Bílý pepř je léčivější než černý

Pepř patří mezi prastará koření. Lidé si ho už před staletími natolik cenili, že ve středověku fungoval jako platidlo, například se jím platilo clo a válečné daně.

Kupujte celý

Podle doby sklizně a zpracování může vzniknout pepř černý, bílý, zelený nebo červený. Bobule na pálivý černý pepř se sklízí krátce před dosažením zralosti, bílý pepř se sklízí o něco později a získává se z plně zralých plodů. Zelený se vyrábí z ještě nezralých plodů.

„Palčivost pepře je nejsilnější u bílého a nejslabší u zeleného pepře. Černý pepř má zase nejsilnější aroma. Nejlepší je kupovat pepř celý. Mletý rychle ztrácí aroma a může být i falšován,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Bílý pepř je léčivější než černýPokud chcete, aby byl pepř co nejúčinnější, skladujte ho na suchém místě v tmavší vzduchotěsné nádobě. Mletý vydrží maximálně tři měsíce. Avšak správně skladované celé kuličky si uchovají sílu i několik let.

Podporuje trávení

Stává se vám, že vám jídlo leží v žaludku nebo se vám nepříjemně nadýmá břicho? Pomůže vám černý pepř, který napomáhá zdravému trávení. Rozšiřuje cévy a tím podporuje krevní oběh.

Typickou ostrost pepři dodává látka zvaná piperin. Je obsažený v jeho vnějším obalu. Nejen, že podporuje trávení, ale může do jisté míry pomoci i těm, kteří bojují s nadváhou.

„Piperin nejen zlepšuje trávení, ale také blokuje tvorbu nových tukových buněk,“ vysvětluje dietoložka.

Jak to všechno piperin dokáže? Stimuluje histaminové receptory v žaludku, zvyšuje produkci žaludečních šťáv a urychluje metabolismus. Zvyšuje zároveň tělesnou teplotu a urychluje okysličování tukové tkáně.

Jen pepř nestačí

Bojovníci s nadváhou, neradujte se ale příliš.

Černý pepř vás může podpořit ve vašem snažení, ale nenahradí efekt zdravého stravování, popřípadě dietního režimu a pravidelného pohybu,“ zdůrazňuje Karolína Hlavatá.

Aby se projevily výrazné účinky piperinu na úbytek váhy, museli bychom denně spolykat 120 zrnek pepře, což není reálné. Na trhu se již objevují některé přípravky obsahující piperin, ale ne všechny jsou účinné.

Spojenec při nachlazení

Bílý pepř je léčivější než černýMocným spojencem může být černý pepř i při nachlazení, virózách a chřipce. Podporuje pocení, a tak působí pozitivně, bojujeme-li s horečkou nebo zimnicí. Účinný je také na vykašlávání při hromadění hlenu. Jeho zahřívací schopnosti lze skvěle využít, když nás kvůli pomalejšímu krevnímu oběhu trápí chladné ruce a nohy. V těchto případech se doporučuje užít dávku 1 až 15 gramů denně. Lokálně ho můžeme použít také na utišení artritických bolestí.

Pepř nemusíme přidávat jen do slaných jídel, ale v případě nachlazení například do bylinkového čaje. Nejen prohřívá, ale také zvyšuje vstřebávání bylinek. Kdysi byl kořením, které nechybělo například v perníku.

Pozor, je dráždivý

Všeho moc škodí. I když pozitivní účinky černého pepře jsou nesporné, přesto bychom měli k jeho konzumaci přistupovat obezřetně.

„Černý a bílý pepř mají dráždivý účinek, proto jej používáme pouze v malém množství. Nadměrné a dlouhodobé používání pepře může uškodit játrům a ledvinám,“ varuje dietoložka.

Zvýšená dávka může u citlivějších jedinců vyvolat nevolnost. Může také zvýšit účinek některých léků, a tak máte-li v plánu dát si pepře více, než kolik je běžné k ochucení jídla, raději se poraďte s lékařem.

Co všechno dokáže pepř? Různé druhy pepře umí různé věci

Bílý pepř je léčivější než černý

Pepř je zkrátka důležitý. Ostatně, fakt, že pepř tvoří přes 30% celkového obchodu s kořením mluví sám za sebe. Jeho ostrou, štiplavou chuť oceňovali už ve starém Řecku, Římě i Malé Asii, kam se dovážel z Indie. Pepř dovezl do Evropy jako první Alexandr Veliký v roce 327 př. n. l.. Nejdříve vládli obchodu s tímto kořením Arabové, později benátští kupci. Jejich zákazníky byly v 10. století němečtí obchodníci a odtud pepř doputoval až do českých zemí. Spolu s ostatními exotickými plodinami se k nám dostal obchodními stezkami podél Labe a Vltavy. Používání pepře u nás nebylo stále stejné. Někdy byl značně oblíben a jeho spotřeba byla velká, jindy jakoby ustoupil do pozadí. Tyto výkyvy byly ovlivněny také tím, zda právě panoval mír anebo zuřily války. V 18. a 19. století u nás byly k dostání různé druhy pepře, především však černý a bílý. Dovážel se k nám formanskými vozy z Itálie. Obchodníci je přímo v krámě drtili ve velikých hmoždířích a prodávali na váhu v papírových kornoutech. 

Pepř má i léčivé účinky

Pepř není jenom vyhledávaným kořením napříč světovými kuchyněmi. Má také léčivé účinky. K nim patří zrychlení metabolismu, podpora trávení a chuti k jídlu, srdečního a oběhového systému, působí proti nadýmání.

Přisuzují se mu účinky zmírňující menstruační bolesti a také se považuje za přírodní afrodisiakum (podobné afrodisiakální účinky se přisuzují také kotvičníku, kterému se věnujeme v dalším článku). Ve středověku se proti používání pepře postavila dokonce i církev.

Její představitelé byli přesvědčeni, že pepř podporuje tělesný chtíč. Pro své antibakteriální vlastnosti pomáhá například při nachlazení. Zelený pepř má navíc oproti černému dvě fenolické látky, které působí proti konkrétním kmenům bakterií.

Přes veškeré pozitivní účinky je třeba dbát při spotřebě pepře určité obezřetnosti. Jeho nadměrná konzumace může vést ke zvýšení krevního tlaku a některé druhy pepře způsobují blokování moči. 

Druhy pepře: pepřovník černý – čtyři v jednom

Pepř, kterým si kořeníme pokrmy, může pocházet z různých druhů rostlin. Ten nejznámější je pepřovník černý (Piper nigrum).

Pochází z jihovýchodní Asie a nyní se již pěstuje v tropických oblastech celého světa většinou na čajových či kávových plantážích. Zde je mu nejlépe, jde totiž o liánu, která potřebuje oporu a tak se přidruží k jiným rostlinám. Nenechte se mýlit názvem.

Z této rostliny samozřejmě získáváme černý pepř, ale také zelený, bílý i červený.

Černý pepř

Černý pepř se získá sušením nedozrálých bobulí na slunci, dokud původně načervenalá slupka nezíská tmavou barvu. Další možností je způsob úpravy krátkým namočením ve vroucí vodě a dalším sušením v sušárnách. Černý pepř má svou typickou výraznou chuť hodící se zejména do polévek, omáček a k tmavým druhům masa.

NÁŠ TIP:

Vyzkoušejte vynikající steaky z hovězí svíčkové.

Zelený pepř

Pokud je třeba získat pepř zelený, pak se nezralé zelené bobule suší rychle při vysokých teplotách a poté se buď zamrazí, nebo naloží do slaných nebo octových nálevů. Chuť zeleného pepře ocení hlavně labužníci a typicky se používá například při přípravě steaků a delikates, například paštik.

Bílý pepř

Bílý pepř je zralým plodem pepřovníku. Bobule se namočí, aby se snáze oloupala červená slupka a následně se suší. Jeho chuť je také výrazná, ale jemnější, používá se často do světlých a smetanových omáček, k sýrům, drůbeži nebo rybám. Ne každému však poněkud zatuchlá chuť bílého pepře vyhovuje.

Červený pepř

Červený pepř jsou zcela zralé plody pepřovníku. Je třeba je ihned po sklizni naložit do různých druhů nálevů. Červený pepř se často využívá při grilování, do marinád anebo steakových omáček. 

Některé další druhy pepře

Druhů pepřů je okolo 1600, avšak jako koření se využívají jen některé druhy. Které jsou nejznámější? 

Růžový pepř

Růžový pepř není pravým pepřem. Jde o téměř zralé plody stromu Schinus terebinthifolia, který pochází z Jižní Ameriky. Vídáme ho ve směsích barevných pepřů, kde je ho však velmi málo a svou slabě nasládlou pryskyřici připomínající chutí vyvažuje typické chuti ostatních pepřů. Růžový pepř je tak spíše dekorativním prvkem, protože ve větším množství je toxický. 

Pepř dlouhý

Pepř dlouhý pochází z Indie a úpatí Himaláje a ve své domovině je také nejvíce používán. Má ostrou, lehce nasládlou chuť a používá se zejména při přípravě typických indických jídel, vinných nebo sýrových omáček. U nás není příliš známý a usušené plody dlouhého pepře připomínají jehnědy. 

Pepř kubebový (ocasatý)

Pepř kubebový, nazývaný též ocasatý, má původ na východoindických ostrovech. Nezralé plody se i se stopkou suší na slunci. Je aromatičtější a ostřejší než pepř černý. Rozdíl je však v látce, která pikantní chuť způsobuje.

Zatímco černý pepř obsahuje piperin, pepř kubebový má v sobě kubebin. Není pouze kořením v pravém smyslu slova, využívá se také jako přísada do parfémů, likérů, je znám jako prostředek v lidovém léčitelství. Má desinfekční a odvodňující účinky na organismus.

V kuchyni se kubebový pepř využívá zejména ke zvěřině, sýrům a tmavým druhům masa. 

Sečuánský pepř

Sečuánský pepř je jedním z nejstarších čínských koření, pěstuje se také v Indonésii, Japonsku, Vietnamu. Je součástí čínské směsi Koření pěti vůní. Má typicky trpkou chuť a citronovou vůni, je více palčivý než černý pepř. Je vhodný zejména při úpravě drůbeže.

Cayenský pepř

Také cayenský pepř není ve skutečnosti pepř. Jsou to sušené drobné a velmi pálivé chilli papričky. Původně rostly u řeky Cayen na území dnešní francouzské Guayany. V angličtině slovo pepper znamená pepř i papriku, a to včetně chilli. Český název je tak dílem špatného překladu.

Budete mít zájem:  Biologická Léčba Lupénky Nežádoucí Účinky?

Bílý pepř je léčivější než černý

Pepř: jak jej uchovávat

Mletý pepř ztrácí poměrně rychle jak aroma, tak i chuť. Je proto ideální, pokud používáme v kuchyni čerstvě mletý nebo drcený pepř. Vhodné je přidávat jej do pokrmu až těsně před ukončením tepelné úpravy. Rozdílná bývá také kvalita pepře. Zjistíme ji jednoduchým testem.

Vezmeme skleničku s vodou a vysypeme do ní několik kuliček pepře. Pokud jsou kvalitní, měly by se potopit ke dnu. Pokud plavou na hladině, koření je duté a tudíž nekvalitní.

To má za následek oslabené aroma, a tak je třeba použít ho mnohem více, aby bylo dosaženo stejného chuťového efektu jako při použití koření kvalitního.

Pepř v kuchyni

Různé druhy pepře je možné využít v kuchyni na mnoho způsobů, nejen jako doplněk do pokrmů pro vylepšení jejich chuti, ale také jako hlavní chuťovou složku mnoha receptů. Můžete se inspirovat několika tipy.

Hovězí roštěná s omáčkou ze zeleného pepře

Potřebujeme:

  • 4 plátky hovězí roštěné
  • 250 ml šlehačky
  • 200 ml kvalitního bílého vína
  • 2-3 polévkové lžíce zeleného pepře (ideálně nakládaného)
  • sůl
  • olej
  • podle chuti česnek

Hovězí roštěná s omáčkou ze zeleného pepře – postup:

Omyté, osušené a po okrajích na několika místech nařéznuté plátky hovězí roštěné potřeme olejem a necháme několik hodin odležet. Můžeme je také lehce potřít prolisovaným česnekem.

Maso opečeme po obou stranách asi 3 minuty. Vyjmeme z oleje a osolíme. Do výpeku vlijeme víno, zamícháme zelený pepř a krátce povaříme. Zalijeme smetanou a můžeme zahustit jíškou.

Vhodnou přílohou jsou opékané nebo americké brambory a zeleninová obloha. 

Čokoládová pěna s červeným pepřem

Potřebujeme:

  • 175 g kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 1,5 dl smetany ke šlehání
  • 1 dl smetany na vaření
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 kávové lžičky celého červeného pepře

Čokoládová pěna s červeným pepřem – postup:

Smetanu na vaření povaříme s vanilkovým cukrem, přidáme nalámané kousky čokolády a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Přidáme vejce a v tekutině ho rozmixujeme. Necháme vychládnout.

Připravíme si tuhou šlehačku a postupně ji vmícháme do vlažné čokoládové směsi. Přidáváme také červený pepř. Vzniklou pěnu dáme do misek či pohárů a necháme vystydnout, ideálně v ledničce.

Podáváme ozdobené šlehačkou a kuličkami červeného pepře. 

Chřest s holandskou omáčkou s bílým pepřem

Potřebujeme:

  • 250 g vepřové šunky
  • několik snítek čerstvé bazalky – podle chuti
  • 900 g brambor
  • 1 kg zeleného chřestu
  • 1,5 kg bílého chřestu
  • kapary: 3 lžičky
  • 210 g másla
  • 5 ks žloutků
  • mletý bílý pepř, limetková šťáva, sůl , cukr

Chřest s holandskou omáčkou s bílým pepřem – postup:

Bílý chřest oloupeme celý, zelený pouze v dolní třetině. Každý druh chřestu vaříme zvlášť v osolené vodě s přidanou trochou cukru. Bílý vaříme zhruba 15 minut, zelený asi 10 minut. Po uvaření je vyjmeme a okapané uchováváme v teple. Uvaříme si brambory. Mezitím si nasekáme najemno bazalku. V hrnci rozpustíme máslo.

Přidáváme ho zvolna do směsi žloutků a devíti lžic chřestového vývaru, kterou jsme si našlehali ve vodní lázni. Přidáme nasekané kapary, šunku a bazalku. Zamícháme, dochutíme bílým pepřem, solí a limetkovou šťávou. Na talíři upravíme brambory a chřest a zalijeme omáčkou.

Horký chřest můžeme před zalitím omáčkou ještě posypat nadrobno nastrouhaným tvrdým sýrem.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Skutečně chcete smazat komentář?

Taky míváte úplně nejvíc blbý dny, kdy se všechno sere v pravidelnejch intervalech? Zrovna dneska při venčení v lese jsem myslela, že vylítnu z kůže… Vlastně mi to celý přišlo, jako by to bylo snad naplánovaný, bo co. Mi neřikej, že žádnej osud neexistuje! To náhody podle mě nejsou…

Černý pepř a zdraví – jaké jsou jeho účinky?

Bílý pepř je léčivější než černý

Černý pepř se řadí mezi velmi zdravé koření.

Nejběžnějším a nejpoužívanějším kořením na ochucení jídla po celém světě je pepř. Je vynikající a pomáhá vylepšit chuť všech pokrmů, které jím obohatíme. Původ této bobule je stejně složitý a zajímavý jako je jeho chuť.

Trošku z historie pepře

Pepř původně pochází z Malabarské oblasti v Indii. Existuje archeologický důkaz, že pepř byl používán už od roku 2000 př.n.l. a také byl nalezen text, který poukazuje na čilé obchodování s pepřem mezi Indií a Řeky či Římany.

Římané si ho velmi brzy oblíbili, je součástí téměř 80% jejich receptů. Po pádu římské říše pak převzali obchod s kořením Arabové. Chtěli si udržet monopol v obchodování s pepřem a tak do věta poslali fiktivní příběhy týkající se nákupu koření.

Arabové například šíří mýtus, že černý pepř byl pěstován mezi stromy v lese v Indii, kde ho hlídali hadi. Tito hadi byli následně zahnáni ohněm, aby lidé koření mohli získat. A právě při tomto ohnivém procesu prý toto koření zčernalo.

Zajímavé je, že se takto dařilo udržet si monopol prostřednictvím fantazie.

Do 10. století byl absolutně nejpopulárnějším kořením pepř. Obchod s tímto kořením se rozšířil i k německým a italským obchodníkům. V některých částech Evropy se pepř považoval za hodně luxusní koření. Tento trend pokračoval a ve 14.

století se přístav Janov stal významným hráčem a překladištěm při obchodování s pepřem. Vasco de Gama byl poslán na misi, aby nalezl námořní cestu, která přivede křesťany a přinese toto vzácné koření portugalskému králi Manuelovi.

Tolik k zajímavé historii pepře.

Černý pepř je zdravé koření

Černý pepř rozhodně můžeme řadit na seznam těch nejzdravějších potravin. Určitě je to v důsledku obsažených živin, které se v tomto koření nacházejí.

Tyto malé bobule jsou vynikajícím zdrojem vitamínu K, vápníku, chromu, železa, vlákniny a manganu. Nejlepší a nejchutnější způsob, jak si vychutnávat černý pepř, je namlet ho na jakýkoli slaný pokrm pomocí mlýnku.

Černý pepř je tak univerzální koření, že ho používají téměř všechny světové kuchyně.

Zajímavý fakt o pepři: Černý a bílý pepř jsou v podstatě bobule stejné rostliny. Jiná barva je jen v důsledku sběru v různých stádiích zralosti.

Černý pepř je velmi výživné koření, je nabitý mnoha minerály a vitamíny. Obsahuje vitamín A, vitamín E, vitamín K, vitamín C a vitamín B6.

Dále obsahuje riboflavin, thiamin, niacin, sodík, draslík, folát, cholin a betain. Jedná se o výjimečné množství výživných látek, co se týče koření. Navíc neobsahuje žádné kalorie.

Obsahuje také bílkoviny – cca do 10,95 mg na 100 gramů.

30 gramů pepře obsahuje z doporučené denní hodnoty:

  • 79% denní doporučené hodnoty manganu
  • 57% vitaminu K
  • 45% železa

Pojďme se nyní podívat na několik úžasných benefitů tohoto koření.

1. Pomáhá potlačit depresi

Černý pepř obsahuje sloučeninu zvanou piperin, což je velmi prospěšná látka pro osoby trpící depresí. Pomáhá také zlepšovat funkce mozku a pomáhá zlepšit paměť.

V lékařských časopisech byly publikovány studie o pepři a jeho přínosech pro zdraví (např. v časopise jako je Journal of food and chemical toxicology). Pravidelná konzumace černého pepře pomáhá zmírňovat depresi, což moc pěkně zlepšuje funkci mozku.

2. Pomáhá při trávení, detoxikuje

Tělo vylučuje kyselinu zvanou kyselina chlorovodíková, která je nezbytná pro proces trávení (žaludeční šťáva). Je známo, že černý pepř zvyšuje vylučování této kyseliny, což pomáhá tělu trávit potravu.

Pomáhá předcházet tvorbě intestinálních plynů a stimuluje pocení a močení, což pomáhá odstraňovat toxiny z těla.

Černý pepř je něco jako lék proti nadýmání, jednoduše podporuje dobré střevní zdraví.

Vzhledem k tomu, že černý pepř je karminativní, odrazuje tělo od tvorby střevního plynu.

3. Lepší absorpce živin

Konzumace černého pepře pomáhá tělu absorbovat více živin ze zkonzumovaných potravin. Ideální je konzumace černého pepře s ovocem, zeleninou nebo jiným podobným pokrmem – tak pomůže tělu vstřebat živiny z potraviny – využije se tak potenciál potraviny na maximum.

4. Léčba žaludečních vředů

Peptické vředy jsou snad ty nejhorší, mohou pacientovi způsobit spoustu nepohodlí. Černý pepř je bohatý na antioxidanty a je protizánětlivý, což pomáhá uklidnit žaludeční vředy. Černý pepř také pomáhá posílit obranyschopnost sliznice. Zjistilo se také, že bojuje proti problémům, které vznikají v důsledku příjmu etanolu.

5. Zbaví vás dalších kilogramů

Tukové buňky musí být rozbity, abyste je mohli zhubnout. Vnější tmavá vrstva pepřového zrna urychluje rozpad těchto tukových buněk a pomáhá zvýšit rychlost metabolismu. To opět vede ke snížení hmotnosti.

6. Je to dobrý přípravek proti kašli a bolesti v krku

Černý pepř má expektorantní vlastnosti (léčivo nebo rostlinná droga, které podporuje uvolnění a odstranění hlenu), které pomáhají snižovat příznaky spojené s kašlem a dalšími problémy s respirací.

Často se proto doporučuje jako složka přípravků proti kašli.

Nejlepší způsob, jak pepř použít, když máte kašel, je přidat čtvrtinu lžičky pepře do polévkové lžíce plné medu, důkladně promíchat a sníst.

7. Podporuje zdravé srdce

Lékaři často doporučují černý pepř pacientům, kteří trpí problémy se srdcem. Doporučuje se, aby tito pacienti přidali pepř do svého do jídla. Proč? Pepř je dobrý při odstraňování cholesterolu v tepnách (je to spíše prevence tvorby cholesterolu). Pepř pomáhá předcházet onemocnění nazývané ateroskleróza, což je závažný zdravotní problém.

Budete mít zájem:  Český chirurg poprvé v USA transplantoval celý obličej

Černý pepř pomáhá udržovat systém zdravý s pomocí dalších minerálů, které obsahuje. Například jako je draslík, pro kontrolu srdeční frekvence a krevního tlaku a vápník k posilování kostí a zubů.

8. Zklidňuje bolest zubů

Dalším z úžasných použití černého pepře je snižování bolesti zubů i onemocnění souvisejících s dásněmi. Protože má antimikrobiální a antibakteriální vlastnosti, zabraňuje šíření bakterií v ústech a může být aplikován na bolestivou oblast smíchaný se solí.

9. Funguje jako prevence šedivých vlasů

Šedivé vlasy jsou problémem, kterým čelí i mnoho lidí. Čerstvý pepř může být použit k zabránění tomu, aby tento problém nastal.

Recept je jednoduše smíchat čtvrtinu čajové lžičky černého pepře v polovině šálku bílého jogurtu. Vmasírujte tuto směs do pokožky hlavy a nechte působit asi tak půl hodiny. Pak důkladně opláchněte.

Pravidelné používání této směsi bude mít významný účinek.

10. Efektivní pro pacienty s artritidou

Esenciální pepřový olej při aplikaci na kůži způsobuje pocit oteplování, což pomáhá při cirkulaci krve. Proto tento olej může být použit pacienty trpícími artritidou, aby se zbavili bolesti. Také pomáhá odstranit kyselinu močovou a jiné toxiny z těla – ty jsou velmi škodlivé pro osoby s artritidou.

Zajímavost: Mletý pepř si udržuje optimální svěžest asi 3 měsíce. Při vaření je ideální ho použít ho až na poslední chvíli.

11. Černý pepř a jeho benefity pro pleť

Jak jsme už v tomto článku napsali, černý pepř je plný zdravých živin, které jsou pro naše tělo prostě super. Pravidelná konzumace tohoto koření vám tedy také pomůže dosáhnout krásné pleti. Pepř může být taktéž použit jako exfoliátor (látka, která čistí pleť) přidaný do medu nebo jogurtu.

Černý pepř obsahuje esenciální oleje, jako je piperin, alkaloid odvozený od amoniaku, který dává pepři jeho pikantní charakter, stejně jako monoterpeny sabinen, pinen, terpenen či limonen, které dodávají tomuto koření jeho aromatické vlastnosti.

12. Piperin v pepři pomáhá zdraví

Bylo prokázáno, že jedna sloučenina, piperin, má příslib při léčbě poruchy pigmentové kůže nazývané vitiligo, a dále může být také toxická pro parazita, který způsobuje malárii. Piperin zvyšuje schopnost těla absorbovat betakaroteny, selen a vitamíny skupiny B (pyridoxin, riboflavin, thiamin a niacin), stejně jako další živiny z potravy.

Finální slova? Černý pepř má nejen protizánětlivé, antioxidační, antibakteriální účinky, ale i vlastnosti zlepšující imunitní systém.

Černý pepř a odborné věděcké studie

A zmíníme se o dvou studiích.

První studie ukazuje, že složky z černého pepře mohou být užitečné při odvykání kouření. Byla testována pára z esenciálního oleje z černého pepře a výsledky byly hodně zajímavé.

Druhá studie ukázala, že aktivní látka v černém pepři vykázala antioxidantní, protirakovinné a protizánětlivé účinky. Černý pepř a jeho složky vykazují protizánětlivé, antioxidační a protinádorové účinky. To by mohlo pomoci při léčbě rakoviny, ale je samozřejmě zapotřebí více výzkumu.

A co vy? Máte rádi pepř? Používáte toto koření s oblibou?

Co si dále o pepři přečíst?

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Pepř je král koření. Na světě ho existují dva tisíce druhů

Pepř na našem stole, resp. bobule pepře mohou pocházet z různých druhů rostlin. Nejznámější je pepřovník černý (Piper nigrum) z čeledi pepřovníkovitých (Piperaceae), rodu pepřovník, pepř (Piper). Právě on je považován za krále mezi kořením. Jeho kolébkou je jihovýchodní Asie, v současnosti se pěstuje v tropech téměř celého světa. Vzhledem k tomu, že jde o liánu, která potřebuje oporu, přidružuje se k dalším plodinám, najdete ho většinou na čajových nebo kávových plantážích.

  • Jedna rostlina – 3 druhy pepře
  • Stejná rostlina, pepřovník černý, je zdrojem černého, zeleného a bílého pepře.
  • Černý pepř – nedozrálé bobule se suší na slunci až 10 dní nebo se krátce namočí ve vařící vodě a suší v sušárnách, nejčastěji užívaný pepř s příznačnou výraznou chutí.
  • Zelený pepř – nezralé zelené bobule se rychle usuší za vysokých teplot nebo naloží do solného případně octového nálevu, pepř velmi oblíbený u labužníků.
  • Bílý pepř – zcela zralé bobule se namočí, zbaví červené slupky a usuší, tento pepř se vyznačuje jemnou, ale ne každému vyhovující chutí.
  • Léčivé účinky pepře

Pepř stimuluje trávení a metabolismus, působí močopudně, ulehčuje odkašlávání a je považován za přírodní afrodisiakum. Bílý pepř údajně zabraňuje rozčilení.

Král králů

Nejvíce ceněný je pepř z oblasti Tellicherry na Malabarském pobřeží v Indii. Tellicherrský pepř se prodává jen celý, pro zachování jeho zemité, plné a delikátní chuti i vůně. Je dobré drtit ho až těsně před použitím. Stejné doporučení ostatně platí i pro jiné pepře.

Drcení pepře

Kuličky pepře můžeme buď rozdrtit v hmoždíři nebo namlít v mechanickém či elektrickém mlýnku. Na moderních mlýncích už je možné navolit si hrubost mletí. Jejich výběr na trhu je široký.

Historie mezinárodního obchodu

Už ve starověku se pepř dovážel z Indie do Řecka, Říma a Malé Asie, jako první ho do Evropy přivezl Alexandr Veliký z válečné výpravy do Indie v roce 327 př. n. l.

Ze začátku obchod ovládali Arabové, po nich benátští kupci. Když Vasco da Gama obeplul Afriku a v roce 1498 dorazil do Malabaru, znamenalo to ovládnutí obchodu asijským kořením Portugalci.

Je později nahradili Holanďané, a ty zas o monopolní pohádkové zisky připravili Angličané.

Obchod pepřem v Čechách

V 10. století od benátských kupců nakupovali pepř obchodníci v německých zemích a Bavorsku, odkud pak putoval i do Čech.

S narůstajícím významem postavení Prahy vznikly obchodní stezky podél Vltavy a Labe, po kterých se na naše území dostávaly exotické plodiny a mezi nimi také pepř.

K největšímu rozmachu tohoto obchodu došlo za panování Karla IV., kdy čeští kupci mohli nakupovat bez cla v Norimberku, Frankfurtu nad Mohanem a Augsburgu.

Historické způsoby prodeje

Následně se střídala období, kdy se cizokrajné koření u nás používalo hojně a kdy poskrovnu, což z velké části záleželo i na tom, jestli byl zrovna mír nebo válka. V 18. a 19. století se sem dováželo už několik druhů pepře, nejvíce černý a bílý.

V koloniálech ho drtili ve velkých hmoždířích, vážili na malých miskových vahách a balili do papírových kornoutů. Kupci tehdy měli vlastní formany, kteří se svými formanskými vozy jezdili přes Tyrolsko do Itálie nebo východní stranou do Terstu.

  1. Nejznámější pepře rodu Piper
  2. Pepř černý (Piper nigrum) – viz výše.
  3. Pepř dlouhý (Piper longum) – původem z úpatí Himálaje a ze severní Indie, používán hlavně v Indii a muslimských částech Afriky (Maroko a Etiopie), velmi ostrý s mírně sladkou chutí i vůní, kombinuje se s ostrým (pepř, chilli) i sladkým (hřebíček, muškátový ořech) kořením, v Indii se přidává do zeleninových směsí a omáček (chutney), jeho ostrosladká chuť se výborně hodí do vinných nebo sýrových omáček.
  4. Pepř lékařský (Piper retrofractum) – bobule v jehnědovitých klasech, původem z Thajska a Malajsie, podobné použití jako pepř dlouhý.
  5. Pepř kubebový (Piper cubeba) – původem z východoindických ostrovů, pěstuje se na Sumatře a Nové Guinei, nazývá se také ocasatý, sklízejí se nezralé plody se stopkou, které se suší na slunci, víc aromatický a ostřejší než černý pepř, větší bobule obsahují místo piperinu palčivý kubebin, silice se využívá pro parfemaci tabáku, přidává se do parfémů, žaludečních likérů a paštik, má kafrovitou příchuť, získává se z něj kubebový kafr, tento pepř má velký význam v lidovém léčitelství – diuretikum, dezinfekční prostředek (zejména při pohlavních chorobách jako je syfilis a kapavka), antiseptikum při zánětech v krku, při bronchitidách, antiastmatikum.
  6. Pepř opojný (Piper methysticum) – původem z Mikronésie a Polynésie, z hlíz se vyrábí opojný nápoj kawa–kawa, který v nízkých dávkách působí jako hypnotikum, ve vysokých má psychoaktivní účinky.
  7. Pepř betelový (Piper betle) – původem z Indie a Sundských ostrovů, stálezelená liána se srdčitými listy, symbol manželské lásky, omamná rostlina – žvýkání betelu připraveného z betelových listů, semen arekové palmy a dalších ingrediencí.
  8. Další známé pepře
  9. Růžový pepř – téměř zralé bobule stromu Schinus terebinthifolia z Jižní Ameriky mají slabě pryskyřičnou nasládlou chuť, používají se jako dekorativní prvek ve směsi s černým, zeleným a bílým pepřem, pozor – ve větším množství je toxický
  10. Sečuánský pepř – jednosemenné tobolky druhu Zanthoxylum piperitum z čeledi routovitých (Rutaceae), bobule se sklízejí těsně před dozráním a suší se, původem z Číny – jedno z nejstarších čínských koření, pěstuje se i v Indonésii, Vietnamu a Japonsku, v Číně se dává do směsi Koření pěti vůní (sečuánský pepř, badyán, fenykl, hřebíček a čínská skořice), je palčivější než černý pepř, má trpkou chuť a lehké citrónové aroma, působí jako přírodní antibiotikum, stimuluje žaludek, slinivku, používá se jako diuretikum, snižuje krevní tlak, vhodný při nachlazení a chřipce, mletá kůra pomáhá při bolení zubů
  11. Mnišský pepř – kulovité čtyřsemenné peckovičky drmku obecného – Vitex agnus–castus – z čeledi sporýšovitých (Verbenaceae), původem ze Středomoří, pěstuje se i v jižní Asii, má modré květy v klasech, za účelem potlačení sexuálního pudu ho pěstovali mniši v klášterních zahradách, dnes je ve středu zájmu farmaceutických studií, protože ovlivňuje hormonální procesy v organismu
  12. Okrasné pepře
  13. Řada pepřovníků se pro své ozdobné listy pěstuje ve sklenících nebo jako pokojové květiny. Nejčastěji to jsou:
  14. Pepř pralesní (Piper sylvaticum)Pepř nádherný (Piper magnificum)Pepř ornatum (Piper ornatum)
  15. Pepř, který není pepřem
  16. Cayenský pepř jsou chilli papričky, suché, drobné, kuželovité a ostře pálivé, původně rostly v údolí řeky Cayen v dnešní francouzské Guayaně, český název pepř je výsledkem nepřesného překladu z angličtiny, kde slovo pepper znamená jak pepř, tak papriku včetně chilli.
  17. Zajímavosti
  18. Římský historik Plinius pepři vytýkal, že příliš podporuje lidskou žravost.
  19. Při obléhání města Góty v roce 408 zaplatili Římané obrovské výkupné, jehož součástí bylo také 3000 liber pepře.
  20. Prvním Evropanem, který na vlastní oči spatřil legendární pepřovník, byl pravděpodobně slavný Benátčan Marco Polo.
  21. Ve středověku proti pepři brojila církev – kněžím vadilo, že podporuje tělesné žádosti.
Budete mít zájem:  Zvyseny Ocni Tlak Priznaky?

Botanická znalost druhů rodu Piper není dokonalá – publikováno bylo více než 4.200 názvů, ale mnoho druhů bylo popsáno víckrát, takže se odhaduje, že ověřených jmen je něco mezi jedním až dvěma tisíci.

Pepř černý, zelený, bílý a červený je univerzální koření i nevšední lék

Pepř je nejznámější a nejrozšířenější koření, používal se už ve starověku a v Evropě byl tak vzácný, že se používal jako platidlo. V kuchyni má pepř celý nebo drcený či mletý univerzální použití, může se jím ochucovat maso, omáčky, polévky či zelenina, své místo má i při přípravě sladkostí, tak třeba nesmí chybět v perníku.

Nejznámější a nejvoňavější je černý pepř, zelený je nejlahodnější, bílý nejostřejší a červený pepř je nejvýraznější. Pepř, především černý, je ostatně jako mnohá exotická koření také léčivý, v mírných dávkách stimuluje trávení, pomáhá při kašli a rýmě nebo sexuální nechuti.

Při prvních náznacích nachlazení můžete vyzkoušet pepřový čaj a na žaludeční problémy pepřový med. Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Pepř černý, zelený, bílý a červený jsou plody jedné rostliny, exotického pepřovníku černého (Piper nigrum).

Každý druh jen sklizený v jiném stadiu zralosti a také jinak upravený. Zelený pepř se sbírá nejdříve, pak černý, červený a bílý.

Pepřovník černý roste jako křovitá liána, v tropech dorůstající až 12 m. výhony vytvářejí kořínky, kterými se přichytávají na okolní dřeviny podobně jako břečtan. Po dosažení 3–4 let vykvétají klásky krémových květů, ze kterých se později vytvářejí plody – bobule, které jsou nejprve zelené, později červené.

Objevte všechny barvy pepře: pepř černý, zelený, bílý a červený jsou plody jedné rostliny, exotického pepřovníku černého (Piper nigrum)

Černý pepř je nejvoňavější

Pepř černý se získává sklizní nedozrálých bobulí a prochází procesem fermentace a sušení, což způsobuje zčernání povrchu pepře. Doba sušení může být až 10 dní.

Černý pepř je o něco méně ostrý než bílý, ale mnohem aromatičtější. Zvlášť voňavý je čerstvě umletý. Na trhu se vyskytuje celý, drcený, mletý, často bývá v kořenicích směsích. Může se použít snad do všech pokrmů včetně sladkých perníků (je součástí perníkového koření). Na dochucení se používá čerstvě umletý pepř, protože tak vynikne jeho chuť i příjemné aroma.

Objevte všechny barvy pepře: černý pepř je nejznámější a nejaromatičtější ze všech druhů

Zelený pepř je nejlahodnější

Pepř zelený se sbírá nezralý (jako pepř černý), dříve než začnou bobule červenat. Plody se ihned a rychle suší teplým vzduchem nebo se nakládají do slaného či octového nálevu.

Zelený pepř je ze všech pepřů chuťově je nejlahodnější a nejjemnější. Používá se do vývarů, smetanových omáček, drcený na minutky, saláty, do luštěnin, k cuketám, lilkům, skvěle také doplňuje zvěřinu a paštiky.

Objevte všechny barvy pepře: zelený pepř je nejlahodnější a nejjemnější ze všech druhů

Bílý pepř je nejostřejší

Pepř bílý se sklízí v momentě, když jsou bobule zcela zralé, kdy se vnější červená dužnatá slupka snadno odděluje od bílého středu. Zralé bobule se namočí, aby se slupka lépe odstranila, a následně se pomalu suší. Jeho konečná barva je bílo až žlutošedá.

Pepř bílý má ostrou a výraznou pepřovou chuť a jemnou vůni. Prodává se celý, mletý nebo drcený. Pro svou barvu i silnou chuť se užívá k drůbežímu masu a rybám, do salátů, omáček, majonéz či dipů. Bílý pepř drcený je výborný na přípravu steaků.

Objevte všechny barvy pepře: bílý pepř je nejostřejší ze všech druhů

Červený pepř je nejvýraznější

Pepř červený je zralý plod pepřovníku, který se jen usuší, Slupka je červená, křehká, s náznakem sladkosti. Často se zaměňuje s pepřem růžovým (nebo taky brazilským či peruánským), který není pravým pepřem, ale jsou to zralé bobule jihoamerického stromu Schinus terebinthifolius. Vůní a velikostí se pepři podobá, chuť je nasládlá a aromaticky kořenitá.

Pepř červený je chuťově výrazný, mírně aromatický a ozvláštní každý pokrm. Výborně doplňuje chuť hovězího a vepřového masa, paštik, uzenin i darů moře. Používá se i do sladkých jídel.

Objevte všechny barvy pepře: růžový pepř je často zaměňovaný s červeným, není to ale pravý pepř, jsou to zralé bobule jihoamerického stromu Schinus terebinthifolius

6 tipů, jak zacházet s pepřem

  1. Na dochucení pokrmů používáme vždy čerstvě umletý pepř, neboť jen tak vynikne nejen typická pepřová chuť, ale také aroma.
  2. Téměř všestranný je jemný a křehký zelený pepř. Chuťovým zážitkem jsou jahody se zeleným pepřem a šlehačkou.

  3. Bílý pepř se hodí spíše na světlé pokrmy, oproti tomu černý na tmavé pokrmy.
  4. Celá pepřová zrna vaříme společně s pokrmem (vývary, omáčky). Mletým pepřem je vhodné dochutit až hotový pokrm před podáváním.

  5. Kupujeme celý pepř a meleme či drtíme ho až těsně před přidáváním do jídla anebo při ochucování již uvařeného pokrmu během stolování. Tak se totiž uchovají všechny účinné látky, především jedinečná vůně pepře.

  6. Pepř máme v dobře těsnících nádobkách na tmavém místě, aby si uchoval barvu a vůni. Při správném skladování si pepř uchová své aroma až tři roky.

Více o bylinách a koření najdete v našem speciálu

Jak pepř pomáhá zdraví

Pepř obsahuje éterický olej, díky němuž má svou jedinečnou vůni, a alkaloid piperin, který je zodpovědný za typickou štiplavost pepře. Dále bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek, měď, mangan, sodík a  vitaminy A, B, C, E a K.

Pepř podporuje správné trávení, stimuluje spalování tuků a podporuje hubnutí. Urychluje proces látkové výměny a zlepšuje vstřebávání živin. Přirozeně posiluje imunitu, a protože podporuje činnost jater, pomáhá tělu s detoxikací. Má dezinfekční a antibakteriální účinky.

Významně může pomoci při chorobách z nachlazení, především při kašli a rýmě. Pepř totiž prohřívá tělo a jak prokrvuje sliznice, snadněji se uvolňuje rýma a zlepšuje se odkašlávání. Mírně zvyšuje krevní tlak, podporuje prokrvení končetin a ulevuje od bolesti.

Od nepaměti se pepř považuje za účinné přírodní afrodiziakum.

Objevte všechny barvy pepře: pepř podporuje správné trávení, stimuluje spalování tuků a podporuje hubnutí

Pepřový čaj proti chřipce a nachlazení

Ingredience

  • 12–14 zrnek černého pepře
  • 500 ml vody
  • 1–2 lžičky medu

Postup

Pepř ve vodě vaříme 25–30 minut, sejmeme, necháme asi 10 minut stát, pak scedíme a přidáme med.

Použití

Čaj pijeme jednou denně při problémech s trávením nebo při prvních náznacích chřipky a nachlazení. Bez medu poslouží jako skvělý detox (týdenní očistná kúra) a pomáhá také při onemocnění zubů a dásní jako kloktadlo nebo obklad (několikrát denně podle potřeby).

Pepřový čaj pomáhá proti chřipce a nachlazení

Pepřový med na žaludeční problémy

Ingredience

  • 1 lžička čerstvě umletého černého pepře
  • 2–3 lžičky kvalitního medu

Postup

Pepř pečlivě promícháme s medem.

Použití

Užívá se ráno asi půl hodiny před snídaní. Můžeme přidat do vody nebo vlažného čaje. Bolesti žaludku a další nepříjemnosti by měly rychle odeznít.

Pepř ve službách magie

Černý pepř patřil díky svým afrodiziakálním účinkům k základním surovinám nejrůznějších nápojů a škapulířů na přivolání lásky a sexuální touhy, ale taky sloužil k vytváření kouzel na ochranu domova. Tradovalo se, že když se pepř smíchaný se solí nasypal po obvodu domu či celého hospodářství, dokázal ochránit dům a jeho obyvatele před zlem, nemocemi, neštěstím a živelnými pohromami.

O koření a bylinách by vás mohlo ještě zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector