Černý pepř a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

Černý pepř

Již od starověku využívali lidé k léčení veškerých zdravotních neduhů všemožné bylinky a Černý pepř a zdraví – jaké jsou jeho účinky?koření, známé a využívané do dnešní doby. Zázvor, chilli papričky nebo kurkuma, které si svou popularitu zcela jistě zaslouží, si svoji oblibu dokázaly uchovat až do dnešní doby.

Na jedno koření se ovšem časem zapomnělo, což je ohromná škoda. Jedná se o černý pepř, jehož účinky doslova vyčnívají nad ostatním kořením. Je přímo ideálním prostředkem k léčbě různých onemocnění a to na mnoho způsobů.

Toto blahodárné koření tak nabízí opravdu ten největší zdravotní přínos a proto je obrovská škoda, že ho současná moderní věda přehlíží.

Samotná historie černého pepře je přitom velmi zajímavá. Například ve středověku se pepřem platilo. Žádná měna nebo zlato, ale pro nás „obyčejný“ pepř.

Černý pepř se tak stal postupem času pro lidské zdraví opravdu cenným kořením. Ovšem pro nás neznámý olej právě z tohoto koření, hraje daleko větší roli v péči o naše zdraví.

Jaké jsou tedy zdravotní účinky oleje a samotného černého pepře?

Zdravotní účinky černého pepře a oleje se mohou pochlubit celou škálou plusových vlastností. V první řadě je potřeba připomenout laxativum (projímadlo nebo rostlinná droga podporující pohyby střev a jejich vyprazdňování). Pepř také působí proti nadýmání, odhleňuje, má antibakteriální účinky. Černý pepř je rovněž silným antioxidantem a současně také protizánětlivým prostředkem.

Toto koření se může navíc pochlubit diuretickými účinky (proti zadržování vody v těle), antiseptickými účinky, dokáže stimulovat tělo. Jeho schopnosti jdou však ještě dál – předchází svalovým křečím, rozšiřuje cévy, podporuje pocení a dokáže velmi výrazně snížit horečku.

Mezi jeho nejvýraznější účinky se řadí sedm bodů – žaludek, hubnutí, kožní problémy, dýchání, bakterie, antioxidant, nervy.

Černý pepř a zdraví – jaké jsou jeho účinky?Žaludek: Lidé trpící jakýmikoliv žaludečními problémy, by měli zcela jistě sáhnout po černém pepři. V žaludku se totiž tvoří kyselina chlorovodíková, kterou je potřeba správně vylučovat. V případě, že se tak neděje, nastupují zdravotní problémy v podobě špatného trávení, žaludečních kolik, průjmu či zácpy. A je to právě černý pepř, který dokáže spustit správné vylučování této kyseliny.

Černý pepř je schopný také snížit plynatost. Mimo jiné rovněž podporuje funkci tvorby a následné vylučování moči. Je potřeba také zmínit stimulaci pocení, čímž se z těla dostává obrovské množství škodlivých toxinů.

Hubnutí: Zřejmě není pro nikoho žádnou novinkou, že pepř je schopen rozpustit veškerý usazený tuk v celém těle. Tím víceméně aktivuje metabolismus, který se již postará o jeho vylučování z těla ven.

Kožní problémy: Pepř je přímo ideálním prostředkem při léčbě vitiliga. Jedná se o onemocnění kůže, které je charakteristické světlými skvrnami – z pokožky se vytrácí pigment.

Dýchání: Černý pepř je schopen uvolnit dýchací cesty – výrazně zlepšuje průtok vzduchu. Při zánětu nosních dutin, či ucpaném nosu, je pepř nepřekonatelný. Jeho používáním se tak zbavíme hlenů z dýchacích cest a dutin.

Bakterie: Černý pepř se může jako jeden z mála koření pochlubit silnými antibakteriálními vlastnostmi. Díky této schopnosti dokáže výrazně snížit záněty způsobené štípnutím hmyzem a následné bakteriální infekce. 

Silný antioxidant: V černém pepři se skrývá nespočet látek, jejichž posláním je zabránit šíření aČerný pepř a zdraví – jaké jsou jeho účinky? působení volných radikálů v těle. Působí jako silná prevence proti vážným onemocněním, jako je například choroba srdce, choroba cév, cukrovka a rakovina.

Zdravé nervy: Černý pepř obsahuje další účinnou látku, kterou je piperin. Ten doslova ochraňuje lidský mozek před neurální degenerací. Díky němu je mozek schopný dlouho zachovávat paměťovou kapacitu a kognitivní schopnosti a to až do pokročilého věku.

Olej z černého pepře a samotný pepř se dá užívat na několik způsobů. Jedná se především o inhalaci, orální konzumaci a povrchovou aplikaci.

Inhalovat se může taktéž několika způsoby. Při vdechování výparů z pepřového oleje se během okamžiku dostaví úžasná relaxace a hlavně klid.

Ti, kterým se zdá jeho vůně příliš ostrá, mohou tento olej zkombinovat například s levandulovým a jalovcovým esenciálním olejem a pomocí difuzéru jej potom odpařovat do vzduchu.

Osvěžit vzduch se dá i jednoduše nakapáním do horké vody – vynikající způsob pro kuřáky. Působí totiž nejenom jako „antitouha“ po cigaretě, ale také po alkoholu.

Orální konzumací rozumíme příchuť pepře v jídlech, čímž vlastně zvýrazníme chuť daného jídla, kterému dodá kýženou ostrost. Konzumací mletého černého pepře se zlepšuje především tvorba a následné vylučování moči. Tím se vlastně podpoří detoxikace prostřednictvím pro tělo důležitého pocení. Dalším důležitým faktorem je stimulace tvorby žluči, čímž se výborně zlepší trávení.

Povrchovou aplikací rozumíme smíchání pár kapek éterického oleje z černého pepře s nosním olejem – kupříkladu slunečnicovým. Tímto vzniklým roztokem potíráme postižená místa, čímž dojde k potlačení bolesti svalů. Současně se tím dá předejít vzniku křečí. Povrchová aplikace také pomáhá lidem, trpící dnou (krystalická kyselina močová obsažená v kloubech), artritidou a revmatismem.

  • EKOMARKET.cz doporučuje:
  • Pepř černý celý – koupit ZDEČerný pepř a zdraví – jaké jsou jeho účinky?
  • Pepř černý mletý – koupit ZDE
  • Pepř barevný celý – koupit ZDE
  • Pepř zelený celý  – koupit ZDE
  • Pepř červený celý – koupit ZDE
  • Pepř bílý celý – koupit ZDE
  • Pepř cayennský – koupit ZDE
  • Chilli papričky – koupit ZDE
  • Kurkuma – koupit ZDE
  • Zázvor mletý – koupit ZDE

Co všechno dokáže pepř? Různé druhy pepře umí různé věci

Černý pepř a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

Pepř není jenom vyhledávaným kořením napříč světovými kuchyněmi. Má také léčivé účinky. K nim patří zrychlení metabolismu, podpora trávení a chuti k…

Černý pepř a zdraví – jaké jsou jeho účinky?Pepř k naší kuchyni jednoduše patří. Ve známé pohádce trápil obyvatele království nedostatek soli a byli ochotni ji vyvážit zlatem. V dnešní době bychom se stejně obtížně obešli bez jiného koření, které také nesmí na našem stole chybět. Je to samozřejmě pepř. Je nepostradatelný v kuchyních celého světa a různé druhy pepře dodávají specifickou chuť mnoha pokrmům. 

Pepř je zkrátka důležitý. Ostatně, fakt, že pepř tvoří přes 30% celkového obchodu s kořením mluví sám za sebe. Jeho ostrou, štiplavou chuť oceňovali už ve starém Řecku, Římě i Malé Asii, kam se dovážel z Indie. Pepř dovezl do Evropy jako první Alexandr Veliký v roce 327 př. n. l..

Nejdříve vládli obchodu s tímto kořením Arabové, později benátští kupci. Jejich zákazníky byly v 10. století němečtí obchodníci a odtud pepř doputoval až do českých zemí. Spolu s ostatními exotickými plodinami se k nám dostal obchodními stezkami podél Labe a Vltavy. Používání pepře u nás nebylo stále stejné.

Někdy byl značně oblíben a jeho spotřeba byla velká, jindy jakoby ustoupil do pozadí. Tyto výkyvy byly ovlivněny také tím, zda právě panoval mír anebo zuřily války. V 18. a 19. století u nás byly k dostání různé druhy pepře, především však černý a bílý. Dovážel se k nám formanskými vozy z Itálie.

Obchodníci je přímo v krámě drtili ve velikých hmoždířích a prodávali na váhu v papírových kornoutech. 

Pepř má i léčivé účinky

Pepř není jenom vyhledávaným kořením napříč světovými kuchyněmi. Má také léčivé účinky. K nim patří zrychlení metabolismu, podpora trávení a chuti k jídlu, srdečního a oběhového systému, působí proti nadýmání.

Přisuzují se mu účinky zmírňující menstruační bolesti a také se považuje za přírodní afrodisiakum (podobné afrodisiakální účinky se přisuzují také kotvičníku, kterému se věnujeme v dalším článku). Ve středověku se proti používání pepře postavila dokonce i církev.

Její představitelé byli přesvědčeni, že pepř podporuje tělesný chtíč. Pro své antibakteriální vlastnosti pomáhá například při nachlazení. Zelený pepř má navíc oproti černému dvě fenolické látky, které působí proti konkrétním kmenům bakterií.

Přes veškeré pozitivní účinky je třeba dbát při spotřebě pepře určité obezřetnosti. Jeho nadměrná konzumace může vést ke zvýšení krevního tlaku a některé druhy pepře způsobují blokování moči. 

Druhy pepře: pepřovník černý – čtyři v jednom

Pepř, kterým si kořeníme pokrmy, může pocházet z různých druhů rostlin. Ten nejznámější je pepřovník černý (Piper nigrum).

Pochází z jihovýchodní Asie a nyní se již pěstuje v tropických oblastech celého světa většinou na čajových či kávových plantážích. Zde je mu nejlépe, jde totiž o liánu, která potřebuje oporu a tak se přidruží k jiným rostlinám. Nenechte se mýlit názvem.

Z této rostliny samozřejmě získáváme černý pepř, ale také zelený, bílý i červený.

Černý pepř

Černý pepř se získá sušením nedozrálých bobulí na slunci, dokud původně načervenalá slupka nezíská tmavou barvu. Další možností je způsob úpravy krátkým namočením ve vroucí vodě a dalším sušením v sušárnách. Černý pepř má svou typickou výraznou chuť hodící se zejména do polévek, omáček a k tmavým druhům masa.

NÁŠ TIP:

Vyzkoušejte vynikající steaky z hovězí svíčkové.

Zelený pepř

Pokud je třeba získat pepř zelený, pak se nezralé zelené bobule suší rychle při vysokých teplotách a poté se buď zamrazí, nebo naloží do slaných nebo octových nálevů. Chuť zeleného pepře ocení hlavně labužníci a typicky se používá například při přípravě steaků a delikates, například paštik.

Budete mít zájem:  Jak větrat zdravě a nepřijít o teplo: ventilačka v zimě je chyba

Bílý pepř

Bílý pepř je zralým plodem pepřovníku. Bobule se namočí, aby se snáze oloupala červená slupka a následně se suší. Jeho chuť je také výrazná, ale jemnější, používá se často do světlých a smetanových omáček, k sýrům, drůbeži nebo rybám. Ne každému však poněkud zatuchlá chuť bílého pepře vyhovuje.

Červený pepř

Červený pepř jsou zcela zralé plody pepřovníku. Je třeba je ihned po sklizni naložit do různých druhů nálevů. Červený pepř se často využívá při grilování, do marinád anebo steakových omáček. 

Některé další druhy pepře

Druhů pepřů je okolo 1600, avšak jako koření se využívají jen některé druhy. Které jsou nejznámější? 

Růžový pepř

Růžový pepř není pravým pepřem. Jde o téměř zralé plody stromu Schinus terebinthifolia, který pochází z Jižní Ameriky. Vídáme ho ve směsích barevných pepřů, kde je ho však velmi málo a svou slabě nasládlou pryskyřici připomínající chutí vyvažuje typické chuti ostatních pepřů. Růžový pepř je tak spíše dekorativním prvkem, protože ve větším množství je toxický. 

Pepř dlouhý

Pepř dlouhý pochází z Indie a úpatí Himaláje a ve své domovině je také nejvíce používán. Má ostrou, lehce nasládlou chuť a používá se zejména při přípravě typických indických jídel, vinných nebo sýrových omáček. U nás není příliš známý a usušené plody dlouhého pepře připomínají jehnědy. 

Pepř kubebový (ocasatý)

Pepř kubebový, nazývaný též ocasatý, má původ na východoindických ostrovech. Nezralé plody se i se stopkou suší na slunci. Je aromatičtější a ostřejší než pepř černý. Rozdíl je však v látce, která pikantní chuť způsobuje.

Zatímco černý pepř obsahuje piperin, pepř kubebový má v sobě kubebin. Není pouze kořením v pravém smyslu slova, využívá se také jako přísada do parfémů, likérů, je znám jako prostředek v lidovém léčitelství. Má desinfekční a odvodňující účinky na organismus.

V kuchyni se kubebový pepř využívá zejména ke zvěřině, sýrům a tmavým druhům masa. 

Sečuánský pepř

Sečuánský pepř je jedním z nejstarších čínských koření, pěstuje se také v Indonésii, Japonsku, Vietnamu. Je součástí čínské směsi Koření pěti vůní. Má typicky trpkou chuť a citronovou vůni, je více palčivý než černý pepř. Je vhodný zejména při úpravě drůbeže.

Cayenský pepř

Také cayenský pepř není ve skutečnosti pepř. Jsou to sušené drobné a velmi pálivé chilli papričky. Původně rostly u řeky Cayen na území dnešní francouzské Guayany. V angličtině slovo pepper znamená pepř i papriku, a to včetně chilli. Český název je tak dílem špatného překladu.

Černý pepř a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

Pepř: jak jej uchovávat

Mletý pepř ztrácí poměrně rychle jak aroma, tak i chuť. Je proto ideální, pokud používáme v kuchyni čerstvě mletý nebo drcený pepř. Vhodné je přidávat jej do pokrmu až těsně před ukončením tepelné úpravy. Rozdílná bývá také kvalita pepře. Zjistíme ji jednoduchým testem.

Vezmeme skleničku s vodou a vysypeme do ní několik kuliček pepře. Pokud jsou kvalitní, měly by se potopit ke dnu. Pokud plavou na hladině, koření je duté a tudíž nekvalitní.

To má za následek oslabené aroma, a tak je třeba použít ho mnohem více, aby bylo dosaženo stejného chuťového efektu jako při použití koření kvalitního.

Pepř v kuchyni

Různé druhy pepře je možné využít v kuchyni na mnoho způsobů, nejen jako doplněk do pokrmů pro vylepšení jejich chuti, ale také jako hlavní chuťovou složku mnoha receptů. Můžete se inspirovat několika tipy.

Hovězí roštěná s omáčkou ze zeleného pepře

Potřebujeme:

  • 4 plátky hovězí roštěné
  • 250 ml šlehačky
  • 200 ml kvalitního bílého vína
  • 2-3 polévkové lžíce zeleného pepře (ideálně nakládaného)
  • sůl
  • olej
  • podle chuti česnek

Hovězí roštěná s omáčkou ze zeleného pepře – postup:

Omyté, osušené a po okrajích na několika místech nařéznuté plátky hovězí roštěné potřeme olejem a necháme několik hodin odležet. Můžeme je také lehce potřít prolisovaným česnekem.

Maso opečeme po obou stranách asi 3 minuty. Vyjmeme z oleje a osolíme. Do výpeku vlijeme víno, zamícháme zelený pepř a krátce povaříme. Zalijeme smetanou a můžeme zahustit jíškou.

Vhodnou přílohou jsou opékané nebo americké brambory a zeleninová obloha. 

Čokoládová pěna s červeným pepřem

Potřebujeme:

  • 175 g kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 1,5 dl smetany ke šlehání
  • 1 dl smetany na vaření
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 kávové lžičky celého červeného pepře

Čokoládová pěna s červeným pepřem – postup:

Smetanu na vaření povaříme s vanilkovým cukrem, přidáme nalámané kousky čokolády a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidáme vejce a v tekutině ho rozmixujeme. Necháme vychládnout.

Připravíme si tuhou šlehačku a postupně ji vmícháme do vlažné čokoládové směsi. Přidáváme také červený pepř. Vzniklou pěnu dáme do misek či pohárů a necháme vystydnout, ideálně v ledničce.

Podáváme ozdobené šlehačkou a kuličkami červeného pepře. 

Chřest s holandskou omáčkou s bílým pepřem

Potřebujeme:

  • 250 g vepřové šunky
  • několik snítek čerstvé bazalky – podle chuti
  • 900 g brambor
  • 1 kg zeleného chřestu
  • 1,5 kg bílého chřestu
  • kapary: 3 lžičky
  • 210 g másla
  • 5 ks žloutků
  • mletý bílý pepř, limetková šťáva, sůl , cukr

Chřest s holandskou omáčkou s bílým pepřem – postup:

Bílý chřest oloupeme celý, zelený pouze v dolní třetině. Každý druh chřestu vaříme zvlášť v osolené vodě s přidanou trochou cukru. Bílý vaříme zhruba 15 minut, zelený asi 10 minut. Po uvaření je vyjmeme a okapané uchováváme v teple. Uvaříme si brambory. Mezitím si nasekáme najemno bazalku. V hrnci rozpustíme máslo.

Přidáváme ho zvolna do směsi žloutků a devíti lžic chřestového vývaru, kterou jsme si našlehali ve vodní lázni. Přidáme nasekané kapary, šunku a bazalku. Zamícháme, dochutíme bílým pepřem, solí a limetkovou šťávou. Na talíři upravíme brambory a chřest a zalijeme omáčkou.

Horký chřest můžeme před zalitím omáčkou ještě posypat nadrobno nastrouhaným tvrdým sýrem.

Seznam článků

Černý pepř a zdraví – jaké jsou jeho účinky?Podporuje trávení, hubnutí a spalování tuků, odstraňuje nadýmání a podporuje srdeční činnosti. To je jen zlomek důvodů, proč si dnes pořádně opepřit jídlo. Jak poznat kvalitní pepř a na co si dát při jeho skladování pozor?

Pepř je plodem pepřovníku černého, který pochází z Indie a dnes se pěstuje i v dalších subtropických a tropických zemích. Podle některých zdrojů jich existuje asi dva tisíce druhů. V Evropě se poprvé objevil ve čtvrtém století – Alexandr Makedonský ho přivezl ze svého indického tažení. Po dlouhou dobu patřil k velmi drahocenným komoditám.

Proč si dát pepř?

  1. Pepř zlepšuje trávení a urychluje metabolizmus.
  2. Stimuluje spalování tuků.
  3. Odstraňuje nadýmání.
  4. Podporuje srdeční činnosti.
  5. Je vhodný pro ty, kteří trpí na studené nohy a ruce.

  6. Pepř stimuluje nervový systém a podporuje vylučování hlenů.
  7. Skvělý je také na střevní potíže.
  8. V ajúrvédě se využívá jako detoxikant.  
  9. Piperin, který je obsažený v pepři, má účinky podobné morfinu – proto působí proti bolesti.

  10. Považuje se i za přírodní afrodiziakum. Podle jednoho zdroje z toho vychází rčení „Pepříš jako Kančev“ – tento šlechtic byl proslulý spotřebou pepře a počtem milenek. Za afrodiziakální nápoj se díky obsahu pepře považuje i např. koktejl, zvaný „Bloody Mary“.

Jedna lžička pepře (6 gramů) má necelých 16 kalorií, 4,1g karbohydrátů, 3 mg sodíku a 2 gramy vlákniny.

Bílý, černý, zelený, červený

Podle toho, jak se tyto plody upraví, mohou mít čtyři barvy. Černý pepř je zralý plod usušený na sluníčku. Bílý pepř je zbavený slupky po namáčení ve vodě, poté se usuší. Červený pepř je sklizený jako zralý a naložený do nálevu. Jedině zelený pepř je nezralý, je sušený horkým vzduchem nebo zmrazením. Může se také nakládat, podobně jako červený, do nálevů.

Ke skladování jsou nejlepší tmavší vzduchotěsné nádoby v suchém místě.  Pepř by neměl zešednout, jinak ztrácí aroma i léčebné účinky. Mletý pepř vydrží maximálně 3 měsíce, zatímco celé kuličky se mohou skladovat několik let. Pepř se může také zmrazit, ale jeho chuť se může trochu změnit, může být ještě výraznější.

Pálí to jako… pepř

U pepřů rozlišujeme jejich pálivost a chuť (aroma). Pálivost je daná obsahem alkaloidu piperinu a piperidinu. Nejpálivější je černý, nejvíce aromatický zase zelený. Barevný pepř, který můžete běžně koupit, je směsí černého, zeleného, bílého a růžového.

Růžový pepř patří mezi koření, které má sice v názvu pepř, ale ve skutečnosti jde o jiný druh rostliny. Můžete jej najít také pod názvy čínský nebo peruánský pepř, ve skutečnosti to jsou sušené plody pirulu, pepřovce obecného. Má nasládlou chuť a ve větším množství může být toxický pro drůbež, děti a těhotné ženy.

Do směsí se přidává zejména pro svou krásnou barvu.

Černý pepř a zdraví – jaké jsou jeho účinky?Pepře nepepře

Kajenský pepř – tato velmi pálivá paprika se používá hlavně v mexické kuchyni, a to k ochucení fazolí. Kvůli špatnému překladu se mu česky říká pepř. Kajenský podle přístavu Cayene ve francouzské Guayaně.

Meleguetský (guinejský) pepř, rajská zrna – pochází ze západní Afriky a může pepř nahradit, nedráždí žaludek tolik jako černý pepř.

Budete mít zájem:  Léky Na Cukrovku 2 Typu?

Sečuánský pepř – toto čínské koření bylo velmi ceněné a používané jako obětina bohům. Tento plod žlutodřevu, keře podobného akátu, se nazývá občas také fagara, japonský, nebo čínský pepř. Je poměrně aromatický a ostrý až palčivý. Při opražení předtím, než jej namelete, se zvyšuje jeho aromatičnost.

Jak poznáme kvalitní pepř?

Kvalitu poznáme podle nerozemletých kuliček a jejich váhy. Čím větší a těžší jsou kuličky, tím jsou kvalitnější. Naopak, vysušené a malé kuličky mezi kvalitní pepř rozhodně nepatří.  U mletého pepře si můžete kvalitu zjistit jednoduše: nasypejte ho do sklenice s vodou a pokud prášek klesne, tak je z nekvalitních bobulí pepře.

Pokud je vám často zima od nohou, přidejte si do ponožek pepř, ten vám studené nožky pěkně prohřeje!

Zajímavosti

Kromě slaných jídel se pepř hodí i do sladkostí. Perník se třeba dříve nazýval peprník, právě podle pepře (v němčině dokonce stále pepřové koláčky, Pfefferkuchen). Užijete jej ale i do svařeného vína.

Černý pepř dříve používali lidé na ochranu domova. Pepř se solí se sypal kolem domu, aby byl chráněn proti zlu a negativním vlivům. 

Vyrobte si doma: Citronový pepř

Je skvělý na steaky, ryby nebo jako přídavek do salátů. Stačí, když ostrouháte kůru z pěti citronů (nejlépe chemicky neošetřených), přidáte dvě lžíce (ne vrchovaté) čerstvě umletého pepře a jednu lžíci soli. Směs pak dejte na pečicí papír na plech a nechte v troubě na hodinku vysušit na nejnižší stupeň.

Celou směs pak umelte v mlýnku a máte hotovo!Černý pepř a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

Pepř je černé zlato. Pomáhá s trávením, při nachlazení i chřipce

Pepř patří mezi prastará koření. Lidé si ho už před staletími natolik cenili, že ve středověku fungoval jako platidlo, například se jím platilo clo a válečné daně.

Kupujte celý

Podle doby sklizně a zpracování může vzniknout pepř černý, bílý, zelený nebo červený. Bobule na pálivý černý pepř se sklízí krátce před dosažením zralosti, bílý pepř se sklízí o něco později a získává se z plně zralých plodů. Zelený se vyrábí z ještě nezralých plodů.

„Palčivost pepře je nejsilnější u bílého a nejslabší u zeleného pepře. Černý pepř má zase nejsilnější aroma. Nejlepší je kupovat pepř celý. Mletý rychle ztrácí aroma a může být i falšován,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Černý pepř a zdraví – jaké jsou jeho účinky?Pokud chcete, aby byl pepř co nejúčinnější, skladujte ho na suchém místě v tmavší vzduchotěsné nádobě. Mletý vydrží maximálně tři měsíce. Avšak správně skladované celé kuličky si uchovají sílu i několik let.

Podporuje trávení

Stává se vám, že vám jídlo leží v žaludku nebo se vám nepříjemně nadýmá břicho? Pomůže vám černý pepř, který napomáhá zdravému trávení. Rozšiřuje cévy a tím podporuje krevní oběh.

Typickou ostrost pepři dodává látka zvaná piperin. Je obsažený v jeho vnějším obalu. Nejen, že podporuje trávení, ale může do jisté míry pomoci i těm, kteří bojují s nadváhou.

„Piperin nejen zlepšuje trávení, ale také blokuje tvorbu nových tukových buněk,“ vysvětluje dietoložka.

Jak to všechno piperin dokáže? Stimuluje histaminové receptory v žaludku, zvyšuje produkci žaludečních šťáv a urychluje metabolismus. Zvyšuje zároveň tělesnou teplotu a urychluje okysličování tukové tkáně.

Jen pepř nestačí

Bojovníci s nadváhou, neradujte se ale příliš.

Černý pepř vás může podpořit ve vašem snažení, ale nenahradí efekt zdravého stravování, popřípadě dietního režimu a pravidelného pohybu,“ zdůrazňuje Karolína Hlavatá.

Aby se projevily výrazné účinky piperinu na úbytek váhy, museli bychom denně spolykat 120 zrnek pepře, což není reálné. Na trhu se již objevují některé přípravky obsahující piperin, ale ne všechny jsou účinné.

Spojenec při nachlazení

Černý pepř a zdraví – jaké jsou jeho účinky?Mocným spojencem může být černý pepř i při nachlazení, virózách a chřipce. Podporuje pocení, a tak působí pozitivně, bojujeme-li s horečkou nebo zimnicí. Účinný je také na vykašlávání při hromadění hlenu. Jeho zahřívací schopnosti lze skvěle využít, když nás kvůli pomalejšímu krevnímu oběhu trápí chladné ruce a nohy. V těchto případech se doporučuje užít dávku 1 až 15 gramů denně. Lokálně ho můžeme použít také na utišení artritických bolestí.

Pepř nemusíme přidávat jen do slaných jídel, ale v případě nachlazení například do bylinkového čaje. Nejen prohřívá, ale také zvyšuje vstřebávání bylinek. Kdysi byl kořením, které nechybělo například v perníku.

Pozor, je dráždivý

Všeho moc škodí. I když pozitivní účinky černého pepře jsou nesporné, přesto bychom měli k jeho konzumaci přistupovat obezřetně.

„Černý a bílý pepř mají dráždivý účinek, proto jej používáme pouze v malém množství. Nadměrné a dlouhodobé používání pepře může uškodit játrům a ledvinám,“ varuje dietoložka.

Zvýšená dávka může u citlivějších jedinců vyvolat nevolnost. Může také zvýšit účinek některých léků, a tak máte-li v plánu dát si pepře více, než kolik je běžné k ochucení jídla, raději se poraďte s lékařem.

Olej, který odstraní kyselinu močovou z krve, vyléčí úzkost a potlačí touhu po cigaretě i alkoholu

Černý pepř a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

Po celá staletí lidé využívali všelijaké bylinky a koření k léčbě nejrůznějších zdravotních problémů a onemocnění.

Mezi nejoblíbenější léčivé bylinky vždy patřily zázvor, chilli papričky či kurkuma, které si svou popularitu určitě zaslouží.

Avšak z koření jedno z nich svými účinky přímo vyčnívá, ale na rozdíl od ostatních zmíněných se na něj často zapomíná. Jde o černý pepř, který je k léčbě různých onemocnění možné využít mnoha způsoby.

  • Dokonce i moderní věda pepř přehlíží, přestože nabízí největší zdravotní přínosy, jaké může koření poskytnout.
  • Například ve středověku si pepře natolik vážili, že se nejednou používal jako forma platidla, čímž nahrazoval legálně měnu nebo zlato.
  • Samotné koření je pro zdraví člověka mimořádně cenné, ale olej z něj hraje ještě větší roli v péči o zdraví.

Zdravotní účinky černého pepře a oleje z něj

Pepř disponuje celou paletou zdravotních účinků1. Je laxativem, působí proti nadýmání, má antibakteriální účinky, odhleňuje, je silným antioxidantem i protizánětlivým prostředkem.

Také působí diureticky (proti zadržování vody v těle), antispeticky, stimuluje tělo, předchází svalovým křečím, rozšiřuje cévy, podporuje pocení a snižuje horečku.

Nyní se pojďme podívat na 6 jeho nejvýraznějších účinků:

1. Zklidňuje žaludek

Černý pepř dokáže spustit vylučování kyseliny chlorovodíkové v žaludku, čímž léčí problémy jako jsou špatné trávení, žaludeční kolika, zácpa či průjem.

Také snižuje plynatost a podporuje funkci tvorby a vylučování moči. Má vliv i na stimulaci pocení, pomocí kterého se z těla dostává ven množství toxinů.

2. Podporuje hubnutí

Pepř výborně rozpouští tuk napříč celým tělem a aktivuje jeho následný metabolismus a vylučování ven z těla.

3. Léčí kožní problémy

Pepř můžete využít například při léčbě vitiliga. Jde o onemocnění kůže, při kterém se z pokožky vytrácí pigment a vznikají světlé skvrny.

4. Zlepšuje dýchání

Černý pepř uvolňuje dýchací cesty a zlepšuje průtok vzduchu. Pomáhá i při ucpaném nosu a zánětech nosních dutin.

Výborně zbavuje dutiny a dýchací cesty hlenů.

5. Ničí bakterie

Pomocí svých mocných antibakteriálních vlastností pepř snižuje záněty způsobené štípnutím hmyzem a následné bakteriální infekce.

6. Je silným antioxidantem

Černý pepř je plný látek, které brání šíření a působení volných radikálů v těle.

Tím chrání tělo před vážnými onemocněními, včetně chorob srdce, cév, cukrovky a rakoviny.

7. Podporuje zdraví nervů

Díky využití účinné látky piperin je naše tělo schopné chránit mozek před neurální degenerací.

Pomáhá nám tak dlouho zachovávat svou paměťovou kapacitu a kognitivní schopnosti i do pokročilého věku.

Jak užívat černý pepř a olej z něj

Černý pepř a olej z černého pepře je možné užívat různými způsoby. Jde hlavně o inhalaci, orální konzumaci a povrchovou aplikaci.

1. Orální konzumace

  1. Černý pepř často používáme jako příchuť do jídel, kterým dodává ostrost a zvýrazňuje chutě.
  2. Orální konzumace mletého pepře je vhodná pro zlepšení tvorby a vylučování moči a podporu detoxikace prostřednictvím pocení.
  3. Konzumace pepře také stimuluje tvorbu žluči, čímž výrazně zlepšuje trávení.

2. Aromatická inhalace

  • Při vdechování výparů z oleje z černého pepře se automaticky dostaví relaxace a klid.
  • Můžete ho také zkombinovat s levandulovým a jalovcovým esenciálním olejem a odpařovat do vzduchu pomocí difuzéru, případně jednoduchým nakapáním do horké vody.
  • Tento způsob je zvláště vhodný pro kuřáky na potlačení jejich touhy po cigaretě a alkoholu.

3. Povrchová aplikace

  1. Při povrchové aplikaci je vhodné smíchat pár kapek éterického oleje z černého pepře s nosním olejem, například slunečnicovým.
  2. Následně pomocí roztírání na pokožku účinně potlačíte bolesti svalů a předejdete vzniku křečí.
  3. Povrchová aplikace také pomáhá při dně (krystalická kyseliny močové v kloubech), artritidě a revmatismu.

Závěr

  • Olej z černého pepře seženete obvykle v obchodech se zdravou výživou nebo speciálních obchodech zaměřených na aromaterapii.
  • Pokud se vám článek líbil, nezapomeňte ho prosím sdílet i se svými přáteli a známými!
  • Zpracovala: Vylectese.cz

Není v našich silách ručit za všechny obsahy videí, názory a jednání jednotlivců. Přejeme vám všem mnoho lásky v této transformační době.

Vážení diváci, velmi si vážíme vašich příspěvků – dáváte nám naději, že budeme moci pokračovat a velmi nás mrzí, že se mnoho vašich chtěných plateb neuskutečnilo vzhledem k potížím funkčnosti platební brány. GoPay muselo přijmout nové podmínky bank, kdy spolkům neumožní on-line platby kartou. Prosíme o znovu zaslání/zasílání vašich příspěvků, prozatím přes klasický bankovní převod:

Budete mít zájem:  Léky Na Odkašlávání Pro Děti?

Pro platby v ČR: 107-7380440287/0100 s uvedením slova „Dar“ do zprávy pro příjemce.

Pro mezinárodní platby ze zahraničí: IBAN: CZ40 0100 0001 0773 8044 0287, BIC/SWIFT kód: KOMBCZPPXXX

Snažíme se pro vás najít jiné zjednodušující služby pro vaše platby. Děkujeme za pochopení i za podporu.

S láskou Cesty k sobě

Znáte všechny druhy pepře? – COOP Club

Kmotře Petře, víte, jakého v kuchyni užít pepře? Na světě existuje přes dva tisíce druhů pepře a koření, které se takto označuje, ačkoliv ve skutečnosti pepřem není. A který z nich používáte v kuchyni vy?

Celosvětově rozšířené koření pochází z popínavého tropického keře – pepřovníku. Jedná se o plody rostoucí v hroznech, které se v různé fázi dozrávání sklízí a suší.

Ne všechno koření, které se pepřem označuje, jím skutečně je. Některé druhy pochází z jiných rostlin. O tom však až v následujících řádcích.

Použití pepře je typické napříč světovou kuchyní. Používá se celý, drcený i mletý. Jídlu dodá ostrou, štiplavou chuť. Pepři jsou však přisuzovány také léčivé účinky.

Podporuje trávení, srdeční činnost, zrychluje metabolismus a přírodní medicína jej doporučuje také ke zmírnění menstruačních potíží. Na mnohé páry prý dokonce působí jako afrodisiakum.

Více se o jeho léčivých účincích dozvíte z našeho dalšího článku ZDE

V dnešní době není žádným tajemstvím, že mletý pepř rychleji ztrácí na svém aroma i síle. Odborníci proto doporučují používat v kuchyni čerstvě mletý či drcený pepř a přidávat jej až v závěrečné fázi tepelné úpravy. Zároveň platí, že není pepř jako pepř a jeho kvalita se může výrazně lišit.

Tu nejlépe poznáme podle velikosti a hmotnosti celých kuliček. Pokud kuličky pepře vysypete do sklenice s vodou, měly by se potopit ke dnu! Jestliže kuličky zůstanou plavat na hladině, jedná se o duté, nekvalitní koření, kterého budete muset v kuchyni použít galon, abyste dosáhli kýženého efektu.

Jaké jsou tedy druhy pepře?

Černý pepř

Černý pepř je ještě ne zcela zralým plodem pepřovníku. Po sklizni se nechá zapařit a následně se suší na sluníčku, dokud původně načervenalá slupka neztmavne. Patří mezi nejběžnější druhy pepře vůbec. Hodí se do omáček, polévek a ke tmavému masu.

Bílý pepř

Jedná se o zralý plod pepřovníku. Po sklizni se namáčí a loupe, následně prochází další fází vysušení. Jeho chuť je výraznější, ale ne tak palčivá. Hodí se do světlých omáček, k rybám, sýrům a drůbežímu masu.

Zelený pepř

Sklizní nezralých plodů pepřovníku a jejich následným usušením či zmrazením, získáme pepř zelený. V kuchyni se často používá naložený v octovém i soleném nálevu (připomíná kapary). Jeho využití je typické při přípravě steaků a paštik.

Červený pepř

Červený (popř. růžový) pepř vlastně není pravým pepřem. Jsou to téměř zralé bobule stromu Schinus z Jižní Ameriky. Tyto plody se nejčastěji nakládají do nejrůznějších nálevů. Mají slabě pryskyřičnou chuť, nasládlou chuť a v kuchyni se používají hlavně pro zajímavý kontrast ve směsi se zeleným, černým a bílým pepřem.

Existuje však skutečný červený pepř, který je extrémně vzácný a roste pouze na pár místech na světě. Sbírá se zcela zralý na vrcholu pepřové sezony a díky dlouhému zrání je plný fruktózy, která mu dává jedinečnou sladko-ovocnou chuť.

Cayenský/Kayenský pepř

Asi největší omyl v pojmenování pepře představuje pepř cayenský. Jedná se o druh chilli papriky, která se tradičně používá v mexické kuchyni. Ve světě se však implantoval do všech pokrmů, kde chceme docílit pikantní chuti. Na rozdíl od klasického pepře nedráždí žaludeční sliznici.

Sečuánský pepř

Jedná se o sušené plody čínského druhu jasanu, které mají palčivou chuť. Používá se v tradiční čínské kuchyni, ale také při pečení drůbežího masa.

Dlouhý pepř

V českých kuchyních není příliš známý. Usušené plody vypadají jako jehnědy a pocházejí z keře rodu pepřovníků. Na rozdíl od ostatních druhů pepře není ostrý, má sladkou chuť, která se uplatňuje při přípravě indických jídel (čatní, kari), hotových vinných či sýrových omáček.

Kubebový pepř

Malé kuličky se stopkou se někdy nazývají javánským pepřem. Jedná se o plod z keře rodu pepřovníkovitých, který má po usušení dřevité až kafrovité aroma. Používá se ke zvěřině, tmavému masu, ale také sýrům.

Jamajský pepř

Pokud si domů přinesete pytlíček jamajského pepře, vězte, že v něm nenajdete nic jiného nežli nové koření. Jedná se o sušené plody pimentovníku pravého, které se používají do uzenin, polévek, omáček i při zavařování.

Náš tip: Omáčka ze zeleného pepře

Černý pepř a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

3 jarní cibulky, 3 lžíce zeleného pepře, 60 ml brandy, 1 ​​stroužek česneku, 1 lžička dijonské hořčice, ½ lžíce worcesterové omáčky, 200 ml smetany na vaření, 2 lžíce hovězího vývaru, oříšek másla, ½ lžíce olivového oleje, špetka muškátového oříšku, sůl dle chuti

Na větší pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem, přidáme najemno nasekanou cibulku a prolisovaný česnek a opražíme dozlatova.

Přidáme zelený pepř, hořčici, worcesterovou omáčku, promícháme a zalijeme brandy. Ideálně celou směs flambujeme.

Přidáme smetanu, hovězí vývar, strouhaný muškátový oříšek, promícháme a necháme zredukovat. Podle chuti dosolíme. Podáváme s pečeným masem, steaky i noky.

Černý pepř a jeho úžasné přínosy pro zdraví – www.Vitalitis.cz

Černý pepř obsahuje protizánětlivé vlastnosti spolu s mnoha vitamíny a minerály, jako je mangan, železo, draslík, vláknina a vitamíny C a K.

Čtěte dále, abyste se dozvěděli více o zdraví přínosu černého pepře.

1. Žaludeční pomoc

Černý pepř je schopen stimulovat sekreci kyseliny v žaludku, což pomáhá při trávení. Konzumace černého pepře může tak zabránit průjmu a zácpě. Také udržuje věci v pohybu v žaludku, odstraňuje toxiny z těla a zajišťuje správné trávení. Černý pepř může také pomoci při pálení žáhy, protože pohybuje plyny dolů a ven z těla.

2. Ztráta hmotnosti

Pokud chcete získat nejvíce úbytku hmotnosti z černého pepře, zkuste konzumovat nadrcením celých kuliček. Vnější vrstva pepře pomáhá vašemu tělu rozbít tukové buňky, což pomáhá tělu používat menší součásti těchto buněk a pomáhá vám zhubnout.

3. Zdravá kůže

Černý pepř může pomoci s kožními chorobami, které způsobují změnu barvy pokožky. Vědci se domnívají, že je to kvůli tomu, že piperin v pepři může stimulovat produkci pigmentu v kůži. K nejzřetelnějším výsledkům můžete použít ošetření pepřem přímo na kůži (nejprve se však poraďte s dermatoložkou).

Černý pepř se často používá v tradiční medicíně k léčbě nachlazení, kašle a jiných respiračních onemocnění. Protože má pepř expektorantní vlastnost, je také účinný při léčbě přetížení nosu a rozpadání hlenu v respiračním traktu. Černý pepř může být také účinný při léčbě astmatu a černého kašle.

5. Antibakteriální vlastnosti

Černý pepř může být účinný při boji s infekcemi a léčbou kousnutí hmyzem kvůli jeho antibakteriálním vlastnostem.

6. Antioxidant

To je také ověřené, že černý pepř je silný antioxidant, a proto může účinně odstranit volné radikály z těla. Schopnost bojovat proti volným radikálům přináší prevenci rakoviny a zdravější a mladší kůži.

Studie naznačují, že piperin, nalezený v černém pepři, může pomoci zlepšit paměť i kognitivní funkce. Vědci se domnívají, že piperin stimuluje chemické cesty v mozku související s pamětí a poznáním, což je velmi slibný výzkum pro ty, kteří trpí Alzheimerovou chorobou nebo demencí.

Ostatní výhody

Studie naznačují, že černý pepř může být také účinný při léčbě a prevenci peptických vředů. Proto je také používán v Ayurvédické medicíně k léčbě uší a Sněti (Gangrény).

Černý pepř také zlepšuje biologickou dostupnost vašeho těla, což znamená, že pomáhá našim tělům maximalizovat přínosy a živiny získané z potravin, které jíme.

Pepř může také pomoci odstranit cholesterol ze stěn tepny, čímž snižuje riziko srdečních onemocnění.

Pozor

Zatímco černý pepř poskytuje mnoho přínosů pro zdraví, představuje riziko pro ty, kteří měli operaci břicha, protože to může dráždit střeva. Stejně jako v čemkoli, nikdy by se neměl užívat v nadměrné míře. Černý pepř samozřejmě může způsobit kýchání a někteří z nich mohou být alergičtí nebo citliví.

Za předpokladu, že nepatříte do výše uvedených varovných kategorií, neváhejte přidat více černých kuliček pepře do své stravy, abyste získali mnoho výhod. Čerstvě mletý černý pepř, černý pepřový esenciální olej nebo čerstvé pepřové kuličky je vaše nejlepší sázka pro využití mnoha zdravotních přínosů.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector