Pórek a zdraví – detoxikuje a čistí tělo

Pórek a zdraví – detoxikuje a čistí tělo

Pórek obsahuje selen a je bohatý na karoteny a vitaminy C a E

Pórek – chutná jakoby se spářila paprika s cibulí a dobrou kombinaci v polévce tvoří například s mrkví. Pórek si poradí i s křečovými žilami. Účinné látky, které obsahuje totiž působí proti nadměrnému zahušťování krve. Každopádně, obsahuje aromatické látky s obsahem síry, podobně jako cibule či česnek. A právě síře může pórek vděčit za léčivé a preventivní účinky.
Pórek je léčivá zelenina pocházející z Přední Asie. Její léčivé účinky se využívaly již ve starověku. Řekové a Římané ji mimo jiné považovali za výborný protijed při otravě alkoholem.

Pórek je celý zdravý

Na rozdíl od květáku, pórek je zdravý celý, tak, jak narostl. Tedy, i s listy, které lékaři a odborníci na výživu nedoporučují vyhodit do koše. Více užitku udělají v lidském těle, a to hned po konzumaci.

Kdo si pravidelně dopřává pórek, ten nedává šanci bakteriím a plísním – pórek je z těla doslova vyžene. Navíc si lidé, kteří si pórek oblíbí, čistí žaludek a zefektivňují průchodnost ve střevech. Pórek by si měli zařadit do jídelníčku například i lidé, kteří se nezdravě stravují (jedí hodně mastného a sladkého).

Sníst pórek se považuje za minimum, co mohou pro své zdraví udělat, mají mimo jiné šanci, že se jim vyhnou střevní problémy a průjmy. Pokud bude konzumace pórku navíc pravidelná, v těle se začnou dít hotové zázraky a začne klesat i cholesterol v krvi.

Obohatit stravu o pórek by mohly i ženy, které trpí na časté záněty močového měchýře.

Super na křečové žíly

Pórek si poradí i s křečovými žilami. Účinné látky, které obsahuje totiž působí proti nadměrnému zahušťování krve. Tato vzácná zelenina navíc obsahuje i zinek, mangan a selen, díky čemuž chrání imunitní systém a posiluje metabolismus. Podobně jako mrkev či brambory, i pór je sezónní zelenina. Existuje zimní i letní, oba jsou však chutné.

Pórek čistí a detoxikuje

Letní, zimní či divoká odrůda pórku je především vynikající “čistič” – čistí krev a střeva od bakterií a kvasinek, podporuje činnost trávicích šťáv a činnost ledvin. Doporučuje se proti nadýmání, při zácpě, střevních kolikách a celkové detoxikaci organismu. Osvědčil se i při “vnitřním čištění” problematické pleti.

Pórek posiluje imunitu a stabilizuje krevní cukr

Pórek obsahuje selen a je bohatý na karoteny a vitaminy C a E (v zelené části má dvojnásobné množství vitamínů!), takže významným způsobem posiluje imunitní systém a tím, zejména v zimním období, i odolnost proti rýmě a infekcím.

V porovnání s jinými druhy zeleniny je opravdu bohatým zdrojem manganu a dobrým zdrojem folátů, železa a vitaminu B6, díky čemuž je účinným prostředkem při stabilizaci krevního cukru, protože snižuje absorpci cukrů z trávicího ústrojí a zajišťuje, aby byly správně metabolizovány.

Jako významný zdroj kyseliny listové podporuje pórek tvorbu krvinek, svalů a hojení ran a jako zdroj fosforu je důležitý pro činnost mozku.

Pórek je skvělá dietní zelenina

Jelikož tuků a cukrů je v pórku velmi málo, netřeba s ním při dietním stravování šetřit. Obsahuje však dostatek vlákniny, zejména pektinu, a tak i v menším množství úspěšně potlačuje hlad a dává pocit plnosti.

Může být součástí nejrůznějších jídel – salátů, pomazánek, polévek, nákypů či slaných koláčků … Jako příloha se pórek osvědčil v kombinaci s celerem – podporují trávicí procesy a napomáhají čištění střev.

Pór je v kombinaci s česnekem “lékem prevence”

Pórek tvoří se svým druhovým příbuzným – česnekem silné duo, obě tyto zeleniny jsou bohaté na draslík, snižují krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu, zároveň však zvyšují hladinu dobrého cholesterolu, čímž brzdí aterosklerotický proces a další srdečně-cévní onemocnění.

Pravidelná konzumace pórku s česnekem také snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a prostaty. Nezanedbatelný je preventivní účinek pórku při chorobách žil, protože brání vytváření krevních sraženin.

Jelikož pórek patří k diuretikům, doporučuje se i lidem trpícím na dnu a revmatismus.

Ale pozor!

Protože pórek obsahuje větší množství solí kyseliny šťavelové, není vhodný pro lidi, kteří mají nemocné ledviny a žlučník. Soli kyseliny šťavelové také zhoršují vstřebávání vápníku.

Nutriční hodnoty pórku

100g pórku obsahuje: 14.15g sacharidů, 1.5g bílkovin a 1.8g vlákniny.

Shrnutí – účinky pórku

Mezi nejdůležitější účinky této rostliny patří:
– Podporuje prokrvení organismu

– Podporuje trávení

– Čistí střeva
– Snižuje hladinu cholesterolu v krvi

– Pomáhá při zácpě

– Pomáhá v boji s křečovými žilami
– Pomáhá v boji s hemeroidy

– Podporuje naše vaziva

Pórek a zdraví – 17 úžasných účinků póru

Pórek a zdraví – detoxikuje a čistí tělo

Pórek je zelenina, která patří do stejné rodiny, jako pažitka, česnek, cibule, jarní cibulka a šalotka. Poprvé byl vypěstován ve Středomoří a na Středním východě před 3000 lety. Je to vysoce výživná zelenina, která je lékem na několik nemocí.

Sacharidy jsou jednou z nejhojnějších makroživin v pórku. Středně velký pórek obsahuje asi 10-12 gramů sacharidů. Pór je také dobrým zdrojem vlákniny, která je ve nestravitelné formě sacharidů. Tato vláknina pomáhá při trávení a pomáhá zabránit některým druhům rakoviny a onemocnění srdce. Pórek obsahuje dostatek folátů a vitamínu C. Ve 100 gramech pórku se vyskytuje 20 % denní doporučené dávky vitamínu C a 16 % denní doporučené dávky folátu. V syrovém pórku se vyskytuje dvojnásobek těchto vitamínů než ve vařeném pórku.

Zelenina je také výborným zdrojem vitamínu K a B6. Ve 100 gramech pórku najdete 39 % denní doporučené dávky vitamínu K.

Kyselina listová nacházející se v pórku je částečně přítomná v biologicky aktivní formě 5-methyltetrahydrofolátu. V pórku se vyskytuje i dostatečné množství vitamínu A.

Ve 100 gramech pórku se vyskytuje 55 % denní doporučené dávky tohoto vitamínu.

Pórek je bohatý také na minerály, jako je draslík, vápník a fosfor. Draslík je nezbytný pro funkci nervů a výrobu energie, zatímco vápník a fosfor pomáhají posílit vaše zuby a kosti. 100 gramů pórku obsahuje 4 % denní doporučené dávky draslíku, 6 % vápníku a 5 % fosforu. Pór rovněž obsahuje železo, které je zásadní pro syntézu hemoglobinu a enzymatické reakce související s výrobou energie. 100 gramu pórku obsahuje 26 % denní doporučené dávky železa. Pórek obsahuje velmi málo tuku. Ve středně velkém pórku se nachází méně než polovina gramu tuku, Kromě toho, tuky, které obsahuje, jsou většinou polynenasycené tuky, které jsou prospěšné pro vaše srdce a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Pór je dobrým zdrojem allyl sulfidů, u kterých bylo prokázáno, že snižují riziko vzniku některých druhů rakoviny, zejména žaludku, prostaty a rakoviny tlustého střeva. Několik studií prokázalo, že zelenina z rody česnekovitých, včetně pórku má vliv na snižování krevního tlaku a může pomoci zabránit onemocnění srdce, jako je arterioskleróza, cévní mozková příhoda nebo srdeční selhání.

Tato onemocnění vznikají díky vysoké hladině homocysteinu v krvi. Pór obsahuje bioaktivní formu folátu s názvem 5-methyltetrahydrofolát, který dokáže koncentraci homocysteinu v krvi snížit. Kaempherol přítomný v pórku také zlepšuje zdraví srdce tím, že snižuje produkci oxidu dusnatého.

Pór rovněž působí jako antiseptikum, které pomáhá tělu v boji proti infekci. Stačí aplikovat extrakt z pórku na ránu, čímž zabráníte infekci. Kromě toho snižuje riziko chronických zánětlivých onemocnění. Chronický zánět je škodlivý pro zdraví srdce. Vitamín K má protizánětlivé účinky, které pomáhají bojovat proti chronickým zánětlivým onemocněním, jako je cukrovka, obezita a revmatoidní artritida. Pórek je jednou z mála potravin, které obsahují probiotika, což je druh prospěšné bakterie, která je nezbytná pro lepší vstřebávání živin. Eliminuje škodlivé odpadní látky v těle, stimuluje peristaltickou akci a vylučuje trávicí tekutiny, čímž zlepšuje trávení. Pór je silným projímadlem a jako takový dokáže očistit tělo od nežádoucích látek, čímž napomáhá při hubnutí. Mimo jiné obsahuje dostatek vlákniny, čímž pomáhá regulovat pohyb střev a předcházet zácpě. Vláknina obsažena v pórku hraje důležitou roli při snižování hladiny cholesterolu tím, že podporuje jednoduché pohyby střev. To pomáhá odplavit přebytečný cholesterol z těla a zároveň to snižuje jeho tvorbu v játrech. Pór má antiseptické vlastnosti, které pomáhají tělu v boji s infekcí. To znamená, že pravidelná konzumace pórku pomáhá snížit hladinu špatného cholesterolu (LDL) a zvýšit hladinu dobrého cholesterolu (HDL). Pórek je velmi důležitý pro těhotné ženy, protože obsahuje značné množství kyseliny listové. Bylo prokázáno, že spotřeba kyseliny listové během těhotenství snižuje u plodu rizika vad nervové trubice. Kromě toho, že podporuje tvorbu zdravé neurální trubice, zajišťuje odpovídající porodní hmotnost a správný vývoj obličeje, srdce, páteře a mozku plodu. Kyselina listová pomáhá také při syntéze DNA, údržbě a opravě buněk a tvorbě červených a bílých krvinek. Pór je bohatým zdrojem vápníku a hořčíku. Vápník spolu s hořčíkem je nezbytný pro zdravé kosti. Pomáhá přeměnit vitamín D na jeho aktivní formu v těle, a tím posiluje kosti. Pomáhá léčit onemocnění kosterní soustavy, včetně artritidy. Vysoký obsah vitamínu K v póru aktivuje osteokalcin – protein, který je zásadní pro zdravé kosti. Šálek pórku dodá vašemu tělu asi 42 mikrogramů vitamínu K, což je 47 a 34 % doporučené denní dávky u žen a mužů. Díky svému obsahu železa může pórek pomoci také při prevenci různých typů anémie, zejména při anémii z nedostatku železa. Pór je bohatý také na vitamín C, což může přispět k lepšímu vstřebávání železa v těle. Pórek je bohatým zdrojem draslíku. Pomáhá udržovat obsah tekutin v těle. Reguluje fyziologické systémy, které zahrnují draselné ionty i biologické systémy, jako jsou oběhový, vylučovací a nervový systém. Zelené listy pórku obsahují 100 krát více beta-karotenu a dvakrát tolik vitamínu C než jeho bílá část. Kombinace vitamínu A, C, E a dalších silných antioxidantů v pórku pomáhá chránit pokožku před poškozením volnými radikály i před škodlivými ultrafialovými paprsky slunce. Pór je dobrým zdrojem minerálních látek, jako je mangan, železo, vitamín C a foláty. Konzumace pórku zlepší zdraví vašich vlasů. Díky obsahu železa podporuje pórek i růst vlasů. Tomu napomáhá i vitamín C, který podporuje vstřebávání železa v těle. Nedostatek železa totiž způsobuje anémii, která je jednou z příčin vypadávání vlasů. Díky tomu, že je přírodním diuretikem, detoxikuje pokožku zachycováním škodlivých látek a jejich odplavováním z těla ven. Perfektní očista těla zlepší i vaši pleť, která bude vypadat zářivě a zdravě. Pórek obsahuje flavonoid kaempherol, který chrání cévy proti volnými radikálům. Stimuluje produkci oxidu dusnatého, který působí jako přírodní dilatátor a uvolňuje krevní cévy. Pórek obsahuje dostatečné množství vitamínu K, ze kterého těží všechny tkáně v těle. Nízká hladina vitamínu K může vyvolat krvácení a nepříznivě ovlivnit krevní oběh. Pórek pomáhá při hubnutí a boji s obezitou, protože má málo kalorií a je bez tuku. Navíc, díky vysokému obsahu vlákniny potlačuje chuť k jídlu, protože navozuje pocit plnosti. Rozpustná a nerozpustná vláknina v póru reguluje činnost střev a snižuje nadýmání. Pórek je dobrým zdrojem luteinu a zeaxanthinu. Tyto sloučeniny jsou životně důležité pro zdravý zrak. Chrání oční tkáně před škodlivou oxidací DNA a buněčných membrán odfiltrováním škodlivých světelných paprsků. Konzumace póru v dostatečném množství chrání vaše oči před šedým zákalem i makulární degenerací související s věkem. Pórek je cenným zdrojem antioxidantů, jako jsou polyfenoly. Tyto antioxidanty pomáhají v boji proti volným radikálům, zabraňují stárnutí a mnoha chronickým chorobám. Dávka 100 gramů čerstvého pórku vám dodá asi 3 mg kyseliny gallové (GAE). Pórek spolu s cibulí, česnekem a celerem jsou po staletí známé pro své afrodiziakální účinky. Smíchejte šťávu z pórku a celeru a budete překvapeni, co tento lektvar dokáže. Hořčík, fosfor a kyselina listová jsou důležité živiny potřebné pro zdravé fungování nervového systému. Pórek je bohatý na tyto vitamíny a minerály, které zlepšují soustředění, paměť a schopnost mozku zpracovat informace. Autor: Liv

Budete mít zájem:  Alzheimer: Rodiny doplácejí tisíce až desetitisíce měsíčně

Pórek a zdraví – 17 úžasných účinků póru. Pórek je úžasně zdravá zelenina s mnoha vitamíny a minerály. Působí jako antioxidant, přírodní afrodiziakum i jako ochrana proti slunci.Zdravá výživa

Pór zahradní

Pórek a zdraví – detoxikuje a čistí tělo

Pór zahradní (častěji užívaný název – pórek) má v kuchyni velké množství využití. Používá se do polévek, salátů, omáček, pomazánek, slaných pečených pokrmů a nemálo se využívá i v čínské kuchyni. Např. v kombinaci s celerem výborně pročištuje střeva. 

Při nákupu si musíme dávat pozor na špičky listů, aby působily čerstvě ne ochable., neboť zelená část pórku obsahuje dvojnásobek vitamínů než část bílá. Proto při vaření pokud možno tuto část nevyhazujeme a co největší část zpracujeme. Při skladování v ledničce pór nemačkáme a díky tomu nám vydrží cca týden. 

Pór obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, proto není vhodné, aby ho ve větším množství konzumovali lidé, kteří trpí se žlučníkem či ledvinami.

Příklady látek pozitivně ovlivňující náš organismus

  • vitamíny A, B, B2, B6, E,
  • vitamín C – pro lepší vstřebávání železa v těle,
  • vitamín K – pomáhá v boji s cukrovkou a obezitou,
  • kyselina listová – velmi vhodné např. pro těhotné ženy při vývoji nervové soustavy plodu, zajišťuje odpovídající hmotnost, důležitá pro vývoj obličeje, srdce, páteře,, vhodná při hojení ran
  • železo – zásadní pro hemoglobin, růst vlasů,
  • selen – antioxidant, podporuje imunitní systém,
  • mangan – pro celkový organismus, 
  • fosfor – podporuje činnost mozku,
  • draslík – ve větším množství je močopudný, nezbytný pro funkci nervů a výrobu energie,
  • hořčík – potřebné k růstu dětí a stablilizaci kostí,
  • zinek – velmi dobře působí na růst nehtů a vlasů,
  • vláknina – podporuje střevní mikroflóru, pomáhá odplavit přebytečný cholesterol, např. pektin – dodává pocit plnosti,
  • bílkoviny,
  • niacin – zlepšuje funkci pokožky, fungování morku,
  • éterické oleje – spolu s minerálními látkami příznivě ovlivňují trávicí soustavu,
  • alicin – má antibakteriální a protiplísňové účinky,
  • probiotika – jsou nezbytná pro lepší vstřebávání živin,
  • polyfenoly – antioxidanty, které zabraňují stárnutí, pomáhají v boji proti volným radikákům.

V jakých oblastech našeho zdraví pór pomáhá

  • výborný vliv na trávicí a vylučovací soustavu – zefektňuje průchodnost střev, pomáhá se střevními problémy jako jsou např. průjmy, zácpy, nadýmání, podporuje výkon jater a žlučníku, ve větším množství je močopudný, pomocník při zánětech močového ústrojí (podporuje funkci ledvin), pomáhá v boji s hemeroidy,
  • snižuje hladinu cholesterolu,
  • napomáhá v boji s křečovými žilami – látky obsažené v pórku působí proti nadměrnému zahušťování krve, snižuje obsah usazenin v žilách, působí proti sraženinám,
  • posiluje metabolismus – chrání imunitní systém, zvyšuje odolnost proti nachlazení, infekcím,
  • čistí tělo od kvasinek, plísní, bakterií – vhodný při detoxikaci organismu, zároveň pomáhá s „vnitřním“ čištěním problematické pleti,
  • detoxikuje pokožku – pleť je poté zářivější, pevnější,
  • vhodný pomocník při redukčních dietách  – neboť tuků a cukrů je v pórku velmi málo, pomocník v boji s obezitou – díky vysokému obsahu vlákniny potlačuje chuť k jídlu, navozuje pocit plnosti,
  • doporučuje se lidem trpícími dnou, revmatismem (podporuje vaziva),
  • snižují riziko kardiovaskulárních chorob, rakoviny prostaty,
  • chrání naše oči – odfiltrovává škodlivé účinky slunečních paprsků, pomáhá v boji s degenerací způsobenou věkem,
  • přírodní afrodiziakum,
  • dobře působí proti brontichidám,
  • podporuje činnost mozku.

Ve spojitosti s pórem se můžete setkat se 3 třídami jakosti

Obecná pravidla, ale platí pro všechny třídy: 

  • bez nadměrné vlhkosti,
  • čerstvost,
  • celý – žádné půlky,
  • odříznuté mohou být pouze kořeny a konce listů,
  • též se uvádí, že nejmenší průměr stonku dodávaného na trh musí činit deset milimetrů.
  1. jakost – bílá část tvoří minimálně třetinu celkové délky,
  2. jakost – bílá část tvoří minimálně čtvrtinu celkové délky,
  3. jakost – bílá část tvoří alespoň čtvrtinu celkové délky, pórek musí mít založené i květenství, mohou být i vady zabarevení. 

Domácí pěstování

  1. Zimní pór – oblíbenější, delší vegetace, mrazuvzdorný, rychlý růst, výsev provádíme od března do května a výsadbu od poloviny dubna do června, v předjarní době se hodí na posilnění odolnosti a proti únavě, např. odrůda Elefant,
  2. Letní pór – není odolný proti mrazu – před zimou je důležité ho sklidit, dlouhý bělený stonek, výsev od ledna do dubna a výsadba od dubna do května, např. odrůda Albos.

Pórek je neprávem opomíjená zelenina. Prospívá zdraví

Pórek má trochu netradiční chuť, a proto ho řada lidí nemá v oblibě. Byla by ale škoda se ochudit o zásobu cenných látek a zpestření jídelníčku.

Pór zahradní je spíše známý pod lidovým názvem pórek. Nízkokalorická zelenina má v kuchyni řadu využití a prospívá i zdraví. Už z latinského názvu rostliny (Allium porrum) je zřejmé, že patří do rodu česnek. Původ dvouleté zeleniny jde vystopovat do jižní Evropy a jihozápadní Asie. Kořeny se nacházejí i v Anglii a Persii. Využíval se už ve starověku.

Pórek a zdraví – detoxikuje a čistí těloPórek se dá využít na řadu způsobů. Foto: Pixabay

Nutriční obsah pórku

Pórek obsahuje především dostatek betakarotenu a vitamín A, vitamín C a E. Z minerálních látek je významný draslík, fostor, vápník, sodík, hořčík nebo železo, ale také třeba zinek, mangan a selen. Kromě toho nechybí vláknina, dále také flavonoidy jako kaempferol, folát. Pórek je bohatý na antioxidanty jako jsou polyfenoly.

Pórek prospívá zdraví

Protože z pórku lze získávat vitamín A, přispívá tato zelenina k dobrému stavu očí. K němu pomáhá i obsažený lutein.

Díky allicinu má antibakteriální a antivirový vliv. Flavonoid kaempferol a polyfenoly přispívají k ochraně cév a chrání je před oxidačním poškozením. Přítomný folát se stará o zdraví srdce.

Pórek vyhání bakterie a plísně, čistí a detoxikuje

Pórek je známý pro svou podporou chuti k jídlu a trávení, především díky vláknině. Ta prospívá i kardiovaskulárnímu systému, brání vzniku plaku v tepnách.

Hladkému průtoku krve tepnami napomáhá přítomnost draslíku, na který je pórek bohatý.

Draslík napomáhá také udržovat rovnováhu sodíku, protože tento prvek je pro organismus důležitý, ale nesmí ho být velké množství.

Díky přítomnosti selenu je posilován metabolismus a zelenina tak přispívá k ochraně imunitního systému. Přítomnost obsaženého selenu, betakarotenů, vitamínů C a E je velmi žádoucí právě v době, kdy řádí různé infekce. I díky pórku si můžete posílit imunitní systém a získat větší odolnost proti rýmě a infekcím.

Pórku by se měli vyhýbat lidé s nemocným žlučníkem a ledvinami, protože v pórku najdeme větší množství solí kyseliny šťavelové. Ty zhoršují i vstřebávání vápníku.

Budete mít zájem:  Cysty Na Ledvinách Příznaky?

Pórek v kuchyni

Při nákupu byste měli dávat pozor na svěží listy. Než pórek využijete, je důležité ho dobře omýt, aby mezi vrstvami nezůstala hlína.

Pórek je tvrdý a křupavý a v kuchyni má bohaté využití. Má štiplavou chuť připomínající cibuli. Sníst ho můžete celý, a ano, i ty zelené konce listů. Dokonce se uvádí, že mají mnohem více vitamínů než střed.

Pokud vám tyto tvrdší konce vadí, nechte si je na přípravu vývaru. Právě polévka je jednou z možností, jak si připravit tuto zeleninu. Kromě toho, můžete využít pórek jako přílohu – třeba jen tak osmahnutý na másle, osolený a opepřený.

Dusí se zhruba 10 minut. Pak ho můžete pokapat citrónovou šťávou a pár kapkami olivového oleje. Hodí se k pečenému masu, třeba ke kuřeti nebo rybě. Často se pórek přidává do zapečených pokrmů, různých koláčů.

Připravuje se i plněný, hodí se do masových směsí, různých salátů a pomazánek.

Pěstování pórku

Pěstování pórku je poměrně nenáročné a rostlina je odolná. Je zapotřebí, aby půda měla dostatek živin. Letní pór se sklízí v červenci, je potřeba ho spotřebovat do prvních mrazů. Oproti tomu zimní pórek je možno vyrývat postupně od září. V zemi může zůstat až do teploty -15 °C. Jen z té zmrzlé země se hůř vyndává…

Zdroj:
https://www.nutridatabaze.cz
https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3r_zahradn%C3%AD

Čistí a vyživuje. Zásobárnu živin byste v pórku nečekali

Pórek podporuje chuť k jídlu a trávení díky svému obsahu silic, má také diuretické účinky – zvyšuje tvorbu moči.

Je významným zdrojem kyseliny listové, která je velmi důležitá pro tvorbu červených krvinek, pro syntézu nukleových kyselin.

Její zvýšený příjem se doporučuje zejména ženám, které plánují těhotenství, nebo jsou již těhotné – kyselina listová je důležitá jako prevence výskytu vad nervové soustavy plodu. 

Pórek obsahuje také vyšší množství vitamínu A a také karotenových barviv – betakarotenu a luteinu. Dále v něm najdeme vyšší množství vitamínu C, vitamínu K a vitamínu B1 a B6. Z minerálních látek je cenným zdrojem železa, draslíku, fosforu a hořčíku.

Díky svému vyššímu obsahu vlákniny pórek pomáhá k lepšímu zasycení a ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Pórek obsahuje pouze malé množství energie, pouze 90-120 kJ na 100 g porce. Je tedy ideálním druhem zeleniny pro zdravý životní styl i při hubnutí.

 

Pórek (allium porrum) je botanicky příbuzný s česnekem a cibulí

I když se od nich na první pohled dost liší. Pěstují se letní, podzimní a zimní odrůdy – zimní vydrží i mrazivé počasí, proto je jednou z prvních plodin, které se na záhoncích po zimě objevují.

Pórek byl známý již ve starověku – pěstovali jej v Egyptě, Řecku a Římě, zmínky o pórku se nachází i velké oblibě se prý těšil u císaře Nera – konzumoval ho zejména pro jeho údajný pozitivní vliv na hlasivky.

Jak si správně vybrat pórek a jak jej v kuchyni použít?

Pórek netvoří zcela typickou rozšířenou podzemní cibuli, z kořenové části a vejčité cibule vyrůstá širší stonek bílé barvy, který pak přechází v zelené listy.

Bílá část pórku je jemnější, zelené listy jsou tužší a mohou i lehce dřevnatět. Snažte se tedy vždy vybrat v obchodě kus, který bude mít co nejdelší bílou část v porovnání s částí s listy.

Pokud bude mít pórek zažloutlé vršky zelených listů, vyberte raději jiný.

Pro vaření využijete nejvíce bílý stonek, který je jemný a křehký, stačí mu jen kratší tepelná úprava

Zelené listy lze v kuchyni uplatnit také, ale bude pro ně vhodnější lepší delší tepelná úprava. Pórek má jemnější, méně štiplavou chuť než cibule – dodává pokrmu jemně pikantní tóny, není však tak výrazný.

Můžete jej využít všude tam, kde byste použili jarní cibulku, hodí se také pro přípravu polévek, do základů jemných omáček a na zapékání. Využijete jej i do směsí různých druhů zeleniny s masem.

Při přípravě pórkové polévky si můžete zvolit, jakou konzistenci má mít – může být připravena jako hladký krém nebo může obsahovat kousky. Přidáte-li do ní také brambory a vajíčko, může být plno hodnotným hlavním jídlem a bude i dostatečně hustá.

Detoxikace organizmu doopravdy. Bez omylů a pověr

Detoxikací rozumíme proces, jímž se tělo zbavuje jedovatých (toxických) látek, anebo je zneškodňuje. Samotná detoxikace má pomoci organismu zbavit se toxických látek dříve než začnou v organizmu narušovat probíhající fyziologické procesy.

Ve skutečnosti zbavujeme od jedů náš trávící systém, jehož správné fungování je pro organizmus naprosto zásadní. „Hlavním místem detoxikace jsou játra. Umožňují, aby se nežádoucí látky, nerozpustné ve vodě, převedly do formy rozpustné a tím se mohly z těla vyloučit.

Činnost jater nemůže suplovat žádný orgán a na činnost jater navazují orgány vylučovací, což jsou ledviny a kůže“, říká RNDr. Miloš Votruba, CSc.

Již naši předkové věděli, že pravidelnými „očistnými“ kúrami si zajistí dobrou fyzickou i duševní kondici a proto drželi pravidelný půst. Detoxikace organizmu příznivě ovlivňuje naše zdraví, krásu a celkovou funkci těla. Když je naše tělo „otráveno“, vysílá signály, že je něco v nepořádku. Víte, jak na tom jste?

  • cítíte se často unavení, oslabení a vyčerpaní?
  • přibíráte na váze i když jste nezměnili své stravovací návyky?
  • jste často nachlazení a trpíte bolesti hlavy?
  • trápí vás kožní problémy, lupénka a ekzémy?
  • nemůžete spát?
  • máte celulitidu?
  • trápí vás revma a bolesti kloubů?
  • máte oslabený imunitní systém?

Pokud jste zaznamenali alespoň 3 z uvedených potíží, pak je detoxikace opravdu vhodným řešením.

Často jsme uváděni v omyl tím, že se masáže, koupele a sauny označují za detoxikační procedury, jež odvádějí toxiny z těla. K detoxikačnímu procesu sice patří, ale nejsou samy o sobě schopny přímého čištění. Doopravdy se jimi nečistí lymfatický systém či buňky našeho těla, protože se jedy koncentrují „pouze“ v trávícím traktu.

Proč je důležitá detoxikace?

Denně je náš organizmus zatěžovaný těžko stravitelnými látkami z potravin, dýcháme toxické zplodiny, užíváme léky, pijeme alkohol a někteří z nás kouříme, třeba i pasivně v zakouřené restauraci, není v tom rozdíl.

Do lidského těla se tak dostávají miliony mikroorganizmů. Toxiny mohou způsobit nerovnováhu a přemnožení některých skupin mikroorganizmů a tím oslabit imunitní systém. Důsledkem je vznik různých chorob a chronických onemocnění.

 Pravidelnou detoxikací pomáháme imunitnímu systému k tomu, aby fungoval jak má.

Nejvyšší čas na detoxikaci organizmu. Jak na to?

Na jaře je tělo oslabeno zimním obdobím či prodělanými chorobami dýchacích cest, proto se doporučuje začínat s detoxikací na jaře. Samotná kúra by měla být prováděna alespoň dvakrát ročně po dobu 2–3 měsíců. Nezbytnou součástí je úprava stravovacích návyků a očista orgánů zažívacího traktu.

Několik zásad detoxikace:

  • denně vypijte 3–4 litry vody
  • jezte střídmě, čerstvou stravu, ideálně s označením „BIO“
  • pobývejte na čerstvém vzduchu
  • dopřejte si relaxační koupel, masáž nebo saunu – myslete pozitivně

Voda a tekutiny

Bez dostatečného příjmu tekutin tělo nemůže odplavovat toxiny. Zhoršuje se oběh lymfatické tekutiny, vyměšování funguje špatně, zatěžují se ledviny a další orgány látkové výměny. Denně proto vypijte 3–4 litry čisté vody nebo neslazeného ovocného čaje. Pijte pravidelně a nečekejte až budete mít žízeň. Dejte přednost čisté vodě před minerálkou nebo džusy s vysokým obsahem cukrů.

Strava

Jídlo by nemělo zatěžovat, ale dodávat energii a posilovat. Při očistě omezte konzumaci kofeinu, kávy, černého čaje, alkoholu a cigaret. Z lednice odstraňte všechny nevhodné potraviny, které by vás mohly zlákat.

Strava by měla být bohatá na zeleninu, celozrnné pečivo, luštěniny a v omezeném množství si lze dopřát i ovoce. Vyhněte se mastným jídlům, živočišným tukům, uzeninám, mléčným výrobkům, cukrovinkám a konzervovaným potravinám.

Upřednostňujte čerstvé ovoce a zeleninu, které rostou v našich zeměpisných šířkách.

Zaměřeno na střeva, játra, ledviny a sliznice

Strava bohatá na balastní látky (balastní látka = rozpustná i nerozpustná vláknina), zeleninu a vlákninu upravuje trávení a reguluje vyprazdňování střev.

  • Špatnému trávení pomůže čekanka, fenykl, kadeřávek, růžičková kapusta, červená řepa, ředkev, tykve nebo zelí (hlavně kyselé, protože nenadýmá).
  • K pročištění střev jsou vhodná jablka díky vysokému obsahu vlákniny.
  • K čištění žaludku a střev od bakterií a kvasinek napomůže pórek a celer.
  • Pro podporu činnosti jater a slinivky a také vyprazdňování je vhodná cibule.
  • Pro podporu správné funkce jaterposlouží artyčoky.
  • Při urychlení odvádění toxinů z těla nám pomůže močopudným účinkem chřest a petržel.
  • Práci ledvin podpoří i čaj z kopřivy, heřmánku a břízy.

Miloš Votruba radí řídit se v jídelníčku pravidlem „ovoce po kusech, zeleninu po kilech!“. Ovoce obsahuje hodně fruktózy, která organismus zatěžuje, zelenina je proto vhodnější.

Budete mít zájem:  Puškvorec a jeho účinky na naše zdraví – na trávení i ekzém

Sliznice a dutina ústní

Sliznice pročistíme olejovou terapií. Před snídaní si proplachujte ústa kvalitním olivovým olejem v množství půlky polévkové lžíce asi 3 – 5 minut, poté olej vyplivněte. Pomáhá při zánětlivých procesech, zlepšuje stav pokožky, vlasů a nehtů.

Mocná síla přírody

Žádná očistná kúra na jaře se neobejde bez bylinek. Mladé výhonky či rostlinky jsou pro organizmus obrovským zdrojem minerálních látek, vitaminů, stopových prvků či různých antioxidačních látek. Jejich používáním se posílí zdraví, ale i pokožka, vlasy i nehty porostou do krásy.

Kopřiva dvoudomá

Snad nejznámější bylina léčitelství, je pro své účinky často využívána. Především mladé rostliny jsou plné vitaminů a minerálních látek (vitaminy B1, B6, A, C, betakaroten, železo, vápník). Vhodná je ve formě čaje, do polévek, nádivek a na přípravu omáček.
Kopřiva čistí organizmus, odvodňuje a působí na lymfu.

Pampeliška lékařská

je neodmyslitelnou součástí jarních očistných kúr. Mladé lístky se konzumují čerstvé třeba přidáním do salátů. Připravený čaj má nahořklou chuť. Obsahuje vitaminy A, B, C, betakaroten, křemík, draslík a vápník. Působí protizánětlivě, čistí organizmus, stimuluje játra a žluč.

Řeřicha

je plná antioxidantů, obsahuje vitaminy B a C, betakaroten, dále minerály jako je draslík, železo, hořčík. Je výborným zdrojem cenných látek i v zimě. V zeleninových salátech nebo v pomazánkách vynikne její výtečná chuť. Řeřicha posiluje imunitu, je prospěšná ledvinám a močovým cestám, podporuje produkci trávicích šťáv, povzbuzuje činnost žlučníku a jater.

Řebříček obecný

Pro své četné léčivé účinky je odpradávna využíván i řebříček obecný. Ve staročeských receptech se používal k přípravě jarních polévek a velikonoční nádivky. Obsahuje například silice, flavony, třísloviny, antibiotické substance. Podporuje látkovou výměnu, krevní oběh, vylučování žaludečních šťáv, má protizánětlivé a čistící účinky.

Sedmikráska chudobka

je často považována za plevel, ale je zdrojem celého spektra důležitých látek jako jsou silice, flavonoidy, třísloviny, saponiny, minerální látky atd. Lístky i květy se používají do salátů, polévek nebo jako čaj. Je vhodná při potřebě zvýšit činnost jater, žlučníku, sleziny a ledvin, působí močopudně a má čistící účinky.

Čaje

Jarní čaj pro každého

Připravte si 300 g měsíčku lékařského, 100 g řebříčku obecného a 100 g kopřivy dvoudomé. Čaj si připravíte poměrem: 1 lžička na šálek (¼ litru vody). Bylinky smíchejte v tmavé lahvi a pijte alespoň 2–3 šálky denně po dobu 4 až 6 týdnů.

Čaj pro úpravu trávení a pročištění

Další z čajů si připravíte smícháním bylinek v tomto poměru: 10 polévkových lžic kopřivy, 2 lžíce květů hluchavky bílé, 2 lžíce heřmánku pravého a vše smíchejte. Na čaj použijte 1 lžičku na šálek (¼ litru vody). Pijte opět po dobu 4–6 týdnů, 1–2× denně.

Pomoc z lékárny

Detoxikaci lze podpořit i přípravky z lékárny s vysokým obsahem přírodních extraktů z bylin. Například účinky rostliny aloe vera jsou známé již více než tisíc let.

 ACTIV aloe Forte je velmi cenný a vlastně i jediný přípravek na trhu s obsahem biologicky aktivní aloe vera a velmi cenných látek, včetně mukopolysacharidů. Tento lékárenský výrobek je účinným detoxikačním prostředkem, zbavuje tělo nežádoucích látek a jedů.

Pomáhá při střevních a zažívacích potížích. Současná cena činí 245 Kč za 500 ml.

V tabletové formě naleznete stovky přípravků. Výborným prostředkem je např. Chlorella, která se řadí mezi zelené potraviny. Je bohatým zdrojem různých organismu prospěšných látek, podporuje činnost střev a pročišťuje je.

Oba preparáty jsou k dostání v lékárnách.

Nezapomínejte na masáž

Součástí péče jsou i pravidelné masáže, jejichž příznivé působení bylo prokázáno už před tisíci lety. I když, jak bylo řečeno výše, nejsou schopny samy o sobě odvádět toxiny z organismu. Ale pozitivně působí na naší mysl a tím i na imunitu.

Ovlivňují psychiku, podporují organismus a zvyšují jeho odolnost vůči vnějším vlivům. Masáže je třeba pečlivě zvolit s ohledem na jejich účinky. Ranní masáž bude spíše povzbuzující a prokrvující. K tomu dobře poslouží aromatické éterické oleje, jako rozmarýn, jalovec, kafr apod.

 Večerní masáž má uklidňující a uvolňující efekt, vhodná je levandule, bazalka nebo meduňka.

Zvláštní úkol mají lymfatické masáže. Lymfatický systém se podobá krevnímu oběhu, je rozptýlen po celém těle a jeho součástí jsou lymfatické uzliny.

Hlavní funkcí je vstřebávání přebytečné tekutiny a její návrat do krevního řečiště, navázání tuků a správná funkce imunitního systému. Nadměrné zatížení lymfy stresem, úrazy, operacemi apod.

se projevuje únavou nohou i celého těla, otoky či sklonem k infekčním nemocem. Proto je důležité, aby lymfa dobře fungovala.

Bylinkové lázně, koupele a sauny

Bylinkové koupele

V pohodlí domova si můžete udělat bylinkové koupele. Působí relaxačně a mají blahodárný vliv na psychiku. Při koupeli dochází k inhalaci léčivých složek, tělo se zbavuje únavy a stresu a podporuje se tím správná funkce organizmu. Pro relaxaci zkuste levanduli, mateřídoušku nebo heřmánek.

Proti počínající depresi použijte pomeranč či rozmarýnu lékařskou, na duševní únavu listy eukalyptu a máty. Krevní oběh podpoří aloe vera a mořské řasy. Další možností jsou olejové koupele připravené z éterických esencí uvolňující svalové napětí a dodávají energii unavenému organizmu. Jejich účinnou složkou jsou silice.

Například esence ze santalového dřeva smíchaná v koupeli s peprmintovou esencí vám bezvadně uvolní napjaté svalstvo.

Solné koupele

Simulujeme si jimi nám běžně nedosažitelné moře, doporučujeme je praktikovat alespoň jedenkrát týdně. Jsou prospěšné nejen dýchacím cestám, ale i celému tělu. Příprava: 1 kg soli, nejlépe mořské, se nasype do vany napuštěné teplou vodu. V solném roztoku relaxujte alespoň 20 minut.

Sauny

Prokrvují pokožku a používají se k podpoře imunity. Existují sauny suché, parné nebo s přísadami bylin. Využívat ji mohou jen lidé zdraví, kardiaci a lidé s vysokým krevním tlakem by se nejdříve měli poradit s lékařem.

Nezapomeňte: Před každou bylinkovou, olejovou či solnou koupelí je vhodné se osprchovat, aby tělo bylo čisté. Voda ve vaně se nikdy nepřipravuje horká, ale vždy s příjemnou teplotou. Po koupeli se tělo neutírá, oblékne se rovnou župan a hodinu je třeba relaxovat. Ideální je pak už nevstávat a jít rovnou spát.

Míza našeho života – pohyb

Pro správnou funkci těla je naprosto nepostradatelný. Existuje mnoho druhů cvičení, ale záleží na individuální potřebě člověka. Pokud někdo celý den stojí na nohou, tak by si měl vybrat plavání, power jógu nebo cvičení na balonu. Někomu však více vyhovuje dynamický aerobik nebo kickbox.

Úleva pro mysl

Když ulehčíme tělu, je také třeba ulehčit mysli. „Proti stresům lze úspěšně využít REIKI, což je univerzální energie, kterou docílíme zharmonizování těla.

“ Říká Eva Jonáková, poradkyně pro zdravý životní styl ze studia KA-RE-KO. „Je to velmi příjemná metoda, při které se pokládají ruce na určitá místa na těle.

To většinou vyvolává u lidí stav, při kterém se dostanou do takzvané alfa hladiny, což je stav mezi plným vědomím a spánkem“.

Nemůžete spát? Zde je recept Evy Jonákové na zklidnění mysli: večer nejíst nic těžkého, pozdě večer nesportovat, nestresovat se myšlenkami na zítřejší den a budoucnost si představovat pouze pozitivně.

Psychickému uvolnění pomáhá také tzv. frontálně-okcipitální držení*). Provádí se v posteli, a to tak, že dlaň jedné ruky držíme na celém čele a dlaň druhé ruky v týlu.

Tím se propojí přední a zadní mozek, jehož výsledkem je lepší utřídění myšlenek a celkové zklidnění.

*) Frontálně – okcipitální držení (F/O) neboli předo-zadní: Jedna ruka je položená na čele a druhá na zátylku. Tato poloha donutí obě hemisféry mozku vzájemně lépe spolupracovat, a první, co začnou dělat, je odvádět všechno, co jim v této harmonické spolupráci překáží, například vaše bloky.

Je to způsobeno tím, že krevní oběh směřuje do čelní části mozku a propojí se přední část mozku (přítomnost) se zadní (minulost). Frontálně okcipitální držení pomáhá najít nové možnosti řešení, zbavit se strachu, hněvu, bolesti, smutku a bolestných vzpomínek.

Po nějaké prožité negativní zkušenosti nebo obav z budoucí situace si může člověk na pár minut chytnout tímto způsobem a zhluboka dýchat, tak se lépe vymaní z bezprostředního stresu.

Detoxikace jako životní styl

Záleží na tom, jakých výsledků chcete dosáhnout. Detoxikaci můžete provádět jednou nebo dvakrát do roka. Lze jí podstoupit i při projevech snížené imunity. Ale také si z ní můžete udělat životní styl. Detoxikace by měla být chápána jako tělesná hygiena vnitřku organizmu, stejně jako když si denně čistíte zuby.

Zdravá a střídmá strava, pohyb na čerstvém vzduchu, dostatek tekutin, dostatek spánku a pravidelná duševní očista jsou nejlepšími prostředky k udržení zdravého organizmu. Podle pana Votruby neuškodí ani občasná sklenička kvalitního červeného vína anebo pivo, nanejvýš však půl litru denně.

 Výsledkem bude zdravější vnitřek a hezčí zevnějšek.

Zdroj: Mgr. Jana Fábryová, Zuzana Alexa Hájková.

Připraveno ve spolupráci s RNDr. Milošem Votrubou, CSc., odborníkem v oblasti klinické biochemie,

dále s fyzioterapeutkou Evou Jonákovou ze studia KA-RE-KO.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector