Datle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidy

Datle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidy

Vločky, ovoce, ořechy a nic víc. Ale také pamlsek z 30 přísad. Nepovažujeme je za mlsání, obsahují přece „zdravé“ suroviny – mandle, datle, semínka… Některé se prodávají dokonce v lékárnách. Jenže kalorií mají někdy jako čokoláda.

Müsli tyčinky, flapjacky, ořechové, ovocné, proteinové… Tyčinky všeho druhu zaplavují obchody.

Chutnají dobře, ale jsou skutečně tak zdravé, jak se nás snaží přesvědčit jejich obaly? Abychom to zjistili, připravili jsme ve spolupráci s iniciativou Vím, co jím a piju několikadílný tyčinkový test.

První část jsme věnovali tyčinkám, jejichž základem jsou ovesné vločky, druhou jsme zaměřili na tyčinky ovocné a ořechové. Třetí test bude věnován tyčinkám proteinovým (vyjde 18. září).

Hlavní zjištění: Tyčinky se mezi sebou hodně liší, ale jestli mají něco společného, tak jsou to nejrůznější „zdravotní slogany“, kterými se výrobci snaží přitáhnout naši pozornost. Tu bychom ale měli věnovat údajům, které jsou skryty v záhybech zadní strany obalů. Tedy výživovým hodnotám a složení. Jen tak se dozvíme, jaká je skutečná povaha výrobku.

Cukr v čele

A dobré je začít u hlavní složky. Pokud je ve výčtu surovin na prvním místě cukr nebo glukózový sirup, je jisté, že výrobci jde víc o chuť než o zdraví. Hodně prozradí už délka složení. Ty nejlepší tyčinky mají pouze tři čtyři základní suroviny a nic víc.

Ty horší, které skončily na posledních místech, jsou naopak přetížené dalšími složkami a aditivy.Dobré je vyhýbat se tyčinkám s polevou. K jejich výrobě se totiž používají tuky z tropických palem, které jsou technologicky vhodnější, protože mají tužší konzistenci než jiné rostlinné oleje.

Ale také mají vyšší podíl nežádoucích nasycených mastných kyselin a mohou být i zdrojem vysloveně škodlivých transmastných kyselin.

Cukr ve všech formách

Přidané cukry jsme v různé formě (může to být glukózový, glukózo-fruktózový, škrobový či zlatý sirup, sirup z invertního cukru, glukóza, dextróza, melasa nebo zahuštěné slazené mléko, které se skládá z mléka a cukru…) našli ve všech testovaných tyčinkách kromě ovocných. Ty se bez něj obejdou.

Většinou jde jen o slisované sušené ovoce – velmi často jsou základem sušené datle nebo fíky, a ty jsou hodně sladké – bez dalších přídavků. Přesto mají ve výživových tabulkách v kolonce Cukr vysoké hodnoty, třeba 69 g/100 g, jako má ovocná tyčinka Emco.

Tabulka totiž nerozlišuje, zda jde o cukry pocházející z ovoce, nebo o cukry přidané, kterých bychom měli přijmout maximálně 50 gramů za den. Prozradí to ale složení. Až z něj zjistíte, že tyčinka není doslazovaná, cukr ani jeho varianty ve výčtu surovin nefiguruje, všechny cukry jsou tedy glukóza a fruktóza z ovoce.

Výrobci používají sladidla na bázi cukrů nejen kvůli chuti, ale také jako pojidlo mezi jednotlivými sypkými složkami.

Ořechy jsou tučné, ale zasytí

Energetickou hodnotu tyčinek zvyšují kromě cukru i tuky. Zejména ty ořechové. Ořechy jsou výhodné, protože snižují glykemický index, takže po tyčince nebudete mít tak rychle hlad, lépe vás zasytí.

Důležité je sledovat nejen obsah tuků, ale i jak velký podíl z nich tvoří nasycené mastné kyseliny. Ideální je, když je obojího co nejméně. Pro ilustraci: Nature Valley má 17 g/100 g tuků, ale z toho jen dva gramy připadají na nasycené mastné kyseliny.

Tyčinka Tekmar má stejný obsah tuků, ale nasycených mastných kyselin je 11 g/100 g, to je 64 procent.

K čemu se hodí?

Müsli a flapjacky. Nejcennější na nich jsou ovesné vločky, čím více jich je, tím lépe. Na to, aby dostatečně zasytily, mají ale příliš málo bílkovin a vlákniny. Nutričně vyváženou svačinou nejsou, v případě nouze zaženou ten nejhorší hlad a zabrání tak pozdějšímu přejedení. Ovocné tyčinky.

Mají nižší energetickou hodnotu, zato hodně cukrů, takže vás rychle „nakopnou“, ale jsou jen slabou náplastí na hlad. Mohly bychom je nazvat „soustem první pomoci“.

„Může jako malé rychlé sousto překlenout čas mezi hlavními jídly, abych později nepadala hlady a nevyplenila po příchodu domů lednici,“ říká Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju, která tyčinky hodnotila.

Pokud by měla ovocná tyčinka sloužit jako odpolední svačina, bylo by ji třeba doplnit například jogurtem, abychom zvýšili energetickou hodnotu a bílkoviny.„Ve chvíli, kdy už tyčinku pojímám jako odpolední svačinu, tak bych měla zvolit nějakou víceenergetickou, zhruba kolem 800 kilojoulů. A to už mě přivádí k tyčinkám ořechovým,“ míní výživová expertka.

Ořechové tyčinky. Dodají podstatně více energie a obsahují i více bílkovin a vlákniny, takže lépe zasytí. Je však třeba počítat s vyšším příjmem tuků a také přidaných cukrů. Jsou také hůře stravitelné.

„Ořechová tyčinka na výlet na kole není to pravé ‚ořechové‘, mohlo by vám být těžko,“ říká Karolína Hlavatá. „Nejlepší je spojení obojího.

Samotné ovoce nezasytí, ale v kombinaci s ořechy už to může být velmi dobrá plnohodnotná svačina.“

Jako „nouzovka“ do šuplíku v práci se však ořechová tyčinka příliš nehodí. „To si stejně tak můžu koupit pytlíček obyčejných mandlí a vyjde mě to levněji. Když si k tomu udělám zelený čaj, mám antioxidační bombu a bez přidaných cukrů,“ radí odbornice na výživu. Datle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidyDatle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidy

Kousek hořké čokolády je lepší než „dia“ pamlsek
Bonbony, lízátka, sušenky, dorty, čokolády… Snad každou dobrotu už umějí výrobci udělat i bez řepného cukru. Diabetici i lidé, kteří hubnou, je mlsají bez výčitek a často také bez omezení.

Datle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidyDatle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidy

Velké rozdíly. Polovina vzorků má k ideálu daleko.
India Pale Ale. Tři slova, která nepivařům nic neřeknou, možná je neznají ani mnozí pijáci piva. Styl IPA k nám pronikl teprve nedávno. O to větší boom dnes zažívá.

Datle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidyDatle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidy

Léky z internetu máte doma do tří dnů
Ještě jste nenašli odvahu nakoupit volně prodejné léky po síti? Nemusíte se bát, všechny testované lékárny obstály.

Datle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidyDatle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidy

Koktejly plné cukrů si dávejte spíš za odměnu. Je to ovocná radost, díky níž bychom rádi zhubli a ještě dodali organismu vitaminy. Což o to, smoothie jsou chutná, ale zdraví ani štíhlou linii vám nezajistí.

Datle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidy

Velká marketingová bublina. Lehké, příjemné, nekomplikované. Taková pověst provází prosecco, nejprodávanější šumivé víno na světě, které před pěti lety sesadilo z trůnu šampaňské v množství prodaných lahví.

S vitaminy si dopřáváme i chemický koktejl. Z českých sadů i ze zahraničí, kupovaná na trhu i v obchodních řetězcích… Laboratoř našla ZBYTKY PESTICIDŮ ve všech testovaných jablkách. Výjimkou byla jen ta z ekologického zemědělství.

Datle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidy – Vitalia.cz

V předvánočním období bývá v obchodech zvýšená nabídka datlí a fíků. Exotické ovoce v sušené podobě je oblíbenou vánoční pochoutkou a zároveň představuje dobrý zdroj vlákniny, minerálních látek i energie.

Spotřebitelský časopis dTest podrobil datle a fíky dostupné v českých obchodech testu na přítomnost mykotoxinů a pesticidů. Jeden hříšník se našel.

Sušené proslazené datle z Makra Horeca Select Dried Fruits & Nuts (K-Servis Praha) obsahovaly celkem jedenáct reziduí (pozůstatků) pesticidů.

  • Pro svou lahodnou chuť nejspíš patřilo vařené sušené ovoce na vánoční stůl už ve 14. století.
  • Později, když se v českých domácnostech začaly objevovat vánoční stromky, plnilo sušené ovoce funkci dnešní čokoládové kolekce.
  • Své místo mělo a dodnes má na vánočním stole, kde supluje cukroví nebo rozšiřuje štědrou vánoční nabídku dobrot.

Nežádoucí pesticidy

Datle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidy
Autor: dTest

Sušené proslazené datle z Makra Horeca Select Dried Fruits & Nuts (K-Servis Praha) obsahovaly celkem jedenáct reziduí (pozůstatků) pesticidů

Pesticidy jsou chemické prostředky používané k ochraně rostlin proti škůdcům. „Časopis dTest považuje pesticidy za nežádoucí nejen v nadlimitních množstvích, ale také při souběžném výskytu různých pesticidů v jednom vzorku, byť v malém množství.

Množstevní limity pro jednotlivé látky vycházejí z výzkumů a vědeckých poznatků.

Ty zatím však nejsou natolik hluboké, aby dokázaly popsat součinnost několika různých chemikálií v lidském organismu,“ uvádí Hana Hoffmannová, vedoucí redakce časopisu dTest.

Přečtěte si: Efekt chemikálií kolem nás se musí sčítat

Spolu se zmíněnými datlemi, které obsahovaly jedenáct pozůstatků pesticidů, dTest snížil hodnocení také datlím Makro/Fine Life (K-Servis Praha), které obsahovaly relativně vysoké množství insekticidního karbarylu.

Mykotoxiny nalezeny nebyly

Protože ovoce je během sušení i při následném skladování náchylné k plesnivění, odborníci v laboratoři zkoumali, zda zakoupené datle a fíky neobsahují aflatoxiny nebo ochratoxin A. Dobrou zprávou je, že jediný pozitivní mykotoxinový nález byl výrazně podlimitní.

Budete mít zájem:  Budou jezdit poutníci do Česka?

To vypadá trochu jako zázrak ve světle zpráv z unijního systému rychlého varování RASFF, který upozorňuje, že jen za prvních devět listopadových dní bylo na hranicích Evropské unie zadrženo a vráceno dvanáct nebezpečných dodávek sušených fíků z Turecka kvůli překročeným limitům pro aflatoxiny B1.

Datle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidy
Autor: dTest

Datle bez pecky značky Albert informaci o proslazení neuvádí vůbec, čímž porušují legislativu

Na pultech můžete narazit i na sušené plody proslazované čili kandované, které obsahují přidaný cukr. Na první pohled však nemusí být ošetření výrobku přírodními sladidly postřehnutelné. Je proto užitečné pečlivě číst informace o složení na obalu.

„Dvě z devíti balení datlí, která jsme testovali, obsahovala glukózový sirup nebo cukr. Tato skutečnost byla uvedena ve složení výrobku, nikoliv v názvu na přední straně obalu. Pro výběr je přitom viditelná informace o přidaném cukru poměrně důležitá.

U výrobku Horeca Select Dried Fruits & Nuts z Makra se to však dozvíte až z popisku na zadní straně, datle bez pecky značky Albert informaci o proslazení neuvádí vůbec, čímž porušují legislativu,“ upozorňuje Hana Hoffmannová. Platná vyhláška ovoce sušené a ovoce proslazené (kandované) odlišuje.

Zatímco o sušeném ovoci mluví jako o „potravině konzervované sušením bez použití přírodních sladidel“, jako kandované ovoce označuje „potraviny konzervované zvýšením sušiny přídavkem přírodních sladidel“.

  • sušené ovoce je konzervováno sušením bez použití přírodních sladidel
  • kandované ovoce je konzervováno zvýšením sušiny přídavkem přírodních sladidel

Z výživového hlediska je lepší se kandovanému ovoci spíše vyhnout, protože přidaný cukr má prokazatelně škodlivé účinky na lidské zdraví. Ukládá se v organismu v podobě tuku a vede ke zdravotním problémům.

Vysoký podíl cukru, byť v přirozené podobě, může obsahovat i některé sušené ovoce neproslazované. Proto je dobré konzumovat sušené a kandované ovoce uvážlivě a rozhodně se jím nepřejídat.

Galerie: Sušené ovoce se obejde i bez síry a cukru

Text pro server Vitalia.cz připravil spotřebitelský časopis dTest. Test je dostupný (v plném znění pouze pro předplatitele) na stránkách www.dtest.cz.

Test datlí a fíků odhalil vysoký obsah pesticidů

Sušené ovoce může být dobrým zdrojem vlákniny, minerálních látek i energie. Na pultech obchodů však lze narazit i na výrobky, které obsahují přidaný cukr, ačkoli to z obalu není na první pohled poznat. Spotřebitelská organizace dTest nechala otestovat sušené fíky a datle a kromě doslazování se zajímala o to, zda neobsahují mykotoxiny a pesticidy. Hříšníci se našli.

Základní rada zní: nechcete-li kupovat sušené ovoce s přidanými cukry, čtěte velmi pozorně informace na obalu. „Dvě z devíti balení datlí, která jsme testovali, obsahovala glukózový sirup nebo cukr. Dočetli jsme se to však až ze složení, z názvu na přední straně obalu to není poznat.

Datle bez pecky značky Albert dokonce informaci o proslazení neuvádí vůbec, čímž porušují legislativu,“ říká Hana Hoffmannová, vedoucí redakce časopisu dTest. Vysoký podíl cukru přitom může sušené ovoce obsahovat přirozeně.

Z výživového hlediska je lepší se proslazovanému (kandovanému) ovoci vyhnout, protože přidaný cukr se ukládá v organismu v podobě tuku a vede ke zdravotním problémům.

Vysoký obsah cukrů

Ovoce je během procesu sušení i při následném skladování náchylné k plesnivění. Laboratoř proto zkoumala přítomnost toxinů, které vznikají z plísní. „Máme dobré zprávy.

Jediný pozitivní nález, který laboratorní přístroje zaznamenaly, byl výrazně pod zákonným limitem,“ uvádí Hoffmannová.

Je to téměř zázrak vzhledem k tomu, že jen za prvních devět listopadových dní bylo na hranicích Evropské unie zadrženo a vráceno 12 nebezpečných dodávek sušených fíků z Turecka. V některých fících kontroly zjistily až desetinásobně překročený limit aflatoxinu B1.

Některé výrobky obsahují pesticidy

dTest nechal u testovaných fíků a datlí přezkoumat i obsah zbytkových pesticidů, jež pěstitelé používají při výrobě. „Černou ovcí se v této zkoušce staly proslazené datle z Makra Horeca Select Dried Fruits & Nuts, jejichž výrobcem je K-Servis Praha.

Objevili jsme v nich celkem 11 reziduí pesticidů, z toho dva v relativně vysokých koncentracích,“ konstatuje Hana Hoffmannová. Kromě množství zjištěných pesticidů byl tento výrobek zvláštní také množstvím surovin ve složení.

Vedle samotných datlí balení obsahuje ještě cukr, maltózu, konzervant oxid siřičitý a antioxidant kyselinu citrónovou, což jsou látky, které ve složení jiných výrobků nebyly.

Snížené hodnocení za pesticidy měly také datle Fine Life z Makra (K-Servis Praha), které obsahovaly relativně vysoké množství insekticidního karbarylu.

A dále produkty lifefood Datle Bio a Country Life Bio datle bez pecek, které sice byly na polovině, respektive pětině unijních limitů pro čerstvé ovoce, ale hodnotitelé přihlédli ke srovnání s ostatními „nebio“ produkty, které dokazují, že bez pesticidů to jde i u výrobků z produkce konvenčního zemědělství.

„Za zmínku stojí, že v testu mykotoxinů v rozinkách a arašídech, který jsme zveřejnili před dvěma lety, obsadily druhou a třetí příčku s nejvyšším množstvím ochratoxinu A rozinky stejného prodejce jako pesticidoví hříšníci z aktuálního testu datlí, tedy K-Servis Praha. Výrobci jsme poslali upozornění na vysoký výskyt pesticidů v datlích spolu s výzvou k nápravě,“ uzavírá Hoffmannová.

Test sušených fíků a datlí: výrobci maskují proslazené kandované ovoce

„Protože sušené ovoce je substrát velice příznivý pro rozvoj různých plísní, je potřeba, aby bylo vysušeno na 70 % a aby se skladovalo balené,“ upozorňuje Jan Maryška, odborník časopisu dTest. „Je taky důležité, aby neobsahovalo žádné stopy po škůdcích ani různé minerální příměsi jako například stopy po zemině.“ říká Maryška.

Vyhláška 157 z roku 2003 stanovuje pro celou kategorii sušeného ovoce maximální obsah vlhkosti a základní kvalitativní parametry. Udává, že sušené ovoce je sušeno bez přídavku cukru a má refraktometrickou sušinu nejméně 70 %.

„Sladké“ překvapení

„Narazili jsme na výrobky, které byly označeny sice jako sušené ovoce, ale ve složení jsme nalezli, že obsahují přidaný cukr anebo přidaný glukózový sirup. To je z pohledu označování výrobků špatně,“ vysvětluje. Test se dále soustředil na přítomnost tzv. plísňových jedů (mykotoxinů).

„V našem testu jsme našli pouze jeden výrobek, kde byla zaznamenána přítomnost aflatoxinu. Byly to sušené fíky značky Doktor Rashid. Ale musím spotřebitele uklidnit, že přítomnost mykotoxinů byla pod limitem EU. Dá se říct, že vlastně ta potravina byla stále ještě bezpečná.“

Koktejl pesticidů

Kromě plísní test zjišťoval přítomnost pesticidů. I když jejich (ne)přítomnost není nijak stanovena vyhláškou. „Pesticidy jsme našli celkem ve třech případech. Nejhorší byly sušené datle Horeca z Makra. Mimochodem byly to opět proslazené datle. V nich byl koktejl celkem 11 pesticidních látek.“

Dotazy posluchačů:

osoba ——————–

Dobrý den, tady Milka z Prahy. Já bych se chtěla zeptat ohledně sušených plodů na jednu důležitou věc. Sice se to netýká fíků a datlí, ale sušené meruňky, a tam právě v těch sušených meruňkách je jako konzervant oxid siřičitý. Jak dalece je nebo není na závadu tomu ovoci a jestli to poškozuje zdraví a tak dále?

Jan MARYŠKA, odborník dTestu ——————–

Tak, otázka oxidu siřičitého je velice zajímavá, je namístě i jakási zdravotní obava, protože oxid siřičitý je jednou ze třinácti alergenních látek, které můžeme v potravinách najít a skutečně některým citlivým osobám může požití oxidu siřičitého způsobit problémy, které se projevují například vyrážkami nebo bolestí hlavy. Pokud je při výrobě jakékoliv potraviny použit oxid siřičitý, musí být tato skutečnost uvedena na obale. Když se podíváte na obal takové potraviny, tak tam, kde je uvedeno složení, musí být napsáno, že výrobek obsahuje oxid siřičitý a dokonce podle pravidel přijatých po 13. prosinci 2014 by oxid siřičitý měl být uveden na obalu takovým způsobem, aby byl snadno odlišitelný. Pravděpodobně bude uveden, třeba tučné písmeno bude podtržený nebo bude uvedený kapitálkama tak, aby ho spotřebitel našel. Takže na tady je potřeba dávat pozor i při samotném výběru potravin. Jinak, když už se zakoupí sušené ovoce s oxidem siřičitým, tak se dost často doporučuje ho před použitím opláchnout, aby se ten ochranný film a vlastně i ten alergen z toho výrobku dostal. A faktem je, že oxid siřičitý by potom mohl vymizet při tepelném opracování. Takže pokud byste ty sušené meruňky neměla zaměřené nebo nechtěla byste je použít tak, že je budete ujídat z misky.

osoba ——————–

Dobrý den, dobrý den. Já jsem Šantrochová z Prahy a mám tento dotaz. Zatím se mluvilo o kvalitě sušeného, který jak koupím v obchodě a je to zboží balené. Ale jsou taky obchody, které se jmenují „Suché plody“ a tam kupuju to zboží vážené. Tak tam nemám vůbec žádnou kontrolu, zpětnou vazbu jak je to s jejich kvalitou.

Budete mít zájem:  Střevní chřipka u dětí (zvracení + průjem) – jak léčit a na co si dát pozor?

Jan MARYŠKA, odborník dTestu ——————–

To bych takto neřekl, protože i nebalená potravina musí splňovat požadavky na bezpečnost a na kvalitu a i tyto prodejny s váženým zboží podléhají dozoru právě té již zmiňované Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Takže ta nad tím bdí, jestli je všechno v pořádku.

Jinak ještě, abych takto uklidnil spotřebitele, tak nemůže se stát, že byste kupovali v obchodu něco, co spadlo z nede takříkajíc. Každá potravina, která se prodává, musí mít svou trasu dosledovatelnosti, to znamená, že každý musí být schopen říct odkud to koupil a komu prodal.

Takže se dá vlastně dohledat ten původ potraviny, odkud je a pak se dají vlastně dohledat, jestli byly splněny i ty bezpečnostní kritéria.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

Související příspěvky

Sušení, mrazení, zavařování. To jsou nejlepší způsoby uchování letní úrody

Jiří Kuchař radí zdravé náhražky bílého cukru a recepty na zdravé sladkosti

Nic mi nechybí, říká žena, která se živí pouze syrovou stravou

autor: ČRo Dvojka

Plísně jsou nebezpečné, ale mnoho cukru také

Sušené ovoce je zdrojem vlákniny a minerálů. Zpravidla však obsahuje velké množství přidaného cukru. Z obalu to není na první pohled k poznání.

A tak spotřebitelská organizace dTest nechala otestovat sušené fíky a datle – a kromě doslazování se zajímala o to, zda neobsahují mykotoxiny a pesticidy.

(Podívejte se na to, jak ušetřit při nákupech)

Čtěte informace na obalu

„Dvě z devíti balení datlí, která jsme testovali, obsahovala glukózový sirup nebo cukr. Dočetli jsme se to však až ze složení, z názvu na přední straně obalu to není poznat. Datle bez pecky značky Albert dokonce informaci o proslazení neuvádí vůbec, čímž porušují legislativu,“ říká Hana Hoffmannová, vedoucí redakce časopisu dTest.

(Čtěte také: Zdravé svačinky do školy)

Počítejte s velkým množstvím cukru

Sušené ovoce už samo o sobě obsahuje mnoho cukru, takže se pro dietáře nehodí. Přidaný cukr se ukládá v organismu ve formě tuku a v důsledku dalších chyb ve výživě může vést ke zdravotním problémům.

Jak je to s plísněmi?

Ovoce je během procesu sušení i při následném skladování náchylné k plesnivění.

Zkoumala se tedy i přítomnost toxinů, které vznikají z plísní, a tady se nemusíme obávat: „Jediný pozitivní nález, který laboratorní přístroje zaznamenaly, byl výrazně pod zákonným limitem,“ uvádí Hana Hoffmannová.

(Pro informaci uvádíme, že jen za prvních devět listopadových dní bylo na hranicích Evropské unie zadrženo a vráceno 12 nebezpečných dodávek sušených fíků z Turecka. V některých fících kontroly zjistily až desetinásobně překročený limit aflatoxinu B1.)

Toto nekupujte

U testovaných fíků a datlí byl zkoumán i obsah zbytkových pesticidů, jež pěstitelé používají při výrobě. Z výsledků vyplynulo, že bychom se měli vyhnout proslazeným datlím z Makra (Horeca Select Dried Fruits & Nuts) a datlím Fine Life.

(Přečtěte si: Křížaly jsou velkou zásobárnou vitaminů)

Nabídky z vašeho okolí: Některé prodejny mají hezké názvy: třeba Veselá veverka v Praze na Novodvorské nebo Česká selka v Novém Strašecí, kde si můžete koupit i farmářské potraviny.

Ráj dárků a oříšků v Praze Stodůlkách nebo na Zbraslavi naznačuje, že si tu můžete obstarat i pěkné pozornosti nejen pod vánoční stromeček, a obyvatelům Nymburka a okolí nabízíme tip na Dobroty ze světa u Hujera.

Trvanlivost datlí a fíků zaručuje cukr

V nadcházejícím období se budou v našich kuchyních stále častěji vyskytovat i plody nezbytné pro výrobu různých sladkostí a vánočního cukroví. Mezi typické zástupce patří i ovoce datlovníku a fíkovníku.

Nejčastěji se objevují ve formě sušené, i když v zahraničí, a výjimečně také v našich specializovaných prodejnách, se dají koupit také čerstvé. Ty jsou samozřejmě v porovnání se sušenými mnohem dražší. 

Datle jsou plody palmy, které se pěstují v horkých a suchých územích severní Afriky, Íránu a Pákistánu. V těchto zemích se kromě vlastního ovoce využívá také všech ostatních částí datlovníku, zpracovávají se dokonce i pecky, jimiž se po změkčení ve vodě krmí dobytek. Sušené datle mají prakticky jedinou chuť – a to sladkou. Obsahují totiž až sedmdesát procent cukrů.

Do obchodní sítě se uvádějí lisované do bloků, v nichž jsou jednotlivé plody prakticky nerozeznatelné, nebo se prodávají balené v malých obalech, někdy i volné sušené plody na váhu. Zásluhou již zmíněného vysokého množství cukru v čerstvých i sušených plodech, který má konzervační účinky, se datle dají uchovávat delší dobu v domácnosti při normální pokojové teplotě.

 

Kromě sušených plodů lze už také u nás koupit v některých supermarketech i čerstvé fíky, které obsahují až dvacet procent cukrů. Z dalších živin pak především vitamín A, ale stejně jako datle poměrně jen málo vitamínu C.

Sušením se však množství cukrů zvyšuje až na sedmdesát procent, takže jsou takové plody pak velmi trvanlivé. Určité riziko ale spočívá v tom, že někdy při pomalém sušení plody napadá plíseň, což se může stá příčinou výskytu nebezpečných produktů jejich metabolismu, totiž mykotoxinů – aflatoxinů.

Zatímco u nás se kromě přímé konzumace přidávají jen do některých druhů vánočního cukroví, v zemích, kde se pěstují, je jejich zpracování mnohem širší. Je možné se tedy setkat s fíky zavařenými, kandovanými, fíkovými marmeládami, ale také s fíkovým vínem nebo likéry.

Někdy se plody suší a praží na tzv. fíkovku, v některých případech se tímto výrobkem dokonce falšuje i pravá káva. 

Obě tyto komodity pravidelně kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Zaměřuje se zejména na obsah zbytků pesticidů, zejména těch, které jsou používány pro ochranu skladových zásob. Stranou samozřejmě nezůstává ani množství aflatoxinů u fíků – zjištění plodů kontaminovaných mykotoxiny je naštěstí velmi řídké.

Dlouhodobé výsledky kontrol tedy ukazují, že po této stránce nepatří datle ani fíky mezi rizikové potraviny. Poněkud méně příznivá je ale situace v kontrolách označování.

Inspektoři SZPI totiž často objevují nejen výrobky bez informací v češtině, nebo jsou jen neúplné, mnohdy ale chybí dokonce i povinné údaje předepsané zákonem o potravinách.

(Právo, str. 05 – Test servis, 07. 12. 2001)

Aktualizováno: 7. 4. 2020

Zpracoval: Ing. Jindřich Pokora

Jak vybrat sušené datle a fíky

Vánoce jsou spojeny s vyšší spotřebou exotického ovoce nejen v čerstvém stavu, ale i v jeho sušené podobě. Typickými představiteli vánočních „křížal“ jsou právě sušené fíky a datle. V čase adventu se zvyšuje i jejich nabídka v obchodech, přibývá však i hlášení o zachycení nevyhovujících dodávek fíků z hlediska obsahu mykotoxinů a jejich vracení z hranic.

Vyhláška č. 157/2003 stanoví, že sušené ovoce, je takové ovoce, které bylo konzervováno sušením bez přídavku přírodních sladidel. Mezi sušeným ovocem na pultech obchodů však lze snadno narazit na ovoce proslazované neboli kandované, které se konzervuje cukrem či jinými přírodními sladidly, a na první pohled nemusí být mezi těmito výrobky patrný rozdíl.

Legislativně i prakticky jde o dvě různé skupiny zpracovaného ovoce. V našem testu jsme narazili na proslazované datle, které tak nebyly označeny. Informaci o přidaném cukru se lze dočíst ve složení na obalu.

Z pohledu výživového není nadměrná konzumace i přirozeně sladkého, natož proslazovaného sušeného ovoce příliš žádoucí, protože zbytečně navyšuje denní energetický příjem.

Podle té samé vyhlášky má být sušené ovoce „dostatečně vysušené, bez známek poškození živočišnými škůdci včetně nepřítomnosti živých či mrtvých živočišných škůdců v jakémkoliv stádiu jejich vývoje, s ojedinělým výskytem nežádoucích organických nebo anorganických příměsí a nevyzrálých plodů, bez znečištění zeminou či prachem.“ Barva by měla odpovídat danému druhu ovoce a neměla by nést známky poškození sluncem. Chuť se pak očekává typická pro daný druh sušeného ovoce, bez cizích pachů a chutí. Vliv na senzorické kvality může mít také blížící se doba minimální trvanlivosti.

Kvalitu z pohledu absence pesticidů a mykotoxinů však musí zajistit výrobce, tu spotřebitel jen těžko odhalí pohledem či po chuti.

Z testu sušených datlí a fíků, které jsme testovali a které jsou dostupné na našem trhu po celý rok (tedy nejen před Vánoci) jsme dostali zajímavá zjištění.

Je však třeba mít na paměti, že kvalita jednotlivých šarží se zvláště u zemědělských plodin se může i výrazně lišit.

Na co si dát pozor? Některé sušené plody mohou být ošetřeny alergenem a konzervantem oxidem siřičitým, což je informace, kterou se spotřebitel dozví ze zadní strany obalu.

Budete mít zájem:  Volně Prodejné Léky Na Alergii?

Na povrchu sušených fíků se někdy může vysrážet cukr, což není na překážku. Při dobývání pecky datlí je možné objevit i červivé kusy.

Některé sušené plody mohou obsahovat přidaný cukr nebo glokózo-fruktózový sirup.

V předvánočním čase získává mnoho relativně běžných potravin a věcí zvláštní auru. Vedle smrkových větví a věnců z chvojí navozují vánoční náladu například ořechy, buráky a importované sušené ovoce. Využili jsme vánočního potenciálu sušených fíků a datlí a poslali je do laboratoře, abychom zjistili, zda neobsahují mykotoxiny a pesticidy.

Způsobů, jak ovocné přebytky ze zahrady uchovat na období, kdy se teploty blíží nule, existuje relativně mnoho. Jedním z nejstarších, nenákladných a velmi oblíbených je sušení.

Důležité je zajistit ovoci přísun suchého vzduchu, který práci odvede sám.

Popularitě křížal se divit nelze: sušené ovoce dokáže příjemnou sladkou chutí překonat kdejakou cukrovinku, navíc disponuje dávkou vlákniny i bohatstvím minerálůantioxidantů.

Pro svou lahodnou chuť nejspíš patřilo vařené sušené ovoce na vánoční stůl už ve 14. století. Později, když se v českých domácnostech začaly objevovat vánoční stromky, plnilo sušené ovoce funkci dnešní čokoládové kolekce.

Své místo mělo a dodnes má na vánočním stole, kde supluje cukroví nebo rozšiřuje štědrou vánoční nabídku dobrot.

Na rozdíl od dávné minulosti však můžeme kromě dehydratovaných darů z české zahrady na sváteční stůl přidat i trochu sušeného Orientu či Středomoří v podobě datlí a fíků, aniž by to představovalo pohromu pro naši peněženku.

Neviditelným nebezpečím v sušeném ovoci mohou být mykotoxiny a pesticidy, jejichž přítomnost jsme ve vybraných výrobcích otestovali. V dobré víře, že si kupujete zdravou sladkost, můžete narazit i na sušené ovoce s přidanými cukry. Viditelnou informace o přidaném cukru často naleznete jen ve složení a na přední straně obalu chybí.

Zdroj: dTest

Přečtěte si také:

Antibiotika a probiotika patří k sobě

na Ordinace.cz

Přidám test

Téma 15: závěrečný test: 15.-19.6. 1) Procvič si ještě vazbu there is/are a přivlastňovací zájmena a přídavná jména v pracovních listech. Na druhé straně pracovního listu najdeš výsledky ke kontrole. 2) Vyplň závěrečný test, nezapomeň kliknout na „odeslat“. (test přidám v úterý)

Přidám se k poděkování za test za užitečné vazby. Mám dva dotazy. 1) I forgot my girlfriend's bir­thday je to používanější než s předložkou ABOUT? – forgot about my girlfriend's bir­thday. 2) k otázce 9: nebylo by správněší zde použít předminulý čas (had built)? Canadian Geography Grade 9 Test Canadian Geography Grade 9 Test .

25.03.2021

Air Detector Test (if Applicable) ..25 Occlusion Tests ..25 Accuracy Testing ..

26 Cleaning and Functional Testing Checklist 29 For detailed instructions, specifications, warnings, warranties and additional information on Dejte si tento test na vlastní stránky/blog Dejte si tento test na vlastní stránky/blog URL adresa testu: Kód do stránek (zkopírujte do HTML kódu tam, kde chcete zobrazit test) Testi.cz > Hudba > Zpěváci a zpěvačky > Ross Lynch(krátký,brzy přidám nový) test Ross Lynch(krátký,brzy přidám nový) ( Zpěváci a zpěvačky ) (nezveřejněné) Autor: Dastyna11 (7 vlož. Videoklip a text písně Fight Test od The Flaming Lips. not yet not yet not yet not yet not yet not yet not yet později určitě přidám.. Přidám se k poděkování za test za užitečné vazby. Mám dva dotazy. 1) I forgot my girlfriend's bir­thday je to používanější než s předložkou ABOUT?

Infekční činitel (nikoliv bakterie či virus), který představuje nezvyklou formu normálního proteinu; priony jsou původci řady infekčních nemocí, které zahrnují např. nemoc šílených krav a Creutzfeld-Jacobovu nemoc.Zdá se, že priony způsobují změnu tvaru molekul normálních bílkovin mozku, což způsobuje poruchu jejich funkce

Zvuk vám roztáhne koutky od ucha k uchu hned napoprvé. Ovládání je přesné a citlivé. Vypadá to, že se výrobce poučil z vlastních chyb, a navíc přidal i aktivní potlačení okolního hluku. Vezmu B a kouknu jestli je v A, pokud ne, přidám ho do C, pokud ano, nepřidám ho.

18. prosinec 2015 Datle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidy. Redakce Test je dostupný (v plném znění pouze pro předplatitele) na stránkách www.dtest.cz

Tento koláček buď milujete nebo ho nesnášíte. Ten, kdo nemá rád krémové zákusky, ať tento recept prohlédne a ten, kdo tyto krémové koláčky miluje, tak určitě nepřehlédněte.

The „bomb“ is heated, and pressure within is measured over time. Ahoj, vítám tě na mém streamu!Pravidla: – Nenadávej- Nespamuj- Zákaz žebrání o moderátora!Můžeš mě podpořit lajkem, a sdílením 🙂
https://store.playstation.com/#!/tid=CUSA00572_00
Prick-testovi na standardne inhalacione i nutritivne alergene predstavljaju osnovne alergolo ške testove pomoću kojih se dokazuje preosetljivost (senzibilizacija, tj. alergija) na neki od najčešće zastupljenih alergena spoljne životne sredine i hrane. Pokud chci „zajet“ dobře Wingate test, měl bych začít právě tím skokem z místa. Protože nadstavbou skoku z místa, když přidám biomechaniku pohybu (tedy šlapání) je výsledek Wingate testu. Pokud tedy nebudu umět šlapat, nikdy nezajedu „dobře“. Co je zásadní je pak srovnání.

Po delší době přidávám testík, tak doufám, že se bude líbit 😀 Jen zase přidám odkaz na blogísek (doufám, že vás tím už neotravuju 😀 ) na dva články, které by se vám mohli líbit 😀 Jinak všem děkuji za podporu! 😀
Test měří schopnost plánování a vlastní regulaci a umožňuje osoba, která má zvolit strategii k vyřešení problému.

  • uuwjuqy4
  • uuwjuqy5
  • uuwjuqy7
  • uuwjuqy6
  • uuwjuqy8
  • uuwjuqy1
  • uuwjuqy2
  • 1324

Sušené datle a fíky

Nejen na vánoční stůl se hodí sušené datle a fíky. Jedná se o zdravý pamlsek, který nahradí nezdravé sušenky a čokolády, dodá rychlou energii a je také bohatý na vitamíny a minerály.

Do nabídky našeho obchodu jsme nově zařadili kvalitní a zdravé sušené fíky a datle. Fíky jsou turecké odrůdy Layer, která má vynikající chuť. Jsou šťavnaté, měkké a neobsahují žádný přidaný cukr ani konzervanty.

Nabízíme vám je s cenou 35 Kč za 250g balení. Datle, také nově zařazené v našem sortimentu, jsou odrůdy Aseel z Pákistánu. Neobsahují žádné pecky a stejně jako fíky jsou velice chutné. Za sáček sušených datlí o váze 200 g zaplatíte jen 23 Kč.

Sušené datle a fíky jsou určené k přímé konzumaci.

Fíky a jejich pozitivní účinky

Toto orientální ovoce v čerstvém stavu obsahuje až 25 % cukru, vitamíny A, B1 nebo C. Z minerálů je nejvíce zastoupen vápník.

Jelikož čerstvé fíky jsou dostupné jen na sklonku léta, určitě se vyplatí konzumovat je sušené. Pozor ale, sušením se obsah cukru v plodech výrazně zvyšuje. Na 100 g sušených fíků pak připadá až 58 % cukru.

Jelikož se suší šetrnými metodami, všechny důležité vitamíny a minerály zůstávají zachovány.

Fíky jsou jako mnohé další ovoce bohaté na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, která představuje prevenci například proti střevním a žaludečním potížím nebo i proti rakovině tlustého střeva.

Z dalších pozitivních účinky stojí za zmínku, že konzumace fíků pomáhá proti únavě, zvyšuje výkonnost, zlepšuje soustředění nebo oslabuje nervového napětí – to vše souvisí se skutečností, že jsou sušené fíky báječným zdrojem energie. Ačkoliv jsou výtečné a tedy i silně návykové, dejte si pozor na jejich nadměrnou konzumaci. Ta by vám totiž mohla způsobit zažívací potíže.

Proč konzumovat sušené datle

Stejně jako fíky tak i datle se vyplatí zařadit do svého jídelníčku. Z vitamínů obsahují především vitamíny A a B1. Co se týká minerálů, tak jsou bohaté zejména na draslík, měď, železo a hořčík. Sušené datle obsahují až 55 % cukru a podobně jako fíky slouží jako rychlý zdroj energie. Také jsou bohaté na rozpustnou vlákninu.

Datle poslouží jako skvělý zdroj pro doplnění energie při náročné fyzické aktivitě, podílejí se na snižování krevního tlaku a jejich konzumací rovněž přispějete k lepšímu stavu své pokožky, svých vlasů, kostí nebo zubů. Obsah železa zabraňuje vzniku chudokrevnosti, hořčík zase působí proti křečím a nervovým problémům.

Z datlí i fíků si můžete připravit vynikající moučníky i nepečené zdravé vánoční cukroví. Díky své lepivé konzistenci a vysokému obsahu přírodních sladidel se s tímto sušeným ovocem velmi dobře pracuje. Často ho tak může najít i v různých RAW receptech.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector