Onkologický pacient by neměl hubnout

Hlavní strana » Medicína » Aktuálně 13. 9. 2021Onkologický pacient by neměl hubnout

Sepse, laicky známá jako „otrava krve“, má každoročně na svědomí
miliony lidských životů. Navzdory medicínskému pokroku zůstává sepse
velmi častou příčinou hospitalizace na jednotkách intenzivní péče.
Právě proto je cílem Světového dne sepse, který si každoročně
připomínáme 13. září, zvýšit povědomí o sepsi a rizicích s ní
spojených.

10. 9. 2021Onkologický pacient by neměl hubnout

Křečové žíly a metličky má každý druhý člověk. I proto se
o nich celkem běžně mluví a jak už to bývá, vzniká kolem nich spousta
mýtů a polopravd, které se šíří. Chronické žilní onemocnění nelze
brát na lehkou váhu a některé z nich je vhodné uvést na
pravou míru.

8. 9. 2021

První projevy myopie neboli krátkozrakosti se typicky začnou projevovat
kolem 6. roku života, tedy v období nástupu do školy. Někteří školáci
špatně vidí na tabuli, jiní si na žádné komplikace stěžovat nemusí,
protože nemají srovnání po korekci.

Podle optometristy Lentiamo Jakuba
Odcházela je důležité nechat oči před nástupem do školy vyšetřit
u očního specialisty. Praktický lékař nemusí vadu odhalit a pokud se
krátkozrakost nekoriguje, může končit závažnými vadami zraku.

Následkem
pandemie navíc případů myopie přibývá.

6. 9. 2021Onkologický pacient by neměl hubnout

Výskyt bolestí hlavy se ve srovnání s obdobím před pandemií výrazně
zvýšil.1 Lidé zažívají více migrén, tenzních bolestí hlavy i těch
spojených s koronavirem­.

2 Důvodů je hned několik – stres, až
o 60 % více času u obrazovky, nedostatek pohybu, změny denního režimu,
nepříznivé podmínky při práci z domova, ale i vynechání návštěv
lékaře.2 Dle studie publikované v The Journal of Headache and Pain se
frekvence záchvatů migrény u respondentů zvýšila až o 59 %.

Těžší
průběh migrén uvádí dokonce 6 z 10 účastníků studie.3 Přístup ke
specializované péči usnadňuje českým pacientům i nová online poradna
s odborníky na bolesti hlavy.

3. 9. 2021

Rakovina tlustého střeva a konečníku je jednou z nejčastějších
onkologických diagnóz ve všech vyspělých zemích.

V České republice
ročně postihne asi 7 700 osob a téměř 3400 pacientů na toto
onemocnění v naší zemi každoročně umírá. Nemoc se přitom i v raném
stadiu dá odhalit testováním na okultní krvácení.

Česká průmyslová
zdravotní pojišťovna svým klientům na tuto prevenci přispívá částkou
500 korun.

1. 9. 2021Onkologický pacient by neměl hubnout

Nemocnice Na Homolce si letos připomíná 20 let od přelomového okamžiku
v léčbě fibrilace srdečních síní – nejrozšířenější srdeční
arytmie v populaci.

30. 8. 2021

Jak se dnes žije pacientům s HIV? Jaké jsou pokroky v léčbě? A jaká
je vůbec nejúčinnější prevence tohoto onemocnění? Na to jsme se zeptali
neziskové organizace Loono, která se pohlavně přenosnými chorobami zabývá
v rámci své kampaně Dole dobrý.

27. 8. 2021

Naše ordinace se rozhodně neplní lidmi se zánětem srdečního svalu po
očkování, říkají čeští kardiologové v reakci na snad
nejrozšířenější zprávu o možném nežádoucím účinku tzv. mRNA
vakcín proti covidu.

Staví se proti fámám a zveličování, které podle
nich brání proočkování a nahrává tak vzniku dalších mutací světově
rozšířeného viru.

Očkování či dopad covidu na kardiaky budou mimo jiné
tématy Evropského kardiologického kongresu (ESC), který dnes startuje
v online podobě a účastní se ho desítky tisíc specialistů.

Jak jíst při onkologické léčbě: Racionální výživa jde stranou

Dobře živený člověk může lépe zdolat nádor a jeho léčbu. Nádor nelze vyhladovět, varují lékaři před občas šířenými „zaručenými radami“ a dietami.

„Opak je pravdou, pokud pacient nejí, vezme si nádor výživu z těla, vyhladoví pacient a léčba hůře zabírá,“ říká Petra Holečková, lékařka, která se zaměřuje mimo jiné na výživu onkologických pacientů.

Přestože neexistuje jednotný návod, jak postupovat v příjmu potravy, existují osvědčená obecná opatření.

Co je důležité ve výživě onkologických pacientů: 

  • ve stravě dostatečné množství energie (cca 30 kcal/kg/den),
  • dostatečné množství bílkovin (1–1,5 g/kg/den),
  • dostatek cukrů a tuků,
  • dostatečné množství vitamínů, minerálů a stopových prvků,
  • dostatečný příjem tekutin.

V onkologické léčbě se využívají možnosti, které mohou způsobit potíže s příjmem potravy a výživou (například chemoterapie či cílená biologická léčba). Pacienty pak trápí nevolnosti, úbytek váhy, nechutenství a další komplikace.

Své o tom vědí i ženy s rakovinou prsu. Ty podporuje ve správné výživě projekt nazvaný Holky, už mi zase chutná: „Je hlavně poselstvím pro skoro sedm tisíc pacientek, které se v tuto chvíli léčí pro nádorové onemocnění prsu. Součástí léčby je většinou i chemoterapie, která způsobuje nechutenství.

Nejde jen o možný úbytek na váze, ale taky o nepříjemné pocity a emoce, které člověku v takové situaci nepřidají.

Jednotný recept proti tomu není, ale většina z nás si nakonec našla něco, čím ten stav šel překonat,“ říkají autorky z organizace Mamma Help o projektu, který zabodoval i v posledním ročníku programu Vy rozhodujete, my pomáháme společnosti Tesco.

„Chceme motivovat nemocné k tomu, že zase bude líp,“ říká Hana Jírovcová, koordinátorka projektů, v nichž se ženy společně zaměřují na zdravou kuchyni ve spolupráci s nutričními terapeutkami. Projekt nabízí praktické informace o výživě, konkrétní recepty, ale i odpovědi na časté dotazy onkologických pacientů, nejen těch s rakovinou prsu. Na co se ptají?

Proč je jídlo při onkologické léčbě tak důležité?

Každý druhý pacient s rakovinou v Česku je ohrožen podvýživou, u téměř třetiny klesla váha půl roku od zahájení léčby minimálně o pět procent.

Zhruba každý pátý sní méně než polovinu toho, co jedl před nemocí, říkají nedávná data. Podvýživa ohrožuje nejen pacienty hubené, v riziku mohou být i pacienti na pohled obézní, kteří nechtěně hubnou.

Onkologická léčba zkrátka není čas vhodný na hubnutí, právě naopak.

„Vhodné stravování nenahrazuje péči lékařů a doporučenou léčbu. Je však vhodným doplňkem, pacient vlastní vůlí ovlivňuje průběh nemoci a možnost uzdravení. Společně s vhodně zvolenou fyzickou aktivitou je to mocný nástroj v boji s rakovinou,“ říká Lenka Kaprhálová, výživová poradkyně a sportovní dietoložka.

Má pacient během onkologické léčby a po ní významně měnit jídelníček?

Změna jídelníčku není nezbytně nutná, pokud je výživa dostatečná, což je potřeba sledovat. Důležité je neztrácet kila.

Odborníci doporučují během terapie doplňovat energii a potřebné živiny všemi možnými způsoby, které náročná životní situace dovolí: „Pokud to vaše zdravotní omezení dovolují, vybírejte si kaloricky bohatá jídla a pochutiny, plnotučné mléko, jogurty a sýry, majonézu, smetanu, máslo, cukr a sladkosti, protože obsahují dostatek energie. To je nyní důležitější než zásady zdravé výživy,“ říká gastroenteroložka Milana Šachlová.

Tipy pro výživu pro onkologické pacienty

  • Naložte si raději menší porci, aby vás plný talíř neodradil od jídla.
  • Jezte častěji, dopřejte si dvě nebo tři svačiny během dne, jezte i večer u televize a před spaním.
  • V době chemoterapie se vyhněte svým oblíbeným jídlům, aby se vám nezošklivila.
  • Během jídla nemluvte o jídle a váze.
  • V době vaření se raději projděte venku, snížíte tím nevolnost z kuchyňského pachu.
  • Malá sklenička piva, vína nebo aperitivu před jídlem je vhodná (pokud vám to lékař povolil), stejně jako různá koření při přípravě masa.

Ne každý člověk bojující s rakovinou má váhový úbytek, ale je to časté.

„Nejčastěji se projevuje u nádorů slinivky, jícnu, žaludku a plic. Mnohem menší je například u nádoru prsu nebo varlat,“ popisuje Milana Šachlová.

Léčbu často provází odpor k jídlu, odlišné vnímání chuti a vůně jídla, předčasný pocit sytosti již po několika lžičkách. Některá léčba s sebou přináší přechodně zvracení, průjmy, problémy s polykáním. Někdy pacienti přestanou mít chuť na jídla, která měli rádi celý život. Mění se chutě. Bývá zvýšená citlivost na hořké a slané.

Mám sledovat, kolik vážím? Co je vážný váhový úbytek?

Určitě sledujte váhu, změna hmotnosti je jednou z nejnápadnějších známek toho, že s výživou není něco v pořádku.

Úbytek váhy se posuzuje spíše v procentech než kilogramech. Důležitá je výchozí hmotnost, deset kilo dolů je něco jiného u člověka nad metrák a padesátikilové slečny. „Váhový úbytek je významný ve vztahu k původní dlouhodobé hmotnosti. Pro orientaci např.

více než deset procent za šest měsíců nebo více než sedm a půl procenta původní hmotnosti za tři měsíce je závažný váhový úbytek,“ uvádí příklady Milana Šachlová a dodává, že důležité je, zda váhový úbytek stále pokračuje.

Pacienti s významnou ztrátou hmotnosti si stěžují na skleslost, únavu, vyčerpání, ale i ochablost v duševní činnosti. Stav výživy a únava spolu velmi často souvisí.

Onkologický pacient by neměl hubnout
Autor: Depositphotos.com

Važte se pravidelně, nejlépe ve stejnou denní dobu – doporučuje se ráno nalačno vždy na stejné váze (více o tom, jak se vážit správně).

Dalšími příznaky, které je dobré sledovat a informovat o nich lékaře, mohou být pocity na zvracení, zvracení, průjmy, zácpa, potíže s polykáním, sucho v ústech, bolesti či únava. „Sledujte také, zdali a jak se mění množství potravy, kterou sníte.

Je-li toto množství menší, než bývalo za normálních okolností, snažte se odhadnout, o kolik potravy méně nyní jíte.

Množství potravy přijímané za den se pak vyjadřuje jako poměrná část normálního příjmu, tedy: tři čtvrtiny běžné porce, polovina běžné porce, čtvrtina běžné porce,“ uvádí onkoložka Petra Holečková.

Je možné, že se při rakovině i tloustne?

Spíše nepůjde o běžné „tloustnutí“, přibývání na váze může někdy být způsobeno otoky nebo některými hormonálními přípravky. U určitých nádorů se při pokročilém onemocnění tvoří v břiše tekutina, které může být i několik litrů (kilogramů) a pacient tak vlastně přibývá na váze, přestože neprospívá.

Jsou potřebné suplementy, doplňky stravy, nebo si lze vystačit s vhodnou stravou?

Mnohdy je vhodné doplnit minerály, vitamíny a stopové prvky mimo stravu i formou doplňků výživy. Mohou být při nemoci a rekonvalescenci prospěšné, ale jde vždy o individuální záležitost. Žádné doplňky ani bylinné preparáty by pacient neměl užívat bez konzultace s lékařem.

„V mnoha případech může mít potravinový doplněk či bylinný preparát velmi nepříjemné až život ohrožující nežádoucí účinky. Některé potravinové doplňky či byliny mohou zvyšovat či snižovat hladinu léků, které jsou pro pacienta nezbytné.

Mohou tedy snižovat účinnost či naopak zvyšovat výskyt nežádoucích účinků těchto pro pacienta nezbytných léků. Oba případy jsou pro pacienta velmi nebezpečné,“ varuje Petra Holečková.

Příkladem takovýchto bylin či preparátů, které je obsahují, může být třezalka tečkovaná, jinan dvoulaločný (mnohdy pod označením ginkgo biloba), třapatka nachová (známá také jako echinacea), kozlík lékařský nebo žen-šen.

Léčbu, resp. účinnost léků mohou zásadně ovlivnit i některé potraviny, například česnek, zelený čaj, červené víno, grapefruit, pomelo (v menší míře ostatní citrusové plody), káva či sója.

Budete mít zájem:  Kolik stojí dítě ze zkumavky

Užitečné odkazy: Výživa onkologických pacientů

„Lepší než vitamínové tablety je příjem vitamínů v jejich přirozené podobě. Je lépe jíst např. ovoce a zeleninu, protože kromě vitamínů a stopových prvků obsahují také různé bioaktivní látky, které žádnou vitamínovou tabletou nezískáte,“ doplňuje Milana Šachlová na webu projektu Holky, už mi zase chutná. 

Rozhodněte a pomozte

Projekt loni získal příspěvek z programu Vy rozhodujete, my pomáháme společnosti Tesco a Nadačního fondu Tesco, v němž sami zákazníci volí z projektů, které podporují společenský život ve svém okolí. „Spolupráce s Tescem pro nás byla hodně důležitá, protože jsme se díky ní dostali do povědomí veřejnosti a ocenění nám pomohlo k vybavení kuchyně v Českých Budějovicích,“ popisuje koordinátorka projektu Hana Jírovcová.

Mamma Help byl jedním z devadesáti vítězných projektů programu Vy rozhodujete, my pomáháme. Nejvyšší počet hlasů získal spolek Okamžik pro asistenci pro nevidomé děti Vidět tvýma očima.

Mezi oceněnými byl například Charitativní cyklomarathon organizace Debra, jež podporuje lidi se vzácným onemocněním – tzv. nemocí motýlích křídel.

Na odměnu dosáhla také společnost Zdravotní klaun, která pořádá klauniády v nemocnicích i domovech seniorů a léčí humorem.

Mamma Help má letos opět několik projektů ve hře, o tom, kdo získá finanční podporu od Tesca, však rozhodnou zákazníci hlasováním. Letos můžete hlasovat nejpozději do čtvrtého dubna, informace najdete na stránce www.pomahame.itesco.cz.

Onkologický pacient by neměl hubnout

MUDr. Petra Holečková, Ph.D., MBA

Zástupkyně primáře, vedoucí lékařka nemocničního oddělení Ústavu radiační onkologie, Nemocnice Na Bulovce, www.bulovka.cz, členka pracovní skupiny nutriční péče v onkologii

Onkologický pacient by neměl hubnout

Lenka Kaprhálová

Výživová poradkyně a sportovní dietoložka

www.dietolozka.cz

Onkologický pacient by neměl hubnout

MUDr. Milana Šachlová, Ph.D. CSc.

Gastroenterolog a nutricionista, primářka oddělení – vedoucí lékařka gastroenterologického oddělení, Masarykův onkologický ústav, www.mou.cz

Zdroje:

Petra Holečková: Výživa u onkologicky nemocných, Liga proti rakovině
Lenka Kaprhálová: Vliv jídla na zdraví a vitalitu, Mamma Help
Milana Šachlová: Obecné doporučení výživy pro onkologického pacienta, Mamma Help
Milana Šachlová: S lékařem u stolu (výživa v onkologii), Mamma Help
Podvýživa u onkologických pacientů, Mamma Help

Často kladené otázky o výživě při nádorovém onemocnění

Nemocný člověk při horečce, průjmech nebo zvracení nemá chuť na jídlo, a pokud stav trvá několik dní, projeví se ztrátou hmotnosti. V nemocnici se úbytek váhy někdy zvyšuje i hladověním při některých výkonech nebo příjem stravy zhoršují nepříjemné pachové vjemy a nepříjemné prostředí.

I když příjem stravy klesá, právě při operaci nebo teplotě a infekcích je potřeba energie více.
Váhový úbytek má i psychický dopad na pacienta, např. dochází ke zhoršení schopnosti aktivně pracovat a aktivně odpočívat.

Pacienti se méně častěji stýkají se svojí rodinou a svými přáteli a mají také menší důvěru ve výsledky léčby.

Nestane se mi nic, když nejím 2 dny při teplotě nebo v průběhu chemoterapie?

Pokud nechutenství a omezený příjem trvá jen 2-4 dny, není důvod k panice. Pokud se Váš příjem stravy upraví, nedojde k významné ztrátě hmotnosti. V tomto období můžete do jídelníčku zařadit přípravky enterální klinické výživy uzpůsobené k popíjení – sipping.

Jedná se o tekutou výživu, která se dodávají prostřednictvím lékáren v různých variantách a příchutích nebo variantě bez příchutě. Jedná se o kompletní a vyváženou tekutou stravu uzpůsobenou k okamžitému použití jako nápoj.

Popíjení přípravků enterální klinické výživy pomůže obnovit plnohodnotný příjem energie a živin v jejich optimálním poměru.

Musí každý pacient s onkologickou diagnózou zhubnout?

Váhový úbytek je velmi častý u onkologických pacientů a projevuje se nejčastěji u nádorů slinivky, jícnu, žaludku a plic. Mnohem menší je například u nádoru prsu nebo varlat. Každý pacient nemusí zhubnout, pokud má dobrou nutriční podporu a pokud o výživu dbá. Hubnutí není nevyhnutelnou součástí nádorového onemocnění. Důležité je, aby se s nutriční podporou začalo včas.

Mám odpor k jídlu, je to obvyklé?

Často si pacienti stěžují na odpor k jídlu, odlišné vnímání chuti a vůně jídla, předčasný pocit sytosti již po několika lžičkách jídla. Některá léčba s sebou přináší přechodně zvracení, průjmy, problémy s polykáním. Někdy pacienti přestanou mít chuť na ta jídla, která měli rádi celý život. Mění se chutě. Bývá zvýšená citlivost na hořké a slané.

Neměla bych dodržovat nějakou dietu? Slyšela jsem, že vegetariánská dieta je zdravá

Strava by měla být pestrá, měla by obsahovat všechny vitamíny, minerály, bílkoviny. Vegetariánská strava přináší riziko nízkého přívodu bílkovin a energie při relativně vysokém objemu stravy. Chybí i dostupnost některých dalších živin jako jsou železo, vápník, vitamín B12. Vegetariánská strava znamená, že nejíte maso, ryby a přísní vegetariáni vynechávají i vajíčka a mléko.

Velké množství vlákniny není vhodné během chemoterapie a ani při ozařování na oblast břicha. Proto není vhodná ani makrobiotická dieta, která je objemově bohatá a obsahuje hodně zbytků. Tyto diety vyžadují dostatek času a znalostí, naučte se pracovat s tabulkami výživy.

Je lépe při zahájení onkologické léčby s touto dietou nezačínat a vyčkat na období, kdy budete mít náročnou léčbu již za sebou.

Co je to anorexie?

Anorexie

znamená nechutenství a je častým příznakem při nádorovém onemocnění, zvláště při pokročilém stadiu nemoci. Někteří pacienti mají nechutenství již při zjištění choroby.

Co je to kachexie?

Kachexie je stav, kdy dochází ke ztrátě váhy, zásobám tuků a svaloviny. Pacienti jsou slabí, unavení. Anorexie i kachexie se rozvíjejí často současně. Rozvoj nádorové kachexie je něco jiného než například hladovění zdravého člověka, který nemá dost jídla nebo např. „drží hladovku“. Při nádorovém onemocnění dochází i ke změnám v metabolismu.

Mohu nádor vyhladovět a tím ho zničit?

Ne. Bohužel nádor roste natolik samostatně, že hladověním dojde k devastaci jen pacienta (hostitele nádoru), ale nádor sám poroste dál.

Žádná klinická studie neprokázala, že by bylo možné tímto způsobem zničit nádor. Někteří pacienti dodržují tzv.

Breussovu dietu, kdy pijí jen šťávy a pak přicházejí v takovém stavu, který již znemožňuje jejich další léčbu. Naopak dobře živený člověk může lépe zdolat nádor a jeho léčbu.

Zhubla jsem asi 10kg a jsem stále unavená

Stav výživy a únava spolu velmi často souvisejí. Váhový úbytek je významný ve vztahu k Vaší původní dlouhodobé hmotnosti. Pro orientaci uvádíme např. ztráta více než 10% hmotnosti za 6 měsíců je závažný váhový úbytek.

Důležité je, zda již nehubnete nebo zda váhový úbytek stále pokračuje. Pacienti s významnou ztrátou hmotnosti si stěžují na skleslost, únavu, vyčerpání, ale i ochablost v duševní činnosti.

V tomto období můžete do jídelníčku zařadit přípravky enterální klinické výživy uzpůsobené k popíjení – sipping. Jedná se o kompletní a vyváženou tekutou stravu uzpůsobenou k okamžitému použití jako nápoj.

Popíjení přípravků enterální klinické výživy pomůže obnovit plnohodnotný příjem energie a živin v jejich optimálním poměru. Tyto přípravky lze též využít při přípravě denních jídel.

Moje kamarádka užívá nějaké léky pro onkologické onemocnění a přibrala na váze

Při některých onemocnění se jako lék nasazují hormonální přípravky, po kterých může dojít ke zvýšení hmotnosti. V některých případech může přibývání váhy být způsobeno otoky nebo volnou tekutinou v dutinách.

Přináší hubnutí nějaké riziko?

Ano, těžká podvýživa může způsobit náchylnost k infekcím a špatné hojení ran. Zesláblí pacienti mají často pooperační komplikace, je proto lépe je na operační výkon předem připravit obohacováním jídelníčku např.

o přípravky enterální klinické výživy uzpůsobené k popíjení – sipping cca 10 – 14 dní před operací. Jedná se o kompletní a vyváženou tekutou stravu uzpůsobenou k okamžitému použití jako nápoj.

Tyto přípravky lze též využít při přípravě denních jídel.

Můj přítel s rakovinou slinivky břišní zhubnul asi 30kg. Podaří se mu zase váhu nabrat?

Při nádorech slinivky břišní dochází k velkému úbytku váhy. Není to způsobeno jen objemem nádoru, ale i tzv. cytokiny a dalšími látkami jako jsou hormony, aminokyseliny, odlišné metabolické cesty. Je nereálné, že by se mu podařilo zase přibrat na původní váhu. Bude úspěch, pokud již více nezhubne a přibere aspoň několik kilogramů.

Je lepší výživa do žíly „kapačkami“?

Pokud je to možné, upřednostňujeme výživu do střeva, protože slouží k výživě střeva, je to fyziologická cesta, je po ní méně komplikací atd. Někdy se nevyhneme podání výživy do žíly, protože např. pacient nemůže přijímat potravu, nebo je nefunkční zažívací trakt.

Výživa do žíly se může připravit tak, že obsahuje stejné živiny jako když si dáte k snídani chleba s máslem, v poledne řízek s bramborem, na svačinu ovoce a zeleninu a k večeři guláš.

Pokud je to možné, dáváme alespoň malé množství výživy do střeva, aby se udržela funkce střeva a předešlo se atrofii (zeslabení) střevní sliznice.

Mám jíst více maso nebo cukry?

Hlavními složkami výživy jsou bílkoviny, cukry, tuky, vitamíny a voda. Některé bílkoviny si tělo neumí samo vytvořit a musí být přijaty v potravě nebo v infuzích (kapačkách).

Velké množství bílkovin je obsaženo v mase, rybách, sýru, vejci, mléce a mléčných výrobcích a sojových výrobcích. Vhodný je i přípravek enterální klinické výživy (tzv. sipping) se zvýšeným obsahem bílkovin – Fortimel, uzpůsobený k okamžitému použití jako nápoj.

Cukry a škroby jsou pro nás nejrychleji dosažitelným zdrojem energie. Jsou obsaženy v medu, chlebu, těstovinách, pečivu, bramborách, rýži.

Tuky jsou naopak zásobním zdrojem energie, jsou obsaženy v másle, smetaně, čokoládě.

Mám užívat vitamínové tablety?

Vitamíny a minerály jsou přijímány zvenčí. Některé vitamíny jsou rozpustné ve vodě a při nadbytku je tělo vyloučí močí. Jiné jsou rozpustné v tucích. Je lepší přijímat vitamíny v jejich přirozené podobě než ve formě tablet. Je lépe jíst např.

ovoce a zeleninu, protože kromě vitamínů a stopových prvků obsahují také různé bioaktivní látky, které žádnou vitamínovou tabletou nezískáte. Je vhodné také zařadit mezit jídly přípravky enterální klinické výživy, tzv. sipping, které obsahují vitaminy, minerály a stopové prvky.

Jedná se o kompletní a vyváženou tekutou stravu uzpůsobenou k okamžitému použití jako nápoj.

Mají dobře živení pacienti nějakou výhodu v průběhu chemoterapie?

Ano, je prokázáno, že dobře živení pacienti se lépe vyrovnávají s vedlejšími účinky onkologické léčby, jsou odolnější proti infekcím, mají menší riziko pooperačních komplikací, mohou častěji absolvovat plnou protinádorovou léčbu, jsou schopni znovu obnovit poškozené tkáně, jsou fyzicky silnější, sami se cítí lépe.

Je nějaká dieta, kterou se můžu vyléčit nebo alespoň ovlivnit léčbu?

Protinádorová léčba je založena na prokázaných postupech – tj. operace, chemoterapie, radioterapie. Správná výživa jen doplňuje léčbu. Bohužel, není možné složením stravy zamezit růstu nádoru.

Budete mít zájem:  Alergici: kterým rostlinám se teď raději vyhnout

Pokud je ale pacient v dobrém stavu, lépe léčbu snáší. Je prokázané, že podvyživený pacient má zhoršené vyhlídky na vyléčení, proto včasná podpora výživy tvoří podporu celkové protinádorové léčby.

Čím je způsobeno hubnutí při nádorovém onemocnění?

Při nádorovém onemocnění dochází k velmi složitým změnám ve využívání živin. Na hubnutí se podílí i nežádoucí účinek vlastní onkologické léčby nebo samotné uložení nádoru.

Často mám nevolnost až odpor k jídlu, je to obvyklé?

Nechutenství je velmi časté. Výrazné bývá při konzumaci masitých a teplých jídel. Lépe se snášejí sladkosti, studené saláty, zmrzlina. Často se dostavuje předčasný pocit sytosti již po několik soustech. Můžete zkusit malou sklenku piva před jídlem jako aperitiv, pokud vám lékař dovolí. Jezte v dobře větrané místnosti, dopřejte si krátkou procházku před jídlem.

Kdy bych měl vyhledat lékaře nebo dietní sestru a poradit se o stravování?

Poraďte se se svým lékařem, pokud jste zhubnul za poslední 3 měsíce více než 7,5% původní hmotnosti nebo pokud vaše hmotnost stále klesá nebo pokud klesá příjem stravy pro výrazné nechutenství, zvracení nebo průjmy. Často mají problém pacienti s nádorem v oblasti dutiny ústní, krku, jícnu, žaludku, slinivky břišní.

V době chemoterapie mám odpor k jídlu. Měla bych se zaměřit hlavně na svoje oblíbená jídla?

Je vhodnější právě oblíbeným jídlům se v době chemoterapie vyhýbat. Jinak si k nim pravděpodobně vytvoříte odpor.

Zhubla jsem a nemůžu přibrat. Stravuji se zdravě, omezuji tuky, jím hodně zeleniny

Pokud potřebujete přibrat na váze, je nutné zvýšit konzumaci tuku a částečně i cukru. Přísnou dietou bez tuků toho nedocílíte. Zařaďte do svého jídelníčku například plnotučné mléko, tučné sýry, jogurty, čokoládový krém Nutela apod. Využít můžete i přípravků enterální klinické výživy uzpůsobené k popíjení – tzv. sipping.

Vážím 98 kg , měřím 168cm a teď mi byl zjištěn nádor střeva. Asi bych měla zhubnout před operací, že?

Zahajovat redukční dietu právě teď není moudré. S redukcí váhy začněte až po skončení onkologické léčby.

Cítím se velmi slabý, nemůžu někdy ani kousat

Je vhodnější konzumovat měkkou stravu nebo kašovitou stravu. Můžete si dopřát energeticky bohaté polévky – např. kuřecí vývar, koktejly nebo popíjet tekutou výživu např. přípravky enterální klinické výživy.

Maminka se léčí s nádorem prsu. Můžu jí nějak pomoci se zajištěním stravy?

Můžete určitě pomoci s nákupy a vařením většího množství jídla, které uchováte v menších porcích v mrazničce. Můžete vyzkoušet i přípravek enterální klinické výživy, který se dodává do lékáren v různých variantách a příchutích nebo variantě bez příchutě. Jedná se o kompletní a vyváženou tekutou stravu uzpůsobenou k okamžitému použití jako nápoj.

Sestra se léčí s nádorem plic. Poručí si nějaké jídlo a když jí ho připravím, nic nesní. Nesní ani svoje oblíbená jídla. Dříve nebývala taková rozmlsaná

Při protinádorové léčbě se to stává. Neznamená to, že je pacient rozmazlený nebo vybíravý. Změny chuti, předčasný pocit sytosti, pocit plnosti jsou často průvodním jevem onkologické léčby.

Doplňky stravy jako pomoc při rakovině. Ano či ne?

Toto je velmi citlivé téma a jeho pojetí vždy bude vzbuzovat emoce. Nicméně je to jeden z nejčastějších dotazů, které se mi dostávají do poraden. Pochopení, co je vlastně celostní přístup a co můžete od doplňků stravy a bylin očekávat, je pak celkem zásadní pro rozhodnutí.

Bohužel faktem zůstává, že stále více lidí slyší ortel RAKOVINA. V okamžiku vyřčení slov: „Máte rakovinu“ se kompletně zboří dosavadní svět a pohled na život. V první fázi přijdou na mysl otázky proč zrovna já, co jsem komu udělal/a apod.

Po počátečním šoku vznikne potřeba odpovědí a hledání informací. Jednou z prvních možností je internet. To je nekonečná studnice dat o možnostech alternativní léčby, doplňcích stravy, které zaručeně pomáhají, diskuze rozebírající to či ono. Po pár hodinách hledání však není nikdo moudřejší než před tím.

Pak je tu samozřejmě lékař, který však nemá mnoho času. O nějaké komunikaci, kterou známe z lékařských seriálů, pak nemůže být řeč. Navíc výživa onkologického pacienta je u nás velmi v pozadí a lékaři se tím téměř vůbec nezabývají. Je zajímá nádor a jeho zmenšování, což je v pořádku.

Takto je naše medicína nastavena. 

Léčba je velmi náročná a přináší velkou škálu vedlejších účinků. Mnohým z nich lze předejít správnou stravou a výživou. Tímto článkem bych ráda přiblížila přínos správné výživy a doplňků stravy při onkologické léčbě.

Doplněk stravy je přesně to co popisuje. Je to strava. Zesílená strava, která dodá organismu látky potřebné pro správné fungování. Nelze však od nich očekávat vyléčení nebo dokonce náhradu samotné léčby. Představují element, který tělu dodáte, aby zvládlo náročnou léčbu a psychicky náročné období.

Ideálním příkladem použití těchto látek je tzv. komplementární medicína.

Ta aplikuje západní medicínu (postup lege artis) ve spolupráci s výživou (tedy doplňky stravy a samotnou stravou), mnohdy v kombinaci s dalšími metodami, kde by neměla chybět práce s „hlavou“ nebo-li psychosomatika.

Každá nemoc totiž vzniká z toho, že člověk nežije zdravě, a to se týká jak hmotného těla, tak naší psyché. Komplementární přístup je hodně o tom, že nemocný člověk by měl pochopit co se s ním děje a co musí v životě změnit, aby přestal být nemocný.

V některých zemích jsou běžné kliniky komplementární medicíny, kde pacient přirozeně napravuje to, co mu náročná léčba dělá s organismem.

Takový člověk má mnohem vyšší šanci na přežití, protože jeho organismus je silný, aby si poradil jak s náročnou léčbou, tak s nemocí samotnou. U nás je tento postup lékaři zatracován.

Ozývají se argumenty – „neexistují žádné průkazné práce, které by účinnost tvrdými fakty podporovaly“ / „imunitní systém nemá při léčbě rakoviny žádný význam“ (tento názor se již pomalu mění) / „žádný přípravek nemůže posílit imunitu, strava nemá na léčbu vliv, jezte si, co chcete a na co jste zvyklí“. To je však pravda pouze z části. Důležitým prvkem tohoto komplexního přístupu je zvýšení kvality života (Quality Of Life), což umožní člověku více pracovat sám se sebou, protože na to má sílu.

Přírodní léčení je tu s námi staletí. Někdy se jeho metody osvědčily, někdy méně. Často platilo, že těžké nemoci se léčily jedovatými bylinami. Stejně tak, jako dnes nádor léčíme jedovatými léky. Nicméně vždy s tím ruku v ruce šla péče o zbytek těla. Aby ta jedovatá bylina zničila pouze to, co má a nezabila člověka. Na to my dost zapomínáme. Řešíme nádor, nikoliv člověka.

Imunitní systém nemá skutečně přímý vliv na léčbu rakoviny. Je však zodpovědný za dohled nad případným nádorovým bujením. Je tedy důležité, aby byl silný, a to hlavně po léčbě.

Chemoterapii mohlo uniknout 5% nádorových buněk, které silný imunitní systém v pohodě zničí. Zvládne to vyčerpané tělo po chemoterapii? Pokud ne, dojde k rozvoji metastáz a návratu onemocnění.

Navíc dnes i od lékařů začínáme slýchat, že vznik rakoviny je v podstatě selhání imunitního dohledu.

U mnohých přípravků existují vědecké práce na renomovaných pracovištích, které potvrzují jejich účinnost. Např. přípravkem ImunoBran se zabýval Ústav experimentální onkologie v Bratislavě a potvrdil hypotézu, že podporuje dozrávání dendritických buněk (důležité buňky imunitní systému). 

Jenže, zeptejte se lékaře, zda vám nějakou vhodnou výživu doporučí. Myslím, že dostanete doporučení maximálně na Nutridrink. 

Doplňků stravy vhodných při rakovině je na trhu více. Ty skutečně seriózní si nekladou za cíl léčit rakovinu. Jsou pouze podpůrným přípravkem pro celostní řešení nemoci.

Přírodní medicína byla používána tisíciletí a má své opodstatnění. Léčivé houby (Reishi, Shiitake, Maitake) se používají v Japonsku a Číně déle, než u nás vůbec byla nějaká civilizace. 

Když budete mít infarkt, dokáže vám lékař zachránit včasným zásahem život. O tom vůbec nebudeme diskutovat. Nicméně třeba potom začnete přemýšlet nad tím, co byste mohli pro sebe udělat, aby se to neopakovalo a jak si můžete zlepšit kvalitu života.

Bez změny životního stylu a stravy jsou peníze za doplňky vyhozené z okna. O samotné stravě by se dal napsat dlouhý článek, který zde shrnu do pár vět.

  • Je nutné jíst lehkou a lehce stravitelnou stravu, aby se oslabené tělo nemuselo zatěžovat ještě trávením. POZOR – když řeknu lehkou stravu, nemyslím tím zeleninový salát. Čerstvá, studená zelenina rozhodně nepatří mezi lehce stravitelné jídlo. Naopak. Dopřejte si vařenou zeleninu, kvalitní obiloviny, polévky (dlouho vařené vývary).
  • Zařaďte do stravy látky, které jsou plné vitamínů a minerálů, stopových prvků apod. Z nich je naše tělo spojeno a při výpadku jednoho z nich dojde k nemoci. Je to jako u auta. Když vypadne jedna matička, tak auto bude jezdit, ale za nějaký čas zastaví a buch. Patří sem kořenová zelenina, skutečné jídlo (žádné polotovary).
  • Omezte na minimum mléčné výrobky a sacharidy. Není nutné se jich ze dne na den vzdát na 100%, ale omezte je na 10% svého běžného příjmu.
  • Úplně vyřaďte alkohol.

Zde bych ráda uvedla příspěvek z diskuze na www.omlazeni.cz

„Nejsem odborník, ale na to, že jsou to POUZE doplňky, jsou strašně drahé“.  

Pojďme se vrátit k tomu autu. Když vám řeknou v servisu 10.000,- Kč za opravu auta, zaplatíte to bez mrknutí oka. Když máte dát i nižší částku za servis svého těla, tak už to vadí.

Považujeme své zdraví za samozřejmost a ani nás nenapadne tělu vyměnit olej. Netvrdím, že musíte utrácet desetitisíce.

Někdy to opravdu není nutné, ale je dobré si uvědomit, co jste do svého tělesného i psychického zdraví za svůj život investovali.

Důležitá je také volba správného doplňku stravy a postupu. Každé onemocnění a stav pacienta si vyžaduje jiný postup a terapie by měla být individuální. Ideální by bylo, kdyby existovala odborná výživová centra, která na základě výsledků vyšetření a aktuálního stavu pomohou pacientovi s vhodnými praktikami a výživou. To je však zatím utopie.

Za svoji praxi jsem nastudovala mnoho zdrojů a téměř všechny se shodují na základní lince:

  • podpoření imunitního systému
  • očista a regenerace střeva
  • dodání potřených vitamínů, minerálů a stopových prvků
  • řešit emoce a vztahy (k sobě, ke svému okolí)
Budete mít zájem:  Ranní detox za pár minut, dokud neochutnáte, neuvěříte, jak je lahodný

Vždy je však potřeba spíše posilovat, než detoxikovat.

Dříve jsem je v tomto článku měla, ale čím déle jsem v praxi, tím vidím, že obecná doporučení nelze dávat. Každý z nás má úplně jiné potřeby, jinou konstituci a jiný důvod, proč k onemocnění dospěl.

Vím, že je důležité nemoc pochopit. 

Vím, že je důležité udržovat kvalitu života. Pokud se budete i při léčbě cítit dobře, tak i „hlava“ bude v léčebném procesu fungovat pro vás.

Vím, že lékař není vševědoucí a za své zdraví v důsledku odpovídáme my sami. Neodpovídá za něj lékař, ale ni terapeut. Nehledejte pomoc v zázračných přípravcích nebo léčitelích. Ti mohou být vašimi průvodci k pochopení a nalezení něčeho, co k uzdravení potřebujete. Nechoďte k nim však s tím „tak tady mě máte a něco se mnou dělejte“.

Vím, že máme skvělou zdravotnickou péči, ale nepředávejte jí svoji moc.

Vím, že naše těla mají obrovskou moc se uzdravit.

Vím, že každá nemoc je vyústění našeho života. Beze změny není změna.

Potřebujete-li poradit s výběrem vhodných doplňků stravy můžete využít naši ePoradnu.

Řešíte-li onkologické onemocnění a chcete poradit s výběrem doplňků a pomoci na cestě, můžete využít telefonickou poradnu MUDr. Zatloukalové. 

  • Každé úterý od 13 do 14 hodin  na telefonu: 731 128 456.
  • Snad jen to, že volba aktivního přístupu je na každém z nás. 
  • Mgr. Jana Kubíčková

Strava hraje u onkologicky nemocných velmi důležitou roli

Zdravá a vyvážená strava funguje mnohdy lépe než zázračné terapie a doplňky stravy.
Foto: Profimedia.cz

„Vhodná strava významně zlepšuje kvalitu života nemocného. Jednak mu pomáhá dobře zvládnout náročnou onkologickou léčbu, a pak také snižuje počet akutních hospitalizací i počet přidružených infekcí. Naopak podvýživa vše uvedené zhoršuje a tím ovlivňuje prognózu onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Petra Holečková, Ph.D., MBA, z Ústavu radiační onkologie Nemocnice Na Bulovce.

U volby jídelníčku vždy záleží na tom, v jaké fázi nemoci se pacient nachází a také na tom, zda podstupuje léčbu, popřípadě jakou. Jiná doporučení budou platit pro pacienty, kteří podstupují operaci, radioterapii či chemoterapii a jiná pro ty, kteří jsou léčeni hormonálně.

Při chemoterapii a radioterapii hrozí ztráta hmotnosti, zatímco u hormonální léčby tomu může být naopak. „Pro každého pacienta by měl být jídelníček tvořen individuálně.

Člověk, který trpí nechutenstvím, by měl jíst cokoli, co mu chutná, důležité je, aby jedl v dostatečném množství. Pacient podstupující hormonální léčbu by se měl vyvarovat např.

tučných jídel, nadbytku sladkých pokrmů a všemu, co může podporovat vznik obezity a následně metabolického syndromu,“ upozorňuje lékařka.

Obecně však platí, že dieta by měla být vyvážená, pestrá, s dostatkem bílkovin i ostatních živin (cukrů, tuků, minerálů, vitamínů i stopových prvků). V každém případě je nutné pamatovat na dostatečné množství tekutin a přiměřený pohyb.

Nemocní lidé mnohdy trpí vlivem léčby nechutenstvím a pak neschopností rozlišovat chutě jídel. „Za většinu těchto problémů může skutečně léčba pomocí radioterapie či chemoterapie, jen v pokročilém stádiu onemocnění jsou na vině nádorové buňky,” upozorňuje lékařka Petra Holečková.

O vhodnosti stravy je vždy dobré se poradit s onkologem, ale i s nutričními terapeuty. Zde je ale i prostor pro alternativní přístupy. Důležité je, aby se pacient o svou výživu začal zajímat a starat včas a aby svá rozhodnutí konzultoval s lékaři. Velmi často totiž záleží na nežádoucích účincích, které se v průběhu léčby vyskytnou a na jejich závažnosti.

Potraviny obsahující velké množství antioxidačních látek prospěšných pro lidský organismus:
Rajčata obsahují vzácný lykopen – látku, která tělo chrání před rakovinným bujením.
Zelený čaj podporuje imunitu.
Brokolice, kapusta, květák, zelí a kedlubny si i po krátké tepelné úpravě (max. 2–3 minuty) zachovávají vzácné antioxidanty sulforafany, které brzdí množení a růst rakovinných buněk.
Celer detoxikuje a obsahuje několik druhů protirakovinných látek.
Česnek díky vysokému obsahu flavonoidů (vitamín P) a cibule obsahující polyfenolické sloučeniny – obě látky působí antioxidačně a mají kladný vliv na lidský organismus.
Bílý jogurt vedle antibakteriálních účinků disponuje i účinnými látkami pro prevenci rakoviny.
Čočka, fazole i hrách jsou plné proteinů, vitamínů a minerálů a obsahují vysoké množství vlákniny.

Bohužel na lidském neštěstí se někteří snaží i vydělat a na internetu se stále častěji objevuje řada zaručených rad a doplňků stravy se zázračnými účinky. Důsledky těchto preparátů mohou být u onkologicky nemocných přitom fatální.

Fungování těchto doplňků většinou nebylo prokázáno důvěryhodnými studiemi, a pokud nemocný upustí od doporučované léčby a vsadí jen na ně, dopady mohou být již nezvratné.

Většina potravinových doplňků prodávaných na internetu je nejen klinicky nepodložená, ale především velmi drahá.

„Když mi doktor řekl, že mám rakovinu, věděla jsem jen, že se stalo to nejhorší, čeho jsem se v životě obávala. Představa úmrtí se zdála najednou hrozně skutečná. Horečně jsem začala shánět dostupné informace o léčbě. U internetu jsem trávila celé hodiny. Zajímalo mě, jak si můžu pomoct sama. Zkoušela jsem téměř všechno,” vypráví paní Jana K. z Brna.

„Jedlou sodu svařovanou s javorovým sirupem nebo meruňková jádra. Pak jsem přešla na nejrůznější tablety, které slibovaly zničení nádoru. Dokonce jsem přerušila standardní léčbu, ale když se můj stav zhoršil, rozsvítilo se mi v hlavě pomyslné varovné světlo,“ dodává paní Jana, které se nad rakovinou nakonec prozatím podařilo zvítězit.

Tzv. „babské rady“ na léčbu rakoviny, jako je například umírněná konzumace jedlé sody, obvykle neublíží, max. nezafungují, v každém případě nemocného psychicky podpoří. Ale většina potravinových doplňků prodávaných na internetu je nejen klinicky nepodložená, ale především velmi drahá.

„Potravinové doplňky v zásadě mají pouze doplňovat chybějící živiny. Ano, pocit, že se nemocný člověk pro sebe snaží udělat něco navíc, může být částečnou psychologickou vzpruhou.

Je ale třeba si uvědomit, že potravinové doplňky neléčí samotný nádor. Skutečný dopad na průběh choroby má pouze léčba doporučená odborníkem dle druhu a stavu nádoru,“ upozorňuje doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc.

z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Pokud už pacient nebo jeho rodina chtějí zkusit tzv. přírodní cestu, neměli by zcela rezignovat na standardní terapii poskytovanou lékaři, a pokud možno vyhýbat se extrémům. Mnohdy lépe než zázračné terapie a doplňky stravy funguje zdravá a vyvážená strava.

„Posílení imunitního systému je samozřejmě důležité pro lepší průběh onkologické léčby. Potřebné vitamíny a živiny lze získat ze zdravých potravin, jako jsou různé druhy ovoce, zeleniny, ryb.

Samozřejmě je nutné omezit jakékoliv zlozvyky, například kouření a pití alkoholu. Velmi pomáhá i zachování pozitivního přístupu k životu.

V tom mohou sehrát významnou roli rodina a přátelé nemocného,“ dodává docentka Tesařová.

Více informací naleznete na www.onkoportal.cz; www.ulekare.cz.

Hlavní zprávy

Onkologická léčba a vakcína proti covidu-19: Kdy se může očkovat pacient s nádorem?

Očkovací strategie počítá s tím, že přednostně budou očkovány osoby se zvýšeným rizikem průběhu onemocnění covid-19, kam patří i část onkologických  pacientů. 

Podle MUDr. Marka Svobody více než dvě třetiny nádorů vznikají po 60. roce věku. Řada onkologických pacientů navíc trpí celou řadou přidružených onemocnění, jako je např. vysoký krevní tlak, chronická obstrukční plicní nemoc nebo cukrovka. Všechny tyto nemoci jsou navíc spojovány se závažným průběhem nemoci covid-19.

„Onkologičtí pacienti mají tedy zvýšené riziko rozvoje klinicky symptomatického onemocnění covid-19, nejvíce ti s plicními nádory, starší 60 let.

Onkologický pacient má také větší riziko úmrtí na covid-19,“ upozornil lékař. Ve vysokém riziku jsou pacienti, kteří mají nádory krevních buněk.

V největším riziku jsou také pacienti záhy po diagnóze, která je často spjata se začátkem onkologické léčby.

Onkologové se zároveň snaží odpovědět na zásadní otázky okolo očkování proti covidu-19.

Jsem po onkologické léčbě, kdy se mám očkovat?

Pokud se pacient vyléčil z onkologického onemocnění už před lety a nyní chodí na kontroly, bude si muset na očkování počkat.

„Rozhodně bychom chtěli, aby byli mezi prioritně očkovanými ti pacienti, kteří prochází aktivní onkologickou léčbou, či jsou od jednoho roku od diagnózy.  Další, již vyléčení onkologičtí pacienti, se již řídí jinými riziky, jako je věk či přidružená onemocnění,“ uvedl Svoboda.

Může protinádorová léčba ovlivnit účinek vakcíny?

Pacienti se nemusí obávat, že probíhající léčba ovlivní úspěšnost vakcíny proti covidu-19. Probíhající léčba není podle lékaře důvodem, proč se nenechat očkovat.

„Na druhou stranu léčba s imunosupresivním účinkem, jako jsou některé typy chemoterapií, záření atd. může snižovat účinek očkování. Na druhou stranu máme zkušenosti s očkováním proti chřipce a víme, že někteří pacienti, kteří se nechali očkovat, tak očkování byla úspěšná, měli mnohem méně výskytu chřipky oproti těm, co se očkovat nenechali,“ říká onkolog.

Pokud by měl však pacient kvůli chemoterapii nízký počet bílých krvinek, onkolog může navrhnout krátké odložení léčby, pokud to stav pacienta dovoluje. Odložení by mohlo být v řádu dvou až tří týdnů, aby mohla vakcinace proběhnout a vytvořily se protilátky.

Je očkování pro onkologicky nemocné pacienty bezpečné?

„V souvislosti s nádorem zde neexistují žádné specifická rizika,“ uklidňuje Marek Svoboda s tím, že se mohou vyskytnout běžné nežádoucí účinky, jako je bolest v místě vpichu nebo teplota. V tom případě mohou pomoct běžné léky proti teplotě. 

Je možné po očkování odložit roušku?

Onkologové doporučují, že pacienti by se ani po očkování neměli vzdávat hygienických opatření po dobu, co bude probíhat epidemie. „Očkování není stoprocentní a víme, že imunosupresivní léčba může lehce snižovat účinnost vakcíny. Takže je třeba nadále dodržovat opatření, jako nošení roušky, časté mytí rukou a dodržení vzdálenosti,“ dodává lékař.

Kdy se onkologičtí pacienti dostanou k očkování?

Onkologové doporučují sledovat stránky ministerstva zdravotnictví, a až to bude možné, aby provedli rezervaci očkování v Centrálním rezervačním systému a zajistili si tak očkování v nejbližším možném termínu. Možné by to mělo být od 1. února.  Rezervaci lze provést elektronicky https://crs.uzis.cz/  nebo prostřednictvím telefonické linky 1221. 

  • Další užitečné informace si mohou pacienti najít na stránkách České onkologické společnosti ČLS JEP.
  • Onkologové nicméně doporučují aktuální stav a problematiku očkování  konzultovat se svým ošetřujícím lékařem (praktický lékař, onkolog).

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector