Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!

Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!Jsem kulz / shutterstock

Zatímco to může znít jako něco ze sci-fi filmu, vědci skutečně zjistili, že určitá sloučenina by mohla pomoci zvrátit účinky času zlepšením našeho metabolismu , zvýšení naší energie a zlepšení citlivosti na inzulín. A to je lepší: tato směs se nachází v některých ovoce a zelenině.

Studie na lékařské fakultě Univerzity Washingtonu v St. Louis ukázaly, že požívání nikotinamidového mononukleotidu (NMN), které naše těla již přirozeně produkují, má pozitivní, anti-stárnoucí efekt na zvířata. Vzhledem k tomu, že studie na zvířatech byly tak úspěšné, vědci plánují pokračovat ve zkouškách na člověka.

Studie na zvířatech, která byla publikována v Buněčný metabolismus ukázala, že starší myši, které vypila vodu doplněnou NMN, zaznamenaly zlepšení metabolismu a energetických rezerv.

Je zajímavé, že zvýšená voda neovlivnila mladší myši. Je to proto, že naše zásobování NMN se snižuje, protože stáří, takže starší myši skutečně potřebovaly doplněk.

(Ztratit až 25 liber za 2 měsíce – a vypadat více zářící než kdy předtím – nová mladší v plánu 8 týdnů!)

NMN se vyskytuje u ovoce a zeleniny, jako jsou avokádo, brokolice, zelí, edamame a okurky. Takže to znamená, že pokud se budeme bavit na vegetariánech, budeme žít navždy? Nepřesně. Doplněk, který myši pili, byl mnohem vyšší než NMN, než je zelenina.

Zatímco nejsme schopni jíst dostatek vegetariánů, abychom reprodukovali přesné účinky studie, směřující k produkčnímu uličce by se mohlo ještě ukázat, že má určité protinádorové výhody. „Jíst tyto vegetariány může mít nějaký kumulativní účinek na spojení neuro-těla.

“ říká autor studie Shin-ichiro Imai, MD, PhD, profesor na Washingtonské univerzitní lékařské fakultě.

VÍCE: 8 Potraviny pro vážně hezkou pokožku

A neočekávejte, že se okamžitě stárne – účinky se pravděpodobně vyskytnou po delší dobu. Dodržujte doporučený denní příjem ovoce a zeleniny, což je asi & frac14; do & frac12; vašeho talíře při každém jídle. Zde odborníci sdílejí typy potravin, které mohou pomoci vrátit čas zpět.

Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!msphotografické / shutterstock potraviny obsahující NMN

Ve výše zmíněné studii myši, které vypili doplňovanou vodu, skutečně jedli víc než kontrolní skupina a získaly méně váhy. Zatímco už víme, že neočekáváme, že výsledky jsou tak dramatické jako výsledky studie, nemůžeme ublížit tomu, aby se nakoupily rajčata, avokádo, edamame, brokolice a okurky. (Jezte tyto superfoods pro zářivou pokožku.)

Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!vitamin B3

vitamín B3

„říká Kristi King, MPH, RDN, mluvčí Akademie výživy a dietetiky. Potraviny bohaté na niacin zahrnují arašídy, houby a čerstvý zelený čaj.

  • ReklamaZveřejňovat
  • Zůstaňte v kontaktu
  • Můžete se kdykoli odhlásit.
  • Zásady ochrany osobních údajů O nás

Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!vm2002 / shutterstock Potraviny obsahující karotenoid

Fytonutrienty nalezené v pomerančovém a žlutém ovoci a zelenině jako pomeranče, squash, mrkev a pomerančové papriky mohou pomoci zlepšit vibraci pokožky a zastavit kolagenní poruchu ve svých stopách, říká Torey Armul, MS, RD, LDN, mluvčí Akademie výživy a dietetiky.

Jiné plody bohaté na antioxidanty mohou také udržet vaši pokožku mladistvou. Maliny a granátové jablky obsahují kyselinu ellagickou, což je antioxidant, u kterého bylo zjištěno, že redukuje rozklad kolagenu ve studiích na zvířatech.

(Zjistěte, jak snadno vysušit granátové jablko.)

Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!Vizitka studio / shutterstockOmega-3-obsahovat potraviny

„V procesu stárnutí, obvykle uvidíte uptick v zánětu, ale jíst potraviny bohaté na omega-3s pomůže zabránit že, „říká král. Dobré tuky nalezené v mandlích, semenech, mastných rybách a olivovém oleji pomáhají snížit zánět. (Zde je 7 párů potravin, které bojují proti zánětu.)

Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!viktor1 / shutterstockA Středomořská strava

Výzkum ukazuje, že lidé, kteří postupují ve středomořské stravě, mají nižší kognitivní pokles a nižší riziko Alzheimerovy nemoci. Armul cituje středomořské spinky jako olivový olej, ovoce, zeleninu, ořechy, fazole a mírné množství vína jako zdravé sázky pro váš mozek.

Co jíst proti stárnutí? Zkuste těchto 11 potravin!

Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!

Stárnutí je běžnou součástí života a nelze ji proto opomíjet. Jídlo, které jíte, ale má veliký vliv na průběh stárnutí. Zde uvádíme 11 potravin, které vám pomohou udržet si co nejdéle mladistvý vzhled.

Panenský olivový olej patří mezi jeden z nejzdravějších zdrojů tuku na světě.

Výzkum ukazuje, že působí preventivně proti vzniku řady onemocnění, které se projevují zejména ve stáří.

Snižuje například krevní tlak a riziko onemocnění srdce a cév. Dále přechází vzniku metabolického syndromu a pomáhá v boji s rakovinou (1, 2, 3, 4).

Olivový olej také zlepšuje kvalitu kůže a pleti, která pak má mladistvý vzhled. Dosud provedené studie dokazují jeho silný protizánětlivý účinek, který se uplatňuje zejména na kůži a chrání ji před slunečním zářením (5).

Olivový olej je téměř ze 73% tvořen mononenasycenými mastnými kyselinami. Ty podporují elasticitu a pevnost kůže (6).

Byly provedeny dvě studie, ve kterých účastníci středního věku vyplňovali speciální dotazník týkající se stravovacích návyků. Bylo zjištěno, že u lidí, kteří konzumují více olivového oleje dochází k menšímu poškození pokožky vlivem slunečního záření (7, 8).

Shrnutí: Olivový olej má silné protizánětlivé účinky, které přispívají k tomu, že je kůže více elastická a zárověň méně náchylná k poškození slunečním zářením.

Zelený čaj obsahuje velké množství antioxidantů, které chrání buňky našeho těla vůči volným radikálům.

Volné radikály jsou nestabilní molekuly, k jejichž produkci dochází činností metabolismu. Pokud jsou buňky vystaveny stresu, produkce volných radikálů stoupá. Antioxidanty mění strukturu volných radikálů tak, že nemohou dále ničit buňky těla.

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty zvané polyfenoly. Těch lze užít v boji s cukrovkou, inzulinovou rezistencí, zánětlivými onemocněními a onemocněními srdce a cév (9, 10, 11).

Polyfenoly chrání kolagen, jednu ze základních stavebních bílkovin kůže, před poškozením. Touto ochranou lze podpořit mladistvý vzhled kůže a oddálit tak známky stárnutí (6, 12, 13, 14).

Studie, které se zúčastnily ženy s kůží poškozenou slunečním zářením, ukázala výrazné zlepšení elasticity (pružnosti) kůže, a to již po osmi týdnech pití zeleného čaje a užívání dalších doplňků stravy (15).

Shrnutí: Zelený čaj je silným antioxidantem a pomáhá chránit kůži před slunečním zářením. Zmírňuje tak projevy stárnutí.

  • Tučné ryby působí proti procesům stárnutí.
  • Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které působí protizánětlivě, podporují správnou funkci srdce, lze je užívat v terapii ulcerózní kolitidy a mnoha jiných nemocí (16,17, 18).
  • Studie ukazují, že omega-3 tlumí zánětlivé procesy, které vznikají po expozici slunečních paprsků (19, 20).
  • Losos je jednou z nejpopulárnějších druhů ze skupiny tučných ryb a navíc obsahuje i látku, která podporuje mladistvý vzhled kůže.
  • Jedná se o karotenoid zvaný astaxanthin, který je zodpovědný za růžové zbarvení lososa.

Byla provedena studie trvající 12 týdnů, při níž byl lidem s pokožkou poškozenou slunečním zářením, podáván astaxanthin v kombinaci s kolagenem. U těchto lidí došlo k významnému zlepšení pružnosti a hydratace kůže (21).

Shrnutí: Tučné ryby chrání kůži před negativními účinky slunečního záření a zánětu. Astaxanthin obsažený v lososu zlepšuje hydrataci a elasticitu kůže.

V hořké čokoládě je nejlepší složení antioxidantů. Tyto antioxidanty jsou dokonce mnohem účinnější než acai, borůvky nebo brusinky (22).

Výzkum ukazuje, že hořká čokoláda snižuje krevní tlak, zvyšuje citlivost tkání na inzulin a zlepšuje elasticitu a funkci krevních cév (23, 24).

Čokoláda obsahuje antioxidanty zvané flavanoly (ze skupiny flavonoidů), které chrání kůži proti slunečnímu záření. Množství flavanolů obsažených v čokoládě se ale liší v závislosti na druhu čokolády (25).

Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!

Čokoláda a kakao pomáhají bojovat proti předčasnému stárnutí

Jedna studie ukázala, že čokoláda s vysoký obsahem flavanolů dvakrát zvýšila dobu, po kterou je možné zůstat na slunci, než dojde k začervenání kůže. Tento efekt nebyl pozorován u lidí, kteří jedli čokoládu s nižším obsahem flavanolů (26).

Budete mít zájem:  Které Vitamíny Se Nesmí Užívat Spolu?

Jiné studie porovnávaly přínos kakaa s vyšším nebo s nižším obsahem flavanolů na prokrvení kůže. Lidé, kteří jedli kakao s vyšším obsahem flavanolů, udávali zlepšení prokrvení kůže a následně její hydrataci, hebkost a pevnost (27, 28).

Je dobré si zapamatovat, že čím více kakaa čokoláda obsahuje, tím více obsahuje i flavanolů. Proto se vyplatí kupovat čokoládu, která obsahuje alespoň 70% kakaa.

Shrnutí: Hořká čokoláda s vyšším obsahem flavanolů chrání kůži před negativním účinkem slunečního záření. Flavanoly podporují hydrataci kůže, hebkost a zachovávají její tloušťku.

Zelenina obsahuje hodně živin a málo kalorií.

Obsahuje také celou řadu antioxidantů, které snižují riziko vzniku nemocí srdce a cév, katarakty (šedý zákal) a rakoviny (29, 30, 31).

Některé druhy zeleniny obsahují také karotenoidy, jako je například betakaroten. Karoteny chrání buňky vůči slunečnímu záření a volným radikálům. Oba tyto faktory poškozují kůži (32, 33).

  1. Jedním z dobrých zdrojů beta karotenu jsou mrkve, dýně a batáty (sladké brambory).
  2. Některé druhy zeleniny jsou bohaté na vitamin C, který se podílí na tvrobě kolagenu a má také silné antioxidační účinky.
  3. Výzkum zjistil, že lidé, kteří po dobu čtyř týdnů užívali 180 mg vitaminu C, měli v kůži až o 37% vyšší aktivitu antioxidantů než běžná populace (34).
  4. Mezi zeleninu s vysokým obsahem vitaminu C patří brokolice, rajče, listová zelenina, nebo papriky.

Jiná studie měřila elasticitu kůže u více než 700 japonských žen. Bylo zjištěno, že ženy, které jedly více červené a žluté zeleniny, měly méně vrásek (6).

Shrnutí: Zelenina chrání před negativními účinky slunečního záření. Má totiž silné antioxidační účinky.

Lněná semínka jsou velmi zdravá.

Obsahují lignany, které snižují hladinu cholesterolu, krevního cukru nebo krevního tlaku. Dále upravují hladiny inzulinu a snižují riziko rakoviny prostaty a prsu (35, 36, 37, 38).

  • Jsou také výhodným zdrojem omega-3 mastných kyselin zvaných ALA, které chrání kůži před poškozením slunečním zářením (39, 40).
  • U žen, které konzumovaly lněná semínka po dobu 12ti týdnů, došlo ke zlepšení hydratace a jemnosti pokožky (41, 42).
  • Shrnutí: Lněná semínka chrání kůži před poškozením slunečními paprsky a zjemňují pokožku.
  • Granátové jablko je jedním z nejzdravějších druhů ovoce na světě.
  • Jeho antioxidační aktivita je dokonce vyšší, než u zeleného čaje (43).

Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!

11 potravin proti stárnutí

  1. Granátová jablka snižují míru zánětu, snižují glykemii a zlepšují průběh terapie u lidí s rakovinou tlustého střeva a konečníku (44, 45, 46).
  2. Chrání také kůži před negativními účinky slunečních paprsků (47, 48).
  3. Výzkum ukazuje, že různé části granátového jablka spolu spolupracují při hojení poškozené kůže a zvyšují produkci kolagenu (49).
  4. Shrnutí: Granátová jablka jsou bohatá na antioxidanty, které chrání kůži před nežádoucími účinky slunečních paprsků a pomáhají při hojení ran.
  5. Avokádo je bohaté na zdravé tuky, vlákninu a mnoho vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro naše zdraví (50).
  6. Avokádo chutná výborně a lze jej podávat na mnoho způsobů.
  7. Avokádo navíc obsahuje polyfenoly, které působí protizánětlivě, chrání kůži před sluncem a pomáhají chránit a opravovat poškozenou DNA (51).
  8. Vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin a antioxidantů jako je lutein a zeaxanthin, poskytuje kůži a DNA uložené v buňkách ochranu (6, 52).
  9. Shrnutí: Avokádo chrání kůži před poškozením slunečními paprsky a chrání DNA obsaženou v buňkách našeho těla.
  10. Rajčata jsou – díky obsahu lykopenu – skvělou potravinou pro utužení vašeho zdraví.
  11. Lykopen je druhem karotenoidu, který snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, cévních mozkových příhod a rakoviny prostaty (53, 54, 55).
  12. Studie ukazují, že také chrání kůži před poškozením slunečními paprsky (56, 57, 58).
  13. V jedné nedávno provedené studii bylo zjištěno, že ženy, které pravidelně jedly potraviny s vysokým obsahem lykopenu a jiných antioxidantů, zaznamenaly úbytek vrásek během patnácti týdnů (59).
  14. Pokud navíc rajčata konzumujete společně s jinými zdravými tuky, jako je například olivový olej, je množství vstřebaného lykopenu vyšší (60).
  15. Shrnutí: Rajčata obsahují hodně lykopenu, který chrání kůži před poškozením slunečními paprsky a pomáhá vyhlazovat vrásky.

Koření plní více úloh, než jen dochucování jídla. Obsahuje totiž některé látky, které mají pozitivní vliv na naše zdraví (61).

Někteří vědci se domnívají, že zlepšuje stav pokožky a dodává jí tak mladistvý vzhled.

Skořice například zvyšuje tvorbu kolagenu, který snižuje počet vrásek a podporuje elasticitu kůže (62).

Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!

Skořice vám pomůže udržet si mladistvý vzhled

Skořice také zmírňuje poškození kůže, k němuž dochází vlivem produktů pokročilé glykace (tzv. AEGs). Glykace je proces, kdy se molekuly cukru vážou na jiné látky, obvykle bílkoviny. Produkty pokročilé glykace nejčastěji vznikají při zvýšené hladině krevního cukru (63).

Výzkum ukazuje, že kapsaicin, který se nachází v čili papričkách, také zmírňuje projevy stárnutí viditelné na kůži (64).

Zázvor obsahuje tzv. gingerol. Tato látka působí protizánětlivě a zmírňuje projevy stárnutí pokožky, které vznikají v důsledku působení slunečního záření (65).

Shrnutí: Některé druhy koření obsahují takové látky, které podporují tvorbu kolagenu, chrání buňky kůže před poškozením v důsledku zvýšeného krevního cukru a ochrnují kůži před škodlivými účinky slunečního záření.

Vývar z kostí je velmi oblíbeným jídlem mezi lidmi, kteří dbají na správné stravování.

Vývar z kostí jak již název napovídá, se vyrobí vařením kostí z červeného nebo bílého masa. Během tohoto procesu dochází k uvolňování minerálů a dalších komponent, které podporují mladistvý vzhled kůže.

Jednou z takto uvolňovaných látek je kolagen. Ten je důležitý pro správnou funkci svalů a kostí (66, 67, 68).

Zatím nebyla provedena studie, která by deklarovala účinek kolagenu na pleť, ale vědci se domnívají, že kolagen zmírňuje projevy stárnutí.

Během vaření se kolagen rozkládá na želatin, který je bohatá na aminokyseliny zvané glycin, prolin a hydroxyprolin. Tyto aminokyseliny může tělo vstřebávat a využívat pro stavbu nového kolagenu (69).

Studie ukazují, že zvýšený přísun kolagenu ve stravě zlepšuje elasticitu kůže, pevnost a hebkost. Kolagen také redukuje vrásky (70, 71).

Studie trvající 12 týdnů se zabývala kvalitou kůže u postmenopauzální žen. Tyto ženy přijímaly denně vitamín C a E spolu s kolagenem a zaznamenaly úbytek vrásek a jejich změlčení (71).

  • Shrnutí: Vývar z kostí je bohatý na kolagen, podporuje elasticitu kůže, zmírňuje vrásky a další projevy stárnutí.
  • Bohužel není nikdy možné zastavit nebo odvrátit známky stárnutí.
  • Je ale možné proces stárnutí kůže ovlivnit konzumací vhodných potravin.
  • Tyto potraviny vám mohou pomoci vypadat o něco mladší, než je váš skutečný kalendářní věk.

Jezte podle barev! Modré potraviny prodlužují život

Věděli jste, že vyvážený jídelníček by měl zahrnovat nejen pestrou stravu z hlediska zastoupení všech důležitých živin a látek, ale také z hlediska barev? Barevné skupiny potravin totiž působí blahodárně na různé oblasti našeho zdraví. K čemu jsou dobré ty, které spadají do kategorie tzv. modrých potravin a proč bychom je měli pravidelně jíst?

Modrých potravin sice není v přírodě mnoho (například v porovnání se zelenými, červenými nebo bílými), o to více důležité ale pro naše tělo jsou.

Patří totiž mezi nejsilnější antioxidanty – bojují s výskytem závažných nemocí, jako jsou Alzheimerova choroba nebo srdeční onemocnění.

Jejich pravidelná konzumace dokáže výrazně zpomalit procesy stárnutí, což pocítíte nejen na svém těle a pleti, ale také po duševní stránce. A jsou také skvělé na pročišťování organismu.

Vzhledem k tomu, že většina „modrých“ potravin má ve skutečnosti tmavě fialovou barvu (v mnoha případech navíc s červenou dužinou), mají některé léčivé účinky společné s červenou skupinou surovin.

Budete mít zájem:  Uvolnění Krční Páteře Léky?

Přispívají například k lepšímu prokrvení a zpevňují cévní stěny. Působí také blahodárně na kondici buněk – ty se rychleji regenerují, správně plní své funkce a udržují naše tělo zdravé a plné energie.

Které modré potraviny byste měli co nejčastěji konzumovat?

Z ovoce sem patří: fialové hrozny, švestky, ostružiny, černý rybíz, borůvky a bobule acai. Někdy se sem řadí i brusinky.

Ze zeleniny jsou to zejména: lilek, fialové odrůdy salátu, červené zelí, červená cibule, případně červená řepa.

Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!

Aby se blahodárné účinky modrých potravin na vašem zdraví projevily, je samozřejmě nejlepší konzumovat je co nejčastěji a v syrovém stavu.

Zatímco výše zmíněné druhy modré zeleniny seženete v obchodech po celý rok, na ovoce si většinou musíte počkat na letní období, jinak se vám jeho nákup výrazně prodraží.

Pokud si však chcete zdraví z borůvek, hroznového vína nebo ostružin užívat i na podzim a v zimě, doporučujeme na Kupi.cz sledovat akční nabídky a vychytat si toto zboží ve slevách.

Královna mezi modrými potravinami – bobule acai

Do modrých potravin jsou řazeny i bobule acai, které samy o sobě patří k nejvíce zdravým a výživově hodnotným druhům ovoce na světě. Kromě všech super vlastností, které mají společné s ostatními modrými potravinami, navíc účinně pomáhají při hubnutí, podporují zdravý spánek, posilují kosti a chrupavky (jsou proto mj. vhodné pro sportovce), a dokonce zvyšují i sexuální aktivitu.

U nás jsou k dostání především v podobě potravinových doplňků stravy, jako jsou různé tablety, bio prášky z rozemletých sušených bobulí nebo sirupy. Zakoupit ale můžete i séra, která jsou určená pro péči o pleť.

Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!

Jak barva napovídá, červené potraviny mají obecně příznivý vliv na stav krve, činnost srdce a kardiovaskulárního systému, protože roztahují cévy a snižují tlak. Dále podporují látkovou výměnu a příznivě ovlivňují trávení.

  • červená zelenina a ovoce, losos, krabi nebo krevety, červené fazole, červená čočka

Bílá

Tyto potraviny jsou lehce stravitelné a navíc pomáhají odstraňovat z těla přebytečnou vodu, dále snižují krevní tlak a cholesterol, zvyšují imunitu.

  • mléčné výrobky, kuřecí prsa, ryby, česnek, květák, brukev, cibule, čekanka, rýže

Zelená

Patří sem potraviny, které detoxikují, příznivě ovlivňují činnost jater a ledvin, obsahují plno vitamínu C a K, vlákniny, hořčíku a kyseliny listové, upravují množství železa v krvi a celkově nás chrání proti krevním onemocněním.

  • brokolice, špenát, saláty, pórek, bylinky, avokádo, hroznové víno, kapusta, zelí, mangold

Žlutá

Potraviny z této skupiny posilují nervový systém, zlepšují náladu, detoxikují a stimulují správnou činnost lymfatického systému.

  • banány, citróny, kukuřice, žlutá paprika, broskve, ananas, vaječné žloutky

Oranžová

V těchto potravinách se nachází významné množství vitamínu A a C, betakarotenu, draslíku a flavonoidů. Chrání náš organismus před volnými radikály, podporují regeneraci buněk, zlepšují stav pleti, vlasů a nehtů a příznivě působí na náš zrak.

  • mrkev, dýně, batáty, mandarinky, pomeranče, mango, cukrový (oranžový) meloun, meruňky

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz

Potraviny prodlužující mládí – nestačí mít dlouhý život, chce to cítit se dlouho na 20

Kdo by nechtěl zastavit čas? Vypadat stále mladě a neřešit vrásky?

Odborníci doporučují jíst pestrý a vyvážený jídelníček, měl by obsahovat potraviny bohaté na antioxidanty a celou řadu vitaminu a minerálních látek. Ale existují opravdu nějaké potraviny, které prodlužují mládí? Ano existují!

Je prokázané, že současný zrychlený životní styl urychluje stárnutí, objevuje se více nemocí v podobě rakoviny. Jak si neničit zdraví a být dlouhá léta fit?! Stačí odbourat potraviny, které nás ničí a rozhodně organismu nijak neprospívají, jaké potraviny nás tedy nejvíce ničí?

  • Veškerá jídla z bílého cukru
  • Potraviny z bílé mouky
  • Tučné výrobky z kravského mléka
  • Pečená, smažená a fritovaná jídla

Dodržujte těchto pár bodů

  • Jezte pestře a v přiměřené dávce
  • Konzumujte min 3x denně zeleninu, obsahuje vitaminy a minerální látky (doporučujeme čerstvě vymačkané šťávy či smoothie s kapkou kvalitního oleje)
  • Konzumujte sladké potraviny v podobě ovoce převážně dopoledne
  • Nezapomínejte na zakysané výrobky, obsahují probiotika důležitá pro naše střeva
  • Jezte čerstvé ryby, min 2x do týdne a pouze libové maso
  • Dodávejte tělu zdravé tuky v podobě rostlinných olejů a ořechů či semínek
  • Zařaďte do svého jídelníčku luštěniny
  • Pamatuj si!
  • Asi snad největší chybou je nedostatek tekutin v podobě nesycené a neochucené vody
  • Pijte 2 l vody denně bez cvičení (s jakoukoli námahou by se příjem tekutin měl zvyšovat)
  • Mějte na paměti, že zdravý a vyvážený jídelníček je zároveň jídelníčkem dlouhověkosti.

Jak ovlivňují některé potraviny a látky v nich obsažené náš organismus u dlouhověkosti?

Látky obsažené v některých potravinách obsahují zdraví prospěšné látky, které mají pozitivní vliv na buňky. Mluvíme tzv. o flavonoidech, resveratrolu nebo třeba antokyaninech a beta-karotenech a vitaminech. Tyto antioxidanty bojují proti tvorbě volných radikálů, a tedy zamezují oxidaci organismu. Čím více jich v sobě máme, tím lépe tělo odolává volným radikálům.

Nezapomínejte, že některé vitaminy např. ty rozpustné ve vodě (C a skupina B) jsou velice citlivé a velice záleží na jejich úpravě.

Mezi silné antioxidanty patří lesní plody (borůvky, brusinky, jahody, maliny), ovoce (třešně, jablka, citrusy, broskve, kiwi), výrazně barevná zelenina (kapusta, brokolice, špenát, paprika, červená řepa, hrášek, zelí) i česnek, dále bylinky, oleje, některé čaje.

Věděli jste, že KVALITNÍ ČOKOLÁDA je téměř všelék?

Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!

A že pitím ZELENÉHO ČAJE si obnovujete buňky v těle?

Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!

Potraviny zdravé, plné antioxidantů a tělu prospěšné

OLIVOVÝ OLEJ – obsahuje polyfenoly, což jsou silné antioxidanty chránící srce, snižují „zlý“ cholesterol. Při přípravě jídel používejte panenský olej.

JOGURT – máme na mysli v přírodní podobě, je bohatý na probiotika pročisťující střeva a vápník důležitý pro naše kosti, bojuje přímo proti osteoporóze. Samozřejmě máme na mysli jogurt v přírodní podobě nikoli ochucené či smetanové jogurty.

RYBY – jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, ty chrání cévy a také snižují „zlý“ cholesterol. Dávejte přednost spíše sladkovodním čerstvým rybám než mraženým. Nezapomínejme, že máme sladkovodní ryby jako je candát či pstruh.

ČOKOLÁDA – všude je napsáno, že zdravá je jen ta kvalitní a jaká to teda je? Musí obsahovat min 70% kakaa, málo cukru a ztužených rostlinných tuků. Kakaové boby obsahují flavonoidy, ty umějí oddálit stárnutí cév, snížit riziko vzniku vysokého krevního tlaku, diabetu 2 typu, onemocnění ledvin i demence.

  1. OŘECHY – obsahují důležité nenasycené tuky, vitaminy v nich rozpustné, minerální látky, fotochemikálie včetně antioxidantů.
  2. RAJČATA – červená barva rajčat je způsobená barvivem karotenidu, společně s lykopenem jsou prevencí
  3. BORŮVKY – antioxidanty obsažené v nich zmírňují zánět, oxidační poškození a pozitivně působí na paměť
  4. JAHODY – jsou velkým zdrojem vitaminu C, který posiluje imunitní systém a oddaluje tvorbu vrásek a zpevňuje pokožku.
  5. PAPÁJA – patří mezi ovoce bohaté na vitamin C, ten napomáhá opravit DNA, které bylo poškozené UV zářením, navíc také obsahuje enzym papain, který má protizánětlivé účinky.

KUKUŘICE – díky vysokému obsahu luteinu, druhu karotenoidů, chrání pokožku před poškozením UV zářením. Odbourává stres, podporuje soustředěnost a stimuluje mozkovou činnost. Můžete ji jíst jak uvařenou, praženou, zavařenou či mraženou.

Lék na prodloužení života není, ale díky dlouhodobému dodržování zdravého životního stylu si rozhodně život prodloužíme. Samozřejmě nejde jenom o zdravé stolování, doplňování vitaminů, ale naučte se také odpočívat, nestresovat se a ve volném čase sportovat. Nejenom, že se při sportování vyplavují endorfiny, hormony štěstí, ale budete pozitivně naladění a zdraví.

Budete mít zájem:  Léky Na Zvýšení Potence?

Nejlepší anti-aging kúra – jezte omlazující potraviny

Vychutnejte si tyto zdravé, a přitom chutné omlazující potraviny. Jsou bohaté na antioxidanty a zpomalují tak stárnutí organismu.Chrání také naše srdce a cévy a pomáhají v prevenci demence. Obohatit svou stravu o antioxidanty je mnohem snadnější, než si myslíte. 

Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!

Kult mládí

Pryč jsou časy, kdy si žena ve třiceti ostříhala vlasy, kadeřnice jí udělala trvalou a těch 10-20 kg navíc po dětech zůstalo na stálo. Dnešním kultem je mladistvý vzhled i v (dříve) pokročilém věku. Celebrity se předhánějí v přehlídce vyhlazených tváří a vysportovaných těl 40 i 50+.

Dožíváme se sice vyššího věku, ale naše těla se v základu zase tolik nemění. A tak dáváme vydělat výrobcům „zázračné“ kosmetiky a různých výživových preparátů, plastickým chirurgům a „omlazujícím“ klinikám. Dokáží mnohé, ve výsledku se tyto cesty mohou obrátit spíše proti nám. A vidíme to zase na těch celebritách…

Mladý vzhled „od přírody“

Přírodu moc neoklameme. Sama příroda nám přitom ale nabízí cestu, jak svůj věk oklamat.

Ta rovnice je jednoduchá. Co tělu dáme, to dostaneme.

tělo nás bude mít rádo hlavně za:

  • pravidelný pohyb
  • dostatek spánku
  • snížení stresu
  • kvalitní vyváženou stravu

A ve stravě mu můžeme tělu dopřát potraviny, které mu přirozeně pomohou bojovat s negativními vlivy toxického prostředí. Těmi hrdinnými bojovníky v našem těle jsou tzv. antioxidanty. A těmi zlosyny jsou tzv. volné radikály. A v rámci akčních hrdinů a zlosynů to nejsou žádná „béčka“.

Volné radikály stojí na prvopočátku těch hlavních závažných nemocí: onemocnění srdce a cév, několika druhů rakoviny a demence. Volné radikály vznikají v našem těle především:

  • vlivem znečištění životního prostředí
  • kouřením
  • škodlivými látkami v potravinách
  • stravou bohatou na cukry a „špatné tuky“, tj. nenasycené mastné kyseliny

 (více si můžete přečíst v odborném článku zde)

Pokud je volných radikálů v našem těle hodně, říká se tomu oxidační stres a tento stav výrazně urychluje stárnutí organizmu.

Náš životní styl – s množstvím průmyslově zpracovaného jídla, závislosti na lécích místo přírodních léčivých látkách a vysoké zátěži ze znečištěného životního prostředí – způsobuje, že jsme oxidačnímu stresu vystaveni už od mládí. Proto je dobré zařadit do jídelníčku co nejvíce potravin bohatých na antioxidanty. A které to jsou?

Omlazující potraviny

Kolik antioxidantů daná potravina obsahuje, hodnotí tzv. ORAC skóre (oxygen radical absorption capacity). A jíst stravu bohatou na antioxidanty nemusí vůbec bolet. První desítce totiž vévodí čokoláda! V závěsu s ořechy a spoustou dobrého ovoce.

Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!

Čokoládou se zde samozřejmě myslí OPRAVDOVÁ ČOKOLÁDA. Antioxidantem je v čokoládě kakao, ne bílý rafinovaný cukr, ne mléko, ne různé náhražky.

 Plná na antioxidanty je čokoláda s minimálně 70 % kakaa, které bylo šetrně zpracované a uchovalo si tak všechny prospěšné látky. Proto je také na špičce žebříčku přírodní kakao.

Tedy nezpracované alkalizací a pro úplně nejvyšší ORAC skóre také z nepražených kakaových bobů.

Čokoláda obsahuje dvakrát tolik antioxidantů než brusinky a pětkrát tolik co dnes tak opěvované góji (kustovnice čínská).

Všechny potraviny v žebříčku jsou snadno dostupné v místních podmínkách. Není nutné jíst drahé importované potraviny jako artyčoky, granátové jablko nebo už zmiňované góji, které je navíc pěstované v Číně a často plné jiné chemie.

V žebříčku je uvedené ORAC skóre na 100g potraviny.

Anti-aging elixír

Omlazující potraviny si můžeme dopřát i jako nápoj.

Šípky, zelený čaj nebo zázvor mají skóre velmi vysoké, ale v čaji jich tolik nevypijeme. Absolutním šampiónem je dnes tolik populární kurkuma. Té si dáme samozřejmě jen špetku. Vychutnat si ji můžete třeba v různých ovocných smoothie. Skvěle si rozumí se zázvorem a citrusy.

10 Potravin, které bojují proti stárnutí

Všichni víme, že stárnutí je přirozený proces, který k životu patří. Jak ale můžeme tělu pomoci, aby stárlo pomaleji? Ukážeme si několik potravin, které nám v tom pomohou.

1. Špenát

Když začneme přidávat pravidelně špenát do naší stravy, můžeme docílit toho, že naše pleť a vlasy budou vypadat zdravější. Špenát totiž obsahuje vitamíny A, C, E, K, hořčík, železo a lutein. Dohromady pomáhají udržet pokožku a vlasy hydratovanou a zdravou.

2. Ryby

Jak stárneme, tak naše pokožka ztrácí schopnost udržovat vlhkost. S tím nám ale pomůžou ryby, jako například: losos, sardinky, nebo makrela. Tyto ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které nám pomohou posílit oslabenou pokožku, která je i náchylnější k zarudnutí, nebo zánětu.

3. Papája

Papája obsahuje enzym zvaný papain, který se mimo jiné objevuje i v exfoliačních produktech. Obsahuje vitamíny A, C, K a E, které společně s vápníkem, draslíkem, hořčíkem, fosforem a vitamíny skupiny B, pomáhají oddálit příznaky stárnutí pleti.

4. Červená paprika

Červené papriky mají vysoký obsah vitamínu C, který je výborný pro produkci kolagenu, který se nachází v pleti. Také obsahuje silné antioxidanty- karotenoidy, které mají protizánětlivé vlastnosti.

5. Avokádo

Avokádo je skvělým bojovníkem proti „špatnému“ cholesterolu. I přesto, že obsahuje velké množství tuků, rozhodně po něm nepřibereme. Snižuje zánět, podporuje imunitní systém a mozek.

6. Mrkev

Výzkumy ukazují, že mrkev obsahuje látky, které mohou snížit výskyt rakoviny v těle. Dokáže udržet naší pleť v dobré formě, protože obsahuje velké množství vitamínu A, který obnovuje elasticitu pokožky a napravuje kolagenová vlákna.

7. Brokolice

Konzumací brokolice, můžeme posílit jak naše srdce a cévy, tak chrupavky. Je bohatá na enzymy, které ničí látky způsobující rakovinu. Má vysoký obsah draslíku, který pomáhá při odvodňování a je detoxikační.

8. Shiitake

Zatímco všechny houby obsahují důležité vitamíny, houby shiitake jsou bohaté na měď, která je zodpovědná za zdraví vlasových folikulů. Vědci tvrdí, že konzumací 1 šálku shiitake denně, můžeme potlačit proces šedivění vlasů.

9. Olivy

Olivy chrání naše DNA a poskytují nám zdroj energie. Obsahují vitamíny A a E. Jsou vhodné jako ochrana všech žláz, které produkují hormony. Prospěšné živiny ale najdeme jen v těch čerstvých olivách. Ty konzervované jsou zbavené všech vitamínů.

10. Ananas

Ananas je jednou z nejlepších potravin proti stárnutí, protože obsahuje klíčové živiny, jako je vláknina, hořčík, vitamín B, testosteron, vitamín C a fosfor. Všechny tyto živiny podporují srdce, mozek, imunitní systém, trávicí systém a kosti. Zase opět platí, že vitamíny najdeme jen v čerstvém ananasu.

Závěr

Zdravá strava ale bohužel není jediným klíčem k tomu, abychom zamezili procesu stárnutí. Měli bychom se pravidelně hýbat, protože nejen naše klouby, ale i naše cévy potřebují pohyb k tomu, aby mohly správně fungovat.

Pohybem se nám do krve vyplavují také endorfiny, které nám navozují pocit pohody a radosti.

Když se budeme pravidelně hýbat, zamezíme různým obtížím, jako třeba: bolest kloubů, ochablé svaly, únava, špatná nálada, křečové žíly a další.

Pitný režim je nutnost, protože právě dostatečný příjem tekutin nám pomůže k odvádění toxinů z těla. Se špatným pitným režimem jsme unavení, bolí nás hlava a máme suchou pokožku.

Nestresovat se! Stres je v podstatě takovým zabijákem. Negativně ovlivňuje celý náš organismus a tělo je tak více náchylné na různé nemoci jako: zvýšený krevní tlak, psychické problémy, poruchy přijmu potravy, nebo únava.

Zdroje: bestlifeonline.com, Pixabay

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector