Karotenoidy – proč jsou důležité pro naše zdraví?

Rajčata vynikají obsahem mnoha antioxidantů. Jejich barva nám napovídá, že jsou zdrojem vitaminu A, resp. konkrétně za to může obsah oranžového a červeného barviva – α-karotenu, β-karotenu a lykopenu. 

β-karotenu je více v oranžových a ve žlutých rajčatech naopak více lykopenu se nachází v červených rajčatech. Zvláště tepelně zpracovaná rajčata jsou jejich zdrojem. Jíst bychom je měli společně s kvalitním olejem nebo potravinami tuky obsahující jako je třeba avokádo, ořechy nebo některá semínka.

Proč? Tato barviva patří do skupiny karotenoidů, které jsou rozpustné v tucích. Dalším antioxidantem, který rajčata obsahují, je lutein. Ten je nesmírně důležitý pro zdraví našich očí. Je součástí sítnice oka. Není důležitý pouze v prevenci onemocnění oka, ale může napomoci k samotnému zlepšení zraku.

V neposlední řadě nelze opomenout vitamin C. Rajčata obsahují 25 mg vitaminu C na 100 g. Vzhledem ke ztrátám tohoto vitaminu, které závisí na mnoha subjektivních a objektivních faktorech (při přípravě, zpracování) nejsou hlavním, ale rozhodně významným zdrojem jako většina zeleniny a ovoce.

Společně s cholinem příznivě ovlivňují imunitu.

Obsah všech biologicky aktivních látek závisí na způsobu pěstování. Proto dávejte přednost rajčatům z místních zdrojů – vypěstovaných vlastními silami nebo nakupujte od místních pěstitelů, a to kdykoli je to možné. Samozřejmě dozrálé pěkně u stonku.

Karotenoidy – proč jsou důležité pro naše zdraví?

Recepty z rajčat

Rajčátka jako příloha 

Pracovní postup:

Rajčátka omyjeme, nakrájíme na půlky, poklademe na plech, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a posypeme zelenými natěmi. Dáme do rozehřáté trouby na 200 ֩C cca 20 minut. Takto upravená rajčata můžeme podávat jako přílohu k masu, sýru nebo společně s těstovinami, kuskusem, čočkou aj.

Karotenoidy – proč jsou důležité pro naše zdraví? Karotenoidy – proč jsou důležité pro naše zdraví?

Pracovní postup: 

1. Rajčátka omyjeme, nakrájíme na půlky, poklademe na plech, pokapeme olejem, osolíme, opepříme a posypeme zelenými natěmi. Dáme do rozehřáté trouby na 200 ֩C a pečeme cca 20 minut. 

2. Kuřecí maso omyjeme, očístíme, nakrájíme na kousky.  Opepříme. Na rozehřátém oleji maso orestujeme, podlejeme vodou, osolíme a krátce podusíme.

3. Ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny.

4. Těstoviny, maso a rajčátka smícháme dohromady a nezbývá než popřát dobrou chuť.

Karotenoidy – proč jsou důležité pro naše zdraví?

Autor: Mgr. Jana Eliášová

Karotenoidy – proč jsou důležité pro naše zdraví?

Výzvy typu „Pokud si chcete zachovat mladistvý vzhled co nejdéle a vyhnout se některým závažným onemocněním, konzumujte potraviny bohaté na ANTIOXIDANTY“, vedou k zamyšlení. 

Karotenoidy – proč jsou důležité pro naše zdraví?

Karotenoidy – proč jsou důležité pro naše zdraví?

Brokolice je dobrým zdrojem luteinu.

Existuje více než 600 různých karotenoidů, které patří mezi izoprenoidy – fytochemikálie, které si rostliny tvoří pro své účely (na ochranu, barevnou přitažlivost apod.). Vzhledem k největší podíl ve stravě člověka, je nejlépe prozkoumaných těchto 6 karotenoidů:

  1. alfa-karoten
  2. beta-karoten
  3. beta kryptoxantin
  4. lutein
  5. zeaxantin
  6. lykopen

Alfa-karoten, beta-karoten a beta kryptoxantin

Alfa-karoten, beta-karoten a beta kryptoxantin mají postavení provitamínů A – organizmus je dokáže proměnit na biologicky účinný vitamín A (retinol).

Lutein, zeaxanthin a lykopen mají podstatně slabší provitamínovou aktivitu, ale pro lidský organismus to nijak nesnižuje jejich biologickou důležitost.

Jsou totiž velmi silnými antioxidanty.

Lutein a zeaxantin

Lutein a zeaxantin se nejvíce koncentrují v čočce, kde brání vzniku šedého zákalu (katarakty) a v buňkách sítnice (sítnice oka), kde podporují tvorbu pigmentu a zlepšují zrakovou ostrost a současně chrání membrány buněk pro oxidací. Tento kombinovaný účinek je považován za významný faktor prevence makulární degenerace, která je z celosvětového hlediska nejčastější příčinou slepoty.

Nejvíce luteinu a zeaxantinu obsahuje: špenát, kapusta, růžičková kapusta, brokolice, kukuřice, zelený hrášek, chřest a zimní oranžová dýně.

Lykopen

Lykopen je jeden z nejsilnějších antioxidantů, který dokáže chránit nejen buněčné membrány před ničivým vlivem volných radikálů, ale i “špatný” LDL před oxidací.

LDL se totiž stává pro vás “špatným” tehdy, když ho zasáhnou volné radikály a zoxiduje.

Lykopen v koordinaci s vitamínem C a E brání této chemické degeneraci LDL částic a proto je považován za silnou ochranu před aterosklerózou, infarktem a mozkovou porážkou.

Zajímavost: lykopen z rajčat a ostatních potravin bohatých na lykopen, chrání muže před rakovinou prostaty. Lykopen se nachází zejména v rajčatech, červeném melounu, červených a růžových grapefruitech a barevných paprikách.

Beta-karoten v tabletách neberte

Beta-karoten je i díky farmaceutickému průmyslu nejznámější karotenoid. Vzniká z něj důležitý vitamin A a patří k nejsilnějším antioxidantům. Má však vlastnost ohně: “Dobrý sluha, zlý pán”. Nebudeme vás tu zatěžovat složitostmi biochemie a fyziologie betakarotenu, zkusíme to stručně zjednodušit:

  • beta-karoten se hůře vstřebává ze syrových potravin
  • beta-karoten v přirozené formě (potraviny) obsahuje směs různých izomerů, přičemž se za nejúčinnější proti oxidaci považuje 9-cis izomer
  • beta-karoten v syntetické formě (tablety) obsahuje téměř výhradně izoformou all-trans, které má jinou geometrii jako cis izoformy.

A teď ona zápletka

Přesto, že množství výzkumných prací prokázalo významný pozitivní účinek potravin bohatých na beta-karoten a jiné karotenoidy v prevenci rakoviny plic a prostaty, kardiovaskulárních onemocnění, katarakty, makulární degenerace a při podpoře imunity, užívání syntetických koncentrátů těchto látek (zejména beta-karotenu) se jeví spíše jako rizikové.

Již několik let se například ví, že pokud kuřák užívá syntetický beta-karoten, jeho riziko rakoviny plic je ještě větší, než kdyby betakaroten neužíval.

Před pár týdny byly publikovány další výsledky výzkumu: muži, kteří užívají syntetický beta-karoten, nejenže nejsou chráněni před rakovinou prostaty, mají dokonce větší riziko, že pokud je rakovina prostaty postihne, bude agresivnější než kdyby beta-karoten v tabletách neužívali.

Tato “nečekaná” zjištění mají takové možné vysvětlení: syntetický beta-karoten obsahuje pouze trans formu, která se očividně zpráva v organismu jinak než přirozená směs různých forem beta-karotenu.

Přirozený betakaroten obsahuje i 9-cis formu, která má nejvýznamnější antioxidační a protirakovinný účinek.

Nadměrná koncentrace syntetického betakarotenu v organismu se může paradoxně projevit jako “prooxidant”, který podporuje tvorbu volných radikálů (podobně se chová i nadbytek vitaminu C při současné vysoké konzumaci živočišného železa a stresových podmínkách v organismu např. onemocnění).

Je jen málo pravděpodobné, že si takové nebezpečně vysoké koncentrace betakarotenu způsobíte přirozenými potravinami. U tabletek však ano.

Z těchto důvodů považujeme za velmi nevhodné užívat syntetický betakaroten v tabletách. Před letní sezónou opalování je to o to nebezpečnější, že prooxidační účinek megadávek betakarotenu se může kombinovat s oxidačním účinkem UV záření.

Výsledkem nebude ochrana před rakovinou kůže, ale její podstatně zvýšené riziko.

Před rakovinou kůže vás budou i v létě spolehlivě chránit potraviny bohaté na karotenoidy, pokud je budete užívat podle níže uvedených doporučení a zejména pravidelně.

Rady ohledně potravin a koretonoidů

Přečtěte si několik našich rad ohledně karotenoidů:

  • nejvíce přirozených karotenoidů získáte z potravin, které jsou mírně tepelně upravené dušením, vařením v páře, blanšírováním nebo krátkým vařením v mikrovlnce – vstřebávání karotenoidů se po takové tepelné úpravě zvyšuje několikrát
  • potraviny bohaté na karotenoidy konzumujte vždy alespoň s malým množstvím oleje nebo mletých ořechů a olejnatých semen
  • neužívejte ostrovidky a podobné levné přípravky s obsahem pochybného množství a kvality proklamovaných látek (lutein, zeaxantin, lykopen apod.)
  • nedejte se přemluvit k měření koncentrace karotenoidů v krvi přes kůži, které následně “odhalí potřebu” užívat drahé speciální preparáty prodávané toutéž firmou, která “revoluční” měření provádí.
  • neužívejte beta-karoten v tabletách!

A co vy? Dbáte na příjem karotenoidů? Budeme rádi za komentáře pod článkem.

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

Karotenoidy

Karotenoidy – proč jsou důležité pro naše zdraví?

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

Pod souhrnným názvem karotenoidy si můžeme představit fotosyntetická barviva, která zodpovídají za barevnost ovoce a zeleniny. Jsou rovněž řazeny mezi antioxidanty přírodního původu.

Pro naše zdraví je podstatných šest karotenoidů (vědci jich určili až několik set). Je to beta karoten, alfa karoten, kryptoxantin, lykopen, lutein a zeaxanthin.

Ve kterých druzích ovoce a zeleniny se vyskytují nejvíce?

Alfa-karoten (i beta karoten) je obsažen v mrkvi a dýni, lykopen v červených plodech (ve vodním melounu, červeném grapefruitu, červeném rybízu, arónii), zeaxantin je v tmavozelené zelenině, dýni a červených paprikách, kryptoxantin v mangu, pomerančích, meruňkách a broskvích a konečně lutein v žlutočervené a zelené zelenině (například špenátu), žlutočerveném ovoci a ve vajíčkách. Ideální by byla v přírodním přípravku jejich společná kombinace.

Budete mít zájem:  Když krev stůně, tělo se ozve: jak se hlásí 4 krevní nemoci

Jejich zásadní přínos spočívá v antioxidačním působení. To znamená, že chrání buňky před poškozením nestabilními molekulami kyslíku, tzv. volnými radikály. I když jsou si podobné, je důležité, že každý z nich specificky působí na určitou tkáň.

Beta karoten se v organismu mění vitamin A (na vitamin A se může přeměnit i alfa karoten i kryptoxantin, ale ne v takovém množství). Někteří odborníci uvádějí, že karotenoidy mohou působit preventivně proti rakovině tím, že omezí růst abnormálních buněk, ale to je ještě ve stádiu klinického zkoumání.

Je zajímavé, že různé druhy karotenů jsou zkoumány v souvislosti s jiným typem rakoviny, třeba lykopen v souvislosti s rakovinou prostaty. Mohou poskytovat ochranu před chorobami srdce. Karotenoidy zpomalují vývoj makulární degenerace. Zvyšují celkovou imunitu.

Vědci se domnívají, že všechny karotenoidy, zvláště alfa-karoten a lykopen, blokují tvorbu škodlivého cholesterolu, který může zapříčinit kardiovaskulární komplikace (nemoci srdce a cév).

Karotenoidy lutein a zeaxantin podporují ostré vidění absorpcí škodlivých ultrafialových paprsků neutralizováním volných radikálů na oční sítnici. To pravděpodobně pomáhá snižovat riziko makulární degenerace a poruch zraku spojených s věkem, které jsou hlavní příčinou slepoty u starších lidí. Jiné karotenoidy pravděpodobně brání poškození oční čočky a snižují tak riziko katarakty.

Jako praktickou poznámku je možné uvést, že karotenoidové doplňky je třeba užívat s potravou obsahující malé množství tuku, který pomáhá organismu karotenoidy lépe vstřebávat. Rozdělíte-li celkové množství na dvě dílčí dávky, vstřebá jich tělo více.

Velké dávky karotenoidů, ať už získané z potravy nebo z doplňků, mohou oranžově zbarvit kůži, zvláště na dlaních a chodidlech. Tento příznak je neškodný a postupně vymizí, snížíte-li dávky. Ačkoli nejsou známé jiné vedlejší účinky spojené s užíváním karotenoidů, mohou vysoké dávky jednotlivých karotenoidů působit negativně na účinky ostatních karotenoidů.

Vyšší dávky karotenoidů se nemají podávat v těhotenství. Jako zajímavost lze uvést, že brokolice a jiné tmavě zelené zeleniny obsahují také karotenoidy, ale zelený chlorofyl překrývá jejich žlutooranžový pigment.

Vitaminová abeceda: Vitamin A + karotenoidy

Řekne-li se vitamin A, člověku by se mělo vybavit spojení se zrakem, pokožkou, ale také sliznicí nebo imunitním systémem. Pokud by se vám zdálo, že to jsou oblasti spojované s karotenoidy (beta-karoten, lutein apod.), máte také pravdu – právě z nich se vitamin A v našem těle vytváří, jsou totiž jeho provitaminy.

Vitamin A pro váš zrak

Vitamin A patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích (více o vitaminech v našem článku „Vitaminy: Látky nezbytné pro život“) a je mu připisována celá řada pozitivních přínosů.

Nejčastěji se mluví o zraku, což zmiňuje na prvním místě i internetová encyklopedie Wikipedia: „Vitamín A je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vitaminu proto vede k šerosleposti.

“ A mluvíme-li o očích, je nutné zmínit také lutein – jeden z provitaminů patřících mezi karotenoidy. Jeho pravidelný příjem může mít příznivý vliv na funkci očí, stejně jako tomu je v případě dalšího karotenoidu zeaxantinu.

Je proto logické, že právě tyto látky obsahují doplňky stravy vhodné pro oči, jako je například MaxiVita Exclusive Lutein forte+ nebo Bylinný sirup Zdravé oči.

Vitamin A jako antioxidant

Vitamin A je také důležitý antioxidant, což znamená, že pomáhá tělu bojovat s volnými radikály, které jsou schopné poškozovat zdravé buňky.

Vitamin A se na ně naváže a odchází s nimi z těla pryč, aniž by měly možnost na organizmus negativně působit.

Velmi významnými antioxidanty jsou právě karotenoidy, za nejsilnější z nich je pak považovaný lykopen – červené barvivo vyskytující se například v rajčatech. Zajímavostí je, že jeho využití je vyšší při tepelném zpracování.

Karotenoidy – proč jsou důležité pro naše zdraví?Beta-karoten pro vaši pokožku

Když už je řeč o barvivech, je třeba zmínit známý beta-karoten. Jedná se oranžovo-žluté barvivo, jehož vlastností se využívá ve spojení s opalováním. Beta-karoten je provitaminem vitaminu A, který udržuje normální stav pokožky, pečuje o ni a pomáhá jí získat a udržet krásnou barvu po pobytu na slunci.

Vyskytuje se v řadě doplňků stravy určených k podpoře opálení a doporučuje se užívat zhruba měsíc až dva před sluněním.

Více se o beta-karotenu dozvíte v našem článku, vybrat si pak můžete z různých doplňků stravy obsahujících beta-karoten, z nichž některé nabízejí velmi bohatý mix dalších účinných látek, jako je například zmiňovaný zeaxantin nebo lutein.

K dalším vlastnostem vitaminu A patří jeho schopnost pomoci metabolizmu železa, proto jeho provitaminy nechybí ani v doplňcích stravy obsahující právě železo, třeba Revital Ferrodyn nebo MaxiVita Železo pro podporu krvetvorby.

K čemu všemu vitamin A přispívá?

Vitamin A existuje ve dvou formách, a to jako vitamin A1 (retinol) a vitamin A2 (3-dehydroretinol). Široké spektrum jeho účinků zmiňuje i jinak velmi striktní nařízení EU týkající se schválených zdravotních tvrzení, mezi kterými najdete, že vitamin A přispívá k:

  • udržení normálního stavu zraku
  • normálnímu metabolizmu železa
  • udržení normálního stavu pokožky
  • normální funkci imunitního systému
  • udržení normálního stavu sliznic
  • podílí se na procesu specializace buněk

Kde všude vitamin A najdete?

Vedle doplňků stravy, které vitamin A či jeho provitaminy obsahují v koncentrované podobě a v přesně daném množství, se samozřejmě jak vitamin A, tak zmiňované karotenoidy nacházejí ve stravě.

Beta-karoten obsahují zejména žlutě a oranžově zbarvené druhy ovoce a zeleniny, jako jsou například mrkev, rajčata, meruňky, broskve, mango, papája, dýně a další.

Na vitamin A narazíte také v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku, špenátu, kapustě, kukuřici, máslu a mléku nebo melounu.

Přečtěte si i o dalších vitaminech v naší vitaminové abecedě:

Karotenoidy

Karotenoidy

Žlutá, oranžová a červená barviva syntetizovaná rostlinami …

Karotenoidy jsou třída více než 750 přirozeně se vyskytujícípigmentůsyntetizovaných rostlinami, mořskými řasami a fotosyntetickými bakteriemi. Tyto barevné molekuly jsou zdrojem žlutého, oranžového a červeného zbarvení mnoha rostlin. Ovoce a zelenina poskytují až 50 karotenoidů vyskytujících se v lidské stravě.

Vedle toho, že jsou zodpovědné za barvu rostlin, ovlivňují i jejich zdraví a obranu. Tyto fytonutrienty se nachází v buňkách rostlin, kterým napomáhají absorbovat světelnou energii pro její využití ve fotosyntéze. Působí také antioxidačně, kdy neutralizují volné radikály.

Stejný účinek mají i v lidském organismu, kdy se usuzuje, že působí proti rakovině. Působí také protizánětlivě a stimulují imunitní systém, někdy bývají spjaty s prevencí kardiovaskulárních onemocnění.

Hlavní zdroje karotenoidů

  •  Ovoce a zelenina (žlutá, oranžová, červená), špenát, kapusta

Lidé, ani zvířata si nejsou schopni karotenoidy sami syntetizovat, jsou proto závislí na jejich příjmu z potravy. Nutné je konzumovat je společně s tukem, aby je organismus mohl vstřebat.

Rodina karotenoidů

Karotenoidy se rozdělují na:

  • Karoteny Jsou uhlovodíky bez kyslíku
  • Xantofyly Xantofyly obsahují kyslík

Při procesu fotosyntézy absorbují také světlo rozdílné vlnové délky. Xantofyly jsou žlutější, karoteny spíše oranžové.

Mezi nejčastější karotenoidy ve stravě patří alfa-karoten, beta-karoten, beta-kryptoxantin, lutein, zeaxantin a lykopen. První tři zmíněné jsou provitamíny A, což znamená, že je organismus může přeměňovat na retinol (vitamín A), ostatní nikoliv.

Vitamín A je důležitý pro zdraví organismu, zejména pro zrakové ústrojí, mukózní membrány a imunitu.

Xantofyly

Lutein a zeaxanthin

  • Spjaty bývají především se zdravím zrakového ústrojí, hromadí se v sítnici, kterou chrání
  • Podpořit mohou i zdraví srdce, lutein působí proti ateroskleróze a antioxidačně na cholesterol

Beta-kryptoxanthin

  • Je také provitamínem A, ačkoliv vitamínu A je schopen produkovat jen polovinu oproti beta-karotenu
  • Působí na zdraví plic, podle některých názorů dokonce preventivně proti jejich rakovině
  • Může snižovat riziko rozvoje revmatoidní artritidy
  • Působí antioxidačně

Karoteny

Beta-karoten

  • Nejefektivnější provitamín A, co se týče přeměny na vitamín A
  • Působí na zdraví plic, podle některých názorů dokonce preventivně proti jejich rakovině, zejména u kuřáků
  • Napomáhá také přirozené ochraně pleti před slunečním zářením
  • Může snižovat riziko metabolického syndromu, pro něhož je typický vysoký krevní tlak, vysoký krevní cukr, abnormální hladina cholesterolu a hromadění tuku v oblasti pasu
Budete mít zájem:  Potraviny bojující proti stárnutí – tyto potraviny jezte!

Alfa-karoten

  • Provitamín A
  • Pravděpodobně podporuje dlouhověkost
  • Může snižovat riziko kardiovaskulárních chorob, diabetu a respiračních onemocnění
  • Společně slykopenem je spjat s nižším rizikem rakoviny plic

Lykopen

  • Silný antioxidant
  • Snižuje riziko rakoviny prostaty
  • Může podporovat zdraví kostí a působit preventivně proti rozvoji osteoporózy 
  • U mužů může snižovat riziko infarktu
  • Společně s alfa-karotenem je spjat s nižším rizikem rakoviny plic (zdroj Medaprex)

Konzumujte více karotenoidů pro podporu zdraví pokožky i očí

Karotenoidy, tedy barviva, získáváme do svého těla konzumací určitých rostlinných potravin, zejména ovoce a zeleniny, jako je mrkev, sladké brambory či rajčata. Proč jsou však karotenoidy tak důležité pro naše zdraví a jaké jsou jejich další zdroje?

Karotenoidy

Karotenoidy jsou barviva rostlin, hub, řas, ale také mikroorganismů a živočichů. Pro nás je důležité, že se jedná o barviva, která zodpovídají za barevnost ovoce a zeleniny. Dělí se do dvou základních skupin, a to karotenů a kyslíkatých sloučenin.

Pro lidské zdraví je však podstatných především 6 karotenoidů, tedy beta karoten, alfa karoten, kryptoxantin, lykopen, lutein a zeaxanthin. Karotenoidy jsou pro tělo nesmírně přínosné, jelikož mají silné antioxidační účinky.

Jsou také fytonutrienty, které pomáhají bojovat proti poškození volným radikály a snižují riziko vzniku mnoha onemocněních.

Zdroje karotenoidů

Alfa karoten, i beta karoten, byste našli v mrkvi, sladkých bramborách a dýni. Lykopen je hojně obsažen v červených plodech, jako je vodní meloun, červený grapefruit, červený rybíz či aróniích, ale i v rajčatech.

Zeaxanthin hojně obsahuje tmavozelená zelenina, dýně či červené papriky, ale i kapusta či špenát. Kryptoxantin obsahuje například mango, pomeranče a meruňky.

Lutein byste nalezli v žlutočervené a zelené zelenině, viz špenát, ale i ve vajíčkách.

  • dýně
  • mrkev
  • rajčata
  • sladké brambory
  • špenát
  • kapusta
  • citrusové plody
  • červené papriky
  • papája

Důležité je určitě zmínit, že potraviny s obsahem karotenoidů se musí konzumovat s troškou zdravého tuku, který napomáhá organismu tyto látky lépe vstřebávat a podpořit jejich účinnost. Nakapejte si tak do zeleninového salátu trochu olivového oleje.

Zdravotní přínos

Strava s obsahem karotenoidů je zdraví nesmírně přínosná a chrání preventivně před vznikem řady civilizačních chorob.

Vznik zánětů

Karotenoidy mají silné antioxidační vlastnost a chrání organismus před vlivem volných radikálů, které jsou příčinami předčasného stárnutí a degenerace. Nejsilnějším z karotenoidů je přitom lykopen.

Nesmírně důležitý jsou karotenoidy i pro kojence, batolata a děti. Ovlivňují totiž zdravý růst a vývoj imunitního systému. Nezapomínejte proto vy konzumovat dostatek karotenoidů a dětem dopřávat dávku karotenoidů v jejich stravě. To zajistí především pestrá strava bohatá na čerstvou zeleninu a ovoce.

Karotenoidy, především lutein a zeaxanthin jsou nezbytné pro zdraví očí. Chrání totiž zrak a konzumovat by je měli především starší osoby, které by měly o zrak nadmíru pečovat.

Nejen děti, ale také osoby v pokročilém věku by měly dbát o dostatečný příjem karotenoidů ve stravě.

Například lutein a zeaxanthin podporují ostré vidění tím, že absorbují škodlivé ultrafialové paprsky a neutralizují volné radikály na oční sítnici. Snižuje se tak riziko vzniku makulární degenerace.

Posila imunitního systému

Klíčové jsou karotenoidy pro imunitní systém, který náležitě posilují. Karotenoidy mají totiž protizánětlivé, protinádorové a chemoprotektivní vlastnosti, které pomáhají v předcházení běžných infekcí, ale i vážným onemocněním, jako je rakovina.

Zdraví pokožky

Karotenoidy chrání i zdraví pokožku, a to před předčasným poškozením kůže i před vznikem rakoviny kůže. Strava bohatá na karotenoidy má tedy široké spektrum účinků. Chrání pokožku před předčasným stárnutím tvorbě vrásek, jejím vysušením apod.

Působení jednotlivých druhů karotenoidů je podobné, ale zajímavé je, že každý z nich specificky působí na jinou tkáň v organismu. Například beta karoten se v těle mění na vitamín A. Na ten se dokáže proměnit i alfa karoten či kryptoxantin, ale již ne v takovém množství.

Všechny karotenoidy však vynikají silnými antioxidačními účinky a působí preventivně proti vzniku rakoviny. Stále však probíhají výzkumy, jaký z karotenoidů působí jako prevence na různé typy rakoviny.

Karotenoidy jsou však také prevencí vzniku makulární degenerace a blokují tvorbu škodlivého cholesterolu v těle, tedy jsou i prevencí kardiovaskulárních onemocnění.

Zdroj

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Karotenoidy-přírodní antioxidanty

Různě zbarvené ovoce a zelenina obsahuje barviva, skupinu fytochemikálií- antioxidantů ze silnými ochrannými vlastnostmi. Tyto látky se v přírodě nachází ve velkém množství – vědci popsali 8000 různých druhů…

Co jsou karotenoidy?

Karotenoidy jsou v tuku rozpustné látky, vyskytující se v mnoha rostlinách, které chrání před poškozením slunečními paprsky (fotooxidace) a pomáhají přilákat ptáky a hmyz pro oplození.

U lidí podporují zdraví biologicky aktivní karotenoidy ve stravě. Karotenoidy se nacházejí v membránách obklopujících buňky a jejich vnitřní části.

Z této důležité pozice mohou karotenoidy ovlivňovat četné buněčné děje a zdravé celého těla.

Existuje 700 různých druhů karotenoidů a jejich metabolitů. Padesát až šedesát se běžně vyskytuje v moderní stravě. Přibližně 10 procent karotenoidů, zejména alfa, beta a gama karoteny, se v těle přeměňují na vitamín A nebo retinol.

Karotenoidy se dělí na fytochemikálie od A do Z, do alfa-karotenu po zeaxantin, hromadící se v určitých tkáních.

Z některých známějších karotenoidů jmenujme lutein, zeaxantin, alfakaroten, betakarotén, gamakaroten, lykopen, chlorofyl či limonen.

Funkce karotenoidů

Oranžové karotenoidy (alfa, beta, gama a zetakaroten).

Oranžové karotenoidy jsou v přírodě nejrozšířenější a v lidském těle nejrozdílnější co se týká činnosti.

V součinnosti s vitamínem A (kromě zetakarotenu) brání oranžové karotenoidy rozpadu buněčných membrán, které obklopují buňky a mezibuněčné částice. Nejdůležitější buněčnou strukturou, kterou oranžové karotenoidy chrání, je DNA.

Jakékoliv poškození DNA struktury vytváří „chybné molekuly“ které nevykonávají svou funkci a nakonec rozrušují tělesné funkce.

Karoteny zvyšují buněčnou tvorbu proteinů, opravující oxidované části DNA.

Červené karotenoidy spolupracují s oranžovými a potencují antioxidační účinek a většina červeného ovoce a zeleniny obsahuje též velké množství oranžových karotenoidů.

Potravní doplňky smíšených karotenoidů obsahujících červené a oranžové barvivo se jeví v ochraně DNA nejúčinněji a opravuje poškozené části molekuly DNA. Tyto účinky posiluje zinek a nikotinamid (vitamín B3).

Oranžové karotenoidy chrání proti rakovině. Alfakaroten může působit v prevenci rakoviny lépe než betakaroten. Oranžové karotenoidy chrání před srdečně-cévními chorobami několika způsoby. U oranžových karotenoidů zjistili výrazné snížení rizika anginy pectoris.

Oranžové a červené karotenoidy účinně snižují poškození kůže slunečním zářením a někteří lidé užívají velké množství přípravků s betakarotenem pro výraznější zbarvení pokožky. Samotné užívání betakarotenu nebo jiného karotenoidu nemá na rozdíl od kombinace červených a oranžových karotenoidů preventivní účinek.

Vědci předpokládají u oranžových karotenoidů stimulaci imunitního systému. Silnější stimulační účinek byl prokázán u karotenoidů červených oproti oranžovým.

Žluté/zelené karotenoidy (lutein, zeaxantin, alfa a beta kryptoxantin).

Makula je oblast výrazného nahromadění žlutého barviva ve středu sítnice. Světlo z vnějšího prostředí se na makule koncentruje. Analýza makuly prokázala nadměrně velké množství dvou žlutých karotenoidů: zeaxantinu a v menší míře luteinu.

Množství těchto karotenoidů v makule převyšuje množství ostatních karotenoidů v tkáních asi stonásobně. Tyto žluté pigmenty absorbují a snižují intenzitu modrého světla na sítnici a tak chrání makulární buňky před poškozením.

V oční čočce brání lutein a zeaxantin před fotooxidací a zákalem. Tyto pigmenty jsou jedinými v oku a v prevenci zákalu, MD a jiných degenerativních onemocnění sítnice hrají velmi důležitou roli.

Je dlouho známo, že lidé konzumující tmavě zelenou zeleninu, například špenát a kapustu mají vyšší krevní hladinu luteinu a zeaxantinu a tím nižší výskyt očního zákalu a MD.

Nedávná studie ukázala, že tmavá zelenina obsahuje dostatek luteinu, ale minimum zeaxantinu, což podtrhuje důležitost obou látek v prevenci očních poruch.

Budete mít zájem:  Odhalené Zubní Krčky Přírodní Léčba?

Nejbohatšími zdroji obou karotenoidů jsou žluté, žlutozelené a oranžové potraviny, což tvoří kolem 40-50 procent celkového počtu karotenoidů v těchto potravinách.

Řadí se k nim vaječné žloutky, žlutá kukuřice, kiwi, oranžové sladké papriky, hroznové víno, špenát, pomerančový džus, cuketa a jiné druhy dýně. Protože v očích se nachází více zeaxantinu než luteinu, konzumace světlejších potravin oči více chrání.

Před zákalem se můžete chránit pojídáním alespoň tří porcí ovoce a zeleniny bohaté na lutein a zeaxantin. Mnohé potraviny obsahující xantofyly jsou též dobrým zdrojem vitamínu C. výše zmíněné studie potvrdily důležitou úlohu vitamínu C v prevenci očního zákalu.

Lutein též brání výskytu rakoviny. Ze všech sledovaných karotenoidů, například alfakarotenu, betakarotenu, lykopenu, zeaxantinu a beta kryptoxantinu se prokázal lutein v prevenci nejúčinnější.

Hlavními potravinovými zdroji luteinu jsou kapusta, špenát, brokolice, hlávkový salát, rajčata, pomeranče s pomerančovým džusem, celer a výhonky.

Vliv v tomto směru neprokázaly potraviny bohaté na betakaroten, jako jsou meruňky, mrkev, mango, meloun, broskve, nektarinky a dýně.

Červené karotenoidy (lykopen a astaxantin).

Červené karotenoidy jsou látky netvořící sice zdroj vitamínu A, ale s antioxidačním účinkem. V lidské krvi tvoří 50 procent všech karotenoidů lykopen a nachází se zejména ve varlatech, nadledvinách a prostatě.

Příjem lykopenu v potravě snižoval riziko některých druhů rakoviny, včetně rakoviny prostaty. Lykopen byl jediným antioxidantem s významně nižší hladinou mužů s rakovinou prostaty oproti zdravým mužů, ačkoliv betakaroten zvyšoval účinek lykopenu.

Vědci uvedli, že konzumace potravin bohatých na lykopen jako rajčatové produkty snižují výskyt nebo vývoj rakoviny prostaty, plic a žaludku.

Lykopen je účinný v prevenci několika chronických onemocnění, například kardiovaskulárních (srdečně cévních) chorob (KVO).

Lykopen je červené barvivo, které zabarvuje rajčata a další ovoce a zeleninu. Rajčata obsahují z potravin nejvíce lykopenu, dalšími vhodnými zdroji jsou růžový grapefruit, vodní meloun a červené pomeranče.

Lykopen mění strukturu ve vařených rajčatech nebo rajčatovém pyré a je lépe zpracován v těle než v syrových rajčatech, Astaxantin můžeme zařadit k nejdůležitějšímu objevu z karotenoidů ve 21. století. Toto červené barvivo se nachází v mořských produktech a v minimálním množství u lidí.

Astaxantin je nesilnější antioxidant nacházející se v rostlinném planktonu, mořských tvorech, rybách. Astaxantin se projevuje červeným zabarvením těla (losos, pstruh, krab, krevety) a peří (plameňáci).

Imunitní systém je zajímavým regulační sítí, poskytující ochranu proti látkám způsobujícím rakovinu, růst nádorů a autoimunní poruchy. Astaxantin se vyznačuje silnějším protizánětlivým účinkem než jiné karotenoidy.

Potravní doplňky s astaxantinem zvýšily třikrát sílu a vytrvalost mladých atletů užívajících tento přípravek 4 mg denně. Astaxantin odstraňuje antioxidační činností volné radikály a pracovní výkonnost se zvyšuje.

Tato činnost působí proti stárnutí. Astaxantin a méně další karotenoidy s vitamínem E chrání lipidyn (mastné kyseliny) v mitochondriální membráně před oxidativním poškozením. Astaxantin se liší od jiných karotenoidů ve schopnosti, vzhledem ke svým schopnostem rozpouštět ve vodě, jednoduše naložit lapené radikály na vitamín C a vyloučit je z těla.

Astaxantin prochází bariérou z krve do mozku, kde působí jako nejúčinnější antioxidant. Tento fakt je nesmírně důležitý, neboť oxidativní poškození se považuje za hlavní příčinu degenerace mozkových buněk. Navíc se astaxantin vstřebává do oční tkáně citlivých na světlo a brání fotooxidaci.

Protože se tento účinný karotenoid hromadí v očích vodních živočichů, pozitivně působí u poškození zraku, mozku a centrálního nervového systému.

Potraviny a karotenoidy

Potraviny: meruňky, kantalup, mrkev, citróny, mango, melouny, oranžové a žluté sladké papriky, pomeranče, granadilla, dýně, sladké brambory, mandarinky a hrušky, růžový grapefruit, švestky, granátové jablka, červená sladká paprika, čekanka a vodní meloun, avokádo, chřest, brokolice, růžičková kapusta, zelí, kapusta, sladká kukuřice, zelený listový salát, medový meloun, kiwi, okra, hrášek, špenát a tuřínové výhonky, banány, papája, broskve, syrová a vařená rajčata, chili papriky, špenát.

df

Podporuje beta karoten opálení?

Ochrana před slunečními paprsky je aktuální v každém ročním období, jenže v létě mají navrch módní trendy před varováním dermatologů. Přitom použití ochranných prostředků před UV zářením významně rozhoduje o tom, jestli bude naše pokožka po čtyřicítce vypadat jako opotřebované kožené křeslo.

Léto je obdobím, kdy se snažíme o různé odstíny pokožky, od bronzové až po čokoládovou, a využíváme k tomu stále důmyslnější prostředky. Kromě samoopalovacích krémů saháme po tobolkách s obsahem beta karotenu.

Ovšem můžeme věřit všemu, co výrobci tvrdí? Opravdu pomáhá beta karoten zhnědnutí kůže?

Řada výrobků v tobolkách slibuje díky obsahu beta karotenu snadnější opálení a ochranu pokožky před UV zářením. Na tomto tvrzení je pouze část pravdy. I kdybychom souhlasili s krásnějším opálením, pak totéž nemůžeme udělat s ochranou pokožky před UV zářením. Proč?

Pomáhají karotenoidy zabarvení pokožky?

Je to pravda, karotenoidy napomáhají zhnědnutí pokožky. Díky užívání beta karotenu a jiných karotenoidů se pokožka skutečně zabarví, avšak změna barvy nastane i bez působení slunečního záření. Zhnědnutí pokožky tedy není způsobeno aktivnějším pigmentem, ale díky nadměrnému ukládání beta karotenu v organizmu. Je tedy mylné se domnívat, že je tím pokožka lépe chráněna.

Chrání karotenoidy pokožku před spálením?

Karotenoidy mají obrovskou ochrannou kapacitu, ale neumí chránit pokožku před spálením.Podívejme se, jak to vlastně je. Beta karoten patří do skupiny karotenoidů, které jsou silnými antioxidanty a jejich hlavní funkcí je chránit kožní buňky před poškozením volnými radikály.

Tyto volné radikály jsou produkovány ultrafialovými paprsky a bývají příčinou spálení pokožky, v nejhorším případě i rakoviny kůže. Antioxidanty však působí až v hlubších vrstvách kůže, kam UV záření nepronikne.

Úkolem antioxidantů je tedy napravovat škody, které v pokožce napáchaly sluneční paprsky, ale rozhodně nedovedou samotnému poškození nebo dokonce spálení kůže zabránit.

Přírodní nebo v tabletách?

Nejlepším zdrojem beta karotenu a dalších karotenoidů jsou potraviny, červené, žluté a oranžové ovoce a zelenina (mrkev, rajčata, paprika). Dostatek těchto látek obsahuje však i brokolice, špenát nebo petržel.

Rovněž přípravky z lékáren obsahují karotenoidy, a to buď z přírodních zdrojů a nebo syntetické. Přírodní zdroje jsou pro organizmus přínosem, naopak umělé formy mohou být nebezpečné, hlavně pokud je uživatel kuřák.

Zvažte proto důkladně výběr přípravku, který kupujete. Správně by na výrobku mělo být napsáno, z jakých zdrojů látky pocházejí. Novinkou na trhu je Neobotanics Sun Complex, který obsahuje látky a směs karotenoidů z čistě přírodních zdrojů.

Kromě krásnější barvy kůže pomáhá pokožce zvládat nápor UV paprsků, díky karotenoidům bojuje proti pigmentovým skvrnám a obsahuje látky proti předčasnému stárnutí kůže. Antioxidanty ze zeleného čaje, kůry borovice přímořské (pycnogenol), výtažky z granátového jablka a vinných hroznů působí uvnitř kožních buněk a pomáhají napravovat škody po UV záření.

Směs karotenoidů (beta karoten, lykopen, lutein) je obohacena o vitamin C a koenzym Q10, které se významně účastní boje proti stárnutí pokožky.

Jak poznáme nedostatek karotenoidů?

Karotenoidy příznivě působí na stav a zdraví pokožky, vlasů, očí a zubů. Při vystavení UV záření mají ochranné účinky proti vzniku jaterních a starobních pigmentových skvrn, což je z kosmetického hlediska opravdu velmi žádoucí.

V případě jejich nedostatku je pokožka suchá, drsná, vrásčitá, objevují se kožní problémy, suché a popraskané rty, nebo dokonce vypadávání vlasů, zvýšená náchylnost k infekcím a poškození zraku.

Jejich pravidelná konzumace má tedy obrovský význam.

Doporučené dávkování doplňků stravy s obsahem karotenoidů:

  • Beta karoten: 5 –15 mg denně
  • Lutein: 100 mikrogramů až 5 mg denně
  • Lykopen: 50 mikrogramů až 15 mg denně
  • Zeaxanthin: 100 – 300 mikrogramů denně.

Chcete-li tedy i po létě vypadat svěží a krásně, vsaďte na komplexní ochranu a kromě doplňku stravy si pořiďte i kvalitní kosmetiku s UV faktorem a vhodným lehkým oblečením.

Neobotanics Sun Complex je skvělá volba a mezi kosmetikou rozhodně dominují značky jako např. Daylong, Bioderma, Linola či kvalitní přírodní kosmetika.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector