Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohů

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohů

Kakaové boby jsou základní složkou čokolády. Zdravé nepražené sušené kakaové boby se stále častěji používají jako její náhrada.

Čokoláda se vyrábí ze zpracovaného kakaa, přidává se do ní cukr, máslo a další méně zdravé přísady, díky čemuž má nízkou výživovou hodnotu. Nepražené raw kakaové boby jsou bez cukrů a dalších přídatků, obsahují antioxidanty, vitamíny i minerály. V kakaových bobech nejsou žádné trans-tuky ani cholesterol.

Specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková (red. zkráceno a upraveno)

Nepražené kakaové boby jsou přírodnější než pražené kakaové boby. Nepražený kakaový prášek je prášek vyrobený z tuku z rozemletých nepražených kakaových bobů.

Podrobné fáze zpracování kakaových výrobků (čím méně jsou zpracované, tím zdravější):

  • Kakaové boby přímo z lusku se chutí čokoládě moc nepodobají. Proto se ani raw kakaové produkty nevyrábí z bobů přímo z lusku. Po sklizni prochází: fermentací ničící zárodky bakterií a rozvíjející čokoládovou chuť, vůni, poté sušením.
  • Pokud výrobce nevyrábí raw produkt, kakaové boby po této fázi praží – což jim dodá na sladkosti. To platí například u pražených kakaových bobů.

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohůKakaový bob je ve skutečnosti semínko z ovoce

  • Pokud jde o výrobu kousků sušených kakaových bobů, boby se v této fázi drtí na menší kousky.
  • Po této fázi může přijít drcení kakaových kousků ještě na menší části a vzniká nealkoholický likér – hustá pasta, která obsahuje zhruba polovinu tuku ve formě kakaového másla. V této fázi jsou kakaové boby připraveny na výrobu čokoládových produktů.
  • Pro výrobu kakaového prášku se nyní likér lisuje – za účelem odstranění většiny tuku.
  • Čokoláda se připraví smícháním likéru s dalšími složkami, jako je například vanilka, cukr, další kakaové máslo a mléko. Kolik procent kakaa výrobek obsahuje, tolik obsahuje kakaového prášku.

TIP: Kvalitním kakaem dochucujeme rostlinný Blendea SUPERPROTEIN pro podporu pevnosti svalů, kloubů a kostí.

Klikněte na tlačítko níže, podívejte se na všechny zdravotní účinky, nebo si SUPERPROTEIN přímo vložte do košíka.

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohůČisté, chutné a účinné složení Blendea SUPERPROTEIN.

  • Známé také jako: Cocoa beans, raw cacao beans, cacao nibs, raw cacao powder, Theobroma cacao, raw nepražené kakaové boby
  • Krajina původu: Jižní Amerika, Mexiko, Střední Amerika, Indie, Madagaskar, Indonésie, Ekvádor, Peru, Evropa, Dominikánská republika, Pobřeží Slonoviny, Afrika
  • Prodává se ve formě: Kousky sušených kakaových bobů, pražené kakaové boby, nepražené kakaové boby, nepražený kakaový prášek, nápoje, pokrmy, doplňky stravy
  • Dostupnost v ČR a SR– ano

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohůNepražené kakaové boby se nejčastěji pěstují v těchto oblastech

Věděli jste, že …

  • Existuje několik druhů kakaových rostlin. Tři hlavní druhy jsou Forastero, Criollo a Trinitario. Forastero tvoří 80 – 90 % světové produkce kakaa.
  • Aztéci kakaové boby označovali jako pokrm bohů.
  • Kakaové boby jsou základem čokoládových výrobků.
  • Prášek z nepražených kakaových bobů je mnohem zdravější než holandské kakao ošetřené chemickým roztokem (pro mírnější chuť a tmavší barvu), které je v obchodech běžně k dostání.
  • Nepražené kakaové boby mají oříškovou, hořko sladkou chuť. Chutí se podobají hořké čokoládě – jsou ale ještě o něco hořčí.

Výživový poradce David W. Grotto (red. přeloženo a zkráceno)

  • Kakaové boby rostou na kakaovníku Theobroma – malém, stálozeném stromě původem z tropického Mexika a Střední Ameriky. Kakaovník produkuje velké luskovité plody, které obsahují 20 – 60 kakaových bobů oblepených sladkou, lepkavou, bílou dužinou.

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohůKakaový lusk obsahuje 20 – 60 kakaových bobů

  • Neslazené kakaové boby jsou zdravější a méně zpracováné než běžná čokoláda, jsou však hořčí a také dražší.
  • Teplo antioxidanty obsažené v nepražených kakaových bobech ničí. Přidejte je tedy raději do smoothie než do koláče.

VIDEO: Sbírání kakaových bobů

  • Nadrobno rozdrcené kakaové boby se používají také jako droga.
  • Někteří lidé kvůli hořké chuti kakaové boby jí s medem, jako přírodní oslazení.

VÍTE, ŽE kakaové boby jsou semena z ovoce kakaovníku?

Většina výzkumů nebyla provedena přímo na nepražených kakaových bobech, ale tmavé čokoládě. Spousta výzkumů je nadějných, k potvrzení benefitů kakaových bobů je však potřeba více důkazů.

  • Studie publikovaná v roce 2008 v časopise “Molekuly” naznačila, že je syrové kakao bohaté na antioxidanty.
  • Abbe M. M. Jalil z odboru výživy a dietologie na Universiti Putra v Malajsii uvádí, že kakaové boby jsou zdrojem antioxidačních polyfenolů, které mohou zabránit rakovině a srdečním chorobám.
  • Také studie z roku 2012 vydaná v International Journal of Hypertension uvádí, že antioxidanty z kakaových bobů pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a zlepšovat oběh.
  • Vědecké studie naznačují, že kakaové boby mohou stimulovat uvolňování endorfinů v lidském těle a mít tedy antidepresivní účinek.

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohůNepražený kakaový bob se nejprve fermentuje a poté suší

  • Výrobky z kakaových bobů obsahují tryproflan – aminokyselinu, kterou lidské tělo používá k výrobě serotoninu. Chemikálii, která vám může pomoci k uvolnění.
  • Časopis Antioxidants & Redox Signaling v roce 2011 uvedl, že obsah flavonoidů v čokoládě pomáhá chránit nervy před poškozením, zvyšuje imunitu a snižuje oxidační poškození v důsledku expozice ultrafialovým paprskům. Kakaové boby jsou plné flavonoidů, které mohou mít antioxidační, protizánětlivé a protinádorové vlastnosti. 

Expertka na zdraví žen, fitness a výživu Pamela Peeke (red. přeloženo a zkráceno)

  • Podle Linus Pauling Institute některé studie naznačují, že flavonoidy mohou pomoci předcházet rakovině i onemocněním mozku, jako je například Alzheimerova choroba, a lepšit citlivost na inzulín.
  • Předběžný výzkum naznačuje, že kakao může být velmi přínosné také při zotavování se po cvičení – zejména pak v kombinaci s mlékem. Jedna studie ukázala, že sportovci mohou být po konzumaci čokoládového mléka až o 27 % výkonnější a čas vyčerpání snížit o 40 %.

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohůKakaové boby rostou jako ovoce na kakaovnících

  • Kakaové boby mohou pomoci v boji proti nemocem.
  • Lidské tělo železo obsažené v kakaových bobech vstřebá velmi snadno.
  • European Journal of Nutrition v roce 2014 publikoval studii na zvířatech, která zjistila, že užívání kakaového prášku vedlo k menšímu zánětu – a to i tehdy, když byl součástí stravy s vysokým obsahem tuku. Vědci dospěli k názoru, že prášek z kakaových bobů může pomoci snížit riziko obezity a onemocnění jater.

Výživová poradkyně Carolyn Brown (red. přeloženo a zkráceno)

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohůNepražené kakaové boby jsou zdravější alternativou čokolády

  • Nepražené kakaové boby možná pomáhají dožít se déle. Patnáctiletá studie starších mužích publikovaná roku 2006 v Archives of Internal Medicine zjistila, že osoby konzumující kakao měli nižší krevní tlak i riziko úmrtí předčasného úmrtí. Vědci naznačují, že čím více kakaa spotřebovali, tím jsou rizika nižší.
  • Hořčík obsažený v kakaových bobech může pomáhat s PMS syndromem.

Prášek z nepražených kakaových bobů může nahradit čokoládu nebo přislazované kakao při pečení i výrobě nápojů. Má plnější chuť, zdravotní benefity, a neobsahuje tolik cukru ani tuku. Drcené kakaové boby chutnají i ve slaných receptech – například masu dodají čokoládovou až lehce uzenou exotickou chuť.

Zejména vegani a vegetariáni ocení fakt, že železo z kakaových bobů tělo narozdíl od některých jiných rostlinných zdrojů absorbuje snadno.

Nahrazením čokolády neslazenými nepraženými kakaovými boby můžete předejít zdravotním problémům spojeným s konzumací přemíry cukru (například přibírání na váze a vyšší kazivost zubů).

Jsou však dost kalorické, konzumujte je pro to jen v malých dávkách. Zdravou váhu vám pomůžou udržet, nahradíte jimi konzumaci čokoládových sladkostí.

VIDEO: Zpracovávání kakaových bobů

Nepražené kakaové boby během těhotenství

Podle  A. Christine Harris, Ph.D. (autorka The Pregnancy Journal) jsou nepražené kakaové boby během těhotenství prospěšné, protože obsahují vitamíny B i minerály (měď, vápník, mangan, zinek, hořčík, síru, draslík a železo).

100 g kousků nepražených kakaových bobů obsahuje zhruba tyto složky (DDD = doporučená denní dávka):

Nutriční složky:

  • sacharidy – 3 % – 35,7 g – 12 % DDD
  • vláknina – 32,1 g – 129 % DDD
  • tuky – 85 % – 42,9 g – 66 % DDD
  • bílkoviny – 12 % – 14,3 g – 29 % DDD
  • 464 kalorií – 1943 kJ – 23 % DDD
Vitamíny:

  • vitamín K – 8,6 mcg – 11 % DDD
  • thiamin – 0,1 mg – 4 % DDD
  • riboflavin – 0,1 mg – 4 % DDD
  • niacin – 0,7 mg – 4 % DDD
  • vitamín B6 – 0,1 mg – 4 % DDD
  • vitamín B12 – 0,2 mcg – 4 % DDD
  • kyselina pantothenová – 0,4 mg – 4 % DDD
Minerály:

  • vápník – 71,4 mg – 7 % DDD
  • železo – 3,9 mg – 21 % DDD
  • hořčík – 229 mg – 57 % DDD
  • fosfor – 321 mg – 32 % DDD
  • draslík – 750 mg – 21 % DDD
  • zinek – 3,2 mg – 21 % DDD
  • měď – 1,8 mg – 89 % DDD
  • mangan – 1,9 mg – 96 % DDD
  • selen – 7,5 mcg – 11 % DDD

Podle autora “Naked Chocolate” Davida Wolfea můžete kakaové boy libovolně přidávat do zdravých ovocných smoothies nebo dalších sladkých i slaných receptů, jako jsou například pikantní slané omáčky. Obzvlášť chutné jsou nepražené kakaové boby v dezertech – třeba v čokoládové pěně.

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohůNepražené kakaové boby můžete jíst syrové, přidávat do cereálií, do dezertům i k ovoci (zdroj obrázku)

Doporučená denní dávka kakaových bobů zatím stanovena nebyla. Průměrná dávka je 1 kakaový bob na 7,7 – 10 kg vaší tělesné dávky denně, nebo 15-30 g kakaových bobů denně.

Kakao obsahuje stimulanty kofein a theobromin. Přílišná konzumace nepražených kakaových bobů může mít podle New York University's Langone Medical Center za následek úzkost, pálení žáhy, nespavost, abnormální srdeční rytmy.

Citlivost na kofein a theobromin se liší člověk od člověka. Jedni mohou vedlejší účinky pocítit z 1 porce, druzí až po velké dávce.

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohůNepražené kakaové boby můžete koupit celé, drcené nebo ve formě prášku

Joanne Stoneová, autorka “Bible těhotenství” uvádí, že nepražené kakaové boby a další čokoládové výrobky obsahují kofein. Ukázalo se, že kofein zvyšuje riziko potratu. Než nepražené kakaové boby v těhotenství přidáte do jídelníčku, poraďte se svým lékařem.

Pokud máte zdravotní problémy nebo pravidelně užíváte nějaké léky, větší dávky nepražených kakaových bobů nejdříve konzultujte se svým lékařem, který váš zdravotní stav zná nejlépe.

Kousky kakaových bobů mají mnohem kratší životnost než nepražené kakaové boby celé

Můžu jíst nepražené kakaové boby během těhotenství?

Budete mít zájem:  Co Je Biologická Léčba?

Ženy mají v těhotenství často chuť na čokoládu. Americká Akademie Rodinných Lékařů však během těhotenství však rafinované cukry nedoporučuje. Nepražené kakaové boby mohou být zdravou alternativou. Před jejich konzumací se však poraďte s lékařem.

Rostou nepražené kakaové boby na stromě jako jablka?

Ano. Kakaové boby jsou plody kakaovníku.

Kde můžu nepražené kakaové boby koupit?

Nepražené kakaové boby seženete ve  specializovaných obchodech se zdravou výživou nebo na e-shopech.

Jsou nepražené kakaové boby nezpracované?

Nepražené kakaové boby prochází procesem fermentace a sušení.

Jaký je rozdíl mezi fair-trade, bio a “obyčejnými” nepraženými kakaovými boby?

Při sběru kakaových bobů bývá využíváno nelegální dětské práce, dělníci jsou často nuceni pracovat v naprosto nevyhovujících podmínkách za velmi málo peněz ruku v ruce s používáním chemikálií a bezohledného přístupu k okolní přírodě. Vyhnout se tomu můžete právě nákupem fair-trade a bio produktů.

Jsou kakaové boby bezlepkové?

Ano, kakaové boby jsou přirozeně bezlepková potravina.

Chutnají nepražené kakaové boby jako mléčná čokoláda?

Rozhodně nikoli. Jsou velmi hořké.

Udává procento kakaa na čokoládě množství nepražených kakaových bobů?

Procento kakaa udává celkové množství kakaového prášku a kakaového másla v čokoládě. Pokud chcete čokoládu vyrobenou z nepražených bobů, sáhněte po té raw. Běžné se vyrábí zpravidla z kakaových bobů pražených. Čím více procent kakaa, tím vyšší obsah minerálů a antioxidantů.

Vyrábí se z kakaových bobů i bílá čokoláda?

Ano kakaové boby jsou základem tmavé, mléčné i bílé čokolády.

Jsou kakaové boby ovoce nebo zelenina?

Plod, ve kterém se kakaové boby nachází, je ovoce. Kakaové boby ve skutečnosti v žádném případě nejsou boby nebo luštěnina – jsou to semínka, podobně jako třeba ty, které byste našli i v melounu.

Jak dlouho mi nepražené kakaové boby vydrží čerstvé?

Kakaové boby skladujte na chladném, suchém a tmavém místě. Takto vám mohou vydržet 6 – 12 měsíců. Rozdrcené kakaové boby vydrží zhruba měsíc.

  Další profily superpotravin:   

  • 1996. Cocoa beans: chocolate manufacturers' quality requirements. 1. vyd. London: The Alliance.
  • 2018. Molecules | An Open Access Journal from MDPI. [ONLINE] Dostupné z: https://www.mdpi.com/journal/molecules. [citováno 12. října 2018].
  • AAFP Home | American Academy of Family Physicians. 2018. AAFP Home | American Academy of Family Physicians. [ONLINE] Dostupné z: https://www.aafp.org/home.html. [citováno 12. října 2018].

Kakao – super potravina no. 1

Theobroma – nápoj bohů nebo chcete-li božský nápoj. Latinský název pro kakao, jež je top super potravinou, kterou znají lidé po celém světě. Málo kdo však už ví, proč je kakao tak vzácnou super potravinou.

Obsahuje totiž téměř všechny látky, které jsou důležité pro lidský organismus. Obsahuje řadu důležitých minerálů jako je draslík, vápník, hořčík, železo nebo zinek.

  Takže pouhými 3 lžícemi kakaa denně si člověk zajistí potřebnou denní dávku minerálů.

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohů

Kakao obsahuje rovněž nasycené i nenasycené kyseliny, jež jsou nezbytné pro zdravě fungující lidský organismus.

Obsahuje také aminokyselinu tryptofan, kterou tělo potřebuje pro výrobu serotoninu, takže je velmi prospěšné i pro lidskou psychiku. Kakao má rovněž antioxidační a probiotické účinky.

Je tedy optimální potravinou pro podporu imunitního systému. Díky látkám, které obsahuje, snižuje i riziko infarktu a mrtvice a pozor, působí i jako afrodiziakum.

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohůDříve v dávných dobách bylo kakao cennější než zlato. Pro Indiány bylo symbolem božské energie. Pilo se při mnoha významných příležitostech a ještě dnes se podle dávných tradic dělají kakaové rituály. Mimo jiné specialisté na rituály byly především Mayové, kteří kakao používali např. při bubnování nebo při vizualizovaní svých přání. Navíc, kakaové boby používali jako platidlo.

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohůAle pozor, není kakao jako kakao.  Většina běžných kakaí má s tím opravdovým pramálo společného. Často v obchodech nebo supermarketech narazíte na laciná nebo instantní kakaa, která obsahují spoustu cukru a málo vlákniny, málo zdraví prospěšných látek a často díky doslazovaní obsahují i řadu alergenů.

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohůKvalitní kakao je většinou dražší, je bio a je RAW. Tedy nepražené, aby v něm byly uchovány všechny zdraví prospěšné látky. Obsahuje i tuk, který je velmi důležitý pro náš organismus.

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohůJedním TOP kakaem na našem trhu je JO! CACAO – čistě přírodní, RAW kakao přímo z Peru. Opravdová super potravina obsahující všechny prospěšné látky pro naše tělo. Můžete ho pít horké v zimě u krbu na horách, kde vás zahřeje nejen na duši a nebo, ho můžete pít v létě, studené s pár kostkami ledu nebo ve formě frappé  s dobrou kávou či zmrzlinou, kdy vás zchladí a dodá vám energii. Hodí se rovněž na spoustu ZDRAVÝCH receptů, kdy díky kvalitnímu kakau můžeme mlsat opravdu zdravě.

V případě zájmu o JO Cacao si ho můžete objednat na e-mailové adrese: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Pokrm Bohů – kakaové boby

Kakaové boby jsou známy již více než 5000 let. Starověcí AztPravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohůékové a Mayové je používali jako platidlo a vyvažovali je zlatem. Kakaovými boby byli obdarováváni jedinci, kteří učinili nějaký záslužný čin pro celek, a právě dar v podobě bobů vyzdvihoval význam ocenění. Používaly se rovněž jako svatební dar a dary pro šamany.

Pokrmem Bohů se kakao či kakaové boby nenazývají bezdůvodně. Obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, přičemž u některých hodnot minerálů, mají prvenství vůči čemukoliv jinému.

Všechny téměř zázračné hodnoty látek, jsou samozřejmě obsaženy v nepražených bobech. Pražené kakao a kakaové boby obsahují až dvacetkrát menší hodnoty těchto látek.

Pro svůj vysoký obsah vitamínů a minerálů, jsou považovány za superpotravinu.

Zdraví prospěšné látky

Pravé nepražené kakao obsahuje téměř 300 známých látek, a to z něj činí jednu z nejvíce ceněných potravin planety. Kakaové boby jsou nejbohatším přírodním zdrojem hořčíku. V současné stravě je hořčík nejvíce nedostatkovým minerálem, který má vliv na obrovský nárůst kardiovaskulárních chorob.

Hořčík je pro zdravé lidské tělo nepostradatelný, jelikož příznivě působí na veškeré procesy v organismu. Dostatečné množství hořčíku v organismu udržuje zdravé zuby, nehty a pevné kosti. Dále zpomaluje odumírání buněk a jejich stárnutí.

Podporuje tvorbu a vylučování žluči, čímž příznivě působí na trávení a posun tráveniny ve střevech, a brání vzniku žlučníkových kamenů. Hořčík podporuje srdeční činnost tím, že jemně rozšiřuje srdeční cévy a odstraňuje arytmii. Má antistresové účinky a omezuje migrény. Ovlivňuje tvorbu estrogenů a srážení krve, atd.

Nedostatek hořčíku má přímou spojitost s bolestmi hlavy, křečemi a nedostatečnou pozorností.

KakaovPravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohůé boby jsou nejbohatším rostlinným zdrojem chromu. Velmi pravděpodobně zaujímají i prvenství v obsahu železa a manganu. Patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem zinku a mědi. Také jsou největším zdrojem vitamínu C na světě. Mají největší obsah antioxidantů. Dále obsahují draslík, fosfor, síru, beta-karoten, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, kyselinu listovou, vlákninu, sacharidy, bílkoviny, enzymy aj.

Antioxidanty v nepraženém kakau jsou vysoce stabilní a pro lidský organismus snadno vstřebatelné. Obsahuje asi 10% flavonoidních antioxidantů, což je třikrát více než v pravém zeleném čaji a dvakrát více než obsahuje červené víno.

Zelený čaj, stejně jako kakao obsahuje polyfenoly, což jsou látky se silnými antioxidačními vlastnostmi, které se běžně vyskytují v rostlinách, ovoci a zelenině. Hlavními zdroji polyfenolů jsou: Kakao, hroznové víno, bobuloviny, čaj, olivový olej, vlašské ořechy a jiné. Nejvyšší hodnoty polyfenolů se všeobecně nacházejí ve slupkách ovocných plodů.

Polyfenoly mají vliv na dlouhověkost, neutralizují volné radikály a působí preventivně při kardiovaskulárních chorobách.

Proč je kakao, respektive čokoláda spojováno s láskou a potěšením?

  • Vědci zkoumali stimulující a povzbuzující účinky obsažené v kakau ve spojitosti s uvolněním, potěšením, láskou a pocity štěstí.
  • Mezi tyto látky patří:
  • Tryptofan – pozitivně ovlivňuje pocity a náladu.

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohů

Fenyletylamin – je to hormon, který je produkován částí lidského mozku, která zodpovídá za emoce. Je nazýván hormonem štěstí a lásky. U kakaa vzniká fermentací. Ve větším množství je obsažen také v brukvovité zelenině.

Arganin – používá se u sportovců a kulturistů k lepšímu prokrvení svalů a tvorbě růstového hormonu. Lze jej považovat za přírodní viagru.

Theofromin – stimuluje srdce a centrální nervovou soustavu, rozšiřuje cévy a uvolňuje svalstvo. Má diuretické vlastnosti.

Anandamid – je spojován s uvolněním a pocity blaženosti. V našem mozku se nachází přirozeně.

Epikatechin – Hraje důležitou roli v prevenci civilizačních chorob.

Prospěšné účinky kakaa na lidský organismus:

  • Podporuje trávení a tvorbu žluči.
  • Podporuje imunitní systém.
  • Snižuje vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak.
  • Neutralizuje kyselost v ústech a zabraňují vzniku zubního kazu.
  • Působí proti chudokrevnosti.
  • Odbourává únavu a stres.
  • Lehké afrodiziakum a antidepresivum.
  • Prevence proti kardiovaskulárním chorobám a rakovině.
  • Stimuluje centrální nervový systém.
  • Protizánětlivé účinky.
  • Prokrvuje mozek a zlepšuje paměť.
  • Silné detoxikační účinky.

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohů

Kakaové máslo

Kakaové máslo vzniká lisováním kakaových bobů. Používá se jako potravina všude tam, kde chcete nahradit nevhodný palmový tuk. Já jej používán k přípravě raw čokolády a jako zdravý tuk do raw dortů.

Kakaové máslo se hojně používá jako součást kosmetiky. Má výborné regenerační účinky na pleť. Urychluje hojení různých poranění kůže, jako jsou oděrky a prasklinky. Používá se na suché lokty a paty. Je součástí pomád na rty a širokého spektra krémů. Používá se v těhotenství proti tvorbě strií a jako prevence proti vráskám. Využití kakaového másla v kosmetice je velmi široké.

Vyzdvihla jsem zde pouze nepatrnou část pozitiv, která nám přináší konzumace nepražených kakaových bobů a kakaa. I to málo, co je zde zmíněno ukazuje, že kakao je opravdu pokrmem Bohů.

S láskou v srdci Xenieta

Kakao – superpotravina, kterou byste se měli rozmazlovat na denní bázi

Jelikož jsme každodenní konzumenti kvalitní vysokoprocentní čokolády a nezaznamenáváme žádné zdravotní problémy, ba naopak, cítíme se po ní skvěle, máme dobrou náladu a zasytí nás, rozhodli jsme se sepsat několik benefitů, co tento boží produkt může nabídnout. Třeba i vás osloví konzumace kvalitní čokolády a kakaa na denní bázi a rádi přesedláte z průměrné čokolády na vysokoprocentní. 

Studiemi podložené účinky kakaa a vysokoprocentní čokolády :

1. Bohaté na POLYFENOLY, které poskytují několik výhod pro zdraví Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohů

Polyfenoly jsou přirozeně se vyskytující antioxidanty, které najdeme v potravinách, jako je ovoce, zelenina, čaj, čokoláda a víno. Byly spojeny s mnoha přínosy pro zdraví, včetně snížení zánětu, lepšího průtoku krve, snížení krevního tlaku a zlepšení hladiny cholesterolu a cukru v krvi. (1)

Budete mít zájem:  Podaří se obnovit lázeňskou tradici v lázních Lipová-lázně? Nikdo zatím nic neví co bude dál.

Kakao je jedním z nejbohatších zdrojů polyfenolů. Obzvláště se vyskytuje u flavanolů, které mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky.

Zpracování a zahřívání kakaa však může způsobit ztrátu prospěšných vlastností.

 Takže zatímco kakao je skvělým zdrojem polyfenolů, avšak ne všechny produkty obsahující kakao poskytnou stejné benefity – NENÍ KAKAO JAKO KAKAO, NENÍ ČOKOLÁDA JAKO ČOKOLÁDA

2. Může snížit vysoký krevní tlak

Kakao v práškové formě i ve formě hořké vysokoprocentní čokolády může pomoci snížit krevní tlak. (2) Tento efekt byl poprvé zaznamenán u obyvatel Středoamerického ostrova, kteří pijí kakao a měli mnohem nižší krevní tlak než jejich příbuzní z pevniny, kteří kakao nepijí. (3)

Předpokládá se, že flavanoly v kakau zlepšují hladinu oxidu dusnatého v krvi, což může zlepšit funkci vašich krevních cév a snížit krevní tlak.

(2,3) Účinek byl navíc větší u lidí, kteří již měli vysoký krevní tlak, než u těch, kteří ho nemají a u starších lidí ve srovnání s mladšími lidmi.

(3) Je však důležité si uvědomit, že zpracování kakao výrazně snižuje počet flavanolů, takže účinky pravděpodobně nebudou vidět z průměrné čokolády.

3. Může snížit riziko infarktu a mrtvice

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohůKromě snižování krevního tlaku se zdá, že kakao má i další vlastnosti, které mohou snížit riziko infarktu a mrtvice.(1, 4, 5) Zlepšuje hladinu oxidu dusnatého v krvi, což uvolňuje a rozšiřuje vaše tepny a krevní cévy a zlepšuje průtok krve.(2,5)

Bylo zjištěno, že kakao snižuje „špatný“ LDL cholesterol, má za účinek ředění krve podobný aspirinu, zlepšuje hladinu cukru v krvi a snižuje zánět. (2,4,6)

Přehled devíti studií u lidí zjistil, že vyšší spotřeba čokolády byla spojena s výrazně nižším rizikem srdečních chorob, mrtvice a smrti.

(9) Příjem čokolády je spojen s nižší mírou srdečního selhání při dávkách až do jedné porce 19–30 gramů čokolády denně, ale účinek nebyl pozorován při konzumaci vyšších množství.

(10,11) Tyto výsledky naznačují, že častá konzumace malého množství čokolády bohaté na kakao může mít pro vaše srdce ochranný přínos .

4. Polyfenoly zlepšují průtok krve do mozku a funkce mozku

Uvolňují svaly krevních cév, zlepšuje průtok krve a krevní zásobení mozku. (12,13) Ve dvoutýdenní studii u 34 starších dospělých s kakaem s vysokým obsahem flavanolů bylo zjištěno, že průtok krve do mozku se po jednom týdnu zvýšil o 8% a po dvou týdnech o 10%. (14)

5. Může zlepšit náladu a symptomy deprese různými způsobyPravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohů

Kromě pozitivního dopadu kakaa na duševní degeneraci související s věkem může jeho účinek na mozek také zlepšit náladu a symptomy deprese.

(2) Jedna studie o spotřebě čokolády a hladinách stresu u těhotných žen zjistila, že častější příjem čokolády byl spojen se sníženým stresem a zlepšenou náladou u dětí.

(20)

Další studie dále zjistila, že pití kakaa s vysokým obsahem polyfenolu zlepšilo klid a spokojenost. (12) Studie u starších mužů navíc ukázala, že konzumace čokolády byla spojena se zlepšením celkového zdraví a lepší psychické pohody. (21)

6. Flavanoly mohou zlepšit příznaky cukrovky 2. typu

I když nadměrná konzumace PRŮMĚRNÉ čokolády rozhodně není dobrá pro kontrolu hladiny cukru v krvi, kakao má ve skutečnosti určité antidiabetické účinky.

Studie zkumavky naznačují, že kakaové flavanoly mohou zpomalit trávení a vstřebávání sacharidů ve střevech, zlepšit sekreci inzulínu, snížit zánět a stimulovat příjem cukru z krve do svalu.(22) Některé studie ukázaly, že vyšší příjem flavanolů, včetně těch z kakaa, může vést k nižšímu riziku diabetu typu 2. (22, 23)

7. Může pomoci při regulaci hmotnosti

Trochu paradoxně vám může příjem kakaa, dokonce i ve formě čokolády, pomoci kontrolovat vaši hmotnost. Má se za to, že kakao může pomoci regulováním využití energie, snížením chuti k jídlu a zánětu a zvýšením oxidace tuků a pocitů plnosti. (26, 27) To máme I osobní zkušenost.

Populační studie zjistila, že lidé, kteří konzumovali čokoládu častěji, měli nižší BMI než lidé, kteří ji snědli méně často, přestože bývalá skupina také jedla více kalorií a tuků. (28)

Studie úbytku hmotnosti pomocí diet s nízkým obsahem sacharidů navíc zjistila, že skupina, která dostala 42 gramů minimálně 81% kakaové čokolády denně, zhubla rychleji než běžná dietní skupina. ( 29 ) POZOR! bílá a mléčná čokoláda nemá stejné výhody jako tmavá vysokoprocentní. ( 30,31)

8. Může mít vlastnosti chránící proti rakovině

Studie zkumavek na složkách kakaa zjistily, že mají antioxidační účinky, chrání buňky před poškozením reaktivními molekulami, bojují se záněty, inhibují růst buněk, indikují smrt rakovinných buněk a pomáhají zabránit šíření rakovinných buněk. (32, 33)

Studie na zvířatech s použitím kakaa bohaté stravy nebo kakaových extraktů prokázaly pozitivní výsledky při snižování rakoviny prsu, pankreatu, prostaty, jater a tlustého střeva, jakož i leukémie . (32)

Malé lidské studie o kakau a rakovině naznačují, že to může být silný antioxidant a může hrát roli v prevenci rakoviny. Je však zapotřebí mnohem více výzkumu. (37)

Pravé kakao a účinky na zdraví – superpotravina přímo od bohů9. Antibakteriální a imunitní stimulační vlastnosti mohou být prospěšné pro vaše zuby a pokožku

Několik studií zkoumalo ochranné účinky kakaa proti zubním dutinám a onemocnění dásní. Kakao obsahuje mnoho sloučenin, které mají antibakteriální, antioxidační a imunitu stimulující vlastnosti, vyrovnává cukrem vyvolanou kyselost v ústech a chrání tak zuby před zubním kazem.

V jedné studii došlo u potkanů ​​infikovaných orálními bakteriemi, kterým byl podán kakaový extrakt, k významnému snížení zubních dutin ve srovnání s těmi, které dostávaly pouze vodu. (2)

Navzdory všeobecnému názoru není kakao v čokoládě příčinou akné. Ve skutečnosti bylo zjištěno, že polyfenoly kakaa poskytují významné výhody pro vaši pokožku. (2)

Bylo prokázáno, že dlouhodobé požití kakaa přispívá k ochraně proti slunci, krevnímu oběhu v krvi a zlepšuje povrchovou strukturu a hydrataci vaší pokožky. (41, 42, 43)

Kakaové boby – profil, fakta, účinky, rizika a užití

Pro někoho to možná bude překvapivé, ale kakaové boby jsou vlastně semena z ovoce. Jsou základní složkou čokolády, ta však stojí až na samotném konci procesu zpracování bobů. Kakaové boby samy o sobě rostou na malém stálezeleném stromě zvaném Theobroma, který má svůj prapůvod ve Střední Americe.

Plody kakaovníku jsou lusky, které standardně vydají 20-60 kakaových bobů. Zbytek lusku pak tvoří bílá lepkavá dužina. Dnes se boby pěstují po celém světě – ve Střední a Jižní Americe, v Africe, Asii i v Evropě. Existují tři hlavní druhy kakaa – Forastero (činí 80-90 % světové produkce), Criollo a Trinitario.

Nepražené kakaové boby jsou hořkosladké a mají oříškový nádech.

Raw kakaové boby si zachovávají vysokou hladinu polyfenolů – katechinů, epikatechinů a hlavně flavonoidů, o kterých bylo prokázáno, že zvyšují zdraví srdce snižováním hladiny cholesterolu, rezistence na inzulín a krevního tlaku.

Studie uvádí slibné výsledky především u látek flavan-3-ol a theobromin, které kakao obsahuje. Flavonoidy jsou druh antioxidantů, které chrání tělo před stárnutím a nemocemi.

Ve skutečnosti raw kakao obsahuje až čtyřikrát více antioxidantů než tradiční kakaový prášek.

Jeho antioxidační kapacita dosahuje až 95 000 hodnot na 100 gramů, řadíme jej tedy mezi top 10 zdrojů s nejvyššími antioxidačními kapacitami. Kakaové boby jsou také dobrým zdrojem bílkovin, draslíku, esenciálních mastných kyselin, vápníku, chromu, zinku a síry.

Fakta o kakaových bobech

  • Jiné názvy: Theobroma cacao, raw cacao powder, cacao nibs, cocoa beans
  • Přezdívá se jim: pokrm bohů
  • Země původu: Mexiko, Peru, Ekvádor, Dominikánská republika, Pobřeží Slonoviny, Madagaskar, Indonésie
  • Formy kakaových bobů na trhu: pražené a nepražené boby, sušené kousky, nepražený kakaový prášek a nápoj

Co kakaové boby obsahují – proč jsou pro nás dobré?

Kakao nejenže nabízí příjemně hořkosladkou chuť, ale především je nabité kofeinem a theobrominem – obě látky řadíme ke stimulantům, stejně jako třeba guaranu nebo ženšen. Proto by ho měli lidé konzumovat s opatrností, zvlášť ti, kteří jsou na stimulanty citliví.

Kromě toho můžeme kakao z kakaových bobů využívat pro jeho antioxidační vlastnosti, schopnost snižovat krevní tlak a zvyšovat funkčnost krevního oběhu. Kakaové boby jsou také přírodním povzbuzovačem nálady díky obsahu serotoninu, tryptofanu, tyrosinu a fenyletylaminu.

Víš, že fenyletylamin patří mezi nootropika a vyplavuje se do těla, když jsme zamilovaní?

Kakaové boby jsou zdrojem kvalitních sacharidů, bílkovin, ale zejména tuků – ty je tvoří z celých 85 %. Tato semena nabízejí celou řadu vitamínů: B6, B12, K, riboflavin, thiamin, niacin a kyselinu pantothenovou. Z minerálů pak můžeme zmínit selen, měď, mangan, zinek, vápník, hořčík, železo, draslík a fosfor. Železo, které čerpáme právě z tohoto kakaa, navíc tělo dokáže lehce vstřebávat.

Pozor, kakaový prášek není vždycky stejný! Některé produkty, například holandské kakao, je chemicky ošetřováno a zahříváno, aby mělo jemnější chuť. Tím ovšem ztrácí značkou část svých prospěšných látek. U nás proto najdete raw kakao, které si díky šetrnému zpracování těchto látek uchovalo maximum.

Vědecky potvrzené účinky raw kakaa

Podobně jako jiné superpotraviny, i kakaové boby jsou stále předmětem odborného zkoumání. Nejde ovšem o žádnou novinku – tato semena lidstvo znalo už asi 1 000 let př. n. l., kdy ho v dnešním Mexiku začala pěstovat civilizace Olméků. Ne náhodou se dalo v dávných dobách boby i platit. Jiné prameny zase naznačují, že kakao pochází z Jižní Ameriky z období zhruba 3 300 př. n. l.

PŮSOBÍ JAKO ANTIOXIDANT

Polyfenoly, které v kakaových bobech najdeme, jsou přirozeně vyskytující se antioxidanty. Jejich hlavním úkolem je boj s volnými radikály, které mohou ve zvýšené míře představovat riziko v podobě rakoviny.

POVZBUZUJÍ ORGANISMUS PŘI FYZICKÉ I PSYCHICKÉ ČINNOSTI

Jedna z provedených studií dokázala, že každodenní konzumace kakaa z bobů zlepšuje duševní výkon u zdravých lidí, ale i u těch mentálně postižených, a to díky obsahu flavanolů (polyfenolů). Primární stimulace při fyzické a psychické činnosti ale pochází z kofeinu a theobrominu.

PŘISPÍVAJÍ KE SNIŽOVÁNÍ KREVNÍHO TLAKU 

K tomuto závěru dospěli vědci podle zjištěného nižšího tlaku u obyvatel jistého středoamerického ostrova, kteří kakao z bobů běžně konzumují.

Jejich hodnoty porovnávali s obyvatelstvem na pevnině a byli velmi překvapeni – ostrované skutečně měli obecně nižší tlak.

Experimentů v tomto ohledu pochopitelně proběhlo více a zjistilo se například i to, že lepší výsledky kakao zajišťuje u starších osob a u těch, kteří mají tlak opravdu velmi vysoký.

Budete mít zájem:  Tetování si můžete nechat odstranit i na pojišťovnu

KAKAOVÉ BOBY SNIŽUJÍ RIZIKO VZNIKU SRDEČNÍCH ONEMOCNĚNÍ

Kromě toho, že se můžeme (nejen) pravidelnou konzumací raw kakaa vyhnout zvýšenému krevnímu tlaku, můžeme s ním snížit i riziko vzniku infarktu myokardu a mrtvice.

Flavanoly totiž působí i tady – zlepšují hladinu oxidu dusnatého v krvi, tím dochází k rozšíření cév a tepen a na konci celého procesu je žádoucí průtok krve bez komplikací.

Podle studií, které proběhly ve Švédsku, stačí tělu 19-30 g raw kakaa denně, aby bylo vidět zlepšení. S většími dávkami už se výsledky nemění.

PODPORUJÍ SPRÁVNÉ PROKRVOVÁNÍ MOZKU

Obsažené polyfenoly, o kterých jsme psali jako antioxidantech, mimo jiné dokážou snížit riziko vzniku neurodegenerativních onemocnění mozku (např. Alzaheimerovy choroby), a dokonce mohou jeho funkci zlepšit zajištěním správného prokrvování.

Polyfenoly ovlivňují tvorbu oxidu dusnatého, který uvolňuje krevní cévy, čímž se zlepšuje průtok krve a krevní zásobení mozku.

Studie, do níž se zapojilo 34 osob, zjistila, že u těch, které jeden týden konzumovali kakaové boby, došlo ke zlepšení průtoku krve mozkem o 8 %, po dvou týdnech došlo ke zlepšení dokonce o 10 %.

KAKAOVÉ BOBY BOJUJÍ PROTI DEPRESÍM A ZLEPŠUJÍ NÁLADU

Flavanoly obsažené v kakau ovlivňují hladinu tryptofanu, který je zodpovědný za tvorbu serotoninu, hormonu štěstí.

Toho mívají pacienti s depresí, ale i zdraví lidé se špatnou náladou méně, než by potřebovali.

Studií se na toto téma uskutečnilo mnoho a všechny ukazují u konzumentů na lepší duševní stav a pohodu, přesto je potřeba kakao v tomto ohledu dále zkoumat, abychom mohli vyvozovat skutečně jednoznačné závěry.

ZMÍRŇUJÍ PŘÍZNAKY DIABETU 2. TYPU

Nadměrná konzumace čokolády není pro diabetiky ničím dobrým, ovšem kvalitní čokoláda s vysokým podílem raw kakaa nebo raw kakao samotné má jisté účinky, které můžeme označit za antidiabetické. U osob, které mají k diabetu 2.

typu jen nakročeno, může konzumace raw kakaa vznik nemoci odvrátit. U diabetiků zase raw kakao snižuje možnost vzniku zánětů, zlepšuje sekreci inzulinu, zpomaluje trávení a vstřebávání sacharidů ve střevech a dokáže stimulovat přenos cukrů z krve do svalů.

To všechno díky polyfenolům.

POMÁHÁJÍ PŘI HUBNUTÍ

Že čokoláda do diety nepatří? To je pravda. Tady je ale řeč o kakaových bobech, které jsou jen jejím základem, při nejhorším o vysokoprocentní čokoládě. Kakao snižuje chuť k jídlu a dokáže navodit pocit plnosti. Ten je pro úspěšné a dlouhodobé hubnutí zásadní.

Jedna ze studií, která se vlivem raw kakaa na hubnutí zabývala, ukázala, že skupina, jež konzumovala méně sacharidů a 42 g vysokoprocentní čokolády denně, hubla rychleji a úspěšněji než skupina, která rovněž jedla méně sacharidů než obvykle, ale čokoládu nedostávala.

POMÁHAJÍ V PREVENCI VZNIKU RAKOVINY

Již několikrát zmíněné flavanoly mají ještě další skvělé vlastnosti. Například chrání organismus před vznikem rakoviny – aktivně totiž ničí rakovinné buňky nebo zabraňují jejich množení. Studie prokázaly pozitivní výsledky při sledování vývoje rakoviny prsu, prostaty, slinivky břišní a jater. Pozitivně působí konzumace raw kakaa i na vývoj leukémie.

MOHOU POMOCI PŘI VÝSKYTU ASTMATU

Astma je velmi nepříjemné a někdy i život ohrožující chronické zánětlivé onemocnění. K jeho známým projevům patří ztížené dýchání nebo dokonce dušnost.

Kakao může astmatikům pomoct díky obsaženým antihistaminikům (tedy látkám, které snižují alergické reakce organismu). Theofylin, který v raw kakau najdeme, aktivně uvolňuje dýchací cesty a theobromin pomáhá s přetrvávajícím kašlem.

Tato zjištění ale zatím nebyla testována na lidech, proto se nedá říct, jak by šlo kakao využít pro léčbu astmatu.

RAW KAKAO MÁ POZITIVNÍ VLIV NA ZDRAVÍ POKOŽKY A ZUBŮ

Kakao obsahuje velké množství sloučenin s antibakteriálními a antioxidačními vlastnostmi, které mohou přispívat k dobré kondici lidské pokožky a taky zubů a celé dutiny ústní.

Studií se zatím neuskutečnilo mnoho, ale jedna je přece jen přesvědčivá – potkanovi s orálními bakteriemi byl podáván kakaový extrakt a skutečně u něj došlo ke zlepšení oproti potkanovi, kterému byla podávána jen voda.

TRADIČNÍ UŽITÍ

Kakaové boby mají své místo v tradičním užití jako pochutina. Mayové vyráběli z kakaa, vanilky a dalšího koření nápoj, který byl konzumován během zasnoubení a svateb. Ještě dříve než samotná semena docházelo k využívání sladké dužiny – z té se vyráběl alkohol.

JAK SE ZÍSKÁVAJÍ PRO SUPERFOODY

Kakaové boby přímo z lusku svou chutí moc čokoládu nepřipomínají. Chuť, jakou známe my, získávají až díky fermentaci, během které dochází k ničení bakterií a která rozvíjí čokoládovou chuť, a pak díky sušení. Raw kakao bývá nepražené, někteří výrobci ho ale praží, aby bylo sladší.

U nás najdete raw provedení, které prošlo šetrným mletím nebo drcením. Díky tomu si zachovává maximum živin. Najdete ho v našem oblíbeném mixu Good Mood, první pomoci proti akutnímu stresu a Pure Mind pro podporu soustředění, paměti a dalších mozkových funkcí.

JAK JAK SE KAKAOVÉ BOBY BĚŽNĚ UŽÍVAJÍ

Raw kakao z bobů se může stát součástí tvého oblíbeného smoothie nebo jogurtu či tvarohu, připravit si z něj můžeš i klasický kakaový nápoj. Hodí se do jakéhokoli pečení. Jeho využití je opravdu široké.

UŽÍVÁNÍ

Doporučená denní dávka není stanovena, ale za průměr se bere jeden kakaový bob na 7,5-10 kg tvé tělesné váhy denně, případně 15-30 g prášku denně.

Například i studie, ze které jsme citovali už dříve, vyplynulo, že některé zdravotní benefity přináší denní dávka 19-30 g, přičemž vyšší dávky už nevykazují lepší výsledky.

Předávkování může způsobit menší i větší problémy – od pálení žáhy přes úzkost a nespavost až po nepravidelnost srdečního rytmu.

raw kakao vs čokoláda

Nebudeme ti zakazovat nebo schvalovat čokoládu. Ale je fajn si uvědomit, že je čokoláda a čokoláda. Kvalitní čokoláda nebude stát 16 Kč a rozhodně ji nenajdeš na pultu každého supermarketu.

Za kvalitní čokoládu se považuje ta s obsa- hem kakaa minimálně 70-75% a složení by mělo obsahovat jen kakaovou sušinu, kakaové máslo a nějaký druh cukru. Některé uvádějí i vanilku. Lepší a kvalitnější čokoláda je určitě ta hořká.

Některé vysokoprocentní mohou ale obsahovat i sušené mléko.

PRO KOHO NEJSOU KAKAOVÉ BOBY VHODNÉ – KONTRAINDIKACE 

Kakaové boby nemají příliš nežádoucích účinků, ale přesto jsou – jak jsme zmínili výše, může jít o pálení žáhy, úzkost a nespavost, ba dokonce nepravidelnost srdečního rytmu.

Vždycky je třeba mít na paměti, že raw kakao obsahuje stimulanty, které sice mohou příjemně povzbudit, ale ve velkém množství dokážou i uškodit.

Je paradoxní, že raw kakao obsahuje snadno stravitelné železo, které by (stejně jako složení prášku) uvítala spousta těhotných žen. Právě obsah stimulačních látek je ale pomyslnou stopkou.

Těhotné a kojící ženy by se měly o konzumaci raw kakaa poradit se svým lékařem. Pozor by si měli dávat všichni, kteří berou jakékoli léky. Je lepší se předem o zamýšlené pravidelné konzumaci raw kakaa poradit s lékařem. K dalším nežádoucím účinkům, o kterých se ví, patří například:

  • zpomalení srážlivosti krve při konzumaci velkého množství kakaa
  • průjem (způsobený příjmem kofeinu)
  • zvýšený krevní tlak, zhoršení osteoporózy a potíže s glaukomem (všechno způsobené příjmem kofeinu)

ZDROJE

(1) 11 Health and Nutrition Benefits of Cocoa Powder. | healthline.com. 2018. 11 Health and Nutrition Benefits of Cocoa Powder. | healthline.com. [ONLINE] Dostupné z: https://www.healthline.com/nutrition/cocoa-powder-nutrition-benefits. [citováno 25. dubna 2020].

(2) Cocoa, Blood Pressure, and Vascular Function. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2017. Cocoa, Blood Pressure, and Vascular Function. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28824916. [citováno 25. dubna 2020].

(3) Effect of cocoa on blood pressure. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2017. Effect of cocoa on blood pressure. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28439881. [citováno 25. dubna 2020].

(4) Cocoa Flavanol Intake and Biomarkers for Cardiometabolic Health: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2016. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27683874. [citováno 25. dubna 2020].

(5) Chocolate intake and incidence of heart failure: a population-based prospective study of middle-aged and elderly women. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2010.

Chocolate intake and incidence of heart failure: a population-based prospective study of middle-aged and elderly women. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20713904/. [citováno 25. dubna 2020].

(6) Chocolate and the brain: neurobiological impact of cocoa flavanols on cognition and behavior. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2013.

Chocolate and the brain: neurobiological impact of cocoa flavanols on cognition and behavior. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23810791. [citováno 25. dubna 2020].

(7) Cocoa and Human Health: From Head to Foot–A Review. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2016. Cocoa and Human Health: From Head to Foot–A Review. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24915376. [citováno 25. dubna 2020].

(8) Effects of Cocoa Antioxidants in Type 2 Diabetes Mellitus. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2017. Effects of Cocoa Antioxidants in Type 2 Diabetes Mellitus. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29088075. [citováno 25. dubna 2020].

(9) Chocolate with high Cocoa content as a weight-loss accelerator. | researchegate.net. 2015. Chocolate with high Cocoa content as a weight-loss accelerator. | researchegate.net. [ONLINE] Dostupné z: https://www.researchgate.net/publication/276892317_Chocolate_with_high_Cocoa_content_as_a_weight-loss_accelerator. [citováno 25. dubna 2020].

(10) Unsweetened natural cocoa has anti-asthmatic potential. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. 2014. Unsweetened natural cocoa has anti-asthmatic potential. | US National Library of Medicine, National Institutes of Health. [ONLINE] Dostupné z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25004832. [citováno 25. dubna 2020].

(11) Cocoa. | webmd.com. 2011. Cocoa. | webmd.com. ONLINE] Dostupné z: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-812/cocoa. [citováno 25. dubna 2020].

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector