Rakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení

Rakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení Kateřina Hájková 27. 09. 2020   |  07:22

Nejen vitamin C, ale i karoten, třísloviny a stopové prvky dodá rakytník řešetlákový. Keř, jemuž je kvůli vysokému obsahu krále vitaminu – „céčka“ – a kvůli drsným krajinám, kde roste, přezdíváno „citroník severu“, je rostlinou, jejíž benefitů využívali již dávní léčitelé.

Přirozeně si rakytník libuje v horském prostředí, dlouhých zimách a vysokých nadmořských výškách. Roste ve Skandinávii, Španělsku, Ukrajině i Turecku, odkud se přesouvá do Asie do Číny, potom až do Indie a Pákistánu. Řada těchto zemí jeho téměř kouzelných vlastností využívala při lidovém léčitelství. To je příklad Mongolska, Sibiře i některých oblastí Číny.

Univerzální léčebný prostředek na většinu neduhů Zahlenění a záněty plic, onemocnění jater i kloubů, žaludeční a dvanáctníkové vředy. S tím vším pomáhal v lidovém léčitelství odnepaměti rakytník.

Hojil rovněž sliznice i rány, stimuloval regenerační procesy, reguloval krevní oběh a byl užíván při onemocněních srdce a celého kardiovaskulárního systému. Současné medicíně slouží k léčbě kožních onemocnění, k hojení sliznic, vředů, zažívacích obtíží, gynekologických problémů, a dokonce i rakoviny.

Uplatnění nachází i v kosmetice a potravinářství, lze z něj připravit skvělé sirupy, kompoty, marmelády i džemy.

Citroník severu nebo sibiřský zázrak? Opadavá dřevina z čeledi hlošinovitých tvoří keře nebo malé stromky. Ty vynikají nažloutlými květy a oranžovými plody, které jsou známým symbolem rakytníku řešetlákového.

Již víme, že se mu pro vysoký obsah vitaminu C přezdívá citroník severu – podle některých zdrojů běžnou denní potřebu „céčka“ pokryje pouhá hrstka bobulí. Ještě ale nevíme, že má i další přízvisko – „sibiřský zázrak“.

Čím je ale vlastně tak zázračný, kromě zmiňovaného vysokého obsahu vitaminu C? Obsahem dalších podobně významných látek.

Studna bioaktivních látek Barva rakytníkových plodů přechází z oranžové až po červenou. Je to dáno množstvím karotenů. Chuť bobulek zase závisí na množství cukru – čím více jej mají, tím jsou sladší.

Kromě vitaminu C dodá rakytník i vitaminy skupiny B nezbytné pro hladké fungování nervové soustavy, kyselinu listovou, která je vitaminem spadajícím do této skupiny a je cenná pro krvetvorbu.

Dalšími vitaminy jsou vitamin D pro růst a vývoj kostí, který reguluje množství vápníku a fosforu v krvi, silný antioxidant vitamin E a konečně vitamin K ovlivňující srážlivost krve.

Rakytník: Jak při jeho zpracování nepřijít o vitamín C

Na pěstování není příliš náročný, nejhorší je česání Vitaminy se nacházejí v dužině plodů, které se ale kvůli drobnosti špatně česají. Ono česání je ostatně v péči o rakytník tím nejtěžším.

Pokud si chcete rakytník vypěstovat doma na zahrádce, zajděte do zahradnictví nebo specializovaného obchodu a nechte si poradit s výběrem vhodných sazenic.

Dále mějte na paměti, že přestože je rakytník schopen přežít v poměrně extrémních podmínkách, pokud jej budete pěstovat doma na zahradě, musíte si na ledacos dávat pozor. Nedaří se mu v na živiny chudých a vyschlých půdách, podobně jako v půdách přemokřelých, kyselých a těžkých.

Prospívá mu naopak vápenitá zem a je vděčný za občasnou zálivku. Prvky potřebné pro jeho růst a prospívání dodá organické hnojivo, tedy hnůj, později ocení hnojivo s obsahem draslíku a fosforu.

Využít můžete všechny části rostlinky Když už se vám ale podaří drobné rakytníkové bobulky sklidit, můžete s nimi provádět spoustu věcí. Jejich vylisováním získáte šťávu, která chutná skvěle sama o sobě.

Plody můžete také usušit, rozmixovat a použít pro výrobu likéru s vodkou či koňakem, sirupu s cukrem a kyselinou citronovou nebo je smíchat s medem, dodat mu nevšední chuť a barvu a potom si s ním třeba osladit čaj nebo si jej namazat na chléb s máslem.

Využít ale můžete i listy a výhonky, které mají stejně prospěšné vlastnosti jako plody, jen v menší míře. Obojí lze sušit a použít na čaj, s čerstvých výhonků připravíte skvělý výluh.

Nápoje plné vitamínů na posílení imunity

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho s přáteli! A přidejte si nás na seznam.cz!

Rakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení

Pod tvrdou slupkou se skrývá sladká odměna. I když na první pohled vypadá nebezpečně a možná byste si ho spletli s nějakým záhadným živočichem, pravdou je, že takzvané dračí ovoce patří mezi skutečné lahůdky….

Čtěte dál Rakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení

Ryby a pokrmy z nich by měly být nedílnou součástí zdravého stravování. Každý dnes již ví, že ryby jsou zdrojem mnoha cenných látek…

Rakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení

Neustále se o ní diskutuje, platná data se mění podle aktuálnosti a věrohodnosti výzkumů, které se danou problematikou zabývají. Imunita…

Rakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení

Zimní měsíce a přechody do jarního období jsou obdobím, kdy více než kdy jindy podléháme onemocněním horních cest dýchacích. K nim…

Rakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení

V Číně se pěstuje již tisíce let a na císařském dvoře bylo považováno za mimořádnou pochoutku. I když dnes se konzumuje po celém světě,…

Rakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení

Vlastnosti cibule jsou ideální pro boj s respiračními onemocněními a když je navíc zkombinujete s dalšími přírodními ingrediencemi,…

Rakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení

Koronavirus poskytuje živnou půdu mnoha konspiračním teoriím i mýtům, které jej obestírají. Ty však jen pokoušejí náš zdravý úsudek…

Rakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení

Když se COVID-19 začal šířit poprvé loni na jaře, měli odborníci poměrně hubený seznam základních příznaků – horečku, suchý kašel a…

Rakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení

Kvasinky jsou mikroorganismy, které se u nás přirozeně vyskytují na nejrůznějších sliznicích, například v ústech, v nose a krku, na…

Protivný kašel a zahleněnost patří k jedněm z nejčastějších podzimních a zimních obtíží. V současné době se k nim navíc přidružuje…

Plody kaki se, společně s extraktem z listů a semen, ve východním lidovém léčitelství používají k léčbě celé řady zdravotních obtíží…

Za poslední tři desítky let se výzkum, vývoj a výroba vakcín staly špičkovou disciplínou moderních biotechnologií využívajících vymožeností…

Chřipka a nachlazení

Nabízíme pouze zboží skladem

Chřipka je nakažlivá nemoc, která dokáže potrápit ženy, muže i děti bez rozdílu věku. Při onemocnění chřipkou je potřeba dodat tělu potřebné živiny a vitaminy, které přispějí k rychlému a úplnému uzdravení.

Ideální je volba přírodních přípravků v podobě vitaminů, pastilek, sušených plodů nebo jiných doplňků pestré stravy.

Při chřipce je vhodné dodržovat dostatečný pitný režim, nejvhodnější jsou bylinkové nebo ovocné čaje, ovocné šťávy, sirupy nebo jiné nápoje s obsahem přírodních léčivých látek a vitaminů. Dopřejte si rychlé uzdravení – vyzrajte na chřipku pomocí mocné přírody!

Řadit dle Nejnovějších Nejlevnějších Nejdražších Názvu a-z Názvu z-a Prohlížení Hodnocení Prodejnosti Pectol Třešňový drops s vitamínem C blistrRakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení

Medicinální citronový drops s vitaminem C a medem Pectol. Chutnější než lék, zdravější než bonbón. Uleví pří nachlazení, osvěží dech, zažene únavu. PECTOL je oblíben pro své unikátní balení. Plastový blistr je praktický a hygienický (vhodný na cesty do kabelky, do kapsy, do auta apod.). Řidičům

  • 15 Kč
  • Ušetříte 2 Kč (12%)
  • Skladem

Physiomer Baby hypertonic nosní sprej pro děti od 1 měsíce 60 mlRakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení

Nosní sprej uvolní ucpaný nos. Pro děti od 1 měsíce. Physiomer je pomůckou pro čištění, regeneraci a úlevu od ucpaného nosu. Obsažené soli mají různou koncentraci (izotonickou nebo hypertonickou) a každá z nich také specifický význam. – uvolní ucpaný nos při rýmě, nachlazení nebo zánětu noso

259 Kč

Skladem

Ricola Cranberry – Brusinky švýcarské bylinné bonbóny bez cukru s vitamínem C 40 gRakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení

Bonbony jsou vyrobené z čistých alpských bylin ze švýcarských horských oblastí. Neobsahují cukr, takže jsou oblíbené i mezi diabetiky, mají příznivý účinek na ústa a krk a jsou šetrné k zubům. Bonbony jsou obohaceny o vitamín C, který pomáhá obranyschopnosti organismu.    Brusinka původně pochází

  1. 33 Kč
  2. Ušetříte 1 Kč (3%)
  3. Skladem

Ricola Original švýcarské bylinné bonbóny bez cukru s vitamínem C z 13 bylin 40 gRakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení

Ricola Originální bylinná směs bez cukru jsou bonbony se sladidly vyrobené z 13 alpských bylin. Mají blahodárný účinek nejen na ústa a krk, ale díky svému jedinečnému složení také na celé tělo. Jsou vhodné i pro diabetiky a jsou šetrné k zubům. Bylinky používané v těchto bonbonech se pěstují ve švýc

  • 33 Kč
  • Ušetříte 1 Kč (3%)
  • Skladem
Budete mít zájem:  Nechutnalo? I jídlo v restauraci můžete reklamovat

Vyzrajte nad podzimní únavou a nachlazením s rakytníkem z Himaláje

Lákají vás barvy podzimu? Červená, žlutá a oranžová na listech a plodech? Tyto teplé barvy všeobecně zesilují proudění životní energie, povzbuzují, pozitivně podporují imunitní a lymfatický systém člověka. Oranžová je symbolem veselí a platí za barvu mladosti a zdraví. Až se budete procházet podzimním parkem, nasajte barvy všemi smysly. To nejen pro potěchu oka právě dozrály oranžové plody rakytníku!

Specifickou oranžovou barvu jim dodávají přírodní pigmenty karotenoidy, působící jako provitaminy a antioxidanty, které mají pozitivní vliv na náš imunitní systém. Známý je i fakt, že zejména b-karoten chrání kůži před UV zářením. Rakytník, ukázkový představitel oranžově plodící rostliny, obsahuje navíc dalších asi 190 bioaktivních nutrientů.

Pyšní se obsahem 14 vitaminů (A, C, D, E, F, K, P a komplex B vitaminů – B1, B2 a B6 aj.), 36 druhů flavonoidů, 18 aminokyselin; 11 minerálních solí a množstvím dalších vzácných složek, které jsou potřebné pro naši imunitu a regeneraci buněk. Je to přítel do nepohody.

Věděli jste, že rakytník obsahuje alkaloid hippophein, který se v těle mění na biologicky aktivní „hormon štěstí“ serotonin? Velký vliv na syntézu serotoninu v těle má sluneční svit, proto se jeho nedostatek projevuje zejména v podzimních a zimních měsících,Rakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení a to formou smutku, úzkostí až depresí.

Abychom mohli z rakytníku využít všechny jeho cenné látky, musíme si umět vybrat ten pravý. Z keře, který lemuje silnici nebo vyrostl v městské aglomeraci, mnoho zdraví prospěšných látek nezískáme!

Rakytník je vitaminová bomba, proto stojí malé oranžové bobulky za pozornost obzvlášť v období podzimu a nastávající zimy, kdy pravidelně bojujeme s příznaky nachlazení, pocity celkového oslabení a s únavou. O rakytník bychom se měli zajímat i tehdy, chceme-li „nasytit“ naši pokožku výživnými látkami, aby byla v chladných a suchých měsících roku odolná a stále svěží.

Ke kráse a zdraví pokožky přispívají v rakytníku hlavně vitaminy rozpustné v tucích (A, E), které zlepšují její pružnost a působí protizánětlivě. V dermatologii se používá především rakytníkový olej lisovaný z plodů nebo ze semen. Největším benefitem pro zdraví je ale bezpochyby množství vitaminu C, které rakytník obsahuje.

Předčí citrusové plody i černý rybíz.

Procentuální zastoupení i kvalita obsažených účinných látek závisí u rakytníku na řadě faktorů: na druhu a odrůdě rostliny, na stupni zralosti plodů, na místě pěstování, ale také na finálním způsobu zpracování. Platí to zejména o obsahu vitaminu C.

V naší zeměpisné šířce se daří rakytníku řešetlákovému, bohatším zdrojem přírodního vitaminu C je však rakytník tibetský.

Laboratorní testy prokázaly několikanásobně vyšší obsah důležitých nutrientů rakytníku tibetského z Himálaje v porovnání s odrůdami sklizenými v Mongolsku, Rusku, Německu a Finsku.

Rakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení

  • Bohatý zdroj přírodního vitaminu C
  • Stimulace imunitního systému
  • Vitalita a regenerace
  • Podpora zažívání a metabolismu
  • Neředěný, bez zahušťovadel a konzervantů
  • Vhodný pro celou rodinu včetně dětí od 3 let věku

Původní odrůda rakytníku tibetského je po tisíce let využívána v ajurvédské, čínské a tibetské tradiční medicíně. Přírodní medicína v himálajských oblastech i nadále hojně používá rakytník tibetský při léčbě dýchacích a zažívacích problémů nebo k potlačení stavů únavy a stresu.

Pravidelné užívání rakytníku snižuje náchylnost k infekcím a podporuje organismus v boji proti zánětům. Užívání čerstvých plodů nebo nápoje v podobě lisované šťávy přispívá k urychlení procesu rekonvalescence.

Obsažený vitamin A přispívá k udržení normálního stavu sliznic a kůže a vitamin C mimo jiné přispívá k normální funkci imunitního systému a spolu s vitaminem E k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Šťáva z tibetského rakytníku může být letos podzimním elixírem zdraví celé rodiny. Jeden „panáček“ džusu vám zaručí denní dávku tolik potřebného vitaminu C!

Rakytníkový džus a mnoho dalších produktů od značky Himalyo můžete zakoupit na našem eshopu.

Byliny plné vitamínů, aneb jak zdolat nachlazení přírodní cestou

Všichni víme, že vitamíny jsou pro naše tělo důležité a bez nich by nefungovalo úplně správně. Potřeba vitamínů pro naše tělo se může v různých životních situacích a ročních obdobích lišit.

Je jich v normálním jídle dostatek na to, aby naše tělo bylo zdravé a vitální po celý rok? Vyplatí se kupovat často drahé doplňky stravy ve formě pilulek, nebo se stačí spolehnout na přírodu i v době chřipek a nachlazení? V tomto článku vám tyto otázky zodpovím a poradím, jaké bylinné směsi jsou dobré v období se zvýšenou nemocností. I v bylinách, ze kterých si louhujete čaj, jsou totiž nejen vitamíny, ale i další látky, které je naše tělo schopno vstřebat.

Víte vlastně, co jsou to vitamíny a k čemu slouží?

Nebojte, nebudu na vás chrlit žádné cizí slovíčka, ani psát chemické sloučeniny. Než se dostaneme k bylinám a nemocem, stručně a jednoduše vysvětlím, co to vitamíny jsou a proč jsou pro naše tělo tak důležité.

Vitamíny (ještě spolu s minerály) jsou struktury, kterým říkáme „mikroživiny“. Naše tělo si je najde v běžné stravě, stejně jako ostatní „makroživiny“.

Oproti „makroživinám“, což jsou v základu sacharidy, tuky a bílkoviny, které zásobují naše svaly a dodávají našemu tělu energii, tvoří vitamíny jen malou část v přijímaných potravinách.

Ukazují to i tabulky výživových hodnot, které najdeme na každém obalu potraviny – sacharidy, tuky a bílkoviny jsou zde vždy v celých gramech, kdežto vitamíny a minerály jsou na obalech doplňků stravy uváděny v miligramech nebo mikrogramech (mg a µg).

Přesto jsou vitamíny pro lidské tělo nepostradatelné a sehrávají v něm stovky rolí. Obecně zajišťují správný chod našeho organismu a metabolismu. Bez nich bychom trpěli různými nemocemi a naše tělo by nebylo v rovnováze.

Vitamíny, které se ukrývají v bylinách

Vitamínů a minerálů existuje celá řada a nalezneme je i v bylinách, a ne zrovna v zanedbatelném množství. Pro každou skupinu vitamínů existuje hned několik bylin, ve kterých se daný vitamín nachází. V každé bylině jsou vitamíny různé a v různém množství. Např.

vitamín C je téměř v každé bylině, oproti tomu vitamín D je v bylinách jen výjimečně a poskromnu.

Pokud bychom měli říci, které vitamíny se v bylinách vyskytují nejčastěji a v největším množství, byly by to vitamíny A, B2 a C, a právě na tyto tři vitamíny podíváme podrobněji.

Vitamíny A, B2 a C, tak jako ostatní vitamíny, plní v těle mnoho funkcí. Níže tedy vypíšu jen ty nejdůležitější.

Vitamín C

Vitamín C zajišťuje správnou krvetvorbu, je zodpovědný za tvorbu kolagenu, podporuje hojení ran, zvyšuje obranyschopnost organismu, imunitu, využitelnost železa a podporuje růst kostí, zubů a chrupavek a je to antioxidant.

Kdyby naše tělo po nějakou dobu vůbec nedostávalo vitamín C, dostali bychom kurděje, což je nemoc, kterou trpěli hlavně námořníci na dlouhých mořeplavbách. Projevuje se krvácením dásní a netečností. Také bychom byli více unaveni a pravděpodobně by se nám rychleji kazily zuby. Byliny s největším obsahem vitamínu C:

  • růže šípková (plod),
  • černý bez (plod),
  • jitrocel kopinatý (list),
  • lípa srdčitá (květ),
  • rakytník řešetlákový (plod),
  • kopřiva dvoudomá (nať),
  • měsíček lékařský (květ),
  • sedmikráska chudobka (květ),
  • violka trojbarevná (nať).

Vitamín A

Vitamín A je zodpovědný za správný vývoj zraku, resp. stará se o to, abychom dobře viděli v šeru a v noci. Dále je také důležitý pro normální růst a zdravou kůži. Nedostatek tohoto vitamínu může člověku přivést šeroslepost až slepotu, zhoršení kvality kůže nebo impotenci. Byliny s největším obsahem vitamínu A:

  • brusnice borůvka (plod),
  • jitrocel kopinatý (list),
  • kostival lékařský (list),
  • kopřiva dvoudomá (nať)
  • smetánka lékařská – „pampeliška“,
  • (květ) černý bez (plod),
  • rakytník řešetlákový (plody),
  • růže šípková (plod).

Vitamín B2

Vitamín B2 je důležitý pro výrobu energie v buňkách a pro výrobu všech jednotlivých hormonů. Stará se o dobrý stav kůže a správnou funkci různých orgánů. Nedostatek vitamínu B2 způsobuje popraskané koutky úst, zánět spojivek a ztenčení sliznice. Byliny s největším obsahem vitamínu B2:

  • bez černý (plod),
  • brusnice borůvka (plod),
  • česnek medvědí (list),
  • kopřiva dvoudomá (nať),
  • kostival lékařský (list),
  • rakytník řešetlákový (plod).
Budete mít zájem:  I hádání má svá pravidla

Jaké množství vitamínů naše tělo potřebuje?

Narovinu si můžeme říct, že dostatek vitamínů nám přinese vyvážená, zdravá strava. Jednoduše stačí zařadit do jídelníčku více zeleniny a ovoce (s předpokladem, že základ vašeho stravování již tvoří strava bohatá na sacharidy, tuky a bílkoviny ve vyváženém poměru), a pokud v tomto budete disciplinovaní, vaše tělo by mělo fungovat jako hodinky.

Jinak je to v případě, kdy se do vašeho děla dostane nějaký virus (typicky chřipka, nachlazení). Děje se to v situaci, kdy je naše imunita oslabená, často při náhlém poklesu venkovních teplot, což je např. období, kdy končí léto a začíná podzim.

V těchto případech, kdy tělo s něčím bojuje, je vhodné doplnit potřebné vitamíny pro boj s infekcí. Jak to udělat nejlépe?

Přísun vitamínů v období nemoci

Už víme, že se vitamíny nacházejí v běžné stravě, hlavně v ovoci a zelenině, takže se v nemoci logicky nabízí řešení začít jíst více zdravého jídla.

Nezapomínejme však, že v jídle jsou obsaženy i ostatní „makroživiny“, jak jsme si řekli na začátku, takže bychom do sebe dostali i více sacharidů, tuků a bílkovin, což znamená i více kalorií a jídla v žaludku.

Toto řešení tedy nemusí být v nemoci vždy optimální, i vzhledem k tomu, že chřipku a nachlazení může provázet nechuť k jídlu.

Většina lidí tedy v případě nemoci jde do lékárny a k nějakým lékům na akutní léčbu svých potíží si koupí i vitaminové doplňky stravy ve formě šumivých tablet nebo kapslí, aniž by tušili, že si tím mohou i přitížit.

Jedna taková tableta či kapsle totiž může obsahovat i několikanásobnou doporučenou denní dávku (dále jen DDD) vitamínů, kterou by člověk v normální stravě či obecně v rostlinné formě nenašel. Tělo je složitý organismus, který i při nemoci funguje „po svém“, a po příjmu takové vitamínové „bomby“ jej můžeme rozhodit.

Nebavíme se o předávkování vitamíny, k tomu totiž u zdravého organismu nedochází, jelikož vitamíny se bez užitku vyloučí v moči, ale o vedlejších účincích, kterými si můžeme nemoc ještě více znepříjemnit, např. průjem, pálení žáhy apod.

 

Vitamín C – hlavní bojovník při nastydnutí

Nejdůležitější vitamín pro boj s virem nachlazení nebo chřipky je vitamín C. O něm je obecně známo, že zvyšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje imunitu. Člověk je tedy díky doporučené denní dávce „céčka“ více odolnější vůči infekcím a necítí se tak unavený. Vysoké dávky vitamínu C ale člověku nesníží riziko nastydnutí.

DDD vitamínu C se pohybuje kolem 100 mg, kdežto některé vitaminové tablety, které se prodávají v lékárnách, obsahují často 500 mg, nebo dokonce až 1000 mg. V případě nemoci spotřebovává imunitní systém vitamínu C více, a je tedy vhodné jeho přísun doplnit.

I při zvýšené potřebě imunitního systému však lidský organismus nedokáže zužitkovat více jak 400 mg vitamínu C za den. Pokud se tedy stravujeme zdravě, tzn.

jíme ovoce a zeleninu, tak budeme mít DDD vitamínu C určitě splněnou a v případě zvýšené potřeby imunitního systému jej můžeme doplnit místo drahých farmaceutických výrobků rostlinným původem, např. popíjením čaje proti nachlazení, který obsahuje šípek.

Rakytník: Vitamínová bomba proti nemocem z nachlazení

Podobně jako u vitamínu C je to i u ostatních vitamínů, jejich DDD by měla být pokryta ze stravy, kterou jíme a v případě potřeby se snažit nedostatek konkrétního vitamínu doplnit přirozeným způsobem, a nikoli zakoupením tablet, které obsahují několikanásobnou dávku DDD. Samozřejmě jiná situace je v případě vážného onemocnění, kde tyto přípravky předepisuje lékař, ale o těch se samozřejmě nebavíme.

Posílení imunity pomocí bylinného čaje

Popíjením čaje provádíme „postupné uvolňování“ vitamínů a dalších prospěšných látek. Pitím čaje také samozřejmě doplňujete pravidelný pitný režim, který je v nemoci důležitý. Pití bylinných čajů je navíc při nachlazeních doporučováno, protože nejen, že posílí imunitu, ale hlavně prohřejí celý organismus.

Na posílení imunity před nastupující nemoci i v průběhu ní, doporučuji sáhnout po mé směsi Imunita, která je složením vybraných bylin a zvoleným poměrem maximálně vhodná pro tyto situace.

Na závěr je třeba připomenout, že byliny obsahují kromě vitamínů i důležité minerály a jiné účinné látky. Společně tak utváří přírodní multivitaminový komplex v přiměřeném množství pro naše tělo. Bylinnou směs, ve které je takových bylin hned několik, můžeme klidně nazývat i „superpotravinou“, kterou je více než vhodné popíjet nejen v případě obtíží.

Přírodní vitaminové bomby proti podzimnímu nachlazení

Pryč jsou letní měsíce a teploty okolo 30 stupňů. Chladnější podzim nás už zahaluje do svetrů, bund a šálů, které příjemně zahřejí, a my už cítíme, že léto definitivně skončilo.

Aby vás nižší teploty a s tím spojené nachlazení, rýmy, angíny nebo chřipky nepřekvapily nepřipravené, obrňte se již na začátku podzimu čistě přírodními vitaminy, které posílí váš organismus a zlepší imunitu!

Křen

Křen je výborným bojovníkem s infekcemi a podrží vás i při nachlazení, rýmě nebo při bolestech v krku. Výborný je také na uvolnění nosních dutin, jelikož pomáhá rozpouštět usazené sekrety. Odvážlivci, kteří vědí, do čeho jdou, si mohou strouhaný křen připravit samotný, bez jakýchkoli přísad.

Pokud však máte jemnější chutě a křen je na vás příliš pálivý, doporučujeme jej smíchat s nastrouhaným jablíčkem, mrkví, citronem a medem. Chuť bude doplněna o další ovoce a zeleninu a křen vás nebude tolik pálit. Pokud v ústech křen nesnesete, doporučujeme jej přidat do smoothie, které je rychle vypité.

Křenovo-ovocno-zeleninové směsi si můžete také připravit do zásoby a vytáhnout je z lednice kdykoli bude potřeba.

Sušené šípky

Šípky mají tu výhodu, že v přírodě hojně rostou, a tak si i vy můžete nasbírat a doma usušit svoji zásobu. Šípky obsahují vápník, hořčík, železo, vitaminy A, B1 a B2, E, K a především velké množství vitaminu C.

Věděli jste, že šípek obsahuje 20x více vitaminu C než pomerančový fresh? Můžete si z nich připravit lahodný čaj, který pomůže při nachlazení a infekcích. Šípky také zlepšují trávení, fungují jako antioxidant a mají pozitivní vliv na žaludek.

Kromě čaje můžete z šípku vytvořit marmeládu, džem nebo omáčku k masu.

Kysané zelí

Zelí se ve starověku považovalo za lék na všechno – a není divu. Obsahuje vitamin B, K, vysoké množství vitaminu C a bakterie mléčného kvašení, které pomáhají v boji proti nemocem.

Zelí zvyšuje obranyschopnost a díky vitaminu B12 posiluje nervový systém. Zimní deprese tak u vás nebudou mít šanci. Kysané zelí také pomáhá hojit sliznici zažívacího traktu při vředových onemocněních.

Kysané zelí se většinou skladuje v soudcích nebo sklenicích, díky kterým můžete mít zásobu na dlouho dopředu.

Rakytník

Rakytník řešetlákový je v Česku již poměrně známý pro svůj velmi vysoký obsah vitaminů C a A. Kromě toho obsahuje také poměrně neznámý vitamin P, který posiluje cévy. Z rostlin také rakytník oplývá nejvyšším množstvím vitaminu E. Velmi významný je i obsah vitaminů K a B, vápníku, hořčíku a antioxidantů.

Rakytník se využívá při nachlazení, četných nemocech a pro celkové posílení organismu. Ideální měsíce pro sklizeň jsou srpen-pozdní podzim. Plody se suší, mrazí nebo se z rakytníku připravuje marmeláda, olej či sirup. Pomáhá při trávení, chrání cévy a vyrovnává krevní tlak. Rakytník pochází z Ruska a jeho léčebné účinky jsou v oblibě především v Číně, Mongolsku a na Sibiři.

Velmi ceněný je také v tibetské medicíně, kde se využívá už tisíce let.

Jaké jsou vaše přírodní zbraně proti podzimnímu nachlazení?

Tereza Obořilová

Rakytníkový olej: Sníží vysoký tlak i cholesterol – Proženy

Foto: Inna Taran, Shutterstock.com

Budete mít zájem:  Konec porodného, nižší rodičovská. Schváleno

Všichni známe slunečnicový, olivový či řepkový olej. Ovšem olejovitá tekutina se vyrábí i z jasně oranžových plodů rakytníků. Řízek si na něm sice neosmažíte, ale pro své pozitivní účinky na lidské zdraví určitě stojí za vyzkoušení. Zvláště v zimě, kdy dokáže pořádně nakopnout imunitu.

Pokud patříte k lidem, kteří důvěřují blahodárné síle přírody a upřednostňují ji před zobáním pilulek plných chemie, máme pro vás tip, který by vám rozhodně neměl uniknout. Jasně oranžová tekutina z plodů rakytníku podporuje imunitu, omlazuje pokožku, a tím to zdaleka nekončí.

Foto: Inna Taran, Shutterstock.com

Rakytník obsahuje antioxidanty, které nás chrání před předčasným stárnutím a nemocemi

Rakytník je dřevina s oranžově zbarvenými plody. Z nich se vyrábí marmeláda, šťávy, sirupy, ale také olej, který se v lidovém léčitelství využívá po tisíciletí. Díky šetrnému zpracování si zachovává většinu prospěšných látek.

„Kvalitní rakytníkový olej by měl být lisovaný za studena. Nefiltruje se, nerafinuje a ani se do něj nepřidávají další látky.

Na popisu složení by tedy mělo být pouze 100% olej z rakytníku,“ upozorňuje Jana Kubíčková z Přírodní lékárny.

A proč by vás měl vlastně zajímat? Rakytníkový olej je bohatý na vitaminy, minerály a další prospěšné látky, kterých máme v běžné stravě obvykle nedostatek. Vyznačuje se vysokým obsahem antioxidantů, které chrání tělo před stárnutím a nemocemi.

Jde doslova o vitaminovou bombu. Jsou v něm vitaminy A (pro zdravé oči, mozek i plíce), D (pro zdravé kosti), E (pro zdravou kůži a mladistvost), K (pro dobrou srážlivost krve), B1 (pro zdravé nervy, srdce i ledviny), B6 (pro správnou činnost enzymů), P (pro zdravé cévy) a nezbytné céčko, jehož přísun se v chladných měsících, kdy hrozí nachlazení a chřipky, obzvlášť hodí.

V oleji se dále nacházejí nenasycené mastné kyseliny, omega-3, omega-6, omega-9 a omega-7, které zvyšují ochranu těla před kardiovaskulárními chorobami. Zařazení rakytníkového oleje do každodenního jídelníčku může pomoci se snížením krevního tlaku i hladiny cholesterolu (další tipy, jak ho snížit).

Potenciál má rakytníkový olej i v souvislosti s prevencí cukrovky. Při studiích na zvířatech pomáhal snížit hladinu cukru v krvi a zabránit jejím prudkým výkyvům po jídle.

Antibakteriální účinky se dají využít také při žaludečních vředech a podrážděné žaludeční sliznici, popřípadě k obnově střevní mikroflóry po užívání antibiotik.

Při těchto obtížích doporučuje Jana Kubíčková dvě čajové lžičky oleje denně. Užívat rakytník radí také bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.

„Rakytník působí proti stresu, pomáhá detoxikovat organismus a zároveň je to vitaminová bomba.“

Doporučená denní dávka oleje pro vnitřní užití je jedna čajová lžička dvakrát za den. Lze ho přidat do salátů, sladkých kaší či pomazánek, tedy výhradně do studené kuchyně. Tepelnou úpravou by se znehodnotil. Pokud vám jeho chuť nebude příjemná, můžete si dát lžičku do čaje s medem.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Ideální je dávat si každý den dvě lžičky

Nevyužívá se ovšem jen vnitřně, ale také zevně. Dokáže chránit pokožku před stárnutím i sluncem a hojí. „Rakytníkový olej má přirozený ochranný faktor. Může být tedy jakýmsi přírodním ochranným opalovacím krémem.

Obsahuje bioflavonoidy, takže zpomaluje stárnutí pokožky a udržuje ji hezky zabarvenou. Působí velmi hojivě. Používá se i na mírné popáleniny,“ říká Jana Kubíčková. To ovšem neznamená, že v létě zahodíte opalovací krémy.

Se silnějším sluníčkem si totiž neporadí.

Kromě popálenin lze olejem natírat také vyrážky, ekzémy, akné a další nedokonalosti kůže. Pro pružnou a mladistvou pokožku si můžete pár kapek dát také do koupele nebo do hydratačního krému, kterým se namažete po sprchování. Popřípadě poproste partnera, aby vás olejem namasíroval.

Pozor si dejte na skladování. „Rakytníkový olej je velmi náchylný k oxidaci. Za normální pokojové teploty se kazí, což se projevuje jeho zahořknutím (poté už olej nepoužívejte). Kupujte tedy menší balení 50–100 ml a uchovávejte ho v lednici řádně zavřené,“ doplňuje odbornice.

Rakytníkový olej by neměli vnitřně užívat lidé se zánětem žlučníku, jater, slinivky břišní a při žlučových kamenech. Ve velkém množství může také způsobit pálení žáhy. 

Na jaký olej nedáte dopustit vy a proč?

Rakytník řešetlákový

Rakytník řešetlákový patří mezi tradiční léčivé rostliny čínské, indické i tibetské medicíny.

Výsledky klinických výzkumů, kterým byl podrobován až v posledních deseti letech ukazují, že se jedná o mimořádně cenný přírodní zdroj širokého spektra vitamínů, minerálů, stopových prvků a dalších látek s příznivým efektem na lidský organismus.

Rakytník řešetlákový je velmi typický svou kyselou a trpkou chutí. Za touto chutí však stojí mnoho účinných látek, které pomáhají léčit všelijaké neduhy a onemocnění. Šťáva z bobulí je opravdovým elixírem pro naše zdraví. Na co působí?

  • KOUPIT 100% RAKYTNÍKOVOU ŠŤÁVU ČERSTVĚ PŘIPRAVENOU
  • KOUPIT OSVĚŽUJÍCÍ RAKYTNÍKOVOU ŠŤÁVU NAMÍCHANOU S JABLEČNOU ČERSTVĚ PŘIPRAVENOU
  • Vitaminová bomba

Rakytník je opravdu polyvitaminové ovoce. Obsahuje deset důležitých vitaminů, které zároveň působí jako antioxidanty. Největší podíl zabírá vitamin C, jehož doporučená denní dávka se nachází pouze v deseti bobulích.

Dalšími důležitými vitaminy jsou například A, B, F, K, P a dokonce i D, který má příznivý vliv na léčbu rakoviny a také působí jako prevence proti této zákeřné nemoci.

Pravidelný přísun těchto potřebných vitaminů dodá našemu organismu přesně to, co potřebuje.

Kromě vitaminů ale obsahuje také patnáct stopových prvků, nenasycené mastné kyseliny, flavonoidy, třísloviny a další důležité látky, které docení především sportovci, senioři nebo lidé s oslabenou imunitou.

Účinky

Když jsme si řekli, co vše je v této nenápadné plodině obsaženo, měli bychom si také povědět, k čemu nám ony látky jsou vlastně prospěšné.

Rakytníková šťáva je skvělým pomocníkem při různých druzích nachlazení, při chřipkách, angínách, bolestech hlavy, zánětech močových cest nebo onemocněních pohlavního ústrojí. Je velmi prospěšná při stresu a pracovní vytíženosti, a to hlavně díky velkému množství vitamínů.

Dodá tak potřebnou energii například i vrcholovým sportovcům. Velmi pomáhá při dlouhodobé výkonnosti, koncentraci a psychickém vyčerpání.

Rakytník výrazně podporuje naši obranyschopnost, podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů a léčí žaludeční vředy. Pomáhá při plicních onemocněních a celkově je prospěšný pro správnou činnost plic a jater.

Další skvělou vlastností této plodiny, je regulace krevního oběhu, zlepšení kvality hemoglobinu a fosfolipidů. Protože podporuje nejen regeneraci organismu, ale i tkání, je velmi vhodný i při léčbě kožních onemocnění, akné, popálenin nebo ekzémů.

Rakytníková šťáva se doporučuje také těhotným ženám, a to z toho důvodu, že pomůže vývoji kostí plodu a navíc dopřeje budoucí mamince energii a větší odolnost organismu.

Nepoddajná rostlina

Rakytník je velmi svéhlavá rostlina, někteří zahrádkáři doporučují pěstovat ji na cizí zahradě a nejlépe nějakého souseda, ke kterému nechováte příliš sympatií. Rakytník se totiž pěkně roztahuje a jeho kořeny sahají velmi daleko od samotné rostliny.

Bobule jdou z větviček velmi špatně sundat a při jejich sběru se často a snadno poraníte díky trnům, které dosahují až 8 cm. Doporučuje se nechat bobule mrznout, a pak oklepat z větviček.

Pohodlnější však určitě bude, když necháte někoho, aby to udělal za vás. 🙂

Naštěstí si čerstvou šťávu z rakytníku můžete objednat z pohodlí domova a bez nepříjemných škrábanců. Nepasterizovaná a RAW rakytníková šťáva si zachová veškeré potřebné látky.

Dostane se k vám již pouhých pár hodin po vylisování a lze ji objednat buď v čisté koncentrované podobě, anebo v lahodné kombinaci s čerstvou jablečnou šťávou.

 V tomto spojení dvou nejzdravějších druhů domácího ovoce je výsledkem oranžová šťáva vynikající chuti podobná pomerančové, ovšem českého původu a navíc s mnohem větší hodnotou pro zdraví.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *