TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojů

  • TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojůČajová květina Matcha Tea Harmony zelený čaj 30 x 2 g
  • TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojůČajová květina BIO Matcha Tea Charger 15 x 2 g
  • TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojůKyosun Matcha Tea zelený čaj BIO 30 x 2 g
  • TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojůČajová květina Matcha Tea Bio Harmony zelený čaj Matcha BIO 15 x 2 g
  • TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojůČajová květina Matcha Tea 300 x 2 g
  • TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojůČajová květina BIO Matcha Tea Bio Rooibos 30 x 2 g
  • TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojůČajová květina Matcha Tea 150 x 2 g
  • TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojůKyosun Bio rooibos 60 g
  • TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojůMegafyt Přesličková nať 30 g
  • TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojůČajová květina Matcha Tea zelený čaj 30 x 2 g
  • Čajová květina Matcha Tea zelený čaj 30 x 2 g
  • Čajová květina Matcha Tea zelený čaj 30 x 2 g
  • Čajová květina Matcha Tea zelený čaj 30 x 2 g
  • Matcha Tea BIO zelený čaj 30 x 2g Každá porce je balena zvlášť do lehce otevíratelného sáčku, pouze tak bude Váš Matcha čaj vždy čerstvý a připravený k použití, ať jste kdekoliv. Složení: Jemně mletý zelený čaj* Matcha. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství Jak si připravit čaj jako profesionál Nejprve si zavařte vodu, než se tak stane vysypte obsah sáčku do široké misky. Teplota vody pro přípravu matcha nápoje by neměla přesahovat 70 °C. Připravenou horkou vodou zalijte Matcha prášek cca 150 ml vody. Poté metličkou Chasen šlehejte krouživými pohyby do doby, než se Vám veškeré hrudky rozpustí a na hladině, se vytvoří smaragdová pěna. Nyní si lze vychutnat tradiční japonskou specialitu. Jednodušší alternativou je: Obsah sáčku nasypte do shakeru nebo sklenky, zalijte a promíchejte! studená příprava – čaj smíchejte s 2 dl vody a opravdu důkladně promíchejte, můžete ochutit limetkovou šťávou nebo ovocným sirupem (doporučujeme bezinkový) teplá příprava – čaj zalijte horkou vodou (2 dl, 65 °C) a řádně rozmíchejte, opět vám nápoj bude chutnat s limetkou, ale i s medem, chuť můžete zjemnit mlékem nebo jeho rostlinnou alternativou O výrobě našeho Matcha čaje Pouze elitní japonští farmáři znají know-how na výrobu čaje Matcha. Výroba tohoto čaje je bezpochyby jednou z nejnáročnějších metod produkce čajů na světě. Matcha pochází z čajovníku, který se pěstuje speciální zastiňovací technikou. Čtyři týdny před sklizní se pole úplně zastíní. Speciální stínící technika zabrání až 90% slunečního světla. Rostlina, která je v té chvíli téměř v úplné tmě kompenzuje nedostatek světla intenzivní produkcí chlorofylu. To činí listy bohatší na aminokyseliny a typická je pro ně smaragdově zelená barva. Kvalitní Matcha poznáte nejen podle sytě zelené barvy, ale také podle nasládlé a jemné chuti. Sběr čaje probíhá na začátku května. I v této době jsou listy, které se na Matcha používají trhány výhradně ručně. Ihned po sběru jsou listy přenesené do továrny – Aracha. Zde začíná dlouhá cesta přeměny surových listů na absolutně jemný prášek. Nejdříve listy projdou parou. Horká pára zabrání fermentaci, udrží listy čerstvé a zajistí, aby veškeré živiny v čaji zůstaly. Poté se listy usuší. Když listy projdou touto fází, tak se jejich hmotnost sníží téměř na pětinu. V této fázi se tento čaj nazývá „Aracha“, což se dá volně přeložit jako surový čaj. Další fází je selekce čaje Aracha. Listy přicházejí v různé kvalitě a právě proto je potřebná kategorizace. Odborníci posuzují barvu, kvalitu a chuť čaje. Finální čaj je směsí různých odrůd a ústí do konzistentní kvality po celý rok. Na závěr probíhá proces odstranění stopek, větviček a dalších nechtěných částí tak, aby výsledným produktem byla ta nejjemnější a nejčistší dužina z čajové rostliny. Ta je následně rozkrájená na stejné kusy a vzniká čaj „Tencha“. Znáte nejlepší Matcha čaj v České Republice? Patříte mezi jeho milovníky, tak musíte vyzkoušet tento od české společnosti specializující se právě na výběrový čaj matcha.Čajová květina Matcha Tea zelený čaj 30 x 2 g
  • Čajová květina Matcha Tea zelený čaj 30 x 2 g
  • Čajová květina s.r.o. Čajová květina Matcha Tea zelený čaj 30 x 2 g
  • Čajová květina Matcha Tea Harmony zelený čaj 30 x 2 g
  • Dnes se matcha používá také jako surovina do výrobků s příchutí zeleného čaje, včetně zmrzliny, italské zmrzliny (gelato), nealkoholických ovocných nápojů, latté a čokolád.
    Na rozdíl od běžných listů zeleného čaje, které se po vyluhování vyhazují, listy matchy se našlehají s vodou a konzumují se. Pitím čaje matcha dochází ke konzumaci antioxidantů ze zeleného čaje, vitamínů, minerálů a vlákniny ve vyšší koncentraci. Matcha také obsahuje velké množství L-theaninů – jedinečných přírodních aminokyselin, které se vyskytují téměř výlučně v zeleném čaji – a také teofylinu, který má podobné účinky jako kofein. Má se za to, že tyto látky společně pomáhají udržovat vyšší duševní jasnost a energii. Jelikož matcha je čistý, přírodní, jemně mletý prášek, jeho použití jako ingredience je téměř neomezené. Mezi oblíbené použití patří zmrzlina ze zeleného čaje, gelato, ovocné nápoje, latté a čokolády. Matchu od běžných práškových zelených čajů odlišují zejména: 1. Chuť: Matcha je sladká a jemná, s pouhým náznakem svíravosti. Sladkost je způsobena přirozeně se vyskytujícími L-theaninovými aminokyselinami a rostlinnou vlákninou. Na druhou stranu běžný práškový zelený čaj obvykle postrádá aktivní aminokyseliny, což vede k poměrně nevýrazné a hrubší chuti. 2. Barva: Matcha je smaragdově zelená, zatímco práškový zelený čaj je často žluto-hnědý. Je to proto, že kvalitní matcha se mele na jemný prášek na pomalu se otáčejících žulových mlecích kamenech. Tření je minimální a čajové listy se během tohoto procesu „nepálí“, takže si mohou zachovat chlorofyl. Oproti tomu běžný práškový zelený čaj se často mele na prášek pomocí tlaku vzduchu. Tření způsobené tímto procesem listy „rozvaří“, takže získávají žluto-hnědou barvu. 3. Nutriční profil: Díky vysoké koncentraci L-theaninových aminokyselin dodává matcha většině uživatelů jemnou energetickou „vzpruhu“ trvající 3 až 6 hodin. U práškových zelených čajů je však aminokyselin poměrně méně a nemají stejné vlastnosti. Čaje mleté na žulových kamenech obsahují nejvyšší koncentraci antioxidantů v porovnání se všemi doposud známými přírodními druhy ovoce a zeleniny. Test kapacity odbourávání volných radikálů (ORAC)1 je vědecky řízený soubor experimentů vyvinutých ministerstvem zemědělství USA (USDA) a Tufts University k posouzení antioxidačních vlastností potravin a nápojů. Výsledek testů ORAC pomáhá standardizovat, kvantifikovat a objektivně srovnávat antioxidační vlastnosti různých potravin a nápojů. Výsledky posledních testů ORAC ukázaly, že jeden gram tradičního zeleného čaje matcha obsahuje 1384 jednotek ORAC. Při srovnání s ovocem a zeleninou, které jsou bohaté na antioxidanty, ale také při porovnání s hlavními superpotravinami tradiční zelený čaj matcha jasně vyniká nad všemi ostatními. Příprava čaje: dvě až tři vrchovaté bambusové lžičky čaje našlehejte s horkou vodou (75 °C) v misce bambusovou metličkou na nefritově zelenou pěnu. Řídká napěněná kaše po chvilce zhoustne nabobtnáním částeček lístků. Čaj matcha obsahuje všechny účinné látky a plný aromatický celek čajového listu. Složení Jemně mletý zelený čaj* Matcha. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství Výživové údaje na 100 g Energetická hodnota 1 424 kJ / 340 kcal Tuky:
    0,0 g z toho nasycené mastné kyseliny:
    0,0 g Sacharidy:
    40,2 g z toho cukry:
    0,0 g Vláknina:
    36,7 g Bílkoviny:
    19,4 g Sůl:
    0,0 gDo obchoduČajová květina Matcha Tea Harmony zelený čaj 30 x 2 g
  • Čajová květina Matcha Tea Harmony zelený čaj 30 x 2 g
  • Čajová květina Matcha Tea zelený čaj 30 x 2 g + šejkr Z500 ZDARMA
  • Čajová květina Matcha Tea Harmony zelený čaj 30 x 2 g
  • PROČ PÍT MATCHA TEA? Bio Matcha Tea Harmony je nejoblíbenější balení japonského matcha na trhu. Originální japonský Matcha Tea je z hlediska nutričních hodnot přibližně 10x silnější, než běžný zelený čaj a obsahuje velký podíl antioxidantů, aminokyselin a teofylinu. Teofylin je čajový kofein, který se, na rozdíl od toho v kávě, uvolňuje postupně po dobu 3-6 hodin, což má příznivější vliv na lidský organismus. Matcha Tea je jediný čaj, který obsahuje zhruba 30 % vlákniny. JAKÉ CERTIFIKACE MÁ BIO MATCHA TEA HARMONY? Hned několik. Mezi ty nejdůležitější patří známka Bio, kterou tento produkt obdržel již v roce 2012. V té době to byl vůbec první matcha na území ČR certifikovaný touto známkou. Od té doby je známka Bio při každoročních kontrolách certifikačního úřadu prodlužováno. Dalším certifikátem je Certifikát o zdravotní nezávadnosti produktu vydaný Státním zdravotním ústavem. Certifikáty kvality disponuje i japonský pěstitel tohoto matcha a mezi ty hlavní patří: JAS, OCIA, USDA, Bureau Veritas, ISO 9001, Kosheer a další. KDE SE BIO MATCHA TEA HARMONY PĚSTUJE? Čaj se pěstuje v japonských oblastech Nishio a Shizuoka. JE BIO MATCHA TEA PRAVIDELNĚ TESTOVANÝ? U Bio Matcha Tea Harmony je testována každá dovezená šarže. Jejich výsledky jsou pravidelně zveřejňovány a můžete o ně kdykoliv požádat. Při žádosti o testy uveďte číslo šarže, které najdete na spodní straně krabičky. Pravidelné testy jsou garancí kvality a pokud se chystáte ke koupi čaje matcha jiné značky, tak buďte při jeho výběru velmi obezřetní. Zejména jeho levné náhražky, které pocházejí většinou z Číny, nemají stejné vlastnosti jako ten pravý z Japonska. Vyžadujte po prodejci aktuální testy, které se vždy musí shodovat s aktuální šarží nabízeného čaje. JAKÁ JE DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA? Doporučená denní dávka u dospělého člověka je 4-6 gramů. Těhotné, kojící a děti cca 2 gramy denně. JAKÁ JE DOPORUČENÁ DENNÍ DÁVKA? Doporučená denní dávka u dospělého člověka je 4-6 gramů. Těhotné, kojící a děti cca 2 gramy denně. JAK SE BIO MATCHA TEA PŘIPRAVUJE? Ideálním pomocníkem pro přípravu Matcha Tea je šejkr, popřípadě uzavíratelná láhev. Do nádoby nasypte 2g porci Matcha Tea a řádně protřepejte ve studené, popř. teplé vodě. Při přípravě za tepla by neměla teplota přesáhnout 70 °C. V naší nabídce naleznete i širokou nabídku šejkrů, které jsou certifikované pro styk s potravinami a neobsahují žádné nežádoucí látky, jako jsou například BPA. KOLIK 2G SÁČKŮ BALENÍ OBSAHUJE? V balení naleznete 30 ks sáčků po 2 g. JAK MATCHA TEA SKLADOVAT? Jeden z největších benefitů tohoto produktu je právě jeho nenáročnost na skladování. Díky vysoce kvalitnímu zpracování obalu každého jednotlivého sáčku je matcha plně chráněný před vzduchem a světlem. Vzduch a světlo jsou nejčastějším spouštěčem degradace tohoto produktu, takže nákup 100 a více gramového balení (které není proti těmto vlivům chráněno ochrannou atmosférou) pro osobní spotřebu se rozhodně nevyplatí. Čaj ztratí barvu, chuť i aroma již během pár dnů. JAKÁ JE TRVANLIVOST PRODUKTU? Trvanlivost Bio Matcha Tea je 24 měsíců. OBSAHUJE BIO MATCHA TEA NĚJAKÉ ALERGENY? JSOU NĚJAKÁ RIZIKA SPOJENÁ S KONZUMACÍ ČAJE? U tohoto produktu nejsou známy žádné alergeny. Bio Matcha Tea nedoporučujeme pít na lačný žaludek. Jedná se o velmi silný čaj a na prázdný žaludek může způsobit nevolnost. KDE SE PRODUKT VYRÁBÍ? Původ Bio Matcha Tea je v Japonsku a balení do 2g sáčků provádí společnost Kyosun s.r.o. zde v ČR.289 Kčv Superpotravina.czDo obchoduČajová květina Matcha Tea Harmony zelený čaj BIO 30x2g
  • Matcha Tea Harmony je kvalitní práškový zelený čaj. Je neodmyslitelnou součástí japonského čajového obřadu. Čaj Matcha Harmony je vhodný pro chvíle meditace a období, kdy se potřebujeme soustředit a zároveň zůstat klidní. Dále je možné ho popíjet i v období, kdy potřebujete získat novou energii. Bio Matcha čaj Harmony je jemné, hladké a mírně sladce chutnající chuti. Chuť čaje je s minimálním náznakem trpkosti. Nasládlá chuť je způsobena aminokyselinou L-theaninem. L-theanin navozuje uklidňující účinky. Zvyšuje aktivitu alfa vln a tím navozuje hlubokou relaxaci bez pocitu ospalosti. Čaj obsahuje také velké množství antioxidantů.Matcha je druh zeleného čaje, který vznikl před více než 800 lety. Z počátku byl užíván převážně buddhistickými mistry a samuraji, a teprve až nedávno se začal konzumovat i v Evropě. Rozemletím čerstvých čajových lístků vznikne jemný prášek pozoruhodné zelené barvy s báječnou chutí a vyjímečným aroma. Čaj Matchaobsahuje unikátní katechiny a aminokyseliny.
    Matcha je 100% čistý zelený čaj, který je rozemletý na jemný prášek (cca 5-10 mikronů), při jehož výrobě nedochází k fermentaci (oxidaci), nepřidávají se žádná barviva, přísady ani konzervační látky. Při pití čaje Matcha spotřebováváte celý čajový list, což je jeden z hlavních důvodů, proč je čaj Matcha 10x silnější než klasický šálek zeleného čaje. Důvodem smaragdově zelené barvy je množství chlorofylu v čajových lístcích způsobené zastíněním čajovníků. Čtyři týdny před každoroční sklizní jsou čajové oblasti zcela pokryty plachtami. Tato speciální stínící technika zabrání slunečnímu záření až o 90 %, což má za následek, že rostliny rostou téměř ve tmě a chybějící světlo si kompenzují nadměrnou produkcí chlorofylu. Právě z cholorofylu, obohaceného o aminokyseliny, vzniká smaragdově zelená barva.
    Základním rozdílem mezi Matcha čajem a kávou jsou živiny, které se přirozeně v obou nápojích nacházejí. Káva obsahuje silný stimulant obsahující kofein. Matcha obsahuje theofylin a theaniny, stejně jako spoustu minerálů, vitamínů a antioxidantů. Kofein je velmi rychle působící stimulant, který okamžitě najde cestu do krevního oběhu. Účinky se projevují během několika minut a vrcholí během 30-45 minut. Vrchol účinku kávy je často spojován s nervozitou, pocením a následným oslabením či otupělostí. Naopak účinky čaje, tedy látka v něm obsažená (theofylin) funguje zcela odlišně. Matcha obsahuje hojné množství živin, které omezují vstřebávání theofylinu do krevního oběhu okamžitě, což vede k pomalému uvolňování energie po dobu 3-6 hodin.Do obchoduČajová květina Matcha Tea Harmony zelený čaj 30 x 2 g
  • Čajová květina Matcha Tea Harmony zelený čaj 30 x 2 g
Budete mít zájem:  Leky Na Zastaveni Laktace?

Energy drinky. Jak na nás působí energetické nápoje? Jsou škodlivé tak, jak se říká?

Energetické nápoje a jejich škodlivost či prospěšnost jsou tématem mnohých odborných i neodborných článků.

I přesto, že bývají v mnoha médiích velmi démonizovány, jejich popularita neustále roste a není nic neobvyklého, že je pravidelně pijí i děti.

V našem dnešním článku se tedy podíváme na to, co jsou energetické nápoje vlastně zač, jak často si je dopřávat a zda je mohou pít i děti. 

TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojů

„Energeťáky“ pod drobnohledem – Jak si vedou suroviny?

K rozboru použijeme složení nejmenovaného, avšak velmi populárního energy drinku – nutno podotknout, že jednotlivé produkty od konkurenčních firem se od sebe navzájem příliš neliší a ať zvolíte jakýkoliv, složení je hodně podobné.

  • Voda – Rozhodně nepředstavuje po zdravotní stránce jakkoliv škodlivou surovinu. Něco ten tekutý základ každého nápoje tvořit musí a levnější surovinu by výrobci hledali jen těžko. 
  • Cukr – Běžná složka potravy. V případě energetických drinků je problém v množství. Energiťáky ho obsahují opravdu dost a v jedné plechovce je klidně 60g cukru i více. Doporučení mnoha nadnárodních organizací tvrdí, že jednoduché sacharidy by měly tvořit maximálně 10% jídelníčku. Jedinou plechovkou se tady dostanete na tuto hranici.
  • Kyselina citronová – velmi slabá kyselina, která nemá v rozumné míře žádné známé negativní účinky, extrémní nadbytek ale může poškozovat zubní sklovinu. Běžně se používá do ochucených nápojů, limonád, potravin a to včetně kojenecké výživy. 
  • Taurin (400mg/100ml) – organická sloučenina běžně se vyskytující v lidském těle i v mnoha běžně konzumovaných potravinách včetně čokolády. Působí jako antioxidant, neurotransmiter (přenašeč nervových vzruchů) Při dávkách nad 5000mg denně by mohl způsobovat průjmy či utlumovat nervovou soustavu. (k tomu by byly potřeba minimálně dva energy drinky a další zdroje.)  
  • Aroma – Běžná součást mnoho potravin. Svědčí o tom, že energetické nápoje jsou spíš než něco zdravého jen chemický a v laboratoři vyrobený koktejl, ale nejsou nijak problematické. 
  • Vitamíny – ty najdeme skoro v každém energy drinku. Hlavně vitamín C i nejrůznější vitamínu B jsou pro sportovce víc než potřebné. Otázkou zůstává, jestli je třeba s nimi přijímat i 60g cukru. 
  • Kofein (32mg/100ml) – Velmi účinný a extrémně rozšířený stimulant, který skutečně dokáže povzbudit CNS a bdělost, aniž by měl na dospělého jedince nějaký negativní efekt. Pokud byste doma ale svému dítěti neuvařili šálek silného espressa, není dobrý nápad mu dávat ani energetické nápoje – kofeinu v nich najdete zhruba stejně. 
  • Amoniak-sulfitový karamel – dodává karamelovou (i když ne zcela přirozeně vypadající) barvu. Světová zdravotnická organizace nepotvrdila žádný toxický nebo karcinogenní efekt, ale jelikož se vyrábí kombinací zahřívaného cukru a alkálií či minerálních kyselin, rozhodně bych ho nijak zvlášť nevyhledával. Některé anergetické nápoje jsou dokonce barvené azobarvivy, kterým by se člověk měl spíše vyhýbat.
  • Sorban draselný a benzoan sodný – konzervanty jsou poměrně problematické a často diskutované látky. Benzoan může podle mnoha zdrojů způsobovat hyperaktivitu u dětí.

TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojů

Kdy si je dopřát a jaké vybrat? 

Pokud chcete dobít energii, lepší nutriční profil má určitě klasická černá káva a navíc přirozeně chutná.

 Pokud ale bez energetického nápoje nemůžete být a není součastí vašeho každodenního života, jednou za čas vám neublíží.  Zkuste ale preferovat ty bez cukru.

V dnešní době, kdy je cukr zastoupený i tam, kde bychom ho rozhodně nečekali a nadbytečný příjem může stát za mnoha civilizačními chorobami a nadváhou. 

TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojů

TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojů3D Energy drinks 473ml

Populární energetický nápoj s vysokým obsahem kofeinu až 200 mg. Obsahuje také taurin, L-karnitin tartrát a vitamíny skupiny B. Patří k chuťově nejlepším energy drinkům na trhu, a přitom má pouze 15 kalorií. Dodá vám energii pokud potřebujete zůstat soustředění ve škole nebo práci a můžete si jej vzít i jako před-tréninkový nápoj. 

TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojů Nutramino Heat energy 330 ml

Energetický nápoj s vysokým obsahem kofeinu a ostatních účinných látek pro podporu soustředěnosti a zvýšení energie. Funkční nápoj s 13 účinnými látkami, z nichž 8 jsou vitamíny. Nápoj neobsahuje žádné kalorie ani cukr, a je také bez aspartamu. Heat j založen na jedinečné kombinaci živin, jako je taurin, vitamíny a kofein, které dodávají energii. 

TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojů Cellucor C4 Explosive Energy Drink 500 ml

Tento energetický drink vám nabízí více než klasické energetické drinky. C4 Original On The Go je sycený nápoj s 200 mg bezvodého kofeinu a dalších ingredience, které vám pomohou zůstat ve střehu. Bezkonkureční energie v kombinaci s vynikajícími příchutěmi, který jsou navíc bez přidaného cukru, kalorií a sacharidů. 

TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojůNocco BCAA 330 ml

Nápoj s obsahem několika účinných látek. Mezi ně patří rozvětvené esenciální aminokyseliny BCAA, L-karnitin, zelený čaj s EGCG, kofein a 6 druhů vitamínů. Jedna plechovka obsahuje 2500 mg BCAA v poměru 8:1:1. Vitamíny pokrývají 100 % doporučené denní dávky. Nápoj neobsahuje cukr a přesto si můžete užít jeho sladkou osvěžující chuť.

TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojůFCB AminoPRO 330ml

Funkční nápoj bez cukru, který obsahuje kromě BCAA a vitamínů i 0g sacharidů, 0g cukru a jen 15 kalorií na jednu plechovku. Každý nápoj obsahuje 2500 mg BCAA, 400mg L-karnitinu, 180 mg kofeinu a má svěží chuť. Aminokyseliny zlepšují regeneraci, zatímco kofein povzbudí soustředěnosti a zvýší energii. 

Shrnutí

V jedné plechovce najdeme vodu, více než deset kostek cukru, kyselinu citronovou, aroma, barvivo v podobě amoniak-sulfitového karamelu a potenciálně problematické konzervanty. Z energizujících látek jsou pak zastoupeny vitamíny (jejichž výrobní cena rozhodně není nijak závratná), kofein a taurin.

Budete mít zájem:  Léky Na Průjem Pro Psa?

Největší problém představuje velké množství cukru. Přidané konzervanty a aromata nejsou žádná sláva, ale pokud chceme delší trvanlivost, jinak to nepůjde a musíte být ochotni je zkousnout. Samotné množství účinných látek rozhodně není nijak vysoké a zároveň není ani úplně vhodné pro děti či těhotné a kojící ženy. 

Mohly by je pít děti? 

Pokud dětem ráno před odchodem do školy nevaříte silné espresso a nedovolíte jim sníst na posezení celý pytlík gumových bonbonů, nenechejte je pít energetické nápoje. Jednou plechovkou energeťáku totiž zvládnou zbořit oba dva tyto mantinely a přijmout jak moc cukru, tak moc kofeinu.

 

Navíc do sebe dostanou dávku konzervantů či barviv, potenciálně způsobujících hyperaktivitu. V útlém věku není konzumace kofeinu podle mnoha názoru nutná, dokonce vhodná a pokud to jde, je dobré se nějakým vyšším dávkám vyhýbat.

 Kofein zastoupený v čaji, kakaových nápojích nepředstavují takový problém jako plechovka energeťáku. 

Pokud Vás zajímá více ohledně kofeinu a přípravků na podporu energie, mrkněte třeba i na toto video „PRE-WORKOUTY 2# | Slevový kupon. Top anabolizéry na trhu a jaké jsou propadáky?“, kde Jirka mluví o těch nejlepších produktech nejen do tréninku. 

Mohlo by Vás zajímat:

TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojů

TOP 6 zdravotních vlastností zelených nápojů

Zelené nápoje jsou velmi zdravé. Zkuste je i vy.

Zelené nápoje jsou velmi zdravé a s trochou nadsázky se dá říci, že je náš organismus miluje. Podívejte se na TOP 6 vlastností zelených nápojů.

1. Zelené nápoje sytí i čistí organismus zároveň

Každá buňka stejně jako celý organismus potřebuje hodnotnou stravu a dokonalé vylučování. Zelené nápoje buňky sytí i pročišťují zároveň. Čištěním a zásobováním organismu prodlužujeme biologický věk.

Mezi víkem “chronologickým” a “biologickým” je výrazný rozdíl. Chronologické stárnutí je definováno datem narození. Je to počet let, které jsme již prožili.

Tento věk ale nic neříká o tom, kolik let je před námi.

Náš tip: zkuste tyto zelené potraviny

To naznačuje věk “biologický”. Je to věk reálný, který vyjadřuje míru opotřebení organismu. Dvěma lidem je čtyřicet let a jeden vypadá a cítí se na třicet. Druhý, chronologicky stejně starý, vypadá na padesát a cítí se na sto. To je reálný, biologický věk.

Je určován genetikou, psychikou, vnějšími okolnostmi a životním stylem, jeho podstatnou částí je výživa. Nejvíce pro své zdraví v této oblasti uděláme změnou obsahu našich talířů. Proti této změně stojí dvě mocné síly – nedostatek vůle a rychlá doba.

Soudný člověk podívá na svůj talíř a odpoví si, zda je vše v pořádku. Pokud není, nejlepším řešením jsou zelené potraviny a zelené nápoje. Ty zhodnotí všechny potenciálně prospěšné složky našeho jídelníčku a zneškodní složky potenciálně škodlivé.

Tím se náš imunitní systém nastaví na vyšší výkonnost.

Zelený nápoj neničí viry ani bakterie. Nepromazává klouby a neotupuje akutní bolest. Není a přece JE “všelékem”. Povzbudí a posílí přirozenou imunitu a s problémy si stejně nikdo neporadí lépe, než on sám.

2. Zelené nápoje jsou komplexní a přirozené

Jejich fytolátky působí současně a jejich účinek se nedá srovnat s žádnou umělou kombinací. Látky jsou propojeny a posilují se. Dohromady tvoří chemickou reakci, podobnou “dominovému efektu”. Postavte články domina, vynechejte jediný kousek uprostřed a hra končí. I život je chemickou řetězovou reakcí, která končí ztrátou jediného prvku.

V rostlinách bylo např. identifikováno přes 600 různých karotenů. Syntetické ale obsahují karoteny maximálně 3! Při norské studii podávali kuřákům preparáty s beta karotenem. Přestali s tím. Riziko onemocnění rakovinou plic vůbec neklesalo. Naproti tomu “obyčejná” mrkev snížila riziko o 40%.

V izolovaných preparátech prostě chybí spojovací látky, které účinky zvyšují. Američané za izolované látky utratí nejvíce peněz, přesto jsou až na 25. místě v žebříčku dlouhověkosti.

Hans-Günter Berner v knize “Hladovění nad plným hrncem” vykresluje človíčka, který se cpe, tloustne, ale přesto umírá na nutriční podvýživu. Zdravotní problémy souvisejí i s nedostatkem minerálů.

Vyčerpaná půda živí plodiny, ty sytí nás a proto i přes plná břicha umíráme hlady.

Co myslíte, chybí našemu tělu minerály jako například železo či vápník? Ano, chybí.

A chybí nám na talíři? Nechybí! Naopak jsme jimi přejedení jako žádná generace před námi! Žádná generace před námi se tolik necpala masem, sýrem a mlékem, které těmito látkami přetékají.

Žádná jiná generace se “necpala” sušenkami obohacenými vápníkem a vitamíny. A přece žádná generace tolik netrpěla nedostatkem těchto látek, kterými se my krmíme od rána do večera.

I kdybychom se vápníkem opravdu krmili od rána do večera, bez fytolátek a bez pohybu nám zanese ledviny.

Bez zásaditého prostředí a vazeb na fytolátky nám železo pouze zabetonuje stolici a tím potrhá konečník.

Mnozí se úzce zajímají jen o nutriční hodnoty, ale nerozumí tomu, že látky účinkují v přirozeném prostředí 1000x silnější. Proto pozitivní reakce vyvolá již malinká dávka správné stravy.

3. Zelené nápoje mají vysoký obsah chlorofylu

Pokud o kvalitě benzínu vypovídá výše oktanového čísla, tak o kvalitě zelené stravy vypovídá množství chlorofylového pigmentu. Již v roce 1940 přinesl chirurgický časopis “Journal of Surgery” zprávu o 1200 nemocných, kterým chlorofyl urychlil hojení ran.

Chlorofyl se chová jako “kondenzátor sluneční energie”. Často se o něm říká, že “zelenou krev rostlin mění v našem těle na červenou”. Proč? Je pozoruhodné, že hemoglobin, naše krevní barvivo, má podobnou chemickou strukturu jako chlorofyl. Rostliny díky chlorofylu žijí a my lidé dýcháme.

Chlorofyl nám zlepšuje krevní obraz, urychluje hojení ran, popálenin a brání zánětům a infekcím. Díky němu dochází k lepšímu přenosu kyslíku, což zvyšuje výkon a brání vzniku infekčního prostředí. Zajímavý je názor léčitelů.

Ti tvrdí: V zeleném barvivu je koncentrované sluneční světlo a energie, která nám prodává moudrost a lásku.

Zelená hraje roli i při léčbě barvami, uklidňuje, harmonizuje a léčí tělo i duši. Zelená je barvou srdeční čakry, centra naší energie, a zelené potraviny tuto čakru posilují. Zelený ječmen obsahuje tryptofan, ze kterého se tvoří serotonin, hormon radosti a štěstí. Bez něj hloupneme a ztrácíme vyrovnanost a pocit štěstí.

S poklesem hodnoty serotoninu přijde deprese a únava. Večer tělo přemění serotonin na melatonin a my lépe usínáme. Pozoruhodná shoda vědy a intuice, že? Chlorofyl je ale pouze jedním z řady dalších rostlinných barviv. V trávě se nachází i alfa a beta karoten, zeaxanthin a řada xantofylů.

Ty ale nejsou vidět, protože je chlorofyl všechny překryje.

4. Zelené nápoje jsou enzymaticky aktivní

Všichni se rodíme s jakousi “enzymatickou bankou”, její vyčerpání znamená smrt. Tepelně zpracované jídlo sice chutná, ale zároveň se chová jako pijavice. Vysává naše enzymatické zásoby.

Život z vlastních zásob připomíná příběh cesty kolem světa za 80 dní. S větrem o závod pluli cestovatelé za velkým cílem. Došlo uhlí, odtrhali dřevo z trupu lodi a nakonec spálili i drahocenný nábytek z podpalubí.

Cíl byl důležitější než vybavení. A tělo funguje podobně.

Ideální strava organismus nesaje, ale sytí! I proto zelené nápoje pijí lidé, kteří sahají za hranice svých možností. Vrcholoví sportovci jako kulturista David Hawk, maratónec Jerry Dunn či profesionální golfová legenda Arnold Palmer jistě vědí, co dělají, když pravidelně pijí zelené nápoje.

5. Zelené nápoje jsou zásadotvorné

98% populace trpí nemocemi zubů. A jaká je příčina zubního kazu? Překyselení organismu. Nevěřte zázračným zubním pastám! Samozřejmě na krátce osvěží dech a strhnou zubní povlak, ale zuby se nekazí proto, že je málo čistíme, ale potřebujeme je čistit proto, že špatně jíme.

Zelená strava působí zásadotvorně a to drží na uzdě rakovinotvorné látky žijící z překyselení. Nejdramatičtějším příkladem je krev. Ta musí mít zásaditost kolem 7,4. To je otázka života a smrti. Jakmile hrozí celkové překyselení, organismus poměr kyselosti a zásaditosti nerovnoměrně rozloží, aby nedošlo k ohrožení životně důležitých center.

Obrazně řečeno, přelije zásaditost z míst, kde nás ztráta ideálního prostředí tolik neohrozí. Například z ústní dutiny, tenkého střeva a z močového ústrojí. Nejprve si “půjčí” od úst. Důsledkem je zvýšená kazivost zubů, zubní plak, krvácivost dásní, parodontóza a např. zápach z úst.

Ještě horší je, že kyseliny naruší chuťové pohárky, čili zvýší chuť na cukry, tuky a sůl. Zelené nápoje kyselost vyrovnávají. Ústní problémy pak přirozeně mizí. Zdraví není žádný zázrak! Být zdravý je normální. A co na to diabetici? Regulace zásaditosti upravuje průchod cukrů skrze střevní stěny.

Tím se postupně normalizuje hladina cukrů v krvi. I toto se děje zcela přirozeně! Je to funkce řádné stravy.

Přínos pro děti

Šťáva z mladého ječmene má stejné pH jako mateřské mléko. Se zelenými nápoji začněte co nejdříve po odstavení od kojení. Mladý ječmen vytváří přirozené prostředí lépe než pasterizované kyselinotvorné ovocné džusy obsahující cukr.

U dětí můžete limonádami vyvolat osteoporózu už v jedenácti letech. Nezvykejte děti učit na sladké, učte je alespoň 1x denně pít “zelené mléko”. Trochu vykompenzujete zlozvyky, se kterými prohráváte a možná už ani nebojujete.

Budete mít zájem:  Jak se zbavit rýmy za pomoci naturopatie?

6. Zelené nápoje mají vysokou přirozenou antioxidační aktivitu

Pokud neužíváme zelené antioxidanty, pleť trpí a stárne i když používáme nejdražší kosmetickou péči. Klaus Oberbeil říká: “Bez antioxidantů pleť při opalování žloutne stejně jako máslo, které je na slunci”.

Ministerstvo zemědělství v USA v doporučeních z r. 1995 uvádí: “Antioxidanty v potravinách rostlinného původu snižují riziko onemocnění rakovinou a chronické nemoci.” Zelená šťáva brání před rentgenovým a jinými druhy záření. Dr.

Hagiwara popisuje zkušenost s kožním zánětem, který si způsobil vařící vodou: “Po opaření mi vznikly rozsáhlé mokvající puchýře a hrozila infekce. Podobné úrazy se mi těžce hojí, tak jsem popáleninu potíral šťávou z mladého ječmene. Léčba trvala kratší dobu a nebyla tak bolestivá”. Proto zadal Dr.

Hagiwara týmu výzkumníků úkol testovat šťávu na kožní onemocnění včetně slunečních popálenin.

V severních zemích užívají světlovlasí lidé se špatnou pigmentací džus z ječmene i na vnější potírání pokožky. Pro světlejší severské typy platí výzva k užívání zelených potravin o to více.

Autorem článku je naše redakce

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost

TOP 20 zdravých nápojů, které by ve vaší stravě neměly chybět

14.5.2018 Moštěk Paja Zdraví, nemoci a léčba 0

Všichni víme, že sladké a šumivé nápoje mohou způsobit spoušť ve zdraví a nacházejí se všude. Z televizních reklam propagujících dietní sodu až do lákavého jídelního lístku prezentovaného v naší oblíbené restauraci. Tady všude se dají nalézt umělé sladidla.

Top 20 zdravých nápojů

  • Tmavá horká čokoláda
  • Citronová voda
  • Brusinková šťáva
  • Zelený čaj
  • Pampeliškový čaj
  • Stinging čaj z kopřivy
  • Turmerický čaj
  • Červený malinový listový čaj
  • Melounová šťáva
  • Petrželová šťáva
  • Borůvkový džus
  • Tart čajová šťáva
  • Kokosová voda
  • Kefír
  • Rostlinné mléko
  • Aloe vera šťáva
  • Svatý bazalkový čaj
  • Kombuch

Informace o některých z nich:

  • Horká čokoláda je oblíbený nápoj, který se nejlépe vychutnává během chladné sezóny, může skutečně dělat zázraky pro vaše zdraví – pokud si vyberete správnou čokoládu, samozřejmě. Tmavá čokoláda obsahuje tryptofan, který je aminokyselinovým prekurzorem serotoninu, což je neurotransmiter zodpovědný za pozitivní náladu a pocit spokojenosti. Snížení krevního tlaku, cholesterolu a zlepšená citlivost na inzulín jsou spojeny s touto chutnou radostí.
  • Citrony nabízejí více než příjemnou vůni a kyselou chuť. Samozřejmě, že citrony jsou známy tím, že mají vysoké množství vitaminu C, s jediným citronem, který vám nabízí přibližně 51 procent, aby splňovaly vaše denní potřeby vitamínu C
  • Čaj je druhý nejpoužívanější nápoj na světě za vodou. Zelený čaj vyrobený z nekvašených listů údajně obsahuje nejvyšší obsah silných antioxidantů zvaných polyfenoly, což je jeden z nejlepších zdravých nápojů v okolí. Antioxidanty jsou molekuly, které bojují proti volným radikálům, které jsou buňkami poškozující sloučeniny, které poškozují DNA a dokonce způsobují buněčnou smrt. Výzkum poukazuje na to, že volné radikály přispívají k procesu stárnutí, stejně jako k rozvoji řady zdravotních stavů, včetně rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění.
  • Pampeliška se používá pro artritidu, žaludeční bolesti hlavy, edém a kožní onemocnění – a je výborná pro detoxikaci v důsledku působení na játra. Celá rostlina, zejména kořeny, je pražená a může být použita jako náhražka kávy. Vysoký obsah inulinu, zejména během podzimní sezóny, činí z kořenů pampelišky dobrý zdroj potravy pro prospěšné bakterie střev.
  • Meloun je přirozeným zdrojem nejsilnějších antioxidantů. Poskytuje vitamínu C a vitamínu A, zejména díky koncentraci beta-karotenu. Krásná červená barva je zdrojem silného karotenového antioxidantu známého jako lykopen, který může pomoci snížit riziko vzniku rakoviny prostaty. Překvapivě má meloun vyšší koncentraci lykopenu než jakékoliv jiné známé ovoce nebo zelenina.
  • Petržel je poměrně malá středomořská bylina, která ponechává příjemnou prezentaci na talíři. Pitná petrželová šťáva může snížit riziko vzniku rakoviny, jako je rakovina prsu, prostaty a kůže. Vysoké množství flavonoidů, známé jako apigenin, činí z nich silnou antioxidační a protizánětlivou bylinu. Folate v petrželce podporuje kardiovaskulární zdraví tím, že snižuje prozánětlivý homocystein, a petržel nabízí ochranu před širokým výběrem poruch, včetně astmatu, aterosklerózy, cukrovky, rakoviny tlustého střeva a dalších.
  • Borůvkové nápoje zlepšují kontrolu glukózy a snižují hladinu cholesterolu v krvi, čímž snižují riziko srdečních onemocnění a cukrovky. Anthocyanin, antioxidant nacházející se v borůvkách, je velmi účinný imunitní a antibakteriální činidlo k prevenci infekcí. Borůvky mají překvapivě vysoký obsah železa a obsah vitaminu C údajně zlepšuje noční vidění, pomáhá vytvářet kolagen a udržuje zdravé dásně.
  • Je pro vás kokosová voda dobrá? Ano, a proto je mezi seznamem zdravých nápojů. Je bohatý na sacharidy, chlorid, draslík a sodík a je považován za hydratační nápoj v různých částech světa.
  • Kefír je probiotický nápoj, který poskytuje zdravé střevní bakterie. To spolu s dalšími probiotickými nápoji podporuje účinné trávení dosažením zdravé střevní flóry, bojem proti patogenům a zvýšením energetické hladiny. Probiotické nápoje jsou „předem strávené“, jelikož cukry v nápoji byly rozloženy, což usnadňuje jejich trávení, což vytváří méně práce pro pankreas, který vylučuje trávicí šťávy. Studie ukázaly, že mohou pomoci zmírnit příznaky zácpy, infekce kvasinek, průjem, Crohnova choroba, celiakie, syndrom dráždivého střeva, kandida a vředy.
  • Jste alergičtí na kravské mléko a chcete další volbu bez mléka? Nápoje na bázi rostlin, jako jsou mandle, kokos, konopí, oves, quinoa a rýžové mléko. Mandle má více vitamínu E, protože je vyrobeno z uzemněných mandlí. Konopné mléko vyrobené z mletého, namočeného konopného semena a vody dodává významné množství omega-6 a omega-3 mastných kyselin a bílkovin. Kokosové mléko má monolaurin, molekulu odpovědnou za antimikrobiální vlastnosti. Ovesné mléko je bohaté na vlákninu a železo a jako rýžové mléko je vyšší v případě sacharidů, takže tyto dvě volby mléka na rostlině bázi nejsou tou nejlepší volbou pro diabetiky. Vyberte si obohacené alternativní mléčné doplňky s vápníkem, vitamínem D a vitamínem B12. Podívejte se na neslazené a snížené možnosti cukru a omezte ty s výrazným množstvím bílkovin.
  • Gel z aloe vera se používá již řadu let v kosmetických výrobcích. To také bylo používáno interně k zmírnění artritidy, zácpy, kašle, diabetu, bolestí hlavy a vředů. Jedna ze složek, aloe-emodin, má potenciální protirakovinové účinky.
  • Svatá bazalka nebo tulsi, je známá jako „královna bylina“ a je doporučována pro podmínky jako horečka, kašel, artritida, kožní onemocnění a hmyz, kousnutí hadí a škorpiónů. Je to silný adaptogen, což jsou bylinky, které pomáhají vaší mysli a tělu vyrovnávat se s fyzickým a emočním stresem. Bylo prokázáno, že Tulsi zabraňuje poranění mozku, ledvin a jater tím, že chrání proti poškození buněk způsobených průmyslovými chemikáliemi a pesticidy.
  • Tmavě zelená listová zelenina je výživná a nabízí velké množství vitaminů A, C, E a K. Množství antioxidantů nazývaných karotenoidy chrání proti poškození buněk a pomáhá předcházet vzniku mnoha druhů rakoviny. Obsahují také velké množství vápníku, vlákniny, železa, hořčíku a draslíku. Důležité je, že tmavá listová zelenina má málo sacharidů, cholesterolu a sodíku. Tmavé listové zelené nápoje dodávají značné množství vitaminu K, které pomáhá předcházet zánětu a chrání kosti před osteoporózou. Listová zelenina může být nejlepší volbou, pokud jde o prevenci rakoviny kvůli vysokému množství antioxidantů. Studie ukázaly, že jíst dvě až tři porce listové zeleniny týdně může snížit riziko některých rakovin, zejména prsu, kůže a žaludku. Významné množství folátu může pomoci předejít vrozeným vadám a zlepšit kardiovaskulární zdraví. Folát je důležitý pro správnou opravu a replikaci DNA a může pomoci snížit riziko rakoviny prsu, krčku a plic.
  • Když pijete zdravé nápoje, získáváte více nutričních hodnot, protože jsou ve své kapalné formě a usnadňují trávení a absorpci živin. Váš žaludek nebude muset pracovat tak tvrdě, aby si pokazil potraviny a vytáhl živiny, které potřebujete. Tekutiny přeskočí proces žvýkání a nápoj dosáhne trávicího systému rychleji. Probiotické nápoje jsou nápoje, které prošli procesem fermentace. Zdravé bakterie, které se nacházejí ve vašem střevě, se živí škrobem a cukrem v nápoji a vytvářejí kyselinu mléčnou. Bylo prokázáno, že fermentace uchovává živiny, včetně vitaminů B, příznivých enzymů a mnoha kmenů bakterií, a zároveň přetahuje nápoj do lehce stravitelné formy.
  • Ačkoliv pitná čistá voda je ve většině případů skvělá, neobsahuje vysokou úroveň elektrolytů a minerálů, aby se doplnila ztráta v době onemocnění a namáhavého cvičení. Vzhledem k tomu, že zdravé nápoje jsou v kapalném stavu, mohou být snadno tráveny, čímž jsou elektrolyty a vitamíny snadno přístupné, aby se zabránilo nerovnováze elektrolytů. Zdravé nápoje jako kokosová voda mohou být užitečné jako perorální rehydratace, nahrazující ztráty tekutin u pacientů trpících těžkou dehydratací. S vysokými antioxidačními vlastnostmi může kokosová voda neutralizovat volné radikály, které jsou výsledkem dlouhých hodin cvičení.
  • Zdravé nápoje s velkým množstvím vitamínu C, jako je citronová voda, mají množství antioxidantů. V nedávných studiích bylo zjištěno, že vitamín C je v lidské pokožce nejvíce hojný antioxidant, který chrání pokožku před oxidačním stresem vyvolaným volnými radikály. Vitamín C je nezbytný pro syntézu kolagenu, který slouží jako faktor pro enzymy zodpovědné za stabilizaci molekul kolagenu. Prozánětlivé vlastnosti vitaminu C v zdravých nápojích mohou pomoci s akné a růžovkou. Může podporovat hojení ran a zabraňovat i vzniku post-zánětlivé hyperpigmentace.

Zdroje:

  • http://www.eatingwell.com/recipes/17949/drinks/
  • https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-drinks/
  • http://www.momjunction.com/articles/healthy-drinks-for-your-kid_00120578/#gref

Štítky: nápoje vitamíny a minerály

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector