Mikrovlnka, nebo sporák? Je to jedno

Mikrovlnka, nebo sporák? Je to jedno

Multifunkční pečicí trouba Hotpoint Openspace OK 1037ELDP 0 X/HA nabízí při zachování vnějších rozměrů 60 x 60 cm a standardní velikosti vestavění vnitřní objem 77 litrů. Praktické řešení umožňuje navíc rozdělit troubu pomocí izolačního rozdělovače na dva samostatné prostory, které lze využít podle potřeby a v troubě péci najednou více pokrmů v oddělených prostorech při různých programech, a dokonce i teplotách, nebo i využít pouze jednu část trouby a neohřívat celý vnitřní prostor. Doporučená cena 31 490 Kč. Více na www.hotpoint.cz

Volně stojící sporák, samostatná myčka nebo mikrovlnka, ty jsou dnes už v kuchyních k vidění spíše výjimečně. Možná na chatě či chalupě… V kuchyních, které používáme denně a kde je trendem pohodlí i čistý design, jednoznačně vedou spotřebiče vestavné.

Spotřebiče vestavěné do kuchyňské linky sice představují v porovnání s volně stojícími obvykle vyšší finanční náklady a také náročnější instalaci, ale pak již nabízejí jen výhody, které oceníte v průběhu dlouhodobého používání své kuchyně.

„Pokud zařizujete novou kuchyni nebo jste se rozhodli pro rekonstrukci té stávající, je její vybavení vestavnými spotřebiči jednou z velmi aktuálních a atraktivních variant. Kuchyně s nimi je estetičtější, budete mít větší možnost spotřebiče sladit a některé, například myčku nebo chladničku, úplně schovat.

 Mnohé domácnosti jistě ocení i absenci mezer a spár mezi jednotlivými kusy linky a volně stojícími spotřebiči, která značně usnadňuje údržbu,“ vypočítává hlavní výhody vestavby Pavel Trka ze společnosti Whirlpool.

Kromě estetického a hygienického komfortu máte u vestavěných spotřebičů také možnost instalovat konkrétního pomocníka do míst, kde bude nejlépe po ruce, což je v kuchyni důležité kvůli ergonomii a pohodlí při používání. U trub například také snadno zajistíte bezpečí v domácnostech s dětmi, které na kus umístěný ve výšce nedosáhnou, a i vám bude vyšší pozice trouby pohodlnější pro její obsluhu.

Mikrovlnka, nebo sporák? Je to jedno

Kombinovaná parní trouba HSG656XS1 nové řady Serie 8 od značky Bosch. S funkcí Assist stiskem jednoho tlačítka nastavíte troubu pro upečení požadovaného pokrmu, který vyberete na dotykovém ovládacím panelu.

PerfectRoast teplotní sonda s třemi měřicími body pro dokonalé pečínky a PerfectBake senzor, který ohlídá, aby se nepřipálilo pečivo. Funkce 4D horký vzduch umožní péct až na čtyřech úrovních najednou. Více na www.

bosch-home.cz

Mikrovlnka, nebo sporák? Je to jedno

Elegantní vestavná digestoř s automaticky regulovaným výsuvem z pracovní desky a pruhem s LED osvětlením (9 W). Horní panel s plynulou dotykovou regulací po zasunutí nevyčnívá nad povrchem.

Vysoký výkon až 845 m3/h (šest rychlostí + dvě intenzivní). Moderní bezkartáčový motor zajistí při dostatečném výkonu nízkou hlučnost od 40 dB(A). Energetická třída A+, ocenění ‚Green Product‘. Prodejní cena 52 990 Kč.

Více na www.digestore.cz

Mikrovlnka, nebo sporák? Je to jedno

Vestavný kávovar s mlýnkem na kávu CVA 6800 splní nejvyšší požadavky.

AromaticSystem zajistí perfektní výsledky a intenzivní kávové aroma, funkce One Touch for Two umožní automaticky připravit jednu nebo dvě porce espressa, kávy, cappuccina apod.

CupSensor rozpozná výšku šálku a nastaví trysky do optimální polohy, nádobu na mléko EasyClick jednoduše nasadíte a vyjmete. Údržba je snadná díky čisticím programům. MIELE

V JEDNÉ LINII Možnost sladit vestavěné spotřebiče do jednoho stylu je důležitým estetickým argumentem pro tuto volbu.

Výrobci obvykle nabízejí ucelené designové řady varných desek, horkovzdušných, mikrovlnných či parních trub, digestoří, kávovarů, případně ohřívacích zásuvek (chladničky a myčky zůstávají skryté za dvířky linky).

Pokud vestavěné spotřebiče vybíráte, stejně jako u volně stojících spotřebičů se rozhodujte nejen podle příjemného designu, ale zaměřte se také na vybavenost moderními technologiemi a funkcemi, energetickou náročnost, hlučnost i možnosti ovládání.

Výhody a nevýhody vestavěných spotřebičů PRO: ◗ čistý design, kompaktní vzhled kuchyně ◗ snadnější údržba, žádné zbytečné mezery, spáry či volné prostory kolem ◗ možnost volby umístění (vestavná trouba může být umístěna do jiné části kuchyně než varná deska, i ve výšce) ◗ úspora místa (spotřebiče typu mikrovlnná trouba či kávovar nezabírají prostor na pracovní desce) ◗ cenově výhodnější sety kuchyňských spotřebičů PROTI: ◗ vyšší pořizovací cena jednotlivých kusů v porovnání s volně stojícími spotřebiči ◗ nutnost odborné montáže, kterou je třeba připočíst k ceně spotřebiče (nezvolíte-li kuchyni a spotřebiče od jednoho dodavatele) ◗ při rekonstrukci kuchyně náročnější výměna volně stojících spotřebičů za vestavné

Mikrovlnka, nebo sporák? Je to jedno

Chladnička UIK 1620 a mraznička UIG 1323 od společnosti Liebherr jsou spotřebiče vhodné pro montáž spodní vestavby ve stylu side-by-side. Energetická třída A++. Více na www.mctree.cz

Mikrovlnka, nebo sporák? Je to jedno

Ve vestavné chladničce na víno WTEes 2053 společnosti Liebherr o objemu 207 litrů může být chlazeno až 38 lahví typu Bordeaux. Ručně vyráběné dřevěné poličky na teleskopických kolejničkách umožňují snadnou manipulaci s lahvemi. Více na www.mctree.cz

SPECIFICKÉ VLASTNOSTI Jste-li z populace kutilů, kteří na všechno mají „domácí“ řešení, a rozhodli jste se, že svou starou chladničku nebo troubu zkrátka uzavřete do skříňky a vestavba bude na světě, nečiňte tak.

 Vestavěné spotřebiče jsou totiž na rozdíl od volně stojících pro fungování v uzavřeném a nevětratelném prostoru přímo konstruovány, jejich volně stojící obdoby naopak nikoli. Význam to má především pro energetickou spotřebu.

„Pokud byste se rozhodli vestavět spotřebič, který je koncipovaný jako volně stojící, v žádném případě se vám nepodaří udržet jeho provoz na energetické úrovni, jakou výrobce deklaruje.

Zatímco například vestavná chladnička má ve spodní části ventilátor, který ochlazuje kompresor, volně stojící spotřebič tohoto typu by se v uzavřeném prostoru neustále spínal a chladil by mnohem častěji, čímž by spotřebovával nesrovnatelně více energie,“ varuje Pavel Šramota, produktový specialista firmy Philco.

Mikrovlnka, nebo sporák? Je to jedno

Vestavná indukční varná deska Concept IDV2660wh v bílém provedení s dotykovým ovládáním a čtyřmi varnými zónami. Ukazatel zbytkového tepla, automatické vypnutí, zpožděné vypnutí, minutka (časovač). Akustický signál, dětská pojistka. Cena 9990 Kč, v černém provedení 7490 Kč. CONCEPT

Mikrovlnka, nebo sporák? Je to jedno

Parní trouba Gorenje BCS589S20X (vpravo) o objemu 51 l s tlumeným dovíráním dvířek a funkcí PureSteam – vaření v čisté páře bez kapek vody. Cena 32 990 Kč.

Multifunkční trouba BOP789S41X s tvarem HomeMADE pro dokonalé pečení: objem 73 l, tlumené zavírání, pečení na více úrovních současně. Cena 25 990 Kč. Odsavač par IHT971S2XBG s ovládáním SliderTouch – dotykové, pohybem prstu, devíti stupni výkonu, LED pásem osvětlení. Cena 34 990 Kč.

Indukční deska IS677USC: XpandZone pro velký počet hrnců a pánví, varná automatika, udržování teploty 70 °C. Cena 22 990 Kč. GORENJE

Mikrovlnka, nebo sporák? Je to jedno

Luxusní vestavná digestoř Heaven v přímých, čistých liniích nabízí možnost instalace do varného centra. Umožňuje zachování volného prostoru nad varnou deskou a maximální pohodlí při vaření.

Lze ji ovládat pomocí dálkového ovládání, úsporné LED diody se postarají o osvětlení pracovní plochy. Digestoř Heaven s výkonem až 735 m3/hod. v rozměrech 90 a 120 cm je dostupná v nerezovém provedení nebo v provedení z bílého skla.

Cena od 23 768 Kč. Více na www.digestore-faber.cz

Z JEDNÉ VODY NAČISTO Při budování kuchyně, kde se počítá s vestavěnými spotřebiči, máte dvě možnosti: pořídit od jednoho dodavatele kuchyňskou linku a spotřebiče vybírat zvlášť. Druhou, poměrně populární cestu představuje pořízení kompletu – nábytku i spotřebičů od jednoho dodavatele či značky.

Toto řešení šetří nejen čas a finance, nabízí také více pohodlí, méně náročnou organizaci a zároveň minimalizuje možná rizika spojená s instalací i případnými reklamacemi a zárukami. „Nemusíte si lámat hlavu s tím, jak spotřebiče dopravit na místo a jak je namontovat.

Pokud spotřebiče objednáte separátně u jiného prodejce, zaplatíte za odvoz zboží domů, ale také navíc za montéry, kteří budou spotřebiče do kuchyně instalovat.

 Nemluvě o případných problémech v případě, že řemeslníci poruší při montáži samotnou kuchyň či dojde k jakékoliv reklamaci výrobku, kterou při společném dodavateli řešíte pouze s jedním subjektem,“ komentuje Jana Neuszerová za značku Gorenje.

Mikrovlnka, nebo sporák? Je to jedno

Plynová varná deska řady Hotpoint Luce s hořáky nové generace Direct Flame, které zaručují vysoký výkon s omezenou dobou vaření. Konstrukce hořáku z jednoho kusu a plochého povrchu brání zanášení nečistotami. Pět varných zón, knofl íkové ovládání, automatické zapalování, bezpečnostní pojistka. Rozměry 75 x 52 cm, v provedení černé sklo. Doporučená cena 20 990 Kč. Více na www.hotpoint.cz

Plně integrovaná vestavná myčka o šířce 60 cm Philco PDR 1592 (třída A ++) s LED displejem a elektronickým ovládáním pojme 15 souprav nádobí.

Nabízí devět programů včetně tří automatických, při nichž se míře zašpinění nádobí přizpůsobí teplota, množství vody a délka cyklu. Úsporu energií zvyšuje i možnost využití dvou programů rychlého mytí, úsporného programu či volba poloviční náplně.

Interiérové světlo, ukazatel zbývajícího času mytí s názvem programu, bezpečnostní funkce Aqua stop. Doporučená cena 13 990 Kč. PHILCO

KAM S NIMI? Aby byla kuchyně skutečně pohodlná, je třeba mít po ruce nejen drobnosti, ale také právě spotřebiče. Mít myčku metr od dřezu, varnou desku na druhé straně linky, než je chladnička nebo trouba, a na pracovní desce kávovar a mikrovlnku, to je opravdu nepraktické.

Budete mít zájem:  Spojte kulturní zážitek s troškou cvičení

Jak již zaznělo, vestavěné typy umožňují ergonomii kuchyně vychytat podle potřeb i možností daných například dispozicí kuchyně. Chladnička (ať už vestavěná či nikoli), tou kuchyně začíná, a tak obvykle stojí na jednom z konců. Její pozice vlevo či vpravo by se měla ideálně řídit tím, zda je uživatel levák či pravák, v rodinách, kde žijí oba typy lidí, se můžete přizpůsobit většině.

Místo pro myčku nádobí je co nejblíže dřezu, vestavěná varná deska má rovněž ideální polohu blízko dřezu a zároveň poblíž chladničky. Vhodné je tak umístit ji mezi ně. Nezapomeňte, že kolem varné plochy (ale i dřezu) by mělo být dost místa na odkládání i na přípravu. Nad varnou deskou má své místo digestoř, která ve vestavěné verzi neruší vzhled kuchyně a zůstává skrytá.

Exkluzivní provedení zatím představují digestoře vestavěné do pracovní desky za varnou plochu! U vestavěných trub všeho druhu je trendem umístění ve výšce cca 110–130 centimetrů nad zemí. Tato poloha nabízí snazší manipulaci s horkými pekáči, plechy a šetří vaše záda.

Nad vestavnou troubou může být mikrovlnka, což opět zajistí pohodlnější a bezpečnější obsluhu i přehled o dění uvnitř. Pokud jste fandové vaření a k pečicí a mikrovlnné troubě potřebujete ještě troubu parní, pak se nabízí umístění těchto tří spotřebičů v linii vedle sebe.

V tom případě je ale žádoucí, aby všechny tři spotřebiče pocházely z jedné designové řady, aby celek nerušil rozdílný vzhled ani případné odchylky v rozměrech čelní desky. Kávovar je výhodné instalovat lehce nad úrovní pracovní plochy, což umožní nekomplikované odložení šálku s kávou na připravený podšálek. V těsné blízkosti kávovaru by také měla být odkládací plocha.

Pokud budete využívat vestavnou ohřevnou zásuvku na předehřev talířů, ta by měla být mezi myčkou a varnou deskou, aby bylo možné snadné servírování pokrmů. V dnešních kuchyních, těch velkorysejších, ale nacházejí uplatnění i vestavěné pračky a sušičky. Bývají ve vzdálenějších pozicích od varné zóny a míst souvisejících s přípravou pokrmů.

Elektrická multifunkční trouba Concept ETV6960wh (60 cm) se sedmi funkcemi pečení v provedení bílé sklo s nerezovými detaily. Funkce rozmrazování, minutky, nastavení zpožděného konce pečení a doby pečení. Cena 9900 Kč. CONCEPT

Kombinovaná pečicí trouba s mikrovlnami a funkcí přídavné páry z nové řady iQ700 od značky Siemens kombinuje klasickou troubu s mikrovlnkou. Pomocí funkce VarioSpeed lze připravit jídlo až o 50 % rychleji díky kombinaci mikrovlnného a klasického ohřevu. Pyrolytické samočištění – stiskem jednoho tlačítka zbavíte vnitřek trouby nečistot. Více na www.siemens-home.cz

Edit: Kateřina Nová

Mikrovlnné mýty: znáte pravdu o mikrovlnkách?

První mikrovlnné trouby se začaly prodávat už v padesátých letech a v současnosti jsou nedílnou součástí kuchyňského vybavení v mnoha domovech. Někteří lidé k nim ale stále ještě nemají důvěru. Marcela Antošová se proto v poradně Apetýtu ptala na bezpečnost používání mikrovlnek.

Jejími hosty byly Milena Vespalcová a Eva Vítová z Ústavu chemie, potravin a biotechnologií Fakulty chemické Vysokého učení technického v Brně. A obě dvě správné používání mikrovlnné trouby jednoznačně doporučují.

„U lidí nejspíš budí obavy pojem záření, protože si nejspíš představí něco jako radioaktivní záření. Mikrovlnné záření je sice podobný typ záření, ale má úplně jiné vlastnosti. Zatím není důkaz o žádném škodlivém účinku mikrovlnného záření, účinek je pouze tepelný,“ ujistila posluchače Eva Vítová.

Obě dámy vysvětlily princip fungování mikrovlnné trouby, aby obavy rozptýlily. Mikrovlny totiž působí cíleně na molekuly vody obsažené v potravinách (nebo čemkoliv jiném, co do trouby vložíte). Tím, že se voda v potravině odpařuje, ohřívá vše okolo sebe.

„Pokud si někdo stěžuje na horší chuť potravin ohřívaných v mikrovlnce, nejspíš je to tím, že bylo jídlo ohřívané příliš dlouhou dobu nebo na příliš velký výkon. Potraviny jsou pak vysušené, což způsobuje horší chuť,“ doplnila Milena Vespalcová.

Mikrovlny dobře ohřívají i dezinfikují

Rozhodně není pravda, že by při ohřívání nebo jiné úpravě jídla v mikrovlnce mizely z jídla cenné živiny. Tedy rozhodně ne ve větší míře, než při jakémkoliv jiném způsobu ohřevu potravin.

  • „Pokud je potrava vystavená příliš vysoké teplotě, může se část vitamínů zničit, ale to se děje stejně při vaření zeleninového jídla na sporáku jako při ohřevu v mikrovlnné troubě příliš dlouhou dobu nebo příliš vysokým výkonem,“ upřesnila Vítová.
  • Samozřejmě jsou potraviny, které není dobré v mikrovlnce ohřívat – jsou to potraviny v uzavřených obalech nebo s pevnou skořápkou – tedy typicky vejce.

Zároveň odbornice upozornily na jednu velmi dobrou vlastnost mikrovlnné trouby: její m působením se totiž ničí mikroorganismy na předmětech nebo v jídle. „Mikroorganismy podobně jako lidské tělo mají buňky plné vody. Když se ta voda zahřeje, ty buňky prasknou a mikroorganismy zahynou,“ popsaly princip odbornice.

Proto je možné v mikrovlnce dezinfikovat například houbičku na nádobí nebo jiné předměty a je to také důvod, proč nikdy nesmí být v zapnuté mikrovlnce žádný živý tvor.

Odbornice v poradně také vysvětlily, že pokud zvolíme správný výkon a čas, je ohřívání jídla v mikrovlnce lepší než například na sporáku. „Díky ohřevu zevnitř se totiž prohřeje celý objem potraviny, zatímco při běžné úpravě se jídlo ohřívá zvenčí a uvnitř mohou zůstat nežádoucí mikroorganismy,“ upozornila Vespalcová.

Posluchače zajímal také účinek mikrovln v okolí trouby – zda například její používání není nebezpečné pro těhotné ženy. To odbornice jednoznačně odmítají – tedy v případě, že není mikrovlnka poškozená.

„Současné mikrovlnné trouby mají po celém obvodu ochrannou síť, která případné unikající mikrovlny zachytí,“ doplnily odbornice.

Celý rozhovor i s dotazy posluchačů si můžete poslechnout v úvodu článku.

Související příspěvky

Vymyslel boty, které léčí ploché nohy, vbočené palce i bolesti hlavy

Víme, která část vaší lednice je nejnebezpečnější

Kardiolog: Alkohol pijte denně, starší lidé mají popíjet víc

autor: ska

Mikrovlnné trouby: Spotřebují o 50 % méně než klasický sporák!

Mikrovlnky patří mezi spotřebiče, které jsou téměř v každé domácnosti. Je výhodnější používat pro přípravu jídla mikrovlnné trouby nebo klasický sporák? Kolik energie mikrovlnka spotřebuje? Škodí našemu zdraví nebo je tento názor pouhým mýtem?

Mikrovlnné trouby patří do klasického vybavení takřka každé kuchyně. Málokterý majitel mikrovlnné trouby si dovede představit, že by si zapnul sporák a ohříval jídlo v hrnci.

Ohřívání by se tak protáhlo ze dvou příjemných minut alespoň na deset – nehledě na zbytečně zašpiněné nádobí. Úspora času však není jedinou výhodou, kterou mikrovlnky oproti sporáku nabízejí. Díky znatelně kratší době ohřevu se snižuje také spotřeba energie (zhruba o 50 %).

Mikrovlnné trouby jsou však podle některých odborníků zdraví škodlivé.

„Na škodlivosti mikrovlnek se vědci neshodnou, přesto je vhodné při používání mikrovlnek dodržovat jednoduché zásady, které zdravotní riziko sníží.“

Spotřeba mikrovlnek je velmi individuální a liší se výrobek od výrobku. Pokud si budete mikrovlnku vybírat přes internet, velmi často se setkáte s tím, že místo spotřeby energie se dozvíte pouze výkon spotřebiče.

Celkově se však dá shrnout, že čím více funkcí mikrovlnka má, tím je její spotřeba vyšší. Nejlevnější mikrovlnka (za 1 000 Kč) může mít spotřebu 1 150 W, u té nejdražší za 20 000 Kč se spotřeba vyšplhá až na 2 000 W.

Nejvyšší spotřebu má samozřejmě mikrovlnka s grilem nebo mikrovlnka s grilem a s horkovzdušnou troubou. U těch dražších kusů může být spotřeba až 3 000 W.

Klasickou mikrovlnku se základními funkcemi nebudete mít zapnutou déle než pár minut denně, proto by nebylo moudré vybírat si ji pouze podle spotřeby energie (s takovou byste při jejím užívání ušetřili jenom pár korun).

Na spotřebu energie hleďte spíše při výběru mikrovlnky s grilem a horkovzdušnou troubou, která má více funkcí a budete ji využívat mnohem častěji.

Upečení koláče nebo brambor vám v ní bude trvat asi 20 minut, a pokud ji hodláte využívat častěji (třeba místo klasické trouby), je na místě poohlédnout se po spotřebiči s nižším příkonem.

Na trhu jsou levné i drahé mikrovlnky

Mikrovlnné trouby se dělí na více druhů podle funkcí, kterými disponují. Pokud se spokojíte s klasickým typem, který vám bude sloužit skutečně pouze k ohřívání či rozmrazování potravin (případně k jednoduchému vaření), bude investice do tohoto typu nejméně bolestivá. Ceny se v této kategorii pohybují nejčastěji od 1 000 – 10 000 Kč.

Budete mít zájem:  Natržené Vazy V Kotníku Léčba?

Mikrovlnka patří mezi spotřebiče, které najdeme téměř v každé domácnosti. Současné modely nabízejí velké množství funkcí a dokáží plně nahradit klasickou troubu. Zdroj: http://img.timeinc.net

Dalším typem jsou mikrovlnné trouby s grilem. K jednoduchým funkcím zde podle názvu přibývá integrovaný gril, který umožňuje grilování a zapékání potravin. Pořizovací cena se pohybuje mezi 1 500 – 10 000 Kč.

Třetím typem jsou mikrovlnky, které disponují nejenom grilem, ale také horkovzdušnou troubou, díky níž můžete péct a smažit. Více funkcí samozřejmě také více stojí.

Z peněženky budete muset vytáhnout 3 000 – 20 000 Kč.

Mikrovlnky se dělí na vestavěné a volně stojící. Pokud je mikrovlnka takzvaně vestavná máte možnost instalovat ji přímo do kuchyňské linky. U tohoto typu trub je nutné dobře si přečíst montážní pokyny, aby spotřebič mohl správně plnit svoji funkci (je například nutné zajistit dostatečný přísun vzduchu pro chlazení výkonových částí).

Vestavné mikrovlnky do kuchyně lépe zapadají a více tak ladí oku, jejich cena je ale o něco vyšší. Zdroj: http://idealgadget.com

Naopak volně stojící mikrovlnka má hned dvě výhody: zaprvé, můžete si ji postavit, kam chcete (případně ji podle potřeby přemístit); zadruhé její pořizovací cena je pro spotřebitele mnohem příjemnější. Zatímco u vestavěné mikrovlnky se cena nejčastěji pohybuje od 3 500 – 20 000 Kč, volně stojící pořídíte od 1 000 – 10 000 Kč.

Důležité parametry aneb na co si dát při výběru mikrovlnky pozor?

A. Speciální funkce: Jakými funkcemi se odlišují obyčejné mikrovlnky od těch propracovanějších?

  • Pečení – pokud chcete používat mikrovlnku i k pečení, je nutné investovat do dražšího modelu. U těch klasických není doporučováno pečení zkoušet.
  • Grilování
  • Funkce Crisp – obyčejná mikrovlnka tuto funkci zastávat nemůže, nedokáže totiž jako normální trouba péct shora i zezdola. Naopak modernější modely disponují funkcí Crisp, u níž působí na jídlo v jednom okamžiku gril i mikrovlny, kromě toho je použit speciální pečící plech, který se během pečení dokáže rozehřát až na 200 °C.

B. Výkon: Výkon mikrovlnek se pohybuje mezi 600 – 1 200 W a podle své výše vás informuje, zda bude jídlo uvařeno v troubě rychleji či pomaleji.

Čím větší je výkon, tím se zvyšuje i rychlost ohřívání. Proto si vybírejte mikrovlnky s co nejvyšším výkonem.

Obzvláště u mikrovlnek s grilem či s grilem a horkovzdušnou troubou by měl výkon dosahovat minimálně 1000 W.

C. Objem: Objem mikrovlnky by měl korespondovat s počtem lidí, pro které budete vařit. Jejich vnitřní objem se pohybuje mezi 14 – 40 l. Veliký rozdíl v objemu je mezi klasickou mikrovlnkou a tou dražší s grilem a s horkovzdušnou troubou. Klasické mají menší objem (nejčastěji 14 – 25 l), zatímco ty dražší 25 – 40 l.

  • Cena spotřebiče by měla odpovídat úkonům, které po ní budete požadovat. Čím méně funkcí, tím nižší cena.
  • Chcete-li si pořídit mikrovlnku s grilem, měl by výkon grilu dosahovat minimálně 1000 W.
  • Pokud si hodláte koupit mikrovlnku, která bude zastupovat i normální troubu a tudíž ji budete užívat častěji, měl by být příkon spotřebiče co nejnižší. To vám pomůže ušetřit energii.
  • Pokud je mikrovlnka rozbitá, v žádném případě si ji neopravujte sami, ale zavolejte si na pomoc odborníka, případně si kupte spotřebič nový.

Opravdu mohou mikrovlny ublížit lidskému organismu?

Mikrovlnné trouby si s sebou již několik let nesou cejch, který mnohé spotřebitele odrazuje od jejich koupě. Podle některých odborníků mohou být zdraví škodlivé.

Tyto obavy způsobují mikrovlny, jimiž jsou potraviny v mikrovlnce ohřívány. Názory odborníků na toto téma se ale velmi rozcházejí.

Mnozí z nich se o mikrovlnkách vyjadřují se značným despektem a šíří obavy, že mikrovlny mohou způsobovat problémy se svaly nebo snižovat imunitu organismu, případně i způsobit rakovinu. Tyto domněnky však nejsou podložené.

Odpůrci této teorie totiž tvrdí, že mikrovlny mohou maximálně způsobit zahřátí pokožky (pouze pokud by zasáhly citlivější místa – jakými jsou například oči či varlata – mohlo by dojít k jejich poškození).

Pro bezpečné užívání mikrovlnek je dobré dodržet několik užitečných rad. Odbornící doporučují, abyste při ohřívání jídla nestáli přímo před dvířky a nedívali se dovnitř na otáčející se pokrm. Je vhodné udržovat si od mikrovlnky odstup minimálně 30 cm.

Zdravotní riziko hrozí, pokud se vám mikrovlnka rozbije a vy to buď ignorujete, nebo se ji snažíte opravit sami. Velké nebezpečí hrozí především v okamžiku, kdy se rozbijí dvířka spotřebiče a vytvoří se tak prostor pro unikání mikrovln do okolního prostoru.

Zvláště pokud máte ve zvyku pozorovat ohřívající se jídlo (může tak dojít k problémům s očima). Nečekejte tedy a ihned nechte spotřebič opravit.

Do mikrovlnky není možné vkládat všechny druhy nádobí. Naprosto se nehodí kovové, ve kterých se jídlo neuvaří a mikrovlny mohou nádobí i troubu poškodit. Zdroj: https://www.dvo.com

Nebezpečí potravin ohřívaných v mikrovlnce

Široce diskutovanou otázkou je, jaký účinek mají mikrovlny na samotné potraviny. Předem je nutné upozornit, že mnozí se vskutku mylně domnívají, že jídlo připravené v mikrovlnce je „radioaktivní“. Přesto můžeme říct, že jisté zdravotní riziko zde existuje.

Mikrovlnná energie neproniká do hloubky, a proto bývají větší potraviny prohřáty nerovnoměrně. Tím zůstává dostatek prostoru pro mikroorganismy, které díky nedostatečné tepelné úpravě přežijí a vniknou do lidského těla.

Proto je dobré nepustit se do ohřívaných potravin hned, ale nechat je po ohřátí na chvilku odstát, aby se teplo rozšířilo po celém jídle.

Mnozí se domnívají, že potraviny upravené v mikrovlnce ztrácí užitečné látky, které jsou důležité pro lidský organismus. Doc. RNDr. Luděk Pekárek, Dr.Sc.

tento názor vyvrací, když poukazuje na výzkum, který srovnával změny v jídle vařeném či pečeném v normální troubě a v mikrovlnce.

Při takovém srovnání se totiž ukazuje, že ohřívání potravin mikrovlnami je k cenným složkám potravin šetrnější,“ vysvětluje.

Kdybyste měli srovnat tyto elektrické spotřebiče pro přípravu jídla, jak by to dopadlo?

Kelt

Máte nějaké jídlo, polotovar a chcete si ho co nejrychleji ohřát a sníst. Třeba vám něco zbylo. K dispozici je elektrický sporák, plynový sporák, mikrovlnná trouba, indukční sporák. Na všechno máte nádobí a zařízení.

Je třeba brát v úvahu kvalitu připraveného jídla, tedy jeho prohřátí, energetickou náročnost – kolik se spotřebuje energie a případně zdravotní hledisko, zda něco se má zavrhnout nebo ne. Já sám nevím, tak si nechám poradit. Děkuji.

Nejlepší odpověď
elkon

Na ohřátí jednoznačně mikrovlnka.

Další odpovědi
Kepler

Mikrovlnka k vaření není moc vhodná. Co se týká rychlosti ohřevu, nejlepší je plynový sporák – ten vede i ekonomicky. V těsném závěsu je sklokeramický sporák, litinové a spirálové plotýnky jsou katastrofa. Indukci bych nechtěl ani zadarmo, leda by měla jemnou regulaci výkonu (ne jenom zap. – vyp.).

2Kdo udělil odpovědi palec? Kelt, dubraro před 530 dny 0 Nominace Nahlásit

dubraro

Konkrétně k ohřátí polotovaru nebo zbytků je asi nejvhodnější mikrovlnná trouba. Pro soustavné vaření asi nejvíce záleží na zvyku, ale některé věci na některém druhu sporáku moc dobře dělat nejdou. Třeba asijská jídla ve woku se dají vařit víceméně jen na plynu.

2Kdo udělil odpovědi palec? Hlada, Kelt před 530 dny 0 Nominace Nahlásit

Dochy

Záleží co je míněno tím polotovarem. Buď bych volil mikrovlnku, nebo plyn. Elektrická odporová či el. indukční plotýnka pro mně není. Zatím co mám zkušenost tak se mi nelíbí buď skoková změna výkonu s přílišnou hysterezí co se teploty týče, či nevhodně stupňované výkonové stupně.

2Kdo udělil odpovědi palec? Funna, Kelt před 530 dny 0 Nominace Nahlásit

Funna

To je těžko…záleží co ohříváš…srovnání sporák versusu mikrovlnka je jasné – pokud je toho více na ohřívání (maso, omáčka, příloha), na sporáku se to musí obvykle ohřívat zvlášť a ještě se s tím musí míchat – u polévek a tekutin je to skoro jedno v čem ohříváš…

v mikrovlnce se to dá dát na jeden talíř (případně do hrnce do mirovlnky) a ohřát vše naráz (kynuté knedlíky ale doporučuji ohřát zvlášť), ale je potřeba myslet na to, že ne na plný výkon, protože jinak je to nerovnoměrně prohřáté…el.

Budete mít zájem:  Anglická učitelka byla obviněna ze zneužívání dětí

sporák je jednoznačně nejdražší, indukce už je na tom lépe a plyn bude cenově nejlevnější a mikrovlnka někde mezi indukcí a plynem…mýty o škodlivosti mikrovln plynou jen z neznalosti funkce mikrovlnky, takže škodlivost je u všeho stejná…a kvalita ohřátí? – ta záleží jen na tom, jak moc se ti bude chtít hrát si s ohříváním…

pokud chceš stát u sporáku a míchat a ohřívat zvlášť, ohřeje se to to asi nejlíp, pokud se ti s tím nechce „hrát“, v mikrovlnce se to také ohřeje celkem rovnoměrně, jen stačí dát menší výkon a jednou s tím zamíchat, protože se to ohřívá více od středu…PS: jsou ale jídla, co se ohřívají „blbě“, např. takový řízek…

ten je potřeba buď znovu osmažit, ale zase na tuku a nabo použít kvalitní mikrovlnku s funkcí crisp, která ti ho prohřeje a trochu i opeče…ale jako čerstvý nebude nikdy…

PS: by mě zajímalo, proč někteří odpovídají na to, co kde vařit a nevařit, když se ptáš na ohřívání již hotového:-)))

1Kdo udělil odpovědi palec? Kelt před 530 dny 0 Nominace Nahlásit

iceT

Polotovar není zbytek hotového jídla.Nejspíš bude záležet na konkrétním polotovaru, třeba mražený smažený sýr těžko osmažíš v mikrovlnce stejně jako mražené maso na hambáč.

Na ohřívání zbytků u mě vede mikrovlnka, nezapomínám při ohřevu crcnout k jídlu kapku vody. Pokud jde o polívku nebo omáčky, ty ohřívám na plynovém sporáku, jiný doma k dispozici nemám.

1Kdo udělil odpovědi palec? Kelt před 530 dny 0 Nominace Nahlásit

Edison

Ti, co píší plyn se mýlí. Mnohem efektivnější a o něco rychlejší je INDUKCE. Zde jde o přímý ohřev nádoby, ve které se vaří / ohřívá, přesněji ořívá se nádoba a co je uvnitř, nikoli, že by se něco ohřálo, včetně plynu, a od toho nádoba. Nedochází k žádnému přenosu tepola mezi sporákem a nádobím. Hystereze je dána pouze teplotní kapacitou nádobí.

Upravil/a: Edison

1Kdo udělil odpovědi palec? Kelt před 529 dny 0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce Dochy

Edison: Zase budu polemizovat…Efektivnější ve vztahu k čemu? Plyn pokud se nemýlím, je obecně podstatně levnější než elektřina.Přímý ohřev nádoby… no OK, ale to plyn prakticky taky. Ten plamen nemá výraznou tepelnou setrvačnost a předání tepla do dna je taky OK. A já třeba docela rád ppoužívám varné sklo (konvice na čaj) a tam mi je indukce na ho…

Je fakt, že předání tepla z plamene na nádobu není 100%, hádal bych tak 60-80…. Ale to ta indukce také nebude.O hysterezi tu píšu jen já a píšu o ní variantně.. buď hystereze nebo nevhodně poskládané výkonové stupně. U indukce, alespoň co jsem měl tu čest, jsou to ty nevhodně poskládané výkonové stupně. Mně to zkrátka nevyhovuje.

Ale pokud Ty s tím jseš spokojen, nic proti.

Ta hystereze se týká těch plotýnkových vařičů, kde termostat spíná jedinou topnou spirálu. Tam to většinou (ne)funguje tak, že např. cmunda se mi před sepnutím termostatu vůbec nesmaží a před vypnutím se už připaluje (v jedné poloze knoflíku)

před 529 dny Odpovědět Nahlásit Edison

Tazatel ovšem definoval, že pro každý typ ohřevu použije odpovídající nádobí. Takže Tvůj argument s varným sklem, jakkoli je pravdivý, je vzhledem k otázce zcela mimo. S indukcí je jedna potíž: Ona se dá dokonce hravě regulovat plynule, ale problém je jen v ceně takových ploten.

U předání tepla to tak je, protože teplo u indukce vzniká až v samotné nádobě, kdežto u plamene už v plameni. Tam jsem měl na mysli ten rozdíl i v efektivitě. Navíc indukce prostředím prochází prakticky beze ztrát, jak nám zjistil pan Nikola Tesla. To o plameni říct prostě nemůžeme.

před 529 dny Odpovědět Nahlásit Dochy

Nádobí – OK máš pravduindukce – regulace – ano máš pravdu, regulova se to dá, ale nikdo to nedělá (to samé mně štve třeba u LED lampiček. LED jsou na to od přírody vhodné, ale tu regulaci v ceně pár korun jinak ke krásným lampičkám zkrátka nedají… V lepším případě spínání ve 3 úrovních a obvykle lineárně, přestože vhodnější by bylo řešit to geometrickou řadou)

efektivita: Když ta elektřina je už neefektivně vytvářena (z tepelných zdrojů s max 30-40% účinností) tím má elektřina podstatný handicap už od přírody. Výhodou je zas snadná instalace…

před 528 dny Odpovědět Nahlásit Nový příspěvek

Seznam potravin, které je nebezpečné ohřívat v mikrovlnné troubě

23. 01. 2021 | Doba čtení 4 minuty

Mikrovlnná trouba je neocenitelnou součástí mnoha domácností, usnadňuje a urychluje přípravu jídla, talíř polévky je ohřátý během minuty. Přesto má práce s oblíbenou mikrovlnkou svoje pravidla, která je dobré znát. Nepatří do ní nejen některé nádoby, ale také často oblíbené potraviny. Co bychom tedy v mikrovlnné troubě ohřívat rozhodně neměli?

Za prvé bychom tam neměli pokrmy dávat v plastových nádobách, protože by se z nich při procesu ohřívání mohly do jídla uvolňovat zdraví škodlivé látky.

Výjimkou jsou speciální plastové misky do mikrovlnné trouby z polypropylenu, které snášejí vysokou teplotu.

Také tam nepatří kovové nádobí, alobal ani nádobí třeba se zlaceným dekorem, protože mikrovlnné záření se od kovu odráží, a v mikrovlnce by vám to pěkně jiskřilo.

A jaké jídlo do mikrovlnky nepatří?

Žádné jídlo ve velkém množství, protože mikrovlnná trouba ohřívá nerovnoměrně. Velké množství je proto lepší ohřát na sporáku nebo v klasické troubě. Do mikrovlnky dáváme menší množství jídla, typicky po jedné porci.

Také bychom v ní žádné jídlo neměli ohřívat více než jedenkrát a místo prudkého ohřevu je lepší mikrovlnku nastavit spíš na menší výkon a o pár minut delší čas, kvůli likvidaci případných škodlivých bakterií.

Přesto ani s dodržením všech zásad do mikrovlnky nepatří tyto pokrmy:

Brambory – tahle oblíbená příloha při ohřátí ztrácí svoji chuť, a navíc hrozí, že pokud po prvotním uvaření dlouho chladly při pokojové teplotě, vytvoří se v nich nebezpečný botulotoxin, na který ohřev v mikrovlnce rozhodně nestačí. Proto je lepší udělat si brambor jen tolik, kolik zvládnete najednou sníst, a nenechávat je na později.

Rýže – do mikrovlnky nepatří z podobného důvodu jako brambory. I po uvaření v ní mohou přežívat škodlivé bakterie, které se, hlavně pokud ji urychleně nezchladíte, začnou množit. Následný ohřev v mikrovlnné troubě tento problém nevyřeší, takže je opět lepší udělat si rýžovou přílohu k jídlu vždy čerstvou.

Kuřecí maso – ohřívat již uvařené nebo pečené kuře je možné, ale je potřeba, aby se řádně a rovnoměrně prohřálo. Nesmí v něm totiž zůstat žádné škodlivé bakterie, které by mohly způsobit zdravotní potíže. Rovnoměrné a důkladné prohřátí ale zajistí spíš klasická trouba, proto jí dejte v tomhle případě přednost.

Houby – tato specifická potravina se opětovným ohřevem stává méně stravitelnou, což může být problém, protože houby obecně nepatří mezi lehce stravitelné pokrmy. Na vině je změna složení bílkovin, ke které při ohřevu dochází.

Pokud by navíc houby byly po přípravě dlouho při pokojové teplotě, mohly by se v nich pomnožit škodlivé bakterie, které by se mikrovlnným ohřevem nezničily.

Houby proto snězte hned po primární přípravě, a pokud vám nějaké zbudou, dejte je do ledničky a později snězte raději studené.

Celer, červená řepa, špenát – tyto výborné a zdravé potraviny obsahují dusičnany, které jsou zdraví neškodné, ovšem při mikrovlnném ohřevu se z nich stávají rakovinotvorné nitrosaminy. Pokrmy z těchto surovin proto raději ohřejte na normálním sporáku.

Celé vejce může v mikrovlnce způsobit mimořádnou paseku. Zdroj: rebrova irina / Shutterstock.com

Vejce – již připravená vajíčka se po opětovném ohřátí stávají toxickými, takže je neohřívejte vůbec, ani v mikrovlnné troubě, ani jinak.

V mikrovlnce nezkoušejte ani vařit vajíčko natvrdo, protože by se v něm při zahřívání vytvářela pára, která by způsobila jeho explozi.

V lepším případě byste museli čistit mikrovlnku, v horším by vám natlakované horké vajíčko mohlo při vyndávání bouchnout rovnou do obličeje.

Zdroje: itesco.cz, vitalweb.cz

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector