Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?Pravděpodobně budete v šoku také ????

PROČ JE DIVNÁ?

Protože vypadá jako nateklá ruka v divné rukavici, chobotnice nebo partička přerostlých červů. Problém mohou mít lidé, kteří jsou citliví na vzhled potravin.

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?Podmořský živočich nebo mimozemská civilizace? Ne ???? Pouze druh citrusu.

CO TO JE A JAK TO JÍST?

Je to ovoce z čeledi citrusů. Neobsahuje ale šťávu ani dužinu. Plod lze jíst celý. Chuť není hořká a vzdáleně připomíná citrony. Ovoce je velice aromatické a má příjemnou citrusově-květinovou vůni.

Krájí se na plátky a jí syrové, vaří a přidává do salátů, zavařuje se jako kompot, suší jako kandované ovoce a velice často se nakládá do alkoholu.

JAKÉ TO MÁ ÚČINKY?

  • tlumí bolest včetně těch menstruačních
  • zklidňuje bolavý žaludek a upravuje trávení
  • posilňuje imunitní systém
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • zmírňuje respirační onemocnění

PROČ JE DIVNÝ?

Protože páchne jak bolavá noha. Nebo jako nemytý zpocený chlap. Nebo jako hnijící cibule či dokonce žumpa. Aroma durianu cítit na desítky metrů, takže na dovolené bezpečné poznáte, že je v blízkosti.

V Asii s durianem kvůli zápachu nemůžete do veřejné dopravy ani třeba na hotel.

Jeden spisovatel řekl: “Je to jako jíst sladké maliny na záchodě.”

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?Zacpat nos a zostřit chuť. Tak si durian vychutnáte nejlépe.

CO TO JE A JAK TO JÍST?

Jde o druh exotického ovoce. Pod tlustou ostnatou slupkou se ukrývá lahodná dužina pudinkové konzistence a semena, které po uvaření lze konzumovat také. Dužina páchne i pokud je kůra neporušená.

Chuť dužiny se popisuje jako silná vanilková s mandlovými tóny. Durianem v Asii sladí hlavně dezerty.

Dužina se konzumuje syrová, vařená i smažená, často s lepkavou rýží a kokosovým mlékem a dalším ovocem jako dezert nebo svačinka. Také jako zmrzlina nebo smažené lupínky.

Nedoporučuje se konzumovat s alkoholem kvůli sirnatým sloučeninám. Hrozí nevolnost, zvracení a bušení srdce.

JAKÉ MÁ ÚČINKY?

  • zmírňuje vysoké horečky
  • pomáhá s kožními problémy
  • může snižovat riziko vzniku rakoviny díky antioxidantům
  • snižuje hladinu cholesterolu a riziko vzniku aterosklerózy (ucpávání tepen)
  • má antibakteriální účinky
  • snižuje hladinu krevního cukru

PROČ JSOU DIVNÁ?

Protože vás možná vaše babičky strašily, že když je sníte, zaručeně se otrávíte a ihned umřete (aspoň ta moje to tak dělala ???? ). Babičky ale nebyly daleko od pravdy.

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?Meruňková jádra obsahují prospěšné živiny, ale i rizikový amygdalin.

CO TO JE?

Je to hořkasté jadérko, které najdete uvnitř pecky meruňky. Křupat je lze hned po vyloupnutí.

POZOR, za bezpečnou dávku pro dospělého člověka se považují maximálně 3 jadérka denně, u dětí pouze jedno za den. Větší množství může být škodlivé.

Jádra obsahují látku amygdalín (najdete i v mandlích), která se v těle proměňuje na jedovatý kyanovodík a ten již škodlivý jednoznačně je.

JAKÉ MAJÍ ÚČINKY?

  • vysoký obsah zdravých tuků, bílkovin a vlákniny
  • snižují hladinu cholesterolu
  • pomáhají bojovat proti srdečním onemocněním
  • zlepšují duševní kondici

Jádra každopádně neléčí rakovinu ani nás před jejím vznikem neochrání. V reklamách se sice můžete s tvrzením setkat, ale výzkum žádnou preventivní vlastnost neprokázal, takže jezte maximálně 3 jadérka denně.

PROČ JE DIVNÝ?

Protože roste na svém hostiteli (nejčastěji na housenkách). Odčerpává mu živiny, mezitím se housenka na zimu zahrabe, poté zahyne a cordyceps si na ní pohodlně roste, než jej sesbírá člověk.

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?Ne, to není housenka s ocáskem. To je housenka napadená parazitickou houbou Cordyceps.

CO TO JE A JAK SE TO JÍ?

Asijská parazitická houba. Asiaté ji jedí sušenou jako přísadu do jídel nebo v podobě jemného prášku.

JAKÉ MÁ ÚČINKY?

  • může zvýšit fyzickou výkonnost
  • má anti-age účinky (zpomaluje proces stárnutí)
  • může mít protinádorové účinky
  • může mít potenciál při léčbě cukrovky
  • může být prospěšný pro zdraví srdce

→ ZDE čtěte o podrobných účincích Cordycepsu. Většina zmíněných účinků je pořád předmětem výzkumů na lidech.

PROČ JE DIVNÉ?

Protože to je nevábně páchnoucí, ulepená hmota čehosi neznámého, co vypadá jako buráky v rozkladu a “voní” jako čpavek nebo hořící guma.

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?Japonci mají své specifické chutě, ale nelze jim odepřít pestrý a zdravý jídelníček, kam spadá i natto.

CO TO JE A JAK SE TO JÍ?

Fermentované sójové boby. Podávají se nejčastěji na studeno s rýží, dochucené sojovou omáčkou nebo wasabi.

  • Díky kvašení je natto mnohem lépe stravitelné, než samotná sója.
  • JAKÉ MÁ ÚČINKY?
  • Obsahuje spoustu bílkovin, probiotik a vitamín K2.
  • velice výživná potravina
  • podporuje zdravé zažívání a růst střevní mikroflory (mikrobiom)
  • podporuje pevnost a hustotu kostí
  • podporuje zdraví srdce
  • posilňuje imunitní systém

NEZAPOMEŇTE, že zdravý a prospěšný jídelníček musí být vždy pestrý, čerstvý a komplexní. Proto nedoporučuji jakékoliv extrémní výživové směry ani přísné diety, u kterých vám mohou scházet velice důležité nutrienty.

Dejte šanci i na pohled zvláštním, chuťově divným nebo vůní a vzhledem nepřitažlivým potravinám. Pokud neochutnáte, může vám utéct vaše nová oblíbená superpotravina a to by byla věčná škoda.

→ PODÍVEJTE SE i na všechny směsi superpotravin Blendea. Obsahují složky, na které chuť mít budete.

Máte i vy zkušenost s opravdu divnými potravinami? Pokud ano, určitě se podělte v komentářích.

Děkuji, že nás čtete a podporujete. Přeji krásný den a pevné zdraví, milí čtenáři ????

MĚJTE PŘEHLED:

30 superpotravin, které můžete točit dokola a pořád budou chutnat.

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?

Tempeh a natto

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?

S pekárnou Sana si můžete připravit také sójové sýry tempeh a natto, které musejí během výroby projít fermentací. Základem není nic jiného než sójové boby a speciální kultura v prášku. Oba jsou zdraví prospěšné a stojí za ochutnání.

Tempeh

Sýr tempeh je tradiční indonéskou potravinou a bývá některými označován jako dar tisíciletí. Jeho konzumace mimořádně prospívá zdraví a je ceněn také pro svoji jemnou ořechovo-houbovou chuť.

Nejčastěji se můžete setkat se sójovým tempehem, ale ve skutečnosti existuje více než 30 variant: z fazolí, slunečnice, hrachu, burských oříšků, rýže, pšenice a dalších. U nás je oblíbený mezi vegetariány a vegany, ale postupně si hledá cestu i na talíře všežravců.

Seženete ho v obchodech se zdravou výživou a poslední dobou i v supermarketech, a to v těchto variantách: natural, marinovaný, sterilovaný, uzený.

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?

Obecné výhody

  • Ze všech sójových výrobků je tempeh tím nejhodnotnějším.
  • Má vysoký obsah bílkovin a vitamínu B12 – je vhodnou náhradou masa v jídelníčku vegetariánů.
  • Obsahuje všechny aminokyseliny, vápník, fosfor, železo, hořčík, všechny vitamíny skupiny B a vlákninu.
  • Nemá žádný cholesterol a je bezlepkový.
  • Je mnohonásobně zdravější a chutnější než průmyslově vyráběná sójová masa.
  • Nabízí všestranné využití – dá se jíst s těstovinami, přidat do rizota nebo polévky, zapéct s bramborami, podusit s houbami nebo zeleninou, rozmixovaný zamíchat do pomazánky, nebo jen tak osmahnout na pánvi, případně ogrilovat.
  • Natural tempeh je nízkokalorický a lze ho tedy bez problémů zařadit do redukčního režimu (uzený má oproti tomu více než dvojnásobnou kalorickou hodnotu).
  • Je snadno stravitelný.
  • Předchází nemocem a léčí je. Příznivě působí při anémii, střevních onemocněních, osteoporóze, arterioskleróze a rakovině, zejména prsu a prostaty.
  • Potlačuje nepříjemné příznaky menopauzy.
  • Má přirozený antibiotický účinek.
  • Je vhodný i pro děti a těhotné ženy.

Výhody domácí přípravy

  • nižší cena
  • maximální kvalita
  • čerstvost
  • možnost vyzkoušet nespočet variací

Jak si připravit tempeh s pekárnou Sana?

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví? Suroviny: 250 g sójových bobů 1 lžíce rýžového nebo jablečného octa tempeh startér (bakteriální kultura Rhizopus Oligosporus)

Postup: Večer namočte boby, ráno vodu slijte, nalijte novou a 20 minut povařte. Potom opět slijte vodu a počkejte, až boby trochu vychladnou. Následně usilovným mnutím bobů v dlaních oloupejte slupky. S trochou praxe vám to nezabere víc než 5 minut. Ručnímu loupání se můžete vyhnout, pokud vlastníte mlýnek na obilí.

Nastavte nejhrubší mletí (otočte násypkou o 360˚ proti směru hodinových ručiček, abyste změnili standardní nastavení pro mletí mouky na nastavení pro zpracování bobů) a ještě syrové (nevařené a nemáčené) boby vhoďte do násypky. Mlecí kameny je rozdělí na poloviny, díky čemuž se slupky při vaření samy oddělí.

Budete mít zájem:  Dítě má astma: rady, jak to poznáte!

Doporučujeme použít elektrický obilný mlýnek, například Sana mlýnek, se kterým nejen snadno zbavíte boby slupek, ale také budete mít neustále po ruce čerstvou celozrnnou mouku z jakékoli obiloviny. Po oloupání bobů znovu nalijte do hrnce vodu. Slupky sice moc neplavou, ale jsou lehčí než boby. Zůstávají při hladině a můžeme je tak opatrně vylít.

Bohužel se nevylijí všechny najednou, a tak je potřeba napustit a slít vodu cca 5x, dokud nebudou téměř všechny slupky odstraněny. Potom vařte boby ve vodě s 1 lžičkou octa, 30-60 minut na mírném ohni a s pokličkou. Dostatečně uvařené boby jsou měkké, ale ne rozvařené – během vaření je kontrolujte. Opět vodu slijte, boby nechte okapat v cedníku a následně oschnout na utěrce.

Vložte je do hrnce nebo mísy, přisypte tempeh startér a pečlivě promíchejte. Tuto směs vložte do nerezové misky ze sady na tempeh sýr a dbejte na to, aby tloušťka sýru byla maximálně 2-3 cm. Přikryjte přiloženými keramickými pokličkami a dle návodu uložte do pekárny. Zvolte program č. 6 (resp. 7), nastavte teplotu 30-32 ˚C a čas 20-30 hodin.

Zprvu zvolte 20 hodin a po skončení programu v případě potřeby přidejte. Jakmile se mezi boby objeví bělavá pavučinka a bochánek se při manipulaci nerozpadá, můžete ho považovat za hotový „mladý“ sýr a není třeba fermentaci prodlužovat. Přejete-li si vyzrálejší tempeh, počkejte, až se vytvoří jednolitá bělavá vrstva po celém povrchu sýra.

Silně vyzrálý tempeh, kdy boby pod plísní ani nelze vidět, konzumujte jen občas. Pokud uvidíte černé skvrny, nejedná se o nic vážného, jen pro příště vylaďte postup výroby – vlhkost, teplotu a čas. Nepříjemný zápach a slizký vzhled značí nezdar, tempeh raději vyhoďte. Pokud se zdá, že se dílo podařilo, je potřeba ukončit proces fermentace vložením ještě teplého tempehu do mrazáku.

V lednici není dostatečně nízká teplota, která by zastavila exotermickou reakci, tzn. „samozahřívací“ proces. Kontrolujte teplotu uvnitř tempehu pomocí jehlového teploměru a jakmile klesne pod +5 ˚C, přendejte ho do lednice, nebo na místo s teplotou pod +10 ˚C. Spotřebujte během několika dnů.

Tempehové chipsy

Suroviny: 170 g tempehu ½ šálku vody (možno přidat citrónovou šťávu) ½ lžičky mletého koriandru 1 vylisovaný stroužek česneku 1 lžička soli olej

Postup: Tempeh nakrájejte na plátky – čím tenčí, tím budou chipsy křupavější. Ve vodě rozpusťte sůl a do tohoto roztoku plátky ponořte. Za pár minut je přendejte na ubrousek a nechte krátce osušit.

Na pánvi nebo ve fritéze rozpalte olej na cca 190 ˚C, vložte plátky a nechte opékat 3-4 minuty. Jakmile jsou chipsy zlatohnědé, máte hotovo. Znovu položte chipsy na ubrousek, aby se do něj vsákl přebytečný olej.

Potom už můžete konzumovat – hodí se například k rýži natural, nebo je servírujte podobně jako nachos s různými omáčkami.

Variace: Koriandr a česnek nahraďte 1 ¼ lžičky kari. Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?

Tipy a zajímavosti

  • Nejezte tempeh syrový. Plíseň na tempehu, který nebyl tepelně upravený, poroste i ve vlhkém prostředí trávicího ústrojí a způsobí zdravotní problémy. U silnějších plátků vždy dbejte na to, aby se prohřály až do svého středu. Můžete opět použít jehlový teploměr a opékat tempeh tak dlouho, dokud teplota uvnitř nedosáhne 90 ˚C.
  • Přidejte tempeh do guláše místo masa.
  • Zkuste tempehový burger! Plátek tempehu ugrilujte, vložte do rozkrojené celozrnné housky, obložte zeleninou, přidejte rajčatovou omáčku nebo majonézu a pak dejte burger ještě na chvíli do trouby.
  • Čím více tempeh proroste plísní, tím více vitamínu B12 obsahuje.
  • Na výrobu tempehu přišli lidé náhodou. Na Dálném východě balili sójové boby do velkých listů a jednoho dne objevili, že jsou prorostlé plísní. Ochutnali a pak začali šlechtit plíseň záměrně – boby zabalené v listech uložili na teplé místo a vyčkávali.

Natto

Vyzkoušejte také další sójový sýr – natto. Jedná se o pochutinu z Japonska, kterou mají místní velmi rádi. Spousta Japonců jí natto k snídani, ale je používán i jako dochucovadlo jiných pokrmů, podává se s rýží, nudlemi anebo jako doplněk hlavního jídla.

Oblíbí si ho jen někteří, vzhledem k jeho slizkému vzhledu a nepříjemnému aromatu. Dá se říct, že se jedná o takový sójový syreček. Je rozšířený hlavně mezi vegetariány a makrobiotiky, a to díky svému obsahu bílkovin a vitamínů skupiny B.

U nás ho seženete v některých prodejnách zdravé výživy, a to ve formě čerstvé nebo mražené.

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?

Obecné výhody

  • Jde o výborný zdroj bílkovin, vápníku, železa a vitamínů řady B.
  • Je díky fermentaci snadno stravitelný.
  • Upravuje trávení.
  • Obsahuje nattokinasu, enzym omezující srážení krve, čili předchází např. trombóze a infarktu. Je ale nevhodný pro lidi, kteří užívají léky na ředění krve.
  • Je prevencí rozvoje demence v pozdějším věku.
  • Snižuje cholesterol v krvi.
  • Předchází svalovým křečím.
  • Má schopnost čistit krev, takže při jeho pravidelné konzumaci získává kůže mladistvější vzhled.
  • Obsahuje významné antioxidanty a je tak i prevencí rakoviny.
  • Najdete v něm vzácný vitamín K2, který se v potravinách běžně nevyskytuje, ale je nezbytný pro správné využití vápníku v kostech a odstraňování vápníku z cév. Většině z nás vitamín K2 chybí.
  • Obsahuje probiotika, a tedy napravuje narušenou střevní mikroflóru podobně jako jogurt.

Výhody domácí přípravy

Natto z prodejny zdravé výživy nevyjde příliš draho (cca 16 Kč za 150 g), přesto je domácí výroba levnější – za 16 Kč získáte 220 g natta. S pekárnou Sana si můžete tento sójový sýr připravit kdykoli si vzpomenete, což je vzhledem k jeho horší dostupnosti v obchodech velkou výhodou. Dalším plusem je také čerstvost a 100% kontrola kvality.

Jak si připravit natto s domácí pekárnou Sana?

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví? Suroviny: sójové boby natto startér (bakteriální kultura Bacillus subtilus natto)

Postup: Boby opláchněte a namočte je do vody na 4-6 hodin. Poté vodu slijte, přemístěte boby do tlakového hrnce a nalijte novou vodu. Bez pokličky uveďte do varu a sbírejte pěnu a případně uvolněné slupky. Jakmile se přestane tvořit pěna, zmírněte plamen, nasaďte pokličku a nechte pod tlakem vařit.

Boby jsou hotové, když povolí jejich pevná struktura – boby lze snadno rozmáčknout mezi prsty (pozor na rozvaření). Může to trvat 15-50 minut, podle typu vašeho hrnce. Aby boby v hrnci příliš nepěnily a neucpávaly ventily, vařte na mírném plameni a po vypnutí sporáku počkejte 10 minut, než hrnec otevřete.

Pokud tlakový hrnec nemáte, můžete boby vařit i v obyčejném, jen to bude trvat několik hodin. Boby poté slijte přes cedník a počkejte, až budou mít cca 40 ˚C (budou teplé, ale ne horké). Potom na ně rovnoměrně nasypejte natto kulturu a důkladně promíchejte.

Vložte boby s vmíchaným startérem do skleněné nebo nerezové misky, případně do nízkých zavařovacích sklenic se širším dnem. Vyrovnejte povrch natta do rovna a dbejte,aby vrstva nebyla vyšší než 5 cm. Potom nádoby uzavřete tak, aby byl přístup vzduchu snížen na minimum.

Lze použít potravinovou fólii, kterou na několika místech propícháte jehlou. Postavte nádoby do pekárny Sana, zvolte program č. 6 a nastavte teplotu 40 ˚C. Natto nechte fermentovat okolo 24 hodin a během této doby určitě neodlupujte krycí fólii. Poté vyndejte natto z pekárny a zchlaďte v lednici.

Tím zastavíte fermentaci. Hotové natto zapáchá po čpavku a má slizkou lepkavou konzistenci – když z něj vyndáte lžíci, táhnou se za ní dlouhá vlákna.

Rádi byste natto vyzkoušeli, ale nemůžete sehnat natto startér? Napište si o něj na info__at__sanaproducts.cz.

Budete mít zájem:  Paralen preventivně? Ničíte si zdraví

Natto pomazánka

Suroviny: natto cibule pórek olej sójová omáčka hořčice

Postup: Na oleji osmahněte cibuli, přidejte nasekaný pórek a duste pod pokličkou, dokud obojí nezměkne. Potom ochuťte sójovou omáčkou, rozmíchejte dle chuti hořčici a do ještě teplé (ale ne horké) pomazánky přidejte natto.

Tipy a zajímavosti

  • Tento způsob úpravy sójových bobů byl objeven před 10 000 lety.
  • Přidávejte natto do polévek nebo zeleninových salátů.
  • Natto můžete jíst teplé i studené.
  • Doporučujeme ochutit česnekem, hořčicí, sójovou omáčkou, cibulí, křenem wasabi, případně čímkoli podle vaší chuti.
  • Natto lze jíst i na sladko. Přidejte ho do jogurtu, přisypejte bulgur (drcená pšenice) nebo jemné vločky, a podle chuti ovoce. Kyselé prostředí jogurtu neutralizuje zápach čpavku a drcené obilí odstraní slizkou konzistenci. Tento způsob konzumace natta je proto oblíbený v Evropě, kde nejsme na jeho lepkavost a zápach zvyklí tak jako Japonci.

Soubory cookie používáme, abychom zajistili co nejlepší prohlížení našich webových stránek. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Rozumím

Jak na zdravé kosti?

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?

O stavu svých kostí se v průběhu života moc nezajímáme, problémy s kostmi a s úbytkem kostní hmoty vznikají po dlouhou dobu, pacienti nepociťují žádnou bolest, tudíž ani lékaře nevyhledávají.

Zpozorníme, až když se objeví první citelné známky, tehdy je už ale většinou na prevenci pozdě. Ptali jsme se MUDr.

Pavla Masaryka, PhD, vedoucího lékaře osteologické ambulance NÚRCH Piešťany, co můžeme udělat pro zdraví našich kostí.

Jaká je příčina úbytku kostní hmoty?

Přesná příčina není známa. K ubývání kostní hmoty dochází fyziologicky v průběhu stárnutí u každého člověka. To je příčinou senilní osteoporózy. U žen však hrozí onemocnění už i po menopauze, kdy se snižuje tvorba ženských pohlavních hormonů v ovariích.

Asi u třetiny žen se pak vyvine tzv. postmenopauzální osteoporóza. Vznik onemocnění ovlivňuje i genetika.

Množství kostní hmoty je asi na 60% dáno geneticky, proto je významným rizikovým faktorem přítomnost osteopotických zlomenin u matek, což má za následek vysoké riziko osteoporózy u dcer.

Dá se vůbec tento stav nějak ovlivnit ?

Ano, existují i ​​tzv. ovlivnitelné rizikové faktory, z nich hlavně faktory životního stylu, t.č. výživa a pohybová aktivita.

Z výživových faktorů ovlivňuje negativně stav kostí především nedostatečný příjem vápníku, hořčíku, vitaminu D a K a stopových prvků, nadměrný příjem fosforu, sodíku a živočišných bílkovin a nadměrná konzumace alkoholu, kofeinu a kouření. I nedostatek pohybu má negativní vliv na kosti.

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?Můžete prosím vyjmenovat vhodnou stravu a potraviny ?

Především je třeba si dopřát denně dostatečné množství mléka a mléčných výrobků. Zpestřit si stravu rybami, mákem, ořechy, sójou a jíst hodně listové zeleniny.

Všechny tyto potraviny obsahují důležité minerály, vitamíny a stopové prvky potřebné pro výživu kosti. Naopak nekonzumovat nadměrné množství masa, soli a cukrů.

Zvýšený příjem těchto potravin může podporovat vylučování vápníku, a tím vznik osteoporózy.

Víme, že vápník najdeme v mléčných výrobcích, vitamin D se nám tvoří v organismu vlivem slunečních paprsků nebo máme dostatek doplňků stravy s vitamínem D na trhu, ale co vitamin K, kde ho najdeme?

Vitamín K se v přírodě vyskytuje ve více formách, hlavně ve formě K1 a K2. Vitamin K1 je obsažen hlavně v listové zelenině (hlávkový salát, brokolice, špenát, kapusta apod.).

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?
Vitamin K2  vytvářejí určité typy kvasných bakterií a můžeme ho najít hlavně v některých sýrech a tvarohu, ale vysokým obsahem vitaminu K2 se vyznačuje fermentovaná soja natto, známá v japonské stravě. V naší stravě je obecně málo vitaminu K2, proto je třeba jej doplňovat cestou tzv.  doplňků stravy.

Jakou roli hraje vitamin K2 při zachování zdraví kostí?

Vitamín K2 pozitivně ovlivňuje některé látky potřebné pro metabolismus kosti a současně jiných látek ve stěně cév, které zabraňují ukládání vápníku do cévní stěny. Obrazně řečeno – usměrňuje vápník ven z cév směrem do kostí a zubů. Několik studií prokázalo, že užívání vitaminu K2 (hlavně jeho izoformy MK7) u žen po menopauze, významně snižuje ztrátu kostní hmoty a snižuje riziko zlomeniny.

Vitamín D (D3 a K2)

O významu a důležitosti vitamínu D bylo napsáno již mnoho, v dnešní době se s ním díky aktuální situaci roztrhl pytel. Hodně se o vitamínu D hovoří v souvislosti s posílením imunity a s respiračními chorobami – což je téma více než aktuální.

 

Co je to ten vitamín D?

Vitamin D je vitamin rozpustný v tucích, který primárně napomáhá vstřebávání vápníku a podporuje růst a mineralizaci vašich kostí. Podílí se také na různých funkcích vašeho imunitního, trávicího, oběhového a nervového systému

Vitamin D existuje ve dvou hlavních biologických formách – D2 (pochází z rostlin) a D3 (pochází ze zvířat).Vitamin D3, je mnohem účinnější ve snaze zvýšit a udržet celkovou hladinu vitaminu D v těle.

 

Vitamím D můžeme čerpat ze 3 zdrojů:

  • 1) Slunce
  • – vitamín D se často označuje jako tzv. sluneční vitamín
  • – tento zdroj využívejte na jaře a v létě, vystavujte své tělo slunečním paprskům, dělejte ze svého těla zásobárnu vitamínu D
  • 2) Strava bohatá na vitamín D
  • 3) Doplňky stravy 

Možná si říkáte, že naco suplementovat vitamín D, když jej získáváme ze sluníčka …

Naše tělo nemůže být zásobníkem vitamínu D, protože nemáme v našich podmínkách tolik sluníčka, kolik bychom  potřebovali pro naše zdraví. Vyjímku tvoří jaro a léto, pouze v těchto ročních období, pokud se dostatečně vystavujeme slunečním paprskům, tak vitamín D nemusíme suplementovat, protože jej máme dostatek.

Jenže teplých a prosluněných dnů v našich podmínkách není tolik, kolik bychom potřebovali. Nedostatek slunečních paprsků přímo souvisí s nedobrým stavem kostí, slabou imunitou, depresemi, úzkostí a s hormonální disbalancí.

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?

 

Vitamín D získaný ze stravy

Vitamín D můžeme získávat také ze stravy, tyto zdroje jsou ale dost omezené a abychom dosáhli požadovaného množství vitamínu D v těle, museli bychom konzumovat obrovské množství těchto potravin.

Potraviny bohaté na Vitamín D (množství ve 100g):

  • Olej z tresčích jater 10 000 IU
  • Mečoun obecný 666 IU 
  • Pstruh duhový 635 IU
  • Losos 526 IU
  • Žloutek 218 IU 
  • Sardinky 193 IU

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?

Vitamín D3 a K2 – Proč se spolu tak často objevují a jaké mají účinky?

  • D3 upevňuje zdraví kostí – pomáhá ukládat vápník do kostí, což je velmi důležité.
  • Probém nastává při vyšším příjmu D3, kdy se vápník může ukládat v cévách (klasifikace cév).
  • K2 čistí cévy od vápníku a D3 ukládá vápník do kostí.
  • V této kombinaci dochází k dokonalé souhře dvou vitamínů, které si naše tělo samo nedokáže vytvořit a zároveň je těžké je doplnit pomocí stravy.

Pokud tedy užíváte vitamín D ve vyšších dávkách, měli byste zároveň doplňovat i vitamín K2.

Vitamín K2 můžeme získávat také ze stravy: Vitamin K2 se nachází v potravinách pocházejících ze zvířat, jako jsou játra, vejce a sýr, a ve fermentovaných potravinách, jako je natto. 

Vitamín K2 má dvě formy – MK-4 a MK-7. Tyto dvě formy se liší délkou molekuly vitamínu K2. Výhodou MK-7 je jeho delší doba působení v organismu (48 – 72 hodin) ve srovnání s MK-4, jehož doba působení je pouze několik hodin.

 

 

Vitamín D3 a K2  –  jejich vliv na naše zdraví: 

D3

  • napomáhá ke zdravé funkci imunitního systému
  • napomáhá k udržení zdravého stavu zubů a kostí
  • napomáhá k udržení normální činnosti svalů
  • podílí se na procesu dělení buněk

K2

  • napomáhá k udržení zdravého stavu kostí
  • napomáhá k normální srážlivosti krve
  • řídí hladinu vápníku v krvi a cévách

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?

 

TIP: Přesně takový pořídíte na našem e-shopu – Vitamín D3 & K2

 

Jak je to s dávkováním? 

Doporučená denní dávka vitamínu D3 je 1500 – 4000 IU, ale lze užívat dle potřeb i ve vyšších dávkách, záleží na vaši současné hladině a také na tom kolik času strávíte na sluníčku.

V zimním období bychom se tedy pri výběru doplňku stravy měli zaměřit na vyšší dávku vitamínu D3.

Budete mít zájem:  Cestujete? Znalost neobvyklých dopravních značek v zahraničí se vám může hodit

 Ve vyšších dávkách užívání vitamínu D3 je dobré ho užívat zároveň s vitamínem K2 (nejlépe MK-7), protože vitamín K2 zabraňuje kalcifikaci cév, která může být spojena s nadužíváním vitamínu D3. Vitamín K2 očišťuje cévy od vápníku a transportuje vápník do kostí.

 

Shrnutí …

  1. Vitamín D můžeme čerpat ze tří zdrojů:
  2. 1) Slunce (Jaro/Léto)
  3. 2) Potraviny bohaté na vitamín D (Celoročně)
  4. 3) Doplňky stravy (hlavně Podzim/Zima)

Určitě bychom měli využít kombinace všech těchto tří bodů.

Při výběru doplňku stravy bychom měli dbát na jeho kvalitu a dát si pozor, abychom vitamín D3 pří vyšším dávkování brali ideálně s K2 (MK-7). Velkou výhodou bude, když se ve svém jídelníčku také zaměříme na potraviny bohaté na vitamín D3 a K2.

Pokud si výběr a kombinaci doplňků stravy chcete zjednodušit, nabízí se zde ideální volba doplňku stravy, který už přímo obsahuje tuto kombinaci.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5999134

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4210929

https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/#h7  

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22629085/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28347378/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22274617/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21118827/

Trime Vitamin K2 – MK-7, 80 µg (90 kapslí) Nejlépe využitelná forma vitaminu K2

Čistě rostlinné kapse obsahují 80 µg vitaminu MK-7, což je biologicky nejaktivnější forma vitaminu K2. V krevním řečišti zůstává déle, a tělo má tak dostatek času, aby ho plně využilo.

Vitamin K přitom pomáhá správné srážlivosti krve a přispívá také k udržení normálního stavu kostí. V Trime ho získávají z čistě rostlinných zdrojů, biofermentací kultur Bacillus subtilis natto.

Kapsle mají vynikající vstřebatelnost, jsou vhodné pro vegany a neobsahují GMO ani pesticidy.

Mladičká a progresivní česká značka doplňků stravy Trime čerpá z vědeckých dat, holistického přístupu ke zdraví a hlubokého respektu k přírodě i člověku.

100% přírodní a veganské doplňky stravy vyrábí z pečlivě vybraných ingrediencí, aktivní složky přitom do kapslí i kapek koncentruje tak, aby je tělo dokázalo co nejefektivněji vstřebat a využít.

Své tělesné chrámy můžete díky Trime zásobovat vitaminy a dalšími přínosnými látkami s vědomím, že pochází z čistých zdrojů bez GMO, vznikají šetrně, v absenci pochybných syntetických látek a pod dohledem výživových odborníků nejvyššího kalibru.

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví? Zjistěte více najetím myší

Víte, že z klasické české stravy má dostatek vitaminu D méně než 1 % osob? Co je tenhle mikronutrient vlastně zač a proč je pro naše tělo tak důležitý? Vše zásadní o „Déčku“ osvětlí tento článek.

To, čím se krmíme a co si patláme na kůži, se zrcadlí na našem zdraví. Proč je věrnost čistým přírodním produktům mnohdy tím nejlepším doktorem, si přečtěte u nás na blogu.

Existují nějaké složky, které z rostlinného jídelníčku chtě nechtě nezískáme? A kdy se i neveganům vyplatí příklon k rostlinným suplementům? Stěžejní otázky ohledně zdravého rostlinného stravování vám zodpoví tento článek.

Je rostlinná strava vhodná i pro těhulky a malá škvrňata? Jaké složky stravy je třeba mít pod palcem, vám napovíme tady na blogu.

Nejčastějším mýtům o veganství jsme se čelem postavili v tomto článku. „Rostou po sóje prsa?“ „Tak kde berete protein?“ Sofistikované odpovědi na ty nejvšetečnější otázky teď najdete pěkně na jednom místě.

Čím nám značka Trime padla do oka?

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?

  • Člověka staví až na první místo. Vznikla totiž právě proto, aby pomohla „lidem moderního věku“, kteří žonglují s náporem stresu, nekvalitní stravy a dalšími negativními vlivy.
  • Její přístup je celostní. V Trime nad žádným aspektem života nezavírají oči. Člověka vnímají jako celek a věří, že se zdravím souvisí jak fyzická, tak duševní pohoda.
  • Často mžourá do mikroskopu. Chce mít totiž jistotu, že její doplňky stravy tělo skvěle přijme, vstřebá a že fungují, jak nejlépe mohou. Proto se opírá o pečlivý vědecký výzkum.
  • Šíří osvětu. Hodnotné informace o zdravém životním stylu touží předávat dál. Věří, že informovaní lidé budou o své zdraví automaticky pečovat mnohem lépe.
  • Bere ohled na planetu. Uvědomuje si, že kromě těla má člověk ještě jeden domov. Tuhle Zemi. Svou výrobu proto vede šetrně také k životnímu prostředí.
  • Je průhledná. Před zákazníky nic neschovává. Odkrývá jim přesné složení výrobků, metody získávání i účinky použitých látek.
  • Je to Češka. Mladičká značka vyrostla z české půdy. Zasadil ji podnikavý Michal Kočí a roste do krásy díky zkušenostem z oboru a odhodlání pomoci lidem k vitálnějšímu životu.

Cesta k maximalizaci lidského potenciálu

V Trime nemají v lásce plýtvání. Jak zdroji materiálními, tak těmi lidskými. Naráží na něj přitom na každém kroku. Stres, smog, špatné stravovací návyky. Na každého z nás denně doléhá spousta negativních faktorů, které působí na naše zdraví a zabraňují nám žít plnohodnotný život. Plýtváme tak svým potenciálem a přesně tomu se značka Trime snaží zabránit.

Vědomě tvořené, 100% přírodní doplňky stravy

Natto a zdraví – jaké má účinky na naše zdraví?

Pilulek, kapslí i kapek je na trhu spousta. Většina je ale opředena tajemstvím, které výrobci úspěšně zatloukají. My pak důvěřivě polykáme doplňky stravy, o jejichž původu, výrobě ani vstřebatelnosti nic nevíme. Jakým způsobem jsou účinné látky extrahované a stabilizované? Děje se tak přirozenou fermentací, nebo je výrobce zpracoval synteticky? Nezodpovězených otázek bývá u běžných doplňků stravy bohužel mnoho. V Trime od počátku věděli, že tahle cesta není pro ně, a začali si proto vyšlapávat svou vlastní pěšinku. Všechny své kroky přitom otevřeně ukazují světu. Zákazník přesně ví, co si pouští do těla, jak přípravek vzniknul, z jakých surovin a kolik aktivních látek z něj tělo bude umět vytěžit.

Holistický přístup ke zdraví

Lidské zdraví a pohoda je středobodem vesmíru značky Trime. Podobně jako Země obíhá Slunce, Trime se točí kolem moderního člověka a jeho spokojenosti. Výrobu svých doplňků stravy přitom zakládají na datech a vědě.

Staví na prokázaných znalostech lidské fyziologie a psychologii vědění, že holistický přístup k lidskému zdraví je jedinou cestou k vyváženému životnímu stylu.

 Trime je tady pro všechny, které zajímá prevence, holistický přístup ke zdraví, nikoli jen rychlé řešení slupnutím několika pilulek.

Nejkvalitnější rostlinné ingredience a vysoká vstřebatelnost

Spousta konvenčních doplňků stravy se vyrábí z živočišných surovin. Z etického i ekologického hlediska se v Trime přiklonili čistě k rostlinným zdrojům.

Aktivní látky extrahují z čistých a udržitelných přírodních ingrediencí jako jsou mořské řasy, houby či rostlinné oleje. Straní se přitom geneticky modifikovaným surovinám, pesticidům i jiným syntetickým a potenciálně škodlivým sloučeninám.

Receptury tvoří na základě vědecky podložených dat a to tak, aby jejich přípravky dodaly organismu potřebné množství látek, ve správné koncentraci a v takové formě, kterou tělo co nejefektivněji zužitkuje.

Z jejich úsilí, sympaticky puntičkářského přístupu a mysli otevřené nejnovějším vědeckým poznatkům tak vzniká komplexní portfolio veganských doplňků stravy z těch nejkvalitnějších ingrediencí. 

Silně nakažlivá vize

V Trime se neženou jen za prodeji. Kromě produktů tvoří i komunitu, která otevřeně sdílí zkušenosti a znalosti o lidském zdraví. Tým Trime tvoří inspirativní lidé, kteří s vášní předávají své znalosti dál.

Nahrávají zajímavé podcasty, píší vědomostmi nabité články na blog a věnují se tématům nutriční výživy, holistickému přístupu ke zdraví, biohackingu a dalším stěžejním oblastem.

Pomocí svých přípravků chtějí změnit stravovací návyky běžné populace a inspirovat k životnímu stylu plnému vitality.

Synergie odborných zkušeností a podnikavosti

„Rozhodli jsme se vybrat ta nejlepší možná řešení založená na datech a vědě. Na základě prokázaných znalostí lidské fyziologie a psychologie víme, že holistický přístup k lidskému zdraví je jedinou cestou ke zdravému a vyváženému životnímu stylu. Výsledkem jsou doplňky stravy vyrobené z těch nejkvalitnějších ingrediencí“

  • Michal Kočí, zakladatel značky Trime

Mladičkou značku Trime založil podnikavý Michal Kočí ve svých devětadvaceti letech. Kontakty a zkušnosti ze svého předchozího projektu nutričně hodnotných pokrmů se rozhodl uplatnit právě v odvětví doplňků stravy.

V tandemu s výživovým odborníkem a naturopatem Jakubem Přibylem tak přináší na trh doplňky stravy tvořené s respektem k přírodě a s ohledem na nejvyšší přínos člověku.

Svůj sortiment budou dál rozšiřovat také o biohackingové přípravky a doplňky stravy ke stimulaci kogintivního výkonu nebo produkty ke kompenzaci nároků digitální doby na lidský organismus. Rozhodně se tedy máme na co těšit.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector