro použití v dezertech, jen jí musí být pomálu, jen lehký dotek.

Tohle máslové cukroví je v dokonalé rovnováze chutí.

DAGMAR HEŘTOVÁ

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest.

Stejně můžete darovat i dekadentní „cookies“, jsou přímo stvořené pro milovníky čokoládových chutí. Nejsou jen čokoládové, ale jsou plné čokoládových kousků, které si pohádkově užijete při zakousnutí. Navíc krásně vypadají. Jestli použijete mléčnou nebo hořkou čokoládu, je jenom na vás. Upéct tyto sušenky je docela snadné a můžete přizvat i děti. Ideální dárek na vánoční čas.

Neotřelým receptem mohou být i doma vykouzlené měkké vaječnokoňakové karamelové bonbóny, tedy toffee.

V tomto případě děti raději držte dál od kuchyně, tedy spíše od sporáku, horká směs karamelu může být velmi nebezpečná kamarádka a spálit se můžete během sekundy.

Budete mít zájem:  Nízkosacharidová strava (bezsacharidová dieta, low carb) začíná být trendem. Jak se stravovat?

Sami můžete upravit barvu karamelek ve škále od zlatě blonďatých po velbloudí srst. Máte-li rádi vaječný koňak, tyto karamelky přijdou vhod a vedle tradičních špiček překvapíte!

Pro úplně konzervativní zastánce tradičního vánočního cukroví připravuji linecká kolečka z Vídně. Dejte si tu práci a ovoňte oloupané lískové ořechy opražením, než je najemno rozsekáte, dodají lineckému cukroví úplně jinou chuť. Malinový džem jen přispěje k pikantnosti tohoto klasického cukroví.

Takže pro každého něco a pojďme se naladit na Vánoce.

Máslové sušenky s příchutí levandule jsou neotřelým vánočním cukrovím, které lze připravit na vánoční stůl, ale také ho darovat. | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Levandulové máslové cukroví

Ingredience:

  • 150 g hladké mouky
  • 3 lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
  • 125 nesoleného másla
  • 50 g pískového cukru
  • 1/2 citrónu, kůra i šťáva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 malá lžička sušeného květu levandule

Postup:

Do mísy kuchyňského robotu dáme na kostky nakrájené máslo, cukr a vanilkový extrakt a vyšleháme. Přidáme postupně mouku, škrob, kůru i šťávu z citrónu a levanduli a rychle smícháme do konzistence těsta.

Halloween je legrace a co je ‚trick or treat‘. Recept na pálivou dýňovou polévku

Číst článek

Vyjmeme těsto na lehce pomoučněnou pracovní plochu, vytvoříme disk, který zabalíme do fólie a dáme do lednice alespoň 1 hodinu nebo i déle, třeba až do druhého dne odpočívat. Předehřejeme troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).

Odpočinuté těsto rozdělíme na poloviny a vyválíme ho nejlépe mezi dvěma lehce pomoučněnými papíry na pečení do výšky cca 4 mm. Vykrajujeme srdíčka, kytičky nebo jiné motivy a klademe je na papírem vyložený plech na pečení ne příliš blízko od ostatních kusů. Pečeme asi 12-14 minut, sušenky by měly být upečené, avšak zůstat světlé.

Přendáme je opatrně na kovovou síťku a necháme vychladnout. Ideálně je vložíme do celofánových sáčků, zavážeme ozdobnou mašličkou a můžeme darovat jako pozornost k Vánocům.

Stejně můžeme darovat i dekadentní „cookies“, jsou přímo stvořené pro milovníky čokoládových chutí. Nejsou jen kakaové, ale jsou i doplněné čokoládovými chipsy. Nezáleží, zda použijete mléčnou, nebo hořkou čokolády, výběr je váš. Upéct tyto sušenky je docela snadné, takže můžete přizvat i děti. Ideální dárek na vánoční čas.

Kakaové popraskané cookies s hořkou čokoládou jsou ideálním vánočním dárkem pro blízké. | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Vánoční popraskané čokoládové cookies

Ingredience:

  • 70 g nesoleného másla
  • 2 vejce velikosti L
  • 170 g pískového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 150 hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g kakaového prášku
  • špetka soli
  • 50 g čokoládových chipsů z hořké čokolády
  • 6 lžic moučkového cukru

Postup:

Nejdříve si v malém kastrůlku rozpustíme na mírném ohni máslo. Sejmeme z ohně a dáme vychladit. Mezitím do mísy kuchyňského robotu dáme cukr, vanilkový extrakt a vejce a vyšleháme. Poté přidáme zchladlé máslo a krátce zamícháme.

Postupně přidáváme sypkou směs, tedy mouku promíchanou s práškem do pečiva a kakaovým práškem. Poté přidáme chipsy. Vše smícháme v konzistentní hmotu, přendáme do misky a dáme alespoň na hodinu do ledničky odpočinout.

Lze také nechat uležet do druhého dne.

Předehřejeme troubu na 180 °C. Vyložíme si plechy papírem na pečení. Na plochý talíř si připravíme moučkový cukr. Vyndáme směs z ledničky a lžičkou vykrajujeme stejně velké kousky těsta.

Vytvoříme z nich kuličky, velkoryse je obalíme v moučkovém cukru, který nesetřepáváme, a položíme na plech. Necháme jim prostor pro růst při pečení. Pečeme 10–12 minut.

Vyjmeme z trouby, po chvilce přendáme na kovovou síťku a necháme vychladit.

Klasické vánoční cukroví – linecká ořechová kolečka z Vídně. | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Pravá linecká kolečka s lískovými ořechy a malinovým džemem

Ingredience:

  • 200 g nesoleného másla
  • 125 g pískového cukru
  • 100 g jemně mletých loupaných opražených lískových ořechů
  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1 vejce a 1 žloutek velikosti L
  • malinový nebo rybízový džem
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

Oloupané ořechy na suché pánvi krátce opražíme, přendáme na talíř a necháme vystydnout. Poté je v mixéru nasekáme najemno. Do mísy kuchyňského robotu vložíme máslo, cukr, ořechy, přidáme mouku, sůl, skořici a postupně přidáme vejce a žloutek. Vše v mixéru zpracujeme v těsto. Vyjmeme, zabalíme do fólie a necháme odpočinout asi na hodinu nebo do druhého dne v ledničce.

Fíky plné symbolů, cudnosti, rozmarnosti, ale i zdraví a plodnosti. Užijte si je v koláči

Číst článek

Předehřejeme troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Odpočinuté těsto rozdělíme na třetiny, zatímco jednu část zpracováváme, zbytek dáme do ledničky. Těsto vyválíme mezi dvěma jemně pomoučenými papíry na pečení na tloušťku asi 2 mm.

Vykrajujeme kolečka o velikosti 6 cm, do poloviny koleček vykrojíme ve středu malé znaky karet nebo menší kolečka či srdíčka. Hranu vykrajovátek ponoříme do mouky, aby těsto šlo lépe vykrajovat. Dáme péct do trouby na 9–12 minut, nesmí však zhnědnout.

Takto pokračujeme s dalšími díly těsta. Upečené cukroví necháme vystydnout. Kolečka slepujeme džemem, předtím je však vykrajovaná kolečka s motivy karet hojně pocukrujeme moučkovým cukrem.

Měkké mléčné karamelky s vaječnokoňakovou příchutí osvěží klasické vánoční cukroví, dají se pěkně darovat a mohou směle konkurovat i jinému cukroví s vaječným koňakem. | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Budete mít zájem:  Příznaky Těhotenství Pocit Na Zvracení?

Mléčné měkké karamely a la vaječný koňak

Ingredience:

  • 120 g másla
  • 1 malá plechovka slazeného kondenzovaného mléka (375 g)
  • 400 g pískového cukru
  • 100 ml tučného mléka
  • 1/2 vanilkového lusku, jen zrníčka
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 2 lžíce tmavého rumu nebo koňaku

Postup:

Nejdříve si čistě vyložíme malou formu 16 x 20 cm papírem na pečení, musí být vypnutý, rohy nastřihneme, aby zůstaly po nalití karamelu ostré. Do hrnce dáme všechny suroviny a za postupného míchání začneme zahřívat, dokud se máslo a cukr nerozpustí.

Poté zvýšíme teplotu a za stálého míchání pevnou stěrkou nebo dřevěnou plochou vařečkou přivedeme do vysokého varu, až se budou tvořit bubliny. Směs stále odškrabujeme ze stran a ze dna hrnce, aby se nepřipálila. Pokud se více připaluje, snížíme teplotu na střední stupeň a stále mícháme, celkem asi 10 minut, kdy se stále tvoří bubliny.

Pokud máme teploměr na cukr, teplota by měla být mezi 110–120 °C. Jakmile dosáhne směs této teploty, sejmeme z ohně a kovovou šlehací metlou ještě šleháme, dokud směs nebude hustší, těžší a hladší.

Přelijeme do připravené formy a necháme tuhnout nejdříve při pokojové teplotě, poté dáme do ledničky, aby úplně ztuhla. Vyjmeme z formy, nakrájíme ostrým nožem na kostky a zabalíme do celofánových sáčků.

Triky na zdobení vánočního cukroví: Z každého kousku uděláte originál

16. 12. 2020 | Doba čtení 5 minut

Vánoční cukroví už je ve většině domácností napečené a nastává etapa zdobení. Jak tuto fázi co nejlépe zvládnout, aby zdobení naše upečené výrobky skutečně korunovalo, nejen co se týče vzhledu, ale i chuti? Projděte si naše tipy, s kterými vám práce půjde skvěle od ruky.

Zdobení se můžete ujmout buď sami, nebo ho svěřit třeba dětem (samozřejmě v závislosti na jejich věku a chuti se zapojit). Děti většinou tyto kreativní činnosti baví, a když je v zápalu práce vyfotíte, máte hezký materiál třeba na péefko pro rodinu a přátele.

I u zdobení platí, že je důležité použít kvalitní suroviny, stejně jako při samotném pečení. Náhražky másla či čokolády třeba v polevě budou na chuti poznat. Vsaďte proto raději na kvalitu než kvantitu a do těsta i materiálu na zdobení dejte skutečně kvalitní suroviny, na výsledku se vám to vrátí.

Zdobení perníčků děti baví. Zdroj: viki2win / Shutterstock.com

Ke zdobení můžete používat vlastně jakékoliv pomůcky, pouze dbejte, aby byly výhradně na potravinářské účely. Vhodné jsou různé cukrářské zdobicí sáčky, vykrajovátka, nože, lžičky, špejle, párátka a jiná tvořítka.

Někdy lze polevy koupit už v tubách připravených k použití, případně rovnou v sáčcích s různými nástavci. Je to rychlé řešení, pokud nechcete nebo nemáte čas vyrábět polevy doma, pracuje se s nimi dobře a čistě.

Takové „fixky“ můžete bez obav svěřit i dětem, které to navíc bude hodně bavit!

A jaké jsou nejčastější způsoby zdobení? Samozřejmě slepování, a to jak zavařeninou (u oblíbeného lineckého), tak různými krémy či náplněmi (populární ořechy). Nic nezkazíte ani jemným poprášením hotových výrobků moučkovým cukrem či dozdobením takových výrobků polevou.

Zdobení perníčků děti baví. Zdroj: Grezova Olga / Shutterstock.com

Tradiční vánoční perníčky se zdobí polevami, které naplníte do zdobicího sáčku s vhodným nástavcem nebo můžete použít už zmiňované hotové polevy v tubách či sáčcích. Tyto polevy mohou být i barevné, ale doma se většinou vyrábí osvědčená bílková či citronová poleva nebo tmavá kakaová či čokoládová. Výsledné dílko je pak obrazem vaší trpělivosti a zručnosti.

Cukroví slepené marmeládou můžeme částečně namáčet v čokoládě. Zdroj: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Jiné druhy můžete do polev namáčet, ať už celé (například kuličky), či jejich část (například pařížské rohlíčky), můžete s nimi cukroví polévat (oblíbené išelky) nebo jen pocákat a vytvořit zajímavé efekty.

Polevy se dají koupit i v cukrárnách, které je speciálně před Vánoci prodávají již hotové v kelímcích, ty stačí většinou jen nahřát ve vodní lázni. Je to příjemný kompromis mezi standardní potravinářskou produkcí a domácí výrobou.

Polevy jsou většinou opravdu z kvalitních surovin a přitom hned připravené k použití.

Děti rády přizdobí cukroví třeba barevnými lentilkami. Zdroj: Nielskliim / Shutterstock.com

Tradičními ozdobami vánočního cukroví jsou lískové a vlašské ořechy a mandle, které můžete dávat na cukroví celé, půlené i sekané. Vždy je potřeba je přilepit k cukroví polevou nebo rozpuštěnou čokoládou, případně je vtisknout do polité plochy, pak nechte výsledek ztuhnout v lednici.

Oblíbené je zdobení cukroví strouhaným kokosem. Zdroj: Spela Pogacar / Shutterstock.com

Osvědčeným zdobením je také strouhaný kokos, který můžete použít jak v původní sněhové barvě, tak i barevný. Barevný kokos můžete koupit, případně si ho doma vyrobit za pomoci špetky potravinářského barviva, kterou rozpustíte v kávové lžičce vody.

Tuto barevnou směs nakapejte do mikrotenového sáčku, přisypejte zhruba třetinu sáčku kokosu a důkladně protřepejte. Ani kokos nebude držet na suchém cukroví, musí mu předcházet poleva. Zdobit můžete i pomocí kousků čokolády, případně strouhanou čokoládou, která se bude pěkně vyjímat na světlé polevě.

Můžete použít i sušené či kandované ovoce, nejlépe nakrájené na kousky.

Ke zdobení cukroví mžeme použít i ořechy s červenými jádry. Zdroj: Antonio Gravante / Shutterstock.com

Samozřejmě vše je ještě možné vyladit hotovými dekoracemi různých tvarů, jako jsou kuličky, srdíčka, vločky, sypání, často barevné, nebo dokonce metalické. Koupit se dá nepřeberné množství druhů a použít podle vlastní fantazie.

Všechny tyto ozdoby rovněž patří na polevy. Ale i při zdobení vánočního cukroví mějte na paměti, že méně bývá více, a cukroví se nemusí pod ozdobami úplně ztrácet. Vhodně zvoleným zdobením by mělo naopak vaše upečené dílko vyniknout.

Zdroj: xvanoce.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector