Sušené ovoce – je zdravé? Kolik obsahuje kalorií?

13. 10. 2015 Ovoce Tipy Sušené ovoce – je zdravé? Kolik obsahuje kalorií?

Zhubněte s unikátními produkty:

Na první pohled vypadá sušené ovoce zcela nevině a zdravě, ale jak je to s ním ve skutečnosti? Často se doporučuje jíst sušené ovoce, když máte na něco chuť místo sladkostí. Opravdu se ale hodí při hubnutí nebo byste se mu měli naopak při dietě vyhýbat?

Na posezení určitě i vy během chviličky sníte misku ovoce a ani pořádně nevíte, že jste ho snědli už tolik. Sušené ovoce je velmi drobné a lehké, proto ho ve výsledku sníme mnohem více, než se nám zdá. Vůbec nezasytí a zpravidla se nebere jako problémová potravina, což tak úplně není pravda. To hlavně platí, pokud je dieta vaším často skloňovaným slovem.

Jakmile se nakrájené ovoce usuší, mnohonásobně se zmenší a každý pak nabude dojmu, že je vlastně malé a nekalorické. Opak je pravdou. Sušené ovoce je kalorické a jeho značnou část tvoří cukr.

Z tohoto důvodu je nutné dávat pozor na to, kdy a kolik tohoto ovoce sníte. Sušené ovoce při hubnutí byste si určitě neměli dávat večer, stejně jako klasické ovoce.

Dopoledne nebo odpoledne ano, ale večer se řadí mezi nevhodné potraviny.

Ačkoliv to tak vůbec nevypadá, tak sušené ovoce obsahuje velmi hodně cukru podle toho, o co se jedná.

Většinou ve 100 gramech najdete 50 – 70 gramů cukru, což je velmi hodně a obsahuje 1 000 a 1 300 kJ (238 – 309 kcal).

Pro srovnání, mléčná čokoláda obsahuje 57 gramů cukru a 2 230 kJ, medovník obsahuje 49 gramů sacharidů a celkově 1 620 kJ a čokoláda se 70 % kakaa 25 g cukru a 2 280 kJ.

Sušené ovoce – je zdravé? Kolik obsahuje kalorií?

Abyste jej mohli mlsat bez výčitek a přitom hubnout, dejte si maximálně 40 gramů sušeného ovoce (ideální je na svačinu) za den a to jen občas. Vyhněte se ale neustálému mlsání během dne, protože zaprvé určitě překročíte toto množství a zadruhé je potřebné, aby si trávicí ústrojí odpočinulo od neustálého příjmu potravy.

Další nevýhodou je, že pořádně ani nezasytí, ačkoliv má celkem nízký glykemický index, a vy tak máte tendenci ho sníst mnohem více. Ve výsledku v domnění, že jste udělali něco pro své zdraví, akorát ublížíte své štíhlé linii, protože jeho obsah cukru a kalorií je značný.

Sušené ovoce – je zdravé? Kolik obsahuje kalorií?

Ovoce – 100 g kcal kJ
Hrušky 212 kcal 890 kJ
Fíky 230 kcal 965 kJ
Meruňky 257 kcal 1 080 kJ
Švestky 269 kcal 1 130 kJ
Jablka 271 kcal 1 140 kJ
Datle 274 kcal 1 150 kJ
Rozinky 281 kcal 1 180 kJ
Ananas 290 kcal 1 220 kJ
Brusinky 321 kcal 1 350 kJ
Banány 324 kcal 1 360 kJ
Kokos 657 kcal 2 760 kJ

Dávejte si pozor na siřičitany

Nevýhodou sušeného ovoce je, že obsahuje oxid siřičitý (E220), což je konzervant, který se přidává při sušení kvůli zachování barvy. Díky němu ovoce je krásně barevné a nezhnědne, jak by se bez něj stalo.

Na druhou stranu může způsobit bolest žaludku, nevolnosti a neprospívá astmatikům. Ideálním řešením je vybírat takové sušené ovoce, jež neobsahuje siřičitany, ovšem jeho nabídka není moc velká.

Nesířené ovoce seženete nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i v obchodech v bio verzi.

Vybírejte si to lepší

Jak již bylo zmíněno, vždy si při výběru sušeného ovoce dávejte pozor na to, co kupujete. Vždy dejte přednost takovému, které neobsahuje přidaný cukr, olej a oxid siřičitý, což je většinou pouze bio verze. Bio sušené ovoce má ještě i jiné výhody, neboť zpravidla obsahují méně přidaného cukru, ovoce je neobsahuje chemii a má také více vitamínů.

Právě sušené ovoce, které neobsahuje přidaný cukr a olej, je nejen při hubnutí, ale i obecně pro zdravé mlsání mnohem lepší.

Sušené ovoce – je zdravé? Kolik obsahuje kalorií?

Lyofilizované ovoce

Kromě sušení ovoce horkem je možné usušit ovoce i mrazem. Ovoce se nejprve rychle zmrazí a pak se při nízkém tlaku suší. Výhodou je, že ovoce si zachovává barvu, chuť, tvar, vitamíny a není nutné přidávat dodatečný cukr nebo E220. Obsahuje mnohem méně cukru, proto se ho nemusíte bát při dietě, jak je tomu u sušeného klasicky.

Usušte si ovoce doma

Jako nejlepší řešení se jeví, abyste si usušili ovoce doma. Nepotřebujete mít rovnou sušičku, ale můžete jej usušit na topení, sluníčku nebo v troubě při velmi nízké teplotě.

Při domácím sušením máte jistotu, co sušíte a také určitě nepoužijete éčka nebo přidaný cukr. Právě křížaly z jablek a hrušek patřily mezi oblíbené mlsky našich babiček v zimě, proto se i vy tím můžete inspirovat.

A malé množství nikomu neuškodí ani při hubnutí.

Ve zkratce

  • Sušené ovoce není dietní, obsahuje velké množství cukru.
  • Vybírejte si nedoslazované varianty a bez tuku.
  • Sušené ovoce při hubnutí smíte, ale pouze do 40 gramů na den.
  • Vyhněte se jeho konzumování večer.
  • Dávejte si pozor na obsah E220.
  • Nejlépe jezte domácí nebo bio.

Jíte často sušené ovoce při hubnutí nebo se mu úplně vyhýbáte?

Ovoce – kalorické tabulky a výživové hodnoty – Pestrý Jídelníček

I když ovovce samozřejmě patří mezi zdravé potraviny, při dodržování redukční diety je potřeba si na něj dávat trochu pozor. Stejně jako jiné potraviny obsahuje ovoce kalorie a není jich zrovna málo.

Ovoce, kalorie a cukr

Avokádo, hroznové víno, broskve, meruňky a banány jsou druhy ovoce, ve kterých najdete ve větší míře koncentraci ovocných cukrů, ty mohou napomáhat k nárůstu na váze.

 Mezi méně kalorické ovoce patří melounyjahodypomeranče nebo třeba grepy.

 Obecně největší podíl cukrů mají  kandované, sušené ovoce arůzné ovocné marmelády a kompoty.

Přejíst se ovocem je dosti jednoduché, jelikož je sladké, lehké, šťavnaté, osvěžující, a také není příliš syté. Ovoce se doporučuje konzumovat v dopoledních hodinách, kdy je metabolismus maximálně funkční a energii z cukrů dokáže tak tělo lépe spotřebovávat.

V odpoledních a hlavně večerních hodinách se ovocný cukr – fruktóza – může v těle ukládat v podobě tuků. Tento zažitý postoj je ale v dnešní době již do značné míry vyvrácen odborníky.

Například při sportovní odpolední zátěží je naopak dobré dopřát tělu cukry v podobě ovoce! Pokud si ale myslíte, že večerní ovocné vitamínové hody jsou pro vaše zdraví to nejlepší, jste na velkém omylu.

Čerstvé ovoce by mělo být součástí každého zdravého jídelníčku, aby byla strava vyvážená. Ne každý druh je ale vhodný například při dietě, kvůli vysokému obsahu cukru. Na kalorické hodnoty byste tak neměli zapomínat ani u ovoce a to především, jestliže se snažíte o redukci váhy.

Banán

Banány jsou nejen chutné, ale hlavně velmi zdravé. Obsahují řadu důležitých živin a pozitivně ovlivňují trávení, zdraví srdce a hubnutí.

Banány obsahují totiž relativně málo kalorií, v průměrně velkém banánu je jen o něco málo kolem100 kalorií a přesto i takto velký banán obsahuj celou řadu prospěšných živin a zvyšuje pocit sytosti a plnosti (vyhnete se tak případnému dojídání se). Banány obsahují také vitamíny, zejména vitamíny z řady B.

Ty navíc uklidňují nervový systém. Jestliže vás zachvátí panika či stres, šáhněte namísto čokolády raději po zralém banánu.

Jablko

Jablka představují jeden z nejdostupnějších druhů ovoce u nás. Obsahují velmi mnoho polyfenolů, chemických látek, které mají antibakteriální účinky a pomáhají bojovat proti mnoha chorobám.

Je v nich vitamin C, ale třeba i železoměďzinek a další pro tělo nezbytné látky, tyto látky z jablek dělají velmi dobře dostupnou superpotravinu.

Sušené ovoce – je zdravé? Kolik obsahuje kalorií?Sušené ovoce – je zdravé? Kolik obsahuje kalorií?

Avokádo

Avokádo i když se na první pohled nezdá, je také ovoce, od ostatních druhů se ale velmi liší. Ovoce je obecně plné vitamínů, minerálů a sacharidů, avokádo je ale svým obsahem živin pořádný kus napřed. Je totiž tvořeno z 80 % tukem.

Obrovská dávka vitamínů a minerálů je tak samozřejmostí. Obsahem živin se blíží dokonce k vejcím nebo masu. Avokádo je tzv. superpotravina a je velmi oblíbené mimo jiné také mezi vegany a to právě pro velký obsah bílkovin.

Kromě živin ale obsahuje toto ovoce kalorie ve větším množstvím, tak pozor, aby jich váš jídelníček neobsahoval příliš mnoho.

Vodní meloun

S příchodem léta také doslova přicházejí i melouny do našich kuchyní. Ale pozor, melouny nejsou ovoce, nýbrž druh zeleniny!  A jestli jste si mysleli, že konzumací sladkého vodního melounu jen mlsáte, jste na štěstí na omylu.

Meloun má totiž neuvěřitelně blahodárný vliv a to jak na krásu, tak na psychickou pohodu. Můžete tak bez výčitek mlsat vychlazenou červenou dužninu a představovat si, jak vlastně pročišťuje tělo.

Budete mít zájem:  Bylinky do vody rozmixujte, chuť bude intenzivnější

Meloun obsahuje spoustu vitamínu C a také vitamíny skupiny B.

 A přestože je meloun sladký, dietologové ho při redukci přebytečných kil vřele doporučují, obsahuje totiž 90 % vody a cukry tvoří jen asi 3–12 %

Tip: Chcete si vychutnávat lahodnou chuť ovoce a přitom nepřijímat téměř žádné kalorie? Vyzkoušejte moderní a lahodné koktejly od Chia Shake.

Doporučený denní příjem ovoce

Konzumace ovoce je při hubnutí důležitá, protože obsahuje cenné vitamíny a také vlákninu, která podporuje správnou funkčnost trávicího systému. Ovoce se doporučuje jíst v menších dávkách.

Jestliže budete chtít zahnat chuť na sladké ovocem, ale zároveň hubnete, tak byste nejspíš neměli sáhnout po svačince v podobě trsu hroznového vína nebo banánů.  Místo velkého množství ovoce si raději k svačině připravte váš oblíbený druh ovoce s bílým jogurtem či neochuceným tvarohem.

Takhle kombinace vás zasytí více než jen samotné ovoce. Ovoce jezte 2x až 3x denně a aby vás neomrzelo, dělejte si ovocné saláty, jednohubky či smoothie.

Více vám případně řeknou kalorické tabulky. Do nich si můžete zapisovat všechno, co za den sníte a hlídat si tak, jestli váš denní příjem kcal odpovídá kalorickému příjmu, který potřebujete ke zhubnutí. V tabulkách najdete také obsah sacharidů v jednotlivých druzích ovoce.

Ovoce – kalorie oblíbených druhů ovoce

Údaje na 100g

  • Banány – 95 kcal – sušené 324 kcal
  • Jablka – 47 kcal – sušené 271 kcal
  • Hrušky – 34 kcal – sušené 212 kcal
  • Broskve – 41 kcal
  • Meruňky – 48 kcal sušené –  257 kcal
  • Pomeranče – 62 kcal
  • Avokádo – 190 kcal
  • Hroznové víno – 61 kcal
  • Kiwi – 49 kcal
  • Meloun vodní – 26 kcal
  • Jahody – 27 kcal

Vyplatí se jíst ovoce při hubnutí?

Ovoce je kalorické a má mnohem vyšší energetickou hodnotu, než je tomu u zeleniny. Jak již bylo zmíněno, nejlepší je při hubnutí jíst ovoce dopoledne. V dopoledních hodinách má tělo vyšší výdej energie, kalorie z ovoce tak jednoduše spálí a neuloží si je v těle ve formě tuku.

Ovoce je nevhodné při hubnutí zejména tehdy, když jej jíte na večeři nebo ještě později. Tehdy jsou kalorie přijaté z ovoce opravdu škodlivé pro hubnutí a navíc vyšší glykemický index ovoce vám již po krátké době způsobí další chutě na sladké.

Oblíbeným pomocníkem při hubnutí je například meloun.

 Díky melounu si hydratujete své tělo, podporujete trávení a taky močové cesty budou pracovat spolehlivěji. Meloun je plný vody, obsahuje zhruba 25 kcal na 100g.

Při denním příjmu 2000 kcal to představuje velmi malé procento kalorií a můžete si ho tak s čistým svědomím dopřát i ve větším množství.

A jaké ovoce si dopřáváte bez výčitek vy?

Sušené ovoce – je zdravé? Kolik obsahuje kalorií?

sušené ovoce – PharmDr. Margit Slimáková

Informace o sušeném ovoci jsou velmi rozporuplné. Někteří říkají, že je to výživná a zdravá svačinka, zatímco jiní tvrdí, že to není o nic lepší než sladkosti. Jak sušené ovoce ovlivňuje zdraví?

Sušené ovoce je ovoce, v němž byl různými metodami sušení snížen obsah vody na 15–20 %. Suší se přirozeně na slunci, v pecích na chleba, na velkých sítech v dřevem vytápěných sušárnách nebo pomocí horkého vzduchu v sušičkách.

Ovoce se během tohoto procesu smršťuje a výsledkem je malé sušené ovoce s koncentrovanějším množstvím všech prvků, cukru, energie a především sladké chuti. Nejběžnějším sušeným ovocem jsou rozinky, oblíbené jsou jablka, datle, švestky, hrušky a meruňky.

K dalším druhům sušeného ovoce, někdy ve formě kandovaného ovoce (obaleného cukrem), patří mango, ananas, brusinky a banány. Na trhu se objevuje také další exotické sušené ovoce, jako jsou třeba goldenberries a sušené plody kustovnice čínské – gojiberries.

Sušené ovoce má mnohem delší trvanlivost než čerstvé ovoce a může být šikovnou svačinkou, zejména na dlouhých cestách, kde nemáme k dispozici chlazení.

Dobrý zdroj stopových prvků, vlákniny a antioxidantů

Jeden kus sušeného ovoce obsahuje přibližně stejné množství živin jako čerstvé ovoce, ale v mnohem menším balení. Obsahuje až 3,5násobek vlákniny, vitamínů a minerálních látek oproti čerstvému ovoci.

Jedna porce sušeného ovoce tak může poskytnout velké procento denní doporučené dávky mnoha vitaminů a minerálních látek, jako například kyseliny listové. Výjimkou je ale vitamín C, jehož obsah je sušením výrazně snížen.

Sušené ovoce obvykle obsahuje velké množství vlákniny a je skvělým zdrojem antioxidantů, hlavně polyfenolů. Polyfenolové antioxidanty pomáhají zlepšit průtok krve, přispívají k lepšímu trávení, snižují poškození způsobené volnými radikály a riziko mnoha chorob.

Studie prokazují, že lidé, kteří jedí sušené ovoce, mají tendenci vážit méně a přijímat více živin, ve srovnání s jedinci, kteří sušené ovoce nekonzumují. V sušeném ovoci je zachována většina živin čerstvých plodů, díky sníženému obsahu vody jsou ale koncentrovanější.

Shrnutí: Sušené ovoce je bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály. Obsahuje také velké množství zdraví prospěšných polyfenolových antioxidantů. Konzumace sušeného ovoce zvyšuje příjem živin a snižuje riziko obezity.

Rozinky mohou snížit riziko některých chorob

Rozinky obsahují vlákninu, draslík a různé rostlinné sloučeniny podporující zdraví. Mají nízký až střední glykemický index a nízkým index inzulinu. To znamená, že rozinky by neměly způsobit zvýšení hodnoty hladiny cukru v krvi nebo inzulinu po jídle.

Studie ukazují, že konzumace rozinek přináší:

Všechny tyto faktory by měly přispět ke snížení rizika vzniku diabetu 2. typu a srdečních chorob. Příznivé léčivé účinky mají také goldenberries neboli sušené plody peruánského physalisu, někdy u nás označované jako exotické rozinky.

Mají vysoký obsah vitamínu C, díky němuž stačí 50 g těchto sušených plodů k zajištění jeho denní spotřeby. Dále obsahují některé vitamíny skupiny B, vitamín P (rutin), beta-karoten, fosfor a železo. Mají nízký glykemický index, posilují imunitu a cévy, zpomalují stárnutí buněk.

Podobně jako brusinky podporují močení.

Shrnutí: Rozinky mají vysoký obsah vlákniny, draslíku a dalších rostlinných látek. Konzumace rozinek může zlepšit hladinu cukru v krvi, pomáhá ke snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi stejně jako snížení zánětu. Goldenberries jsou zajímavým sušeným ovocem s významnými léčivými účinky.

Sušené švestky jsou přírodním projímadlem

Sušené švestky jsou vysoce výživné, bohaté na vlákninu, draslík, beta-karoten a vitamín K. Jsou známé pro své přírodní projímavé účinky, které jsou dány vysokým obsahem vlákniny a alkoholického cukru s názvem sorbitol, který se přirozeně vyskytuje v některém ovoci. Bylo prokázáno, že konzumace švestek napomáhá zlepšit frekvenci vyprazdňování a výslednou konzistenci.

Sušené švestky jsou při úlevě od zácpy ještě účinnější než psyllium, což je další projímavý prostředek. Švestky jako velký zdroj antioxidantů snižují hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a pomáhají předcházet onemocnění srdce a rakoviny. Jsou také bohaté na bor, který může pomoci v boji proti osteoporóze. Švestky jsou velmi syté a nezpůsobují rychlé zvednutí hladiny cukru v krvi.

Shrnutí: Sušené švestky mají přirozený projímavý účinek, protože obsahují vlákninu a sorbitol. Obsahují i mnoha antioxidantů a mohou pomoci bojovat proti oxidačnímu poškození v těle.

Datle jsou zdrojem energie

Datle jsou neuvěřitelně sladké. Jsou výborným zdrojem vlákniny, draslíku, železa a několika rostlinných látek. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů antioxidantů, což přispívá ke snížení počtu volných radikálů v těle.

Datle mají nízký glykemický index, což znamená, že jejich konzumace by neměla způsobit velké výkyvy hladiny cukru v krvi.

Pro zajímavost datle také ukázaly slibné výsledky ve studiích na zvířatech při výzkumu léku na neplodnosti, ale data nejsou ověřena na lidské studii.

Shrnutí: Datle jsou bohaté na antioxidanty, draslík, železo a vlákninu. Konzumace datlí pomáhá snížit oxidační poškození a udržet stabilní hladinu cukru v krvi.

Sušené ovoce obsahuje velké množství přírodního cukru a kalorií

Ovoce obsahuje významné množství přírodních cukrů. Vzhledem k tomu, že ze sušeného ovoce byla odstraněna voda, cukr a kalorie se koncentrují do mnohem menšího balení.

Z tohoto důvodu obsahuje sušené ovoce vysoký podíl kalorií a cukru včetně glukózy a fruktózy. Obsah přírodního cukru ve vybraných druzích sušeného ovoce:

  • rozinky – 59 %
  • sušené datle – 64 až 66 %
  • sušené švestky – 38 %
  • sušené meruňky – 53 %
  • sušené fíky – 48 %

Asi 22–51 % z tohoto obsahu cukru tvoří fruktóza. Konzumace velkého množství fruktózy může mít negativní účinky na zdraví. To zahrnuje zvýšené riziko přibývání na váze, diabetu 2.

 typu a srdečních onemocnění .

Vzhledem k tomu, že sušené ovoce je ideálním zdroje energie a uspokojuje chuť na sladké, je snadné sníst ho velké množství najednou, což může mít za následek nadměrné příjem cukru a kalorií.

Budete mít zájem:  Český česnek již koupíte na farmářských trzích

Shrnutí: Sušené ovoce má poměrně vysoký obsah kalorií a cukru. Běžné sušené plody obsahují 38–66 % cukru, a jejich nadměrná konzumace může přispět k přibývání na váze a různým zdravotním problémům.

Vyhněte se sušenému ovoci s přidaným cukrem (kandované ovoce)

Aby bylo sušené ovoce ještě sladší a přitažlivější, namáčí se několik dní před sušením v cukernatém nebo sirupovém roztoku. Sušené ovoce s vysokým podílem přidaného cukru se označuje jako kandované ovoce. Bylo opakovaně prokázáno, že přidaný cukr má škodlivé účinky na zdraví, čímž se zvyšuje riziko obezity, srdečních chorob a dokonce i rakoviny.

Abyste se vyhnuli konzumaci sušeného ovoce s přidaným cukrem, čtěte pozorně informace o přísadách a nutričních hodnotách uvedené na obalu.

Shrnutí: Některé ovoce je před sušením potaženo cukrem nebo sirupem. Při nákupu sušeného ovoce si vždy přečtěte informace na etiketě a vyhněte se výrobkům, které obsahují přidaný cukr.

Sušené ovoce může také obsahovat siřičitany, houby a toxiny

Někteří výrobci přidávají do sušeného ovoce konzervační látky zvané siřičitany. Oxid siřičitý (E 220) se používá také jako látka, která vylepšuje vzhled sušených plodů, protože zabraňuje jejich oxidaci a tak i ztrátě barvy. To platí zejména pro zářivě barevné ovoce, jako jsou rozinky a meruňky. Proto mají bio sušené meruňky hnědou barvu, zatímco ty sířené jsou oranžové. Někteří jedinci mohou být citliví na siřičitany a může u nich dojít k žaludečním křečím, kožním vyrážkám a astmatickým záchvatům po jejich požití. Pokud se sušené ovoce nesprávně skladuje a je s ním chybně manipulováno, může být rovněž znečištěno houbami, mykotoxiny a jinými toxickými látkami.

Shrnutí: Siřičitany se přidávají do sušeného ovoce, aby se zachovala jeho barva, což může způsobit nežádoucí účinky u citlivých jedinců. Sušené ovoce, které je nesprávně skladováno a manipulováno, může být také kontaminováno houbami a toxiny.

Doporučení

Stejně jako mnoho jiných potravin má sušené ovoce své dobré i špatné stránky. Díky sušenému ovoci můžete zvýšit příjem vlákniny i živin a svému tělu dodat velké množství antioxidantů. Na druhou stranu vám může vysoký obsah cukru a kalorií způsobit problémy v případě, že konzumujete nadbytečné množství sušeného ovoce.

Z tohoto důvodu by se sušené ovoce mělo jíst v malém množství, nejlépe společně s dalšími výživnými potravinami. Je to také potravina s vysokým obsahem sacharidů, a proto není sušené ovoce vhodné pro nízkosacharidovou dietu.

Jíst sušené ovoce ve večerních hodinách také není zrovna ideální, ale je to určitě mnohem zdravější a výživnější varianta než chipsy nebo jiné nezdravé potraviny.

Kalorie sušené ovoce – je zdravé a hodí se i při hubnutí?

Okolo sušeného ovoce zaznívají často velmi protichůdné názory. Někdy bývá doporučováno, jako zdravá svačinka. Díky sušení, si ovoce uchová podstatnou část živin, vitamínů a minerálů. V mnoha případech, je ale naopak sušené ovoce zavrhováno.

Díky vysušení (zvláště pak u lyofilizace – vysušení mrazem), má vysoký obsah sacharidů (cukrů). Je tak často srovnatelné, s jakoukoliv jinou sladkostí (sladkou tyčinkou).

Kde je tedy pravda? Hodí se sušené ovoce na zdravý nebo dokonce dietní jídelníček?

Sušené ovoce a zdraví

Podobně, jako skoro u všeho, ani situace okolo sušeného ovoce není černo-bílá.

Sušené ovoce je určitě mnohem zdravější, než celá řada „nezdravého“ mlsání. Sušené ovoce si zachovává řadu podstatných živin, minerálů a vitamínů.

Problematické, jsou určitě přidávané cukry (u mnoha druhů, v obchodech prodávaného sušeného ovoce, jsou během výroby přidány další cukry). Problém jsou určitě i konzervační látky.

Při průmyslové výrobě sušeného ovoce, se nejčastěji používá pro konzervaci oxid siřičitý (síření sušeného ovoce). Ten bývá na obalech uveden jako E220. Obsahuje ho naprostá většina sušeného ovoce (které je prodávané v běžných obchodech).

Síření ovoce má dva hlavní důvody – slouží jako konzervace (zabraňuje růstu plísní a baktérií, likviduje roztoče). Současně se díky síření, zachová původní barva ovoce. Pro „barevnost“ sušeného ovoce, jsou ale často přidávána i další barviva

Takové ovoce, byste měli před konzumací opláchnout v horké vodě.

Sušené ovoce bez cukru

V mnoha obchodech se zdravou výživou je možné najít „bio sušené ovoce“ nebo „sušené ovoce bez přidaných cukrů“.

Tyto výrobky často nebývají nijak chemicky ošetřeny, a mohou tak být hodnější alternativou, než sušené ovoce dostupné v běžných supermarketech.

Je ale nutná opatrnost. Sušeného ovoce „bez chemie“, klade vysoké nároky na použitou technologii, kvalitu surovin a použitý postup.

Pokud tyto podmínky nejsou dodrženy, pak si sice kupujete „bio kvalitu“, bez chemie, bez konzervantů, ale zase s plísní, s roztoči atd. A to také není nic moc zdravého.

Obecně patří sušené ovoce mezi potraviny, u kterých bývají během kontrol, často nalezeny nevhodné nebo až zdraví škodlivé výrobky. Stačí se jen podívat třeba na web Státní zemědělské a potravinářské inspekce, a na sušené ovoce vás trochu přejde chuť.

Sušené ovoce a hubnutí

Se sušeným ovocem při hubnutí je to složitější. Obecně platí, že ovoce sice patří na zdravý a dietní jídelníček. Ale jen v rozumném množství.

Ovoce (i to čerstvé) obsahuje zpravidla nemalé množství cukrů (sacharidů). A i když se jedná o jednoduché monosacharidy (v ovoci je hlavně fruktóza), které jsou přece jen o něco lepší než disacharidy (především sacharóza, tj. „klasický“ cukr), při hubnutí je potřeba mít sacharidy pod kontrolou.

Při hubnutí jsou nejvhodnější komplexní sacharidy, ze kterých se energie uvolňuje delší dobu. Sušené nebo čerstvé ovoce je fajn, ale jen v omezeném množství.

Speciálně pro sušené ovoce, kde jsou cukry ve vysoké koncentraci (viz následující tabulka, až 60 – 90 gramů na 100 gramů sušeného ovoce), je nutná obezřetnost.

Sušené ovoce je obvykle sladké a svádí tak k „mlsání“. Sníte pár kousků a než si to uvědomíte, sedíte s prázdným pytlíkem v ruce.

  • Pokud sušené ovoce použijete v přiměřeném množství k dochucení nějakých základních potravin, pak je to v pořádku
  • Pokud si jako „zdravou svačinku“ dáte pytlík sušeného ovoce s představou, že hubnete, pak jste na velkém omylu

Kalorická tabulka: Kalorie a cukry v sušeném ovoci

Sušené ovoce 100 g
Kalorie (kcal)
Kilojoule (kJ)
Cukry (sacharidy)
Sušené rozinky 331 kalorií 1385 kJ 75 gramů
Sušené švestky 316 kalorií 1322 kJ 75 gramů
Sušené brusinky 251 kalorií 1051 kJ 60 gramů
Sušené meruňky 291 kalorií 1210 kJ 67 gramů
Sušené fíky 297 kalorií 1244 kJ 68 gramů
Sušený banán 347 kalorií 1453 kJ 47 gramů
Sušený ananas 291 kalorií 1221 kJ 66 gramů
Sušený zázvor 350 kalorií 1465 kJ 85 gramů
Sušená hruška 373 kalorií 1560 kJ 72 gramů
Sušené jahody 287 kalorií 1200 kJ 51 gramů
Sušené borůvky 325 kalorií 1361 kJ 80 gramů
Sušené maliny 363 kalorií 1520 kJ 90 gramů
Sušené jablko 330 kalorií 1380 kJ 69 gramů
Sušené kiwi 322 kalorií 1350 kJ 60 gramů
Sušené mango 335 kalorií 1401 kJ 70 gramů

Jaké jsou výhody sušeného ovoce?

Sušené ovoce, má poměrně vysoký obsah kalorií (obsahuje minimum vody, takže jsou v něm koncentrované cukry).

Výhodou může být naopak to, že sušené ovoce (díky vysušení) obsahuje až 3,5x více vlákniny a také 3,5 více minerálů a vitamínů.

Není tedy nutné sníst velké množství sušeného ovoce, stačí opravdu jen trochu, na dochucení připravované snídaně nebo svačiny. Maximální doporučené denní množství sušeného ovoce by měl být cca 1 až 1,5 šálku za den.

Které druhy sušeného ovoce jsou nejlepší?

Různé druhy sušeného ovoce mohou mít různé benefity. Například sušené švestky mají jako „vedlejší“ účinek, výrazné projímací účinky. Mohou tak být použity jako přirozený přírodní prostředek proti zácpě.

Sušené borůvky zase pomáhají regulovat cholesterol v krvi, jsou dobré i při infekcích močového ústrojí (podobně fungují i brusinky).

Nedá se tedy říci, že některé druhy sušeného ovoce, by byly výrazně lepší než jiné. I při pohledu do naší tabulky kalorií můžete vidět, že z pohledu kalorií, nebo množství cukrů (sacharidů), nejsou u sušeného ovoce, až tak velké rozdíly.

[Celkem: 125 Průměr: 4.3]

Mohlo by vás také zajímat:

13 zdánlivě zdravých potravin, po kterých se tloustne!

Po zdravém životním stylu volají lékaři už léta. Vedle dostatku pohybu, spánku a relaxace by měl zahrnovat i zdravé stravování. Ač se řada lidí snaží sledovat výživové trendy a jíst, jak se má, některé potraviny jim to mohou kazit. Tváří se totiž zdravě, i když mají na svědomí spíše růst tukových zásob. Které to jsou?

  • Kolik kalorií má běžný oběd:
  • Big Mac (McDonald) – 504 kcal
  • Svíčková omáčka s hovězím masem a 5 knedlíky – 609 kcal
  • Zeleninový salát s kuřecím masem (200 g) – 102 kcal
  • Vepřový steak (243 kcal) + hranolky – 275 kcal
  • Bezlepkové potraviny
  • Počet kalorií v průměru: bezlepkový chléb (440 g) obsahuje 1756 kcal, kmínový chléb (400 g) obsahuje 932 kcal
Budete mít zájem:  Překyselený žaludek (kyselý žaludek) – jak na něj? Domácí a babské rady

Spousta lidí stále žije v přesvědčení, že jsou bezlepkové potraviny automaticky lepší a zdravější než běžné jídlo. Platí to ale pouze částečně. Sice neobsahují lepek, ale o to více se v nich vyskytují sacharidy a kalorie. Mnoho náhražek za běžnou mouku, jako je kukuřičná nebo pohanková, obsahují mnohem více kalorií.

Nemluvě o bezlepkových sušenkách a sladkostech, které jsou navíc plné dalších cukrů.

Bezlepkové potraviny v sobě obsahují více sacharidů než běžné potraviny

Oříšky

Počet kalorií v průměru: 100 g obsahuje 689 kcal

Hodné zrádné jsou i různé druhy oříšků. Na jedné straně patří mezi základy zdravé výživy, nic se ale nesmí přehánět. Jedna porce oříšků by měla obsahovat maximálně šest kusů. Celkově jsou ořechy bohatým zdrojem bílkovin, mají vysoký podíl minerálů a vitaminů a obsahují nenasycené tuky, které jsou důležité v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním.

  1. Ideální jsou vlašské ořechy, které obsahují hodně omega-3 mastných kyselin.
  2. Žádný z nich se ale nesmí jíst ve velkém množství, i když je tuk v nich obsažený zdraví prospěšný.
  3. Rýžové chlebíčky
  4. Počet kalorií v průměru: 1 balení (130 g) obsahuje 503 kcal

Kukuřičné, pšeničné, rýžové nebo žitné chlebíčky jsou velmi oblíbené při držení diet. Hlavně kvůli zanedbatelnému množství tuků a obsahu vlákniny. Na druhou stranu mají také vysoký glykemický index. To znamená, že po jejich konzumaci se zvyšuje hladina cukru v krvi, a tím i hlad. Ještě horší možností jsou pufované chlebíčky, polité jogurtovou či čokoládovou polevou.

Přínosné ale mohou být jako svačinka před cvičením, jelikož dodávají rychlou energii a jsou velmi dobře stravitelné.

Chlebíčky jsou kvůli své dobré stravitelnosti vhodné po cvičení

Snídaňové cereálie

Počet kalorií v průměru: 100 g cereálií obsahuje 436 kcal

Snídaňové cereálie podle průzkumů obsahuje velké množství cukrů a přidaných látek, i když se většina výrobců tváří, že jsou jejich produkty zdravé. Obsahují navíc glukózo-fruktózový sirup, který způsobuje závislost na cukru. To zvyšuje nejen riziko nadváhy a obezity, ale i cukrovky 2. typu.

  • Podobně je to i s praženým müsli, které obsahuje pouze prázdné kalorie, sacharidy i tuky, a to ještě bez dostatku vlákniny.
  • Hummus a celozrnná pitta
  • Počet kalorií v průměru: 1 balení (300 g) obsahuje 430 kcal

Hummus je studený pokrm vařený z cizrny smíchané s tahinou (sezamovou pastou), olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a česnekem. Jako zdroj proteinů se těší oblibě hlavně u vegetariánů a veganů. Patří tedy mezi základy zdravé výživy. Platí ale stejné pravidlo jako u jiných potravin. Nepřehánět to s množstvím.

Navíc cizrna, sezamová pasta i olivový olej jsou tučné potraviny a zvyšují tak nutriční hodnoty celého jídla.

Na jedno balení hummusu připadá zhruba 30 g tuku.

Hummus je zdravá potravina, nesmí se to ale přehánět s jeho množstvímPopcorn

Počet kalorií v průměru: 100 g popcornu obsahuje až 406 kcal

Popcorn patří k těm potravinám, o kterých se vlastně neví, zda patří mezi zdravé či škodlivé potraviny. Co se týče energetické hodnoty, je neochucený popcorn vcelku dietním jídlem a není v něm skoro žádný tuk. Dokáže také na rozdíl od brambůrek docela rychle zasytit.

  1. Pokud si ale pochutnáváme na máslových, sýrových nebo šunkových popcornech, které se prodávají například v multikinech, z dietní potraviny se rázem stane kalorická bomba.
  2. Ještě horší jsou pak sladké popcorny, které navíc obsahují velké množství cukru.
  3. Sušené ovoce
  4. Počet kalorií v průměru: 100 g obsahuje 250 kcal

Sušené ovoce, jako jsou meruňky, brusinky, švestky nebo banány, obsahuje ve své sušené podobě velkou porci výživných látek a patří mezi bohatý zdroj antioxidantů a kyseliny listové. Když se navíc odstraní voda, jsou výživné látky a vláknina koncentrovanější. Na druhé straně obsahuje toto ovoce i koncentrovanější přírodní cukry.

Například hrst hroznového vína obsahuje 5 gramů cukru a 22 kilokalorií, zatímco stejné množství rozinek obsahuje 22 gramů sacharidů a 99 kalorií, což je skoro pětinásobek. Za tento kalorický nárůst není zodpovědné samotné ovoce, ale postup, jakým se vyrábí.

Výrobci do něj často cukr přidávají.

Sušené ovoce v sobě obsahuje více cukru

Café Latté

Počet kalorií v průměru: jedna sklenka obsahuje až 200 kcal

Káva může při hubnutí pomoci, ale také uškodit. Je prokázaný její pozitivní účinek při spalování tuků, jelikož aktivuje tělo, podporuje duševní stav a celkovou fyzickou aktivitu. Je často doporučována před fyzickou aktivitou. Problém ale nastává v situaci, kdy si do kávy přidáme mléko nebo cukr.

  • Velmi zákeřné jsou varianty druhu latté macchiato s příchutí karamelu či vanilky, které může mít až 200 kcal, což se vyrovná energetické hodnotě jednoho oběda.
  • Místo varianty se spoustou našlehaného mléka nebo šlehačky je tedy moudřejší dát si obyčejnou černou kávu.
  • Pivo
  • Počet kalorií v průměru: 500 ml piva 10° obsahuje 185 kcal

I když pivo obsahuje antioxidanty a malé množství živin a minerálů, obsažený alkohol způsobuje zvýšený kalorický příjem. Jeden gram alkoholu totiž obsahuje zhruba 7 kalorií, takže čím ho vypijeme více, tím hůře pro nás. Navíc se po jeho konzumaci krátkodobě zvyšuje chuť k jídlu, takže toho člověk sní více než bez alkoholu.

  1. To pak znamená, že pravidelné pití piva může podstatnou měrou zvýšit množství kalorií, které přijímáme, což vede k ukládání přebytečného tuku a přibývání na váze.
  2. Džusy
  3. Počet kalorií v průměru: jedna sklenice obsahuje až 160 kcal

Mnoho lidí pije čerstvé šťávy vyrobené z ovoce nebo zeleniny, aby si zlepšili zdraví nebo zhubli. Málokdo si ale uvědomuje, že tyto ovocné šťávy obsahují obrovské množství cukrů. Nemluvě o kupovaných džusech, i když u nich záleží, jakou příchuť zvolíme. Nejlepší volbou se jeví grepový nebo pomerančový džus, které obsahují v jedné sklenici kolem 80 kcal.

  • Na druhém konci této stupnice stojí například banánový džus s dvojnásobným kalorickým přídělem.
  • Džus je ale pořád tou lepší volbou než sladké bublinkové nápoje, protože obsahuje čistě přírodní cukry a trochu vlákniny.
  • Smoothie
  • Počet kalorií v průměru: 100 ml obsahuje 52 kcal

Koktejly z rozmixovaného ovoce patří mezi populární dietní prostředky. Člověk by si myslel, že když se smoothie dělá z ovoce a zeleniny, budou pro tělo prospěšné. Na jednu stranu v sobě mají plno vitaminů, zároveň v sobě ukrývají i velké množství cukru. To vede k tomu, že do hodiny po konzumaci máme chuť na něco dalšího. Je tedy třeba dbát na to, kolik smoothie vypijeme.

Proto se doporučuje smíchat například řecký jogurt obsahující bílkoviny s jednou porcí ovoce, které dodá energii a přidat k tomu nějaký zdravý tuk.

Při přípravě smoothie je třeba dbát na množství a druh ingrediencí, které do něj přidáváme

Sportovní nápoje

Počet kalorií v průměru: 500 ml obsahuje přibližně 84 kcal

Během fyzické aktivity je pochopitelně nezbytné dodržovat pitný režim. Proto sportovci sáhnou po drinku, který jim pomůže spalovat více kalorií nebo tuku. Pokud si jich ale během sportu dopřejí více těchto nápojů, pak ztrácí cvičení účel. Obsahují totiž jednoduché cukry.

  1. Proto je na místě používat nápoje především při vytrvalostních aktivitách, kdy se doplní ztracené minerály a další látky, které zabrání svalovým křečím.
  2. Nízkotučné jogurty
  3. Počet kalorií v průměru: 150 g obsahuje 63 kcal

Nízkotučné jogurty klamou hlavně svým obalem. Na něm stojí nápis nula procent tuku a snadno se tak zamění se zdravou potravinou. Tuky sice neobsahuje, zato se v něm ukrývá spousta škrobu a cukru, které hubnutí a celkovému zdraví neprospívá. Kvůli sníženému příjmu tuků proto tělo vyžaduje sacharidy. Proč?

  • Tuk je zdrojem pocitu nasycení, a pokud ho není dostatek, člověk touží po dalších kaloriích.
  • Müsli tyčinky
  • Počet kalorií v průměru: jedna tyčinka obsahuje 97 kcal

Müsli tyčinky jsou na tom podobně jako snídaňové müsli. Nejzákeřněji vypadají ty s polevou, které jsou velmi tučné a mají takovou energetickou hodnotu jako jiné „nezdravé“ sladkosti. Proto je lepší variantou sáhnout místo müsli tyčinek po proteinových tyčinkách, jež dají tělu přesně tu energii, kterou tělo potřebuje.

Při výběru tyčinek je potřeba si všímat nejen celkového množství tuku, ale také podílu nasycených tuků.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector