Překyselený žaludek (kyselý žaludek) – jak na něj? Domácí a babské rady

Překyselení organismu neboli acidóza se vyznačuje přemírou kyselin v lidském těle. Často souvisí se životním stylem, který vedete. Pro celkové zdraví lidského organismu je důležitá acidobazická rovnováha. Udržuje stabilitu vnitřního prostředí – vyvážený poměr mezi tvorbou a vylučováním kyselin a zásad.

Překyselený žaludek (kyselý žaludek) – jak na něj? Domácí a babské rady Příčiny 

Vznik acidózy souvisí se stárnutím organismu a jeho schopností se vypořádat s návyky dnešní hektické doby. Nejčastějšími příčinami překyselení žaludku jsou: 

  • Stres, 
  • nevhodné složení stravy,
  • nadměrné užívání alkoholu,
  • kouření 
  • nesprávné dýchání. 

Překyselený žaludek (kyselý žaludek) – jak na něj? Domácí a babské rady Příznaky 

Mezi časté příznaky překyselení žaludku patří: 

Jedná se spíše o nespecifické příznaky, které mohou znamenat i jiné zdravotní problémy. Překyselení organismu vede ke vzniku dalších onemocnění nebo je zhoršuje. Mezi takové nemoci patří například obezita, porucha imunity, alergie a ekzémy, neplodnost či gynekologické problémy.

Jak na překyselení organismu

Základem pro zlepšení stavu překyseleného organismu je znovunastolení acidobazické rovnováhy. Upravte si stravovací zvyklosti a pijte dostatečné množství vhodných tekutin.

Dodržujte zásady stravování při odkyselení organismu uvedené v jídelníčku níže. K tomu, abyste odbourali kyselé látky v těle, potřebujete doplnit látky zásadité – včetně minerálů, vitamínů a stopových prvků.

Při překyselení organismu tělo hůře odolává vnějším vlivům, proto posilujte imunitu.

Jídelníček při odkyselení organismu

Dodržujte určité zásady stravování:

  • Zařaďte do jídelníčku zásadotvorné a neutrální potravin.
  • Jezte pravidelně ovoce, zeleninu, luštěniny a celozrnné pečivo.
  • Ovoce je ideální sezónní – z klimatického pásma, kde žijete.
  • Při výběru celozrnného pečiva si dávejte pozor, aby to nebylo pouze obarvené bílé pečivo. 
  • Snižte konzumaci bílého pečiva a dalších produktů z bílé mouky.
  • Zařaďte do jídelníčku zásadité potraviny jako jsou brambory, pohanka, sója.
  • Omezte na minimum konzumaci alkoholu, kofeinu, jednoduchých cukrů a perlivých nápojů.
  • Pijte neperlivou vodu, zelené čaje, bylinné čaje a zeleninové šťávy.
  • Nejezte ve spěchu. 

Vaše strava by měla být především pestrá. Překyselení organismu nesouvisí pouze se stravovacími návyky, ale i s komplexní životosprávou, kterou vedete.

Omezte stres, kouření a zařaďte do svého života více pohybu. Nezapomínejte na zdravý spánek.

Příznivých účinků pro váš organismus a doplnění vitamínů a minerálů dosáhnete například se zeleným ječmenem nebo chlorellou. 

Překyselený žaludek (kyselý žaludek) – jak na něj? Domácí a babské rady Babské rady na odkyselení organismu

Kromě dostatku pohybu v přírodě a vyvarování se stresu, popíjejte bylinkové čaje a odvary. 
Mezi babskými radami na odkyselení žaludku najdete nejen užití bylinek, ale i očistné koupele – solné nebo rašelinové.

Teď už víte, co si počít v případě překyseleného organismu. Pak by vás mohlo zajímat, jak na detoxikaci organismu?

Detoxikace organismu

TIPY A RADY NA PÁLENÍ ŽÁHY

Helicobacter pylori test HP-TEST

Čas od času se každý setká s nepříjemným kyselým pocitem v hrdle označovaným jako pálení žáhy. Obvykle se to děje po konzumaci nepřiměřeného množství jídla nebo jeho špatné skladby. Často se pálení žáhy objevuje v těhotenství. V tomto článku vám přineseme rady a tipy, které pomáhají na pálení žáhy. 

Obsah článku:

Co je pálení žáhy?

Překyselený žaludek (kyselý žaludek) – jak na něj? Domácí a babské radyPálení žáhy (označuje se také jako reflux, pyróza nebo lidově „kyselina“) je způsobeno žaludečními kyselinami, které vyrážejí ze žaludku zpět do jícnu, kde způsobují nepříjemné pálení, bolest v oblasti hrudní kosti, kyselý pocit v ústní dutině a hrdle, říhání a pocit plnosti žaludku. Svěrač, který je mezi žaludkem a jícnem tehdy nefunguje správně a otevírá se.

Pálení žáhy je obvykle způsobeno stravou a stresem, pouze v některých případech je toto onemocnění vrozené.

Co způsobuje pálení žáhy?

Mezi jídla, které způsobují pálení žáhy patří:

  • smažená jídla
  • příliš mastné jídla
  • kofeinové nápoje, káva, alkohol
  • pikantní jídla
  • rizikovým faktorem je i obezita.

Co pomáhá na pálení žáhy?

Pokud máte problém s pálením žáhy, dodržujte tyto jednoduché rady:

  • alespoň tři hodiny po jídle neuléhejte
  • omezte konzumaci mléčných výrobků, soli
  • upřednostněte spíše hubenější maso, lehká jídla, bez smažení
  • omezte kyselé jídla a ovoce – například citrusové ovoce
  • vyhněte se kolovým nápojům, kofeinu a alkoholu

Jaké bylinky pomáhají na pálení žáhy?

Překyselený žaludek (kyselý žaludek) – jak na něj? Domácí a babské rady

Na uklidnění problému s pálením žáhy je z bylinek a přírodní léčby vhodný zázvor nebo bylinkový čaj z heřmánku, pampelišky.

 

 Co pomáhá na pálení žáhy v těhotenství?

Pokud jste těhotná, problém s pálením žáhy pravděpodobně znáte velmi dobře. V těhotenství je způsoben růstem bříška, které může tlačit na oblast žaludku a jícnu a také produkcí hormonů, které zpomalují trávení. Je běžné hlavně ve třetím trimestru těhotenství, kdy jím trpí více než 2/3 těhotných.

  • Pálení žáhy v těhotenství je normální a přirozeně odezní po porodu.
  • V těhotenství je vhodné se vyhnout chemickým lékům na potlačení pálení žáhy, vždy nejprve vyzkoušejte přírodní léčbu, která nemá vedlejší účinky na vaše dítě.
  • Na to, abyste se vyhnuli pálení žáhy v těhotenstve, dodržujte tyto rady:
  • Jezte pomalu, jídlo dostatečně dlouho žvýkejte a konzumujte spíše menší porce
  • Pokud vás začne pálit žáha, napijte se vlažné, spíše teplé čisté vody.
  • Snězte lžičku vlákniny psyllium. Je to rozpustná vláknina, která akutně pomůže při pálení žáhy a podpoří trávení (zdroj)
  • Dobré je sníst za hrst mandlí.
  • Neuléhejte – vzpřímená poloha udrží žaludeční kyseliny tam, kde mají být.
  • Vhodný je pro vás i anýzový a fenyklový čaj
  • Užívejte probiotika a hořčík
  • Na pálení žáhy nedoporučujeme jedlou sodu, její častější užívání by mohlo poškodit sliznici žaludku
  • Babské rady také doporučují tato jídla: nastrouhaná mrkev, rýžové chlebíčky, voda s citronem
  1. Rad a tipů, jak se zbavit pálení žáhy je mnoho a věříme, že některé z nich budou fungovat i u vás.
  2. Pokud však pociťujete časté pálení žáhy, je vhodné vyloučit závažnější onemocnění žaludku – hlavně infekci Helicobacter pylori.  
  3. Zde si můžete přečíst více o příznacích infekce Helicobacter pylori.

ZJISTĚTE PŘÍČINU VAŠICH POTÍŽÍ – OTESTUJTE SE NA HELIKOBAKTER PYLORI

Test na Helicobacter pylori je spolehlivá diagnostická metoda s přesnými výsledky. Provedete si ho v pohodlí vašeho domova. Čím dříve zjistíte vaši diagnózu, tím spíše můžete zahájit léčbu.

Pálení žáhy: Účinná první pomoc a babské rady

Potýkáte se po jídle často s nevolností, nepříjemnými pocity v břiše a pálením v ústech a krku? Zjistěte, kterým potravinám se vyhnout a jaké babské rady proti pálení žáhy vyzkoušet.  

Projevy pálení žáhy poznáte naprosto bezpečně podle:

  • pocitu přejedení
  • bolesti břicha
  • plnosti
  • nevolnosti
  • stahování a pálení v zadní části krku a ústní dutině
  • kyselé nebo hořké chuti v ústech
  • bolesti za hrudní kostí

Nejčastější příčiny

Nepříjemné pálení žáhy (odborně pyróza) způsobuje návrat žaludečních kyselin s částečně natrávenou potravou ze žaludku zpět do jícnu. U zdravých lidí dochází k tzv. refluxu především po konzumaci nevhodných potravin, které nutí žaludek produkovat až příliš velké množství žaludečních kyselin.

Pozor na příliš velké porce

Když si naložíte na talíř příliš velkou porci jídla, v žaludku může dojít k tlaku, který způsobí, že kyselina začne ze žaludku unikat. Nahrává tomu i jedení ve spěchu a těsně před spaním. Pocity pálení v krku a ústech přichází nejčastěji v řádu několika minut až hodin po posledním jídle nebo během spánku.

Častý nežádoucí účinek léků

Na vině mohou být i některé léky. Pálení žáhy způsobuje hormonální antikoncepce a léky na hypertenzi, astma nebo choroby srdce. S pyrózou se často setkávají i lidé s vředovou chorobou, onemocněním pojivové a svalové tkáně nebo s brániční kýlou. Problémy mívají také děti v období růstu a těhotné ženy.

Pálení žáhy v těhotenství

S pálením žáhy se často setkávají i těhotné ženy, hlavně v posledním trimestru. Důvodem jsou hormonální výkyvy a fyzické změny v organismu. Jak dítě roste, děloha začíná tlačit na žaludeční stěnu, což může způsobit snazší návrat žaludečních kyselin do jícnu. Nastávající maminky se mohou uklidnit tím, že po porodu jejich trápení s žáhou samo od sebe zmizí.

Server Medical News Today radí těhotným ženám rozložit jídlo do 5–6 menších porcí za den, neuléhat ihned po jídle a vyhýbat se mastným a kořeněným jídlům. Jako první pomoc doporučuje jogurt se lžičkou medu.

Dlouhodobé problémy vedou až k poškození jícnu

Pokud k pálení žáhy dochází delší dobu, mohou žaludeční kyseliny narušit sliznici jícnu. Při větším narušení někdy dochází až ke vzniku vředů a zhoubných nádorů. Proto je důležité problémy s pálením žáhy neignorovat a řešit především příčinu.

Budete mít zájem:  Otrava Mořskými Plody Příznaky?

Potraviny, kterým se raději vyhněte

  • citrusy, jahody, kiwi, rybíz
  • rajčata, papriky, cibule, česnek, zelí, kapusta
  • luštěniny
  • čerstvé a kynuté pečivo
  • uzeniny
  • vejce vařená natvrdo
  • majonéza
  • koření
  • nekvalitní  čokoláda a jiné sladkosti
  • slazené nápoje (hlavně džusy a limonády)
  • káva a alkohol
  • perlivé nápoje
  • smažená a tučná jídla
  • příliš horké a naopak příliš studené pokrmy

12 tipů, jak předejít pálení žáhy úpravou životního stylu

  1. Snažte se udržovat svou váhu v mezích normy. Reflux hrozí mnohem častěji lidem s nadváhou a obezitou.
  2. Vyhýbejte se potravinám, které pálení žáhy způsobují nebo je alespoň omezte na minimum.
  3. Jídlo nehltejte, jezte v klidu a před spolknutím sousto vždy pořádně rozžvýkejte.
  4. Využijte sílu bylinek.

    Nejlépe funguje heřmánek a pampeliška.

  5.  Nejezte těsně před spaním a nikdy si hned po jídle nelehejte. Nejlepší je počkat alespoň 2 hodiny.
  6. Pokud v noci rádi spíte na boku, preferujte levou stranu.
  7. Když potřebujete zvednout cokoliv ze země, ohýbejte kolena a nikoliv pas.

  8. Jezte raději menší porce vícekrát za den než tři velká hlavní jídla.
  9. Nenoste oblečení příliš upnuté v oblasti pasu.
  10. Když vás žáha začne pálit po sportovní aktivitě, vypijte velkou sklenici čisté vody a počkejte, jestli pálení přestane.
  11. Snažte se příliš nestresovat a trochu zvolnit životní styl. Dostatečně odpočívejte a spěte.

  12. Típněte poslední cigaretu. Oblíbená cigareta po jídle zvyšuje pravděpodobnost pálení žáhy.

Babské rady na pálení žáhy

Překyselený žaludek (kyselý žaludek) – jak na něj? Domácí a babské rady

Jablečný ocet

Pouhé dvě lžičky jablečného octa rozmíchané ve sklenici vody vám uleví od prvních příznaků pyrózy. Ocet sníží stupeň kyselosti a popožene trávení. Podobné účinky mají také kyselé okurky.

Aloe vera

Oblíbená pokojová rostlina v tuhých listech ukrývá gel s léčebnými účinky. Díky vysokému obsahu blahodárných látek potlačuje aloe vera pálení žáhy. Přírodní extrakty v tekuté formě hledejte v lékárnách nebo obchodech se zdravými potravinami.

Zázvor

Jednou z nejlepších zbraní na pálení žáhy je protizánětlivý zázvor. Zabraňuje nadměrnému tvoření žaludečních šťáv, zmírňuje bolest. Na trávicí potíže ho lidé používají už tisíce let. Skvěle funguje ve formě čaje i sušeného prášku, ale můžete z něj také vylisovat šťávu nebo ho rozžvýkat. Hodí se k řešení akutních potíží i jako prevence.

TIP: Dopřávejte si zázvor klidně 2–3x denně mezi jídly.

Na blahodárné účinky zázvoru upozorňuje magazín Health Line. Kořen zázvoru doporučuje přidat do polévek a dalších jídel. Vyhněte se však zázvorovému pivu, které kvůli oxidu uhličitému může být naopak spouštěčem pyrózy. Většina výrobců navíc k výrobě zázvorového piva používá jen umělé příchutě a aromata místo čerstvého zázvoru.

Kurkuma

Exotické koření kurkuma pomáhá zlepšit proces trávení a obnovuje sliznici jícnu, která se při pálení žáhy poškozuje. Jednu čajovou lžičku rozmíchejte ve sklenici vody a vypijte. Efekt je velmi rychlý.

Fenykl

Dokáže zlepšit správnou funkci žaludku a podpořit trávicí procesy. Ulevuje také od plynatosti.

Meduňka

Zastavuje návrat žaludečních kyselin z žaludku zpět do jícnu. Dopřávejte si pravidelně meduňkový čaj – třeba každé ráno.

Heřmánek

Má protizánětlivé a zklidňující účinky na trávicí trakt. Ulevuje od pálení žáhy, ale také nevolnosti a nadýmání.

Bazalka

Lístky obsahují látky s pozitivními účinky na žaludek a střeva. Připravte si lahodný čaj nebo oblíbený salát caprese. Čerstvá bazalka se hodí i do jiných salátů nebo jako ozdoba hlavních jídel.

Proti pálení žáhy skvěle funguje také pampeliška. Jednu čajovou lžičku sušeného kořene zalijte 250 ml vroucí vody a nechte louhovat čtvrt hodiny. Čaj popíjejte 2× denně.

Výživová poradkyně Margit Slimáková doporučuje na pálení žáhy nakládané plody stromu ume. Tzv. umeboshi obsahují velké množství vitaminu C, draslíku, vápníku a železa.

Fermentací v nich navíc roste i obsah enzymů. Doporučují se při trávicích potížích, nechutenství, přejedení a pálení žáhy. V případě akutního problému většinou stačí jen jedna švestka, která do pár minut zajistí potřebnou úlevu.

Hořčice

Na boj s refluxem jícnu si můžete přizvat také obyčejnou plnotučnou hořčici. Umí totiž neutralizovat kyseliny v žaludku a zabránit tak pálení žáhy. Lžíci hořčice snězte jen tak samotnou, nebo ji rozmíchejte v malém množství vody.

Rychlá pomoc

Soda

Účinnou první pomocí při pálení žáhy je jedlá soda. Jednu lžičku prášku rozmíchejte ve 250 ml čisté vody a vypijte. Soda funguje dobře při akutních potížích, ale nedoporučuje se k dlouhodobému užívání.

Podle serveru Health Line je důležité sodu s vodou pít pomalu. Účinek se tím zvýší.

Jablko

Žaludeční kyseliny zvládne neutralizovat i jablko. Dopřávat si ho přitom můžete nejen při potížích, ale i preventivně každý den. Pozitivní účinky pocítíte už do několika minut.

Mandle

Hrstička mandlí může působit při akutním pálení žáhy téměř zázračně. Díky obsahu zdravých tuků mandle neutralizují aktivitu žaludečních kyselin a zlepšují trávení potravy. Pouhých pár kousků by mělo potíže během několika minut zahnat.

Volně dostupné léky z lékárny

Budete-li hledat pomoc v lékárně, můžete využít léky snižující kyselost vnitřku žaludku (antacida) , nebo preparáty, které umí snížit produkci žaludečních kyselin (inhibitory protonové pumpy).

Antacida s obsahem různých účinných látek získáte i bez lékařského předpisu. Pomáhají neutralizovat přebytečné kyseliny a ulevují tak od pálení žáhy a dalších zažívacích potíží. Poradí si však jen s občasnými problémy, kdy ještě není poškozená větší část žaludeční trubice. K nejoblíbenějším přípravkům patří Rennie, Maalox nebo Talcid.

Inhibitory protonové pumpy se používají při častějších problémech a většinou se doporučují k dlouhodobému užívání. K nejoblíbenějším nyní patří Omeprazol nebo Nolpaza.

Potraviny, které si můžete bez obav dopřát

Banány

Mají zásadité pH a obsahují látky, které působí pozitivně na trávení i další důležité procesy v těle.

Meloun

Většině lidem vodní i cukrové melouny pomáhají zklidňovat pálení žáhy po jídle.

Drůbeží maso

Bojujete s pálením žáhy, ale zároveň milujete maso? Pak se zaměřte především na kuřecí a krůtí. Zapomeňte ale na smažení a maso připravujte na grilu, v troubě nebo ve vodě. Před kuchyňskou úpravou vždy odstraňte kůži, abyste se zbavili nežádoucího tuku.

Ryby a mořské plody

Kromě drůbežího masa můžete do jídelníčku zařadit také ryby a mořské plody. Nejlepší jsou volně žijící ryby a krevety. Bez obav je můžete péct i grilovat.

Bezpečná zelenina

Ze zeleniny vám neublíží brokolice, chřest, celer, květák, zelené fazolky, petržel a mrkev. Tyto druhy zeleniny nejen, že reflux nezpůsobují, ale ještě skvěle zabírají při prvních příznacích pálení.

Obiloviny

Vašemu trávení prospěje hnědá rýže, kuskus a bulgur. Na snídani jsou výborné ovesné vločky, které dokážou pohltit kyselost ostatních potravin.

Do kaše nebo müsli si tak můžete přidat i čerstvé či sušené ovoce. Obiloviny můžete zkombinovat s masem, zeleninou a zelenými bylinkami.

Vyzkoušeli jste všechny dostupné rady, ale pálení žáhy se stále nemůžete zbavit? Pokud vás tento problém trápí dlouhodobě a opakovaně, navštivte raději lékaře.

Pálení žáhy může značit závažnější problémy od chronického zánětu až po rakovinu jícnu. Lékař vám provede důležitá vyšetření a na základě diagnózy navrhne tu nejlepší možnou léčbu. Skladbu jídelníčku konzultujte se zkušeným výživovým poradcem.

léky pálení žáhy těhotenství žáha

Jak zmírnit překyselený žaludek a pálení žáhy

Pálení žáhy dokáže potrápit.
Foto: Profimedia.cz

Hlavní příčinu problémů je nutné hledat ve stravování a pitném režimu. Problémy se často objevují, pokud jíme rychle, hltáme a jídlo pořádně nerozkoušeme. Je dokázáno, že zdravý člověk, který sní oběd za pět minut, zažije během jídla více refluxů, než když stejné jídlo jí půl hodiny.

Reflux je onemocnění, při kterém dochází k návratu části kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu, kde dráždí sliznici. Projevy refluxu: pálení žáhy, bolesti v oblasti žaludku a dolní části jícnu, žaludeční šťávy v ústech, kašel, chraptění, průduškové a plicní komplikace

Rychlá konzumace jídla organismu vůbec neprospívá Zdraví

Překyselení ale mohou podpořit i slazené a perlivé nápoje či špatný pitný režim. Nebo volíme příliš tučné, kořeněné či sladké pokrmy. Svou roli mohou sehrát také některé léky na srdce, dýchání, vysoký krevní tlak a na psychické uvolnění.

Pálení žáhy se může objevit i v těhotenství, když zvětšující se děloha začne tlačit zespoda na žaludek. Vliv však mají i měnící se hladiny hormonů. Snižují totiž sevření jícnového svěrače. Po porodu se tato porucha u naprosté většiny žen upraví – sama a přirozeně.

V první řadě je zapotřebí upravit pitný režim. Je dobré vypít během dne 1,5-2 litry neperlivé, neslazené vody. Právě voda dokáže z těla vyplavit většinu toxinů, takže se podílí na celkové očistě organismu.

Z dlouhodobého hlediska je zapotřebí upravit i jídelníček, zařadit více zeleniny, a naopak vyřadit průmyslově upravované potraviny a tučné maso. Jíst častěji a po menších dávkách.

Doporučuje se také sedět při jídle rovně, před a po jídle necvičit a především 2 až 3 hodiny před spánkem už nekonzumovat žádné potraviny. Zkuste se vyhnout i kávě a alkoholu. Nevhodné je také kouření po jídle, jelikož i to může způsobit reflux.

Co pomáhá při pálení žáhyZdraví

Pomoci mohou i některé bylinky a nálevy z nich. Vhodné jsou takové, které podporují sekreci žaludečních šťáv, uvolňují křeče střev a žaludku a podporují chuť k jídlu. Jedná se např. o heřmánek pravý, mátu peprnou, majoránku zahradní, bazalku pravou, pelyněk pravý, proskurník lékařský, řebříček obecný, sléz maurský či řepík lékařský.

Výborný je také kořen zázvoru, ale s ním se musí zacházet velmi opatrně. Mělo by se jednat o slabý odvar, jelikož silný naopak může pálení žáhy způsobit.

Jakmile nic z výše uvedených rad nepomáhá a problémy se opakují, je zapotřebí navštívit lékaře. Ten na základě vyšetření zjistí, jestli nejde o závažnější reflux, tedy poruchu vyvolanou nedomykavostí svěračů mezi žaludkem a jícnem.

Opakované vážnější epizody totiž mohou poškodit sliznice jícnu nebo dýchacích cest. Podráždí je a naruší přirozené obranné mechanismy na jejich povrchu, poškozené části jsou pak náchylnější k infekcím. Jako důsledek refluxu jícnu se pak častěji vyskytují záněty ústní dutiny, zvýšená kazivost zubů nebo nepříjemný zápach z úst.

Pokud obsah žaludku unikne v noci až do dýchacích cest, projeví se reflux někdy chrapotem, nočním kašlem nebo dušností, případně i dýchacími potížemi podobnými astmatu. Výjimkou nejsou ani opakované záněty hrtanu, plic a další komplikace. Po delší době se někdy mohou objevit i zhoubné nádory v této oblasti.

Co dělat, když vás trápí žaludeční vředy Zdraví

Hlavní zprávy

Pálení žáhy, překyselení žaludku

Řadit podle: 

názvu A—Z názvu Z—A nejlevnějších nejdražších doporučené skladem

Page 2

Řadit podle: 

názvu A—Z názvu Z—A nejlevnějších nejdražších doporučené skladem
9% Rennie 680mg/80mg tbl.mnd.48

Rennie žvýkací tablety jsou léčivým přípravkem, který chrání sliznici žaludku a tenkého střeva

9% Rennie 680mg/80mg tbl.mnd.24

Rennie žvýkací tablety jsou léčivým přípravkem, který chrání sliznici žaludku a tenkého střeva

7% Helicid 10mg cps.etd.28 I

HELICID ZENTIVA patří do skupiny léčiv nazývaných protivředová léčiva (antiulceróza). Snižuje t

7% Iberogast por.gtt.sol.50ml

Iberogast je rostlinný léčivý přípravek pro poruchy zažívacího traktu, především poruchy funkce

4% Rennie 680mg/80mg tbl.mnd.96

Rennie žvýkací tablety jsou léčivým přípravkem, který chrání sliznici žaludku a tenkého střeva

Talcid ctb.20x500mg (BBA)

Přípravek mírní pálení žáhy, pocit plnosti, bolest v nadbřišku, při záněty žaludeční sliznice,

Ortanol 20mg cps.etd.14x20mg

Omeprazol je léčivo blokující v buňkách žaludeční stěny tvorbu žaludeční kyseliny. Tím se sníží

Maalox por.tbl.mnd.40

Přípravek se užívá k léčbě obtíží souvisejících s nadbytkem žaludeční kyseliny, jako je pálení

Page 3

Řadit podle: 

názvu A—Z názvu Z—A nejlevnějších nejdražších doporučené skladem
9% Rennie 680mg/80mg tbl.mnd.48

Rennie žvýkací tablety jsou léčivým přípravkem, který chrání sliznici žaludku a tenkého střeva

9% Rennie 680mg/80mg tbl.mnd.24

Rennie žvýkací tablety jsou léčivým přípravkem, který chrání sliznici žaludku a tenkého střeva

7% Helicid 10mg cps.etd.28 I

HELICID ZENTIVA patří do skupiny léčiv nazývaných protivředová léčiva (antiulceróza). Snižuje t

7% Iberogast por.gtt.sol.50ml

Iberogast je rostlinný léčivý přípravek pro poruchy zažívacího traktu, především poruchy funkce

4% Rennie 680mg/80mg tbl.mnd.96

Rennie žvýkací tablety jsou léčivým přípravkem, který chrání sliznici žaludku a tenkého střeva

Talcid ctb.20x500mg (BBA)

Přípravek mírní pálení žáhy, pocit plnosti, bolest v nadbřišku, při záněty žaludeční sliznice,

Ortanol 20mg cps.etd.14x20mg

Omeprazol je léčivo blokující v buňkách žaludeční stěny tvorbu žaludeční kyseliny. Tím se sníží

Maalox por.tbl.mnd.40

Přípravek se užívá k léčbě obtíží souvisejících s nadbytkem žaludeční kyseliny, jako je pálení

Helicid 10mg cps.etd.14 I

HELICID ZENTIVA patří do skupiny léčiv nazývaných protivředová léčiva (antiulceróza). Snižuje t

Iberogast por.gtt.sol.100ml

Iberogast je rostlinný léčivý přípravek pro poruchy zažívacího traktu, především poruchy funkce

Gastritida: příznaky, léčba (zánět žaludku)

Gastritida je onemocnění žaludku. Tento termín se
používá na popis skupiny stavů, charakterizovaných zánětem nebo
drážděním výstelky (sliznice) žaludku.

Gastritida se může objevit náhle (akutní gastritida),
nebo se může rozvinout pozvolna, v průběhu delší časové periody
(chronická gastritida).

Termín akutní znamená, že
příznaky se vyvinou rychle a trvají krátce (1-2 dny), ale nemusí být
bezpodmínečně těžké a závažné.

Chronická se rozvíjí pomalu a může
mít málo příznaků (symptomů), nebo vůbec žádné (asymptomatická
gastritida).

Příčiny vzniku gastritidy

Může být způsobená řadou faktorů zahrnujících bakteriální či
virovou infekci, stres, nadměrnou konzumaci alkoholu, kouření, dlouhodobé
užívání některých léků, stavy po chirurgickém výkonu, úrazech,
případně spojená s autoimunitním onemocněním, návratem (refluxem)
žluče do žaludku.

Nadměrná konzumace alkoholu, kávy, kouření vede
k dráždění sliznice žaludku. Zvyšuje se náchylnost k účinkům
trávicích žaludečních šťáv.

Těžko stravitelná strava, hlavně živočišné tuky,
nevhodná a nezvyklá úprava, teplota jídla, koření, může vyvolat akutní
gastritidu. Potíže, které takto mohou vzniknout, se označují jako
syndrom čínského restaurantu.

Stres je další faktor uplatňující se v pozadí
gastritidy. Stresová gastritida je akutní gastritida vyvolaná stresem po
operačních zákrocích, úrazech, popáleních, či spojená se závažnými
infekcemi.

Přibližně 90% gastritid (převážně chronických) je vyvoláno
infekcí bakterií Helicobacter pylori. Je to
bakterie, která je přizpůsobená životu v kyselých podmínkách žaludku.
Udává se, že asi polovina lidské světové populace je infikovaná touto
bakterii, nejvíce v rozvojových zemích.

U většiny osob nakažených bakterií H. pylori se ale neprojeví žádné
příznaky. Důvod, proč tomu tak je, není zcela objasněn. Předpokládá se
vliv dědičnosti, ve smyslu zvýšené náchylnosti k této
infekci a také životní styl– alkohol, kouření, vysoká
zátěž stresem.

Gastritida vzniklá na podkladě infekce H. pylori se nazývá
Gastritida typu B (B=bakteriální). Má
úzký vztah ke vzniku žaludečního a dvanáctníkového
vředu.

Nesteroidní protizánětlivé léky proti bolesti typu
aspirin, ibuprofen, mohou při dlouhodobém
užívání vyvolat jak akutní, tak chronickou gastritidu. Mají dráždivý
účinek na žaludek.

Toto onemocnění žaludku může způsobit i návrat žlučových
šťáv
a jiných složek střevního sekretu do žaludku. Žluč je
tekutina, která nám pomáhá trávit tuky. Je tvořená játry a
uskladňována v žlučníku. Ze žlučníku se dostává do tenkého
střeva.

Za normálních okolností prstencovitý svěrač na přechodu mezi žaludkem
a tenkým střevem zabraňuje průniku žluče do žaludku, ale když svěrač
nefunguje jak má, nebo byl chirurgicky odstraněn z různých důvodů,
dostane se žluč do žaludku a může způsobit podráždění a zánět
žaludeční výstelky vedoucí k chronické gastritidě. Gastritida vyvolaná
chemickými látkami, např. refluxem žluče nebo léky se nazývá
Chemická gastritida, gastritida C.

Asi 3-6% případů chronických zánětů žaludku vzniká na podkladě
autoimunity- Autoimunitní gastritida, gastritida A. Lidské
tělo tvoří protilátky proti vlastnímu žaludku, hlavně proti tzv.
parietální buňkám. Postihuje tělo žaludku a způsobuje
zmenšení, ztenčení normálně vyvinuté sliznice (atrofii) s vymizením
parietálních buněk.

Tyto buňky tvoří HCl (kyselinu chlorovodíkovou), což je
základ kyselé žaludeční sekrece a dále tyto buňky produkují
vnitřní činitel (intrinsic faktor).

Je to látka
nepostrádatelná pro vstřebání vitaminu B12 v tenkém
střevě. Nedostatkem vitamínu B 12 vzniká chudokrevnost (perniciózní
anémie).

Vitamin B12 je totiž jednou z látek potřebných k správné
tvorbě červených krvinek (erytrocytů).

Nakonec je třeba zmínit gastritidy vznikající jako součást jiných
onemocnění, zahrnujících např. AIDS/HIV, Crohnovu chorobu, parazitární
infekce, onemocnění jater a ledvin.

Rizikové faktory gastritidy

Mezi rizikové faktory patří kromě výše zmíněných
(infekce H. pylori, autoimunitní onemocnění, alkohol, kouření, stres,
těžko stravitelná kořeněná jídla, některé léky, atd.)
věk.

Starší lidé jsou obecně více ohroženi zánětem
žaludku. Žaludeční výstelka má se stoupajícím věkem tendenci se
ztenčovat a také se zvyšuje pravděpodobnost nákazy Helicobacterem pylori,
nebo rozvinutí autoimunitních procesů.

Musíme zohlednit i individuální odolnost jedince, která
bývá ovlivňována onemocněním trávicího ústrojí, vlivy psychickými
(emoce, nálada, výchova) i celkovým stavem organizmu (období zotavování
se z nemoci-rekonvalescence, únava, jiná onemocnění).

Příznaky a projevy gastritidy

Patří k nim tlak až bolest v nadbřišku (epigastrium), nechutenství
až odpor k jídlu, říhání, pocit nevolnosti a nutkání ke zvracení
(nauzea), zvracení, nadmutí, plynatost (flatulence), břišní kolika,
průjem, tmavá stolice, úbytek hmotnosti. Když obtíže trvají týden nebo
i déle, měli byste navštívit svého lékaře.

akutní gastritidy trvají obtíže většinou krátce,
několik hodin až dnů s rychlým návratem k původnímu
stavu nebo pozvolným dozníváním příznaků.

Způsobuje spíše
nauzeu, pálivou bolest a pocit nepohodlí
v nadbřišku. Někdy mohou být přítomny i bolesti hlavy. Horečka
(tělesná teplota nad 38°C) nebývá.

Maximálně se mohou vyskytnout krátce
trvající zvýšené teploty mezi 37 °C a 38°C.

Chronická gastritida se rozvíjí postupně a způsobuje
spíše tupou bolest, pocit sytosti nebo ztrátu chuti
k jídlu.

Občas se může vyskytnout krvácení do žaludku. Je to
ale zřídka závažné krvácení, které se pak může projevit
zvracením krve, nebo odchodem černé dehtové
stolice
. V takovém případě je potřeba vyhledat ihned
lékařskou pomoc.

Vyšetření gastritidy

Definitivní diagnóza gastritidy je výlučně
histologická. To znamená, že kus tkáně ze žaludku musí
vidět patolog pod mikroskopem. Tento kus tkáně (bioptický vzorek) získá
lékař při endoskopickém vyšetření.

Při tomto vyšetřeni se pacientovi, který leží na boku, zavede skrz
ústa přes jícen až do první části tenkého střeva flexibilní,
trubicovitý, osvětlený optický přístroj (endoskop). Před zavedením
endoskopu se hrdlo pacienta většinou umrtví.

Lékař má přes endoskop
možnost prohlédnout si stav výstelky trávicích orgánů pacienta.
V případě, že tam vidí něco podezřelého, může pomocí speciálních
instrumentů zavedených přes endoskop odebrat vzorek tkáně a ten poslat do
laboratoře.

Odběr tkáně není bolestivý, neboť ve sliznici žaludku nejsou nervy
vedoucí bolest. Vyšetření trvá přibližně 20-30 minut, ale pacient by
neměl opustit lékařské zařízení dříve, než vyprchá účinek léků.
Rizika vyšetření jsou vzácná.

Převážná většina pacientů, kteří si
po výkonu stěžují na nějaké obtíže, pociťuje pouze mírnou přechodnou
bolest hrdla z polykání endoskopu, kdy může dojít k podráždění tohoto
místa při jeho vsouvání.

Vzácnou komplikací je krvácení nebo
proděravění stěny žaludku.

Rentgenové vyšetření žaludku- sledují se známky
zánětu, případně další změny na žaludku. Vyšetření se většinou
provádí s použitím kontrastní látky, která se polyká.

Na vyloučení infekce Helicobacterem pylori existují ještě i jiné
vyšetřovací metody.

Rychlý ureázový test– prokazuje enzym (ureázu), který
produkuje H. pylori pomocí speciálních barevných indikátorových proužků.
Provádí se přímo na odebraném vzorku tkáně žaludku.

Kultivace– vyžaduje speciální podmínky odběru
i transportu vzorku tkáně žaludku do laboratoře, kde se bakterie (pokud je
ve vzorku přítomná) vypěstuje.

Dechový test– provádí se nalačno. Po vypití označené
látky se sledují ve vydechovaném vzduchu zbytky podané látky, která byla
rozštěpena přítomným Helikobakterem. Test vyžaduje spolupráci
pacienta.

Stanovení H.pylori v stolici– za použití imunologických
metod se hledá přítomnost H. pylori v stolici. Test je vhodný pro
vyšetření dětí.

Vyšetření krve– v odebraném vzorku krve se hledají
protilátky proti H. pylori.

Léčba gastritidy

Vyléčení gastritidy závisí na odstranění (vyléčení) vlastní
konkrétní příčiny. Pokud jde např. o gastritidu vyvolánu léky nebo
alkoholem, doporučuje se omezit přísun těchto látek.

Vhodný postup u náhle vzniklých potíží, které si můžeme vyléčit
sami, bez pomoci léků, zahrnuje klid na lůžku a také
dietní režim, podle tíže stavu.

První 1-2 dny by se měly pít jenom tekutiny (dobrý je
vlažný černý neslazený čaj), popř. sníme dietní suchar. Na druhý den
můžeme sníst starší pečivo. Další den se přidávají obilninové
polévky ( krupková, rýžová, z ovesných vloček). Přechod na normální
stravu má probíhat pozvolna, asi za týden.

Při léčbě vážnějších stavů se uplatňuje použití některých
léků. Jsou to jednak léky proti bolesti, tzv.
spazmoanalgetika, případně léky proti
zvracení
a léky, které snižují kyselost žaludku za účelem
zmírnění příznaků a potíží a pomáhají urychlit proces hojení.

Podávají se antacida (př. Hydrogenuhličitan sodný-
soda bikarbona). Jsou na snížení kyselosti. Užívají se spíše
při mírnějších zánětech žaludku. Způsobují rychlou úlevu od bolesti.

Antagonisté H2 receptorů ( antihistaminika – ranitidin), nebo
inhibitory protonové pumpy (př.

omeprazol, Helicid) tlumí
nebo zabraňují tvorbě žaludeční kyseliny, na rozdíl od první skupiny-
antacida , které přítomnou kyselinu na sebe naváží a tím zabrání
jejímu dráždivému působení na zánětem změněnou stěnu žaludku.

Úspěšné může být i tradičně podávané živočišné
uhlí
.

Zvláštní případ představuje gastritida vyvolána bakterií Helicobacter
pylori. Odstranění bakterie může významně zlepšit až navrátit původní
stav výstelky žaludku. Když se H. pylori najde náhodně u pacienta bez
obtíží, není zvykem zahájit léčbu.

Ta se ale vždy zahajuje, když je již přítomný dvanáctníkový nebo
žaludeční vřed. Nejčastěji se používá tzv.
trojkombinace. Tvoří ji kombinace dvou
antibiotik
(př. amoxicilin, metronidazol) a jednoho inhibitoru
protonové pumpy
(omeprazol).

Někdy se přidávají ještě bizmutové přípravky (
De-Nol).

Léčba autoimunitní gastritidy není známa. Jelikož je u ní porušeno
vstřebávání vitaminu B12 ze žaludku (možnost vzniku
perniciózní anemie), vitamín se do těla dodává jinou formou (ve formě
injekcí).

Komplikace gastritidy

Neléčena gastritida, hlavně ta, která je způsobena infekcí Helicobacter
pylori, může vést ke vzniku žaludečních a dvanáctníkových
vředů
.

Další nebezpečí pak představuje riziko krvácení do
žaludku.

Některé gastritidy zvyšují riziko vzniku rakoviny
žaludku
. Jsou to většinou gastritidy, které trvají dlouho
(chronické, např.

autoimunní, helikobakterová) a vedou ke ztenčování
výstelky žaludku, s postupným vymizením typických žaludečních buněk a
jejich náhradou za buňky typické pro střevní výstelku (to se nazývá
intestinální metaplazie).

Vznik této přestavby je předstupněm
při vzniku žaludečního karcinomu.

Prevence gastritidy

Ačkoli je těžké předejít infekci Helikobakterem pylori, existuje
několik rad, které mohou snížit riziko vzniku gastritidy, nebo zmírnit
její příznaky. Patří mezi ně především dodržování správné
životosprávy
.

Vyhýbání se jídlům, které se nám zdají dráždivá, jako např.
hodně kořeněná, tučná, smažená, nebo kyselá jídla. Měli bychom jíst
pomalu, u jídla relaxovat a jíst menší porce, pravidelně vícekrát přes
den, abychom zabránili nadměrnému působení žaludečné kyseliny na
žaludek v době hladovění.

Udržovat si hmotnost, pravidelně cvičit a hlavně omezovat stres.

Omezení nadměrného pití alkoholu a kouření. Kouření nejen že
podporuje tvorbu žaludeční kyseliny, také poškozuje ochrannou vrstvu
výstelky žaludku, která ho v zdravém žaludku chrání před účinkem
kyselé šťávy. V neposlední řadě je kouření rizikovým faktorem pro
vznik rakoviny žaludku.

Pokud to jde, pokuste se nahradit užívání volně prodejných léků typu
aspirin, ibuprofen jinými. Třeba látkami s paracetamolem
(Paralen, Panadol).

Jak si mohu pomoci sám

Když už gastritidou trpíte a nemáte pocit, že léčba zabírá jak má,
nebo ani nebyla zahájená, je tady několik typů, které by mohli prospět.
Patří mezi ně např. praktikovaní dechových a jiných lehkých
cvičení např. procházky, plavání.

Lidé popisují úlevu po vypití šťávy z nastrouhaných
syrových brambor
(na lačno).

Můžete zkusit také kokosové mléko, rýžovou kaši, měsíčkový
čaj, mléko.

Diskuse

Další názvy: zánět žaludku, akutní gastritída, chronická gastritida, gastritis, bakteriální gastritida, chemická gastritida, autoimunitní gastritida

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector