Udělejte si domácí bazalkový olej

Sdílet:

Dom�c� bazalkov� olej recepty, které budete milovat. Vyberte si ze stovek receptů na Dom�c� bazalkov� olej, které se vám budou snadno a rychle vařit. Připravte si ingredience a můžete se pustit do vaření Dom�c� bazalkov� olej. Užijte si objevování nových porkrmů a jídel z nejlepších Dom�c� bazalkov� olej receptů z čech i ze světa. Dobrou chuť!

Udělejte si domácí bazalkový olej

Zapečený lilek s rajčaty je skvostné zeleninové jídlo. Chuť lilku se výborně doplňuje s oběma druhy sýra, s kořením i s …

Udělejte si domácí bazalkový olej

Opláchněte salát a nechte jej v ledničce, aby byl křupavý. Na přípravu krutonů si nakrájíme plátky chleba na kostičky, po…

Udělejte si domácí bazalkový olej

Mexická rýže, někdy také nazývaná španělská, je velice populární příloha v Severním Mexiku a na jihozápadní hranici Spoje…

Důležité také je olej přilívat pomalu a ponorný mixér pomalu vytahovat nahoru a tím olej zašleháte. Odpovědět MARTIN 19. 9. 2015 18:05 Jsem asi debil ale nejde mi ani se žloutky ani bez žloutku Odpovědět Kovalka66 4. 6. 2015 07:05 Tem co se Majolka® povedla,dekuji. Odpovědět Ivan 5. 12. 2013 16:58 NEMíCHAT METLAMA ALE Ručním mixerem. Během několika minut hotové …

Podobné recepty jako Majolka domácí super

Místo másla/které mi došlo/ jsem dala olej. Jsou nadýchané a výborné. Pochvala za recept . Dělala jsme pivní rohlíky ale to se nedá srovnat. Tento recept se usadí v mé kuchařce doma moc rád. Odpovědět Jaroslav 19. 2. 2014 20:37 Dobrý den,tak dnes jsem dělal poprvé rohlíky,protože jsem docela šikovný,tak se povedli,bomba,rohlíky jak lusk.Hned jsem o tom referoval syna …

Podobné recepty jako Domácí rohliky

olivový olej 50 g nesoleného másla 1 lžíce mořské soli; Způsob přípravy. Grilovaná kukuřice s bazalkovým máslem je lahodná pochoutka pro každého, kdo se obejde bez masa. Když si připravíme bazalkové máslo předem, je jídlo hotové během několika minut. Nejprve si připravíme bazalkové máslo tak, že v mixéru umixujeme natrhané čerstvé bazalkové lístky s …

Podobné recepty jako Grilovaná kukuřice s bazalkovým máslem

olej čerstvě mletý černý pepř 1 lžíce soli; Způsob přípravy. Domácí sekaná s bramborovou kaší, nebo s bramborovým salátem je vynikající pochoutkou. Chutná dospělým i dětem a někdy stačí třeba jen uvařit k ní brambory nebo nakrájet čerstvý chléb. Připravíme si větší pekáč a vymažeme ho olejem. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Ve velké pánvi …

Podobné recepty jako Domácí sekaná

Bazalkové pesto – recept: Do mixéru dáme bazalku, olej, česnek, trochu soli a oříšky, mixujeme až vznikne pyré. Pak směs přendáme do mísy, kde ji smícháme se strouhaným

Podobné recepty jako Bazalkové pesto

Přidáme olej a kvásek z vody a droždí. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut. Pak těsto propracujeme a vytvarujeme z něj bochník. Plech vymastíme sádlem, na něj položíme bochánek a necháme přikrytý utěrkou opět kynout, asi 30 minut. Předehřejeme troubu na 225°C, bochánek na povrchu třikrát nařízneme ostrým …

Podobné recepty jako Domácí kmínový chleba

České buchty – recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.cz.

Podobné recepty jako České buchty

olej na smažení sůl; Způsob přípravy. Pro nečekanou návštěvu lehce připravíme domácí bramborové lupínky. Podle toho jaké použijeme koření na posypání (třeba mletou pálivou papriku místo sladké) máme hned několik různých chutí. Omyté brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Nejlepší je použít škrabku na brambory, aby byly lupínky stejné a opravdu …

Podobné recepty jako Domácí bramborové lupínky

Tvarohová bublanina – recept. Přečtěte si, jak jídlo správně připravit a jaké si nachystat suroviny. Vše najdete na webu Recepty.cz.

Podobné recepty jako Tvarohová bublanina

Špenátoví šneci z listového těsta – recept: Na oleji osmažíme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme špenát a česnek, osolíme, opepříme a necháme vychladnout.Vyválíme listové těsto, potřeme

Podobné recepty jako Špenátoví šneci z listového těsta

Těsto jsem si nechala udělat v domácí pekárně na program Příprava nebo Těsto, ale můžete ho vypracovat i normálně rukama a nechat tak 1 hodinku kynout. Mezitím si připravíme náplň – smícháme Heru s česnekem, žloutky a osolíme. Pak těsto rozdělíme na 5 částí, rozválíme, potřeme náplní a zavineme jako závin. Dáme na plech s pečící podložkou nebo papírem …

Podobné recepty jako Moje česnekové trojúhelníčky

Vše lehce zamícháme a přimícháme mléko, olej, vejce a nastrouhaná jablka. Vše smícháme a nalijeme na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme na 170 °C asi 30-40 minut v elektrické troubě. Já na něj poté ještě naliji citronovou polevu, ale to je na chuti každého z Vás.

Podobné recepty jako Nejlepší litý perník

Kuřecí soté s cuketou. Hodnocení receptu je 4.8. 4.8 14×. Ohodnoťte recept. Kuracie mäso pokrájame na rezance, vhodíme do woku na olej a opekáme.Pridáme cibuľu – pokrájanú na polkolieska, posekaný cesnak, neošúpanú cuketu…. magdalenka. Drůbeží maso Doba přípravy: cca 15 – 20 min 26 názorů.

Podobné recepty jako Kuřecí soté s cuketou

30 ml oleje. Postup přípravy receptu. Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme za postupného zasypávání cukrem do pevného sněhu. Do vyšlehaných bílků zamícháme žloutky. Potom ručně zamícháme mouku a kypřící prášek. Nakonec vmícháme olej. Nadávkujeme do formy a pečeme při 180°C 35-45 minut. Poznámka od kuchařky. Jednoduchý korpus, který zvládne každý …

Podobné recepty jako Světlý korpus

Utřete v míse cukr, olej a vejce. Přidejte mouku a prášek do pečiva. Kdyby bylo těsto příliš husté, zředíme trochou mléka, ale jen tak, aby… Utřete v míse cukr, olej a vejce. Přidejte mouku a prášek do pečiva. Kdyby bylo těsto příliš husté, zředíme trochou mléka, ale jen tak, aby… Utřete v míse cukr, olej a vejce. Přidejte mouku a prášek do pečiva. Kdyby b

Podobné recepty jako Rychlý litý koláč s ovocem

Připravte si domácí pesto genovese!

Nejlepší možností jak si v létě užít čerstvou bazalku, je vyrobit si domácí pesto. Tuhle geniální voňavou pastu (pesto genovese) vymysleli v italském Janově (Ligurie).

Pesto spojuje ty nejlepší ligurské ingredience: panenský olivový olej, česnek, bazalku, piniová semínka a sýr. Říká se, že pesto genovese nikde nechutná tak, jako přímo v Ligurii.

Je to snad tou ligurskou bazalkou s malými lístky, která je nejaromatičtější v době květu.

Udělejte si domácí bazalkový olej

Pesto je nejlepší domácí, protože v obchodech zpravidla neseženete kvalitní. Jakmile se podíváte na složení, narazíte na samé náhražky.

Obvykle tam chybí pecorino a pinie jsou nahrazeny kešu, což vás od ligurského pesta genovese vzdálí na míle daleko. Správné pesto doma připravíte za pomoci hmoždíře. Ve větším množství je to ale obtížné a tak se občas toleruje mixér.

Je ale pravda, že kovové nože mixéru bazalce uberou část aroma. Není nad poctivou ruční práci hmoždířem 🙂

Budete mít zájem:  Které polévky při horečce a které ne?

Ingredience na pesto genovese (2-3 porce)

Klíčová je top kvalita všech ingrediencí. Zapomeňte na bazalku ze supermarketu, ta neviděla pravé sluníčko a je málo aromatická. Příliš štiplavá bazalka se ale také nehodí.

Pesto vám zničí také špatný olivový olej, do pesta je nejlepší ten ligurský, který se ale špatně shání. Vyznačuje se jemností a lehkým aroma, narozdíl od štiplavých a těžších olivových olejů. Já používám olej Ursini (seženete u Emanuela) a s ním je pesto vážně dobré.

Pozor také dávejte na pinie, které často koupíte žluklé, dobrou kvalitu koupíte např. v Marks a Spencer.

  • 1 hrneček plný bazalkových lístků (čerstvě je natrhejte)
  • stroužek česneku
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • hrubá mořská sůl
  • 1/4 hrnku nastrouhaného parmezánu
  • lžíce nastrouhaného sýru romano a nebo pecorino
  • 1/4 hrnku panenského olivového oleje

Postup: jak udělat pesto genovese

  • Bazalku opatrně omyjte a nechte přirozeně oschnout.
  • Vložte do hmoždíře bazalku, česnek, píniová semínka a hrubou sůl. Propracujte, začněte kruhovými pohyby třít obsah hmoždíře (viz video níže). Během tření se vše promísí a uvolní se úžasná aromata všech ingrediencí.
  • Postupně přidávejte olej.
  • Nakonec vmíchejte sýry.

Pesto se v Janově podává s nudlemi trenette, dobré je také s gnocchi a klasickými špagetami. Pesto se do hotových těstovin vmíchá a přidává se obvykle ještě lžička dobrého másla.

Udělejte si domácí bazalkový olej

Video s ukázkou přípravy pesta

Jaké to je uhmoždit si pesto? Mrkněte na moje video. Chce to sílu a výdrž 🙂

Připravujete si pesto doma? S jakými těstovinami vám nejvíce chutná?

Bazalkový olej 2x jinak – rychlovka i citron

Už se nemůžete dočkat bylinkové zahrádky? Ještě, než rostlinky na záhonku nebo v truhlících dostatečně zesílí, vystačíte si s těmi z obchodu, případně využijte nasušené zásoby z loňska. Dnes vám ukážeme, jak na to, pokud je vaším bylinkovým favoritem bazalka.

Připravte si:

  • 1 lžičku čerstvě nastrouhané citronové kůry
  • 200 ml olivového oleje
  • hrst čerstvých listů bazalky
  • podle chuti sůl (max ½ lžičky).

Bazalku dobře omyjte a osušte. Poté ji nasekejte nadrobno a vložte do vhodné nádoby. Přisypte sůl, přidejte jemně nastrouhanou citronovou kůru, zalijte olejem a promíchejte. Nyní nádobu dobře uzavřete a postavte na temné a chladné místo.

Udělejte si domácí bazalkový olejZdroj obrázku: Pixabay.com

Budete potřebovat 10-14 dní, než se všechny ingredience dostatečně smísí. A nejlépe každý druhý den láhev protřepejte, abyste tento proces podpořili. Po uvedené dobře přeceďte a máte hotovo. Olej z bazalky a citronové kůry se skvěle hodí zejména k rybám a pro dochucení salátů. Ovšem oceníte ho také v pomazánkách nebo třeba polévkách.

Extra rychlý bazalkový olej

Nechce se vám čekat skoro dva týdny, než budete mít hotovo? Vyzkoušejte náš druhý recept na bazalkový olej, který připravíte už za hodinku. Budete potřebovat?

  • dvě velké snítky bazalky
  • jednu lžíci sušené máty
  • 250 ml olivového nebo třeba slunečnicového oleje
  • sůl a pepř na dochucení
  • 1 stroužek česneku

Bazalku dobře omyjte, osušte a nasekejte najemno. Vložte do vhodné nádoby a přidejte podrcený česnek. Ochuťte solí a pepřem, vmíchejte sušenou bazalku a nakonec zalijte zvoleným olejem. Nechte nejméně hodinu odstát, pak přeceďte a můžete začít používat.

Měli byste vědět: oba tyto oleje se nevyznačují právě velkou trvanlivostí. Je doporučena jejich spotřeba asi do tří měsíců. Do té doby vám však na zahrádce zcela nové bazalkové zásoby.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay.com

Udělejte si svěží jarní studenou omáčku – bazalkové pesto

Využít v kuchyni čerstvé bylinky je vždycky správné. Jedním ze způsobů je výroba domácího bazalkového pesta. Jde o jednoduchou studenou omáčku, která pochází z italské Ligurie.

Název pesto odráží italské slovo „pestare“, která znamená tlouci nebo mlátit. Původně se totiž připravovalo v mramorovém hmoždíři, dnes ale můžeme použít i mixér. Jak nám poradil šéfkuchař Jan Štěrba, za kterým jsme se vydali pro recept na lehkou verzi této omáčky na zámek Mcely.

Domácí bylinkové pesto

  • velká miska čerstvé bazalky, ale mohou to být i jiné druhy bylinek (rozmarýn, máta, roketa, apod.)80 g nastrouhaného parmezánušťáva z 1 malé limetkyvelká špetka hrubé mořské solišpetka čerstvě namletého černého pepře
  • 1 dcl extra panenského olivového oleje

Postup:

Lístky máty otrháme a oddělíme od stonků. Ty se sice do omáčky mohou přidávat, ale Honza je tam nedává, protože pak v omáčce zůstávají hrubší kousky a má tvrdší texturu.

Hrubou mořskou sůl používáme, abychom pomohli lépe rozdrtit lístky bazalky a dostaly tak do omáčky plnou chuť. Všechny suroviny pak vložíme nebo vlijeme do mixéru a pořádně rozmixujeme.

Omáčka pak získá sytě zelenou barvu a konzistenci palačinkového těsta.

V omáčce záměrně chybí tradiční piniové oříšky. Omáčka je tak lehčí a tekutější. Bazalkové pesto se nejlépe hodí k čerstvým těstovinám.

Na jednu porci stačí polévková lžíce a už není třeba víc přidávat – ani sýr nebo cokoliv jiného. Můžete ho použít i při grilování masa. Buď do pesta maso vložíte marinovat a pak se dá rovnou na rošt a upeče.

Do masa se tak dostane chuť bylinek. Nebo se dá pesto podávat jako omáčka k již ugrilovanému masu.

Domácí bazalkové pesto skladujeme ve vzduchotěsně uzavřené sklenici v lednici, kde vydrží i 1 měsíc.

Jan Štěrba

Šéfkuchař Honza Štěrba má k zámku Mcely velmi blízko jak kuchařskou filozofií, tak i původem, pochází z nedalekého Nymburka. Honza je členem kuchařského týmu prakticky od otevření Chateau Mcely a postupným získáváním cenných zkušeností se propracoval až na pozici šéfkuchaře.

Čtěte také

Pokračuje ve vedení Restaurace Piano Nobile cestou oblíbené kombinace tradičních receptů rodiny Thurn-Taxisů a italské inspirace babičky Cusumano.

Bohaté zkušenosti s italskou kuchyní měl možnost získat při svém působení v oblasti Gatteo Mare přímo v Itálii.

Kromě kreativního vymýšlení novinek do sezónního menu je Honzovým každodenním cílem a snahou i hledání místních dodavatelů surovin té nejvyšší kvality.

Bylinková zahrada

U zámku Mcely najdete uprostřed parku umně ukrytou bylinkovou zahradu. Záhony jsou rozparcelovány do čtverců a osety nejrůznějšími bylinkami, léčivkami, zeleninou i ovocem. Každý záhon je označen tabulkou a pečlivě udržován. Jan Štěrba tam zkoušel pěstovat s úspěchem i topinambury, žlutá i červená rajčata.

Teď právě sklízí lesní jahody a brzy bude plodit červený, černý i bílý rybíz, angrešt nebo cukety. Každý rok se snaží zahradu rozšiřovat. Je tak nejen kuchařem, ale i zahradníkem. Splnil se mu dětský sen – zahradničit a vařit hostům z nejčerstvějších potravin.

Související příspěvky

Jak si připravit vlastní bylinkový čaj?

Královna jara. Sedmikráska chudobka vyčnívá na stole i na talíři

Pappardelle s lososem a divokými bylinkami od šéfkuchaře Martina Janouška

Jak připravit bylinkový olej na vaření | recept

  • Různé druhy čerstvých bylinek
  • Olivový či slunečnicový olej
  • Volitelně česnek, koření, bio citron

Jaký olej použít?

Pro přípravu bylinkového oleje pro studenou kuchyni, tedy třeba k dochucení zeleninových a těstovinových salátů, se skvěle hodí za studena lisovaný slunečnicový, olivový či řepkový olej. Pro výrobu bylinkového oleje pro teplou kuchyni, který využijete např.

Budete mít zájem:  Dietou metabolismus nezrychlíte. Zkuste jógu

pro přípravu italské bruschetty, toastů, dušené zeleniny, těstovin či baget, můžete použít obyčejný slunečnicový či olivový olej.

Obyčejný olej použijte také k naložení bylinek určených pro přípravu marinády, můžete jej buďto přidat do jakékoliv olejové marinády nebo jej prostě do masa vetřít večer před grilováním a uložit maso na noc do lednice.

Jaké bylinky se hodí pro přípravu bylinkového oleje?

Můžeme použít nejrůznější druhy bylinek, které máme právě k dispozici. Používáme ale pouze čerstvé bylinky. Může to být rozmarýn, bazalka, estragon, tymián, kopr, oregáno, koriandr, levandule, mateřídouška nebo kombinace více bylinek.

Pro přípravu bylinkového oleje pro italskou kuchyni můžeme namíchat např. bazalku, rozmarýn, tymián, saturejku a petrželku. Pro francouzskou kuchyni se hodí třeba rozmarýn, tymián, bazalka, ale také šalvěj, majoránka či levandule. Pro řeckou kuchyni je pak typický kopr a oregáno.

Fantazii a chuti se však meze nekladou.

Co dále přidat do bylinkového oleje?

Do bylinkového oleje můžeme dle chuti přidat také bio citron, česnek, celý pepř, chilli papričky, sušený zázvor a jiné koření.

A jak na přípravu bylinkového oleje?

Bylinky důkladně omyjeme a necháme oschnout. Poté je nakrájíme na větší kousky, vložíme je do připravené uzavíratelné lahve či sklenice a přidáme další libovolné ingredience. Následně vše zalijeme vybraným olejem, nejlépe ohřátým na maximálně 60 °C.

Tím se do oleje lépe uvolní chutě a vůně všech ingrediencí, ale zároveň zůstanou zachovány všechny výživné látky oleje. Sklenici či lahev uzavřeme a necháme stát 2-3 týdny při pokojové teplotě na stinném místě. Poté olej scedíme a skladujeme v lednici.

Zkuste si vyrobit třeba bazalkový olej s levandulí. Lístky bazalky pokrájíme a vložíme spolu s květy levandule do lahve, přidáme celý stroužek česneku a zalijeme zahřátým za studena lisovaným slunečnicovým olejem. Dle chuti můžeme přidat pár kapek citronové šťávy. Necháme louhovat 3 týdny.

Pokud bude olej spotřebován do 1 měsíce, můžete do něj po scezení přidat jako dekoraci čerstvou snítku bylinky.

Lahev s olejem je třeba pravidelně protřepávat, abychom předešli plesnivění bylinek.

Jak namíchat provensálské koření Jak namíchat provensálské koření | 7 receptů. Léto je nejlepší období roku pro „bylinkové čarování“. Na zahrádkách jsou ke sklizni čerstvé natě voňavé… Jak uchovat zelené bylinky na zimu Uchovávání bylinek | způsoby. Bylinky z dovozu jsou na trhu k dostání celoročně. Cena je vysoká a chuť a vůně mnohdy neodpovídá tomu, na co jsme zvykl… Jak upéct pizzu z polenty | recept Pizza z polenty | recept. Polenta je kaše připravená z kukuřičné mouky nebo krupice rozmíchané ve vodě. Podává se jako samostatný pokrm i jako příloha… Jak si připravit bylinkové máslo Na jaře a v létě je dostatek aromatických bylinek volně v přírodě, nebo pěstovaných na zahradách. Proto vám doporučuji recept na domácí výrobu bylinko… Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.

Škola vaření: Jak skladovat bylinky a udělat domácí pesto

Koření nebo bylinky kupujte nejlépe čerstvé a nedrcené.

Při nákupu si všímejte zejména data spotřeby, ale u kořenících směsí také toho, co obsahují.

Vyhněte se těm, které obsahují příliš mnoho soli nebo glutamátu sodného, a sáhněte raději po těch s označením bio. To by mělo zaručit, že v balení jsou byliny či koření bez chemických úprav a sušené při teplotě maximálně 45 stupňů Celsia, kdy zůstávají zachovány všechny cenné látky.

Obchodní balení, ve kterém se koření prodává, je určené na cestu od výrobce k zákazníkovi a další skladování se v něm nedoporučuje. Kupujete-li koření rovnou ve skleničkách, přesvědčte se, zda jsou vzduchotěsně uzavřené.

Použití

Koření a bylinky zvýrazňují chuť jídla, podporují tvorbu slin a trávicích šťáv, dezinfikují zažívací trakt, přispívají k dobré peristaltice střev a zrychlují metabolismus.

Obecně platí, že koření by se mělo do pokrmů přidávat až v druhé půlce vaření, některé specifické druhy koření (například kari) a čerstvé bylinky až těsně před dokončením jídla.

Pokud použijete více než tři druhy koření do jednoho pokrmu, mohou se jednotlivé chutě přebíjet a rušit. Výjimku tvoří snad jen indická kuchyně, která je na kontrastech mnoha chutí a vůní založená.

Skladování

Chcete-li zachovat chuťové vlastnosti a kvalitu koření, je třeba dodržovat při skladování jistá pravidla. Nejvíce škodí vlhko, světlo a teplo. Pro uchovávání koření a bylin je tedy ideální temné a suché místo s maximálně pokojovou teplotou.

Nádoby na koření vybírejte nejlépe skleněné, neboť sklo vydrží i dlouhodobý kontakt s agresivními silicemi, jež některé druhy koření (hřebíček, zázvor) obsahují.

Přestože čiré sklo usnadňuje orientaci při používání koření, tmavé sklo, které propouští jen velmi málo světla, je pro skladování lepší.

Uzávěr nádobky musí dobře těsnit. Kořenky se často umisťují poblíž varné desky nebo přímo nad ní, což je špatně. Tam jsou totiž vystaveny vyšším teplotám i vlhkosti vznikajících při vaření. Kvůli tomu mohou ztrácet aroma i chuť, přejímat pachy z vaření nebo dokonce plesnivět.

  • Pro kořenky najděte místo, kde budou po ruce, ale zároveň chráněny před nepříznivými vlivy.
  • Pamatujte také, že mleté koření vydrží v kořence půl roku až rok, celé nedrcené tři až pět let.
  • Proto je výhodnější kupovat celé koření a bezprostředně před použitím ho namlít v mlýnku na koření nebo rozdrtit v hmoždíři.
  • Zatímco mlýnek se používá většinou pro jeden druh koření, nejčastěji pepř, v hmoždíři můžete najednou drtit celé kořenicí směsi nebo dokonce připravovat pasty (například s česnekem), zálivky a marinády s přidáním oleje.

Hmoždíř má svůj prapůvod ve dvou kamenech, mezi nimiž naši předkové rozmělňovali semena rostlin. Spodní kámen s prohlubní sloužil jako miska, druhý vypouklý drtil semena.

Postupně se kameny opracovávaly tak, aby lépe vyhovovaly svému účelu a vzhledem se přiblížily misce s palicí. Hmoždíře se používaly na drcení obilí, koření i bylinek. Vyráběly se z kamene, kovů a keramiky.

Dnešní hmoždíře musejí být nejen funkční, ale také vzhledově dokonalé, neboť obvykle vystavené na viditelném místě zdobí interiér kuchyně. Jsou zkrátka praktickou pomůckou i dekorativním předmětem zároveň.

Domácí bazalkové pesto

Pesto existuje v mnoha obměnách, používají se do něj různé kombinace oříšků a bylinek.

Do tradičního janovského pesta patří bazalka a piniové oříšky. Nemusíte se ovšem obávat ani dalších variací a spojit meduňku, petrželku či čerstvé lístky oregana s lískovými či vlašskými ořechy. Časem přijdete sami na chuť, která vám nejvíc vyhovuje.

  1. Ingredience
    2 svazky bazalky
    30 g piniových oříšků
    1 stroužek česneku
    2 lžíce strouhaného parmazánu
    50 ml olivového oleje
  2. hrubá sůl, trochu čerstvě mletého pepře

Příprava
Lístky bazalky otrháme ze stonků a oloupeme česnek. Spolu s piniovými jadérky vše rozdrtíme v hmoždíři, olej přiléváme postupně. Ze začátku je dobré ho přidávat po kapkách, později už ve větším množství.

Budete mít zájem:  Mýty a pověry o mléce

Nakonec přimícháme sýr, osolíme a opepříme. K přípravě lze teoreticky použít také ruční mixér. Tento postup nedoporučujeme, neboť kvůli rychlým otáčkám může pesto zkysnout.

Hotovou omáčku skladujte v uzavíratelné skleničce v lednici. Pesto má v kuchyni širokou paletu využití. Můžete ho smíchat s uvařenými těstovinami a získat tak rychlou a jednoduchou večeři. Na talíři už jen porce dozdobíte bazalkovými lístky a hoblinami parmazánu, chuť podtrhne čerstvý pepř.

Pesto můžete použít také do náplně slaných koláčů nebo jako základ na domácí pizzu. Stačí už jen přidat rajčata, čerstvou bazalku, sýr, případně plátky sušené šunky.

Vedle zeleného pesta je chutnou variantou také omáčka ze sušených rajčat. Postup je stejný, jen namísto bazalky či jiné bylinky použijete sušená rajčata a olej, v němž byla naložená.

Více receptů najdete na webu www.vseovareni.cz.

  • Ingredience
    300 g těstovin
    150 g oliv
    100 g sušených rajčat v oleji
    20 ml balsamikového octa
    20 ml olivového oleje
    mořská sůl a pepř
    čerstvá bazalka, tymián, saturejka a petrželová nať
    1 lžička citronové šťávy
  • 100 g parmazánu

Příprava
V dostatečně slané vodě uvařte těstoviny tak, aby byly uprostřed ještě pevné. Scezené těstoviny rychle zchlaďte studenou vodou a nechte dobře odkapat. Pak do nich vmíchejte trochu olivového oleje, soli a citronovou šťávu a uložte je v lednici.

Zelené bylinky, ve kterých nesmí chybět bazalka, nasekejte nebo natrhejte na drobné kousky, vložte je do misky, zalijte olejem, osolte, zakápněte balsamikovým octem a důkladně chvíli míchejte.

Pak přidejte nasekaná sušená rajčata, olivy, tmavé i zelené nebo podle vaší chuti. Opět vše promíchejte. Nakonec do směsi nastrouhejte část parmazánu nebo podobného sýru (grana).

Prochlazené těstoviny spojte s dresinkem a dílčí porce provoňte čerstvě pomletým pepřem a zkrášlete sýrovými hoblinkami a lístky bazalky.

Hovězí roštěnka s kari rýží

  1. Ingredience
    600 g hovězí roštěnky
    3 cibule
    200 ml hovězího vývaru
    3 červené papriky
    2 rajčata
    sůl a pepř
    1 g sušeného tymiánu
    2 g kari koření
    2 bobkové listy
    špetka hřebíčku
    3 lžíce jemného kečupu
    2 lžíce rostlinného oleje
    200 g krátkozrnné rýže
  2. sádlo
  3. Příprava
    Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a na horkém sádle orestujeme.

Ve výpeku necháme zesklovatět cibuli a přidáme nakrájené papriky, rajčata, koření, kečup, podlijeme vývarem a podusíme. Omáčku vlijeme na roštěnky a dáme do trouby.

Rýži uvaříme doměkka s hřebíčkem. Orestujeme cibulku, přidáme kari a nakonec vmícháme rýži.

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
4. června se věnujeme pečlivému výběru pečící trouby.

BAZALKOVÉ OLEJE A TEXTIL S BYLINKAMI – Inspirace od decoDoma

Bylinkové oleje výrazně dokončí chuť zeleninových salátů, marinád i dipů. Nepatří právě k nejlevnějších surovinám v kuchyni, přitom si je můžete vyrobit za rozumnou cenu. Zanedlouho nám totiž bylinky porostou pěkně na zahrádkách.

Bazalka pravá nebo vonná, je jednou z bylinek s nezaměnitelnou vůní a skrývá takový zdravotní potenciál, že patří právem ke královnám kuchyně. Vlastně byla nazývána “bylinkou králů”. Její chuť máme spojenou především s italskou kuchyní. Je to také jedna z mála bylin, které nakládáme do olivového oleje. Pro mnohé další je vhodnější třeba slunečnicový olej.

Dnes vám nabídnu hned dva oleje různých chutí; jeden přírodní, s rozmělněnými částečkami rostlin, a druhý trošku ostřejší, s feferonkou a česnekem. Kromě dochucení se liší také způsobem přípravy, a to zatepla, nebo zastudena, oba jsou zajímavé.

Inspiraci jsem ale nalezla úplně jinde – na e-shopu totiž máme celou řadu výrobků z nových španělských tkanin. Jedna z nich mě obzvláště zaujala. Je to látka potištěná reklamními emblémy bylinek. Máme z ní ušité povlaky na polštářky, ubrusy i čtvercové prostírání. A právě tento dekor, zaznamenávající bylinky, se vám bude v kuchyni skvěle hodit!

BAZALKOVÝ OLEJ S NALOŽENÝMI LISTY, ČESNEKEM A FEFERONKAMI / ZASTUDENA

Příprava: 30 minut + 2 týdny na uležení * Získáte: 500 ml oleje

  • 100 g bazalkových stvolů
  • 500 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 1/2 feferonky, nakrájené na plátky

1. Bazalku omyjte a osušte papírovou utěrkou. Do vypařené a suché lahvičky dejte olej, bazalku lehce polámejte v dlaních a vložte do oleje tak, aby nevykukovala nad hladinu. Přidejte nakrájený česnek a feferonku, lahvičku uzavřete a protřepejte.

2. Olej uložte na 2 týdny do temna a do chladu. Během té doby lahvičku několikrát protřepejte. Poté stvoly bazalky vyjměte ven. Olej skladujte v chladničce a spotřebujte ho do 3 měsíců. Pokud veškerou zeleninu vyjmete ven, olej vydrží více jak půl roku.

BAZALKOVÝ OLEJ S ROZMĚLNĚNÝMI LÍSTKY / ZATEPLA

Příprava: 30 minut + 3 dny na uležení * Získáte: 500 ml oleje

  • 200 g bazalkových lístků
  • 200 ml vroucí vody
  • 500 ml extra panenského olivového oleje

1. Omyté lístky dejte do misky a zalijte vroucí vodou po dobu 2 minut. Vodu slijte a bazalku rychle propláchněte studenou vodou. Zceďte ji a lístky vložte do několika složených kuchyňských utěrek a na plocho dlaní lehce vymačkejte vodu.

2. Vymačkané listy vložte do mixéru společně s olejem a rozmixujte je na kaši. Směs dejte do vypařené a suché lahvičky, uzavřete a nechte zrát 2-3 dny. Během zrání olej párkrát protřepte. Pak olej zceďte přes jemné plátýnko, je-li třeba, pak opakovaně. Olej nechte v chladničce (musí být v temnu) a spotřebujte ho během 1-2 měsíců.

Bazalku je třeba dobře omýt. Pokud ji dávám přímo do oleje, udělám to den předem, aby byla druhý den suchá. Olivový olej zvolte kvalitní, aby váš výsledný produkt byl co nejchutnější. I tak vás vyjde levněji, protože litr kupovaného, za studena lisovaného bazalkového oleje vyjde na pět set korun, i více.

Zatepla připravený olej se dělá pouze z bazalkových lístků, stvoly ale nasekám třeba do čerstvého salátu. Krátce spařené (blanšírované) listy si díky rychlému ochlazení zachovají krásně zelenou barvu, kterou pak předají oleji. Na následující fotografii je to ten olej vlevo. Za tři dny bude po přefiltrování připraven ke konzumaci.

Zastudena připravovaný olej vidíte vpravo. Stvoly musí být pod hladinou a ještě k nim přibude česnek a feferonky. Na tento olej si ale musíte alespoň 2 týdny počkat. Během zrání ho párkrát protřepte. Po přecezení bude mít méně zkalenou barvu, než olej s rozmixovanými částečkami lístků.

Bazalka jako lék:

  • Bazalka patří k bylinkám, které by v jídelníčku neměly chybět. Podporuje trávení i chuť k jídlu a pro svůj obsah vitamínu C a řadu minerálních látek má velký přínos zejména v zimních měsících.
  • Je přírodním antiseptikem, pro své dezinfekční účinky ji použijte při léčbě aftů i různých zánětů dásní.
  • Působí blahodárně na naši nervovou soustavu. Uklidňuje bolesti hlavy, napomáhá zklidnění organizmu při nadměrném stresu.
  • Zlepšuje soustředění i paměť. Společně s meduňkou a mátou bývá součástí čajových směsí.
  • Bazalku si lehce nasušíte i na zimu.
  • Bazalkový olej využijte na pizzy, rajčatové saláty, mozarellu, do marinád.

Koupit produkt Koupit produkt Koupit produkt

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector