Pivo a zdraví: Lék na mužské srdce?

Od poruchy srdečního rytmu mu pomohli kardiologové třinecké Nemocnice Podlesí. Byl prvním pacientem na Moravě, který vyzkoušel účinek alkoholové terapie.

Nešlo o blahodárnou štamprli, která by nemocného postavila na nohy, ale speciální metodu založenou na aplikaci koncentrovaného ethanolu do cévy v srdeční síni.

Od „revolučního“ výkonu uplynuly čtyři roky a pan Miroslav podstoupil ještě jeden menší zákrok. Arytmie je u něj definitivně pryč.

Přečíst článek ›

„Potíže byly hodně nepříjemné. Bolelo mě na srdci, měl jsem bušení a někdy jsem úplně hořel, i když jsem jen seděl,“ popisuje potíže. Přičítal je velkému stresu. Jako podnikatel v oboru elektro byl v jednom kole. V autě křižoval Moravu a honil každou minutu. „Skončilo to mrtvicí,“ vzpomíná Miroslav Bittala na kritickou dobu, kdy měl kvůli fibrilaci síní opravdu namále.

Kvůli nemocnému srdci skončil v částečném invalidním důchodu a dostal se do péče kardiologů z Nemocnice Podlesí, kde podstoupil zhruba osmihodinovou operaci. „Lékaři mi nabídli takzvanou alkoholovou ablaci Marshallovy žíly.

Vše mi vysvětlili a já jsem souhlasil. Jsou společně s kardiology z Prahy špičkou v oboru.

Měli moji plnou důvěru,“ popisuje unikátní operaci, během níž byl při vědomí a komunikoval s operačním týmem – zákrok prováděl tým v lokální anestezii.

Nevýznamná žilka

Výkon spočívá v aplikaci alkoholu do příslušné cévy v levé srdeční síni. Touto cévou je takzvaná Marshallova žíla, která v průběhu růstu embrya postupně zakrňuje. U některých lidí dojde až do podoby pouhého vazivového pruhu, u jiných zůstává jako „nevýznamná“ žilka. Právě tato abnormální tkáň je pak příčinou nežádoucí arytmie.

Přečíst článek ›

„Celý proces alkoholové terapie je maximálně jednoduchý. Zhruba dva mililitry koncentrovaného alkoholu svépomocí odstraní příčiny arytmií a ty odezní,“ vysvětluje kardiolog Nemocnice Podlesí Radek Neuwirth.

Po operaci ležel pan Miroslav v nemocnici jen čtyři dny. Od té doby se cítil velmi dobře – přišla roky nepoznaná úleva. „Zhruba po půl roce se objevily menší komplikace a musel jsem na další, už jen menší výkon. Bylo zapotřebí něco doladit,“ poznamenává dnes jednašedesátiletý muž z Hané, který opět může chodit na procházky se svými psy.

Přečíst článek ›

„Zvládám vše kolem domu i zahrady. Dokonce jsem na podzim naštípal dřevo,“ těší se z obratu k lepšímu. Na návrat do plného pracovního vytížení to však není. Pana Miroslava stále sužuje vysoký krevní tlak a další potíže, které způsobují, že se hodně zadýchává.

Užívá léky a jeho srdce je pod pečlivým drobnohledem odborníků. Na kontrolní vyšetření musí co tři měsíce. „Srdce mi funguje normálně a já nejsem ohrožen mrtvicí nebo podobně závažným problémem. EKG ukazuje, že arytmie je pryč, což je pro mě nejlepší zpráva.

Jsem velice rád, že jsem do toho tehdy šel,“ pochvaluje si rozhodnutí.

Pohled lékaře: kardiolog Nemocnice Podlesí Radek NeuwirthAlkoholovou ablaci provádíme zpravidla jako doplněk katetrizační ablace fibrilace síní, která umožňuje zničení abnormálních tkání v srdci pomocí tenkých elektrod, ale která také může být s ohledem na horší dostupnost místa obtížná. Druhou skupinou nemocných jsou lidé, u kterých katetrizační ablace selhala a dané místo, tedy Marshallovu žílu, se nám nepodařilo účinně zničit. To byl také případ pana Miroslava.

Celý proces alkoholové ablace je maximálně jednoduchý a spočívá v nalezení cévy, zaklínění jejího odstupu a aplikaci malého množství ethanolu. Ten pak už svépomocí odstraní příčiny arytmií a fibrilace odezní.

Žilním přístupem se dostaneme až do srdečních dutin a odtud do srdečního žilního splavu, do kterého uvedená Marshallova žíla ústí. Nyní již stačí zaklínit její odstup balonem a injikovat jeden až dva mililitry koncentrovaného alkoholu.

Ten již další práci provede během několika minut za nás a nenávratně destruuje svalové buňky, které arytmii až doposud spouštěly či udržovaly.

Fatální následky

Proto, aby srdce mohlo pumpovat okysličenou krev tisíci kilometry tepen, žil a vlásečnic, musí se za den stáhnout více než stotisíckrát. Pokud je tento rytmus nepravidelný, může výkon srdce narušit.

Zatímco u jinak zdravých lidí nepředstavují tyto arytmie, až na výjimky, bezprostřední ohrožení života, u nemocných s postižením srdce, například po infarktu myokardu, mohou být některé arytmie životu nebezpečné.

U mnoha lidí není jejich příčina jasná.

Přečíst článek ›

V některých případech je arytmie příznakem srdečního onemocnění, například koronární choroby srdeční, onemocnění štítné žlázy a ledvin. Někdy ji mohou zavinit určité léky nebo porušená rovnováha draslíku nebo hořčíku v organismu. Abnormální rytmus srdce může také vyvolat velká dávka kofeinu, alkoholu, silné kouření nebo stres.

Fibrilace síní, která je celosvětově nejčastější arytmií, se stává jednou z civilizačních chorob, která v Česku trápí statisíce pacientů. Projevuje se bušením srdce, ztrátou výkonnosti, zvýšeným pocením nebo i zadýcháváním.

Pokud se neléčí, může mít i fatální následky – podobně jako v případě pana Miroslava – nemocného stihne cévní mozková příhoda nebo srdeční selhání.

Může mít řadu příčin i forem, vždy však komplikuje a omezuje každodenní život nemocného.

Srdce může posílit i chůze

Chůze je činnost, kterou všichni zvládáme od útlého věku. V dnešní době však za den často neujdeme více než 2000 kroků. To je mnohem méně, než potřebuje dospělý člověk, aby jeho tělo dobře fungovalo. Během dne by totiž měl ujít minimálně 10 tisíc kroků. Přitom i obyčejná chůze může pomoci bojovat proti nemocem srdce.

Přečíst článek ›

Pokud sedíte celý den v kanceláři, je řešením alpinning, kterému se také říká indoor walking, což lze přeložit jako „chůze uvnitř“. Tento sport je v poslední době čím dál oblíbenější a z velkých měst se rozšířil i do menších obcí.

Pomocí speciálního přístroje si zkusíte chůzi s různým sklonem, rychlostí a přetížením. Při lekci alpinningu uděláte minimálně 2500 kroků. A to je dobrý začátek.

Pro ty, kteří se necítí na vrcholové sportovní výkony, je tedy výhodou, že si při alpinningu mohou volit různé stupně obtížnosti.

Recept pro zdravé srdce

Srdeční arytmii často způsobuje nedostatek draslíku, hořčíku a vápníku. Všechny tyto prvky se nacházejí v potravinách, ze kterých se skládá následující recept: draslík v sušených rajčatech, hořčík v čočce a vápník v sýru.

Čočkový salát se sušenými rajčaty a balkánským sýremPivo a zdraví: Lék na mužské srdce?Zdroj: DeníkSuroviny: 200 gramů červené čočky, 200 gramů zelené čočky, 1 ks nadrobno nasekané červené cibule, 50 gramů sušených rajčat, 50 gramů balkánského sýra, citronová šťáva z půlky citronu, 2 lžíce olivového oleje, hrst čerstvé hladkolisté petržele, 1 lžíce dijonské hořčice, sůl, pepř

Přečíst článek ›

Pivo léčí srdce, krevní tlak a trávení | Zdraví

Ačkoli to někteří lékaři neradi slyší, pivo s obsahem alkoholu může svědčit našemu zdraví. Je prokázáno, že alkohol obecně chrání proti kardiovaskulárním chorobám.

Díky obsahu draslíku navíc pivo snižuje krevní tlak. Neznamená to ale, že máte každý večer vypít pět piv na dobrý tlak. Platí to pouze při přiměřené konzumaci. Nadměrné pití naopak vede k poruchám srdečního rytmu.

Podle doktorů je lepší pít alkohol, pravidelně, ne nárazově. Obecně se doporučují u mužů jedno až dvě velká piva denně, u žen jedno až dvě malá piva denně, v závislosti na tělesné konstituci. Někteří lékaři navíc doporučují jeden až dva dny v týdnu alkohol zcela vynechat. Lepší je pít pivo v průběhu dne než si naráz dát třeba dva půllitry.

Pokud jde o mozek, podle Františka Vožeha z Lékařské fakulty UK v Plzni jde o prospěšnosti v souvislosti s alkoholem mluvit jen stěží. Působením alkoholu je totiž postiženo formování nových dlouhodobých paměťových stop či vybavování informací v paměti uložených.

„Problematickým se stává i uchování nových informací v paměti krátkodobé. Po požití malých dávek jsou sice poruchy paměti zjistitelné pouze speciálním vyšetřením, ale se stoupajícím množstvím požitého alkoholu postižení paměti roste,“ píše Vožeh v knize Pivo a zdraví.

Zhubnout po pivu? Je nutné počítat i s tím, že alkohol vede k ukládání tuků přednostně na břiše. Na druhou stranu lékaři zjistili u některých žen při mírné konzumaci úbytek na váze. Zdaleka se však nejedná o pravidlo. Pití piva není dobrý způsob, jak hubnout. Pravděpodobně byste navíc stejně nezhubli v pase.

Budete mít zájem:  Sportovní kroužek pro dítě: lepší je všestrannost než příliš brzká specializace

Podle lékařů a dietologů by proto pivo měli pít jen štíhlí lidé. Vždy je nutné počítat s tím, že obsahuje určité kalorie, a přizpůsobit tomu jídelníček.

Díky tomu, že obsahuje velké množství minerálních látek a stopových prvků, ho lidé přirovnávají k iontovým nápojům, lze ho považovat i za potravinu (pivo jako „tekutý chléb“).

Pivo zlepšuje trávení, zvyšuje chuť k jídlu a může i omezit zácpu. Umírněné pití chrání také před rozvojem diabetu.

Pivo jako lék na žaludek? Pro lidi trpící překyselením žaludku či pálením žáhy je vhodný Pilsner Urquell.

Podle lékařů mohou dokonce lidé užívající pravidelně léky snižující kyselost v žaludku nahradit léčbu konzumací jednoho nebo dvou těchto piv denně.

Nesmí ovšem trpět onemocněním, které by konzumaci alkoholu omezovalo zcela, jako například u jaterních onemocnění nebo u pankreatitidy, zánětu slinivky břišní. U jiného piva lékaři tyto účinky nepozorovali.

Ani v případě, že pivo budete popíjet jako lék na žaludek, nepřekračujte přiměřené množství. V opačném případě si můžete způsobit nejen onemocnění jater, zánět slinivky nebo žlučníku, ale dokonce i rakovinu jícnu. Při cirhóze jater dochází u mužů ke zbytnění prsů do ženského tvaru a velikosti, u žen se zase může objevit pleš nebo vousy.

Ačkoli může nadměrné pití alkoholu rakovinu – například jícnu -vyvolat, přiměřené pití piva může před některými zhoubnými nádory ochránit.

Fytoestrogeny, které pivo obsahuje, snižují výskyt nádorů prostaty, dělohy a prsu a kromě toho také chrání ženy v menopauze před osteoporózou a návaly. U kuřáků ale pití piva trojnásobně zvyšuje úmrtnost na rakovinu plic.

Alkohol v pivu, vínu a destilátech
* 1 litr 10° piva: 28-32 g čistého alkoholu * 1 litr 12° piva: 36-42 g čistého alkoholu * 1 litr vína: 100-140 g čistého alkoholu * 1 litr destilátu (40 % obj.): 315 g čistého alkoholu * Průměrný dospělý člověk metabolizuje asi 7-10 g alkoholu za hodinu, což odpovídá asi 0,3 l piva.

  • Pivo jako potravina
  • * Půllitr piva obsahuje asi 210 kcal (880 kJ), 2 g bílkovin, 12 g sacharidů, 25 mg sodíku, 190 mg draslíku, 40 mg vápníku, 45 mg hořčíku, 75 mg fosforu, 50 mikrogramů selenu, 250 mikrogramů fluoridů, 3 mikrogramy jódu, 0,15 mg riboflavinu, 4 g niacinu, 0,25 mg vitaminu B6, 0,5 mikrogramu vitaminu B12, 25 mikrogramu kyseliny listové.
  • * Nealkoholické pivo je více kalorické.
  • Zdroj: publikace Pivo a zdraví

Pivo v průběhu těhotenství Pití alkoholického piva by se měly rozhodně vyhnout těhotné ženy a ty, které podstupují léčbu neplodnosti – ta při pití piva selhává. Pro těhotné ženy je rizikové hlavně nárazové pití. Pokud si dá žena k obědu třetinku, dítěti by se nic stát nemělo. I tak ale lékaři radí se alkoholu zcela vyhnout. Pití alkoholických nápojů během gravidity sice zvyšuje riziko potratu jen mírně, zato výrazně hrozí předčasný porod a vážná poškození plodu.

Pivo a sport Pivo může být vhodným nápojem pro ty, kteří po výkonu trpí hypoglykemií, neboli náhlým poklesem cukru v krvi. Díky skleničce piva jí mohou předejít. Pokud ale hypoglykemií netrpíte, pivo si po sportování kvůli zvýšenému zatížení jater nedávejte. Pití piva při sportu vede například ke snížení kardiovaskulární vytrvalosti.

Často se diskutuje také o tom, zda pivo pít při nespavosti. „Alkohol odstraňuje úzkost a napětí a umožní lehčí usínání. Ale spánek, zejména v druhé části noci, je méně kvalitní a častěji se probouzíme,“ říká doktorka Lucie Závěšická.

Alkohol v krvi

Ke vstřebávání alkoholu v zažívacím traktu dochází poměrně velmi dobře.  V ústní dutině a v hltanu dochází ke vstřebání malé části alkoholu, a to především z destilátů. I v případě minimálního množství požití alkoholu, působí alkohol u některých lidí velice rychle, neboť se dostává pomocí sliznice přímo do krve.

Takto senzitivním osobám zcela postačí, jestliže alkohol chvíli převalují jazykem v ústech nebo ho kloktají a mozek pociťuje jeho účinek, aniž by něco polkli.

Není bez zajímavosti, že pokud dojde k otevřenému poranění kůže a jejímu následnému ošetření pomocí alkoholového roztoku, může být alkohol rychle vstřebán přímo do krevního oběhu a vyvolat známky rozjaření.

Koncentrace vypitého alkoholu

Se stoupající koncentrací alkoholu v nápoji se také zrychluje jeho vstřebávání. Rychlost vstřebávání se odvíjí od toho, zda je žaludek zcela prázdný, nebo zda obsahuje nějaké jídlo. Svou roli hraje také přítomnost oxidu uhličitého. Bílkoviny a tuky obsažené v potravě alkohol zpomalují, oxid uhličitý ho urychluje.

Množství vypitého alkoholu

Hladina alkoholu v krvi se odvíjí zejména od množství konzumovaného alkoholického nápoje. Čím má konzumovaný nápoj vyšší obsah alkoholu, tím více se ho do krve vstřebává. Odborníci uvádějí, že průměrný dospělý muž metabolizuje za hodinu zhruba 0,3 l běžného piva, 1 decilitru vína nebo 30 ml destilátu.

Vliv tělesné váhy

Mozek náš nejdůležitější orgán organismu obsahuje jisté obranné mechanismy  před toxickými účinky etanolu. Méně alkoholu obsahují také tukové buňky. Obézním jedincům zůstává v organismu relativně více alkoholu v krvi než neobézním se stejnou hmotností.

Hladinu alkoholu ovlivňuje kromě množství vypitého alkoholu také tělesná hmotnost, pohlaví a výška jedince. Čím je tělesná hmotnost větší, tím více má organismus krve, tkáňových tekutin, mízy, a proto se požitý alkohol tím více rozptýlí.

ˇ6eny vstřebávají alkohol daleko hůře než muži, protože skladba jejich organismu je zcela jiná než mužská. Ženské tělo obsahuje více tuků a tak tkání, které zadržují vodu.

Odbourávání alkoholu

Lidský organismus odbourává alkohol podle individuálních faktorů, které souvisí s hmotností, pohlavím, obezitou, zdravotním stavem a stupněm únavy. U obéznějších jedinců trvá odbourávání alkoholu delší dobu.

 Můžeme předpokládat, že u muže, který váží 80 kg, „vyprchá „alkohol, který je obsažený v půllitru desetistupňového piva asi za 2 hodiny a deset minut, u ženy s hmotností 60 kg za 3 hodiny a 50 minut. Normální hodnoty alkoholu v krvi se pohybují v rozmezí 0,03 -0,1 5. Hodnoty 0,3-0,5 % poukazuje na konzumaci alkoholu.

Při hladině 0,5% dochází k mírně euforické náladě, hodnoty 1,0 % znamenají mírný stupeň obluzení. Při hodnotách nad 3,O% jižnastupuje ztráta  vědomí a počáteční komatosní stav.

Individuální tolerance alkoholu

Odvíjí se od pohlaví a rasy. Muži snáší alkohol daleko lépe než ženy a příslušníkům východoasijských národů stačí většinou poloviční dávka, jakou potřebují Evropané k dosažení stejného euforického účinku.

Hladina alkoholu v krvi se snižuje během metabolismu a to podle skutečnosti, jakou rychlostí dochází ke „spalování“ etylalkoholu.  K tomuto ději dochází takřka výlučně v játrech, a to poměrně stabilní rychlostí.

V průběhu jedné hodiny spálí játra u průměrného dospělého muže zhruba 0,1 g etanolu na 1 kg tělesné hmotnosti. U průměrné ženy je to a si 0,085 g.

Určení obsahu alkoholu v krvi

V rámci měření lze použít několik různých metod. Mezi nejznámější patří metoda kvalitativní pomocí dechové zkoušky, kdy testovaná osoba vydechuje trubičkou do balonku. V případě změny barvy chemické látky v trubičce e přítomen alkohol. Tato zkouška je však orientační, neboť změnu barvy mohou způsobit také jiné látky (např. aceton, mentol apod.).

Přesnější je určení alkoholu pomocí spektrometrické analýzy kdy se zjištěné hodnoty alkoholu ve vydechovaném vzduchu lze přepočítat na obsah alkoholu v krvi. Pomocí spektrometrického vyšetření můžeme zjistit množství alkoholu v mg na litr vydechovaného vzduchu. Jeden mg etanolu v jednom litru vydýchnutého vzduchu znamená zhruba dvojnásobek v krvi, tj.

2 mg na litr, tedy hladinu 2%.

Konzumace piva

Pivo patří mezi alkoholické nápoje, které mají relativně nízký obsah alkoholu. Běžná piva obsahují v jednom litru 25-40 g alkoholu.

Účinky piva na lidský organismus jsou příznivé v případě, že nedojde k překročení únosné meze, neboť v opačném případě je účinek spíše negativní. V případě střídmé konzumace piva a na rozdíl od jiných alkoholických nápojů může pivo účinně hasit žízeň.

Pivo působí příznivě na organismus v mnoha směrech, zejména se jedná o kardiovaskulární soustavu, zažívání, trávení na hladinu krevního cukru a ledviny.

Historický pohled

V historii bylo prokázáno, že pivo zachránilo život mnoha lidem v průběhu morové epidemie a především při epidemii cholery. Pivo bylo zárukou přísunu kvalitní a neinfikované vody.  Dokonce bylo zjištěno, že bacily cholery v pivu rychle hynou.

Budete mít zájem:  Pitný režim miminek a malých dětí – kojených i nekojených: Kolik by měly vypít?

Kladné působení piva na zdraví organismu vyplývá z jeho příznivé chemické skladby. Na rozdíl od ostatních alkoholických v pivu dostává organismus dostatečné množství vody a současně také mnoho dalších podstatných látek (vitaminů, minerálů, stopových prvků, hořkých látek atd.).

Také bychom neměli zapomínat na nutriční hodnotu, neboť kromě alkoholu jsou v pivu také sacharidy a malé množství bílkovin.

Kvalita cév

Mezi nečastější zdravotní problémy v průmyslově vyspělých oblastech patří ateroskleróza, která je známá jako kornatění tepen. Ta vzniká ukládáním tukových látek do stěny cév, které se stávají méně pružnými s náchylností k prasknutí.

V případě hromadění tukových plátů dochází ke zúžení průchodnosti a tím se komplikuje krevní zásobení. Při ucpání cévy dochází k poškození příslušné tkáňové oblasti (např. v srdci, v mozku)která bez zásobení kyslíkem může rychle odumřít.

Působení piva na cévní systém

Složení piva působí na cévní systém v několika ohledech. dostatečný obsah vody snižuje nebezpečí dehydratace, obsahem antioxidantů neutralizuje nebezpečné volné radikály, pozitivně ovlivňuje poměr LDL/HDL cholesterolu, krevní srážlivost, snižuje stresové vypětí.

Dále stimuluje tvorbu látek rozšiřujících cévy, které pozitivně působí na elasticitu cév a proti zvýšení krevního tlaku. Mějme však na zřeteli, že nadměrné pití piva může činnost srdce a cév významně zhoršit. U chronických alkoholiků dochází naopak k vážnému poškození srdečního svalstva (tzv. alkoholická kardiomyopatie).

Alkohol nemůžeme považovat za lék, ale za prostředek s určitým preventivním nebo ulehčujícím účinkem pro zdravý organismus.

Má pivo uspávající účinek?

Pivo může na některé osoby působit „ospale“ nebo zlepšuje jejich spánek. Odborníci berou v úvahu působení metylbutanolu, který je obsažen v lublinu chmele. Chmel je botanicky příbuzný konopí a příznivé uklidňující účinky látek z konopí jsou v poslední době častým tématem v médiích. Sklenice piva večer před spaním zkvalitňuje spánek.

Močopudný účinek piva

Pivo obsahuje substanci hordenin, která pochází z ječmene a působí diureticky. Pivo však obsahuje zejména kvalitní vodu, která je sama o sobě kvalitním diuretikem. Pití piva podporuje tvorbu moče, tedy moč ředí , a tím působí proti tvorbě močových kaménků.

Pivo je prospěšné také u pacientů, kteří se porobit léčbě ledvinových kamenů jejich rozbitím pomocí rázové vlny. Vzniklý písek se snadněji vylučuje za pomocí konzumovaného piva. Hořké chmelové látky příznivě ovlivňují sekreci žluči a trávicích šťáv, čímž zlepšují trávení především tučných jídel.

Stimuluje také chuť k jídlu.

Kosmetické účinky piva

Ženy ve starém Římě používaly pivní pěnu k pěstění pleti. Opláchnutí umytých vlasů pivem prý zlepšuje jejich pružnost a lesk. Blahodárně působí na vlasy obsahem stopových látek a vitaminů, zejména skupiny B, které pozitivně ovlivňují nervovou soustavu. Podporují také tvorbu červených krvinek a také pozitivně ovlivňují krevní oběh.

V pivu je také obsaženo železo a mě´d a hořčík. Zinek je součástí enzymu alkoholdehydrogenázy a uplatňuje se při tvorbě inzulinu ve slinivce břišní. V současné době jsou velice populární pivní lázně, kdy se provádí koupel v pivu a současně je také možná jeho konzumace. Pro diabetiky se pití běžného piva nedoporučuje, protože obsahuje sacharidy.

Některé pivovary vyrábí tzv. diabetická piva.

Pivní lázně

Pivní koupele se provádějí v v chrom- titanových vanách a při přípravě pivní lázně se vana z části napustí teplou vodou a zespodu je doplněna přímo z vrtu minerální vodou. Do koupele se přidávají pivní kvasinky, které příznivě ovlivňují naši pokožku. Koupele jsou také doplňovány různými rituály a masážemi. V posledních letech obliba pivních koupelí velice vzrostla .

Pro koho není vhodné pití piva?

Jedinci, kteří trpí alergií n jakoukoliv látku, která je obsažená v pivu, mohou na pivo bohužel zapomenout. Alergické reakce na alkohol se vyskytují poměrně často, a to již po požití malého množství alkoholu. Projevy alergické reakce mohou být různé a může se jednat např.

o: silné zarudnutí v oblasti obličeje, otoky, rýma, bolest hlavy apod. Nemocní postiženi celiakií nesnášejí lepek a musí dodržovat tzv. bezlepkovou dietu a ve speciálních zásilkových obchodech je možné speciální pivo pro celiaky objednat.

V průběhu medikamentózní léčby není pití piva také vždy vhodné a je potřeba se informovat ošetřujícího lékaře. U nemocných trpící dnou může pití piva vyvolat zhoršení zdravotního stavu.

Konzumace alkoholu se rovněž neslučuje s těhotenstvím, protože alkohol přechází placentou do krevního oběhu plodu a plod nemá aktivní enzym na jeho odbourávání.

Chronický alkoholismus

Pivo, nebo víno jako lék: Vědecké studie prokázaly co je zdravější a jaké množství je prospěšné vypít ke snížení rizik nemocí

Milovníci piva a vína budou zarytě tvrdit, že jejich oblíbený nápoj je ten nejlepší, ale jak je to ve skutečnosti, je zdravější pivo, nebo víno? Obojí má své zdravotní benefity, ale i zápory. Zjistěte, jak pivo a vino prospívá našemu zdraví a kolik skleniček si denně bez výčitek můžete dát.

Chcete se dožít vysokého věku? Pak byste podle vědců měli v menší míře konzumovat víno, nebo pivo. Co se týče vína, vědci zjistili, že konkrétně červené odrůdy vína obsahují množství antioxidantů, které našemu tělu pomáhají bojovat proti volným radikálům, které poškozují buňky a orgány v lidském těle. Studie ukazují, že resveratrol obsažený v červeném víně podporuje zdraví a dlouhověkost tím, že zvyšuje aktivitu proteinu zvaného sirtuin. Ten naše tělo chrání před nemocemi i stárnutím. Souvislost s vínem a dlouhověkostí prokázalo několik studií, ale všechny vždy zdůrazňují, že je třeba jej konzumovat s mírou. Pokud dáváte přednost pivu, máme pro vás dobrou zprávu, také má, jak se zdá, pozitivní vliv na zdraví a dlouhověkost. Nizozemští vědci zkoumali po dobu 20 let 5500 lidí. Výzkum došel k závěru, že ti, kteří vypili denně cca půllitr piva, měli o 81 % vyšší pravděpodobnost, že se dožijí 90 a více let. V tomto ohledu jsou si tedy pivo a víno víceméně rovni.

Oba dva alkoholické nápoje mají pozitivní vliv na naše orgány. Zejména se u nich mluví o pozitivním vlivu na srdce. Víno obsahuje polyfenoly, jejichž pozitivní vliv na srdce prokázalo několik studií. Chrání cévy v srdci a snižují tím riziko onemocnění srdce. Pít byste však měli maximálně dvě skleničky vína.

Ve studii provedené americkými vědci v roce 2016 pak bylo zjištěno, že pivo a víno mají jeden společný zdravotní benefit, který spočívá v tom, že zřejmě zpomalují pokles hladiny „hodného“ cholesterolu, který preventivně působí jako ochrana před onemocněním srdce.

Výzkum zjistil, že ti, kteří pili pivo a víno v mírných dávkách, měli o 42 % nižší riziko úmrtí na choroby srdce.

Pití vína a piva s mírou také pozitivně působí na náš mozek. Výzkumy prokázaly, že střídmá konzumace vína dokáže snížit riziko demence i Alzheimerovy choroby. Resveratro l obsažený ve víně totiž pozitivně působí na cévy a zlepšuje okysličení mozku.

Stejné účinky má i pivo, rovněž působí preventivně vůči těmto dvěma chorobám, ale oproti vínu má ještě jeden benefit navíc – dokáže zlepšit kognitivní funkce mozku.

V jedné studii dokonce bylo prokázáno, že lidé po konzumaci malé dávky piva řešili hádanky rychleji než jejich střízliví soupeři.

Pivo i víno nás mohou udělat krásnějšími. Antioxidanty obsažené ve víně mají pozitivní vliv na stav naší pleti. Omlazují ji, zlepšují její pružnost, vyhlazují vrásky a udržují ji jasnou a zářivou.

Ani pivo se v tomto ohledu nenechá zahanbit, jako zkrášlovací „zlepšovák“ ho používaly už naše babičky.

Dermatologové uvádějí, že jeden litr piva pokryje potřebnou denní dávku zinku, zároveň jsou v pivě obsaženy další vitamíny a minerály, které zlepšují stav nehtů, vlasů i pokožky. Pokud si jím opláchnete vlasy, působí jako přírodní tužidlo.

Všeho s mírou

Tento souboj tedy nemá jasného vítěze, míra zdravotních benefitů je celkem vyrovnaná. Je nutné dodat, že většina zmíněných zdravotních benefitů se týkala pouze červeného vína, takže pokud pijete bílé, zvažte, zda ho nevyměnit za červené, nebo pivo.

Budete mít zájem:  Běžný virus snižuje inteligenci, má ho většina z nás

Pokud bychom měli hledat nějaké mínusy u těchto nápojů, tak pivo má více kalorií, tudíž to není zrovna dietní nápoj. Také vás po něm může pálit žáha. Víno zase může demineralizovat zubní sklovinu a existují i studie, které naznačují, že je to častý spouštěč migrény.

A kolik alkoholu je ještě v pořádku denně vypít? U mužů by jsou to dva půllitry piva, u žen dvě třetinky. Co se týče vína, vhodné množství jsou dvě až čtyři deci vína denně.

Zdroje: https://news.psu.edu/story/438346/2016/11/21/research/drinking-beer-may-be-good-heart-health, https://www.irishpost.com/news/scientists-suggest-drinking-beer-every-day-secret-long-life-180181, https://blog.winetourismportugal.com/10-health-benefits-of-wine-according-to-science, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053810012000037

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli

Pivo místo zubní pasty? 8 málo známých faktů o českém národním nápoji

Chrání srdce, „čistí“ zuby, snižuje cholesterol… Pivo by směle mohlo být součástí naší domácí lékárničky. Český národní nápoj má totiž zajímavé zdravotní benefity. Ovšem zacházet s ním musíme právě tak opatrně jako s léky. Co všechno zlatavý mok „umí“?

Kazivost zubů způsobuje dlouhodobá přítomnost zubního plaku v ústech. Pod plakem se totiž parádně daří bakteriím, které pak napadají dáseň i zuby. No, a právě s těmito bakteriemi umí bojovat pivo. Podle studie, zveřejněné v roce 2012 v časopise Journal of Biomedicine and Biotechnology, pivo přímo blokuje aktivitu bakterií a zabraňuje tak jejich působení na zuby a dásně.

2. Prospívá srdci 

Pivo totiž obsahuje velmi cenné látky, polyfenoly, které chrání buňky před oxidačním stresem. Zdá se, že je dokonce lepší pít mírně než vůbec.

Vědci z Harvardu zjistili, že muži, kteří přežili infarkt, měli pak o 50 % nižší pravděpodobnost, že je v následujících letech srdeční příhoda postihne znovu, pokud pravidelně pili dvě skelničky piva denně.

Jiná, skandinávská studie zase prokázala, že ženy, které pijí 1-2 x týdně pivo, mají o 30 % nižší riziko vzniku srdečního záchvatu, než kdyby se zlatému moku zcela vyhýbaly či daly přednost jinému alkoholu.

3. Reguluje hladinu cholesterolu

Ano, je to tak. Pivo je skvělým zdrojem rozpustné vlákniny a díky tomu pomáhá zvyšovat hodnoty „hodného“ HDL cholesterolu a snižovat hladiny toho „zlého“, LDL cholesterolu.

V tomto ohledu jsou prospěšnější piva tmavší, které obsahují více vlákniny. Příznivý je ovšem i vliv samotného alkoholu, který může zvyšovat hladinu HDL cholesterolu až o 10 procent.

Ovšem jen v malém množství, to znamená skleničku piva denně.

4. Zlepšuje zažívání

Podle studie z roku 2012 zveřejněné v Journal of Agricultural and Food Chemistry pivo zvyšuje uvolnění žaludeční kyseliny, která je klíčem jak k trávení potravy v žaludku, tak ke kontrole růstu nebezpečných střevních bakterií, například salmonely. Hořké chmelové látky navíc mají pozitivní vliv na sekreci žluči, která přímo podporuje trávení, což může pomoci při kozumaci mastnějších pokrmů.

5. Řeší nespavost

Pokud vás večer trápí starosti všedního dne a nemůžete usnout, sklenička piva vás zklidní a navodí relaxační náladu. Je to rozhodně lepší, než do sebe cpát silně návykové prášky na spaní.

6. Posiluje kosti

Pivo je významným zdrojem křemíku, který patří mezi esenciální stopové prvky a má pozitivní vliv na mineralizaci a tvorbu kostí a chrupavek.

Zvýšením obsahu křemíku ve stravě, například pitím minerálek nebo právě piva, se také zvyšuje obsah vápníku v kostech a mírní se tak riziko vzniku osteoporózy.

Denní potřeba křemíku se pohybuje mezi 10 a 25 mg, přičemž v tůzných druzích piv se koncentrace tohoto prvku pohybuje od 20 do 50 mg/l.

7. Působí jako iontový nápoj

Jste-li po sportu „vyšťavení“, probere vás a organizmus napumpuje potřebnými látkami sklenice piva. Tekuté zlato obsahuje totiž cenné minerály, jako jsou vápník, fosfor, hořčík, draslík a sodík, dále vitaminy skupiny B a stopové prvky. Navíc vám dodá vypocené tekutiny. Co může být lepšího?

8. Chrání proti rakovině

Obsahuje totiž účinnou látku xanthohumol, která je podle studií prokazatelně působí jak preventivně, tak léčebně v případě již vzniklého rakovinného bujení. Pochopitelně se ale nelze pivem prolévat. V malém množství prospívá, ve velkém škodí. Malé množství by nemělo překročit denně jednu sklenici piva pro ženu a dvě sklenice pro muže.

O pivu

Pivo je nutričně vyvážený zdroj polyfenolů, vitamínů B, kyseliny listové, křemíku, zinku a měkké vlákniny, který má oproti jiným izotonickým nápojům ideální poměr sodíku a draslíku a tudíž nezatěžuje ledviny. Energetická hodnota výčepního piva se pohybuje okolo 1500 kJ/l, u ležáku je to okolo 1800 kJ/l. Příznivě stimuluje trávení a výzkumy nepotvrdily, že by konzumace piva vedla k obezitě.

Zajdete si po práci na jedno nebo dvě? Dobře děláte. Vědci prokázali, že pivo může vašemu zdraví prospět víc než mnohé léky. Tady je osm důvodů, proč se vám vyplatí pít pivo, tak jak je sestavil magazín Forbes:

1. Prospívá vašemu srdci.

Celá řada výzkumů potvrdila, že mírná konzumace alkoholu, včetně piva, může redukovat riziko srdečních onemocnění. Vědci, kteří realizovali v roce 2006 studii zaměřenou na vliv konzumace piva na lidské zdraví, zjistili, že muži se zdravým životním stylem, kteří mírně popíjeli, měli o čtyřicet až šedesát procent nižší pravděpodobnost onemocnění srdce než zdraví muži, kteří abstinovali.

2. Ochrání vás před mrtvicí.

Kromě srdce může také mírná konzumace piva pomoci v předcházení tvorby krevních sraženin. Ty mohou zablokovat arterie a být příčinou ischemické choroby srdeční.

3. Sníží riziko hypertenze.

Hypertenze je spojená s vysokým rizikem srdečních onemocnění i předčasných úmrtí. V roce 2007 bylo vědecky prokázáno, že mírné popíjení piva významně snižuje hypertenzi a je účinnou prevencí proti srdečním záchvatům.

4. Prospívá „cukrovkářům.“

Studie dokázaly, že pokud lidé nemocní cukrovkou mírně popíjeli pivo, snížilo se riziko onemocnění arteriosklerózou, která patří mezi největší „zabijáky cukrovkářů.“ Výsledky výzkumů také napovídají, že pivo snižuje i riziko rozvoje diabetu typu 2.

5. Zlepšuje funkce mozku.

Studie uveřejněná v roce 2003 potvrzuje, že lidé starší pětašedesáti let, kteří si dávají jeden až šest alkoholických nápojů týdně, mají nižší pravděpodobnost demence než abstinenti nebo náruživí konzumenti.

6. Posiluje kosti.

Pivo s velkou pravděpodobností také snižuje úbytek kostní hmoty a podporuje její tvorbu u mužů a mladých žen – u žen po menopauze nebyl shledán žádný pozitivní výsledek. Předpokládá se, že tento efekt souvisí s přírodním silikonem, který je v pivu obsažen a má pozitivní vliv na kosti. Na druhou stranu náruživé pití alkoholu vede k vyššímu počtu fraktur.

7. Prodlouží vám život.

Souhrn padesáti studií ukázal, že existuje souvislost mezi mírnou konzumací piva a snížením úmrtnosti mezi lidmi středního věku a staršími dospělými.

8. Budete se cítit lépe.

Lidé, kteří pijí pivo nebo víno, si méně stěžují na zdravotní problémy než ti, kteří abstinují. Podle studie zveřejněné v roce 2001 snižuje mírná konzumace piva subjektivní pocit nemocnosti a nalomeného zdraví.

Uvařte si domácí pivo

Domácí černé pivo ze sladové kávy

Do smaltované nádoby se vlije 101 vody, přidá se 0,5 kg sladové kávy a vaří se 1 hodinu. Potom se přidá 10 g chmele a 40 dkg cukru a vaří se další 2 hodiny. Pak se směs ochladí na pokojovou teplotu.

Malé množství získaného roztoku se smíchá s 10 g kvasinek a po přelití do nádoby se -nechá v klidu do následujícího dne. Potom se přecedí přes plátno a stáčí do lahví, které se zajistí drátem, uloží se na chladném místě a po několika dnech se může pít.

Domácí medové pivo

1,2 kg medu se vaří 30 minut s 9 1 vody. Odpařený podíl se doplní vodou na 10 1. Do tohoto roztoku vložíme plátěný pytlík obsahující 20 g chmele a vaříme dalších 30 minut. Pak necháme zchladnout.

Do 1 I roztoku přidáme 5 g kvasinek a necháme několik hodin na teplém místě. Potom přelijeme do demižónu, přidáme namnožené kvasinky, převážeme řídkou tkaninou a ponecháme na teplém místě.

Po 3-5 dnech kvašení přemístíme do sklepa a po několika dnech stáčíme do lahví.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector