Střevní chřipka u dětí (zvracení + průjem) – jak léčit a na co si dát pozor?

Natura Biotika – aktivní vláknina 860

Střevní chřipka u dětí (zvracení + průjem) – jak léčit a na co si dát pozor?

Obsah článku:

  1. Je třeba průjem léčit?
  2. Kdy kontaktovat lékaře?
  3. Zásady stravy při průjmu

Průjem je poměrně častý a obvykle krátkodobý trávicí problém. Projevuje se častou (více než třikrát denně) a řídkou stolicí a také křečemi v břiše. Při delším trvání průjmu ji doprovází i únava, někdy i zvýšená teplota.

Obvykle je průjem reakcí na špatnou složku ve stravě, často se objevuje i při cestování nebo vzniká ze stresu. Průjmy jsou projevem i virového nakažení – tzv. střevní chřipky, která se kromě průjmu projevuje i zvracením.

V tomto článku najdete tipy na to, co jíst a co nejíst, pokud vás postihne průjem a jakou dietu při průjmu dodržovat.

 Je třeba průjem léčit?

Průjmová onemocnění obvykle netrvají dlouho. Zpravidla příznaky průjmu ustupují již po pár dnech. V některých případech je však důležité být nadmíru opatrní.

Kdy kontaktovat při průjmu lékaře?

Střevní chřipka u dětí (zvracení + průjem) – jak léčit a na co si dát pozor?

  • Pokud průjem trvá více než dva dny – hrozí dehydratace organismu a selhání orgánů.
  • Pokud jste snědli něco neobvyklého – průjem může být projevem otravy jídlem a je třeba ho řešit také podáním léku. 
  • Pokud patříte do rizikové skupiny – máte více než 70 let
  • U dětí – malý organismus může velmi rychle dehydratovat a oslabení organismu průjmy je pro dětský věk nebezpečný.

Cestovatelský průjem je samostatnou kapitolou.

Jde o problém, který vzniká během cestování, zejména do exotických zemí, kde jsme vystaveni stravě a klimatickým podmínkám, na které náš organismus není zvyklý.

Při cestování proto nepijte vodu z kohoutku a vyhněte se nedostatečně upravené stravě. Dbejte na zvýšenou hygienu – myjte si ruce a na stravování si vybírejte kvalitní zařízení, ne street food.

Jaké zásady dodržovat pokud máte průjem?

V naší práci se denně věnujeme trávicím problémům – mezi ně patří závažnější onemocnění jako je gastritida nebo Helicobacter pylori, ale často nás zákazníci kontaktují i s průjmy a zácpami. Proto jsme pro vás posbírali 5 spolehlivých tipů a rad, které byste měli dodržovat, pokud vás trápí průjem.

Střevní chřipka u dětí (zvracení + průjem) – jak léčit a na co si dát pozor?

Vitamíny, které banan a mrkev obsahují, vhodně doplňují ztracené látky během průjmu. Banán je zdrojem draslíku, mrkev zas vlákniny. Jezte je syrové, nebo si uvařte jemnou mrkvovou polévku – vyhněte se v ní smetaně a silnému koření. Mléku se během trvání trávicích problémů vyhněte v každé formě.

Pitný režim je velmi důležitý, i když máte pocit, že vše co do sebe dostanete, z vás i vyjde. Abychom předešli dehydrataci organismu je důležité pravidelně doplňovat tekutiny. Vhodné jsou i minerální vody s obsahem magnésia, citronová voda …

Mezi osvědčené recepty, které dobře fungují patří i ty z kategorie „nezdravých“ – pomalé popíjení coly nebo malá sklenička domácí pálenky zvykne pomoci při průjmových potížích. Samozřejmě, nezkoušejte tyto postupy na dětech 🙂

Na zastavení průjmu jezte jídla s vysokým obsahem škrobu. Mezi ty patří bílá rýže, brambory. Mnoho škrobu obsahuje i pšenice, oves … Pomůže vám i konzumace sucharů a libového masa.

Střevní chřipka u dětí (zvracení + průjem) – jak léčit a na co si dát pozor?

Nasaďte je už v začátcích průjmu. Průjem poukazuje na nerovnováhu dobrých a špatných mikroorganismů v trávicím traktu. Při průjmu převažují ty špatné mikroorganismy (bakterie). Doplněním prebiotických kultur posílíme růst dobrých mikroorganismů a dovolíme jim „vyhrát“.

Jako prebiotikum působí i některé druhy rozpustné vlákniny – především modřínová. Modřínová vláknina podporuje růst přátelských bifidobakterií. Modřínovú vlákninu můžete užívat v produktu Natura Biotika.

Střevní chřipka – zotavení a návrat k pestré stravě

Střevní chřipka u dětí (zvracení + průjem) – jak léčit a na co si dát pozor?
Zdroj: Strava vzodná po nemoci ze Shutterstock

Obvykle je to onemocnění provázené průjmem, zvracením nebo kombinací obojího, někdy i s teplotami. Střevní onemocnění způsobené viry se vyskytují často typicky na jaře a v zimě, šíří se poměrně rychlé kapénkovou infekcí, většinou trvají spíše krátce. Léčí se pouze doplňováním tekutin a minerálních látek a podáváním přípravků, které na sebe naváží látky nežádoucí pro trávicí trakt (živočišné uhlí, diosmectit – smecta). Zotavení a návrat k běžné stravě ale může trvat déle, než samotné onemocnění. Na které potraviny a pokrmy si dát pozor?

Tekutiny jsou na prvním místě

Pokud potíže trvají, i když odeznívají, je důležité soustředit se na dostatečný příjem tekutin a minerálních látek, které organismus při průjmu a zvracení ztrácí. Jak děti, tak dospělí mohou využít rehydratační roztok (např. Kulíšek).

Kulíšek obsahuje extrakt ze zázvoru pro zklidnění trávicích obtíží, glukózu pro dodání energie a také minerální látky. Nejlépe je podávat jej nejprve po lžičkách, mírně vychlazený.

Rehydratační roztok můžete mít doma v zásobě – zcela určitě jej během roku využijete opakovaně – při přehřátí, nevolnosti, po oslavě nebo když nastane epidemie “střevní chřipky”. Dospělí mohou zkusit i slabší nálev klasického černého čaje, v kterém rozpustí trochu soli a cukru.

První sousta – ovocná pyré a suchary

Pro začátek jsou vhodné jen lehce stravitelné pokrmy s malým nebo žádným obsahem tuku, které nedráždí žaludek, ani střeva.

Ideální je například banán, mixované vařené jablečné či broskvové pyré, dušená mrkev nebo mrkvové pyré, vařené brambory, suchý rohlík nebo suchary, vařená rýže či nemléčná rýžová kaše, vývar ze zeleniny s vařeným bílkem.

Při prvních pokusech je vhodné sníst jen několik soust (i když je člověk hladový), vše v ústech dobře rozmělnit. Pokud jídlo rychle zhltneme, spolykáme velké kousky, trávicí trakt nemusí pokrm dobře přijmout.

Probiotika a prebiotika pomohou k zotavení

Probiotika jsou živé organismy (živé kmeny prospěšných bakterií), prebiotika jsou nejčastěji oligosacharidy, které slouží pro podporu růstu či aktivity pozitivních střevních bakterií. Prebiotika najdeme i přirozeně v naší stravě – jedná se často o vlákninu (inulin, pektin), i o jiné galakto- a fruktooligosacharidy, které najdeme např. v luštěninách, čekance, česneku, banánech i jinde.

“Střevní chřipka” naruší kromě trávení i bakteriální osídlení našeho střeva (kde se nachází zejména lactobacily a bifidobakterie různých kmenů), stejně tak mu neprospívá ani případná léčba bakteriálních infekcí antibiotiky.

Pro obnovu původního osídlení pozitivními (zdraví prospěšnými) kmeny bakterií a normalizaci trávení, je vhodné užívat probiotika a prebiotika. Nestačí pouze zařadit do stravy častěji jogurty, které obsahují některé z prospěšných kmenů bakterií.

Tabletky nebo kapsle mohou obsahovat i kmeny prospěšných bakterií, které by v jogurtu nepřežily delší dobu, mohou jich také obsahovat vyšší množství. Velmi často přípravky obsahují více kmenů probiotických bakterií a zároveň i prebiotika.

Vhodné je tedy vybrat takový kombinovaný preparát a užívat jej po dobu několika týdnů.

Pozor na laktózu – střeva ji nemusí přijmout

Po prodělané viróze se může objevit zhoršené trávení mléčného cukru (laktózy) – v kartáčkovém lemu tenkého střeva se nemusí tvořit dostatek enzymu laktáza, který laktózu štěpí.

Než se střevo zotaví a tvorba enzymu se opět obnoví v dostatečném množství, je vhodné pár týdnů konzumovat převážně mléčné výrobky s nižším obsahem laktózy – kefír, zákys, jogurt, polotučný tvaroh nebo sýr cottage.

Na trhu jsou dnes již i bezlaktózová mléka, nebo můžete dočasně využít mléko rýžové či mandlové.

Co si raději odepřít a co si naopak dát

Když akutní potíže odezní, je možné přidat například libovou šunku, vývar z hovězího či kuřecího masa a zeleniny (z jeho hladiny odstraňte tuk), krůtí či kuřecí maso nebo tresku dušenou s bylinkami na vodě (bez tuku), přidejte dušenou kořenovou zeleninu či cuketu. Zařaďte i zakysané mléčné výrobky s nižším obsahem tuku – jogurt, polotučný tvaroh, žervé nebo sýr cottage, apod. Postupně zařazujte a zkoušejte i čerstvé ovoce a zeleninu.

Vyhněte se smaženým pokrmům a pokrmům či potravinám s vysokým obsahem tuku, dráždivějším kořením (větší množství pepře, pálivá koření) a alkoholu. Omezte používání volných tuků (másla, rostlinných olejů).

I když se již cítíte dobře, raději nic neuspěchejte a dodržujte dietu ještě zhruba týden či dva

Pokud byste trávení v této době zatížili pokrmem smaženým nebo pečeným na tuku, obsahujícím dráždivější koření, můžete se dočkat bolestí žaludku nebo také průjmu znovu. A zotavení se tak může zbytečně prodloužit.

Střevní chřipka u dětí – víte o ní skutečně vše?

Jakmile vaše dítě začne zvracet či mít průjem, ihned se nabízí zřejmá diagnóza – střevní chřipka. Ve skutečnosti se nejedná o chřipku střev nebo žaludku, ale o zánět gastrointestinálního traktu. Pravá chřipka totiž způsobuje horečku, rýmu, respektive zahlenění horních cest dýchacích, bolest krku, bolest kloubů, svalů a celkovou únavu.

Je pravda, že zánět žaludku a střev u dítěte může doprovázet zvýšená teplota a podobné příznaky, ovšem při chřipce nebývá postižen žaludek. Přestože lidově používaný výraz střevní chřipka je nepřesný, pro zjednodušení a snazší pochopení jej budu v tomto článku používat.

Střevní chřipka u dětí (zvracení + průjem) – jak léčit a na co si dát pozor?

Příznaky střevní chřipky

Příznaky střevní chřipky u dětí mají obvykle totožný průběh. Po nákaze dítěte kapénkami, respektive přenosu onemocnění vzduchem, je vaše dítě cca 24 hodin bez projevení jakýchkoliv příznaků. Další den dítě zvrací a stěžuje si na bolesti žaludku. Zvracení obvykle ustane do 12 hodin od projevů prvních příznaků střevní chřipky.

Následně se zvýší tělesná teplota, a to nad 38,5 °C, a dítě začíná mít průjem. Celé onemocnění obvykle doprovází únava, ztráta apetitu a odmítání vody či jiných tekutin.

Po rozpoznání příznaků střevní chřipky je vhodné dítě neprodleně dopravit k obvodnímu lékaři, který potvrdí diagnózu a předepíše vhodné léky.

Nebezpečí přenosu kapénkovou infekcí

Jak jsem se již zmínil výše, tento typ onemocnění se u dětí obvykle projeví více než den po infikování organismu. Ovšem stanovení inkubační doby střevní chřipky obecně není jednoduché, protože ji může vyvolat nespočet virů. V případě gastritidy, tj.

zánětu žaludku, může být samotné zvracení způsobené bakteriemi. De facto nezáleží na zdroji nákazy, ale především na její včasné léčbě. Jestliže dítě nebudete na zánět žaludku a střev léčit, dětský imunitní systém ho obvykle přemůže až v rámci 2 týdnů.

Budete mít zájem:  Vodní Kámen V Konvici Zdraví?

V extrémních případech, kdy nebudou nasazeny medikamenty ani jiný typ léčby, může být ohrožen život dítěte.

Dieta je důležitá, ale pozor na dehydrataci!

Nevolnost, ztráta apetitu, a to včetně nechutenství pít, jsou v praxi hlavní problémy střevní chřipky u dítěte. Je sice pravda, že dítě obvykle vyžaduje své oblíbené sladkosti a jiné dobroty, ale pro správnou léčbu střevní chřipky u dětí je nutné dodržet i korektní jídelníček.

Správná strava dítěte v průběhu onemocnění žaludku a střev je velmi důležitá, protože dětský organismus potřebuje pro zesílení imunitnímu systému dostatek živin a tekutin.

Ovšem v praxi není výběr jídelníčku pro dítě jednoduchý, strava totiž musí být dietní, chutná a snadno stravitelná.

Z těchto důvodů si raději nechte doporučit dietní jídelníček v průběhu onemocnění střev či žaludku.

Střevní chřipka a dítě v nemocnici – co vás čeká? >>

Covid-19: Nejčastější příznaky a jak poznat, jestli ho máte

Aktualizováno: 30.6.2021

Obsah článku

Koronavirus nám komplikuje život už déle než rok. Ze začátku se o novém viru SARS-CoV-2 moc nevědělo. Průběžně však dochází k neustálému zpřesňování informací o onemocnění covid-19. Proto jsme do článku shrnuli nejdůležitější fakta o příznacích covidu-19, testování a prevenci.

Střevní chřipka u dětí (zvracení + průjem) – jak léčit a na co si dát pozor?

Příznaky onemocnění covid-19

Každý člověk je jedinečný, a proto se může i onemocnění covid-19 projevovat u nakaženého různě. Záleží také na průběhu nemoci. Povětšinou se příznaky covidu-19 v mnohém podobají běžné chřipkové infekci.

Přibližně 20 % nakažených koronavirem na sobě nepociťuje žádné příznaky, přesto mohou být tito lidé infekční a šířit nákazu do okolí. Podle dosavadních poznatků, může být těchto přenosů nákazy od bezpříznakových jedinců až 59 %. Z toho důvodu je nutné provádět pravidelné testování a následně dodržovat nařízenou izolaci.

Nejčastější příznaky covidu-19 jsou:

  • Teplota 37,3°C a více
  • Kašel
  • Únava
  • Obtíže s dýcháním
  • Bolesti v krku, hlavy, zad, svalů nebo kloubů
  • Ztráta chuti nebo čichu
  • Různé typy kožní vyrážky – včetně barevných změn na prstech rukou nebo nohou („covidové prsty“)
  • Průjem
  • Nevolnost nebo zvracení
  • Zánět spojivek

Příznaky závažnějšího průběhu covidu-19:

  • Dušnost – člověk pociťuje výrazné problémy s dýcháním. Zadýchává se při běžných činnostech, dokonce i při pohybu v domácnosti nebo cestou na toaletu. Může se dostavit i pocit dušení se.
  • Ztráta chuti k jídlu
  • Zmatenost
  • Přetrvávající bolest nebo tlak na hrudi
  • Vysoká teplota – nad 38 °C

Další méně časté příznaky covidu-19:

  • Podrážděnost
  • Zmatenost
  • Snížená úroveň vědomí – může být spojená se záchvaty
  • Úzkost
  • Deprese
  • Poruchy spánku
  • Závažnější neurologické komplikace – mrtvice, zánět mozku, delirium a poškození nervů

Zmíněné obtíže se rozhodně nevyplatí podceňovat. Pokud na sobě pocítíte některý z uvedených příznaků covidu-19 (nebo kombinaci více příznaků), kontaktujte telefonicky vašeho praktického lékaře, který vás bude informovat o dalším postupu.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se většina pacientů s covidem-19 vyléčí poměrně snadno bez nutnosti hospitalizace.

V takovém případě vám praktický lékař stanoví individuální podpůrnou léčbu, při které byste měli dodržovat izolaci, klid na lůžku a mít dostatečný přísun tekutin.

Přibližně 15 % nakažených se potýká se středně těžkým průběhem onemocnění a vyžaduje dodávání kyslíku. Kolem 5 % nakažených se dostane do kritického stavu a potřebuje intenzivní zdravotnickou péči.

Podle dosavadních zkušeností se ukazuje, že větší počet příznaků v prvních dnech, může souviset s těžším průběhem covidu-19. Pozor si dávejte především na dušnost.

Pokud se začnete zadýchávat i při mluvení a vykonávání běžných činností, je to známka, že vám klesá hladina kyslíku v krvi.

Při dramatickém zhoršení stavu na nic nečekejte a kontaktujte záchrannou službu na lince 155. 

Pokaždé je lepší planý poplach, než pozdní přivolání lékařů.

Mutace koronaviru SARS-CoV-2

U virů dochází poměrně často k různým mutacím, které jsou způsobené chybami během replikace (množení). Čím více se virus rozšíří, tím více se množí a zároveň roste pravděpodobnost vzniku nových mutací.

Covid Portál, který je oficiálním informačním webem České republiky o koronaviru SARS-CoV-2, uvádí, že virus SARS-CoV-2 vytváří přibližně jednu až dvě mutace za měsíc. To znamená, že u koronaviru dochází k mutacím méně často než u ostatních virů, včetně běžné chřipky.

Problém spočívá v tom, že mutace může zásadním způsobem změnit vlastnosti viru. Mohou nastat v podstatě tři základní scénáře:

  • Mutace vede k lepším výsledkům v boji s onemocněním – je to ideální situace, která pomůže zvládnout pandemii. Mutace virus nějakým způsobem oslabí. Může se například snížit infekčnost nebo se projeví mírnějším průběhem onemocnění.
  • Mutace povede k horším výsledkům v boji s onemocněním – teď si krátce představíme přesně opačný směr vývoje, kterého se mnoho epidemiologů, politiků, ekonomů a dalších lidí obává. Vlivem mutace může nová varianta koronaviru nabrat na síle. Může se stát více infekční, rezistentní proti očkování a lekům, nebo se může projevit těžším průběhem onemocnění.
  • Mutace směrem k boji s onemocněním nic nezmění – mutace sice ovlivní genom viru, ale vlastnosti viru se pro člověka nijak zásadně nezmění.

Hlavní ambicí států je pomocí ochranných opatření snížit riziko vzniku nové nebezpečné mutace koronaviru SARS-CoV-2 na minimum. Cíle lze dosáhnout především dodržováním ochranných opatření, mezi které se řadí: používání respirátorů, očkování, dodržování fyzické vzdálenosti, zvýšená hygiena (rukou), izolace, karanténa atd.

Během pandemie covid-19 se cestou přirozeného výběru daří některým variantám koronaviru více rozšířit a přetrvávat v populaci. Další mutace a varianty naopak postupně mizí.

Prozatím odhalené a zdokumentované varianty koronaviru SARS-CoV-2:

  • Britská varianta (mutace alfa)
  • Jihoafrická varianta (mutace beta)
  • Brazilská varianta (mutace gama)
  • Indická varianta (mutace delta)

Více aktuálních informací o mutacích si můžete přečíst například v prezentaci Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Mutace delta = nová hrozba?

Podle informací uvedených v polovině června 2021 na webu CNN Prima NEWS obdrželo ve Velké Britániii alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19 více než 41 milionů lidí. Přesto počet nakažených znovu roste a mluví se o další vlně, která může potenciálně ohrozit uvolňování vládních opatření napříč Evropou.

CNN Prima News v článku také zmiňuje, že se nákaza ve Velké Británii nově šíří hlavně mezi mladšími lidmi do 30 let. Další obavy vyvolává fakt, že 95 % nových případů zaznamenaných ve Velké Británii tvoří infekce variantou delta (dříve známou pod označením indická mutace).

Britští vládní experti odhadují, že varianta delta může být o 40 až 80 % nakažlivější než původně dominantní mutace alfa (britská mutace).

Anglický úřad veřejného zdraví (PHE) navíc varuje, že při onemocnění variantou delta hrozí větší riziko hospitalizace.

Kdybychom znovu sáhli k porovnání s „klasickou“ alfou, je riziko hospitalizace více než 2,5násobné.

Delta děsí odborníky i z dalších důvodů. Podle dostupných informací vás před deltou dostatečně neochrání první dávka vakciny. A dokonce se touto variantou koronaviru nakazilo už i několik osob s ukončeným očkováním.

Příznaky onemocnění variantou delta

Problémy mohou způsobit i odlišné příznaky. Dříve při onemocnění covidem-19 docházelo často ke ztrátě chuti a čichu. Už před výsledkem testů si tak člověk mohl být poměrně jistý, že se nakazil koronavirem SARS-CoV-2 a podle toho se začal chovat. Omezil kontakt s lidmi a provedl další opatření proti šíření nákazy.

Tyto typické příznaky koronaviru se u varianty delta vyskytují minimálně.

Podle britské studie Zoe Covid Symptome patří mezi hlavní příznaky varianty delta:

  • bolest hlavy
  • bolest v krku
  • rýma
  • horečka (uvedlo přibližně 20 % nakažených)

Vedoucí studie Zoe Covid Symptome Tim Spector uvedl, že varianta delta má často příznaky jako těžké nachlazení.

Studie od londýnské Imperial College zmiňuje mezi příznaky delty ještě zimnici, bolest svalů a ztrátu chuti k jídlu. Znovu se jedná o podobné příznaky jako u běžné sezónní chřipky.

Právě v tom může být další riziko mutace delta. Poměrně hodně lidí zažívá čas od času bolest hlavy, bolest v krku, alergickou rýmu nebo dočasné nechutenství. Proto mohou brát krátkodobě zhoršený zdravotní stav na lehčí váhu, vyrazit za zábavou do společnosti a infikovat mnohem více lidí.

Jak se covid-19 projevuje u dětí?

Příznaky covidu-19 jsou u dětí většinou podobné jako u dospělých. Nejčastěji se onemocnění projevuje horečkou, slabostí, bolestí svalů, kašlem, bolestí v krku a trávícími problémy – nevolností, zvracením, bolestmi břicha, průjmem.

Přibližně 90 % dětí do 18 let má však mírný průběh onemocnění covid-19. Děti často dokonce ani nemají žádné příznaky, proto se na infekci koronavirem přijde až po pozitivním nálezu u některého z rodičů.

Riziko těžkého průběhu a hospitalizace hrozí podle WHO především u dětí, které se potýkají s vysokým krevním tlakem, srdečními a plicními problémy, astmatem, cukrovkou, obezitou, rakovinou a neorologickými nebo vývojovými stavy.

Inkubační doba covidu

Inkubační doba koronaviru se pohybuje v rozmezí od 1 do 14 dnů. Nejčastěji se však příznaky projeví do 5 až 6 dne od kontaktu s nakaženou osobou.

Kdo patří do rizikové skupiny?

Mezi ohrožené skupiny patří především lidé ve věku 60 a více let, chronicky nemocní a osoby s oslabenou imunitou. Právě u těchto pacientů dochází často k těžšímu průběhu covidu-19.

Závažné dýchací obtíže, které vyžadují intenzivní péči v podobě přístrojové podpory, se častěji rozvinou u lidí s vysokým krevním tlakem, srdečními a plicními problémy, cukrovkou, obezitou nebo rakovinou.

Pozor si však musí dávat všichni, protože těžký průběh ani úmrtí není spojené pouze s rizikovou skupinou.

Jak poznám covid-19 od alergie?

Kašel, ucpaný nos, slzení, zarudlé oči, svědění v nose, škrábání v krku, porucha čichu, v některých případech i bolesti hlavy, únava a různé kožní vyrážky. Jak už asi tušíte, rozeznat od sebe nákazu covid-19 a projevy alergie je poměrně složité.

Budete mít zájem:  Léčba Akné Pomocí Laseru?

Co by vás mělo varovat, že se nejedná jen o silnější alergickou reakci? Pozor si dejte především na vysoké teploty, ztrátu čichu a bolesti kloubů. Těžší rozeznávání budete mít u varianty delta, u které se mezi příznaky už moc neobjevuje ztráta čichu a chuti.

Pokud si nejste na 100 % jistí, raději si udělejte test na covid-19. Pokaždé je lepší si svůj zdravotní stav ověřit než zanedbat prevenci a tím ohrozit sebe i ostatní lidi ve vašem okolí.

Možnosti testování na covid-19

Dokud nebude populace kompletně proočkovaná, bude i nadále pravidelné testování jedním z nejefektivnějších nástrojů v boji s onemocněním covid-19. Pomáhá totiž včas odhalit infekční osobu, a tak předejít nekontrolovatelnému šíření viru SARS-CoV-2.

Aktuálně je dostupných několik typů testů na covid-19. Každá metoda se hodí pro jinou situaci a funguje na odlišném principu.

Antigenní testy

Tento typ testů detekuje ve vzorku bílkovinu, která je specifická pro koronavirus SARS-CoV-2. Vzorek se odebírá speciálním tyčinkou ze začátku nosu, takže odběr vzorků není nepříjemný a může ho provést i laik bez zdravotnického vzdělání.

Proto jsou antigenní testy uvedené v seznamu výjímek ministerstva zdravotnictví vhodné i k samotestování. Výsledek rapid testu se zobrazí už za 15-30 minut. Antigenní testy jsou nejúčinnější ve fázi nástupu onemocnění, kdy je v těle velké množství viru.

Podrobné informace si přečtěte v našem článku Antigenní testy na Covid-19: rychlé a levné řešení.

PCR testy

Je to nejspolehlivější a nejcitlivější metoda, která ve vzorku prokáže přítomnost genové informace viru (RNA viru). Pro analýzu je však nutná spolupráce s odbornou laboratoří a vyhodnocení trvá většinou několik hodin. Další nevýhodou je vysoká cena testu, i proto se nehodí k plošnému testování. 

Testy na protilátky

Nevýhodou je, že nezachytí úplný počátek onemocnění, kdy je člověk nejvíce infekční. Jak už název napovídá, test ze vzorku krve odhalí přítomnost protilátek proti viru SARS-CoV-2. Testy na protilátky jsou vhodné pro osoby, které se z nemoci covid-19 zotavují a pro lidi, kteří už onemocnění prodělali a chtějí si ověřit, kolik mají v krvi „ochranných“ protilátek.

Jestli se chcete dozvědět více informací o testech na covid, přečtěte si náš článek Jaký je rozdíl mezi PCR, antigenním a protilátkovým testem?

Jak se chránit před koronavirem?

Mezi základní způsoby, jak se chránit před infekcí koronavirem SARS-CoV-2, patří nošení vhodných ochranných pomůcek, především certifikovaných respirátorů a roušek.

Další možností je očkování proti covidu-19. V současné době zatím probíhá dobrovolné očkování pro vybrané skupiny občanů. Přihlásit se k němu můžete zde.

Riziko nákazy koronavirem SARS-CoV-2 snížíte také dodržováním jednoduchých preventivních opatření:

  • Udržujte si fyzický odstup od ostatních lidí – ideálně 2 metry a více
  • Vyhýbejte se přeplněným místům, špatně větraným prostorám a dlouhodobému kontaktu s lidmi v uzavřeném prostoru
  • Pokud sdílíte vnitřní prostor s více lidmi, snažte se více větrat, abyste do místnosti dostali čerstvý vzduch zvenku
  • Pravidelně čistěte povrchy standardními dezinfekčními prostředky
  • Nedotýkejte se povrchů – především ve veřejných prostorách a zdravotnických zařízeních
  • Myjte si často a důkladně ruce (jak na to se koukněte v instruktážním videu). Použít můžete i dezinfekci na bázi alkoholu
  • Při kašlání si zakrývejte nos a ústa ohnutým loktem nebo kapesníkem. Použité kapesníky ihned vyhazujte do uzavřeného koše a ruce si umyjte nebo vydezinfikujte
  • Dodržujte aktuální protiepidemická opatření nařízená vládou

Kde se dozvím víc informací o covidu-19?

Informací o koronaviru naleznete na internetu obrovské množství. Bohužel, kvalita a pravdivost článků se různí. Situace kolem covidu-19 se navíc neustále mění, takže některé informace nemusí být aktuální. 

Proto informace pokaždé čerpejte z důvěryhodných webů – stránky Ministerstva zdravotnictví, Covid Portál, World Health Organisation, Státního ústavu pro kontrolu léčiv a další.

Každý den v čase od 8 do 19 hodin můžete také zavolat na bezplatnou informační linku ke koronaviru 1221.

Střevní chřipka – příznaky, prevence a léčba

Střevní chřipka, tedy její latinský název, gastroenteritida, se skládá ze dvou slov, a to ze slova enteritida, což je v překladu zánět střev, a gastritida, zánět žaludku. Hovoříme tedy o akutním zánětu střev a žaludku.

„Toto velmi nepříjemné virové onemocnění se zpravidla projevuje průjmem, zvracením, celkovou únavou organismu a občas i teplotou,“ popisuje gastroenteritidu, akutní zánět trávicího ústrojí, MUDr.

Miluše Vostradovská, praktická lékařka pro dospělé a internistka z kliniky Canadian Medical.

Inkubační doba je od několika hodin až do sedmi dnů. Doba onemocnění trvá většinou jen pár dní, a především dospělý člověk se dokáže vyléčit sám nebo na základě doporučení od specialistů z lékárny. Oproti tomu děti, senioři nebo lidé s oslabenou imunitou by měli dbát na prevenci, a když už jim střevní chřipka vstoupí do života, měli by včas vyhledat svého ošetřujícího lékaře.

  • Příčina onemocnění
  • Příčinou onemocnění mohou být viry, bakterie či paraziti, kteří způsobí lidem ve střevech zánět.
  • Co způsobuje střevní chřipku:
  • neomyté ovoce a zelenina,
  • konzumace starého, nedostatečně tepelně upraveného či zkaženého jídla,
  • kontaminovaná voda,
  • infekční kapénky,
  • velké množství zkonzumovaného alkoholu,
  • změna stravy při cestování,
  • u malých dětí se může projevovat i jako reakce na nové jídlo.

TIP: Pokud onemocní střevní chřipkou někdo z vaší domácnosti, nikdy s ním nesdílejte v průběhu jeho nemoci ručníky, osušky a další „intimní“ potřeby.

Prevence

  • Dbejte na řádné hygienické návyky.
  • Pravidelně si myjte ruce – po návštěvě toalety, lékaře, čekárny, jízdě v městské hromadné dopravě a dalších místech, kde je větší shluk lidí.
  • Na cestách používejte dezinfekci nebo dezinfekční ubrousky.
  • Posilujte imunitní systém.
  • Do svého jídelníčku zařaďte více vitaminu C, a to jak v podobě ovoce a zeleniny nebo i v podobě doplňků stravy, které koupíte v každé lékárně.
  • Dodržujte pravidelný pitný režim.
  • Nejezte prošlé potraviny. Nestravujte se „na ulici“ v exotických zemích.
  • Nemáte-li s sebou na cestách filtrační láhev, nepijte vodu, pokud si nejste jisti, zda je pitná.

TIP: Ovoce a zeleninu omyjte lehce mýdlem nebo je pokapejte lžící octa a pak je opláchněte.

Příznaky střevní chřipky

  • Bolesti břicha, křeče, nadýmání.
  • Průjem nebo pocit na zvracení až zvracení.
  • Zvýšená teplota.
  • Bolest rukou, nohou, resp. kloubů či svalů.
  • Slabost, malátnost.

Ne vždy se musejí dostavit všechny vyjmenované příznaky.

„Rozdíly nastávají také, pokud se jedná o bakteriální střevní infekci, kterou často doprovázejí vysoké teploty a způsobuje ji nejčastěji Salmonela či Campylobacter nebo jedná-li se o virovou infekci.

Ta se většinou projevuje zvracením či průjmem a způsobují ji nejčastěji rotaviry. Může ji provázet i mírný kašel,“ doplňuje MUDr. Miluše Vostradovská.

Jak léčit střevní chřipku?

Většinou si dospělý člověk při běžných potížích poradí se střevní chřipkou sám a není nutné hned chodit k lékaři. U dětí a seniorů je to však jiné. Při průjmu nebo zvracení se stačí případně poradit s lékárníkem.

Mezi nejdůležitější pravidla, která byste měli při střevní chřipce dodržovat, patří pravidelné doplňování tekutin a dodržování dietního a klidového režimu, abyste dokázali doplnit tělu chybějící tekutiny a minerály.

Pokud přesto průjem či zvracení přetrvává několik dní (maximálně tři dny) nebo máte-li teplotu, případně krev či hlen ve stolici, není dobré střevní chřipku podceňovat. Doporučuje se vyhledat odbornou pomoc.

Střevní chřipka je nebezpečná hlavně u kojenců (u těch nikdy nepřestávejte kojit), u malých dětí, seniorů a lidí s oslabenou imunitou. Pro ně je průjem a zvracení zásadní z pohledu dehydratace neboli ztráty tekutin a následné případné potíže s rehydratací.

Proto je potřeba u těchto jedinců ihned vyhledat odbornou lékařskou pomoc. Doporučuje se pít nejlépe studený černý čaj po lžičkách a podávat rehydratační roztok, který koupíte v každé lékárně. Nezapomeňte po dohodě s odborníkem na lék pro zmírnění teploty.

U malých dětí se často doporučují čípky.  

POZOR: Dehydratace může zapříčinit selhání různých orgánů, například akutní selhání ledvin. U kojenců je potřeba reagovat rychle a počítejte s možnou hospitalizací.

Jak se šíří střevní chřipka?

Původci střevní chřipky mohou být bakteriálního původu (nejčastěji Salmonela, Campylobacter) nebo virového původu (rotaviry či noroviry).

Virové onemocnění způsobují rotavirové infekce. Ty mají těžší průběh. Přenášejí se fekálně-orální cestou, resp.

přímým kontaktem s nakaženým, například v podobě podání si rukou, nebo doteku kontaminované plochy – nákupního vozíku, kliky u dveří, záchodového splachovadla a dalších veřejných ploch, na které běžně saháme. Onemocnění se v tomto případě projeví zhruba od jednoho dne až do tří dnů od kontaktu. 

Noroviry se vyskytují převáženě ve větších kolektivech, jako jsou například domovy pro seniory, rehabilitační a další zdravotnická zařízení. K přenosu dochází jednak kontaktem s nakaženou osobou, ale i kontaminovanými potravinami, vzduchem i vodou. Toto onemocnění může trvat den až tři dny.

Kterým typem potravin si můžeme pomoci od střevních potíží?

Pokud vám doopravdy není dobře, máte průjem nebo zvracíte, doporučuje se hladová pauza neboli vynechání jídla. Musíte však doplňovat tekutiny, abyste nebyli dehydrovaní. Zkuste si tuto pauzu od jídla dát aspoň celý jeden den.

Pokud vám další den bude lépe, budete pociťovat hlad a chuť na jídlo a příznaky budou celkově mírnější, připravujte žaludek na stravu postupně a po malých dávkách.

Nejlépe uděláte, když začnete například s vařenou mrkví, banánem či suchým, ne zcela čerstvým, bílým pečivem.  

Nemusíte pít horké nápoje, postačí i chladnější. Někdy pomůže i Coca-Cola. Ta obsahuje látky, které žaludek zklidňují.

Nejdříve ji ale pořádně protřepejte, abyste se zbavili pro vás zbytečných bublinek, a pak nehltejte, ale „pijte“ pomalu po lžičkách.

Pokud nic nezabere, neváhejte a poraďte se se specialisty v lékárně nebo se podívejte na e-shop www.euclekarna.cz. Mnoho přípravků lze zakoupit volně bez receptu.  

Není vám nejlíp, ale chcete to nejdříve vyzkoušet přírodní cestou?

Budete mít zájem:  Proč vám nezabírají antibiotika? Nejčastější chyby

Máme pro vás pár rad a tipů od našich babiček. Ostatně ty si uměly poradit opravdu se vším, i se zažívacími obtížemi. Kromě klidu na lůžku a dostatečného příjmu tekutin zařaďte do dietního jídelníčku:

  1. heřmánkový čaj – zmírňuje žaludeční křeče a je doslova pohlazením pro rozbouřený žaludek,
  2. kdoule – obsahují železo, draslík, zinek, vápník, vitaminy skupiny B a velmi příznivě ovlivňují zažívání při křečích a průjmech,
  3. rýži – zklidní podrážděný žaludek, absorbuje tekutiny a dodá stolici objem,
  4. banány – jsou snadno stravitelné, dodají energii a podle mnohých studií pomohou zastavit průjem,
  5. mátu – čaj z usušených lístků zmírňuje plynatost, tlumí křeče a čistí střeva,
  6. maliník a ostružiník – odvar z listů napomáhá správnému trávení,
  7. sůl – dostatečné množství chloridu sodného a draselného je třeba doplnit při průjmech, kdy dochází ke ztrátě tekutin a elektrolytů,
  8. borůvky – dokáží čistit střeva od parazitů a bakterií,
  9. jogurt – živé bakteriální kultury naše střeva rozhodně ocení.

Necítíte se dobře? Bojíte se, že byste mohli mít střevní chřipku? Můžete se obrátit na odborníky z Lékaře online.

Bolesti břicha

Bolest může být společným projevem mnoha různých onemocnění. Může se vyskytovat samostatně, nebo s jinými příznaky, mezi které patří zvracení, průjem, plynatost, pocit plnosti a jiné. Nemusí však nutně souviset jenom s postižením trávicího systému.

Bolest břicha může být lokalizovaná na konkrétní místo, což může být jasným vodítkem pro diagnostiku postižené části trávicího systému, nebo může být celková, kde je potřeba dále pátrat. Bolest břicha bývá například popisována jako píchavá, křečovitá, svíravá, tlaková – „na prasknutí“.

Důležité je vypozorovat i vztah bolesti k určitému typu jídla.

Mírné bolesti břicha se mohou vyskytovat nepravidelně, např. po těžkém jídle, nebo po dietní chybě a nehrozí při nich přímé poškození zdraví. Opakované, pravidelné bolesti mohou spíše poukazovat na vážnější onemocnění.

V každém případě je však dobré na bolesti břicha vždy lékaře upozornit.

Náhle vzniklá, výrazná bolest břicha, která je pro Vás charakterem nová a neznáte její příčinu, je důvodem k okamžité konzultaci lékaře a může být vážným rizikem pro Vaše zdraví.

Bolesti břicha se mohou vyskytovat i bez zjevné příčiny. Můžou být způsobené psychogenně – stresem, nepravidelnou stravou a nevhodným životním stylem. V těchto případech se při vyšetřeních většinou na nic nepřijde nebo jsou výsledky nejednoznačné.

Zcela do jiné oblasti patří bolesti břicha při menstruaci a ve spojitosti s těhotenstvím. V takových případech konzultujte podle potřeby Vašeho gynekologa.

Bolesti vycházející z postižení žaludku a horní části trávicího systému:

Pálení žáhy, někdy spojené s bolestí břicha a říhání mohou být způsobeny reflexním onemocněním jícnu, kdy se natrávená potrava vrací ze žaludku zpět do jícnu nebo výjimečně až do ústní dutiny. Vyskytuje se většinou po jídle nebo po změně polohy (ulehnutí). Tlaková bolest, pocit plnosti, nechutenství, říhání, pocity na zvracení mohou poukazovat na zánět žaludeční sliznice.

Bolest spojená s jídlem může vést k podezření z žaludečního nebo duodenálního vředu. V případě žaludečního vředu bývá přítomné nechutenství, říhání, při dlouhodobých potížích úbytek hmotnosti. Bolest se projevuje po najezení nebo těsně po jídle.

Při bolestech „na lačno“ (2 a více hodin po jídle nebo v noci) je pravděpodobný duodenální vřed. V těchto případech se bolesti naopak zmírní po jídle. Vředy mohou při zanedbání péče vyústit až v perforaci trávicího systému se vznikem život ohrožujícího zánětu pobřišnice.

Vředy jsou výsledkem nerovnováhy protektivních a „agresivních“ faktorů, téměř vždy je však přítomna i infekce sliznice bakterií Helicobacter pylori. Léčba pak spočívá i v nasazení antibiotické terapie.

Často se vyskytují i při užívání některých běžných léků proti bolesti nebo na revmatická onemocnění kloubů.

Bolesti spojené s postižením dolní částí trávicího systému:

Bolesti břicha spojené s průjmem po požití zkažených potravin jsou příznakem akutní gastroenteritidy. Bývají spojené i s teplotou, zvracením, dehydratací. Příčina bývá většinou virová infekce, která se přenáší kromě přímé konzumace kontaminovaného jídla i vzduchem, nebo kontaktem.

Nadýmání, průjem a křečovité bolesti po požití mléčných výrobků svědčí pro poruchu trávení laktózy, tj. bílkoviny obsažené v mléce. Z dalších příznaků se může objevit i nevolnost a zvracení, ztráta chuti k jídlu, říhání, únava a jiné.

V závislosti na závažnosti nesnášenlivosti laktózy se doporučuje omezení nebo úplné vyloučení mléka a mléčných výrobků. Postižení mají obvykle radikálně změnit své stravování, protože se mléčný cukr způsobující bolesti žaludku přidává do mnoha hotových výrobků a uzenin.

Podobně porucha trávení jiných látek se může kromě jiného projevit i bolestí břicha, častěji však průjmy a následným hubnutím. Potíže pak bývají vázány na konkrétní jídla.

V pravém podžebří se může projevovat postižení žlučníku. Po jídle (většinou mastném, těžším) se může objevovat břišní dyskomfort vystupňovaný až do křečovité bolesti, která může souviset s výskytem žlučníkových kamenů. Tyto kameny se nemusí vždy při vyšetření najít, podle typických příznaků však odborník může tuto diagnózu sestavit. Následně je nutná úprava jídelníčku a stravovacích návyků.

Méně časté bolesti způsobené vážnějším postižením trávicího systému:

I jiná, méně běžná, onemocnění se mohou projevovat bolestmi břicha.

Může jít například o zánět nebo podráždění slinivky (pankreatitida), postižení tenkého a tlustého střeva nespecifickými záněty, nádory, vrozené anomálie trávicího traktu, komplikace pooperačních stavů apod.

Silné a náhlé břišní křeče, zvracení žluče a stolice, zácpa a nadýmání břicha naznačují neprůchodnost střev. Intenzivní a náhle vznikající bolesti břicha jsou také příznakem zánětu slepého střeva (apendixu), nebo žlučníku.

Prknovité stažení břišní stěny, citlivost na jakýkoliv dotek může být příznakem zánětu pobřišnice. Tyto akutní stavy můžou být až život ohrožující a je nutná okamžitá hospitalizace. Platí tedy, že nově vzniklá, pro Vás netypická bolest břicha, u které si nejste jistí příčinou, by měla být vyšetřena lékařem.

Bolesti břicha bez zjevné vyvolávající příčiny:

Ne vždy musí být organické onemocnění příčinou břišních bolestí. Stres, deprese, nervozita, úzkost či strach se mohou projevovat sevřením, často v oblasti žaludku nebo i v oblasti celého břicha.

Psychogenně může být způsobené i jiné příznaky např. zvracení (před očekávaným výrazným stresem), vždy je však nutné vyloučit ostatní příčiny.

Tyto bolesti bývají mírné a vázané na stresové podněty či období.

Bolesti břicha: diagnóza 

Vzhledem k tomu, že bolesti břicha mohou být příznakem velkého množství onemocnění, bude se vás lékař ptát na vaši zdravotní historii a průvodní jevy. Přitom se mimo jiné zjišťuje, jak často se vyskytují bolesti břicha, kdy se poprvé objevily, kde je lze lokalizovat, zda se vyskytují v souvislosti s (konkrétním) jídlem a zda jste ztratili na váze.

Musí se analyzovat také vaše životní zvyklosti a obyčeje, aby se zjistilo, zda příčinou bolesti žaludku nemůže být závislost na nikotinu, časté požívání alkoholu, překyselení, léky, nedostatek pohybu nebo psychická zátěž.

Základní vyšetření v ordinaci spočívá ve vyšetření pohmatem a různými manévry, poslechem fonendoskopem a v některých případech je nutné vyšetření prstem přes konečník. Běžný je také odběr krve.

Mezi běžná přístrojová vyšetření patří ultrazvuk, který je rychlý, pohodlný a bezbolestný. Dále se provádí zobrazovací vyšetření (RTG, CT) nebo vyšetření endoskopická – kamerou zavedenou do trávicího traktu (gastroskopie, koloskopie). U těchto vyšetření je také nutná příprava, o které Vás vždy poučí lékař.

Bolesti břicha: léčba

Pokud se nejedná o žádná vážná onemocnění, může pomoci řada domácích prostředků proti bolestem břicha, stejně tak jako správná životospráva.

Jsou-li příčinou psychologické problémy, měli byste co nejdříve změnit svůj životní styl, a to nejen proto, že stres a zátěž mohou být rizikové faktory pro vznik žaludečních vředů. Vyhněte se stresu jak při práci, tak v soukromí a dopřejte si dostatek odpočinku a relaxace.

Pokud znáte vyvolávající faktory nebo jídlo, které u Vás způsobuje bolesti břicha, nadýmání nebo jiné potíže, důsledně se mu vyhýbejte. Věnujte dostatek času sestavování Vašeho jídelníčku a výběru jídla.

Vyvarujte se především tučných, smažených nebo uzených jídel, vyhněte se nadměrné konzumaci masa a živočišných tuků. Konzumujte dostatek zeleniny a ovoce. Hlídejte dostatečný příjem vlákniny a tekutin. Jídlo nepřesolujte a koření používejte uvážlivě.

Jídlo konzumujte pravidelně, spíše vícekrát denně po menším množství. Mezi nejvydatnější jídla by měla patřit snídaně a oběd, večeře by naopak měla být lehčí. Pokuste se najít si na jednotlivá jídla potřebné množství času a neřešit během konzumace jiné záležitosti. Vyhněte se sladkostem a nepřejídejte se. Na správné trávení má nezanedbatelný vliv i dostatek pohybu.

Při bolestech břicha nebo břišním dyskomfortu je možné použít různá volně dostupná léčiva. Je potřeba si však uvědomit, že na prvním místě je správná životospráva. Léky Vám nebudou ku prospěchu, pokud budete trávicí systém opakovaně zatěžovat nevhodnou stravou nebo přejídáním.

Můžete zkusit různé bylinné čaje: koriandr, heřmánek, listy bazalky, fenykl, zázvor, anýz a meduňka uklidňují žaludek, trávicí trakt a mohou být zpracovány dle libosti na čajové kreace nebo je lze koupit jako hotové čajové směsi.

Proti nadýmání můžete použít např. Espumisan easy nebo Carbo Medicinalis Galmed. Jsou vhodné spíše na krátkodobé užívání, při dlouhodobých potížích je nutné vyhledat lékaře.

Při poruše funkce střevní mikroflóry (může nastat např. po užívání antibiotik) můžete vyzkoušet probiotika (léky upravující prostředí ve střevě), např. Linex Forte.

O dalších možnostech léčby se podle Vašich potíží konkrétně informujte u lékaře nebo ve Vaší lékárně.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector