Pampeliška a její účinky na zdraví

Pampeliška a její účinky na zdraví
Pampeliška na louce

Doporučována je zejména při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, případně při zánětech ledvin a ledvinových kaméncích….

Výskyt: pampeliška lékařská je celosvětově rozšířená rostlina. I když se ji daří především na severní polokouli v mírném pásu, tedy v Evropě, Asii a Severní Americe, vyskytuje se rovněž v Jižní Americe a Austrálii. Velmi rozšířená je samozřejmě také na našich loukách, polích a mezích.

Popis a účinné látky: stejně jako další vytrvalé byliny s léčivými účinky jako např. zlatobýl či řebříček je řazena do čeledi hvězdnicovitých.

Pampeliška dorůstá do výšky 40 cm, její listy tvoří přízemní růžici, má dutý stvol a na první pohled zaujme zářivě žlutými květy, které se objevují především od dubna do srpna. Plody jsou bílé ochmýřené nažky, díky nimž se velice snadno šíří semena.

Jak ví snad každý, v celé rostlině jsou přítomny mléčnice. Z účinných látek jmenujme cukr inulin, hořčiny, fytoncidy a třísloviny.

Užitečné části: sbírány jsou kořen či nať s kořenem, a to před rozkvětem, v době květu jsou potom používány i listy a květy.

Pampeliška a její účinky na lidské zdraví

Ačkoli je pampeliška lékařská (též známá jako smetánka lékařská) brána spíše jako plevel, už samotný její druhový název napovídá, že se jedná o významnou léčivku.

Doporučována je zejména při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, případně při zánětech ledvin a ledvinových kaméncích.

Pozitivní účinky má ovšem i na trávící soustava, takže ji lze užívat při žaludečních poruchách, překyselení žaludku, ale také při prudkém střevních kataru, nechutenství anebo zácpě.

Pampeliškový med (foto recept) – je chutný i zdravý

Pampeliška rovněž zvyšuje tvorbu žluči a zároveň má vliv na její vylučování. Mimoto dokáže rozpouštět žlučníkové kameny.

Vyzkoušet ji navíc lze i při onemocnění jater či sleziny a osvědčit by se měla také v případě nepříjemného pálení žáhy. Dovede pomoci i s přetrvávající únavou, působí potopudně a můžete ji použít rovněž pro pročištění krve.

Někdy se o ní mluví i v souvislosti s poruchami metabolismu neboli látkové přeměny. Není tedy plevel jako plevel.

Pampeliškový sirup za studena (recept)

Připravte si zdravý čaj z pampelišky: jednu čajovou lžičku kořene pampelišky nechte přes noc vyluhovat zhruba ve čtvrt litru vody. Tento nálev poté již jen dáte vařit a scedíte.

Fotogalerie:

  • Pampeliška a její účinky na zdraví
  • Pampeliška a její účinky na zdraví
  • Pampeliška a její účinky na zdraví
  • Pampeliška a její účinky na zdraví
  • Pampeliška a její účinky na zdraví
  • Pampeliška a její účinky na zdraví
  • Pampeliška a její účinky na zdravíPampelišky
  • Pampeliška a její účinky na zdravíPampelišky

Pampeliška – obyčejná bylinka s neobyčejnými účinky

Léčivá síla kořene pampelišky spočívá zejména v jeho velké schopnosti odstranit z těla odpadní látky, podpořit činnost ledvin,jater, tok žluče a tím i trávení. Tady však výčet léčivých schopností kořene pampelišky nekončí.

Kořen pampelišky ocení diabetici pro jeho schopnost snižovat hladinu glukózy v krvi. Kořen disponuje také protizánětlivými účinky, snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi i vysoký krevní tlak.

Pomáhá také při léčbě nemocí kloubů, jako je revmatizmus, dna a další choroby. Kořen pampelišky totiž obsahuje látky, které brání degeneraci kloubů, chrupavek a posilují celý pohybový aparát těla.

Podzemní část pampelišky se používá také v lidovém léčitelství nejen proti zánětu žaludku, ledvinovým kamenům, nemocem ledvin a močových cest. Používá se i proti obávané rakovině. Látky obsažené v tomto kořeni totiž dokáží prokazatelně zabít rakovinné buňky, aniž by uškodily zdravým buňkám.

V kořeni pampelišky najdeme spoustu látek prospěšných našemu tělu. Patří mezi ně hořčiny lactopicrin, taraxacin, taraxasterin, třísloviny, inulin (pomáhá při léčba diabetu, nejvíce inulinu je v kořeni obsaženo na podzim), triterpeny taraxasterol a taraxewrol, cholin, inosit, steroly, aminokyseliny, silice, pryskyřice a fytocncidy.

Kořen pampelišky v sobě ukrývá také minerální látky, zejména draslík, mangan a měď.

ČTĚTE TAKÉ:5 prvních jarních bylinek

Pampeliška a její účinky na zdraví

Nejvhodnější doba pro sběr kořene je podzim a jaro. Kořen, stejně jako listy a květy, není doporučováno sbírat v blízkosti silnic.

Sběr a zpracování kořene není sice tak úplně snadné, avšak čas i energie, kterou nasbíraným kořenům smetánky věnujeme, je velice výhodnou investicí pro naše budoucí zdraví.

Kořen je třeba vydolovat ze země, důkladně ho oprat, očistit a nakrájet na kousky. Ihned použít je možné i čerstvý kořen. Pokud ho chceme skladovat, je třeba ho důkladně usušit. Sušení probíhá venku ve stínu nebo v dobře větratelné místnosti.

Správně usušený kořen skladujeme v suchu, v dobře uzavřené nádobě, aby nezplesnivěl.

Příprava čaje ze zpracovaného kořene pampelišky je již velmi snadná. Jednu až dvě čajové lžičky nařezaného čerstvého nebo sušeného kořene zalijeme čtvrt litrem (250 ml) vroucí vody a necháme 15 minut louhovat. Následně přecedíme a pijeme 2 až 3krát denně před jídlem.

Čaj z pampeliškového kořene můžeme bez obav pít dlouhodobě.

Listy pampelišky – nejen do salátů

Mladé pampeliškové listy ještě neobsahují hořké „mléko“, a tak je můžeme využít třeba jako vhodnou ingrediencí do jarních salátů i do zeleninových polévek.

Jsou bohatým zdrojem vitamínu C, kyseliny křemičité, vitamínů A, D, některých vitamínů skupiny B, betakarotenu, draslíku, křemíku, vápníku i železa.

Tím však výčet zdraví prospěšných látek, obsažených v pampeliškových listech, nekončí. Najdeme v nich také třísloviny, glykosidy, silice a další látky. Díky množství látek, které mají na naše tělo léčivé účinky, nám mohou listy pampelišky pomoci při mnoha zdravotních problémech.

Z mladých listů pampelišky lze připravit čaj, který posiluje činnost ledvin a prokrvuje kloubní vazivo, čímž pomáhá při léčbě onemocnění kloubů. Listy pampelišek nám mohou pomoci zbavit se rovněž akné a dalších kožních problémů.

ČTĚTE TAKÉ: 8 bylinek, které vám dokonale pročistí tělo

Pampeliška a její účinky na zdraví

Foto: Wikimedia

Podle vědeckých studií mohou listy pampelišek pomoci dokonce i při léčbě některých druhů nádorového onemocnění. Silné detoxikační účinky listů pampelišek a schopnost zrychlit metabolismus ocení nejen ti, kteří bojují s nadbytečnými kily.

Dopřejme si jarní očistnou kúru z listů i kořene pampelišky! Listům i kořeni pampelišky by se však měly vyhýbat těhotné ženy. Ve větším množství mohou totiž u žen vyvolat menstruaci.

Listy sbíráme od jara do podzimu. Čerstvé listy lze používat pouze brzy na jaře. Pokud je sbíráme později, sušíme je a používáme ve formě čaje. Listy sušíme v polostínu při vyšší teplotě na dobře větratelném místě.

Sušíme je v tenké vrstvě, občas je obrátíme a protřepeme, aby nezplesnivěly. Skladujeme v suchu a temnu v dobře uzavřené nádobě.

Léčivý čaj z pampeliškových listů připravíme zalitím jedné čajové lžičky čerstvých nebo sušených listů čtvrt litrem (250 ml) vroucí vody. Necháme 5 minut louhovat, přecedíme a popíjíme.

Jak připravit detoxikační pampeliškový čaj

Pampeliška nám může posloužit k přípravě detoxikačního čaje. Tento čaj připravíme smícháním sušený listů a sušeného kořene pampelišky v poměru 1:1. Směs dáme do vody a asi dvě minuty vaříme.

Následně necháme do vychladnutí ustát. Pijeme dva šálky čaje denně po dobu dvou měsíců.

Detoxikační čaj můžeme připravit také ze směsí čtyř bylin. Smícháme čtyři polévkové lžíce pampeliškového kořene, stejné množství kořene čekanky a oddenku pýru. Přidáme jednu polévkovou lžíci semene fenyklu a směs promícháme.

Čaj připravíme přidáním dvou čajových lžiček směsi do 1/3 litru vody. Vaříme 15 minut, potom odstavíme a necháme stát až do vychladnutí. Přecedíme a pijeme dva šálky tohoto čaje denně.

Květy pampelišek – potrava nejen pro včely

Během dubna a počátkem května oživí naše louky sytě žluté květy pampelišek, které jsou vyhledávanou potravou pro včely. Tyto květy jsou však užitečné i pro nás. Mohou nám totiž pomoci v prevenci i léčbě chřipky či angíny. Vděčí za to obsahu některých látek, jako jsou flavonoidy, karotenoidy, silice a další.

ČTĚTE TAKÉ: 11 bylinek, které vám pomohou zhubnout

Pampeliška a její účinky na zdraví

Květy může trhat od dubna až do října. Květy je nutné sbírat čerstvé, na rozdíl od kořene a listů je totiž nelze sušit. Během několika dnů by se krásné žluté květy změnily v bílé chmýří, které by poletovalo po místnosti.

Budete mít zájem:  Opioidy

Způsob skladování květů pampelišky je příprava pampeliškového „medu“. Připravíme ho natrháním 400 plně rozkvetlých květů, které zbavíme stonků, omyjeme a zalijeme 1,5 litrem vody. Přidáme 2 citrony, nakrájené na plátky, a 10 minut povaříme.

Necháme 24 hodin odstát, potom přecedíme přes plátno a do výluhu přidáme 1,5 kg cukru. Vaříme zvolna na mírném ohni asi jednu až dvě hodiny. Délka varu závisí na hustotě. Čím déle vaříme, tím je „med“ hustší. Horký „med“ nalijeme do sklenic a obrátíme dnem vzhůru.

Pampeliška léčivé účinky

Taraxacum officinale



Každý rok na jaře nám příroda přichystá dar v podobě žlutého koberce žlutých květů pampelišky neboli smetánky lékařské. Tato cenná, léčivá rostlina má byla oblíbena již od antických dob, používala se nejen v kuchyni, ale obzvláště při řešení zdravotních potíží.

Pro farmaceutickou potřebu se pěstuje v západních zemích. Například ve Francii se používá jako salátová rostlina a přidává se do nápojů např. smoothies, oblíben je i pampeliškový med.

Šťáva z pampelišky může být využita k výrobě přírodní gumové pryže. Toho se již chytl velký evropský výrobce pneumatik – společnost Continental. Ta se nyní snaží celý projekt přivést k životu, a dokonce již existuje několik prototypů takových pneumatik.

Kvalita gumy z kořene pampelišek je rovnocenná s gumou získávanou z kaučukovníku. Nyní probíhá testovací období celého projektu, po uplynutí kterého by měla na scénu dorazit nová generace pneumatik z rostliny, kterou někdo považuje za nepotřebný plevel.

Ze sušeného kořene pampelišky se dá usušením, rozemletím a upražením připravit pampelišková mouka nebo pampelišková káva, kterou si v průběhu historie oblíbili obzvláště chudší vrstvy obyvatelstva. Tento nápoj neobsahuje kofein, ale i přesto dokáže zbavit únavy a dodat potřebnou vitalitu.

Listy rostliny se nejčastěji sbírají před květem, kořeny na jaře a na podzim, stvoly a úbory květů po dobu květu. Celá rostlina je léčivá. Obsahuje totiž řadu prospěšných látek včetně vitamínů (vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín A), minerálů (železo, vápník, zinek), tříslovin, inulin a další.

Pampeliška účinky

    • Rostlina pomáhá při nejrůznějších problémech jater a žlučníku, regulují jejich činnost. Čerstvé stvoly mohou bezbolestně rozpustit žlučníkové kameny. Rostlina též vylepšuje žaludeční šťávy a pročišťuje žaludek od všelijakých usazených látek, podporuje správné zažívání.

Pampeliška a její účinky na zdraví

„Když jsem byla v Jugoslávii, tak hosté lázní, kromě jiných čerstvých salátů, denně dostávali mističku salátu z pampelišky. Lékařem tam byl známý specialista na játra. Na mou otázku odpověděl, že pampeliška má velmi dobrý vliv na játra. Dnes vím, že čerstvé stvoly květů, když jich denně sníme pět až šest v syrovém stavu, rychle pomáhají při chronickém zánětu jater (hepatitidě).“

Zdraví z boží lékárny, Maria Treben

  • Smetánka se doporučuje i při cukrovce.

Denně je přitom nutné sníst až 10 stvolů po celý čas, kdy pampeliška kvete. Nejprve se stvoly spolu s květy umyjí, až potom se květ odstraní a stvoly se pomalu žvýkají. Stvol květu má zpočátku hořkou chuť, je vzpřímený, křupavý a šťavnatý a má chuť jako list štěrbáku (endivie).

  • Při častých nemocech, dlouhodobé únavě a ochablosti je vhodné absolvovat čtrnáctidenní kúru s čerstvými stvoly pampelišky.
  • Bylina je známá i svými antioxidačními účinky, takže chrání buňky těla před poškozením.
  • Smetánka obsahuje kromě minerálních solí i léčivé látky, které jsou důležité při léčení chorob látkové výměny (metabolismu).
  • Čistí krev a může sloužit i jako pomocný lék proti leukémii. Jedná se o vynikající prostředek proti husté krvi. Vhodné je buď jíst čerstvé kořeny pampelišky, nebo pít čaj z usušených bylin. Pampeliška se s úspěchem užívá i při chorobách sleziny.
  • Pomáhá i při dně a revmatismu.

„Jestliže se kúra s čerstvými stvoly dodrží čtyři týdny, ustoupí i otoky žláz. Mimo jiné je prokázán i její vliv na úbytek, resp. vstřebávání mozkových edémů (otoků) nejrůznějšího původu.“

Zdraví z boží lékárny, Maria Treben

  • Podporuje pocení a močení, působí povzbudivě.
  • Pampeliška odstraňuje svrbění kůže, lišeje a vyrážky.
  • Všechny knihy o léčivých rostlinách píší, že ženy používají nálev z kořene a stvolů pampelišky jako zkrášlující prostředek. Umývají si tvář a oči a věří, že se jim tvář zjasní.

„V procesí na Božím těle jsem si všimla, že mladík, který nesl prapor, má tvář znetvořenou od akné (uhry na tváři). Jeho matku jsem upozornila na krev pročišťující kopřivu a pampelišku. Matka ani jednu z nich neznala, ačkoliv bydlila v malém městečku. Když jsem jí rostliny ukázala, odpověděla mi uraženě, že přece nemůže svému synovi dávat takový plevel.“

Zdraví z boží lékárny, Maria Treben

  • Snižování hmotnosti velice napomáhá pampeliškový likér.

Návod: 150 g sušeného a podrceného kořene pampelišky dáme do láhve žitné a necháme za občasného protřepání 2 týdny vyluhovat. Pak přecedíme, kořen vylisujeme a přefiltrujeme. Denně pijeme půl likérové odlivky před obědem a večeří.

  • Pampeliška a její účinky na zdraví
  • Několik výzkumů již poukázalo na potenciál pampelišky při léčbě nádorů.

V kanadském výzkumu na Univerzitě Windsor extrakt z kořene pampelišky začal zabíjet nádorové buňky pokožky již po 48 hodinách a další výzkum ukázal schopnost kořene pampelišky zabít až 95% nádorových buněk ve střevech během dvou dnů.

Formy

Oblíbenou formou užití je čaj, tinktura, sirup. Pampelišku lze přidávat do salátů, nebo žvýkat. Je ideální a oblíbenou součástí bylinných směsí, kombinuje se zejména s březovým listem, čekankou, přesličkou, kořenem petržele a celeru, měsíčkem a listem šalvěje.

  • Příprava čaje
  • Příprava masti
  • Příprava sirupu

Kontraindikace

Bylina není toxická a nemá žádné kontraindikace. Při předávkování se může objevit nevolnost, proto je vhodné opět pamatovat na zlaté pravidlo „vše s mírou.“

Pampeliškové hořčiny přecházejí do mateřského mléka.

Zdroje: Zdraví z boží lékárny, Maria Treben, Herbář léčivých rostlin, 3. díl, Jiří Janča, Josef A. Zentrich, ncbi.nlm.nih.gov

  1. Zmíněné produkty:
  2. Pampeliška
  3. Pampeliška sirup
  4. Pampeliška tinktura

Kořen pampelišky – 10 užitečných účinků pro zdraví

Pampeliška a její účinky na zdraví

Pokud je váš trávník prorostlý pampeliškou, buďte šťastní. Tato žlutě-kvetoucí vytrvalá bylina je sice prokletím pro krásný trávník, ale zato požehnáním pro vaše zdraví. Kořen pampelišky byl po staletí používán jako přírodní lék na celou řadu nemocí, včetně ledvinových, jaterních a žaludečních problémů nebo diabetu.

Kořen, listy i květy pampelišky jsou jedlé a vysoce výživné. Pampeliška je bohatým zdrojem vitamínů A, C, D a B komplexu. Je dokonce bohatá na minerály, jako je zinek, železo, vápník, hořčík a draslík. Skvělé je, že tuto bylinu lze snadno začlenit do každodenní stravy. Mírně hořká chuť listů pampelišky se hodí do salátů, polévek i pečených pokrmů. Kořeny pampelišky můžete pro změnu svařit jako náhražku čaje nebo kávy. Kořen pampelišky je velmi přínosný pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Fytochemikálie v pampelišce nabízejí diuretické a laxativní výhody, které pomáhají zvýšit objem a frekvenci močení. To pomáhá zbavit se přebytečné vody v těle. Studie z roku 2009, publikována v časopise Journal of Alternative Medicine prokázala, že extrakt z kořene pampelišky zvyšuje objem močení pět hodin po požití.

Navíc, kořen pampelišky potlačuje chuť k jídlu a podporuje odbourávání tuku a cholesterolu. Má také velmi málo kalorií. Stačí pít čaj z kořene pampelišky 2 až 3 krát denně.

Můžete také přidávat čerstvé zelené listy pampelišky do salátů nebo polévek. Není dobré používat tuto rostlinu dlouhodobě.

Může také nepříznivě reagovat s některými léky, proto je dobré poradit se před jejím používáním s lékařem.

Kořen pampelišky funguje jako silné jaterní tonikum, a proto je považován za velmi efektivní pro zdraví jater. Pomáhá metabolizovat tuk nahromaděný v játrech a podporuje správnou funkci jater. Také zvyšuje průtok žluči a pomáhá při detoxifikaci jater. Studie z různých let ukázaly, že kořen pampelišky příznivě působí proti toxicitě vyvolené paracetamolem, při prevenci a léčbě onemocnění jater způsobených obezitou a proti alkoholem indukovanému oxidačnímu stresu. V nedávné studii bylo zjištěno, že kořen pampelišky má potenciál bojovat s rakovinou. Jeho antioxidační vlastnosti pomáhají tělu vyhnout se poškození buněk před volnými radikály. Kořen pampelišky je účinný při zabíjení různých druhů rakoviny v důsledku své schopnosti bojovat s volnými radikály. Studie z roku 2011, zveřejněna v Journal of Ethnopharmacology naznačuje, že extrakt z kořene pampelišky obsahuje složky, které dokážou působit proti leukemickým buňkám. Další studie ze stejného roku vyzdvihuje schopnost kořene pampelišky působit jako chemoterapeutika proti agresivní rakovině odolné proti chemii. Kořen pampelišky je přirozené diuretikum, které zvyšuje močení, a to jako množství, tak i frekvenci. Nadměrné močení pomáhá při uvolňování nadměrného sodíku beze ztráty draslíku. To pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Pampeliška je bohatá na vlákninu a draslík, které pomáhají při regulaci krevního tlaku. Vláknina v pampelišce je také užitečná při snižování cholesterolu, což také pomáhá při snižování krevního tlaku, protože cholesterol je jedním z faktorů, který zvyšuje krevní tlak. Když jsou hladiny krevního tlaku a cholesterolu v krvi pod kontrolou, snižuje se riziko vzniku srdečních onemocnění. Kořen pampelišky účinně pomáhá odstraňovat usazeniny toxických látek v ledvinách a močových cestách. Jak již bylo uvedeno výše, kořen pampelišky je velmi účinným diuretikem, které pomáhá zvyšovat objem moči i frekvenci močení. Správný výdej moči pomáhá čistit ledviny. Kromě toho má kořen rostliny dezinfekční účinky, které příznivě působí v močových cestách. To zase pomáhá při snižování a prevenci rizika infekce močových cest. Zároveň to snižuje riziko onemocnění močového měchýře. Pampeliška může pomoci i diabetikům. Stimuluje tvorbu inzulinu z pankreatu, což udržuje hladinu cukru v krvi pod kontrolou. Diuretické vlastnosti kořene pampelišky pomáhají zvýšit močení, které pomáhá při odstraňování přebytečného cukru z těla. Studie z roku 2001, zveřejněna v Journal of Ethnopharmacology hlásí, že kořen pampelišky pomáhal při snižování hladiny cukru v krvi u diabetických myší. Je však zapotřebí dalšího vědeckého důkazu. Diabetici jsou také náchylnější k onemocněním ledvin a jater a kořen pampelišky pomáhá udržovat zdravé i tyto orgány. Pampeliškové kořeny, listy a květy jsou jedlé a mohou být použity pro zlepšení trávení. Tato bylina působí jako mírné projímadlo podporující trávení, stimuluje chuť k jídlu a vyrovnává přirozené a prospěšné bakterie ve střevech. To může zvýšit uvolňování žaludeční kyseliny a žluči na podporu trávení. Rovněž to zvyšuje tlak v žaludku a uvolňuje svalové svěrače mezi žaludkem a tenkým střevem, což pomáhá při správném trávení potravy. Kromě toho, vysoký obsah vlákniny zabraňuje zácpě. Diuretické vlastnosti pampelišky pomáhají metabolizaci nadbytečných tekutin, což je skvělý lék proti otokům a zánětům v těle. Tato bylina je skvělá při léčbě zadržování vody v dolních končetinách. Kořen pampelišky obsahuje draslík, který pomáhá vyrovnávat obsah sodíku v těle. To na přispívá ke snížení otoku a zánětu v důsledku edému nebo zadržování vody. Při boji s otoky vypijte čaj z kořene pampelišky 2-3 krát denně. Čaj z kořene pampelišky pijte tak dlouho, dokud otok nezmizí. Pampelišce se vyhněte, pokud máte problémy se žlučníkem. Kořen pampelišky je bohatý na živiny podporující zdraví pokožky a prevenci kožních problémů. Mléčná bílá tekutina, která vytéká z pampelišky, když ji rozříznete, je pro zdraví kůže velmi prospěšná. Míza ze stonku pampelišky je velmi zásadité povahy. Navíc, má baktericidní, insekticidní a fungicidní vlastnosti. Mléčná šťáva z pampelišky může být aplikovaná přímo na kůži. Léčí svědění, pásový opar, ekzémy a další onemocnění kůže.

Budete mít zájem:  Limit Doplatků Na Léky?

Studie z roku 2012, publikována v časopise Peptides uvádí, že byly nalezeny tři nové peptidy v květech pampelišky, které mají vysokou antimikrobiální aktivitu proti houbovým i bakteriálním patogenům v laboratorních podmínkách. Kořen pampelišky má vynikající detoxikační, diuretické a antioxidační účinky, které jsou účinné i při léčbě akné.

Kořen pampelišky je bohatý na antioxidanty, které pomáhají chránit před poškozením kostí, které přichází s věkem, kdy kosti slábnou a řídnou. Rostlina obsahuje vápník, který je důležitý pro růst a pevnost kostí. Nedostatek vápníku je spojen se slabými kostmi. Pokud budete pít čaj z kořene pampelišky nebo jíst listy této byliny, může se snadno vyhnout slabým kostem i zubnímu kazu. Pampeliška obsahuje i vitamín K, který rovněž hraje důležitou roli ve zdraví kostí. Tento vitamín se podílí na mineralizaci kostí, což snižuje riziko zlomenin, zejména pak u žen po menopauze, které jsou ohroženy rizikem osteoporózy. 1. Nasekejte 1-2 lžičky sušeného kořene pampelišky a dejte jej do hrnce. 2. Přidejte 2 šálky vody. 3. Vodu přiveďte k varu a nechte vařit 5-10 minut. 4. Přeceďte a pijte 2-3 krát denně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Autor: Liv

Kořen pampelišky a jeho účinky na zdraví. Čaj z kořene pampelišky. Kořen pampelišky proti rakovině. Účinky kořene pampelišky na kosti, játra, trávení a pokožkuZdravá výživa

Pampeliška lékařská

Pampeliška lékařská – Taraxacum officinale

Pampeliška a její účinky na zdraví

Pampeliška neboli smetanka lékařská je často vnímána jako dotěrný plevel a také mezi plevelné byliny patří.

Svými zářivě žlutými květy každoročně rozveseluje jarní a letní louky a malé holčičky si z nich s oblibou splétají princeznovské věnečky.

Kromě veselé barvy se však jedná o cennou léčivku, která pomáhá léčit nemoci jater a žlučníku. Pro léčivé účinky se nejčastěji užívá kořene, zužitkovat se však dá i květ a listy.

Pampelišku nelze díky výrazné barvě květů přehlédnout a jarní louky jsou jí doslova přeplněné. S oblibou roste na sušších loukách, pastvinách, mezích, okrajích cest, zahradách a v menší míře i na polích nejen u nás, ale po celém území Evropy, Asie a Ameriky.

Účinné látky obsahuje v případě pampelišky především kořen, který je prostoupen známou mléčnou lepivou tekutinou (latex). Kromě toho, že zanechává tmavé skvrny na kůži, najdeme v jeho složení hořčiny (např.

 lactopycrin, taraxacin a taraxasterin), třísloviny, fytonocidy, inulin, cholin, steroly, pryskyřici, silice, bílkoviny a minerální látky (měď, mangan a draslík). Jejich chuť je mírně nahořklá a zcela bez zápachu.

Listy obsahují vitamín A, B, C, D a betakaroten a minerály (křemík, draslík a vápník).

Proč se doporučuje:

  • podporuje normální funkce močové soustavy
  • přispívá k normálnímu trávení a činnosti žaludku a jater
  • působí jako prebiotikum
  • patří mezi přírodní antioxidanty
  • účinně pomáhá při detoxikaci (vylučování toxických látek)

Říká se, že pampeliška:

  • pomáhá odstranit ledvinové kameny
  • příznivě působí při léčbě zánětů močových cest
  • pozitivně ovlivňuje činnost jater a ledvin
  • pomáhá léčit chronické záněty jater
  • léčí onemocnění sleziny a ledvin
  • je vhodná pro diabetiky
  • má potopudné a močopudné účinky
  • ovlivňuje tvorbu a vylučování žluči
  • snižuje kyselost žaludku a pálení žáhy
  • pomáhá při zácpě
  • vyvolává menstruaci
  • pomáhá při dně a revmatismu
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • blahodárně působí na trávení a zvyšuje chuť k jídlu
  • odstraňuje lišeje, vyrážky a svrbění pokožky

Víte, že …

  • Pampelišku lze velmi snadno poznat podle nápadného žlutého květenství, které se později změní v plodenství ochmýřených nažek.
  • Staří Řekové užívali šťávu z pampelišek jako prostředek proti pihám a žlutým skvrnám na kůži. Arabští lékaři s její pomocí pěstili pleť a čistili krev.
  • Listy pampelišky obsahují dvojnásobně více železa než špenát.
  • Anglické a francouzské lidové pojmenování pampelišky je dandelion (resp. dent de lion) doslova znamená „zub lva“, který získala podle složitého profilu listů.

    Osvědčené recepty:

  • Odvar z kořene pampelišky
  • Suroviny:
    Kořen pampelišky
    Kořen čekanky
    Oddenek pýru
  • 1 lžíce fenyklu (semeno)

Postup:
Dvě lžičky nadrobno pokrájené a smíchané směsi bylin zalijte půl litrem vody. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni cca 15 minut. Nechte vychladnout a denně vypijte 2 šálky odvaru.

  1. Užití:
    Odvar je účinným pomocníkem při pročišťování krve.
  2. Pampeliškový čaj
  3. Suroviny:
    Sušený kořen pampelišky
  4. 250 ml vody
Budete mít zájem:  Jak stárnout pomalu a příjemně? máme pro vás několik rad

Postup:
Sušený kořen drobně nařezejte a dvě lžičky zalijte vodou. Nechte projít varem a poté cca 15 minut louhujte. Nakonec přeceďte čaj do čistého hrnečku.

Užití:
Čaj je doporučeno pít při zánětu ledvin, ledvinových kaméncích, onemocnění slezin a jater. Pomáhá také při zácpě a nechutenství.

  • Pampeliškový sirup/med
  • Suroviny:
    2 plné hrsti pampeliškových květů
    1 kg cukru
    ½ citrónu
  • 1 litr vody

Postup:
Dvě vrchovaté hrsti květů vsypte do studené vody a pomalu přiveďte k varu. Hrnec odstavte a nechte stát přes noc. Následující den sceďte šťávu přes síto, nechte odkapat a květy ještě vymačkejte.

Poté přidejte cukr a půlku citrónu bez kůry, nakrájeného na plátky. Ohřejte, aby se tekutina odpařila (nesmí se vařit). Nechte opět vychladnout a ještě jednou či dvakrát postup opakujte.

Výsledkem by měl být hustě se táhnoucí sirup.

Užití:
Lze podávat po lžičkách, ale i k namazání na rohlík či chleba s máslem. Pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a usnadňuje odkašlávání.

Pampeliška očistí tělo od jedů

Pampeliška.
Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Zrychluje trávení, protože účinné látky v ní obsažené podporují funkci žlučníku a jater, což oceníme po těžkém jídle plném tuků. Rozpouští ledvinové i močové kameny, snižuje hladinu krevního cukru i cholesterolu. Působí také jako výrazné antirevmatikum. Dokonce je prokázán její vliv na vstřebávání otoků nejrůznějšího původu.

Dále pomáhá snižovat převahu estrogenů při endometrióze a tlumí bolesti prsou při menstruaci. Při vnějším i vnitřním užití účinkuje na kožní nemoci a šťáva z pampelišek se užívá proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, což souvisí s jejím vlivem na činnost jater.

Známý bylinkář J. A. Zentrich její účinky ještě rozšiřuje – příznivě podle něj ovlivňuje funkci jak jater, tak žaludku, slinivky, střev, ledvin i krvetvorných orgánů. Lze ji použít při léčbě močových kamenů, snižuje hladinu krevního cukru, zabraňuje degeneraci kostí a chrupavek, harmonizuje lymfatické žlázy.

Podle Jarmily Podhorné očišťuje tělo od jedů, snižuje krevní tlak, regeneruje trávicí soustavu, zklidňuje a omlazuje pleť.

Pampelišku bychom měli na jaře rozhodně ochutnat. V kuchyni se používají květy, listy i kořeny. Kořen sbíráme nejlépe před rozkvětem rostliny (březen až duben), listy od dubna do září.

Pampeliška chutná podobně jako čekanka mírně nahořkle. Rostlina je kromě vitamínů A, B, C a D zdrojem betakarotenu, křemíku, draslíku, vápníku, železa a dalších minerálních látek.

Nevyvolává žádné závažnější vedlejší účinky. Při předávkování nebo spíš alergii se může objevit vyrážka, nevolnosti nebo průjem. Potom je třeba ji vysadit.

Pampeliškové listy můžeme na jaře přidávat k libovolným smoothie. Nebo se doporučuje na pročištění krve popíjet denně půl deci rozmixovaných listů a kořene po dobu tří týdnů. Zbavíme se tak toxinů.

200 g čerstvých mladých listů, 1 bílý jogurt, sůl

Listy natrháme nadrobno, polijeme jogurtem, střídmě osolíme a promícháme.

Využíváme sušený sekaný kořen nebo listy. Šálkem velmi horké vody přelijeme jednu až dvě lžičky léčivky a necháme patnáct minut louhovat. Čaj pijeme vlažný.

Kořeny je možno upéci v troubě, rozemlít a použít k přípravě nápoje, který nahradí kávu. Neobsahuje kofein, ale zbavuje nás únavy a revitalizuje tělo.

Asi 400 omytých květů spaříme litrem vroucí vody, přidáme nakrájený citrón a asi deset minut povaříme. Následně nádobu uzavřeme nebo zakryjeme potravinovou fólií a necháme odstát do druhého dne. Potom přecedíme, osladíme kilem krystalového cukru a hned svaříme do hustoty sirupu. Lijeme do skleněné lahve se závitem.

Pesto z listů přichystáme obdobně jako bazalkové. Pro milovníky hořké chuti je výborným doplňkem salátů.

Pampeliškový ocet připravíme asi z 20 listů a 10 květů, zalijeme 1 l vinného octa a necháme tři týdny louhovat.

Macerovat můžeme kořen, a to v alkoholu nebo octu.

Nejméně 1 l květů (asi 1 kg) spaříme ve 2,5 l vroucí vody a necháme do druhého dne louhovat. Potom přecedíme a výluh nalijeme do demižónu (5 l). Zvlášť svaříme 2 l vody a 1,5 kg cukru, vychladlý roztok přilijeme k výluhu pampelišek. Přidáme 2 oloupané a nakrájené citróny a pomeranče a 1 dkg droždí. Vylepšit ho můžeme hrozinkami, špetkou mletého zázvoru, 10 kuličkami jalovce.

Přetáhneme propíchanou potravinovou fólií (aby mohl unikat vzduch). Směs lehce probublává – necháme ji tak asi šest týdnů, až citrusy klesnou ke dnu. Hadičkou stočíme do lahví a dáme ještě asi na tři měsíce do chladu odležet. Znalci tvrdí, že po dvou letech získáme lehce perlivé víno.

Hlavní zprávy

Kořen pampelišky a jeho účinky na zdraví

Pampeliška se může jevit jako pouhý plevel, ale už její oficiální jméno – smetánka lékařská – nás přesvědčí o opaku. V lidovém léčitelství se už odedávna používá jako prostředek na léčení chorob žlučníku a jater.

Jak se kořen pampelišky používá v tradičním léčitelství

Celá rostlina – od kořene po květ – je jedlá. Kořen se může nasušit a orestovat, kdy slouží jako bezkofeinová náhrada kávy. Z čerstvého nebo sušeného kořene se dělají čaje, tinktury, tablety, výtažky a obklady.

V Čínském a tradičním severoamerickém léčitelství se pampeliška používá při léčbě problémů s žaludkem a játry.

Dnešní bylinkáři využívají účinky této byliny velmi všestraně: k léčbě akné, ekzémů, vysokého cholesterolu, pálení ýáhy, žaludečních obtíží a někteří dokonce k léčbě diabetu a rakoviny.

Co na pampelišku říká věda

Tradiční medicína sice pampelišku užívá k mnoha účelům, jen málo z nich je ale prozatím prokázáno vědeckými studiemi na lidech. Přesto už je mnoho účinků kořene pampelišky prokázáno. Pomáhá následovně:

Diuretikum

Vysoký krevní tlak se často řeší diuretiky, které z těla vyplaví přebytečnou vodu. Kořen pampelišky je známé diuretikum, které na rozdíl od chemických léčiv nemá vedlejší účinky. Proto někteří vědci věří, že může pomoci v léčbě prediabetu nebo proti zadržování vody v období před menstruací.

Léčí kožní neduhy

Sušený pomletý kořen pampelišky smíchaný s trochou vody se v lidovém léčitelství používá jako obklad na akné, ekzémy, vyrážky, lupénku a vředy. Podle vědců má kořen pampelišky protizánětlivé účinky a zabraňuje svědění. Umí dokonce chránit kůži před UVB slunečními paprsky. Pozor ale, někteří jedinci – zvláště děti – mohou na pampelišku reagovat podrážděním pokožky.

Pomáhá při cukrovce

Kořen pampelišky – podobně, jako kořen čekanky – obsahuje rozpustnou vlákninu inulin (více o ní se dozvíte zde). Ta podporuje růst prospěšných symbiotických bakterií ve střevech, zatímco potlačuje růst těch škodlivých. To pomáhá tělu udržovat si správnou citlivost na inzulín, zpomaluje vstřebávání cukru do krve a pomáhá tak udržovat normální hladinu cukru.

Regeneruje játra

Ačkoliv nemáme mnoho důkazů, vědecká studie z roku 2010 přišla na to, že myši, které konzumovaly extrakt z kořene pampelišky, vykazovaly pomalejší fibrózu jater, než myši krmené placebem. Pampeliškový kořen pomáhá s léčbou a regenerací jater.

Protirakovinný

Výzkum je prozatím v začátcích, ale zdá se, že kořen pampelišky má protirakovinné účinky. Podporuje totiž buněčnou apoptózu, tedy programovanou smrt vadných buněk, která v nádoru nefunguje a proto se rakovina šíří.

Na co si dát pozor

Kořen pampelišky je obecně považován za bezpečný a dobře tolerovaný, pokud se konzumuje v doporučeném množství. Přesto může některým jedincům, především alergikům, způsobovat vedlejší účinky, jako je pálení žáhy, průjem, bolest žaludku nebo vyrážky.

Pro jistotu by se mu měly vyhnout těhotné a kojící ženy, protože nemáme dostatek vědeckých výzkumů o dlouhodobých účincích kořene pampelišky.

Může také reagovat s některými léky, poraďte se proto se svým lékařem, chcete-li kořen pampelišky začít využívat, ale berete léky.

  • Kořen pampelišky je jednou z aktivních složek v našem novém čaji! 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector