TOP 6 superpotravin proti rakovině – které to jsou?

Již z názvu je patrné, že se jedná o potraviny, které jsou něčím výjimečné.

Superpotraviny jsou bohaté na veliké množství důležitých vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a nejen, že mají antioxidační účinky, ale také podporují imunitní systém, dodávají energii, detoxikují organismus a v neposlední řadě zlepšují sexuální aktivitu.

Jedni z prvních, kdo do svého jídelníčku začali superpotraviny zařazovat, byli vegani a vitariáni, kteří hledali optimální potraviny, které by jim dodaly potřebné vitamíny a minerální látky. Superpotravina se dá velmi jednoduše definovat jako potravina vykazující převahu pozitivních účinků na zdraví.

Díky obsahu cenných látek jsou superpotraviny mocnou zbraní v boji proti rakovině, cukrovce a také kardiovaskulárním chorobám. Superpotraviny by vždy měly být konzumovány ve své původní, a to syrové, podobě. Tepelné opracování ničí cenné enzymy obsažené v potravinách.

Nejznámější superpotraviny

Acai berry – V těchto drobných plodech tmavého zbarvení, podobných hroznovému vínu, se nachází velmi vzácné antioxidanty, a to antokyaniny, které jsou známé svými blahodárnými účinky na snižování cholesterolu v krevním oběhu. Dále se v nich vyskytují ve vysoké koncentraci steroly, které chrání oběhovou soustavu.

Aloe vera – Látky obsažené v této rostlině pomáhají v boji proti paradentóze, ekzémům, rakovině střev a cukrovce. Aloe vera je rostlina bohatá na hořčík, zinek, vápník, vitamíny A, C, vitamín B12 a další. Díky silným protizánětlivým a antibakteriálním účinkům se využívá pro ošetření pleti, která je náchylná na tvorbu akné, oparů, ekzémů a také plísní.

TOP 6 superpotravin proti rakovině – které to jsou?

Goji – Goji neboli kustovnice čínská je rostlina pocházející z Asie, která se pyšní především svými skvělými antioxidačními účinky.

Tyto drobné plody jsou schopné harmonizovat činnost jater a ledvin, posilují obranyschopnost organismu, působí proti alergiím, astmatu, posiluje zrak a pyšní se mnoha dalšími pozitivními účinky.

Kustovnice čínská má vysoký obsah betakarotenu, vitamínu C, B1, B2, zinku, selenu, vápníku, železa a dalších.

Borůvky – Borůvky blahodárně působí při léčbě chřipky, angíny, působí příznivě v boji se záněty močového ústrojí a jsou známé i svými protirakovinnými účinky.

Borůvky jsou vysoce bohaté na obsah vitamínu C, draslíku, karotenu a železa. Jsou vhodné při hubnutí, zlepšují zrak a mají skvělé antioxidační účinky.

Účinky borůvek jsou velmi žádoucí i v kosmetickém průmyslu na výrobu různých pleťových peelingů, krémů a podobně.

Brokolice – Brokolice je velmi bohatá na vitamin C, E, B1, kyselinu listovou a další. Z minerálních látek pak brokolice obsahuje hlavně železo, draslík, vápník, zinek, fosfor a pyšní se také vysokým obsahem vlákniny.

Chlorella – Chlorella je zelená sladkovodní řasa, která má velmi blahodárné účinky na lidský organismus díky obsahu vysokého množství vitaminů, minerálů, aminokyselin, vlákniny, enzymů a mnohých dalších látek. Je bohatá na kyselinu listovou a vitamíny D, B12, K, A, B3, E, vápník, hořčík, draslík a další. Chlorella působí detoxikačně a odvádí z těla škodlivé látky.

Mladý ječmen – Mladý ječmen je výborným pomocníkem při únavě, posiluje naši imunitu, chrání srdce a cévy, pomáhá vylučovat toxické látky, má protirakovinné účinky, zpomaluje buněčné stárnutí, působí probioticky, je vhodný při léčbě zácpy, anémie, při kožních problémech a dýchacích potížích.

TOP 6 superpotravin proti rakovině – které to jsou?

Spirulina – Spirulina je tmavozelená vodní mikrořasa patřící mezi sinice s velmi prospěšnými účinky.

Je velmi bohatá na obsah železa, vápníku, zinku, hořčíku, selenu, chromu, manganu a na vysoký obsah vitamínů, jako například A, B1, B5, B12, C, K, E a dalších.

Příznivě ovlivňuje zažívací trakt, podporuje regeneraci buněk, má blahodárné účinky na naši pleť, vlasy a udržuje zdravou ústní dutinu.

Špenát – Špenát je velmi bohatým zdrojem draslíku, sodíku, vápníku, železa, bílkovin a vitamínů, ke kterým řadíme zejména vitamín A, C a B.

TOP 6 superpotravin proti rakovině – které to jsou?

Chia semínka – Jedním z hlavních přínosů těchto drobných semínek je jejich vysoký obsah omega 3 mastných kyselin, které podporují správnou funkci ledvin a plic, mají hojivý účinek, příznivý vliv na srdce, nervy a cévy a jsou významným antioxidantem. Chia semínka podporují správné trávení, dodávají sílu, velmi dobře působí na psychiku a dokáží zasytit organismus na několik hodin dopředu.

Granátová jablka – Granátová jablka jsou jedním z nejsilnějších antioxidantů, ničí rakovinové buňky a mají velmi blahodárný vliv na naše srdce. Jsou v něm významně zastoupeny vitamíny B, C a A, dále pak esenciální a neesenciální aminokyseliny.

Konopná semínka – Konopná semínka jsou velmi vzácná díky vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin. Velmi blahodárně působí na srdce, mozek, kůži a krevní oběh. Konopná semínka obsahují dokonalý poměr omega 3 a 6 mastných kyselin, 20 aminokyselin, rozmanitou škálu vitamínů a jsou bohaté na minerály, zejména pak železo, vápník, hořčík, chrom, draslík a další.

Maca – Maca je skvělým prostředkem v boji se špatnou náladou, pomáhá při myšlení, dodává sílu a pomáhá při tvorbě svalů.

Jak se dají superpotraviny využívat

Superpotraviny jsou velmi jednoduché na „přípravu“, neboť by se měly vždy konzumovat ve své původní podobě.

Nejen, že je můžete konzumovat samostatně, ale dají se také přidávat do pokrmů nebo smoothie nápojů, kterým tak dodáte perfektní chuť například přidáním kokosového oleje nebo hrstí rozemletých oříšků.

Dejte však pozor, pokud budete chtít oříšky nebo semínka rozmixovat na drobné kousky nebo hladkou kaši, pořiďte si výkonný mixér s vysokými otáčkami. Pouze takový si s těmito surovinami dokáže poradit a původní investice se vám časem mnohonásobně vrátí.

TOP 6 superpotravin proti rakovině – které to jsou?

Účinný pomocník v boji proti stresu a pro zvýšení výkonnosti

Každý z nás se někdy dostane do stresové situace nebo do situace, kdy potřebuje dodat energii. Někdo si může jít zacvičit, jiný relaxuje u televize.

Jak to ale udělat, pokud na relax nebo cvičení nemáte čas? Nastává vhodná chvíle právě pro superpotraviny, které díky svým složením nejen působí proti stresu, ale navíc vám dodají energii.

V tomto případě vyhledávejte superpotraviny, které v sobě obsahují následující účinné látky:

  • anandamin – kakaové boby
  • hořčík – semínka, oříšky
  • tyrosin – avokádo
  • L-tryptofan

TOP 6 superpotravin proti rakovině – které to jsou?

TOP 5 – Zelené superpotraviny

Chcete udělat něco skutečně prospěšného pro svůj organismus? A nevíte jaká pozitiva nabízejí určité potraviny? Proto si v dnešním článku uvedeme příklady některých z nejvíce využívaných zelených superpotravin abychom se v této problematice dokázali lépe orientovat. Množství zdraví obohacujících účinků, které získáme při konzumaci např. chlorelly je téměř neuvěřitelné. Myslím si, že investice se v tomto případě rozhodně vyplatí. 

Přehled zelených superpotravin

Do této skupiny patří sinice, řasy, trávy, najdeme zde i dřevinu. Často se kombinují ještě s jinými typy v komplexních výrobcích Supergreens, zakoupit je lze však i samostatně. Podíváme se na těchto pět:

  • Spirulina
  • Chlorella
  • Zelený (mladý) ječmen
  • Mladá zelená pšenice
  • Moringa

Spirulina

Spirulina je zástupcem sinic, která obsahuje 60% bílkovin s téměř kompletním zdrojem aminokyselin. Kromě toho je v ní obsaženo velké množství B vitamínů (B1, B2, B3, B6, B12), vitamíny A, C, E a minerály jako hořčík, selen, mangan, zinek, draslík, železo, měď. Neméně důležitou součástí spiruliny je také chlorofyl. Hodnoty ve 100 gramech:

  • 1594 kj/378 kcal
  • 63,5 g bílkovin
  • 9,1 g sacharidů
  • 8,2 g tuku
  • 7 g vlákniny

Je proto hojně využívána ve veganské stravě. Mimochodem, o této sinici jsme se bavili již ve článku o rostlinných bílkovinách. Má ale také nepřeberné množství zdravotních benefitů, které může poskytnout každému. Jako ty hlavní můžeme zmínit antioxidační, protizánětlivé, detoxikační účinky, dokáže regulovat hladinu cholesterolu, zvýšit energii a posílit imunitu. 

Spirulina také vyniká velmi dobrou stravitelností, nezatěžuje tak střeva a podporuje zdravou střevní mikroflóru. Další její schopností je, že dokáže z těla odstranit těžké kovy zejména arsen, rtuť, železo a fluorid. Jestliže vás trápí cholesterol tak při dávce od jednoho gramu denně dojde k jeho snižování.

Stejně tak sundáte i krevní tlak, při dávkování zhruba čtyři gramy. Patříte mezi alergiky? I s tím vám může spirulina pomoci. Umí potlačit příznaky alergií na prach, pyl nebo zvířecí srst, které se projevují rýmou, kýcháním apod. Při dvou gramech denního příjmu můžete očekávat nižší hladinu cukru v krvi.

Rovněž zlepšuje stav pleti, nehtů a vlasů. 

Na trhu ji najdete jak v tabletách tak i v prášku. Za den byste neměli přesáhnout 50 gramů. Je možno ji užívat dlouhodobě, nebyly zdokumentovány žádné vedlejší účinky, vyhnout by se spirulině měli lidé s alergií na mořské plody nebo osoby s autoimunitními chorobami (roztroušená skleróza, revmatoidní artritida).

Chci si pořídit spirulinu

Chlorella

Chlorellu řadíme mezi jednobuněčné, sladkovodní řasy, které se větší pozornost začala věnovat v 60. letech 20. století v Japonsku. Je braná jako největší zdroj chlorofylu, obsahuje ho 3 až 5 procent.

Budete mít zájem:  Žlučníkové Kameny Přírodní Léčba?

Má také bohatý nutriční profil, velké množství bílkovin, dále vitamíny především skupiny B, vitamín C, E, A, navíc i minerály zinek, železo, fosfor, hořčík a vápník.

Významným rostlinným zdrojem vitamínu B12 je právě tato řasa což jistě ocení vegani. 100 gramů nám poskytne:

  • 1683 kj/402 kcalTOP 6 superpotravin proti rakovině – které to jsou?
  • 59 g bílkovin
  • 5 g sacharidů
  • 13 g tuků
  • 12 g vlákniny

Vzhledem k vysokému množství obsaženého chlorofylu funguje velmi dobře jako ,,čistící prostředek“ pro náš organismus. Váže na sebe těžké kovy a další toxiny, kterých nás dokáže zbavit. Čistí tak játra, střeva, ledviny a krev.

S tím souvisí i její pozitivní vliv na trávení díky enzymům, které usnadňují vstřebávání živin z jídla a zvyšuje počet prospěšných střevních bakterií.

Další její schopnost spočívá ve snižování cholesterolu při dávce asi 10 gramů denně. 

Podle studie, která probíhala 12 týdnů se zjistilo, že ani regulace hladiny glukózy v krvi není pro chlorellu problém. Stejně tak tomu bylo i u lidí s hypertenzí, kde stačily 4 gramy k optimalizaci hodnot krevního tlaku.

Mimo jiné stimuluje imunitní systém, má antioxidační účinky a pomáhá tak bojovat s volnými radikály a zpomalovat stárnutí organismu.

Neměli bychom zapomenout ani na protizánětlivé působení, urychlení hojení ran, možnost zpomalení růstu rakovinových buněk, dokonce i zmírnění projevů PMS. 

Opět ji pořídíte v tabletách nebo v práškové formě. Denní příjem by se měl pohybovat od 6 do 10 gramů (rozděleno do tří stejných dávek) s tím, že jednou za 3 týdny je vhodné udělat na sedm dní pauzu. Jako u spiruliny byste měli užívat zhruba 30 minut před jídlem. Kdo by se měl vyvarovat užívání chlorelly jsou těhotné a kojící ženy.

Taktéž lidé s nízkou imunitou, pacienti s autoimunitními onemocněními (lupus, roztroušená skleróza, revmatoidní artritida). V případě, že berete léky na tlumení imunitního systému nebo léky v nichž se nachází warfarin, tak pro vás nebude vhodná konzumace této řasy.

A aby toho nebylo málo, tak pokud pravidelně doplňujete vitamín C, udržujte alespoň jednu hodinu odstup od chlorelly.

Zelený ječmen

Jedná se o ,,mladé“ výhonky ječmene, jež jsou vysoké asi 25 centimetrů a jsou přirozeně bezlepkové. Práškový produkt, který si můžete zakoupit se vytváří lisováním nebo semletím, poté se usuší. Další možností jak ho konzumovat je čerstvá šťáva zředěná vodou.

Zelený ječmen je bohatý na chlorofyl, kyselinu gama-aminomáselnou (GABA), tryptofan, vitamíny A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, dále také vitamín C, E, minerály hořčík, vápník, železo, sodík, fosfor, měď, mangan, draslík, zinek a chrom. Rovněž skýtá mnoho prospěšných enzymů (např.

superoxid dismutáza, kataláza). Ve 100 gramech se ukrývá:

  • 1987 kj/474,6 kcal
  • 29 g bílkovin
  • 3 g sacharidů
  • 2 g tuku
  • 39 g vlákniny

Stejně jako chlorella má silné detoxikační účinky, pomáhá tělu zbavit se těžkých kovů, odpadních látek a podílí se i na správné funkci jater. Zlepšuje trávení, spalování tuku a spánek, tudíž všechny aspekty, které vám usnadní hubnutí.

Působí také proti překyselení organismu, udržuje zásadité pH (pro ideální fungování našeho těla je vhodné zásaditější prostředí – přenos kyslíku červTOP 6 superpotravin proti rakovině – které to jsou?enými krvinkami). Překyselení organismu je dané především špatnou životosprávou, konzumací polotovarů a nezdravých potravin. Kromě toho díky velkému množství vitamínů posiluje imunitu a enzymy, které najdete v mladém ječmeni umí ničit rakovinové buňky. Pokud máte akné nebo jiné kožní problémy (ekzémy) vyzkoušejte právě tuto superpotravinu. Mimo to má antioxidační účinky, zabraňuje tak vzniku chorob vzniklých oxidačním stresem. Reguluje krevní tlak, působí protizánětlivě, snižuje cholesterol, může pomoci předcházet únavě a kardiovaskulárním nemocem.

Vhodná je kombinace zeleného ječmene se spirulinou, chlorellou nebo mladou pšenicí, výborně se tak doplňují. Co se týká množství za den, doporučuje se jedna čajová lžička (asi 2 gramy) dvakrát denně, první je nejlepší ráno nalačno, druhá například k večeru, ovšem s dostatečným odstupem od jídla, na vytrávený žaludek.

Alespoň dvě až tři hodiny po jídle a třicet minut před. Vždy je nutno jej konzumovat čerstvě připravený a nepřelévat teplou vodou (více než 40 stupňů), zničily by se všechny zdraví prospěšné látky. Orientovat byste se měli převážně na výrobky z BIO produkce kvůli nejvyšší možné kvalitě (toto platí u všech superpotravin).

 

Nemá žádné vedlejší účinky, někteří lidé by se mu ale měli vyhnout. Se svým lékařem by se měli poradit těhotné a kojící ženy. Jestliže trpíte poruchami srážlivosti krve, autoimunitními onemocněními, plicní embolií, jste po transplantaci orgánů nebo se u vás projevila závažná choroba trávicího traktu nezařazujte zelený ječmen do svého jídelníčku. 

Mám zájem o Green Superfood

Mladá zelená pšenice

Pšeničná tráva je další možné označení této zelené superpotraviny. Jsou to několik dní staré výhonky běžné pšenice, které neobsahují lepek, protože ten se nachází až ve zralých zrnech. Připravit si z ní můžete čerstvou šťávu, hodit jí do sebe ve formě tablety a nebo si zakoupit v prášku.

Stejně jako u předchozích v ní najdeme spoustu chlorofylu, který okysličuje tkáně, orgány i pokožku a má užitečné protizánětlivé účinky. Taktéž obsahuje nespočet vitamínů, konkrétně A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B12 a cholin. Dále minerály hořčík, vápník, zinek, selen, železo, měď, fosfor, draslík a mangan.

To rozhodně není všechno, ještě jsou zde aminokyselinTOP 6 superpotravin proti rakovině – které to jsou?y včetně osmi esenciálních. 100 gramů nabízí:

  • 1025 kj/244 kcal
  • 19 g bílkovin
  • 12,1 g sacharidů
  • 1,2 g tuku
  • 36 g vlákniny

A s čím můžeme počítat, když se rozhodneme pro mladou pšenici? Vitamíny E a C čili antioxidanty, se podílí svými schopnostmi na prevenci proti srdečním onemocněním, artritidě a některým druhům rakoviny.

Také zmírňuje škodlivé vlivy chemoterapie a může zpomalit šíření rakovinového bujení.

Ukazuje se, že mladá pšenice působí protizánětlivě, alespoň podle studie, kdy pomohla s ulcerózní kolitidou, což je zánět tlustého střeva doprovázený bolestí, průjmy a krvácení z konečníku. 

Podle studií, které byly provedeny zatím pouze na zvířatech by mohla efektivně snižovat cholesterol a regulovat hladinu cukru v krvi. Je však potřeba dalšího zkoumání.

Jestliže hubnete, zkuste zelenou pšenici, může totiž zvyšovat pocit sytosti (na svědomí to mají thylakoidy v chlorofylu) a usnadnit vám proces redukce tuku.

Dalším pozitivem je posílení imunitního systému a ochrana buněk před volnými radikály. 

Nejvhodnější variantou konzumace je rozmíchání s vodou, přibližně půl hodiny před jídlem. Měla by se používat maximálně za syrova nebo ve studených nápojích aby si tělo vzalo vše co nám pšeničná tráva poskytuje. Doporučená dávka zatím nebyla stanovena.

Nebyly ale shledány žádné negativní účinky, ve výjimečných případech se mohou projevit např. bolesti hlavy, nevolnosti. Obezřetní by měli být lidé s alergiemi na trávy.

S lékařem se poraďte v případě, že patříte mezi těhotné nebo kojící ženy, diabetiky nebo když máte jakékoliv problémy s ledvinami. 

Moringa

Moringa olejodárná je u nás spíše méně známá dřevina pocházející z tropických částí světa. Z tohoto  stromu se dá zužitkovat úplně všechno od kořenů až po listy. Snese sucha, velké úhrny srážek, vysoké nadmořské výšky a proto obsahuje látky vhodné i pro člověka.

Seženete ji v kapslích, prášku, případně si z ní můžete uvařit čaj. V morinze se nachází nemalé množství vitamínů, staré známé B vitamíny, též A, C, E a minerály vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík, měď a mangan.

Objevit zde můžete i antioxidanty (karoteny), některé esenciální aminokyseliny a nenasycené mastné kyseliny. Moringa ve 100 gramech:

TOP 6 superpotravin proti rakovině – které to jsou?

  • 1122 kj/268kcal
  • 22 g bílkovin
  • 21 g sacharidů
  • 3 g tuků
  • 32 g vlákniny

Bylo zjištěno, že moringa při dávce zhruba 50 gramů (prášek z listů) dovede snížit hladinu krevního cukru o 21 procent především u lidí s diabetem druhého typu.

Podle další studie si tento všestranný strom poradí i s cholesterolem, 8 gramů prášku v tabletové formě stačilo k snížení celkového cholesterolu o 14 procent, taktéž triglyceridů (vysoké hodnoty mohou způsobovat kornatění tepen a cévní příhody) o 14 procent, a množství LDL cholesterolu o 29 procent. I při této studii docházelo k regulaci glukózy v krvi o 26 až 28 procent.

Jako další pozitivum můžeme uvést antioxidační vlivy u postmenopauzálních žen (nedostatek estrogenu působí na antioxidační systém), kdy při tomto zkoumání došlo i k zvýšení retinolu (vitamín A1), kyseliny askorbové (vitamín C), enzymu glutathion peroxidáza (mění jedovatý peroxid vodíku na vodu) a superoxidu dismutáza (enzym a antioxidant).

Mnoho účinků dosud nebylo potvrzeno na lidech, patří mezi ně: ochrana nervových buněk, dále chrání před radioaktivním záření a chemickými látkami (při dlouhodobém působení by mohly způsobovat nádory), regulace vysokého krevního tlaku a podpora imunity.  

Budete mít zájem:  Výpotek V Koleni Léčba?

Žebříček 10 superpotravin: Kvalita a přijatelná cena

V dnešní době máme nepřeberné množství potravin, které můžeme dnes a denně konzumovat. Ovšem kvalita je poněkud diskutabilní. Ovoce a zelenina za dob našich babiček se nedá srovnat s dnešní kvalitou potravin… Přesto vědci našli a sestavili žebříček 10 superpotravin, které skýtají mnohé benefity!

TOP 6 superpotravin proti rakovině – které to jsou?Ilustrační foto

TOP 10 superpotravin dbá o kvalitu i cenu

Počet populace stoupá a neustále přibývající množství hladových krků si žádá pěstovat stále více plodin a chovat více zvířat. Zemědělský průmysl se snaží vyprodukovat co největší množství potravin za minimum nákladů. Bohužel v některých případech to odnáší právě zmiňovaná kvalita.

Nebudeme-li brát potaz širokou škálu různých druhů „diet“ jako jsou alergie na různé druhy potravin (lepek, laktóza, ořechy…), vybíravost v jídle, veganství, vegetariánství, flexitariánství a podobně, můžeme se podívat na žebříček sestavený podle amerických vědců nejzdravějších potravin pro lidský organismus, takzvaných superpotravin.

Voda

Tým 14 odborníků umístil na první místo superpotravin obyčejnou, čistou, pitnou vodu. Neměli bychom podceňovat pitný režim a kouzlo vody, která je pro náš organismus nejpřirozenější. Bez ní by nemohly v našem těle probíhat klíčové procesy.

V závislosti na věku člověka, jeho zdravotním stavu a stravovacích zvyklostí, se může procento vody v těle lišit, ale pohybuje se v rozmezí mezi 50 až 70 %.

Pomáhá nejen kloubům, svalům, krevnímu oběhu, termoregulační schopnosti, pleti, ale může také pomoci i hubnout. Voda navíc udržuje i bystrou paměť!

Jahody

TOP 6 superpotravin proti rakovině – které to jsou?

Na druhém místě žebříčku jsou čerstvé jahody. Obsahují vitamín C, jsou bohaté na vlákninu a zároveň obsahují spoustu vody, což je ideální kombinace zejména pro naše střeva. Sacharidy v jahodách jsou mnohem příznivější pro hubnutí než cukry ve slazených potravinách. Konzumací jahod navíc chráníte žaludek a jsou výborné na léčbu žaludečních vředů.

Borůvky

Jako další se umístilo opět ovoce, konkrétně borůvky. Borůvky v sobě mají nejvíce antioxidantů ze všech ovocných plodů.

Pomáhají snižovat cholesterol, riziko cukrovky, zpomalují proces stárnutí a v neposlední řadě zlepšují i motoriku. V lidové medicíně se borůvky využívaly například při žaludečních potížích.

V neposlední řadě podporují srdce, zlepšují funkci mozku a prospívají očím.

Mandle

Na takzvaném bramborovém místě jsou mandle. Fungují jako vynikající prevence před srdečními chorobami, jejichž riziko sníží až o 30 %.

Mandle jsou bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, zdravého tuku, antioxidantů, vitamínů a minerálů.

Ovšem s mandlemi to nepřehánějte kvůli velkému množství kalorií, 23 kusů se uvádí jako maximální denní doporučená dávka!

Třešně

Třešně pomáhají rychle usnout. Obsahují vitamíny A a C. Jsou dobré i na regeneraci po fyzické zátěži, posilují srdce a díky draslíku i odvodňují.

Ostružiny a maliny

Šesté je opět ovoce, tentokrát to jsou ostružiny a maliny. Ostružinami a malinami posílíte svoji paměť. Jsou rovněž zdrojem vlákniny, vitaminu C a antioxidantů. Pomáhají při léčbě některých druhů rakoviny.

Pomeranče

Tento citrusový plod je vhodný na imunitu a také na hojení ran. Podobně jako grepy jsou pomeranče zdrojem vlákniny, kyseliny listové, antioxidantů a vitaminu C. Dnes už víme, že také kromě vitaminu C pomeranče obsahují téměř 170 fytochemikálií, které umocňují a doplňují jeho působení v organismu.

Rajčata

Na osmém místě žebříčku superpotravin jsou rajčata, která pomáhají v boji s rakovinou, protože obsahují látku lykopen, která právě při léčbě rakovin pomáhá. Nejvíce pomáhají při rakovině prostaty, plic a žaludku.

Pistácie

Sice se trochu potrápíte s jejich rozlousknutím, ovšem jejich konzumací budete lépe zvládat stres. Mimo jiné jsou pistácie bohaté na bílkoviny, vlákninu, vitamin B6, thiamin, měď či fosfor.

Jablka

Jablka přiřadili vědci na desáté místo proto, že snižují cholesterol v krvi a také obsahují látky, které přispívají při léčení respiračních onemocnění.

Helena Náprstková

Inspirace: ceskaordinace.cz, kouzlozdravi.cz

Jaká dobrota ze superpotravin vám nejvíce chutná a má čestné místo ve vašem jídelníčku?

Čtěte také: Úžasní léčitelé, na které dnes již zapomínáme

TOP 6 superpotravin proti rakovině – které to jsou?

6 superpotravin proti rakovině

Zveřejněno 27 prosince 2012 autorem FreePub

Říká se, že nejméně polovině všech případů rakoviny lze předejít pomocí změny životního stylu, např. stravy.

Prevence je klíčem k přírodním řešením ochrany zdraví, i když jsme pevně přesvědčeni, že dokážeme rakovinu porazit výživou.

Vzhledem k důkazu, že antioxidanty pomáhají při léčbě a prevenci rakoviny, tak není nikdy brzy přidat antioxidační superpotraviny a další potraviny do vašeho jídelníčku.

1) Čokoláda
Je pro vás čokoláda dobrá? Kakao je plné antioxidantů, které bojují proti volným radikálům, v neslazeném kakaovém prášku do pečiva můžete najít 50 000 jednotek ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – schopnost pohlcovat volné radikály) na 100 gramů. Nejlepším řešením je malé množství tmavé čokolády nebo domácí čokoláda. Tvorba domácí čokolády je jednodušší, než si myslíte. Stačí přidat:

  • – 1 šálek kokosového oleje nebo přepuštěného másla
    – 1/4 šálku javorového sirupu nebo medu
    – 1/2 šálku neslazeného kakaového prášku
  • – 1/2 šálku ořechového másla nebo mouky

Smíchejte přísady a přidejte další kakao nebo sirup podle potřeby, nalijte do nádoby, přikryjte a dejte do chladničky přes noc. Jezte s mírou!

1) Bobule
Bobule patří mezi nejoblíbenější malé skupiny potravin, které bojují s rakovinou. Ačkoliv všechny bobule mají antioxidanty, stejně jako vitamíny, tak nejvyšší obsah antioxidantů má himálajské goji a bobule Acai, mají 25 000 respektive 18 500 jednotek na 100 g.

Ale bez ohledu na to, které bobule si vyberete, tak jde o neuvěřitelnou zbraň proti rakovině. Plody můžete mít celoročně, když je skladujete tak, že je zamrazíte nebo usušíte. Mějte se však na pozoru před přidaným cukrem.

3) Zelený čaj
Skutečný nápoj dlouhověkosti, zelený čaj byl nalezen v řadě studií, kdy zabránil a dokonce zvrátil rakovinu. Jedna studie zahrnující více než 40 000 Japonců zjistila, že pití pěti šálků zeleného čaje denně snižuje riziko vzniku krevní rakoviny o 42 procent a lymfatických nádorů o 48 procent.

Mezi další zdravotní přínos zeleného čaje patří úbytek hmotnosti, prevence srdečních onemocnění, řízení cholesterolu a ochrana proti neurologickým onemocněním.

4) Kurkuma
Tomuto koření je v poslední době věnováno hodně pozornosti – a to z dobrého důvodu. Nejen že je studována pro svou detoxikaci a i pro prevenci neurodegenerativních onemocnění, ale také jako bojovník proti rakovině.

Bylo zjištěno, že zmenšuje velikost nádorů až o 81% a výzkumníci z UCLA tvrdí, že dokonce blokuje růst rakoviny.

5) Pistáciové oříšky
Těmto ořechům je přičítána prevence cukrovky, nabízí ochranu před volnými radikály, prevenci proti srdečním onemocněním a dokonce i prevenci před rakovinou.

Americká asociace pro výzkum rakoviny zveřejnila studii, ve které zjistila, že jednotlivce, kteří jedli 57 gramů pistácií denně po dobu čtyř týdnů měli vyšší úrovně gama-tokoferolu. Gama-tokoferol je druh vitaminu E a chrání proti rakovině, jako je například rakovina plic.

6) Česnek
Česnek obsahuje sirovodík a výzkumníci z Albert Einstein College of Medicine hlásí, že vstřikování sirovodíku do myší zastavilo poškození srdečního svalu při infarktu. Věří, že jde o stejnou látku, která umožňuje česneku bránit rakovině, zejména rakovině prsu, prostaty a tlustého střeva.

Nečekejte, začněte používat tyto potraviny, které bojují proti rakovině.

TOP 6 superpotravin proti rakovině – které to jsou?

Překlad článku 6 Super-Foods that Fight Cancer and Prevent Cancer
naturalsociety.com/6-super-foods-that-fight-cancer-prevent

Top 6 přírodních zástupců antioxidantů

Antioxidanty jsou pro naše zdraví podstatné z hlediska toho, jak rychle budeme stárnout; to je mimo jiné závislé na tom, jak budou schopné bojovat s volnými radikály. Antioxidanty snižují činnost volných radikálů a snižují pravděpodobnost jejich vzniku.

Antioxidant znamená „protikyslíkový“. Svojí činností přispívají k ochraně imunitního systému. Patří sem vitamíny jako A, B6, C, E a z minerálních látek například zinek, selen, beta-karoten nebo koenzym Q10.

Zpravidla dělíme antioxidanty na rozpustné ve vodě a v tucích. Ty v tucích chrání buněčné membrány před peroxidací lipidů a jsou uložené v buněčných membránách. Jejich příkladem je vitamín A nebo E.

Antioxidanty rozpustné ve vodě kolují v tělních tekutinách, jako je krev, a v okolí našich buněk, kde příkladem může být vitamín C, který dokáže chránit proteiny, lipidy a další živiny důležité pro naše tělo, a navíc je nezbytný pro syntézu kolagenu a je významný pro strukturu cév, kostí, šlach a vazů.

Zdroji antioxidantů je primárně syrová zelenina a ovoce. Jedná se o látky, které si sami produkujeme, ale pouze v omezeném množství. Naše tělo si vytváří například glutathion – tripeptid, který v našem organismu vzniká přirozeně.

Podílí se na maximalizaci výkonu ostatních antioxidantů, odstraňuje toxiny z těla a poskytuje ochranu před zářením či chemikáliemi z vnějšího prostředí, a proto je také považován za jeden z nejsilnějších antioxidantů.

Budete mít zájem:  Mořské řasy i mořská sůl pro vaše zdraví – jaké mají účinky?

Podobně jako u dalších těchto látek, i jeho tvorba s věkem postupně klesá, nicméně k doplnění poslouží kurkuma, kvalitní syrovátkový protein, vejce či maso.

Další důležitou látkou je i kyselina alfa-lipoová, tedy antioxidant působící příznivě proti Alzheimerově chorobě.

Významný je také astaxantin, karotenoid rozpustný v lipidech, který podporuje náš imunitní systém, zlepšuje kardiovaskulární činnost, chrání oči, zvyšuje hladinu HDL cholesterolu, snižuje riziko vzniku různých typů rakoviny, zvyšuje vytrvalost, zlepšuje hojení ran nebo stabilizuje hladinu krevního cukru. Jako zajímavost můžeme uvést, že je až pětašedesátkrát účinnější než vitamín C nebo čtyřiapadesátkrát silnější než beta-karoten.

Rovněž koenzym Q10 je velice prospěšnou látkou, která nám například pomáhá od zánětu dásní.

Antioxidanty prodlužují trvanlivost některých přírodních i průmyslově zpracovaných potravin, a proto se častokrát využívají jako potravinářská přísada.

Kde nalezneme antioxidanty

Antioxidanty jsou zejména v ovoci. Příkladem mohou být třešně, jablka, borůvky nebo brusinky. Dále v zelenině, jako jsou artyčoky, rajčata nebo česnek.

Nalezneme je i v určitých druzích bylinek, například v rozmarýnu, mátě, aloe, ginkgo bilobě, hlohu či kopru.

TOP 6 superpotravin proti rakovině – které to jsou?Autor: Depositphotos.com

Některé potraviny obsahují více antioxidantů než jiné, ale stále platí, že základem je vyvážená a pestrá strava

V rostlinných olejích pak zejména v panenském olivovém oleji. Dále luštěninách, semínkách, ořeších, hlívě ústřičné, kakaových bobech, kávě, zeleném čaji nebo i v červeném víně, kde je jeho hlavním zdrojem resveratrol, rozpustný ve vodě a obsažený právě v hroznech, či kakau.

Pro jejich maximální využití z čerstvé stravy je důležité, aby se jednotlivé zdroje mezi sebou kombinovaly, a my tak měli pestrou a vyváženou stravu.

Antioxidační síla

Vědci podrobují potraviny tzv. testu FRAP (Ferric Reducing Ability of Plasma). Jedná se o analýzu, která měří obsah antioxidantů v jednotlivých potravinách. Čím je hodnota FRAP vyšší, tím více je potravina bohatá na antioxidanty.

Kvalitní vysokoprocentní hořká čokoláda má až 15 mmol antioxidantů na 100 g. Pojí se s tím snížení srdečních chorob.

Pekanové ořechy

Ořechy pocházející z Jižní Ameriky a Mexika jsou nejen zdrojem zdraví prospěšných tuků a minerálů, ale i antioxidantů. Obsahují 10,6 mmol na 100 g, a zvyšují tak koncentraci antioxidantů v krvi.

Goji

Goji dnes známe jako superpotravinu bohatou na vitamíny, minerály a právě antioxidanty. Obsahují 4,3 mmol na 100 g. Chrání naše tělo před určitými druhy rakoviny, srdečními chorobami a stárnutím pokožky.

Borůvky

Nesmíme zapomenout ani na naše tradiční lesní plody, které obsahují až 9,2 mmol na 100 g. Podílejí se na zpomalení degenerace mozkové činnosti, která vzniká zejména ve vyšším věku. Mimo to napomáhají snižovat cholesterol a krevní tlak.

Červené zelí

Je mimo jiné bohaté na vitamíny C, K a A. Obsahuje 2,2 mmol na 100 g, což je až čtyřikrát více než u běžného zelí. Snižuje riziko zánětů a riziko vzniku některých typů rakoviny.

Červená řepa

Červená řepa má hodnoty 1,7 mmol na 100 g a je spojována se snížením rizika rakoviny střev a zažívacího traktu. Její jemná chuť je doprovázená vlákninou, draslíkem či železem.

O antioxidanty se ochuzujeme, pakliže je naše strava bohatá na smažená jídla plná karcinogenů, uzenin a polynenasycených mastných kyselin.

Antioxidanty ve formě doplňků stravy?

Jistě víte, že dnes už jako doplněk stravy nalezneme prakticky cokoliv. Ne všechno se ale zaručeně vyplatí suplementovat. Zářným příkladem toho jsou právě antioxidanty.

Jejich nadmíra může mít až toxické účinky. Navíc je prokázáno, že příjem antioxidantů z čerstvých přírodních zdrojů působí mnohem silněji proti oxidačnímu stresu než jejich varianta ve formě výživových doplňků. Pokud už bychom se měli bavit o nějakém doplňku, sázkou na jistotu je kvalitní vitamín C.

Aby byl efekt antioxidantů ideální a my jejich účinky využili na sto procent, musíme mít nejprve jasno v našem jídelníčku. Dbát na vyváženou a pestrou stravu, která nám zajistí potřebné živiny nezbytné pro naše tělo. Jenom díky tomu docílíme toho, že veškeré látky budou maximálně fungovat.

Nejúčinnější superpotraviny: Snižují cholesterol, bojují proti rakovině i stárnutí! Znáte je?

Foto: marilyn barbone, Shutterstock.com

Superfoods neboli superzdravé potraviny mají výjimečné množství vitaminů, minerálů a živin. Podporují naše zdraví díky vysokému obsahu antioxidantů a napomáhají tak dobrému fungování celého organismu. Znáte je všechny?

Superpotraviny mají mimořádně pozitivní účinek na lidský organismus, a to jak po stránce fyzické, tak psychické. Dostatek kvalitních živin zajistí, že budete odolnější proti nemocem i stresovým situacím, a navíc se kladně projeví i na vašem vzhledu. Zařadíte-li do jídelníčku superfoods, tak snáz zhubnete, a ještě budete plní energie!

Síla superpotravin tkví i v tom, že tělo nezatěžují a jsou snadno stravitelné. Hodí se k jídlu téměř v jakoukoli denní dobu: k snídani, svačině i jako dezert po večeři.

Česká kuchyně obecně není nejzdravější. Je v ní spousta tuku, uzenin a velmi těžkého jídla, které tělo unavuje. Právě to je dobrý důvod k tomu, abyste si stravu zpestřili zahraniční kuchyní. Většina superfoods totiž pochází ze zemí mimo Evropu, často z Asie nebo jiných exotických krajů.

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Plody goji (godži) zpomalují růst nádorových buněk a regulují hladinu cukru v krvi

Jedním z nich jsou plody kustovnice čínské, které rostou v horských oblastí Asie: goji. Mají mimořádně silné antioxidační účinky, protizánětlivý efekt a podporují imunitu. Fungují jako prevence předčasného stárnutí a dokonce i rakoviny. Doporučují se dvě hrsti denně.

Jako další můžeme uvést aloe vera. Pěstuje se nejvíce v Asii a Americe, na plantážích v tropech a subtropech. Pomáhá při pálení žáhy, čistí střeva a neutralizuje nadměrnou kyselost žaludku. Gel s aloe vera je také vhodným prostředkem pro léčbu nejrůznějších kožních problémů, jako je ekzém, lupénka nebo akné.

Aloe vera můžete snadno zpracovat tak, že z listů odstřihnete okraje, podélně rozříznete a dužinu vydlabete. Vložíte ji do mixéru nebo odšťavňovače a spolu se šťávou z citrusu vše rozmixujete. (Citrusy dodají šťávě lepší chuť.) Důležité je postupovat rychle, jelikož se oxidací ztrácí prospěšné látky. Šťávu uzavřete do tmavých lahví a spotřebujte nejdéle do jednoho týdne.

Foto: Larisa Blinova, Shutterstock.com

Aloe vera můžete pěstovat i v bytě s ústředním topením. Je velmi nenáročná: stačí ji zalévat jednou týdně

Jak se říká, změna je život! Pokud je tam ještě nemáte, pak se nebojte do svého jídelníčku zařadit různá semínka, ořechy, sušené plody a jedlé oleje. Dodají vašemu tělu energii,

Chia semínka se probírají v současnosti všude a právem! Vyzkoušejte ale i jiné druhy, např. konopná, slunečnicová nebo sezamová.

Ta obsahují kvalitní bílkoviny a esenciální mastné kyseliny. Také minerály a vitamin E, vitaminy ze skupiny B, vápník, železo, draslík, zinek a fosfor.

Semínka, u kterých to jde, jezte i se slupkou – dostanete tak do těla větší množství vitaminů.

Místo těstovin si dejte oběd z quinoy a do salátu použijte avokádový olej. Avokádo je jednou z nejznámějších superpotravin.

Obsahuje draslík, měď, hořčík, vitaminy C, E, H, K, B3, B5 a působí proti negativním volným radikálům. Kromě toho přeměňuje cukry na glukózu a snižuje cholesterol v krvi.

Také pomáhá při nemocech jater nebo močových cest a příznivě působí na organismus při vyčerpání nebo neuróze.

Foto: mama_mia, Shutterstock.com

Olej z avokáda je dobrý nejen v kuchyni. Má skvělé účinky i jako vlasový olej, ale regeneruje i obličej a pomáhá na problematickou pleť

Chcete-li jíst zdravě a zároveň to, co je našemu podnebnému pásmu nejblíže, pak do svého jídelníčku zařaďte i české superpotraviny. Některé z nich si můžete vypěstovat na vlastní zahradě nebo nasbírat v místních lesích.

Patří mezi ně např. ořechy, lesní plody, medvědí i běžný česnek, křen i růžičková kapusta. Lískové i vlašské ořechy podporují kvalitu vlasů, nehtů i pleti. Také působí pozitivně na sexuální potenci a podporují plodnost.

Borůvky chrání organismus před záněty a infekcemi a jsou prospěšné pro oči. Česnek je odpradávna znám jako přírodní antibiotikum, které pomáhá v léčbě spousty nemocí. Růžičková kapusta je přímo vitaminovou bombou: obsahuje víc vitaminu C než pomeranče nebo citrony.

Velký podíl vitaminu B a kyseliny listové zase účinně bojuje proti stresu.

Foto: Ekaterina Kondratova, Shutterstock.com

Růžičková kapusta je mimořádně vděčná zelenina: je plná vitaminů, podporuje hubnutí a její konzumace prý zahání stres

Jak sami vidíte, jde to i s ryze českými surovinami. Pro to, abyste jedli „superfoods“ tedy nemusíte kupovat drahé a špatně dostupné jídlo ani kompletně předělávat své stravovací návyky. Zařadíte-li některé z těchto potravin do svého jídelníčku, určitě neprohloupíte. Budete se cítit lépe, budete zdravější a tím pádem budete i lépe vypadat!

Jaké superpotraviny nejraději jíte vy? 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector