Ochlazující a zahřívací potraviny dle ajurvédy – které to jsou?

Jiřina Kavková (Bydlet.cz), 5.12.2014

Střídání ročních období pomáhá udržovat vnitřní rovnováhu organismu v souladu s cykly probíhajícími na Zemi. Podle ajurvédy se tělesná konstituce chová v různých ročních obdobích různě.

Pokud je člověk zdravý, tak je v zimě jeho schopnost trávit větší, protože agni je tehdy silnější. V tomto období si člověk snadněji poradí s těžším jídlem a také s větším množstvím potravy. Často si můžeme všimnout, že opravdu v zimním období jíme víc. Začínat s půstem není v zimním období vhodné. nevhodné jsou také mražené potraviny, studené nápoje a studené potraviny.

Zima je vhodná pro přípravu teplých vařených obilovin jako jsou rýže a oves, polévek a jídel bohatých na bílkoviny. Dále je v zimě dobré konzumovat luštěniny, horký čaj, teplé mléko a med. Mnoho lidí během zimy přibere dvě až tři kila jako izolaci proti náhlému snížení teplot, což je přirozená reakce. Toto roční období často přináší hojnost hlenu v podobě nachlazení, kašle či chřipky.

Jaro je obdobím nových začátků a časem pro uvolnění přebytečné energie, která se nahromadila během zimy, což se často projeví i snížením váhy. Často se naruší i síla trávení a to pak způsobuje různé odchylky od rovnováhy, které se projeví jako senná rýma, jarní chřipka a nachlazení.

V tomto období je vhodné připravovat lehká, ostrá a čerstvá jídla, hlavně tmavou listovou zeleninu. Je to vhodný čas pro fyzické cvičení, půsty a detoxikaci. V tomto období je vhodné se vyhýbat těžkým, mastným, sladkým a kyselým jídlům. Během jara i podzimu je výborný nápoj zázvorový čaj.

Zahřívá tělo a posiluje agni.

V létě převládá energie ohně, která zanechává v těle přebytek sucha a tepla. Je zajímavé, že i přesto, že energie ohně je často spojována s trávicím ohněm agni, letní vedra vlastně agni poškozují. Metabolismus pod vlivem tepla zleniví a potřebuje hlavně zchladit.

Proto v létě potřebujeme jíst mnohem méně a konzumovat hlavně snadnou a studenou stravu jako například čerstvé ovoce, rýže, tofu, mátový čaj apod. Výbornou letní léčivou bylinou je aloe vera, která tonizuje játra a chladí celý organismus. Ajurvéda také zdůrazňuje, že v létě je lepší se vyhýbat konzumaci alkoholu, případně ho pořádně zředit vodou.

Podobně nepříznivě ovlivňují i jídla kořeněná, pálivé, ostré, kyselé, mastné a slané.

Podzim je obdobím chladného větru, proto má být strava výživná, teplá a zemnící. Převládajícími chutěmi by měly být sladká, slaná a kyselá. vhodná struktura stravy je tekutá, kašovitá, mastná a teplá.

Na podzim jsou výborné polévky, smetanové omáčky, těstoviny, celé Obilná zrna, rýže, ořechy a semena, sladká zelenina (hlavně dýně), šťavnaté ovoce (hlavně hrozny a švestky). S postupným ochlazováním je vhodné začít do jídel přidávat zahřívající koření, např.

zázvor, pepř, kmín, hřebíček, muškátový oříšek a pod. Na podzim tělo snese i více tuků, proto si můžeme dovolit i smažená jídla nebo různé druhy placek. Vhodné je také teplé mléko s kořením, máslo ghí, mandle a bylinkové čaje s medem.

Nevhodné jsou suché a studené potraviny, např. topinky, lupínky, sušené ovoce, zelí, studené nápoje a zmrzlina.

Ochlazující a zahřívací potraviny dle Ajurvédy – které to jsou?

Ajurvédská VÝŽIVA PRO JEDNOTLIVÉ KONSTITUCE

Váta Lidé s převládající konstitucí váty (živel větru a vzduchu) mají hodně studené a suché energie větru, a proto by měly jíst teplé, uzemňující a výživné jídla. Nejlepší je pro ně tekutá nebo kašovitá strava, pokud možno dobře a dlouho vařená a mastná.

Mívají většinou problém s trávením syrové stravy, protože ta působí ochlazující. Proto je u lidí typu váta vhodné používat kvalitní olej v kombinaci s čerstvou zeleninou, saláty a klíčky.

Důležitá je i pravidelnost, měli by jíst častěji a v menších množstvích, protože síla jejich trávicího ohně agni je proměnlivá.

Pro vátu jsou vhodné tyto potraviny: tuky, ořechy, máslo, mléčné výrobky, kořenová zelenina, maso, rýže, těstoviny a čerstvé pečivo. Protože vítr je studený, potřebují i mírné množství zahřívacího a sladkého koření, vhodná je např. skořice, kmín, muškátový oříšek a květ, bazalka, hřebíček. Vítr je aktivní, a proto špatně snáší stimulanty, jako je kofein v kávě a tein v čaji.

Mohou si dopřát odpolední svačina. Lidé ve vátě by měli vařit s velkým množstvím vody a másla nebo ghí, aby vyvážily suchou energii vaty a zvýšily tím stravitelnost daných potravin.

Rýžový nákyp, jídla připravená z mungo fazolek, basmati rýže, celozrnné tortily nebo čapátí spolu s kořením, jako je kurkuma, kmín, koriandr, fenykl, hořčičné semínka, pepř, zázvor, skořice, šafrán a česnek, zklidňují vátu.

Nejvhodnější je sladká chuť, pak slaná a kyselá. Jídla hořké, pálivé a trpké pro typ váta nedoporučují. Také se nedoporučuje sušené ovoce. Lidé typu váta mají sklon k dehydrataci a je pro ně proto nezbytné přijímat dostatečné množství tekutin. Nejlepší je filtrovaná voda, minerálky a bylinkové čaje. Vhodné jsou také ředěné ovocné šťávy nebo šťáva z mrkve.

Pitta Lidé typu pitta (žluč, energie ohně) mívají zdravou, pravidelnou chuť k jídlu a jejich organismus je schopen strávit i větší množství potravy. Mají silný trávicí oheň agni, který se částečně dokáže vyrovnat i s nevhodnými kombinacemi potravy. Potřebují chladnou nebo vlažnou stravu, protože oheň a žluč jsouhorké elementy.

Jsou pro ně vhodné potraviny sladké, hořké a trpké chuti. Minimalizovat by měly slanou, kyselou a štiplavou chuť. Jídlo může mít vařené i syrové. Co se týče zeleniny, lidé typu pitta by se měli vyhýbat nadměrnému užívání cibule, česneku, rajčat a špenátu.

Pokud jde o ovoce, vhodné jsou zralé a sladké druhy, měly by však z jídelníčku vyloučit citrusové plody a jiné kyselé druhy ovoce. Obiloviny jako ječmen, oves, pšenice a rýže basmati jsou velmi dobré na vyvážení pitta konstituce, stejně jako luštěniny – fazole, mungo fazolky, cizrna, sója a produkty ze sóji.

Mléko a ghí jsou také vhodné, avšak střídmost by měla být v užívání zakysané smetany, jogurtů a sýrů. Olej a sůl by měly být užívány s mírou.

Nejvhodnější koření pro pitta jsou ty, které podporují trávení a ochlazují. Mezi ně patří koriandr, koriandrových nať, kardamom, římský kmín, fenykl, máta a malé množství čerstvého zázvorového kořene. Je třeba se vyhýbat chilli, kajenský pepř, hořčičným semínkům, hřebíčkem a sušenému zázvoru.

Nevhodné jsou také ostré potraviny, např. ředkvičky, červená řepa, cibule a česnek. Svačiny a desáté mu škodí. Lidé typu pitta potřebují hodně tekutin, nejlepší je pro ně čistá voda a minerálka.

Mohou příležitostně pít černý nebo zelený čaj, měly by se však vyhýbat kávě a alkoholu. Výborným nápojem je mléko a také ovocné šťávy (kromě kyselých jako například pomerančová či grapefruitová šťáva).

Kapha Lidé s převládající konstitucí kapha (hlen, sliz a energie vody) mají největší zásoby energie ve srovnání s ostatními konstituci, a proto nepotřebují mnoho jídla. Právě tento typ lidí si však rád jídlo vychutnává, jsou to velcí gurmáni. Často také používají jídlo jako způsob odreagování se při citových traumat, což může vést k velké nadváze.

Kapha potřebuje suchou, teplou a lehkou stravu, protože má slabý trávící oheň agni a pomalé trávení. Měla by se vyhýbat jídlům příliš tučným, mastným, těžkým, studeným a masu.

Nejvhodnější chuť pro tento typ lidí je chuť pálivá, hořká a trpká. Pozor by si měli dávat na chuť sladkou, slanou a kyselou.

Postačí jim dvě až tři jídla denně, velmi prospěšný je pro ně půst, například jeden den v týdnu.

Jídla by měla být připravovaná jen s minimálním množstvím vody, másla, oleje, cukru a soli.

Pro kapha je vhodnější využívat ‚suché‘ způsoby přípravy jídel (pečení, opékání, grilování) jako vaření ve vodě a na páře.

Mléčné výrobky typu kapha velmi neprospívají, neboť zvyšují v těle živel vody a podporují tvorbu hlenu. Nejvíce škodlivé je máslo, zmrzlina a sýry. Doporučuje se pouze malé množství ghí.

Stimulanty (kofein a tein) mohou lidé typu kapha konzumovat kdykoliv. Svačiny a přesnídávky jim škodí, snídaně mohou klidně vynechat. Šťavnaté kyselé i sladké ovoce jim škodí. Vhodné jsou ostré potraviny, např. česnek, cibule, ředkvičky, černý pepř, pálivá paprika.

Nejvhodnější je zelenina (kromě šťavnaté, jako jsou okurky, rajčata a cukety), luštěniny az obilovin ječmen, proso, pohanka, žito a kukuřice. Vhodné jsou i brambory, nevhodná je rýže bílá a hnědá, knedlíky a těstoviny. Dále jsou nevhodné těžké potraviny, např. mléčné výrobky, tuky, fazole, sója a sójové výrobky.

Škodí jim omáčky, polévky a mlsání mezi hlavními jídly.

Zahřívající koření, jako je Kajenský koření, kurkuma, zázvor, hřebíček, hořčičné semínko a cibule mohou být použity v hojném množství na podporu trávení a metabolismu. Co se týče nápojů, Kapha lidé by se měli vyhýbat nadměrnému příjmu tekutin a také studeným či ledovým nápojům. Horké bylinné čaje, zelený čaj, zázvorový čaj nebo skořicový čaj jsou pro kapha nejvhodnější.

Správné stravování považuje ajurvéda za nejdůležitější a nejjednodušší způsob jak ovlivnit naše zdraví. Ostatní metody a terapie jsou pouze pomocné. Hlavní zásadou ajurvédského stravování je umírněnost.

Většina alternativních způsobů stravování je založena na zákazech. Tyto potraviny jsou zakázány a tyto jsou povoleny. Dodržuje se buď všechno, nebo nic. To je často problém, který po chvíli nadšení vede k nezájmu většiny lidí o jakékoli alternativní stravování.

Při ajurvédském stravování platí, že doporučení by se měly dodržovat na 70 – 90%. Pokud je dodržujeme méně, očekávaný výsledek se buď nedostaví, nebo bude nedostatečný. Pokud veškerá doporučení dodržujeme dlouhodobě na více než 90%, jde o extrém, který je také škodlivý (výjimkou jsou závažná onemocnění).

Už Hippokrates řekl:‚Nechť je jídlo vaším lékem‘ a tato moudrost platí po celá tisíciletí.

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví:

  • Strava a naše zdraví: ajurvéda a základní zásady stravování? 
  • Strava a naše zdraví: mléko a mléčné výrobky, máme správné informace? 
  • Strava a naše zdraví: prospívá našemu zdraví mléko a mléčné výrobky? 
  • Strava a naše zdraví: jíst BIO potraviny, nebo neBIO potraviny? 
  • Strava a naše zdraví: strava ovlivňuje naše zdraví, informace o dělení potravin
  • Strava a naše zdraví: strava ovlivňuje naše zdraví, základní dělení potravin
Budete mít zájem:  Alergie na zvířata – co byste měli vědět?

Zdroj: www.paula.sk

  • Ochlazující a zahřívací potraviny dle Ajurvédy – které to jsou?
  • Ochlazující a zahřívací potraviny dle Ajurvédy – které to jsou?
  • Ochlazující a zahřívací potraviny dle Ajurvédy – které to jsou?
  • Ochlazující a zahřívací potraviny dle Ajurvédy – které to jsou?
  • Ochlazující a zahřívací potraviny dle Ajurvédy – které to jsou?

Ajurvéda. Věda o „šťastném způsobu života“

Ájurvéda je indická věda o „šťastném způsobu života“. Její stáří se odhaduje na 3000 let. Ájurvéda usiluje o život v souladu s vlastní konstitucí, okolním prostředím, roční a denní dobou a přírodními zákony. Její předností je individuální přístup ke každému jedinci, neboť každý je jiný a co je vhodné pro jednoho, nemusí být vhodné pro jiného.

Myšlenka

Základní myšlenkou ájurvédy je, že vesmír je jeden veliký organismus, tvoření pěti životními prvky – země, voda, oheň, vzduch a éther. Z těchto pěti prvků jsou tvořeny tři dóšy: váta (éther a vzduch), pitta (oheň a voda), kapha (voda a země). Konstituce každého jedince určuje, jaké má poměrové zastoupení které dóšy. Podle konstituce se pak odvíjí i způsob stravování.

Chcete vědět, do které dóši patříte? K dispozici je zde Dóša test, který naleznete v sekci „novinky“.

Ochlazující a zahřívací potraviny dle Ajurvédy – které to jsou? Ochlazující a zahřívací potraviny dle Ajurvédy – které to jsou?

Zásady klidu a pohody:

  • Je důležité nejen co jíme, ale i jak to jíme. Jídlo by mělo být rituálem
  • U jídla není vhodné dělat nic jiného než jíst. Je třeba soustředit své myšlenky na jídlo a nerozptylovat se tím, co se děje kolem.
  • Jíst bychom měli v klidném a příjemném prostředí, s příjemnými lidmi. Zcela nevhodné je jídlo ve stoje či za chůze.
  • Důležitá je jednoduchá, ale vkusná úprava talíře, ale i jídelního stolu. Člověk jí všemi smysly a vše, co přispívá k pohodě při jídle, přispívá k dobrému trávení.
  • Požitek z jídla je pro trávení klíčový. Sebezdravější jídlo snědené s odporem je škodlivé.
  • Velmi prospěšné je i zastavení před jídlem, poděkování za jídlo nebo modlitba.

Při výběru jídla se volí potraviny co nejméně průmyslově zpracované a co nejčistší – bez nečistot a chemických přísad.

Vyhýbáme se zejména margarínům, taveným sýrům, rafinovanému cukru, náhradním sladidlům a potravinám označeným jako light.

Jídlo projde žaludkem během doby asi tří hodin (u ovoce asi hodina) – během této doby bychom žaludek neměli zatížit dalším jídlem, jinak se staré jídlo nestráví a uloží se v těle ve formě škodlivin, které mohou zapříčinit nemoc.

Snídaně by měla být v době od 7. do 8. hodiny. Volíme lehká jídla, odpovídající konstituci Kapha. Nejúčinnější trávení je v době od 12. do 14.

hodiny – v té době je vhodné konzumovat hlavní jídlo, které by mělo představovat 50% denního příjmu potravy. Večeře by měla být do 18 hodin.

Svačiny zcela vypustíme nebo je nahradíme konzumací ovoce a to nejdříve tři hodiny po jiném jídle a nejpozději hodinu před. Výjimkou je teplé mléko, které lze konzumovat i po večeři.

Za největší „omezení“ ájurvédy lze považovat požadavek vypuštění jakýchkoliv drobných „mezijídel“ – každé uzobnutí, bonbon, žvýkačka, mléko, považuje organismus za samostatné jídlo, které vyžaduje patřičnou pauzu před i po.

Příjem potravy je třeba přizpůsobit stavu trávicího ohně v těle – nejezme, pokud nemáme hlad a nepijme, pokud nemáme žízeň. Hlad můžeme podnítit pravidelností našeho stravování.

Ovoce není vhodné kombinovat s jinými potravinami. Je-li to nutné, jíme nejdříve ovoce a pak zbytek. Větší množství nápojů během jídla není vhodné, dochází k ředění žaludečních šťáv.

Jídlo důkladně rozkoušeme a prosliníme. Nekombinujeme příliš mnoho surovin.

V zimních obdobích dáváme přednost vařené stravě před syrovou (jídlo se stává stravitelnější), v letních obdobích je vhodnější syrová strava (chladí).

Pro konstituci Váta (Vítr) je třeba dodržovat pravidelný stravovací režim. Volíme především zahřívací potraviny. Vhodné chutě jsou sladká, kyselá a slaná. Nevhodné jsou chutě hořká, pálivá a trpká. Zeleninu je vhodné pro Vátu tepelně upravovat, nejlépe na oleji nebo dušením. Syrová zelenina je pro Vátu nevhodná.

Vhodná zelenina: mrkev, okurka, červená řepa, ředkvičky, batáty, mořské řasy, vařená cibule, cuketa, česnek, dýně, fenykl, černé olivy, pórek. Z ovoce je vhodné především šťavnaté ovoce: meruňky, banány, avokádo, bobuloviny, třešně, kokos, datle, fíky, hrozny, mango, meloun, nektarinky, pomeranče, papája, ananas, švestky. Nevhodné je sušené ovoce.

Základem jídelníčku by měly být obiloviny – obzvláště rýže basmati (celozrnná rýže je pro Vátu hůře stravitelná). Dále vhodné obiloviny: vařený oves, pšenice, quinoa. Luštěniny nejsou pro Vátu příliš vhodné – jsou pro ni těžko stravitelné. Jejich stravitelnost zvýšíme přípravou spolu s rýží.

Váta potřebuje dostatek tuků, proto jsou pro ni vhodné ořechoviny a olejnatá semínka.

Konstituce Pitta (Žluč) potřebuje ochlazující stravu. Díky dobrému zažívání zvládá dobře syrovou stravu a nejsou pro ni problém občasné prohřešky ve stravování. Vhodné chutě jsou hořká, sladká, trpká. Nevhodné chutě jsou kyselá, pálivá a slaná.

Zelenina je pro Pittu vhodná spíše syrová, bez tepelné úpravy, nebo pouze spařená.

Vhodná zelenina: batáty, brokolice, artyčoky, celer, chřest, vařená cibule, cuketa, dýně, fenykl, houby, kapusta, květák, listová zelenina, petržel, okurka, růžičková kapusta, kapusta, zelí, salát, výhonky, vařená červená řepa, černé olivy, pampeliška, vařený pórek, vařené ředkvičky, řeřicha, tuřín, čínské zelí, čekanka, štěrbák, kedlubna, mangold, ibišek. Pitta by se měla vyhýbat kyselému ovoci. Vhodná obilovina je rýže basmati, dále ječmen, špalda, amarant, kuskus, vařený oves, quinoa. Vhodné jsou prakticky všechny luštěniny. Pitta by se měla vyhýbat olejům, margarínům a ořechům.

Konstituce Kapha (Sliz) potřebuje stimulační potravu. Vhodné chutě jsou pálivá, hořká, trpká. Nevhodné chutě jsou sladká, kyselá a slaná. Zelenina je pro Kaphu vhodná připravená v páře, vařená nebo dušená ve vodě (ne v oleji).

Vhodná zelenina: všechny druhy pálivé zeleniny, brambory, brokolice, celer, cibule, fenykl, hořčičný salát, houby, hrášek, chřest, kapusta, paprika, ředkvičky, špenát, listová zelenina, zelí, mrkev, květák, česnek. Kapha může trpké ovoce, ale sladkému a kyselému by se měla vyhýbat.

Vhodné ovoce: granátové jablko, brusinky, jablka, třešně. Vhodná obilovina je rýže basmati, dále müsli (nevařené a nemáčené), ječmen, žito, quinoa. Vhodné luštěniny (důkladně povařené): cizrna, čočka, fazole (mimo ledvinkovitých), hrách, mungo, sójové mléko, tempeh.

Kapha by se měla vyhýbat těžkým, mastným jídlům a také ořechům. Nejhorší kombinací jsou sladké tuky (šlehačky, dorty, zákusky).

Výživa v souladu s ročními dobami podle tradiční čínské medicíny

Ochlazující a zahřívací potraviny dle Ajurvédy – které to jsou?

K vytvoření výživy podle pěti elementů postupně došlo v průběhu několika set let praktikování tradiční čínské medicíny (TCM). Cílem výživy podle pěti elementů je pomocí energeticky vyvážené stravy vybudování zdravého organizmu a tím i prevence nemocí. Energeticky vyrovnaná strava z čínského pohledu znamená příjem potravin různých chutí, energií a funkcí v lidském těle a výběr jídel v souladu s Vaší konstitucí a potřebami organizmu.

V TCM výživě se nejprve rozlišují dvě protikladné a doplňující se energie jin a jang, dále termické působení jednotlivých potravin a nejdetailnější je rozdělení všech potravin podle jejich příslušnosti k jednotlivým elementům.

Jin – jang Klasické čínské texty přirovnávají jin a jang síly s horou, jejíž část je obrácena k slunci a část leží ve stínu. Stínová část hory je chladná, vlhká a tmavá, patří jin. Sluneční strana je horká, světlá a suchá, představuje jang.

Lidé, kterým je často chladno, mají spíše nízký tlak, touží po teple, dovolené nejraději tráví v jižních slunečných zemích, jsou energeticky posunuti na jin stranu. Hyperaktivní, uspěchaní lidé jsou ti s převahou jangové energie.

Ochlazující, vlhké potraviny přinášejí do organizmu potřebnou jin energii a suché, zahřívající potraviny, nám zajišťují jang energii. Zjednodušeně lze napsat, že pro lidi, kteří se často cítí prochladlí a vyčerpaní, je prospěšná strava s převahou jang energie.

Naopak “horké nátury” budou lépe prospívat s převahou osvěžující jin energie.

Termické působení potravin Termické působení potravin představuje jejich schopnost vyvolávat pocity chladu nebo tepla v lidském organizmu. V praxi čínská medicína rozlišuje 5 možných energií, a to studená (silný jin), horká (silný jang), chladná (jin), teplá (jang) a neutrální.

Pozor, tyto popisy však neodpovídají aktuálnímu stavu potraviny. Takto například při jezení feferonky právě vytažené z lednice (je studená) do organizmu přesto přijímáme potravinu, která rychle navazuje pocit horka.

Znalost teorie termického působení potravin je prakticky využitelná při vaření v souladu s ročními obdobími i při přípravě harmonizující stravy pro určitý konstituční typ. Takto logicky v chladnou a vlhkou zimu připravujeme více zahřívajících jídel a naopak v suchém a horkém létě jídla s převahou chladivé energie.

Pro zimomřivé jin typy opět zahřívající polévky, omáčky a pečená jídla, zatímco horkokrevní lidé budou prospívat na salátech, syrovém ovoci a zelenině nebo jídlech jen krátce tepelně upravovaných.

K chladnějším potravinám patří například rajčata, okurky, banány, kiwi, jogurty a minerální vody. Neutrální energii dodávají luštěniny, mrkve, ořechy, máslo, brambory. K zahřívajícím potravinám patří například pohanka, ostrá koření, grilovaná masa.

Termické působení jednotlivých potravin není konstantně dáno, ale mění se vlivem způsobu použité kuchyňské úpravy a použití ochucujících ingrediencí.

Pět elementů Pět elementů: dřevo, oheň, země, kov a voda představuje 5 energetických kvalit, které najdeme všude okolo nás. Podle TCM se tyto jednotlivé elementy navzájem podporují a v přesně daném pořadí střídají v průběhu dne, roku i lidského života.

Pro přípravu zdravotně prospěšného jídla je ideální při vaření napodobovat tento proces následnosti. Prakticky to znamená přípravu vyrovnaného jídla, obsahujícího všech 5 elementů a v ideálním případě i přidávání jednotlivých surovin v receptu podle správného pořadí.

Každému elementu se dále připisuje určitá chuť, působení v organizmu, odpovídá určitým orgánům, emocím a pocitům.

Budete mít zájem:  Nadměrná Tvorba Ušního Mazu Léčba?

VÝŽIVA V PRŮBĚHU DNE, ROKU A ŽIVOTA

Jaro Odpovídá elementu dřevo a z pohledu lidského vývoje porodu a dětství. V rámci dne jaro představuje ráno. Je charakterizováno rychlým růstem a vývojem. Jin orgán elementu dřevo jsou játra a jang orgán žlučník. Úkolem jater v organizmu je příjem a zpracování energie a játra podle TCM také řídí svalové napětí a zrak.

Na jaře je ideální lehce stravitelná potrava kyselé chuti, která podporuje energii jater. Při sklonech k napětí až stagnaci jaterní energie jsou potom vhodné i potraviny přirozeně sladké chuti. Ideální podporou jater a žlučníku na jaře jsou také odlehčovací dny s vyloučením mléka a mléčných výrobků. V tomto ročním období je třeba omezit solení.

  • Nejvhodnější kuchyňská úprava: napařování
  • Příklad potravin typických pro element dřevo: Obiloviny: pšenice, špalda Zelenina a ovoce: pickles (nakládaná zelenina), klíčky, čerstvé bylinky, saláty, ovoce kyselejší chuti (jablka, višně) Živočišné bílkoviny: zakysané mléčné produkty
  • Ostatní: šípkový, meduňkový nebo slézový čaj

Léto Je zastoupeno elementem ohně a v lidském životě představuje čas růstu a dospívání, v jednom dnu zastupuje dobu oběda. Oheň znamená teplo a světlo, v organizmu jej vyjadřují orgány srdce a tenkého střeva. Potraviny podporující element ohně jsou hořké chuti, vysušují, snižují napětí v organizmu, usnadňují trávení a mohou být nápomocné při řešení nadváhy.

Příkladem takovýchto potravin jsou tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek. V létě jsou nejvhodnější lehká studená anebo jen krátce tepelně upravovaná jídla. Vynechejte dlouhé vaření, pečení a smažení. Při přípravě jídel omezujte sůl a naopak používejte větší množství tekutin. Mnohé asi zklamu, ale zmrzliny a ledové nápoje nejsou ani v létě vhodné.

Tyto oslabují naše trávení a především chladná energie působí adstringentně, tj., stahuje tělo, což může vyvolat zadržování tekutin (potu a horka) uvnitř těla. Při studiu jednotlivých doporučení čínské dietologie je třeba vždy mít na paměti, že veškerá doporučení se týkají energií u zdravých a přirozených potravin, tj.

ne dnes nepřirozených koncentrátů jakými například jsou cukrovinky, přesolené brambůrky anebo mražené krémy.

  1. Nejvhodnější kuchyňská úprava: šetrné smažení
  2. Příklad potravin typických pro element oheň: Obiloviny: pohanka, amarant Luštěniny: červené fazole Zelenina a ovoce: špenát, kapusta, čekanka, rukola, mangold, listy pampelišky, brusinky Živočišné bílkoviny: grilované maso
  3. Ostatní: oregano, muškát, kakao

Pozdní léto Je doba dozrávání, úrody a rovnováhy. Tento čas představuje střed všeho dění, v lidském životě “úrodu” a plné užívání si toho co jsme dosáhli. Zastupujícím elementem je země, která vedle pozdního léta v průběhu roku propojuje i jednotlivé elementy.

Tyto přechody “Doyo” představují 4x v roce 18 dnů vždy mezi elementy dřeva, ohně, kovu vody a dřeva tj. přechody mezi jarem, létem, podzimem, zimou a dalším jarem. V průběhu dne země představuje odpoledne.

Země je vyjádřena sladkou chutí (pro ty, kteří by s mým článkem chtěli argumentovat ve prospěch koláčů či Coca-Coly doplňuji, že zde popisuji přirozenou sladkost ovoce, zeleniny a obilovin!) a prakticky představuje velkou část běžné každodenní stravy.

Podle TCM země rozděluje tekutiny v organizmu, zajišťuje elasticitu tkání a svalů, zvlhčuje, přináší pocit nasycení. Žaludek, slezina a slinivka jsou zastupující orgány země, jejichž hlavním úkolem je trávení a vstřebávání, tj. praktické získávání energie z přijaté stravy.

Energetickou rovnováhu žaludku a sleziny poškozuje rychlé jezení, fast food strava (hamburgery apod.), chemická aditiva v potravinách i potraviny, oslabené dlouhým transportem. Naopak příznivě na naše trávení a uvedené orgány působí, jíme-li s chutí a v klidu.

  • Nejvhodnější kuchyňská úprava: krátké povaření (do 10ti minut)
  • Příklad potravin typických pro element země: Obiloviny: sladká rýže, kukuřice, quinoa Luštěniny: hrách, cizrna Zelenina a ovoce: sladce chutnající druhy zeleniny jako dýně a mrkve, sladká jablka, hrušky Živočišné bílkoviny: mléko, smetana
  • Ostatní: oleje, vanilka, med, rozinky, mandle, tofu

Podzim Je doba sklizně, ale také představuje pomalé rozloučení se s létem, smutek. V průběhu každého dne podzim představuje večer. Zastupujícím elementem je kov a z orgánů jsou to plíce a tlusté střevo.

Element kovu je ve stravě vyjádřen ostrou chutí, která rozproudí energii v organizmu. K typickým potravinám elementu kov patří například zázvor a nápoje z něj.

Obecně se podle TCM na podzim a v zimě mají podávat především jídla delší dobu vařená.

  1. Nejvhodnější kuchyňská úprava: delší vaření
  2. Příklad potravin typických pro element kov: Obiloviny: dlouhozrnná rýže Luštěniny: bílé fazole Zelenina a ovoce: ředkvičky, ředkve, pórek, kedlubny, cibule, křen, pažitka, česnek Živočišné bílkoviny: sýry s modrou plísní, zaječí maso
  3. Ostatní: mátový čaj, chilli

Zima Je symbolizována elementem vody. V životě člověka tento element představuje stáří a klid, ale také moudrost a vnitřní bohatství. V rozsahu dne element vody zastupuje noc. Typickou chutí je slaná, jenž najdeme ve všech “mořských” produktech.

Odpovídající orgány ledviny a močový měchýř jsou zvláště citlivé na prochladnutí, a proto je třeba v zimě tyto ochraňovat pomocí zahřívajících jídel (a teď si představte, co v našem těle nadělá všechno to tropické ochlazující ovoce anebo zmrzliny pojídané v zimě!).

Z tohoto pohledu jsou i původně u nás typické “křížaly” v zimě energeticky vhodnější než čerstvé ovoce. Dobře ochráněné a v teple udržované ledviny nám zajišťují vitalitu.

K ideálním zimním jídlům patří nejrůznější polévky, “jídla vařená v jednom hrnci”, zapečená jídla, kompoty a vařené obiloviny. Typické potraviny vody jsou mořské i sladkovodní ryby.

  • Nejvhodnější kuchyňská úprava: pečení
  • Příklad potravin typických pro element voda: Obiloviny: divoká rýže, kroupy Luštěniny: sója Zelenina a ovoce: lilek, zelí Živočišné bílkoviny: losos, sardinky, tuňák, makrely
  • Ostatní: mořské řasy, mořská sůl, minerální vody

Poučení z čínské dietologie: Na otázky typu jsou jablka nebo hrušky zdravější?, je lépe jíst vařenou nebo syrovou stravu?, je vhodné pravidelně jíst ostrá koření? …. neexistují absolutní odpovědi.

Každý z Vás je osobnost s určitým genetickým základem, prostředím, ve kterém nyní žije, lidmi, kteří jej obklopují a především zdravotní kondicí, formovanou dosavadním životním a stravovacím způsobem. Správná výživa je komplexní problematika, a její doporučování vždy musí vycházet z konkrétního zdravotního a konstitučního stavu každého jednotlivce.

Při postupně zlepšující se výživě a tím i zdravotním stavu bude každý z Vás lépe cítit energie, jež mu jednotlivé potraviny a jídla dodávají a přispívají tak k všeobecné pohodě a tedy i pocitu zdraví.

lékařů, farmaceutů, výživových poradců

a psychologů

Ochlazující a zahřívací potraviny dle Ajurvédy – které to jsou?

Stravování podle ajurvédy – vědění starověké indické medicíny

Žijeme v době, ve které se vyskytuje mnoho trendů, tipů a návodů na to, jak se správně a především zdravě stravovat.

Existuje mnoho diet, ale my vám dnes představíme styl stravování, o kterém jste možná zatím nic neslyšeli.

Jedná se o stravu dle ajurvédy, ve které se hovoří o několika skupinách lidí, kteří jsou rozděleni dle typu postavy, nálad, kvality spánku a mnoha dalších aspektů. Co to tedy vlastně ta ajurvéda je?

Pojem ajurvéda hovoří o vědění života. Jedná se o staré tradiční indické učení, ve kterém se mimo jiné učí také o ideální skladbě jídla.

Velký význam je v ajurvédě kladen zejména na hygienu, masáže, bylinky, cvičení a podobně.

Ajurvéda dále pojednává o vyrovnanosti dóš, neboli tří základních složek člověka, který se v každém z nás vyskytuje ve zcela jiném poměru, přičemž pro každého člověka je tento poměr specifický a originální.

Ochlazující a zahřívací potraviny dle Ajurvédy – které to jsou?

Trochu z historie

Ajurvéda pochází ze sanskrtu a doslovný překlad tohoto názvu je „vědění o životě“. Toto staré indické učení je staré přibližně 2000 let a je stále velmi populárním v západním světě. Ajurvéda je považována za nejstarší systém péče o lidské zdraví.

O čem pojednává stravování v ajurvédě?

Nejprve bychom se měli zaměřit na samotná pravidla ajurvédy a dostatečně se s nimi seznámit, neboť až poté je člověk schopen pochopit základní pokyny a řídit se jimi. Mezi základní principy se pak dají zařadit následující body:

  • dávejte přednost domácím čerstvým potravinám a pokrmům z nich vyrobených
  • při jídle se koncentrujte pouze na samotné jídlo, nikdy si nečtěte knihu, nesledujte televizi, počítač, mobil a vyhněte se veškerým dalším rušivým elementům
  • jezte pouze tolik jídla, abyste nebyli hladoví a naopak abyste nebyli ani zcela přejedení
  • pijte dostatek čisté vody bez bublinek
  • každé jídlo by mělo obsahovat šest chutí, a to sladkou, hořkou, kyselou, slanou, pálivou a trpkou
  • pokud máte na něco opravdu chuť, dopřejte si to, avšak vyhýbejte se potravinám, ze kterých vaše tělo nezíská prospěšné látky
  • nekonzumujte nic zcela bezprostředně před spaním
  • po jídle dostatečně odpočívejte
  • jídlo připravujte tak, aby nebylo rozvařené, nedovařené nebo dokonce připálené
  • konzumujte pouze taková jídla, která jsou vám příjemná svou chutí a vůní
  • nekonzumujte jídla z předešlých dnů
  • jídlo důkladně rozžvýkejte
  • během jídla seďte narovnaní s nezkříženýma nohama
  • nekombinujte příliš mnoho surovin a chutí
  • jídlo nekonzumujte po fyzické zátěži
  • mezi jídly dodržujte časový rozestup 3 – 5 hodin
  • vybírejte si potraviny dle ročního období – v zimě se soustřeďte na zahřívací potraviny, v létě pak na ochlazující
  • jezte nejdříve v 7 hodin ráno, nejpozději pak v 19 hodin večer
  • jezte s tváří obrácenou na východní stranu
  • Jak se rozdělují lidé do skupin dle ajurvédy?
  • Ajurvéda určila tři skupiny lidí podle typu, a to kapha, váta a pitta.
  • Kapha

Lidé patřící do této skupiny se vyznačují silnější postavou, jsou energičtí a fyzicky silní. Dalšími typickými znaky jsou pobledlá barva pleti, klid, tolerance a přátelství.

Vhodné potraviny:

  • naklíčená semínka
  • listová zelenina
  • sója
  • luštěniny
  • meruňky a granátové jablko

Váta

Lidé v této skupině se vyznačují štíhlou postavou a rychlým rozhodováním a jednáním. Dalšími znaky jsou neklidný spánek, zapomnětlivost, náladovost, starostlivost a vysoké nároky.

Vhodné potraviny:

  • mléko
  • zázvor
  • polévky
  • mandle
  • datle

Pitta

Lidé v této skupině jsou typičtí svou středně silnou postavou, hnědými vlasy a vznětlivostí. Tito lidé jsou dále velmi pozorní, bystří a podnikaví.

Budete mít zájem:  13 potravin, které jsou dobré při vysokém krevním tlaku – snižují ho

Vhodné potraviny:

  • luštěniny
  • brokolice
  • listová zelenina
  • slunečnicová semínka
  • okurky
  • mléko

Ochlazující a zahřívací potraviny dle Ajurvédy – které to jsou?

  1. Také strava je v ajurvédě rozdělena na tři skupiny
  2. Nejen lidé se v ajurvédě rozdělují do tří skupin, ale také strava, která se dělí na sattva, rajas a tamas.
  3. Sattva

Do skupiny zvané sattva se řadí to nejlepší jídlo, které je lehké, dodá organismus vitamíny a energie a nezatíží trávení. Jedná se zejména o ovoce, zeleninu, naklíčená semínka, luštěniny a jiné.

  • Rajas
  • Do skupiny rajas patří potraviny s vysokým obsahem bílkovin, zejména pak maso, vejce, mléko a luštěniny.
  • Tamas

Do skupiny tamas se řadí potraviny nevhodné pro lidský organismus, zejména pak mražené potraviny, konzervované potraviny, fermentované potraviny a podobně. Tyto potraviny způsobují únavu a špatnou náladu, a zbavují tělo energie, kterou využívá právě na trávení takto těžkých potraviny.

Pití při jídle

Ajurvéda klade důraz na pití 30 minut až 1 hodinu před jídlem a po jídle, neboť vysoké množství tekutin zapříčiňuje ředění enzymů, které zhoršují kvalitu trávicího procesu. Během jídla pijte pouze malé doušky čisté vody, teplého čaje nebo vody s citronovou šťávou.

Ajurvéda a hubnutí

Lidé, kteří spadají do skupiny kapha mívají obvykle velké problémy s hubnutím. Tito lidé by se měli zaměřit na vynechání potravin, které jejich organismu nesvědčí a zapříčiňují u nich problém s přibíráním na váze.

Jedná se zejména o mléčné výrobky, pečivo, sladkosti, kečup, sůl, sójovou omáčky a všechny výrobky z uvedených potravin. Naopak by se měli zaměřit na konzumaci ovoce a zeleniny, vajec, masa, kvalitních olejů, obilovin a dalších zdraví prospívajících potravin.

Samotná změna skladby jídelníčku ale bohužel nestačí. Je nezbytně nutné změnit celý životní styl, a to začít cvičit, dostatečně relaxovat a velmi důležitý je také kvalitní spánek.

Do svého života zařaďte více pohybové aktivity, zkuste začít například s pravidelnou každodenní procházkou a uvidíte, že i ta dokáže udělat zázraky.

Ochlazující a zahřívající potraviny

Tradiční čínská medicína i ayurvéda rozlišují POTRAVINY na OCHLAZUJÍCÍ a ZAHŘÍVAJÍCÍ – víte, které to jsou a jak je správně konzumovat?

Ochlazující a zahřívací potraviny dle Ajurvédy – které to jsou?

LÉTO

V parném létě se naše tělo musí vypořádat s horkými teplotami, pokud mu ještě přidáme práci tím, že budeme konzumovat v tomto období nevhodné ‚zahřívající‘ potraviny, bude to pro něj další zátež a je možné, že se přehřeje natolik, že může až zkolabovat.

Samozřejmě je třeba přihlížet k individuální tělesné konstituci člověka, k okolnímu prostředí a k aktuálnímu stavu.

Pokud je vám stále teplo i v období, kdy rtuť teploměru klesne pod nulu, budete potřebovat něco trošku jiného než člověk, který musí mít na spaní teplé ponožky.

TRADIČNÍ ČÍNSKÁ MEDICÍNA A DIETOLOGIE

5 elementů: dřevo, oheň, země, kov a voda představuje 5 energetických kvalit, které se nalézají všude kolem nás. Dle tradiční čínské medicíny se tyto jednotlivé elementy vzájemně podporují a v přesně daném pořadí se střídají v průběhu dne, roku a lidského života.

Pro přípravu zdraví prospěšné, vyrovnané stravy je ideální napodobovat tuto cykličnost. V praxi to znamená jídlo obsahující všech 5 elementů a ideálně též přidávání jednotlivých surovin při přípravě jídla dle daného pořadí.

Každému elementu je připisována určitá chuť, účinky v organismu a odpovídají mu určité orgány, emoce a pocity. Veškerá doporučení se týkají zdravých a přirozených potravin, nikoli nepřirozených koncentrátů jakými jsou například dnešní cukrovinky, přesolené brambůrky anebo mražené krémy.

Léto je v čínské medicíně zastoupeno elementem ohně, v organizmu mu odpovídají orgány srdce a tenkého střeva.

TEPLO A POCENÍ

Pokud vás v létě trápí problémy s nadměrným pocením, zkuste se zamyslet nad složením svého jídelníčku a snížit množství zahřívacích potravin. Nadměrnou konzumací živočišných bílkovin (masa včetně ryb a vajec) dochází dále k přemnožení hnilobných bakterií ve střevech a hnilobné látky se odtud vstřebávají do krevního oběhu.

Tělo se jich pak snaží zbavit všemi možnými způsoby a využívá k tomu veškeré své detoxikační orgány, mezi nimiž i plíce a kůži. Podobně jsou za specifický nepříjemný zápach při pocení odpovědná i kořeněná jídla obsahující zázvor, cibuli, pepř, anýz nebo česnek.

Jsou to právě tyto látky, které jsou vylučovány dechem a potem, které jsou zodpovědné za nepříjemný zápach jak těla, tak z úst.

ÚPRAVA, TEPLOTA A KONZISTENCE POTRAVIN

Obecně platí, že vlhké (jin) potraviny náš organismus ochlazují, kdežto suché (jang) potraviny ho zahřívají. Základem zdravého jídla je pestrá strava, která zahruje jak ochlazující, zahřívající, tak neutrální potraviny. V jednotlivých ročních obdobích by ale určité složky potravy měly převažovat.

Jak tedy v létě nejvhodněji předejít přehřátí organismu? Nejlepší je dát na prevenci a pomáhat tělu ochladit se zevnitř například konzumací tropického ovoce. V létě jsou nejvhodnější lehká studená anebo jen krátce tepelně upravovaná jídla (např. zeleninové saláty). Vyhněte se tedy dlouze vařeným, pečeným či smaženým potravinám.

Dále používejte méně soli a naopak zvyšte přísun tekutin. Pokud se zkrátka nemůžete obejít bez svých oblíbených nápojů jako Cola-cola, káva či energetické nápoje, je třeba k nim přistupovat s největší opatrností a zejména ve vedru tyto nápoje nejsou vůbec vhodné.

Zvyšují krevní tlak a tím nadměrně rozpumpovávají srdce, čímž dochází ke zvýšení tepu a tělesné teploty a zároveň odvodňují tělo (rozhodně se tedy nepočítají do celkového denního příjmu tekutin, naopak).

Co se týče zmrzliny, ledu a ledových nápojů, mnozí budou asi překvapení a zklamaní, ale paradoxně tyto potraviny nejsou ani v létě vhodnou volbou. Nejenže totiž oslabují trávení, ale chlad má adstringentní účinky, to znamená že způsobuje stažení těla a tím může docházet k zadržování tekutin (včetně potu i horka) v organismu.

A pokud si někdo dá například velkou porci masa (zahřívající potravina) a zají ho několika kopečky zmrzliny (silně ochlazující potravina), výsledkem nebude vnitřní rovnováha, jak by se mohlo na první pohled zdát, ale přesný naopak.

Náš organismus se bude takovýmto prudkým ‚otužováním‘ cítit jako na houpačce, což mu vůbec neprospívá a navíc bude potřebovat veliké množství energie na to, aby se dostalo zpět do rovnováhy.

  • OCHLAZUJÍCÍ POTRAVINY:
  • – syrová zelenina: klíčky, okurky, rajčata, ředkvičky, hlávkový salát, špenát, čínské zelí, čekanka, cukety, lilek, žampiony, celer, brambory- olivy, bambusové výhonky, mořské řasy- tropické a subtropické ovoce: banány, kiwi, pomeranče, grepy, mango, ananas, meloun (považovaný za ovoce, ale ve skutečnosti je meloun zelenina), citrony, jahody, lesní plody, moruše- máta, petrželka, fenykl- zeleninové a ovocné šťávy, minerální vody, zelený/bílý/bylinkový čaj, bílé víno- mléko & mléčné výrobky (zejména jogurt)- ječmen, pšenice, produkty z bílé mouky
  • – rafinovaný cukr
  • NEUTRÁLNÍ POTRAVINY:

– luštěniny (fazole adzuki, fazole mungo, červená čočka, …)- máslo, tvaroh- ovoce mírného pásu (hrušky, jablka, švestky, …)- semínka, ořechy- med

  1. – droždí
  2. ZAHŘÍVAJÍCÍ POTRAVINY:
  3. – pohanka, jáhly, rýže, celozrnné potraviny, ovesná kaše- sója, vejce- mák, vlašské ořechy, slunečnicová semínka- česnek, cibule, pórek, pažitka, chilli papričky, skořice, hřebíček, zázvor, koření (čím ostřejší, tím více zahřívající), sůl, kakao a kakaové výrobky- křen, chřest, ostatní vařená zelenina (v páře či lehce osmahnutá nebo opečená)- broskve, maliny, třešně, datle, sušené ovoce- sýry – kozí/ovčí/plísňové, máslo, ostatní tuky
  4. – alkohol, červené a rýžové víno, káva, černý & zázvorový čaj
  5. MOČOPUDNÉ PLODINY

Okurky či meloun jsou známé svým vysokým podílem vody a jsou tedy ideálním letním osvěžením. Většinou se však již opomíjí, že mají zároveň také silně močopudné účinky, což je v horku lehce kontraproduktivní, protože nás tyto plodiny osvěží, ale zároveň se tak zbavujeme více vody, než kolik jsme jí přijali.

Nevěříte? Stačí pozorovat vlastní tělo a uvidíte, že po konzumaci melounu či okurky se brzy dostaví pocit žízně, kterým si tak tělo samo řekne o potřebnou vodu. Není však kvůli tomu třeba tyto plodiny vyloučit z letního jídelníčku.

Jsou cenným přínosem minerálů a vitamínů a jejich diuretické účinky z nich dělají součást detoxikačních diet a pomáhají při čištění ledvin. Stačí když se tedy nenecháme ošálit falešný pocitem osvěžení a nezapomeneme spolu s konzumaci svěžího ovoce a zeleniny na pití čisté vody, která nás hydratuje mnohem lépe.

Mezi plodiny s diuretickým účinkem patří také jablka, broskve, nektarinky, hroznové víno, třešně, borůvky, meloun, salátové okurky, rajčata, rukola, chřest, kořenová zelenina (zejména petržel, celer a pastiňák).Konzumací ovoce a zeleniny se tedy nikdy nesnažme nahradit pitný režim.

Do celkového denního množství přijatých tekutin nezahrnujeme zkonzumované ovoce a zeleninu (ani šťávu z nich), stejně tak jako kávu, černý čaj, mléko, alkohol či slazené limonády – to vše je pouze jako doplněk ke každodennímu pitnému režimu.

V případě melounu, ti, kteří mají slabší trávení, by ho měli raději konzumovat samostatně, takto je totiž rychle a lehce stravitelný (cca 30 min.) a zásadotvorný. Když se ale kombinuje s jiným ovocem či potravinami, dochází ke kvašení.

OCHLAZUJÍCÍ POTRAVINY A NADVÁHA

Kdo chce však například ubrat na váze nejen pomocí sportu, tak by měl naopak omezit ochlazující potraviny, neboť ochlazený organismus nedokáže správně spalovat tuky. Naopak potraviny podporující element ohně mají hořkou chuť, vysušují, snižují napětí v organismu, ulehčují trávení a napomáhají řešení nadváhy. Jedná se například o listy salátů a divoké bylinky tmavě zeleného zbarvení.

Na podzim a v zimě bychom pak měli ve svém jídelníčku buď omezit, nebo úplně vynechat ochlazující potraviny a naopak konzumovat potraviny, které náš organismus prohřejí. Správně zvolená strava v zimním období nejen zahřeje, ale i sníží touhu po sacharidech a dodá tělu potřebnou energii – ale nepředbíhejme, o tom si napíšeme, až příjde čas 🙂 Zatím si UŽÍVEJTE LÉTA!

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector