Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem

V malém pražském bytě si slečna, říkejme jí Veronika, připravuje oběd. Zrovna vaří polévku, když v tom jí ujede ruka a přidá si do svého zeleninového vývaru o něco větší porci muškátového oříšku.

Vlastně se jí tam vysype polovina pytlíku. „To nic není,“ pomyslí si a polévku po uvaření nalačno sní. Po pár chvílích se začne celá třást, srdce jakoby chtělo vyskočit z těla, je jí špatně, dokonce má sluchové halucinace a vidiny.

To není výmysl – tento příběh doopravdy stal. Veronika se z toho nakonec po několika dnech vyspala, ale předávkování muškátem nebyla žádná legrace. Při vyšších dávkách a srdeční přecitlivělosti by mohla klidně umřít.

Jaké další potraviny, které běžně jíš i ty, jsou podobně potenciálně nebezpečné

Banány

Po jablkách nejkonzumovanější ovoce na světě – banán – je plodina vydatná na vitamíny B1, B2, B6, C, E, kyselinu listovou a je také výtečným zdrojem draslíku, hořčíku a železa. Právě při vysoké konzumaci draslíku může nastat velký problém u lidí, kteří mají slabší ledviny, kde je tolerance tohoto prvku podstatně nižší. 

Průměrný banán má totiž kolem 500 miligramů draslíku. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je 3 500 miligramů. Sedm banánů přecitlivělejším jedincům už může způsobovat třes, zvracení a průjmy a při dlouhodobém rizikovém užívání této žluté pochoutky začnou komplikace se srdeční arytmií. 

Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem Zdroj: TheDigitalArtist/Pixabay.com

Mohl by banán i zabít? Teoreticky ano. Jelikož smrtelná dávka je 2 600 mg draslíku na 1 kg tělesné hmotnosti, musel by 80kilogramový člověk pozřít přes 200 gramů draslíku, což dělá více než 400 banánů. Do té doby by se určitě projevily jiné vedlejší účinky, takže by se zřejmě nebylo fyzicky možné zabít obyčejnými banány. Ale raději to ani nezkoušej.

Kofein

Bez kávy si někteří lidé nedokáží představit den. Popíjejí ji ráno, popíjejí ji po obědě – přes odpoledne stihnou dvě a navečer klidně taky. Pokud ti toto někoho připomíná, a konkrétně tebe, dej si pozor na předávkování kofeinem.

Nemusí jít ani o kávu, stačí ti vypít větší množství koly. Doporučená denní dávka kofeinu čítá pro průměrného člověka okolo 300 mg. To jsou zhruba dva až tři šálky kávy.

Dvojnásobek tohoto množství může ale zamotat hlavu i zkušenému kávičkáři.

Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem Zdroj: publicdomainpictures.net/Jean Beaufort

Přehršel kofeinu v organismu způsobuje nadměrnou stimulaci organismu, z čehož může vyplynout v první fázi dehydratace, roztěkanost, ztráta pozornosti, třes, nervozita, neklid, silné bolesti hlavy, cukání víček a nespavost, pochopitelně. Pokud se předávkování týká citlivějšího člověka, může přijít i srdeční arytmie, nevolnost a průjem, halucinace, epileptické záchvaty, poruchu vědomí a při opravdu velkém předávkování může nastat smrt

Kofein se nedoporučuje lidem, kteří už na sobě snížené vedlejší účinky v minulosti zpozorovali, dávej si pozor i na kombinaci s některými léky. Nezapomeň, že čím nižší tělesná hmotnost, tím dříve a intenzivněji můžou nepříznivé účinky přijít. 

Voda

Vodu potřebujeme, dokonce tvoří 66 % našeho těla. To se o ní ví, ale dokáže i zabíjet. Předávkování obyčejnou vodou není nic neobvyklého. Vlastně se s tím běžně setkávají sportovci např.

při náročných maratonech, ale i lidé z klubů, kteří se po požití extáze snaží masivně doplňovat tekutiny. Přesuňme se ale o deset let zpátky do slunné Kalifornie, kde se zrovna koná soutěž v pití obyčejné vody.

Za první místo je konzole od Nintenda, to je lákavé.

Do soutěže se přihlásila osmadvacetiletá Jennifer Strange. Za tři hodiny vypila asi šest litrů pitné vody. Jennifer se během „zábavné“ soutěže udělalo špatně a odjela domů. Od té doby ji už nikdy nikdo neviděl živou. Zemřela ve velkých bolestech na předávkování. Vodou.

Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem Zdroj: Pixabay/Pexels.com

Při tomto nemilém předávkování klesne v lidském těle hladina sodíku pod 135 milimolů na litr krve. To je doprovázeno silnými bolestmi hlavy, zvracením, častým močením, poruchami mysli a celkovou dezorientací člověka.

Ledviny přestanou stíhat, krev je vodou příliš naředěná, takže přichází otok mozku, zástava dechu a smrt.

Není třeba se bát, většinou se to týká lidí s nějakým onemocněním ledvin, i tak by se to ale s vodou nemělo zbytečně přehánět.  

Muškátový oříšek

V úvodu článku jsme si popsali pocity, které zažívala Veronika, když se předávkovala muškátovým oříškem. Je to sice totiž příjemné aromatické koření, ale také droga, která se v minulosti používala jako silné narkotikum. Za nadměrnou dávku se považuje už 5–15 gramů. Předávkování se projevuje nevolnosti, svěděním tváří, poruchami vědomí a halucinacemi.

Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem Zdroj: Pixabay.com/scym   

Toxicita je vyvolána myristicinem – sloučeninou, jež dokáže u člověka vyvolat negativní účinky při podání dávky 1–2 mg/kg, což je právě zhruba 5 gramů muškátového oříšku.

Balení tohoto koření obsahující 18 g prášku se dá koupit už za 20 korun, rozhodně jej však nikdy nezneužívej – naopak, je to látka způsobující akutní psychózu a je nebezpečná.

Pod mírným vlivem tě koření nechává ještě 24 hodin po jeho užití. Účinky této látky jsou mimořádně nepříjemné, a proto se nijak zvlášť nerozšířila mezi konzumenty drog. 

Brambory

Brambory obsahují solanin a solanin je toxický. Vážná otrava může nastat už při zkonzumování 400 mg, ale mírné vedlejší účinky se můžou projevit už při 30 mg. V nazelenalých a hodně naklíčených bramborách je solaninu asi 35 mg na 100 gramů hlízy. 

Mezi vedlejší účinky předávkováním solaninem patří akutní nevolnost, žaludeční křeče, narušení sliznic trávící soustavy a při silnější otravě může dojít ke zrychlení tepu a dechu a ztrátě vědomí. 

Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem Zdroj: Pixabay.com/Wounds_and_Cracks

I když jsou brambory moderně pěstovány tak, aby obsahovaly solaninu co nejméně, měj se na pozoru právě před nehezkými bramborami.

Stačí je důkladně oškrabat a můžeš se toxicity zbavit, někdy ale nepomůže ani to, a proto je lepší zbytečnému předávkování předejít tím, že nehezkou bramboru raději vyhodíme.

Nejvíce se toto projevuje při uskladnění brambor v teple a na světle

Sůl

Lidské tělo vyžaduje sodík, ale ne v podobě kuchyňské soli, která je anorganickou chemikálií.

 Smrtelná dávka soli je pro člověka 200–280 g, podle jeho hmotnosti a zdraví. A takové množství má doma v kuchyni asi každý z nás.

Stačí tři polévkové lžíce a tělo nenadálý přísun soli nevydrží, z buněk začne unikat příliš mnoho vody a nastane konec. 

Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem Zdroj: Pixabay.com/andreas160578

Sůl je velká zátěž na naše orgány. Není tedy divu, že i poměrně „malé“ množství dokáže tak dokonale rozhodit organismus.

Je dobré nezapomínat, že i před dosolením každého pokrmu už v sobě určitou dávku soli obsahuje. Proto solíme z rozmyslem.

V menších dávkách hrozí bolest břicha, poruchy jater, ledvin, kůže a také zvýšením krevního tlaku. Průměrně konzumujeme denně i 15krát více soli, než bychom měli. 

Lékořicové pendreky

Když se Václav Neckář ve své písni kdysi dávno „rozhod' lásku léčit lékořicí“, možná netušil, že by to neměl příliš přehánět. Lékořice obsahuje glycyrrhizin, jehož doporučená denní dávka je stanovena na 100 mg. To dělá přibližně 60–70 g lékořice. A pokud se tato dávka navýší, nedělá to dobrotu. 

Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem Zdroj: publicdomainpictures.net/Alex Borland

U.S. Food and Drug Administration doporučuje nepřehánět s lékořicí, ale ani s tak oblíbenými lékořicovými pendreky. Jejich nadměrná konzumace může způsobit srdeční arytmii, vysoký krevní tlak, otoky a při opravdu dlouhodobě vysokých dávkách i srdeční selhání. Lékořice se dokáže i špatně snášet s některými léky a doplňky stravy. 

Budete mít zájem:  Francouz snídá hlavně sladké. Alespoň hodinu

Mrkev

Únava, bolesti hlavy, padání vlasů, zvracení, zamlžené vidění, vyrážky, bolesti kostí, ale i žluté zbarvení pokožky. To jsou vedlejší účinky při předávkování se obyčejnou mrkví

Karotenémie je poměrně neškodná, ale zato hodně nepříjemná. Jejím spouštěčem je příliš mnoho betakarotenu, což je bohatý zdroj vitaminu A.

Ten je sice mimořádně prospěšný našemu zraku, ale při nadměrné konzumaci může dojít k negativním účinkům.

Žlutooranžové zbarvení kůže pak můžeme najít hlavně hlavně na dlaních a chodidlech, kolem nosu a na kolenou.

Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem Zdroj: Pxhere.com

K předávkování nedojde tak rychle a rozhodně ne na jednu porci. Podle USDA Food Composition Database by muselo dojít ke konzumaci minimálně jednoho šálku nastrouhané mrkve denně.

A to po dobu několika měsíců! Tohle onemocnění lze ale poměrně snadno zvrátit do normálního stavu jednoduchým vynecháním mrkve ze svého jídelníčku, i tak jde ale o zajímavý fakt, který rozhodně změní pohled na původně celkem neškodně se tvářící zeleninu.

Upozornit na chybu. Pokud jsi našel nedostatek v článku nebo máš připomínky, dej nám vědět.

Banány a vitamíny: jaké živiny obsahují a jak působí na naše zdraví?

Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem

Banány jsou nejen chutné, ale hlavně velmi zdravé. Obsahují celou řadu důležitých vitamínů a živin a kladně ovlivňují trávení, zdraví srdce a hubnutí. Kromě vysokého obsahu živin jsou také velmi vhodnou potravinou ke svačině. Pojďme se společně podívat na 11 léčivých účinků banánů, které byly potvrzeny vědeckým výzkumem.

Banány patří mezi nejoblíbenější ovoce na světě.

Pochází z jihovýchodní Asie a pěstují se v mnoha teplejších oblastech světa.

Existuje celá řada různých druhů banánů, které se vzájemně liší barvou, velikostí i tvarem. Nejběžnějším druhem banánů je žlutý banán, který je v nezralém stavu zelený.

Takhle vypadá zralý banán:

Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem

Banány obsahují velké množství vlákniny a také řadu antioxidantů.

Jeden středně velký banán (118 gramů) dále obsahuje (1, 2, 3):

  • Draslík: 9% doporučené denní dávky.
  • Vitamin B6: 33% doporučené denní dávky.
  • Vitamin C: 11% doporučené denní dávky.
  • Hořčík: 8% doporučené denní dávky.
  • Měď: 10% doporučené denní dávky.
  • Mangan: 14% doporučené denní dávky.
  • Sacharidy: 24 g.
  • Vláknina: 3.1 g.
  • Bílkoviny: 1.3 g.
  • Tuky: 0.4 g.

V každém banánu je navíc pouze 105 kalorií a celý banán je tak prakticky výhradně tvořený vodou a sacharidy. Banány totiž obsahují jenom velmi málo bílkovin a prakticky žádný tuk.

V nezralých (zelených) banánech jsou sacharidy zastoupeny především ve formě škrobu a pomalu stravitelného (rezistentního) škrobu, ale spolu s tím jak banán zraje, mění se škrob na stravitelné cukry (glukózu, fruktózu a sacharózu).

Shrnutí: Banány obsahují hodně vlákniny, antioxidantů a celou řadu dalších živin. Středně velký banán obsahuje zhruba 105 kalorií.

  • Banány jsou bohatým zdrojem pektinu, což je druh vlákniny, který banánu dodává jeho strukturu a konzistenci (4).
  • Nezralé banány obsahují pomalu stravitelný (rezistentní) škrob, který funguje jako rozpustná vláknina a není v trávicím traktu tráven.
  • Jak pektin tak pomalu stravitelný škrob mohou regulovat hladinu cukru v krvi po jídle a snižovat chuť k jídlu díky tomu, že zpomalují vyprazdňování žaludku (5, 6, 7).
  • Navíc mají banány nižší až střední hodnotu glykemického indexu, což je veličina, která na stupnici od 0 do 100 udává, jak rychle daná potravina po požití způsobuje vzestup hladiny glukózy v krvi.

Glykemický index nezralých banánů je zhruba 30, zatímco u zralého banánu je to asi 60. Průměrná hodnota glykemického indexu banánů je 51 (8, 9).

Z toho vyplývá, že banány by u zdravých lidí neměly způsobovat prudké kolísání hladiny cukru vkrvi.

Nicméně to neplatí pro diabetiky, kteří by neměli jíst větší množství dobře zralých banánů a pokud je jí, tak by si měli pečlivě hlídat a měřit hladinu cukru v krvi.

Shrnutí: Banány obsahují živiny, které pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi po jídle. Mohou také přispívat ke snížení chuti k jídlu, protože zpomalují vyprazdňování žaludku.

Dietní vláknina (nestravitelné sacharidové zbytky z potravy) má řadu léčivých účinků. Mimo jiné také zlepšuje trávení.

Ve středně velkém banánu najdeme zhruba 3 gramy vlákniny. Díky tomu je banán poměrně dobrým zdrojem kvalitní vlákniny (10).

Banány obsahují hlavně dva následující druhy vlákniny:

  • Pektin: Jeho množství klesá spolu s tím, jak banán zraje.
  • Pomalu stravitelný (rezistentní) škrob: Nachází se v nezralých banánech.
  1. Rezistentní škrob tělo není schopno strávit, a tak se dostává až do tlustého střeva, kde se stává potravou pro tělu prospěšné baktérie, žijící v zažívacím traktu (11, 12, 13).
  2. Některé studie navíc potvrzují, že pektin může také chránit před rakovinou tlustého střeva (14, 15).
  3. Shrnutí: Banány obsahují poměrně velké množství vlákniny a rezistentní vlákniny, které představují vhodnou potravu pro tělu prospěšné baktérie, žijící v zažívacím ústrojů a pomáhají také v obraně proti rakovině tlustého střeva (kolorektální karcinom).
  4. Bohužel zatím neexistuje studie, která by přímo zkoumala vliv banánů na hubnutí, ale přesto mají banány řadu vlastností, díky kterým mohou být při hubnutí prospěšné.

Za prvé banány obsahují relativně málo kalorií. V průměrně velkém banánu je jen o něco málo véce než 100 kalorií a přesto i takto velký banán obsahuj celou řadu prospěšných živin a zvyšuje pocit sytosti a plnosti (čímž dojde ke snížení množství potravy, kterou zkonzumujete).

Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem

Banány jsou také bohatým zdrojem vlákniny. Konzumace vlákniny obsažené v ovoci a zelenině vám pomůže zhubnout, což bylo potvrzeno řadou studií (16, 17, 18).

Navíc, nezralé banány obsahují obrovské množství rezistentní (pomalu stravitelné) vlákniny, která zvyšuje pocit plnosti a sytosti a může také snížit chuť k jídlu (19, 20).

Shrnutí: Banány vám mohou pomoci při hubnutí. Obsahují málo kalorií a naopak velké množství živin a vlákniny, která může snižovat pocit hladu.

  • Draslík je velmi důležitý prvek pro zdravé srdce, zejména pro regulaci krevního tlaku.
  • Bohužel, i když je tento prvek velmi důležitý, většina lidí trpí nedostatkem draslíku (21).
  • Banány jsou skvělým zdrojem draslíku a jeden středně velký banán (118 g) obsahuje 9% doporučené denní dávky draslíku.
  • Strava bohatá na draslík může pomoci snížit krevní tlak a lidé, kteří jí hodně draslíku mají až o 27% menší riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění než ostatní (22, 23, 24, 25).
  • Kromě toho banány obsahují také větší množství hořčíku, který je rovněž důležitý pro zdravé srdce (26, 27).
  • Shrnutí: Banány jsou výborným zdrojem draslíku a hořčíku, což jsou dva prvky, které jsou důležité pro zdravé srdce.
  • Ovoce a zelenina jsou skvělým zdrojem antioxidantů a ani banány nejsou v tomto směru výjimkou.
  • Obsahují několik druhů silných antioxidantů, jako jsou například dopamin nebo katechiny (1, 2).
  • Tyto antioxidanty jsou spojovány s řadou pozitivních účinků na lidské zdraví, včetně snížení rizika vzniku srdečních a degenerativních onemocnění (28, 29).
  • Řada lidí si paradoxně myslí, že dopamin obsažený v banánech funguje v mozku jako “hormon štěstí a dobré nálady”.

Ve skutečnosti se ale dopamin z banánů nedostane přes hematoencefalitickou bariéru, takže do mozku vůbec nemá šanci proniknout. Namísto ovlivňování nálady tak účinkuje jako silný antioxidant  (2, 30).

Shrnutí: Banány obsahují velké množství řady antioxidantů, které pomáhají zmírňovat škody napáchané v organizmu volnými radikály a současně snižují riziko vzniku řady onemocnění.

Budete mít zájem:  Ortoped radí, jak využít klimatizaci a neničit si přitom zdraví

Rezistentní vláknina je druh nestravitelného sacharidu, který je v hojné míře obsažen v nezralých banánech. V organizmu funguje jako rozpustná vláknina.

V zásadě platí, že čím je banán zelenější tím více rezistentní (pomalu stravitelné) vlákniny obsahuje (31).

Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem

Naproti tomu zralé (žluté) banány obsahují menší množství rezistentní i celkové vlákniny, ale v poměrném zastoupení obsahují větší množství rozpustné vlákniny – pektinu.

Jak pektin, tak rezistentní vláknina snižují pocit hladu a prodlužují dobu trvání pocitu sytosti po jídle (20, 32, 33, 34).

Shrnutí: Banány obsahují velké množství rezistentní vlákniny, respektive pektinu (v závislosti na stupni zralosti). Oba tyto druhy vlákniny pomáhají zmírnit pocit hladu a prodloužit dobu trvání pocitu sytosti po jídle.

  1. Inzulinová rezistence je jedním z hlavních rizikových faktorů vzniku řady závažných onemocnění, včetně diabetu druhého typu.
  2. Bylo provedeno několik studií, které potvrdily, že užívání 15 – 30 gramů rezistentní vlákniny denně, dokáže zvýšit citlivost buněk na inzulin o 33 – 50% a to již za 4 týdny (35, 36).
  3. Nezralé banány jsou skvělým zdrojem rezistentní vlákniny, a tak pomáhají zvyšovat citlivost buněk na inzulin.
  4. Důvody proč rezistentní vláknina zvyšuje citlivost buněk k inzulinu, nejsou příliš prozkoumané a navíc výsledky studií jsou poněkud nejednoznačné (35, 37).

Shrnutí: Nezralé banány jsou dobrým zdrojem rezistentní vlákniny, která může zlepšovat citlivost buněk k inzulinu. Nicméně je potřeba provést další výzkum, aby bylo možné toto tvrzení jednoznačně doložit.

  • Draslík je nejen důležitým minerálem pro regulaci krevního tlaku, ale současně je také nutný pro správnou funkci ledvin.
  • Konzumace banánů, které jsou dobrým zdrojem draslíku, tak pomáhá udržovat vaše ledviny zdravé.
  • Jedna studie prováděná na ženách po dobu více než 13 let, potvrdila, že ženy, které jedly banány 2 – 3 x týdně měly o 33% menší pravděpodobnost vzniku onemocnění ledvin (38).
  • Další studie prokázaly, že lidé, kteří jedli banány 4 – 6 x týdně, měli dokonce o téměř 50% menší pravděpodobnost vzniku onemocnění ledvin oproti lidem, kteří banány nejí (38, 39).
  • Shrnutí: Konzumace banánů několikrát týdně může snížit riziko vzniku onemocnění ledvin až o 50%.
  • Banány jsou často považovány za dokonalé jídlo pro sportovce, a to zejména díky vysokému obsahu živin a snadno a dobře stravitelných sacharidů.
  • Konzumace banánů vám může pomoci zmírnit křeče a otoky v souvislosti se sportovním výkonem či cvičením, které trápí až 95% lidí (40).
  • Důvod vzniku těchto křečí není znám, ale předpokládá se, že jsou způsobeny dehydratací a elektrolytickou nerovnováhou (41, 42, 43).

Nicméně výsledky studií zabývajících se zkoumáním vlivu banánů na svalové křeče nejsou jednoznačné. Některé studie potvrzují, že banány proti křečím působí, zatímco jiné studie nic podobného neprokázaly (44).

Nicméně bez ohledu na tyto studie jsou banány skvělou potravinou, kterou byste měli konzumovat před vytrvalostním cvičením, během něj i po něm (45).

Shrnutí: Banány mohou zmírňovat projevy svalových křečí způsobených cvičením. Jsou také vhodnou potravinou pro vytrvalostní cvičení.

Banány jsou nejen velmi zdravé, ale současně je velice snadno můžete zařadit do jídelníčku.

Můžete si je dát například do jogurtu při snídani nebo je jíst spolu s cereáliemi či je přidat do mixovaných nápojů (smoothies) nebo je použít místo cukru při pečení či vaření.

Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem

Navíc, díky pevné a tlusté slupce, se do banánů nedostávají škodlivé pesticidy a další kontaminanty.

Banány si můžete vzít snadno kdykoli sebou. Váš organizmus je většinou dobře snáší a tráví a není nutné je nijak zvlášť připravovat. Stačí jenom oloupat a jíst.

Ty rostou tuky z banánů? Mýty a realita

Banány jsou produkty, které kdysi bylyexotické, lze nyní nalézt na regálech každého obchodu. Mohou být použity při přípravě různých pokrmů a v jednoduché podobě. Ale hlavní otázka mnoha fanoušků tohoto ovoce – „Ty tloustneš z banánů?“. V tomto článku budeme uvažovat o užitečných a škodlivých vlastnostech banánů, rozptýlíme mýty o stravě s banány a mnoho dalších.

Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem

Jaké jsou tyto plody?

Užitečné vlastnosti banánu pro tělo:

  • Obsahují různé užitečné mikroelementy (draslík, hořčík, vápník) a vitamíny (C, B1, B2, B3, B6, B9, E).
  • Struktura banánových vláken pomáhá stimulovat trávicí systém.
  • Rychle obnovuje lidskou sílu a dodává při fyzickém působení extra zátěž.
  • Zdroj antioxidantů.
  • Peel banana – vynikající nástroj pro boj s červy.

Negativní aspekty

Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem

Daleko od pozitivních vlastností banánů:

  • Pokud trpíte nemocemi spojenými s onemocněnímtrávicí systém, nezneužívejte banány. Jsou absorbovány v lidském těle po dlouhou dobu, tudíž je možné trávení a nahromadění plynů, jinými slovy, nadýmání.
  • Banány zvyšují viskozitu krve, zahustíme, takže lidé, kteří prodělali srdeční infarkt nebo cévní mozkovou příhodu, nebo kteří mají onemocnění kardiovaskulárního systému, je lepší vzdát se velké množství banánů.
  • Pokud jste alergičtí na toto ovoce, jste těhotná žena nebo dítě ve věku do 3 let, tato lahůdka také není pro vás.
  • Ošetřené banány mohou způsobit rakovinu různých orgánů, takže před jídlem si důkladně umyjte ovoce pod tekoucí vodou.

Po všech výše uvedených skutečnostech stojí za zmínkubanán je vysoce kalorický výrobek. Kolik kalorií je v jednom banánu velký? Zelené, ještě nezralé plody obsahují asi 100-120 kalorií. U banánů, které jsou již zralé, od 70 do 100 kalorií. Sušené ovoce – 300 kalorií. Jak můžete vidět, sušené banány nejsou ničím jiným než zdravou alternativou k čipům. Pomáhají tekutině opustit lidské tělo.

Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem

Banánová strava

Takže jsme hladce přešli z kalorického obsahu na otázku: „Narazíte na banány?“. Podívejme se na banánovou dietu. Jaká je jeho podstata? A jaké jsou nevýhody této metody výživy? Jaké druhy lidí jsou v této dietě kontraindikovány a komu by naopak neměly zasahovat?

Jane Griffin, výživář z Británie, najednouvyvinul dietu, která snižuje váhu olympijských sportovců a nazvala to „banánovou dietu“. Nechte banány a hrozny – ovoce, které se neobjevují v typické stravě, ale ještě jeden den můžete odhodit jeden kilogram hmotnosti.

Důležité doporučení

Nejprve jíst banány, kde je nižší obsah škrobu (produkty z Japonska nebo nezralé, s nazelenalým nádechem kůry nechá zralé na tmavém místě).

Pokud máte hypertenzi, cukrovku, onemocnění ledvin, obezitu nebo problémy s trávením, tato strava bude mít příznivý účinek na vaše tělo.

Za druhé, dieta je založena na částečné výživě. Všechny tři dny jen banány, ale v malých porcích a často. Nepoužívejte hladovku, ale nenahládejte tělo. Mléčné výrobky, čaj bez cukru nebo čistá voda jsou povoleny. S takovou výživou se otázka „Ty rostou tuky z banánů?“ bude mít negativní odpověď.

Za třetí, po skončení stravy, nezačněte jíst všechno náhle, jak to obvykle dělá. Hmotnost se vrátí, žaludek bude trpět stresem a vaše úsilí bude určitě zbytečné.

Někteří vědci a lékaři tomu věřítaková strava není pro tělo příliš užitečná, i když trvá tři dny, a doporučuje vám, abyste si vyrobili banány (dny banánů), jeden týden nebo měsíc. Nejdůležitější věcí není být fanatické a znát opatření ve všem, pak se nikdy nebudete obtěžovat otázkou: „Ty rostou tuky z banánů?“.

Velmi častá pověst je, že konzumace banánů v noci je přínosem pro tělo. Tímto způsobem můžete také odhodit váhu. Podívejme se znovu na klady i zápory takového jídla.

Večerní občerstvení

Nepřehánějte! Předávkovat se můžete i banány, vodou i jiným jídlem

Mohu jíst banány v noci? Výhody jídla těchto plodů před spaním:

  • Vitamíny a minerály mají příznivý účinek na tělo, pokud chcete znovu získat sílu a probudit se v dobré náladě, banán pomůže normalizovat váš spánek.
  • Zrychluje metabolismus, odstraňuje přebytečnou vodu z těla, a proto pomáhá ztratit nadváhu.
  • Máte-li migrény, otoky, gastritidu, srdeční onemocnění, pak tropický produkt žluté barvy působí jako lék pro vás.
Budete mít zájem:  Léky Proti Křečím V Břiše?

Nevýhody konzumace banánů v noci:

  • Předávkování cukru v krvi. Po pocitu spokojenosti člověka přichází silný hlad. Člověk se nemůže osvěžit, tk. je v ospalém stavu.
  • Je velmi opatrné používat žlutý výrobek znovu kvůli velkému množství kalorií obsažených v něm.
  • Diuretický účinek, jelikož ve výrobku je obsaženo velké množství draslíku.

Na základě skutečností a vlastností tedy myMůžeme dát definitivní odpověď na otázku: „Je možné jíst banány v noci?“.

Můžete jíst ovoce v dopoledních hodinách, na obědě, v noci, jak sedí na banánové dietě, hlavní věc – brát v úvahu všechny nuance, sledovat jejich zdravotní stav, a ne zapomenout na své vlastní tělo, aby jasně vidět účel (za to, co jste začali podobný zákon) a nepřehánějte to v přijatých opatřeních.

>

Potravinoví zabijáci! I mrkví se můžete předávkovat

Mrkev

Sladká zelenina je plná vitamínů, minerálů a vlákniny. I u ní však hrozí vzhledem k relativně vysokému obsahu vitaminu A riziko předávkování. To by vzniklo při pravidelné konzumaci alespoň litru mrkvové šťávy denně po dobu několika měsíců.

Za toxickou lze považovat dávku 2 – 3 litry denně.

Předávkování se projevuje vypadáváním vlasů, nutkáním na zvracení, zvracením, průjmem, olupováním kůže, mlhavým viděním, kožními vyrážkami, bolestmi kostí, nepravidelnou menstruací, únavou, bolestí hlavy.

Káva

Většina z nás si už nedovede ráno bez šálku dobré kávy představit. Voňavý nápoj nám dodává energii, zvyšuje vytrvalost, pomáhá při únavě.

Podle vědců je však 500 až 600 miligramů kofeinu denně rizikové. Typický hrnek kávy přitom obsahuje okolo 200 mg, černého čaje asi 120 mg.

Předávkování se projevuje nespavostí, neklidem, nepravidelným srdečním tepem, svalovým třesem, úzkostmi, bolestí hlavy.

Tuňák

Ryby jsou všeobecně zdravé, jenže… Světové vody jsou znečištěné průmyslovou činností a obsahují velké množství rtuti. Ta se ve vodě mění v methylrtuť, která se ukládá v jejich tkáních. Ta se pak z lidského organismu vylučuje pomalu, až několik týdnů.

Škodit může především ženám v období těhotenství a rizikem je i pro malé děti. Odborníci doporučují dospělým jíst ryby jen jednou až dvakrát týdně. Pamatujte, že maso z velkých ryb obsahuj více rtuti.

Kontaminovaný je i platýz, žralok nebo makrela, ze sladkovodních pak okoun, bolen a candát.

Voda

I když to může znít neuvěřitelně, životadárnou tekutinou se skutečně můžete předávkovat. Pokud v krátké době vypijeme větší množství vody, naředí se krev a voda začne přecházet do buněk, které se začnou nafukovat a otékat.

Pokud je volné místo, kam se zvětšující se buňky mohou rozestupovat, není to zas takový závažný problém. To, ale neplatí o buňkách v mozku. Ty mají kolem sebe pevně srostlé kosti lebky.

Intoxikace vodou tak v nejhorším případě končí edémem mozku a zástavou dechu.

Banány podporují koncentraci mozku, 100 g obsahuje 1,7 mg hormonu serotoninu.

Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

Banán

Draslík je důležitý stopový prvek v našem organismu. Zajišťuje prakticky veškeré důležité funkce v organismu. Můžet se jím však i lehce předávkovat. Toxické jsou už dávky nad 25 gramů.

Nadbytek se projeví typickým brněním v končetinách, pocity slabosti a citliví jedinci mohou pociťovat i průjem a zvracení. Nadměrný příjem draslíku může způsobovat poruchy srdečního rytmu a svalovou paralýzu.

Mezi největší zdroje draslíku patří ve šlupce vařené brambory, banány a pomeranče.

Žlutý zázrak, který milujete. Proč?

Je to snadný zdroj energie. Chutný, skladný a snadno dostupný. Banán je takový malý zázrak. Je tomu ale opravdu tak? Banány jsou populární a široce konzumované ovoce.

Jsou výživné, s vysokým obsahem vlákniny a plné antioxidantů. Kdo by neznal bezstarostné zdravé občerstvení, které lze snadno hodit do batohu, kabelky a jít.

Přesto tu jsou občas obavy z cukrů a kalorií.

„V tomto článku se podrobně podíváme na banány a jejich přínos pro zdraví. Doufáme, že vám přinese dostatek informací, abyste zjistili, jestli banány stojí za to jíst,“ napsal webový server www.fitwirr.com.

1) Banány jsou výživné, přičemž každý středně velký banán obsahuje 105 kalorií, 22 procent denní hodnoty vitamínu B6, 17 procent vitamínu C a 12 procent denní dávky draslíku a vlákniny. Asi 75% banánu je voda s 90 procent kalorií v banánech pochází ze sacharidů. Banány také zahrnují rostlinné antioxidační sloučeniny nazývané katechin a dopamin.

2) Vláknina v banánech. Stejně jako mnoho jiných druhů ovoce také banány obsahují slušné množství vlákniny.

Dieta bohatá na vlákninu bývá spojena s mnoha zdravotními přínosy, a to včetně zlepšení trávicího zdraví, prevence srdečních onemocnění, diabetu, některých forem rakoviny, a dokonce pro potlačení chuti k jídlu.

Ačkoliv banány mají vlákninu, v žádném případě nejsou ovocem s nejvyšším množství vlákniny.

„Banány obsahují tři přírodní cukry – sacharózu, fruktózu a glukózu spolu s vlákninou. Banány poskytují okamžitý a podstatný zdroj energie. Výzkum dokázal, že už dva banány dodají dostatečné množství na tvrdý 90minutový trénink.

Není divu, že jsou banány mezi světovými sportovci ovocem číslo jedna.

Banány mohou pomáhat překonat nebo předcházet mnoha nemocem a stavům, a to je staví do pozice, kdy by se měly stát součástí naší každodenní stravy,“ napsal o banánech server kulturistika.com.

3) Účinky na ztrátu hmotnosti. Můžu jíst banány, když chci hubnout? Obecně platí, že přidání většího množství ovoce do vaší stravy je dobrá věc, protože většina ovoce má vysoký obsah živin a vitaminů.

Banány přicházejí s velkým množstvím kalorií, což činí mnohem těžší vytvořit kalorický deficit potřebný pro vaše hubnutí. V každém případě, pokud se snažíte zhubnout a chcete si dát banán, měli byste sáhnout po menší velikosti.

Naštěstí existuje mnoho dalších druhů ovoce, které jsou vhodnější pro hubnutí. (avokádo, jablko, pomeranče, ananas, borůvky, jahody, meloun).

4) Banány a zažívací účinky na vaše zdraví. Jeden střední banán obsahuje 3 gramy vlákniny, což je živina, která pomáhá regulovat rychlost trávení. Také nezralé banány jsou bohaté na odolný škrob a pektin, které jsou spojeny s lepším trávením a nižším rizikem rakoviny tlustého střeva. Pokud jíte banány pro zlepšení trávicího zdraví, zelenější banán je vhodnější.

5) Banánové potenciální riziko. Mohou banány negativně ovlivnit vaše zdraví? Neexistují žádné aktuální důkazy naznačující, že konzumace banánů může způsobit závažné nežádoucí účinky. Pokud jste ale alergici, například na latex, obraťte se pro radu na svého lékaře.

Co říct ve finále? Banány obsahují vlákninu, draslík, vitamín C, vitamín B6, antioxidanty. Všechny tyto živiny mají řadu zdravotních přínosů, které jsou dobré pro udržení trávicího systému a zdravého srdce.

Otázkou je, zda potřebujete tolik kalorií z banánu, to je na vás, záleží na cílech. Opět vše závisí na vašem zdraví, cíli a současném stavu. Pro pacienty s cukrovkou budete možná lepší sáhnout po jiné ovocné alternativě. Celkově jsou banány zdravé, chutné a všestranné.

Jeden tip, jestliže chcete jíst banány, kombinujte je s arašídovým máslem, abyste pomohli zpomalit trávení.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector