Antioxidační účinky čaje – jak našemu zdraví čaj může prospívat?

Otevřeno:  ks
Otevřeno:  ks Hlídat dostupnost
Otevřeno: Na této prodejně produkt nevedeme. Objednejte si jej přes e-shop a zde vyzvedněte.
Otevřeno:
Na této prodejně produkt nevedeme. Objednejte si jej přes e-shop a zde vyzvedněte.

Extrakt ze zeleného čaje EGCG Extreme obsahuje vysoké množství zdraví prospěšných látek, které se nacházejí ve výtažcích ze zeleného čaje.

Je bohatý na EGCG neboli Epigallokatechin-3-gallát, jež je velmi důležitý v metabolismu enzymů a má výborné antioxidační účinky.

Zelený čaj je oblíbenou surovinou již odpradávna díky bohatému obsahu antioxidantů a povzbuzujícím účinkům.Působí také příznivě na psychiku a napomáhá lepší koncentraci při učení.

Zelený čaj navíc obsahuje řadu prospěšných látek, které přispívají k pružnosti cév i normální srdeční činnosti. Osvědčil se také jako prostředek pro udržení optimální hladiny cholesterolu a cukru v krvi a má pozitivní účinky i na krevní tlak.

Zelený čaj je vhodný také při hubnutí, protože napomáhá správnému metabolismu tuků.

Tip: Produkt je vhodný i pro vegetariány.

Dávkování: Užívejte 1-2 kapsle denně.

Upozornění: Doplněk stravy nenahrazuje pestrou stravu. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Uchovávejte mimo dosah dětí.

V programu Nástroje Zdraví společnost Blue step spol. s r.o. nabízí novou komplexní péči o člověka. Jejím záměrem je přinášet produkty, které nejvíc odpovídají lidské přirozenosti, produkty, které nezanechávají žádné negativní stopy jak na zdraví lidí, tak na životním prostředí.

Antioxidační účinky čaje – jak našemu zdraví čaj může prospívat? Máme před sebou nejeden velký oříšek, a to buď co dát mužům, nebo veganům. Ti dokáží být někdy pěkní výmyslové. Nic moc nejí, v kosmetice se také přeh… Máme před sebou nejeden velký oříšek, a to buď co dát mužům, nebo veganům. Ti dokáží být někdy pěkní výmyslové. Nic moc nejí, v kosmetice se také přehrabují a ani s oblečením se jim mnohdy nezavděčíte. Tak co jim na Vánoce pořídit, abyste udělali radost? Vegani nejí živočišné produkty. Kromě masa te… Antioxidační účinky čaje – jak našemu zdraví čaj může prospívat? Superpotraviny. Superfooods. Supermarket. Superman. No, není ten svět super? Pokud vám přijde super až podezřele moc, tak v klidu nechte Supermana v s… Superpotraviny. Superfooods. Supermarket. Superman. No, není ten svět super? Pokud vám přijde super až podezřele moc, tak v klidu nechte Supermana v supermarketu a zůstaňte jen u superpotravin. Pak totiž už Supermana ani potřebovat nebudete. Ale vážně. Ať už si o superpotravinách myslíte cokoliv (ne…

Pro hodnocení a komentování produktu musíte být přihlášeni: Přihlásit se

Antioxidační účinky čaje – jak našemu zdraví čaj může prospívat? Ayur Lean, kapsle, podpora hubnutí Antioxidační účinky čaje – jak našemu zdraví čaj může prospívat? Antioxidační účinky čaje – jak našemu zdraví čaj může prospívat? Antioxidační účinky čaje – jak našemu zdraví čaj může prospívat? Antioxidační účinky čaje – jak našemu zdraví čaj může prospívat? Gurmar Gymnema sylvestre, kapsle Antioxidační účinky čaje – jak našemu zdraví čaj může prospívat? Coleus forskohlii, kapsle Antioxidační účinky čaje – jak našemu zdraví čaj může prospívat? Bylinný čaj sypaný Slim-fit

Objevte sílu čajů: 10 nejzdravějších čajů

Pokud jste doteď nebyli moc velkými příznivci pití čaje, udělejte si chvilku na přečtení následujícího článku a najděte si svého čajového favorita. Některé druhy čajů mají až zázračné účinky na zdraví. Vhodným výběrem čaje můžete např. snížit zánětlivost, krevní tlak nebo LDL cholesterol a zabránit oxidačnímu stresu.

Pakliže v čaji hledáte stejně jako v kávě spíše stimulační účinek, pak se budete divit, ale existují čaje, které dokáží nabudit ještě mnohem víc než káva a taky na delší dobu. Některé jsou známé i pro svůj tuk spalující účinek (yerba).

Antioxidační účinky čaje – jak našemu zdraví čaj může prospívat?

1) Zelený čaj

Zelený čaj je považován za jeden z nejzdravějších čajů, protože obsahuje spoustu antioxidantů a katechinů, včetně EGCG neboli epigallocatechin gallate. Poslední výzkumy ukazují, že tento katechin může významně přispět k ochraně zdraví srdce. Konkrétně přispívá ke snížení zánětu a zlepšení krevního oběhu [1].

Pravidelné pití zeleného čaje pomáhá snížit riziko srdečních chorob a mimo jiné má zelený čaj protizánětlivé vlastnosti. Dále pomáhá snižovat krevní tlak a LDL cholesterol. Zelený čaj bývá často spojován s redukčními dietami, protože urychluje metabolismus.

Studie rovněž ukázaly, že zelený čaj může zabránit rozvoji některým typům rakovinových buněk. [2]

Antioxidační účinky čaje – jak našemu zdraví čaj může prospívat?

2) Bílý čaj

Bílý čaj patří mezi nejméně zpracované čaje. Jeho listy si udržují přirozený zelený odstín, protože listy jsou ihned po sklizni sušeny na slunci. Ve srovnání s jinými čaji má bílý čaj méně kofeinu. Mimo jiné obsahuje bílý čaj antioxidanty, které pomáhají snižovat inzulínovou rezistenci a mohou regulovat hladinu cukru v krvi [3].

3) Oolong

Oolong je částečně fermentovaný čaj. Čajové lístky jsou ihned po sklizni a usušení podstoupeny oxidaci. Výsledkem různých úrovní oxidace je příjemně sladké aroma. Oolong obsahuje antioxidanty, vitamíny a minerály a to zejména vápník, mangan, měď, karoten a selen.

Z vitamínů to je především vitamín A, B, C, E a K. Kromě toho je bohatým zdrojem kyseliny listové.

Díky velkému množství antioxidantů pomáhá Oolong odstraňovat z těla volné radikály a díky obsahu flavonoidů pomáhá snižovat zánět a má antimikrobiální vlastnosti [4].

4) Černý čaj 

Černý čaj je podobně jako zelený čaj známý svými pozitivními účinky na zdraví. Ze všech čajů má největší obsah kofeinu, takže může sloužit jako náhrada za kávu.

Černý čaj obsahuje aminokyselinu nazývanou L-theanin, která pomáhá zpomalit vstřebávání kofeinu a tím prodlužuje dobu přísunu energie. Výzkumy ukazují, že tři šálky denně můžou snížit riziko srdečních chorob [5].

Černý čaj také obsahuje polyfenoly, které napomáhají k lepšímu trávení.

5) Pu-Erh 

Pu-erh je kromě svých pozitivních účinků na zdraví známý svou silně sladkou chutí s dřevitými tóny. Pu-Erh obsahuje antioxidanty, které pomáhají z těla odvádět volné radikály, působí detoxikačně a zabraňuje oxidačnímu stresu. Oxidační stres je spojen s řadou onemocnění od předčasného stárnutí a dokonce s rozvojem Alzheimerovy choroby. 

6) Rooibos 

Rooibos je jihoafrický nápoj vyrobený z listů keře nazývaného Čajovec kapský. Čajové lístky při zpracování prochází procesem fermentace, který rooibosu zajišťuje jeho typickou červenohnědou barvu a výraznou nasládlou chuť. Výzkumy ukazují, že Rooibos obsahuje antioxidanty, které snižují oxidační stres a pomáhají chránit játra [6]. 

7) Yerba maté 

Yerba maté je čaj vyrobený z lístků a větviček rostliny Ilex paraguariensis, tedy cesmíny paraguayské. Yerba maté se popíjí tradičním způsobem z nádoby zvané kalabasa pomocí bombilly (brčka), která slouží jako filtr. Yerba je bohatá na antioxidanty a živiny.

Obsah antioxidantů je u yerby maté dokonce větší než u zeleného čaje. Dále obsahuje xantiny, saponiny, polyfenoly. Jednou z hlavních předností yerby jsou její povzbuzující účinky a to bez projevů nervozity, jako tomu může být u kávy. Kromě přísunu energie zároveň zvyšuje i mentální výkonnost.

Mimo jiné yerba maté pomáhá předcházet infekcím bakteriemi, parazity,houbami, snižuje hladinu cukru v krvi a je vhodná v redukčním období, protože snižuje chuť k jídlu a urychluje metabolismus [7].

Kromě výše zvýšených látek obsahuje vitamín C a E a z minerálních látek je to selen a zinek a tím yerba posiluje imunitní systém.

Antioxidační účinky čaje – jak našemu zdraví čaj může prospívat?

8) Ibiškový čaj 

Ibiškový čaj je vyroben z květů Ibišku, které se pěstují do jejich purpurového odstínu. Chutí je podobný brusinkám. Studie ukazují, že Ibišek vykazuje protinádorové vlastnosti [8]. Ibiškový čaj se také může pochlubit příznivými účinky na zdraví srdce a to díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem.

9) Heřmánkový čaj

Heřmánkový čaj je připravován z rostliny Heřmánku pravého, který je známý pro své uklidňující účinky. Největším přínosem pro zdraví jsou zejména právě jeho uklidňující účinky, které zlepšují spánek a zároveň prodlužují čas strávený v hlubokých cyklech spánku.

10) Mátový čaj

Mátový čaj je asi nejznámějším čajem na trávicí obtíže, máta peprná totiž pomáhá zmírnit zánět a podrážděný žaludek. Mimo to má také analgetické vlastnosti, takže ulevuje od bolesti. Mezi významné látky v mátovém čaji patří fenolové sloučeniny, jako je kyselina rosmarinová a flavonoidy.

Všechny čaje jsou plné antioxidantů, polyfenolů, katechinů a dalších látek, které příznivě působí na zdraví. Pití čaje může pomoci snížit hladinu cholesterolu, zvýšit energii a podpořit imunitní systém.

Veronika Halusková

Zelený čaj a jeho blahodárné účinky

Antioxidační účinky čaje – jak našemu zdraví čaj může prospívat?

Na úvod něco málo o původu zeleného čaje. Zelený čaj se, stejně jako čaj černý, vyrábí z lístků čajovníku čínského. Čajovník je stálezelený keř, který může dorůstat až do výšky 15 metrů. Keře na plantážích jsou ovšem udržovány ve výšce přibližně 1 metr, což umožňuje pohodlnější sběr a zvyšuje úrodu.

Původní domovinou čajovníku je jihovýchodní Asie při hranicích Číny a Indie. V současné době se čajovník čínský pěstuje i v jiných zemích s příznivými podmínkami pro pěstování (Srí Lanka, Tchajwan, Pákistán, Japonsko, Indonésie, Argentina a další).

Rozdíl mezi černým a zeleným čajem je ve způsobu zpracování. Záleží na tom, zda proběhne proces oxidace. Někdy je tento proces nazýván jako fermentace, ovšem z chemického hlediska je tento název nesprávný.

Lístky, které se používají na přípravu černého čaje, procházejí oxidací – lístky se nejprve mechanicky naruší a po té se nechá proběhnout proces oxidace. Celé zpracování trvá týden i více.

Naopak čajové lístky určené na přípravu zeleného čaje procesem oxidace neprocházejí. Lístky se suší na pánvích nebo napařují a zpracování trvá jeden až dva dny.

Budete mít zájem:  Jak Dlouho Trvají Příznaky Hiv?

Příprava zeleného čaje

Jaká je příprava, abychom si mohli vychutnat opravdu dobrý a zdravý zelený čaj? Zelený čaj by se měl zalít vodou, která přešla varem, ale po té byla ochlazena na teplotu 60 – 80 °C (nechte převařenou vodu 2 – 3 minuty vychladnout).

Na jeden hrneček o objemu 250 ml použijeme 4 až 5 gramů čaje, což odpovídá přibližně dvěma čajovým lžičkám. Doba louhování čaje je přibližně 2 minuty, ale je u každého druhu zeleného čaje jiná a je důležité řídit se doporučením uvedeným na obalu konkrétního čaje.

Výhodou kvalitních zelených čajů je fakt, že je lze louhovat i vícekrát, jen je potřeba trochu zvýšit teplotu vody i dobu louhování.

Čaj z prvního louhování není tak silný, naopak druhý nálev je nejkvalitnější a nejchutnější, protože se po narušení struktury čajových lístků uvolní do čaje nejvíce chuťových a aromatických látek. A čaj z třetího louhování je nejslabší a mohou ho pít i děti. Zelený čaj byste neměli sladit, prospěje to nejen vašemu zdraví, ale také chuti čaje.

Zelený čaj a kofein

Zelený čaj (stejně jako čaj černý) má povzbuzující účinky, protože obsahuje kofein. Ten je v čaji nazýván tein. V čaji je kofeinu obsaženo méně, než v kávě, ale kofein z čaje je pro organismus prospěšnější, protože další látky obsažené v čaji umožňují rozložit povzbuzující účinek kofeinu na delší časové období, kdežto kofein z kávy působí na organismus nárazově.

Pití zeleného čaje v těhotenství

Těhotné a kojící ženy by měly pití zeleného čaje, kvůli poměrně vysokému obsahu kofeinu, omezit na dva šálky denně. Nicméně zříkat úplně se ho nemusí, protože zelený čaj má spoustu dalších pozitivních účinkůna zdraví.

Zelený čaj Matcha

Už jste slyšeli tento název a nevíte, co si pod ním představit? Zelený čaj Matcha je druh japonského zeleného čaje. Jedná se o velice kvalitní zelený čaj, který je rozemletý na jemný prášek.

Keře čajovníku se čtyři týdny před sklizní téměř úplně zastíní. Rostliny na nedostatek světla reagují zvýšenou produkcí chlorofylu. Díky tomu se sklízejí sytě zelené lístky s vyšším obsahem aminokyselin.

Jednou z těchto aminokyselin je L-Theanin, která zvyšuje soustředění, zlepšuje paměť a náladu.

Zelený čaj Matcha je také velice vhodný pro diabetiky, protože snižuje hladinu glukózy v krvi. Další jedinečnost tohoto zeleného čaje spočívá ve vysokém obsahu antioxidantů, které se nazývají katechiny.

Zelený čaj a jeho účinky

Blahodárné účinky zeleného čaje popisovali a využívali již starověcí panovníci. Ve východní medicíně se dokonce již po staletí používá jako lék. A v dnešní moderní době může popíjení zeleného čaje pomoci i vám – fyzicky i psychicky.

Zajímá vás, proč je zelený čaj tak výjimečný? Hlavním důvodem jeho blahodárných účinků je způsob zpracování – jak již bylo popsáno na začátku, lístky čajovníku čínského neprocházejí oxidací, a proto si zachovávají většinu své síly.

Zelený čaj obsahuje kromě jiného dva důležité antioxidanty – vitamín C a katechin.

Antioxidanty jsou pro naše zdraví velmi důležité, protože umí zbavit tělo volných radikálů, které se nám v těle postupně hromadí díky nevhodné stravě, kouření či pití alkoholu, a které způsobují řadu nemocí (rakovina, kornatění tepen) a stárnutí organismu.

Dále zelený čaj obsahuje mnoho dalších vitamínů, minerálních látek, aminokyseliny a třísloviny. Pokud chcete využít všechny výhody, které nám zelený čaj nabízí, je potřeba jej pít pravidelně, nejlépe každý den, v množství přibližně jeden litr. V létě si můžete připravený zelený čaj vychladit a získáte osvěžující a povzbuzující ledový čaj.

Pozitivní účinky zeleného čaje na naše zdraví:

  • Zelený čaj proti rakovině – účinek zeleného čaje v boji proti rakovinovému bujení je zkoumán mnoha vědci po celém světě. Řada studií již prokázala pozitivní účinky zeleného čaje v boji s rakovinou. Vědci zjistili, že katechin EGCG, který je obsažen v zeleném čaji, blokuje enzym urokináza. To je enzym, který hojně produkují rakovinové buňky a pomocí kterého napadají živou tkáň, kde rostou a množí se. Vědci dokonce tvrdí, že vám postačí vypít pár šálků zeleného čaje denně, abyste využili jeho preventivní účinky proti rakovině. Užitečné jsou i třísloviny obsažené v zeleném čaji – ty zase zpomalují proces stárnutí buněk.
  • Zelený čaj na snížení cholesterolu – bylo prokázáno, že pití zeleného čaje snižuje objem cholesterolu a zabraňuje kornatění tepen. Pozitivní je také vliv na úpravu vysokého tlaku.
  • Zelený čaj na hubnutí – zelený čaj dokáže stimulovat metabolismus člověka a obsahuje látky, které podporují štěpení tuků. Ovšem nemůžete předpokládat, že budete díky každodennímu pití litrů zeleného čaje hubnout jako mávnutím kouzelného proutku. Zelený čaj podporuje hubnutí, ale zbytek je na vás a především na vaší pohybové aktivitě a úpravě jídelníčku. Pro hubnutí je obzvláště vhodný zelený čaj Matcha (viz výše).
  • Zelený čaj na kvalitní spánek – možná si říkáte, že kvůli obsahu kofeinu není vhodné pít zelený čaj na noc. To je sice pravda, ale američtí vědci nedávno dokázali, že látky obsažené v zeleném čaji také mohou pomáhat proti neurologickým obtížím a souvisejícím poruchám dýchání během spánku. Je tedy možné, že se zelený čaj stane jedním z prostředků, které pomáhají bojovat s onemocněním známým jako obstrukční spánková apnoe.
  • Zelený čaj na vlasy – antioxidanty obsažené v zeleném čaji mají také blahodárné účinky na vlasy a na pokožku hlavy. Několik vědeckých studií prokázalo, že antioxidant Epigallocatechin gallát, známý pod zkratkou EGCG, podporuje růst vlasů. Vitamíny C a E, které též v zeleném čaji najdeme, mají pozitivní účinky na vlasy. Vitamín C chrání vlasy před poškozením UV zářením a vitamín E obnovuje poškozené a suché vlasy. Zelený čaj můžete běžně popíjet, můžete jej použít k oplachování vlasů nebo sáhněte po různých přípravcích s obsahem zeleného čaje.
  • Zelený čaj na zuby – ano, je to tak, zelený čaj prospívá i vašim zubům. Obsahuje totiž fluor, který brání vzniku zubního kazu a antibakteriální složky v zeleném čaji zase ničí bakterie, které způsobují zubní plak. Pokud vás trápí zápach z úst, zkuste kloktat zelený čaj.
  • Zelený čaj na osvěžení – zelený čaj obsahuje kofein, v čaji známý jako tein. Na rozdíl od kofeinu, který je obsažen v kávě, působí tein mírně a dlouhodobě. Zelený čaj vás povzbudí, zlepší vám náladu a dodá energii.
  • Zelený čaj posiluje obranyschopnost – zelený čaj má antibakteriální a desinfekční účinky a proto jeho popíjením posilujete svoji obranyschopnost. Využijte zelený čaj jako lék proti různým virovým onemocněním či infekcím.

Nežádoucí účinky zeleného čaje

Na závěr je nutné zmínit, že i zelený čaj má nějaké negativní účinky. Díky obsahu kofeinu může zelený čaj způsobovat nespavost. Dalšími nežádoucími účinky může být též časté močení a nevolnost. Pokud se u vás tyto příznaky projeví, zkuste snížit denní množství vypitého čaje a nepijte čaj 4 – 6 hodin před ulehnutím ke spánku.

Zelený čaj: levný elixír života – iDNES.cz

Vysoký podíl antioxidantů zvaných katechin: tak se dá nazvat hlavní důvod, proč je zelený čaj tak prospěšný. Antioxidanty pomáhají tělu odstraňovat volné radikály a také pomáhají buňkám zůstávat zdravé.

Říká se, že antioxidanty v zeleném čaji likvidují některé z negativních efektů stárnutí těla. Kvůli kofeinu, který obsahuje, by se ho ale měly vystříhat především děti.

Těhotné a kojící ženy by ho měly pít jen v omezeném množství.

Riziko kardiovaskulárních chorob

Může vás pití čaje ochránit proti mrtvici a rakovině? Rozsáhlá japonská studie z roku 2006 tvrdí ano i ne: zelený čaj může snížit riziko mrtvice, ale nemůže vás ochránit před rakovinou.

Vědci Kuriyama a Shimazu svůj pokus dělali v severovýchodním Japonsku, kde až osmdesát procent obyvatelstva pije zelený čaj.

„Chtěli jsme vysvětlit, proč Japonci umírají méně častěji než Američané na srdeční a mozkové příhody,“ objasňuje vědecký záměr Kuriyama v Journal of the American Medical Associacion. Vědci sledovali přes 40 000 dospělých lidí po dobu jedenácti let.

Výsledek studie byl překvapivý: ti, kdo během tohoto období pili více než tři šálky zeleného čaje denně, měli celkové riziko předčasného úmrtí a úmrtí spojeného s kardiovaskulární nemocí nižší o šestnáct procent než ti, kdo pili méně než jeden šálek denně.

Ochranné účinky zeleného čaje byly navíc silnější u žen než u mužů. Studie také prokázala, že zelený čaj pomáhá snižovat riziko mrtvice. Obecně ale bylo vidět mnoho pozitivních účinků na lidech, kteří pili i jen jeden hrníček zeleného čaje denně.

V Japonsku se lidé v současné době dožívají nejdelšího věku na světě.

Příznivé účinky zeleného čaje na snížení dopadu kardiovaskulárních chorob podporuje také teze o tzv. asijském paradoxu. Ta hovoří o tom, že ačkoliv obyvatelé východní Asie velmi kouří, mají nižší procento výskytu kardiovaskulárních chorob.

Budete mít zájem:  Léky Na Stres Na Předpis?

Zdůvodnění sice ještě není plně vysvětleno, ale „zázrak“ se přičítá vysoké konzumaci zeleného čaje. Průměrné množství vypitého zeleného čaje je okolo 1,2 litru, díky čemuž dochází k antioxidačnímu ochrannému efektu.

Antioxidanty, zvláště  vysoké hodnoty polyfenolů, pak zřejmě různými způsoby zlepšují stav kardiovaskulárního systému. Teorii ale musí podložit  více studií zaměřených zvláště na buněčnou stránku.

Díky L-Theaninu, neesenciální aminokyselině, která se nachází v listech zeleného čaje, dochází podle určitých studií ke změně stresové reakce.

Například magazín Biological Psychology tvrdí, že L-Theanin potlačuje podráždění nervové soustavy a díky tomu by mohl mít antistresový účinek. Tato chemikálie dokáže lidský organismus zklidnit do méně než třiceti minut, a to bez toho, že byste se cítili ospale.

Nepijete zelený čaj, protože vám nechutná? Kvalita zeleného čaje spočívá také v jeho přípravě. Proč se vám zelený čaj nepovedl? Nejčastější chyba: zalili jste čaj příliš horkou vodou. Čaj získal velmi hořkou chuť. Záleží na druhu čaje, ale teplota vody by se měla pohybovat okolo osmdesáti stupňů Celsia. Použili jste starý zelený čaj. Pokud je zelený čaj správně zabalený a uložený, je jeho skladovatelnost okolo šesti měsíců. Po otevření máte zhruba dva až tři měsíce na jeho vypití. Odborníci dodávají, že v případě, že čaj nebyl vakuován a byl vystaven velkému množství vzduchu, nemá cenu jej pít. Louhovali jste čaj ve vodě příliš dlouho. Opět záleží na druhu čaje: ale obecně řečeno by doba louhování neměla překročit dvě minuty. Použili jste velké množství čaje. Na šálek je vhodné použít dva až čtyři gramy čaje.

Zubní kaz i hubnutí

Díky své schopnosti ničit bakterie napomáhá zelený čaj likvidovat zubní kámen. Působí tedy jako skvělá prevence. Na zubním povrchu se drží více než tři sta druhů bakterií. Tyto bakterie produkují kyselinu, která způsobuje zubní kaz. Jak bylo dokázáno, katechin přítomný v zeleném čaji zabraňuje nárůstu bakterií. Nezapomeňte ale, že slazený čaj tento účinek ruší.

Zelený čaj má díky svým antioxidačním vlastnostem a schopnosti spalovat tuky pozitivní účinky i při hubnutí. Navíc jde o nezávadného pomocníka při hubnutí pro lidi, kteří trpí vysokým krevním tlakem nebo kardiovaskulárními chorobami, které jsou pro většinu lidí trpících nadváhou typické.

Že je možné snížit množství tělesného tuku pitím zeleného čaje, dokládá magazín American Journal of Clinical Nutrition. Nejde o magický lék, ale spíše o vedlejší pomocný prostředek, který má své místo vedle vyvážené zdravé stravy. Zelený čaj má také schopnost snížit hladinu špatného cholesterolu (LDL).

Jde především o schopnost využít tuk jako zdroj energie místo jeho ukládání do tukových polštářů.

Čaj a zdraví

Pojďme se společně podívat alespoň na některé studie, které byly publikovány v časopise Tea & Coffee.

Káva a mrtvice

Americká studie, provedená školami Harvard Medical School a Harvard School of Public Health v Bostonu, zkoumala 83 000 žen a ukázala, že ženy, které pijí pět až sedm šálků kávy týdně byly o 12% méně náchylné mrtvici než ty, které si dají tak jeden šálek za měsíc.

Zjistilo se však, že tento prospěšný účinek nemá na starosti kofein, protože lidé, kteří pijí čaj nebo jiné nápoje s kofeinem, nevykázali podobný pokles výskytu mrtvice.

Tyto účinky totiž pocházejí z antioxidantů obsažených v kávě, které snižují záněty a zlepšují funkci krevních cév. Avšak studie také poukázala na to, že pozitivní účinky kávy se vztahují pouze na zdravé jedince.

Ti, kteří trpí nespavostí, úzkostmi, vysokým krevním tlakem a srdečními problémy, si musí být vědomi toho, že konzumace kávy může jejich potíže spíše zhoršit.

Čaj a mozek

Společná studie provedená experty z Norska a Velké Británie dokázala, že pití čaje a vína a konzumace čokolády každý den může vést ke zlepšení kognitivní funkce u starších lidí.

Vědci se zaměřili na vazby mezi poznávací funkcí mozku u starší populace a příjmem čokolády, vína a čaje, které jsou bohaté na flavonoidy.

Objevili, že lidé ve věku 70-74 let konzumující čokoládu, víno nebo čaj měli významně lepší průměr výsledků testů a méně špatných poznávacích výkonů než podobná skupina osob nekonzumující čokoládu, čaj nebo víno. A stačí šálek čaje nebo sklenice vína a neplatí, že více je lépe.

Káva a demence

Podle skandinávských výzkumných pracovníků, pokud jste ve středním věku, pak pití tří až pěti šálků kávy denně může pomoci zabránit nebo zpomalit počátek demence a Alzheimerovy nemoci až o 70%.

Specialisté srovnávali záznamy 1409 lidí ve věku 65 – 79 let ve Finsku a Švédsku a porovnávali je s výzkumy v letech 1972, 1977, 1982 a 1987. Studie ukázala, že ti, kteří pijí kávu ve středním věku, měli nižší riziko výskytu demence nebo Alzheimrovy nemoci.

Nejnižší ohrožení bylo prokázáno mezi průměrnými konzumenty kávy ve srovnání s lidmi pijícími kávu málo. Předchozí studie navíc ukázaly, že káva zlepšuje paměť a že kofein snižuje riziko Parkinsonovy nemoci.

Vědci se snažili popsat spojení mezi konzumací kávy a čaje ve středním věku a demencí/Alzheimerovou nemocí pozdějším životě, protože dlouhodobé působení kofeinu na centrální nervovou soustavu nebylo známo. Patologický vývoj vedoucí k Alzheimerově nemoci může nastat desítky let před tím, než se projeví klinické příznaky nemoci.

Podle vědců však pití čaje neprokázalo stejný efekt.

Čaj a rakovina prsu

Ženy, kterým je méně než padesát let a pravidelně pijí čaj, jsou méně náchylné k výskytu rakoviny prsu. Nicméně, podle jedné floridské studie, čaj nenabízí ochranu proti této nemoci ženám starším. Studie srovnávala lékařské záznamy a životní styl u 5000 žen ve věku 20-74, které byly léčeny na rakovinu prsu, a porovnávala je s údaji žen, které se s rakovinou prsu nesetkaly.

Výsledky ukázaly, že ženy ve věku pod 50 let, které pijí tři a více šálků čaje denně, měly o 37% menší sklon k rakovině než ty, které čaj nepijí vůbec. Účinek byl o poznání vyšší u lobulární rakoviny prsu, která postihuje jednu ženu z deseti trpící rakovinou prsu.

V tomto případě pití čaje snížilo riziko rakoviny o 66 %. Pravidelná konzumace čaje, zvláště pak ve vyšším množství, může snížit rakovinu prsu u mladých žen.

Pakliže je čaj nejvíce rozšířeným nápojem na světě, stává se nejlepším kandidátem pro prevenci rakoviny prsu, jak uvádí studie.

Káva a rakovina

Šest šálků kávy denně může snížit riziko některých druhů rakoviny kůže o asi 30%. Ovšem prospěšná je v tomto směru pouze káva s kofeinem, jelikož u kávy bezkofeinové nebyl tento účinek zaznamenán. Vědci studovali více než 90000 žen ve věku 50-79 let a jejich kávové návyky.

Srovnávali spotřebu kávy s počtem žen diagnostikovaných na bazocelulární karcinom, což je mírná forma rakoviny objevující se na obličeji nebo krku a zřídkakdy je životně nebezpečná. Zjistili, že při konzumaci šesti a více šálků kofeinové kávy denně se výskyt rakoviny snížil o 31%.

Čaj a bortezomib

Zelený čaj může mít prospěšné pozitivní účinky proti rakovině, ale když se pije současně s často užívaným protirakovinným lékem Velcade, známým také jako bortezomib, může dojít k tomu, že účinky léku jsou potlačeny.

Bortezomib (firemní název Velcade) je látka, která zcela unikátním způsobem poškozuje klon nádorových buněk. Blokuje tzv. proteasom, tedy buněčný systém, který je odpovědný za likvidaci pro buňku nepotřebných bílkovin.

Experti z Univerzity v Los Angeles zjistili, že některé složky obsažené v zeleném čaji mohou zamezovat, aby bortezomib ničil zhoubné nádorové buňky.

Poukázali však na to, že negativní účinky zeleného čaje se objevili pouze u pacientů léčených bortezomibem, nikoli u těch, kteří se léčili jinými protirakovinnými léky.

Proto by se lidé užívající tento lék měli zdržet pití zeleného čaje a výrobků obsahujících zelený čaj, zvláště pak těch velmi koncentrovaných. Bortezomib bojuje proti rakovině tím, že zahubí nádorové buňky.

A vědci zjistili, že některé polyfenoly a další součásti zeleného čaje vlastně nedovolí bortezomibu „dělat svou práci.“ Polyfenoly obsažené v zeleném čaji mají ten potenciál, aby anulovaly terapeutické funkce bortezomibu. Ovšem podle této studie to není se zeleným čajem tak zlé. Zelený čaj je osvědčená prospěšná rostlina a bylo dokázáno, že zlepšuje protirakovinné účinky jiných léků.

Černý čaj a Parkinsonova nemoc

Jedna singapurská studie prokázala, že pití černého čaje snižuje riziko Parkinsonovy nemoci u čínské populace. První studie svého druhu v Asii začala před 15 lety a sledovala životní a dietní návyky více než 63000 čínských Singapurců. Průměrně jeden šálek černého čaje denně byl spojen se snížením rizika nemoci o 70%. U zeleného čaje nebyl účinek na Parkinsonovu nemoc zaznamenán.

Pro přípravu čaje máme vše.

Budete mít zájem:  Triky, jak se zbavit stresu – klidně hned a v pohodlí domova

Co se stane s tělem, když budete denně pít černý čaj

13. 07. 2021 | Doba čtení 5 minut

Co myslíte? Jsme opravdu to, co jíme nebo pijeme? Určitě! Běžně popíjíte černý čaj, ale nejste si vědomi toho, že by vás jeho konzumace jakkoli ovlivňovala? Je to docela zajímavé a možná vás překvapí, co všechno dělá černý čaj s tělem, pokud si ho dopřáváme denně.

Zdroje: www.webmd.com, www.healthline.com, en.wikipedia.org

Čaj je jen jeden!

Ano, je to tak. Černý, zelený, žlutý, pu-erh, oolong nebo bílý všechny pocházejí z jednoho druhu stálezelené rostliny čajovníku. Tím je keř camellia sinensis, pojmenovaný podle Jiřího Josefa Kamela, v Brně narozeného jezuitského misionáře.

Přesto, že Kamel nebyl objevitelem čajovníku, jeho kolegové mu tímto způsobem chtěli vzdát hold a ocenit jeho přínos přírodním vědám, především pak botanice. Čajovník patrně pochází z oblasti severní Barmy a jihu Číny. Odtud přízvisko sinensis resp. čínský. I když čajovník je jen jeden, známe několik jeho hybridů a stovky, možná tisíce kultivarů.

Možná vás překvapí, že tea trea olejíček nemá s čajovníkem nic společného. Ten pochází z keře Melaleuca.

Kvetoucí čajovník čínský (Camellia sinensis). Zdroj: Winning7799 / Shutterstock.com

Černý čaj se pije po celém světě

Čaj je nejoblíbenějším nápojem hned pro vodě. V porovnání s dalšími teplými nápoji čajového typu má vyšší obsah kofeinu, kterému se u čaje říká také tein. Právě pro povzbuzující vlastnosti teinu byl čaj původně užíván.

Mírně energizující nápoj si oblíbili Číňané, již před třemi tisíci lety, i celá Evropa, když se sem čaj dostal v 17. století. Čaje v Evropě konzumujeme tak běžně, že ani nepřemýšlíme o tom, zda a jaké účinky na nás může mít.

Nicméně věda pokročila, a tak nyní víme, jak nám čaj prospívá.

Černý čaj je plný antioxidantů

Obecně lze říci, že čaje celkově přispívají k dobrému zdraví a snižují risk chronických onemocnění. Antioxidační účinky čaje pomáhají tělu zbavit se volných radikálů, čímž snižují poškození buněk. Ve spojení s antioxidanty vždy mluvíme i o prevenci rakoviny.

V tomto případě černý i zelený čaj pomáhají redukovat růst i šíření rakovinových buněk. Antioxidanty také pozitivně ovlivňují dobrý stav a zdraví srdce společně s regulací vysokého tlaku nebo cholesterolu.

Pokud pijete černý čaj denně, pak vám tiše pomáhá a snižuje riziko srdečních onemocnění o 11 %.

Čaje ovlivňují naše zdraví nejen během nachlazení. Zdroj: GANNA MARTYSHEVA / Shutterstock.com

I střevní mikroflóra má ráda čaje

Černý čaj také působí ve střevech na bakterie, které přímo ovlivňují celkový stav a dobré zdraví. Takže pokud po vzoru babiček na žaludeční problémy popíjíte černý čaj, rozhodně si neublížíte. Šance, že se žaludek a střeva zklidní se skutečně zakládá na pravdě.

Každodenním učíváním černého čaje povzbuzujete „dobré“ bakterie ve střevech, jejichž funkce ovlivňuje imunitu. Navíc zelený čaj je dobře známý jako doplněk redukčních diet, jelikož napomáhá snižování váhy. Omezuje chuť na sladké, i přímo ovlivňuje redukci tuků v těle.

Vyhněte se mrtvici popíjením čaje

Riziko mrtvice je u pravidelných konzumentů alespoň čtyř šálků černého čaje, znatelně nižší. Studie se sice částečně rozcházejí, ale snížení tohoto rizika se pohybuje někde mezi 21 až 32 %, pokud popíjíme čaj denně. Ovšem nic se nesmí přehánět.

Černý čaj je známý pro své mírné povzbuzující účiny a jeho nadměrná konzumace může pro tělo znamenat naopak zátěž.

Za nadměrnou spotřebu se považuje již pět šálků denně, které stejně jako u kávy mohou stát za nespavostí, nervozitou, mírnými bolestmi hlavy apod.

Denní konzumace čaje organizmu prospívá

Vždy je velmi zajímavé informovat se o tom, jak na nás nápoje nebo potraviny fungují a jak naše tělo ovlivňují. Musíme se ale dívat na tyto informace s nadhledem.

Zdravý jídelníček je vždy plus ať už chceme redukovat váhu nebo napomoci tělu v ozdravném procesu. Nelze ale mluvit o tom, že bychom čaji nebo jinými tekutinami, mohli léčit těžká poškození nebo agresivní onemocnění.

Pomůže zelený čaj s redukcí váhy? Ano, ale nezhubne za nás. A to platí i u vlivu na srdce, cholesterol nebo zažívací systém.

Zhubnout lze i díky koření. Tento poklad v kuchyni dokáže navíc posít imunitu

Kajenský pepř, který se získává mletím jedné z mnoha odrůd chilli papriček, patří k těm pálivějším. Používá se v pokrmech, kde chcete dosáhnout mimořádně pikantní chuti, přičemž jeho ostrou chuť mu dodává látka kapsaicin. „Kajenský pepř je výborným antioxidantem a pomáhá posilovat imunitní systém.

Co se týká hubnutí, některé studie uvádějí, že při pravidelné konzumaci pokrmů s kajenským pepřem či chilli papričkami může být spalování tuků rychlejší, ale rozhodně bych na to nespoléhala.

Za úspěšným hubnutím stojí mnohem víc než jen pikantní jídlo,“ upřesňuje hlavní nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

Zázvor má protizánětlivé účinky, příznivě působí na imunitní systém a díky své schopnosti zvýšit termoregulaci našeho těla umí trochu popohnat metabolismus, čímž může i lehce urychlit hubnutí. „Zázvor je plný vitaminu C. V hojném množství v něm najdete minerální látky.

Obsahuje železo, vápník, fosfor, hořčík, zinek, měď, mangan a chrom. Pokud chcete ze zázvoru vytěžit maximum, snažte se ho konzumovat syrový a co nejméně upravený – ideálně v bio kvalitě,“ radí zakladatelka společnosti, která se zabývá výrobou raw produktů Tereza Havrlandová.

Přečíst článek ›

Připravte si čaj z čerstvého oddenku zázvoru, který nastrouhejte, přesypejte do konvice a zalijte vařící vodou. Nechejte přibližně pět minut vylouhovat a zázvor z čaje odstraňte. Přidejte dle chuti citronovou nebo pomerančovou šťávu a nechejte mírně vychladnout. Po zchladnutí můžete přidat lžíci medu, špetku skořice a hřebíček.

Indické zlato má jméno kurkuma

Kurkuma je oblíbeným kořením v Indii, kde ji považují za indické zlato.

Obsahuje antioxidanty, které pomáhají pročistit organismus, má antivirové a antibakteriální účinky, používá se k léčbě kožních problémů, k posílení imunitní funkce a prý funguje i jako prevence rakovinových onemocnění.

Poměrně často se objevuje i v redukčních jídelníčcích, protože zabraňuje znovuobnovení spálených tukových buněk. Kromě toho pomáhá ovládat nezkrotné chutě.

„Ačkoli kurkuma může být pro lidský organismus v tomto směru přínosem, je potřeba si uvědomit, že v klasickém koření není dostatečná koncentrace účinné látky. Přínosy pro zdraví spočívají ve vysoké koncentraci antioxidantů polyfenolů, zvaných kurkuminoidy. Problémem může být samotné vstřebání, kurkumin není rozpustný ve vodě,“ upozorňuje Tereza Havrlandová.

Delikátní chuť kardamomu

Pravý kardamom má citrusovo-pryskyřičnou vůni a delikátní chuť a je známý pro své výrazné léčivé účinky. Využívají se celé plody i mletá semena. Kardamom je zdrojem mnoha prospěšných látek – vitaminu C a vitaminů skupiny B, vápníku, fosforu, draslíku a dalších minerálů.

Obsahuje zdravé omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, bílkoviny a silice, hlavně gingerol, pinen a cineol. „Pravý kardamom napomáhá trávení.

Pomáhá proti žaludečním křečím, nadýmání, pálení žáhy, nevolnosti nebo zácpě, dodává chuť k jídlu,“ vyjmenovává některé z benefitů kardamomu Monika Bartolomějová.

Přečíst článek ›

Věděli jste, že kardamom se doporučuje i při zánětech v krku a ústní dutině, protože má antimikrobiální účinky? Navíc jde o silný antioxidant, takže chrání buňky před poškozením a přispívá k prevenci nádorových onemocnění.

Skořicí proti cukrovce

Skořice je jedno z nejstarších koření, je oblíbená nejenom jako vánoční koření s příjemným aroma, ale i jako léčivá látka s antioxidačními účinky, příznivým vlivem na léčbu cukrovky nebo demence. Používá se do celé řady slaných i sladkých jídel.

Obsahuje silice, které zlepšují trávení a některé studie tvrdí, že i malá dávka skořice dokáže redukovat hladinu krevního cukru i cholesterolu.

Tereza Havrlandová však upozorňuje na to, že i když výsledky různých studií bývají mnohdy líbivé, je potřeba ověřit si fakta.

„Například je důležité vědět, že existují dva základní druhy skořice. Pravá neboli cejlonská skořice a druhá je Cinnamomum cassia neboli čínská skořice. Cassia má silnější aroma a vůni, ale je podstatně levnější. Prospěšnější pro naše tělo je pravá skořice, jež má naopak jemnější a sladší aroma,“ vysvětluje odbornice.

Přečíst článek ›

Piperin v pepři pomáhá proti depresi

Černý pepř je nejpoužívanějším kořením po celém světě, se kterým vylepšíte chuť řady pokrmů. Zároveň se řadí mezi koření velmi zdravé. Má protizánětlivé, antioxidační, antibakteriální účinky i vlastnosti zlepšující imunitní systém.

Typickou ostrost mu dodává látka zvaná piperin, což je mimo jiné velmi prospěšná látka pro osoby trpící depresí, pomáhá také zlepšovat funkce mozku a paměť.

Pepř podporuje zdraví střev, přispívá k dobrému trávení a také ke snižování hmotnosti, protože zvyšuje rychlost metabolismu.

Je spojencem při nachlazení, virózách a chřipce, podporuje pocení a pomáhá při boji s horečkou. Vedle pocení účinně přispívá k vylučování toxinů z těla. Černý, bílý, zelený a červený pepř jsou v podstatě bobule stejné rostliny. Jiná barva a vlastnosti jsou jen důsledkem sběru a zpracování v různých stadiích zralosti.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector