Patizony a zdraví – jsou plné vitamínů a minerálů

Patizony a zdraví – jsou plné vitamínů a minerálů

Patizon je netradiční zelenina, která si získává stále větší popularitu. A právem. Patizon je velmi chutný a k tomu i zdravý. Snižuje například riziko rakoviny. Připravit patizon není nic těžkého. Poradíme ty nejlepší recepty z patizonu, na kterých si pochutnáte vy, i vaši blízcí.

Patizon objevili v Mexiku

Patizon pochází z oblasti mezi Mexikem a Guatemalou. Patří ke stejnému druhu zeleniny, jako třeba okurka a meloun. Je malý a kulatý. Tvarem nám může připomínat házecí talíř anebo UFO. Může mít více barev, jako je třeba světle zelená, bílá anebo žlutá. Vnitřek má patizon bílý. Roste hlavně v létě.

Patizon si lidé někdy pletou s cuketou, nejedná se ale o stejnou zeleninu. Pokud máte rádi cukety, přečtěte si naše recepty z cukety

Patizon uzdravuje cévy a snižuje riziko rakoviny

Patizon je přímo nabitý nejrůznějšími vitamíny i minerály. Třeba draslíkem a hořčíkem, které udržují zdraví srdce a cév. Patizon má málo nasycených tuků, stejně jako málo sodíku. Neobsahuje žádný cholesterol.

Jeden hrnek uvařeného patizonu nám dodá pouhých 38 kalorií, ale zato 43 procent doporučené denní dávky vitamínu C. Našemu tělu poskytuje i vitamín B6, vitamín A a folát.

Patizon obsahuje opravdu velké množství vlákniny, jedna porce patizonu jí má až 5 gramů

  • Snižuje cholesterol
  • Zlepšuje zdraví cév
  • Snižuje riziko arteriosklerózy
  • Snižuje krevní tlak
  • Snižuje riziko infarktu a mrtvice
  • Snižuje riziko rakoviny střev

Pokud máme nemocné ledviny nebo žlučník, patizonu se raději vyhněme. Patizon totiž obsahuje oxalát, který nemocem těchto orgánů neprospívá.

Patizon: recepty na vaření, pečení i smažení

Patizon si můžeme uvařit, připravit v páře, smažit anebo blanšírovat. Patizon můžeme přidat do vývarů, do chleba anebo dokonce do muffinů.

Na přípravu je velmi rychlý, recepty z patizonu jsou navíc chutné a zdravé. Pokud vám chutná cuketa a patizon, jistě milujete i dýni. Podívejte se na recepty z dýně hokaido, které si zamilujete.

A jaké má patizon recepty, které chutnají nejlépe?

Patizony a zdraví – jsou plné vitamínů a minerálů

Recepty z patizonu: Patizon se špenátem

Co budeme potřebovat?

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • ½ žluté cibule
  • 4 patizony
  • 3 stroužky česneku
  • 1 a ½ hrnu čerstvého špenátu
  • ¼ hrnku čerstvé petržele
  • 1 lžíce čerstvé bazalky
  • ½ citronu
  • 1 a ½ čajové lžičky parmezánu 
  • Sůl a pepř na dochucení

Jak na to?

  1. Ingredience si naporcujeme. Cibuli nakrájíme na tenké proužky, patizony nakrájíme na zhruba centimetrové kousky, česnek prolisujeme, petržel nakrájíme na drobno a z půlky citrónu vymačkáme šťávu. 
  2. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a máslo. Počkáme, až začnou pěnit. 
  3. Na pánvi pak lehce osmažíme cibuli. Až zesklovatí, přidáme patizon a česnek.

     

  4. Necháme na pánvi, dokud patizon nejde zlehka probodnout vidličkou. Takto měkký by měl být po 5 až 6 minutách. 
  5. Poté přidáme špenát, petržel a bazalku. 
  6. Zhruba po minutě přidáme citronovou šťávu a vše posypeme parmezánem. Dobře promícháme. 
  7. Sundáme z pánve a dochutíme solí a pepřem. 

Příprava nám zabere zhruba 15 minut.

Recepty z patizonu: Plněný patizon se slaninou

Co budeme potřebovat?

  • 6 patizonů
  • 6 plátků slaniny
  • ½ hrnku nakrájené cibule
  • 1 a ½ hrnku nadrobeného toustového chleba
  • ¼ hrnku nakrájeného parmezánu 

Jak na to?

  1. Na pánvi přivedeme k varu vodu. Poté do ní přidáme patizon, přikryjeme pokličkou a vaříme asi 10 minut. Uvařené patizony by měly jít lehce probodnout vidličkou
  2. Troubu si mezitím předehřejeme na 175°C. 
  3. Patizony osušíme a odstraníme z nich vrchní část se stopkou. Z patizonu vydlabeme střed, okraje ale ponecháme plné.

     

  4. Na pánvi si zlehka osmažíme slaninu. Vezmeme ji z pánve a papírovými utěrkami z ní vysušíme přebytečný tuk. Na pánvi si ale zatím tuk ze slaniny ponecháme. Osmažíme na něm cibuli. 
  5. Zbytky z vydlabaného patizonu si nakrájíme na kousky a přidáme je na chvíli k cibuli na pánev.

     

  6. Asi po minutě přidejme směs z pánve do misky k nadrobenému chlebu. 
  7. Slaninu nakrájíme na kousky a také ji přidáme do misky. 
  8. Nakonec do nádivky zamícháme i parmezán. 
  9. Osolíme, opepříme a směsí naplníme připravené patizony. 
  10. Plněný patizon dáme na plech, přikryjeme alobalem a pečeme asi 15 minut.

Příprava nám zabere zhruba 30 minut.

Patizony a zdraví – jsou plné vitamínů a minerálů

Recepty z patizonu: Zapečený patizon s vejci

Co budeme potřebovat?

  • 8 patizonů
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 8 větších vajec
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 čajovou lžičku čerstvě nasekaného tymiánu
  • Mořskou sůl

Jak na to?

  1. Troubu si předehřejeme na 190°C.
  2. Patizon zbavme vršku se stopkou. Z vnitřku vydlabeme zhruba čtvrtinu patizonu.
  3. Patizon jeden po druhém potřeme olivovým olejem a dáme je na pečící papír na plech. Přikryjeme je odříznutými vršky se stopkou.

  4. Pečeme, dokud nejsou měkké, tedy zhruba asi 15 minut.
  5. Lžíci olivového oleje rozehřejeme na pánvi a osmažíme na ní na jemno nasekanou cibuli. Osolíme a necháme na pánvi, dokud cibule nezesklovatí.

     

  6. Poté k cibuli přidáme česnek, promícháme, přidáme tymián, opět promícháme a směs sundáme z pánve.
  7. Z patizonů odděláme vrchní část a rovnoměrně do nich rozprostřeme směs cibule, tymiánu a česneku.
  8. Do každého z patizonů přidáme vejce. Poté patizony posypeme špetkou soli.

  9. Patizony dáme zpět do trouby a pečeme asi 15 až 20 minut, dokud vejce nejsou hotová. 

Příprava nám zabere zhruba 1 hodinu.

Recepty z patizonu: Patizonová polévka

Co budeme potřebovat?

  • 2 patizony
  • 1 cibule
  • Česnek
  • Petržel
  • Majoránka
  • Kmín
  • Pepř a sůl
  • Chleba 

Jak na to?

  1. Cibuli oloupeme a nasekáme na jemno. Poté ji orestujeme na pánvi.
  2. Patizon oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky. Přidáme jej k cibuli.
  3. Na pánev pak dáme prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř. Směs lehce orestujeme.
  4. Vše podlijeme vodou a necháme vařit, dokud patizon nezměkne.

     

  5. Až jde patizon snadno probodnout vidličkou, vezmeme ponorný mixér a směs dobře promixujeme na hustou kaši.
  6. Dokořeníme, zahustíme jiškou a povaříme.
  7. Přidáme majoránku a polévka je hotová.
  8. Chleba si nakrájíme na kostičky a krátce opražíme. Poté ho podáváme společně s polévkou.
  9. Těsně před podáváním polévku posypeme nasekanou petrželkou.

Příprava nám zabere asi 30 minut. 

Patizony a zdraví – jsou plné vitamínů a minerálů

Recepty z patizonu: Zapečená rýže s patizonem

Co budeme potřebovat?

  • 2 bílé papriky
  • 1 patizon
  • 1 cibule
  • 4 rajče
  • 1 stroužek česneku
  • Rýže
  • Majoránka a sůl
  • Olej

Jak na to?

  1. Zeleninu očistíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Patizon a papriku nakrájíme na větší kousky. 
  2. Cibuli lehce osmažíme na pánvi, dokud nezesklovatí. Poté k ní přidáme nakrájený patizon a papriku.
  3. Vše dusíme, dokud zelenina není poloměkká. 
  4. Rýži opereme a přidáme k zelenině.

  5. Ke směsi poté přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Vše důkladně zamícháme a chvíli necháme na pánvi.
  6. Vymažeme si pekáč a přidáme do něj směs rýže a zeleniny. Na vrch přidáme nakrájená rajčata.
  7. Podlijeme vodou a pečeme v troubě na 190°C, dokud rýže nezměkne. Pečení zabere necelou hodinu.

Příprava nám zabere zhruba 1 hodinu a 20 minut.

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Skutečně chcete smazat komentář?

Patizony a zdraví – jsou plné vitamínů a minerálů Měsíc ubývá a putuje ve znamení Berana. Beran ovlivňuje hlavu, obličej, mozek, oči, nos a životní sílu. Trpíte-li na migrény, pijte hodně čisté vody… více o tomto dni Patizony a zdraví – jsou plné vitamínů a minerálů Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Patizony a zdraví – jsou plné vitamínů a minerálů Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Patizony a zdraví – jsou plné vitamínů a minerálů Měsíc ubývá a putuje ve znamení Býka, který má vliv na oblast krku a ovlivňuje také čich a chuť. Chraňte dnes svůj krk šálou, kloktejte bylinné… více o tomto dni Patizony a zdraví – jsou plné vitamínů a minerálů Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch… více o tomto dni Patizony a zdraví – jsou plné vitamínů a minerálů Měsíc putuje v Blížencích a je v ubývající fázi. Blíženci ovlivňují ramena, paže, záda, ruce, průdušky a plíce. Jděte na procházku, čerstvý vzduch… více o tomto dni Měsíc ubývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se… více o tomto dni

Pastinák, patizon, tuřín a pokrmy z nich

Tuřín bývá populární spíše na západ od našich hranic. U nás je
zatím stále trochu nedoceněný, ačkoli se jedná o výtečnou kořenovou
zeleninu. Snadno se pěstuje a výborně chutná. Obsahuje také řadu tělu
prospěšných látek, jako je vápník, mangan, draslík, fosfor, hořčík,
vápník, železo a zinek. Tuřín je také bohatý na vitaminy A, B, C, E, K a
kyselinu listovou.

V kuchyni je jeho využití variabilní. Menší bulvy
můžeme nastrouhat a přidat do salátu nebo jen tak sníst. Dá se použít
všude tam, kde jiná kořenová zelenina, především mrkev a červená řepa.
Můžeme ho nakládat nakyselo, použít do receptů namísto brambor, vařit,
zapékat, upravovat jako zelí nebo kombinovat s masem, houbami i zeleninou.
Skvělý je také pečený v troubě.

Slaďoučký pastinák klame tělem

Pastinák je hodně podobný petrželi, ale rozeznáme je od sebe podle
natě. Petržel má nať téměř přes celý vršek kořene a pokud ji
seřízneme, po obvodu je vidět jemně nafialovělý kroužek. Nať pastináku
vyrůstá přímo z lehce prohloubeného středu kořenu, a když ji
seřízneme, je kořen světlý.

Co se týká chuti, je pastinák mnohem
sladší a připomíná spíš mrkev, oproti té má však až třikrát více
cukru. Dále obsahuje vitaminy C, E a B 12, draslík a vlákninu. V kuchyni
z něj můžeme vykouzlit lahodné a voňavé pyré, nejlépe s bramborami.
Nakrájený a dušený je oblíbeným doplňkem masa a zvěřiny, lze jej také
použít do polévky.

Nastrouhaný syrové jej můžeme přidávat do salátů,
kdy zůstanou zachovány všechny vitamíny a minerály.

Patizon má tvar vesmírného talíře

Málokterá zelenina u nás se může pyšnit přezdívkou „ufo“.
Nejedná se však o produkt jiných galaxií, ale o odrůdu tykve obecné.
V průměru mívá 10 cm, ale čím je plod mladší, tím lepší má chuť.

A proč jej zařadit do podzimního jídelníčku? Třeba proto, že plody
obsahují spoustu minerálních látek, jako jsou draslík, vápník, sodík,
železo, fosfor, měď, chlor, vitamin C a betakaroten. Chutná báječně a
v kuchyni se dá upravit na mnoho způsobů.

Můžete ho péct, vařit
i smažit. Vynikající jsou také patizonové řízky v trojobalu anebo
polévka.

Bio dává smysl – nám i přírodě

Pokud si lámete hlavu nad tím, kde tuto lehce extravagantní zeleninu
seženete, máme pro vás jednoduchou radu. Ty nejkvalitnější plody
produkují farmy v režimu ekologického zemědělství, které dbá na
zachování půdní úrodnosti i biologické rozmanitosti.

Je totiž založeno
na pestrém osevním postupu a péči o půdu, díky tomu jsou pole i sady
plné života. Také sklizeň a uskladnění podléhá přísným pravidlům,
které ctí zásady ekologické produkce.

Pro více informací o ekologickém
zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci, navštivte stránky
myjsmebio.cz.

Kam pro biopotraviny?

Září je Měsícem biopotravin. Během podzimu si proto nenechte ujít
nadcházející akce, kde se farmáři pochlubí svou bio produkcí. Budete si
tak moci přímo na místě zakoupit ovoce i zeleninu v bio kvalitě. Na
vybraných farmách také proběhnou v rámci akce Poznej svého farmáře
prohlídky pro návštěvníky a chybět nebude ani ochutnávka biopotravin.

Kvalitní zeleninu zakoupíte přímo na ekofarmách, v létě i na podzim
je nabídka lokálního bio ovoce a bio zeleniny široká, navíc mnoho biofarem
produkuje také masné a mléčné výrobky.

Můžete si je z pohodlí domova
objednat i online přes farmářův e-shop nebo prostřednictvím tzv.
bedýnkových systémů. Seznam nejbližších ekofarem najdete na kamprobio.cz
a lovime.bio.

V obchodě bio zeleninu rozeznáte snadno – musí být u ní
logo biolistu či biozebry. Jedině tak zaručeně poznáte, že se jedná
o bio.

NÁŠ TIP: Bio-zelenina Jitka Píchová

Kvalitní zeleninu vypěstovanou podle zásad ekologického zemědělství
nabízí například farmářka Jitka Píchová v Dolní Ředici. Rozmanitou
nabídku obvyklých i netradičních druhů zeleniny najdete na www.bio-zelenina.cz.

Patizony a zdraví – jsou plné vitamínů a minerálů

Pečený tuřín s pastinákem a mrkví

  • • 6 středních bio tuřínů
  • • 2 bio pastináky
  • • 4 střední bio mrkve
  • • 1 ks bio červené cibule
  • • ¼ šálku bio olivového oleje
  • • sůl a bio pepř

Předehřejte troubu na 180 stupňů a poté si připravte zeleninu.

Cibuli,
tuřín a mrkev nakrájejte, aby měly přibližně stejnou velikost a tvar.
Pokud máte mladou mrkev a tuřín, nemusíte je loupat, stačí dobře omýt.
Pastiňák oloupejte a nakrájejte ke zbylé zelenině. Tu pak ve velké misce
promíchejte s olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem.

Zeleninu
rovnoměrně rozložte na pekáč a odkrytou ji pečte za občasného
promíchání zhruba 20 až 45 minut, dokud neníměkká. Takto upravenou ji
můžete podávat jako přílohu k masu, nebo ji servírovat jako
vegetariánský hlavní chod v kombinaci například se sýrem nebo polentou.

Navrch posypte čerstvými bylinkami ze zahrady a můžete podávat.

Patizony a zdraví – jsou plné vitamínů a minerálů

Zapečený patizon se sýrem

  1. • 1 střední bio patizon
  2. • 100 g ricotty
  3. • 100 g čerstvého kozího sýra v bio kvalitě
  4. • 1 ks menší bio cibule
  5. • 1 stroužek bio česneku
  6. • bio zakysaná smetana
  7. • bio bazalka
  8. • sůl a bio pepř

Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Opatrně odkrojte vršek patizonu a
dejte jej stranou. Vydlabejte semínka a trochu dužniny. Poté v misce
smíchejte ricottu s vydlabanou dužninou, rozmačkaným kozím sýrem, jemně
nakrájenou cibulí a česnekem, solí a nasekanou bazalkou. Vše dobře
promíchejte, směs dejte do patizonu, přiklopte vrškem a pečte asi
40 minut.

Poté dejte ihned na talíř a podávejte se zakysanou smetanou.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně
pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální
ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů.

Tím, že zvolíte lokálního
dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry
přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi
krátké.

To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím
generacím.

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní
i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze
strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem
dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství.

To je
založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná
života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky
modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze
využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin
v ekologickém zemědělství přírodu neničí.

Naopak ji zlepšuje a
uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat
pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické
produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za
rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní
speciální kontrolou.

Bílá dýně s jemnou chutí: vyzkoušejte patizon!

Patizon je druh malé dýně s bíle zbarvenou slupkou. Tvarem připomíná disk nebo talíř z hrbolatým okrajem. V obchodech se objevuje od srpna do listopadu. Obsahuje mnoho cenných nutričních látek a pro svůj nízký obsah sacharidů je vyhledáván i vyznavači zdravé výživy.

Patizon pro zdraví

Patizony a zdraví – jsou plné vitamínů a minerálů

Ocení ho také lidé s ledvinovými problémy. Patizon podporuje jejich správnou funkci a působí močopudně. Také snižuje hladinu tuku v krvi a prospívá srdci a celému kardiovaskulárnímu systému. Pomáhá také při potížích se slinivkou a jeho konzumace je doporučována i lidem trpícím dnou, revmatismem nebo aterosklerózou.

V dužině patizonu se také ukrývá celá paleta tělu prospěšných vitamínů a minerálů. Mezi ty nejdůležitější patří železo, sodík, draslík, fosfor a měď. Celých 90% procent plodu ale tvoří voda, takže ho do jídelníčku mohou zařadit i lidé dodržující nejrůznější diety a dokonce i malé děti.

Jak vybrat zralý patizon

Pro výběr zralého patizonu platí podobné zásady jako při koupi dýně. Musí mít pevnou bílou slupku bez šedivých nebo načernalých fleků. Lehká stopka plísně na stopce nevadí, ale takový plod není vhodný ke skladování, jen k rychlé konzumaci.

Správně uzrálý patizon poznáte tak, že zaklepete na jeho spodní část. Musí znít dutě. Nikde v dužině se nesmí nalézat změklá místa. Jestliže plánujete patizon vydlabat a použít jako zapékací misku, vybírejte trochu vyšší kousky s minimálně členitým okrajem.

Použití patizonu v kuchyni

Nejvíce cenných látek z patizonu získáme při konzumaci za syrova. Nastrouhaný na malé nudličky do salátu, nebo naložený v octovém nálevu chutná opravdu dobře. Ani rychlá úprava smažením na másle nebo olivovém oleji mnoho živin neznehodnotí. Skvěle chutná třeba se sýrovou omáčkou.

Další velmi jednoduchou možností je přidání nastrouhaného patizonu do míchaných vajíček. Na másle zesklovatíme cibulku, přidáme patizon a dvě minuty mícháme. Nakonec rozklepneme vajíčka a okořeníme. Skvělé s čerstvým pečivem.

Patizony a zdraví – jsou plné vitamínů a minerálů

Patizon můžete tak zapékat. Třeba s rajčaty a cuketou nebo mletým masem. Báječná je kombinace s nejrůznějšími druhy sýrů. Patizon seřízněte a vydlabejte.

Získanou dužinu pokrájejte na menší kostky a smíchejte s libovolnými druhy sýrů. Přilijte kapku smetany a směs vlijte zpět do vydlabané slupky. Zakryjte čepičkou a vložte do trouby rozpálené na 220 °C.

Pečeme asi hodinu. Poté odklopíme, přidáme vajíčko a necháme dojít.

Plátky patizonu můžeme nakládat také do nejrůznějších octových nálevů. 2-3 dny v uzavřené sklenici udělají s touhle zeleninou divy.

Ale ať už se rozhodnete připravovat lahodnou dužinu patizonu jakkoli, pamatujte si, že se všech surovin si nejlépe rozumí se sýrem, česnekem, bazalkou, koprem, petrželkou, rajčaty, ale také s kari. Popusťte uzdu své fantasii a určitě si skvěle pochutnáte.

Patizon – recepty, hubnutí a zdraví..

Patizon, alespoň během sezóny, určitě nesmí chybět v kuchyni… Jeho snadnou kalorickou hodnotu ocení i lidé během hubnutí. Je však výživný, obsahuje vyšší poměr vitamínů, minerálů a dalších potřebných látek pro Vaše zdraví. Patizon je vděčnou zeleninou, kterou víte připravit na libovolný způsob…

O patisonu

Patizon (lat. Cucurbitta Pepo) – čeleď tykvovitá

Patizon je jeden z druhů dýně. Jeho příbuzný jsou například: různé druhy dýní nebo cuketa. Patizon je lehká zelenina, která má pozitivní účinky na Vaše tělo a je vhodná i při hubnutí, protože má nízký obsah cukru a snadnou kalorickou hodnotu.

Patizónová slupkou je většinou bílé až slabě žluté barvy, přičemž nemá klasický tvar dýně, ale její tvar je podobný květu – kulatý základ a z něj vyčnívající menší obloučky, jako lupínky květů. Patisony v závislosti na druhu mohou mít od pár dekou až po pár kilogramů.

Patizon má pravděpodobně Americké kořeny, ale odtud vycestoval do světa, není náročný na pěstitelské podmínky, podobně jako dýně, stačí mu slunce a dostatek vody

Co obsahuje patizon – účinné látky

  • Sacharidy, bílkoviny, tuk, vláknina, voda, železo, hořčík, vápník, fosfor, draslík, zinek, měď, selen, mangan, sodík, omega3, omega 6 kyseliny, vitaminy A, B, C, E, K, betakaroten, kyselina listová, kyselina pantotenová.
  • Nutriční hodnota patizon vařený beze soli (100g)
  • KJ– 121,8  Kcal– 29  Bílkoviny– 1,05 g Sacharidy– 5,8 g
  • Vláknina– 3,7 g  Tuk – 0,2 g  Voda – 88 g
  • Patizon obsahuje minerály – 100 g
Železo 1,35 mg Zinek 0,4 mg
Vápník 22 mg Měď 0,17 mg
Hořčík 29 mg Selen 0,9 ug
Fosfor 39 mg Mangan 0,2 mg
Draslík 210 mg Sodík 7 mg
Omega 3 kyseliny 6 mg Omega 6 kyseliny 9 mg

Patizon obsahuje vitamíny – 100 g

Vitamin A 15 300 IU Vitamin E 2 mg
Vitamin B2 0,15 mg Vitamin K 19 ug
Vitamin B3 0,7 mg Betakaroten 6 700 ug
Vitamin B6 0,2 mg Kyselina listová 10 ug
Vitamin C 5 mg Kyselina pantotenová 0,8 mg

Účinky na zdraví patizon

  • Podporuje imunitní systém, regeneruje a ochraňuje buňky, prevence vzniku rakoviny
  • Podporuje trávení, metabolismus, funkci žaludku, tlustého střeva, pravidelnou stolici
  • Močopudné účinky, regulují vodu v těle, podporují funkci ledvin, močových cest a játrech
  • Prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění, snižují vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol
  • Normalizují hladinu cukru v krvi, postupné uvolňování, prevence vzniku diabetes
  1. Patizon při hubnutí
  2. Patizon je vhodnou zeleninou při hubnutí pro svůj vysoký obsah vody, vitamínů, minerálů a nízký obsah cukru. Patizon konzumujte klidně i každý den, kdy ho budete mít a připravujte si z něj například: zapékanou zeleninu v troubě, pomazánku, omáčku, přílohu ke masu…
  3. Klikněte pro zvětšení
  4. Patizony a zdraví – jsou plné vitamínů a minerálů

Recepty z patisonu

Recept Zapečený patizon (francouzské brambory s patizon)

Potřebujete: 1 větší patizon (nebo dva malé), 5 brambor, 0,5 litru kysané smetany, 3 vajíčka celé, 2 ks vařená vajíčka, 250 g tvrdý sýr (do 30% tuku), pepř, mořskou sůl, zapékací mísu

Patizon prořízněte na půlku a vydlabeme vnitřek, toto vnitřek vyhoďte. Pak vydlabaný patizon zbavte tvrdé slupky, ostrým nožem, ale pozor na ruce, půjde to asi těžší. Očištěný a oloupaný patizon omyjte a nakrájejte na kostičky nebo obdélníky. Dejte patizon bokem, jdeme na brambory.

Brambory oloupejte, omyjte a nakrájejte na kroužky, jak na francouzské brambory, takovou tloušťku. Zapékací mísu vytřete máslem a na spodek poklademe jednu vrstvu brambor, na to vrstva pokrájeného patisonu, vrstva z pokrájených vařených vajíček a takto vrstvěte pokud budete mít brambory a patizon.

Celou mísu vložte do vyhřáté trouby na 180 – 190 stupňů a pečte 45 minut. Po této době půjde na vrch zálivka: zakysanou smetanu rozmíchejte s vajíčky, s nastrouhaným sýrem, solí a pepřem.

Celou hmotu ještě pečte odkryté minimálně 20 minut, když budete vidět, že sýr se pěkně dopéká do zlata, můžete vypnout

Recept Patizónová pomazánka

Potřebujete: 1 patizon, 2 lžíce másla, 1 větší cibule, 3 stroužky česneku, 100 g črievkový nebo jiný měkký sýr, červená mletá paprika, pepř, mořská sůl

Patizon oloupejte a vyberte jádro. Nastrouhejte na hrubším struhadle. Cibuli nakrájejte na drobno, zpěníme na pánvi máslo a cibulku osmahneme, kdy bude zlatavá přidejte ke ní i patizon a prolisovaný česnek. Celou hmotu osmahneme a pak do této hmoty přidejte sýr, sůl, pepř a červenou mletou papriku. Dobře vše spolu promíchejte na jednolitou hmotu a máte patizónovú pomazánku hotovou.

Další lehká a zdravá zelenina je lilek. Připravte si pečený lilek a lilkovou pastu.

3 recepty z patizonu

Patizon (správně česky „patison“) dodává množství vitaminů, vlákniny i minerálů. Zároveň se pyšní nízkým obsahem kalorií. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty z patizonu podle BezHladovění.

Tato lahodná zelenina je nenáročná na pěstování. Do jídelníčku ji bez obav zařaďte i při dietě.

Zapečený patizon

Ideální recept do chladných dní. Provoní a prohřeje celou kuchyni. Obměňte si ho podle toho, co máte v pečené zelenině nejraději.

Ingredience:

  • 3 patizony
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cibule
  • 250 g tvarohového sýra light
  • Libová šunka
  • Kukuřice
  • 150 g nízkotučného sýra
  • 2 vejce
  • Sůl a pepř
  • Olivový olej

Postup:

Patison rozpůlte a dužinu vyškrábejte lžící. Na pánvi si opečte šunku na cibulce, přidejte lisovaný česnek, kukuřici a dužinu z patizonu a dochuťte kořením. Nakonec do směsi vmíchejte i tvarohový sýr.

Touto směsí plňte vydlabané patizony a zalijte vajíčky. Můžete pokapat i olivovým olejem. Přikryjte patizony v pekáči a dejte péct na cca 180 stupňů na hodinu.

Poté odkryjte, posypejte sýrem a dejte zapéct na dalších 10 minut, aby se sýr rozpustil a vytvořil křupavou krustu. Hotovo!

Patizonové řízky

Zdravá variace na klasické řízky v trojobalu. Můžete použít jakýkoli druh mouky – je jí tak maličko, že se nic špatného nestane.

Ingredience:

  • Patizon
  • 2 vejce
  • Trochu mléka
  • Strouhanka
  • Špaldová mouka
  • Sůl a pepř
  • Olej vhodný ke smažení či opékání

Postup:

Patizon nakrájejte na plátky a nechejte vypotit, abyste z nich dostali vodu. Poté obalujte v tradičním trojobalu, můžete použít zdravější mouku či cornflakes. Nakonec smažte na rozpáleném oleji, nebo můžete využít zdravější variantu a dát řízky na pečicí papír do trouby.

Patizon na cibulce s brokolicí

Dušený patizon má nezaměnitelnou chuť i aroma. Spolu s brokolicí tvoří pár plný vitamínů a vlákniny. Nezapomeňte, že čím kratší dobu brokolici vaříte, tím více živin v ní zůstane.

Ingredience:

  • 2 patizony
  • 1 brokolice
  • 2 cibule
  • Bazalka
  • Česnek
  • Sůl a pepř

Postup:

Patizon oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Poté osmahněte cibulku. Mezitím dejte vařit brokolici. K cibulce přidejte osolený a opepřený patizon a nechte dusit, dokud nezměkne. Nakonec přidejte brokolici, dochuťte česnekem a bazalkou. Podávejte buď s celozrnným chlebem, nebo opečeným bramborem. Dobrou chuť!

kalorie minerály patizon vitamíny vláknina

PATIZON: Jak vypěstovat zeleninu ve tvaru UFO a usmažit křupavé řízky

PATIZON: Jak vypěstovat dekorativní zeleninu ve tvaru ufo a usmažit křupavé řízky Patizon patří do velké rodiny tykví, vzhledem se ovšem od svých příbuzných cukety a dýně liší. Má tvar disku s nepravidelně zvlněnými okraji, takže připomíná létající talíř. Tradičně je bílý, ale dekorativní jsou odrůdy žluté, oranžové, zelené, některé mají zelené pruhy a skvrnky. Hlavně začínající pěstitele jistě potěší informace, že patizon je nenáročný na pěstování, při dostatečném zálivce roste opravdu rychle a dává velké množství plodů – pro čtyřčlennou rodinu bohatě stačí dva až tři keříky. Patizon je chutný, lehký, zdravý a dobře stravitelný, dá se použít stejně jako cuketa a dýně. A kdo neochutnal smažené patizonové řízky, ten jako kdyby nebyl! Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Patizon patří do skupiny tykve obecné (Cucurbita pepo), plody obsahují vodu (až 90 %) a hodně minerálních látek, jako jsou draslík, vápník, sodík, železo, fosfor, měď, chlor, vitamin C a betakaroten, jehož obsahují více žluté plody. Vzhledem k velkému obsahu vody je močopudný a působí na snižování krevního tlaku.

PATIZON patří do skupiny tykve obecné (Cucurbita pepo)

Patozon pomáhá nastartovat metabolismus, působí detoxikačně a celkově regenerují organismus. Může také pomoci od potíží způsobených revmatismem a dnou. A ocení je také diabetici, a to díky nízkému obsahu sacharidů.

Obsahuje vysoký obsah vlákniny a pomáhá tělu se správnou látkovou výměnou. Je vynikajícím pomocníkem při hubnutí.

Má velmi nízký obsah sodíku, což ho přímo předurčuje pro lidi trpící kardiovaskulárními problémy a onemocněními ledvin. 

8 pravidel pěstování patizonů

  1. Patizony vytvářejí bohaté zelené keříky podobně jako dýně a cukety s dutými nedřevnatými plazivými stonky a s velkými listy, v jejichž  úžlabí se tvoří poměrně velké žluté květy. Na patizonu jsou květy samčí i samičí, takže se o opylení nemusíme starat. Plod je typicky diskovitý na okrajích s charakteristickými prohlubeninami.

    Nejznámější je u nás bílý patizon, ale může být i žlutý, oranžový nebo zelený. Pro čtyřčlennou rodinu stačí pěstovat 2 – 3 keříčků patizonu.

  2. Patizony mají rády slunné stanoviště, potřebují středně těžkou, hlinitou půdu.

    Patizony jsou náročné na výživu, takže je stejně jako dýně můžeme pěstovat přímo na kompostu, aby měly ideální a stálý přísun živin.

  3. Patizony pěstujeme buď z přímých výsevů na záhon nebo z předpěstovaných sazenic. Semena vyséváme na přelomu dubna a května do sponu 120 x 60 – 70 cm po hnízd po 2 – 3 semenech.

    S výsevem nespěcháme, počkáme, až se půda dostatečně vyhřeje. Do sadbovačů vysejeme semena v polovině dubna a po vzejití necháme nejsilnější rostlinu dorůst do stadia pravých listů. Do půdy patří až ve chvíli, kdy má nejméně dva pravé listy. Na záhon je vysadíme v druhé polovině května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky.

  4. Patizon je teplomilná zelenina, proto ji raději zpočátku chráníme netkanou textilií, která pomáhá prohřívat půdu. Protože mladé rostlinky chutnají slimákům, je nutné je před jejich nájezdy chránit.
  5. Patizony jsou náročné na závlahu. Mají rády stálou vlhkost půdy, zaléváme proto raději méně, ale častěji.

    Pokud rostlině chybí voda, začne velmi rychle uvadat, listy zežloutnou a rychle odumírají a plody se přestanou vyvíjet. Zaléváme je vždy večer, ideálně odstátou vodou přímo ke kořenům, listům se pokud možno vyhýbáme. Ovšem pozor, zálivka by neměla být nárazová. Patizonům mnohem lépe svědčí průběžné mírné zavlažování půdy.

    Vyplatí se mulčování, které zadržuje v půdě vláhu a brání růstu plevelů.

  6. Během vegetace je patizony na záhonu potřeba pravidelně zhruba každý týden přihnojovat buď kvalitním kompostem, nebo hnojivem pro cukety, dýně a okurky.
  7. Plody sklízíme většinou od poloviny července do září kdykoli potřebujeme.

    Nejvhodnější je sbírat malé plody pár dní po odkvětu. Kdybychom plody pravidelně nesklízeli a nechávali je dozrát, zůstanou na rostlině 2–3 velké plody a ty další zakrní, nevyvíjejí se a postupně zahnívají. Mladý plod ukroutíme docela snadno, na ten vyzrálejší si raději vezmeme ostrá nůž nebo nůžky, abychom kroucením nepoškodili rostlinu.

  8. Koncem léta můžeme nechat patizony na keříku dozrát, tedy nechat jim ztvrdnout slupku. Skladovat patizony je třeba na chladném, ale suchém místě, vydrží zhruba do konce roku.

PATIZON: když rostlině chybí vláha začne velmi rychle vadnout, listy zežloutnou a rychle odumírají a plody se přestanou vyvíjet

Co asi děláme špatně, že nám patizon chřadne

Bílý až šedý povlak na listech

Skvrny a bílé práškovité povlaky, které se na listech mohou objevit konci vegetace, způsobuje většinou padlí. Napadené listy odstraníme a spálíme. Účinný je postřik z 10 l teplé vody, 100 ml rostlinného oleje a asi 70 g prášku do pečiva. Směs důkladně promícháme, aplikujeme třikrát za sebou po třech dnech.

Nebo zkusíme napadené rostliny stříkat každé tři dny po dobu zhruba týnů týdnů česnekovým odvarem. Spaříme 100 g nadrobno nasekaného česneku 10 litry vody, necháme přes noc vychladnout, scedíme, zředíme vodou v poměru 1 : 5 a nalijeme do rozprašovače.

Prevencí je pravidelná zálivka a dobrá kondice rostlin.

PATIZON: nejvhodnější je sbírat malé plody pár dní po odkvětu

Patizony v kuchyni

Chuť patizonu je výraznější než cukety, je méně vodnatý a o něco více vláknitý. Konzumují se větší, ale i úplně malé patizony, syrové i tepelně upravené. Při pravidelné sklizni mladých plodů během léta získáme malé a jemné plody, které můžeme nakládat ve sladkokyselém nálevu jako okurky.

Patizony se připravují mnoha způsoby – dušením, zapékáním, pečením, dají se plnit masem a zeleninou, přidávají se do polévek, zeleninových salátů, bramboráku, karbanátků či jako náplň do slaných palačinek. Jelikož je patizon velmi rychle měkký, hodí se na přípravu minutek.

Vynikající jsou řízky – čím tenčí plátky, tím křupavější řízky! Patizony nakrájíme na plátky silné 1-1,5 cm. Oloupeme a u starších vykrojíme střed se semeny. Plátky osolíme a potřeme utřeným česnekem. Obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích s mlékem a nakonec ve strouhance.

Smažíme po obou stranách dozlatova.

Patizony se připravují mnoha způsoby, např. dušením, zapékáním, pečením, dají se plnit masem a zeleninou

Doporučené odrůdy patizonu

Tmavozelená odrůda Greendisc F1

Tmavozelený patizon má menší zakulacené plody s jemným rýhováním. Slupka je tmavozelená již u mladých plodů. Plně vyzrálé, na podzim sklizené plody můžeme skladovat do poloviny zimy a postupně zpracovávat.

PATIZON: odrůda tmavozeleného patizonu Greendisc F1

Bílý hybrid Snowdisc F1

Raná odrůda patizonu s keříčkovitýmvzrůstem je středně větvící. Její atraktivní a vyrovnaný plod je sněhově bílý, ploše diskovitý, s jemnou smetanově bílou dužinou.

Při pravidelných sklizních vyniká vysokou násadou kvalitních mladých plodů, má velmi dobrý zdravotní stav. Je vhodná pro běžné kuchyňské využití i konzervaci mladých plodů do sladkokyselého nálevu.

Vegetační doba je 65 dní do první sklizně.

PATIZON: raná odrůda Snowdisc F1

Žlutá odrůda Sunseance F1

Odrůda žlutého patizonu má plody žebernaté zploštěle diskovitého tvaru s pevnou kompaktní dužninou vynikající delikátní chuti.

PATIZON: odrůda žlutého patizonu Sunseance F1

Novinka Patinova

Vylepšená starší osvědčená odrůda Patina.  Jde o výnosnou odrůdu keříčkovitého růstu, ke konci vegetace může tvořit kratší šlahouny. Plod je bílý, diskovitý, s pevnou bílou, kompaktní dužinou. Optimální velikost při sklizni je 10-15 cm.

PATIZON: nová odrůda Patinova

Zavedená odrůda Delikates

Rostlina keříčkovitá, slabě větvící, s tmavě zeleným listem, plod je bílý, diskovitý, dužnina smetanově bílá, kompaktní. Při pravidelných sklizních vyniká vysokou násadou mladých plodů a velmi dobrým zdravotním stavem. Vegetační doba je 70 dní do první sklizně. Sklízíme od poloviny července do září. 

Mohlo by vás ještě zajímat:

Diskuze(0) Zavřít diskusi Zkopírovat odkaz na tento článek

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Adblock
detector