Kopřivový salát – přidejte kopřivu do vašeho jídelníčku

Uvedené ingredience smícháme a namažeme na chleba (nejlépe domácí – hnedle několik receptur na něj najdete v galerii na našem FB).

Nejen ze snídaně živ je člověk a tak už okolo poledne většinu znás chytne hlad na nějakou dobrotu. Jaro je obdobím, kdy bychom měli začít do jídelníčku opět zařazovat vyšší podíl syrové stravy, což nemusí nutně znamenat salátové hody.

Jako inspiraci a důkaz, že i bez sporáku se dají vykouzlit zázraky vám Vegosaurus přináší recept na skvělé rawburgříky s kedlubnovými hranolkami! (A pak že burger musí nutně znamenat fastfoodovou příšernost plnou přepálených tuků a mrtvol, pche!)

Kopřivový salát – přidejte kopřivu do vašeho jídelníčku

– na obalení – sezamová semínka, bylinky…

Všechny uvedené ingredience vhoďte do mixéru (česnek, tahini a koření dejte podle chuti) a umixujte v tužší modelovatelnou hmotu. Z té uplácejte malé burgry (doporučuji namočit ruce – těsto se na vás nebude tak lepit), které můžete obalit v sezamu, případně posekaném “jarním bejlí”.

Kedlubnové rawhranolky:- kedlubna- kurkuma- sůl, pepř

– kapka kvalitního rostlinného oleje

Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na hranolky. Ty nasypte do mísy, pokapejte olejem a zasypte kořením (základem je kurkuma se solí a špetkou pepře, ale můžete zkusit přidat např. chili, papriku, garam masalu…

vykouzlíte tak nespočet různých chuťových variací!). Pořádně promíchejte, aby se kedlubnové hranolky rovnoměrně obarvily kořením. Je to až překvapivě velká dobrota! K hranolkám a burgrům můžete přidat i libovolnou omáčku – např.

jogurtovou s bylinkami, rajčatovou…

Kopřivový salát – přidejte kopřivu do vašeho jídelníčkuPokud k obědu raději zhltnete něco teplého, přidejte čerstvé byliny alespoň na ozdobu! Jako je tomu v případě superjednoduché kmínové hrachovky, zdobené medvědím česnekem.

Předem namočený hrách uvařte ve vodě s pořádnou dávkou kmínu, špetkou fenyklu, pepře a bylinkové soli. Uvaří se skoro sama až do krémova (do měkka uvařený hrách netřeba ani mixovat – stačí jen lehce promíchat metličkou). Na talíři ozdobte kapkou oleje, medvědím česnekem nebo pažitkou a můžete přidat i domácí krutonky z kousků chleba nebo zasypat semínky.

K odpolední svačince pak nepřijde snad nic víc vhod než miska dobrého salátu. A co teprve když vám miska salátu doslova pokvete před očima?

Květinový jarní salát– ředkvičky, na tenké nudličky pokrájené- květy sedmikrásek

– fialkový ocet a cukr (recept níže)

Smíchejte ředkvičky a sedmikrásky, zasypte fialkovým cukrem(klidně i s několika květy fialek) a zakapejte octem. Lehké, svěží a neuvěřitelně voňavé. (A většina ingrediencí vám roste pod oknem!)

  • Jestli také patříte k lidem, které pracovní tempo nenechá vydechnout až do léta a už se nemůžete dočkat dovolené, zkuste si léto trochu přičarovat alespoň na talíři – navíc pořád za účasti čerstvých jarních bylin – a vyzkoušejte středomořskou polentu s kopřivovou omáčkou.
  • Polenta– instatní polenta- voda (poměr polenty a vody zvolte podle návodu na obalu)- cibulka- česnek- olivy (černé nebo zelené, podle volby)- sušená rajčátka, předem namočte do připravené vody na cca 15 minut- kousek chili papričky- bazalka (čerstvá nebo sušená)
  • – může být: pepř, sůl, kousky tofu (zkuste předem marinovat v oleji a česneku)

Kopřivový salát – přidejte kopřivu do vašeho jídelníčku

Kopřivová omáčka– kopřivy, omyté a pokrájené- slunečnicová semínka- cibulka- česnek- špetka soli a pepře

– rostlinné mléko nebo smetana

Na kapce oleje osmažte cibulku a semínka, přidejte na jemno pokrájený česnek a kopřivy a krátce orestujte. Podlijte kapkou vody a chvíli duste. Zalijte rostlinnou smetanou nebo mlékem, opepřete, osolte, nechte chvíli povařit do zhoustnutí a můžete podávat společně s polentou.

  1. A protože sladký život bez sladkého samozřejmě žít nelze, můžete se i v mlsání držet zásady co největšího podílu syrových surovin a připravit si tenhle báječně ovoněný levandulový “cheesecake”!
  2. Na korpus:- hrnek mandlí- půl hrnku úředem namočené pohanky (poměr můřete i změnit ve prospěch pohanky)
  3. – půl hrnku předem namočených datlí

Kopřivový salát – přidejte kopřivu do vašeho jídelníčku

Náplň:- 3 hrnky kešu ořechů (můžete zaměnit i za jiné ořechy nebo semínka, např. slunečnicová. Ovšem dost to ovlivní chuť)- půl hrnku citronové šťávy- 1-3 lžičky sušené levandule (podle tho, jak moc chete dortík aromatický)

– sladidlo (sirup, med, špetka fialkového cukru..podle preferencí)

Uvedené ingredience umixujeme v hladkou pastu (ořechy přidávejte postupně do citronové šťávy, docílíte tak snáze obstojného výsledku i při slabším výkonu mixéru). Oslaďte podle chuti. Vzniklou hustou hmotu přelijte na korpus a rovnoměrně rozetřete. Dejte na několik hodin do ledničky (nejlépe přes noc – čím déle, tím pevnějšího výsledku dosáhnete).

Tip pro Chudé Vegosaury: Pokud nemáte ingredience na celý dort, nezoufejte! Umixujte ořechy s větším podílem datlí nebo rozinek(případně jiného sušeného ovoce), přidejte levanduli a z výsledné hmoty uplácejte kuličky, kostičky nebo tyčinky, které nechte chvíli ztuhnout! Vynikající drobný mlsek na zpříjemnění dne.

A fialový bonus nakonec: Fialkový cukr a ocet

Jakmile vykouklo sluníčko, louky se opět obsypaly fialovými kvítky violek. Violky však nejsou krásné pouze na pohled, ale nabízí až neuvěřitelné množství kulinářských možností.

Mezi ty nejjednodušší patří příprava fialkového octa a cukru, díky kterým si pak můžete zpestřit všední jídelníček – cukr i “kandované” fialky skvěle poslouží k výrobě neobvyklých dezertů, ocet zase uvítají nejen vaše saláty, ale i omáčky nebo polévky.

Fialkový cukrFialkové květy dáme do sklenice a zasypeme cukrem(nejlépe přírodním hnědým) v objemovém poměru asi 1:1. Necháme cukr vsáknout vlhkost fialek a opět zasypeme čerstvým nenavlhlým cukrem. Cukr postupně přidáváme, dokud nedocílíme sypkého, fialkovými květy provoněného výsledku. Využijeme nejen cukr samotný, ale i naložené fialokové květy jako záverečnou dekoraci.

Fialkový ocetDo světlého jablečného nebo vinného octa prostě vsypeme fialkové květy a před prvním použitím necháme alespoň 2 dny stát.

Fialkové květy nemusíme z octa ani poté nijak odstraňovat, ničemu jejich přítomnost neublíží a naopak tak docílíme (při delším louhování) ještě sytější barvy a chutě.

(Čím více fialkových květů do octa naložíme, tím sytější fialovou barvu bude mít výsledek) Po delším skladování ocet opět vyblede(řádově jde o měsíce), ale vězte, že toho už se nedočká a pro svou delikátní neobvyklou chuť zmizí mnohem dříve.

Pomazánka, polévka i závitky. S kopřivami se v kuchyni dají dělat zázraky

Ingredience: 250 g mladých čerstvých kopřiv, 1 větší cibule, 3 brambory, 0,7 l kuřecího nebo zeleninového vývaru, 40 g másla, 150 ml smetany, hrst květů sedmikrásek, sůl, pepř.

Postup: Omyté kopřivy zalijte vroucí vodou a nechte chvilku pod pokličkou. Zatím na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidejte na kostičky nakrájené brambory a krátce je opečte.

Přidejte vývar, osolte a přiveďte k varu. Spařené kopřivy sceďte, nasekejte a přidejte do polévky. Když jsou brambory úplně měkké, rozmixujte polévku na hladký krém, vmíchejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.

Podávat můžete ozdobené květy sedmikrásky.

Přečíst článek ›

Kopřivový salát – přidejte kopřivu do vašeho jídelníčkuZdroj: ShutterstockPomazánka z kopřiv

Ingredience: 1 vanička tvarohu, 150 g mladých čerstvých kopřiv, 150 ml zakysané smetany, 50 g nivy, 100 g vlašských ořechů, sůl, čerstvě mletý pepř.

Postup: Čisté kopřivy vařte v osolené vodě asi 5 minut. Sceďte je, vyberte pouze listy a měkké části stonku a nasekejte je úplně nadrobno. Přidejte tvaroh, zakysanou smetanu, najemno nastrouhanou nivu, nahrubo nasekané vlašské ořechy a koření a dobře promíchejte. Pomazánku nechte uležet alespoň 2 hodiny a podávejte nejlépe s celozrnným pečivem.

Přečíst článek ›

Kopřivový salát – přidejte kopřivu do vašeho jídelníčkuZdroj: ShutterstockKuřecí závitky plněné kopřivou

Ingredience: 4 kuřecí prsa, 4 plátky šunky, 4 plátky goudy, 200 g čerstvých kopřiv, 40 g másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 150 ml smetany, lžíce hladké mouky, sůl, pepř, olej na smažení.

Postup: Na másle orestujte nakrájenou cibuli dozlatova, zaprašte moukou a krátce zasmažte. Přidejte smetanu, nasekané listy kopřiv, utřený česnek, osolte a nechte pár minut provařit.

Kuřecí prsa rozkrojte, aby vám vznikl velký tenký plát, ten osolte a opepřete z obou stran. Na maso dejte plátek šunky, plátek sýra a přiměřené množství kopřivové nádivky tak, aby šel závitek dobře zabalit.

Závitky zpevněte provázkem, zprudka na oleji orestujte ze všech stran a dejte dopéct na 30 minut do trouby.

Přečíst článek ›

Kopřivový salát – přidejte kopřivu do vašeho jídelníčkuZdroj: ShutterstockKopřivový sirup

Ingredience: 100 ks mladý kopřiv (asi 20 cm dlouhé stonky), 4 bio citrony, 200 g kyseliny citronové, 4 kg cukru krupice, 3,5 l vody.

Postup: Omyté citrony nakrájejte na kolečka a spolu s kyselinou povařte v 3,5 l vody. Kopřivy omyjte, nasekejte a vložte do většího hrnce. Zalijte je vychladlým citronovým nálevem, vše promíchejte, zakryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin macerovat.

Přeceďte nálev přes čisté plátno, vymačkejte a pomalu zahřívejte. Postupně přidávejte cukr, až bude všechen rozpuštěný. Sirup horký asi 80 °C lijte do vysterilizovaných lahví, ihned uzavřete a položte. Takto nechte vychladnout. Sirup je výborný i na výrobu domácích limonád.

Kopřivové pesto

Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet něco speciálního z kopřiv. K nádivkám jsem se zatím nedostala, protože jsou prakticky všechny z žemlí, a tak jsem zapátrala a inspirovala se v italské kuchyni, kde jsou kopřivy také oblíbené. Recept jsem si poupravila po svém a vznikla z toho výtečná dobrota dobrá nejen jako „omáčka“ k hlavním jídlům, ale i pomazánka.

Budete mít zájem:  Astma U Koček Léčba?

Kopřivový salát – přidejte kopřivu do vašeho jídelníčku

Doba přípravy: 15 minut + sběr kopřiv

  • asi 3 větší hrsti čerstvých kopřiv
  • 2 polévkové lžíce sezamu
  • 2 polévkové lžíce konopných semínek
  • 4 větší špetky pepře
  • 3 větší špetky soli
  • 1 stroužek česneku
  • panenský olivový olej (asi 1 menší hrnek)

Pesto by se zajisté dalo připravit tak, že se veškeré suroviny dají do mixéru a je hotovo. Já využila trochu jiný postup.

Kopřivy vložíme do vroucí vody a necháme je asi minutu povařit. Ihned je zcedíme a vložíme do mixéru – nemáme-li příliš výkonný mixér nebo používáme ruční, raději kopřivy pokrájíme na menší kousky.

  • Vodu po kopřivách nevylévejte, ale vypijte ji jako čaj nebo ji použijte jako základní vývar na polévku či omáčku – má nasládlou chuť a je moc dobrý.
  • Je-li na vás chuť příliš výrazná a silná, zjemněte čaj mátou a heřmánkem buď tak, že bylinky přidáte ještě do vroucí vody, nebo do vychladlé vody vložíte bylinky, přivedete k varu, necháte chvíli odležet, zcedíte a pijete.
  • Mezitím, co se vaří kopřivy opražíme semínka, když zlátnou, přidáme sůl a pepř, ještě pár vteřin necháme na pánvi a přidáme ke kopřivám do mixéru.

Vložíme ještě stroužek česneku, trochu olivového oleje a začneme mixovat. U oleje neudávám přesné množství, protože ho při mixování přidáváme postupně, dokud nezískáme konzistenci, jakou si přejeme. Můžeme tedy vytvořit hustší pomazánku či řidší omáčku.

Pesto podáváme jako klasické pesto, jak jsme zvyklí či místo pomazánky nebo jako dip na namáčení nejrůznějších drobností. Fantazii a chutím se meze nekladou.

  1. Kopřiva je úžasně léčivá a kdo se jí zbavuje jako nevhodného plevele, zřejmě netuší, jaké dobro od sebe vyhání.
  2. Kopřivový salát – přidejte kopřivu do vašeho jídelníčku
  3. Kopřiva pročišťuje krev a podporuje krvetvorbu, snižuje obsah cukru v krvi, a tudíž příznivě ovlivňuje činnost slinivky břišní (diabetici, zařaďte ji do jídelníčku a pijte kopřivové čaje), zároveň čistí močové cestyledviny – je schopná je vyčistit od písku a postupně odstranit i ledvinové kameny a ještě k tomu vyvolává dobrý průběh stolice.

Kopřivy také obsahují hodně železa, takže nám dodávají spoustu energie a trpíme-li velkou únavou, jsou jednoznačným pomocníkem. Pomáhají i při křečích, jelikož ovlivňují správné prokrvování.

Seznam blahodárných účinků kopřivy by mohl být hodně dlouhý. Jen vám doporučím, že pokud se cítíte unavení, máte problémy s ledvinami a močovými cestami, nefunguje vám nejlépe slinivka či potřebujete posílit vlasy, zařaďte ji minimálně jako očistnou kúru. Pijte každý den šálek čaje ze spařených kopřiv a po krátké době začnete pociťovat zlepšení.

Výtečná a osvěžující je také kopřivová šťáva, kterou my máme velmi rádi. Připravujeme ji na jaře a na podzim, kdy jsou čerstvé výhonky kopřiv. Šťávu připravíte i ze starších výhonků, ale ty mladé jsou nejlepší. Recept, podle kterého šťávu připravuji, najdete v bonusu Jdeme do akce! k e-booku Průvodce uvědomělého strávníka.

S kopřivou se dá zkrátka vyhrát a věřím, že i vy si najdete ten svůj oblíbený recept, pokud ho ještě nemáte. A jestli nějaký máte, napište, jaký je váš oblíbený kopřivový pokrm, do komentářů nebo mně e-mailem.

Dobrou chuť a život plný energie!

Vaše tvůrkyně uzdravujícího menu

Každý pátek ráno vychází nový recept. Klikněte na tento text, zanechte svůj e-mail a vždy, když vyjde nový recept, dostanete upozornění.

ZELENÝ ČTVRTEK a polévka z jarních kopřiv

Skvělá jarní polévka vhodná nejen pro Zelený čtvrtek :-). Pár ingrediencí a zelená dobrota je na světě.

Už rostou a díky nim očistíme naše tělo od toxických látek a pomohou nám s očistou a nastarováním po zimě, protože mnoho z nás trpí tzv. jarní únavou, kdy je tělo vyčerpané nedostatkem živin a chybí nám už slunce. Ano, mluvím o kopřivách.

Dříve běžná součást jarního jídelníčku, dnes se na ně hodně pozapomnělo a je to velká škoda.

Nejvhodnější pro konzumaci jsou právě ty kopřivy, které nasbíráme brzy na jaře a právě teď je na ně ideální čas, samozřejmě sesbírané v pokud možno čisté lokalitě. Skvělé účinky mají, pokud trpíte na bolesti kloubů a nebo máte sklony k anémii.

Po zimě ale přijdou vhod i těm, kteří na nějaké specifické problémy netrpí, je to přírodní formy očisty těla a jedna z prvních vlaštovek čerstvých zelených potravin, které nám příroda po zimě zase dává.

Kopřivy využijete pro přípravu polévek, nebo je můžete přidat i do masových nádivek, sekané (včetně té bezmasé z pohanky), rizot… Jsou bohaté na vitamin C, ale také B2 a B6 a mají protizánětlivé účinky a dokonce působí i na psychickou pohodu, takže se vyzbrojte rukavicemi na jejich trhání i zpracování a určitě si nějaké i zmražte nebo usušte na čaj. Pokud trpíte na občasné záněty močových cest, i tehdy je kopřivová kúra pro vás velmi vhodná a stejně tak u žen při premenstruačním syndromu.

Kopřiva na jídlo i na pití

Kopřiva má jednu velkou výhodu, dá se zužitkovat ve vícero podobách. Zařadit ji můžete do jídel, která jsem zmínila výše nebo i jiných, fantazii se meze nekladou, ale můžete ji také pít. Buď si přidáte pár lístků do jarního smoothie z libovolného ovoce a/nebo zeleniny, nebo si ji spaříte ve formě čaje.

Sáhnout můžete po čistě kopřivovém čaji, nebo ještě lépe po směsi čaje s Moringou, která je sama o  sobě velmi bohatá na vitaminy a minerální látky, které nám zejména po zimě značně chybí.

Takovým čajem pak pěkně  pročistíte tělo od škodlivin, posílíte imunitu i psychickou pohodu  a pokud trpíte na premenstruační syndrom, kopřiva vám s ním dokáže účinně pomoci. 

Čajové, ale i kořenící směsi s Moringou už mám dlouhodobě odzkoušené a nejen že jsou velmi chutné, ale skutečně dodají vašemu organizmu velkou dávku vitaminů a minerálních látek a vím, že je mohu osobně doporučit. Když si ve své objednávce u Herb and Me navíc zadáte kód Stepanka10, dostanete i příjemnou 10% slevu na váš nákup a vyživíte tak vaše tělo o něco levněji.

  • Kopřivový salát – přidejte kopřivu do vašeho jídelníčku
  • Na cca 4 porce potřebujeme:
  • 1 litr hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 6 lžic Falafelu (např. od Extrudo), jde o směs cizrnové mouky s kořením
  • Sáček čerstvého špenátu – cca 250-300 g
  • 2 hrsti čerstvých kopřiv
  • výživná směs pro dokořenění i dodání obří porce vitaminů, vlákniny a minerálních látek moringa s bazalkou, asi 1 polévková lžíce
  • 3/4 lžičky soli
  • 1 lžíce zakysané smetany na porci
  • Postup:

Vývar dáme vařit spolu s 6 lžícemi falafelu a solí a vaříme 20 min. Občas promícháme, přidáme čerstvý špenát, kopřivy a dalších 10 min společně provaříme. Poté ponorným mixérem rozmixujeme na hladký krém.

Polévka bude zahuštěná přidaným falafelem a díky tomu zasytí a dodá i potřebné bílkoviny. Další živiny a vlákninu pak přidáme díky morinze.

V tomto složení je pak polévka vhodná pro kohokoliv, kdo rád ozvláštní svůj jídelníček a díky vysokému obsahu vlákniny pěkně pročistíte svůj střevní trakt a udržíte své zažívání v kondici.

  1. Před podáváním přidáme směs moringy s bazalkou a každou porci ozdobíme lžící zakysané smetany.
  2. Kopřivový salát – přidejte kopřivu do vašeho jídelníčku
  3. I takovéto jednoduché a rychlé tipy můžete zahrnout na vaše rodinné večeře, navíc za pár korun.

Dobrou chuť a pokud hledáte tip na další velikonoční recepty, zkuste určitě mazanecberánka, nádivku, nebo třeba barvení velikonočních vajíček bez chemie. Stojí za to.!

Kopřivy a hubnutí

Téměř zázračné účinky těchto rostlin znaly již naše babičky. V dnešní době ale kopřivy neprávem opomíjíme. Z botanického hlediska jsou možná plevelem, ale blahodárné účinky – z hlediska výživy i kosmetiky – jim upřít nelze.

Právě v období jara bychom měli využít jejich výskytu v přírodě a kopřivy si do zásoby nasbírat. Jejich využití je opravdu široké.

Kopřiva, malý zázrak přírody

V čem tkví pozitivní vlastnosti kopřivy na lidský organismus? Tato známá léčivka obsahuje spoustu nutričně hodnotných látek, které často hledáme v mnohem hůře dostupných zdrojích. Přitom jde o bylinu, kterou máme na dosah.

Kopřiva dvoudomá obsahuje

  • Minerální látky jako je hořčík, působící příznivě na nervovou soustavu
  • Vitamín K, C a B2
  • Široké spektrum aminokyselin
  • Mnoho přírodních antioxidantů jako jsou karotenoidy a flavonoidy
  • Navíc obsahuje látky, u nichž se předpokládá schopnost snižování glykémie, neboli krevního cukru, proto je konzumace této byliny vhodná i pro diabetiky

Proč zařadit kopřivy do jídelníčku?

  • Obsahuje vitamíny a minerály
  • Bohatá na antioxidanty
  • Podporuje trávení
  • Čistí organismus
  • Levná záležitost
  • Výborná chuť
  • Obsah cenných aminokyselin

Kopřivový salát – přidejte kopřivu do vašeho jídelníčku

Některé zdroje dále uvádí vliv kopřivy na pročišťování krve a krvetvorby. Užívání kopřivy na jaře je vhodné zejména jako prevence častých nachlazení, jimiž mnoho z nás trpí.

Bylinné čaje s příměsí kopřivy působí antisepticky a někteří z nás také jistě ocení i antirevmatické účinky kopřivy, či její vliv na snižování krevního tlaku.

Budete mít zájem:  Biotussil – příbalový leták

Hubnutí s kopřivou

Jistě už jste slyšeli, že kopřiva je jednou z bylin, jejichž užívání se doporučuje právě při redukci hmotnosti. Pomáhá zažívání, jelikož podporuje činnost střev, což oceníte nejen při snižování váhy.

Kopřivu určitě doporučujeme do redukčního jídelníčku zařadit, ovšem nečekejte, že po vypití pár kopřivových čajů zázračně zhubnete. Je k tomu dále nutné dodržovat správnou redukční životosprávu a kopřivu brát v tomto případě pouze jako doplněk celkového hubnutí.

Má stejně jako třeba kontryhel, černý bez či fenykl lehce detoxikační, močopudné či mírně projímavé účinky, čímž pomáhá povzbudit látkovou výměnu v těle.

Doporučujeme

Prohlédnout si proměny klientů 

Jak si kopřivu připravit?

Nejvhodnější a zároveň nejsnadnější přípravou kopřivy je její louhování a konzumace formou čaje. Pro jeho přípravu si připravte 1 lžíci sušené kopřivy, kterou zalijte horkou vodou. Kopřivu pak nechejte vylouhovat po dobu cca 10-12 minut.

Dále ji můžete využít podobně jako ostatní jarní bylinky – do nádivek, salátů, které mimochodem milují i naši němečtí sousedé, nebo do polévek, což je zase doménou Italů.

Kopřivový salát – přidejte kopřivu do vašeho jídelníčku

Tip! Před konzumací nezapomeňte kopřivy spařit, aby vás nepopálily.

S kopřivovým čajem to raději nepřehánějte

Pití kopřivového čaje se doporučuje 2-3 krát denně, ale více raději ne. Pamatujte, že síla přírody je mocná a nadmíra této byliny by vám v některých případech mohla být spíše na škodu než k užitku.

Zkuste nahradit svůj tradiční čaj právě výluhem z kopřivy a přineste svému tělu cenné látky a určitě vyzkoušejte i další recepty z kopřivy. Od jara si ji můžete nasbírat na okrajích lesů sami a ušetřit tak za mnohdy zbytečně drahé suroviny s minimálním účinkem.

Listy pampelišky, mladé kopřivy, medvědí česnek. Pořizovací cena nula, efekt v jídle k nezaplacení

Můžou za to šéfkuchaři. Když se budeme snažit dopátrat, kde se v gastronomii rodí trendy, obvykle dojdeme k závěru, že se to či ono poprvé objevilo v nějaké michelinské restauraci. Ovšem jen nepatrný zlomek z pokrmů, s nimiž autoři fine diningových menu přijdou, se může šířit mezi prostý lid.

Ideálně to, co má v jídelníčku prostého lidu původ. Tím se kruh uzavírá, protože špičkoví šéfkuchaři už nějaký ten rok loví především mezi surovinami a postupy našich předků.

Vracejí se ke kořenům a k receptům ne snad našich babiček – řada z nich dělala vývar z kostky a nakupovala v polotovarech, protože prostě doba byla taková –, ale spíš pra… prababiček.

Za dob nedostatku

„Mimo zahrady na kuchyňské zeliny bývá mnoho planých, tj. samo od sebe bez sázení a zasívání rostoucích bylin, které se jako špenát, kapusta a salát vařiti a jísti mohou,“ cituje historik a etnograf Čeněk Zíbrt v knize Česká kuchyně za dob nedostatku z ještě starších pramenů (konkrétně ze spisků jistého Kaliny z Jäthensteina).

Následuje poměrně obsáhlý výčet rostlin, jemuž dominují právě mladé kopřivy, pampeliškové listy, šťovík, ale i topolová poupata nebo mladé morušové listí. Klíčovým slovem tohoto „nákupního“ seznamu je ono slůvko „nedostatek“ v názvu knihy.

Šlo tedy především o to, že zmiňované rostliny bylo možné získat zdarma, a jedinou investicí byl tudíž čas vynaložený na jejich nalezení a následný sběr.

  • Domácí pesto z medvědího česneku: Hotové za pár minut, v lednici vydrží měsíc >>>

Právě o návrat k surovinám, které nás přirozeně obklopují, a o objevování potenciálu divoce rostoucích bylin a plodin výše zmiňovaným šéfkuchařům šlo. Ochotně trávili hodiny sběrem lupení na loukách a v lesích a inspirovali tak poměrně hustý zástup nadšených foodies.

Jenže, jak známo, čím větší punk vymyslíte, tím trapnější mainstream z něj časem vznikne. V tomto konkrétním případě se to projevuje tak, že se divoce rostoucí byliny přesunuly z luk do regálů v supermarketech. Pořád se jedná o stejné kopřivy a stejný medvědí česnek.

Ale zabalené v plastové krabičce a opatřené cenovkou už tak nějak ztrácejí punc autenticity. Ačkoli… nabídku vždycky určuje poptávka. A ta tu zjevně je. Nejde o to, že by mělo být nepřijatelné platit za rostliny, které rostou na mezi.

Ale když se vytratí onen mezičlánek samosběru, změní se i přístup k surovině.

Jaro je divokému lupení nakloněno zcela přirozeně, protože si je žádá organismus zatížený zimním přejídáním. V předvelikonočním, postním čase jsou zelené byliny ideálním zdrojem očisty, takže je do sebe perte plnými hrstmi.

Pročistí trávicí trakt, dodají potřebné vitamíny i energii. Je to jednoduchá výživová matematika.

Ostatně pohádku o tom, jak čerstvě probuzený medvěd vyleze na jaře z brlohu a jde posnídat medvědí česnek (proto medvědí česnek), aby měl ve střevech jako v pokojíčku, už zná asi každý.

Až sklidíte na mezi, co příroda zasela, můžete se pustit do přípravy polévky, nádivky nebo pesta. Zkuste jednodruhové recepty, ale větší dobrodružství je kombinovat víc bylin a chutí. A pár praktických rad: na kopřivy si radši vezměte rukavice, před mixováním (například polévky) je výhodné byliny pokrájet a pesto je lepší jen z jemně posekaných listů než z těch rozmixovaných na kaši.

Recept: Jarní byliny s těstovinami a ricottou

Na recept můžete použít divoce rostoucí zelené lupení, ale stejně dobře bude fungovat i s komerčně pěstovaným baby špenátem.

Na lžíci olivového oleje zpěňte nadrobno pokrájenou cibuli, přidejte hrst posekaného medvědího česneku, hrst mladých kopřiv, hrst pampeliškových lístků, případně šťovík. Listy nechte krátce zavadnout, dvě tři minuty budou stačit, zejména, aby se kopřiva zbavila agresivity.

Osolte je, opepřete, přidejte nastrouhaný muškátový oříšek a podrcený česnek. Vmíchejte kelímek ricotty, šťávu a nastrouhanou kůru z půlky citrónu a jen krátce prohřejte. Bylinkovou omáčku promíchejte s těstovinami uvařenými na skus.

Pokud je omáčka příliš hustá, nařeďte ji několika lžícemi vody, v niž se vařily těstoviny.

Jahodovo kopřivové jarní smoothie

Co jiného pít na podzim na podporu imunity než šípkovou fermentádu? Snoubení síl …

Svěží a zároveň sladká, to je zmrzlinové blaho v puse. Obsahuje poctivé surovin …

Žádné vodové nanuky, ale skvělá hutná chuť poctivého tvarohu, domácího kefíru a …

Výrazná arašídová chuť, jemnost smetany, lehkost kefíru a 100% přírodní barevné …

Fermentády, to jsou pravé letní limonády. Hodné bakterie požerou v nápoji cukr a …

Po úspěších s fermentovanou meruňkovou limonádou jsem se pustila do dalších ferm …

Taky máte dny, kdy si ráno potřebujete nejdřív vypít svou kávu a až pak se můžet …

Člověk se učí být vděčný za to, když se mu nedaří, učí se a mohou vzniknout úžas …

Jak na mlsání v karanténě? 🙂 To chce něco, co opravdu zažene chutě, chutná slad …

Polévky jsou úžasný pokrm. A červená řepa jakbysmet. Dodá nám široké spektrum ži …

Správně umixované smoothie je dobré, zasytí, je vitamínovou bombou a obsahuje vš …

Kaše přes noc, která skýtá zdravý slaďoučký med, účinky úžasných superpotravin, …

Srazil se vám kefír na tvaroh a syrovátku? Tohle je nejlepší způsob, jak srážení …

S jednoduchými věcmi můžete nadělat spoustu parády. Dnes to bude živá mrkvová po …

Lesní borůvky – ty naše malé fialové zázraky. Patří mezi jedny z nejcennějších d …

Jestli slavíte Valentýna nebo byste si rádi udělali hezkou chvilku s nevšedním k …

Jestli vás baví chia pudingy, ale dochází vám nápady, vyzkoušejte recept na pome …

Dezert na snídani? No jasně. Na oblíbený ‚chésekake‘ alias ‚číský dort‘ jsem si …

Je neděle. Nemusíte nikam vstávat a nespěcháte. Uvaříte si čaj, kávu a na stůl u …

Co kdybyste se rozmazlovali hned od rána. Tohle je bezlepková verze v …

Domácí granola z opravdových surovin. Potřebujete pár ingrediencí, jednu mísu, 1 …

Kaše přes noc nemusí být vždy z vloček. Skvěle chutná mix kefíru s ořechovými má …

Kaše pro všechny, co se zmítají na pomezí mezi ‚neodolám sladkému‘ a ‚chci jíst …

Ovoce miluji a i když se snažím stravovat lokálně, nedokážu si jej přes chladné …

Taky milujete pozdimní vůně a chutě? Dnes tu pro vás mám recept na dýňový sirup, …

Mák buď milujete nebo nesnášíte. My ho milujeme, jinak bychom ho samozřejmě necp …

Návštěva za dveřmi, doma nic dobrého, ale rádi byste ji pohostili? V tom případě …

Mandlová bábovka ala rafaello. Voní po kokosu, mandlích a vanilce a je vláčná dí …

Zdravá nutellová? No jasně. Stačí místo palmového oleje a cukru (z čehož se sklá …

Tenhle recept jsme si vypůjčili od @cukrikfreedeti na Instagramu. Jednoduchá a r …

Budete mít zájem:  Lékořicový čaj a jeho účinky na zdraví – na co má vliv?

Na podzim u mě vítězí hruška se skořicí. Hruška je královna podzimu, pomáhá sniž …

Podzimní švestky jsou snad nejdokonalejším ovocem. Koláče, knedlíky, povidla, sl …

Čokoládová s mátou, trochu netradiční kombinace pro ty, kdo už měli všechny příc …

Znáte černou moruši? Tak zaprvé chutná i těm, co výsostně nesnáší rozinky. A zad …

Další ze série vloček přes noc. Proč ty? Jsou totiž několik hodin fermentované, …

Až budete dělat dýňovou polévku, nesolte ji hned na začátku, ale odložte si pár …

Overnight Oats už jste určitě zkoušeli, že ano? Je to dokonalá varianta rychlé …

Léto mě vždycky lákalo k experimentování. Vyzkoušet něco nového, někam se podíva …

Tohle je chuť dětství. Maminka vždycky dělala cuperník takhle pozdě v létě, když …

Sladko-kyselé meruňky pro krásnou pleť, lahodný tvaroh pro pevné svaly, probi …

Tohle je takové to malé domácí tajemství rychlé kuchyně, se kterým se můžete tvá …

Jak se ochladit v horkém létě? Začínají vám docházet tipy? Vyzkoušejte tohle fer …

Takové ty nanuky, po kterých za vámi děti znovu přijdou se slovy ‚můžu ještě?‘. …

Bublinková marmeláda? Fakt, je to sranda. Přefermentovala jsem velkou misku če …

Zahrada je v jednom květu a vy se nemůžete vynadívat na tu krásu? Máme pro vás m …

Jedinečná levandulová vůně patří k létu. Okamžitě vás přenese do slunné Francie. …

Tohle je dokonalá zmrzlina bez sladidel, cukru nebo barviv. Prostě jen mango a d …

Okurková, to je snad zdraví samo. Okurka je plná vody, ale hlavně vitamínů, prov …

Upřímně, bála jsem se, zda z toho nebude pěkně pikantní meruňkový ‚burčák‘. O to …

Senorita! Mojito? Sem s ním! Ale nemusí to nutně být mojito s bílým rumem a cukr …

Vegan probiotická zmrzka s nezaměnitelnou chutí Nutelly díky kombinaci Bio 70 % …

Naše oblíbená letní záležitost, když si chcete dát něco víc, než jen vodu s máto …

Tuhle domácí limonádu tvoří jen dvě ingredience, a přesto je neobyčejná: ferment …

Je léto, čas pikniků, koupání a vůbec všech těch letních radovánek. A žízeň je v …

Smoothie bowl, to je snídaňová novinka, která nás bude bavit ještě hodně dlouho. …

Nějak se nám to chladné počasí přehouplo do léta, ani jsme si nevšimli jak. Každ …

Crumble je ten nejjednodušší koláč na světě. Nacpete tam ovoce, které právě uzrá …

Taky milujete chuť čerstvého sýru z farmy? A co takhle si ho vytvořit doma? Tent …

Neděle po obědě. Všichni napapaní. Chtělo by to nějakou sladkou tečku. Něco lehk …

Ňam, ňam, ňam. Meruňky jsou snad nejlepší ovoce na světě. Měkkoučké, voňavé, sla …

Jestli máte občas chuť na pořádnou porci křupavé zeleniny, udělá vám tenhle salá …

Jestli existuje chuť, která se k mléčnému kefíru skvěle hodí, pak je to ta piňak …

Skvělá svěží chuť téhle limonády je ještě podpořená vědomím, že to je pití bez k …

Pokaždé, když máte chuť na něco sladkého je skvělé mít v lednici tyhle jednoduch …

Granátové jablko je neuvěřitelné ovoce. Kromě toho, že zázračně chutná, je navíc …

Taky si někdy dáváte smoothie místo menšího jídla? V takovém případě by ale mělo …

Svěží smoothie z kokosového kefíru plné borůvek. Kokosový kefír je probiotický n …

Nechtějí vám jíst ‚ty vaše zdravé věci‘? Až přijdete s touhle jemnou pěnou, budo …

Skořice. Voňavé koření do perníčků, na cappuccino, do koláčů… Kromě toho taky …

Tak tohle je to nejlepší, co lidé za poslední roky vymysleli. Večer smícháte vše …

Existuje něco lahodnější než domácí limonáda bez barviv, konzervantů a éček? Nav …

Studené polévky jsou oblíbené především ve středozemních oblastech, protože pomá …

Kopřivy. Pro někoho plevel, pro jiné zase bylina neuvěřitelné síly. Teď na jaře …

Detox s nádechem tropické dovolené. Šťavnatá papája, osvěžující limetky, svěží m …

Netradiční malinové smoothie. Že neuhádnete, co tvoří základ a dělá smoothie krá …

Jaro prostě láká k tomu, abychom do jídelníčku zařadili co nejvíc čerstvých zele …

Taky máte chuť na něco lahodného a svěžího? Vyzkoušejte probiotický kefírový avo …

Potřebujete se trochu zahřát a sluneční paprsky ještě moc nehřejí? Pak doporuču …

Kurkuma má vynikající protizánětlivé účinky, je skvělým antioxidantem a významně …

Prastarý recept na chai latte k nám přišel z Indie. Podle legend vznikl na pri …

Nejklasičtější salátový dresing pochází z Californie, my jsme ho trošku vytunili …

Smoothie očišťující tělo a přitom tak sladké. To je kombinace vodního kefíru s č …

Čokoládové smoothie s kokosovým kefírem (vegan) – to pravé mlsání pro ty, co mys …

Zelené smoothie, sladké a svěží, povzbudí mysl a usnadní trávení. Ve smoothie mo …

Ayurvédské zlaté mléko tak trochu – úplně – jinak 🙂 Vegan verze s kokosovým kef …

Zelená pro trávení a játra:) Smoothie vhodné pro očistu i jen tak na chuť!

Zelené smoothie pro zdravá střeva – s melounem, probiotickým kokosovým kefírem, …

Probiotický dezert na léto – to je chia puding do skleničky. Hotový během minu …

Fermentace kokosového mléka? Proč ne. Domácí kokosový kefír vytvoříte jednoduše …

Energie a alkalizace těla s kefírovou limonádou a superfood spirulinou.

Domácí fermentovaná limonáda ala plevel – pravé bohatství ze zahrádky, na které …

Živé jarní smoothie plné antioxidantů, očistného koření a přátelských bakterií. …

Dezert na pohodu. Stačí naházet do mixéru a vychutnat si jeho lahodnou chuť 🙂

Vodní kefír s voňavými jahodami… to je důvod, proč už si nikdy nekoupíte chemi …

Jak do dětí dostat zdraví prospěšné fermentované potraviny – přirozená probioti …

Sladká chuť, jahodová vůně a síla superfoods. Jednou si dáváme mrkev s vlašskými …

Tropická snídaně z kokosového kefíru pro všední i nevšední dny. Je vegan čili be …

Vodní kefír má jemnou nasládlou chuť. S kyselým ibiškem tvoří dokonalou dvojku!

Veganská fermentovaná kaše s vodním kefírem a ze surovin nám blízkých. Pro oprav …

Minutový dezert do skleničky i plnohodnotná svačina. Taková je avokádová probio …

Máte plné zuby ovesných kaší? Zkuste fermentovanou rýži. Je snadná pro naše zaží …

Domácí mléčný kefír je skvelým pomocníkem i do slané kuchyně. Ozvláštněte s ním …

Plnohodnotná svačina pro všechny hladové. Medově sladká probioticko-prebiotická …

Veganská verze proteinového nápoje ve fermentovaném pojetí. Potěšte své zažívání …

Konec unaveným ránům. Vůně jahod a vanilky a štiplavá chuť růžového pepře probud …

Prý je tento kefír nejzdravější fermentovaný nápoj na světě. Nebudeme tady ale p …

Neklasická tuňáková pomazánka s domácím kefírem. Doporučení jíst denně fermentov …

Co dodat. Letní dokonalost.

Zláte ozdravné zlaté mléko dle Ayurvédy? Je skvělé. My máme radši variantu s kef …

Rychle, zdravě a bez zmrzinovače. Lahodná jahodová, probiotická zmrzlina. Ideá …

Vzpruha jak má být aneb dokonalá kombinace fermentovaného jemně sladkého vodního …

Pozor, chutná a barví! 🙂 Borůvkový koktejl je skvělou probioticko-prebiotickou …

Osvěžující řecká pochoutka – v novém kabátku plném přátelských bakterií.

Mléčný i nemléčný koktejl. Zkuste kefírové smoothie z domácího mléčného nebo kok …

Melounová. Osvěžující, lehká, sladká a v kombinaci s vodním kefírem nakopne zaží …

Kaše hezky česky – s pohankovými vločkami, jablíčkem, skořicí a medem. Poctivá k …

Kokos a mandle. Trochu exotiky hned po ránu 🙂

Borůvkový chia kefír je dobrý pro oči, pro zdravé trávení i na fialový jazyk. Je …

Limonáda plná vitamínu C a přátelských probiotik.

Fermentovaná jablečná šťáva s vodním kefírem aneb jablečný mošt jak jej neznáte! …

Vločky tak trochu jinak – s kefírem. Jako snídaně, svačina i dezert. Nejlépe sta …

Poctivý mléčný kefír z kvalitního mléka s lesním ovocem je vhodný jako snídaně, …

Kombinace citrónové jemné vůně meduňky a osvěžujícího probiotického vodního kefí …

Limonáda, která nesmí v létě chybět – bezová kefírovka!

Levandule je balzám na nervy a vodní kefír pokladem pro vaše střevo. Hoďte se do …

Živá malinovka, která v létě nesmí chybět!

Zkombinujte pikantní zázvor, slaďoučký pomeranč a vodní kefír a vytvořte si poct …

Neobyčejná citronáda, správně kyselkavá, lehce nasládlá a hlavně – živá díky vod …

Další

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector