Dáváte si do nápojů led? To neděláte dobře…

Tento článek byl vydán před delším časem, aktuální informace doporučujeme čerpat v jeho novější dvoudílné verzi zde – díl 1, díl 2. Dáváte si do nápojů led? To neděláte dobře…

Trocha teorie

Vraťme se do dětských let. Představte si, že máte stavebnici z lega skládající se z modrých dílů (aminokyseliny) a červených dílů (glukóza). Hrajete si s hasičským vozem a jezdíte kolem stanice. Přijde Vaše maminka s vypraným prádlem a cestou Vám na hotové dílo omylem šlápne.

Díky této nehodě se Vám hasičská stanice rozloží zpět na malé díly a velká část se Vám zatoulá pod postel. Všeobecně vzato, přesně takto fungují Vaše svaly při cvičení. Zmíněná maminka je přeneseně tvrdé cvičení a stavebnice je Vaše svalstvo skládající se z aminokyselin.

Glukóza je ve svalech „svázána“ do glykogenu (zásobní cukr), který slouží jako zásobník energie pro svalovou práci. Jaterní glykogen je v tuto dobu využit převážně pro mozek, abyste se mohli plně koncentrovat a ovládat své tělo. Posilováním vznikají ve svalech mikrotraumata („trhlinky“), ze svalů mizí uložený zásobní cukr a aminokyseliny.

Nejsnadnějším a nejlepším možným řešením, jak tato poškození eliminovat, ztráty živin co nejlépe a nejrychleji doplnit zpět a zastavit tento katabolismus, je právě potréninkový nápoj.

K čemu je vůbec takový nápoj dobrý, pokud se na celou věc podíváme z fyziologické stránky? Musíte si uvědomit, že tvrdým tréninkem vzniká sacharidová a proteinová deplece (úbytek) ve svalech, svalový glykogen je použit v játrech pro výrobu energie, a tím vzniká glykogenový deficit.

Bílkoviny syntetizované ve svalech, se štěpí na aminokyseliny, které jsou také použity jako zdroj energie.

To, že se aminokyseliny dále dělí na glukogenní, ketogenní, smíšené a podle toho se dále určuje jejich využitelnost, ponechme nyní stranou, není to pro pochopení významu potréninkového nápoje důležité.

Na rozdíl od sacharidů (glykogen) si tělo nedokáže aminokyseliny uložit ve formě zásob, proto je důležité dodávat tělu bílkoviny konstantně po celý den, aby mohlo Vaše svalstvo vykazovat výrazný růst. Můžete mi nyní oponovat tím, že svaly jsou vlastně takovým zásobníkem pro aminokyseliny.

Selský rozum to tak určitě chápe, ale oproti glukóze jsou aminokyseliny ihned použity pro výstavbu a opravu svalové tkáně, tudíž se nikam neukládají a jejich případný přebytek je z těla vyloučen, kdežto sacharidy se ukládají do glykogenových zásob a jejich nadbytek dále do tukové tkáně jako další pohotovostní zdroj energie.

Vraťme se nyní na chvilku k úvodu, ve kterém popisuji jedince vynechávající potréninkový nápoj a bez okolků konzumující pevnou stravu.

Proč je takový přístup špatný? Během cvičení se veškerá krev z trávicího traktu (výjimkou jsou játra zajišťující štěpení glykogenu a částečně slinivka produkující hormony) odebírá do těch částí těla, které jsou při cvičení nejvíce využívány (plíce, srdce, svaly, mozek).

V tomto stavu tělo setrvává ještě několik desítek minut po cvičení. Právě v tuto dobu je na místě tekutá forma živin, která narozdíl od tuhé stravy minimálně zatíží gastrointestinální trakt.

Pevné jídlo totiž přetíží trávicí ústrojí, do kterého se musí zpět nahrnout více krve než u tekuté formy, což je veliký nápor na celkový organismus a mnohdy způsobí nevolnost, o prodlouženém katabolismu se ani nezmiňuji.

Využití živin po cvičení

Dáváte si do nápojů led? To neděláte dobře…

Cvičením se z těla ztrácí také tekutina a člověk se stává dehydratovaný, aniž by si toho všimnul. Voda je důležitá pro správnou termoregulaci organismu, spalování tuků, mentální výkonnost a svalovou práci. Každý gram glykogenu na sebe váže cca 4 ml vody. Pokud máte ve Vašem fitness centru osobní váhu, doporučuji se před a po cvičení v šatně zvážit jen ve spodním prádle. Každý shozený půlkilogram váhy byste měli po cvičení doplnit jedním až dvěma šálky (300 – 400 ml) tekutin. Proto je důležité si dostatečné zředit potréninkový nápoj a po cvičení mít nadále dvě hodiny zvýšený příjem tekutin, abyste zabránili dehydrataci. Voda je v lidském těle nejvíce zastoupenou látkou a probíhá díky ní většina biochemických reakcí. Pokud tento fakt nebudete respektovat, nikdy nedosáhnete svých nejlepších výsledků.

Forma a složení potréninkového nápoje v objemovém období

Sacharidy s vodou, nebo sacharido-proteinový nápoj? Toť věčná otázka každého, kdo okusil tvrdou řeholi činek a kulturistické výživy. Osobně jsem praktikoval obojí, tudíž jsem si mohl udělat názor na obě verze potréninkového nápoje.

Sacharidy s vodou zatěžují trakt opravdu nejméně, člověk se cítí svěží a brzy po něm má chuť na pevné jídlo, ale má to jedno velké mínus: svalové přírůstky jsou minimální.

Kdo dával pozor při prvních odstavcích, již tuší, že tímto krokem doplníte pouze glykogenové zásoby a ochudíte se o svalovou reparaci ihned po tréninku. Organismus je po cvičení připraven využít veškeré živiny mnohem efektivněji než v kterékoliv jiné době.

Přidáním proteinového suplementu do nápoje zvýšíte také denní množství přijatých bílkovin a sekreci anabolických hormonů. Proč tedy nevyužít proslulého „insulinového okna“, ve kterém je tělo částečně schopno vstřebat živiny i bez podpory inzulínu?

Poměr jednotlivých živin

Na vhodné množství sacharidů a proteinů bylo provedeno nespočet studií. V jedné se dočtete o poměru 4:1 (sacharidy : proteiny), jinde zase 3:1, 2:1 apod. Jak už jsem předeslal výše, každý organismus je jiný a reakce na množství živin v potréninkovém nápoji se liší člověk od člověka.

Ani literatura v tomhle není zrovna ideálním pomocníkem, jelikož každý autor či autorka vysype z rukávu několik studií, ve kterých se zmíněná množství opět liší. Ušetřím Vám nyní drahocenný čas, který byste trávili hledáním literatury a článků na toto téma.

Poměr živin, při kterém většina silových sportovců podle většiny studií dosahovala nejlepších výsledků, byl kolem 2:1 (sacharidy : bílkoviny). Přesná čísla Vám dát nemohu a nejsem ani jejich zastáncem, musíte si sami zjistit, jak velké množství je pro Vás přijatelné a nezpůsobuje Vám zažívací potíže. Nastavte si první dávky raději níže, např.

40 g sacharidů ku 20 g proteinu a později můžete množství zvyšovat. Předem upozorňuji, že u jedinců citlivých na zvýšenou glykémii může množství nad 80 – 100 g sacharidů v jednorázové dávce způsobit náhlou glykosurii (vylučování nadbytku cukru močí), čímž se extrémně zatěžují ledviny.

Dáváte si do nápojů led? To neděláte dobře…

Zdroje živin

Musím zmínit důležitost zpracování a složení proteinových přípravků. V potréninkové době je více než nevhodné konzumovat vícesložkové proteiny, které obsahují kaseináty a podobné pomalé bílkoviny.

Tyto proteiny jsou naopak vhodné jako svačinka mezi hlavními jídly. Po cvičení volte nejlépe hydrolyzované proteiny, syrovátkové izoláty a koncentráty zpracované metodou CFM.

V objemovém období můžete zamířit i na nižší procenta, ale v této „nižší“ třídě si dávejte pozor na použitý zdroj sacharidů.

Na řadu přichází další otázka: Jaké sacharidy volit po cvičení? Naším cílem je zvýšit hladinu inzulínu co nejrychleji, aby mohl tento nejanaboličtější hormon v těle dopravit živiny do cílových periferií. Vhodným řešením jsou monosacharidy a disacharidy s vysokým glykemický indexem (GI).

Mezi monosacharidy patří glukopur (dextróza, D-glukóza), což je vlastně samotný krevní cukr, tudíž se nemusí štěpit na další jednodušší složky a zajistí nejrychlejší obnovu glykogenu.

Dalším možným řešením je volba maltodextrinu, který je složen z pěti molekul glukózy, ale glykemický index má obdobný jako glukóza, tudíž na něj inzulín reaguje prakticky stejně rychle.

Hlavní rozdíl proti glukóze je, že dokáže udržet vysokou hladinu krevního cukru déle než glukopur, což někteří lidé citlivější na zvýšenou glykémii nemusí dobře snášet. Co zvolíte, je opravdu na Vás, ale rozhodně se vyhněte fruktóze, která není na inzulínu závislá a má podstatně nižší GI. Navíc je v převážné většině použita pouze pro jaterní glykogen.

Veškeré přípravky míchejte s vodou; mléko prodlužuje a zhoršuje vstřebatelnost látek. Nejedná se o markantní číslo, ale v potréninkové době chceme co nejrychleji využít každíčký gram živin. Určitě si nechcete znehodnotit rychlost a kvalitu např. hydrolyzovaného proteinu jenom kvůli tomu, že je hořký. Mezi hlavními jídly si vychutnejte lahodnou chuť proteinu klidně s mlékem.

Forma a složení potréninkového nápoje v období redukce hmotnosti

Dáváte si do nápojů led? To neděláte dobře…

Zdroje živin

Suplementy pro ochranu svalstva se v tomto článku zabývat nebudu, naším cílem je rozebrat potréninkový nápoj, který se v tomto případě bude skládat pouze z proteinů.

Mnozí se domnívají, že v energetickém deficitu se bílkoviny přemění na zdroj energie, ale to se stane pouze s jejich minimálním množstvím, jelikož tvořit energii z bílkovin je pro tělo obtížné.

Budete mít zájem:  Dyshidrotický Ekzém Domácí Léčba?

Samotným cvičením jste si „zničili“ svalovinu, která musí být aminokyselinami „opravena“. Jako zdroj energie v tuto chvíli slouží tuková tkáň, kterou jste „rozpohybovali“ aerobní aktivitou.

Co se týče složení proteinových přípravků, volte ty samé jako v objemovém období, ale místo nízkoprocentních zařaďte vysokoprocentní suplementy (> 80 %), které mají minimální množství tuků a sacharidů.

Předtréninkový nápoj

Někteří ho konzumují, někteří se mu vyhýbají jako čert kříži. V tomto případě je důležité vyzkoušet si, zda Vám konzumace koktejlu neudělá ve cvičení spíše paseku. Základ příjmu živin (alespoň 90 – 120 minut před tréninkem) by měly tvořit komplexní sacharidy s bílkovinami, minimum tuku a vlákniny.

Pokud chodíte cvičit v odpoledních až večerních hodinách, znamená to v praxi např. rýži s kuřecím masem, těstoviny s rybím filé, brambory a hovězí steak (u tohoto jídla doporučuji aspoň dvouhodinový rozestup).

Jestli patříte mezi studenty a hlídáte si každou korunu, určitě na tato jídla nemáte každý den a volíte levnější zdroje, ačkoliv víte, že jsou méně kvalitní. V tomto případě si můžete doplnit živiny koktejlem s dostatečným rozestupem od cvičení (minimálně 30 minut).

Pokud byste ho konzumovali pozdě, mohlo by se stát, že se díky momentální zvýšeně hladině inzulínu dostanete během tréninku do hypoglykemického stavu.

Shrnutí

Shrňme si, jak by takový potréninkový nápoj měl vypadat. Uvedená množství jsou zvolena pro mé vlastní potřeby (75 kg, 188 cm) a různé finanční možnosti, podle kterých bych si suplementy, čistě hypoteticky, pořizoval. Odměrka znamená vždy 30 g.

dostatek financíméně financínejméně financízdroj sacharidů

zdroj bílkovin

vitamíny, minerály

50 g maltodextrinu 50 g glukopuru 40 g glukopuru
odměrka hydrolyzátu (90 % izolátu) odměrka WPC zpracovaný formou CFM (80 %) odměrka WPC (60 %)
vitamín C, E a zinek vitamín C, zinek vitamín C

Perfektní teplota mléka pro cappuccino

Naučit se správně vyšlehat mléko o perfektní teplotě patří mezi základní dovednosti každého baristy. Vždyť kávě to s mlékem prostě sluší! Už z 16.

století se dochovaly zmínky o kombinaci kávy a mléka do jednoho lahodného nápoje. Taková káva má mnoho podob vzhledem k tomu, v jakém poměru je káva s mlékem v šálku kombinovaná.

Obecně se však každá káva s mlékem může nazývat bílou kávou, ať už se jedná o cappuccino, flat white či latté.

Je mnoho způsobů, jak získat teplou mléčnou pěnu. Můžete využít ruční či automatický pěnič mléka nebo třeba napěnit mléko ve French Pressu. V nouzi se dá využít i uzavíratelná sklenice a mikrovlnka.

Nicméně nejčastěji a ve všech kavárnách se šlehá mléko na parní trysce kávovaru. Tato cesta je nejefektivnější, nejrychlejší a s nejkvalitnějšími výsledky.

Vpodstatě hned od prvních typů espresso kávovarů se do jejich výroby zakomponoval i systém parní trysky.

JAK NA LOW COST CAPPUCCINO

Dáváte si do nápojů led? To neděláte dobře…Práce s mlékem patří mezi základní baristické dovednosti.

Když pěníme mléko, tlačíme vodní páry a vzduch do mléka, zatímco je zahříváme. Mléko se skládá ze stovek chemických sloučenin a dvě skupiny těchto látek jsou životně důležité pro úspěch vaší pěny. Jsou to bílkoviny (proteiny) a tuky.

Mléko obsahuje kaseiny a syrovátkové proteiny. Když se zahřeje, dojde k denaturizaci bílkovin. To znamená, že změní svou původní formu a vytvoří kolem koule vzduchu (vtlačené do mléka parní tryskou) oblast, která se následně přemění do bublin. Takže v naší kávě vytváříme požadovanou strukturu pěny. 

Druhá pro pěnění významná složka mléka jsou tuky. Tuky ve skutečnosti destabilizují mléčnou pěnu.

Pokud chceme co největší kopec bublinaté pěny, pak by bylo nejlepší použít odstředěné mléko, tedy co se fyzikálního pohledu na pěnění týče.

Praktickou nevýhodou pak je, že taková pěna je suchá a taková káva by nám ani nechutnala. Tuky jsou totiž zodpovědné za chuť a ten sametově krémový pocit při pití našeho cappuccina.

JAK NAKRESLIT SRDÍČKO V CAPPUCCINU

Dáváte si do nápojů led? To neděláte dobře…Zkušený barista umí konzistentně odhadnout správnou teplotu mléka na latte

Pro perfektní cappuccino musí mít naše mléko určitou „pěnivost“ a zároveň hladkost a komplexnost. Toho dosáhneme správnou technikou šlehání, která bere na vědomí destabilizační faktor tuků i schopnost bílkovin tvořit pěnu. Destabilizační vliv tuků na vzduchové bubliny v mléce je nejvýraznější při teplotě mezi 10 – 40°C. 

Zahříváním se globuly tuku rozpouští. Takže při teplotě mléka nad 45°C má pěna větší šanci se udržet. Nejstabilnější je pak právě při teplotě 65°C (při použití plnotučného mléka).

Stejnou teplotu pro šlehání mléka doporučuje i Asociace pro výběrovou kávu – SCA. Která na základě chemického výzkumu pro ohřívání mléka uvádí ideální teplotu, jak ohřát mléko, na 55 – 65°C.

S minimální hranicí 50°C a maximální hodnotou 70°C.

VŠE CO POTŘEBUJETE VĚDĚT O MLÉKU

Co se stane, když se snažíte vytvořit mléčnou pěnu o nižší než doporučené teplotě? Když mléko vyšleháte při teplotě 30–40 °C, tak bude nestabilní. To znamená, že výsledná pěna bude tenká a uvidíte různé velikosti vzduchových bublin, které se spojují. Čím to?

Při takto nízké teplotě teprve začíná denaturace bílkovin a tuky se ještě neroztály. Pevné tukové globule narušují strukturu nerovnoměrně se vytvářející pěny. Někdy vytlačením proteinu tukem dojde ke spojení křehkých bublin vzduchu. S nízkou viskozitou mléka při této teplotě nemá takováto pěna dlouhou životnost.

Jak jsme si popsali o pár odstavců výše, jsou pro stabilitu mléčné pěny výhodnější vyšší teploty, které podporují denaturaci bílkovin. Přehřátím se také sníží viskozita mléka, takže bude méně husté a naopak více vodnaté. Výrazně ovlivňuje přehřátí mléka jeho chuť. Vytvoření kávového nápoje z takového mléka znemožní vychutnat si jemné chutě kávy.

Samozřejmě vysoká teplota mléka znamená vysokou teplotu vašeho cappuccina a vy si při prvním usrknutí můžete spálit ústa. Takové mléko, jak můžeme znát z vlastních zkušeností, když jsme doma ohřívali mléko a připálili jej, chutná a „voní“ spáleně, sírově, no prostě nepříjemně.

Občas se stává, že zákazník v kavárně si přímo řekne o extra horké mléko do svého nápoje. Protože má rád opravdu vařící kávu. Ideálním řešením je v takovém případě vyhovět zákazníkovi v rámci správné technologie šlehání mléka a udržet tak teplotu mléka na maximální hodnotě 70°C.

Dáváte si do nápojů led? To neděláte dobře…Příliš horké mléko může zabránit tomu, abyste si užili chuť vaší kávy.

  1. Ideální a doporučení teplota pro šlehání mléka je 55 – 65 °C. V této fázi jsou tuky dostatečně zahřáté, aby se rozpustily do tekuté formy a nezničili pěnu.
  2. Zároveň je teplota okolo 60°C tak akorát pro přeměnu – denaturaci bílkovin, které zachycují vzduchové bubliny a vytváří stabilní pěnu.
  3. Udržením teploty pod maximálních 70°C se barista vyhne nepříjemným chutím a zápachu připáleného mléka. Nedojde k reakci laktózy, která je příčinou zhnědnutí a spálené pachuti.
  4. Naše chuťové receptory nejlépe vnímají sladkost z potravin při 60°C. Pro vysledování nejširšího spektra chutí v kávě a hlavně pro vychutnání si sladkosti vašeho cappuccina je nejvhodnější právě tato teplota.
  5. Perfektní balanc pěnu ovlivňujících vlastností bílkovin a tuků v mléce je dán správným zahříváním. Při takovém vám vznikne v konvičce jemně tvarovaná a stabilní pěna, která se dokonale kombinuje s kávou v perfektní cappuccino, latté nebo kterýkoli mléčný kávový nápoj milujete.
  6. Pro kontrolu ideální teploty šlehaného mléka využijte teploměr.
  7. Při používání parní trysky vašeho kávovaru ji nezapomínejte udržovat v čistotě. Ihned po šlehání ji otřete hadříkem. Váš oděv zase ochrání od prskajícího mléka baristická zástěra.

Autor : Mirka Vnenková
“Akce (a káva) je základní klíč k jakémukoliv úspěchu” – Picasso (a já).Káva mě uchvátila před cca 7 lety a rozhodla jsem se, že bude mou prací, koníčkem i posláním. Začala jsem u myčky a dostala se až k provozu kavárny. Jsem baristka, která píše o kávě.
Předchozí příspěvek
Další příspěvek

Makové „mléko“

Dáváte si do nápojů led? To neděláte dobře…

Ingredience:

  • 100 g jemně mletého máku
  • 850–900 ml kvalitní vody (filtrované)

Ne každý snáší dobře mák a přitom je to potravina, která je svým obsahem přírodního vápníku s jinými nesrovnatelná.

Dle některých informačních pramenů je výluh z mletého máku plně zastupitelným nápojem a pro mnohé lidi i vhodnějším pro dodání vápníku něž mléko kravské.

Mák je vysoce zásaditý jako mandle a vedle sušeného tymiánu, majoránu a čaje Lapacho má nejvyšší obsah vápníku. Ve 100 g máku je 1460 mg Ca.

Namletý mák zalijeme odměřeným množstvím vody a necháme asi tak 2–3 hodiny stát při pokojové teplotě. V této podobě bude mít nápoj jen našedlou barvu a mák bude sedat ke dnu. Proto občas nápojem zamícháme, aby se mák rozptýlil.

Po uplynutí doby přelijeme obsah nádoby i s mákem do mixéru a nápoj mixujeme při nejvyšších otáčkách asi 2–3 minuty. Makový nápoj se bohatě napění uvolněným tukem a podstatně zesvětlí.

Namixované makové mléko přecedíme přes jemné sítko. Při prvním cezení je vhodné sítko promíchat lžičkou, abychom proces filtrace uspíšili, ale při dalším již jenom proléváme. Scezení opakujeme až pětkrát i vícekrát, chceme-li mít nápoj co nejvíc čistý.

Budete mít zájem:  Kalcitonin

Je vhodné také přecedit nápoj přes pláténko, tak jej vyčistíme nejvíce.

Potřebujeme-li tělu pomoci s překyselením, tak makové mléko nesladíme. Jinak lze i mírně přisladit medem nebo rýžovým sladem a pro ty, co nechtějí sladit, ale mají přitom rádi sladkou chuť, kápneme do mléka pár kapek „Steviany“, sladkého výluhu ze stévie.

Makové mléko vypijeme co nejdříve po přípravě a dlouho jej neskladujeme.

Poznámka: Mák je plodina, která obsahuje 20% velmi kvalitní bílkoviny 42% nejlepšího tuku. Kromě vysokého obsahu vápníku je mák ještě významným zdrojem zinku a také obsah hořčíku a železa není malý.

Může se zdát, že při vyluhování je makové mléko stále jako „vodové“, ale až při rozmixování přechází mechanickou cestou mnoho výživných látek z máku do výluhu, který získá mléčnou barvu a nevšední smetanovou příchuť.

Vyluhovaný mák již většinou nepoužívám k jídlu, protože mi připadá, že je bez chuti a i bez živin. Vlákninu však obsahuje a kdo chce a může, může ji ještě někam použít, třeba do nádivek, na doplnění.

Pro oslabenou slinivku je makové mléko velmi dobře stravitelné. Je to levný zdroj přírodního vápníku a v této podobě nezatíží trávení, protože oslabená slinivka mák ve velkém množství nesnáší.

  • Možná bude vhodné i pro ty, co nemohou mák z jiných důvodů a jsou o tento zdroj vápníku ochuzeni.
  • Osobně ho doporučuji k častému pití obzvlášť ženám, které čekají dítě, pak dětem v růstu a všem, kteří se chtějí chránit před osteoporózou.
  • Dáte-li vody kolem 800–900 ml, je nápoj velice lahodné chuti, až smetanové. Dáte-li vody 1 l, tak nápoj je více mléčné chuti a současné dodá tělu i potřebnou tekutinu…🙂

Informace o možnosti přípravy makového„mléka“ mi byla předána…

Doplněno dne 29. 7. 2013 : Nijak se zde netajím tím, že tento recept není z mé hlavy.  Považuji ho však za velmi přínosný, proto je v mém repertoáru. Postup přípravy makového „mléka“ jsem dostala již více jak před deseti lety a tak jsem již v roce 2008 vydala tento recept i pro vás.

Děkuji za snahu všem, co mi posílají různé odkazy na jiné weby, kde je recept na makové „mléko“ také uveřejněn. Své informace jsem kdysi načerpala odjinud než z internetu a co zatím vidím, všechny ostatní  přípravy  jsou daleko mladšího data 🙂, takže zdrojem mi určitě nebyly 🙂

Doplněno dne 5.10.2014 .

Obdržela jsem informaci od jedné čtenářky, že dle některých zahraničních zdrojů není vhodná konzumace makového mléka ve velkém množství, vzhledem ke zbytkovému případnému možnému obsahu opiátů.

Sama nepovažuji tuto informaci za poplašnou, natolik makové mléko používám již přes deset let bez újmy na zdraví ba naopak jako zásaditý pokrm, který dodává velké množství vápníku.

Proto si tedy dovoluji upozornit, že i zde platí pravidlo všeho s mírou a jeho použití je již jen na vás samotných a na tom jak se sami svobodně rozhodnete. Určitě však strach není dobrý rádce.

Tropická vedra nás ještě potrápí

Příznaky. Nařízení. Hygiena a důležitá telefonní čísla na jednom místě Redakce

FOTOGALERIE / V úterý i ve středu teploměry ukazovaly přes šestatřicet stupňů, ve Zlíně v úterý teplota dokonce překonala rekord z roku 1994. Tehdy lidé na teploměrech naměřili 35,1 °C.

Ilustrační foto | Foto: DENÍK/Adolf Horsinka

Vysokých teplot se celý Zlínský kraj nezbavil ani v noci. Nejhůře se v našem kraji zřejmě spalo lidem v Bystřici pod Hostýnem. Tam totiž i o půl osmé ráno bylo 24 stupňů.

„Máme za sebou tropickou noc, také ráno bylo velmi teplé. Ranní minima neklesla pod dvacet stupňů,“ sdělila ve středu meteoroložka Dagmar Honsová.

Ve vedrech se lidem může dělat nevolno, často bývají podrážděnější nebo nervózní. Zvláště pak, když vysoké teploty trvají více dní.

„Horko dělá lidem špatně hlavně proto, že nedodržují pitný režim. Nemohou se ani dobře soustředit na práci, takže jsou ve stresu více než obvykle. Když se k tomu přidá ještě nevolnost, může být s člověkem opravdu zle,“ upozornila zdravotnická asistentka z oddělení neurologie KNTB Monika Pechová.

Přečíst článek ›

Lidem by doporučila vyhledávat stín, neplánovat si náročné výlety a pít studenou vodu.

„Sice se doporučuje pít teplý čaj, což ochlazuje organismus, ale to v extrémních vedrech asi nikdo nedělá. Proto je dobré dát si klidně i studený nápoj, ideálně vodu, ale hlavně dostatečně pít,“ zdůraznila Pechová.

Tropické teploty mohou potrápit také zvířata, například domácí mazlíčky. Lidé by je neměli záměrně ochlazovat studenou vodou, mohli by jim tím spíše uškodit.

„Prudká změna teploty může zvířatům způsobit potíže. Proto je lepší je chladit třeba za krkem, ne polévat proudem vody z hadice. Stejně tak nedoporučuji dávat jim led do vody, je to pro ně nepřirozené. Mohou z toho i zvracet,“ vysvětlil veterinář Dominik Gregořík ze Slušovic.

Například psům nebo kočkám mohou podle něj lidé ulevit tím, že jim umožní pobyt v chladné místnosti.

Od vysokých teplot si lidé na Zlínsku neodpočinou ani následující dny. O víkendu se sice ochladí, přesto budou teploty dosahovat třicítky.

„Do konce týdne bude většinou polojasno až oblačno, odpoledne a večer se mohou objevit bouřky. Příští týden pak budeme potřebovat deštníky,“ informovala o výhledu do dalších dní Dagmar Honsová.

Autorka: MICHAELA KOLKOVÁ

Přečíst článek ›
Investujte do svého zdraví. Předplaťte si Deník.cz a získejte neomezený přístup k seriálu Předsevzetí 2021. Více zde.
Škoda Fabia servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Volkswagen Golf servisní knížka, koupeno v D Volvo XC90 v záruce Škoda Octavia servisní knížka, koupeno v D Škoda Octavia první majitel, servisní knížka, koupeno v I Opel Meriva první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Opel Meriva první majitel, servisní knížka, koupeno v CZ, nehavarované Opel Zafira první majitel, servisní knížka, koupeno v D + PRODAT AUTO Kia Sorento 2,2 CRDi 145 Kw PREMIUM AUT. Škoda Octavia 1,6MPI RS PAKET***TOP*** Citroën C3 Picasso 1,6 HDi, Klima, Serviska Škoda Karoq 1.0 TSI, Ambition Plus Škoda Superb 2,0 TDi DSG+F1,NAVI,DPH,140kW, Toyota Corolla 1,2 6 M/T Comfort Style Tech Citroën Berlingo 1.5 BlueHDi 100 S&S MAN FEEL Škoda Octavia 2,0TDI JOY 1MAJITEL XENON NAVI + PRODAT AUTO

Cestovatelské nemoci – Horydoly.cz – Outdoor Generation

A na drobné příhody nebývá připraven. I malý zdravotní problém ale může znepříjemnit celou cestu, proto si pečlivě přečtěte následující rady.

Únava během aklimatizace

  • Velká změna teploty, nadmořské výšky a/nebo časový posun jsou velkými nápory na organismus, jakkoliv jste zkušení a drsní cestovatelé.
  • Rychlé změny (nejen když přiletíte letadlem) mohou způsobit únavu, průjmy a náchylnost k jiným nemocem.
  • Obrana: první dva až tři dny dny v novém prostředí zvolnit.

Průjem

Průjem může být způsoben třeba i změnou klimatu nebo jiným olejem používaným ke smažení, než na jaký jste zvyklí. Nejčastějším důvodem je ale kontaminované jídlo a hlavně voda.

Orientální průjem bývá doprovázen horečkou a má výbušný a křečovitý průběh. Žaludek a střeva se vám aspoň důkladně pročistí. Naše rekordní doba průchodu jídla celým zažívacím traktem je 17 minut.

Obrana: Vodu pijte jenom balenou. Čistěte si v ní i zuby. Nepolykejte vodu ve sprše. Led se skoro nikdy nedělá z balené vody. Není to tak dobré a osvěžující, ale žádejte nápoje bez ledu. Nejezte zeleninu ani ovoce, které nejsou vařené nebo loupané. A samozřejmě jen dobře tepelně zpracované maso.

Náprava: Z několika vlastních zkušeností vím, že na pravý orientální průjem nezabírá nic. Přesto můžete zkusit neškodné živočišné uhlí nebo další léky doporučené lékařem. Vařená rýže je nejdostupnější dietní poprůjmová strava.

Lehký úpal nebo úžeh

Většina cestovatelů jede ven mezi květnem a říjnem. V těchto měsících je na mnoha místech světa daleko větší horko než v nejparnějším českém létě. Slunce je ostřejší. Pálí i přes mraky (pokud nějaké jsou).

Budete mít zájem:  Hyperaktivita a lehká mozková dysfunkce nepominou s dětstvím

Přitom chcete stihnout co nejvíce a běháte po městě nebo po horách i tehdy, když místní leží ve stínu a čekají na chladnější večer. Lehký úpal a/nebo úžeh jsou skoro nevyhnutelné.

Obrana a náprava: Hodně pijte. Po ledovém nápoji se budete mnohem více potit, než po vlažném. Kofein v nápojích dehydratuje, ale zároveň má mírné protiúžehové účinky. Noste na hlavě šátek nebo klobouk. Hlava odvádí přes 50 % tělesného tepla.

Hlavu si polévejte vodou. Pobývejte co nejvíce v chladnu a stínu, dávejte si studené sprchy, spěte v mokrém tričku. Omezte pohyb v poledních vedrech. Dobře si naplánujte den, abyste poledne mohli trávit v klimatizovaném autobuse, v chladivém muzeu a podobně.

Opruzeniny a kožní vyrážky

  1. Neprodyšné oblečení, horko, vlhko a pot mohou vyústit v různé druhy opruzenin a vyrážek, zejména na slunci a vzduchu nedostupných místech.
  2. Obrana: Hygiena je základním způsobem prevence.
  3. Náprava: Mastičky a zásypy jsou k dostání i v těch nejméně vyvinutých zemích.

Bolení v krku

Často ho způsobí studená klimatizace nebo průvan z větráku. Autobusy bývají někdy nastaveny na teplotu márnice.

Obrana: Časem si na to zvyknete, ale zpočátku ztlumte AC anebo si chraňte hlavu a krk šátkem.

Náprava: Přibalte si cucací bonbóny.

Prasklá pata

V Česku chodíte v ponožkách a botách nebo papučích. Teď najednou jste dva týdny na boso v sandálech, většinou v horku a prachu. Chodidlo tomu není přivyklé a může se stát, že vám okorá a ztvrdne pata. Vytvoří se v ní malé prasklinky, které mohou dost bolet.

Obrana a náprava: občas navlékněte ponožky, mažte paty mastným krémem nebo olejem.

Pálení očí

Horko, sucho, ostré slunce, prach, vítr. Mohou vás bolet a pálit oči, v horším případě přijde zánět spojivek.

Obrana a náprava: tmavé brýle, běžné kapky do očí (Lacrisyn nebo Ophtalmoseptonex).

Opar

Ten, kdo jednou měl opar, má v sobě jeho virus už napořád. Ale opar se znovu objeví, jen když je organismus oslaben. To může být právě při únavě z cestování.

Náprava: Vezměte si sebou mast na opary (např. Herpesin).

Článek byl napsán pro server Hedvábná stezka.

BLW, aneb jídlo do ruky / Rozhovory, články

Po narození syna jsme si užívali kojení, co to šlo. Ovšem kolem jeho půl roku se již začal natahovat po jídle a velice ho zajímalo, co mají rodiče na talíři. Uznala jsem tedy, že syn je již připravený na svůj první příkrm a začala jsem shánět recepty na první mixované pyré a první kašičky. Vy se můžete inspirovat v článku Domácí dětské příkrmy do jednoho roku věku.

Syn sice s nadšením ochutnal své první mrkvové pyré, ovšem větší zájem měl pořád o naše jídlo na talíři. A tak jsem si řekla, proč ne? Nevědomky jsme poprvé začali zkoušet metodu baby – led weaning (BLW). Samozřejmě jsem se začala zajímat více. Napadaly mě otázky: Co je vhodné? Co mu nabídnout, aby se nezadusil? Vařit nebo nevařit?

Co to je BLW

Baby – led weaning je vlastně metoda, kdy dítě nekrmíte, ale dítě se krmí samo vlastníma rukama. Rodič při ní dítěti nic nenutí a nechá na dítěti, aby samo ochutnalo potravinu, kterou prostě položí před dítě na stůl. Dítě se při ní naučí kousat. Děti se velice rády rozhodují samy. A také se rychle učí pomocí napodobování.

Tato forma stolování mi přišla velice praktická, jelikož kolem syna jsem se nezastavila. Ale takhle jsme prostě všichni zasedli ke stolu, a protože se stravujeme celkem zdravě, mohl s námi jíst i syn. Měla jsem ho položeného na klíně v klubíčku a on vnímal, jak všichni jedí, co jedí, a byl spokojený. Všichni jsme byli spokojení.

Občas se stane, že dítěti zaskočí. To je ovšem normální. Značí to, že trávící systém je dobře vyvinutý a připravený na případná nebezpečí, která vypudí z nesprávné trubice. Udusit by se dítě mohlo i kašičkou. Ovšem dítě, které je naučené na kousky, je k udušení méně náchylné. Naučí se totiž potravinu nejdříve rozkousat a až poté polknout.

Jídlo je dobré krájet na proužky nebo kolečka, vždy tak, aby kus přečníval, když ho dítě uchopí v pěstičce. Na borůvky nebo hrášek bude dítě připravené až kolem devátého měsíce, kdy se u něj vyvíjí špetkový úchop pomocí palce a ukazováčku.

Tak jako na klasické stravování, je i u BLW potřeba trpělivost. Děti rády zkoumají, a proto spousta potravin skončí rozmazaná na dítěti, na stole nebo pod ním. Obrňte se tedy trpělivostí.

Některé rodiče děsí představa, že nebudou vědět, kolik toho dítě snědlo. Pokud ale dítěti dáte svobodu v rozhodování, kolik toho sní a kdy, jistě s přijímáním potravy nebude mít problém.

Většina dětí, které se krmí samy, již kolem osmého měsíce baští velice ochotně a často mnohem více než jejich vrstevníci. Nechte dětem jejich tempo a určitě jim jídlo nenuťte. Pokud ještě kojíte, nemusíte mít strach.

Mateřské mléko i po šesti měsících dodává vašemu dítěti vše potřebné.

Začínáme s BLW

Ideální příležitost, kdy začít, je kolem šestého měsíce věku dítěte, až samo projeví zájem. Nezkoušejte na něj metody, které známe ze svého dětství jako „a ještě za babičku“ nebo „podívej, letí letadlo“.

Tímto v nich můžete vybudovat blok, díky kterému budou jídlo odmítat. Raději dětem dopřejte možnost objevovat nové chutě, konzistence a struktury potravin. Nechte je být samostatnými.

Radujte se ze společných chvil u stolu, kdy děti mohou pozorovat a učit se, jak to s tím jídlem vlastně chodí.

Obecně se doporučuje, pokud dítě trpí nějakou potravinou alergií, poradit se s pediatrem o této možnosti stravování. Pokud se u vašeho dítěte dá očekávat nějaká alergie na potraviny, platí i zde pravidlo tří dnů na zavádění potravin, kvůli alergické reakci. Odhalit co dítěti nesedí můžete už v době kdy ještě kojíte a to pomocí tzv. Eliminační diety.

Dítě by u jídla mělo být ve vzpřímené poloze nebo ho můžete položit na zem na bříško. Nikdy nenechávejte dítě s jídlem samotné!

A co vlastně nabídnout?

Důležité je nepodávat solené, kořeněné nebo pálivé jídlo. Nejprve podáváme měkké druhy ovoce nebo povařenou zeleninu, aby je dítě mohlo „ukousnout“ dásněmi.

S jídlem, které se nedá jíst rukou, například jogurt, samozřejmě nabídneme dítěti lžičku. Rozhodně se nemusíte omezovat na banán a mrkev. Já jsem začínala povařenou zeleninou bez soli a koření.

Můžete také začít například cuketou, dýní, brokolicí, bramborem, ale i pohankou, jáhly a amarantem.

Od sedmého měsíce jsme se vrhli na borůvky, červenou řepu a libové maso. Od osmého měsíce klidně přidejte oves, hrášek, bílý jogurt, okurku, kvalitní máslo a další potraviny.

Po jídle je dobré dítě nakojit, nebo pokud má velký hlad, tak nakojit předem a pak podat jídlo. Malé děti ještě nechápou, že jídlo má sloužit k zasycení. Většina dětí to začne chápat až kolem jednoho roku.

Do roka jsou proto příkrmy hlavně o zkoumání a experimentování a hlavním zdrojem potravy i nadále zůstává mléko.

Pokud máte i před šestým měsícem pocit, že má vaše dítě hlad, přidejte kojení nebo umělé mléko. Děti po třetím měsíci již tolik nepřibírají, je to ale hlavně proto, že se začínají hýbat. S příkrmy je opravdu lepší počkat až po půl roce nebo později. Příkrmy by měly být zaváděny v době kojení a to hlavně z toho důvodu, že mateřské mléko chrání střeva po celý čas přikrmování.

Kaše než půjde spát?

Většina dětí, které se v noci budí, touží hlavně po blízkosti maminky nebo je trápí růst zoubků. Neexistují žádné důkazy o tom, že by kaše na noc tuto situaci nějak vyřešila. Naopak z ní děťátko může bolet bříško a noc se pro vás stane ještě krušnější.

BLW není žádné dogma a není nutné ho striktně dodržovat. Můžete tuto metodu střídat i s rozmixovanými potravinami a nechat vaše dítě, aby se samo rozhodlo, kterou možnost zvolí. Důležité je z jídla udělat příjemný zážitek!

Maminky, máte zkušenost s touto metodou? Dovolíte vašemu dítěti jídlo si osahat, nebo ho raději nakrmíte, aby nedělalo nepořádek? Podělte se s námi o vaše zážitky ze začátků stolování s vašimi nejmenšími. 🙂

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector