Bezlepkové mouky jsou zdravější než “klasické” – podívejte se na jejich přehled

V prvním díle seriálu „bílé jedy“ jsme si vysvětlili základní nedostatky prvního adepta bílé – mouky. Důvodů, proč ji nahradit, je hned celá řada.

Celozrnná mouka je nutričně bohatší, rychleji zasytí a podporuje zdravé trávení. Zdravá mouka také lépe chutná.

Zařazením celozrnných a bezlepkových druhů mouk do svého jídelníčku prospějete svému zdraví a obohatíte svůj zdravý jídelníček o další neznámé chutí.

Pokud vás téma zdravých mouk zaujalo, jistě vás potěší, že k mání jsou i velice netradiční mouky. K jejich výrobě se nepoužívá vůbec žádné obilí, což uvítají zejména lidé alergičtí na lepek. Pojďme tedy k jádru věci (při čtení těchto řádku už vás určitě hodní mlsná) a podívejme se na všechny možné alternativy k bílé mouce. Držte se pevně, je jich opravdu hodně ????

Bezlepkové mouky jsou zdravější než “klasické” – podívejte se na jejich přehled

Pečeme a vaříme zdravě s lepkem a bez lepku

Celozrnných mouk je opravdu hodně druhů a každý je v něčem trochu jiný. Zatímco žitná mouka je ideální pro domácí chléb či perník, špaldová mouka jakoby byla přímo stvořená pro pečení sladkých koláčů. 

Také se vyplatí znát, které celozrnné mouky dobře kynou, a které naopak vůbec. Při pečení by vás nedostatek informací mohl nepěkně vypéct ???? Při výběru mouky je velmi důležitá informace o obsahu lepku, ať už ze zdravotních nebo dietních důvodů.

Zatímco pro některé lepek představuje pouze nezdravou surovinu, celiaci nemohou lepek ani vidět, natož pozřít. Pokud však intolerancí netrpíte, není důvod, proč se zdravým celozrnným moukám obsahující lepek vyhýbat a připravovat se tak o velmi zajímavé chutě.

Mouky s lepkem:

  • žitná
  • ječná
  • ovesná
  • špaldová

Bezlepkové mouky jsou zdravější než “klasické” – podívejte se na jejich přehled

Špaldová mouka je oblíbená pro svoji jemně oříškovou chuť. Hodí se zejména do pečení, ale své uplatnění má i při zahušťování polévek a omáček.

Mouky bez lepku:

Bezlepkové mouky jsou zdravější než “klasické” – podívejte se na jejich přehled

Za amarantových semínek se vyrábí jemná mouka, která skvělé nahradí bílou mouku.

TIP: Umelte si svoji mouku. Zaručeně čerstvou a celozrnnou – tedy nejzdravější pro vaše tělo.

Bezlepkové mouky jsou zdravější než “klasické” – podívejte se na jejich přehled

Celozrnná mouka a její druhy aneb čím nahradit bílou mouku?

Pečení bez bílé mouky není žádné sci-fi. Z výše uvedeného odstavce je zřejmě, že výběr celozrnných a jiných mouk je opravdu bohatý. Snadno si tak “pokusem omylem” najdete mouku nebo mouky, které vám budou chutnat nejvíce.

Pšeničná mouka

Z pšeničných zrn se vyrábí nejen bílá, ale také celozrnná mouka. Typické pro ni je tmavší zbarvení. Její chuť je výrazná a krásně voní. Použít ji lze stejně jako bílou pšeničnou mouku nebo ji zpočátku k bílé mouce přidávejte. Pšeničná mouka obsahuje lepek a dobře kyne.

Upečte s ní domácí pečivo i cukroví, osmažíte lívance a palačinky, skvělé jsou i halušky, těstoviny nebo knedlíky. Celozrnnou mouku z pšenice se nemusíte bát použít na zahuštění jídel.

Cena za 1 kg celozrnné pšeničné mouky se pohybuje kolem 33 Kč.

Kalorické hodnoty ve 100 g pšeničné mouky:

  • Bílkoviny: 13,7 g
  • Sacharidy: 72,6 g
  • Tuky: 1,9 g
  • Vláknina: 12 g
  • Energie: 1 418 kJ

Žitná mouka

Žitná mouka se vyrábí z celých žitných zrn. Patří tedy do skupiny celozrnných mouk.  

Žitná mouka je bohatá na vlákninu, vitamíny B a E, minerály vápník, železo, fosfor, fluor a řečník. Obsahuje pouze malé množství lepku. Žitná mouka také přispívá k silnějšímu imunitnímu systému.

Kvůli nedostatku lepku těsto připravené ze žitné mouky obtížně kyne. Proto je při pečení vhodné přidat na 4 díly žitné mouky 1 díl mouky bílé, případně špaldové. Žitná mouka je ideální na celozrnný chléb a perníková těsta.

Cena jednoho kilogramu žitné mouky činí přibližně 40 Kč.

Kalorické hodnoty ve 100 g žitné mouky:

  • Bílkoviny: 8,3 g
  • Sacharidy: 67,8 g
  • Tuky: 1,3 g
  • Vláknina: 8 g
  • Energie: 1 340 kJ
  • GI: 61

Bezlepkové mouky jsou zdravější než “klasické” – podívejte se na jejich přehled

Žitná mouka se hodí do perníčků a na chléb.

Špaldová mouka

Špaldová mouka je velmi oblíbenou náhražkou za bílou mouku. Vyrábí se z nešlechtěného druhu pšenice, která je odolnější a nevyžaduje chemické hnojení. Díky tomu je bohatá na cenné vitamíny a minerály.

Její jedinou nevýhodou je vyšší cena, výhodou jemná oříšková chuť, díky které se hodí do koláčů a buchet. Jakmile si na její chuť zvyknete, naučíte se ji používat také do jíšek a vůbec tak, jak jste byli zvyklí používat bílou mouku.

Díky vysokému obsahu vlákniny a dalších důležitých látek je snáze stravitelnější. Podporuje zdravé trávení, lépe zasytí a navíc chrání před řadou nemocí. Pozitivně působí na nervový systém, reguluje hladinu cholesterolu i vyšší krevního tlaku.

Cena jednoho kila špaldové mouky se pohybuje kolem 60 Kč.

Kalorické hodnoty ve 100 g špaldové mouky:

  • Bílkoviny: 14 g
  • Sacharidy: 68 g
  • Tuky: 2,5 g
  • Vláknina: 8,4 g
  • Energie: 1 548 kJ
  • GI: 50

Ovesná mouka

Další skvělou náhražkou bílé mouky je mouka ovesná. Oproti ostatním moukám obsahuje opět daleko více vitamínů, minerálů, kvalitních bílkovin a zdravých tuků. Výhodou je i nižší obsah lepku, nevýhodou horší schopnost kynutí.

Použití ovesné mouky je široké. Pokud ji přidáte k bílé mouce, výsledné těsto bude křehčí a vláčnější a zároveň chudší o lepek. Hodí se do sladkých a slaných těst, skvěle nahradí bílou mouku také při přípravě jíšek a omáček. Pečete-li si domácí chléb, zkuste do třetiny klasického těsta nahradit ovesnou mouku.

Jeden kilogram neochucené ovesné mouky stojí kolem 50 Kč.

Kalorické hodnoty ve 100 g ovesné mouky:

  • Bílkoviny: 11,8 g
  • Sacharidy: 59,8 g
  • Tuky: 7,1 g
  • Vláknina: 5,5 g
  • Energie: 1 480 kJ

Ovesnou mouku si dokonce můžete lehce připravit doma namletím ovesných vloček na jemno. K tomu je ale potřeba speciální mlýnek na obilí, který vám pomůže docílit požadovaného výsledku v podobě jemně namleté ovesné mouky.

OCHUTNEJTE OCHUCENOU OVESNOU MOUKU: Ve specializovaných obchodech jsou k mání ochucené ovesné mouky. Příchuti bývají různé a vybrat si tak můžete například čokoládovou, vanilkovou či jahodovou příchuť. Osobně ale doporučuji dochucovat skutečnými surovinami, ne aromaty a barvivami.

Bezlepkové mouky jsou zdravější než “klasické” – podívejte se na jejich přehled

Ovesnou mouku si snadno vyrobíte doma namletím ovesných vloček na jemno.

Ječná mouka

Poslední alternativou klasické mouky je celozrnná mouka ječná. Kvůli velmi nízkému obsahu lepku se však nepoužívá na pečení, protože nekyne. Vhodnější je přidat ji do základu těsta společně s jinými moukami. Výsledné těsto je vláčnější a trvanlivější.

Ječná mouka se hodí zejména na lívancové a palačinkové těsto. Mezi výhody ječné mouky patří především velké množství vitamínu skupiny B, především vitamín B5, a hodně vlákniny. Navíc je skvělá proti zácpě.

Kilogram ječné mouky stojí zhruba 50 Kč.

Kalorické hodnoty ve 100 g ječné mouky:

  • Bílkoviny: 10 g
  • Sacharidy: 73 g
  • Tuky: 2,1 g
  • Vláknina: 10 g
  • Energie: 1 580 kJ

Bezlepkové a netradiční mouky

Celozrnné mouky obsahují více či menší množství lepku. Na rozdíl od běžné bílé mouky jej sice obsahují poměrně malé množství, pro celiaky to však znamená jednoznačné STOP. Naštěstí existují i takové mouky, které lepek neobsahují vůbec, a lze je použít jako náhradu za bílou i celozrnné mouky.

Pro celiaky tyto mouky představují často jedinou možnost, jak si upéct a vychutnat sladké. Používat je však mohou i zdraví lidé, kteří si tak zpestří jídelníček o nové chutě.  

Spousta lidí také žije v tom, že existuje pouze mouka bílá a mouka celozrnná. Jak je vidět, svět mouk není „bíločerný“. Existují další alternativy, díky kterým vaše pečení může být pokaždé úplně jiné. Vedle klasické bílé mouky, celozrnné a bezlepkové mouky existují další druhy mouk, které se vyrábí z jiných surovin než obilovin.

Kukuřičná mouka

Jednou z nejčastěji používaných alternativ je kukuřičná mouka, kterou známe zejména z mexické kuchyně. Hrubě namletá mouka se používá při obalování, jemná na přípravu tortill, těstovin a placek. V instantní podobě se jedná o polentu. U staré mouky hrozí zhořknutí chuti.

Rýžová mouka

Tuto mouku zase známé z asijské kuchyně. Hodně ji také využívá bezlepková kuchyně. Rýžová mouka neobsahuje žádný lepek a je lehce stravitelná. Proto je ideální i při různých dietách. Z rýžové mouky se připravují nudle, kaše, zákusky a použít ji lze i při zahušťování jídel. K mání je v namleté a instantní podobě, která se hodí zejména na přípravu kaší.

TIP NA RECEPT: Sušenky z kukuřičné a rýžové mouky s javorovým sirupem

Máte chuť na sladké? Máme pro vás recept na skvělé sušenky. Příprava je jednoduchá, chuť bezkonkurenční.

Potřebovat budete následující suroviny:

  • 120 g másla
  • 100 g kukuřičné mouky
  • 30 g rýžové mouky
  • 60 ml javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky skořice
  • špetka soli

Jak na to:

Rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Ušleháme máslo s vanilkou, špetkou soli a skořicí a nakonec přidáme javorový sirup i oba druhy mouk. Výsledkem by mělo být jemné jemné těsto. Plech vyložíme papírem na pečení a z těsta vytváříme sušenky. Připravené sušenky vložíme do trouby a pečeme 12 až 15 minut. Nechte je vychladnout, teplé sušenky jsou velmi křehké.

Bezlepkové mouky jsou zdravější než “klasické” – podívejte se na jejich přehled

Do sušenek lze přidat i malé kousky kvalitní čokolády nebo hrozinky.

Bramborová mouka

Nejedná se o bramborový škrob, ale hodí se všude tam, kde se přidávají brambory (např. halušky, bramborové knedlíky a placky). Bramborovou mouku je lepší kombinovat s jiným druhem mouk, protože hodně vsakuje tekutiny. Hodí se i na zahušťování pokrmů.

Jáhlová mouka

Jáhly se vrací na české talíře také v podobě zdravé bezlepkové mouky. Nutričně je bohatá podobně jako ovesná mouka až na to, že neobsahuje lepek. Obsahuje hodně vitamínu B, zinek a železo. Pozitivně působí na ledviny, kosti a nehty a doporučuje se při žaludečních potížích.

Pohanková mouka

Bezlepková mouka vyrobená z pohanky je skvělým zdrojem rutinu, látky posilují cévy. Rutin je důležitý zejména pro osoby trpící křečovými žilami a hemeroidy. Obsahuje také velké množství zdraví prospěšné vlákniny.

Minimálně ti by měli vyzkoušet “pohankové pečení”. Z pohanky si můžete upéct vynikající koláče plněné sezónním ovocem a původní trpkou chuť mouky zakryjete některým ze sladkých přírodních sirupů.

Bezlepkové mouky jsou zdravější než “klasické” – podívejte se na jejich přehled

Z pohanky se vyrábí vynikající těstoviny.

Sójová mouka

K pečení tuto mouku neužijete, skvělá ale je jako náhražka vajec. Při vaření ji také uplatníte při zahušťování. Nevýhodou je poměrně výrazná luštěninová chuť. Tu však lze potlačit přidání amarantové mouky. Pokud se ji naučíte používat, svá jídla obohatíte o cenné minerály a bílkoviny.

Amarantová mouka

Amarant se vyrábí z rostliny Laskavec známé také pod názvem sloní ucho či obilnina Aztéků. Amarant obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny, železa, vápníku, hořčíku a kyseliny listové, což z ní dělá významný zdroj živin pro vegetariána a vegany.

Budete mít zájem:  Cholecystektomie (odstranění žlučníku) – kdy se provádí a co byste o ní měli vědět?

Ze semínek amarantu se připravuje mouka s ostřejší chutí chutí. Samostatně se ale používat nedá, hodí se pouze jako náhrada části jiné mouky. Vynikající je v kombinaci s kukuřičnou moukou.

Kokosová mouka

Kokos má spoustu využití a jedním z nich je výroba jemné mouku s příjemnou vůní a chutí. Obsahuje málo sacharidů a hodně vlákniny. Není nutné ji kombinovat s jinými moukami, lze ji používat samostatně. Aby bylo těsto pěkně kypré, přidejte pouze více vajíček.

VIDEORECEPT na extra čokoládové brownies:

Kaštanová mouka

Pokud máte pocit, že mouku lze vyrobit z čehokoliv, nejste daleko od pravdy. Méně známá je například kaštanová mouka, která je ideální v kombinaci opět s amarantovou moukou. Nejvíce se hodí pro přípravu lívanců, koláčů, ale i těstovin.

Mandlová mouka

S jemně sladkou ořechovou chutí dodá mandlová mouka vaším sladkým jídlům výjimečnou chuť. Vedle té jistě oceníte vlákninu, vitamín E, bílkoviny a málo sacharidů. Hodí se jako náhrada části jiné bezlepkové mouky při pečení koláčů, dezertů a buchet.

Mandlová mouka posiluje trávící soustavu, mírní příznaky zácpy i průjmu. Údajně má také chránit před vznikem rakoviny tlustého střeva.Bezlepkové mouky jsou zdravější než “klasické” – podívejte se na jejich přehled

Mandle jsou velmi žádanou surovinou. Vyrábí se z nich i olej, mléko, i mandlová mouka se specifickou oříškovou chutí.

VIDEORECEPT: Sušenky z mandlové mouky

Mouka, mouka, všude samá mouka. Která je ta pravá?

Točí se vám ze všech těch mouk hlava? Nedivím se vám. Také jsem byla překvapená, kolik druhů mouk je k mání. Ještě nedávno jsem žila v domnění, že si vystačím s bílou a celozrnnou moukou.

Mě osobně nejvíce zaujala špaldová mouka. Jak jste na tom vy? Máte-li vlastní tip na druh mouky nebo nějaký konkrétní recept, podělte se o něj s námi v komentech. Bude vám za něj opravdu vděční ????

JAK ZAČÍT BEZLEPKOVĚ ŽÍT | Jak začít bezlepkově žít | Sdružení jihočeských celiaků z.s

» Jak začít bezlepkově žít

Jak začít bezlepkově žít

Bezlepkové mouky jsou zdravější než “klasické” – podívejte se na jejich přehledBezlepkové mouky jsou zdravější než “klasické” – podívejte se na jejich přehledBezlepkové mouky jsou zdravější než “klasické” – podívejte se na jejich přehled

Je těžké dát obecné rady všem nově diagnostikovaným celiakům, jak se postavit k bezlepkové dietě. Trochu jiné je to u dospělého člověka, který má pocit, že bez čerstvých rohlíků a chleba se to nedá přežít. Trochu jiné je to u teenagera, který si buď myslí, že to zvládne levou zadní a nebo, že dietu nemusí držet vůbec a ono to nějak dopadne. Jiná situace nastane, pokud je celiakem malé dítě.

Pokusíme se Vám dát desatero „Nového celiaka“. Budeme rádi, pokud s námi budete diskutovat o všem, co Vás zajímá i trápí na setkáních sdružení i písemně mailem. A začneme od začátku…

0. Přehled bezlepkových a zakázaných lepkových potravin

Bezlepkové: Brambory, rýže, kukuřice, pohanka, sója, čočka, hrách, fazole, cizrna, amarant, jáhly, maso, ryby, zelenina, ovoce, mléko, tuky, vejce, med, cukr, semena, ořechy.

Zakázané lepkové: Pšenice, ječmen, žito, oves a všechny výrobky, které je obsahují. Pozor lepková je i pšenice špalda, žitovec – triticale. Lepek je obsažen i v potravinách, ve kterých bychom ho nečekali: Kypřící prášky, kečupy, sojové omáčky, zmrzliny, majonézy, paštiky, uzeniny, pudinky, rostlinná masa, instantní kávy –např. Melta, alkohol, krokety – všude tam se používá pšeničný lepek jako levné pojidlo. Naštěstí už existuje na trhu čím dál více bezlepkových alternativ.

1. Pokuste se nad celou nově vzniklou situaci povznést a uvědomte si, že ZNÁTE SVOU DIAGNÓZU a VÍTE, že jediným lékem pro Vás je BEZLEPKOVÁ DIETA.

Uvědomte si, že existují spousty pacientů, kterým lékaři nedokážou říci, co je příčinou jejich vleklých potíží. Desítky pacientů s nevyléčitelnými chorobami, na které není žádný lék.

2. Nepropadejte panice a berte bezlepkovou dietu jako změnu ke zdravému životnímu stylu, který Vám udělá dobře na těle i na duši.

Je všeobecně známo a historickými fakty podloženo, že naši předci nekonzumovali takové množství bílé mouky (s vysokým podílem lepku) a využívala se spíš výjimečně v neděli a ve svátek (Pekla vdolky z bílé mouky sypala je perníkem). „Nezalepovali si lepkem střeva“, tak jako je tomu u naší populace, kdy je lepek jako pojivo použit  v mnoha potravinách.

Navíc starší odrůdy pšenice jako je např. špalda či dvouzrnka nebo v Egyptě využívaný předchůdce pšenice Kamut, neměly ve svých obilkách takovou koncentraci lepku. Tuto vlastnost získaly až odrůdy moderním dlouhodobým šlechtěním.

3. Snažte se být informovaní a nebojte se zeptat, informujte svojí rodinu o tom, jak se máte stravovat a co to bude do budoucna pro Vás i pro ně představovat.

Nechte si od lékaře – specialisty vyložit a upřesnit Váš zdravotní stav. Kontaktujte bezlepkovou poradnu (Nemocnice ČB), bezlepkové sdružení apod. Najděte si informace na internetu, v médiích, tisku. Pořiďte si pro začátek bezlepkovou kuchařku – raději českou.

Ujasněte si, v jakých potravinách lepek je a v jakých není. Domluvte se s rodinou, jak budete doma vařit bezlepková jídla, jak se budete stravovat v práci, na dovolené, v nemocnici (porodnici) apod.

4. Pokud je celiakem Vaše malé dítě či teenager – vysvětlujte, vysvětlujte, vysvětlujte PROČ…

Vysvětlete, PROČ něco jíst MŮŽE a něco NE, vysvětlete mu, PROČ ho bolelo bříško a teď už nebude. Vysvětlete PROČ mělo tu ošklivou vyrážku a ta časem zmizí.

Vysvětlete, PROČ mu zkrátka bude lépe, pokud bude jíst to, co mu připravíte nebo co mu doporučíte.

Informujte v tomto směru příbuzné (babičky, tety, známé). Vyhnete se tak tatrankám při návštěvě apod.

Zkuste vysvětlit a domluvit bezlepkové stravování ve školním zařízení. Dle výkladu Hlavního hygienika záleží pouze na řediteli školského zařízení, jak se k situaci jakéhokoliv dietního stravování postaví.

Nad komentáři typu:“Vaše dítě má bezlepkovou dietu? To je tedy chudák“ se povzneste a dotyčnému a tím i přítomnému dítěti dejte najevo, že žádný chudák není a že jí pouze zdravěji a rozmanitěji než celý zbytek dětské populace.

Víte například, že hranolky, tolik oblíbené u našich dětí jsou u MacDonalda bezlepkově připravované? Nekoupou se totiž v oleji s obalovanými řízky jako v normální restauraci.

Pokud Vám připadá, že to psychicky Vy nebo Váš potomek neunesete, nebojte se a nestyďte kontaktovat dětského psychologa, který s Vámi nastalou situaci probere.

Upečte do školy či školky nějakou bezlepkovou dobrotu pro spolužáky (v rámci MDD nebo narozenin) ať i ostatní děti či učitelé vidí, že to může být chutné a dobře to vypadat – vánoční cukroví, narozeninový dort, masopustní koblížky apod. Nebudou brát potom Vaše dítě jako exota.

Vysvětlete učitelkám v MŠ, ZŠ, že při rozdávání drobných pamlsků nesmí Vaše dítě omezovat tím, že to asi nesmí. Jeden bonbon nebo žvýkačka ho nijak nepoškodí. Více je pro něj bolestné psychické vyčlenění  z kolektivu, které mu  tímto krokem pedagog způsobí.

5. Naučte se nakupovat a vyhledávat bezlepkové potraviny – více v sekci Kde a jak nakupovat

Zjistěte si, které potraviny jsou vysloveně lepkové (je to snažší, než vyjmenovávat ty bezlepkové). V každém edukačním materiálu věnujícím se bezlepkové dietě tyto informace najdete.

Lepek obsahují obilniny –  pšenice, ječmen, žito, oves. Pozor i dnes tolik oblíbená pšenice Špalda obsahuje lepek, sice menší množství než např. pšenice tvrdozrnná, používající se na kvalitní italské těstoviny, ale obsahuje.

V dnešní době se lepek z výše uvedených obilovin bohužel používá i do potravin, kde by se přirozeně neměl vyskytovat jako levný zlepšující přípravek – pojidlo. Obsahují ho některé – hlavně méně kvalitní uzeniny, jogurty a mléčné výrobky – dezerty, zmrzliny, lahůdky, polotovary i hotové pokrmy, pochutiny.

Hledejte tedy potraviny, které neobsahují výše uvedené obiloviny ani technologické produkty z nich např. pšeničné škroby. Více o povinnosti značení výrobků určených pro zvláštní výživu najdete v sekci Legislativa.

Naučte se číst a čtěte a zase čtěte složení nakupovaných potravin. Jen tak se dozvíte, co si kupujete, jestli jsou bezlepkové, kolik obsahují přídatných látek tzv. éček, atd., jaká je doba spotřeby.

Prohlížejte vakuově balené bezlepkové pečivo, obal může být neviditelně narušen a pečivo tvrdé nebo i plesnivé (nejen pečivo).Zrevidujte doma zásoby a napište si alespoň rámcově, co budete v týdnu vařit a péct – podle toho volte nakupované potraviny.

Nedělejte si přehnaně velké zásoby, a když tak pouze u bezlepkových potravin s delší dobou záruky.

Udělejte si představu, kolik toho bezlepkového asi za týden sníte. Vyhnete se tak plýtvání a vyhazování drahých potravin s prošlou dobou záruky (např. zda pojedete na víkend na chalupu nebo na výlet a povezete dětem jídlo, pečivo a pochutiny s sebou).

Hledejte v prodejně znak pro bezlepkové potraviny – přeškrtnutý pšeničný klas. Zeptejte se prodavače, co je bezlepkové. Jste spotřebitel, necháte peníze v jeho obchodě a na otázky máte právo!

Všechny informace – pokud si nejste jisti, si ještě raději ověřte – internet SZPI, bezlepkové sdružení, poradny, média atd.

6. Naučte se připravovat bezlepkové pokrmy s láskou a zájmem.

Uvědomte si, že si Vaříte proto, aby Vám, či Vaším blízkým bylo dobře a byli jste zdrávi.

Hledejte chutné nejprve přirozeně bezlepkové recepty (pak zkoušejte i ty lepkové připravit bezlepkově) na internetu, v časopisech a naučte se je připravovat.  Nemusíte se vydat zrovna cestou makrobiotické či vegetariánské stravy a jíst pouze naklíčenou čočku.

K zahušťování polévek a omáček se dá jednoduše místo mouky nebo klasické jíšky použít bramborový nebo kukuřičný škrob nebo bezlepková mouka – speciální bezlepkové mouky a pečivo se dá koupit ve zdravých výživách nebo v některých supermarketech. Běžně a levně se dá koupit rýžová krupička, kukuřičná mouka.

Pro začátek si kupte bezlepkovou kuchařku – raději od českého autora. Bezlepkové vaření není žádná věda a je to daleko lacinější, nemusí to být ani časově náročné.

A pamatujte si: I Svíčková omáčka s knedlíkem a brusinkami či guláš se šesti se dá uvařit bezlepkově a JE BÁJEČNÝ!

7. Kupte si domácí pekárnu a začněte si péct vlastní pečivo – chléb, housky, bagety.

Při nákupu střídejte ve spotřebě pečivo a mouky od různých výrobců (každý používá jiný podíl různých škrobů a jiná Éčka).

Pokud chcete mít pečivo bez Éček, vyzkoušejte pár receptů na bezlepkové pečivo nebo již hotových směsí a pečte si doma ve své pekárně. Čerstvé je stejně nejlepší.

Cenově to už dnes není žádný luxus, mít domácí pekárnu a většina výrobců uvádí na svých pekárnách speciální program pro Bezlepkové pečení.

V pekárně můžete nechat kynout i těsto na knedlíky, zavařovat, péct sekanou či již hotovou směs na mazanec. Některé typy pekáren mají dokonce formy na bagetky apod.

Pokud je pro Vás pekárna nedosažitelná, kupte dvě tři formy a pečte bezlepkové pečivo v klasické troubě.

Budete mít zájem:  Ambrobene 75 mg – příbalový leták

Co nesníte okamžitě, zamražte po jednotlivých porcích v sáčcích, určených pro zamražování potravin a vyndavejte z mrazničky dle potřeby a chuti. Rozpečte v toasteru, mikrovlnné troubě apod.

Dále je pro pečení bezlepkového pečiva třeba koupit kuchyňskou váhu a všechny ingredience pečlivě odvažovat a dodržovat receptury (bezlepkové těsto se chová jinak než lepkové a poměr součástí je velmi důležitý).

8. Naučte se chovat úsporně – dobře hospodařit s bezlepkovými potravinami

Zamražovat po jednotlivých porcích (kvalitní sáčky i s plastovým  zipem najdete např. v DM) je v případě, že máte doma ve čtyřčlenné rodině jednoho celiaka zkrátka nutnost. Nemůžete otevřít balení bezlepkového chleba za 60,- a nutit 6-ti leté dítě, aby ho do dvou dnů celé snědlo.

Pokud Vám pečivo po kouscích zbývá – usušte strouhanku, zamražte dva plátky chleba a později z něj vykouzlíte žemlové knedlíky. Zamrazit můžete i plátky knedlíků či koláčky, obalené karbanátky  apod.

Pokud se chystáte dělat bramborové knedlíky a zbudou Vám uvařené brambory, upečte z přebytků bramborové preclíky –  sekce Recepty. Ze zbývající bramborové kaše můžete udělat např. bramborové placky apod.

Omáčka z mrazáku není nic moc – zkuste investovat do kvalitních dóz s možností Vaccupress  systému – prodloužíte trvanlivost nejen hotových pokrmů a pečiva o několik dní.

Hlídejte si ve spíži doby spotřeby u sypkých bezlepkových potravin, pečiva apod.. Vše kvalitně zabalte nebo přesypte do uzavíratelných nejlépe plastových dóz. Označte si na dózy datum spotřeby tužkou či fixem.

9. Nestraňte se zbytku populace jen kvůli tomu, že se stravujete jinak

Nepropadejte panice, že už nemůže jet na letní dovolenou či na hory o jarních prázdninách, protože má u Vás doma někdo bezlepkovou dietu. Vše je vždy jen o domluvě. Vy jste platící zákazník a v dnešní době byste měli mít na paměti, že Vy jste ten, kdo si vybírá daný pobyt či službu v restauraci.

Cestovní kanceláře jsou již připravené na eventualitu dietního stravování a budou se Vám snažit vyhovět. V lyžařských střediscích není problém domluvit si v jídelně u sjezdovky možnost zkombinovat jídla bez mouky.

V mnoha restauracích a kavárnách se stačí pouze domluvit s číšníkem, co by Vám kuchyně mohla poskytnout a připravit bezlepkově. Stačí se jen zeptat a upozornit na úskalí.

Pokud Vám nebudou chtít vyhovět? Dáte si zeleninový salát, rybu s bramborem nebo kávu a příště půjdete zkrátka jinam.

Hotelová zařízení, kde si můžete objednat bezlepkové stravování, najdete samozřejmě i na internetu např. www.rekreacebezlepku.cz.Buďte vždy připraveni, na výlety mějte v batohu vždy dost velkou bezlepkovou svačinu a samozřejmě dostatek tekutin (hlavně děti to ocení).

Pokud máte Vy či Vaše dítě bezlepkovou dietu a máte zrovna chuť na výletě na  zmrzlinu, řešte to bezlepkovým nanukem (zmrzliny Prima např.) nebo u sebe noste plastový kelímek s plastovou lžičkou. Většina cukráren už Vám natočí zmrzlinu i do plastového či papírového pohárku vlastní provenience.

10. Zapojte se, sdružujte se, buďte aktivní.

V posledních letech celiaků celosvětově i v naší republice rapidně přibývá. Proto, abychom mohli dosáhnout v naší republice nějaké společenské a politické odezvy, je třeba se sdružovat a ukázat, kolik celiaků vlastně u nás žije. Hlavně u starší generace se setkáváme s nechutí sdružovat se do jakýchkoliv skupin, což je samozřejmě dáno naší nedávnou historií.

Snažte se zapojit, diskutovat, zúčastňovat se setkání sdružení bezlepkářů, bezlepkových akcí např. v Globusu, hledejte novinky na světových webech, v médiích, literatuře.

  • Pokud nebude zřejmé, jaké množství lidí a hlavně dětí, musí držet bezlepkovou dietu, nebude nikdo na přání a potřeby nás a našich dětí reflektovat. Ani politici, velkoobchodníci, ani restaurace, ani zdravotní pojišťovny……
  • A zdravotní pojišťovny potažmo stát a naši politici by si měli, ale nechtějí uvědomit, že bezlepková dieta je pro nás nebo naše blízké jediným lékem a není to žádný NADSTANDART.

Co jíst a nejíst při celiakii

Bezlepkové mouky jsou zdravější než “klasické” – podívejte se na jejich přehled

Zjistili jste, že vy nebo někdo z vašich blízkých trpí intolerancí lepku? Podívejte se na seznam potravin, které celiak může a které naopak nesmí jíst.

Bezlepková dieta uleví většině pacientů

Pokud člověk s celiakií konzumuje lepek, jeho tělo spustí autoimunitní reakci, která poškozuje výstelku tenkého střeva. Střevo následně ztrácí schopnost správně absorbovat živiny z potravy. Tělo to dává najevo typickými příznaky, jako jsou:

  • zažívací potíže
  • bolesti hlavy
  • nevysvětlitelný úbytek hmotnosti a další

Jediným způsobem, jak poškození střeva zabránit, je přísné dodržování bezlepkové diety.

Zahraniční výzkum prokázal, že pokud máte celiakii a konzumujete i jen malé množství lepku, poškození střev bude pokračovat bez ohledu na přítomnost nebo nepřítomnost příznaků.

Celiakie: Příznaky, příčiny a bezlepková dieta

Správná strava zlepší kvalitu života

Pokud v bezlepkové dietě vytrváte, příznaky celiakie se vám pravděpodobně podaří dostat pod kontrolu.

Zahraniční studie dokázala, že při dodržování bezlepkové diety po dobu 1 roku se příznaky zlepší u více než 90 % lidí s celiakií, což výrazně zlepšuje kvalitu jejich života.

Už během jednoho měsíce dodržování bezlepkové diety přichází podle výzkumu významné zlepšení trávení.

Co do bezlepkové diety nepatří?

Potraviny přirozeně obsahující lepek

  • Pšenice včetně špaldy a kamutu
  • Žito
  • Ječmen

Výrobky z obilovin s obsahem lepku

  • Pšeničná krupice
  • Pšeničný škrob
  • Slané i sladké pečivo
  • Sušenky, koláče, muffiny, dorty
  • Slad včetně sladového výtažku a sladového octa
  • Pivovarské kvasnice
  • Klasické pivo a další sladové nápoje
  • Těstoviny a nudle
  • Knedlíky
  • Mouky z pšenice, žita a ječmene
  • Některé sójové omáčky

Potraviny, které mohou obsahovat lepek

  • Hranolky a krokety
  • Průmyslově vyráběné zálivky
  • Instantní polévky
  • Kupované omáčky
  • Kořeněné bramborové lupínky
  • Některé veganské náhražky masa
  • Směsi koření

Jídla, která mohou být lepkem kontaminovaná

Smažené pokrmy typu fast food

Řada restaurací smaží všechna jídla ve stejné fritéze. Lepek tak mohou obsahovat i jejich hranolky a další jídla. Raději se zeptejte.

Oves a výrobky z něj

Producenti je často zpracovávají ve stejných zařízeních jako zrna obsahující lepek. Může tak dojít ke kontaminaci. Vybírejte ovesné výrobky označené jako striktně bezlepkové.

Pozor na skryté zdroje lepku

  • Léky
  • Vitaminy a další doplňky stravy
  • Rtěnky a balzámy na rty
  • Zubní pasty a ústní vody
  • Příchutě do jídel (tresti)
  • Barviva
  • Modelovací hmota

Co jíst při celiakii? Zaměřte se na přirozeně bezlepkové potraviny

Dodržování bezlepkové diety může být skličující, protože nevhodných potravin je velké množství. Přesto existuje mnoho jídel, která můžete jíst bez jakéhokoliv rizika. Podle NCBI je vhodné dát přednost přirozeně bezlepkovým potravinám, které jsou pro osoby s celiakií naprosto bezpečné.

Základ bezlepkového jídelníčku

Bezlepkové mouky jsou zdravější než “klasické” – podívejte se na jejich přehled

Rostlinné zdroje

  • Ovoce a zelenina
  • Luštěniny (fazole, čočka, hrách, sója)
  • Ořechy a semena (burské oříšky, kokos, lískové oříšky, lněné semínko, mák, makadamové ořechy, mandle, kešu, para ořechy, pekanové ořechy, piniová semínka, pistácie, sezam, vlašské ořechy)
  • Obiloviny (kukuřice, rýže, amarant, pohanka, len, proso, quinoa, čirok, teff)
  • Mouky z bezlepkových obilovin (amarantová, banánová, bramborová, kaštanová, kokosová, kukuřičná, cizrnová, pohanková, jáhlová, quinoová, tapioková, rýžová, teffoá)

Živočišné zdroje

  • Vejce
  • Nezpracované maso a ryby (hovězí, drůbeží, vepřové, jehněčí, zvěřina, mořské a sladkovodní ryby, mořské plody)
  • Mléčné výrobky (vždy čtěte etiketu kvůli skrytému lepku)

Ostatní

  • Zahušťovadla (agar, guarová guma, guma tara, tapioka, karagenan, tragant, xanthan)
  • Tuky a oleje (avokádo, kokosový olej, olivový olej, máslo)
  • Byliny a koření

Celiakie hrozí nedostatkem živin

Jednou z komplikací celiakie je nedostatek živin. Zánět ve střevech může jejich vstřebávání negativně ovlivnit.

Lidé s celiakií mívají v těle často nižší hladinu kyseliny listové, vitaminu B12, vitaminu D, vápníku, zinku, železa a karnitinu.

V horších případech dochází ke špatné absorpci a trávení tuků. Následkem pak mohou být vleklé průjmy, nedostatečné vstřebávání kalorií a podvýživa.

Doplňte základní vitaminy a minerální látky, které vám mohou chybět

  • Železo: hovězí maso, špenát, bílé fazole, tmavá čokoláda, čočka, cizrna, tofu, kešu ořechy
  • Vitamin D: mléčné výrobky obohacené o vitamin D, sardinky, losos, vejce
  • Vápník: mléko a mléčné výrobky, rostlinné nápoje obohacené o vápník, losos, sardinky, kapusta, pak choi, tofu s přidaným vápníkem, pomeranče a sušené fíky
  • Vitaminy skupiny B: slunečnicová semínka, čočka, fazole, kuře, špenát, žampiony, brokolice, chřest
  • Zinek: vepřové maso, kuřecí maso, krabí maso, kešu

Hledejte přeškrtnutý klas

Pro obnovu potřebné hladiny vitaminů a minerálů je důležité poskládat jídelníček z nezpracovaných čerstvých surovin. K dispozici je však také široká škála speciálních produktů, včetně bezlepkového pečiva, cereálií, mouk, těstovin a sušenek. Na etiketách výrobků hledejte heslo „bez lepku“ nebo symbol přeškrtnutého klasu.

Nedaří se? Oslovte odborníka

Pokud máte i při dodržování bezlepkové diety zdravotní potíže, navštivte lékaře a dietologa se specializací na celiakii. Odborník posoudí váš současný jídelníček a zjistí, zda nekonzumujete skrytý lepek, který vám může v těle dělat neplechu. Také vám poradí, co jíst, abyste měli zajištěnou vyváženou a pestrou stravu s dostatkem potřebných živin.

Bílá mouka – další bílý jed versus špaldová mouka

Bezlepkové mouky jsou zdravější než “klasické” – podívejte se na jejich přehled
Ing.Zdeněk Rozehnal

Po cukru je bílá mouka dalším faktorem obezity, kardiovaskulárních onemocnění a dalších závažných chronických onemocnění. Obdobný negativní vliv mají další sacharidy, pokud je přijímáme ve velkém množství.

Historie

Od nepaměti předci konzumovali jako základ výživy obilné zrna. Především pšenici, oves, žito, ječmen, pohanku, později kukuřici i rýži. Zrno se mlelo mezi kameny a pouze množství, které se v krátké době spotřebovalo.

Díky tomu celá obilná zrna dávala lidem zdraví, vytrvalost a sílu.

Obilná zrna

V první řadě je to celistvá potravina, kterou vytvořila příroda. Všechny látky jsou harmonicky vyvážené.

Obilné zrno obsahuje tři základní složky:

  • obalovou vrstvu, která chrání zrno před vysycháním a obsahuje vlákninu (celulózu), vitamíny a minerální látky. Těžko stravitelný obal se zpravidla před mletím odstraňuje a tím získáme otruby
  • moučné jádro, nebo-li endosperm, který obsahuje především škrob (až 75%) a bílkoviny v rozsahu 8 – 13%
  • klíček (embryo – zárodek budoucí rostliny), je bohatým zdrojem tuků a vitamínů, rozpustných v tucích – A, B, D, E. dalé obsahuje bílkoviny, minerální látky, předeším Ca, p, Fw, enzymy a růstové faktory. Před mletím se také zpravidla odstraňuje

Bílá mouka

Při výrobě klasické bílé pšeničné mouky se využívá pouze moučné jádro semena. Na rozdíl od celozrné mouky, kde se zachovávají všechny tři výše uvedené složky, které tvoří cenný zdroj živin a v optimálním poměru – prostě příroda je chytrá.

Bílá mouka připravená o velkou část živin se tím stává jednou z látek, které mají na svědomí tzv. civilizační onemocnění, včetně rakoviny.

Budete mít zájem:  Protizánětlivé Léky Na Střeva?

Průměrný pokles živin ve srovnání s celozrnou moukou:

19% bílkovin, 36% zdravých tuků, 63% solí, 54% vápníku, 70% železa, 77% zinku, 50% fosforu, 100% karotenu, 50% vitamínu B2, 85% vitamínu B1 a 98% vlákniny.

Další negativa

Vzhledem k tomu, že v bílé mouce nejsou sacharidy navázány na vlákninu, která byla před mletím odstraněna, tak se po konzumaci tyto rychle uvolňují v těle, což vyvolává skokovou produkci inzulínu (chudák slinivka), s následnou hypoglykémií.

Navíc na strávení a metabolismus škrobu jsou potřebné vitamíny a minerály, ty které jsme odstranili a nacházejí se v otrubách.

Je evidentní, že by člověk měl jíst pouze celozrné výrobky, protože jsou komplexní. V tomto případě se sacharidy při trávení postupně štěpí na jednoduché cukry, které se vstřebávají do krve.

Hladina cukru v krvi je vyrovnaná i několik hodin, my nemáme pocit hladu, ale hlavně slinivka uvolňuje inzulín pomalu a postupně a tím ji šetříme.

Potraviny a glykemický index (GI)

GI je systém, který indikuje, jak rychle konkrétní potraviny způsobují zvýšení hladiny cukru v krvi. Zjednodušeně řečeno, glykemický index udává, na jak dlouho dokáže daná potravina poskytnout tělu energii, tedy na jak dlouho udrží dostatečně vysokou koncentraci cukru v krvi, aby člověk nepocítil hlad.

GI může mít hodnotu 0 – 100, přičemž čistá glukóza má hodnotu 100

Na seznamu se objevují pouze potraviny, které obsahují sacharidy, takže maso, vajíčka, sýry – proto index GI nemají, ale mohou jej mít párky, pokud obsahují mouku.

Všeobecně by mělo platit, abychom upředňostvovali potraviny s nízkým GI, z důvodu ochrany před chonickými nemocemi. Zvláště by to mělo platit u osob s cukrovkou, kolorektálním karcinomem a srdečními nemocemi

I potraviny s vysokým GI jsou užitečné, ale omezeně

  • pro potřebu rychlého doplnění glykogenu ve svalech – před cvičením nebo sportovním výkonem
  • u lidí, kteří musí omezovat příjem vlákniny ze zdravotních důvodů – Crohnova choroba, při průjmu…

Pilulka.cz

Mouka je běžnou součástí mnoha potravin, včetně chleba, pečiva a dezertů. Často se také používá jako zahušťovadlo do omáček a polévek. Většina výrobků se vyrábí z bílé nebo pšeničné mouky.

Pokud však trpíte celiakií nebo alergií a citlivostí na lepek, neznamená to, že se musíte vzdát všech zmíněných pochoutek.

U nás najdete v nabídce široký výběr různých bezlepkových mouk, se kterými spolehlivě n…

Mouka je běžnou součástí mnoha potravin, včetně chleba, pečiva a dezertů. Často se také používá jako zahušťovadlo do omáček a polévek. Většina výrobků se vyrábí z bílé nebo pšeničné mouky. Pokud však trpíte celiakií nebo alergií a citlivostí na lepek, neznamená to, že se musíte vzdát všech zmíněných pochoutek.

U nás najdete v nabídce široký výběr různých bezlepkových mouk, se kterými spolehlivě nahradíte klasickou mouku. Bezlepkové mouky jsou vyráběny z různých surovin, každá má jedinečnou chuť, vůni a texturu.

Kromě toho většina z nich na rozdíl od běžné, pšeničné mouky obsahuje podle druhu různé tělu prospěšné látky, od vlákniny, až po minerály a antioxidanty.

Nejznámější druhy bezlepkových mouk:

Mandlová mouka – je možné ji využít v různých receptech na pečení. Vyrobena je z mletých, blašírovaných mandlí. Je jí možné nahradit běžnou mouku v poměru 1: 1 v pečivu, využít se dá také jako alternativa strouhanky. Mandlová mouka je bohatá na železo, hořčík, vápník, draslík, měď a mangan. Je také zdrojem vitaminu E a mononenasycených mastných kyselin.

Pohanková mouka – pohanka patří mezi pseudocereálie, skupiny obilovin podobná cereáliím. Má bohatou zemitou chuť a je vhodná zejména na pečení chleba.

Jelikož je drobivejšia, je vhodné ji kombinovat s jiným typem mouky (např. S ​​rýžovou moukou). Obsahuje celou řadu vitamínů B, minerály jako je železo, foláty, hořčík, zinek, mangan.

Také má vysoký obsah vlákniny a antioxidantů.

Amarantová mouka – stejně jako pohanka se amarant považuje za pseudocereáliu. Má zemitou, oříškovou chuť, a snadno přijímá chuť ostatních přísad. Při pečení je vhodné ji zkombinovat s jinými Muka. Obsahuje vysoký podíl vlákniny, bílkovin, a stopové prvky mangan, hořčík, fosfor, železo a selen. 

Teffová mouka – dá se použít na různá jídla jako např. palačinky, chléb. Lze jí nahradit 25 – 50% klasické mouky. Má vysoký obsah bílkovin, což podporuje pocit sytosti. Také obsahuje vápník a vitamin C.

Ovesná mouka – vyrábí se mletím celozrnného ovsa. Obsahuje beta-glukan, bílkoviny, hořčík, fosfor, vitamíny skupiny B a antioxidanty.

Kukuřičná mouka – vyrábí se z celého jádra kukuřičného zrna a je velmi jemno namletá. Je možné ji použít na zahuštění, ale připravuje se z ní i chléb a tortilly. Má vysoký obsah vlákniny, antioxidanty lutein a zeaxantin, vitamín B6, thiamin, mangan, hořčík a selen.

Cizrnové mouka – cizrna má oříškovou chuť a zrnitou strukturu a je oblíbený v blízkovýchodní a indické kuchyni. Z cizrnové mouky se vyrábí falafel, hummus a chlebová placka.

Je dobrým zdrojem vlákniny a bílkovin na rostlinné bázi. Tyto živiny spolupracují na zpomalení trávení, podpoře plnosti a řízení tělesné hmotnosti.

Cizrnové mouka má také vysoký obsah minerálů hořčíku a draslíku, které mají pozitivní roli při podpoře zdraví srdce.

Kokosová mouka – vyrábí se ze sušené kokosové dužiny a má jemnou, kokosovou chuť. Její lehká textura je velmi podobná běžné mouce a dá se použít pro pečení chleba a běžných dezertů. Obsahuje vlákninu a zdravé, nasycené tuky.

Tapioková mouka – používá se jako zahušťovadlo do polévek, omáček a koláčů a nemá žádnou zřetelnou chuť nebo vůni. Může se také použít v kombinaci s jinými bezlepkovými moukami v receptech na chléb.

Konopná mouka – ideální na pečení a zahušťování omáček. Konopná mouka s vysokým obsahem vlákniny, mastných kyselin, vitamínů a minerálů dodává kreativní a výživný šmrnc domácímu pečivu, muffiny, sušenkám a palačinkám.

Kamutová mouka – prastará mouka původně z Egypta. Kamut je oceňován pro svou jemnou, máslovou, oříškovou chuť a vysoký obsah bílkovin a výživných látek. Tato mouka je vhodná zejména na kváskovanie.

Dýňová mouka – tuto mouku můžete používat do pečiva, jako je chleba, sušenky, sušenky, palačinky, koláče, lievace, oplatky, ba dokonce i zmrzliny a smoothies. Vyrábí se mouka ze sušené dýňové dužiny, případně i se slupkou a se semen. Dýně je bohatá na vlákninu, minerální a stopové prvky, a zejména na vitamin A.

Užívatelé hodnotí nejlépe značky Diana Company, Allnature a Wolfberry. Nejlépe hodnoceným produktem je Wolfberry Kokosová mouka BIO 400g.

> Zobrazit celý popis

Bezlepkový celozrnný chléb REBEL

Skutečně CELOZRNNÝ BEZLEPKOVÝ CHLÉB.

Z více než 80 % z celozrnných mouk, zcela bez škrobů, psyllia a pojivových gum. Sci-fi? Utopie? Přehnané ambice? Nereálná očekáván? Ne. To je REBEL!

Pohanka, oves a len, hlavní ingredience této směsi, jsou našemu území vlastní po staletí a můžeme je tak považovat za tradiční. Směsi dominuje celozrnná pohanková mouka, následuje celozrnná ovesná mouka bez lepku.

Celozrnnou mouku přesně definuje legislativa. Nejčastěji si ji představíme jako hrubou. Celozrnné mouky použité v této směsi byly podrobeny speciálnímu mletí a jsou jemné, což na trhu pro náročnost takového mletí není zcela běžné.

Ovšem vyplatilo se a na struktuře výsledného pečiva je to znát.

Pokud budete péct pouze z této směsi, nečekejte nadýchané pecny. Pokud však hledáte alternativu za žitnou mouku, případně toužíté po věrné nápodobě receptů pšenično-žitných, jste tu správně! Směs také můžete kombinovat s našimi „univerzálkami“ ZELENOU a MODROU.

Docílíte tak objemných pecnů, ovšem s přídavkem celozrnné nutričně přínosné mouky. Kombinovat můžete všestranně, protože směs neobsahuje ani přidanou sůl, ani cukr. Je tak ideální i pro kváskové pečení.

Recepty celozrnné, kombinované i kváskové Vám nabídne Rebelská kuchařka.

Chuť této směsi dotváří kombinace chlebového koření: kmínu, koriandru a fenyklu v námi osvědčených poměrech.

Laboratorní testy prokázaly, že tato směs „dosáhne“ na tato výživová tvrzení:

  • ZDROJ VLÁKNINY
  • ZDROJ BÍLKOVIN
  • S NÍZKÝM OBSAHEM CUKRŮ

SYPKÁ SMĚS PRO PŘÍPRAVU CELOZRNNÉHO CHLEBA – BEZ LEPKU

Balení obsahuje

500 g směsi na bezlepkový celozrnný chléb REBEL.

K tomu přidáme 480 ml vlažné vody, 2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa a 7 g sušeného nebo 21 g čerstvého droždí.

Návod k přípravě v domácí pekárně

Do mísící nádoby nalijeme 480 ml vlažné vody. Do vody přidáme 2 lžičky soli, 2 lžíce oleje a 2 lžíce octa, zamícháme. Přisypeme obsah balení. Uprostřed směsi vytvoříme důlek, do kterého dáme 7 g sušeného nebo 21 g čerstvé droždí. Pečeme na program cca 2 hodiny a 20 minut.

Návod k přípravě v klasické troubě

Do skleničky nalijeme 50 ml vlažné vody, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme 21 g čerstvého droždí a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.

Ve velké míse kuchyňského robotu smícháme směs Rebel, 2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, 2 lžíce octa, 430 ml vody a kvásek. Pomocí hnětacích háků necháme zpracovávat 5 minut. Mezitím si nádobu, ve které budeme péct, dobře vymažeme olejem a vysypeme moukou. Vzniklé těsto přesuneme do pečící nádoby a zakryjeme ho potravinářskou fólií, aby neoschlo.  Na teplém místě necháme kynout cca 45 minut.

Troubu předehřejeme na 250 °C a na její dno dáme starý hluboký plech na pečení, na který nalijeme cca 0,5 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.

Pečeme 20 minut, poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní plech, teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme 30 minut. Pak chleba vyklopíme z formy a pečeme ještě 10 minut bez ní, abychom docílili pěknou kůrku.

Pozor, celková doba pečení se může mírně lišit – v závislosti na typu trouby.

Že je chléb hotový, prověříme známým testem se špejlí – zapíchneme ji do chleba, a když ji vytáhneme suchou, chléb je upečený.

Správně upečený chléb poznáme také tak, že zaklepeme na spodek a ten musí „zvonit“, tzn. znít dutě.

Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.

Shrnutí pečení na 250 °C s párou – 20 min na 200 °C bez páry – 30 min na 200 °C bez formy na pečení – 10 minut

Rebelská kuchařka

Ze směsi Rebel připravíte nejen celozrnný bezlepkový chléb. Z této celozrnné směsi můžete upéct vynikající perník i makovec, opravdu křupavý celozrnný knäckebrot, celozrnné tortilly, skandinávský chléb limpu nebo rychlé keksy.

Směs Rebel můžete také kombinovat s vaší oblíbenou ZELENOU směsí a upéct nadýchané pecny, ovšem s nutričním přínosem celozrnného Rebela.

Anebo se můžete pustit do kváskového pečení.

To vše s Rebelskou kuchařkou, jejíž autorkou je Alexandra Brunnerová. Jej znalosti – teoretické i praktické – na poli bezlepkového pečení jsou naprostým unikátem.

Bezlepkové celozrnné pečení to je skutečná výzva. A Vy spolu s Alex, coby horským vůdcem, můžete nyní pokořit další osmitisícovku bezlepkového pečení!

Zde se podívejte, jaké další směsi na chléb bez lepku máme v nabídce.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector